.

Vídeos: ‘Consellera, dimissió’, responen els treballadors de la presó

Una treballadora de Mas d’Enric encenent una espelma en record a la dona assassinada al centre penitenciari. Foto: Neus Bertola

 

Els treballadors de Mas d’Enric han carregat contra les propostes de diàleg de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. “No volem mans esteses tacades de sang de la Núria”, han indicat els funcionaris. Els han acusat de mentir i manipular i han exigit a la titular de Justícia que “admeti que no està preparada i plegui”. També han dit que la mort de la Núria no és un fet puntual: “Demà puc ser jo o qualsevol dels meus companys”, ha clamat una empleada visiblement afectada. Prop de 200 funcionaris s’han concentrat a l’exterior de centre des de primera hora per denunciar la “manca de seguretat” que pateixen. A banda, també han exigit la dimissió del director de la presó.

La protesta a la presó de Mas d’Enric ha aplegat prop de 200 treballadors. A dos quarts d’una els manifestants han permès la sortida de 25 funcionaris que es trobaven a l’interior del centre penitenciari des de les set del matí de diumenge. Els crits de “tots som Núria” i “consellera i calderó dimissió” han tornat a ser els càntics més repetits.

 

La Francina, una de les empleades del centre, ha lamentat les paraules de la consellera i del secretari de Mesures Penals i ha criticat que després de cinc dies “ningú hagi assumit culpes” ni hagi sortit “a demanar perdó”. Així mateix, ha avisat que “alguna negligència ha passat quan s’ha emportat una vida per davant”.

També ha reiterat que s’ha obligat els funcionaris a allargar el seu torn i romandre la nit d’aquest diumenge a l’interior de la presó. Ha dit que Calderó menteix i ha afirmat que aquestes ordres s’ha enviat per escrit. “És molt ossat fer aquestes afirmacions però com ell ens dirigeix però no sap com funciona un centre penitenciari fa aquestes declaracions”, ha valorat.

Minut de silenci a Mas d’Enric en record a la companya assassinada. Foto: Autor: Neus Bertola

Una altra treballadora, la Maragda, s’ha mostrat “trista i indignada” amb la situació, no només per la mort de la seva companya Núria, sinó perquè “sembla que als polítics no els importa”, ha dit. En una atenció a la premsa en que s’ha mostrat visiblement afectada, ha recordat que si res no canvia podria tornar a succeir un fet similar: “Demà puc ser jo o qualsevol els meus companys”, ha lamentat.

Per tot plegat ha exigit a Ubasart que assumeixi la seva responsabilitat i plegui: “Senyora consellera només li demanem que accepti i admeti que no està preparada, és com posar la guineu a vigilar la gallina”, ha avisat. Alhora, ha reclamat “mitjans” per protegir, tant als funcionaris com als interns. “Hi ha molts reclusos que estan patint les conseqüències dels quatre matons de torn”, ha assegurat. Així, ha remarcat que no tots els interns són violents.

Demanen la dimissió del director de Mas d’Enric

A les dotze del migdia els concentrats han llegit un manifest en què s’ha exigit la dimissió “immediata” del director del centre, Francisco Romero. En el text, els funcionaris han recordat que aquest és l’únic responsable d’un centre penitenciari de l’Estat sota l’exercici de les funcions del qual s’ha produït un assassinat. “No ha estat un accident ni un fet puntual”, han advertit els membres de la plantilla que han dit que “era qüestió de temps”.

En aquets sentit, han assegurat que el tràgic succés respon a una “cadena d’errors” del qual el fan màxim responsable. “És inacceptable que segueixi al càrrec”, han valorat. Alhora han lamentat la seva “manca de lideratge efectiu” i han afirmat que cal un “canvi de direcció urgent per garantir la seguretat al centre.

També han criticat que després de la mort de la Núria, el director de Mas d’Enric no decretés una jornada de dol. “Es sorprenent i indignant”, han afirmat els empleats que han explicat que el dia després va ordenar que tot seguís com en una jornada ordinària. “La mort de la Núria serà una llosa a la seva esquena de per vida”, han advertit.

Escalada de la inseguretat

Han considerat que des de que el centre penitenciari va obrir les seves portes, la manca d seguretat ha crescut de forma exponencial. “Hem estat testimonis d’una disminució alarmant del nombre de funcionaris de la plantilla interior”, han relatat els afectats que han assenyalat que no s’ha fet cap “esforç per ampliar la plantilla” i que “aquesta negligència ha posat en risc la seguretat de treballadors i interns”.

Els treballadors també han explicat que han estat molts mesos sense subdirector d’Interior i han acusat Romero d’haver desistit de les seves funcions. “La seva inacció i manca de responsabilitat ha anul·lat la nostra autoritat i ha generat impunitat davant les agressions que patim”, han explicat els funcionaris que han dit que els interns “s’han vist empoderats”.

ACN

 

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar els accessos a les presons

Funcionaris del Puig de les Basses tallant la carretera. Foto: ACN

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar aquest dilluns al matí els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric.

Pel que fa Mas d’Enric, el tancament es fa a uns 100 metres de la presó amb arbres, pedres i pneumàtics, en aquest cas sense encendre. Hi ha una cinquantena de treballadors que han vingut de matinada per evitar que els Mossos impedissin el bloqueig. Han fet pintades en alguns murs de les instal·lacions demanant la dimissió de la consellera de Justícia i del director de la presó. A la tanca es mantenen les dues pancartes que ja hi havia divendres amb els lemes ‘Justícia Núria’ i ‘Més seguretat, més protecció i més recursos’.

El cap d’unitat del mòdul tres del centre penitenciari Mas d’Enric -que no ha volgut donar el seu nom- afirma que des del centre han “coaccionat” la plantilla i els han “obligat” a quedar-se a dormir, sobretot a aquells treballadors interins que tenen “contractes precaris”. “Hi ha companys que porten 24 hores, els han retingut”, ha denunciat. Aquest treballador ha insistit que els interns tenen cobertes les seves necessitats bàsiques i fins i tot poden comprar i trucar.

Equip sanitari reduït a Mas d’Enric

A Mas d’Enric, els treballadors han explicat que la direcció del centre els ha demanat que a banda del metge i l’infermer de guàrdia, s’afegissin 3 TCAI (tècnics en cures auxiliars d’infermeria). Al final, els treballadors han decidit que s’afegeixi un únic tècnic. Divendres no n’hi havia cap. L’equip sanitari d’avui estarà format per 1 metge, un 1 infermer i 1 TCAI, quan normalment són dos o tres metges, 3 o 4 infermeres i 3 o 4 tècnics.

A la presó de dones, inicialment s’ha permès l’entrada i sortida de persones. Han pogut accedir repartidors d’aliments i també han sortit els interns en tercer grau, però la vintena de treballadors que s’hi han concentrat han avisat que no permetran més moviments. Ara s’hi congreguen una cinquantena.

