.

.

TOTS 21

El Gremi de la Construcció del Tarragonès se suma al Dia del Patrimoni Mundial

Avui se celebra el Dia del Patrimoni Mundial. Cedida.

Avui se celebra el Dia del Patrimoni Mundial. Cedida.

El Gremi de la Construcció del Tarragonès se suma avui a la celebració del Dia del Patrimoni Mundial i advoca per la preservació i conservació del nostre patrimoni com a font de recursos econòmics per a la ciutat de Tarragona.

En concret, el gremi apunta que Tarragona té el patrimoni romà més important de la península Ibèrica i, des de l’any 2000, pertany a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, sent l’única representant de Catalunya.

“Hem de continuar conservant i promovent la nostra essència més autèntica. Hi ha una necessitat de cuidar, protegir, dinamitzar i potenciar el nostre llegat històric i cultural que fa de Tarragona un lloc únic”, ha afirmat Joan Romeu, president del Gremi de la Construcció del Tarragonès.

 

PortAventura World celebra el Nadal amb més de 50 espectacles i shows diaris

Grans i petits podran gaudir de totes les activitats i shows nadalencs a partir del 19 de novembre. Cedida.

Grans i petits podran gaudir de totes les activitats i shows nadalencs a partir del 19 de novembre. Cedida.

La màgia del Nadal torna un any més a PortAventura World per celebrar una de les experiències més especials en companyia de la família. Des del 19 de novembre, el parc temàtic oferirà més de 50 espectacles i xous diaris, amb més de 12 hores de ritme i emoció que impregnaran tots els escenaris i racons del parc. La temporada es clausurarà el 8 de gener després de celebrar la famosa Cavalcada dels Reis Mags, un espectacle pirotècnic en què els Emissaris Reials desembarquen a PortAventura a bord dels seus carruatges flotants des del llac de Mediterrània.

Aquesta edició tan especial del Nadal, que s’estendrà durant 41 dies, comptarà amb l’actuació de més de 150 artistes professionals. Entre els espectacles més aclamats pel públic, en destaquen alguns com «A un pas del teu cor», que se celebrarà al Gran Teatre Imperial de la Xina al ritme de les acrobàcies i les cançons dels ajudants del Pare Noel; «Conte de Nadal», el millor xou sobre gel interpretat pels campions europeus i internacionals d’aquesta disciplina; o «Bubble Magic Christmas», un sorprenent espectacle de bombolles de sabó gegants que tindrà lloc al Temple Màgic de la Xina, entre d’altres.

Els més petits de la família també podran gaudir dels passatges especials ambientats per Nadal com «El Bosc Encantat» de Mèxic, una drecera secreta guiada per gnoms, mags i fades que condueix fins a la casa del Pare Noel; o «Woody Magic Christmas», un recorregut de llums i colors en què nens i adults hauran de buscar l’esperit del Nadal amb l’ajut dels amics de Woody. El programa d’activitats i espectacles es completarà amb les actuacions itinerants que recorreran el parc i altres dels seus xous habituals com «Les Aventures de Tadeo Jones», «Meet & Greet de Sherk» i «Aus del Paradís».

David García, director general de PortAventura World, comparteix la seva visió d’aquest període: «La il·lusió del Nadal és un moment molt especial per a les famílies que ens visiten cada any i, una vegada més, ho tenim tot preparat per oferir una experiència inoblidable. Gràcies a una àmplia oferta temàtica d’espectacles, artistes i ambientació convertirem aquestes dates tan màgiques en un moment emocionant per a tots els membres de la família».

La sostenibilitat guanya protagonisme durant el Nadal

Durant aquesta edició, un total de 350 arbres de Nadal reutilitzables decoraran tots els racons de PortAventura Park i Ferrari Land, així com les zones comunes dels hotels, acompanyats per innombrables ornaments i motius temàtics que vestiran carrers, façanes i edificis. També s’utilitzarà il·luminació led, de baix consum i màxima eficiència, com una nova acció dins dels compromisos per la sostenibilitat de la companyia.

 

Els 64 quilòmetres del riu Gaià seran practicables

Foto de família dels participants avui a la reunió. Foto: Cedida

El riu Gaià, un dels grans entorns naturals de les comarques de Tarragona, serà més proper a la ciutadania i dibuixarà un sentit global, fixant un relat ambiental, sostenible i fins i tot turístic que fins ara era només parcial.

La Diputació s’ha posat al capdavant d’un projecte per impulsar el riu com a recurs de natura, lleure, identitat i història mitjançant un itinerari transitable a peu al llarg dels seus 64 km: el Camí de les Terres del Gaià i que compta amb 22 municipis de la zona, quatre Consells Comarcals i entitats socials i ambientals, amb les que s’ha consensuat el que serà el projecte.

Aquest és l’objectiu de la Taula del Gaià, organisme que aquest dijous ha renovat el protocol de col·laboració entre les diferents administracions que hi participen: la Diputació de Tarragona, els 22 ajuntaments per on transcorre el riu (Santa Coloma de Queralt, les Piles, Pontils, Querol, el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Bràfim, Montferri, Vilabella, Salomó, Renau, el Catllar, la Riera de Gaià, la Secuita, la Nou de Gaià, Vespella de Gaià, Rodonyà, Tarragona, Altafulla, Masllorenç i el Montmell) i els quatre consells comarcals d’aquest territori (Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Penedès i Tarragonès).

La presentació pública de l’acord ha tingut lloc aquest dijous, dia 10 de novembre, al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte encapçalat per la presidenta de la institució, Noemí Llauradó, i en què, a més dels representants dels ajuntaments i els consells comarcals, també hi ha assistit el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació, Josep Forasté, i membres de les associacions ciutadanes implicades en aquesta iniciativa mediambiental i patrimonial. Aquestes són l’Associació Mediambiental la Sínia, Hort de la Sínia, Centre d’Estudis del Gaià, Associació Terres del Gaià, Institut d’Estudis Vallencs, Associació Som Terra de Safrà, i Amics de Sant Magí de la Brufaganya.

«Es tracta d’un projecte molt engrescador basat en un dels eixos del nostre Pla de Mandat, com és la sostenibilitat, des del punt de vista mediambiental i també econòmic i social. La Taula del Gaià ha d’afavorir aquesta triple sostenibilitat, promovent la millora del riu i del seu entorn per tal que reverteixi al territori també pel que fa al turisme i l’economia dels 22 municipis, refermant-se alhora com a actiu antropològic i d’identitat col·lectiva», ha indicat la presidenta de la Diputació a l’inici de la trobada. De la seva part, el diputat Josep Forasté ha refermat el caire sostenible del projecte, que a més d’impulsar la conservació del riu, «el posarà a l’abast de la ciutadania, tot aprofitant els seus actius naturals i patrimonials, que són evidents i molt destacables».

Un camí practicable

Del protocol que s’ha presentat aquest dijous se’n derivarà la redacció d’un projecte que permetrà fer el camí practicable en tot el seu traçat i harmonitzar-ne la senyalística. Així, s’avançarà en relació a l’avantprojecte, 2021-2022, que fins ara ha servit de guia per disposar d’una visió de conjunt en totes les actuacions que es duguin a terme en el futur, com ara la senyalització, l’adequació de petites zones de regulació d’ús públic o la millora de passos o cruïlles del riu, entre altres.

El Camí de les Terres del Gaià inclou com a punt de l’itinerari l’Albereda de Santes Creus, propietat de la Diputació de Tarragona, institució que hi treballa per la renaturalització de l’indret per tal de consolidar-lo com a espai natural i pedagògic de referència. D’altra banda, municipis com Querol o el Catllar ja han dut a terme actuacions emmarcades en el Camí de les Terres del Gaià, tal com han detallat els seus respectius alcaldes durant la trobada a la Diputació. A Querol, per exemple, s’han desbrossat espais i s’ha habilitat un pont penjant sobre el riu, ha explicat l’alcalde, Jordi Pijoan. I al Catllar, s’han creat itineraris saludables, plantat arbres o s’ha habilitat un centre d’interpretació, ha destacat l’alcalde, Joan Morlà, el qual també ha fet èmfasi en la col·laboració d’entitats mediambientals i ciutadanes en diferents projectes. Altres ajuntaments també han engegat actuacions amb el mateix objectiu d’ús sostenible dels espais pròxims al riu.

