TARRAGONA 21

La història del Baix Gaià al segle XX arriba a La Pobla de Montornès

Jordi Suñé, fotografiat a La Pobla de Montornès. Foto: Tarragona21

La història dels onze pobles del Baix Gaià i l’antic terme de Tamarit ha arribat a La Pobla de Montornès, i ho ha fet aquest ‘Sant Jordi especial’, el 23 de juliol que alguns municipis han mantingut reduint actes. La Pobla no ha volgut prescindir de la diada i ho ha fet presentant ‘El Baix Gaià al segle XX’, obra de l’antropòleg torrenc Jordi Suñé. Com deia l’alcalde, Francesc Larios, durant l’acte, ‘hem de mantenir la cultura en època de pandèmia’

El segle XX ha estat una època plena de canvis, quan arribà l’electricitat, esclataren els orfeons musicals i la vida associativa de la mà de la revolució industrial. Fou indiscutiblement ‘el segle del futbol’, com deia el seu autor, convidat pel Casal d’Amics de Montornès. També va ser el segle de les germandats de socors -la Seguretat Social no existia-, la de l’escola pública, la de l’encara recordada gelada del 1956, i d’aquell sorprenent episodi que fou, en 1952, les processons pels nostres pobles de la imatge de la Verge de Fàtima. ‘No és una història dels municipis del Baix Gaià’, insistia l’autor, sinó un repàs especialment de les persones, del seu dia a dia, els seus avatars. Des de l’època dels Annals francesos, la història ha deixat de ser monopoli de reis i de les guerres per introduir-hi el poble com a protagonista.

L’alcalde, Franesc Larios, durant la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

El segle començava amb una desfeta, la pèrdua de les colònies per part de l’Estat espanyol, i amb l’arribada de la fil.loxera  Catalunya, ‘que mermà de població el Baix Gaià’, contava Suñé. Altrament, també seria el de la profunda industrialització, amb la vinguda de la fàbrica Recasens al poble. ‘L’any 1910, La Pobla de Montornès tenia tres premses d’oli, tres tractants amb garrofes i gra, quatre carnisseries, un taller de bótes, una embotelladora de cava, un hostal,…’ la relació és llarga i denota els canvis profunds que ha deixat el temps, un temps que duria el telèfon a la vila, ‘gràcies a l’Enric Rovira i a l’Eusebi Mercader’, subratllava. El llibre, editat en 2018 pel Centre d’Estudis d’Altafulla, ‘aporta molta informació inèdita’, recordava l’autor.

La presentació ha tingut una part molt emotiva amb el passi de fotos antigues, de persones de la vila d’altres èpoques que eren perfectament reconeixibles per part del públic. L’autor diposa d’un web -elriu.cat- on hi apareixen part d’elles. També han sortit de diferents pàgines de Facebook dels municipis del Baix Gaià. La jornada ha clos amb un contacontes infantil i el lliurament dels premis del certamen literari Eusebi Mercader de l’escola Els Ametllers.

Jaume Garcia

La Pobla de Montornès adquireix 80 contenidors per solucionar els problemes de la brossa

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha adquirit 80 contenidors, 30 dels quals ja han arribat, per fer front a les necessitats que té el municipi. Així, passaran de 153 unitats a 233, segons ha informat a Tarragona21 el regidor de Medi Ambient, Òscar Ciurana. La nova aportació de contenidors obeeix ‘a un error del Consell Comarcal, que ens va donar contenidors de reduïda capacitat’, fet que ha comportat problemes, que els darrers mesos s’està solventant.

‘El consistori hagués pogut absorvir la demanda del servei durant l’any, però no a l’estiu, quan la població gairebé es duplica’, ha relatat Ciurana. ‘Durant la tercera fase del desconfinament ens vam veure desbordats per les segones residències i ens calia dotar-nos de més contenidors’. La Pobla de Montornès disposa de diverses urbanitzacions, una de les quals, El Castell, és la de més grans dimensions. L’increment de contenidors no ha suposat un sobrecost per al consistori ja que formava part del preu de licitació del concurs del servei que realitza FCC Medio Ambiente, dins el contracte que té amb el Consell Comarcal del Tarragonès. ‘Ara la capacitat que tenim és molt bona i podem disposar de contenidors de reserva’, subratlla el regidor.

El municipi ha pogut ampliar a cinc les fraccions a recollir en molt punts gràcies a l’arribada dels nous contenidors. El consistori, però, vol eliminar el soterrarament de quatre illes, fet que acabarà amb les males olors, amb l’abaratiment del servei que suposarà perquè no caldrà usar dos tipus de camions per fer la recollida. Amb els nous contenidors no varia la freqüència del servei.

El gràfic que es reprodueix en aquest article il·lustra l’important augment de capacitat del sistema de recollida de la brossa a La Pobla de Montornès amb els nous contenidors que es van instal·lar a finals d’abril al municipi.

El canvi més visible és el Model 5 fraccions, que vol dir que en totes les illes de contenidors hi ha les cinc fraccions, el model més estès a Catalunya. La majoria de municipis i ens locals disposen de 5 contenidors on llençar els residus que generen. El groc pels envasos lleugers, metàl·lics i brics. El verd pels envasos de vidre. El blau pel paper i cartró. El marró per la fracció orgànica i el gris per la fracció resta. En els municipis que tenen implantat aquest model, els residus que no poden llençar-se en cap d’aquests contenidors, hi ha establerts altres sistemes de recollida, com ara les deixalleries mòbils o la recollida a domicili dels residus de gran volum.

