El PSC impulsarà un pla de millora dels equipaments esportius

Rosa Maria Ibarra, davant el Palau d’Esports Catalunya

La cap de llista del PSC a les eleccions al Parlament per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, acompanya per altres candidats i candidates socialistes com Ivana Martínez o Isma Fraile ha fet campanya aquest matí a Tarragona, on ha presentat les propostes territorials del PSC en matèria d’esports.

En aquest sentit, Rosa Maria Ibarra ha remarcat que “hem volgut ser avui aquí a l’anella mediterrània, com un exemple de coordinació, de col·laboració, entre les diferents administracions perquè quan això passa les coses surten bé i funcionen. I l’exemple és aquest magnífic equipament del palau d’esports que dona servei a tota una ciutat i tot el seu entorn.”

La candidata socialista ha afirmat que “pel PSC l’esport és un dels eixos fonamentals de la vida dels catalans i catalanes perquè va íntimament relacionat amb la salut, l’educació i la integració social.”

“Així doncs, impulsarem des del Govern un pla de manteniment i millora dels equipaments esportius. Sabem que molts equipaments han estat construïts per la Generalitat però el seu manteniment va a càrrec dels ajuntaments, el que suposa molts problemes per poder-ho tirar endavant. Creiem que per mantenir i millorar uns equipaments que cada cop tenen més usuaris és fonamental que la Generalitat també s’impliqui.”

En el mateix sentit, el PSC es compromet a promoure un pla integral per a la promoció de l’esport, de l’esport de base, de l’esport amateur, de l’esport escolar i de l’esport federat.

“També volem destacar dos punts que considerem molt importants: un és l’esport lligat a la salut -en aquest sentit, creiem que hem de treballar una recepta esportiva, és a dir, de la practica esportiva, de l’activitat física que es pugui fer, perquè això va íntimament lligat a la salut de les persones-. Hem de conscienciar a la població que ha de fer esport, perquè el sedentarisme no és bo.”

Un segon element, és que l’activitat esportiva també comporta un guany econòmic a les nostres comarques. El turisme esportiu i també la indústria associada a activitats esportives, com la indústria nàutica.

Finalment, Rosa Maria Ibarra ha explicat que el PSC també tirarà endavant un pla d’igualtat que realment funcioni. “Volem que les dones estiguin en tots els esports, però no només a la seva pràctica sinó també en els llocs de decisió i de responsabilitat, perquè la presència de dones en l’àmbit de la presa de decisions encara és insuficient.”

D’altra banda, la candidata socialista ha fet un balanç molt positiu del míting electoral que el PSC va fer ahir a Tarragona, “que va superar totes les previsions. Vull remarcat que va deixar petit l’aforament de la sala del palau de Congressos on es va dur a terme, el que va obligar a habilitar una pantalla en una sala annexa per donar cabuda a tota la gent que no va poder entrar a la sala gran.”

 

Vídeo: Zapatero, a Tarragona: ‘Tenim 48 hores per impulsar Illa de president i perquè Pedro segueixi’

Rodríguez Zapatero, en la seva intervenció a Tarragona

L’expresident del govern d’Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, ha alertat que queden només dos dies per aconseguir que l’actual cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, continuï al càrrec.

En un acte de campanya a Tarragona aquest dissabte, Zapatero també ha instat “els demòcrates i progressistes” a donar suport al candidat Salvador Illa. “Tenim 48 hores per impulsar Illa perquè sigui president i perquè Pedro segueixi”, ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat mobilitzacions a favor de Sánchez com la d’aquest dissabte a la seu central dels socialistes, al carrer Ferraz de Madrid, “no per sentimentalisme”, sinó “per indignació”. “La nostra reacció és per patriotisme democràtic”, ha expressat.

Zapatero ha reiterat la idea “d’aconseguir” que l’actual líder del PSOE es mantingui a la Moncloa, per mitjà de mobilitzacions que no es facin tampoc “per militància”, sinó per rebuig als qui volen “atacar” el president del govern i la seva família. De fet, ha ironitzat que algun dels bisbes que es van mobilitzar en contra de la llei del matrimoni igualitari –que es va aprovar sota el seu mandat i va propiciar la legalització dels casaments entre persones homosexuals– “podrien ara sortir per donar suport a la família” de Pedro Sánchez.


Altres notícies:


Encara sobre la campanya de la dreta contra el secretari general del PSOE, ha advertit el PP que no aconseguirà res “ni amb l’odi, ni la ira, ni la destrucció”, una actitud que ha contraposat a la de Salvador Illa. A més, també ha elogiat els partits independentistes Junts i Esquerra, per donar suport a la investidura de Sánchez i per haver “expressat que li donen suport davant d’aquesta ofensiva”.

L’expresident del govern espanyol, en l’acte de campanya del PSC a Tarragona, acompanyat de l’alcalde Rubén Viñuales i la cap de llista a la circumscripció de Tarragona, Rosa Maria Ibarra. Foto: Guifré Jordan

Pel que fa al 12-M, Zapatero creu que un govern d’Illa portarà un “horitzó d’esperança” per a Catalunya, ja que posarà al centre les polítiques educatives, de sanitat, de sostenibilitat mediambiental, de sequera i d’integració davant el fenomen migratori. “Volem un país que preservi la convivència i arraconi la xenofòbia”, ha expressat. Segons ell, quan es governa “no es discuteix sobre el país i sobre el que som”, sinó sobre els problemes per solucionar. A més, ha apostat per passar pàgina del procés, tal com creu que està aconseguint el govern espanyol. “En poc temps ha canviat el que semblava un destí sense retorn i molt dur per a Catalunya”, ha dit, passant segons ell “de l’enfrontament a l’esperança”.

ACN

 

Premi a Reus Transport i Reus Mobilitat i Serveis per l’impuls de projectes intel·ligents

El responsable tecnològic de les dues empreses municipals, Leo Blázquez, va rebre el guardó per les solucions aplicades. Foto: Cedida

El XXIV Congrés sobre Sistemes Intel·ligents de Transport ha premiat les empreses de l’Ajuntament de Reus, Reus Mobilitat i Serveis i Reus Transport, per impulsar projectes d’Smart Cities i la seva integració en l’àmbit de la mobilitat i del transport públic a la ciutat de Reus.

Concretament, el guardó reconeix la trajectòria de més de 20 anys del responsable tecnològic de les dues empreses municipals, Leo Blázquez, de qui destaca la capacitat per haver impulsat projectes i solucions intel·ligents en l’àmbit dels aparcaments, el transport i la mobilitat des del sector públic.

