.

Les velelles o “barquetes de Sant Pere” són colònies de pòlips que es mouen agrupades i impulsades pel vent. Foto: Cedida

Les platges del Tarragonès i del Baix Camp, sobretot a Roda de Berà, Tarragona o Cambrils, s’han tornat a llevar aquest cap de setmana tenyides amb una catifa blava de “barquetes de Sant Pere”, un organisme marí similar a les meduses i conegut també com a velelles (Velella Velella), que acostuma deixar-se veure a la primavera per les nostres costes.

Aquest fenomen natural, que ja s’havia pogut veure aquesta mateixa primavera sobretot en platges més septentrionals –com ara a la costa gironina, a la de Barcelona i, fins i tot, al Baix Penedès i algunes del nord del Tarragonès– es produeix de forma regular, normalment cada any, però en algunes anualitats es pot observar un augment de la quantitat d’aquestes colònies de pòlips a les nostres costes. De fet, els científics estudien si es pot estipular també un calendari regular també per a les seves arribades en grans quantitats a les platges i indiquen que podria tractar-se de cicles de sis anys, tenint en compte que enguany han arribat massivament i les últimes grans onades de velelles cal buscar-les l’any 2018 i, prèviament, també el 2012.


Altres notícies:


Les velelles o “barquetes de Sant Pere”, si utilitzem la denominació popular, no són una medusa, tot i que podria semblar-ho i s’hi poden acabar convertint. Són, en realitat colònies de pòlips del Fílum Cnidaria que es mouen agrupades impulsades pel vent i pels corrents. Per norma general, cada velella o colònia mesura al voltant de set centímetres de llarg i té un característic color blau intens a causa dels pòlips. Cada un d’aquests organismes flota a la superfície del mar i està format per una base ovalada, que fa servir com a flotador, i d’una mena de vela triangular a la part superior que és el que la impulsa amb el vent. La colònia de pòlips és a la part inferior.

Diverses platges de Roda de Berà i Torredembarra han acumulat aquesta primavera diverses onades de velelles. Foto: Cedida/X

Pel que fa a la seva perillositat, és pràcticament nul·la, tot i que, quan arriben a la platja acaben morint i acostumen a deixar anar una forta olor al descompondre’s. Sí que cal tenir en compte que, tot i no picar, disposen d’uns petits tentacles interiors que contenen unes cèl·lules urticants. Les toxines que desprenen són inofensives per a les persones, donat que no arriben a travessar la pell, però si es manipulen poden causar alguns problemes en les mucoses (principalment els ulls) o bé si entren en contacte amb ferides obertes.

Segons indica l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, aquest fenomen, i més concretament la gran quantitat de velelles que arriben a la costa algunes primaveres, pot ser conseqüència d’una disminució de la depredació d’aquestes colònies per part dels seus depredadors naturals o, també, pot dependre de l’afavoriment de la direcció dels corrents marins o dels temporals.

També sembla clar que una primavera amb moltes “barquetes de Sant Pere” acostuma a comportar també un estiu amb moltes meduses a les platges. Caldrà, per tant, estar alerta.