Jaume Garcia

 

La Pobla de Montornès dona inici a una programació de juliol plena d’opcions culturals i d’oci

La Pobla de Montornès ha donat inici aquest cap de setmana a la programació cultural del mes de juliol. Ho feia divendres amb l’actuació del grup Julivert a la plaça de l’Esglèsia, amb controls d’aforament limitat i entrades gratuïtes. Es tracta d’una programació que es viurà en diversos escenaris.

La programació continuava dissabte amb el cinema a la fresca a la plaça de la Bassa i una proposta de caràcter familiar amb ‘Como entrenar a tu dragón 3’. A partir d’aquí, les properes cites són les següents:

Dissabte 11 de juliol: Concert amb 22Duo a l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès.

Divendres 17 de juliol: Havanares amb Sons de Mar al complex Lúdic Esportiu Poble Mar.

Dissabte 18 de juliol:

De 10:00 a 13:00 hores a la plaça de l’Església: Planetari

A partir de les 20:00 hores a la plaça de la Bassa: Teatre breu en espais oberts

A partir de les 22:00 hores al Complex lúdic Esportiu Poblamar: Cinema a la fresca amb ‘Padre no hay mas que uno’ -apta per a tots els públics-.

Diumenge 19 de juliol:

A partir de les 9:00 hores, des del pàrquing de l’antiga estació: Caminada popular. La ruta passarà per diferents paratges naturals del municipi. En acabar, esmorzar per tots els participants

18:30 h, al Complex lúdic Esportiu Poblamar: Animació Infantil. En acabar, coca amb xocolata per als més petits

Dijous 23 de juliol:

El nou Sant Jordi, a les 17:30 h, al Casal d’Amics de Montornès: Presentació del llibre ‘El Baix Gaià al s. XX’ a càrrec del seu autor, Jordi Suñé

19:00 h, a la plaça de l’Església, Contacontes infantil: ‘Formigues a la cuina i altres contes’. A continuació, entrega dels premis als guanyadors del Certamen Literari ‘Eusebi Mercader’ de l’escola Els Ametllers

21:30 hores: Concert amb Neus Mar: ‘Memòries d’un país’. El lloc encara està pendent de confirmació.

Dissabte 25 de juliol: 22:00 hores a la ZEM Urbanització Castell de Montornès: Concert amb el Duet Alma

Diumenge 26 de juliol: 19:00 hores a la plaça de la Bassa: Festa del dia dels avis amenitzada per Sol Baker&Charly Soler

Redacció

 

La Pobla de Montornès bonificarà amb efectes retroactius el 100% de la taxa d’ocupació de via pública per a les terrasses de bars i restaurants

Imatge general de La Pobla de Montornès

El Ple de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès ha aprovat aquest divendres una bonificació del 100% en la taxa d’ocupació de via pública destinada a les terrasses dels establiments de restauració del municipi. L’acord ha estat proposat pel govern local (per mitjà de la regidora de Promoció Econòmica, Vanessa Blanco) format per ERC i Centrats per la Pobla, i ha rebut el suport unànime de totes les formacions polítiques del consistori.

Tot i que aquesta bonificació es va aprovar en el plenari celebrat ahir, s’aplicarà als bars i restaurants del municipi amb efectes a data 11 de maig, quan es va iniciar la fase 1 de la desescalada pel Covid-19 i aquests establiments van poder tornar a obrir les seves terrasses, encara que amb un aforament reduït per garantir les mesures preventives de distanciament social, seguint la normativa estatal.

El portaveu de Centrats per la Pobla, Iván García, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa, que ha estat «un acord de govern i de municipi, com s’ha demostrat amb aquest ampli consens, independentment del color polític» i ha destacat que l’objectiu de la bonificació «és ajudar els restauradors de la nostra població i contribuir a la reactivació econòmica de la Pobla».

García ha volgut recordar que l’equip de govern «també ha dut a terme altres actuacions per ajudar els sectors econòmics del municipi a sortir de la crisi del Covid-19», com ara destinar 6.000€ a accions de foment del comerç local i 10.000€ a crèdits socials per a les persones i/o col·lectius més vulnerables.

A més, García ha manifestat que, des del govern local, Centrats per la Pobla està estudiant altres iniciatives en aquesta mateixa línia. «Volem potenciar el sector de la restauració i per això estem analitzant la viabilitat de mesures com l’ampliació de l’espai de les terrasses de cada establiment o la celebració d’actuacions o espectacles itinerants de petit format que vagin rotant pels diferents locals de la població», ha concretat.

Per últim, el portaveu de Centrats per la Pobla ha assegurat que «cal ajudar els diferents sectors econòmics del nostre municipi, sempre garantint la seguretat i la salut dels veïns i complint amb les directrius que marquen els governs de l’Estat i de la Generalitat».

Redacció

 

La Pobla de Montornès busca voluntaris per crear l’agrupació de Protecció Civil

Una vista de La Pobla de Montornès. Foto: Turismedia

La Pobla de Montornès vol ampliar el seu voluntariat amb la creació d’un col.lectiu de Protecció Civil del municipi. Per això, l’Ajuntament busca voluntaris i voluntàries per implicar-se en aquest grup, que dona suport als professionals d’intervenció (policia, bombers, sanitaris) en situacions d’emergència.

La seva tasca és la de col·laboració en activitats de diferents àmbits, des de festes fins a esdeveniments esportius del municipi, i són figures, en molts casos, imprescindibles perquè determinats actes es puguin portar a terme amb seguretat.

