TARRAGONA 21

La Pobla de Montornès se suma a la campanya ‘Diposita aquí el teu masclisme’

Una de les papereres que formen part de la campanya. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès se suma a la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”, de l’Institut Català de les Dones (ICD). La nova iniciativa que presenta l’ICD pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès és un dels ens locals que s’han sumat a aquesta nova campanya de sensibilització contra el masclisme, i que consisteix en fer visible en les papereres públiques aquest lema. Per a això s’han elaborat uns adhesius que s’han distribuït en diferents administracions locals, i que a la Pobla, ja s’ha fet efectiu.

 

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès celebrarà el primer ple virtual

L’alcalde de La Pobla de Montornès, Francesc Larios. Foto: Cedida

Aquest divendres, a les 18:00h, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès farà el primer ple virtual, obligat per l’estat d’excepcionalitat a causa de la crisi del COVID-19. Mentre es mantinguin les condicions de seguretat, establertes per la Generalitat, destinades a evitar la propagació del virus, les sessions plenàries es realitzaran per videoconferència.

El ple es pot seguir pel canal de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCVutnpcQhxiXKpZ-vWFcWJA…

L’ordre del dia del ple municipal és el següent:

Aprovació de l’acta de la sessió plenària de la sessió anterior corresponent a la sessió del 3 de juliol del 2020
2. Donar compte dels Decrets d’Alcaldia relatius al mes de juliol, agost, setembre i de l’1 al 15 d’octubre del 2020
3. Donar compte del Període Mitjà de Pagaments del 2n trimestre del 2020
4. Donar compte del Decret d’Alcaldia 2020- 386 de 15 de setembre del 2020 en virtut del qual s’aprova les línies fonamentals del pressupost 2021
5. Donar compte del Decret d’Alcaldia 2020-444 de 30 de setembre del 2020 en virtut del qual s’aprova el Pla anual de control financer de l’exercici 2020
6. Aprovació, si s’escau, de la modificació de l’Ordenança fiscal nº17 relativa a la taxa per la prestació del servei d’instal·lacions esportives
7. Aprovació, si s’escau, compte general exercici 2019
8. Aprovació, si s’escau, de la modificació de crèdit 3/2020 del pressupost municipal
9. Moció presentada per l’equip de govern per la suficiència financera dels ens locals
10. Aprovació, si s’escau, de l’adhesió a l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública (AMEP)11.Aprovació, si s’escau, de la “Declaració Institucional Municipal en contra de les ocupacions delictives d’habitatges” presentada per AM-PM-CP
12. Moció presentada per AM-PM-CP per a l’adhesió al Pacte de Teguise en contra del maltractament animal
13. Precs i preguntes

El Consell dinamitza la lectura a les biblioteques de la comarca amb el cicle de contes ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’

Imatge d’arxiu de l’Agus Farré deixant bocabadats als nens de Vilallonga. Foto: Consell Comarcal

Aquest dissabte 17 d’octubre, a les 11:30 hores, a la plaça de davant de la Biblioteca Municipal de Constantí, comença el cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries a través dels contes als nens i a les nenes de la comarca. Amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Constantí, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Montornès, Creixell, Vilallonga del Camp, Altafulla i Roda de Berà.

Aquest cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’ es dedica a posar en valor el respecte a la natura, als animals, les plantes, l’aigua… en definitiva a estimar la Terra.

El cicle el duran a terme dos contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries. La Muntsa Plana i l’Agus Farré tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques i l’ensenyament. Per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Tots dos, des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Muntsa amb ‘Quan la Mare Lluna va dir Prou!’ i l’Agus amb ‘Ogoshi -te-oh-me’.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19. Consulteu en cada municipi com tramitar les inscripcions prèvies.

Redacció

 

La Pobla de Montornès no renuncia a la Festa de la Pigota, però adaptada a la pandèmia

La Pobla de Montornès celebra a partir d’aquest cap de setmana la Festa de la Pigota, adaptada també a les necessitats a què obliga la pandèmia del coronavirus, que fan que el popular element del bestiari, la Pigota -un drac de dos caps, no hi pugui actuar.

Els actes començaran divendres, 9 d’octubre, a les 22 hores amb l’actuació de Reig Bord PD a la plaça de la Bassa. L’endemà dissabte, a les 20:30 hores, tindrà lloc l’actuació del Grup Loren al mateix lloc.

Diumenge hi haurà sessió doble d’actes, un de ben aviat. A les 8 del matí, camiada popular solidària per la Marató de TV3, enguany dedicada a les víctimes de la covid-19. Hi haurà una donació de dos euros per part de cada participant, que es lliurarà íntegrament a la causa de la Marató. La sortida es farà des del pàrquing de l’antiga estació.

