.

.

TOTS 21

Campanya al Tarragonès contra la violència sexual a la feina

Imatge de la lectura del manifest que s’ha fet avui a la porta del Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: Cedida

El Consell Comarcal del Tarragonès promou diverses accions a la comarca per mostrar el seu rebuig a la violència vers les dones. Dins els actes per commemorar el 25N, avui ha tingut lloc la lectura del manifest institucional a la porta d’entrada principal de la corporació.

El Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) “manté ferm el seu compromís de lluitar i erradicar qualsevol violència envers les dones i assolir, entre tots, una societat més justa i compromesa”, ha destacat l’organisme.

Així, per commemorar el 25N – Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, ha programat un seguit d’actes fent partícips als municipis de la comarca i als treballadors i a les treballadores de la corporació.
L’acte institucional ha estat la lectura del manifest avui a la porta principal de la corporació per part de Salvador Ferré, president del CCT, i Montserrat Castellarnau, consellera de la Dona de l’ens supramunicipal. També han participat a l’acte el vicepresident primer, Joan Martí Pla; les conselleres d’ERC, Gemma Maymó i Maria Grau; i la consellera del PP, Elisa Vedrina.

Contra l’assetjament sexual laboral

El Consell també ha volgut implicar a tots els municipis del Tarragonès en una acció conjunta. Enguany, seguint amb l’impuls la campanya de l’art com a eina de visualització que es va engegar pel 8M, el Consell Comarcal del Tarragonès continua avançant en fer visible les diferents formes de violència exercides contra les dones pel sol fet de ser dones i produïdes en diferents àmbits i de diferents formes. Aquest any, ha volgut posar la mirada en una de les violències menys treballades com és l’assetjament sexual en l’àmbit laboral.

Per aquest motiu, per acompanyar i dinamitzar la lectura del manifest, ha preparat uns cartells per penjar a l’ajuntament de cada municipi, així com una infografia amb les violències menys treballades com és l’assetjament sexual en l’àmbit laboral, perquè es distribueixi entre els departaments de cada consistori.

També, com a material gràfic s’han creat unes ulleres per tal que es puguin imprimir i emplenar en l’espai en blanc amb una frase relativa a la violència envers les dones en l’àmbit laboral, i poder dur a terme així una dinàmica al acabar la lectura del manifest.

Tallers preventius

Cal destacar també que aquest any se segueixen duent a terme els tallers informatius i preventius sobre diferents tipus de violències als alumnes de 4rt d’ESO dels instituts de Roda de Berà, el Morell i als alumnes del PFI de Constantí.

Amb totes aquestes accions, el Consell Comarcal del Tarragonès vol un cop més sensibilitzar i explicitar el seu rebuig a la violència masclista.

 

El Ple del Consell Comarcal del Tarragonès reparteix així el cartipàs

Salvafor Ferre, nou president del Consell Comarcal, junt a la resta de l’equip de govern

Joan Martí Pla (Junts) és designat vicepresident primer de la corporació. Pel que fa a la Gerència, Nicolás García en seguirà al capdavant durant els propers 4 anys.

El Consell Comarcal del Tarragonès ha celebrat dijous la seva primera sessió plenària després que el passat 19 de juliol Salvador Ferré fos escollit nou president de l’ens supramunicipal. La sessió d’avui ha servit per aprovar el cartipàs d’aquesta X legislatura.

A proposta del president, els vicepresidents de la corporació seran dos corresponents al grup del Partit Socialista de Catalunya (PSC), tres al grup de Junts i un més al grup de En Comú Podem (ECP). Així Joan Martí Pla (Junts) ha estat designat com a vicepresident primer i Montserrat Castellarnau (ECP) com a vicepresidenta segona. La resta de vicepresidències recauen en Montserrat Adan (PSC), Josep Toquero (Junts), Daniel Cid (PSC) i Joan Casas (Junts).