La primera tinent d’alcalde i regidora de Comunicació, Gemma Barceló, ha subratllat a Tarragona21 que La Pobla ‘no disposa de cos de la Policia Local ni de Protecció Civil i quan organitzem activitats com poden ser el Carnaval o la Festa Major, hem de demanar el suport als cossos de Protecció Civil dels municipis del voltant’, especialment de Torredembarra, però no sempre estan disponibles, com succeeix ara. Es tractaria que el voluntariat ‘surti de la pròpia població, tot i que també acceptem que es facin voluntaris gent de fora de La Pobla’, destaca.

Els interessats/des es poden adreçar al telèfon 977 64 80 12 (de l’Ajuntament) de 9 a 14h hores.

Redacció

 

 

L’ACA destina més de 315.300 euros per adequar les lleres d’una dotzena de cursos fluvials de les comarques de Tarragona

Riera de la Boella (la Canonja), abans i després dels treballs. Foto: ACA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat les actuacions de manteniment i conservació de lleres previstes a les comarques de Tarragona i que han suposat una inversió superior als 315.300 euros.

En total s’han dut a terme dotze actuacions en cinc comarques (Alt i Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Baix Penedès), consistents en la desbrossada selectiva de vegetació que obstaculitzava el pas de l’aigua, la retirada d’arbres morts i caiguts, la retirada de terres i l’eliminació d’espècies vegetals invasores com la canya americana, entre d’altres.

Els treballs, duts a terme en trams de cursos fluvials que transcorren fora de zona urbana dels municipis de Mont-roig del Camp, Pratdip, la Canonja, la Pobla de Montornès, Maspujols, Aiguamúrcia, Montblanc i Sant Jaume dels Domenys, tenen l’objectiu de garantir el pas de l’aigua, minimitzar el risc de desbordaments i potenciar el creixement de les espècies vegetals autòctones.

 Un total de 12 actuacions en vuit municipis

A continuació es detallen les actuacions dutes a terme, especificant la inversió i la naturalesa dels treballs:

Més de 40 actuacions entre 2020-2021

Pel que fa al programa de manteniment i conservació de lleres per al 2020-2021, aprovat recentment pel consell d’administració de l’ACA, hi ha previstes a les comarques tarragonines més de 40 actuacions en trams no urbans, amb una inversió prevista de 198.000 euros.

Les actuacions en trams urbans, per la seva banda, s’articularan mitjançant subvencions amb els ajuntaments. Aquestes actuacions seran finançades íntegrament per l’Agència.

Redacció

 

Creixell i La Pobla de Montornès no obriran les piscines municipals aquest estiu

Imatge d’arxiu de les piscines municipals de Creixell

Els ajuntaments de Creixell i La Pobla de Montornès, veïns, no obriran aquest estiu les seves piscines municipls, segons ha sabut Tarragona21. L’acord ha estat conjunt donada la relació constant de veïnatge. La dificultat a controlar l’equipament davant els rígids controls i exigències normatives han desaconsellat per un estiu obrir-les.

Així, a causa la situació actual de desconfinament progressiu i en prevenció de nous brots de contagi de la Covid-19, la Piscina Municipal de Creixell romandrà tancada tot l’estiu. El consistori s’ha adreçat a la població per e-bando afirmant que ‘coneixem la bona acceptació d’aquest servei al nostre municipi per a usuaris de totes les edats, però pensem que en el moment actual el més important és la salut de tota la població i la contenció de qualsevol risc’.

Donada la normativa actual sobre l’ús de les piscines municipals que només permet un 30% de l’aforament, distanciament social i cita prèvia, el consistori creu que el més adequat per a la seguretat de totes les persones és no obrir aquesta instal·lació, ha destacat el regidor de Cultura, Esports i Patrimoni, Francesc Sentís, a Tarragona21. Les piscines es troben a la zona esportiva municipal, a tocar de la biblioteca.

D’altra banda, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès va acordar per Junta de govern dijous passat mantenir la piscina municipal tancada durant aquest estiu. La decisió s’ha pres ‘perquè no es pot garantir la seguretat dels usuaris tot i adoptar l’estricte compliment de les mesures de seguretat recollides al BOE davant la pandèmia del coronavirus’, ha informat l’alcalde, Francsc Larios. ‘Estem sortint d’una crisi sanitària de la qual ni els mateixos professionals garanteixen, en cap cas, que el virus no pugui tornar a aparèixer en qualsevol situació. Per aquest motiu, preferim prioritzar la salut i la seguretat de tot el veïnat davant d’aquesta pandèmia tan excepcional’, subratlla el consistori.

Per altra banda, també s’ha valorat que les mesures necessàries a adoptar (cita prèvia, temps màxim d’estada, parcel·lació de la zona de descans, carrils dins de la piscina, continua desinfecció i tancament de banys, entre d’altres) ‘no oferirien als usuaris gaudir de l’estada a la piscina’.

La decisió ‘compta amb el suport dels portaveus dels grups polítics que tenen representació al ple municipal i el responsable del servei de manteniment i gestió de l’espa’i. Des de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès ‘es demana comprensió als ciutadans i s’agraeix el seu respectuós comportament durant aquest difícil període’.

J. Garcia

 

Obre el nou consultori local de la Pobla de Montornès

Imatge de l'interior del nou consultori local de la Pobla de Montornès

Imatge de l’interior del nou consultori local de la Pobla de Montornès

Aquest dilluns entra en funcionament el nou consultori local de la Pobla de Montornès (Tarragonès), que està ubicat a l’avinguda Catalunya i dona servei a 2.572 usuaris. Segons informa el Departament de Salut, el nou consultori té una superfície construïda de 234 metres quadrats distribuïts en una planta baixa amb entrada i espais administratius, àrea assistencial amb consultes mèdiques, d’infermeria i polivalent, sala d’espera i espais de magatzem i instal·lacions. L’equipament depèn de l’Equip d’Atenció Primària Torredembarra, gestionat per la Xarxa Santa Tecla, i substitueix l’anterior centre que s’ubicava a la planta baixa d’un edifici antic al costat de l’Ajuntament.

