TARRAGONA 21

El Tarragonès acomiada la tercera setmana escolar amb 41 grups confinats, 788 persones en quarantena i 70 casos positius

Dades corresponents a Catalunya d’aquest divendres passat.

Els centre educatius del Tarragonès acomiaden la tercera setmana de la reapertura del curs més complicat de les darreres dècades amb un total de 41 grups confinats de tots els ensenyaments, 788 persones en quarantena (entre alumnes, docents i personal administratiu) i 70 casos positius. Les dades corresponen a les estadístiques publicades pel Departament d’Educació al web Traçacovid, amb data de divendres dia 2 d’octubre al migdia. És possible, per tant, que hi hagi alguna variació en el transcurs del cap de setmana, tenint present que és una pàgina d’actualitzacio constant. D’aquest total, 30 grups, 578 persones i 55 casos fan referència exclusivament a la ciutat de Tarragona, que suma un total de 26 centres afectats per qualsevol d’aquests tres paràmetres.

Arreu del país, el nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid-19 és de 1.267, 20 més que els declarats dijous, segons les dades actualitzades del Departament d’Educació. En total, als centres educatius s’han detectat 3.157 positius, 376 més que en el darrer balanç. D’aquests, 2.809 entre alumnat, 329 entre docents i personal d’administració i serveis i 19 personal extern.

Pel que fa als confinats, n’hi ha un total de 30.128, 28.222 alumnes, 1.640 docents i personal d’administració i 266 personal extern. Les persones en quarantena han pujat en 933.

D’altra banda, la llar d’infants Bambarol d’Almenar (Segrià) ha reobert i queden dos centres tancats a Catalunya, dues llars d’infants a Vilagrassa (Urgell) i l’Hospitalet de Llobregat.

Tarragona

Conservatori de Música: 3 persones confinades

Centre Educació Especial Sant Rafael: 1 cas positiu

EASD: 1 cas positiu

El Carme: 10 persones confinades, 1 cas positiu

Escola de Ponent: 1 grup i 14 persones confinats, 1 cas positiu

Escola Cèsar August: 2 persones confinades, 1 cas positiu

Escola Camp Clar: 1 cas positiu

Escola El Miracle: 1 grup i 23 persones confinats, 1 cas positiu

Escola de Pràctiques: 1 persona confinada, 1 cas positiu

Escola Marcel·lí Domingo: 9 persones confinades

Escola Pax: 2 persones confinades

Escola Sant Salvador: 1 grup i 18 persones confinats, 1 cas positiu

Tic-Tac: 2 grups i 35 persones confinats, 2 casos positius

Sant Pau Apòstol: 1 grup i 27 persones confinats, 1 cas positiu

Escola Pau Delclòs: 2 grups i 12 persones confinats, 2 casos positius

Escola Torreforta: 1 grup i 23 persones confinats, i dos casos positius

Estela: 2 grups i 16 persones confinats, i 3 casos positius

Institut Cal·lípolis: 2 casos positius

Institut Campclar: 1 cas positiu

Institut Comte de Rius: 1 cas positiu

Institut Tarragona: 2 grups i 47 persones confinats, i 3 casos positius

Institut Pere Martell: 6 grups i 89 persones confinats, 5 casos positius

Institut Sant Pere i Sant Pau: 2 grups i 40 persones confinats, i 2 casos positius

Institut Torreforta: 1 cas positiu

Joan XXIII: 1 grup i 31 persones confinats, 1 cas positiu

La Salle: 1 grup i 25 persones confinats, i 4 casos positius

Salou

Elisabeth: 1 grup i 30 persones confinats, 2 casos positius

Escola Europa: 2 grups i 41 persones cofinats, i 2 casos positius

Escola Santa Maria del Mar: 1 grup  i 18 persones confinats, i 2 casos positius

Escola Vora Mar: 1 grup  i 20 persones confinats, i 4 casos positius

Institut Jaume I: 1 grup i 19 persones confinats, i un cas positiu

Torredembarra

Escola Molí de Vent: 1 grup i 21 persones confinats, i 4 casos positius

Institut Torredembarra: 1 cas positiu

Institut Ramon de la Torre: 1 grup i 25 persones confinats, i 1 cas positiu

Escola L’Antina: 1 persona confinada

Escola Antoni Roig: 7 persones confinades

La Pobla de Montornès

Escola Els Ametllers: 1 cas positiu

Els Pallaresos

Escola Arquitecte Jujol: 1 grup i 29 persones confinades, i 1 positiu

Institut Els Pallaresos: 1 grup i 26 persones confinats, 1 cas positiu

Escola Sant Sebastià: 17 persones confinades

Altafulla

Escola La Portalada: 1 grups i 18 persones confinats, i 4 casos positius

Institut d’Altafulla: 1 cas positiu

Escola El Roquissar: 1 cas positiu

Constantí

Institut de Constantí: 1 grup i 27 persones confinats, i 1 cas positiu

Escola Mossèn Ramon Bergadà: 1 cas positiu

El Morell

Escola Ventura Gassol: 1 grup confinats (sense dades de total de persones confinades)

Vila-seca

Escola Miramar: 1 grup i 17 persones confinats, i 1 cas positiu

Institut Ramon Barbat i Miracle: 1 grup i 20 persones confinats, 1 cas positiu

Llar infants Les Vimeteres: 2 grups confinats (sense dades sobre número total de persones en quarantena)

La Canonja

Institut Collblanc: 1 grup i 23 persones confinats, 1 cas positiu

Redacció

 

El sector turístic de Tarragona espera un mal final de temporada per l’absència del mercat internacional

Imatge de la nova zona de piscina de l’hotel Best Negresco de Salou, renovada aquest estiu. Foto: Eloi Tost

El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre no confia en trencar la mala tendència de tota la temporada en els darrers mesos de l’any. Els empresaris es mostren pessimistes pel que fa al volum d’ocupació de les properes setmanes, en bona mesura per la manca de turisme internacional.

Des de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT) calculen que partir de l’octubre tan sols quedarà un 30% d’hotels oberts, un 15% dels quals ja tenen per costum treballar tot l’any. En el cas dels càmpings el percentatge s’espera que sigui una mica superior, però molts dels que esperin clients tan sols treballaran els caps de setmana. Xavier Guardià, portaveu de la FEHT, afirma que quasi no hi ha reserves.

Guardià detalla que de l’aproximadament 60% d’hotels que han obert aquest estiu, un 30% tancarà entre el final del pont de l’Onze de Setembre i finals de mes. Del 30% restant, un 15% és el que habitualment queda obert tot l’any i els altres «aguantaran fins a finals d’octubre per veure si poden pescar alguna cosa». Si a la Costa Daurada habitualment la temporada s’allargava fins a mitjans d’octubre, enguany la situació ha canviat per l’absència del mercat britànic i dels turistes sèniors d’Alemanya, França i Holanda, que aquest 2020 «ni han vingut ni se’ls espera». El turisme català i espanyol, que és el que hi ha hagut aquest any per la crisi de la covid-19 començarà a desaparèixer a partir de la setmana que ve, amb l’arrencada del curs escolar.

En el cas dels càmpings, i a diferència dels hotels, «ha obert tothom». A partir d’ara i fins a finals de mes «aniran tancant els més grans, sobretot perquè treballen amb el mercat europeu». «Els mitjans aguantaran com puguin fins Halloween, encara que sigui només els caps de setmana», detalla Guardià. També hi ha un 15% d’establiments que acostuma a treballar tot l’any.

Amb tot, la volatilitat i incertesa de la temporada dificulta fer una previsió de com aniran les reserves. El portaveu de la FEHT assegura que a dia d’avui són molt baixes i no confia gaire que revifin, «però dependrà de com estigui la gent i de la situació sanitària a les escoles». L’esperança rau en reserves d’última hora, si bé enguany «tothom sap que l’ocupació és molt baixa i que hi ha places».

El Delta ja nota la caiguda de visitants

La davallada de l’activitat turística a les Terres de l’Ebre, especialment a la zona del Delta, ha estat especialment notòria a partir de l’inici d’aquest mes de setembre. L’Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre veu amb preocupació com una de les campanyes més dures que es recorden es veu ara estroncada de forma abrupta.

Mentre que en anys anteriors, els caps de setmana i pots del setembre eren gairebé garantia d’ocupació total, la situació d’enguany és molt diferent. Això fa que molts empresaris es plantegin avançar el tancament de la seva activitat, que anteriorment no arribava fins octubre o novembre. «Les previsions no són tant positives com esperàvem. S’hi suma el factor que tenim molta reserva d’última hora i la incertesa està latent», reconeix la vicepresidenta de l’entitat, Montse Callau. Una situació, apunta, que afegeix encara més dificultats a la presa de decisions per garantir la viabilitat dels negocis.