Pel que fa a les presons de Quatre Camins i Joves, però, els Mossos ho han evitat i han obligat a deixar un carril obert. A la presó de dones, coneguda popularment com a Wad-Ras, hi ha una vintena de treballadors concentrats que han permès la sortida dels interns en tercer grau i l’entrada d’aliments, però no la resta de moviments. Fonts d’Interior asseguren que els treballadors que vulguin poden accedir als centres.

Des del Departament d’Interior han remarcat que a tots els centres en realitat es permet l’accés de funcionaris encara que sigui a peu, però que ja és voluntat seva decidir si ho fan o no. Expliquen que en algunes presons s’ha fet relleu, com ara a Mas d’Enric, alguns a Lledoners i també a Wad-Ras. S’ha constituït el CECOR per controlar la situació.

A Brians, els Mossos han tallat els accessos en vehicle a les dues presons, però un centenar de treballadors han accedit caminant i impedeixen l’últim accés als centres penitenciaris amb una petita foguera i pneumàtics. La presència policial, però, és discreta. Els treballadors que han d’entrar al matí per ara no han volgut accedir a la presó.

En canvi, a Quatre Camins a primeríssima hora hi havia un fort desplegament policial amb unitats antiavalots que han deixat un carril obert perquè la presó no quedés bloquejada. A l’altre carril s’han situat els treballadors, una cinquantena, que han fet una foguera, tot i que els Mossos els han advertit que l’havien d’apagar.

Amenaça dels Mossos de carregar a Quatre Camins

Fernando Fernández, treballador de Quatre Camins, ha denunciat en declaracions a l’ACN l’augment de les agressions a les presons, d’un 700% al seu centre, per les “polítiques nefastes” que aplica la Secretaria de Mesures Penals. També ha denunciat la “coacció” a treballadors perquè es quedessin a dormir i així garantir el torn d’aquest dilluns. “Veurem com acaba a nivell judicial aquest tema, perquè ho han fet en diversos centres”, ha dit. Fernández ha explicat que han parlat amb els Mossos a primera hora i els han dit que si tallaven l’accés carregarien.

A Lledoners, un centenar de funcionaris han barrat el pas a la presó amb pneumàtics i han fet foc, bloquejant el pas a la carretera que dona accés al centre penitenciari.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

A Puig de les Basses han muntat un equip d’emergència de 12 persones per si han d’actuar a la presó, perquè els funcionaris que hi ha a dintre no donen a l’abast. El pacte passa perquè un cop acabin puguin tornar a sortir.

ACN

 

La Generalitat preveu ‘tots els escenaris’ per tornar a la normalitat a les presons

Dos treballadors de Mas d’Enric penjant una pancarta, durant les protestes d’aquesta setmana. Foto: Neus Bertola

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha avisat que estan “tots els escenaris sobre la taula” en coordinació amb el Departament d’Interior per garantir que aquest dilluns les presons funcionen amb normalitat.

“La situació d’ahir i abans d’ahir no es pot repetir”, ha dit en roda de premsa. Ha explicat que Justícia treballa en coordinació amb Presidència i “especialment” amb Interior per garantir que dilluns, quan sembla que es repetiran les protestes dels funcionaris, es garanteixen els “drets i la seguretat” d’interns i treballadors. Ha reiterat també la “mà estesa” al diàleg. D’altra banda, ha refermat el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, en el càrrec i aquest ha fet el mateix amb el director de Quatre Camins, Domingo Estepa.

La consellera ha defensat que la millor via per desescalar el conflicte és la de la negociació, per això ha reiterat les peticions als sindicats perquè seguin a negociar. Una negociació a través de la qual estan disposats “a parlar de tot”. “Però per parlar hem de seure a la taula”, ha afegit.

En ser preguntada sobre si un dels escenaris seria que els Mossos d’Esquadra ocupessin els llocs de treball dels funcionaris dins de les presons, Ubasart s’ha limitat a respondre que estan tots els escenaris oberts sense concretar-ne quins són i a dir que no hi ha cap decisió presa. “En situacions de crisi cal comptar amb diversos escenaris i a partir d’aquí prendre decisions quan sigui el moment de prendre decisions”, ha declarat.

La consellera ha insistit que l'”obligació” del Govern és garantir el normal funcionament de les presons i ha recordat que aquest és un servei “essencial i delicat”. Ha reconegut que s’ha de garantir el dret a la protesta però que aquest ha de ser “compatible” amb el funcionament de les presons. “No parlem de talls a les carreteres que ens fan arribar més tard a casa sinó d’un servei essencial molt delicat”, ha afegit.

Referma Calderó en el càrrec

Els sindicats, i els treballadors mobilitzats, han demanat insistentment aquests dies la destitució del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. De fet, aquest mateix diumenge el portaveu d’UGT, sindicat majoritari, ha insistit en declaracions a RAC1 a dir que sense aquesta destitució no hi ha negociació possible. Ubasart hi ha respost refermant-lo en el càrrec: “És la millor persona que podem tenir al capdavant del sistema i de la gestió d’aquesta crisi”.

La consellera ha explicat que el secretari va començar la seva tasca a presons el 1984 com a voluntari i ha dit que porta tota una vida construint el model penitenciari català. També ha destacat que va ser el responsable de tancar la Model i el que va estar al capdavant de la gestió de les presons durant la pandèmia, una gestió que ha assegurat és exemple arreu d’Europa. Per tot plegat, ha asseverat que no té dubtes sobre la professionalitat i la vàlua de Calderó.

Com ha fet amb ell Ubasart, Calderó ha refermat també en el seu càrrec el director de la presó de Quatre Camins, Domingo Estepa. Els funcionaris d’aquell centre que van protagonitzar la protesta d’aquest dissabte van demanar la seva destitució per la seva actitud i una política penitenciària que asseguren que no posa en perill la seva seguretat.

Calderó ha dit però que Estepa és un “excel·lent” professional que porta anys com a director de presons, ara a Quatre Camins i abans a Lledoners; i que ha asegurat que és “valorat per la plantilla”. A més, ha considerat un “incident concret que no es pot extrapolar” el moment en què el director va sortir aquest dissabte a les portes on s’estava produint la protesta i els treballadors li van girar l’esquena, sense produir-se cap diàleg entre ells.

Accions en marxa per millorar el clima a les presons

D’altra banda, Ubasart ha volgut fer un reconeixement a la tasca dels treballadors de presons i els ha agraït la feina d’aquests dies en una situació complicada. Ha demanat que no es barregi la mort d’una treballadora a mans d’un intern amb altres reivindicacions dels treballadors, ja que ha asseverat que el cas de Mas d’Enric és d’una extrema gravetat però “excepcional”.