La gestió del transport públic i de la xarxa municipal d’aparcaments des del Centre de Control Central que funciona 24 hores tots els dies de l’any ha permès avançar en diversos fronts per millorar el servei i l’experiència de l’usuari a través de la tecnologia.


Altres notícies:


En el cas de Reus Transport, per exemple, amb l’explotació de dades del servei en temps real, la posada en marxa de bitllets amb codi QR o la disposició de dades d’horaris i parades en format obert. I pel que fa als aparcaments, amb una xarxa municipal de pàrquings sensoritzats, el desplegament de les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, l’aplicació per a la zona blava APARCAR que ara ja ha crescut amb el servei VIA P per accedir a l’aparcament només amb la matrícula i sense tiquet en paper.

El lliurament del guardó que atorga ITS Espanya es va fer el passat dijous, 25 d’abril, en el marc de la clausura del congrés a IFEMA; Madrid. Entre la resta de premiats, destaca el projecte de targeta virtual dels transports públics de Madrid o la posada en marxa del tren Maya de Mèxic.

 

Olga Viza, Albert Om, Ana Polo i Samuel Aranda, protagonistes d’Experiència de Periodista

Esteve Giralt, president del Col·legi de Periodistes a Tarragona, ha presentat les xerrades que acollirà la Sala Zero. Foto: Cedida

Els periodistes Olga Viza, Albert Om, Ana Polo i Samuel Aranda participaran del 9 al 30 de maig a la quinzena edició del cicle de conferències Experiència de Periodista, que organitza la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el patrocini de Repsol i la col·laboració de la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent.

El cicle mantindrà el format de conversa informal engegat l’any passat. De nou, les xerrades es faran a la Sala Zero de Tarragona (C. Sant Magí, 12) els dijous a les 20 hores, en un horari afterwork que pretén ser punt de trobada de periodistes, estudiants de Periodisme i públic en general. Degut a la bona acollida de l’any passat, el Col·legi tornarà a obsequiar amb un tiquet per a un refresc o una cervesa als col·legiats i col·legiades que assisteixin a la cita dels dijous.

La periodista i presentadora Olga Viza inaugurarà el cicle el 9 de maig; el següent dijous, 16 de maig, serà el torn de l’Albert Om, presentador de ràdio i televisió; el 23 de maig hi participarà la periodista i humorista Ana Polo; i el punt i final del cicle el posarà, el 30 de maig, el fotoperiodista Samuel Aranda.


Altres notícies:


L’objectiu del cicle de conferències és que reconeguts periodistes ens acostin la seva trajectòria i ens aportin la seva visió sobre un sector en constant transformació, com és el del periodisme i la comunicació. Com és habitual, després de la conversa s’obrirà un torn de preguntes perquè les persones que hi assisteixin de públic puguin dir la seva. El cicle Experiència de Periodista es du a terme des de l’any 2009 i només es va haver d’interrompre el 2021 a causa de la pandèmia.

La iniciativa ha comptat amb la participació de Xavier Graset, Josep Capella, Ferran Espasa, Josep M. Martí, Pilar Aymerich, Joan Salvat, Milagros Pérez Oliva, Jordi Basté, Pepe Baeza, Josep Cuní, Rosa M. Calaf, Xevi Xirgu, Llibert Teixidó, Màrius Serra, Carles Capdevila, Rafael López-Monné, Raquel Sans, Antoni Coll, Ramon Besa, Fàtima Llambrich, Antoni Bassas, Josep Martí Gómez, Sergi Vicente, Cristina Puig, Xavier Aldekoa, Toni Clapés, Ramón Lobo, Joaquín Luna, Yolanda López, Ernesto Ekaizer, Mònica Terribas, Victor Amela, Esther Vera, Joel Mestre, Jordi Borràs, Patrícia Plaja, Jordi Baró, Joan M. Pou, Laura Rosel, Ricard Torquemada, Carlos Enrique Bayo, Emilio Morenatti, Danae Boronat, Anna Surinyach, Txell Feixas, Toni Orensanz, Anna Punsí, Sandra Balsells, Manel Alias, Mayka Navarro, Laura Fa, David Ramos i Gerard Romero.

Les conferències es duran a terme a les 20.00 hores a la Sala Zero de Tarragona (C. Sant Magí, 12). L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.

Programa de les xerrades:

Dijous 9 de maig de 2024. 20h. Sala Zero: Olga Viza, periodista amb una dilatada trajectòria, especialment en el camp de la televisió i del periodisme esportiu, amb més de 45 anys d’experiència en espais com Estadio 2 i el Telediario, a TVE, o Noticias del Mediodía d’Antena 3. Actualment col·labora en el programa d’Antena 3 Y ahora Sonsoles. Condueix la conversa: Cristina Mallo.

Dijous 16 de maig de 2024. 20h. Sala Zero: Albert Om, periodista català. A la televisió ha treballat en programes com Malalts de tele, El club i El convidat, i a la ràdio en programes com L’hora del pati i Islàndia a Rac1. És un dels fundadors del diari Ara, en què col·labora com a articulista. Premi Ondas 2011 i Premi Nacional de Comunicació 2014. Condueix la conversa: Esteve Giralt.

Dijous 23 de maig de 2024. 20h. Sala Zero: Ana Polo, periodista i humorista, que ha treballat a diversos programes de RAC1, Catalunya Ràdio i TVE. Actualment la podeu seguir al pòdcast Oye Polo de Radio Primavera Sound i al late show Santa Paciència. També als monòlegs amb els quals recorre la geografia catalana. Condueix la conversa: Arnau Martínez.

Dijous 30 de maig de 2024. 20h. Sala Zero: Samuel Aranda, artista visual de fotografia i vídeo, amb base a París i Barcelona. Ha treballat a diversos països per a National Geographic, Le Monde, Spiegel o La Vanguardia. Actualment, col·labora amb The New York Times. Ha rebut diferents premis, com ara World Press Photo of the Year 2012. Condueix la conversa: David Oliete.

 

El programa d’inserció laboral Dones 360º de la Diputació tanca la primera edició

L’acte de cloenda del Dones 360º s’ha celebrat al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació a Reus. Foto: Cedida

Una desena de dones de la demarcació de Tarragona s’han beneficiat aquest 2024 de la primera edició del programa Dones 360º, impulsat per la Diputació de Tarragona amb la col·laboració de la Fundación Quiero Trabajo (FQT). La iniciativa proposava un itinerari formatiu i acompanyament per a la inserció laboral de dones desocupades.