Pel que fa als membres de la Junta de Govern, en aquesta X legislatura estarà formada per Montserrat Adan (PSC), Daniel Cid (PSC), Jordi Sans (PSC), Montserrat Muñoz (PSC), Joan Martí Pla (Junts), Josep Toquero (Junts), Joan Casas (Junts), Eloi Calbet (Junts) i Jordi Collado (ECP).

Continuïtat a la Gerència

Pel que fa al gerent, el Ple ha aprovat la continuïtat de Nicolás García qui ha ocupat el càrrec en els darrers sis anys. García és Llicenciat en Dret i màster i postgrau en gerència local. Ha estat responsable i manager de les àrees jurídiques i comercials de grups turístics i immobiliaris de les comarques tarragonines.

 

Sorpresa: baixa el turisme al juliol a la Costa Daurada

Imate d’arxiu d’una platja de Salou a l’estiu. Foto: ACN

La Federació d’Associacions d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona ha constatat una disminució del turista intern i estranger a la demarcació durant el mes de juliol. Segons una nota de premsa que ha fet pública la patronal, arribats a l’equador de la temporada d’estiu, els allotjaments turístics han tingut un volum d’ocupació més baix que l’any passat durant aquest mes, principalment a l’interior.

Pel que fa al comportament del consumidor, els hostalers de la província de Tarragona detecten una estada mitjana més curta i un manteniment de la tendències de reserves d’última hora. Dins de la baixada generalitzada, les destinacions de costa són les que han notat menys la disminució d’ocupació.

La patronal indica que el descens de l’ocupació no té una causa clara ni única, però amb tot l’imputa a la disminució del poder adquisitiu per la inflació, a la pèrdua o no recuperació de determinats mercats internacionals, a la preferència del mercat local per desplaçar-se a destins més llunyans però econòmics o al conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.

 

Ramón Marsal: ‘L’objectiu de PortAventura Dreams Village és seguir creixent de manera coherent’

Ramon Marsal

Ramón Marsal fa 14 anys que és el president de la Fundació Port Aventura. L’any 2009 va assumir una responsabilitat en la que, segons ell «la màgia dels petits detalls solidaris m’omplen de vida». Assegura que si la salut li ho permet, encara té corda per estona al capdavant del càrrec.

Uns dies després del Sopar Solidari de la Fundació Port Aventura conversem amb ell per seguir assaborint un nou rècord de recaptació, aconseguint la xifra de 120.675 euros, que es destinaran a projectes pediàtrics de l’Hospital Joan XXIII, de l’Hospital Sant Joan de Reus, i a l’ampliació de la iniciativa PortAventura Dreams Village.

Amb quines tres imatges es queda del que es va viure el passat dijous 20 de juliol al Port Aventura Convention Centre?

La imatge de la normalitat altre cop, en la que tots vam coincidir, tal i com eren els Sopars Solidaris abans de la pandèmia; una altra seria la felicitat dels assistents, conjuntament amb les dels hospitals beneficiaris. Són els nostres hospitals del dia a dia, els que habitualment utilitzem en el nostre ambient familiar. I per últim la solidaritat que es percebia a l’atmosfera, amb els assistents amb ganes de ser-ne partícips.

Aquests 120.675 euros aconseguits es divideixen per tres. Per tant són 40.225 euros per cada entitat. En el cas de Port Aventura van destinats íntegrament a ampliar Port Aventura Dreams Village?

Efectivament, la voluntat que teníem per part del patronat de la Fundació Port Aventura era poder passar de les 6 viles actuals que tenim a un total de 10. Érem conscients que amb les 6 que disposem ara no en teníem prou i que s’havien quedat petites.

En aquest sentit, passar de 6 a 10 què comportarà?

Posar-ne quatre més ens encaixa, doblar-ho ja no era tan fàcil. Amb aquestes quatre més donarem una cobertura de gairebé 340 famílies a l’any. Actualment estem ens 210. A més com que Port Aventura ara amb la nova temporada està més setmanes obert, això ens permet també ampliar les estades de les famílies. L’objectiu és seguir creixent i fer-ho sobretot de manera coherent.

Quin calendari hi ha establert per a que aquesta ampliació sigui tota una realitat?