En aquest sentit, ha defensat que des de la seva arribada a la conselleria estan treballant per millorar el clima social i el benestar emocional als centres penitenciaris. Entre d’altres, ha explicat que al març s’han desplegat 111 professionals per prevenir incidents i que el Govern ha aprovat introduir 407 nous efectius sobre els que caldria planificar el seu desplegament. També es treballava en la posada en marxa d’unitats d’intervenció per treballar amb els perfils més vulnerables i que tenen comportaments més disruptius. Aquestes unitats tenien previst inicialment 185 professionals més. La consellera ha explicat que tot això “ha quedat aturat” per les protestes i per això ha tornat a repetir la crida al diàleg per poder acabar la feina.

Normalitat aquest diumenge

Aquest diumenge les presons catalanes estan funcionant amb normalitat, sense bloquejos i amb l’activitat ordinària de cap de setmana. Així, els interns poden sortir de les cel·les i s’estan fent les comunicacions i les visites de familiars previstes.

ACN

 

El Govern reconeix que el pres ‘no hauria d’haver pogut tenir accés’ a ganivets

El viceconseller de Comunicació i Estratègia del Govern, Sergi Sabrià. Foto: Bernat Vilaró

El viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, ha admès que “van fallar coses” a la presó de Mas d’Enric amb la mort d’una cuinera a mans d’un intern que després es va suïcidar. “És evident que van fallar coses perquè no hi hauria d’haver pogut tenir accés (a ganivets)”, ha dit Sabrià en declaracions a Catalunya Ràdio en preguntar-li com pot ser que un pres condemnat per un crim amb arma blanca treballés a la cuina amb accés amb ganivets. El viceconseller ha indicat que la situació aquest dissabte “ha millorat moltíssim” respecte a la de divendres, tot i que ha admès preocupació pels dos focus de bloqueig. Sobre una possible intervenció dels Mossos, ha assegurat que “està tot preparat per donar solucions”.

Sabrià ha dit que confia que la normalitat s’anirà recuperant poc a poc a les presons, i ha assegurat que des del Govern “no estan preocupats” perquè es pugui produir un descontrol als centres penitenciaris. “Estem preocupats de resoldre el crim gravíssim i tenir interlocució amb els sindicats. Això ha de passar, continuarem insistint en la nostra disponibilitat de seure en qualsevol moment”, ha dit.

En aquest sentit, ha reconegut que han tingut converses, però “segurament massa parcials”, i no en el format que vol el Govern, asseguts en una taula de forma tranquil·la. Per ara ha fet d’intermediari el Departament de Presidència, per la via de Funció Pública.

Sabrià, que ha assegurat que el sistema de presons a Catalunya “funciona”, ha reconegut que és “increïble” que hagi mort una treballadora pública, i ha demanat esperar al resultat de la investigació policial, judicial i la interna encarregada pel Departament de Justícia. “I si cal que això comporti canvis de protocol s’han de fer, conjuntament amb els sindicats”, ha reblat.

Sobre la possible actuació dels Mossos per restablir la normalitat a les presons, ha explicat que hi ha un “sistema de coordinació permanent”. De fet, aquest dissabte a primera s’han reunit ell mateix amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el titular d’Interior, Joan Ignasi Elena. “Està tot preparat per donar solucions”, ha dit.

En aquest sentit, ha indicat que el treball del Govern és conjunt. “Cadascú ha de fer el seu paper, un de sol no ho resoldrà. Amb la vicepresidenta al capdavant”, ha conclòs.

ACN

 

Crim de Mas d’Enric: la consellera de Justícia no dimitirà

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart. Foto: ACN

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha descartat aquest divendres a la tarda dimitir del càrrec ni tampoc destituir el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, com demanen els sindicats de presons.

Ubasart creu que dimitir “segurament seria la decisió més fàcil, però no la més encertada”, i ha dit que la cúpula de Justícia i dels serveis penitenciaris tenen la “responsabilitat i l’obligació” de gestionar la crisi arran del bloqueig de les presons per la mort d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a mans d’un pres dimecres a la tarda. Per tot això, la consellera ha tornat a demanar que els sindicats dialoguin per posar fi a la “complicada” situació que es viu aquest divendres a les presons i a les portes del cap de setmana.

Dos dies després del crim a la presó del Catllar, Ubasart i Calderó han comparegut per primer cop públicament per parlar del cas, han expressat el seu condol i s’han mostrat “consternats i trasbalsats”. No han volgut donar detalls dels fets de dimecres, ni tant sols de l’expedient del pres que hauria matat a punyalades la cuinera i després s’hauria suïcidat. Aquest divendres els sindicats han bloquejat total o parcialment totes les presons del país, cosa que ha generat problemes al seu interior, principalment, que no hi ha prou plantilles perquè els interns puguin sortir de les seves cel·les. Els sindicats diuen que volen negociar millores de seguretat, però no consideren que Ubasart i Calderó siguin interlocutors vàlids i en demanen la dimissió.

A les 14 hores la consellera havia convocat els representants dels treballadors, però aquests no s’han presentat. La interlocució es fa ara mateix amb càrrecs inferiors, com el director general de serveis penitenciaris. La consellera i Calderó, així com altres càrrecs, s’han reunit diverses vegades de manera telemàtica amb els directors de cada centre per monitorar la situació de cada presó.

Ubasart i Calderó s’han mostrat especialment “preocupats” per la tensió que es viu en alguns mòduls, ja que els presos no poden sortir de les cel·les i han de menjar dins. A més, els divendres a la tarda i els caps de setmana és el moment de les visites familiars i de les sortides de permís. Aquesta tensió acumulada pot representar un risc per als treballadors, han dit. “La situació de molta complexitat no és bona per a ningú”, ha dit Calderó. Tots dos han agraït la feina diària dels funcionaris, i més en un dia com aquest divendres, però han demanat que els sindicats permetin recuperar la normalitat aquest divendres al vespre.

En concret, a les presons de Mas d’Enric, Ponent, Lledoners, Brians 1, Brians 2 i Wad-Ras els presos encara no han pogut sortir de les cel·les. A les de Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves s’han pogut obrir parcialment. De moment no consten incidents importants a cap presó.

Sobre les reivindicacions més genèriques dels sindicats, Ubasart i Calderó han dit que les entenen i les veuen legítimes, i han assegurat que el Departament ha fet un esforç els últims anys per augmentar les plantilles, properament amb 400 treballadors i més endavant amb 400 més. “Estem disposats i preparats per negociar”, ha dit la consellera.

El crim de Mas d’Enric

Pel que fa al cas concret, han dit que col·laboren amb els Mossos d’Esquadra i el jutjat de Tarragona per esclarir els fets, però també s’obrirà una informació reservada interna per aclarir quins protocols han fallat i què es pot fer perquè no es repeteixi un cas similar. De fet, han explicat que el pres, condemnat el 2016 per matar a punyalades una prostituta, feia uns quatre anys que treballava a la cuina del centre, i no els consta cap queixa de la cuinera sobre la seva agressivitat, com han dit alguns companys seus.

