.

.

TOTS 21

Dues dones, Montserrat Duch i Anna M. Bofarull, Premis Tarragonès

Foto de família de les guanyadores, les autoritats i els membres del jurat

Dues dones, la historiadora constantinenca Montserrat Duch i la realitzadora de cinema tarragonina Anna Bofarull, s’han endut, el dia 25-N els dos guardons dels Premis del Tarragonès.

El projecte Evolució i adaptació del treball gremial i el capital social a l’adveniment de l’economia de mercat a Tarragona i comarca durant la fallida de l’Antic Règim (1740-1850), de Manel Camafort, ha obtingut la XXIII a Beca d’Investigació.

El poliesportiu de la Pobla de Montornès ha acollit aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Tarragonès que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca. Els Premis Tarragonès són una cita cultural de referència a la nostra comarca i compten amb la col·laboració de l’empresa Repsol. L’acte ha estat conduit per la periodista Montse Solé i ha comptat amb un concert de la formació musical Cèltic Quartet.

El Consell Comarcal del Tarragonès, amb la voluntat de promocionar la cultura i el servei als municipis, convoca anualment els Premis Tarragonès en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió.

Durant l’acte s’han lliurat els següents Premis:

XXIII a BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA
El jurat va acordar concedir la beca al projecte Evolució i adaptació del treball gremial i el capital social a l’adveniment de l’economia de mercat a Tarragona i comarca durant la fallida de l’Antic Règim (1740-1850) de Manel Camafort.

La beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a un municipi de la comarca o en el seu conjunt, amb l’objectiu d’anar configurant la història dels nostres municipis. El premi són 2.450 € i la publicació del treball a la col·lecció Els llibres del Consell.

El jurat d’aquesta convocatòria el formaven Maria Bonet, Anna I. Serra i Jordi Roca, professors de la URV; i Jordi Piqué, director de l’Arxiu Municipal de Tarragona.

Ha lliurat la beca Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.

XXI è PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS
El jurat va acordar concedir aquest Premi a la directora de cinema Anna M. Bofarull en reconeixement a la seva important trajectòria en l’àmbit de la creació audiovisual, com a guionista, directora i productora. Cal destacar l’alt compromís social de la seva obra, els seus projectes d’esperit jove i arriscat s’afirmen en el mercat internacional, tant els seus documentals com els seus llargmetratges de ficció han estat projectats i premiats en diversos festivals internacionals.

L’objectiu d’aquest premi és fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El jurat el formaven Jordi Bertran, Àlvar Calvet, Pilar Casas i Rosa M. Ibarz.

Ha lliurat el guardó Joan Martí Pla, vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès.

XXI è PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES
El jurat va acordar concedir aquest Premi a la catedràtica d’Història Contemporània Montserrat Duch, en reconeixement a la seva important trajectòria com a investigadora, vinculada des dels inicis a la història social i política del segle XX i com a docent i acadèmica a la Universitat Rovira i Virgili.
Paral·lelament a la seva carrera universitària, ha mantingut una intensa i impecable carrera política com a regidora i parlamentària, en un moment en el que la veu de la dona no comptava.

L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat o associació que hagi incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

El jurat el formaven Jaume Garcia, director de Tots21; Francesc Roig, Mercè Toldrà i M. Elena Virgili.

Ha lliurat el premi Óscar Sánchez, president del Consell Comarcal del Tarragonès.

L’acte ha finalitzat amb els parlaments de l’alcalde de la Pobla de Montornès, Francesc Larios, i del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez.

 

Una xerrada sobre benestar personal carrega de positivisme la Pobla de Mafumet

Mario Alonso Puig durant la seva xerrada a la Pobla de Mafumet. Cedida.

Mario Alonso Puig durant la seva xerrada a la Pobla de Mafumet. Cedida.

Les 400 persones que dissabte a la tarda van omplir el Casal Cultural de la Pobla en van sortir amb un somriure i una sensació general de satisfacció, després d’haver assistit a la conferència pronunciada pel doctor Mario Alonso Puig.

Aquest va ser capaç de mantenir l’interès del públic durant les pràcticament dues hores en què va estar desgranant els secrets per a una vida més feliç, satisfactòria i plena. Sota el títol “Vivir es un asunto urgente”, Mario Alonso Puig va parlar de la importància de reflexionar sobre la salut i la vitalitat, d’allò essencial que és saber viure en el present –“reviure el passat ens porta a la depressió i mirar al futur ens provoca angoixa”, va explicar”-, desenvolupar una mentalitat positiva i saber separar el que és urgent del que és important, per poder afrontar les coses d’una manera molt més eficient.

Per assolir tot plegat, va desgranar el secret de la felicitat, que “consisteix a mantenir en bon estat i en equilibri el trinomi entre cos, ment i ànima, treballant cadascun d’aquests àmbits” amb aspectes com la nutrició, la postura corporal, l’exercici físic i el descans, en l’àmbit del cos; viure el present, enfocar-se en assolir allò que es vol i no en evitar allò que es tem, no assumir el paper de víctima, tenir una mentalitat positiva i utilitzar paraules que ajudin i no que anul·lin, en l’àmbit de la ment; i en l’àrea de l’ànima, cultivar-hi aspectes com la cordialitat, la voluntat de trobada, la celebració de la diversitat, la generositat, el propòsit, la gratitud i la connexió amb la natura.

En la seva exposició, Mario Alonso Puig va compartir vivències personals i coneixements de grans pensadors del segle XX per reforçar el seu missatge, que passa per assolir com a individus un optimisme vital que ens porti a ser més feliços i a viure millor.

Des de fa molts anys, el doctor Mario Alonso Puig investiga i estudia com es pot aplicar els coneixements actuals en camps com la Medicina, les Neurociències i la Psicologia Positiva al lideratge personal i professional. Format en Medicina Ment-Cos i en Psicologia Positiva a la Universitat de Harvard, ha aprofundit en el coneixement de les bases de la comunicació, la influència i l’aprenentatge.

Fruit d’això és el desenvolupament d’una sèrie de metodologies i estratègies que ajuden a desplegar l’energia, la salut, la motivació i el potencial creatiu de les persones i dels equips. És també autor de fins a onze llibres centrats en aspectes motivacionals.

D’altra banda, cal recordar que el cicle de conferències de la Pobla tindrà continuïtat el proper 1 de desembre (19 h), amb la presència de l’exfutbolista i exentrenador professional Juan Carlos Unzué a l’escenari del Casal Cultural. En el seu cas, amb el col·loqui titulat “Vivir valELA pena”, durant el qual compartirà la seva experiència vital amb l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) com a punt de partida per a un acte que es un intercanvi d’impressions, d’experiències i d’opinions que pugui enriquir totes les persones assistents al mateix. Aquesta activitat, per a la qual ja no queden invitacions disponibles, és gratuïta i amb taquilla inversa, destinant-hi tota la recaptació a col·laborar amb la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, única entitat sense ànim de lucre a Catalunya que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones afectades d’ELA/Malaltia de Motoneurona, oferint també el mateix suport a les seves famílies i que, a més, lluita contra aquesta malaltia fomentant la investigació de la mateixa.

L’Ajuntament pobletà ja ha aprovat en sessió plenària quina serà la seva contribució en forma de donatiu a la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, a la qual lliurarà 7.000 en concepte d’ajuda al desenvolupament de la seva activitat en favor dels malalts d’ELA i als familiars d’aquests.