Encara sense dades definitives sobre el balanç del mes d’agost, els empresaris turístics del Delta es declaren satisfets pels resultats en el context de les limitacions que ha marcat la pandèmia del coronavirus, especialment, en comparació amb altres territoris. Això, però, en cap cas resultarà suficient per compensar la greu crisi que s’arrossega des de la declaració de l’estat d’alarma a mitjans març. «No salvarem l’any. L’objectiu és minimitzar les pèrdues per generar flux de caixa suficient i mantenir vives les empreses fins temporada vinent», conclou Callau.

Jordi Marsal – Eloi Tost / ACN

Només tres baixes de caps de llista i cap alcalde del Pdecat al Tarragonès

Dídac Nadal. Foto: Cedida

La gran incògnita de quina serà la decisió que prengui el portaveu municipal del Pdecat a l’Ajuntament de Tarragona, Dídac Nadal, es resoldrà la setmana vinent, previsiblement dimecres, quan es convocarà un comitè local del partit per avaluar com queda la formació després de la desbandada de càrrecs del partit en diferents llocs de Catalunya i de significats càrrecs de la Generalitat per passar-se a Junts x Catalalunya.

Segons ha sabut Tarragona21, entre un 7 i un 8% dels militants s’han donat de baixa a Tarragona ciutat. Hi ha debat al sí del comitè local i del partit a Tarragona, segons ha confirmat Tarragona21, com està passant en altres municipis el Tarragonès, comarca on només s’han manifestat tres caps de cartell i cap alcalde a favor de canviar de partit o han fet ja el pas, segons ha confirmat a aquesta Redacció el cap comarcal del Pdecat, David Melero, fet que contrasta amb la desbandada que s’ha produït al Baix Camp, amb 50 baixes, d’elles, 17 d’alcaldes.

David Melero. Foto: Cedida

Només tres baixes al Tarragonès

Les baixes són la de l’equip del Pdecat a La Canonja, amb la cap de llista al capdavant, Maité Olivé – a l’oposició municipal-, el cap de llista de Junts x Altafulla, Hèctor López-Bofill, i el cap de l’oposició a Renau, Jordi González. A Altafulla el segon -i darrer regidor del Pdecat- es manté al partit.

‘Que no hi hagi baixes no vol dir que no n’hi hagi d’haver alguna més endavant, però m’estranyaria, perquè no és el que m’han manifestat a mi’, subratllava Melero a Tarragona21 dijous passat, dia en què havia parlat amb tots els alcaldes i caps de grups municipals de la comarca. ‘Entendria que hi hagués algú que volgués marxar, la situació és difícil, però nosaltres no pressionem ningú’, tampoc a Dídac Nadal, ha destacat Melero, cap comarcal des del mes de febrer i que ha volgut posar l’èmfasi en què el Pdecat està centrat en els consistoris on governa a desenvolupar polítiques socials davant la crisi econòmica generada per la pandèmia.

El comitè comarcal es planteja celebrar una reunió virtual la setmana vinent, reunió que no s’ha pogut fer abans de manera presencial per la pandèmia.

J. Garcia

 

Turistes estrangers sobre la recomanació de no venir a Catalunya: ‘És una bestiesa. Ens sentim molt segurs’

Un turista britànic en una de les zones turístiques de Salou. Fiti: Mar Rovira

Bona part dels turistes estrangers que passen uns dies de vacances a Catalunya no entenen perquè des d’alguns països es recomana no venir. Visitants anglesos o francesos ho veuen com un «error» i asseguren que les mesures que s’han pres són «les mateixes» que hi ha al seu país, i, en alguns casos, més restrictives.

En Laureant ve de Lió, porta dues setmanes en un càmping de Blanes i explica que tant ell com la seva dona se senten «molt segurs, tant als restaurants, com als bars com al carrer». «Creiem que és una bestiesa, no és més segur a França que aquí a Catalunya», remarca. Pel que fa als britànics, també es mostren «tranquils», si bé alguns reconeixen que no haurien vingut, ja que ara els tocarà passar la quarantena.

En Robert, un turista britànic que ha visitat diverses vegades Salou, s’ha mostrat favorable a la decisió que ha pres el seu govern sobre l’obligatorietat de fer una quarantena per a tots aquells viatgers que provinguin de l’Estat Espanyol. «Tenen la responsabilitat de mantenir la gent segura i si creuen que és el millor, llavors, ho hem de fer», ha valorat. Tot i això, reconeix que la mesura no és «l’ideal», perquè en el seu cas, s’hauran d’aïllar per haver passat tan sols tres nits a la Costa Daurada.

En canvi, en Tlyn ha considerat que la mesura és una «ximpleria». Aquest britànic va aterrar aquest dissabte per primera vegada a la Costa Daurada amb la seva família. Com que treballa per ell, no l’afectarà a la feina, però lamenta que molts britànics no tindran la mateixa sort. Així mateix, ha assegurat que si hagués sabut abans que s’implementarien aquestes restriccions, hauria triat una altra destinació.

«Si ho hagués sabut ahir, no hauria vingut, perquè no em vull aïllar a casa, però ara és molt tard, ja sóc aquí», ha exclamat entre rialles. I ha tancat: «A Espanya tothom porta mascareta a tot arreu. Jo porto la meva, em sento segur».

A la Costa Brava no canvia gaire l’opinió dels pocs turistes que s’hi estan. En Veim és holandès i fa més de 40 anys que ve amb la Karen a Blanes. S’estan en un càmping de la localitat a tocar de la platja i deixa clar que se senten «segurs i tranquils». Explica que no té inconvenient en portar la mascareta i li semblen «raonables» les mesures de seguretat que s’han pres.

En una parcel·la propera hi ha en Mike amb la seva dona i els seus tres fills. Són d’un poble proper a Colònia a Alemanya. Tampoc entén per què alguns països desaconsellen venir a Catalunya. «Aquí veus que tothom va amb mascareta a totes hores, en canvi a Alemanya només l’has de portar quan entres en un supermercat o un lloc tancat», remarca.

Mar Rovira – Gerard Vilà – ACN

 

L’ocupació als hotels del Camp de Tarragona i l’Ebre cau un 80%

Imatge d’un hotel de Calafell. Foto: Gemma Sánchez

Els hotels de la demarcació estan patint una baixada d’entre el 70 i el 90% de l’ocupació en comparació a qualsevol estiu passat. Els brots de covid-19 al Segrià i Barcelona i l’ús obligatori de la mascareta han refredat els mercats, desencadenant una onada de cancel·lacions, sobretot del mercat britànic, molt reticent a viatjar en aquestes condicions.

Amb un turisme estranger pràcticament inexistent, el sector turístic acumula més cancel·lacions que reserves i ja dona la temporada per perduda. A la Costa Daurada només ha obert un 40% dels hotels, amb una ocupació mitjana del 25%, entre setmana. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona diu que s’esperava una temporada dolenta, però que ha estat pitjor del que es preveia.

Des de la FEHT es parla d’un any “dolentíssim”. Admet que les últimes notícies sobre rebrots puntuals a Catalunya -ja que el turisme internacional no discerneix per regions concretes- ha esvaït la més mínima esperança de poder esgarrapar un tram de temporada turística “amb certa normalitat». El seu portaveu i responsable de relacions institucionals, Xavier Guardià, contrasta que en un estiu “normal” l’ocupació és creixent del juny a l’agost, mentre que enguany és a la inversa. No para de decréixer. “Sant Joan va ser la millor setmana i des d’aleshores, a part d’un petit repunt al juliol, hem anat caient i cada setmana és pitjor”, lamenta Guardià.

L’obertura de PortAventura, pol potent d’atracció de turistes, ha donat una mica d’oxigen al sector, si bé tampoc ha pogut esdevenir el gran revulsiu. Ha reobert en un 30% de la seva capacitat. Guardià destaca que tot el sector es troba dins del mateix sac i que la dinàmica és negativa per a tots. “No hi ha cap branca que despunti i estigui millor que una altra: allotjaments, restauració, activitats… tot està molt complicat”. Malgrat aquest escenari cada cop més negre, part de l’empresariat turístic no tira la tovallola. Hi ha allotjaments que estan oberts, sobretot apartaments turístics i càmpings, que permeten una obertura parcial de les seves instal·lacions.

Els hotels, per contra, no poden obrir per sectors i mantenir tota la instal·lació oberta resulta molt costós. Segons el gremi d’hotelers, actualment a la demarcació estan oberts un 40% dels hotels, amb una ocupació mitjana modesta, d’un 25% entre setmana, un percentatge que s’enfila fins al 50% en cap de setmana. La motivació dels hotels que han obert és conservar la clientela -la Costa Daurada es caracteritza per un visitant molt fidel. “S’ha de valorar el sacrifici que està fent l’empresari, d’obrir malgrat que no surtin els números”, destaca el portaveu de la FEHT. Amb tot, la majoria dels hotels del Camp i l’Ebre han optat per no obrir durant tota la temporada.