Han explicat que no tenen més informació que la que ja s’ha traslladat a la policia, i la investigació interna està previst que acabi la setmana que ve. “És un cas molt greu i complex, i cal un anàlisi reposat, exhaustiu i rigorós”, ha dit Ubasart. “No ens precipitarem, però no ens enrocarem en prendre mesures si les veiem necessàries fruit de la situació i les dades”, ha reblat.

El director del centre i el del CIRE, on treballava la cuinera morta, ja s’han reunit amb la seva família.

Preguntada sobre les crítiques dels sindicats a la gestió d’aquesta crisi i a la comunicació feta per part del Departament, Ubasart ha defensat la seva feina des de dimecres a la tarda, quan ja va anar a Mas d’Enric i des d’aleshores s’ha reunit amb la cúpula del departament i de les presons catalanes. “Creiem que és el que s’havia de fer, sempre es pot dir que es podria haver fet diferent, potser sí, però la seqüència té una certa lògica”, ha reblat.

ACN

 

Vídeos. Els funcionaris de la presó denuncien: ‘Això es veia a venir, el buenisme no funciona”

Una cartell demanant justícia per a la victima en la protesta dels treballadors de la presó de Mas d’Enric que tallen l’accés. Foto: ACN

Els treballadors de la presó de Mas d’Enric, al Catllar, han arribat al límit i denuncien al carrer les mancances en seguretat arrel de l’assassinat de la cuinera Núria López el passat dimecres a mans d’un intern

Miquel López, treballador de la presó de Mas d’Enric, explica que el reclús tenia una expedient per agredir un altre pres, i que la víctima estava sola quan la va matar. Així, el pres que dimecres va matar la cuinera havia estat expedientat fa uns mesos per una agressió a un altre reclús, a qui li va clavar un cop de puny. Arran d’aquest expedient, l’home va ser apartat de la cuina temporalment però se li va permetre tornar un cop superada la sanció interposada. Altres fonts han explicat a l’ACN que l’home era autoritari i que no hauria d’haver tornat a la cuina després d’aquest fet.

També reclama més personal i la dimissió de la consellera de Justícia. I ha denunciat que a la cuina, on va passar el crim, no hi ha cap funcionari a dins: “S’han volgut estalviar funcionaris i al carrer Major i hi ha agressions. Jo he estat l’estiu passat al mòdul 4, amb 100 reclusos, i amb només dos funcionaris, quan el mínim hauria de ser de quatre”.

López creu que el motiu del crim era que l’agressor “era una persona dominant i devia estar fart que el manessin. Jo coneixia com era”. El funcionari és taxatiu: “La consellera ha de dimitir, les seves polítiques de buenisme, aquella que diu que tots som bons, no funcionen”.

 

Al seu torn, Ramón Cobos, un sanitari de la presó, explica en aquest vídeo que ell mateix ha patit agressions: “No tenim seguretat, falta personal i no es fa res. I el que ha passat no es pot permetre”:

Redacció – ACN

 

 

Vídeo: Els treballadors tallen els accesos a la presó de Mas d’Enric reclamant més seguretat

Treballadors de la presó de Mas d’Enric tallant l’accés al centre penitenciari per demanar la dimissió de la consellera de Justícia arran de l’assassinat d’una cuinera. Foto: ACN

Els funcionaris de presons estan bloquejant els accessos a diverses presons catalanes per impedir els canvis de torn com a senyal de protesta per l’assassinat dimecres d’una treballadora a Mas d’Enric.

Precisament en aquest centre del Catllar un centenar de treballadors han tallat l’accés amb pneumàtics i branques. A més, mostren dues pancartes on reclamen més justícia, més seguretat i més recursos. Els empleats han portat un ram de flors i han encès espelmes en record de la treballadora morta. La protesta es repeteix a Brians 1 i 2, Lledoners, Quatre Camins i Joves, Ponent i també afecta el centre de dones de Wad-Ras.

 

La voluntat és aturar la vida interna dels centres penitenciaris en senyal de protesta pels darrers esdeveniments. Els treballadors tenen la intenció de no deixar que els presos surtin a esmorzar, sinó servir-los a les cel·les; i que tampoc es facin els tallers i altres activitats exteriors programades. En aquest sentit, tampoc volen deixar fer les sortides a jutjats ni que entrin les visites.

Els Mossos d’Esquadra s’han desplaçat fins als accessos de diversos centres penitenciaris, on estan fent talls abans de la protesta per evitar que el col·lapse sigui major.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el seu equip es troben reunits per monitorejar els esdeveniments i garantir els serveis penitenciaris.

ACN

 

L’Ajuntament del Catllar condemna el crim i demana més recursos per als treballadors

Imatge d’un dels mòduls del centre penitenciari Mas d’Enric al Catllar. Foto: Arnau Martínez / Ariadna Escoda

El ple de l’Ajuntament del Catllar ha condemnat l’assassinat del dia 13 de març d’una treballadora del Centre Penitenciari de Mas d’Enric, situat en el seu terme municipal, presumptament a mans d’un intern del centre.

El consistori ha expressat: “Volem acompanyar en el sentiment a familiars i amics de la víctima en un moment tan difícil com aquest. També demanem que s’investiguin fins el final els fets per depurar les responsabilitats que se’n puguin derivar”.

Des de la corporació municipal del Catllar, “també volem demanar que des del Departament de Justícia de la Generalitat es prenguin les mesures necessàries perquè fets tan greus com aquest no es tornin a repetir”. Els funcionaris i treballadors de les presons catalanes, com és el cas de Mas d’Enric, “fan una tasca molt important per a la reinserció a la societat de les persones condemnades. Per això, se’ls ha de dotar dels recursos adequats per aconseguir resultats positius en aquesta tasca i minimitzar el risc de situacions que puguin acabar en fets tan greus i lamentables com el succeït aquest dimecres a Mas d’Enric“, conclou el posicionament del plenari.

 

Vilallonga plora l’assassinat de la seva veïna i es pregunta ‘per què’?

Núria López. Foto: Cedida per la família

Vilallonga del Camp, la localitat del Tarragonès on vivia Núria López López, la dona assassinada dimecres a la presó de Mas d’Enric per un pres que estava internat per haver comès un assassinat amb  brutalitat, ha sortit al carrer per celebrar un minut de silenci per la seva veïna.

I ha expressat el seu desengany amb el sistema penitenciari preguntant-se com és possible que el pres tingués accés als ganivets de la cuina, amb un dels quals va apunyalar diversos cops la Núria abans de llevar-se ell mateix la vida.