El Catllar

L’alcalde del Catllar, Joan Morlà -on fa dos anys va obrir en una antiga ermita damunt del riu el Centre d’Interpretació del Gaià-, ha posat l’exemple del treball fet des del seu municipi, començant per l’acord entre administracions amb Repsol per deixar circular un cabal ecològic del riu embassament enllà, i seguint amb l’acord de custòdia del riu que es va sigar amb l’entitat La Sínia.

Es preveu que el projecte estigui enllestit el 2023, i que les actuacions que se’n deriven s’executin el 2024.

Els àmbits de treball de la Taula del Gaià

La col·laboració entre les diferents parts se centra en aquestes àrees de treball:

· -La millora ecològica de l’espai fluvial de l’eix principal del riu Gaià.

· – La recuperació, millora i habilitació d’un camí, adjacent o proper al riu que permeti els desplaçaments de manera contínua, incloent la cerca de finançament extern per materialitzar-lo.

· -Les accions relacionades amb la gestió del riu Gaià, els seus afluents i altres ambients aquàtics i riberencs. Actuacions orientades a ordenar elements, usos i accions per protegir els valors existents i rehabilitar i restaurar el bon estat ecològic i la màxima biodiversitat.

· -La implicació de la societat mitjançant el voluntariat i l’educació ambiental, sempre i de comú acord amb la propietat o el/s gestor/s de l’espai, en la sensibilització del riu Gaià i els seus afluents. També amb possibles acords de custòdia fluvial.

· -La cerca del finançament necessari i/o establiment d’aliances per la conservació, restauració, seguiment, educació, voluntariat, sensibilització del riu Gaià, els seus afluents i altres ambients aquàtics, riberencs, agrícoles i forestals de l’àmbit fluvial.

· – Definir la titularitat de tota la traça del camí pel desenvolupament de les accions de millora proposades a l’avantprojecte existent i les que es materialitzin en la posterior redacció del projecte executiu.

· -La intenció de redactar i desenvolupar un projecte executiu en base a l’avantprojecte existent i amb la coordinació dels ajuntaments i consells comarcals pel que fa a la proposta de traces, trams alternatius, així com la projecció de les zones de regulació d’ús públic.

· -La creació de sinergies amb administracions relacionades amb les competències de gestió del patrimoni natural i de la gestió de l’aigua (Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Agència Catalana de l’Aigua, entre altres) per impulsar l’existència i posada en funcionament de plans de gestió del medi natural i paisatge en els Espais Naturals Protegits (ENP), prioritzant l’ENP del Riu Gaià.

· -Consolidar l’Albareda de Santes Creus, propietat de la Diputació de Tarragona, com a centre neuràlgic i d’esponjament del riu i especialment de les funcions socials, ambientals i culturals que es donen a l’entorn de l’itinerari.

Actuacions concretes

L’avantprojecte ha tingut com a objectius:

· -Consolidar la traça i fer-la apta per a ser recorreguda a peu

· – Millorar la regulació de l’ús públic

· -Harmonitzar la senyalètica

· -Recopilar els projectes d’identitat de l’entorn del riu Gaià per enriquir l’itinerari en una fase posterior

· -Elaborar el document marc de l’avanç del projecte executiu amb l’objectiu últim de posar en valor el territori i potenciar el sistema riu

De l’avantprojecte, se n’han derivat diferents actuacions previstes que ara es concretaran en el projecte executiu:

· -Desbrossades.

· -Obres de pas al riu.

· -Consolidació de la plataforma del camí. Ja està consolidada, però necessita arranjament en alguns trams. Consistirà en fer un repàs del ferm i dels talussos.

· – Actuacions puntuals d’obra civil i bioenginyeria (per exemple, murs de pedra seca)

· -Senyalització direccional i interpretativa – propostes tipus d’elements d’interpretació

· – Zones de regulació d’ús públic. Comprèn les diferents zones on els visitants poden aparcar i iniciar el seu recorregut per l’itinerari del riu Gaià i, en alguns casos, on també es poden informar. S’han distingit dues tipologies de zones: les zones de regulació de l’ús públic i les zones de recepció de visitants.

Redacció

 

El món casteller torna a mesurar les seves forces al Concurs de Castells de Tarragona

La Vella de Valls celebrant que s’han coronat com a guanyadors del Concurs de Castells de Tarragona a la Tàrraco Arena en 2018. Foto: Violeta Gumà

La Tàrraco Arena Plaça tornarà a omplir-se aquest dissabte i diumenge de camises i faixes en les dues jornades principals del XXVIII Concurs de Castells de Tarragona. Una trentena de colles es trobaran a l’antiga plaça de braus després de l’aturada pandèmica, que va impedir celebrar-ne els 50 anys ininterromputs. En la jornada de dissabte hi participaran disset agrupacions i dotze més ho faran diumenge. Com els últims anys, es manté el duel entre els Castellers de Vilafranca -guanyadors de vuit concursos consecutius entre el 2002 i el 2016- i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, vigents campions. En tota la història s’hi han vist prop de 200 castells de 9 o superiors, una repertori que creixerà aquest any.

El Concurs torna aquest any i ho fa amb el format complet, a través de les tres jornades vigents des del 2014 i la participació de 41 colles en total. A la primera, la de Torredembarra, celebrada diumenge passat, es van imposar els Nois de la Torre i els Castellers de Berga.

La d’aquest dissabte inclourà disset colles, després de la renúncia de la Colla Jove de Castellers de Sitges, que també s’hi havia classificat. Serà la cinquena edició de la diada de dissabte, amb una majoria de colles que ja hi ha participat en anys anteriors i només amb els Castellers de l’Alt Maresme que s’hi estrenen.

Els castells de gamma alta de 7 i de 8 seran els grans protagonistes del dia. En l’última edició es van imposar els Xiquets de Reus i els Moixiganguers d’Igualada, amb dos 3 de 9 descarregats.

Diumenge, la jornada més internacional

Les colles arriben a la jornada de diumenge del Concurs de Castells amb un repertori de castells per sobre de les expectatives de fa uns mesos. Tres colles ja han aixecat construccions de gamma extra aquesta temporada i tres més ho fan amb almenys un castell de 9.

De les dotze colles presents a plaça, dues actuen per primer cop en diumenge des de la implantació del sistema de doble jornada, el 2012. Són els Moixiganguers d’Igualada i Castellers de Sant Pere i Sant Pau, dues de les colles més en forma en la represa.

Una cita que data de 1932

El Concurs de Castells de Tarragona celebra 90 anys coincidint amb la jornada d’aquest diumenge. La primera edició va tenir lloc el 2 d’octubre de 1932, en el mateix escenari que encara avui dia acull el certamen: la plaça de braus. El Concurs es va repetir l’any següent i es va recuperar en tres edicions entre el 52 i 56, ja cada dos anys.

Tot i això, la consolidació del Concurs comença el 1970, quan el Patronat de Tarragona aconsegueix que les dues colles punteres del moment, Nens del Vendrell i Colla Vella de Valls, tornin a la plaça després d’anys de no fer-ho. A partir d’aquí, la cita a la plaça de toros s’ha convertit en una tradició de les temporades parells, si bé entre el 1974 i el 1978 sota el format de ‘manifestació castellera’ sense jurat ni punts.

El creixement del món casteller al llarg dels anys 90 genera un problema per a un concurs que buscava acollir totes les colles que hi volguessin participar: el 1994 ja es troben a plaça 23 colles, mentre que el 1970, per exemple, només n’eren sis. Així, el 1996 es limita la participació a divuit colles i encara el 2010 -amb construccions cada cop més complexes- a tan sols catorze.

La solució arriba fent créixer el Concurs i oferint una jornada prèvia la tarda de dissabte, i el 2014 s’hi incorpora el concurs de Torredembarra, organitzat pels Nois de la Torre a partir del 1997. Les edicions següents consoliden la fórmula de triple jornada amb una única classificació final de les 42 colles participants.