Altrament, a les 18:30 hores, actuació de màgia amb el mag del Club Super 3 Sergi Armentano, i coca amb xocolata per a tots els assistents, a càrrec del Forn Virgili i la Formatgeria La Pobla. Serà a la plaça de la Bassa. També es farà donació, en aquest cas de tres euros, per a la mateixa causa.
Finalment, dimecres, 14 d’octubre, els actes clouran a les 12 amb la missa solemne a l’ermita de la Mare de Déu de Montornès.

Redacció

Suspès el Carnaval de La Pobla de Montornès

Des de la regidoria de Festes de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès s’ha pres la decisió de la suspensió de la celebració del Carnaval de La Pobla de Montornès 2021, previst per al proper mes de febrer.

‘La situació actual de crisi sanitària i el fet de no poder preveure en aquests moments quina serà l’evolució de la pandèmia ni d’establir quines mesures de seguretat i prevenció caldrà complir al llarg dels propers mesos han motivat la suspensió del Carnaval’, segons ha informat el consistori.

Les necessitats d’evitar qualsevol tipus d’aglomeració i d’acte massiu i de fer prevaldre la distància de seguretat interpersonal en qualsevol trobada ‘impossibilita per complet la realització de les diferents passades i balls que caracteritzen el carnaval poblenc’, destaca l’Ajuntament. Davant això, ‘s’ha considerat que la recerca d’alternatives basades en el distanciament i en el control d’aforaments, faria perdre l’essència del carnestoltes de La Pobla’.

El possible ajornament a altres dates també s’ha considerat ‘inviable’. La dedicació en la realització de disfresses i carrosses per part de les colles de Carnaval ‘és absoluta’, i és molt habitual que els components de les mateixes comencin a adquirir materials i a treballar amb intensitat en la seva elaboració amb molts mesos d’antel·lació. Davant tots aquests components, s’ha pres la decisió de la suspensió de la festa.

Redacció

 

Surt a licitació el contracte de neteja de l’escola i d’edificis municipals de La Pobla de Montornès

Aquest darrer trimestre, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès licitarà el contracte de neteja de l’Escola Els Ametllers i d’edificis municipals. El contracte serà de dos anys i per un import màxim de 109.000 euros amb opció de prologar-lo un tercer.

L’Ajuntament hi ha afegit l’increment de 2,5 hores diàries per realitzar les tasques de desinfecció necessàries a l’escola mentre duri la pandèmia de Covid-19.

 

Ensurt per un despreniment a la Pobla de Montornès sense danys personals

Imatges de l’incident: Fotos: Ricard De Aróstegui Bardagí (Facebook Ajuntament)

Ensurt aquesta tarda al carrer del Vent (cantonada amb carrer Poblet) de la Pobla de Montornès quan s’ha produït un despreniment a la façana d’un edifici no habitat. Segons informa el facebook de l’ajuntament, els Bombers han revisat i abalisat la zona en prevenció. Afortunadament no hi ha hagut danys personals perquè en el moment de l’incident no passava ningú pel carrer.

La Pobla de Montornès respon a la pandèmia amb una Festa Major amb pregó i dues noves entitats

Un moment de la lectura del pregó. Foto: Tarragona21

La Pobla de Montornès ha respost a la pandèmia del coronavirus no rendint-se a anul.lar la Festa Major i ha tirat endavant amb estrictes mesures de control i distanciament social. Tampoc ha volgut l’Ajuntament que el pregó es perdés, com ha passat en altres municipis, i amb separació de seients, mascareta obligada, tall de carrer i gel hidroalcohòlic obligat a l’entrada l’ha pogut celebrar. No només això, la localitat ha estrenat avui dues noves entitats, els Grallers Puigperdiguers i l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil.

I per segon any consecutiu, han estat les entitats del poble les protagonistes del pregó. En aquesta ocasió, la històrica Associació del Pessebre Vivent de La Pobla de Montornès, ‘un dels pessebres vivents més tradicionals de Catalunya i una icona del municipi’ -com l’ha definit l’alcalde, Francesc Larios-, n’ha estat la protagonista, per boca del seu vicepresident, Nacho Solano. A l’acte ha estat convidada també la vicepresidenta quarta de la Diputació de Tarragona, Eva Mata.

L’alcalde -el primer per la dreta-, regidors, pregoner -al centre de la imatge-, grallers i convidats, a l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

La Banda de Timbals, durant la seva actuació. Foto: Tarragona21

Moment històric per a l’entitat: la primera actuació dels grallers. Foto: Tarragona21

Han donat l’alternativa els Timbalers de l’Associació Amics de Montornès i de seguida s’han estrenat els nous grallers de la vila, a qui el públic els ha demanat un ‘bis’ en acabar. Una altra tradició s’ha acomplert, com era el sorteig per pujar al balcó per viure-hi la Festa Major, començant pel pregó. Ha estat Sílvia Virgili, que regenta un forn enguany centenari, l’agraciada. Tres balcons separats reunien l’alcalde, regidors, pregoner i convidats.

