.

Rovira i Junqueras, en la primera trobada presencial després de quatre anys a Ginebra, el 30 de juny del 2021. Foto: ACN/N.Segura

Oriol Junqueras deixarà la presidència d’ERC temporalment, a partir del 9 de juny, per “obrir un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir el seu futur”. A més, el partit celebrarà un congrés extraordinari el 30 de novembre. Així consta en el comunicat que ha enviat el partit després de la reunió de l’executiva d’aquest dimecres, després de gairebé 4 hores i mitja. Junqueras aspirava a presentar-se a la reelecció, i la secretària general, Marta Rovira, apostava per una “transició tranquil·la” que passi per un relleu a la cúpula del partit de tots dos. De moment Junqueras no renuncia totalment a la presidència, però Rovira aconsegueix que deixi el càrrec almenys d’aquí a unes setmanes.

La reunió ha començat a les 18 hores d’aquest dimecres, i s’ha allargat més de 4 hores. Hi han assistit Aragonès; Junqueras; Rovira (a distància); la vicepresidenta, Laura Vilagrà; consellers i conselleres de l’executiu (que no tenen dret a vot però sí poden intervenir); i gairebé tota l’executiva republicana. La trobada ha estat una continuació de l’executiva de dilluns a la tarda que, més en calent, abordava els resultats del 12-M, ja després de l’anunci d’Aragonès d’abandona la política.

Junqueras es va oferir dimarts per continuar liderant la formació, en una carta a la militància, tot i la devallada electoral i la decisió d’Aragonès. El cap de l’executiu en funcions va subratllar dilluns que abandonaria la “primera línia política” per “responsabilitat”. Però va afegir que també s’haurien d’assumir “responsabilitats col·lectives” al partit. Totes les mirades es van girar cap a Junqueras, màxim responsable d’ERC.


Altres notícies:


El president de la formació es veia ahir “amb cor i força” de continuar treballant pel país, i “des del lloc que determini la militància d’ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin”. Així ho va asseverar a la carta dirigida dimarts a les bases del partit. A l’executiva d’avui, però, ha acceptat deixar la presidència del partit temporalment a partir del 9 de juny.

Per la seva banda Rovira creu que s’ha acabat un cicle i aposta per un relleu que passaria tant per ella com per Junqueras. La secretària general, exiliada a Suïssa des del 2018, aposta per una “transició tranquil·la” a la direcció. Així, ha anunciat que no es presentarà a la reelecció com a secretària general d’ERC al congrés de finals d’any. D’aquesta manera ho ha explicat en una carta a les seves xarxes socials, aquest dimecres al vespre, després de l’executiva d’ERC.

Rovira considera que el seu cicle i el del president del partit, Oriol Junqueras, ja ha acabat, i reclama un relleu al capdavant del partit. Ja fa mesos que Rovira creu que l’etapa de la cúpula d’ERC ha arribat al final. I el resultat del 12-M ha acabat precipitant la seva decisió. Ella i Junqueras ja han parlat les últimes hores, i ho han tornat a fer durant l’executiva d’avui. Junqueras volia avançar el congrés a finals de juliol i Rovira preferia un conclave més a llarg termini per dur a terme aquest “relleu tranquil”. Entén que s’ha acabat un cicle, i que tant ella com Junqueras han de marxar i deixar pas a nous lideratges. Així, de moment, s’ha imposat l’estratègia de Rovira i el congrés es farà al novembre.

ACN/Bernat Vilaró