Començarem a construir-les a partir del mes d’octubre d’aquest any. I segurament entre els mesos d’abril i maig del 2024 han d’estar llestes per poder-les inaugurar.

Va començar com a president de la Fundació Port Aventura l’any 2009. Quan situa la vista enrere, com veu l’evolució de tots aquests anys al capdavant?

És una tasca dura i el dia a dia no és fàcil, ara bé, és una satisfacció a tots els nivells. Personalment és un orgull i em satisfà enormement formar part d’aquest gran equip humà de la Fundació Port Aventura. A mi em toca una mica ser la imatge de la fundació i la veritat, si la salut m’ho permet, encara tinc energia per continuar. És molt gratificant i per un home feliç com jo, estar en aquesta Fundació de Port Aventura et fa viure moments excepcionals (somriu).

Ara que fa referència a l’equip humà. Què ens pot dir de la important comunitat de voluntaris que tenen?

Doncs que són molt importants per nosaltres, són un veritable motor. Ens ha sorprès a nosaltres mateixos, han sobrepassat les expectatives que teníem dipositades en el col·lectiu de voluntaris. Quan va néixer Port Aventura Dreams, en aquell moment és quan els voluntaris comencen a ser necessaris i actualment ja en tenim un centenar. Persones molt implicades i que ens ajuden molt.

Com és aquesta ‘màgia’ que Port Aventura Dreams Village brinda a les famílies amb nens que pateixen malalties greus?

Estar vinculat a la Fundació Port Aventura Dreams et dona l’oportunitat de viure moments màgics i que et toquen el cor, en són molts. Ara bé, hi ha petits detalls, com quan per exemple un nen o una nena et ve a donar les gràcies en nom dels seus familiars per l’estada viscuda o per les activitats que han pogut gaudir…. (s’emociona).

I un altre que vull destacar va ser la inauguració de la UCI pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, va ser una fita molt bonica, on vam deixar una empremta molt maca des de la Fundació. Acostumo a anar-hi sovint i encara m’emociono al veure la tasca que fan allí.

Per acabar, del segon equador d’aquest 2023, quins esdeveniments solidaris més importants de la Fundació Port Aventura ens hem d’anotar a l’agenda?

Encara ens queden actes potents: un és el ‘Fem Amics’ el 4 d’octubre, la festa del síndrome de Down de Catalunya; el 5 de novembre el torneig de golf solidari, que enguany es disputarà en dos dies per encabir més jugadors i jugadores. I per acabar al Nadal les visites als hospitals amb els personatges de Port Aventura.
Ramón Marsal, felicitats a tot l’equip de la Fundació Port Aventura per la gran tasca que feu.
Gràcies a vosaltres per donar-nos difusió, un plaer.

Helder Moya

 

Disset focs al Tarragonès i Baix Camp i un mort al Segrià, trist balanç de la revetlla

Imatge d’un espectacle de foc de la Nit de Sant Joan. Foto: Ariadna Escoda

La revetlla de Sant Joan ha provocat 17 incendis entre focs de vegetació i altres tipus d’incendis, com ara de congenidors, a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp, segons han imformat els Bombers.

A tot Cataluya, els Bombers de la Generalitat han atès 323 avisos entre les 22 i les 23.59 hores d’avui 23 de juny, nit de la revetlla de Sant Joan de 2023.

En aquesta franja horària, la majoria de serveis efectuats han consistit en apagar incendis de vegetació urbana, un total de 95, i contenidors que cremaven, 76 serveis. En aquestes dues hores, els Bombers han actuat també en 19 incendis en edificis, 8 incendis de vegetació agrícola i 17 de vegetació forestal. En cap dels serveis atesos s’ha informat de danys a les persones. Així, des de les 20 hores d’aquesta nit de revetlla, els Bombers de la Generalitat han atès 467 avisos.

Els danys materials a l’espai públic, però també a propietats personals (des de les 20 hores s’han atès 6 serveis d’incendis de vehicles) són el saldo més característic que deixa la nit de Sant Joan a efectes dels efectius d’extinció.

