.

Els responsables de la Generalitat han explicat aquest dilluns que s’han rebut prop de 700 aportacions. Foto: ACN/M.Rovira

El procés participatiu per a la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades ha rebut 690 aportacions en la primera fase del projecte, que encara la recta final. Aquestes aborden, principalment, propostes per treballar en com fer compatibles les activitats humanes amb la conservació de la natura, com per exemple, a través de la ramaderia extensiva. Així, ho ha explicat el director general de Polítiques Ambientals del departament d’Acció Climàtica, Marc Vilahur, en la trobada feta aquest dilluns a Montblanc amb alcaldes dels municipis inclosos dins la delimitació del parc. L’esborrany de declaració es preveu que estigui enllestit el pròxim trimestre i el document definitiu l’any 2025. La previsió és que el parc sigui una realitat a tot estirar a finals de 2026.

El procés participatiu va arrencar el novembre passat i ha comptat amb cinc sessions presencials que han recollit les aportacions de la ciutadania i dels agents locals. També s’han rebut propostes a través del portal Participa. En global, hi han participat més d’un centenar de persones i 20 entitats. El director general de Polítiques Ambientals del departament d’Acció Climàtica ha explicat que ja tenen encarregats els estudis tècnics del projecte i que les 690 aportacions rebudes serviran per a redactar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge.

“El que plantegen aquestes aportacions és la comptabilització de les activitats humanes amb la conservació de la natura. Tenim molt clar que el funcionament del futur parc natural passa, indispensablement, per treballar de tu a tu, amb les diferents polítiques sectorials, i especialment, posant en valor algunes de les activitats que són indispensables per a la preservació dels valors naturals d’aquest espai natural”, ha manifestat Vilahur. Concretament, ha especificat la ramaderia extensiva, la qual, sosté, contribueix a conservar la biodiversitat.


Altres notícies:


En aquest sentit, Vilahur ha assenyalat que els parcs naturals són una eina per “fixar” ciutadans al món rural i per fomentar una “economia i una societat d’acord amb els valors naturals del nostre territori”. Així, ha subratllat que l’objectiu de la declaració del futur parc natural és regular la gestió de l’ús públic, social, de les activitats tradicionals, turístiques i econòmiques. “Volem fer que hi hagi una convivència i una màxima informació sobre com ha de funcionar aquest model, que ha de ser inclusiu i participat perquè la millor manera de preservar la biodiversitat és fer-ho conjuntament”, ha afegit.

Entre les principals conclusions extretes de les aportacions destaquen que cal una gestió forestal i el manteniment dels boscos per prevenir els incendis; l’elaboració de plans forestals; facilitar la burocràcia i incrementar les ajudes econòmiques i tècniques. A més, les demandes inclouen que s’eviti el despoblament i, en conseqüència, que es millorin les infraestructures de comunicació, així com que es mantinguin les edificacions de pedra seca.

Així mateix, s’han recollit propostes com que és necessària la promoció de l’agricultura tradicional i ecològica o que els joves agricultors rebin ajudes. Respecte a l’ús públic i social del futur parc, s’ha demanat que s’incrementi el control per evitar la massificació dels visitants. En aquesta línia, també es vol promocionar activitats de lleure de baix impacte i l’observació de la natura.

Pel que fa a la ubicació d’equipaments, s’ha proposat, de manera unànime, que la seu d’administració i gestió s’ubiqui al municipi de Prades, mentre que s’ha suggerit, majoritàriament, que la subseu sigui al PENIN de Poblet.

Delimitació de l’àmbit geogràfic, pendent

L’àmbit geogràfic del futur parc natural estarà format per 24 municipis, situats en cinc comarques (el Baix i l’Alt Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat). Amb tot, la delimitació global està pendent de concretar-se. Segons ha indicat Vilahur, s’han detectat alguns espais amb els estudis tècnics que “generen interès biològic”, per la qual cosa, s’ha d’acabar d’analitzar quina serà la delimitació final del parc natural.

Pel que fa al calendari, el departament d’Acció Climàtica ha indicat que el projecte se sotmetrà a informació pública a finals d’any. La tramitació de la declaració es preveu que s’allargui durant un any. “A finals de 2025 o principis de 2026, a molt estirat, a finals del 2026 hauria de ser una realitat, és un procés ja iniciat, que no s’aturarà i que cal reforçar perquè sigui una realitat com més aviat possible”, ha tancat Vilahur.

ACN/Mar Rovira