TOTS 21

El Govern de la Pobla de Montornès demana més treball policial en les ocupacions il·legals al municipi

Imatge d’arxiu de La Pobla de Montornès. Foto: Ajuntament

El Govern de la Pobla de Montornès ha fet públic un comunicat en el qual considera «que el problema existent a la urbanització Castell de Montornès amb les ocupacions il·legals d’habitatges necessita de més pressió policial perquè es pugui solucionar». L’alcalde, Francesc Larios, «vol diferenciar entre les ocupacions a causa de situacions socioeconòmiques complicades, on els Serveis Socials han de treballar-hi, i les que estan organitzades per màfies que busquen espais per portar a terme les seves activitats il·legals o treure diners a aquestes famílies sense habitatge».

Larios recorda que des de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès s’han mantingut reunions amb altres administracions per intentar trobar solucions per a un problema real, però que no és exclusiu del municipi, ja que les màfies aprofiten els buits de la legislació actual per ocupar deforma il·legal habitatges, com s’ha vist recentment en localitats veïnes.

Recorda, a més, que un Ajuntament de la mida del de la Pobla té molt poca capacitat d’incidir en una problemàtica com aquesta, ja que té unes competències i uns recursos molt limitats, però si que pot fer pressió en altres administracions i això és el que ha fet els darrers dos anys i seguirà fent fins que no s’hagi solucionat.

Per això, l’Ajuntament de la Pobla de Montornès «dona suport a la manifestació/concentració convocada per l’Associació de Veïns de la Urbanització Castell i Flor de l’Ametller aquest dissabte, 7 d’agost per denunciar la ocupació il·legal d’habitatges en aquest sector del municipi».

Redacció

 

La Pobla de Montornès estrena el Gall com a nova bèstia del seguici popular

El Gall de La Pobla de Montornès. Foto: Cedida

La Pobla de Montornès ha estrenat aquesta nit de divendres un nou element festiu que s’afegeix al seguici popular i se suma com a bèstia -de foc i aigua- al drac de la Pigota. Es tracta del Gall, un element gairebé únic a Catalunya i sense dubte únic a les comarques de Tarragona. En plena Festa Major, ha vist la llum públicament en un acte que ha congreat una gernació amb 400 persones celebrat al pàrquing de l’Estació.

La idea va sorgir d’una pluja d’idees del grup de timbalers de l’Associació Amics de Montornès, entitat que és veritable motor cívic i cultural de la vila. Feia sis anys que els timbalers, que ara són 30 persones, recaptaven diners en rifes de Nadal i sopars populars. ‘Vam veure que antigament, a La Pobla tothom tenia un corral amb galls i gallines a casa seva i n’hem volgut fer un recordatori, a la vegada que un homenatge als avis o àvies de la vila’, deia a Tots21 Verònica Garcia, vicepresidenta de l’entitat. El Gall té 13 punts de foc i aigua i s’usarà pels correfocs i correaigües.

Els organitzadors de l’acte havien tingut overbooking de públic en l’estrena pública del Gall, per la qual cosa van haver de canviar d’escenari i traslladar-lo a l’aparcament de l’Estació, amb capacitat per a mil persones i que ha vist reduït l’aforament a 400. Tot i això, l’interès ha estat molt gran entre la població de La Pobla. L’acte s’ha seguit assegut, amb distància social, mascareta i control d’entrada amb quatre fileres d’accés.

L’acte ha estat ben cuidat i s’ha tirat una catifa vermella per on hi circulava el públic, a modus de la festa delsÒscars. El drac de La Pigota ha fet de padrí i la presentació del Gall ha tingut una prèvia també cuidada amb el passi del curtmetratge ‘El pollastre’, dirigit per Jordi Pardo. De càmera ha exercit Robert Mora, mentre que l’equip de producció ha estat format per Marta Masó, Jordi Fortuny i Dolors Figuerola.

Hi han assistit la diputada del Parlament per la demarcació de Tarragona, Raquel Sans, l’exsecratari 1r de la mesa del Parlament i actual director general, Eusebi Campdepadrós; la codirectora del Fic-Cat Sra Cristina Gambín, la vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari Popular i Festiu de Catalunya, l’alcalde, Francesc Larios, la primera tinenta d’alcalde, Gemma Barceló, i els regidors i regidores de l’Ajuntament de la Pobla

Acte seguit s’ha passat en pantalla el curtmetrarge i s’ha procedit a l’acte de la benedicció fet pel mossèn de la parròquia, Joan Maria Ferrer. A continuació ha ballat el Gall per primera vegada sol, després, el Drac La Pigota, i a continuació el Gall amb alguns nens de la Pobla, ‘ja que volem començar una nova tradició’, comentava la vicepresidenta de l’entitat. Finalment, han ballat per primer junts el Gall i la Pigota acompanyats del toc dels dos grups de timbalers

L’àudiovisual es va començar a enregistrar abans de la pandèmia i que aquest estiu s’ha pogut acabar el rodatge. El curtmetratge, on hi participa la majoria de la gent del poble, és la presentació de la nova bèstia de foc i aigua que han impulsat la Banda de Timbals de la Pobla, de l’Associació Amics de Montornès.

 

 

El passi del curtmetratge ha estat un moment molt emotiu, ja que des de l’inici del rodatge ha passat un any i mig, un temps dur en què sota pandèmia han passat moltes coses, i alguns veïns del poble han mort. És un record per tot el col·lectiu que forma aquest poble tan unit.

El Gall, nom que li han posat a la bèstia, porta el color groc en memòria dels presos polítics, ja que molts veïns de la pobla van anar a ballar sardanes davant la presó de Mas d’Enric, on estava empresonada la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

A tot Catalunya hi ha molt poques bèsties de foc i aigua, El Gall en serà la cinquena, és per això que aquesta bèstia és força única, pel seu significat, per haver nascut en temps de pandèmia i per reivindicar valors de llibertat i de la gent gran, ja que el significat de fons d’El Gall és recordar que abans hi havia un gall al corral de cada casa del poble. Les mides de la nova bèstia són 2,80 metres d’alçada per 3,50 de llargada i un pes aproximat de 35 quilos. Té onze punts de foc i un d’aigua, i serà apadrinat per la pigota, la bèstia de foc de la Pobla.