La nit ha restat marcada, però, per un avís de les 22.15 hores des del municipi de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià) on dues dotacions han acudit per apagar una foguera en la qual hi havia caigut un home. Lamentablement, no s’ha pogut fer res per la seva vida.

Pel que fa a altres serveis importants d’aquesta franja horària, 2 dotacions han aconseguit sufocar ràpidament un incendi forestal que ha consumit 400 metres quadrats a Sant Julià de Ramis (Gironès).

PortAventura demana disculpes per les cues d’Uncharted i les xarxes segueixen indignades

Cues a la muntanya russa acabada d'estrenar a PortAventura World. Foto: Twitter

Cues a la muntanya russa acabada d’estrenar a PortAventura World. Foto: Twitter

Dilluns, tercer dia de funcionament d’Uncharted, la muntanya a les fosques de PortAventura, i les xarxes continuen bullint per les queixes dels usuaris. Després de les queixes que van omplir les xarxes socials dissabte i diumenge arran de les interminables cues per pujar a l’atracció, aquest dilluns continuen les reclamacions dels usuaris. Segons expliquen molts d’ells a Twitter, l’atracció ha tornat a patir problemes tècnics i, després d’averiar-se en el primer viatge, segons ha tuitat @BayarriMarkets, la muntanya russa ha tancat.

Un altre dels usuaris tuitava que, després de cinc hores de cua, un cop dins de les vagonetes, els han fet fora perquè Uncharted tenia problemes tècnics i els han ofert un passi express com a contrapartida. La indignació entre els usuaris va in crescendo.

Alguns dels usuaris han vingut de fora i han fet reserva d’hotel per poder provar la tan anunciada estrena de la primera muntanya russa dark ride del món. Les queixes es van multiplicant.

Alguns tuitaires també donaven la seva opinió al respecte de voler ser dels primers en pujar a l’atracció i criticaven les queixes dels usuaris.

PortAventura ha anat contestant als diferents comentaris dels usuaris de Twitter amb missatges com aquest:

Des del departament de Comunicació del parc han demanat disculpes i han lamentat que els usuaris hagin hagut de fer cues tan llargues. Han apuntat, a més, que s’estan duent a terme les accions oportunes per solucionar el problema, però sense detallar quines són aquestes. Fora d’aquestes consideracions, el parc ha declinat donar més informació.

Tots21 ha pogut parlar amb alguns dels usuaris que han assegurat que han presentat una reclamació a PortAventura per la “pèssima organització i la mala estona que hem passat”.

Jaume Garcia / Verònica Tapias

 

Acord de govern PSC, Junts i ECP al Consell Comarcal del Tarragonès

Façana del Consell Comarcal del Tarragonès

El PSC, Junts per Catalunya i en Comú Podem han tancat un acord de mandat per governar conjuntament el Consell Comarcal del Tarragonès durant aquests propers quatre anys.

Cal recordar que a les recents eleccions municipals el PSC va obtenir 10 consellers comarcals, Junts per Catalunya 6 i en Comú Podem 2 consellers comarcals, per tant, la suma dels tres grups supera, amb escreix, la majoria absoluta al Consell. A més, aquesta ha estat la composició del Govern que ha conduït el Consell Comarcal del Tarragonès aquests darrers quatre anys.

Tenint present això, els tres grups signants de l’acord consideren que l’experiència d’aquest darrer mandat “ha estat fructífera pels ciutadans i ciutadanes de la comarca del Tarragonès, ja que ha aportat estabilitat i un Govern que ha ofert uns bons serveis i prestacions als municipis. Creiem, doncs, que cal donar continuïtat a un acord que el temps ha demostrat com a exitós.”

Així mateix, els tres grups manifesten la seva disposició permanent a la resta de grups representats al Consell per assolir els consensos amplis que la comarca necessita, incorporant totes les aportacions en positiu que puguin aportar.