“Això vol dir que no emeten cap factura des de l’octubre passat, quan van tancar portes i, per tant, en qüestió de tres mesos, ja farà un any que estan tancats, sense beneficis”, destaca Guardià. Per tot plegat, la FEHT dona l’any per perdut i ja mira cap al 2021, esperant que pugui arribar un escenari de normalitat. “L’any 2020 està acabat, els que tinguin pulmó, com les grans cadenes hoteleres, són els que ho resistiran, altres més petits potser no ho podran aguantar”, adverteix. La FEHT insisteix que les administracions “s’han de posar les piles” -amb congelació o rebaixa d’impostos-, tenint present que el turisme representa el 25% del PIB de Tarragona.

Núria Torres – ACN

Catalunya fa un salt en la recollida selectiva de la brossa, però el Tarragonès se situa entre els cuers

Una dona, en un grup de contenidors. Foto: ACN

Catalunya ha fet un salt en recollida selectiva de la brossa. Les dades municipals de 2019, presentades aquest dijous, 23 de juliol, així ho indiquen, especialment en matèria orgànica, la que més pes suposa. Del total dels residus municipals, l’any passat es va recollir selectivament el 44,8%, és a dir, 1,8 milions de tones, la xifra més alta de la història, i que representa un augment respecte l’any anterior del 9%”.

En 2019 s’han generat 4,04 milions de tones de residus municipals a Catalunya i respecte l’any 2018, la generació del total de residus municipals ha incrementat en un 1,6 %. Durant el mateix període la població s’ha incrementat un 1%.

El rati de generació per càpita de residus per persona i dia a 2019 incrementa lleugerament i es situa a 1,44 kg/hab./dia. La fracció resta (aquells residus que no es recullen selectivament) ha disminuït un 3,8 %, i la recollida selectiva ha augmentat un 8,9 % respecte l’any anterior.

Les xifres han estat valorades positivament pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i pel director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, tot i que han cridat a la calma perquè ‘és necessari fer més esforços per recollir més productes i amb més qualitat’, a partir de sistemes porta a porta, o mixtos amb contenidors intel.ligents. Tost ha anunciat que a finals de 2021 més de 300 ajuntaments de Catalunya ja usaran el porta a porta.

Malgrat les bones dades, la comarca del Tarragonès -fortament turística- se situa en penúltim lloc de la classificació a Catalunya, amb només un 36,42% de recollida. Al contrari, la comarca del Priorat és la tercera de Catalunya, amb un percentatge del 63,23%. El Bergedà encapçala la classificació, desbancant Osona.

El conseller, junt al director de l’Agència de Residus de Catalunya, avui. Foto: Cedida

Calvet ha afirmat que les xifres ‘indiquen que anem pel bon camí i refermen la política de residus del Govern, tot i que no ens podem aturar’. Per què s’han donat les bones dades? El director de l’Agència de Residus ha respost que ‘per una suma d’accions, com són que els municipis cada cop usin més el sistema porta  porta, i l’esforç dels grans productors’, i ha reiterat la recomanació que cada municipi redacti un pla local de reducció i gestió de residus: ‘Cada Ajuntament té una solució diferent. Cada territori decideix el seu model de recollida’, ha destacat. En aquest sentit, es treballarà al Tarragonès i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per millorar la recollida a partir de la creació de grups de treball.

De cara a aquest atípic 2020, es preveu caigudes en la recollida entre un 40 i un 50% en bona part degut al descens notable del turisme pel coronavirus. En un any normal, la presència de turistes a Catalunya suposaria una mitjana de 240.000 habitants més. Només el consum del vidre suposa un 50 del total, provocat pel turisme. Durant el confinament, la ciutadania ha reaccionat positivament a l’hora de fer el triatge de la brossa, un tema que preocupava a la Conselleria.

La recollida selectiva bruta total

L’any 2019 a Catalunya s’han recollit selectivament 1,8 milions de tones de residus, un 8,9% mes que a l’any 2018. L’índex de recollida selectiva bruta es situa en el 44,8% del total de residus generats, que suposa un augment de 3 punts respecte a l’any anterior. A l’any 2019 la recollida selectiva bruta de la matèria orgànica (restes de menjar, restes vegetals de mida petita), servei prestat per 790 municipis va ascendir a 439.968 tones, un 6,0 % mes respecte 2018. Un total de 466 municipis realitzen l’auto-compostatge, tant individual com comunitari.

Considerant el nombre i la capacitat dels compostadors es calcula que a l’any 2019 es van gestionar 7.022 t de matèria orgànica en autocompostatge,
un 3,2% mes que a 2018. D’altra banda la recollida selectiva del paper i cartró ha estat de 405.667 tones, un 29,0 % més que l’any anterior.

La recollida del vidre o envasos lleugers

La quantitat total de vidre recollit l’any 2019 és de 203.329 tones, dada que suposa respecte de l’any anterior un increment del 6,6 %. Altrament, la recollida selectiva bruta d’envasos lleugers ha incrementat un 4,5 % respecte de l’any anterior. S’han recollit, doncs, 165.678 tones d’envasos.

A 2019 la proporció dels percentatges de recollida selectiva respecte a l’any anterior es mantenen força estables.

L’any 2019 es va generar 2.229.691 tones de fracció resta, un 3,75 % menys que l’any anterior. La fracció resta es gestiona destinant-la a tractament mecànic biològic, a dipòsit controlat o a incineració com a gestió primària. A 2019 s’observa que segueix la tendència d’anys anteriors de disminució de les entrades directes a dipòsit controlat com a destí primari. Mentre l’any 2018 el 25 % de la fracció resta es destinava directament a dipòsit controlat, a l’any 2019 s’hi ha destinat el 23,38 %. El 68,83% de la fracció resta es destina a l’any 2019 a tractaments mecànic biològic.

Al respecte, en el propers anys, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre disposaran d’un ecoparc, ha anunciat Tost, de manera que ‘en quatre o cinc anys, el cent per cent del territori català estigui cobert’ i no es destini cap tona de brossa al dipòsit de l’abocador.

La recollida selectiva neta (RSN)

La RSN es calcula restant del total de la recollida selectiva bruta de la fracció orgànica (FORM), del vidre, del paper i dels envasos lleugers, els impropis (aquells residus que no corresponen a la fracció residual objecte de recollida). Per a les altres fraccions recollides selectivament es calcula la recollida selectiva neta tenint en compte la informació disponible segons el destí primari sigui valorització o disposició final.

En base el que s’ha exposat, la mitjana de recollida selectiva neta de Catalunya es situa en el 36,4 %, mentre que la recollida selectiva bruta ha estat del 44,8 %. La mala barreja de productes no és significativa, han anunciat el conseller i el director de l’Agència. Els anomenats impropis han suposat un 10,8% de la fracció orgànica; un 6% del paper i cartró, un 2% del vidre i un 26,3% en envasos lleugers.

Més informació en aquest enllaç.

Dades per comarques en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

Tretze ajuntaments del Camp amplien el catàleg de llibres LGTBI de les seves biblioteques

Cartell de la campanya

Sota el lema ‘Biblioteques orgulloses, biblioteques diverses’, el departament de comunicació de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) llança una petita iniciativa al Camp de Tarragona i al Baix Penedès per l’Orgull 2020 i aconsegueix el compromís de 13 ajuntaments per tal d’ampliar el catàleg de les seves biblioteques públiques amb títols amables per al col·lectiu LGTBI.

D’aquesta manera, els municipis de Mont-roig del Camp i Miami platja, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Salou, Vila-seca, Els Pallaresos, Reus, la Selva del Camp, el Pont d’Armentera, els Guiamets, Alcover, Valls, Torredembarra i el Vendrell inclouran en el catàleg de les seves biblioteques exemplars del manual ‘LGTBI. Claus bàsiques’ i de la novel·la ‘Menos Drama y más Banana’.

El president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, ha explicat que “el 28 de juny celebrem l’Orgull LGTBI per commemorar els altercats de Stonewall”. “Lluim la bandera LGTBI per recordar els fets, seguir avançant en la lluita per una igualtat real i efectiva, i per abraçar la diversitat en les seves múltiples expressions”. Tanmateix, ha recordat que “el confinament i la nova normalitat han canviat el concepte que es té de les manifestacions i les festivitats entorn de l’Orgull”, ja que “no hi haurà manifestacions multitudinàries, carrosses, ni revetlla”, però “existeixen moltes altres maneres de celebrar l’Orgull, i una d’elles és apostar per la cultura i la diversitat ampliant el catàleg de les biblioteques públiques”.

Per això, des de l’àrea d’igualtat i des de les biblioteques de més d’una desena d’ajuntaments del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, s’han sumat a la iniciativa ‘Biblioteques orgulloses, biblioteques diverses’. Les obres recomanades per l’Observatori són el primer manual LGTBI pensat per a persones no LGTBI titulat ‘LGTBI, Claus bàsiques’, escrit pel mateix president de l’OCH i el coordinador tècnic, Cristian Carrer i la novel·la ‘Menos Drama y Más Banana’ de l’activista i escriptor tarragoní Jose Cuadrado (Josemola).