L’alcalde ha recordat en la presentació del pregoner el difícil que ha estat aquest any degut a la pandèmia, però ha destacat la capacitat d’adaptació dels poblencs i poblenques, que han pogut celebrar jornades com la de Sant Jordi o concerts adaptant-se a la situació. ‘La Pobla és segura i per això hem tirat endavant la Festa Major’, ha destacat. El pregoner ha recordat, al seu torn, els inicis d’una entitat tan emblemàtica i ha anunciat que el novembre, la junta decidirà sobre la celebració del pessebre d’enguany, en funció de com evolucioni la pandèmia. L’encesa de la traca ha donat per acabada la jornada… i començada la Festa Major.

Consulteu la programació completa de la Festa Major en aquest enllaç.

J. Garcia

 

La Pobla de Montornès ja té llest el programa d’actes de la Festa Major

La Pobla de Montornès ja ha enllestit el programa d’actes de la Festa Major, que se celebrarà del 7 al 13 de setembre. Enguany, com arreu del territori, condicionada per les mesures de prevenció contra la Covid-19 que imposaran aforaments limitats tot i donar l’oportunitat de ser seguida en els seus actes principals per les xarxes socials del consistori .

El pregó i la traca encetaran l’agenda amenitzats pel Drac pigota i els Timbalers de l’Associació Amics de Montornès. Amb les Matinades s’obrirà pas el dia 8, en el qual es durà a terme l’anada a l’Ofici (enguany sense Seguici) i la Missa, seguit d’un espectacle infantil i una cantada d’havaneres.

Entre dijous i divendres està previst l’Encesa de la Bèstia i el concert a càrrec de Lo Pau de Pons, així com del maridatge de sardanes i vi amb l’actuació de la Cobla Cossetània.

Dissabte tindrà com acte central el concert de Janio Martí Projec per recordar els clàssics de la música de ball i el diumenge es tancarà amb un tatre de comèdia.

La guanyadora del Concurs del cartell de la Festa Major ha estat Isabel Elies Tilló.

Redacció

 

Mor un ciclista arran d’un xoc frontal amb un turisme a Pratdip

Imatge d’arxiu d’una ambulància del SEM.

Un ciclista ha mort aquest dissabte a la carretera T-310 a Pratdip (Baix Camp). Segons informa el Servei Català de Trànsit, per causes que s’investiguen un turisme ha xocat frontalment contra una bicicleta al punt quilomètric 27 d’aquesta via i el ciclista ha resultat mort. Es tracta de J.M.C.M., de 53 anys i veí de la Pobla de Montornès. Els serveis d’emergències han rebut l’avís cap a tres quarts d’onze del matí. S’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers de la Generalitat, i una ambulància i l’helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

La incidència ha obligat a tallar la via en els dos sentits. Segons informa Trànsit, amb aquesta víctima són 69 les persones que han mort en accident de trànsit aquest any a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Un altre ciclista atropellat a Montblanc

D’altra banda, aquest dissabte un altre ciclista ha ingressat en estat a greu a l’hospital Joan XXIII de Tarragona després de ser atropellat per un turisme a l’N-240 a Montblanc. L’avís s’ha rebut a les 8:48 hores d’aquest dissabte.

Deu minuts abans, a les 8:38 hores, un altre turisme ha topat frontalment amb dos ciclistes a la T-331 a Freginals (Montsià), en sentit Ulldecona. Un d’ells l’han traslladat en ambulància en estat menys greu a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

ACN

 

La Pobla de Montornès busca solucions per minimitzar els talls nocturns d’aigua

A la gràfica es pot apreciar el descens de reserva d’aigua les darreres setmanes i la lleugera recuperació amb els talls nocturns. Foto: Ajuntament

L’alcalde de la Pobla de Montornès, Francesc Larios, i el regidor responsable del subministrament d’aigua, Ivan Garcia, es van reunir divendres passat amb l’empresa Aqualia, empresa concessionària del servei de subministrament d’aigua al municipi, per avaluar els problemes sorgits en els darrers temps.

Actualment, segons informa el consistori, el municipi compta amb 4 pous actius: el pou de Rubials, el pou del Barranc, el pou Mort i el pou de l’Escorxador, aquest últim recuperat enguany després de fer-hi una inversió de restauració. Amb la seva incorporació, la capacitat diària ha augmentat respecte als darrers anys, però entre tots no tenen prou capacitat de captació pel sobre consum que s’ha generat aquests darrers mesos.