Així, d’acord amb el pacte subscrit, la presidència de l’ens correspondrà durant els primers dos anys a un conseller o consellera del PSC mentre que un conseller o consellera de Junts ocuparà la vice-presidència primera. Durant els altres dos anys del mandat la presidència l’ostentarà Junts mentre que el conseller o consellera del PSC serà el vicepresident/vici-presidenta.

A banda, hi haurà cinc vice-presidències més, a part de la primera, que ocuparan el representant dels Comuns (vice-presidència segona), dues més el PSC i dues més Junts.

D’altra banda els organismes on té representació el Consell Comarcal es repartiran a parts iguals entre el PSC i Junts, garantint la presència dels Comuns. La Junta de Govern del Consell estarà formada per quatre membres del PSC, tres de Junts i un dels Comuns. La gerència de l’ens serà nomenada a proposta del grup amb un major nombre de representants, és a dir, el PSC.

Tant el PSC, Junts com els Comuns garanteixen que aquest acord és sòlid, que respon a l’únic criteri de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes del Tarragonès i que l’acord és ferm com es va demostrar durant l’anterior mandant municipal.

 

Les xarxes bullen: cues de sis hores en la inauguració d’Uncharted a PortAventura

Als passadissos interiors, la llarga espera feia seure els usuaris. Foto: Twitter

Als passadissos interiors, la llarga espera feia seure els usuaris. Foto: Twitter

Col.lapse en la jornada inaugural de la nova atracció, cues i calor insuportable. Testimonis ens relaten el que van viure.

PortAventura World ha inaugurat aquest cap de setmana la nova atracció Uncharted, la primera muntanya russa dark ride del món basada en la taquillera pel·lícula. L’expectació era màxima desprès que s’anunciés, a finals de l’any passat, la seva obertura aquest estiu.

Divendres van ser els companys de la premsa i els mateixos treballadors del parc els qui van provar la nova atracció i tot va anar sobre rodes. La inauguració per al gran públic estava programada per a dissabte i va ser aleshores quan la cosa va esdevenir un despropòsit.

Durant tot el cap de setmana, les xarxes socials bullien amb infinitat de queixes dels usuaris, que denunciaven haver patit cues interminables, algunes de gairebé sis hores, una calor sofocant per la manca d’aire condicionat en els passadissos interiors de l’atracció on es feien les cues i manca de ventilació.

Segons apunten aquests usuaris, sembla que Uncharted no havia passat suficients proves i tenia problemes tècnics cada dos per tres. Els treballadors del parc, però, “no ens van informar de res en cap moment”, apunta una de les usuàries de l’atracció, @AgarRodriguezz, amb qui ha pogut parlar Tots21. Aquesta jove de Madrid va anar a passar el dia a PortAventura. “A les 12:36h ens posàvem a fer cua i no vam sortir de l’atracció fins a les 18:20h”, explica.

Ella i el seu grup d’amics es van passar dues hores i mitja a la cua exterior i tres hores i mitja més als passadissos interiors, un laberint on PortAventura ho ha previst per oferir sorpreses per entretenir el temps. “A dintre era tot fosc, feia moltíssima calor, fins i tot el faltava l’aire. A més, mentre ets fora pots sortir de la cua, anar al lavabo o a buscar alguna cosa per beure, però, un cop dintre, ja no et deixen sortir si no vols perdre el teu torn”, es queixava. “El més fort de tot és que, quan la gent preguntava pel temps que s’havia de fer de cua als treballadors, ells es deien que serien un parell d’hores i, quan els preguntaves per què mentien, deien que ells eren uns manats i que això és el que se’ls havia obligat a dir”, afegia.

@AgarRodriguezz va tornar dissabte al vespre cap a Madrid, on resideix, i des d’allí, a través del correu electrònic, farà una reclamació a PortAventura. “M’agraden molt els parcs temàtics i vaig a provar moltes atraccions. Fa dues setmanes vam estar al Parc Warner, a Madrid, on també estrenaven una atracció. Vam estar dues hores fent cua, un temps que considero normal quan es tracta d’una inauguració, però el que va passar dissabte a PortAventura és inhumà”, apuntava.