Redacció

 

Jose Cuadrado: ‘Biblioteques orgulloses i diverses al Camp de Tarragona’

La nova normalitat ha canviat el concepte que es té de l’Orgull LGTBI. No hi haurà manifestacions, carrosses, ni revetlla. No es sortirà al carrer de forma multitudinària el 28 de juny per commemorar els altercats de Stonewall. Uns episodis que van suposar la revolta d’un col·lectiu que estava fart de la discriminació social i l’abús policial. A Barcelona, es va fer per primer cop el 1977 a la mítica manifestació de les Rambles, un any més tard, es va fer a Madrid i a la resta d’Espanya també. Avui, 43 anys després, es continuarà celebrant l’Orgull, però d’una altra manera.

Jose Cuadrado és DirCom de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya

Cal tenir en compte que, tot i trobar-nos en un moment en el qual tot és digital, l’Orgull necessita estar més present que mai a la nostra societat perquè la discriminació envers les persones Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals segueix molt present. Així ho va revelar l’informe sobre l’Estat de LGTBI-fòbia de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) que va recollir 160 incidències per LGTBI-fòbia el 2019 a Catalunya. És a dir, un 40% més que el 2018 quan es van registrar 113 incidències.

Però l’Observatori encara va més enllà, alerta a les Administracions a dur a terme polítiques públiques que tinguin en compte la figura de l’agressor a l’hora de fer front la xacra de l’LGTBI-fòbia, perquè li facin entendre que la violència gratuïta que exerceixen no mola. L’Observatori ha detectat que una part considerable dels agressors són joves que actuen en grup en espais d’oci nocturn o al transport públic. Aspecte que em preocupa i es relaciona de forma directa amb les masculinitats tòxiques i els missatges polítics irresponsables que confonen la llibertat d’expressió amb el discurs de l’odi.

Un exemple de com la llibertat d’expressió es barreja amb la ignorància és escoltar a líders dient: ¿i per què no un ‘Orgull’ heterosexual? La resposta és molt simple: perquè les persones heterosexuals no han estat assenyalades, perseguides, empresonades i assassinades per la persona a la qual han decidit estimar o tenir sexe. Les persones heterosexuals, avui dia, no són increpades als carrers per ser heterosexuals, no pateixen bullying per ser heterosexuals, no tenen problemes d’inserció laboral per ser heterosexuals, no són amenaçats a les xarxes per ser heterosexuals, no tenen problemes per formar una família per ser heterosexuals, etcètera.

Aquesta realitat recollida a l’informe de l’Observatori, insisteixo, revela que l’Orgull confinat és més necessari que mai i una altra forma d’ondejar els colors de la bandera de l’arc de Sant Martí és a través de la cultura i la diversitat ampliant el catàleg de les biblioteques públiques del Camp de Tarragona. Per això, l’Observatori Contar l’Homofòbia de Catalunya agraeix i celebra que els municipis de Mont-roig del Camp i Miami platja, l’Hospitalet de l’Infant, Salou, Vila-seca, Els Pallaresos, Reus, la Selva del Camp, el Pont d’Armentera, Guiamets, Alcover, Valls, Torredembarra y El Vendrell es sumin a la iniciativa ‘Biblioteques orgulloses, biblioteques diverses’ i incloguin en el catàleg de les seves biblioteques exemplars del manual ‘LGTBI. Claus bàsiques’ i de la novel·la ‘Menos Drama y más Banana’. La diversitat es viu i es celebra de moltes maneres, i la lectura és una d’elles.

Jose Cuadrado és DirCom de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya

Comença a caminar la XXII convocatòria Premi Tarragonès Beca d’Investigació

Neus Baena, la guanyadora de l’any passat.

El divendres 3 de juliol de 2020 s’acaba el termini per presentar projectes a la Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura. Aquesta Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

El jurat d’aquesta convocatòria està integrat per Montserrat Duch, professora d’Història Contemporània de la URV; Anna I. Serra, professora del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV; Magí Sunyer, professor de Filologia Catalana de la URV; i Antoni Virgili, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la UAB. També formen el jurat Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès; i Dídac Nadal, president de la comissió de Cultura d’aquesta corporació.

La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell. Amb els últims títols publicats podem veure l’ampli abast temàtic d’aquest Premi:

– Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona (1956-1977) de Cristian Ferrer.

– La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona, 1774-1870 d’Agustí Agramunt.

En procés editorial es troba ‘Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarragoní en època romana (s. II a.C. – III d.C.)’, de Patricia Terrado.

I el guanyador de l’any passat va ser ‘Del nacionalcatolicisme a la democràcia. Obrers, catòlics i antifranquistes al Tarragonès (1951-1977)’, de Neus Baena.

El PSC celebrarà el 13 de juny el Congrés de la Federació que ha d’elegir líder Kenneth Martínez

Keneth Martínez. Foto: Jordi Cartanyà-SER

El PSC celebrarà finalment el proper 13 de juny el Congrés de la Federació del Camp de Tarragona, una de les últimes de Catalunya que resten per escollir el seu primer secretari i la nova executiva. En aquest sentit, es preveu que donarà llum verda a la candidatura de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, si no hi ha una sorpresa inesperada. Les candidatures es poden presentar el mateix dia del Congrés si hi ha el número d’avals suficients.

Martínez ha confirmat a Tarragona21 que té la intenció de presentar-se. El candidat va fer una ronda de consultes a la militància al febrer i ara està ratificant el suport donat el parèntesi per la crisi de la covid-19.

La Federació socialista del Camp havia de celebrar el passat 14 de març el Congrés que donaria pas al relleu de Roc Muñoz, alcalde de La Canonja, com a primer secretari i elegiria també una nova executiva i els membres del nou Consell Nacional del partit. Quan Kenneth Martínez estava assistint a reunions amb les agrupacions locals per copsar els inputs que la seva candidatura generava, va esclatar la pandèmia i es va posposar el Congrés.

Ara hi ha data perquè els terminis van vencent, i s’està ultimant la manera de celebrar-lo ja que reunir físicament els més de 120 delegats que hi poden assistir està descartat amb el confinament existent i les mesures de distanciament social. Fonts del partit han indicat a Tarragona21 que serà un Congrés mixt, amb una presència física testimonial, corresponent a la mesa i als primers secretaris sortint i entrant. Els delegats el seguiran virtualment. El mateix Martínez ha subratllat que es tracta ‘que els delegats i les delegades tinguin les garanties democràtiques’ especialment a l’hora de votar la ponència política, els nous càrrecs i els membres del consell nacional.

Sí queda clar que després d’anys, les aigües baixen tranquil.les a la Federació i no s’espera cap candidatura alternativa a la de Kenneth Martínez. Ajuda el bon cicle electoral dels socialistes, les bones perspectives electorals i les posicions sumament crítiques de l’independentisme i del PP, que reforcen internament la figura de Pedro Sánchez i sembla que cohesionen el partit.

A finals de febrer passat, en declaracions a aquest digital, Kenneth Martínez considerava que ‘tenim l’oportunitat de consolidar-nos com la primera força del territori, gràcies a la situació general i a la perseverança nostra davant les adversitats. Som un partit que no ens hem rendit mai. Hem de ser la força determinant i això ha de sortir de les agrupacions locals’.

L’opció Kenneth és ben vista per l’aparell socialista del Camp de Tarragona i pel partit a Barcelona. També té el vist-i-plau del secretari d’Organització del partit, Salvador Illa, alhora ministre de Sanitat.

J. Garcia

 

El sector turístic de Tarragona, esperançat en no tenir pèrdues aquesta temporada

Imatge de la platja de l’Arrabassada, amb banyistes i gent prenent el sol, el 26 de maig. Foto: Eloi Tost

La Federació Empresarial d’Hostaleria de Tarragona (FEHT) es mostra esperançada en no tenir pèrdues aquesta temporada turística, tot i la crisi del coronavirus i les dificultats del sector per poder obrir els establiments. Després d’uns mesos on tot eren males notícies, l’anunci de l’Estat d’obrir fronteres el proper 1 de juliol els dona confiança per encarar un estiu que serà complicat. En declaracions a l’ACN, el portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, destaca la fortalesa de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre com a destinació i està convençut que els clients que venen habitualment, aquest any també ho faran. «Per ells és com estar a casa», afirma, un factor que els dona seguretat.

«Fa quinze dies teníem pànic. Si aquests quatre mesos entre juliol i octubre funcionen bé, podríem tancar la temporada pensant que no hem pres mal», comenta Guardià. De tota manera, té clar que l’any «serà dolent». De moment a la demarcació hi ha pocs càmpings en funcionament i cap hotel destinat a les vacances ha obert. Durant les primeres setmanes de juny s’espera que comencin a activar-se per fer proves i adaptar-se als nous protocols, que s’estan acabant de marcar. Segons Guardià, algunes cadenes pot ser que no obrin tots els allotjaments i l’obertura dels establiments també estarà condicionada pel tipus de mercat amb el qual treballin. En aquest sentit, reconeix que els mercats alemany, francès, britànic i irlandès «es comencen a moure».

