.

.

TOTS 21

Una gernació assaboreix els vins a la Fira de La Pobla de Montornès

Una vista nocturna de la Fira del Vi de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

Una gernació de gent ha tornat a respondre a la celebració de la Fira del Vi de La Pobla de Montornès. El canvi d’emplaçament des de la plaça de la Bassa al pati de les escoles ha estat ben acollit per públic i participants i el conjunt ha estat endolcit amb les aportacions de forns i empreses de productes d’alimentació locals. Malgrat que a la tarda va ploure, la Fira va tornar a ser un èxit de públic.

La majoria dels cellers que van prendre part a la primera edició han repetit en aquesta edició celebrada dissabte. Enguany han estat set els cellers que s’hi han fet presents: Cellers Unió (DO Montsant i Priorat), Celler Sant Rafel (DO Montsant), Costers del Priorat (DO Priorat), Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta), Celler Adernats (Cava i DO Tarragona), Forns Raventós (Cava i DO Penedès) i Vins 9+ (vins del Baix Gaià). A més, el Café bar de la Pobla, el forn Virgili i El Petit plaer, els establiments locals, també han presentat una paradeta, on oferien el bo i millor sorgit de les seves mans per acompanyar els vins.

“Hem canviat d’ubicació perquè la plaça de la Bassa es troba en obres justament per millorar-la notablement. L’espai del pati de l’escola és prou ampli”, destacava a Tots21 la regidora de Promoció Econòmica, Esther Giralt. “No obstant això, l’any que ve tornarem a la plaça de la Bassa, que presentarà a més un aspecte immillorable”. El consistori busca “dinamitzar la zona de vins i donar a conèixer els cellers tan bons que tenim al Tarragonès”, recordava la regidora.

La Gisela, servint vins del Priorat. Foto: Tots21

Entre els cellers presents no faltava la DOQ Priorat. Costers del Priorat, del Molà, repetia experiència. La Gisela era la responsable d’explicar les virtuts dels seus vins, que sorgeixen de plantacions escampades per tota la DOQ, “amb la qual cosa s’aconsegueix una gran varietat i riquesa”, relatava a Tots21. L’enòleg de la firma és José Mas.

El Pep Fuster, del Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa. Foto: Tots21

Al seu costat es trobava una altra bodega que repetia, el Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa (Terra Alta). Pep Fuster, viticultor i enòleg, recordava que “el 35% de la producció mundial de vi blanc de garnaxa surt de la Terra Alta”. A Montornès presentaven el Prohom Experientia, elegit millor vi blanc de l’any al Vinari amb el guardó Gran Vinari d’Or.

Cecilie Weisberg, somelier de la firma de La Nou de Gaià Celler 9+. Foto: Tots21

En una altra carpa atenia la somelier danesa Cecilie Weisberg, que té el gust d’oferir vins naturals i ecològics del Baix Gaià. Representava Celler 9+, amb productes “sense res afegit, ni sulfits, ni clarificants ni estabilitzants”. Són de la veïna La Nou de Gaià i el seu propietari i enòleg és Moisès Virgili.

Sílvia Virgili i el seu fill Ismael, forn més que centenari de Montornès. Foto: Tots21

No només de vins vivia la Fira; calia rebaixar-lo amb bona alimentació i el forn Virgili, de La Pobla i més que centenari, oferia productes amb fórmula pròpia sorgida de les mans mestres del padrí: és el cas de la coca de forner, ens explicava la Sílvia Virgili, descendent del fundador. Oferien també coques farcides amb cabell d’àngel, crema o xocolata. El secret no és només la fórmula original, també ho és que es tracta d’un forn de llenya. I van molt buscats en l’era dels pastissos industrials.

La Chari i la Georgette Katy, pastissos amb sabor francès. Foto: Tots21

En un altre extrem, Le pétit plaisir presentava de la mà de Georgette Katy i la Chari un elenc de pastisseria francesa i internacional: una amandine (un tipus de pastís de Santiago), kukis sense gluten, brownis o pastissos de pastanaga.

La Fira ha estat organitzada per l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, però amb la col·laboració clau de la firma d’Exclusives Sardà, empresa distribuïdora de vins, que ha fet el contacte amb els cellers. L’any que ve tornaran a brindar, no en tenen cap dubte.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès ho té tot a punt per a la segona edició de la Fira del Vi

Cartell de la Fira del Vi de la Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès ho té tot a punt per celebrar aquest cap de setmana la segona edició de la Fira del Vi. La cita és el dissabte 25 de novembre a l’Escola els Ametllers i l’horari de les 11h a les 15h i de les 17h a les 22h.

Enguany són set els cellers que participaran a la fira: Cellers Unió (DO Montsant i Priorat), Celler Sant Rafel (DO Montsant), Costers del Priorat (DO Priorat), Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta), Celler Adernats (Cava i DO Tarragona), Forns Raventós (Cava i DO Penedès) i Vins 9+ (vins del Baix Gaià). A més, el Café bar de la Pobla, el forn Virgili i El Petit plaer, establiments locals, també tindran una paradeta per oferir als assistents alguna cosa de menjar per acompanyar els vins.

La Fira està organitzada per l’Ajuntament de la Pobla de Montornès amb la col·laboració d’Exclusives Sardà, empresa distribuïdora de vins.

Els visitants poden comprar la copa a la Fira per un preu de 3,5 euros o portar-ne una de casa. Els tiquets per als tastos tenen un preu de 2,5 euros i, depenent dels vins que es vulguin tastar, es necessitaran més o menys tiquets.

En la primera edició de la Fira es van portar 300 copes “i ens vam quedar curts. Va tenir molt d’èxit. Esperem que enguany no només igualem xifres, sinó que les superem”, explica la regidora responsable de la Fira del Vi, Esther Giralt.

L’objectiu de la Fira, en paraules de Giralt, “és dinamitzar la zona de vins i donar a conèixer els cellers tan bons que tenim al Tarragonès“.

V.Tapias

 

La 9a Trobada de Pessebres Vivents de Catalunya se celebra a La Pobla de Montornès

Foto de grup de la trobada de 2022. Foto: Cedida

Foto de grup de la trobada de 2022. Foto: Cedida

La Pobla de Montornès acollirà aquest diumenge, 8 d’octubre, la 9a Trobada de Pessebres Vivents de Catalunya amb la participació de representants de diversos Pessebres Vivents del país. Una jornada de germanor, que anualment organitza la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya (FPVC), per fomentar la relació entre les entitats dels diferents pessebres.