La Setmana de la Ciència
Abans de rebre Juan Carlos Unzué, la Pobla tindrà encara dues oportunitats més de connectar amb el coneixement. Ho farà a través de les activitats programades en el marc de la 27a Setmana de la Ciència, que a la Pobla de Mafumet oferirà dues propostes altament interessants. D’una banda, demà dimarts tindrà lloc la conferència “Cuina o laboratori?”, a càrrec de Daniel Schorn, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i durant la qual s’explicarà, entre altres coses, les principals reaccions que tenen lloc a la cuina, la inuència del pH o els processos bioquímics. Que un aliment es cuini bé, no és qüestió de màgia… és química.

D’una altra banda, aquest proper dijous serà el torn del taller titulat “Com fer més ràpid un cotxe de competició? Per què volen els avions?”. L’acte serà conduit per Lluís Vázquez, membre del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV.

En ambdós casos, les activitats proposades tindran lloc al tercer pis del Casal Cultural a partir de les 19.00 hores i encara amb places disponibles. Les persones interessades a participar-hi poden inscriure-s’hi a través del correu electrònic seu.poblamafumet@urv.cat.

 

Els Premis Tarragonès es lliuraran al pavelló poliesportiu de la Pobla de Montornès

Foto de família de la darrera edició dels premis, celebrada a Altafulla. Cedida.

Foto de família de la darrera edició dels premis, celebrada a Altafulla. Cedida.

El pavelló poliesportiu de la Pobla de Montornès acollirà el divendres 25 de novembre, a les 18.30 hores, l’acte de lliurament dels Premis Tarragonès, que compten amb el patrocini de l’empresa Repsol. El Consell Comarcal del Tarragonès, amb la voluntat de promocionar la cultura i el servei als municipis, convoca anualment aquests guardons en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió. Els Premis Tarragonès són doncs una cita cultural de referència a la nostra comarca.

En aquesta edició es farà públic el veredicte del jurat dels següents premis:

  • XXIIIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura. Aquesta beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. El premi té una dotació econòmica de 2.450 € i la publicació del treball. El jurat d’aquesta convocatòria el formen: Maria Bonet, Jordi Piqué, Jordi Roca i Anna I. Serra.
  • XXIè Premi Tarragonès de Creació Lucius Anneus Florus. És un premi de reconeixement a la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca. Entre els guanyadors d’edicions anteriors destaquen Magí Sunyer, Josep Royo, David Balcells, Marcel Pey, Jordi Tiñena, Àlvar Calvet i Jesús Monllaó, entre altres. El jurat d’aquesta convocatòria el formen: Jordi Bertran, Pilar Casas, Àlvar Calvet i Rosa Maria Ibarz.
  • XXIè Premi Tarragonès de Difusió Eutyches. És un premi que vol assenyalar una personalitat, entitat o associació que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès. Entre els guanyadors d’altres edicions es pot destacar l’arqueòloga subaquàtica Walfida Pérez, l’associació mediambiental la Sínia, el Fic-cat (Festival Internacional de Cinema en Català), Alfred Arola o Eudald Carbonell, entre d’altres. El jurat d’aquesta convocatòria el formen: Jaume Garcia, Francesc Roig, Mercè Toldrà i Elena Virgili.

Les propostes dels premis de Creació i de Difusió les presenten les entitats i els ajuntaments de la comarca. El premi és un guardó de l’artista Bartolozzi. Aquest acte l’amenitzarà un concert de Cèltic Quartet i el presentarà la periodista Montse Solé.

 

L’èxit de públic assegura la continuïtat de la I Fira del Vi de La Pobla de Montornès

Una gentada es va reunir la tarda-nit a la Fira. Foto: Cedida

L’estand del Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa. Foto: Tots21

Gisela Mira, de Costers del Priorat. Foto: Tots21

Cues matinals en la venda de tiquets. Foto: Tots21

Al mig i a la dreta, Sílvia Virgili i el seu fill Isidre Garcia, del forn Virgili. Foto: Tots21

La Pobla de Montornès ha viscut el dissabte una exitosa primera edició de la Fira del Vi, amb la presència de set bodegues de diverses denominacions d’origen de les comarques de Tarragona i de Lleida, i el forn Virgili, de la mateixa localitat, una experiència que es tornarà a viure l’any que ve donada l’elevada resposta del públic, han indicat a Tots21 l’alcalde, Francesc Larios, i els seus promotors, Mònica Soriano i Xavier Sardà. Han estat 350 les copes servides durant la jornada i més de 1.000 les consumicions fetes.

Ja des del matí s’ha vist a la plaça de la Bassa, lloc de celebració, que el públic respondria a una aposta vinícola única a la zona del Baix Gaià, amb gent vinguda dels municipis del voltant.

Cellers com el de Coma d’en Bonet, de Gandesa -la Terra Alta-, comandat a l’estand per Pepe Fuster, que oferia vins ecològics de les firmes Dardel i Prohom, des dels més bàsics als més elaborats. O Costers del Priorat, del Molar, una DOQ de la zona, rere el mostrador de la qual es trobava Gisela Mira, mostraven la satisfacció per l’èxit de la nova proposta.

Les bodegues que han vingut a la Fira han estat Bodega +9, de Vins Baix Gaià -DO Tarragona-; Celler Coma d’en Bonet -Gandesa, DO Terra Alta-; Costers del Priorat -Bellmunt, DO Priorat-; Cellers Unió -Els Guiamets, DO Montsant-, Forns Raventós -La Granada del Penedès, DO Penedès-; Bodega Costers del Sió -DO Costers del Segre, Agramunt- i Adernats -Nulles, DO Tarragona-. El preu del tiquet s’ha situar en dos euros, molt assequible, i el de la copa de vi, en quatre.

També hi ha assistit el forn Virgili, quatre generacions de forners de llenya, que comandats a la Fira per Sílvia Virgili i el seu fill Ismael Garcia, oferien productes de dolç i de salat. Ja queden pocs forns de llenya i el seu assortiment el formaven l’empanada de tonyina, de pollastre i de samfaïna, panedons d’espinacs i coca d’espinacs, mentre que al dolç tenien pastes de poma, llacets, coca de llardons, coca de xocolata, de cavell d’àngel i una coca creada pel padrí de la Sílvia, Anton Olivé.

Ha amanit musicalment la tarda el grup tarragoní El Último Vinilo, especialitzat en versions de pop/rock.

J. Garcia

 

Francesc Larios, candidat a la reelecció com alcalde de La Pobla de Montornès

Francesc Larios i Mercadé serà el cap de llista de la candidatura d’ERC-AM a les eleccions municipals que se celebraran el maig de 2023, optant, de nou, a l’alcaldia de la Pobla de Montornès. La candidatura de Larios ha sigut escollida de forma unànime per la secció local d’Esquerra Republicana.

L’alcaldable, que va aterrar al consistori del poble ara fa quatre anys, vol liderar un segon mandat a la Pobla on la participació i interacció amb el veïnat siguin els eixos principals de les seves tasques com a alcalde: la prioritat de la candidatura és saber escoltar i connectar amb la gent del poblat per donar la millor resposta possible a les seves necessitats.

Segons Larios, “l’equip de la secció local ja està mans a l’obra, treballant en l’elaboració del programa electoral i tancant una llista en la qual hi haurà noves incorporacions”.