Destinació segura i consolidada

De moment, de reserves en tenen poques, però no és una situació que preocupi els empresaris. «Des de fa anys que són sempre a darrera hora. No ens hem de posar nerviosos ara; si han d’arribar, arribaran», comenta. A més, la volatilitat de la crisi sanitària obligarà els establiments a ser «molt flexibles» pel què fa a possibles cancel·lacions, i destaca que l’important enguany «és que el client quedi content».

Una satisfacció que en bona mesura vindrà donada per la seguretat sanitària. «Serà complicat que els hotels treballin amb normalitat amb tantes mesures, però l’avantatge és que a tot arreu és igual. Si van a Grècia o Itàlia, passarà el mateix», indica. Per tant, el fet que la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre siguin destinacions «conegudes» arreu d’Europa els juga a favor. «La gent que habitualment ve, és molt possible que vingui. Coneix els restaurants, els supermercats, sap com moure’s, quines platges li agraden… és com estar a casa», valora.

Pel que fa als protocols, es mostra satisfet perquè des del govern estatal «s’ha fet cas al sector», especialment pel fet que les mesures establertes siguin similars a les de la resta de països de la Unió Europea. Ara, el gran dubte que encara tenen, i que esperen resoldre en els propers dies, és com podran obrir les piscines i com funcionaran els accessos a les platges. «Hem d’esclarir-ho per poder-ho transmetre, perquè els mercats ens ho estan preguntant», explica.

Finalment, destaca la importància que poden tenir aquest estiu les segones residències per a l’hostaleria. Guardià raona que «si abans una família venia quinze dies i se’n guardava quinze més per anar a un altre lloc, potser enguany passa més dies aquí i pensa que ja viatjarà l’any que ve». De fet, a dia d’avui, el sector pensa en el 2021 com l’any de la recuperació i confien que «serà normal». Això els permetria repetir els 22 milions de pernoctacions i sis milions de turistes que hi ha hagut els darrers anys.

Eloi Tost – ACN

El Camp de Tarragona torna a reclamar els trens de mercaderies per l’interior i l’estació intermodal

Imatge de l’intercanviador d’ample ferroviari de la Boella, al Tarragonès, dins el projecte del corredor mediterrani, vist des de la cabina d’un tren. Fto: Roger Segura

Els principals agents institucionals i econòmics del Camp de Tarragona han tornat a alçar la veu aquest dijous per demanar el desviament dels trens de mercaderies per l’interior i la construcció de l’estació intermodal al sud de l’aeroport. Ho han fet en un ‘webinar’ organitzat per la Cambra de Reus i el Cercle d’Infraestructures. En aquest marc, el comissionat de govern espanyol per al desenvolupament del corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, ha demanat confiança al territori i ha llençat un missatge d’optimisme sobre el futur del projecte. En aquest sentit, ha dit que estan oberts a seguir estudiant les demandes del territori i ha admès que el servei ferroviari actual que presta Renfe a la regió té «possibilitats de millora».
Josep Vicent Boira ha garantit que l’estació intermodal al sud de l’aeroport -adjudicada el 2009 però que encara no ha vist la llum-, «no està paralitzada». En aquest sentit, el comissionat ha indicat que Adif continua amb l’estudi de demanda de la futura terminal. A més, Boira ha avançat que, en el cas del baixador de Bellissens, a Reus, els estudis apunten que «sembla una opció viable i raonable».

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha mostrat decebut per la falta de «claredat» i ha reivindicat que, un cop assolit el «consens territorial», calen accions. «Una vegada més se’ns diu que s’està estudiant, però ja fa 10 anys que es va adjudicar la intermodal, també portem 15 anys del Reus-Roda i 12 del baixador de Bellissens», s’ha queixat. El batlle reusenc ha insistit que el territori necessita infraestructures «que donin aire i no que ofeguin el territori», com passa, ha dit, amb l’actual «desgavell». «Amb la covid-19 és quan més necessitem infraestructures i inversió d’obres públiques, i per això tornem a reivindicar aquesta estació», ha assenyalat el president de la Cambra de Reus, Jordi Just.

Des de Tarragona, l’alcalde, Pau Ricomà, també ha lamentat que les solucions territorials quedin «oblidades» dins els grans projectes com el corredor. Ricomà ha criticat que hi hagi línies saturades i combois antiquats, i que no es pugui prestar «el servei que la ciutadania mereix». A més, ha reclamat corregir la situació actual, que veu «poc eficient», amb les mercaderies pel litoral i els passatgers de llarg recorregut per l’interior. «És un tema que cal corregir per acabar amb el desgavell de serveis», ha subratllat.

En aquesta línia, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha recordat que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat que no s’ha pogut aprovar contenia una «previsió d’estudi informatiu» d’aquesta línia interior i ha reiterat que la voluntat del ministeri és estudiar aquest traçat. Segons el comissionat Boira, la recuperació de la línia Reus-Roda «podria ser bona idea» i l’estudiaran. «Són possibilitats que s’obren», ha constatat, alhora que ha recordat que el pas de mercaderies per l’interior de les ciutats és l’habitual en el traçat del corredor mediterrani.

El president del Cercle d’Infraestructures, Pere Macias, ha titllat de decisiu el moment actual per al Camp de Tarragona i ha cridat a la unitat. Altres representants del territori, com la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, han evidenciat el consens existent en les principals demandes ferroviàries. Per això, ha dit Llauradó, caldria un sol pla director de les infraestructures ferroviàries del sud de Catalunya. De la seva banda, el delegat del Govern, Òscar Peris, ha cridat a fer de «frontissa» entre les àrees de Barcelona i València, i a no conformar-se únicament en ser «terra de pas». «Sols no el farem, el corredor», ha reivindicat.

Actuacions al tram Castellbisbal-Martorell

D’altra banda, Boira ha assenyalat que les obres en el tram Castellbisbal-Martorell del corredor mediterrani, batejat com «la porta d’Europa», possiblement començaran una mica més tard del previst per la covid-19 «però no passaran del juliol». Precisament, el comissionat ha assenyalat que la «finestra d’oportunitat» que s’obre per la menor mobilitat de persones i de mercaderies que es preveu arran de la pandèmia «s’aprofitarà per a accelerar les obres». De retruc, això minimitzarà l’impacte del tall de l’R4, que està previst que duri entre tres i quatre mesos.

Aquesta actuació forma part del tram entre Castellbisbal i el nus de Vila-seca (Tarragonès), on està prevista la implantació del tercer carril. Responent a la demanda de la presidenta de la Cambra de Tarragona, Laura Roigé, el comissionat s’ha mostrat convençut que l’obra manté el calendari i que, per tant, podria estar operativa el 2021 com estava previst. El president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset, s’ha felicitat perquè la planificació s’estigui complint i no s’hagi cedit a les «pressions» per demorar l’obra.

Boira ha destacat que les obres del tram Castellbisbal-Martorell permetran connectar el sud del corredor mediterrani amb el tram ja construït al nord de Barcelona. «Això obrirà la porta al Camp de Tarragona, al País Valencià, a Múrcia o a Almeria», ha il·lustrat. A més, Boira ha recordat que a final d’any es va aprovar l’estudi informatiu per al canvi d’ample entre Castelló i Tarragona, que ara és ibèric i que acabarà sent internacional. «Espanya hauria de plantejar-se abandonar el sistema ibèric i migrar a l’internacional. No pot ser una illa ferroviària», ha opinat.

El comissionat del govern espanyol ha apuntat també a l’impuls de les obres per a l’estacionament de trens a l’estació de Sant Andreu Comtal, a Barcelona, que permetran alliberar les vies de Sants i poder rebre més trens del corredor. Aquesta qüestió no és menor, atès que la saturació de la principal terminal ferroviària barcelonina limita els solcs disponibles i ha impedit, per exemple, que es poguessin programar quatre trens Avant diaris entre les Terres de l’Ebre i Barcelona, o establir una millor cadència en els horaris de rodalies i regionals de l’R-15 i l’R-16.

Injecció de diners europeus per la pandèmia

Boira ha apuntat que la recentment anunciada injecció de 30.000 MEUR de la Unió Europea en el pressupost per a infraestructures deixa el projecte «en una bona situació». Segons el coordinador del corredor mediterrani, de la crisi cal sortir-ne amb un sistema de transport més resilient, amb una nova aliança ferrocarril-camió, amb una logística més «compensada» i amb una aposta clara per la descarbonització.

Per cada euro invertit en el corredor se n’obté 1,4 euros de benefici incloent-hi les despeses d’explotació, ha destacat Boira, qui també ha posat en valor el fort impacte d’aquesta infraestructura en el PIB i en la generació de llocs de treball. Dos indicadors, ha dit, que s’han vist especialment colpejats arran de la pandèmia de la covid-19.

ACN

 

El Consell Comarcal activa l’oficina virtual del Tarragonès

L’Oficina Virtual del Tarragonès permet fer, a través d’Internet, tramitacions oficials, consultes, o informar-se sobre la relació d’una persona amb el Consell Comarcal del Tarragonès. És una manera d’agilitzar els tràmits doncs representa un estalvi de temps i desplaçaments, ja que no cal que ens personem a les oficines comarcals. L’Oficina Virtual està oberta les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

Utilitzar aquesta modalitat és tant segur i veraç com en l’atenció personal: per fer tràmits virtuals ens cal un identificador digital que garanteixi la nostra identitat a Internet i asseguri la integritat i confidencialitat.

Aquest servei és un canal paral·lel al presencial. Des del Consell Comarcal, juntament amb la Diputació de Tarragona i el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya, es treballa per ampliar progressivament els serveis que es poden oferir a través de l’Oficina Virtual. Uns serveis que creixeran també gràcies a la interconnexió de les diferents administracions.

Alguns dels tràmits que pots fer telemàticament són:
Instància genèrica
Accedir a una notificació electrònica
Presentació de factures electròniques
Sol·licitud d’accés a la informació pública

També s’hi poden dur a terme tràmits del Departament d’Ensenyament i d’altres que es poden trobar al catàleg de tràmits electrònics del Consell Comarcal del Tarragonès.

A més, a la seu electrònica del Consell Comarcal del Tarragonès, també es pot accedir a:
Validació de documents electrònics
Perfil del Contractant
Oferta pública d’ocupació
Calendari dies inhàbils
Tauler d’edictes
Normativa

Altres tràmits i gestions que es poden fer en aquest nou apartat són: saber com obtenir l’identificador digital d’idCAT mòbil; com recollir una notificació; com presentar una oferta amb sobre digital; o com presentar una oferta per presentació telemàtica d’ofertes, entre altres.

Es pot consultar aquest nou apartat a través d’aquest enllaç.

L’ACA i Repsol alliberaran cabal de la presa del Catllar

Imatge de l’inici de les maniobres. Foto: Cedida

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol està duent a terme, des d’avui i fins el dijous al matí, una maniobra d’alliberament de cabals generadors (crescuda controlada) en el tram final del riu Gaià, incrementant el cabal de sortida des de la presa del Catllar, al Tarragonès. S’aprofita així l’alt volum de reserves emmagatzemades, amb l’objectiu de millorar l’estat mediambiental del riu.

Aquesta actuació s’adopta en el marc del conveni de col·laboració signat entre les dues entitats l’any 2010, amb la finalitat de fixar un cabal ecològic en el riu Gaià, que havia quedat interromput des de la construcció de la presa l’any 1975.

Des d’avui i fins dimecres s’alliberaran fins a 3 m3/s (quan habitualment el cabal del riu és nul o fins a 0,124 m3/s), amb l’objectiu de facilitar el moviment de llims i fangs a la llera, reperfilar-la , arrossegar la vegetació i afavorir els diferents hàbitats del riu. S’aprofita que, arran dels darrers episodis de pluges registrats a Catalunya, l’embassament del Catllar ha incrementat considerablement el volum d’aigua embassada, la qual cosa permetrà realitzar una crescuda controlada aigües avall.

La darrera maniobra de cabals generadors en el riu Gaià es va dur a terme en el mes de febrer de 2020, quan es van alliberar 3 m3/s durant 48 hores. Aquestes tipus d’actuacions estan contemplades en la planificació hidrològica (2016-2021) en l’àmbit de les conques internes, i en el conveni signat entre REPSOL i l’ACA al 2010, sempre i quan les condicions ho permetin.

Els núvols i la pluja frenen l’afluència de banyistes a les platges de la Costa Daurada

Vista general de la platja de Llevant de Salou amb només algunes persones passejant vora el mar. Foto: Roger Segura

El temps no ha acompanyat en el primer dia de la fase 2 a la Costa Daurada i les platges han mantingut un aspecte desèrtic fins al migdia. Tot i que la pluja ha remès amb el pas de les hores, el cel s’ha mantingut ennuvolat i, tret de comptades excepcions, els ciutadans han preferit esperar a una altra ocasió per estendre les tovalloles i gaudir d’un bany. A la platja de Llevant de Salou (Tarragonès) aquest dilluns al matí tot just hi havia un degoteig de persones passejant vora l’aigua i al passeig. No hi havia ni rastre d’un ambient de sol i platja més propi d’aquesta època de l’any. «Sembla una imatge pròpia del mes de desembre», es lamentava en George, l’encarregat de l’establiment Caffe di Mare, de moment només amb clients de la regió.

Amb motiu del pas a la fase 2, aquest establiment ja ha pogut obrir les taules de l’interior del local amb un aforament del 40%, que se sumen a les de la terrassa –en aquest cas amb un 50%. Tot i això, de moment només poden rebre clientela del territori. «Ens va força regular, però no ens podem queixar. Durant el cap de setmana tenim gent, però les coses no són com haurien de ser per a nosaltres», assenyala.

A més, l’encarregat de Caffe di Mare explica que fins ara els ciutadans han respectat les franges horàries i que confia que ara puguin venir «tot el dia» a la platja i a prendre alguna consumició. L’esperança, però, és que al juliol puguin començar a venir els turistes estrangers i que tinguin feina fins a la tardor. «La nostra perspectiva és que es podrà allargar una mica la temporada», apunta en George.

Des d’aquest dilluns les platges de Salou estan obertes i es pot gaudir del bany recreatiu. També s’hi pot fer esport o activitats d’esbarjo, sempre, individualment, i mantenint els dos metres de distància interpersonal. Els serveis municipals com dutxes, rentapeus i jocs infantils es mantenen tancats, així com els lavabos. Tampoc no podran accedir a la platja grups integrats per més de 15 persones.

En paral·lel l’Ajuntament preveu implementar una aplicació web que permetrà saber en temps real l’ocupació de les platges del municipi per tal de minimitzar el risc de contagi de covid-19. El municipi dividirà les platges per zones i identificarà amb els colors verd, taronja i vermell quines platges compten amb més o menys aforament. La Policia Local i els vigilants de cada platja controlaran els accessos a cada zona.

Roger Segura – ACN

 

La Costa Daurada, a la recerca del mercat espanyol

Imatges de la presentació de la nova campanya turística. Foto: Cedida

La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es presenten al públic com a destinacions segures, atractives i que generen confiança a l’hora de tornar a planificar les vacances, en les campanyes de promoció i difusió que el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona posa en marxa per contribuir a la reactivació del sector, durament castigat per la pandèmia de la COVID-19. La nova estratègia de comunicació de les dues marques turístiques s’adreça als mercats català i espanyol, com a públics prioritaris, en l’actual conjuntura de restriccions de mobilitat i transport.

El Patronat de Turisme de la Diputació ha incrementat els seus esforços en matèria de promoció i publicitat en aquests moments de dificultats, per contribuir a enfortir el sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Les campanyes permeten posicionar les dues marques en la represa de l’activitat, aprofitant que els dos territoris han passat ja a la segona fase de desescalada. Per aquest motiu, des d’aquesta setmana s’engegaran les accions de publicitat sobre les destinacions en una planificació que s’estendrà fins a la primera setmana del mes de setembre i amb una inversió global de 490.000 euros.

La presentació de la campanya s’ha fet pública als mitjans de comunicació aquest dilluns dia 25 al matí, dia en què també es posa en marxa en diferents suports. Mitjançant una roda de premsa telemàtica, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat la implicació de la institució en la reactivació del turisme en aquests moments difícils: «Davant d’aquesta profunda incertesa que ens atemoreix, cal que siguem valents, resilients i creatius; amb la nova campanya generem confiança als visitants tot ressaltant les nostres fortaleses com a destinació». De la seva part, la presidenta del Patronat de Turisme, Meritxell Roigé, ha posat de manifest les diferents trobades que s’han anat mantenint amb el sector públic i privat en les darreres setmanes, i ha assenyalat que aquesta és una campanya «potent», que «permetrà donar gran visibilitat al turisme de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre». A la presentació d’aquest dilluns hi han participat, així mateix, la vicepresidenta del Patronat, Camí Mendoza; la directora del Patronat, Marta Farrero, i l’adjunt a la direcció del Patronat, Albert Folch.

Nous missatges per reactivar l’interès dels visitants i l’activitat turística

Noves creativitats, un missatge adaptat al nou escenari i un espot televisiu, integren una campanya diferent, sensible, pròpia i que referma l’essència de les destinacions. El treball creatiu i de planificació s’ha fet en coordinació amb l’Agència Catalana de Turisme, amb qui s’impulsarà una potent campanya adreçada al mercat espanyol, i amb el suport dels agents públics i les associacions empresarials que agrupen el sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Utilitzant un to comunicatiu positiu, proper, curós i emotiu, les campanyes apel·len al record i al reconeixement dels indrets i referents comuns que formen part de la nostra identitat i del nostre paisatge. Per transmetre de manera efectiva aquest missatge s’han previst accions d’impacte a mitjans amb audiències massives com la televisió i amb forta presència en mitjans digitals i a les xarxes socials.