Un moment de la concentració celebrada a Vilallonga. Foto: Tots21

A la concentració hi ha assistit també el consistori i el seu alcalde, Gerard Gené, que ha pronunciat unes paraules de condol, de condemna i rebuig de l’assassinat “de la nostra veïna”, crim del que “exigim responsabilitats judicials a qui correspongui per permetre que un pres d’aquestes característiques hagués obtingut un grau de confiança tal” que li permetés estar a la cuina. En paraules adreçades a TotsTarragona21, l’alcalde Gené s’ha preguntat també: “Com és possible que passi això?”.

La Núria, recordava l’alcalde, “va venir a viure a Vilallonga fa set o vuit anys, crec que per temes de feina. Justament, vivia a prop de casa meva i era molt característic veur-la treure a passejar la seva gossa dos o tres cops al dia. Tenia un grup d’amics i amigues del poble”, que avui s’han sumat al dol.

Justament, la família de la Núria ha estat avui al seu pis i s’han endut la gosseta Fiona i el cotxe de la Núria. El seu cos serà incinerat, tot i que està per determinar a on, segons han indicat a TotsTarragona21 fonts de la família. La nit del crim una de les preguntes que es feien els coneguts de la Núria és qui cuidaria de la gosseta, que pateix d’un càncer i necessita medicació.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

Consternació i rebuig per la mort de la cuinera a la presó de Mas d’Enric

Prop d’un centenar de persones concentrades a les portes de la presó de Mas d’Enric per rebutjar la mort d’una treballadora en mans d’un intern. Foto: Mar Rovira

Prop d’un centenar de persones de la presó de Mas d’Enric del Catllar s’han concentrat aquest dijous a les portes del centre penitenciari per mostrar la seva indignació i consternació per la mort d’una cuinera per part d’un intern, que es va suïcidar després de cometre el crim. Els funcionaris han fet més de cinc minuts de silenci i han dipositat un ram de flors al centre de la protesta.

També han demanat la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que ha assistit a l’acte. “Reiterar la voluntat d’acompanyar els treballadors i donar el condol als familiars de la víctima davant d’aquest trist i greu incident”, ha dit Ubasart. El Departament ha obert una investigació interna per estudiar si modifiquen els protocols.

Altrament, el Departament de Justícia de la Generalitat ha expressat la seva “consternació” pels fets d’aquest dimecres i vol fer arribar el condol a la família i amics de les persones mortes. El Departament fa extensiu el condol als professionals de l’àmbit penitenciari en uns moments “molt complexos”. Per aquest motiu, agraeix al conjunt de la comunitat penitenciària la seva “professionalitat i posa en valor l’extraordinària tasca que desenvolupen en el dia a dia a les presons”.

“El Departament comparteix la tristesa i el dolor dels professionals penitenciaris”, assegura el comunicat. Ubasart i Calderó volen fer arribar el suport al conjunt dels treballadors i especialment a l’equip de Mas d’Enric, “que va actuar amb la màxima professionalitat i cura aquest dimecres i com sempre fa”.

Justícia i la direcció de la presó col·laboren amb la investigació policial i judicial. En aquests moments el cas està sota secret de les actuacions. A primera hora de la tarda d’aquest dimecres, la consellera Ubasart es va traslladar al centre penitenciari juntament amb l’equip directiu de la Secretaria de Mesures Penals amb el secretari Calderó al capdavant per acompanyar els professionals de la presó. El Departament va sol·licitar el suport de l’equip psicològic del SEM, que es va traslladar al centre.

“Estem davant d’uns fets molt greus. Els Mossos s’han fet càrrec de la investigació i ara hem de deixar treballar els professionals”, ha apuntat la consellera.

ACN

 

Núria López, la cuinera assassinada a Mas d’Enric per un condemnat per assassinat

Imatge d’un dels mòduls del centre penitenciari Mas d’Enric al Catllar. Foto: Arnau Martínez / Ariadna Escoda

Un pres del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar, condemnat per assassinat ha matat aquest dimecres a la tarda una cuinera del centre i després s’ha suïcidat, segons ha comunicat el sindicat CATAC. Els Mossos d’Esquadra investiguen la doble mort. Els cossos han estat trobats a la cuina, concretament a la càmera frigorífica.

El crim, segons ‘elcaso.cat’, s’ha produït entre les 16 i 17 hores. La dona era treballadora del Centre d’Iniciatives per la Reinserció (CIRE) i ha mort per les ferides d’arma blanca causades pel pres, que també treballa a la cuina del centre. El sindicat ha convocat per aquest dijous al migdia una concentració de condol i rebuig al crim. L’assassinat s’hauria produït dins una de les càmeres frigorífiques del centre.

La víctima, Núria López López

La víctima, Núria López López, de 46 anys, era de Castelldefels i residia en Vilallonga del Camp, segons ha sabut Tots21. Tenia una gossa, Fiona, afectada de càncer, que la que se n’ha fet càrrec la propietària del pis on vivia. Els Mossos d’Esquadra estaven buscant la nit de dimecres contactar amb familiars de la víctima.

L’autor de l’assassinat complia condemna d’11 anys per homicidi, justament per la mort a punyalades d’una dona. El pres es trobava a la zona de cuines justament perquè era una persona de confiança i que podia accedir a estris de cuina com ganivets.

Treballadors del centre han expressat a Tots21 el temor que “algun dia podria passar algun fet desgraciat per la manca de personal i perquè determinats presos es mouen amb molta llibertat”.

Des de la UGT, s’ha lamentat la pèrdua i acompanyen en el sentiment als seus familiars. “Són uns fets gravíssims que mai haurien d’haver-se produït. Durant els darrers anys, la UGT, com a sindicat majoritari a les presons catalanes, ha denunciat la greu situació que viuen els funcionaris en els centres penitenciaris a Catalunya”.

Certament, el perfil actual dels interns “ha variat molt respecte al de fa deu anys i s’ha denunciat reiterades vegades amb l’agreujant de les patologies mentals que molts pateixen i que són un impediment i una dificultat per al desenvolupament de les tasques dels professionals penitenciaris, tant de rehabilitació com de vigilàncies, cosa que es reflecteix en l’increment constant d’agressions que pateixen els professionals penitenciaris. De fet, fa escasses setmanes, es va denunciar que l’any 2023 s’havia patit un significatiu increment en les agressions cap a funcionaris, justament, d’aquesta presó”, afirma el sindicat.

Redacció

 

 

Es col·loquen refugis per a gats ferals al Catllar

Un moment de la col.locació de refugis per a gats al Catllar

L’objectiu és tenir localitzats i esterilitzats els animals i a la vegada intentar reduir la molèstia que suposa l’existència de tants felins descontrolats

La Regidoria de Benestar Animal del Catllar ha iniciat aquest dissabte, 2 de març, la instal·lació de refugis per a gats ferals en diferents punts del municipi. Els primers refugis s’han ubicat són a Els Manous i Pins Manous. L’objectiu és garantir el benestar dels animals, tenir-los localitzats i esterilitzats i a la vegada intentar reduir les queixes veïnals davant la molèstia que suposa l’existència de tants animals descontrolats.

