.

Imatge de la sessió telemàtica celebrada avui

Ple balsàmic a l’Ajuntament de Tarragona. La profunda crisi sanitària i econòmica no dona per baixar a l’arena de la batalla política i així ho han entès els diferents grups polítics, inclosa la CUP, habituament batalladora, que han donat suport a l’equip de govern de tirar endavant ajudes al comerç, la cultura i l’adquisició de material protector per als treballadors del consistori, i seguir amb les desinfectacions d’espais públics. Balsàmic en el to i en les votacions, en què l’equip de govern titllava de ‘constructives’ les intervencions de l’oposició.

Només el PP s’ha abstingut en considerar insuficients els ajuts i ha reclamat una amplíssima bonificació fiscal. Dels 27 regidors, 25 han votat a favor dels modifictius de crèdit, mentre els dos regidors populars s’han abstingut. L’única esquerda ha sorgit amb una dura crítica popular a la concessió d’ajudes a determinats clubs esportius de la ciutat, en incloure a uns i no a d’altres. Els populars, a diferència dels socialistes i de Ciutadans, mantenen una línia d’oposició dura en aquest mandat.

D’altra banda, Ciutadans ha reclamat que els ajuts al comerç i a industrials pugui arribar als dos milions d’euros i siguin ajuts directes. L’equip de govern s’ha compromès a estudiar-ho conjuntament.

El ple ha aprovat així dos modificatius de crèdit per valor de 639.000 euros per lluitar contra el coronavirus i 300.000 euros destinats a alleugerir la crisi al petit comerç, mes ajudes a les produccions cuturals locals.

Es tracta de dos modificatius de crèdit per import de 639.331.06 €. Per una banda, 108.523,06€ són decrets d’emergència per accions directes amb la situació actual del covid-19. Entre aquestes despeses s’inclouen el subministrament mascaretes, ulleres protectores, bates, guants, així com despeses per poder realitzar teletreball per part dels treballadors municipals i que l’Ajuntament no s’aturi.

Així mateix, 300.000 euros més es destinaran a ajuts al comerç de Tarragona; 100.000 euros més destinats a subvencions d’estímul a l’activitat cultural professional, anunciada fa una setmana per l’alcalde Ricomà, i 50.000 euros més a la fumigació d’espais per prevenció covid-19.

Ajudes ‘insuficients’

El PP ha expressat estar d’acord en comprar material sanitari i la fumigació d’espais, però ha titllat ‘d’insuficients’ les ajudes al comerç amb bonificacions del rebut de l’aigua i IBI amb acord entre propietari i llogater. ‘Cal anar més enllà, fer bonificacions del 95% de tasses d’ocupació de via pública, IBI i brossa’, ha defensat el portaveu, José Luis Martín.

Al seu torn, la regidora popular Elisa Vedrina ha atacat les aportaions adiferents clus esportius afirmant que ‘desvirtua el consens municipal sobre concessió de subvencions’, ja que amplien algunes d’elles en alguns clubs i no en altres. ‘No han donat a conèixer amb quins criteris objetius ho calculen’, ha dit. ‘Alcalde, vostè reclamà en un ple quan era a l’oposició un repartiment objectiu que ara no respecta. Això pot provocar perplexitat en les entitats esportives de la ciutat. Cal apostar decididament donant suport als clubs de la ciutat. L’esport de la ciutat necesita conèixer les regles del joc’, ha conclòs.

Al seu torn, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha mostrat la seva preocupació per la situació del sector comercial i industrial i ha demanat ajudes directes i més àmplies: ‘Cal fer una passa més. El gran problema que tindran els comeciants és de no disposar de diner líquid’. Ha demanat destinar ‘entre un miló i dos milions d’euros al sector, amb ajudes de 2.000 a 8.000 euros, acreditant que han mantingut el 100% del planter durant la crisi’, ajudes compatibles amb altres, ‘per donar una mica d’aire a uns negocis que no tenen líquid i cobriria un buit, els grans oblidats, que són els autònoms’.

Sandra Ramos, portaveu del PSC, ha intervingut demanat incloure els propietaris dels locals comercials en els ajuts al lloguer i ha demanat activar ràpidament les ajudes al sector cultural: ‘Sera dramàtic l’estiu perquè molts bandes de Tarragona no podran fer atuacions’. També ha demanat ajudes a la compra de material escolar.

Pel govern, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jordi Fortuny, ha convidat Viñuales a una reunió ‘a veure d’on podem treure els dos milions d’euros. Hem d’anar molt en compte per no trepitjar ajudes d’altres administracions, per no xafar-nos la manguera. Nosaltres ens centrem en complementar-les’.

D’altra banda, la CUP ha criticat no disposar de la radiografia de quines són les necesitats que hem d’apaivagar per saber si estem donant resposta a les necesitats reals de la població i que la infoamció es basi en una recent enquesta amb una mostra de 219 persones. En Comú Podem ha respost afirmant l’enquesta de Ceres afirmant que la seva metodologia és valuosa, mentre el portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, ha intervingut defensant l’actuació de Serveis Socials, que es troba ‘en el pitjor dels escenaris possibles’. També ha demanat a l’alcalde, Pau Ricomà, dotar de tots els recursos que puguin tenir: ‘Estimulin cada sector afectat perquè les solucions els donaran els propis sectors. Tota ajuda és imprescindible per la recuperació de la ciutat’..

L’alcalde, Pau Ricomà, ha respost que fer una radiografia clara de la situació ‘és molt difícil. No podem saber si d’aquí a sis mesos hi haurà més o menys persones afetcades. Ens estem adaptant constatment a la realitat.’ Ha anunciat que les ajudes a la cultura ‘seran les primeres, no les últimes’.

Queixes dels sindicats de l’Ajuntament

En un altre moment del ple, l’oposició ha exposat queixes dels sindicats de l’Ajuntament sobre la manca d’equipament per fer front al coronavirus, especialment vinguda de la Guàrdia Urbana.

Laia Estrada, portaveu de la CUP, posava damunt la taua les queixes expressades pels sindicats en una comissió informativa: ‘Falta d’epis entre els treballadors, falta de comunicació, no hi ha hagut control dels contagis, no s’han fet tests de coronavirus, no tenen informació del procés de desconfinament’, afirmava. Estrada abogava per un control públic de la distribució dels serveis, ‘però l’administració local no es pot quedar de braços creuats. Si vostès no ho poden garantir, facin constància del cas a la Generalitat’.

Rubén Viñuales, al seu torn, ha refermat el suport de Ciutadans a les mesures que implementarà el consistori davant la crisi inesperada, tot i que ha subratllat que la Urbana deia que ‘de mascaretetes FF2 només es van donar un cop i que les ulleres son les de pràctiques de tir’.

Pels socialistes, Sandra Ramos recordava la dificultat d’aconseguir les proteccions. ‘Una altra cosa és mantenir la comunicació amb els treballadors de l’Ajuntament’. Ramos ha destacat que no perilla cap lloc de treball a la casa i ha demanat cobrir la plaça de gerent de Turisme.

Jordi Fortuny ha repost les intervencions dient que ‘una cosa que el govern no fa és estar amb els braços creuats i per això tirem endavant els nous llocs de treball de Recursos Humans i IMET. Hem d’anat a una nova normalitat. La comunicació amb els treballadors ha estat per les vies habituals’, tot i que ha reconegut que ‘no és suficient’ i ’em vaig comprometre a fer reunions perioòdiques amb els sindicats per informar i copsar les qüestions que sorgeixen’. La reivindicació que fan ‘és ferma i merex la màxima consideració en protecció i facilitar els materials. I així s’ha fet’.

Altrament, el ple  ha acordat una Declaració Institucional en què es fa costat als qui pateixen la malaltia i agraeix a les treballadores i treballadors dels serveis essencials i a totes les persones que han realitzat tasques de voluntariat a la ciutat. Així mateix, es reclama a l’Estat poder mobilitzar plenament el superàvit disponible del 2019 sense limitacions per garantir el bon funcionament dels serveis públics i contribuir al benestar i progrés de les persones i de les comunitats locals en el seu conjunt.

Per evitar estar obligats a destinar el superàvit a reduir el nivell d’endeutament net, proposa ‘utilitzar tots els instruments jurídics que siguin necessaris per tal que es procedeixi a la modificació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i, que determina el destí del superàvit pressupostari’.

La sessió ha començat amb un minut de silenci en record a les víctimes de la pandèmia.

Jaume Garcia