Redacció

 

La Pobla de Montornès viurà dissabte la primera Fira del Vi

L’entrada a la Fira rondarà els 1,90 euros. Foto: ACN

 

La fira, amb presència de set bodegues de diverses DO de Tarragona i Lleida, obrirà de 12 a 15 hores i de 17 a 22 hores 

 

La Pobla de Montornès viurà aquest dissabte, 22 d’octubre, la primera edició de la Fira del Vi, amb la presència de set bodegues de diverses denominacions d’origen de les comarques de Tarragona i de Lleida.

La Fira tindrà lloc a la plaça de la Bassa i es desenvoluparà en horari de 12 a 15 hores i de 17 a 22 hores. Mònica Asensio, organitzadora juntament a Xavier Sardà -professionals del sector-, ha destacat a Tots21 que «les bodegues i cellers han respost molt positivament al tempteig que els vam fer i han decidit venir a la Fira del Vi de La Pobla». L’organització, que compta amb el suport de l’Ajuntament, espera la vinguda de gent del Baix Gaià, dels municipis del voltant, a més dels propis veïns i veïnes de La Pobla. ‘Es tracta d’una primera edició, en la que volem copsar com respon el públic, a modus de prova’, ha afirmat Asensio.

Les bodegues que vindran seran Bodega +9, de Vins Baix Gaià -DO Tarragona-; Celler Coma d’en Bonet -Gandesa, DO Terra Alta-; Costers del Priorat -Bellmunt, DO Priorat-; Cellers Unió -Els Guiamets, DO Montsant-, Forns Raventós -La Granada del Penedès, DO Penedès-; Bodega Costers del Sió -DO Costers del Segre, Agramunt- i Adernats -Nulles, DO Tarragona-. El preu del tiquet rondarà l’1,90 euros.

Durant la Fira actuarà el grup tarragoní El Último Vinilo, especialitzat en versions de pop/rock. Serà a partir de les set de la tarda i fins a les nou del vespre. També hi haurà una parada del forn Virgili, de la mateixa Pobla.

Redacció

 

Cremen 2 cotxes a la plaça de la Bassa de la Pobla de Montornès

En les tasques d’extinció hi ha treballat una dotació de bombers. Foto: Bombers

Els Bombers han treballat aquesta matinada (han rebut l’avís a les 4.23 hores) en l’extinció d’un incendi que ha cremat totalment 2 vehicles a la plaça de la Bassa de la Pobla de Montornès.. Arran de les flames s’ha vist afectada una façana, una caixa de comptadors i un fanal.

Redacció

 

Desmantellen un ‘búnker’ de marihuana a la Pobla de Montornès

Els detinguts havien fet diverses perforacions a parets i sostres per desplaçar-se per l’interior de l’immoble que havien bunqueritzat. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir el passat 30 de setembre a la Pobla de Montornès dos homes de 27 i 29 anys, com a presumptes autors dels delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va iniciar a principis del mes de setembre arran d’unes informacions que feien sospitar que dins d’una casa de la Urbanització Castell de Montornès (Tarragonès) hi havia una gran plantació de marihuana.

Davant d’aquests fets, el passat divendres els Mossos d’Esquadra van realitzar una entrada i perquisició a l’immoble investigat en el qual van localitzar una plantació de més de 4.000 plantes de marihuana, diners en efectiu, munició real del calibre 22, 82 làmpades, 65 ventiladors, 106 transformadors, 9 aires condicionats, 4 compressors i un gos potencialment perillós que vigilava les immediacions de la casa. Així mateix, també tenien una connexió fraudulenta que subministrava l’electricitat a tots els aparells.

En l’escorcoll van comprovar que els arrestats es desplaçaven dins de la casa a través de perforacions en el sostre i parets ja que havien bunqueritzat l’immoble. Així, a més, minimitzaven al màxim els moviments que es podien detectar des de l’exterior.

Per tot això, l’operació policial es va saldar amb la detenció de dos homes responsables del cultiu de la droga i per defraudació de fluid elèctric

Els detinguts van passar dissabte dia 1 a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia del Vendrell i el jutge va decretar per ambdós la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

Orgia de foc a La Pobla de Montornès

 

Els Diables de Vilabella, durant la seva actuació final

La Pobla de Montornès ha viscut una orgia de foc la tarda-nit de dissabte, en ple tram final de la Festa Major, que no ha deixat indiferent a ningú. Les quatre colles que hi han pres part en el Correfoc s’han deixat la pell i la pólvora per mostrar l’elenc variat de la seva proposta. De la mateixa Pobla, el Drac Pigota i el Gall han estat els veritables protagonistes, amb la gran novetat dels dos petits dracs que li han nascut a la Pigota en aquestes festes.

Vinguts de fora, gran actuació dels Diables de Vilabella, amb un desplegament molt notable de variacions piroplàstiques, i un atractiu Espantarrucs del Penedès, tots acompanyants dels seus grups de timbalers. La Plaça de la Bassa ha estat el punt final i lloc de reunió de força públic per seguir l’espetec final de la festa.

Us oferim una galeria de fotos i vídeo de Tots21:

Seguiu la programació de la Festa Major en aquest enllaç

 

Raons per sortir de casa aquest cap de setmana arreu del territori

A les acaballes de l’estiu i a les portes de la festa grossa de Santa Tecla a Tarragona i Misericòrdia a Reus, el territori continua bullint d’activitat aquest cap de setmana. Us deixem un tastet d’actes per a que us programeu el cap de setmana.

Tarragona:

Moguda musical fins entrada la matinada aquest dissabte a Tarragona amb el Mercat de Nit. Enguany comptarà amb l’acompanyament musical de Lluís Gavaldà, DJ Poppy i DJ The Jef, que escolliran la música per acompanyar una proposta gastronòmica formada per més de 40 tapes elaborades pels paradistes del Mercat Central. La moneda oficial de la nit tornarà a ser el tradicional ‘amparitu’, que es podran adquirir avui a la Plaça Corsini i al carrer Colom en horari de 10.00 a 14.00h i a partir de les 19.00h.

D’altra banda, els artistes de la Part Alta de Tarragona són els protagonistes de la dotzena edició de Tallers Oberts, una mostra de l’obra i la feina de 42 creadors de 17 tallers que hi ha al barri. Encetada divendres, continuarà durant tot el cap de setmana divulgant l’obra i consolidant el caràcter artístic de la zona a partir d’organitzar activitats per a tots els públics.

Alhora, aquest diumenge a les 19.30 h, el Teatre Tarragona acollirà el sorteig d’ordre d’actuació i posició a plaça de les tres jornades del Concurs de Castells. Ho farà a través d’un acte gratuït i obert a tota la ciutadania que comptarà amb una producció innovadora, incorporant fragments de l’espectacle familiar de temàtica castellera Mireu allà dalt, de Genovesa Narratives Teatrals, i amb la coproducció de La Xarxa de Televisions Locals-TAC12.

Reus:

La companyia reusenca Teatre de les Comèdies estrena aquest cap de setmana “Il Teatro alla moda”, una òpera en català inspirada en el llibre homònim de Benedetto Marcello (1686-1739), compositor i noble venecià del Barroc.