Aquesta iniciativa es tira endavant amb el suport de les associacions animalistes del municipi: Bigotis CAT i Tarraco Pinscher. Els contenidors dels refugis han estat decorats en part pels infants que van assistir al Parc de Nadal organitzat per l’AFA de l’Institut Escola L’Agulla.

Des de l’Ajuntament del Catllar es dona les gràcies a aquestes entitats i també als veïns i veïnes que durant els darrers anys han estat alimentant els gats ferals de forma desinteressada. Es demana la col·laboració a tota la ciutadania perquè aquest projecte pugui titar endavant.

El Fòrum d’Escoles Verdes arriba al Catllar

Imatge d’arxiu d’una acció de les Escoles Verdes. Foto: Generalitat

El proper dimarts 5 de març se celebrarà a El Catllar un dels Fòrums del Programa Escoles Verdes, que
comptarà amb la participació d’un centenar d’alumnes i docents d’14 centres educatius de primària
de tot el Tarragonès.

El programa d’Escoles Verdes és un programa de la Generalitat de Catalunya que sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’educar en relació als nous reptes i valors de la sostenibilitat.

Aquesta xarxa d’escoles per la sostenibilitat compta actualment amb 760 centres educatius, dels quals 172 són del Camp de Tarragona. Anualment aquests centres organitzen un Fòrum, una trobada de docents i alumnes per compartir experiències, propostes i idees. Enguany, al fòrum dels centres de primària del Tarragonès, cada centre serà representat per un o dos docents i entre quatre i sis alumnes, membres del comitè ambiental, que és l’òrgan de participació que planifica i dinamitza les accions d’Escola Verda.

En total, unes 90 persones es reuniran per compartir les accions d’educació per la sostenibilitat que duen a terme als seus centres. A partir de les 9 h del matí, els alumnes i els mestres d’aquestes escoles es trobaran al Centre Cultural del Catllar en la benvinguda institucional, on seran rebuts per els representants del Serveis Territorials d’Educació de Tarragona, de l’Ajuntament de El Catllar i la coordinadora del projecte Escoles Verdes a Tarragona.

Seguidament tindrà lloc el mercat d’experiències, en el qual uns alumnes de cada centre exposen i expliquen una de les accions que realitzen al centre com a escola verda, mentre la resta d’alumnes del centre passegen i coneixen les experiències dels companys d’altres centres, o participen als tallers de sostenibilitat que s’han elaborat en el marc del 25è aniversari de la Xarxa d’Escoles Verdes.

Després de dinar, alumnes i docents, es retrobaran desprès de tot un dia en espais separats i compartiran les experiències descobertes d’altres centres i de les vivències dels tallers en els que han participat. Aquest moment també servirà per preparar el retorn al centre educatiu.

Per finalitzar es realitzarà un breu taller teatre amb tots els centres per posar en comú a la cloenda de l’acte i acomiadar-nos de manera vivencial.

 

El Catllar celebrarà el 8M amb les entitats

L’Ajuntament del Catllar, amb la col·laboració de diverses entitats del municipi, ha organitzat un complet programa d’actes i activitats per commemorar el Dia de la Dona, que se celebra el 8 de març.

Aquest divendres, 1 de març, a les 18:00 hores, s’inaugurarà al vestíbul i la sala polivalent del Centre Cultural una exposició sobre les escriptores que al llarg de la història han reivindicat els drets de les dones. Es podrà visitar de forma gratuïta fins el 31 de març, els dilluns, de 16:00 a 20:00 hores, i de dimarts a divendres de 9:00 a 13:00 i de 16:00 a 20:00 hores A llarg del mes de març hi ha disponible a la Biblioteca municipal una mostra de llibres, revistes i contes sobre feminisme.

El 8 de març, Dia de la Dona, estan previstos diversos actes. A les 18:00 hores, al Centre Cultural, es farà la xerrada “Igualtat de tracte i no discriminació”, organitzada per l’Agrupació de Dones del Catllar. Anirà a càrrec de Maria Victòria López Oliva, psicòloga general sanitària i membre del Grup de treball de violència masclista del COP de Catalunya.

A les 19:15 hores, a la plaça de la Vila, es llegirà el manifest del 8-M, es farà l’encesa lila i els alumnes d’ESO de l’Institut-Escola L’Agulla presentaran el joc “Dones inspiradores. Racons d’història”. Es tracta d’un joc que han ideat els mateixos alumnes, a través del qual podrem conèixer la vida de diverses dones tot fent ruta pels racons del poble. A les 19:30 hores, a la mateixa plaça de la Vila, el duet Cometa Eme oferirà un concert acústic.

El diumenge 10 de març, seguiran els actes commemoratius del 8-M amb el torneig Americana de tennis i pàdel i portes obertes, amb l’objectiu de visibilitzar la dona a l’esport. Serà de 10:00 a 13:00 hores a la Torre d’En Guiu, organitzat pel Club de tennis i pàdel El Catllar. I a les 18:00 hores, al Centre Cultural, taula rodona “L’esport femení al Catllar”.

Finalment, el 16 de març, a la Torre d’En Guiu, de 8:30 a 13:00 hores, iniciació a les vies ferrades a càrrec del Club excursionista Sense Fronteres.

 

El Catllar se suma a la iniciativa ‘Cap butaca buida’ amb ‘Ivan i els gossos’

El Centre Cultural del Catllar serà un dels escenaris el proper 16 de març, a les 19:00 hores, de ‘Cap butaca buida’, una iniciativa que té com a objectiu plantar la primera llavor perquè la jornada esdevingui la Diada Nacional del Teatre. Al Catllar es podrà veure Ivan i els gossos, de Hattie Naylor, amb direcció de Xavier Boada Boada i interpretació de Pau Rosell. La proposta teatral s’emmarca dins la programació d’hivern del Centre Cultural del Catllar.

Ivan i els gossos se situa a Moscou l’hivern de 1996. La caiguda del règim comunista ha abocat milers de persones al carrer. Ivan Mishukov té 4 anys i per a ell, la paraula casa es tenyeix per l’olor a vodka i les galtes vermelles de la seva mare contra la paret. Quan casa deixa de ser un lloc segur, s’escapa als carrers buscant un lloc on formar-hi part, llençant-se a la immensitat de Rússia enmig del fred de l’hivern. Ivan i els gossos és una amarga carta de comiat cap la nostra humanitat, que ens convida a escoltar totes les coses salvatges que ens envolten enmig de la ciutat.

Les entrades es poden comprar per 5 euros a www.entrapolis.com. L’Ajuntament del Catllar ofereix la possibilitat qui no pugui o no sàpiga comprar les entrades on-line a poden adquirir-les amb targeta o efectiu, a les oficines municipals en horari d’atenció al públic.