El Concurs, en xifres

El Concurs ha presenciat de primera mà l’auge del fet casteller, que ha viscut la màxima esplendor l’última dècada. Només en l’última edició, el 2018, es van provar 162 castells. El que més cops es va aixecar a la TAP va ser el 4 de 8, que es va intentar catorze vegades. El 3 de 7 va ser el castell més vist a Torredembarra el 2018, amb set colles que el van aixecar. En total, són 195 els castells de 9 o superiors vistos en tots els concursos.

Un any més, el Concurs de Castells tornarà a tenir ressò en mitjans de comunicació d’arreu del món. Hi ha més de 300 professionals acreditats per cobrir l’esdeveniment, entre periodistes, fotògrafs i tècnics. Destaca la participació de televisions nacionals, estatals i internacionals, com la Deustche Welle i France Télévisions, així com fotògrafs de les principals agències internacionals, com Reuters, Getty Images o AFP.

Violeta Gumà

 

PortAventura World, elegido Mejor parque temático de Europa

Una imagen de FerrariLand. Foto: Cedida

PortAventura World ha sido galardonado con el premio al «Mejor parque temático de Europa» en los World of Parks Awards. Por noveno año, los lectores de worldofparks.eu han participado en las votaciones y han otorgado al resort este reconocimiento.

En la misma votación, el showDestination Dance, que tiene lugar en el Gran Teatro Imperial, ha obtenido el premio de «Mejor espectáculo» producido en un parque temático en toda Europa. Destination Dance invita a un viaje a través de la danza en el mundo. 35 artistas, bailarines, cantantes y acróbatas de España, Italia, Etiopía, Ucrania, Rusia y Bielorrusia conducen este espectáculo musical de gran formato.

Los galardones World of Parks Awards son otorgados por worldofparks.eu, uno de los portales internacionales líder en información sobre parques temáticos y de ocio. Con ellos, se reconoce la labor de los mejores parques de atracciones de todo el continente europeo, así como la estrategia que los hace líderes. Un año más, la ambiciosa gestión de PortAventura World, centrada en la innovación y la sostenibilidad como dos de sus pilares fundamentales para dar un mejor servicio a sus visitantes y garantizar un impacto responsable, ha hecho posible que el destino de ocio revalide este reconocimiento. PortAventura World es el primer resort neutro en carbono, centrado en el uso de las energías renovables en su estrategia de transición energética y con un papel activo en el logro de los ODS.

 

La Costa Daurada confia que el turisme estatal i francès faran remuntar l’ocupació a l’agost

Banyistes a la platja de La Pineda aquest mes de juliol. Foto: Jordi Marsal/ Mar Rovira

El sector turístic de la Costa Daurada confia que els visitants estatals i francesos ajudin a remuntar les xifres d’ocupació a l’agost després d’un juliol bo, però sense complir les expectatives de recuperar els nivells previs a la pandèmia. «Ens estem acostant al 2019, que ja seria un èxit perquè va ser una bona temporada», indica a l’ACN el portaveu de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià. Tot i la bona resposta del mercat britànic i irlandès, els empresaris encara noten la manca de turisme rus. En canvi, des de la Federació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), preveuen un 80% d’ocupació durant l’agost, recuperant els nivells anteriors a la pandèmia.

Els turistes han omplert els allotjaments de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, principalment els caps de setmana aquest mes de juliol. Guàrdia calcula que s’han assolit percentatges d’entre el 80 i el 90%, especialment durant els dies festius. El sector es mostra optimista després de dos anys marcats per les restriccions derivades de la pandèmia.

«Venim d’una misèria tal que qualsevol cosa que vingui pot ser bona, però la veritat és que la gent ha tornat», ja resumit Guardià. Els empresaris troben a faltar aquesta temporada els turistes russos. «Per la Costa Daurada és un turisme important, érem líders en el mercat rus», remarca el portaveu de la FEHT.

De moment, els mercats alemany, holandès i el belga estan funcionant bé en els càmpings, mentre que l’arribada de turisme britànic s’està recuperant i l’irlandès s’expandint respecte als anys anteriors. «L’ocupació als càmpings és millor respecte als hotels, segurament perquè el càmping té molts més clients directes, no tant de touroperador, i no treballa amb el britànic ni amb rus», concreta Guardià.

En qualsevol cas, els empresaris confien que l’agost millori substancialment les xifres de juliol. Especialment, perquè és quan està previst que facin majoritàriament vacances els turistes espanyols i francesos. En concret, els principals clients provenen de la conca de l’Ebre, València i Madrid. «Fa molts anys que considerem el mercat francès de proximitat perquè venen amb automòbil, utilitzen molt tant càmping, l’apartament com l’hotel, i fa molta taca d’oli, igual passa amb l’espanyol», detalla Guardià.

El sector, però, mostra ja certa preocupació sobre la manca de turistes russos i britànics un cop hagi acabat aquest mes de major ocupació. «L’interrogant està justament en què succeirà al setembre i octubre perquè és quan tornaria a agafar força el turisme rus, que no hi és, i els britànics veurem com es comportaran a final de temporada», abunda.

Optimisme dels allotjaments rurals ebrencs

Per la seva banda, els propietaris dels allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre tenen l’esperança d’assolir aquest mes d’agost nivells d’ocupació similars als registrats fa dos anys, abans de l’esclat de la pandèmia de la covid 19. «Si no hi ha cancel·lacions, tindrem al voltant d’un 80% d’ocupació aquest mes d’agost», subratlla el portaveu d’Aturebre, Juanjo Bel. Recorda que, anteriorment, s’havia arribat en algun cas al 90%, però mai s’ha aconseguit arribar a emplenar la totalitat.

Durant aquest mes de juliol passat, les xifres han estat també relativament bones. Han assolit entre un 80 i un 90% de places ocupades, però principalment només els caps de setmana, fet que fa baixar força el percentatge global del mes. En canvi, a l’agost, admet Bel, el nivell serà força més estable durant tot el mes: bona part de les reserves corresponen a famílies i grups d’amics per estades més llargues, coincidint amb el període de vacances més generalitzat. Bona part d’aquestes reserves s’han fet amb antelació mínima d’un mes.

Jordi Marsal – Mar Rovira – ACN

 

La restauració tarragonina recupera la tendència anterior a la pandèmia, amb més ocupació a la costa

Una dona mira l’oferta gastronòmica d’un restaurant situat al passeig marítim de Salou. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

El sector de la restauració tarragonina valora molt positivament la primera quinzena de juliol, amb registres d’ocupació similars als previs a la pandèmia. L’onada de calor dels darrers dies, sumat a la manca de restriccions sanitàries, han propiciat que els destins de costa s’hagin beneficiat de més visitants, segons el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT), Francesc Pintado. “Fins ara, els turistes buscaven zones poc massificades i a la Costa Daurada interior vam viure una temporada rècord. Enguany, que recuperem dades de 2019, s’ha notat una davallada”, ha apuntat Pintado. Tot i les bones perspectives al litoral, l’associació remarca que la inflació pot entorpir el negoci de la restauració aquest estiu.

Durant els primers quinze dies de juliol, el volum de feina entre els restaurants de costa i els de l’interior de la demarcació de Tarragona ha estat notablement diferent, tal com asseguren des de l’AEHT. N’és un exemple el Restaurant La Morera, ubicat a la comarca del Priorat, que després de la pandèmia, ha notat una rebaixa de les reserves respecte a l’estiu passat. Amb aquest context i revisant les dades d’ocupació d’anys anteriors a la pandèmia, la propietària Maria Jesús Sánchez ha decidit fer deu dies de vacances a partir d’aquest dilluns. “Històricament, el juliol és econòmicament complex per continuar oberts. Per això, tanquem deu dies per descansar i tornarem a l’agost a ple rendiment”, ha apuntat Sánchez.