La Pobla de Montornès és un poble de la comarca del Tarragonès, de 3.000 habitants, en el nucli urbà hi resideixen unes 1.000 persones, la resta pertanyen a les urbanitzacions Castell de Montornès i Pobla Mar. L’Assocció Amics de Montornès està presidida per Dani Olivé.

J. Garcia

 

La Pobla de Montornès presenta una nova bèstia de foc i aigua, El Gall

Imatge d’arxiu de La Pobla de Montornès. Foto: Ajuntament

Divendres 30 de juliol a les 22 h a la plaça de la Bassa de la Pobla de Montornès s’estrenarà el curtmetratge «El pollastre», un audiovisual que es va començar a enregistrar abans de la pandèmia i que aquest estiu ha pogut acabar el rodatge i ja podrà veure la llum a finals de mes. El curtmetratge, on hi participa la majoria de la gent del poble, és la presentació de la nova bèstia de foc i aigua que han impulsat la Banda de Timbals de la Pobla, de l’Associació Amics de Montornès.

El curtmetratge serà un moment molt emotiu, ja que des de l’inici del rodatge ha passat un any i mig, un temps dur en què sota pandèmia han passat moltes coses, i alguns veïns del poble han mort. Serà un record per tot el col·lectiu que forma aquest poble tan unit.

El Gall, nom que li han posat a la bèstia, porta el color groc en memòria dels presos polítics, ja que molts veïns de la pobla van anar a ballar sardanes davant la presó de Mas d’Enric, on estava empresonada la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

A tot Catalunya hi ha molt poques bèsties de foc i aigua, El Gall en serà la cinquena, és per això que aquesta bèstia és força única, pel seu significat, per haver nascut en temps de pandèmia i per reivindicar valors de llibertat i de la gent gran, ja que el significat de fons d’El Gall és recordar que abans hi havia un gall al corral de cada casa del poble. Les mides de la nova bèstia són 2,80 metres d’alçada per 3,50 de llargada i un pes aproximat de 35 quilos. Té onze punts de foc i un d’aigua, i serà apadrinat per la pigota, la bèstia de foc de la Pobla.

La Pobla de Montornès és un poble de la comarca del Tarragonès, de 3.000 habitants, en  el nucli urbà hi resideixen unes 1.000 persones, la resta pertanyen a les urbanitzacions Castell de Montornès i Pobla Mar.

Per assistir a l’acte cal reservar prèviament l’assistència, ja que les places són limitades degut a les restriccions de seguretat i sanitàries.

Reserves /
Per tal de fer la reserva, podeu trucar al telèfon 661422333, abans del dia 28 de juliol.

Redacció

 

ERC reclama al govern que aïlli l’escola de la Pobla de Montornès de les molèsties dels trens d’alta velocitat

Imatge de l’escola. Foto: ERC

Els trens de la línia ferroviària d’alta velocitat al seu pas per la Pobla de Montornès (el Tarragonès) provoquen molèsties a l’alumnat i el professorat de l’escola pública del municipi per manca de protecció acústica que els aïlli dels sorolls i les vibracions. Aquesta situació ha sigut traslladada per la senadora tarragonina d’ERC Laura Castel Fort al secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, per tal que els serveis tècnics d’ADIF estudiïn la possibilitat d’allargar les pantalles acústiques que hi ha instal·lades actualment en el tram de línia que travessa la població però que no arriben a protegir la zona escolar.

L’alcalde, Francesc Larios Mercadé, va traslladar aquesta problemàtica a la senadora Castel durant una visita recent al municipi, on va estar acompanyada pel també senador republicà per la demarcació Josep Rufà Gràcia. Larios explica que “les escoles de la Pobla de Montornès estan ubicades just on finalitzen les pantalles acústiques de la via del tren, i queden totalment desprotegides de sorolls i vibracions, amb l’agreujant que en la situació sanitària que patim han hagut de tenir les finestres obertes durant el curs que ara ha acabat”. La senadora i l’alcalde esperen que el govern espanyol pugui efectuar una actuació ràpida per solucionar el problema de cara al curs vinent.

Laura Castel afirma que “traslladem les necessitats del territori allà on calgui” i afegeix que aquest cas de la Pobla de Montornès és “una mostra més que parlant es poden trobar solucions a tot i que cal estar a prop de la gent. Fer política és aportar solucions”.

Redacció

 

La Pobla de Montornès suspèn durant un any les llicències de piscines particulars

Durant el primer trimestre del 2021 s’ha quintuplicat la demanda de llicències d’obres per piscines municipals respecte als altres anys. Foto: Ajuntament

El passat 9 d’abril, el ple de la Pobla de Montornès va aprovar per majoria absoluta (amb els vots a favor d’ERC, Centrats i el regidor no adscrit Fèlix Lillo, l’abstenció d’Ampm i el vot en contra de Podem) la suspensió de llicències de construcció de piscines durant un any al terme, atès que les normes urbanístiques són de l’any 1981 i no en regulen la construcció. Fruit d’això, la intenció és adaptar la normativa i que es puguin dur a terme d’una forma més sostenible.

Segons explicava l’alcalde, Francesc Larios, a Tots21, «la pandèmia ha canviat el costum i els hàbits de molts de nosaltres i això també inclou les segones residències, que durant el primer trimestre del 2021 s’ha quintuplicat la demanda de llicències d’obres per piscines municipals respecte als altres anys. El fet de no tenir unes normes urbanístiques clares pel que fa a la construcció de piscines -continua- ha generat un creixement d’aquest espai d’oci d’una manera poc sostenible pel nostre municipi»

El batlle recorda «els problemes que patim de subministrament, on la demanda d’aigua, sobretot als mesos estivals, és molt superior al cabdal que en podem obtenir dels nostres pous i que se sumen a una xarxa de canonades obsoletes a les urbanitzacions que pateixen moltes avaries , tant pel desgast com per les avaries produïdes pels inevitables talls d’aigua que se’n fan».