“Il Teatro alla Moda” és una divertida crítica a les pràctiques operístiques de la primera meitat del segle XVIII. L’estrena serà aquest pròxim 10 de setembre, a les 20:00 h, al Teatre Bartrina de Reus

Cambrils:

La localitat marinera del Baix Camp viu aquest dissabte el penúltim dia de la Festa major de la Mare de Déu del Camí. Del programa destaquem la 15a Trobada de Gegants. A les 18 hores començarà a la plaça de la Vila la plantada dels elements participants i a partir de les 18.30 h, pels carres del barri antic, s’iniciarà la Cercavila. En arribar a la plaça del Setge Ballada individual i conjunta Colles participants: Colla Gegantera Vinyols i els Arcs; Colla Gegantera el Calçot de Valls; Gegants de Blancafort; Colla gegantera de l’Espluga Calva; Colla Gegantera d’Amposta; Gegants de Castellvell del Camp; Colla Gegantera de Falset; Gegants de Colldejou; Colla Gegantera de l’Hospitalet de l’Infant; Gegants del Barri D’avall i Colla Gegantera Tota l’Endenga.

Recorregut: plaça de la Vila, c. Hospital, c. Immolats del Setge, c. Sant Plàcid, c. Sant Josep, c. Sindicat, c. Mossèn Jacint Verdeguer, c. Verge del Camí, plaça Marianao, c. Creus, avinguda Mil·lenari i plaça del Setge.

I per acabar la jornada, concert de la Diada a partir de les 22.30 h al parc del Pinaret amb l’actuació de  PORTOBELLO; GERTRUDIS i THE TYETS. Servei de barra a càrrec del Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres. L’entrada és gratuïta i l’obertura de portes serà a les 21.30 h.

Castellvell del Camp: 

La localitat del Baix Camp és seu aquest cap de setmana de la primera edición del FRAME Film Festival, una mostra de curtmetratges itinerant per diverses localitats del territori. Es presentarà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

Més informació i horaris clicant aquí

Altafulla:

Altafulla viu aquest cap de setmana e ltram final de la seva Festa Votiva del Quadre de sant Antoni. Aquest és el programa d’actes:

Dissabte

09.00h – Pont de Mar XXIV PUJADA A L’ERMITA MEMORIAL BALTASAR RABASSA Organitza: Atletes d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

Centre d’Entitats EXPOSICIÓ DE L’ATENEU CULTURAL DE DONES D’ALTAFULLA De 10.00h a 13.00h i de 17.00h a 20.00h Organitza: Ateneu de Dones d’Altafulla

12.00h – Envelat Comunidor ESPECTACLE INFANTIL AMB EN RIKUS Organitza: Ajuntament

18.30h – Inici Plaça del Pou CERCAVILA AMB GEGANTS, NANS, DIABLES I BASTONERS D’ALTAFULLA Organitza: Ajuntament Col·laboren: Bastoners, Gegants, Nans, Diables i Grallers d’Altafulla

21.30h – Parc del Comunidor SOPAR POPULAR DE FESTA MAJOR Tiquets 10 €. MENÚ: Crema freda de carbassó, pollastre amb gambes, gelat, vi i aigua PUNTS DE VENDA TIQUETS: Ajuntament, Oficina de Turisme i Estanc Pijuan. Cal portar plats, coberts i got de casa… o bé comprar el lot que ofereix l’Ajuntament que inclou 2 plats, joc de coberts i got (reutilitzable) per 3€.

Tot seguit… BALL DE FESTA MAJOR AMB L’ORQUESTRA PARFILLS Organitza: Ajuntament

Diumenge

10.00h – c/ Clot de Torrell cant. amb Marquès de Tamarit OFRENA FLORAL I ACTE INSTITUCIONAL DIADA NACIONAL DE CATALUNYA Organitza: Ajuntament

11.30h – Ermita de Sant Antoni MISSA SOLEMNE EN MOTIU DE LA FESTA VOTIVA DEL QUADRE DE SANT ANTONI, CANTADA PER LA CORAL NOU REBROTS Organitza: Parròquia d’Altafulla i Coral Nou Rebrots Col·labora: Ajuntament

Tot seguit, ENTRADA A PLAÇA DELS CASTELLERS D’ALTAFULLA I AIXECADA DE PILARS ACOMPANYATS DELS GRALLERS D’ALTAFULLA Organitza: Castellers i Grallers d’Altafulla

A continuació BALLADA DE SARDANES Organitza: Associació Sardanista d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

20.00h – Plaça del Pou CORREFOC DE DIABLES Organitza: Diables d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

Constantí:

L’Ajuntament de Constantí organitza durant el mes de setembre visites guiades per donar a conèixer el refugi antiaeri de la Guerra Civil. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes que ho desitgin podran accedir a aquest espai i visitar-lo, una vegada finalitzades les tasques de condicionament i museïtzació del refugi.

Més informació clicant aquí.

La Pobla de Montornès:

La Pigota, en una actuació. Foto: bestiari.cat

El municipi del Tarragonès viura els dos darrers dies de la seva festa major, amb el següent programa:

Dissabte

18 h Exhibició castellera del Baix Gaià amb els Xiquets de la Torre i els Castellers d’Altafulla a la plaça de l’església.
20.30 h Correfocs pels carrers amb el Drac Pigota, el Gall de la Pobla, l’Espantarrucs del Penedès i els Diables de Vilabella. Sortida des de l’avinguda Catalunya.
23 h Concert Ball amb l’orquestra Cimarron a la plaça de la Bassa.

Diumenge

8 h Esmorzar popular a la plaça de la Bassa.
9 h Bicicletada popular. Sortida des de la plaça de la Bassa i arribada a la piscina municipal.
10.30 h Manifest, sardanes amb la Cobla Reus Jove i degustació de vins a la plaça de la Bassa.
16.30 h Festa final de temporada a la piscina amb inflables i música.
20.30 h Teatre Daltabaix. Les germanes Rovira, capítol 2, a la plaça de la Bassa.
21.30 h Monòleg amb el còmic David Sas.

 

 

Arriba la Festa Major de La Pobla de Montornès

La Pigota, en una actuació. Foto: bestiari.cat

Aquest dimarts, 6 de setembre, arrenca la Festa Major de La Pobla de Montornès, i ho fa després de dos anys sumament dificultosos degut a la pandèmia. Les festes continuaran fins a la Diada nacional, l’11 de setembre.

Avui dimarts tindrem com a menú inicial la plantada de bèsties a l’escola els Ametllers. Dimecres, 7, arribarà el tradicional pregó, del qual enguany s’encarregarà l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblamar. Tot seguit, es farà la presentació de la colla infantil de la Pigota i en acabar l’acte serà el torn del Despertar de les Bèsties. D’aquesta manera es donarà oficialment el tret de sortida a la Festa Major.

Dijous 8, els grallers Puigperdiguers de la Pobla s’encarregaran de despertar el veïnat amb les matinades. Al migdia arribarà l’anada a l’ofici, amb la corporació municipi i el seguici popular fent el recorregut per tal de celebrar, a  les 13 hores, la missa en honor a Santa Maria. El menú del dia inclou partides simultànies d’escacs a la tarda i també una cantada d’havaneres amb rom cremat a càrrec dels Pescadors de l’Escala. Serà a la plaça de la Bassa,

Ja divendres, tindrem activitats d’educació ambiental obra dels alumnes de l’escola. Serà a l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès. Hi haurà també la festa infantil, amb rocòdrom i tirolina, tot a la plaça de la Bassa. I ja de la nit, arriba per als jovent Va Parir Tour de FlaixBac. Dissabte 10 es viurà l’exhibició castellera del Baix Gaià, amb els Xiquets de la Torre i els Castellers d’Altafulla com a protagonistes, a més del correfoc i el concert ball amb l’orquestra Cimarron.