La FPVC ha escollit l’escenari de La Pobla de Montornès, una població amb una tradició de 46 anys en el muntatge de Pessebres Vivents, per reunir les entitats organitzadores dels diversos pessebres. Amb aquesta trobada es vol encarar un nou curs que tindrà com a efemèride la commemoració dels 800 anys del primer Pessebre Vivent. Un fet que va tenir lloc el 1223 de la mà de Sant Francesc d’Assís quan va escollir una cova de la població de Greccio (Itàlia) com a escenari per representar-hi el naixement de Jesús.

La trobada, que començarà a les 10h del matí i s’allargarà fins a l’hora de dinar, tindrà lloc al Col·legi Els Ametllers on es durà a terme una sessió formativa a càrrec de l’escriptor Jordi Galves que oferirà una mirada històrica al naixement dels Pessebres Vivents. Per altra banda, també s’abordaran diversos aspectes relatius a l’organització de la temporada, així com també la preparació del ‘Macropessebre Vivent’ que la Federació està organitzant pel 19 de novembre al Monestir de Montserrat amb la participació de 600 figurants. Un dels actes que formarà part del programa d’activitats per commemorar els 800 anys del primer Pessebre.

V.Tapias

 

L’ermita de la Pobla de Montornès serà l’escenari del I Mercat Medieval del Baix Gaià

Una imatge del Mercat Medieval de la Pobla. Foto: Cedida

Una imatge del Mercat Medieval de la Pobla. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha apostat enguany per una renovada fira medieval en un nou espai. Així, l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès acollirà, el divendres 6, el dissabte 7 i el diumenge 8 d’octubre el I Mercat Medieval del Baix Gaià. L’objectiu del govern municipal és convertir aquest esdeveniment ambientat en l’edat mitjana en un referent del territori com ja ho és el pessebre vivent que cada Nadal es celebra al mateix espai.

Durant els tres dies de fira el públic trobarà parades de productes artesanals, una exposició d’aparells de tortura, una exposició de ceràmica, un taller d’enquadernació, un campament medieval amb la recreació de la vida quotidiana d’aquella època i exhibicions d’oficis. Així mateix, els assistents gaudiran d’una cercavila musical, animació de carrer, jocs de fusta gegants, diversos tallers infantils i l’actuació del Gall i el Drac Pigota de la Pobla de Montornès i la batucada Poblatuka. També hi haurà concerts i una taverna on menjar i beure. L’horari de la fira serà de 18 a 22h el divendres, de 10 a 14h i de 17 a 22h el dissabte, i de 10 a 14h i de 17 a 20 hores el diumenge.

El Mercat Medieval es farà a l'entorn de l'Ermita de la Mare de Déu de Montornès. Foto: Cedida

El Mercat Medieval es farà a l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès. Foto: Cedida

Chelo López-Ibarra, regidora de Fires de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, explica que “hem volgut promocionar el mercat medieval en un nou escenari, a l’entorn de l’Ermita de la Pobla, on ja se celebra cada Nadal el Pessebre Vivent, un espectacle amb molta participació d’assistència, tant pel muntatge de l’obra com per la bellesa del paisatge”, i afegeix: “Volem convertir la fira medieval en un referent com ho és el pessebre”. En aquest sentit, l’edil assenyala que “hem demanat la col·laboració i participació a totes les entitats, empreses i particulars per formar part d’aquesta fira, la volem fer gran. Hem invertit amb molta il·lusió en la promoció de l’esdeveniment per una major difusió i esperem la màxima assistència”.

De fet, l’entorn de l’Ermita és un espai únic, òptim per a l’organització per aquesta mena d’esdeveniments. L’ampli aparcament del qual disposa facilita que el públic hi pugui accedir fàcilment amb el seu vehicle. Així mateix, les vistes que ofereix el mirador fan que l’experiència sigui encara millor.

El I Mercat Medieval del Baix Gaià a la Pobla de Montornès s’havia de celebrar els dies 1, 2 i 3 de setembre, però es va anular a causa de la previsió de pluges per aquell cap de setmana. Finalment se celebrarà un mes després.

V.Tapias

 

Les dones ciclistes donen inici a la Festa Major de La Pobla de Montornès

Alcalde i regidors, amb la pregonera -tercera per la dreta- i la tresorera de l’entitat, primera per la dreta. Foto: Tots21

La Festa Major de La Pobla de Montornès ja és aquí. El tradicional pregó va donar inici a la mateixa el dijous al vespre des del balcó municipal. Fou una entitat de la vila formada per dones, la TGN Women Associació Ciclista de La Pobla de Montornès, l’encarregada de llegir-lo.

Presentada per l’alcalde, Francesc Larios, la presidenta de l’entitat, Núria Santiago, acompanyada de la tresorera, Brigitte Casas, va llegir un pregó breu en el que va destacar l’entorn natural de La Pobla de Montornès, que permet la pràctica de la bicicleta: “Tenim molta sort: disposem d’un entorn i un poble espectacular per la pràctica esportiva: muntanyes increïbles, senderons amb pedres, pistes, carreteres solitàries i la mar és a tocar”. Va demanar, això sí, que “entre tots conservéssim millor els camins”. Santiago va cloure el pregó convidant tothom a assistir als actes de la Festa Major.

 

“És feina de tots omplir la nostra Pobla d’alegria, de festa, de foc, de música i de disbauxa, sense perdre el seny. La Pobla necessita de tots nosaltres per fer-ho possible”, concloïa enmig d’una gran ovació.

 

 

Seguidores del club ciclista, mostrant una pancarta. Foto: Tots21

La TGN Women té legalment només un any de vida, tot i que en duia tres de funcionament, i busca, en paraules de la seva presidenta adreçades a Tots21 arrossegar les dones a aquesta pràctica, ja que els costa fer-ho en solitari o sempre envoltades d’homes. Tot i això accepten homes a les seves activitats.

La guanyadora del concurs del cartell de la Festa Major, Cora Ciuraneta, amb la regidora de Cultura, Nadine Osaer, i l’alcalde, Francesc Larios. Foto: Tots21

L’alcalde, Francesc Larios, recordà en el seu parlament que dijous començaven “cinc dies de gaudi, tradicions, cultura popular i foc” i qualificava l’entitat ciclista de “molt jove, però molt participativa”.