La Diputació de Tarragona va posar en marxa aquesta iniciativa al mes de febrer amb l’objectiu d’assessorar i acompanyar les participants en la cerca de feina. La proposta ha ofert un curs semipresencial de 88 hores de durada que ha inclòs formació en intel·ligència emocional, en tècniques de cerca d’ofertes laborals, sessions de coaching i acompanyament individual, d’speed dating i trobades exprés, mentorització empresarial i servei d’estilisme perquè les participants puguin preparar-se per a futures entrevistes de feina, entre d’altres. Les participants havien de ser dones desocupades inscrites com a demandants d’ocupació al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).


Altres notícies:


Aquest dijous al migdia s’ha celebrat la cloenda del programa Dones 360º al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació a Reus i ha comptat amb l’assistència i participació del diputat delegat de Gestió de Persones i Talent, Joan Castor Gonell.

El curs ha comptat amb la col·laboració de set empreses referents al territori (Marlex, Basf, PortAventura, Borges, Banc Sabadell, Idiada i Lear). Treballadors i treballadores voluntaris d’aquestes empreses han preparat i impartit diferents tallers formatius per preparar les participants i donar-los eines que millorin les possibilitats d’inserció laboral.

 

Torredembarra insisteix i reclama per unanimitat una quarta escola

Tots els grups municipals han aprovat per unanimitat una moció conjunta al ple ordinari. Foto: Cedida

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Torredembarra (ERC, PSC, Junts per Torredembarra, PP, VOX, Alternativa Torredembarra i CUP) han aprovat per unanimitat, aquest dijous, una moció conjunta al ple per sol·licitar una quarta escola d’infantil i primària al municipi al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La moció es basa en les dades que posen de manifest la massificació dels centres escolars. Amb grups que sobrepassen les ràtios i d’altres que estan al límit. Per aquest fet, es considera que les escoles de Torredembarra no tenen capacitat d’absorbir més alumnes.

A Torredembarra, l’any 2014 es va tancar l’escola Mirades, que estava en barracons, per una davallada de la natalitat. Ara, la projecció de creixement de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) apunta que Torredembarra és un dels municipis que creixerà més. Per això, es considera que cal una quarta escola (un edifici i no pas barracons).

 

Tarragona celebra del 4 al 31 de maig la 3a edició del Mes de l’Economia Social i Solidària

Presentació del programa, en el qual CoopCamp, La Teulada i l’Ajuntament oferiran una desena d’activitats. Foto: Cedida

Més d’una desena d’activitats, des de xerrades, presentacions de llibres, visita a un mercat amb productes agroecològics, contacontes, formació, excursions i festa a l’aire lliure, entre d’altres, ompliran el mes de maig d’economia social i solidària els carrers de la ciutat de Tarragona.

Per tercer any consecutiu, la ciutat de Tarragona celebra durant el mes de maig el “Mes de l’Economia Social i Solidària”. El Servei Municipal d’Ocupació/Tarragona Impulsa de l’Ajuntament de Tarragona, CoopCamp i La Teulada, posen a l’abast de la ciutadania, un programa replet d’activitats i actes per reflexionar sobre els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS), el cooperativisme, la sostenibilitat i l’ajuda mútua com a eines pel desenvolupament econòmic i comunitari.

Durant la presentació, que s’ha fet aquest dijous a l’ajuntament de Tarragona, la consellera de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha destacat que “des de Tarragona Impulsa i el Servei Municipal d’Ocupació hi col·laborem amb molta il·lusió, ja que és un programa concebut per fer visible l’economia social i solidària, la sostenibilitat i el cooperativisme com a eines de desenvolupament comunitari” i ha recordat “l’aposta de l’Ajuntament per donar suport a projectes d’economia social, amb iniciatives com el TESS, el programa de formació i acompanyament a l’emprenedoria en projectes d’economia social i solidària”.


Altres notícies:


Per la seva banda, Pedro Redondo, en representació de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona CoopCamp ha volgut posar en valor que el Mes de l’ESS “visibilitza el potencial de la col·laboració entre les administracions i el sector del cooperativisme”; mentre que Aurora Sáez, de La Teulada (l’ecosistema cooperatiu de Tarragona), ha desgranat el programa, en què destaquen la festa de primer aniversari de La Teulada, la segona Passejada per la Memòria, que tindrà lloc a Sant Salvador, les xerrades de Tarragona Impulsa, dues presentacions de llibres o la jornada “Juntes i Diverses”.

Finalment, Clàudia Crusat, tècnica d’economia social i agent de desenvolupament econòmic local de Tarragona Impulsa a Sant Salvador, ha fet incís en les activitats que tindran lloc al barri, que tindrà un protagonisme especial en aquesta edició, i ha assenyalat el creixement de l’economia social a Tarragona i l’aposta de Tarragona Impulsa per aquest sector.

L’ecosistema cooperatiu de Tarragona

L’ecosistema cooperatiu de Tarragona està format per un total de 12 iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat: la cooperativa Actua, l’Associació Ariadna, l’Associació Quilòmetre Zero, la cooperativa Cuentropía, El Far Cooperatiu, la cooperativa Entra, la cooperativa l’Escac, la Fundació Formació i Treball, la cooperativa Gamlab, la cooperativa Insta, la cooperativa l’Escamot i la cooperativa Soca-rel.

Els ecosistemes cooperatius són agrupacions empresarials formades per entitats amb uns valors transformadors comuns, que s’organitzen per millorar la seva visibilitat i el seu impacte en la societat basant-se en el principi del suport mutu.

Les cooperatives de Tarragona, des d’aquest espai d’intercooperació, es proposen impulsar l’ESS a la ciutat en base a quatre eixos principals:

-Potenciar la intercooperació a escala local per facilitar la creació de projectes conjunts i útils per la ciutat.

-Sensibilitzar la ciutadania sobre el poder transformador de l’ESS.

-Donar resposta a les necessitats de cadascuna de les entitats que en formen part, cercant sempre el bé col·lectiu.

-Ser una organització interlocutora de referència amb l’administració i altres agents de la ciutat que treballa per afavorir l’aterratge de polítiques públiques pel foment de l’ESS a Tarragona.

L’Ateneu CoopCamp, impulsor de l’ecosistema

L’Ateneu CoopCamp és l’organització impulsora de l’ecosistema cooperatiu i s’encarrega de dinamitzar i executar la feina tècnica. Forma part de la raó de ser de CoopCamp, treballar per fomentar el cooperativisme al Camp de Tarragona i crear ecosistemes econòmics transformadors és un propòsit amb el què està treballant a les principals ciutats del territori.