El centre és diàfan i compta amb un accés a peu de carrer adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, que disposen també d’una plaça d’estacionament a l’entrada. L’horari d’atenció del consultori és de dos quarts de nou del matí a dos quarts de quatre de la tarda de dilluns a divendres i l’atenció continuada es fa al CAP Torredembarra.
L’equipament ha suposat una inversió de 474.185 euros.
ACN.

Nou servei d’avisos SMS per comunicar avaries a la xarxa d’aigua a La Pobla de Montornès

 

qualia ha posat en marxa un sistema que s’activa automàticament si s’ha facilitat el número del telèfon mòbil a l’empresa. Foto: cedida.

Aqualia, l’empresa que gestiona el Servei Municipal d’Aigües de la Pobla de Montornès, ha posat en marxa un servei d’avisos per SMS per comunicar possibles situacions d’avaria en la xarxa municipal d’aigua, avisant als usuaris afectats. A més, també s’avisa de la resolució de la incidència.

D’aquesta manera, la companyia desitja millorar el servei prestat a tots els veïns del municipi, ampliant els seus canals de contacte i els seus horaris d’atenció, posant a la disposició de tots els usuaris diferents formes de realitzar les seves gestions perquè cadascú triï la que millor s’adapti a les seves necessitats.

A més, per a evitar possibles incomoditats, la companyia també avisa a través d’aquest sistema del possible impagament d’una factura, ja sigui per la finalització del període voluntari del pagament o per devolució del banc per qualsevol motiu.

En el text de l’SMS s’indica que Aqualia ofereix la possibilitat de realitzar la gestió a través de l’app Aqualia Contact, que permet efectuar el pagament a qualsevol hora de qualsevol dia de la setmana i des de qualsevol lloc, simplement amb el mòbil o la tauleta.

Tots aquests canals – SMS, app, oficina virtual i telèfon – que no requereixen la presència física, eliminen les incomoditats dels desplaçaments i possibles esperes, i a més contribueixen a cura del medi ambient en prescindir de l’ús del paper o de la contaminació associada als diferents mitjans de transport.

Les pluges deixen sense llum 2.254 usuaris a la Pobla de Montornès

 

Imatge d’arxiu. Foto: ACN.

La tempesta que aquest dilluns a la matinada ha afectat la Pobla de Montornès (Tarragonès) ha deixat des poc després de les tres, 2.254 usuaris sense subministrament elèctric, a causa de l’impacte dels llamps contra la línia. La companyia, Endesa, ha començat a treballar per recuperar el servei i cap a quarts d’onze del matí, només 700 abonats seguien sense llum.

ACN

Detingut un home per tenir 803 plantes de marihuana en un xalet de la Pobla de Montornès

Imatge on s’observa que l’habitatge estava vigilat permanentment per tres rottweiler. Foto: Guàrdia civil.

La Guàrdia Civil del Vendrell ha detingut aquest dilluns el propietari d’un xalet de la Pobla de Montornès (Tarragonès) en el qual hi havia una plantació d’interior amb 803 plantes de marihuana. Els agents l’han arrestat per tràfic de drogues pel conreu i elaboració de marihuana, i per robar electricitat. La casa estava permanentment vigilada per tres gossos de presa de la raça rottweiler.
L’arrestat havia fet obres feia poc i havia deixat una mínima superfície per a viure-hi i la resta, uns 150 metres quadrats, els va destinar a la plantació, que estava protegida per una triple porta de seguretat. El detingut, de 42 anys, va passar a disposició del jutge de guàrdia del Vendrell.
La Guàrdia Civil va començar la investigació a principis de juliol alertada per veïns i va establir diferents dispositius de vigilància. A l’exterior de l’habitatge hi van veure extractors d’aire i altres aparells per al conreu d’interior de marihuana i van notar-ne l’olor. Un cop van tenir totes les proves i una ordre judicial, van intervenir.
ACN

ERC es garanteix l’alcaldia de la Pobla de Montornès gràcies al pacte amb Centrats

Imatge d’arxiu de la Pobla de Montornès.

Centrats per la Pobla de Montornès i ERC han arribat a un acord de govern per als pròxims quatre anys. El pacte, que se signarà oficialment aquest dimecres, converteix en alcalde al republicà Francesc Larios. Els dos regidors de Centrats, Josep Maria Santamaria i Iván García, ocuparan diverses responsabilitats al govern municipal. Pel que fa a l’antic batlle, tindrà la primera tinença d’alcaldia i serà l’encarregat de la promoció de la localitat tant a través de la consolidació del projecte de Via Verda com a partir de la revalorització del patrimoni històric de la vila. Per la seva banda, García gestionarà les àrees de Via Pública i Serveis Municipals.

El pacte garanteix la majoria absoluta a la localitat i l’estabilitat durant el mandat. Els quatre regidors d’ERC i els dos de Centrats van sumar sis regidors a les eleccions municipals del passat 26 de maig. AMPM-CP (marca amb la qual es presentaven els socialistes) en va treure tres, mentre que Podem i PP n’aconseguien un cadascú.