La Diada arrencarà amb l’esmorzar popular i la bicicletada. Durant el matí també es farà la lectura del manifest de la Diada, sardanes amb la Cobla Reus Jove i una degustació de vins. A la tarda, es podrà gaudir de la festa de final de temporada de la piscina i de l’obra de teatre, Daltabaix i d’un monòleg amb el còmic David Sas.

Programació

6 de setembre

Plantada de bèsties a l’escola els Ametllers amb el Gall de la Pobla i el Drac Pigota.

7 de setembre

20 h A l’Ajuntament, sorteig dels seleccionats per pujar al balcó i entrega del premi al guanyador del cartell de la festa major.

Pregó a càrrec de l’Associació de veïns i veïnes de Poblamar i presentació de la colla infantil de la Pigota I per acabar l’acte, el despertar de les bèsties.

8 de setembre

8 h Matinades amb els grallers Puigperdiguers de la Pobla.
12.30 h Anada d’ofici de la corporació municipal i seguici popular.
13 h Missa solemne en honor a Santa Maria a la Parròquia de Santa Maria.
18.30 h Partides simultànies d’escacs a la plaça de l’església.
22 h Cantada d’havaneres i rom cremat a la plaça de la Bassa amb els Pescadors de l’Escala.

9 de setembre

9 h Activitats d’educació ambiental pels nens i nenes de l’escola els Ametllers a l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès,
17 h Festa infantil a la plaça de la Bassa: Rocòdrom i tirolina.
23.30 h Festa FlaixBac “Va Parir Tour La Pobla de Montornès 2022” a l’aparcament de l’antiga estació.

10 de setembre

18 h Exhibició castellera del Baix Gaià amb els Xiquets de la Torre i els Castellers d’Altafulla a la plaça de l’església.
20.30 h Correfocs pels carrers amb el Drac Pigota, el Gall de la Pobla, l’Espantarrucs del Penedès i els Diables de Vilabella. Sortida des de l’avinguda Catalunya.
23 h Concert Ball amb l’orquestra Cimarron a la plaça de la Bassa.

11 de setembre

8 h Esmorzar popular a la plaça de la Bassa.
9 h Bicicletada popular. Sortida des de la plaça de la Bassa i arribada a la piscina municipal.
10.30 h Manifest, sardanes amb la Cobla Reus Jove i degustació de vins a la plaça de la Bassa.
16.30 h Festa final de temporada a la piscina amb inflables i música.
20.30 h Teatre Daltabaix. Les germanes Rovira, capítol 2, a la plaça de la Bassa.
21.30 h Monòleg amb el còmic David Sas.

 

La Pobla de Montornès viurà una Festa d’Estiu amb trobades de bèsties d’aigua i de foc

La Pigota, en una actuació. Foto: bestiari.cat

La Pobla de Montornès inicia aquest dissabte, 30 de juliol, la Festa d’Estiu amb una doble trobada novedosa: la primera edició de la Trobada de bèsties d’aigua, que tindrà lloc a les 17:30 hores, i la I Trobada de bèsties de foc, que es farà a les 20:30 hores. Les dues, a l’aparcament de l’Avinguda Catalunya. Més tard arribarà el Sopar popular, a les 21:45 hores també a l’Avinguda Catalunya.

La jornada acabarà a les 23 hores amb el Concert Jove a la Plaça de la Bassa, amb La Traca i DJ Ferry LIP.

L’endemà, 31 de juliol, a les 11 hores, escacs al carrer i a les 18 hores, Xtreme Race: circuit d’inflables. Tot a la Plaça de la Bassa. Saltem llavors al 6 d’agost. A les 20:30 hores, teatre amb Daltabaix. Les germanes Rovira, capítol 1, també a la Plaça de la Bassa. A les 23 hores , concert ball amb l’Orquestra Parfills.

L’endemà, 7 d’agost, a les 8:30 hores, esmorzar popular. A les 18:30 hores, Festa dels avis i àvies i a les 20 hores, havaneres amb Son de l’Havana. Tots, a la Plaça de la Bassa.

El dia 12 se celebrarà la caminada nocturna pel terme de La Pobla. La sortida es farà a l’aparcament de l’estació.

La darrera jornada de festes és el 14 d’agost, quan a les 22 hores tindrà lloc el sopar i concert amb Hit de Road Jack. Serà a l’ermita de la Mare de Deú de Montornès.

 

La Pobla de Montornès tanca el 2021 amb gairebé dos milions d’euros de romanent positiu

Francesc Larios, alcalde de La Pobla de Montornès, fotografiat al seu despatx, en una imatge d’arxiu. Foto: Tots21

Tot i la pandèmia, en només 3 anys l’economia de la Pobla de Montornès dona un gir de 180º

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha tancat el 2021 amb gairebé dos milions d’euros de romanent positiu. Des de els 2019, no només s’ha liquidat els deute amb les entitats bancàries, que era de 322.027,38 €, sinó que s’ha augmentat la tresoreria de forma exponencial.

El pressupost de 2022 és de 2.590.778,54€. En les properes setmanes es farà una modificació de crèdit amb el romanent del 2021. Aproximadament s’usarà un 40% per a noves inversions, moltes d’elles amb noves subvencions, ha indicat a Tots21 l’alcalde, Francesc Larios.

Durant aquest mandat s’han congelat els impostos, s’han incorporat noves bonificacions, com el 50% de l’IBI en la instal·lació de plaques fotovoltaiques, el 100% en la taxa d’ocupació de les terrasses per a bars i restaurants o el 50% en la taxa de la llar d’infants per a les famílies monoparentals.

L’alcalde ha destacat a Tots21 que ‘el més important és que s’han fiscalitzat i regularitzat totes i cada una de les factures que rep l’Ajuntament, eliminant serveis duplicats o eliminant totes aquelles que es consideraven innecessàries i que llastraven el nostre pressupost, com línies de telèfons mòbils no identificats o serveis que no es realitzaven correctament’. A més a més, s’han fet canvis del funcionament intern en l’equip de govern que ‘ens ha permès augmentar l’eficiència de la gestió i així optar al màxim de subvencions supramunicipals’. Altraent, la reducció de despesa no ha afectat els serveis al ciutadà.

‘Això ens ha permès tancar l’any 2021 amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de 1.968.560,79 € i aquesta salut financera sòlida de la institució ens permetrà continuar les inversions i millores pel nostre municipi, com la millora de l’enllumenat, la col·locació d’hidrants o l’adequació de la plaça de la Bassa però també en la millor de serveis com la jardineria i la neteja’, ha conclòs l’alcalde.

J. Garcia

 

Reunió de treball per crear una associació comercial del Baix Gaià

Imatge de la reunió. Foto: Anna F. (Ajuntament)

Els regidors de Comerç de Torredembarra (Josep Maria Guasch), d’Altafulla (Dani Franquès), de Creixell (Jaume Serret) i de Roda de Berà (Rosana Dorantes) i l’alcalde de la Pobla de Montornès (Francesc Larios) es van reunir aquest dijous a la tarda, a l’Ajuntament de Torredembarra, amb el president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, per posar en marxa la redacció dels estatuts d’un organisme que promogui el comerç a la zona del Baix Gaià. En formaran part PIMEComerç i les associacions comercials dels pobles d’aquesta zona i comptaran amb el suport dels ajuntaments del territori.