Costa Daurada, com sempre

Costa Daurada, com sempre recull l’essència de la campanya per aquesta destinació. A través dels records, es proposa rememorar aquells llocs, moments i experiències viscudes a la Costa Daurada que formen part del nostre paisatge emocional i de les nostres vacances en família. Una campanya que viatja en el temps però que reforça un missatge sobre la Costa Daurada i a la seva oferta turística actual: els valors d’un territori que no han canviat.

La campanya compta amb dos espots, un de 20 segons i una versió extensa de 2 minuts, que es podran veure per televisió i també a través de mitjans i plataformes en línia. La productora Minifilms, amb Ramon Balagué i Xavier Morral com a creatius, són els responsables d’una peça audiovisual creada expressament per als moments actuals i elaborada en ple confinament, sense sessions d’enregistrament exteriors i amb la col·laboració del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) i l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

La proposta gràfica, a càrrec de l’Agència La Guerrilla, reflecteix en dos originals diferents aquesta mateixa aposta comunicativa. El públic a qui es dirigeix la campanya és el familiar, procedent de Catalunya i l’Estat. És un públic proper, coneixedor dels valors de la Costa Daurada, que es vol retrobar aquí amb el seu temps de vacances: de descans, de lleure i d’allunyar-se dels problemes, connectant amb un referent segur en aquests temps d’incertesa provocats per la pandèmia de la Covid-19.

La campanya contempla una forta presència en línia: blogs especialitzats, mitjans digitals i també a les xarxes socials amb les etiquetes #CostaDauradaComSempre i #CostaDaurada

Terres de l’Ebre. Recomencem

La campanya per les Terres de l’Ebre amb l’eslògan Recomencem presenten les Terres de l’Ebre com una destinació on la natura i els espais a l’aire lliure són l’element central, l’escenari de retrobament. La creativitat inclou una peça audiovisual, que tindrà una versió de 20 segons i una altra més extensa d’1 minut i 10 segons, creada per la productora Filmsnòmades i que es podrà veure per televisió i a mitjans i suports digitals.

La proposta gràfica, creada per l’agència La Guerrilla, visualitza amb tres originals diferents per a mitjans offline i online aquesta crida a reconnectar i a retrobar-nos en la destinació. Les imatges evocadores conviden a reconquerir els espais a l’aire lliure i a redescobrir la força d’una terra i la seva gent.

La campanya s’adreça prioritàriament al públic català i de l’Estat i tindrà una forta presència en línia i a les xarxes socials amb les etiquetes #TerresdelEbre #Recomencem.

Les dues campanyes van coordinades amb l’Agència Catalana de Turisme i la campanya que es farà amb la resta de destinacions catalanes a l’Estat: Catalunya és casa teva.

 

Sanitat recomana 4 metres de distància entre para-sols a les platges aquest estiu

Imatge d’arxiu de la platja principal de Cambrils plena de para-sols i banyistes el 2019. Foto: Roger Segura

El Ministeri de Sanitat ha fet públic un document amb recomanacions per l’ús de les platges que proposa que es fixin distàncies de 4 metres entre para-sols i planteja que els gestors de les platges puguin sectoritzar-les per assegurar el distanciament.

El ministeri ha apuntat que s’haurà de controlar l’aforament de les zones de bany marítimes que tinguin una afluència de persones important i que, per això, caldria garantir els 4 metres entre gandules, para-sols i altres elements i que els gestors dels espais podran establir «elements de parcel·lació». No es recomana la realització d’esports col·lectius ni les reunions de més de 15 persones i apunten a una neteja diària de la sorra de la zona de bany però no la desinfecció d’aquesta.

En el document, el Ministeri de Sanitat explica que a les platges i zones de bany existeix el risc de contagi per la Covid-19 donada la interacció entres persones. El ministeri desconsella el bany i l’ús recreatiu d’aigües continentals en aquesta temporada 2020.

De fet, recorden que no es disposa d’informació científica sobre la capacitat del virus de mantenir-se infecciós en aigua salada. Pel que fa a la sorra, diuen que l’acció conjunta de la sal de l’aigua del mar, la radiació del sol i l’alta temperatura podrien ser favorables per la desactivació dels agents patògens.

Entre d’altes mesures, les persones que facin passejades arran de mar hauran de respectar, com a mínim, dos metres de distanciament social. No es recomanen els esports col·lectius i les reunions de més de 15 persones o de membres de la mateixa família o que no convisquin en el mateix domicili i la utilització de tot tipus d’infraestructures de platja.

A banda de la neteja de la sorra, que es limita a la retirada de residus orgànics i inorgànics, s’aposta perquè els usuaris i treballadors compleixin les mesures de distanciament social, les normes d’higiene i aplicar criteris tècnics de manteniment, neteja i desinfecció.

El mobiliari de la platja, les superfícies, zones comuns i de trànsit com les passarel·les de fusta sí que s’hauran de desinfectar cada dia. Les guinguetes hauran de seguir els protocols establers pels establiments hotelers, mentre que espais tancats com els vestuaris, banys o els punts dels socorristes s’hauran de ventilar, netejar i desinfectar.

Les instal·lacions esportives i de joc s’hauran de desinfectar abans de l’obertura de les platges i no es podran utilitzar fora de l’horari de bany. Cada ajuntament haurà d’elaborar un protocol amb totes les mesures en matèria de prevenció de riscs laborals, d’acord amb el procediment d’actuació.

ACN

 

El Camp de Tarragona passa dilluns a fase 2

Terrasses de la Plaça Reial de Barcelona, diumenge 5 de maig del 2019. Horitzontal

El Ministeri de Sanitat ha acceptat les peticions de la Generalitat i Barcelona i àrea metropolitana passaran dilluns que ve a la fase 1 i Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran, a la 2. El Govern va sol•licitar que els territoris en fase 1 des de fa dues setmanes avancessin i que els territoris que van quedar pendents divendres–Barcelona i àrea metropolitana nord i sud- i continuaven a 0 amb mesures de relaxació, passessin a la 1.

El Ministeri va autoritzar la setmana passada que Lleida, Girona, Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf passessin a la fase 1.
Tot Catalunya en fase 1 i 2. Sanitat ha autoritzat que Barcelona i àrea metropolitana –inclòs el Baix Montseny- avancin a la primera fase després que divendres passat es quedessin a les portes. El ministeri va decidir que continuessin en fase 0 amb mesures de relaxació com ara l’obertura de botigues sense cita prèvia però sense permetre reunions de 10 persones ni terrasses. En canvi, va autoritzar que Lleida, Girona, Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf passessin a la 1.

Aquesta setmana, el Govern havia demanat que les àrees que estaven en fase 0 passessin a la 1 i que els territoris que des de fa dues setmanes transiten en la primera etapa, avancin a la segona. Es tracta de Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, l’Alt Pinineu i Aran. I Sanitat ho ha autoritzat.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha agraït durant la seva intervenció posterior al Consell de Ministres Extraordinari la tasca de les CCAA: “No només estem sortint d’aquesta situació, sinó que n’estem sortint més forts”.

Illa ha tornat a apel•lar a la responsabilitat individual per continuar seguint els criteris sanitaris en aquesta fase “complexa”. “Cada pas que donem ha de ser un pas segur”, ha insistit.

Què es pot fer en fase 1?

En aquesta etapa es permet el contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies amb trobades –a l’exterior, en terrasses o en domicilis particulars- de fins a 10 persones. Els bars i restaurants poden obrir les seves terrasses amb un aforament del 50%. També es permet la pesca i la caça i l’obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense fins a cita prèvia i aquells que tinguin superfícies superiors hauran de delimitar “espais” amb aquestes dimensions. Les limitacions d’aforament per a aquest tipus d’establiments es fixa en el 30%.

Les persones que viuen a la mateixa casa poden viatjar juntes i ocupar totes les places. S’ha de garantir el teletreball i els ajuntaments poden autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. També poden obrir biblioteques i museus –amb restriccions- i els establiments turístics i hotels, sense utilitzar les zones comunes.

Es mantenen les franges horàries als municipis grans per fer passejos i esport i es pot viatjar a les segones residències que es trobin dins de la mateixa àrea autoritzada.

Les biblioteques també poden obrir per a serveis de préstec i devolucions i els museus permetran visites amb estrictes mesures de reducció de l’aforament a un terç i mantenint les distàncies de seguretat per evitar el contacte personal. Les vetlles es podran fer amb una limitació de 15 persones a l’aire lliure i de 10 en espais tancats.

Canvis als de menys de 10.000 habitants

El Ministeri ha anunciat aquest divendres, a més, canvis a la fase 1 i 0 per als municipis de menys de 10.000 habitants. Per una banda s’eliminen les franges horàries –una mesura prevista a la fase 2- A més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L’activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis del costat, però sempre que també siguin de menys de 10.000 habitants.