El pregó anà precedit del lliurament del premi al guanyador del concurs del cartell de la Festa Major, que va recaure en Cora Ciuraneta. El pregó també anà precedit d’un tradició molt poblenca: el sorteig de la persona seleccionada per pujar al balcó municipal a seguir el pregó. Fou Ana Montesinos l’agraciada, que tenia dret a fer pujar un acompanyant, en aquest cas una néta.

Les bèsties de foc i els timbalers van ser els altres protagonistes de la festa. Fotos: Tots21

La primera jornada festiva havia arrancat amb la plantada de les bèsties a l’escola Ametllers, amb el Gall, el drac Pigota i Poblatuka, el nou element sortit del forn arran de la creació d’una nova entitat poblenca. Acabat el pregó es feu el despertar sorollós de les bèsties.

La Festa Major d’enguany, que s’allargarà fins l’Onze de Setembre, dilluns vinent, té també com a novetat una intensa campanya contra les agressions a les dones. Així, s’ha disposat un mocador lila, que s’ha repartit entre la ciutadania el dia del pregó, i un braçalet. L’Ajuntament també ha editat uns fulletons en els que s’alerta: ‘Si veus una agressió actua. Avisa a Protecció Civil o als organitzadors’.

Havaneres, teatre Queer, monòlegs, ball amb orquestres, vermut electrònic i un conjunt d’actes tradicionals i populars formen part del cos de la Festa Major, on també hi haurà activitats per a la mainada i la Festa Flaixbac ‘Va parir tour La Pobla de Montornès’, dissabte a les 12 de la nit a l’aparcament de l’antiga estació.

Jaume Garcia

Consulteu la programació en aquest enllaç.

 

La Pobla de Montornès aplaça el I Mercat Medieval del Baix Gaià per la previsió de mal temps

Les parades s'ubicaran al voltant de l'Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

Les parades s’ubicaran al voltant de l’Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha decidit aplaçar la celebració del I Mercat Medieval del Baix Gaià a causa de les previsions metereològiques, que apunten pluges.

L’esdeveniment, que s’havia programat per al pròxim cap de setmana, el primer de setembre, se celebrarà finalment el cap de setmana del 6 al 8 d’octubre.

V.Tapias

 

La Pobla de Montornès fa un viatge en el temps i s’atura a l’època medieval

El Mercat Medieval del Baix Gaià començarà el divendres 1 de setembre. Foto: Cedida

El Mercat Medieval del Baix Gaià començarà el divendres 1 de setembre. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha apostat enguany per una renovada fira medieval en un nou espai. Així, l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès acollirà, el divendres 1, el dissabte 2 i el diumenge 3 de setembre, de 18 a 23h., el I Mercat Medieval del Baix Gaià. L’objectiu del govern municipal és convertir aquest esdeveniment ambientat en l’Edat Mitjana en un referent del territori com ja ho és el pessebre vivent que cada Nadal es celebra al mateix espai.

Durant els tres dies de fira el públic trobarà parades de productes artesanals, una exposició d’aparells de tortura, una exposició de ceràmica, un taller d’enquadernació, un campament medieval amb la recreació de la vida quotidiana d’aquella època i exhibicions d’oficis. Així mateix, els assistents gaudiran d’una cercavila musical, animació de carrer, jocs de fusta gegants, diversos tallers infantils i l’actuació del Gall i el Drac Pigota de la Pobla de Montornès i la batucada Poblatuka. També hi haurà concerts i una taverna on menjar i beure.

Les parades s'ubicaran al voltant de l'Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

Les parades s’ubicaran al voltant de l’Ermita de la Pobla. Foto: Cedida

Chelo López-Ibarra, regidora de Fires de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès, explica que “hem volgut promocionar el mercat medieval en un nou escenari, a l’entorn de l’Ermita de la Pobla, on ja se celebra cada Nadal el Pessebre Vivent, un espectacle amb molta participació d’assistència, tant pel muntatge de l’obra com per la bellesa del paisatge”, i afegeix: “Volem convertir la fira medieval en un referent com ho és el pessebre”. En aquest sentit, l’edil assenyala que “hem demanat la col·laboració i participació a totes les entitats, empreses i particulars per formar part d’aquesta fira, la volem fer gran. Hem invertit amb molta il·lusió en la promoció de l’esdeveniment per una major difusió i esperem la màxima assistència”.

De fet, l’entorn de l’Ermita és un espai únic, òptim per a l’organització per aquesta mena d’esdeveniments. L’ampli aparcament del qual disposa facilita que el públic hi pugui accedir fàcilment amb el seu vehicle. Així mateix, les vistes que ofereix el mirador fan que l’experiència sigui encara millor.

V.Tapias

 

Llongonissa i fessols a la Festa d’Estiu de La Pobla de Montornès

Tres moments de l’esmorzar popular celebrat a la plaça de la Bassa de La Pobla de Montornès. Fotos: Tots21

Al voltant de 50 persones han pres part al tradicional esmorzar popular amb què l’Ajuntament de La Pobla de Montornès convida els seus vilatans a gaudir de la Festa d’Estiu, festa que allargarà els seus actes fins 15 dies més, especialment els caps de setmana. Una festa pensada per a totes les edats i on en l’esmorzar d’aquesta diumenge s’ha vist més concurrència que l’any passat.

La plaça de la Bassa, que en aquest mandat viurà una profunda remodelació, ha estat l’escenari de la manduca, amb llonganissa amb fessols i torrada de protagonista, regada amb vi i gasosa. A les 18h, la mateixa plaça acollirà una festa infantil, amb inflables, festa de l’escuma i mindisco.

Els actes continuen el divendres 11, amb una caminada nocturna familiar amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. Dissabte 12 s’ha programat un vermut electrònic a la piscina municipal (12h), la festa holi (18.30h a la zona de l’skatepark) i un concert amb Jove Euphoria seguit d’una sessió amb DJ’s a la plaça de la Bassa.

Diumenge 13 és el dia del teatre, amb The Little Circus a les 18.30h, i havaneres amb Serra de Marina a les 20h, els dos actes a la plaça de la Bassa.

Divendres 18 a les 21h, caminada nocturna al Pic de la Mola, amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. I dissabte 19, l’Ermita acollirà un sopar i el concert de Lolita’s Sisters.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès dona el tret de sortida a la Festa Major d’Estiu

Cartell de la Festa d'Estiu de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

Cartell de la Festa d’Estiu de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

La Pobla de Montornès enceta aquest divendres la Festa d’Estiu i ho fa amb el TV Show Comic, un concurs de televisió amb interacció del públic, a les 22.30h a la plaça de la Bassa.