Centrats per la Pobla de Montornès no assistirà al debat després de la seva renúncia

Des de Centrats es considera que davant de tots aquests entrebancs el debat s’hauria convertit “en un simple tràmit d’exposició d’idees"

Des de Centrats es considera que davant de tots aquests entrebancs el debat s’hauria convertit “en un simple tràmit d’exposició d’idees»

La candidatura de Centrats per la Pobla de Montornès, encapçalada per l’actual alcalde, Josep Maria Santamaria, ha decidit no participar en el debat programat entre les diferents opcions polítiques que es presenten a les municipals d’aquest 26-M després que els responsables d’AM-PM (PSC) anunciessin la seva renuncia a prendre-hi part. El debat “no té sentit” amb l’absència “de la formació majoritària” perquè la condició d’inici era que hi estiguessin presents totes les formacions amb representació municipal, si bé des de Centrats també es denuncia “la impossibilitat d’arribar a un acord per consensuar un moderador”.

Des de Centrats es considera que davant de tots aquests entrebancs el debat s’hauria convertit “en un simple tràmit d’exposició d’idees, el que ja farem cada formació en actes de campanya com el que celebrarem dimecres 22 a les 20 hores al Poliesportiu i divendres 24 al restaurant Zem del Castell, en el que serà l’acte final de campanya a partir de les 20 hores”.

 

L’alcalde de La Pobla de Montornès cessa el seu equip de govern per ‘traïdoria’ i abandona el PSC

Foto de Josep Santamaria

L’alcalde de la Pobla de Montornès, Josep Maria Santamaria, ha fet públic aquest dijous un comunicat on justifica el cessament, amb data d’ahir, de l’equip de govern per “manca de suport” i “traïdoria” de la confiança. En el comunicat que s’adjunta, Santamaria anuncia també que s’ha donat de baixa de militant del PSC (marca amb la qual s’havia presentat el passat mandat) després de constatar que “la cúpula del PSC de Tarragona liderada per Josep Fèlix Ballesteros no té cap interès en ajudar al desenvolupament socioeconòmic de la subcomarca del Baix Gaià, a la qual Tarragona pertany pels nuclis de Ferran i Tamarit”. Cal recordar que Santamaria és alcalde amb majoria absoluta des de 2011 i que en els properes municipals del 26-M es presenta encapçalant la candidatura de Centrats en la Pobla de Montornès.

Comunicat íntegre de Josep Maria Santamaría

“He demanat la baixa de militància en el PSC després de constatar definitivament que la cúpula del PSC a Tarragona, liderada per Josep Fèlix Ballesteros, no té cap interés en ajudar al desenvolupament socioeconòmic de la subcomarca del Baix Gaià, a la qual Tarragona pertany pels nuclis de Ferran i Tamarit.

Pel PSC de Tarragona la marca Costa Daurada abasta només Tarragona, Salou, Cambrils i Mont-roig, menyspreant el fet que Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà i els pobles limítrofs haurien d’entrar amb el mateix èmfasi dins d’aquesta marca turística. I en aquest sentit només cal un exemple. El projecte de desamortitzar el tram de via fèrria teòricament en servei però a la pràctica en desús que discorreix entre el Catllar i Roda de Berà no està afectat pel projecte de transport de mercaderies perilloses que Foment vol fer pasar de manera paral·lela a la via de l’AVE des de Perafort a Roda de Berà. Aquest trajecte posseeix un gran encant turístic: passa per ponts, túnels singleres, camps de garrofers, camins de marge, barraques de pedra seca, ermites i boscos que enllacen amb els camins dels castells del Baix Gaià. Tot plegat d’un gran impacte paisatgístic a semblança de la Via Verda de la Terra Alta i d’altres tant d’Espanya com d’Europa. La seva posada en marxa seria el detonant per incentivar el comerç i el turismo dels pobles que l’envolten. La manca de suport es justifica pel fet que són pocs quilòmetres. Ara bé, l’excusa no és vàlida perquè arreu de l’Estat hi ha vies similars d’entre 6 i 20 quilòmetres.

Amb l’excepció d’un enginyer, l’equip de govern no ha estat en cap moment d’acord amb aquest projecte que per a mí és cabdal. Aquesta manca de suport dels regidors del PSC a la que era una de les promeses electorals compartides del 2015 ha estat un dels motius que expliquen la pèrdua de confiança en ells. No ha estat l’únic. Entre altres hi figuren la nul.la presencia física a les dependències municipals, pretenent gestionar per whasapp i telemàticament la gestió del dia a dia de l’ajuntament. I tot això malgrat les reiterades peticions per la meva part de mantenir reunions de coordinació periòdiques, que eren sempre torpedinades pels regidors socialistes.

En aquest sentit, un dels exemples que també cal fer públics és l’inexcusable retard de la regidoria d’Hisenda a l’hora d’elaborar els pressupostos. Coneixent des d’octubre la quantitat destinada a inversions i l’aproximació de subvencions a rebre, no ha estat fins a final de maç que s’han pogut aprobar, encara que amb un seguit de mancances que obligaran el proper govern a introduir modificacions.

Per tot plegat, i perquè considero que han fet una traïdoria a l’alcalde que els va donar tota la seva confiança, he resolt retirar-lis totes les delegacions de funcions concedides el 2015.

El meu desig és continuar treballant per a la Pobla de Montornès com ho he fet tots els dies. En aquestes eleccions ho farè amb el partit Centrats per la Pobla de Montornès, no amb “un grup d’amics” sinó envoltat de persones amb experiencia municipal i en l’acció social, que han demostrat ser eficients en el treball dut a terme a l’ajuntament i que disposen de la voluntat de dedicar el seu temps en benefici del poble sense demanar res a canvi. El nou equip coneix bé les necessitats del poble, les seves persones i coneixen la manera de garantir la millora constant del benestar dels poblencs i les poblenques en els pròxims quatre anys”.