La resposta de PortAventura

La pluja de queixes a les xarxes socials va obligar PortAventura a donar resposta. El parc d’atraccions lamentava que Uncharted “havia generat un alt interès i hi havia una alta demanda” i demanava als clients tenir paciència i comprensió i aprofitar les hores de més demanda per visitar altres atraccions.

A més, també van indicar que s’havien reforçat els sistemes de climatització a les cues interiors de l’atracció després de les queixes dels assistents, una acció que no els usuaris no van notar ateses les queixes que continuaven tuitant.

Tots21 va demanar conèixer la versió del parc durant la tarda de diumenge, versió que no va arribar.

Jaume Garcia / Veronica Tapias

 

PortAventura estrena Uncharted, la muntanya russa a les fosques

Els primers usuaris de la nova atracció. Foto: PortAventura

Els primers usuaris de la nova atracció. Foto: PortAventura

Dia d’estrena a PortAventura amb la posada en marxa d’Uncharted, la nova atracció de la mà dels videojocs i el film de Sony, la primera muntanya russa que discorre a les fosques, dins una nau que simula una muntanya i amb la nova experiència de no saber què es trobarà un ni a quina alçada està corrent amb un vehicle en el que hi caben 12 persones.

Una experiència nova al món de les atraccions amb caigudes laterals -la primera que ho fa- i caigudes d’esquena en dos minuts plens d’adrenalia que recorren 700 metres de longitud amb sobtades acceleracions.

Abans de pujar a l’atracció i per amenitzar la cua hi ha un laberint on cal seguir unes pistes en un relat que té continuació als vagons i que permetrà fes més portable una cua d’una hora.

Avui ha estat l’estrena de la nova atracció, per la qual s’hi han invertit 25 milions d’euros i s’espera que pel parc, que ha ampliat també calendari, hi passin una xifa rècord de 5,3 milions de visitants, dels quals la gran majoria són catalans i espanyols, però un milió són francesos.

 

La nova atracció es troba a la zona del Far West i es coneix també per ‘L’enigma de Penitence’. Es basa en la pel.lícula ‘Uncharted’, dirigida per Ruben Fleischer i protagonitzada pels actors de la talla de Tom Holland, Mark Walhberg, Zendaya i Antonio Banderas. La presentació ha anat a càrrec de David García, director general de PortAventura World; Luis Valencia, director de desenvolupament de PortAventura World; Jeffrey Godsick, EVP of Global Partnerships and Brand Management de Sony Pictures Entertainment; Rich Hill, Chief Creative Officer de Sally Dark Rides i Ignasi Guasch, Executive Director de Intamin Amusement Rides.

Una imatge de l'interior de l'atracció. Foto: PortAventura

Una imatge de l’interior de l’atracció. Foto: PortAventura

El director general de PortAventura World ha explicat que “aquesta atracció és el resultat d’un acord fonamental amb un gegant de la indústria de l’entreteniment, Sony Pictures Entertainment. L’aliança ens permet continuar ampliant la nostra presència a nivell global, a través d’un producte veritablement avantguardista a escala internacional. Amb aquesta nova atracció, els nostres clients podran anticipar que viuran una experiència innovadora i inigualable que millora la diversitat i qualitat de les atraccions que oferim. Tot això, reforça la nostra posició com un de les primeres destinacions turístiques tant d’Europa com de la resta del món”.

Així mateix, Luis València ha apuntat que “la inauguració d’Uncharted’ reforça el nostre paper com a disruptor en la indústria de l’entreteniment a través de l’aplicació de tecnologia punta. Les característiques del seu recorregut multidimensional, i que sorprèn pels seus múltiples girs a través d’efectes especials i audiovisuals, continuarà sorprenent als nostres visitants i atraurà més interès cap al nostre resort. A més, la història que s’explica a Uncharted no sols és emocionant, sinó que també fomenta valors positius. Estem desitjant que tothom la provi, convençuts que és una de les nostres experiències més estimulants”.