Dissabte la jornada començarà amb un vermut electrònic, a les 13h, i la festa dels avis, a les 18h, a la mateixa plaça. I a la nit, s’ha programat un concert amb l’Orquestra Quartz.

Diumenge, un esmorzar popular a les 8.30h obrirà els actes de la festa a la plaça de la Bassa. I a les 18h, la mateixa plaça acollirà una festa infantil, amb inflables, festa de l’escuma i mindisco.

Els actes continuen el divendres 11, amb una caminada nocturna familiar amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. Dissabte 12 s’ha programat un vermut electrònic a la piscina municipal (12h), la festa holi (18.30h a la zona de l’skatepark) i un concert amb Jove Euphoria seguit d’una sessió amb DJ’s a la plaça de la Bassa.

Diumenge 13 és el dia del teatre, amb The Little Circus a les 18.30h, i havaneres amb Serra de Marina a les 20h, els dos actes a la plaça de la Bassa.

Divendres 18 a les 21h, caminada nocturna al Pic de la Mola, amb sortida a l’aparcament de l’antiga estació. I dissabte 19, l’Ermita acollirà un sopar i el concert de Lolita’s Sisters.

V.Tapias

 

L’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de Montornès passa a ser municipal

D'aquesta manera es garanteix la celebració del Pessebre Vivent i l'aplec de Pasqua. Foto: Cedida

D’aquesta manera es garanteix la celebració del Pessebre Vivent i l’aplec de Pasqua. Foto: Cedida

L’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de Montornès passa a ser de titularitat municipal.

La Direcció General del Cadastre, a instància de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès, ha creat el polígon 13 parcel·la 43 corresponent a la finca circular de l’entorn de l’ermita amb una superfície de 3.343 metres quadrats que passa a ser de titularitat municipal.

A partir d’ara, la gestió d’aquesta finca serà assumida íntegrament per l’Ajuntament, un fet que permetrà garantir la celebració del Pessebre Vivent i l’aplec de Pasqua, així com el desenvolupament de les diverses activitats lúdiques i festives que es duen a terme a l’entorn de l’ermita.

 

Així presenta la llista electoral ERC de la Pobla de Montornès

Les germanes Rovira presenten la llista d'ERC a la Pobla de Montornès. Foto: Captura del vídeo

Les germanes Rovira presenten la llista d’ERC a la Pobla de Montornès. Foto: Captura del vídeo

Esquerra Republicana de la Pobla de Montornès ha presentat la seva llista electoral per a les municipals del 28 de maig amb diversos vídeos al seu canal de Youtube. Amb sentit de l’humor i fent teatre, el grup municipal ha donat a conèixer els diferents candidats.

El vídeo presenta dues germanes de la tercera edat, les germanes Rovira, que tenen una conversa sobre els noms de la llista electoral que els republicans presenten a la Pobla de Montornès.

En aquest cas, es presentaven els números 2, 3 i 4. En un moment, una de les germanes diu que vol anar a les llistes i es treu la perruca i la disfressa d’àvia convertint-se en Nadine Osaer, número 4 de la candidatura.

Osaer parla dels tres pilars fonamentals en què vol treballar: la mobilitat, la igualtat de gènere i la gent gran.

La formació republicana està presentant els seus candidats a través de vídeos a les xarxes. El candidat a l’alcaldia serà Francesc Larios.

Les germanes Rovira són la representació del grup de teatre Daltabaix, creat el 2022 com associació de la pobla. Durant el 2022 van fer dos capítols de les germanes Rovira i per fer una aposta per la cultura, ERC les ha contractat per presentar la llista, amb l’afegit que una d’elles va a la llista.

La llista completa queda així:

1- Francesc Larios i Mercadé. 42 anys. Alcalde, president del Baix Gaià Turisme. Consultor i formador
2- Chelo López-Ibarra. 47 anys, vicepresidenta de l’AFA i molt implicada amb les activitats del poble. Funcionària de presons
3- Daniel Guillén Altimira. 43 anys, Integrador social. Participa de forma activa amb l’AFA
4- Nadine Osaer Ferrés. 29 anys, co-fundadora del grup de Teatre poblenc Daltabaix
5- Èric Vicens Segalà 31 anys, atleta i empresari
6- Esther Giralt Cabrerizo. 26 anys, graduada en Turisme
7- Maria del Mar Solé Serna 38 anys, empresària local, forma part d’Amics de Montornès, del Gall de la Pobla i és una de les organitzadores de la Marató de TV3 a la Pobla
8- Marta Ramos Lozano 27 anys. Instructora de fitness i activitats dirigides. Monitora de dansa i patinant artístic de nens de 3 a 12 anys.
9- Núria Danuis Ruscalleda. Jubilada, forma part de l’Associació de Gent Gran, i n’és la professora de ball en línia
10- Natxo Solano Castelló. 54 anys. Actual regidor de Festes i Enllumenat. Empresari local.
11- Gemma Barceló Solé. 40 anys. Actual regidora de Cultura i Ensenyament. Directora d’escola

 

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès aposta per la digitalització del fons documental

El passat 16 de gener es van iniciar les tasques de digitalització de l’arxiu municipal de La Pobla de Montornès. En concret, s’ha dut a terme la digitalització de les actes del ple des de l’any 1921 fins a l’any 1984 així com altres documents amb valor històric amb l’objectiu de millorar i garantir la seva preservació així com la consulta i difusió per part de la ciutadania.

En les properes setmanes les més de 8.000 imatges digitalitzades seran objecte d’edició i codificació per dur a terme el bolcatge a la web https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat perquè la ciutadania des de casa pugui consultar tota la documentació, d’aquesta manera, s’afegeix valor al patrimoni documental municipal.

Aquesta acció ha estat subvencionada en la seva totalitat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Larios repeteix com a alcaldable de La Pobla de Montornès i la número 2 és…

Francesc Larios, junt a Chelo López-Ibarre, a la seva esquerra. Foto: Cedida

El primer acte de precampanya realitzat per Esquerra la Pobla de Montornès ha sigut un èxit d’assistència amb un centenar de persones.

L’acte, presentat per la periodista torrenca Carol Cubota, ha començat amb la intervenció de la senadora Laura Castel, que ha destacat la bona comunicació amb l’Ajuntament per tractar els temes amb força agilitat, com per exemple, en la petició de l’eliminació de les bandes sonores de l’autopista que tant molestaven als veïns i veïnes de Poblamar.