La crisi sanitària, l’època estival i el canvi de costums de consum, sumat al mal ús que alguns usuaris li donen al servei, ha generat un dèficit de 500 m³ setmanals entre la demanda de la xarxa i la capacitat de captació dels pous.

Com que l’estat dels dipòsits es troba al nivell de reserva mínim (per sota del 25%), s’ha intentat revertir la situació amb talls del subministrament del pou de Rubials. Aquests talls han permès recuperar lleugerament el nivell del dipòsit, però l’augment de demanda de la xarxa els caps de setmana fa preveure que, fins i tot amb tancaments nocturns de la sortida del dipòsit, es produeixi una considerable pèrdua de nivell, i per tant, la reserva, pot arribar a esgotar-se al llarg del mes d’agost si no es produeix un descens en el consum de la població.

Per aquesta raó, donades les circumstàncies, Aqualia considera necessari mantenir els tancaments nocturns del dipòsit i fins i tot, ampliar-ne l’horari.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament buscarà la col·laboració dels propietaris de pous particulars i fins i tot, el reforç amb cubes diàries d’aigua per ajudar a mantenir els nivells mínims dels dipòsits, i d’aquesta manera, reduir els talls diaris, o almenys, que no augmentin les hores sense servei.

Redacció

 

La Pobla de Montornès aprova el protocol del servei de transport escolar per fer front a la Covid-19

L’Ajuntament de la Pobla de Montornès, a través d’un decret d’alcaldia, ha aprovat el protocol del servei de transport escolar per fer front a la COVID-19, que té com a finalitat principal garantir la seguretat ciutadana a través de l’adopció d’una sèrie de mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut de tots els usuaris del transport públic. Són mesures d’excepcionalitat per al curs 2020/2021, que s’han hagut de prendre seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat per a garantir la seguretat de tots i totes, ja sigui dels nens i nenes que utilitzen el servei urbà de transport com a bus escolar i també les persones que l’utilitzen com a servei de transport urbà.

El document incorpora principis bàsics de prevenció, higiene i promoció de la salut, l’organització del centre així com les mesures especifiques. Per tant, des de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès es considera necessari articular un protocol sobre el funcionament del transport col·lectiu que ofereix el desplaçament dels infants al CEIP Els Ametllers.

Atenent a la pandèmia sanitària existent es fixen amb caràcter excepcional els següents horaris:

Horari de matí per entrar a l’escola (9.00h)

Horari de tarda per sortir de l’escola (16.30h)

L’autobús dona servei tant a l’escola com al municipi per això s’han fet les següents particions en relació a l’ocupació de les places:

-40 places per transport escolar; se’n farà ús del 75% (excepcionalment es podrà fe un ús superior en funció dels germans/es que figurin a la llista d’admesos ja que no esdevé necessari deixar espais lliures entre ells ja que formen part de la mateixa unitat familiar)

-25 places per transport urbà; se’n farà ús del 50%

L’alumnat que gaudeixi del servei de transport escolar, anirà a càrrec del servei de monitoratge. En cap cas, s’acceptarà cap nen/a sense que la seva inscripció estigui formalitzada per gaudir d’aquest servei. No obstant, si que podrà fer ús de les places destinades a transport urbà. En aquesta situació, es recorda que l’alumne/a ha d’anar acompanyat d’un major d’edat al fer ús del transport públic urbà i fer el pagament corresponent a l’adquisició del bitllet.

Inscripcions al servei de transport escolar

Tots els estudiants que vulguin fer ús del servei de transport escolar de La Pobla de Montornès, hauran d’obtenir el carnet de transport escolar de pagament. En cas de pèrdua, robatori o trencament, la família haurà d’obtenir-ne un altre fent el pagament del cost d’expedir el nou carnet.

Des del dia 3 fins el 30 d’agost del 2020, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça següent transportlapoblademontornes@gmail.com adjuntant la sol·licitud normalitzada de transport escolar (us la podeu baixar de la web).

Excepcionalment, les persones que no disposin dels mitjans electrònics necessaris per enviar el correu electrònic, podran sol·licitar cita prèvia trucant al telèfon 977 64 80 12 i formular el tràmit el dia assignat a les dependències de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès.

La tramitació de la inscripció no implica la consolidació de plaça. Si les peticions excedeixen les places disponibles, l’Ajuntament adjudicarà les existents seguint l’ordre de preferència descrit en els criteris d’assignació, i si encara resulta necessari mitjançant sorteig. El llistat dels admesos al transport escolar es publicarà l’1 de setembre al tauler d’anuncis de l’ajuntament i a la web municipal El llistat no serà nominal sinó per DNI.