Estem Centrats, un partit sense representació, li pren al PSC l’alcalde de la Pobla de Montornès

Josep Santamaria

Una candidatura inexistent fins ara i sense cap regidor en cap població de la província de Tarragona, Estem Centrats per la Pobla de Montornès -la suma de Convergents i LLiures- li ha pres al PSC l’alcalde de La Pobla de Montornès, Josep Santamaria. Centrats es presenta a Tarragona ciutat amb Carlos Calderón com a cap de llista.

Aquesta coalició està integrada pels partits Convergents i Lliures i és la resposta a tots aquells que busquen un catalanisme dialogant i moderat, a favor de l’autonomia catalana i municipalista. «La situació política en la qual ens trobem –assenyala Santamaria-, demana que en les eleccions municipals valorem molt bé què és el que convé a la nostra vila, lluny de sentiments identitaris. El municipi és la nostra llar, són els nostres carrers, escoles, comerços, indústria, parcs, jardins, instal·lacions esportives, en definitiva el nostre dia a dia».

És per això que des de Centrats es prioritza «una gestió acurada, ajustada a les necessitats dels vilatans i de les disponibilitats econòmiques. Gestions fallides ens van dur a un endeutament insostenible. Aquests darrers anys l’estabilitat al consistori ha estat cabdal per poder sanejar els contes. Encara no s’ha acabat, però més de la meitat del camí ja s’ha fet».

Segons Santamaria, «cal seguir votant a les pròximes eleccions a la moderació i anar incorporant noves iniciatives, sobretot per cohesionar un municipi que no és un sol nucli, fer sentir a tothom que tots som de La Pobla, visquis on visquis».

La candidatura de Santamaria és una de les més de vint que la coalició ja té tancades arreu de les tres vegueries de Catalunya Sud (Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Penedès). Alhora, està treballant a conformar més propostes electorals a la demarcació.

Localitzen les restes òssies d’un veí desaparegut l’any 2016 a la Pobla de Montornès

Els familiars i agents de Protecció Civil, organitzant la recerca del veí desaparegut a la Pobla de Montornès, el 27 de desembre del 2016.

Els familiars i agents de Protecció Civil, organitzant la recerca del veí desaparegut a la Pobla de Montornès, el 27 de desembre del 2016.

Els Mossos d’Esquadra van localitzar l’octubre passat les restes òssies de l’home desaparegut el desembre del 2016, després que un caçador en trobés ossos i roba escampats per una zona boscosa, entre els municipis de Roda de Berà i el Creixell. Segons fonts de la policia catalana, les restes no presentaven indicis de criminalitat i les proves d’ADN confirmen que es tracta del veí de la Pobla de Montornès, de 53 anys i amb una discapacitat intel·lectual del 65% que va ser vist per últim cop el dia 24 de desembre d’ara fa dos anys. Els equips de recerca van estar buscant-lo durant els dies posteriors sense èxit.

Foment aprova el projecte de traçat del tram de l’A-7 entre la Móra i la Pobla de Montornès

L’autovia arribarà fins a l’enllaç de l’AP-7 a Torredembarra i permetrà alleujar la congestió a l’N-340. Foto: ACN

El Ministeri de Foment ha aprovat definitivament el projecte de traçat del perllongament de l’autovia A-7 entre la Móra, al municipi de Tarragona, i la Pobla de Montornès (Tarragonès). Segons ha informat el ministeri, l’objectiu de l’actuació és desdoblar l’actual carretera N-340, “aprofitant al màxim la calçada i les estructures existents, i millorant el sistema d’enllaços”. D’aquesta manera, la nova via ràpida s’estendrà més al nord fins a l’enllaç de l’AP-7 a Torredembarra. Aquests treballs, segons el ministeri, permetran “alleujar els problemes de congestió existents” a l’N-340. El pressupost estimat de les obres és de 58,7 milions d’euros.

El nou tram, de poc més de cinc quilòmetres i mig, discorrerà pels termes municipals de Tarragona, la Riera de Gaià, Altafulla i Torredembarra. Segons Foment, el traçat final de l’A-7 disposarà dels enllaços de la Móra, de la Riera de Gaià –que possibilita la connexió amb la carretera T-202-, i l’enllaç de Torredembarra -amb una glorieta elevada sobre la futura autovia i que enllaçarà amb la població a través de la T-214 i l’AP-7-.

Satisfacció del diputat socialista Joan Ruiz

El diputat del PSC per Tarragona, Joan Ruiz, ha remarcat que es tracta d’una vella reivindicació del territori i ha recordat que durant anys «jo mateix com a diputat socialista a la comissió de Foment em vaig quedar afònic demanat al Govern del PP que avancés en la construcció d’aquesta autovia gratuïta, tant en direcció al Penedès com a les Terres de l’Ebre. Sabia que era portaveu d’un clam dels tarragonins i tarragonines que el Govern de Rajoy es va limitar a ignorar».

Així, Joan Ruiz ha recordat que precisament ell mateix va demanar la compareixença urgent de la ministra de Foment durant vàries ocasions a fi i efecte que expliqués perquè la construcció de l’A-7 continuava aturada a les nostres comarques i quines accions d’urgència pensava emprendre el ministeri per aturar el degoteig constants d’accidents mortals que s’ha registrat a la N-340 durant aquests darrers anys.