Una iniciativa teatral del país

La primera edició del projecte Cap Butaca Buida, una iniciativa impulsada per l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Time Out, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. ha posat a la venda 60.457 entrades en 145 espais escènics de tot Catalunya per al dissabte 16 de març amb el repte que no en quedi ni una de lliure.

En total s’oferiran 176 obres, algunes de la cartellera i d’altres programades especialment per a la jornada. A portal del projecte es poden consultar totes les obres i sales disponibles, a més del compte enrere de butaques buides. L’objectiu de la iniciativa és plantar la primera llavor perquè la jornada esdevingui la Diada Nacional del Teatre, a l’alçada d’altres esdeveniments culturals massius.

Cap Butaca Buida també té un vessant solidari. Així, ADETCA destinarà el 2% de la recaptació total (en referència al percentatge que es reclama per a cultura del pressupost de la Generalitat) a un projecte que utilitzi la cultura com a eina de millora i transformació social. En aquesta primera edició de Cap Butaca Buida, l’entitat beneficiària serà l’ONG Pallassos Sense Fronteres per “la seva tasca humanitària”.

 

‘La Roser’ arriba el 24 de febrer al Centre Cultural del Catllar

Cartell de l’obra teatral

La Roser” és la proposta teatral que es podrà veure el proper 24 de febrer, a les 19:00 hores, al Centre Cultural del Catllar, dins la programació d’hivern. Es tracta d’una coproducció del Teatre Bartrina i Les Artistes Locals, dirigida per Iban Beltran i Ana Pérez. El repartiment l’integren Irene Benavent Bodro, Alba Aluja Mollar i Georgina Llauradó Camps.

El muntatge teatral ens porta a les ciutats preindustrials del segle XIX i a famílies treballadores anònimes que reflecteixen un passat que ens parla de com som ara. Estem davant d’un conte local i global de la mà d’una dona curiosa i inquieta, la Roser. Un viatge que remou, identitari i tan íntim que acaba sent història pròpia.

Les entrades es poden comprar per 5 euros a www.entrapolis.com. L’Ajuntament del Catllar ofereix la possibilitat que qui no pugui o no sàpiga comprar les entrades on-line poden adquirir-les amb targeta o efectiu a les oficines municipals en horari d’atenció al públic.

 

Els distingits del Tarragonès rebran el seu guardó en un acte públic al Catllar

El proper divendres 23 de febrer, a les 19 hores, al Centre Cultural del Catllar, se celebrarà una nova edició de la concessió de distincions de Mèrit de Serveis Distingits. L’acte el presentarà la periodista Núria Cartañà i l’amenitzarà el grup musical Julivert.

Aquestes distincions tenen com objectiu honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada, que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

Les propostes les presenten els Ajuntaments del Tarragonès, a proposta del Ple municipal i s’atorguen a persones o entitats dels municipis de la comarca que s’hagin distingit en una continuada tasca cultural, científica, econòmica, social o urbanística.

En aquesta convocatòria es lliuraran les distincions següents:

Ajuntament d’Altafulla, Antònia Coscojuela Dieste

Ajuntament del Catllar, a títol pòstum, Joan Ignasi Porta Lacueva

Ajuntament de Constantí, Joan Reig i Solé

Ajuntament de Creixell, Germans Romero Lladó de Cal Telesforo

Ajuntament del Morell, Escola de Música del Morell

Ajuntament dels Pallaresos, Associació Escola de Música Lautaro dels Pallaresos

Ajuntament de Perafort, Joan Josep Padreny Boix

Ajuntament de Roda de Berà, Entitat Urbanística del Roc de Sant Gaietà de Roda de Berà

Ajuntament de Salomó, Comissió de Festes de Salomó

Ajuntament de Salou, Creu Roja Salou

Ajuntament de Tarragona, Esbart Santa Tecla de Tarragona

Ajuntament de Torredembarra, Ball de Diables de Torredembarra

Ajuntament de Vila-seca, Carles Jansà i Gran

El Catllar reviu la seva intensa i conflictiva relació amb la resclosa del riu

D’esquerra a dreta, Ricard Ramon, Josep Zaragoza, Joan Díaz. Andrea Córdoba -de l’Associació Mediambiental La Sínia- i el regidor Xaver Canadell, regidor de Cultura, que presentà l’acte. Foto: Tots21

Una llarguíssima, apassionada, però també sumament conflictiva relació entre la resclosa del Catllar, la seva població i la dels voltants, es posà de manifest en una xerrada a tres bandes celebrada la tarda de divendres al Centre Cultural del Catllar per commemorar els 60 anys de la posada en funcionament de la resclosa moderna.

Si hi ha un territori que mostra una estima potser fora de mides ver el seu riu, que li confereix una àura gairebé divina, que de vegades sembla tractar-lo com un ser superior, una mena de força de la natura que li regula la vida i la mort, una sort de tradició pagana que recorre el riu Gaià per explicar-se a sí mateixa, aquest territori és el del Baix Gaià, riu amat per pagesos, per industrials, per ociosos estiuejants i per ecologistes conscienciats.

Aquest enorme ventall de sensibilitats remotes, de realitats percebudes de manera prou diferent, suraven com ho fa la tortuga de rierol a la taula rodona que celebrà els 60 anys de la construcció de la nova resclosa del Catllar, l’obra que substituïa l’anterior, que des del segle XIII derivà l’aigua del riu al pas per la zona de la Fàbrica per a ús dels pagesos i dels industrials moliners, perquè riu avall, el Gaià comptà durant molt de temps amb quatre molins plenament actius, que sostingueren una dura i tricentenària batalla contra els pagesos per aprofitar la darrera gota d’aigua, escadussera, que menava del Gaià.

La xerrada comptà amb tres ponents: l’alt tècnic de la Unió Europea i expert en agricultura i ús de l’aigua, el rierenc Ricard Ramon; l’historiador catllarenc i referent en investigació local Josep Zaragoza i el membre de l’Associació Mediambiental La Sínia, Joan Díaz.

Es tractava de tres protagonistes de la història recent del riu Gaià que l’han abordat des de diferents vessants: Ricard Ramon és l’autor de l’imprescindible llibre ‘La lluita per l’aigua a la conca baixa del Gaià’ (Cossetània, Valls, 2022); Josep Zaragoza coneix el riu centímetre a centímetre i l’Associació Mediambiental La Sínia ha estat i és la peça clau que ha protagonitzat, amb el suport de l’Ajuntament, la salvació del riu, la recuperació i manteniment seu cabal ecològic, i la revifalla de la resclosa i les seves espècies, culminades amb l’exitosa reintroducció de la tortuga autòctona a partir de 2014, exemplar que va tenir descendència nascuda al mateix  riu.

El públic va omplir el Centre Cultural del Catllar per seguir la xerrada. Bastants d’ells havien estat testimonis del que s’explicava. Foto: Tots21

Una suma de conflictes entre pagesos i industrials moliners dibuixen la història d’una resclosa que va ser aixecada a l’Edat Mitja, al segle XIII i que posteriorment, en 1964, viuria una reconstrucció clau de mans de la Comunitat de Regants, aleshores constituïda, que acabaria guanyant la partida històrica als moliners, qui sempre havien tingut el suport de l’Estat en la seva batalla per guanyar-se una gota d’aigua.

Terra magre, de sòlida seca, Ricard Ramon introduïa la part històrica de la resclosa des del segle XIII, el que seria un eix de vertebració econòmica en direcció al mar. Una resclosa que regulava l’ús de l’aigua del Catllar avall, i a partir d’aquest territori, fins a arribar al mar, tocant a Tamarit i superat Ferran, floririen els conflictes i els agravis. “Tota gota d’aigua compta”, no es cansava de repetir.

Única resclosa del Gaià que abastia a quatre molins “ha estat permanentment font de lluita, entre els senyors feudals i els pagesos, i els darrers tres segles, entre pagesos i industrials dels molins”, molins com el de Fortuny o el Molinet, alguns ensulsits i altres ja inexistents. Un dels desapareguts és avui un taller mecànic.

Ramon repassà les fites històriques de la batalla de l’aigua i d’entre elles destacà poderosament una sentència de la Batllia Reial de 1830, que determinaria l’organització del repartiment de l’aigua fins als anys 70. Així es va determinar que els pagesos usarien l’aigua de dia i els moliners, de nit.

Passarien els anys, passarien les dècades i la resclosa mantindria el seu esquelet de pedra, anticuat, desfasat, fet de manera tradicional i desubicat en ple segle XX, quan arribaria el gran moment de l’avellana, que substituiria el cànem, i l’era del conreu de la mongeta, esdevenint el Gaià l’hort periurbà de la zona urbana de Tarragona. Paral.lelament, els molins no aturarien, ni molt menys, la seva activitat, que amb el temps deixaria enrera el blat per abraçar el pinso. Aquests canvis poderosos demanarien “més aigua”, de manera que “es generaria una gran conflictivitat”, recordaria Ricard Ramon. “Cada gota compta”, subratllaria en tot moment.

Neix la Comunitat de Regants

Seguirien vivint-se moments de tensió, fins i tot amb les dones que usaven els rentadors del Catllar. La batalla posaria, però, el seu punt i final a partir de 1958, amb la constitució formal de la Comunitat de Regants de la Riera: els pagesos s’organitzarien jurídicament i d’aquesta manera aconseguirien una concessió de 500 litres per segon. “Des de llavors, la resclosa passaria a ser propietat dels Regants i no dels moliners“, destacaria Ramon. En 1964 es posaria en funcionament la nova resclosa i els regants aconseguirien que els moliners paguessin el 50% del cost de l’obra perquè constaria com una millora de l’antiga, la medieval resclosa del Catllar, i no com una de nova.

La Sínia ha reintroduït la tortuga de rierol i foragitat les espècies invasores. Foto: Tots21

No acabaria aquí la història. En 1974 l’aleshores Enpetrol -avui, Repsol– construiria la presa riu amunt i decidiria entubar el reg, amb la qual cosa “la funció de la resclosa perdria tot el sentit i entraria en la fase d’abandonament”. Aleshores, el riu quedaria marcat per una pèssima actuació de la Junta d’Aigües de Catalunya -predecessora de l’actual Agència Catalana de l’Aigua (ACA)-, que en paraules de Joan Díaz “cometria un desastre” arrasant la llera des de la desembocadura fins a la resclosa.

Viuria el maldestre riu Gaià el seu darrer episodi amb l’entrada en acció de l’Associació Mediambiental la Sínia, que reestructuraria el canal fluvial, extrauria els llods acumulats procedents de l’embassament, reintroduiria la tortuga rierol, espècie endèmica i amenaçada per altres tortugues forànies, renaturalitzaria la zona amb vegetació pròpia i iniciaria un programa pedagògic extens amb la mainada, organitzant jornades de reintroducció d’espècies animals i cura de les vegetals de manera que la resclosa i el seu entorn han tornat a la vida i ja no és possible veure fotografies tan impactants com aquella on es veu la celebració, l’any 1976, d’una cursa de motos Enduro al bell mig d’un riu mortalment sec.

Jaume Garcia

 

Visita de l’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, a les instal·lacions d’EMATSA

Visita de l’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, a les instal·lacions d’EMATSA

L’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, ha fet una visita institucional aquest dijous, 15 de febrer, a les instal·lacions de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA), que ofereix el servei d’aigua al Catllar. La visita, que ha fet amb el gerent de l’empresa, Daniel Milan, ha servit per conèixer el centre de control des d’on es gestiona el cicle urbà de l’aigua, així com els principals projectes que impulsa EMATSA aquest any 2024.

En la trobada s’han tractat diferents aspectes que afecten el subministrament d’aigua al Catllar. Un d’aquests temes és el Fons Social d’EMATSA, que des de l’Ajuntament i l’empresa intentaran potenciar i donar-ne difusió entre els veïns i veïnes del municipi, perquè la gent en situació de vulnerabilitat pugui aconseguir avantatges i bonificacions en la factura de l’aigua.

També han parlat de la col·laboració amb els centres escolars del municipi, tant públics com privats, per augmentar les activitats que realitzen amb EMATSA per conèixer el cicle de l’aigua i com reduir-ne el consum.
Finalment han abordat els punts del municipi pendents de connectar a la xarxa d’EMATSA, com és la urbanització Coll de Tapioles, i la futura depuradora que ha de donar servei a part del terme del Catllar.

 

El Catllar viurà el Carnaval aquest dissabte

El Carnaval del Catllar se celebrarà el proper dissabte, 17 de febrer. La concentració de comparses i disfresses serà a les 17:00 hores a l’Institut Escola L’Agulla. La rua, amb animació d’Anna Mateu, arrencarà mitja hora després. L’itinerari és el següent: carrer de França, carrer del President Macià, carrer Prat de la Riba, carrer 11 de setembre, carrer camí de la Font fins arribar a la Torre d’en Guiu.

A la Torre d’en Guiu hi haurà berenar i obsequi pels i nenes disfressats. I des de les 19:00 a les 2:00 hores continuarà la festa amb Mass Islike-The Goliards Collective i DJ Strombo.

Hi haurà servei de barra i, entre les 21:30 i la 1:30 hores, estarà instal·lat el Punt Lila, espai destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les violències masclistes així com lluitar contra les actituds i comportaments sexistes.

Recordem que l’any passat es va decidir, a través d’una votació popular, celebrar el Carnaval del Catllar la setmana següent a la data del calendari.