Finalitzat el termini, totes les inscripcions que no s’hagin pogut atendre per superar el nombre de places disponibles, seran susceptibles de quedar en llista d’espera. L’Ajuntament comunicarà telefònicament als interessats segons es vagin produint baixes del servei.

Els alumnes que estiguin admesos, hauran d’abonar 10 euros a través de transferència bancària al numero de compte ES63 2100 5903 1102 0001 2925 indicant el nom i cognom de l’alumne al concepte de la transferència abans del 10 de setembre del 2020.

Tramitada la inscripció, les modificacions de dades personals, o canvi de parada degudament justificades, hauran de demanar-se a l’Ajuntament mitjançant l’adreça de correu electrònic anteriorment relacionada. La inscripció comporta l’acceptació de les normes d’ús del servei i autoritza a l’Ajuntament a consultar les dades de padró, les quals hauran de coincidir amb les dades facilitades al moment de fer la inscripció. Les dades seran tractades amb finalitats d’organització del servei i podran ser cedides a la direcció del centre escolar, a l’adjudicatari del servei de transport, al Departament d’Educació i altres administracions públiques que puguin tenir interès directe. En qualsevol moment, els ciutadans poden exercir els seus drets d’accés, rectificació, oposició al tractament i cancel·lació.

Més informació: https://www.lapoblademontornes.cat/2020/08/04/aprovat-el-protocol-del-servei-de-transport-escolar-per-fer-front-a-la-covid-19/

Redacció

 

La història del Baix Gaià al segle XX arriba a La Pobla de Montornès

Jordi Suñé, fotografiat a La Pobla de Montornès. Foto: Tarragona21

La història dels onze pobles del Baix Gaià i l’antic terme de Tamarit ha arribat a La Pobla de Montornès, i ho ha fet aquest ‘Sant Jordi especial’, el 23 de juliol que alguns municipis han mantingut reduint actes. La Pobla no ha volgut prescindir de la diada i ho ha fet presentant ‘El Baix Gaià al segle XX’, obra de l’antropòleg torrenc Jordi Suñé. Com deia l’alcalde, Francesc Larios, durant l’acte, ‘hem de mantenir la cultura en època de pandèmia’

El segle XX ha estat una època plena de canvis, quan arribà l’electricitat, esclataren els orfeons musicals i la vida associativa de la mà de la revolució industrial. Fou indiscutiblement ‘el segle del futbol’, com deia el seu autor, convidat pel Casal d’Amics de Montornès. També va ser el segle de les germandats de socors -la Seguretat Social no existia-, la de l’escola pública, la de l’encara recordada gelada del 1956, i d’aquell sorprenent episodi que fou, en 1952, les processons pels nostres pobles de la imatge de la Verge de Fàtima. ‘No és una història dels municipis del Baix Gaià’, insistia l’autor, sinó un repàs especialment de les persones, del seu dia a dia, els seus avatars. Des de l’època dels Annals francesos, la història ha deixat de ser monopoli de reis i de les guerres per introduir-hi el poble com a protagonista.

L’alcalde, Franesc Larios, durant la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

El segle començava amb una desfeta, la pèrdua de les colònies per part de l’Estat espanyol, i amb l’arribada de la fil.loxera  Catalunya, ‘que mermà de població el Baix Gaià’, contava Suñé. Altrament, també seria el de la profunda industrialització, amb la vinguda de la fàbrica Recasens al poble. ‘L’any 1910, La Pobla de Montornès tenia tres premses d’oli, tres tractants amb garrofes i gra, quatre carnisseries, un taller de bótes, una embotelladora de cava, un hostal,…’ la relació és llarga i denota els canvis profunds que ha deixat el temps, un temps que duria el telèfon a la vila, ‘gràcies a l’Enric Rovira i a l’Eusebi Mercader’, subratllava. El llibre, editat en 2018 pel Centre d’Estudis d’Altafulla, ‘aporta molta informació inèdita’, recordava l’autor.

La presentació ha tingut una part molt emotiva amb el passi de fotos antigues, de persones de la vila d’altres èpoques que eren perfectament reconeixibles per part del públic. L’autor diposa d’un web -elriu.cat- on hi apareixen part d’elles. També han sortit de diferents pàgines de Facebook dels municipis del Baix Gaià. La jornada ha clos amb un contacontes infantil i el lliurament dels premis del certamen literari Eusebi Mercader de l’escola Els Ametllers.

Jaume Garcia

La Pobla de Montornès adquireix 80 contenidors per solucionar els problemes de la brossa

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha adquirit 80 contenidors, 30 dels quals ja han arribat, per fer front a les necessitats que té el municipi. Així, passaran de 153 unitats a 233, segons ha informat a Tarragona21 el regidor de Medi Ambient, Òscar Ciurana. La nova aportació de contenidors obeeix ‘a un error del Consell Comarcal, que ens va donar contenidors de reduïda capacitat’, fet que ha comportat problemes, que els darrers mesos s’està solventant.

‘El consistori hagués pogut absorvir la demanda del servei durant l’any, però no a l’estiu, quan la població gairebé es duplica’, ha relatat Ciurana. ‘Durant la tercera fase del desconfinament ens vam veure desbordats per les segones residències i ens calia dotar-nos de més contenidors’. La Pobla de Montornès disposa de diverses urbanitzacions, una de les quals, El Castell, és la de més grans dimensions. L’increment de contenidors no ha suposat un sobrecost per al consistori ja que formava part del preu de licitació del concurs del servei que realitza FCC Medio Ambiente, dins el contracte que té amb el Consell Comarcal del Tarragonès. ‘Ara la capacitat que tenim és molt bona i podem disposar de contenidors de reserva’, subratlla el regidor.

El municipi ha pogut ampliar a cinc les fraccions a recollir en molt punts gràcies a l’arribada dels nous contenidors. El consistori, però, vol eliminar el soterrarament de quatre illes, fet que acabarà amb les males olors, amb l’abaratiment del servei que suposarà perquè no caldrà usar dos tipus de camions per fer la recollida. Amb els nous contenidors no varia la freqüència del servei.

El gràfic que es reprodueix en aquest article il·lustra l’important augment de capacitat del sistema de recollida de la brossa a La Pobla de Montornès amb els nous contenidors que es van instal·lar a finals d’abril al municipi.

El canvi més visible és el Model 5 fraccions, que vol dir que en totes les illes de contenidors hi ha les cinc fraccions, el model més estès a Catalunya. La majoria de municipis i ens locals disposen de 5 contenidors on llençar els residus que generen. El groc pels envasos lleugers, metàl·lics i brics. El verd pels envasos de vidre. El blau pel paper i cartró. El marró per la fracció orgànica i el gris per la fracció resta. En els municipis que tenen implantat aquest model, els residus que no poden llençar-se en cap d’aquests contenidors, hi ha establerts altres sistemes de recollida, com ara les deixalleries mòbils o la recollida a domicili dels residus de gran volum.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès dona inici a una programació de juliol plena d’opcions culturals i d’oci

La Pobla de Montornès ha donat inici aquest cap de setmana a la programació cultural del mes de juliol. Ho feia divendres amb l’actuació del grup Julivert a la plaça de l’Esglèsia, amb controls d’aforament limitat i entrades gratuïtes. Es tracta d’una programació que es viurà en diversos escenaris.

La programació continuava dissabte amb el cinema a la fresca a la plaça de la Bassa i una proposta de caràcter familiar amb ‘Como entrenar a tu dragón 3’. A partir d’aquí, les properes cites són les següents:

Dissabte 11 de juliol: Concert amb 22Duo a l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès.

Divendres 17 de juliol: Havanares amb Sons de Mar al complex Lúdic Esportiu Poble Mar.

Dissabte 18 de juliol:

De 10:00 a 13:00 hores a la plaça de l’Església: Planetari

A partir de les 20:00 hores a la plaça de la Bassa: Teatre breu en espais oberts

A partir de les 22:00 hores al Complex lúdic Esportiu Poblamar: Cinema a la fresca amb ‘Padre no hay mas que uno’ -apta per a tots els públics-.

Diumenge 19 de juliol:

A partir de les 9:00 hores, des del pàrquing de l’antiga estació: Caminada popular. La ruta passarà per diferents paratges naturals del municipi. En acabar, esmorzar per tots els participants

18:30 h, al Complex lúdic Esportiu Poblamar: Animació Infantil. En acabar, coca amb xocolata per als més petits

Dijous 23 de juliol:

El nou Sant Jordi, a les 17:30 h, al Casal d’Amics de Montornès: Presentació del llibre ‘El Baix Gaià al s. XX’ a càrrec del seu autor, Jordi Suñé

19:00 h, a la plaça de l’Església, Contacontes infantil: ‘Formigues a la cuina i altres contes’. A continuació, entrega dels premis als guanyadors del Certamen Literari ‘Eusebi Mercader’ de l’escola Els Ametllers

21:30 hores: Concert amb Neus Mar: ‘Memòries d’un país’. El lloc encara està pendent de confirmació.

Dissabte 25 de juliol: 22:00 hores a la ZEM Urbanització Castell de Montornès: Concert amb el Duet Alma

Diumenge 26 de juliol: 19:00 hores a la plaça de la Bassa: Festa del dia dels avis amenitzada per Sol Baker&Charly Soler

Redacció

 

La Pobla de Montornès bonificarà amb efectes retroactius el 100% de la taxa d’ocupació de via pública per a les terrasses de bars i restaurants

Imatge general de La Pobla de Montornès

El Ple de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha aprovat aquest divendres una bonificació del 100% en la taxa d’ocupació de via pública destinada a les terrasses dels establiments de restauració del municipi. L’acord ha estat proposat pel govern local (per mitjà de la regidora de Promoció Econòmica, Vanessa Blanco) format per ERC i Centrats per la Pobla, i ha rebut el suport unànime de totes les formacions polítiques del consistori.

Tot i que aquesta bonificació es va aprovar en el plenari celebrat ahir, s’aplicarà als bars i restaurants del municipi amb efectes a data 11 de maig, quan es va iniciar la fase 1 de la desescalada pel Covid-19 i aquests establiments van poder tornar a obrir les seves terrasses, encara que amb un aforament reduït per garantir les mesures preventives de distanciament social, seguint la normativa estatal.

El portaveu de Centrats per la Pobla, Iván García, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa, que ha estat «un acord de govern i de municipi, com s’ha demostrat amb aquest ampli consens, independentment del color polític» i ha destacat que l’objectiu de la bonificació «és ajudar els restauradors de la nostra població i contribuir a la reactivació econòmica de la Pobla».

García ha volgut recordar que l’equip de govern «també ha dut a terme altres actuacions per ajudar els sectors econòmics del municipi a sortir de la crisi del Covid-19», com ara destinar 6.000€ a accions de foment del comerç local i 10.000€ a crèdits socials per a les persones i/o col·lectius més vulnerables.

A més, García ha manifestat que, des del govern local, Centrats per la Pobla està estudiant altres iniciatives en aquesta mateixa línia. «Volem potenciar el sector de la restauració i per això estem analitzant la viabilitat de mesures com l’ampliació de l’espai de les terrasses de cada establiment o la celebració d’actuacions o espectacles itinerants de petit format que vagin rotant pels diferents locals de la població», ha concretat.

Per últim, el portaveu de Centrats per la Pobla ha assegurat que «cal ajudar els diferents sectors econòmics del nostre municipi, sempre garantint la seguretat i la salut dels veïns i complint amb les directrius que marquen els governs de l’Estat i de la Generalitat».

Redacció

 

La Pobla de Montornès busca voluntaris per crear l’agrupació de Protecció Civil

Una vista de La Pobla de Montornès. Foto: Turismedia

La Pobla de Montornès vol ampliar el seu voluntariat amb la creació d’un col.lectiu de Protecció Civil del municipi. Per això, l’Ajuntament busca voluntaris i voluntàries per implicar-se en aquest grup, que dona suport als professionals d’intervenció (policia, bombers, sanitaris) en situacions d’emergència.

La seva tasca és la de col·laboració en activitats de diferents àmbits, des de festes fins a esdeveniments esportius del municipi, i són figures, en molts casos, imprescindibles perquè determinats actes es puguin portar a terme amb seguretat.

La primera tinent d’alcalde i regidora de Comunicació, Gemma Barceló, ha subratllat a Tarragona21 que La Pobla ‘no disposa de cos de la Policia Local ni de Protecció Civil i quan organitzem activitats com poden ser el Carnaval o la Festa Major, hem de demanar el suport als cossos de Protecció Civil dels municipis del voltant’, especialment de Torredembarra, però no sempre estan disponibles, com succeeix ara. Es tractaria que el voluntariat ‘surti de la pròpia població, tot i que també acceptem que es facin voluntaris gent de fora de La Pobla’, destaca.

Els interessats/des es poden adreçar al telèfon 977 64 80 12 (de l’Ajuntament) de 9 a 14h hores.

Redacció

 

 

L’ACA destina més de 315.300 euros per adequar les lleres d’una dotzena de cursos fluvials de les comarques de Tarragona

Riera de la Boella (la Canonja), abans i després dels treballs. Foto: ACA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat les actuacions de manteniment i conservació de lleres previstes a les comarques de Tarragona i que han suposat una inversió superior als 315.300 euros.

En total s’han dut a terme dotze actuacions en cinc comarques (Alt i Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Baix Penedès), consistents en la desbrossada selectiva de vegetació que obstaculitzava el pas de l’aigua, la retirada d’arbres morts i caiguts, la retirada de terres i l’eliminació d’espècies vegetals invasores com la canya americana, entre d’altres.

Els treballs, duts a terme en trams de cursos fluvials que transcorren fora de zona urbana dels municipis de Mont-roig del Camp, Pratdip, la Canonja, la Pobla de Montornès, Maspujols, Aiguamúrcia, Montblanc i Sant Jaume dels Domenys, tenen l’objectiu de garantir el pas de l’aigua, minimitzar el risc de desbordaments i potenciar el creixement de les espècies vegetals autòctones.

 Un total de 12 actuacions en vuit municipis

A continuació es detallen les actuacions dutes a terme, especificant la inversió i la naturalesa dels treballs:

Més de 40 actuacions entre 2020-2021

Pel que fa al programa de manteniment i conservació de lleres per al 2020-2021, aprovat recentment pel consell d’administració de l’ACA, hi ha previstes a les comarques tarragonines més de 40 actuacions en trams no urbans, amb una inversió prevista de 198.000 euros.

Les actuacions en trams urbans, per la seva banda, s’articularan mitjançant subvencions amb els ajuntaments. Aquestes actuacions seran finançades íntegrament per l’Agència.

Redacció

 

Creixell i La Pobla de Montornès no obriran les piscines municipals aquest estiu

Imatge d’arxiu de les piscines municipals de Creixell

Els ajuntaments de Creixell i La Pobla de Montornès, veïns, no obriran aquest estiu les seves piscines municipls, segons ha sabut Tarragona21. L’acord ha estat conjunt donada la relació constant de veïnatge. La dificultat a controlar l’equipament davant els rígids controls i exigències normatives han desaconsellat per un estiu obrir-les.

Així, a causa la situació actual de desconfinament progressiu i en prevenció de nous brots de contagi de la Covid-19, la Piscina Municipal de Creixell romandrà tancada tot l’estiu. El consistori s’ha adreçat a la població per e-bando afirmant que ‘coneixem la bona acceptació d’aquest servei al nostre municipi per a usuaris de totes les edats, però pensem que en el moment actual el més important és la salut de tota la població i la contenció de qualsevol risc’.

Donada la normativa actual sobre l’ús de les piscines municipals que només permet un 30% de l’aforament, distanciament social i cita prèvia, el consistori creu que el més adequat per a la seguretat de totes les persones és no obrir aquesta instal·lació, ha destacat el regidor de Cultura, Esports i Patrimoni, Francesc Sentís, a Tarragona21. Les piscines es troben a la zona esportiva municipal, a tocar de la biblioteca.

D’altra banda, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès va acordar per Junta de govern dijous passat mantenir la piscina municipal tancada durant aquest estiu. La decisió s’ha pres ‘perquè no es pot garantir la seguretat dels usuaris tot i adoptar l’estricte compliment de les mesures de seguretat recollides al BOE davant la pandèmia del coronavirus’, ha informat l’alcalde, Francsc Larios. ‘Estem sortint d’una crisi sanitària de la qual ni els mateixos professionals garanteixen, en cap cas, que el virus no pugui tornar a aparèixer en qualsevol situació. Per aquest motiu, preferim prioritzar la salut i la seguretat de tot el veïnat davant d’aquesta pandèmia tan excepcional’, subratlla el consistori.

Per altra banda, també s’ha valorat que les mesures necessàries a adoptar (cita prèvia, temps màxim d’estada, parcel·lació de la zona de descans, carrils dins de la piscina, continua desinfecció i tancament de banys, entre d’altres) ‘no oferirien als usuaris gaudir de l’estada a la piscina’.

La decisió ‘compta amb el suport dels portaveus dels grups polítics que tenen representació al ple municipal i el responsable del servei de manteniment i gestió de l’espa’i. Des de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès ‘es demana comprensió als ciutadans i s’agraeix el seu respectuós comportament durant aquest difícil període’.

J. Garcia

 

Obre el nou consultori local de la Pobla de Montornès

Imatge de l'interior del nou consultori local de la Pobla de Montornès

Imatge de l’interior del nou consultori local de la Pobla de Montornès

Aquest dilluns entra en funcionament el nou consultori local de la Pobla de Montornès (Tarragonès), que està ubicat a l’avinguda Catalunya i dona servei a 2.572 usuaris. Segons informa el Departament de Salut, el nou consultori té una superfície construïda de 234 metres quadrats distribuïts en una planta baixa amb entrada i espais administratius, àrea assistencial amb consultes mèdiques, d’infermeria i polivalent, sala d’espera i espais de magatzem i instal·lacions. L’equipament depèn de l’Equip d’Atenció Primària Torredembarra, gestionat per la Xarxa Santa Tecla, i substitueix l’anterior centre que s’ubicava a la planta baixa d’un edifici antic al costat de l’Ajuntament.

El centre és diàfan i compta amb un accés a peu de carrer adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, que disposen també d’una plaça d’estacionament a l’entrada. L’horari d’atenció del consultori és de dos quarts de nou del matí a dos quarts de quatre de la tarda de dilluns a divendres i l’atenció continuada es fa al CAP Torredembarra.
L’equipament ha suposat una inversió de 474.185 euros.
ACN.