«Sense èxit, ni tan sols ens responien amb cap compromís concret, més enllà de vaguetats i declaracions de bones intencions. En canvi, ara el Govern socialista de Pedro Sánchez ha impulsat aquesta obra que demostra amb fets concrets i reals que Tarragona torna a estar al mapa de les inversions del Govern», ha emfatitzat el diputat tarragoní.

ACN/Redacció

Dues-centes persones a la Pobla de Mafumet per escoltar la conferència sobre ‘la mort sobtada’

Dues-centes persones van assistir a la conferència dels cardiòlegs Ricart Serra Grima i Francesc Carreras Costa. Foto: FCF

L’Auditori del Casal Cultural de La Pobla de Mafumet ha acollit la darrera de les conferències sobre la ‘mort sobtada’ programades durant aquesta temporada per la Mutualitat Catalana de Futbolistes. Tarragona ha estat l’última de les xerrades desprès de Barcelona, Lleida i Girona. Dues-centes persones han omplert la sala per escoltar les paraules dels dos cardiòlegs. Presidents de clubs, jugadors, i àrbitres han estat representats en aquest acte.

Els doctors Ricart Serra Grima i Francesc Carreras Costa han tornat a ser els ponents de la conferència ‘Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos’, organitzada per la MCF amb la col·laboració de la Delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol. Tots dos metges han agraït l’oportunitat donada pel món del futbol per difondre un missatge de tranquil·litat en relació a la mort sobtada, que en moltes ocasions ens colpeja amb titulars de grans jugadors que han mort jugant al futbol. La prevenció segueix sent l’eina fonamental per evitar que jugadors que estan malalts del cor continuïn jugant a futbol, posant en risc la seva vida: un electrocardiograma o una bona prova d’esforç evitaria aquestes morts inútils.

Els dos cardiòlegs, que pertanyen a la Fundació Cors Units, han coincidit novament en treure alarmisme en relació a la mort sobtada, magnificada per la mort de grans esportistes. El món del futbol amateur ha de fugir d’aquests estereotips.

La primera part de la conferència l’ha portat a terme el Doctor Serra Grima, posant de manifest que «la mort sobtada la pateixen malalts que fan esport. Per tant, les revisions del cor haurien de fer-se a tots aquells que practiquen un esport, per tenir la seguretat de que no tenen cap patologia al cor. Per això és molt important conèixer una valoració de l’aptitud esportiva bàsica, que és del que s’ha parlat a aquesta primera part de la Conferència.

Quant existeix un risc cardiovascular?

 • Cardiopatia orgànica no diagnosticada però amb símptomes.
 • Cardiopatia orgànica aguda.
 • Cardiopatia isquèmica no diagnosticada amb antecedents familiars de risc cardiovascular.

Serra Grima, seguint amb  l’imprescindible tasca de la prevenció, ha deixat clar quins són els nivells  a seguir quant hi ha riscos cardiovasculars en els esportistes:

Assistència Primària: metges de família, pediatres, infermeres tenen una funció bàsica de primer nivell.

 • Segon nivell: seguiment per especialistes en medicina de l’esport.
 • Derivació al cardiòleg en casos de dubte.

L’esport no és contraproduent per la mort sobtada. Si estem sans és una font de salut. «L’esport estimula la producció d’endorfines que generen benestar i estan molt relacionades amb la concentració i l’atenció» segons el Dr. Ricart Serra Grima, cardiòleg del FC Barcelona durant vint anys.

En la segona part de la conferència, dirigida pel Dr. Francesc Carreras ( Doctor en Medicina de la UAB, Director de la Unitat d’Imatge Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, membre del CIBERCV-ISCII, expert en ecocardiografia i tècniques d’imatge cardíaca avançada-9, ha iniciat la seva conferència fent una definició sobre la mort sobtada: «Mort sobtada és l’aparició sobtada o inesperada d’una aturada cardíaca en una persona que aparentment es troba sana i en bon estat».

Francesc Carreras ha mostrat unes estadístiques molt interesants que corroboren la excepcionalitat de la mort sobtada en la pràctica esportiva a Espanya, amb dades des de 1995 a 2006 en federats de tots els esports:

 • 180 morts en aquest període.
 • El que és el mateix: 16 morts/ de 3.500.000 esportistes de totes les federacions.

Les causes de la mort sobtada en esportistes joves són com a conseqüència de patir: anomalies congènites de les arteries coronàries, malaltia arterioscleròtica coronària, miocardiopatia arítmia genètica i miocardiopatia híper tròfica.

El Dr. Francesc Carreras ha informat de les característiques identificaries de la mort sobtada durant la pràctica esportiva:

 • Pèrdua brusca de consciència.
 • Ulls oberts amb mirada fixa.

La forma d’actuar ha de ser immediata amb un massatge cardíac (RCP) i desfibril·lació.

La resposta a la pregunta: Per què mor un esportista de mort sobtada? Ha estat molt clara per Carreras Costa:

 • MENORS DE 35 ANYS: Les malalties cardíaques hereditàries (miocardiopatia hipertròfica, displàsia eritrogènica, canal paties), anomalies congènites de les artèries coronàries, orígens hereditaris, múscul cardíac gran, anomalies en les artèries (de difícil diagnòstic si no s’utilitzen tècniques d’imatge cardíaca avançada), són les causes més prevalent).).
 • MAJORS DE 35 ANYS: Infart agut de miocardi és la causa més freqüent.