Redacció

 

La Pobla de Montornès crearà cinc places de vigilant municipal

Francesc Larios, alcalde de La Pobla de Montornès, fotografiat al seu despatx. Foto: Tots21

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès crearà cinc places de vigilant municipal -quatre agents i un caporal- un cop el ple de l’Ajuntament va aprovar la relació de llocs de treball de 2022. Aquest any 2022 s’incorporaran dos agents i posteriorment, la resta. Una de les places substituirà amb el temps l’agutzil quan aquest es jubili.

El paquet de nous agents forma part d’un conjunt de fins a 25 llocs de treball que es crearan a La Pobla per fer front a dèficits que té el consistori, començant per la manca d’arquitecte municipal, d’un enginyer i administratius. No tots seran a temps complert ni es crearan de cop, ha assenyalat el seu alcalde, Francesc Larios, en una entrevista a Tots21.

La necessitat de vigilants era patent i era una recomanació del cos de Mossos d’Esquadra, que en el futur disposarà d’una comissaria a Torredembarra que permetrà atendre amb rapidesa les necessitats de La Pobla de Montornès, municipi veí. ‘Ambdós cossos es complementaran’, ha afirmat Larios.

Des de l’inici del mandat, ‘l’equip de govern ha tingut clara la necessitat de canviar l’estructura de l’Ajuntament de la Pobla, tant per actualitzar unes places desfasades – tant en funcions com en retribucions-, com per crear noves places per completar una plantilla que doni resposta a les necessitats del nostre municipi’, ha subratllat Larios.

La Pobla, sobretot en les urbanitzacions, ha crescut molt en els darrers anys ‘i la realitat del municipi és molt diferent de la de fa dues dècades. La nova RLT permet disposar d’una eina actualitzada que respon a les necessitats actuals del municipi, que comportarà una millora professional dels serveis que es donen a la ciutadania’, ha continuat relatant.

Els pressupostos de 2022

El ple del 7 de gener va servir també per aprovar els pressupostos municipals d’enguany, que sumen gairebé 2,6 milions d’euros, un 2,8% més que l’any passat  i on s’acometran un seguit d’inversions en carrers, places i equipaments amb una aportació molt elevada en subvencions d’altres administracions, principalment de la Diputació de Tarragona.

Des de l’1 de setembre, amb la gratuïtat de l’autopista AP-7, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès, com d’altres municipis, ha deixat d’ingressar l’IBI que cobrava de la concessionària, el qual suposava més del 3% del pressupost anual (78.300,96 euros).

Així tot, l’equip de govern, un any més, aposta per congelar els principals impostos i taxes municipals i es proposen noves bonificacions com és el cas de la bonificació del 50% de la quota integra de l’impost sobre béns immobles (IBI) en aquells habitatges que s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament elèctric de l’energia provinent del sol per a l’autoconsum. Una bonificació que s’aplicarà com a màxim durant 5 exercicis consecutius havent d’acreditar cada any el manteniment de la instal·lació.

Posant en relleu que en relació amb les taxes, per segon any consecutiu la taxa d’ocupació de la via publica per a bars i restaurants, ha tingut una bonificació del 100% en relació amb la utilització de les terrasses i a inici del curs 2021-2022 ha entrat en vigor una bonificació del 50% de la quota de la llar d’infants per a les famílies monoparentals que s’afegeix a l’existent bonificació per a les famílies nombroses.

Des d’inici del mandat, des de la regidoria d’Hisenda, ‘s’han fet tots els esforços per estabilitzar la situació financera de l’Ajuntament però sense augmentar la pressió fiscal dels poblencs i poblenques. Tot plegat, sense posar en perill l’estabilitat pressupostària de l’Ajuntament’, ha destacat l’alcalde.

La renovació de l’enllumenat públic serà una de les inversions d’enguany. Foto: Tots21

La il·luminació dels carrers

El consistori acometrà un seguit d’inversions per fer front ‘a un gran dèficit que patíem donada la manca d’inversions d’anteriors consistoris’. En aquest sentit, el nou consistori es va fixar l’objectiu de redactar projectes de les millores necessàries i acudir a les subvencions oficials, de la Diputació i de la Generalitat. D’aquesta manera, s’ha pogut tirar endavant la tramitació i obtenció de les subvencions per fer front als treballs reduint molt notablement el cost que haurà de suportar l’Ajuntament.

El passat divendres 4 de febrer va sortir a licitació la primera fase del canvi d’enllumenat públic municipal per instal·lar-hi lluminàries de tecnologia LED. ‘El 2021 l’equip de govern, va demanar una auditoria per conèixer la realitat de l’estat de l’enllumenat públic del municipi. En aquest estudi, es van analitzar les 1.720 lluminàries que disposem a la Pobla i va quedar patent, la deficiència del servei, que s’agreuja especialment a la urbanització del Castell i Flor de l’ametller, on predominen les lluminàries de vapor de mercuri i vapor de sodi, tecnologia totalment obsoleta’, destaca l’alcalde.

La valoració econòmica de l’estudi xifra en 1.008.588,24 euros el canvi de tot l’enllumenat del municipi a tecnologia LED, i que un cop realitzat, ‘ens proporcionarà un estalvi d’un 69% en la facturació anual del consum de la llum’.

A causa del cost total de la inversió de l’enllumenat, aquesta es farà de forma progressiva en diferents fases. En aquesta primera fase es durà a terme la substitució de cent sis lluminàries de vapor de mercuri dels quadres a la urbanització Flor de l’Ametller, amb un cost de 68.794,80 euros i que compta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona de 60.826,35 euros.

Entre el nucli i la urbanització Castell de Montornès s’instal·laran 28 fanals en un recorregut d’uns 750 metres, amb un cost de 80.256,58 euros i una subvenció de 32.094.74 €. L’obra havia d’haver estat feta ja, -el projecte està redactat des del març del 2021- però la pandèmia està endarrerint l’arribada dels fanals.

D’altra banda, l’1 de març s’iniciarà la primera fase d’arranjament de les voreres de les urbanitzacions Castell de Montornès i Flor de l’Ametller. L’actuació té un cost de 34.933,38 euros.

També al mes de març començaran les obres al bar de la piscina, que permetran tenir el recinte obert més hores que les de funcionament de la piscina i prestar servei a la biblioteca que es construirà al costat, al local de les antigues escoles i que esdevindrà el centre cultural de la vila, amb la biblioteca com a eix central. A dia d’avui, la vila és l’únic municipi de la zona sense biblioteca.

El bar disposarà de sortida de fums i s’hi podran fer menjars, legalitzant l’espai. La construcció, a més a més, comptarà amb banys i un espai de primers auxilis, equipaments que cada any requereixen de la Diputació de Tarragona en les inspeccions de la piscina municipal. El cost total de l’obra és de 33.330,96 €

Per un altre costat, el cost de les obres d’adequació de les antigues escoles serà de 128.076,48 euros, i la subvenció arribarà als 115.855,59 euros. ‘És a dir, l’adequació de les antigues escoles per convertir-lo en un espai polivalent només tindrà un cost per l’ajuntament de poc més de 12 mil euros’, destaca l’alcalde. Un cop adequat aquest espai i com que les obres compten amb el vist bo del servei de biblioteques del departament de Cultura de la Generalitat, acollirà una biblioteca dins la xarxa de biblioteques de la Generalitat, ‘amb tot els beneficis que comporta, com la subvenció de mobiliari o d’activitats’. Les obres del centre cultural es faran en dues fases. A l’estiu començarà la primera d’elles, i quan acabin començarà la segona.

Altrament, l’Ajuntament va adquirí una casa al carrer del Vent que sobresurt de la línia de façanes amb la finalitat de derribar-la i fer una plaça al lloc, situat en un lateral de l’església.

Una altra inversió serà la que es farà al restaurant de la Zona Esportiva Municipal del Castell, recinte que també es legalitzarà i sortirà a concurs. El cost és de 65.860,94 euros i la subvenció, de 52.131,73 €.

Nous projectes

D’altra banda, el consistori està elaborant nous projectes, com la dignificació de la plaça de la Bassa, l’avinguda de l’Estació, la col·locació d’hidrants a diverses zones del municipi i l’arranjament del sifó de l’escola, subratlla l’alcalde. Les quatre obres tindran també subvenció. El consistori té en agenda seguir redactant projectes per tal de tenir-los llestos quan es tornin a obrir plaços per acollir-se a subvencions, terminis que solen ser curts de temps i demanen tenir enllestits els projectes.

Cafès amb l’alcalde

D’altra banda, l’alcalde ha iniciat un nou format de trobades amb la ciutadania que duu el nom de ‘Cafè amb l’alcalde’ i que consisteix en trobades amb grups de veïns en un cafè o bar de la localitat  ‘per copsar les seves preocupacions i necessitats’, ha apuntat a Tots21. Aquest mes de febrer es va celebrar la segona trobada, en la que hi van prendre part deu veïns.

Jaume Garcia

 

La Diputació millorarà sis trams de vies locals amb un sistema d’asfaltatge innovador que redueix emissions de CO2

L’actuació de la Diputació, amb un pressupost d’1,3M€, s’emmarca en el Projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) ‘Cuidem el que ens uneix’. Foto: ACN

Millorar la seguretat del trànsit i contribuir a la millora mediambiental. Tots dos objectius s’uneixen en un projecte de la Diputació de Tarragona per reforçar el ferm de la calçada de sis trams de vies locals mitjançant l’aplicació de mescles bituminoses ultrafines i temperades. Es tracta d’un sistema innovador que redueix les emissions de CO2, atès que el gruix i la temperatura d’estesa de l’asfalt són inferiors i no cal emprar tant de material ni tanta energia per escalfar-lo, per bé que les característiques mecàniques i de desgast del ferm són assimilables a les mescles bituminoses estàndard. D’altra banda, eliminant les irregularitats de la carretera també es redueix el consum de combustible dels vehicles que hi circulen i, per tant, les emissions contaminants.

Les millores, amb un pressupost d’execució per contracta de 1.329.373,03 €, s’emmarquen en l’operació Ferms Sostenibles del Projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) ‘Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles’ de la Diputació de Tarragona, que té com a objectiu impulsar la transferència tecnològica i la innovació, millorar el posicionament de les empreses i promoure l’economia circular en l’àmbit de les infraestructures viàries. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Els trams

En concret, es reforçarà el ferm amb mescles bituminoses ultrafines a les carreteres TP-2031 de Tarragona a la C-51 (PK 3+195 – PK 9+545), T-210 de la N-340 a la Pobla de Montornès (PK 1+500 – PK 3+237) i T-244 del Pla de Manlleu als Ranxos de Bonany (PK 12+905 -18+120). Pel que fa al reforç de ferm amb mescles bituminoses temperades es durà a terme a les carreteres T-314 del Parc Samà a Reus (PK 1+110 – PK 3+715), T-2015 de Vallespinosa a la C-241d (PK 0+000 – 4+000) i TV-7046 de l’Albiol a la C-14 (PK 10+800 – PK 12+205).

El projecte, aprovat recentment per la Junta de Govern de la Diputació de Tarragona, també preveu l’execució d’apedaçaments en aquells trams de carretera on el ferm presenta dèficits estructurals que requereixen d’una actuació de reforç de ferm de major magnitud que l’estesa d’una nova capa sobre l’existent. En aquests casos, es contempla executar-los amb mescles bituminoses temperades.

Les millores als trams previstos es duran a terme al llarg d’aquest any 2022, amb un temps d’execució de sis mesos.

«Aposta per la reducció d’emissions»

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, destaca la importància d’aquestes actuacions per «millorar significativament la seguretat del trànsit rodat en trams de les nostres carreteres que ho requereixen, mitjançant una tecnologia que s’adiu a la nostra aposta per la reducció d’emissions i l’aplicació de sistemes innovadors que ens ajuden a millorar el nostre entorn i, en definitiva, la qualitat de vida de la ciutadania de les nostres comarques». De la seva part, el diputat delegat del Servei d’Assistència al Territori de la Diputació – Carreteres, Miquel Subirats, assenyala que les millores amb mescles bituminoses ultrafines i temperades representen «un pas endavant en el manteniment òptim de la xarxa viària de la Diputació en base a criteris de sostenibilitat i preservació mediambiental, mitjançant una gestió eficient de la inversió i dels recursos».

Carreteres més segures i sostenibles

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles’ desenvolupa solucions innovadores en l’aplicació de materials per a la construcció i manteniment de la xarxa de carreteres i en la seva senyalització. Té la finalitat de millorar la seguretat viària, la sostenibilitat del territori i la generació de noves oportunitats d’activitat econòmica. Liderat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació EURECAT. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Redacció

 

Aprovada la nova estructura de personal de la Pobla de Montornès que incorpora un cos de vigilants de seguretat

L’alcalde de La Pobla de Montornès, Francesc Larios. Foto: Tarragona21

El ple ordinari d’aquest divendres 7 de gene, ha aprovat la Relació de llocs de treball (RLT) de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès sense cap vot en contra.

L’alcalde, Francesc Larios, ha destacat a Tarragona21/Tots21 que ‘des de l’inici del mandat, l’equip de govern ha tingut clara la necessitat de canviar l’estructura de l’ajuntament de La Pobla, tant per actualitzar unes places desfasades – tant en funcions com en retribucions-, com per crear noves places per completar una plantilla que doni resposta a les necessitats del nostre municipi’.

La Pobla, sobretot en les urbanitzacions, ‘ha crescut molt en els darrers anys i la realitat del municipi és molt diferent de la de fa dues dècades’. La nova RLT ‘permet disposar d’una eina actualitzada que respon a les necessitats actuals del municipi, que comportarà una millora professional dels serveis que es donen a la ciutadania’. La RLT és el document que contempla tots els llocs de treball, estiguin ocupats o vacants, dels empleats (funcionaris, laborals i eventuals) d’una administració pública.

Aquest document inclou la informació essencial sobre el lloc de treball pel que fa a la descripció de les tasques que té assignades i els requisits de formació i d’accés per a ocupar-los.

Per tant, és la descripció del lloc de treball, no de la persona que l’ocupa. ‘En total, la nova RLT descriu fins a 25 llocs de treball, en el que hi podem destacar un cos de vigilants, format per un cap i 4 vigilants o la creació de noves places de tècnic o d’arquitecte’.

La redacció de la nova RLT i la corresponent valoració econòmica de llocs de treball s’ha acordat conjuntament amb els representants sindicals dels treballadors (UGT i CCOO).

Redacció

 

Quatre pessebres vivents del Camp de Tarragona per visitar durant aquestes festes de Nadal

Imatge del pessebre vivent de La Pobla de Montornès. Foto: R. de Arístegui

El primer a començar aquest proper cap de setmana serà el de la Masia de Castelló a Vandellòs

La temporada de Pessebres Vivents ja és aquí, després que l’any passat la pandèmia obligués a cancel·lar gairebé totes les representacions arreu de Catalunya. Enguany al Camp de Tarragona tornen a l’activitat quatre pessebres vivents: Masia de Castelló a Vandellòs, La Pobla de Montornès, Salou i Sant Jaume dels Domenys.

El tradicional pessebre vivent de la Masia de Castelló. Foto: Cedida

El Pessebre dels estels de la Masia de Castelló (Baix Camp) – Dies 11, 12, 18 i 19 de desembre 2021

El Pessebre vivent de la Masia de Castelló arriba a la seva 24a edició. La Masia de Castelló és un nucli despoblat del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que va quedar deshabitat a meitats del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent. Poc a poc Castelló, gràcies al pessebre, ha recuperat carrers, parets, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic. Castelló, gràcies al seu pessebre, també recupera cada Nadal la seva vida. Aquella que havia estat a principis del segle passat quan hi vivien prop de 120 persones. A Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster… A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou la flaire del pa acabat de fer, a la taberna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera. Una autèntica mostra d’oficis tradicionals del sud de Catalunya.

La Pobla de Montornès ( Tarragonès) – Dies 19, 25, 26 de desembre 2021 i dies 2 i 6 de gener de 2022

A la Pobla de Montornès, situat en el marc incomparable del turó on hi ha l’Ermita de la Mare de Deu de Montornès, a un kilòmetre escàs del nucli del poble i en una zona envoltada de vegetació, pins i garrofers, des de fa 45 anys que es celebra un del pessebre més antic del camp de Tarragona. Un combinació d’escenes bíbliques amb quadres de tradició popular catalana conformen aquest pessebre vivent en moviment i parlat. Una joia que convida a tothom que vagi a visitar-lo a gaudir d’un fantàstic espectacle nadalenc.

Foto de família dels participants al de Salou. Foto: Cedida

Salou (Tarragonès) – Dies 18 i 19 desembre de 2021

Un altre dels pessebres del camp de Tarragona és el de Salou, que enguany celebra la sisena edició. Un pessebre vivent espectacular, amb la recreació del poble de Betlem del segle I, amb oficis antics, personatges, cases, vestuari, diàlegs, etc. Una de les seves singularitat, i que no veureu enlloc més, és la representació del naixement de Jesús amb format de musical. Més de 100 persones s’involucren cada any en aquest pessebre que cada any atreu a més gent.

Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) – Dies 18 i 19 de desembre 2021

El Pessebre Vivent Parlat Xarel·lo de Sant Jaume dels Domenys encetarà la seva setena edició els dies 18 i 19 de desembre. Aquest pessebre, que va néixer de la mà d’un grup de pioners format per joves d’entre 15 i 17 anys de l’Agrupament Escolta els Xarel•los va prendre la iniciativa de crear un Pessebre Vivent per tal de recaptar diners per poder pagar el seu viatge de final de curs. Actualment s’ha convertit en un pessebre consolidat que cada any aplega més de 100 actors que es posen a la pell dels personatges, per fer-nos reviure les costums i tradicions més antigues

Els pessebre vivents de la Masia de Castelló, La Pobla de Montornès, Salou i Sant Jaume dels Domenys formen part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, que aplega 49 pessebres arreu de Catalunya.

Més informació d’horaris i preus a https://www.pessebresvivents.cat/

 

La presidenta de la Diputació visita La Pobla de Montornès

La presidenta de la Diputació de Tarragona, amb l’alcalde de La obla de Montornès. Foto: Tots21

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, junts amb els diputats Marta Blanch, Eduard Rovira i Josep Forasté, ha visitat aquest dijous La Pobla de Montornès, on ha mantingut una reunió amb l’alcalde, Francesc Larios, i els regidors de la corporació municipal, a banda de visitar les obres del municipi que han rebut subvencions de l’organisme provincial via Pla d’Acció Municipal.

En aquest sentit, el consistori ha fet millores en el bar municipal, que estava il.legalitzat, de manera que s’ha pogut legalitzar el mateix, i també diverses obres al poliesportiu. Essencialment, una sobrecoberta nova per evitar les filtracions d’aigua que patia l’equipament esportiu, i la substitució dels llums de la pista per llums led. Aquestes actuacions han rebut una ajuda de 44.00 euros per part de la Diputació.

Llauradó ha subratllat a Tots21 que el consistori ‘ja ha fet els deures’ de cara a tramitar els ajuts del nou Pla d’Acció Municipal, d’on ha rebut fins ara les subvencions. El consistori té previst il.luminar l’accés del nucli a les urbanitzacions, ha destacat l’alcalde a aquest digital.

Redacció

 

Amics de Montornès guanya el premi BEST del bestiari català

El Gall de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

Les colles de bestiari català, sota el paraigües de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, han tancat la temporada amb la celebració de la vuitena edició del Festivitas Bestiarium. Tortosa ha acollit l’esdeveniment, exercint de Capital Cultural Catalana.

El president de l’entitat, Mateu Tres, ha assenyalat que s’ha tancat un any condicionat encara per la pandèmia que ha comportat la pèrdua de massa social d’algunes de les agrupacions de bestiari català. Tot i això, confien que en un futur a curt termini aquesta situació es reverteixi i aquest dissabte al vespre una desena d’agrupacions de les Terres de l’Ebre, Tarragona i el País Valencià han ensenyat múscul en un concurs d’enceses a l’exterior del pavelló firal de Tortosa.

Més enllà de tancar la temporada amb aquesta posada en escena on s’han pogut veure ‘batalles de foc’ entre les bèsties, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya també ha fet entrega dels premis BEST, uns reconeixements tant a empreses com particulars que treballen per assegurar la continuïtat de les colles de bestiari del país.

A la vegada, s’ha valorat la tasca realitzada per diverses agrupacions amb aquest mateix objectiu. Així, l’Associació Amics de Montornès de la Pobla de Montornès s’ha endut el primer premi per l’estrena d’un curtmetratge i la presentació de la nova bèstia del seguici popular, el Gall de la Pobla. El segon premi ha recaigut en l’associació Botafocs de Castelló de la Plana, per la celebració de Sant Antoni i la Trobada de Bestiari Domèstic. Finalment, el tercer premi ha estat per la Colla Gegantera La Patufa de Llinars del Vallès per la festa «10 anys de Cultura, Festa i Tradició».

Tot i les baixes temperatures i el vent que ha bufat durant tot el vespre d’aquest dissabte, les deu colles convidades al Festivitas Bestiarium no s’han fet enrere a l’hora d’exhibir-se davant d’un públic majoritàriament familiar. De ganes entre els participants no n’han faltat, tal com ha destacat a l’ACN el secretari de l’agrupació Lo Galofre, Carlos Montesó.

En aquesta trobada, les colles ebrenques han estat les més nombroses, amb representació del Pare Pansot d’Horta de Sant Joan, del Drac Nortis, el Grafus, el Boc Jordiet, Lo Carrau i l’Hydracus –tots ells de Tortosa–. En el cas tarragoní, les colles que han competit han estat la Víbria de Tarragona i el Drac Badalot de l’Arboç, mentre que en el cas del País Valencià han participat en el concurs d’enceses el Soterranyes de Vinaròs i el Drac Verd de Castelló de la Plana.

El president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Mateu Tres, ha posat èmfasi en la importància de l’equilibri entre un lluïment elegant, amb un acompanyament musical i de ball adequat en aquest concurs d’enceses. «No es tracta de fer una encesa amb molta pirotècnia, sinó que tot estigui en sincronia», ha destacat.

Redacció – ACN