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de TarragonaCoopCamp és un dels 14 ateneus impulsats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de  Catalunya. Fomenta la creació de noves iniciatives socioeconòmiques  transformadores, lligades al territori, i la generació d’ocupació de qualitat. També  treballa en l’enfortiment d’una xarxa d’intercooperació de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona.

 

Aigües de Reus potencia les seves activitats pedagògiques per acostar-se a la ciutadania

Aigües de Reus vol seguir potenciant les seves activitats per fomentant la cultura de l’aigua. Foto: Cedida

Aigües de Reus ha adjudicat el contracte de gestió i monitoratge de les activitats pedagògiques amb l’objectiu d’apropar el servei i la cultura de l’aigua a la ciutadania. El nou contracte permetrà la dinamització i actualització permanent de les activitats, en funció de la demanda, l’interès que generin, el context socia l, les tendències o l’evolució dels espais.

Les activitats compten amb una participació anual de més a les 4.000 persones. El públic és, principalment estudiants de primària, secundària i batxillerat; tot i que també hi participen centres universitaris, centres cívics i Centres d’Assistència Primària de la ciutat.

Totes les activitats proposades tenen una vessant general i una altra de local. Es divulga el valor de l’aigua i es consciencia de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però alhora s’explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.


Altres notícies:


“La promoció de la cultura de l’aigua, especialment, entre els més joves, ha de seguir sent una de les línies estratègiques d’Aigües de Reus, amb la qual cosa cal impulsar totes les activitats que ajuden a entendre com funciona un servei tan essencial i que alhora contribueixen a reflexionar sobre els usos de l’aigua, els seus valors, la seva gestió i la importància de l’estalvi d’aquest recurs tan valuós”, segons afirma el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio.

Aigües de Reus compta amb un paquet d’activitats al voltant de la gestió i la cultura de l’aigua, que amb els anys s’han anat ampliant. El contracte que ara s’ha adjudicat integra per primer cop totes les activitats que s’organitzen a la ciutat i que tenen l’aigua com a centre d’interès. Fins ara, les activitats que es feien a la Boca de la Mina s’organitzaven i s’adjudicaven d’una banda, i les activitats a les instal·lacions d’Aigües de Reus, d’una altra.

Dos lots diferenciats

Formalment, el contracte s’ha adjudicat en dos lots. Un primer inclou la gestió i monitoratge de les visites a les instal·lacions de l’empresa, que permet conèixer el funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable i de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, així com la visita al centre d’interpretació “Espai Aigua”, i tot un seguit de propostes per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d’ensenyament. L’adjudicatari ha estat Funbrain SL.

El segon lot  inclou la gestió i dinamització de l’ús dels espais d’Aula-Taller municipal i Punt d’Acollida construïts al passeig de la Boca de la Mina, que tenen l’aigua com a element essencial de la vida. Aquest lot també inclou la proposta de gestió i dinamització de les activitats futures en l’espai de la Bassa Nova, un cop s’hagin acabat les obres d’adequació que ara s’hi fan. Aquest segon lot ha estat adjudicat a l’empresa Còdol Educació.

El termini de durada del contracte s’ha establert en dos anys, amb la possibilitat de formalitzar tres pròrrogues anuals. Al cap de tres mesos, les empreses adjudicatàries hauran d’emetre un informe de revisió de les activitats amb possibles canvis, modificacions o noves propostes. Igualment, s’avaluarà l’evolució de les activitats i propostes de renovació a fi que les activitats es vagin adaptant a les noves sol·licituds o inquietuds de la ciutadania.

 

La Generalitat distingeix Emilio J. Palomares Gil, director de l’ICIQ, amb la Medalla Monturiol

L’executiu reconeix el científic per la seva contribució al desenvolupament de la ciència i la tecnologia. Foto: Cedida

El govern de la Generalitat de Catalunya ha concedit la Medalla Narcís Monturiol al professor Emilio J. Palomares Gil, director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) de Tarragona i professor ICREA, per la seva aportació al camp de la ciència i la tecnologia. El professor Palomares ha dedicat la seva carrera a la recerca en diverses àrees amb contribucions que han impactat diverses indústries, incloent-hi les energies renovables, la ciència dels materials i la catàlisi.

Gràcies a la seva recerca sobre cèl·les solars i tecnologies d’emmagatzematge d’energia, ha contribuït a obrir camí per a fonts d’energia més netes i sostenibles. La seva dedicació a l’excel·lència científica també ha donat lloc a nombroses publicacions i patents, consolidant la seva posició com a figura destacada en la comunitat científica.

El treball de Palomares ha inspirat i influït en nombrosos investigadors i científics, especialment aquells que han format part del seu grup de recerca i han tingut l’oportunitat de desenvolupar la seva carrera investigadora al seu costat. En resposta al reconeixement del govern, el professor Palomares ha assegurat que “estic profundament agraït de rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat. Aquest reconeixement subratlla el paper de la recerca científica en el progrés social, i és un orgull contribuir a aquest repte”.


Altres notícies:


La Medalla Narcís Monturiol és un dels honors més alts concedits pel govern català a aquelles persones que han fet contribucions exemplars a la ciència i la tecnologia a Catalunya. Establerts el 1982, aquests premis reconeixen el llegat de Narcís Monturiol Estarriol (1819-1885), un il·lustre inventor i polític català del segle XIX.

El professor Palomares s’uneix a un grup selecte de destinataris de la Medalla Narcís Monturiol, incloent-hi Jordi Alberich Vibé (Universitat de Barcelona – UB), Anna Alberni Jordà (UB), Joan Grimalt i Obrador (CSIC), Àngel Lozano Solsona (Universitat Pompeu Fabra-UPF), Ana Isabel Pérez Neira (Universitat Politècnica de Barcelona – UPC), Petia Radeva (UB), Marta Reynal Querol (UPF), Gustavo A. Slafer (AGROTECNIO), Antonio Villaverde Corrales (Universitat Autònoma de Barcelona – UAB) del sistema de coneixement català.

A més, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ha estat guardonat amb la Placa Narcís Monturiol en reconeixement dels seus esforços. És destacable que l’Institut de Recerca Química de Catalunya (ICIQ-CERA) va rebre la Placa Narcís Monturiol el 2009, exemplificant encara més el seu compromís amb l’excel·lència en la recerca científica i la innovació.

Mitjançant l’atorgament d’aquests honors, la Generalitat de Catalunya reafirma el seu compromís de fomentar l’excel·lència científica i la innovació dins de la regió. La dedicació d’Emilio Palomares a la recerca científica serveix com a inspiració per a les futures generacions de científics.