L’any 2019 «ens vam trobar que finalitzava la reserva que teníem per connectar-nos a la xarxa del CAT i vam poder negociar una nova pròrroga de dos anys més, amb una bonificació del 100 % del cànon de reserva que es pagava anteriorment. El mateix Consorci d’aigües de Tarragona ens està revisant el projecte per fer la connexió fins al dipòsit de Poblamar (amb un cost aproximat a 800.000 €), ja que és el més proper al punt de connexió, que es troba al costat de l’autopista», explica Larios.

Paral·lelament, l’any 2020 «vam fer diverses actuacions, com recuperar el pou de l’escorxador, que fins ara estava inactiu i així poder obtenir 9 m3/l’hora, reparacions al Pou del Barranc, que ens subministra 4 m3/l’hora i el subministrament d’aigua mitjançant vehicles cisterna per evitar fer més talls d’aigua a l’estiu. Aquesta darrera actuació ha comptat amb una subvenció de 3.558,60 € a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua».

Durant aquests mesos que han transcorregut del 2021 «hem fet reparacions a les canonades i així evitar la pèrdua de 5 m3/l’hora i tenim previstes pels pròxims dies dues actuacions per recuperar el pou Flor, del que estimem treure’n 15 m3/hora i col·locar una bomba addicional al pou de Rubials, atès què és el pou que més aigua ens subministra», conclou l’alcalde.

J.G.

 

Mor un conductor veí de Torredembarra en un accident a la rotonda de les Gavarres

Un conductor va morir aquest diumenge a la nit en un accident de trànsit a la T-11, a l’altura de les Gavarres. L’home, veí de Torredembarra, va impactar contra un mur de ciment al quilòmetre 14 d’aquesta via en sentit Tarragona. Els fets van tenir lloc aquest diumenge a les 21.30 hores i fins al lloc s’hi van desplaçar Bombers, el SEM i diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra.

Es tracta d’una persona mot coneguda a Torredembarra, Marc Serrano,  ja que la seva família regenta el restaurant Roques Planes, al polígon del mateix nom, segons desvetlla Torredembarra Actualitat.

Es desconeixen encara les causes de l’accident. Segons ha avançat el ‘Diari de Tarragona’, l’home tindria uns quaranta anys i seria veí del Tarragonès. Quan els Bombers van arribar al lloc, l’home ja havia mort a causa de l’impacte.

 

La Pobla de Montornès es mulla per reobrir, aquest estiu, la piscina

Imatge d’arxiu de la piscina. Foto: Ajuntament

La piscina municipal de la Pobla de Montornès va romandre tancada al públic la temporada passada, coincidint amb l’esclat de la pandèmia, perquè el govern va considerar “inviable” aplicar-hi la normativa de prevenció de la propagació de la covid-19 vigent en aquell moment i va optar per prioritzar “criteris de prudència i responsabilitat”. Ara, el consistori ha planificat un escenari d’obertura, tot i estar pendent del Procicat i que la situació sanitària no registri retrocessos greus.

La regidora d’esports, Vanessa Blanco, confirma que “estem treballant per poder obrir les piscines municipals aquesta temporada” 2021 i especifica que “avancem per tenir-ho tot a punt i, en les pròximes setmanes, es concretarà el format, en quines condicions es podrà obrir i quin serà el calendari”.

Un dels primers moviments que ja ha materialitzat en aquest sentit és la posada en marxa dels tràmits de contractació del servei de socorrisme i del manteniment de la piscina.

Les tasques de salvament i manteniment de la piscina les haurà de presta l’empresa adjudicatària, tal com queda recollit en les bases de la licitació, “entre finals de juny i principis de setembre.

Redacció

 

La Pobla de Montornès liquida el 2020 amb un romanent de tresoreria d’1,4 MEUR

Francesc Larios, alcalde de La Pobla de Montornès, fotografiat al seu despatx. Foto: Tots21

Aquest dimarts 18 de maig es va celebrar un ple extraordinari a la Pobla de Montornès on es va donar compte del romanent de tresoreria del 2020, que ascendeix a 1.453.464,96 € i que reflecteix l’excel·lent gestió econòmica de l’actual equip de govern. Durant el 2020 es van liquidar els crèdits bancaris i sobretot, es van donar de baixa serveis innecessaris i factures errònies que de forma sistemàtica s’anaven pagant per falta de fiscalització de l’antiga regidoria d’Hisenda. A aquesta gestió s’hi ha d’afegir l’increment en les subvencions atorgades per les diferents inversions a realitzar al municipi.

«Aquest romanent ens permetrà avançar algunes de les inversions previstes per als següents anys», segons afirmava l’alcalde, Francesc Larios, com són el canvi de l’enllumenat d’una gran part de les urbanitzacions (215.000 €), la construcció d’hidrants/boques d’incendis (88.736,05 €), la legalització de quadres elèctrics (15.000 €), la instal·lació d’un columbari al cementiri municipal (16.000 €) la reforma de les antigues escoles per reconvertir-la en un centre cultural/biblioteca (167.996,12 €) o la construcció d’un bar municipal al voltant de la piscina que pugui donar servei durant tot l’any (40.431.88 €), totes elles amb subvencions superiors al 80%.

Aquestes modificacions per a realitzar noves inversions al municipi van ser aprovades amb els vots a favor d’ERC, Centrats, Podem i del regidor no adscrit, Félix Lillo i amb el vot en contra dels regidors de AMPM.

Redacció

 

La Pobla de Montornès celebrarà el Campus d’Estiu del 28 de juny al 28 d’agost

La Pobla de Montornès celebrarà el Campus d’Estiu del 28 de juny al 28 d’agost al Pavelló Municipal en horari de 9:00 a 13:00 hores. Es tracta d’un campus destonat als nascuts entre el 2007 i el 2017 (ambdós inclosos). Les activitats formen part del projecte esportiu i lúdic. Hi haurà dos dies a la setmana de piscina i les places són limitades. El servei està supeditat a un mínim d’inscripcions.

La pandèmia del coronavirus ha requerit adaptar el servei per tal de minimitzar els riscos i garantir la seguretat de tots els infants, informa l’Ajuntamet. Les novetats són aquestes:

1. Grups de convivència: Es formaran grups de convivència segons la regulació actual amb 1 monitor de referència. Aquests grups no esbarrejaran amb d’altres i el monitor/a serà sempre el mateix per a totes les activitats que faci el grup durant el dia.

2. Diferents punts de trobada: Es distribuiran diferents punts de trobada distribuïts als espais que s’utilitzaran. A l’inici del campus es lliurarà un calendari amb els punts on les famílies deixaran i recolliran els seus fills ifilles.

3. Compliment de les mesures d’higiene i salut: Els monitors/es vetllaran pel compliment de la neteja de mans freqüent i l’ús de mascareta. Cada nen/a haurà de portar la seva mascareta de casa.

Aquestes mesures podran ser actualitzades segons l’evolució de la pandèmia i les recomanacions de les autoritats sanitàries. Les inscripcions presencials es faran els divendres 22 de juny.

• Horari d’Inscripcions: 18:00 a 19.30h

• Lloc: Pavelló Municipal

• Quan es realitzi la inscripció també caldrà realitzar el pagament en efectiu (Es recomana portar la quantitat justa)

Recordeu respectar les mesures de prevenció el dia de les inscripcions (distancia de seguretat, ús de mascaretes i utilització del vostre bolígraf)

Una vegada començat el campus les inscripcions es faran cada dilluns a les 9:00 hores al Pavelló Municipal. Aquesta anirà lligada a la disponibilitat de places dins d’aquell torn sense superar en cap cas el límit.

Torns i preus

1-TORN DEL 28 DE JUNY AL 2DE JULIOL 30€

2-TORN DEL 5 AL 9 DE JULIOL 30€

3-TORN DEL 12 AL16 DE JULIOL 30€

4-TORN DEL 19 AL 23 DE JULIOL 30€

5-TORN DEL 26 AL 30 DE JULIOL 30€

6-TORN DEL 2 AL 6 D’AGOST 30€

7-TORN DEL 9 AL 13 D’AGOST 30€

8-TORN DEL 16 AL 20 D’AGOST 30€

9-TORN DEL 23 AL 27 D’AGOST 30€

• Import: 30€ per setmana.

• Descompte germans: 5€ de descompte per germà.

El preu no es pot modificar. Degut a la situació excepcional del Covid-19 els grups seran tancats cada torn i no es farà preu per dies ni cap tipus de modificació.

Documentació necessària:

• Sol·licitud d’inscripció

• Declaració responsable d’absència de simptomatologia compatible amb

Covid19.

• Còpia del llibre de vacunes al dia (imprescindible)

Què han de portar el participants al campus?:

• Roba còmoda i bambes per fer esport.

• Banyador, tovallola i xancletes. Si cal manguitos ho han de portar de casa.

• L’esmorzar i una ampolla d’aigua tot dins d’una bossa. No es podrà compartir.

 

Natxo Solano rellevarà Òscar Ciurana com a regidor del grup municipal d’ERC a La Pobla de Montornès

Natxo Solano. Foto: Cedida

Natxo Solano es convertirà aquest mes de maig, en el transcurs d’un ple municipal extraordinari, en nou regidor de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès. Solano substituirà dins el grup municipal d’Esquerra Republicana Òscar Ciurana, que en el ple del passat divendres 9 d’abril va renunciar a la seva acta de regidor per motius personals.

En les properes setmanes s’acabaran de definir les competències que assumirà el nou edil republicà i quedarà tancat el nou cartipàs municipal.

Natxo Solano Castelló, de 53 anys, va ocupar la cinquena posició de la candidatura d’ERC en les darreres eleccions municipals. Electricista de professió, és empresari. Actualment és vicepresident del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès i va ser membre de la Comissió municipal de Festes. També va jugar a futbol al club local.

 

Francesc Larios: ‘Amb la pandèmia, ara tenim més gent que mai a La Pobla de Montornès’

Francesc Larios, alcalde de La Pobla de Montornès, fotografiat al seu despatx. Foto: Tots21

Francesc Larios complirà al juny dos anys com a alcalde de La Pobla de Montornès. L’Ajuntament que es va trobar no és el que li agradava i l’està redireccionant amb el seu equip de govern. Enmig s’ha trobat amb l’emergència de la pandèmia. Malgrat que la covid-19 ha centrat els grans esforços del consistori, ha iniciat una etapa de desenvolupament de projectes que es començaran a veure enguany.

Quin balanç fa de l’any de la pandèmia, el primer complet com a alcalde i quines han estat les prioritats?

El 2020 ja l’afrontàvem com un any complicat, era el nostre primer pressupost i teníem molt clar que havíem de picar molta pedra. Teníem un pressupost estressat, molt carregat de despeses contínues que no tenien cap servei al darrere. No tenia sentit pagar uns interessos al banc per uns diners que ja teníem i no usàvem. Hi havia moltes coses que feien que el pressupost fos molt limitat. Entre tot l’equip de govern vam donar de baixa línies de telèfon que ningú sabia on anaven, però que tenien un impacte econòmic de 10.000 euros a l’any a les arques municipals. També vam donar de baixa alarmes duplicades, factures d’una deixalleria que no es netejava mai,… Vam eliminar el privilegi que els regidors disposessin de passi lliure per a la piscina municipal. El primer any vam generar un estalvi de 50.000 euros.

Altrament, les ordenances municipals tenien més anys que jo i els contractes estaven sense licitació.

Per què no es licitaven?

Els contractes són per quatre o cinc anys i quan s’acaben, s’han de tornar a licitar, però no es va fer i es van anar acumulant. Molts estaven amb pròrroga, fet que disparava el preus. Teníem dos bars municipals sense permisos,…

Hi havia deixadesa municipal?

Jo crec que als darrers anys hi hagué una relaxació.

O faltava personal municipal per afrontar-ho tot?

No. Ara som menys regidors que abans -set contra sis-,  i tampoc tenim càrrec de confiança contractat. La gestió municipal, el dia a dia, és molt dur. Són hores d’estar a sobre i buscar solucions, no simplement pagant. Els diners s’han de gestionar com si fossin teus. Vam afrontar la neteja del mercat, que ho vam encarregar als paradistes, vam començar a posar ordre en licitacions, en ordenances, i els primers sis mesos veiem passar les subvencions: no teníem cap projecte preparat, l’antic govern no ho havia fet. Ens vam plantejar l’any per posar ordre i començar a fer projectes del que volíem realitzar aquests quatre anys.

I aleshores esclatà la pandèmia

Sí, tot l’equip de govern li vam haver de dedicar molt de temps i molta responsabilitat, des de la distribució del mercat, a com es farien les votacions el 14-F, o anar-hi a  col.locar les tanques dels recorreguts que havien de fer els electors. Totes les hores que dediques a això, no ho pots fer en altres temes. Tots els regidors han fet una feina excel.lent afrontant la pandèmia. En primer lloc, vam buscar la seguretat, amb les restriccions que vam imposar, tancant parcs i creant la borsa de voluntaris, que gestionada per la tinent d’alcalde Gemma Barceló i la regidora Vanessa Blanco, va resultar un èxit. Vam arribar a tenir més voluntaris que no pas gent que necessités el voluntariat, això és molt representatiu del tipus de ciutadans que tenim. Van ajudar la gent gran a dur-los la compra i els medicaments. Arran de la necessitat de la pandèmia va sorgir l’agrupació local de protecció civil, que fa una gran tasca de suport, com ara ajudant a la vacunació massiva, a les eleccions o en el mercat.

Van ajudar al comerç?

Per primer cop vam crear una partida econòmica d’ajuda al comerç local. La partida és de promoció econòmica. Ens vam fer càrrec del cost de la publicitat a la revista municipal. Per Sant Jordi, amb compres mínimes de deu euros, l’Ajuntament regalava una rosa. Hem tirat endavant la campanya ‘Jo compro a La Pobla’, una manera d’incloure tothom, bars, restaurants, botigues,…

Hi haurà festes i activitats culturals enguany?

Quant a les festes, les hem tornat més culturals del que eren. Enguany hem fet tres obres de teatre i la festa de l’estiu, que abans es concentrava en tres dies, la vam allargar en el temps, amb activitats cada setmana durant dos mesos. Vam ser els primers a reobrir el mercadet. No vam buscar la posició còmode de tancar-ho tot. La premisa era que fos segur. En canvi, no vam veure segur, perquè no ho podíem controlar, la piscina municipal, que no la vam obrir a l’estiu.

Què faran quant a festes i actes culturals?

Hem mantingut el pressupost de festes respecte al de 2020, abans de la pandèmia, sabent que no es podran fer festes com en 2019. Enguany tenim més experiència. Apostem més per la cultura, amb formats reduïts i controls d’entrades i sortides. Hem organitzat tres obres de teatre i cada cop ha vingut més gent. Buscarem també coses noves.

No han tingut puntes de contagi?

No, en quantit de contagis, no n’hem tingut.

Van tirar endavant projectes municipals en 2020?

És una de les coses de les que més satisfet estic: projectes com la il.luminació del poliesportiu -mancat de bona lluminària-, el canvi del sostre, la creació del Centre Cultural, un carril bici que uneixi el nucli amb la urbanització del Castell, que tindrà il.luminació, l’arranjament i legalització de dos  bars, l’arranjament de voreres… tot això té projectes i subvencions. Tot i patir la pandèmia, el 2020 hem tirat endavant la preparació d’aquestes projectes amb subvenció al darrere. Faig una valoració excel.lent del treball fet pels regidors.

Ara ens plantem en 2021 amb aquests projectes preparats per fer. També vam canviar els contenidors de la brossa. Al 2021 es començaran a executar els projectes: hem començat amb  l’enllumenat del poliesportiu, vam obrir els sobres digitals per legalitzar el bar de la plaça de la Bassa, surt a licitació el sostre del pavelló, tot i que l’administració, i més en situació de pandèmia, va molt lenta. Tenim salut financera, tenim projectes i tenim subvencions. Aquest any i el que ve veurem el fruit de la feina feta el 2020.

El pressupost municipal d’enguany s’incrementa més d’un 7% respecte a 2020 i les inversions pugen més d’un 250% sobre 2019. Què ha passat aquí?

Hem anat retallant serveis innecessaris, i a més, hem anat demanant subvencions que acompanyen els projectes. Si esperes a la subvenció per fer coses, no arribes a temps. El Centre Cultural costarà 140.000 euros, i ens han otorgat 120.000 euros.

La inversió que quedarà fer serà l’arribada de l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona. Caldrà fer primer el projecte. Tinc la intenció de tornar-me a presentar dins de dos anys, però encara que hi hagués un canvi polític, qui entri es trobarà projectes, subvencions concedides i un Ajuntament ordenat. No s’hi val a dir que jo faig les coses mentre jo estigui a l’Ajuntament i després ja veurem, no funciona aixi. És una mentalitat molt equivocada.

‘Tenim salut financera, tenim projectes i tenim subvencions. Aquest any i el que ve veurem el fruit de la feina feta el 2020’. Foto: Tots21

Posi calendari a les obres

La part que depèn de nosaltres està feta. Enguany es farà l’enllumenat del poliesportiu, el sostre o la legalització dels dos bars municipals,

No són legals?

No, no ho han estat mai. Els vam tancar nosaltres. Són temes elèctrics. Es legalitzaran els dos.

Enguany també preveiem fer el canvi d’una zona de l’enllumenat de la urbanització, ho farem per fases per què és una zona molt gran. També farem la il.luminació entre la urbanització i el nucli del poble, arranjarem voreres de la urbanització del Castell. Hi ha altres obres que passaran a 2022, com fer la biblioteca, el bar de la piscina -que es farà de nou-, l’enllumenat d’una part de la zona del Castell o la col.locació d’hidrants.

Faran les inversions congelant taxes i impostos. Com és això?

En la situació que ens trobem, no volem castigar la ciutadania. Al final, hem fet retallades de serveis innecessaris i aconseguit subvencions. Aquí és on havíem de demostrar la nostra capacitat de gestió, no apujant els impostos a la ciutadania. En aquests quatre anys demostrarem que sabem gestionar els recursos de l’Ajuntament com per sense apujar els impostos poder fer inversions i millorar el funcionament del’Ajuntament. També vam congelar, amb una bonificació del 100×100, les taxes a bars i restaurants per ocupació de la via pública. És un tema de sensibilitat.

Ha millorat el servei de la brossa?

Quan vam entrar, al cap a de dos mesos s’adjudicava el servei a FCC. Vam esperar a veure com funcionava. Els nous contenidors es van col.locar a l’estiu, justament en any de pandèmia, en el pitjor moment. Vam veure carències en volum de contenidors i freqüències de servei i vam estar tres mesos negociant amb el Consell Comarcal la incorporació de 71 contenidors nous, mentre vam duplicar la freqüència del cartró i del plàstic, i a l’estiu, de sis a set dies en la fracció resta. La situació ha millorat. És cert que té un cost important, augmentant en 86.000 euros anuals. Ara bé, em dol més gastar mil euros en un servei que no s’usa que no destinar més diners en un servei molt necessari.

Seguix incrementant-se l’empadronament de gent de Barcelona degut a la pandèmia?

Sí, el 2020, el vam tancar amb un increment en empadronaments del 3,8%, unes 115 persones en xifres absolutes, que és molt per al nostre poble. També s’han incrementat els treballs d’arranjament d’habitatges per adequar-los, alguns s’han convertit en primeres vivendes, i també hi ha més llicències de noves piscines. S’han venut més cases que mai perquè som atractius. També hi ha la picaresca de la gent que viu i treballa a Barcelona i s’empadrona aquí. Si els confinen poden venir aquí cada dia i tornar a Barcelona a treballar. Ara tenim més gent que mai.

Els nous empadronats solen teletreballar. Tenen solucionada la implantació de la fibra òptica?

Està instal.lada pràcticament al 99%. Li ha donat una gran empenta la primera tinent d’alcalde. Esperem ser aviat un dels primers municipis que tenen fibra òptica al 100%.

Segueixen els problemes amb els ocupes?

Sí. Hi ha dos tipus d’ocupacions, la de tipus social i els que són conflictius. No podem permetre tenir cases buides i gent sense casa. Molts ocupen vivendes que són dels bancs. Com fomentar que els bancs facin lloguer social? Quan canviem l’ordenança volem posar el límit més alt de l’IBI a aquestes vivendes dels bancs. Que resulta que al banc tant li farà? Doncs tindrem més recursos. Nosaltres no ens podem permetre fer vivendes socials, i menys quan veus que hi ha moltíssimes cases buides, i on la majoria d’elles són dels bancs. La seguretat que podem tenir a La Pobla no solventarà el problema de l’ocupació conflictiva, i sóc partidari de treballar amb els Mossos d’Esquadra. Cal que posin al mapa el problema de l’ocupació al nostre municipi.

Que es venguin moltes cases per la pandèmia és bo, evita ocupacions.

Tindran vigilants municipals o policia local?

El nostre projecte era de proposar policia local mixta. Mixta vol dir una part de policia local i una de vigilants. Estem redactant la relació de llocs de treball per analitzar què necessita l’Ajuntament ara i d’aquí a 15 anys. Però ha canviar la situació amb la futura caserna dels Mossos d’Esquadra de Torredembarra. Si no ha de ser eficient fer-ho mixte, contractarem només vigilants municipals. Volem un mínim de cinc vigilants, ara en tenim un. Aquest mandat ja els tindrem, com també personal d’administració, una o un bibliotecari i un cap de la Brigada Municipal. L’increment es notarà més en els vigilants.

Com està el futur del subministrament d’aigua?

A l’estiu vam haver de fer talls nocturns en el subministrament perquè els pous no donaven més de sí i per l’augment de població per la pandèmia. Vam haver de contractar camions cuba. Vam recuperar un pou, que ens va ajudar molt a limitar els talls a la nit. Enguany, hem previst fer obres per recuperar un altre pou i a l’altre se li posarà una bomba de reserva. Volem ser previsors controlant els dipòsits des del mes d’abril. És una tasca que està desenvolupant el regidor Ivan Garcia. Hem d’arribar a l’estiu amb els dipòsits el màxims plens possibles. Es tracta de buscar solucions immediates perquè més endavant ens connectarem amb el Consorci d’Aigües de Tarragona. El projecte es troba ara en revisió.

No tenen aigua del CAT en cap lloc de municipi?

No i estàvem pagant una reserva d’aigua que vencia als 15 dies d’haver entrat nosaltres a governar. L’anterior govern municipal va decidir que no era una inversió necessària. Ho vam aturar demanant al CAT una pròrroga de dos anys, o ens haguéssim quedat sense la possibilitat de tenir aigua de l’Ebre i això hagués estat una situació insostenible dintre d’uns anys. Ja els vam dir que ens volem connectar al CAT. Quan tinguem el projecte damunt la taula veurem quina és la millor subvenció a la que ens podem acollir.

Volem fer les obres en tres fases. El cost de la primera fase rondarà els 600.000 euros: aquí arribarà l’aigua del CAT des de l’autopista fins a un primer dipòsit situat abans d’arribar al poble. Així ens assegurarem de tenir aigua del CAT. Això ens solucionarà una part dels problemes ja que el terme municipal fa pendent i l’aigua del CAT no arribaria a la urbanització del Castell. Ara bé, al seu cantó, el Castell no hauria d’alliberar aigua per al poble quan hi hagués sequera.

Jaume Garcia

 

Vacunació massiva de vilatans de més de 80 anys a La Pobla de Motornès

Una infermera, vacunant avui un usuari a La Pobla de Montornès. Foto: Tots21

El poliesportiu municipal de la Pobla de Montornès és l’escenari, aquest dijous sant, de la vacunació massiva contra la covid-19 de persones de més de 80 anys de la vila. Durant tot el mati seran 120 les persones cridades a la vacunació. Altres quaranta persones de més de 80 anys que presenten mobilitat reduïda ja van ser vacunades a les seves llars. La segona i definitiva vacunació massiva tindrà lloc el proper 22 d’abril.

La vacunació té lloc al poliesportiu municipal, situat darrere el centre mèdic, donada la seva gran amplitud i previ acondicionament. El lloc ja va ser el triat pel consistori per a la celebració de les eleccions del 14-F justament per aquesta raó, de manera que es minimitzava la possibilitat de contagis. L’alcalde, Francesc Larios, ha subratllat a Tots21 que l’experiència ‘va ser molt positiva i per això l’hem repetida ara amb la vacunació massiva’.

J. Garcia

 

La Pobla de Montornès inicia l’1 d’abril la vacunació massiva contra la Covid-19 amb els majors de 80 anys

Aquest dijous, 1 d’abril, es realitzarà la vacunació massiva contra la Covid-19 a la Pobla de Montornès, que s’administrarà de manera prioritària a les persones més grans de vuitanta anys. Les vacunacions es faran al poliesportiu municipal, espai que l’Ajuntament haurà adequat prèviament, informa el consistori.

Des del centre mèdic ja han començat a posar-se en contacte amb les persones beneficiàries, sigui mitjançant SMS o trucada telefònica, per concretar l’hora per assistir-hi. L’horari de vacunació serà de 8 a 13 hores.

Les persones de més de 80 anys que no han rebut l’avís, poden trucar al centre mèdic (977 648 531) i li comunicaran l’hora de la seva cita per vacunar-se.

 

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès crea el primer Premi de Narrativa Curta

Una vita de La Pobla de Montornès. Foto: Repsol

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha creat el primer Premi de Narrativa Curta Ajuntament La Pobla de Montornès, que té com a objectiu ‘fomentar i promoure l’escriptura i la creació literària en llengua catalana’. Hi poden optar les persones majors de 18 anys o que els facin al llarg de l’any 2021. No hi poden participar les persones que formin part de l’organització.

Les bases indiquen que totes les obres han de ser originals i inèdites i no poden haver estat premiades en altres certàmens literaris. El tema és lliure. Els treballs han d’estar escrits en català, a una sola cara i doble espai, amb lletra Times New Roman o Arial i cos 12. L’extensió de les obres haurà de ser d’un màxim de 6 fulls i un mínim de 3, en format DIN-A4. Es presentaran 3 còpies. A la portada hi constarà el títol de l’obra i el pseudònim de l’ autor/a. Només s’admetrà una obra per autor/a. Per acceptar les còpies s’han de complir tots els requisits esmentats.

Els treballs es presentaran de la següent manera:

– En un sobre A, s’ha d’ incloure un full amb les dades personals de l’autor/a (nom i cognoms, adreça postal, telèfon i correu electrònic). A l’ exterior del sobre s’ ha de fer constar el pseudònim i el títol de l’ obra. El sobre ha de romandre tancat.

– En un sobre B, s’han d’introduir les 3 còpies de l’escrit i el sobre A. En el remitent anirà el pseudònim utilitzat i l’adreça postal de l’autor/a. A l’anvers ha de constar el següent: “Premi de Narrativa Curta Ajuntament La Pobla de Montornès”, i l’adreça C/ Sant Antoni nº 5 43761 La Pobla de Montornès (Tarragona).

El guanyador es compromet a enviar el text premiat en format PDF a l’organització en el transcurs de les 48 hores següents a la comunicació del premi. L’adreça de correu electrònic a la qual s’ha d’enviar és la següent: aj.pmontornes@altanet.org

El termini d’admissió de les obres finalitzarà el dia 30 de juny de 2021. Per als escrits enviats per correu postal la data del mata-segells no podrà ser posterior a aquesta data.

Es designaran dos finalistes d’entre tots els participants, els quals es comprometen a assistir a l’acte de lliurament de premis. Si no poden assistir-hi personalment, circumstància que haurà d’estar degudament justificada, podran delegar la seva representació en una altra persona.

La proclamació del guanyador/a, d’entre els dos finalistes, tindrà lloc en un acte públic que se celebrarà durant el transcurs de la Festa de la Pigota de la Pobla de Montornès, a mitjans d’octubre de 2021.

Per a cada un dels finalistes s’atorgarà un premi en metàl·lic i un record commemoratiu del certamen. El premi del guanyador serà de 300 € i el del finalista de 100 €. A més, l’obra del guanyador es publicarà a la revista local La Pigota de la Pobla de Montornès i a la pàgina web de l’Ajuntament.

El jurat estarà format per tres membres i vetllarà pel compliment íntegre de les bases del concurs. El jurat es reserva el dret de deixar desert el Premi si considera que cap escrit presenta el nivell suficient per a un concurs d’aquestes característiques. El veredicte serà inapel·lable. Es valorarà la qualitat, originalitat i la correcció lingüística i gramatical de les obres presentades.

Els originals de les obres presentades a concurs no es retornaran als seus autors respectius.

 

El mercadet setmanal de la Pobla recupera les parades de roba i marroquineria

Davant les noves mesures preventives adoptades pel PROCICAT, relatives a la #Covid19, des del 20 de març, el mercadet setmanal de la Pobla de Montornès comptarà amb les parades de roba i marroquineria, que se situen a l’avinguda Catalunya, com venia sent habitual.

Els voluntaris de protecció civil de la Pobla de Montornès seguiran ajudant per assegurar el bon funcionament del mercadet i les mesures de seguretat.

 

Campus multi-esport de Setmana Santa a La Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès tornarà a acollir després de l’aturada de l’any passat a causa de la Covid-19 el Campus multi-esport de Setmana Santa 2021, organitzat pel Torredembarra Bàsquet Club, dirigit els nens i nens nascuts entre els anys 2007 i 2016, informa l’Ajuntament.

Es portarà a terme del 29 de març a l’1 d’abril i comptarà amb tots els protocols sanitaris contra la Covid-19. Per a més informació podeu contactar a través del correu electrònic: torredembarrabasquetclub@gmail.com.

Els horaris són els següents: de dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 hores (Pavelló Municipal La Pobla de Montornès i en cas d’obres a la Plaça La Bassa). El preu és de 30 euros.

La inscripció i el pagament en efectiu es farà el divendres 26 de març de 18 a 20 hores en el Pavelló Municipal de la Pobla de Montornès. Es recomana portar la quantitat justa i la inscripció omplerta. Per fer la inscripció també caldrà portar una fotocòpia de la targeta sanitària de l’infant. Els participants al campus han de dur roba còmoda i bambes per fer esport, l’esmorzar i una ampolla d’aigua. No es podrà compartir. Al campus es faran exercicis, jocs i competicions de diferents esports.

 

Ja es coneixen els guanyadors del I Concurs de balcons i aparadors de La Pobla de Montornès

Ja es coneixen els guanyadors del  I Concurs de balcons i aparadors decorats i/o il·luminats de Nadal 2020 a La Pobla de Montornès. Els regidors Oscar Ciurana i Gemma Barceló van recórrer La Pobla de Montornès per a avaluar tots els aparadors i balcons que havien participat en el certamen i que pretenia fomentar l’esperit nadalenc en el nostre poble. “Ha sigut una bonica experiència, la primera edició d’aquest Concurs, que tindrà més recorregut en els pròxims anys. Volíem que el Nadal inundés el nostre poble i ho hem aconseguit, ja que molts dels nostres veïns i veïnes han participat amb boniques decoracions plenes de llum i color”, comentaven els regidors.

Els guanyadors del I Concurs de balcons i aparadors decorats i/o il·luminats de Nadal 2020 a La Pobla de Montornès són:

-Categoria domicili: Avda. Mas Solé núm. 9 casa 5. Urbanització Castell de Montornès

-Categoria comerç: Queviures La Pobla. Avda. Catalunya, 5.

 

La Pobla de Montornès organitza el primer concurs de balcons i aparadors decorats

La Pobla de Montornès il·luminarà els carrers amb llums de colors, perquè l’esperit del Nadal ens acompanyi a tots plegats. Per donar llum a les nostres vides i il·luminar les nostres esperances.

Enguany, l’Ajuntament vodria que tothom col·laborés a guarnir els balcons de llum, de molta llum. Així des del cel, totes les persones que per desgràcia ens han deixat, observin les llums que es dediquen a tots ells i a les persones que estant lluitant en tots els hospitals.

La Pobla premia la millor decoració de Nadal als balcons i aparadors. En el concurs es convoquen dues categories adreçades a dos públics diferents. L’objectiu és fomentar la participació ciutadana en l’esperit nadalenc. Les dues millors decoracions tenen premi.

Tradicionalment, a banda de decorar les cases per dins amb el pessebre o l’arbre de Nadal, sempre hi ha qui penja algun guarniment al balcó o a la façana perquè es vegi des del carrer. Durant aquestes festes, l’Ajuntament de la Pobla organitza la primera edició del concurs d’ornamentació i decoració de Nadal en balcons i aparadors de comerços del municipi.

En el concurs es convoquen dues categories adreçades a dos públics diferents: els veïns i veïnes poden participar en la categoria de balcons, els comerciants poden participar en la decoració d’aparadors de comerços. En tots els casos l’ornamentació ha de ser ben visible des del carrer i es valoren aspectes com l’originalitat i l’efecte estètic. El termini fins inscriure’s acaba el 23 de desembre trucant al telèfon de l’Ajuntament.

La decoració serà lliure, però amb motius nadalencs en qualsevol de les seves formes. La decoració haurà de romandre al lloc fins al 6 de gener. El jurat passarà a valorar els balcons entre el 29 de desembre i el 6 de gener. El mateix 6 de gener es fallarà el concurs.

 

Contacontes a La Pobla de Montornès el 5 de desembre amb Agus Farré i ‘Rodona i blava, contes sobre la terra’

El pati del costat de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès acollirà el dissabte 5 de desembre, a partir de les 11:30 hores, un contacontes a càrrec d’Agus Farré amb ‘Rodona i blava, contes sobre la terra’, concretament amb el conte ‘Ogoshi-Te-Oh-Me’. Aquesta activitat s’havia de realitzar el passat 24 d’octubre, però es va haver de suspendre a causa de les restriccions per la Covid-19.

Aquesta és la història d’una nena que fa el que fan totes les nenes del món. Cada matí, després d’escoltar la flauta de la seva mare, va a l’escola. Però un dia Ogoshi s’endinsarà en un camí diferent: sense voler ha traspassat la llinda d’un Tori, una mena de porta màgica que al Japó es creu que protegeix la natura, i Ogoshi aprendrà coses que potser no coneixia. És una adaptació de la història ‘Els meus amics’, de Taro Gomi. L’edat recomanada és a partir de 3 anys.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19. Aforament limitat i registre d’assistència al mateix lloc, informa el consistori.

 

L’Ajuntament de La Pobla de Montornès obre un llibre de condol pel regidor Damià Bas

Damià Bas. Foto: Cedida

La pèrdua d’una persona estimada, el dol i l’acomiadament són moments difícils en què una família necessita el suport i escalf de les persones que tenen a la vora. Des del consitori municipal s’ha habilitat un llibre de condol pel regidor Damià Bas, que moria el 5 de novembre passat.

D’aquesta manera tothom que ho desitgi pot expressar a la seva família que es comparteix el sentiment d’aflicció per la mort del Damià; una persona estimada per tots/es. Els representants polítics amb representació al ple municipal i les entitats municipals ja hi han participat.

Per això, totes aquelles persones que ho desitgin podran deixar testimoni personal amb unes paraules manuscrites al llibre de condol el divendres 20 de novembre de 9.00 a 14.00 a l’ajuntament municipal i el dissabte 21 de novembre de 9.00 a 13.00 al pati del costat de l’ajuntament. La setmana del 23 al 27 de novembre també ho podreu fer de 9.00 a 14.00 a l’ajuntament municipal.