I es podran obrir bars i restaurants per al consum a l’interior sempre que no superin el 40% de l’aforament, es faci preferentment en taules i amb reserva prèvia. No s’admetrà, en canvi, l’autoservei a la barra. El servei de terrassa es mantindrà tal i com està previst en la fase 1. A més, els ajuntaments podran autoritzar mercats ambulants.

A més, es podrà ordenar l’ús de l’espai pública amb mesures com l’ampliació de zones per a vianants, la recuperació i adaptació de zones verdes i altres espais lliures, la definició de vials per a bicicletes, patinets i vehicles similars o la zonificació de les zones de bany públic a les platges, rius i llacs. Els ajuntaments podran adoptar mesures restrictives en l’accés als espais naturals quan creguin que hi ha risc d’aglomeracions.

Queden fora d’aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguin un casc urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o que la suma de les dues localitats sigui superior a les 10.000 persones.

I a la fase 2?

La fase 2 elimina les franges horaris de sortida, excepte per als col•lectius vulnerables on s’inclouen les persones grans. Les reunions –a l’exterior i dins de domicilis- s’amplien a fins a 15 persones. També es permeten fer casaments amb un màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 a l’interior. Els enterraments podran ser de fins a 25 persones. L’aforament de restaurant se situa en el 40% i els cinemes i teatres poden obrir amb un terç de l’aforament. Es permetran espectacles de fins a 400 persones en recintes oberts i de fins a 50 en recintes tancats, sempre mantenint les distàncies i mesures d’higiene. També es permet visitar monuments i sales d’exposicions, però les discoteques i pubs encara no podran obrir.

Les vetlles en aquesta fase 2 podran ser de fins a 25 persones a l’exterior de 15 a l’interior. L’aforament dels llocs de culte podrà ser del 50%, superant el terç de l’etapa anterior.

Les piscines recreatives poden obrir amb un terç de l’aforament, però no es podrà accedir a les dutxes dels vestidors i s’haurà de garantir sempre la distància de seguretat. A més, els espais que tinguin un contacte freqüent amb les mans d’usuaris –com poms de porta o baranes-, s’hauran de desinfectar tres vegades al dia com a mínim.

També es limita a un terç de l’aforament les zones comunes d’hotels i establiments turístics i es permetrà celebrar congressos, trobades, reunions de negocis i conferències –promoguts per entitats públiques o privades- de fins a cinquanta persones en pavellons o sales de conferències. Pel que fa a centres comercials, hi podrà haver només un 40% d’aforament dins l’establiment i d’un 30% als espais comuns, on només es podrà transitar i no s’hi podrà quedar quiet.

En el cas d’esportistes professionals, permet reprendre les lligues professionals «sempre i quan l’evolució de la pandèmia ho permeti». Això sí, la competició serà a porta tancada i sense públic. A més, es permetrà «l’entrenament total» amb fins a catorze esportistes.

L’executiu també permet reiniciar la lliga professional esportiva sense públic. Els esportistes integrats en clubs no professionals podran fer entrenaments bàsics, individuals i amb mesures de prevenció. Els de clubs professionals podran entrenar-se amb un màxim de 14 persones, sempre que es pugui, per torns i no superant el 50% de la capacitat de l’espai.

Pel que fa a les residències, en la segona fase es permeten visites “preferentment” en supòsits excepcionals que fan referència “al final de la vida” o per “alleujaments per descompensació neurocognitiva del resident”.

L’Estudi de la Qualitat de l’Aire constata una elevada concentració de compostos volàtils a Torreforta

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona 2019, impulsat per Repsol, ha incrementat el control dels COV, Components Orgànics Volàtils, tant al polígon Nord, on s’han mesurat 9 poblacions i barris mitjançant 11 punts de mostreig, com al polígon Sud, que s’ha incorporat a l’Observatori mitjançant 13 punts de mostreig a 9 poblacions o barris. Això ha permès que el mesurament dels valors de concentració mitjana anual en aquesta segona edició sigui encara més fidedigne del comportament de les immissions, perquè s’ha pogut treballar amb mostrejos de 14 dies per a cada un dels 12 mesos de l’any a les poblacions del polígon nord i per 8-10 mesos al polígon sud.

Els resultats dels mesuraments realitzats al llarg de 2019 han servit per constatar que totes les emissions segueixen per sota dels límits legals i recomanats. En el cas específic del Benzè, si bé es mostren diferències entre poblacions, tots els valors es troben per sota del límit d’immissió de 5 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que estableix la normativa espanyola i europea. Mentre que en el cas de l’1,3 butadiè, tot i no haver-hi cap valor normatiu que estableixi el límit d’immissions, els valors mitjans anuals es troben per sota dels 2 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que s’estableix com a recomanació de referència al Canadà. Si es fa l’anàlisi de la suma total de COV detectats, Barcelona segueix sent la població amb més concentració d’aquestes substàncies.

Els dos medidors de benzè de Constantí s’han situat al capdamunt del rànquing d’immissions, mentre que El Morell ho ha fet en el cas del butadiè, on un medidor s’ha col.locat en primer lloc i el segon medidor, en tercer. Enmig, en segon lloc se situa un medidor de Constantí. En el cas de benzè, regulat per les autoritats, la quantitat mitjana d’immissió és d’1,35 microgams per metre cúbic, lluny dels cinc que és el límit.

Altrament, l’ampliació del treball a la zona del polígon químic sud ha visualitzat que Torreforta és de lluny la zona de la regió del Camp amb més compostos orgànics volàtils, la suma de tots els compostos analitzats per l’estudi, situant-se en registres propers als de la ciutat de Barcleona. No es coneixen exactament les causes, tot i intuir-se que el tràfic de vehicles pot ser-ne determinant. Torreforta fixa una dada de 61,72 micrograms, i Barcelona, 68,8. La segueixen un dels dos medidors de Constantí, amb 39,31.

En aquesta edició de l’Observatori s’han estudiat 62 compostos orgànics volàtils diferents. De tots ells, el Benzè es mesura en continu a través de la Xarxa de Vigilància Pública de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, cosa que ha permès demostrar la fiabilitat de la metodologia emprada en l’estudi impulsat per Repsol perquè els resultats obtinguts a través de totes dues fonts són molt similars. Així mateix, es confirma que la metodologia aplicada és flexible i eficient. Això ha permès ampliar els punts de mesura i els mostrejos, sense cost per als municipis que ara disposen d’una nova font de monitoratge.

En total, i al llarg de 2019, s’han instal·lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona.
Els treballs impulsats per Repsol, en l’àmbit científic de nou, han estat dirigits pel Dr. Francesc Borrull, Catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili, i coordinats per Eurecat. L’Observatori de la Qualitat de l’Aire s’edita sota la direcció de la Fundació Privada Institut Cerdà i vol donar resposta a la demanda social d’informació sobre la qualitat de l’aire a l’entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona. L’estudi, coneixement i millora de la qualitat de l’aire és l’objectiu principal de l’Informe-Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, però també vol ser una eina de reflexió i debat i, per aquest motiu, enguany l’estudi incorpora altres veus com les de la UPC o la del catedràtic de la UB, Mariano Marzo.

L’Observatori vol ser, per tant, una eina oberta i compartida per tots els agents del territori, públics, socials i privats. En aquest sentit, aquest any 2020, l’Associació Empresarial Química de Tarragona s’ha incorporat com a membre de l’Observatori.

La Diputació facilita als ajuntaments la compra conjunta d’Equips de Protecció Individual

Lliurament d’un dls paquets amb els equips. Foto: Cedida

Prop d’un centenar d’ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals de la demarcació s’han adherit a la compra conjunta d’Equips de Protecció Individual, coordinada per la Diputació de Tarragona. És la primera vegada que la institució supramunicipal ofereix aquest servei, que té com a objectiu alleugerir la càrrega econòmica dels ajuntaments i fer-los estalviar temps i recursos, alhora que vol donar resposta a les peticions del món local per tal de minimitzar els efectes de la crisi sanitària generada per la COVID-19.

Els ens locals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès que han sol·licitat adherir-se a la compra agregada total de 396.643,30€ euros rebran, a partir d’aquest dilluns, mascaretes (FFP2 i quirúrgiques), guants, solució hidroalcohòlica, bates, bussos i ulleres per un valor total de330.917,90 €; la resta correspon a material per a la Diputació de Tarragona, un total de 65.725,4 €. La distribució del material la realitzen aquests dies treballadors i treballadores de la Diputació de Tarragona de manera directa als ajuntaments i als consells comarcals, abans de la progressiva incorporació d’empleats públics, d’acord amb els plans de retorn dels ens locals.

D’altra banda, la Diputació de Tarragona va distribuir, a través dels consells comarcals, un total de 55.000 mascaretes quirúrgiques procedents de la delegació del Govern de l’Estat. El material es va fer arribar tant als consells comarcals com als ajuntaments de menys de 20.000 habitants del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.