Posteriorment, s’ha entrevistat a l’alcalde, Francesc Larios, que ha fet una valoració d’aquests quatre anys de mandat. Ha començat per la part econòmica i la destacable millora del consistori en aquest curt període, entrant al detall, tant en l’augment d’ingressos com en la reducció de despeses i les bonificacions pels ciutadans.
Ha destacat i remarcat “el valor de les entitats i associacions municipals” i la importància que tenen en l’augment de l’activitat després de la pandèmia, ja que moltes d’aquestes activitats van coorganitzades o compten amb la seva col·laboració.

També ha valorat moltes de les inversions realitzades, com “les millores del cementiri, l’aixopluc de l’escola o els bars municipals”. Ha llistat algunes de les que estan pendents de realitzar els pròxims mesos, com la remodelació de la plaça de la Bassa i ha avançat projectes que estan preparant, com la reforma del passeig de l’Estació.

Després de l’entrevista a l’alcalde, s’ha presentat, amb molta expectació – ja que no es coneixia qui era la candidata – la número dos de la llista per les municipals, la Chelo López-Ibarra, poblenca de quaranta-set anys, vicepresidenta de l’AFA (Associació de Famílies d’Alumnes) i amb molta participació en les activitats de la Pobla de Montornès.

Ha destacat la “il·lusió” que li va transmetre l’alcalde quan li parlava dels projectes presents i de futur i que n’esperava d’ella, i que juntament amb l’equip de treball que s’ha format per les municipals, no va dubtar en cap moment de sumar-se al projecte i d’acceptar el repte d’assumir el número dos de la llista republicana. L’acte ha finalitzat amb la participació dels assistents en el programa participatiu i el vermut-concert amb la música en directe de Xavi Jaumot.

 

La Pobla de Montornès ha experimentat molts canvis en aquesta legislatura, tot i estar marcada per dos anys de pandèmia

Francesc Larios: 'Durant aquests quatre anys, no només s'ha liquidat el deute, sinó que s'ha fet una fiscalització exhaustiva de totes les despeses del consistori'. Foto: Cedida

Francesc Larios: ‘Durant aquests quatre anys, no només s’ha liquidat el deute, sinó que s’ha fet una fiscalització exhaustiva de totes les despeses del consistori’. Foto: Cedida

Economia: Deute zero i bonificacions

Durant aquest mandant, un dels canvis més importants que ha experimentat La Pobla de Montornès s’ha situaten l’àmbit econòmic. L’actual equip de govern va heretar una gestió dels recursos econòmics poc eficient i que no donava marge a fer inversions al municipi. L’any 2019 l’Ajuntament tenia un deute de més de 400.000 €, repartit en tres crèdits bancaris, que es van demanar per fer front a factures pendents, com per exemple per pagar el deute acumulat amb el Consell Comarcal del Tarragonès amb el contracte de les escombraries.

Durant aquest quatre anys, no només s’ha liquidat el deute, sinó que s’ha fet una fiscalització exhaustiva de totes les despeses del consistori, donant de baixa una quantitat important de despeses fixes que no aportaven res al poble i que ha permès ampliar la quantitat destinada a inversions.

D’altra banda, han augmentat considerablement els ingressos, atès que s’han demanat totes aquelles subvencions disponibles que encaixaven amb les necessitats del municipi.

Això ha permès fer una gran quantitat d’inversions, alhora que s’han aprovat diverses bonificacions pels poblencs i poblenques, com la bonificació del 50% de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica pels titulars dels vehicles elèctrics i híbrids, la bonificació del 50% de l’IBI en aquells habitatges que s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament elèctric de l’energia provinent del sol per a l’autoconsum, la bonificació del 50% de la quota de la llar d’infants per a les famílies monoparentals o la bonificació del 95% de la quota de l’impost en les transmissions de terrenys de l’habitatge habitual del causant en ascendents, descendents i adoptats de primer grau i cònjugues.

Les associacions han demostrat la seva vitalitat. Foto: Tots21

Cultura i festes: La importància de les associacions

Tot i els dos anys de pandèmia que van ser un fre a les activitats previstes, La Pobla de Montornès ha pogut fer una gran quantitat de noves activitats i espectacles, com l’acollida d’un circ, la fira de bruixes i dracs, la fira del vi, el concurs de microteatre, concerts de Nadal, diverses obres de teatre, tallers, formacions o concursos de decoració dels balcons o de narrativa curta.

Moltes de les activitats que es realitzen al poble es fan en col·laboració d’entitats i associacions municipals, com l’Aplec de Pasqua o Sant Joan. En aquest sentit, amb col·laboració amb les entitats s’ha recuperat les festes de les urbanitzacions del Castell i Flor de l’Ametller, que no se celebraven feia més d’una dècada o s’han organitzat diversos parcs de Nadal.

Aquesta bona entesa entre l’Ajuntament i les associacions es reflecteix en la creació de noves entitats, com per exemple les darreres associacions de Protecció Civil, teatre, batucada o de fotografia i astronomia.

Pel que fa a l’àrea d’Urbanisme, equipaments i serveis municipals, s’han executat les obres de renovació i legalització dels bars municipals de la plaça de la Bassa i del bar de la piscina. També s’està executant la reforma i legalització de la zona esportiva municipal.

Visita de la Diputació a les obres de reforma del pavelló. Foto: Tots21

Així mateix, s’han fet una gran quantitat d’inversions, com són:

– La compra i enderroc d’una casa al carrer del Vent.
– Diversos arranjaments al poliesportiu, com la substitució del sostre, el canvi de finestres, la instal·lació d’enllumenat amb tecnologia LED o el canvi de la porta principal automatitzada.
– Un aixopluc a l’escola.
– Un skateparc.
– Digitalització del rellotge del campanar.
– L’adequació de l’antic consultori, convertint-lo en sales per les entitats.
– L’eliminació d’una deixalleria incontrolada per reconvertir-la en un espai familiar.
– La instal·lació d’una tirolina.
– Enllumenar el tram que uneix el nucli amb les urbanitzacions.
– La instal·lació de 78 columbaris al cementiri municipal.
– La instal·lació d’una porta automàtica al cementiri, que ha permès ampliar els dies d’obertura de dos a set dies setmanals.
– La instal·lació d’una pèrgola a la piscina municipal.
– L’adequació d’un espai per allotjar els gossos i gats perduts o abandonats.
– La primera fase del canvi d’enllumenat a les urbanitzacions.
– La primera fase d’arranjament de voreres.
– S’ha realitzat la primera de dues fases de neteja d’una franja perimetral de seguretat.
– Substitució dels antics contenidors per illes de reciclatge.
– S’ha licitat i adjudicat la remodelació de la plaça de la Bassa.
– Hi ha dos grans projectes que ja estan enllestits pendents de licitació els pròxims mesos, com són l’adequació de les antigues escoles en un centre cultural, que acollirà una biblioteca dins la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat, i la reforma completa del passeig de l’Estació.

L’Ajuntament ha substituït en diversos trams la il.luminació pública pel sistema LED. Foto: Tots21

Personal

Pel que fa al personal de l’Ajuntament, s’ha elaborat i consensuat amb els treballadors i els sindicats una nova relació dels llocs de treball, que inclou fins a 25 places, en el que hi destaca un cos de vigilants o la creació de noves places de tècnic o d’arquitecte municipal.

Comerços i empreses

Durant aquests quatre anys, s’han realitzat diverses accions per fomentar el comerç local, amb propostes com “Vermuteja a la Pobla” o “Jo compro a la Pobla”, o amb l’edició d’un díptic amb la ubicació dels comerços del municipi, que s’ha repartit, per exemple, en activitats esportives que han portat un gran nombre de visitants, com són els campionats de Catalunya i d’Espanya de Powerlifting.

Com a complement a aquestes activitats, s’han realitzat xerrades i tallers sobre eficiència o gestió del temps, enfocades a petites empreses i autònoms.

El Pla Local de Joventut

Durant aquest mandant, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha aprovat el Pla Local de Joventut com a eina de planificació estratègica de les polítiques locals de Joventut.

De forma paral·lela a l’elaboració del Pla Local de Joventut, s’han anat fent diferents activitats, com una festa jove, tallers de cuina i d’astronomia o l’esquiada jove, entre altres activitats.

Ordenances municipals

Des del 2019 s’han aprovat diverses ordenances municipals, algunes d’elles obsoletes i d’altres que eren inexistents, com la regulació de la construcció de piscines, la regulació del mercat setmanal, la regulació de la publicitat del poliesportiu o l’ordenança reguladora d’obres subjectes a llicència i al règim de comunicació prèvia.

Transparència i participació

També en aquest mandat s’ha posat en marxa una nova web amb un apartat d’incidències, i diverses xarxes socials, fomentant així la comunicació, la participació, i sobretot, la transparència d’un govern obert.

En aquest sentit, l’alcalde del municipi, Francesc Larios, també va posar en marxa les trobades amb els veïns i veïnes amb el programa “Cafè amb l’alcalde”, on poden consultar o informar-se de les activitats del consistori.

Redacció

 

Sortida de senderisme entre Torredembarra i la Pobla de Montornès

Una imatge de l'ermita de la Mare de Déu de Montornès. Foto: Cedida

Una imatge de l’ermita de la Mare de Déu de Montornès. Foto: Cedida

La Regidoria de Turisme ha organitzat una nova activitat gratuïta per al proper 21 de gener de coneixement de l’entorn de Torredembarra. Es tracta d’una sortida de senderisme que anirà a càrrec del Club Excursionisme Torredembarra i que s’iniciarà a les 9 h, a la plaça del Castell per dirigir-se a l’ermita de la Mare de Déu de Montornès, Mas d’en Boada, Coll de Creus i tornar a Torredembarra per l’avinguda de Sant Jordi. Es tracta d’una ruta de dificultat fàcil i amb una durada aproximada de tres hores i mitja.

Per a participar-hi, cal inscriure’s a turisme@torredembarra.cat Les places són limitades. Recomanacions: calçat còmode tipus muntanya, roba còmoda i transpirable, bastons i motxilla de corretges amb esmorzar i aigua.

 

Cinc detinguts al Tarragonès relacionats amb un robatori violent a Salou

La Unitat d'Investigació dels Mossos. Foto: Cedida

La Unitat d’Investigació dels Mossos. Foto: Cedida

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir el passat 21 de desembre quatre homes a Constantí i un cinquè a la Pobla de Montornès, d’entre 19 i 25 anys, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb violència.

Els fets van tenir lloc el passat 4 de desembre pels volts de les 06.00 hores al carrer Amposta de Salou.

Les víctimes, dos homes i una dona, es dirigien a peu al seu domicili i va ser durant aquest recorregut que van ser abordades pels cinc detinguts que van baixar d’un vehicle. Els agressors van iniciar una discussió sense pretext amb les víctimes i després les van d’agredir i robar. Un dels tres denunciants va poder alertar via telefònica a la policia però l’agressió va continuar durant tot el trajecte de tornada a casa.

Un cop van arribar a la zona comunitària d’on residien, els arrestats van adonar-se que una de les víctimes estava trucant de nou al telèfon d’emergències i va ser en aquell precís moment quan els cinc homes van desistir del robatori i van marxar corrents direcció al carrer Penedès.

Un cop van ser atesos pels serveis mèdics, les víctimes van detectar que havien patit un robatori i que la discussió prèvia havia estat l’excusa que havien utilitzat per robar-los.

Arran d’aquests fets, la passada matinada del 21 de desembre els Mossos van desplegar un dispositiu policial a la localitat de Constantí que es va saldar amb la detenció de quatre dels cinc implicats en el robatori violent.

Així mateix, aquella mateixa tarda també van detenir a la Pobla de Montornès el cinquè dels autors que restava per la qual cosa la investigació es dona per conclosa.

Els detinguts han passat avui divendres a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

Dues dones, Montserrat Duch i Anna M. Bofarull, Premis Tarragonès

Foto de família de les guanyadores, les autoritats i els membres del jurat

Dues dones, la historiadora constantinenca Montserrat Duch i la realitzadora de cinema tarragonina Anna Bofarull, s’han endut, el dia 25-N els dos guardons dels Premis del Tarragonès.

El projecte Evolució i adaptació del treball gremial i el capital social a l’adveniment de l’economia de mercat a Tarragona i comarca durant la fallida de l’Antic Règim (1740-1850), de Manel Camafort, ha obtingut la XXIII a Beca d’Investigació.

El poliesportiu de la Pobla de Montornès ha acollit aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Tarragonès que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca. Els Premis Tarragonès són una cita cultural de referència a la nostra comarca i compten amb la col·laboració de l’empresa Repsol. L’acte ha estat conduit per la periodista Montse Solé i ha comptat amb un concert de la formació musical Cèltic Quartet.

El Consell Comarcal del Tarragonès, amb la voluntat de promocionar la cultura i el servei als municipis, convoca anualment els Premis Tarragonès en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió.

Durant l’acte s’han lliurat els següents Premis:

XXIII a BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA
El jurat va acordar concedir la beca al projecte Evolució i adaptació del treball gremial i el capital social a l’adveniment de l’economia de mercat a Tarragona i comarca durant la fallida de l’Antic Règim (1740-1850) de Manel Camafort.

La beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a un municipi de la comarca o en el seu conjunt, amb l’objectiu d’anar configurant la història dels nostres municipis. El premi són 2.450 € i la publicació del treball a la col·lecció Els llibres del Consell.

El jurat d’aquesta convocatòria el formaven Maria Bonet, Anna I. Serra i Jordi Roca, professors de la URV; i Jordi Piqué, director de l’Arxiu Municipal de Tarragona.

Ha lliurat la beca Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.

XXI è PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS
El jurat va acordar concedir aquest Premi a la directora de cinema Anna M. Bofarull en reconeixement a la seva important trajectòria en l’àmbit de la creació audiovisual, com a guionista, directora i productora. Cal destacar l’alt compromís social de la seva obra, els seus projectes d’esperit jove i arriscat s’afirmen en el mercat internacional, tant els seus documentals com els seus llargmetratges de ficció han estat projectats i premiats en diversos festivals internacionals.

L’objectiu d’aquest premi és fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El jurat el formaven Jordi Bertran, Àlvar Calvet, Pilar Casas i Rosa M. Ibarz.

Ha lliurat el guardó Joan Martí Pla, vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès.

XXI è PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES
El jurat va acordar concedir aquest Premi a la catedràtica d’Història Contemporània Montserrat Duch, en reconeixement a la seva important trajectòria com a investigadora, vinculada des dels inicis a la història social i política del segle XX i com a docent i acadèmica a la Universitat Rovira i Virgili.
Paral·lelament a la seva carrera universitària, ha mantingut una intensa i impecable carrera política com a regidora i parlamentària, en un moment en el que la veu de la dona no comptava.

L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat o associació que hagi incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

El jurat el formaven Jaume Garcia, director de Tots21; Francesc Roig, Mercè Toldrà i M. Elena Virgili.

Ha lliurat el premi Óscar Sánchez, president del Consell Comarcal del Tarragonès.

L’acte ha finalitzat amb els parlaments de l’alcalde de la Pobla de Montornès, Francesc Larios, i del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez.

 

Una xerrada sobre benestar personal carrega de positivisme la Pobla de Mafumet

Mario Alonso Puig durant la seva xerrada a la Pobla de Mafumet. Cedida.

Mario Alonso Puig durant la seva xerrada a la Pobla de Mafumet. Cedida.

Les 400 persones que dissabte a la tarda van omplir el Casal Cultural de la Pobla en van sortir amb un somriure i una sensació general de satisfacció, després d’haver assistit a la conferència pronunciada pel doctor Mario Alonso Puig.

Aquest va ser capaç de mantenir l’interès del públic durant les pràcticament dues hores en què va estar desgranant els secrets per a una vida més feliç, satisfactòria i plena. Sota el títol “Vivir es un asunto urgente”, Mario Alonso Puig va parlar de la importància de reflexionar sobre la salut i la vitalitat, d’allò essencial que és saber viure en el present –“reviure el passat ens porta a la depressió i mirar al futur ens provoca angoixa”, va explicar”-, desenvolupar una mentalitat positiva i saber separar el que és urgent del que és important, per poder afrontar les coses d’una manera molt més eficient.

Per assolir tot plegat, va desgranar el secret de la felicitat, que “consisteix a mantenir en bon estat i en equilibri el trinomi entre cos, ment i ànima, treballant cadascun d’aquests àmbits” amb aspectes com la nutrició, la postura corporal, l’exercici físic i el descans, en l’àmbit del cos; viure el present, enfocar-se en assolir allò que es vol i no en evitar allò que es tem, no assumir el paper de víctima, tenir una mentalitat positiva i utilitzar paraules que ajudin i no que anul·lin, en l’àmbit de la ment; i en l’àrea de l’ànima, cultivar-hi aspectes com la cordialitat, la voluntat de trobada, la celebració de la diversitat, la generositat, el propòsit, la gratitud i la connexió amb la natura.

En la seva exposició, Mario Alonso Puig va compartir vivències personals i coneixements de grans pensadors del segle XX per reforçar el seu missatge, que passa per assolir com a individus un optimisme vital que ens porti a ser més feliços i a viure millor.

Des de fa molts anys, el doctor Mario Alonso Puig investiga i estudia com es pot aplicar els coneixements actuals en camps com la Medicina, les Neurociències i la Psicologia Positiva al lideratge personal i professional. Format en Medicina Ment-Cos i en Psicologia Positiva a la Universitat de Harvard, ha aprofundit en el coneixement de les bases de la comunicació, la influència i l’aprenentatge.

Fruit d’això és el desenvolupament d’una sèrie de metodologies i estratègies que ajuden a desplegar l’energia, la salut, la motivació i el potencial creatiu de les persones i dels equips. És també autor de fins a onze llibres centrats en aspectes motivacionals.

D’altra banda, cal recordar que el cicle de conferències de la Pobla tindrà continuïtat el proper 1 de desembre (19 h), amb la presència de l’exfutbolista i exentrenador professional Juan Carlos Unzué a l’escenari del Casal Cultural. En el seu cas, amb el col·loqui titulat “Vivir valELA pena”, durant el qual compartirà la seva experiència vital amb l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) com a punt de partida per a un acte que es un intercanvi d’impressions, d’experiències i d’opinions que pugui enriquir totes les persones assistents al mateix. Aquesta activitat, per a la qual ja no queden invitacions disponibles, és gratuïta i amb taquilla inversa, destinant-hi tota la recaptació a col·laborar amb la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, única entitat sense ànim de lucre a Catalunya que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones afectades d’ELA/Malaltia de Motoneurona, oferint també el mateix suport a les seves famílies i que, a més, lluita contra aquesta malaltia fomentant la investigació de la mateixa.

L’Ajuntament pobletà ja ha aprovat en sessió plenària quina serà la seva contribució en forma de donatiu a la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, a la qual lliurarà 7.000 en concepte d’ajuda al desenvolupament de la seva activitat en favor dels malalts d’ELA i als familiars d’aquests.