Es tracta d’una imatge oposada a la dels locals ubicats al litoral, com és el cas del Deliranto de Salou, al Tarragonès. En declaracions a l’ACN, el xef Pep Moreno ha remarcat que els caps de setmana els restaurants de la zona s’omplen amb reserva i sense. La previsió del sector de cara a la setmana vinent i especialment a partir de l’agost, és que les agendes dels establiments s’omplin, tant de clients nacionals com internacionals. Segons Moreno, tot i que aquesta primera arrencada de l’estiu ha estat “positiva”, amb un nivell d’ocupació entorn del 70%, encara no s’ha arribat a nivells d’anys previs a la pandèmia i dependrà de les pernoctacions dels visitants.

Diferent ocupació, mateixes preocupacions

Per contra, les preocupacions envers aquesta temporada estival coincideixen tant a la platja com a la muntanya. El president de l’AEHT, Francesc Pintado, ha insistit que tot i que les previsions apunten a un estiu “històric i excel·lent”, existeixen factors negatius que compliquen el negoci, com és el cas de la pujada generalitzada dels preus a causa de la inflació que afecta el conjunt del sector. Després d’un període de vacances sense restriccions sanitàries, els professionals veuen amb preocupació l’arribada de la tardor i amb ella, despeses vinculades a un nou curs escolar per a moltes famílies.

A curt termini, l’altra inquietud que tenen els restauradors té a veure amb la dificultat per aconseguir personal qualificat que vulgui treballar a l’hostaleria després de la pandèmia. Per tot plegat, molts negocis han hagut de reorganitzar les plantilles i fins i tot, els serveis que ofereixen als clients.

 

UGT convoca vaga a PortAventura el pròxim 6 d’agost per reclamar millores salarials

Visitants a punt d’entrar al parc en el primer dia d’obertura de PortAventura de la temporada 2022. Foto: Núria Torres/Mar Rovira

UGT ha convocat una vaga de 24 hores per al pròxim 6 d’agost per reclamar millores salarials i laborals dels treballadors de PortAventura. En concret, exigeixen l’increment dels sous per compensar la pujada que l’IPC, així com millores en el transport, horaris, descansos o la consolidació de la jornada, entre altres.

El sindicat també denuncia la manca de personal, que diu, és fruit de la «nefasta política laboral» de la companyia. Consideren que la direcció del parc temàtic no és «justa ni lleial» amb els seus empleats i que està «menyspreant l’esforç i el sacrifici» fet durant els anys de pandèmia. Des d’UGT no descarten més jornades de vaga si no aconsegueixen un acord amb l’empresa.

 

Vídeo: Com Geroge King va saltar en paracaigudes des de Ferrari Land

George King, el jove saltador britànic que aquesta setmana ha acabat detingut per colar-se a PortAventura i escalar Ferrari Land, ha penjat a Instagram i Youtube el vídeo de les seves proeses. A Youtube, la gravació dura més de 14 minuts i es veu clarament com es cola al recinte del parc temàtic, a la zona de Ferrari Land, es dirigeix a l’atracció més alta d’Europa, el Red Force, puja per la via fins dalt de tot i es llança al buit amb paracaigues mentre es grava amb una càmera frontal.

 

El britànic de 22 anys es va fer mundialment famós per haver escalat des de l’exterior l’imponent edifici Agbar de Barcelona i l’hotel Melià. A Ferrari Land va anar acompanyat d’un altre jove. Ambdós van acabar detinguts, segons avançava El Caso.

Redacció

 

El Tarragonès millora les dades de la recollida selectiva

Nous vehices de neteja viària del Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: Cedida

El Consell Comarcal implantarà un sistema de control de l’usuari, limitant l’accés als contenidors de rebuig

Des de la posada en marxa del nou servei de recollida d’escombraries al Tarragonès, al maig de 2020, s’evidencia una millora significativa en les dades de la recollida de residus, que trenca unes xifres que eren negatives.

Una contracta més exigent.- La nova contracta del servei de brossa i de neteja comarcal és més exigent amb l’empresa concessionària seguint les directrius europees de control i minimització dels residus.

Les claus.- Un dels objectius de la nova licitació del servei de brossa i neteja comarcal fou la de reduir la quantitat de residus que es dipositen al contenidor de rebuig i el d’incrementar la dels que són reciclables i valoritzables, és a dir, la fracció orgànica, el paper/cartró, el vidre i els envasos. Hem de tenir en compte que tot el que llencem al contenidor gris (el de rebuig) va a incinerar o en el pitjor dels casos a abocador. Això vol dir contribuir a la contaminació i el canvi climàtic. En canvi de totes les altres fraccions se’n pot treure profit, ja sigui fent compost (matèria orgànica) o obtenint matèria primera per a tornar a fabricar envasos de vidre, de plàstic o paper i cartró.

Uns inicis difícils.- Quan es va iniciar la nova adjudicació havia una situació de partida on el rebuig representava el 81,95% de la totalitat dels residus recollits als municipis que havien delegat el servei en el Consell, és a dir, una xifra molt elevada que no complia amb el que demana la Unió Europea.

Ara bé, fins el 30 d’abril de 2022 aquest percentatge ha baixat fins al 65,75%, és a dir, gairebé 16 punts, tot pujant el de selectiva fins al 34,25%. L’objectiu a 10 anys vista és el d’arribar a un 60%, reduint-se el rebuig fins al 40%. Cal recordar que la mateixa Unió Europea recomana que al 2025 el percentatge de la recollida selectiva se situï en un 55%.

Per què cal separar bé la brossa? A part dels beneficis mediambientals que hom coneix sobre la necessitat de separar adequadament els residus i de reciclar, hi ha un aspecte no menor que ens ha d’impulsar a fer-ho, i és l’econòmic: l’Agència de Residus de Catalunya imposa un cànon a cada tona mètrica de residus que són duts a incinerar i a abocar (els que dipositem al contenidor gris), la qual cosa comporta que molts cops els municipis hagin d’incrementar la taxa domiciliària de recollida d’escombraries; en canvi, tot el que va als contenidors de selectiva no estan gravats amb cap impost afegit.

Separar bé.- Separar bé les restes a casa és, per tant, crucial per a ajudar el medi ambient a reduir abocaments i incineració. A més, la reutilització de productes per a un nou és cada cop més habitual i promogut per les instàncies europees, i s’albira com una de les sortides de present i de futur.

Un sistema de control novedós.- El Consell Comarcal del Tarragonès està treballant en la tendència que altres Administracions i municipis ja han començat a fer, consistent en la governança dels contenidors, és a dir, identificant a l’usuari i limitant l’accés al de rebuig, de tal manera que aquest només pugui ser emprat uns determinats dies a la setmana.

On es farà? Aquesta iniciativa està prevista que s’implanti de forma esglaonada començant per Altafulla, Perafort, la Riera de Gaià, i Roda de Berà, i compta amb ajut econòmic del fons Next Generation EU.

 

La Diputació impulsa la reforma d’equipaments culturals i la conservació d’elements patrimonials amb 4 milions d’euros

 

La Diputació de Tarragona impulsa amb 4 milions d’euros la reforma i dotació d’equipaments culturals i la conservació d’elements patrimonials a la demarcació. Es tracta de dues noves línies d’ajuts, una adreçada a entitats sense ànim de lucre i l’altra a ens locals, que s’emmarquen en les accions de foment de la cultura que realitza la institució al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

La convocatòria d’aquests ajuts ja està oberta i, fins al proper 3 de juny, les entitats i els ens locals interessats poden consultar les bases i presentar les seves sol·licituds a través de la seu electrònica: https://seuelectronica.dipta.cat

Tant per a les entitats com per als ens locals els ajuts van destinats, d’una banda, a la reforma o dotació d’equipaments culturals, d’interès ciutadà o de valor cultural (inclosos els edificis i indrets singulars o patrimonials) i, d’altra banda, a la conservació i inversió en elements patrimonials com ara la compra o restauració d’obres d’art, la conservació d’elements festius dels seguicis populars o la restauració d’elements identificatius de la ciutat o de l’entitat.

L’import màxim de les subvencions és d’1.000.000 d’euros per a les entitats i de 3.000.000 d’euros per als ens locals. En aquest darrer cas es tindrà en compte el nombre d’habitants de cada municipi a l’hora de concedir els ajuts.

En tots dos casos es consideren actuacions susceptibles de subvencionar:

-Les obres de conservació, reforma i millora dels equipaments culturals i/o d’interès ciutadà, inclosos els edificis i indrets singulars o patrimonials.

-L’adquisició de mobiliari, equipament informàtic, altres béns mobles i altres elements que, dins el concepte de béns mobles, contribueixin a la millora de les condicions dels equipaments municipals culturals, d’interès ciutadà o de valor cultural.

-La conservació i inversió en elements patrimonials culturals.

Aprovats els ajuts per a activitats culturals o d’interès ciutadà de caràcter singular

En el marc de les accions de foment de la cultura la Diputació de Tarragona ha aprovat els ajuts per a activitats culturals o d’interès ciutadà de caràcter singular adreçats a entitats o persones físiques sense afany de lucre.

Dotats amb un total de 1.500.000 euros, aquests ajuts van destinats a subvencionar activitats que siguin d’interès cultural, educatiu, econòmic o humanitari a més de projectes, programacions d’activitats anuals o puntuals o bé cicles, jornades, exposicions o similars.

En els propers dies s’obrirà la convocatòria i les persones i entitats interessades podran consultar les bases i realitzar les sol·licituds a través de la seu electrònica: https://seuelectronica.dipta.cat

 

Creixell, a la fira de turisme ExpoVacaciones, junt amb la resta de municipis de Costa del Baix Gaià

L’alade de Creixell i diversos regidors del Baix Gaià, a la fira de Bilbao

Creixell és present a la fira de turismexe #ExpoVacaciones de #Bilbao, del 6 al 8 de maig de 2022. Ho fa acompanyat de la resta de municipis de la Costa del Baix Gaià, Tarragona, Torredembarra, Roda de Berà i Altafulla, repetint la fórmula que ja es va utilitzar per anar a Navartur de Pamplona fa algunes setmanes.

ExpoVacaciones ha estat inaugurada aquest migdia per Javier Hurtado, conseller de Turisme del Govern Basc. A l’acte hi han assistit també l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, el regidor de turisme de Roda de Berà, Frederic Royuela, la regidora de Turisme de Torredembarra, Marina Riudeubas, la regidora de Turisme de Creixell, Sílvia Farrero, i el regidor de Comerç de Creixell, Jaime Serret.

ExpoVacaciones és una de les fires del sector turístic més destacades del nord d’Espanya i suposa una bona manera d’accedir a mercats del País Basc, Navarra i La Rioja, regions que aporten una bona part dels visitants nacionals que passen per Creixell. A la fira de Bilbao es donen cita diferents destinacions nacionals i internacionals, agències de viatges, empreses de transport o establiments hotelers.

Aquesta és la segona experiència conjunta per Torredembarra, Altafulla, Creixell i RodadeBerà a la qual s’hi afegeix ara també Tarragona. Davant el bon resultat que es va obtenir a Navartur, s’ha decidit anar conjuntament a Bilbao.

A ExpoVacaciones s’hi donen cita més de 150 expositors. La fira és oberta a professionals del sector i també al públic en general, des de divendres dia 6 fins diumenge 8. Se celebra al Bilbao Exhibition Center. L’any 2021 van passar per ExpoVacaciones més de 27.500 visitants.

 

L’estudi dels corrents marins entre Torredembarra i Tarragona estarà enllestit abans d’un any

El temporal del dia de Sant Jordi va esfondrar la terrassa del restaurant Voramar d’Altafulla. Foto: Eloi Tost

El Servei Provincial de Costes de l’Estat a Tarragona ha anunciat aquest dilluns que farà un estudi dels corrents marins que hi ha entre Torredembarra i Tarragona per conèixer com es comporta el mar i poder prendre decisions a l’hora de protegir el litoral.

El cap del servei provincial, Antoni Espanya, ha apuntat que els resultats es tindran en un període «d’entre sis mesos i un any». Aquest és un dels compromisos que s’ha assolit en una reunió a l’Ajuntament d’Altafulla en la qual també hi han participat representants de Territori de la Generalitat, després que aquest dissabte el mar enfonsés la terrassa d’un restaurant del municipi. Tant el consistori com Territori han assumit que l’espai col·lapsat no es reconstruirà.

Les aportacions de sorra no haurien evitat els danys que s’han produït aquest cap de setmana a la platja d’Altafulla, especialment, al restaurant Cal Vitali. És la conclusió que se’n desprèn de la reunió mantinguda aquest matí entre tècnics i represtants del Servei Provincial de Costes de l’Estat, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Altafulla.

En aquesta reunió hi ha assitit el Cap del Servei Provincial de Costes de l’Estat a Tarragona, Antoni Espanya; la directora dels Serveis Territorials a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Trinitat Castro; els coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, i tècnics de totes tres administracions.

El Cap de Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, ha assegurat que els episodis extraordinaris de fort onatge dels darrers 40 dies viscuts entre els ports de Tarragona i Torredembarra, i que se sumen a les conseqüencies del temporal Glòria de l’any 2020, ha propiciat a una situació “que fins ara es desconeixia” i que afecta a aquest tram comprès entre Tarragona i Torredembarra produint aquests fenomens.

Per això, s’ha demanat al govern de l’Estat un estudi de dinàmica litoral per aquest sector que podria estar enllestit en un període de 6 a 12 mesos. Des de Costes també s’ha assegurat que les aportacions de sorra es realitzaran quan l’estat de la mar ho permeti i s’estima que es produeixin a finals de maig o principis de juny com en altres temporades. També s’ha assegurat que fins que no s’enllesteixi aquest estudi, no es podran prendre decisions estructurals per reduir l’impacte de les onades a la façana marítima.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha assegurat que el pla de gestió ‘Altafulla platja viva’ segueix vigent, ja que contempla aquestes aportacions de sorra des dels reservoris del Fortí i del Vinyet enlloc d’arena exògena o provinent d’altres fonts com queda reflectit en el pla d’accions del projecte.

La reunió també ha servit per prendre el compromís de Costes de l’Estat, Generalitat de Catalunya, Ajuntament d’Altafulla i la propietat de l’establiment afectat per endegar un projecte de restauració dels danys que permeti la seva viabilitat dins del marc legal de la Llei de Costes i la protecció del front marítim.

Cal recordar que la Llei de Costes aprovada l’any 1988 es va obrir la possibilitat d’encabir legalment construccions que incomplien el marc legal vigent, sense que els aleshores propietaris portessin a terme cap acció.

En aquest sentit, l’any 2014 es van iniciar diferents requeriments per part de Costes al propietari d’aquest establiment amb l’obligació de desocupar la zona de servitud dins el domini públic fent cas omís a aquesta petició.

Redacció 

 

Desarticulada a la Costa Daurada una organització que extorquia grups dedicats al tràfic de drogues

Munició intervinguda pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil contra laa banda criminal de la Costa Daurada. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal que presumptament es dedicava a extorquir altres grups dedicats al tràfic d’estupefaents a la Costa Daurada. La col·laboració entre ambdós cossos ha permès la detenció d’11 persones acusades de detenció il·legal, amenaces, coaccions, lesions, delictes contra la salut pública i pertinença a organització criminal. El jutge instructor de la causa n’ha enviat tres a presó i per a la resta ha decretat llibertat amb càrrecs.

Segons han informat els Mossos aquest dissabte, la investigació va començar arran de la localització d’una dona ferida a l’Arboç (Baix Penedès) el apssat 27 de desembre. Les informacions del cos apuntaven a un grup d’entre cinc i set persones com a presumptes culpables d’haver introduït la ferida dins d’una furgoneta contra la seva voluntat i haver-la amenaçat i agredit per treure-li dades sobre un carregament d’uns 630 quilograms d’haixix, valorat en uns 500.000 euros.

Els investigadors van aconseguir identificar part dels presumptes agressors, alguns dels quals estaven sent investigades també per la Guàrdia Civil de Tarragona per tràfic de drogues i se’ls havien comissiat uns 72 quilos d’haixix a l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) el 24 de desembre al costat d’un vehicle que semblava saquejat. Un cop ambdós cossos policials van intercanviar informacions sobre el cas, es va constituir un equip de treball conjunt per investigar exclusivament aquesta organització.