El professor Palomares (València, 1974) va estudiar Biologia a la UVEG i es va unir al grup del professor Hermenegildo García en el UPV-ITQ-CSIC, on va obtenir el seu doctorat l’any 2001. Després d’una beca Marie Slowdowska-Curie a l’Imperial College (Londres) va començar la seva feina amb dispositius moleculars per a la conversió d’energia. Des de 2009 és Professor d’Investigació ICREA a l’ICIQ i, després de diversos treballs i reconeixements, el 2019, va rebre la Càtedra Internacional de Solucions Energètiques i Ambientals (E2S) de la Université de Pau et des Pays de l’Adour (UPPA). Més tard, al setembre de 2020, va ser elegit Director de l’ICIQ per cinc anys.

 

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Imatge d’una de les xerrades amb infants que l’ABS de Vila-seca va oferir en l’última edició de la Setmana de Salut. Foto: Cedida

Des del pròxim 2 fins a l’11 de maig es durà a terme la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada per la Comissió de Salut Comunitària de l’ABS de Vila-seca de la Xarxa Santa Tecla i l’Ajuntament de Vila-seca, que aquest any té com a lema “L’estil de vida mediterrani”.

Enguany, doncs, es posarà èmfasi en la importància que té, no només seguir una dieta mediterrània, sinó en tot el que comporta seguir un estil de vida mediterrani en general: mantenir-se actiu, socialitzar, fer activitats en grup i activitats a l’aire lliure, compartir menjars amb la família, sense presses, i respectar un descans adequat. Tot això juntament amb la ja coneguda –però cada vegada menys seguida– dieta mediterrània: una dieta rica en fruita i verdura, amb aliments de temporada, que incorpori fruits secs i utilitzi cereals integrals, peix i oli d’oliva i sigui baixa en aliments processats. I és que la dieta mediterrània és molt més que alimentar-se, és també compartir i socialitzar.


Altres notícies:


Els últims estudis científics han demostrat que un estil de vida mediterrani s’associa a un menor risc de desenvolupar fragilitat entre la gent gran, així com altres grans beneficis, entre els quals destaquen una millora de l’esperança de vida; la disminució de l’envelliment prematur de les cèl·lules; la prevenció de les malalties cardiovasculars, entre les quals hipertensió arterial o diabetis mellitus; la reducció de l’obesitat i la síndrome metabòlica; l’efecte protector en el deteriorament cognitiu; la millora del benestar físic i mental i de l’equilibri de la microbiota intestinal. Per tots aquests motius, és primordial recuperar i mantenir un estil de vida mediterrani per obtenir una bona salut de la població.

A més, cal destacar també els beneficis que comporta en l’aspecte mediambiental: disminució d’emissió de CO2 i gasos contaminants i disminució de la utilització de plàstics, ja que es consumeix producte de temporada i de KM0. Per tant, podem dir que amb un estil de vida mediterrani garantim un planeta també més saludable. Al llarg de tota la setmana es duran a terme diferents actes, xerrades, activitats i tallers amb l’objectiu de conscienciar, educar i donar a conèixer a tota la població els diferents beneficis i la importància de seguir un estil de vida mediterrani.

 

L’Ajuntament de Salou aprova una declaració de compromís de turisme sostenible

La sessió plenaria de Salou, on VOX ha votat en contra d’apostar pel turisme sostenible. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou ha pres un pas ferm cap a la sostenibilitat turística amb l’aprovació d’una nova declaració de compromís per part de la majoria dels grups municipals, a excepció de VOX que ha votat en contra. Aquesta iniciativa ha estat recolzada per Sumem per Salou-PSC, ERC, PP, Ara Pacte LocalUSAP, que s’han unit per a defensar un model de turisme que respecti tant el medi ambient com el teixit social, cultural i històric del municipi.

Aquesta decisió subratlla la importància d’adoptar pràctiques de turisme sostenible i intel·ligent, essencials per a les destinacions que desitgen preservar la seva competitivitat i atractiu a llarg termini en un mercat cada vegada més conscient de la necessitat de responsabilitat ambiental i social. Les destinacions que segueixen aquestes pràctiques gaudeixen de major resiliència davant de reptes com els episodis climàtics extrems i les crisis econòmiques, a més de fomentar una diversificació en l’oferta turística i la inclusió social.


Altres notícies:


La declaració també implica l’adhesió a la metodologia de Destinació Turística Intel·ligent, amb l’objectiu de transformar digitalment la destinació i oferir experiències més enriquidores i accessibles als turistes. Aquesta iniciativa no només busca impulsar el desenvolupament sostenible sinó també millorar les condicions de vida locals i garantir la satisfacció dels visitants.

Les línies d’actuació principals incloses en la declaració són: promoure una visió comuna sobre el desenvolupament turístic que reflecteixi els valors i identitat cultural de Salou, dur a terme estratègies de màrqueting que destaquen els atractius de la localitat, impulsar pràctiques que conservin el patrimoni natural i cultural, diversificar l’oferta turística i fomentar la participació comunitària en la gestió turística.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Salou reafirma el seu compromís amb un desenvolupament econòmic que sigui respectuós amb l’entorn, la cultura i la qualitat de vida dels seus residents i visitants, tot integrant els objectius de desenvolupament sostenible en totes les seves accions.

 

Rodríguez Zapatero participarà al míting del PSC d’aquest dissabte a Tarragona

La campanya tarragonina del PSC començarà amb força amb l’ex-president del Govern al Palau de Congressos. Foto: Cedida/PSC

L’ex-president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, prendrà part en el míting electoral que el PSC durà a terme aquest dissabte al Palau de Congressos de Tarragona. A l’acte de campanya també intervindran el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, la cap de llista del PSC per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

Precisament, Rosa Maria Ibarra ha destacat avui que “en aquestes setmanes de pre-campanya la millor enquesta és la que palpem a peu de carrer i que ens diu que la gent vol un canvi a millor, un canvi que ens permeti recuperar a Catalunya uns serveis públics d’excel·lència per aconseguir que la ciutadania visqui millor.”

En aquest sentit, la candidata del PSC ha afirmat que “estem davant d’una magnífica oportunitat per deixar definitivament enrere els bloquejos, els vetos i els fronts excloents i recuperar els consensos bàsics -el catalanisme social- que ens havien permès créixer i prosperar com a societat democràtica.”


Altres notícies:


“A diferència d’altres opcions nosaltres som un valor segur: som el partit que va dur Catalunya a les seves màximes quotes de benestar social, com som el partit que en el conjunt d’Espanya aconsegueix augmentar el nombre de cotitzants a la Seguretat Social i els contractes indefinits, reduir l’atur, incrementar el salari mínim i les pensions, doblar les beques, etc.”