La Setmana de la Ciència
Abans de rebre Juan Carlos Unzué, la Pobla tindrà encara dues oportunitats més de connectar amb el coneixement. Ho farà a través de les activitats programades en el marc de la 27a Setmana de la Ciència, que a la Pobla de Mafumet oferirà dues propostes altament interessants. D’una banda, demà dimarts tindrà lloc la conferència “Cuina o laboratori?”, a càrrec de Daniel Schorn, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i durant la qual s’explicarà, entre altres coses, les principals reaccions que tenen lloc a la cuina, la inuència del pH o els processos bioquímics. Que un aliment es cuini bé, no és qüestió de màgia… és química.

D’una altra banda, aquest proper dijous serà el torn del taller titulat “Com fer més ràpid un cotxe de competició? Per què volen els avions?”. L’acte serà conduit per Lluís Vázquez, membre del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV.

En ambdós casos, les activitats proposades tindran lloc al tercer pis del Casal Cultural a partir de les 19.00 hores i encara amb places disponibles. Les persones interessades a participar-hi poden inscriure-s’hi a través del correu electrònic seu.poblamafumet@urv.cat.

 

Els Premis Tarragonès es lliuraran al pavelló poliesportiu de la Pobla de Montornès

Foto de família de la darrera edició dels premis, celebrada a Altafulla. Cedida.

Foto de família de la darrera edició dels premis, celebrada a Altafulla. Cedida.

El pavelló poliesportiu de la Pobla de Montornès acollirà el divendres 25 de novembre, a les 18.30 hores, l’acte de lliurament dels Premis Tarragonès, que compten amb el patrocini de l’empresa Repsol. El Consell Comarcal del Tarragonès, amb la voluntat de promocionar la cultura i el servei als municipis, convoca anualment aquests guardons en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió. Els Premis Tarragonès són doncs una cita cultural de referència a la nostra comarca.

En aquesta edició es farà públic el veredicte del jurat dels següents premis:

  • XXIIIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura. Aquesta beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. El premi té una dotació econòmica de 2.450 € i la publicació del treball. El jurat d’aquesta convocatòria el formen: Maria Bonet, Jordi Piqué, Jordi Roca i Anna I. Serra.
  • XXIè Premi Tarragonès de Creació Lucius Anneus Florus. És un premi de reconeixement a la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca. Entre els guanyadors d’edicions anteriors destaquen Magí Sunyer, Josep Royo, David Balcells, Marcel Pey, Jordi Tiñena, Àlvar Calvet i Jesús Monllaó, entre altres. El jurat d’aquesta convocatòria el formen: Jordi Bertran, Pilar Casas, Àlvar Calvet i Rosa Maria Ibarz.
  • XXIè Premi Tarragonès de Difusió Eutyches. És un premi que vol assenyalar una personalitat, entitat o associació que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès. Entre els guanyadors d’altres edicions es pot destacar l’arqueòloga subaquàtica Walfida Pérez, l’associació mediambiental la Sínia, el Fic-cat (Festival Internacional de Cinema en Català), Alfred Arola o Eudald Carbonell, entre d’altres. El jurat d’aquesta convocatòria el formen: Jaume Garcia, Francesc Roig, Mercè Toldrà i Elena Virgili.

Les propostes dels premis de Creació i de Difusió les presenten les entitats i els ajuntaments de la comarca. El premi és un guardó de l’artista Bartolozzi. Aquest acte l’amenitzarà un concert de Cèltic Quartet i el presentarà la periodista Montse Solé.

 

L’èxit de públic assegura la continuïtat de la I Fira del Vi de La Pobla de Montornès

Una gentada es va reunir la tarda-nit a la Fira. Foto: Cedida

L’estand del Celler Coma d’en Bonet, de Gandesa. Foto: Tots21

Gisela Mira, de Costers del Priorat. Foto: Tots21

Cues matinals en la venda de tiquets. Foto: Tots21

Al mig i a la dreta, Sílvia Virgili i el seu fill Isidre Garcia, del forn Virgili. Foto: Tots21

La Pobla de Montornès ha viscut el dissabte una exitosa primera edició de la Fira del Vi, amb la presència de set bodegues de diverses denominacions d’origen de les comarques de Tarragona i de Lleida, i el forn Virgili, de la mateixa localitat, una experiència que es tornarà a viure l’any que ve donada l’elevada resposta del públic, han indicat a Tots21 l’alcalde, Francesc Larios, i els seus promotors, Mònica Soriano i Xavier Sardà. Han estat 350 les copes servides durant la jornada i més de 1.000 les consumicions fetes.

Ja des del matí s’ha vist a la plaça de la Bassa, lloc de celebració, que el públic respondria a una aposta vinícola única a la zona del Baix Gaià, amb gent vinguda dels municipis del voltant.

Cellers com el de Coma d’en Bonet, de Gandesa -la Terra Alta-, comandat a l’estand per Pepe Fuster, que oferia vins ecològics de les firmes Dardel i Prohom, des dels més bàsics als més elaborats. O Costers del Priorat, del Molar, una DOQ de la zona, rere el mostrador de la qual es trobava Gisela Mira, mostraven la satisfacció per l’èxit de la nova proposta.

Les bodegues que han vingut a la Fira han estat Bodega +9, de Vins Baix Gaià -DO Tarragona-; Celler Coma d’en Bonet -Gandesa, DO Terra Alta-; Costers del Priorat -Bellmunt, DO Priorat-; Cellers Unió -Els Guiamets, DO Montsant-, Forns Raventós -La Granada del Penedès, DO Penedès-; Bodega Costers del Sió -DO Costers del Segre, Agramunt- i Adernats -Nulles, DO Tarragona-. El preu del tiquet s’ha situar en dos euros, molt assequible, i el de la copa de vi, en quatre.

També hi ha assistit el forn Virgili, quatre generacions de forners de llenya, que comandats a la Fira per Sílvia Virgili i el seu fill Ismael Garcia, oferien productes de dolç i de salat. Ja queden pocs forns de llenya i el seu assortiment el formaven l’empanada de tonyina, de pollastre i de samfaïna, panedons d’espinacs i coca d’espinacs, mentre que al dolç tenien pastes de poma, llacets, coca de llardons, coca de xocolata, de cavell d’àngel i una coca creada pel padrí de la Sílvia, Anton Olivé.

Ha amanit musicalment la tarda el grup tarragoní El Último Vinilo, especialitzat en versions de pop/rock.

J. Garcia