Els sospitosos conformaven un grup dedicat al tràfic d’estupefaents, sobretot haixix i marihuana, i organitzaven assalts contra grups rivals per arrabassar-los droga. Les primeres detencions van tenir lloc el 16 de febrer i es van saldar amb nou arrestats després d’escorcollar domicilis de Vinaròs (País Valencià), Alcanar (Montsià) i Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat). Uns mes després, el 16 de març, es van detenir dues persones més i es van escorcollar habitatges de l’Arboç i Vilanova i la Geltrú. En total es va intervenir una arma de foc curta, munició de diversos calibres, uniformes policials i uns 3.000 euros en efectiu. També es va localitzar una plantació amb 500 plantes de marihuana i un quilogram de cabdells.

Redacció – ACN

 

El sector turístic de la Costa Daurada confia en assolir el 80% d’ocupació per Setmana Santa

Un grup de turistes esperen per fer el check-on a l’hotel Blaumar de Salou. Foto: Ariadna Escoda

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es prepara per a una Setmana Santa similar a abans de la pandèmia. Segons la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), el públic és de proximitat i familiar, concretament català, basc, navarrès i en menor mesura, francès. Pel que fa a l’ocupació, els hotels de la costa preveuen arribar al 80%, mentre els càmpings esperen omplir el 85% de les places. Les previsions són més optimistes al Delta; l’Associació d’Empresaris Ecoturisme apunta que s’han reservat el 90% dels allotjaments per als dies forts de la Setmana Santa. El portaveu de la FEHT Xavier Guardià ha assegurat que el gruix més gran de turistes arribarà a partir de dimecres.

Malgrat que encara hi ha marge per repetir les dades d’ocupació de 2019, els empresaris del sector turístic tant de la Costa Daurada com de les Terres de l’Ebre coincideixen en titllar la situació com de certa «normalitat». L’eliminació de les restriccions sanitàries que afectaven la mobilitat els últims dos anys han tingut un efecte positiu a l’hora de fer les reserves.

Els càmpings de les Terres de l’Ebre confien en el turisme de proximitat per arribar una ocupació del 85%. Foto: Ariadna Escoda

Per contra enguany, dos dels factors que han determinat més la tria del destí de les vacances han estat la climatologia i el calendari escolar, tal com ha assegurat el portaveu de la FEHT. L’arribada del bon temps ha tingut una incidència directa en les reserves al delta de l’Ebre, segons la vocal de l’associació Ecoturisme, Montse Callau. En declaracions a l’ACN, Callau ha explicat que la tendència de reserves ha canviat en qüestió de dues setmanes i s’han incrementat notablement, una situació que respon a l’arribada del bon temps i que els fa encarar aquest inici de temporada turística amb «il·lusió».

Pel que fa a l’interior de la demarcació, les dades d’ocupació són més altes que no pas a la costa. Així ho destaca la presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta Pilar Miró, qui assenyala que de Dijous Sant al dia de la Mona, els allotjaments de la comarca estaran plens al 95%. «Tenim una sensació de normalitat perquè a la zona de la Terra Alta, l’ocupació per Setmana Santa sempre és molt alta. En els dos últims anys, arran de la pandèmia, va augmentar la demanda. Les dades són similars a anys anteriors», ha explicat Miró.

De moment, la majoria de visitants esperaran a la setmana vinent per visitar la demarcació tarragonina, però alguns ja s’han desplaçat als allotjaments turístics aquest cap de setmana. Segons Miquel Roca, membre de la junta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, es tracta del 15% del total de turistes que s’espera que arribin durant els pròxims dies als càmpings de la demarcació. En el cas de la Terra Alta, actualment ja hi ha un 80% dels allotjaments plens. Una situació idèntica a la que es viu a l’hotel Blaumar de Salou, al Tarragonès, on s’espera que abans del Dijous Sant, el 70% de l’equipament hoteler estigui ple. A partir d’aquí, l’ocupació s’elevarà fins al 90%.

L’esport, vist com un al·licient turístic

Altres al·licients que ajuden a iniciar la temporada turística als hotels costaners són les propostes esportives. És el cas del Rally Catalunya Històric que se celebra a Salou (Tarragonès) aquest cap de setmana. El gerent de l’hotel Blaumar, Albert Canadell, ha assenyalat que es tracta d’un esdeveniment que ajuda a complementar l’ocupació que s’espera de cara a la Setmana Santa, tot i que es tracta d’un tipus de públic diferent.

Segons Xavier Guardià, portaveu de la FEHT, les activitats esportives de la Costa Daurada representen un atractiu per als turistes. La federació calcula que durant la Setmana Santa i els dies posteriors, entre 10.000 i 12.000 persones visitaran aquest destí per fer turisme esportiu. Per aconseguir aquesta fita, s’han organitzat diversos campionats de futbol, bàsquet o una competició internacional de balls de saló.

El públic de proximitat i familiar es manté

La pandèmia no ha fet canviar el perfil del turista que visita la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre per Setmana Santa. En aquest sentit, s’espera que bona part dels visitants siguin famílies provinents de l’àrea metropolitana de Barcelona, així com bascos, navarresos i aragonesos. En menor mesura, també està previst que arribi públic estranger. Principalment, es tracta de ciutadans francesos, anglesos i irlandesos que aprofiten les connexions aèries amb l’Aeroport de Reus. Pel que fa a la mitjana de pernoctacions, els empresaris auguren una mitjana d’entre tres i quatre pernoctacions, especialment a finals de la setmana vinent.

Ariadna  Escoda – ACN

 

El Tarragonès acull uns 2.000 refugiats de la guerra a Ucraïna

Una mare ucraïnesa, amb els seus fills, davant l’hotel de Salou on s’allotgen temporalment. Foto: Núria Torres

La comarca del Tarragonès acull uns 2.000 ucraïnesos que han fugit d’Ucraïna des de l’esclat de la guerra. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat aquest divendres un hotel de Salou, on hi ha instal·lades unes 170 persones. Verge assegura que el Govern treballa a fi que les persones desplaçades estiguin el «mínim» temps possible en aquests allotjaments d’emergència perquè, sosté, no és un espai on es pugui recuperar la vida i refer-se de la guerra.

El Govern té previst aprovar un paquet de mesures la setmana vinent per ajudar els municipis i les famílies refugiades. A la demarcació de Tarragona, la Creu Roja ha allotjat unes 1.400 persones i ja s’han escolaritzat 223 infants a Camp.

Segons la consellera, la comarca del Tarragonès és una de les zones de Catalunya que ha rebut un «volum important» de persones refugiades d’Ucraïna. En concret, Salou I Vila-seca són els municipis que n’acullen més. Precisament, aquest divendres al matí, Verge s’ha reunit amb els responsables de la Creu Roja que gestionen l’acollida de refugiats en un hotel de Salou. «Vull agrair l’esforç dels municipis, de la comunitat ucraïnesa i de la russa, els quals s’estan bolcant amb les persones que fugen de la guerra; una cosa són els governs o un criminal de guerra com és Putin, i l’altra és la població russa que també està patint els efectes del conflicte», ha valorat.

Verge ha remarcat que el Govern treballa perquè aquestes persones es puguin allotjar en habitatges «normals» com més aviat millor i per distribuir-los arreu del país per tal de no tensar els serveis bàsics dels municipis. «La setmana vinent aprovarem un seguit de mesures per totes les dimensions que té l’impacte de la guerra d’Ucraïna i per acompanyar els municipis i les famílies refugiades en l’àmbit de la política d’acollida», ha assenyalat.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que han atès 134 famílies des del municipi, que sumen un total de 374 persones. D’aquestes, 74 estan allotjades en cases particulars. El batlle també ha remarcat que treballen per facilitar activitats extraescolars, com per exemple classes de música, per als infants. «Volem que tinguin una màxima integració, que pateixin el menys possible i volem mitigar els efectes tan negatius que tenen les persones d’una guerra tan injusta com és aquesta», ha afirmat.

«Agraïm l’ajuda, però és difícil ser feliç quan al nostre país hi ha guerra»

La Maria Hud és una dona que ha fugit amb el seu fill del conflicte bèl·lic, deixant el marit lluitant a Ucraïna. La família vivia a la població de Cherkasy, situada al centre d’Ucraïna, i per la seva proximitat amb Kiiv van decidir marxar del país. «Teníem por que la guerra arribés allí»; ha expressat. Ara, s’allotgen en un hotel de Salou. Van escollir Catalunya perquè hi viuen amics, tot i això, explica, no poden quedar-se a casa seva. «És difícil dir que estem feliços perquè al nostre país hi ha guerra, però agraíem molt al govern espanyol aquest apartament, sou molt amables i intenteu donar-nos l’ajuda que necessitem, especialment, als nens», ha dit la dona. A més, la Maria ha assegurat que vol treballar, aprendre castellà i escolaritzar el seu fill mentre duri la guerra.

A la demarcació de Tarragona, Creu Roja ja ha gestionat l’acollida de 1.400 persones, les quals s’han repartit en vuit establiments d’emergència. Ara bé, un dels aspectes que des de l’entitat els preocupa més és l’estat emocional dels refugiats. La coordinadora de l’organització a Tarragona, Anna Sabaté, ha destacat la tasca que està fent l’equip Resposta Immediata Psicosocial a l’hora d’atendre aquestes persones. «Necessitem traductors i moltes persones se’ns han ofert, emocionalment és especialment difícil sobretot quan els que tradueixen també tenen algú a Ucraïna», ha tancat.

Núria Torres/Mar Rovira – ACN

 

Així es faran els avisos a la població en cas de sinistre químic

El Departament d’Interior instal.larà un sistema d’avisos SMS a la població de l’àrea de Tarragona en cas de sinistre químic que funcionarà contactant amb els telèfons mòbils els usuaris dels quals es trobin en l’àrea on hi ha antenes de les companyies de telefonia. El sistema encara no està adaptat ja que el govern central està en converses amb les operadores per posar-lo en marxa. El sistema d’SMS reforçarà el de les sirenes, el nombre de les quals serà ampliat, i s’adquirirà un nou grup de sensors.

Interior invertirà aquest 2022 fins a 1,1 MEUR en el Plaseqta, segons ha avançat aquest dijous el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Els diners serviran per comprar nous sensors que s’instal·laran a l’entorn del polígon petroquímic, tres noves sirenes d’avís a la població, s’incorporaran sis tècnics al Cecat i es farà una campanya d’informació a la ciutadania perquè sàpiga com actuar en cas d’accident químic.


Elena ho ha apuntat després d’una reunió amb representants veïnals de Tarragona, que li han transmès la inquietud respecte la seguretat al polígon petroquímic. El conseller també ha anunciat que el tercer trimestre hi haurà un «simulacre real» d’accident per coordinar la reacció de la població.

El conseller Elena ho ha explicat aquesta tarda als representants de les associacions de veïns i ha destacat que “des del primer dia de mandat el Plaseqta ha sigut una prioritat”. D’entre les mesures que es portaran a terme en els propers mesos, el conseller ha posat en valor la importància de la instal·lació de sensors “perquè el control és essencial per garantir el confinament de la ciutadania en cas d’incident”.

Elena ha explicat que la reunió amb els veïns és important perquè “em sembla que la millor manera de fer les coses en política és contrastar les coses amb els afectats de les coses que tu fas, només així es fan bé les coses”. “Aquí es viu inquietud i davant la inquietud els responsables polítics hem de donar respostes concretes”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde Pau Ricomà ha valorat positivament la presència avui del conseller per donar compte del que s’està fent” i ha destacat “el compromís del titular d’Interior de seguir venint per donar compte de les mesures”.

Campanya de comunicació i sensibilització

Una de les principals inversions previstes pel Departament d’Interior en la implantació del Plaseqta per enguany es realitzen en la comunicació a la població de les mesures d’autoprotecció en cas d’emergència química, arribant a 450.000 euros, quan els darrers anys aquesta inversió era molt inferior (28.000€ el 2021 i encara menor el 2020).

Concretament es durà per primer cop en més d’una dècada una campanya publicitària multicanal específica per al risc químic a Tarragona centrada en recordar a la població que, en cas d’accident químic, la mesura més segura és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici proper (o quedar-se en el que ja som), tancant portes i finestres i la ventilació exterior. També recordarà que és molt important evitar l’autoevacuació.

Imatge de la trobada del conseller d’interior i l’alcalde de Tarragona amb federacions veïnals de Tarragona. Foto Tjerk van der Meulen

La campanya de comunicació inclou, a més de càpsules informatives per emetre per xarxes socials, televisió i ràdio, l’edició de materials impresos en diferents idiomes, a més de la preparació de simulacres específics que impliquin la participació de la ciutadania.

La inversió en sensibilització i comunicació de l’any 2021 va ser de poc menys de 30.000€, xifra que inclou el desenvolupament de l’eina scaperoom digital EskutKimic destinada a que els estudiants dels municipis propers a les indústries químiques aprenguin de forma lúdica com actuar en cas d’accident. El 2021, aquesta inversió de sensibilització també va anar destinada a la taula de crisi, espai de diàleg comú entre administracions i ciutadania sobre el risc químic. En aquest sentit, el 2022 es preveu la implantació de l’scaperoom EskutKímic, dirigit a infants i joves de segona etapa d’infantil i primera d’ESO, en desenes de centres educatius dels municipis de la zona, especialment els situats en zona de confinament en cas d’accident greu. Aquesta implantació de l’eina creada per Protecció Civil es farà a través dels ajuntaments afectats pel PLASEQTA.

També cal tenir en compte que quan l’Estat enllesteixi la posada a punt del sistema d’enviament massiu de missatges als telèfons mòbils, el Departament d’Interior durà a terme l’adaptació d’aquesta tecnologia per fer-la aplicable al tot el territori.

Segona fase de la prova pilot de sensors de tòxics

La principal inversió prevista pel que fa al total de diners (550.000€) és la de la segona fase de la prova pilot de sensors de detecció de substàncies tòxiques que poden produir accidents amb afectació a l’exterior de les industries segons els informes de seguretat industrial. Els estudis tècnics determinaran quins productes detectaran els sensors i on es posaran les barreres de sensors, sempre entre les indústries i els nuclis habitats. En la primera part de la prova pilot, executada el 2021, s’ha realitzat la instal·lació física dels sensors, i actualment s’està preparant la seva integració amb les aplicacions de gestió d’emergències de la sala operativa CECAT. PEl que fa a la prova pilot de sensors, la inversió del 2022 gairebé multiplica per 8 la de l’any anterior.

Continua la instal·lació de sirenes

Pel que fa a les sirenes de risc químic dins l’àmbit del PLASEQTA, la inversió prevista pel 2022 és d’aproximadament 154.000 €, dels quals 44.000€ es destinaran a la instal·lació de les 5 sirenes adquirides el 2021:

  • Vila-seca: 1 sirena al Polígon Industrial Alba
  • Vila-seca: 1 sirena i 1 estació meteorològica al barri de la Plana
  • Salou: 1 sirena i 1 estació meteorològica a la zona oest del nucli urbà
  • Tarragona: 1 sirena i 1 estació meteorològica al Polígon Industrial Les Gavarres
  • Constantí: 1 sirena

La resta, aproximadament 110.000 € d’inversió, es destinaran a l’adquisició i instal·lació de 3 noves sirenes a Salou (PortAventura) i Reus (barri de Bellisens i edifici del 112).

La reacció dels veïns

Els representants veïnals també han mostrat la seva satisfacció per la trobada i han destacat que tenen «esperança» amb que les promeses es compleixin. Gemma Fuster, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, ha qualificat «d’imprescindible» la posada en marxa del sistema d’avisos per telèfon mòbil. «La Generalitat té el paper d’exigir a l’Estat que això es comenci a implementar a Tarragona el més urgentment possible», ha emfatitzat.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha valorat positivament els anuncis fets pel conseller i ha reclamat que la Generalitat deixi clar a la ciutadania que el Plaseqta preveu un confinament de la ciutadania en cas d’accident químic, i no pas una evacuació massiva de la població. López ha apuntat que hi ha confusió entre la població. Alhora, els veïns han posat de manifest la necessitat que les mercaderies que es mouen amb tren passin per l’interior i no pas per la línia de la costa, i han traslladat al titular d’Interior el risc que suposen aquests transports ferroviaris.

Redacció – ACN

 

El sector turístic tarragoní tanca les festes de Nadal amb millors resultats a l’interior que a la costa

Un cartell d’un hotel de Cambrils. Foto: Ariadna Escoda

El sector turístic tarragoní fa un balanç desigual de l’ocupació a la demarcació durant les festes de Nadal. El portaveu de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, Xavier Guardià, ha assenyalat a l’ACN que els allotjaments rurals han atret més visitants que no pas els de costa, amb majors dificultats per ocupar les places hoteleres sense la presència de públic internacional que habitualment viatja en temporada baixa.

En canvi, zones com la Terra Alta han fregat el 90% d’ocupació per Cap d’Any i entre el 50% i el 60% durant la resta de festes nadalenques. Tal com ha apuntat la presidenta de l’Associació Turisme Terra Alta, Pilar Miró, es tracta d’unes xifres similars a campanyes anteriors.

Miró ha valorat positivament aquestes dades en un context de pandèmia encara present. En aquesta ocasió, i amb les restriccions encara vigents, la majoria de visitants han estat grups familiars petits que han fet estades curtes. L’únic període en què les cancel·lacions han tingut una major presència a la Terra Alta ha estat durant els dies propers al 6 de gener, quan es van registrar un petit repunt d’anul·lacions que van fer baixar l’ocupació fins al 50% en els allotjaments rurals de la comarca.

El turisme interior ha tingut una demanda més elevada les últimes setmanes de l’any, una situació que Guardià ha justificat pel perfil del visitant, més familiar, que busca aquest tipus d’allotjaments per allunyar-se de les aglomeracions. En aquesta línia, el portaveu de la FEHT ha criticat la incidència negativa que han tingut les restriccions per la pandèmia tant als allotjaments de la costa, com a l’oci nocturn i també a la restauració, molts dels quals no van obrir perquè no els sortia a compte. «És la situació de sempre, quan sembla que és un moment de temporada en què pots treure la pols a la caixa, tornes a tenir problemes. Això reverteix negativament en el sector», ha lamentat. Segons la federació, durant les festes nadalenques només van obrir una dotzena d’hotels i una dotzena més de càmpings arreu de la demarcació.

Tot i la diferència d’ocupació, tant a la costa com a l’interior, el perfil dels turistes ha estat de proximitat. En el cas concret de la Terra Alta, el públic majoritari provenia de Catalunya i el País Valencià i malgrat no ser una destinació de neu, l’atractiu de l’entorn natural ha fet créixer les reserves durant les últimes setmanes.

La costa, a l’espera del segon torn de l’Imserso

Pel que fa al programa Imserso, recuperat aquest desembre, els hotelers tarragonins es plantegen adherir-se al segon torn que s’obrirà a mitjans de febrer. Els empresaris de la demarcació van descartar participar en el primer torn, que consideren que va arribar tard i sense una resposta a la reclamació del sector d’encarir els preus del programa de turisme social. Tot i que la reivindicació no s’ha resolt, ara una dotzena d’hotels de la zona podrien participar en el programa que els serviria per engegar la temporada i, alhora, mantenir les plantilles.

Ariadna Escoda – ACN

 

Els Comuns del Camp animen a participar en la passejada reivindicativa d’Aturem BCN World

La Plataforma Aturem BCN World denuncia les afeccions ambientals que amenacen aquest paratge. Foto: ACN

Aquest pròxim diumenge dia 9 de Gener, a les 10:00h del matí, es realitzarà una passejada reivindicativa per l’entorn dels terrenys on es pretén construir el macroprojecte de turisme i oci BCN World1. El lloc de trobada és al Punt d’observació de la Sèquia Major (Carrer Amadeu Vives – La Pineda).

La Plataforma Aturem BCN World, mitjançant la passejada reivindicativa que s’emmarca en el cicle de recorreguts reivindicatius organitzat per Xarxa Sud2, denuncia les afeccions ambientals que amenacen aquest paratge, així com les conseqüències negatives que comportarà impulsar aquest model de mercat turístic de casinos i jocs d’atzar.

Els Comuns del Camp de Tarragona ‘animem a la ciutadania’ a ‘ser partícip’ en aquesta passejada, afirmen en un comunicat,  ‘i mostrar el desacord social en potenciar aquest model turístic i econòmic. Creiem convenient oposar-nos a aquest projecte, assistir a la passejada i donar tot el suport institucional a la plataforma Aturem BCN World’ per diverses raons:

‘No volem que el nostre futur econòmic i turístic es basi en un model de casinos i jocs d’atzar. El model de casinos i jocs d’atzar comporta un augment de la ludopatia’.

‘Aquest model no potència el turisme de qualitat i, molt menys, el familiar, objectius primordials per al territori’.

‘El territori ha d’incentivar la creació de llocs de treball de qualitat, facilitant un sou digne amb un horari adequat i impulsant la conciliació familiar’.

‘El model de turisme massiu no hauria de ser l’objectiu d’aquest govern, un model de turisme directament associat amb el concepte de “low-cost” en tots els seus possibles àmbits, minvant els drets i condicions laborals’.

‘Aquest model manté el tarannà especulatiu de les èpoques de plena bombolla immobiliària, impulsant la construcció de nous sectors residencials’.

‘En el context de crisi ecològica i d’emergència climàtica, no es pot donar suport a projectes que depenguin d’un elevat consum energètic i hidràulic, i que impliquin una clara insostenibilitat ambiental d’aquest model de negoci’.

Per tal d’aconseguir aquests objectius, el grup parlamentari d’En Comú Podem va aconseguir incloure en l’Acord dels Pressupostos de 2022 entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i En Comú Podem que la Generalitat no assumirà, en cap cas, cap cost en concepte del projecte CRT-Vilaseca, retirant així la inversió inicial prevista de 120M€ .

El redactat de l’article3 és:

“Durant l’exercici pressupostari del 2022 no es realitzarà cap tipus d’operació que pugui comportar un cost per a la Generalitat de Catalunya en relació amb el Consorci Recreatiu Turístic Vila-seca – Salou”

Antifrau trasllada el projecte de Hard Rock a la Sindicatura de Comptes per possibles ‘irregularitats’

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha traslladat a la Sindicatura de Comptes la denúncia que la CUP va presentar el gener per presumptes irregularitats de la Generalitat en la tramitació del projecte de Hard Rock. Segons han confirmat fonts de l’OAC a l’ACN, Antifrau ha fet l’avaluació prèvia de versemblança i ha conclòs que no hi ha irregularitats penals, però que n’hi pot haver d’administratives o comptables. Ara la Sindicatura de Comptes ho analitzarà.

La denúncia dels anticapitalistes feia referència a l’operació de compravenda dels terrenys del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, propietat de Criteria, on s’hauria d’aixecar el complex de turisme i oci.

En l’escrit que la CUP va presentar a l’OAC es qüestionaven les pròrrogues acordades pel Govern per formalitzar la compravenda dels terrenys i s’apuntava que hi podria haver la voluntat de beneficiar algun agent implicat en l’operació. De fet, la formació parlava de «rescat encobert a la Caixa» i criticaven que la Generalitat actués «de promotora i creditora, avançant a través de l’Incasòl el 80% dels diners» per un projecte que consideren «nociu pel territori, que fomenta la ludopatia i la precarietat laboral».

Fa unes setmanes la Fiscalia Superior de Catalunya va arxivar una altra denúncia, en aquest cas interposada per la plataforma Aturem BCN World, per presumptes irregularitats del Govern en l’autorització de la llicència de joc a Hard Rock i també per la compravenda dels terrenys.