Així mateix, pel que fa a les comarques tarragonines hi ha un argument addicional per votar socialista: “ras i curt: quan nosaltres estem al Govern de la Generalitat les inversions a les nostres comarques es tripliquen. Es tripliquen, literalment.”

En aquest sentit, la candidata del PSC ha recordat que durant aquests darrers deu anys les inversions que els diferents Governs independentistes han destinat al Camp de Tarragona no han arribat als 50 milions d’euros per any mentre que amb Governs socialistes, i recentment amb els dos darrers pressupostos de la Generalitat en els que hem participat, les inversions s’han incrementat a quasi 150 milions d’euros l’any. “Per tant, no estic parlant d’una opinió personal, són dades objectives en mà. Amb Govern socialista les comarques tarragonines guanyen”, ha conclòs.

 

L’Ajuntament de Tarragona obre la licitació per un servei de bar a l’Anella Mediterrània 

L’objectiu és oferir un servei de bar i restauració a la zona del llac de l’Anella, on es projecta la guingueta. Foto: Cedida/Quimeras-A.L.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de Tarragona Esports, ha obert la licitació per adjudicar la concessió administrativa d’ús privatiu d’una finca municipal per destinar-la a l’activitat de restauració a l’Anella Mediterrània. Es tracta de la guingueta que es preveu instal·lar al voltant del llac amb la finalitat de poder oferir un servei de bar i restauració a totes les persones usuàries d’aquest epicentre esportiu de la ciutat ubicat a Camp Clar, fomentant un entorn saludable destinat tant a la pràctica esportiva com al descans, al lleure i a la conciliació familiar.

L’adjudicació es farà mitjançant un concurs en règim de lliure concurrència i per un termini de 15 anys. La finca municipal objecte de concessió té una superfície de 375 metres quadrats i no es fixa un model concret de guingueta, sinó que aquest queda a criteri dels licitadors tenint en compte que l’equipament haurà de disposar d’una zona de cuina, lavabos adaptats i terrassa. També és el concessionari qui s’ha de fer càrrec de les despeses i els treballs de construcció o compra de la instal·lació, la qual ha de ser destinada exclusivament al servei de bar i restauració.

El cànon base de la licitació s’ha fixat en 16.934,18 euros cada any, millorable a l’alça en la licitació d’aquesta concessió. Aquest cànon s’haurà de pagar a partir de l’any següent de la finalització del període de carència del seu abonament, que és de 3 anys. D’aquesta manera, el concessionari començarà a abonar-lo a partir del quart any des de la formalització de la concessió. Un cop extingida la concessió, l’equipament, així com totes les seves instal·lacions, dotacions i serveis, revertiran a l’Ajuntament de Tarragona.

 

 

Recepció dels escriptors del Camp de Tarragona als Serveis Territorials de Cultura

Els escriptors que van participar en la recepció, amb els representants de la Generalitat, tancant la jornada de Sant Jordi. Foto: Cedida

Isabel Ortega, Núria Freixa, Teresa Domingo Català, Montse Bové, Montse Salort i Volart, Rosa Ayxendri Gaira, Carme López Arias, Cinta Mulet, Josep Santesmases, Josep Maria Ramírez, Glòria Ganga, Joan Cavallé, Tecla Martorell, Mayelen Fouler, Cinta Mulet, Xulio Ricardo, Coia Valls, Neus Roig Pruñonosa, Silvia Climent Roig, Jordi Parral, Magí Sunyer, i Antoni Veciana, van brindar per la diada amb el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat.

En el transcurs de la trobada el delegat del govern va destacar la importància del foment de la lectura i de la literatura catalana i la gran tasca dels escriptors en la promoció i la difusió de la llengua.  Així mateix, la directora dels Serveis territorials remarcar la potència creativa de la literatura al Camp de Tarragona en la seva diversitat de formats i gèneres, la gran qualitat de les obres dels autors, la importància de visualitzar el col·lectiu per la riquesa de les seves aportacions adreçades a tots els públics lectors.

La vetllada va finalitzar amb el concert de Sant Jordi a càrrec de banda musical Sons de la Cossetània, formada per sacs de gemecs i tarotes de Tarragona, que va interpretar melodies tradicionals de caràcter popular. La banda té per objectiu recuperar i mantenir els instruments i les melodies de la nostra cultura. L’Amparito Roca va ser la peça escollida per cloure el concert.

 

Dotze establiments participaran en la 8a Ruta de tapes de l’Hospitalet de l’Infant

Fins al 5 de maig s’oferiran una tapa i una beguda per 4 euros i es podrà participar en el sorteig de dos premis. Foto: Cedida

Per al període comprès entre el 26 d’abril i el 5 de maig, l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH) ha organitzat, amb el suport de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la 8a Ruta de tapes, per promocionar la gastronomia local. En aquesta edició, hi participaran un total de 12 establiments de l’Hospitalet de l’Infant, que oferiran una tapa i una beguda (“canya” o “quinto” de cervesa, copa de vi o aigua) per 4 euros.

Durant aquests dies, qui participi en aquesta ruta no només tindrà l’oportunitat d’assaborir les tapes elaborades especialment per a l’ocasió per Bar-Restaurant D’Antis, Bar-Cervecería Cal Rullo, Hotel 4R Meridià, Bar-Restaurant Les Tàpies, Restaurant Blauverd, Bar Zazú Lounge, Restaurant Le P’tit Normand, Cafetería Lili’s Sweet, Bar-Gelateria La Jijonenca, Restaurant Nàutic, Restaurant Vanes i el bar La Granja del Castell, sinó també de prendre part en el sorteig de dos premis: dos vals de 80 euros per gastar als bars i restaurants locals de l’ARH.


Altres notícies:


Per participar en el sorteig d’aquests vals, s’hauran de tastar com a mínim 4 de les 12 tapes proposades. En el fullet informatiu de la Ruta, que es podrà aconseguir a l’Oficina de Turisme o a qualsevol dels establiments participants, hi haurà de quedar segellada cadascuna de les 4 tapes. El client o clienta haurà de votar la tapa que més li ha agradat i emplenar el fullet amb les seves dades personals. Després l’haurà de dipositar a les urnes/bústies que trobarà als bars i restaurants participants o a l’Oficina de Turisme.

El sorteig dels premis es farà el 7 de maig, a les 12.40 h, a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i el nom dels guanyadors/es s’anunciarà al Facebook de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH). Allí també s’hi farà públic el nom del restauradora/a guardonat/ada.

Els restauradors i restauradores participants opten a un premi per la ‘Millor tapa’, per a qui hagi obtingut la valoració més alta dels clients/es, consistent en dos vals de 60 euros per gastar als bars i restaurants locals de l’ARH.

Més detalls sobre la Ruta al Facebook i a l’Instagram de l’ARH Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors i al web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat) i a les xarxes socials on és present el consistori (Facebook, X i Instagram) i Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

 

Sanció a dues empreses d’Entrevies i Riu Clar per no tenir legalitzada l’activitat

L’expedient fa referència a 23 naus d’Ership a Entrevies, que treballa al Moll d’Aragó –foto–, i a 8 de Noatum a Riu Clar. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Tarragona ha iniciat diversos expedients sancionadors a dues empreses per no tenir legalitzada l’activitat que porten a terme, una del polígon Entrevies i una altra al polígon Riu Clar.

Es tracta de 23 naus de l’empresa Ership SA, del polígon Entrevies, i 8 de l’empresa Noatum Terrminal Tarragona SA, del polígon de Riu Clar, en les quals realitzen activitats d’emmagatzematge de gra i farines. La multa econòmica prevista per aquest tipus d’infracció és de 15.000 euros.

La iniciació d’aquests expedients es produeix després d’una inspecció que va fer la Guàrdia Urbana a petició del departament d’Activitats de l’Ajuntament de Tarragona, que periòdicament revisa que les empreses desenvolupen la seva activitat legalment.

 

Sales afirma que ‘cal un Govern amb convicció per revertir l’emergència lingüística’

La cap de llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya defensa que la política lingüística es lideri des de Presidència. Foto: Cedida

La cap de llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya, Mònica Sales, ha recorregut per Sant Jordi les places i carrers més concorreguts de la demarcació fent parades al Vendrell, Reus, Amposta, Tortosa i Tarragona. En una atenció als mitjans de comunicació, ha explicitat la defensa del català i el compromís inequívoc de la candidatura amb la seva protecció i promoció, tot recordant que un dels lemes de campanya de Junts+ és “Catalunya necessita viure en català”.

Sales ha manifestat que “Catalunya necessita un govern que s’hi posi amb convicció per revertir l’emergència lingüística i impulsar la llengua catalana. De fet, en aquestes eleccions, ens hi juguem el futur de la llengua. El 12 de maig els catalans hauran de triar entre dues opcions: entre el PSC-PSOE, amb Salvador Illa, que ja ha dit que sempre s’adreça en castellà a Catalunya quan li parlen en aquesta llengua i que no mourà mai ni un dit per evitar que el català acabi sent una llengua de segona i absolutament residual, o el president Puigdemont, que defensa el català sempre i arreu, i que farà de la protecció i promoció del català un eix central de la seva acció de govern”.


Altres notícies:


La candidata jesusenca ha avançat alguns dels compromisos de la candidatura pel que fa a la llengua: promoure l’ús i aprenentatge del català serà una prioritat del Govern i una competència directa del president de la Generalitat; un pla de xoc de foment de la llengua catalana, de l’aranès i de la llengua de signes, que la Generalitat de Catalunya actuï d’ofici contra els casos de discriminació lingüística, i garantir la presència del català, en condicions d’igualtat, a les plataformes de continguts digitals.

“Totes aquestes accions pivotaran des des del Departament de Presidència. Perquè entenem les polítiques transversals s’han de liderar des de la presidència”, ha conclòs Sales.

Constantí pinta de colors Sant Jordi

Imatge que oferia el carrer Major de Constantí el matí de la diada de Sant Jordi. Foto: DiariTots21

Constantí ha tornat a sorprendre aquesta diada de Sant Jordi, que ha estat acompanyada d’un matí amb un temps molt més esplèndid de l’esperat. La jornada ha reunit fins a 30 parades al carrer Major, presentant una decoració de nou original, amb borrasses fetes amb ganxet per les dones del poble per cobrir el sol, amb una nova i aparatosa entrada al recinte, amb artistes, pintores i les entitats de la vila venent els seus articles, molts d’ells fets a mà.

Els llibres eren els protagonistes, és clar, com els que regalava la Biblioteca Municipal amb un joc de sorpreses en què un triava un sobre amb lemes on s’insinuava la temàtica del llibre. No ha faltat l’Associació Cultural Literària de Constantí, oferint les seves publicacions, o l’Ajuntament, amb la revista Rutes de Constantí, i exemplars dels monogràfics Estudis de Constantí o punts de llibre editats per la diada.

Les escoles mossèn Ramon Berguedà i Centcelles han estat un any més presents, com l’institut i també els gegants menuts. La presidenta de l’AFA de l’institut, Critina Callejón, mostrava un elenc de manualitats fetes per la canalla i les seves mares, que formen part dels gegants petits. És el segon any que munten parada per Sant Jordi.

No han faltat tampoc l’Associació de Pensionistes i Jubilats -que repartia plantes, el Club Patí Constantí, que venia manualitats molt elaborades, com pins i punts de llibre, fetes per dos socis que són veritables artistes, explicava la seva presidenta, Anna Guillemat. Uns altres habituals són l’Associació d’Amics de la Colla COCA, els tituars de la coneguda Dragonina, que es mostrava a l’estand, on hi eren la Isabel Soriano, l’Àfrica San Martín i l’Herminia Domingo.

Una artista constantinenca s’estrenava: l’Esther Gregorio, que junt a Mariano Sancho, oferia quadres fets per ells. Mentre el carrer Major bullia de públic, a la plaça de l’església es llegien contacontes per la mainada i l’alcalde, Óscar Sánchez, departia amb els paradistes. Al costat, Constantí Ràdio, l’emisora municipal, emetia el matí programació especial en directe.

La regidora de Cultura, Dolors Fortuny, destacava a DiariTots21 “l’increment de parades d’enguany, que ha arribat a la trentena, i la vitalitat de les entitats participants”. Fortuny es mostrava sorpresa “per la gran afluència de públic tractant-se d’un dia laboral”. La jornada seguirà per la tarda, on una de les activitats més destacades serà la representació de la llegenda de sant Jordi.