A la Conferència han assistit,  l’Alcalde de La Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, la Regidora d’esports, Estefanía Serrano, el Secretari de l’FCF, i Delegat de l’FCF a Tarragona, Josep Vives, el Directiu de l’FCF, Ricardo Pacheco; el Subdelegat de la Delegació de Tarragona de l’FCF, Rafael Pinedo, i tots els Directius de l’Estructura Federativa de la Delegació de l’FCF a Tarragona. Per part de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, el Director General, Miquel Pardo, el Subdirector, Antonio Artero.

Josep Vives, Delegat de Tarragona de l’FCF ha assegurat que: «A ningú li agrada sentir parlar d’un tema tant greu com és la mort sobtada. Però el futbol ha d’estar preparat i treballa per prevenir que els jugadors morin a un terreny de joc. Agraeixo l’esforç fet per la Mutualitat Catalana de Futbolistes per difondre un missatge clar sobre aquest tema tant delicat».

Per la seva banda, el Director General de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Miquel Pardo ha valorat «la tasca feta durant aquests mesos pels cardiòlegs Ricard Serra Grima i Francesc Carreras Costa en aquestes quatre Conferències fetes a tot el territori. A més de la tasca assistencial, és molt important que la Mutualitat faci una tasca de formació, divulgació i prevenció al món del futbol».

Finalment, l’alcalde de La Pobla de Mafumet ha fet el discurs final de l’acte. Joan Maria Sardà ha destacat «la tasca de divulgació feta per la Mutualitat Catalana de Futbolistes amb la col·laboració de la Delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol. També s’ha mostrat satisfet de que La Pobla de Mafumet sigui un zona cardioprotegida.

Cau una banda criminal que tenia plantacions de marihuana arreu de Catalunya

La investigació es va iniciar el setembre de 2016 quan els agents van tenir coneixement que al carrer Fonollar de Manresa s’havia detectat una forta olor a marihuana.

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Central, juntament amb la Unidad Regional Operativa de Vigilancia Aduanera de l’Agencia Tributaria a Catalunya, van detenir entre els mesos de gener i febrer disset persones, de nacionalitat espanyola, italiana, peruana, russa, alemanya, holandesa i portuguesa,  com a presumptes autors de delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric

La investigació es va iniciar el setembre de 2016 quan els agents van tenir coneixement que al carrer Fonollar de Manresa s’havia detectat una forta olor a marihuana. Després de les primeres indagacions els mossos van confirmar que en aquesta zona hi havia un cultiu interior de marihuana i que les persones que el gestionaven tenien antecedents per tràfic de drogues.

Més endavant, els investigadors van determinar que aquest grup de persones es dedicava  al cultiu exhaustiu de plantacions de marihuana indoor en diverses zones del territori català, als municipis de Manresa, Callús, Súria, Premià de Dalt, Vallromanes, Montmajor, la Seu d’Urgell, el Coll de Nargó, la Pobla de Montornès, Cambrils i la Sènia.

En el decurs de la investigació els agents van poder determinar que el grup estava format per catorze persones, a més de diversos col·laboradors que els hi facilitaven l’existència de les plantacions.  També disposaven de l’ajuda de dos electricistes que s’encarregaven de fer totes les connexions fraudulentes durant les instal·lacions dels cultius. A més, també tenien un administrador de finques que els buscava immobles on poder fer-hi les plantacions.

En una fase més avançada de la investigació els agents van saber que la majoria d’investigats compartien el subministrador. Aquesta persona, sota l’aparença de tenir un negoci lícit de jardineria, amagava el cultiu massiu d’esquetxos de marihuana per a la seva venda. A l’interior d’una de les seves naus es van localitzar 20.000 esquetxos de marihuana perfectament envasats en cubetes de metacrilat. A més, també se l’acusa de comprar posteriorment la producció de marihuana d’aquestes plantacions i exportar-la a diversos països d’Europa.

Finalment, l’operació es va desenvolupar en diverses fases entre el 26 de gener i el 23 de febrer, i va permetre detenir un total de 20 persones. Durant els escorcolls es van comissar 26.000 plantes de marihuana, 34.000 euros en efectiu i dues armes de foc.

La magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Manresa va decretar ingrés a presó per a onze dels detinguts.

Al 2017 Aqualia va detectar 5 fraus a la Pobla de Montornès, que suposen 1,5 milions de litres d’aigua

A la imatge, un comptador fraudulent.

Connexió directe a la xarxa sense comptador.

Aqualia porta a terme una campanya continua per vigilar, controlar i detectar possibles accions fraudulentes de consum d’aigua amb el comptador manipulat o connexions sense autorització a la xarxa general, donat que aquest fet afecta negativament a tots els usuaris.

El personal d’Aqualia inspecciona periòdicament la xarxa d’abastament d’aigua per realitzar aquest control. Durant el 2017 es van localitzar cinc fraus, corresponents a 1.562.000 litres d’aigua defraudats.

Al moment en què els inspectors del Servei Municipal d’Aigües detecten un possible frau, s’estén acta, adjuntant fotos per a l’estudi del mateix. En confirmar-se el frau, es procedeix al canvi de comptador i a la comunicació certificada al propietari de l’habitatge. En els casos més extrems, es procedeix a iniciar un procediment judicial.

Les accions fraudulentes perjudiquen a tota la població. Per això, l’Ajuntament i Aqualia demanen la col·laboració dels veïns perquè, en cas de tenir coneixement de situacions de connexions il·legals, comptadors manipulats o ús inapropiat de l’aigua, ho comuniquin a l’empresa. Ho poden fer a través del telèfon d’Atenció al Client 900 81 40 81-, on també seran ateses les consultes o dubtes al respecte.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies