.

Alcalde i regidors, amb la pregonera -tercera per la dreta- i la tresorera de l’entitat, primera per la dreta. Foto: Tots21

La Festa Major de La Pobla de Montornès ja és aquí. El tradicional pregó va donar inici a la mateixa el dijous al vespre des del balcó municipal. Fou una entitat de la vila formada per dones, la TGN Women Associació Ciclista de La Pobla de Montornès, l’encarregada de llegir-lo.

Presentada per l’alcalde, Francesc Larios, la presidenta de l’entitat, Núria Santiago, acompanyada de la tresorera, Brigitte Casas, va llegir un pregó breu en el que va destacar l’entorn natural de La Pobla de Montornès, que permet la pràctica de la bicicleta: “Tenim molta sort: disposem d’un entorn i un poble espectacular per la pràctica esportiva: muntanyes increïbles, senderons amb pedres, pistes, carreteres solitàries i la mar és a tocar”. Va demanar, això sí, que “entre tots conservéssim millor els camins”. Santiago va cloure el pregó convidant tothom a assistir als actes de la Festa Major.

 

“És feina de tots omplir la nostra Pobla d’alegria, de festa, de foc, de música i de disbauxa, sense perdre el seny. La Pobla necessita de tots nosaltres per fer-ho possible”, concloïa enmig d’una gran ovació.

 

 

Seguidores del club ciclista, mostrant una pancarta. Foto: Tots21

La TGN Women té legalment només un any de vida, tot i que en duia tres de funcionament, i busca, en paraules de la seva presidenta adreçades a Tots21 arrossegar les dones a aquesta pràctica, ja que els costa fer-ho en solitari o sempre envoltades d’homes. Tot i això accepten homes a les seves activitats.

La guanyadora del concurs del cartell de la Festa Major, Cora Ciuraneta, amb la regidora de Cultura, Nadine Osaer, i l’alcalde, Francesc Larios. Foto: Tots21

L’alcalde, Francesc Larios, recordà en el seu parlament que dijous començaven “cinc dies de gaudi, tradicions, cultura popular i foc” i qualificava l’entitat ciclista de “molt jove, però molt participativa”.

El pregó anà precedit del lliurament del premi al guanyador del concurs del cartell de la Festa Major, que va recaure en Cora Ciuraneta. El pregó també anà precedit d’un tradició molt poblenca: el sorteig de la persona seleccionada per pujar al balcó municipal a seguir el pregó. Fou Ana Montesinos l’agraciada, que tenia dret a fer pujar un acompanyant, en aquest cas una néta.

Les bèsties de foc i els timbalers van ser els altres protagonistes de la festa. Fotos: Tots21

La primera jornada festiva havia arrancat amb la plantada de les bèsties a l’escola Ametllers, amb el Gall, el drac Pigota i Poblatuka, el nou element sortit del forn arran de la creació d’una nova entitat poblenca. Acabat el pregó es feu el despertar sorollós de les bèsties.

La Festa Major d’enguany, que s’allargarà fins l’Onze de Setembre, dilluns vinent, té també com a novetat una intensa campanya contra les agressions a les dones. Així, s’ha disposat un mocador lila, que s’ha repartit entre la ciutadania el dia del pregó, i un braçalet. L’Ajuntament també ha editat uns fulletons en els que s’alerta: ‘Si veus una agressió actua. Avisa a Protecció Civil o als organitzadors’.

Havaneres, teatre Queer, monòlegs, ball amb orquestres, vermut electrònic i un conjunt d’actes tradicionals i populars formen part del cos de la Festa Major, on també hi haurà activitats per a la mainada i la Festa Flaixbac ‘Va parir tour La Pobla de Montornès’, dissabte a les 12 de la nit a l’aparcament de l’antiga estació.

Jaume Garcia

Consulteu la programació en aquest enllaç.