Us oferim una galeria d’imatges de la jornada. Fotos: DiariTots21:

L’entrada al recinte

L’estand de l’Ajuntament

Constantí Ràdio ha emès en directe durant el matí

Montse Llauradó, a la parada de la Bilblioteca Municipal

L’AFA de l’escola Mossèn Ramon Bergadà, amb la presidenta, Pecus Díaz -la tercera per l’esquerra-, al capdavant: fan originals punts de llibre

L’Associació Cultural Literària de Constantí no podia fallar

Cristina Callejón, presidenta de l’AFA de l’institut i monitora

L’Associació de Pensionistes i Jubilats serveis plantes

El Club Patí Constantí, amb Anna Guillemat -quarta per l’esquerra- al capdavant

Esther Gregorio i Mariano Sancho ofereixen els seus quadres

L’alcalde, Óscar Sánchez, amb la regidora de Cultura, Dolors Fortuny

 

Surten a la venda les entrades de la 28a edició de la Fira Trapezi Reus 2024

La web de compra d’entrades de Trapezi ja es troba disponible. Foto: Cedida

Aquest dimarts, Diada de Sant Jordi, surten a la venda les entrades de la 28a edició de la Fira de Circ Trapezi Reus. Les entrades i tota la programació es podran consultar a la nova web del Trapezi a partir de les 12:00 h del migdia del dia 23 d’abril. Des de l’organització i tal com s’ha fet en les darreres edicions, es vol fer coincidir la celebració de la Diada amb l’inici de la venda d’entrades per tal que la ciutadania pugui regalar llibres, roses i circ.

Del 8 a l’11 de maig, la màgia torna a Reus amb la celebració de la 28a edició de la Fira Trapezi, una cita que reunirà un any més les millors propostes de circ contemporani de la ma de companyies de renom tan internacionals com nacionals.

Enguany, la nova edició oferirà una programació per a tots els públic, formada per gairebé quaranta propostes artístiques i una setantena de representacions, que mostrarà els diversos formats i disciplines de circ tractant temes com la conciliació i la maternitat, el gènere o la salut mental.


Altres notícies:


En aquesta edició hi haurà un equilibri entre grans caps de cartell internacionals com la Cia. Colectif Malunés, Marcel et ses drôles de femmes, Cirque Inextrémiste o Wes Peden; amb propostes joves i locals com la Cia. Oriol Borràs, Joan Català o Marilen Ribot.

A més a més, la Fira també comptarà amb referents sèniors del circ català que acumulen una gran trajectòria com la Escarlata, formada per Bet Miralta i en Jordi Aspa, que seran els encarregats de representar el primer espectacle de l’edició amb “La grUtesca”, LocoBrusca o Tortell Poltrona, que participarà en el ja tradicional Cabaret.

Per a gaudir dels diversos espectacles, les entrades es podran aconseguir a través de la web oficial de la Fira: www.trapezi.cat

 

Reus promou un projecte d’enfortiment comunitari al barri Fortuny

L’alcaldessa, Sandra Guaita, i la regidora Anabel Martínez, en la presentació del projecte. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya impulsaran conjuntament al barri Fortuny un projecte d’enfortiment comunitari com a motor de cohesió i progrés social en el marc del projecte pilot “Barris amb futur” del Departament de Drets Socials. La proposta reusenca, treballada des de la regidoria de Serveis a les Persones i Drets Socials, ha estat un dels 20 pro jectes seleccionats.

“Barris amb futur” parteix de la base que la fortalesa comunitària contribueix a millorar la capacitat de prosperar de la població resident en un territori i, en conseqüència, la millora de les condicions de vida de la població facilita que s’hi mantingui la residència. En aquest context, Ajuntament i Generalitat elaboraran conjuntament un projecte d’intervenció sociourbana basat en el treball comunitari. L’objectiu és fer una intervenció integral que, un cop finalitzada, sigui sostinguda en el temps.


Altres notícies:


Prèviament, les dues administracions elaboraran un estudi tècnic de la situació al barri, crearan i dinamitzaran els espais de governança del projecte, i definiran estratègies d’actuació. Tot plegat s’ha de concretar en el projecte d’intervenció sociourbana; el qual ha de permetre enfortir els aspectes següents:

-Desenvolupar habilitats i capacitats per la participació.

-Potenciar la vinculació i la implicació activa de la persona en el seu entorn.

-Promoure relacions de cooperació i suport mutu en acompanyaments col·lectius.

-Co-construir territoris més inclusius i sensibles a la diversitat.

-Potenciar la capacitat de resiliència i suport mutu de les comunitats.

-Promoure l’empoderament de les persones.

Els principals objectius de la intervenció que es farà al barri Fortuny són els següents:

-Proveir de recursos i espais de confluència a les persones i entitats dels barris de la zona sud de la ciutat, amb especial èmfasi al barri Fortuny, per tal d’enfortir i articular la seva capacitat d’intervenció en l’espai públic i els elements comuns dels espais privatius, amb la finalitat de reforçar la inclusió, la cohesió social i evitar-ne la segregació sociourbana.

-Impulsar intervencions de caràcter transversal i específiques per ampliar la diversitat de perfils de persones i col·lectius del teixit associatiu, amb especial atenció a la diversitat cultural, educativa i socioeconòmica en les diferents etapes de la vida.

-Millorar les condicions socioeconòmiques de les persones que viuen en la zona de la intervenció, mitjançant l’impuls d’elements de cohesió social i el reforç dels diferents àmbits que actuen en aquest territori: associatiu, comercial, urbanístic, habitatge, salut, laboral… per tal de canviar la situació de vulnerabilitat en què es troba la ciutadania, incidint en els espais de sociabilitat, condicions de vida i igualtat d’oportunitats.

El projecte que s’impulsarà al barri Fortuny no parteix de zero; recull el testimoni dels programes d’acció comunitària que l’Ajuntament ja porta a terme a la zona. En especial, destaca el projecte de rehabilitació per a la millora de l’eficiència energètica i l’accessibilitat al nucli històric del barri Fortuny, vinculada als ajuts Next Generation, que parteix del treball comunitari que fa anys que es fa al barri.

El passat dilluns 15 d’abril, la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials i Habitatge de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez Serrano, va participar en la taula rodona amb especialistes i representants municipals de la jornada de treball per continuar avançant amb el projecte pilot “Barris amb futur” que es va fer al Palau Robert de Barcelona.

Durant la sessió també es van concretar els 20 territoris que formaran part del programa que contribuirà al desplegament de la llei de millorament urbà, ambiental i social dels barris i viles de desembre de 2022.

Els barris s’han escollit d’acord amb criteris quantitatius i qualitatius. Indicadors quantitatius com població migrant amb renda baixa-mitjana, població amb estudis baixos, joves sense estudis, població ocupada, renda mitjana per persona i treball de baixa qualificació. I criteris qualitatius basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària. Un altre dels arguments és demostrar que la intervenció comunitària proactiva permet trencar el cercle d’exclusió.