L'espectacle d'Uncharted. Foto: PortAventura

L’espectacle d’Uncharted. Foto: PortAventura

Jeffrey Godsick, vicepresident executiu d’associacions globals i gestió de marca i director d’entreteniment basat en la localització de Sony Pictures Entertainment, ha assenyalat que “l’obertura d’Uncharted és un testimoniatge de l’experiència de PortAventura World per a desenvolupar atraccions. Una mostra de confiança i cura cap a la IP que ha quedat palesa des de l’inici de la construcció fins a la seva finalització. PortAventura World és conegut per aportar emocions i aventura i els nostres equips globals, inclòs PlayStation, han treballat conjuntament per a garantir que tots els visitants puguin convertir-se en exploradors d’Uncharted'”.

“La pel·lícula Uncharted porta als espectadors a viure una gran aventura buscant un tresor, la qual cosa la converteix en la història ideal per a donar lloc a una emocionant muntanya russa”, ha destacat Rostiu Qizilbash, director de PlayStation Productions. “Estem desitjant que fans i nous usuaris gaudeixin dels moments més emocionants de la pel·lícula gràcies a aquesta vibrant atracció”.

Tecnologia punta per a una vivència immersiva
Construïda sobre una base de 4.800 m² de superfície i 16 metres d’altura, aquesta dark ride rollercoaster, realitzada sota un concepte familiar, desenvolupa un recorregut de 673 metres completament a les fosques en el qual els visitants se sorprendran amb multitud d’efectes especials i audiovisuals i experiències immersives en 29 moments clau, tots ells basats en la pel·lícula Uncharted, estrenada en cinemes al 2022. L’atracció, que aconsegueix els 12 metres d’altura, s’ha basat en tecnologia punta que fa possibles elements com una plataforma giratòria de 360​​graus d’última generació, una emocionant caiguda lliure invertida de 15 metres d’altura amb una inclinació pronunciada de 70 graus, un llançament invertit i una caiguda lateral, inèdita a nivell mundial en aquesta mena d’atraccions.

Una experiència alineada amb els compromisos ESG del resort
Com a part del compromís social de PortAventura World d’oferir un oci inclusiu, Uncharted: l’enigma de Penitence desenvolupa una experiència exclusiva per a visitants amb diversitat funcional. Es tracta d’un espai de realitat virtual en el qual podran endinsar-se en la història de l’atracció com si haguessin pujat en ella. A més, l’atracció compta amb accés lliure de barreres arquitectòniques.

Jaume Garcia

 

La Jornada pel Càncer Infantil a PortAventura Park reuneix a 1.200 persones

L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), l’Associació Contra el Càncer a Tarragona i la Lliga Contra el Càncer a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i han celebrat avui dissabte la primera edició de la Jornada pel Càncer Infantil a PortAventura Park.

Enguany, unes 1.200 persones han comprat l’entrada a un preu reduït de 25 euros. I han participat amb il·lusió d’aquesta festa solidària on la música i l’alegria han estat els protagonistes. Les batucades Reus Samba i Engrescat, la Mulassa de la Unió d’Anelles de la Flama de Valls i el grup d’animació Xarop de Canya, han acompanyat a les famílies des de l’entrada del parc temàtic fins a la plaça de l’àrea de la China, escenari central de la festa, i on s’han ofert diferents activitats i jocs musicals amenitzats amb la música d’un DJ. En aquesta plaça s’han ubicat taules informatives on les persones assistents han pogut conèixer més la tasca que realitzen les tres entitats del territori.

Per part de la Fundació PortAventura hi han assistit el president, Ramón Marsal, i el gerent Sergi Padilla; de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona, el president Fede Adán i el vicepresident Jordi Sierra; de l’AFANOC, la seva vicepresidenta, Montse Florensa, i el delegat de l’AFANOC a Tarragona, Miguel Javaloy; de la Lliga Contra el Càncer a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre la seva vicepresidenta Lidia Pascual Gómez.

Gràcies al suport de la Fundació PortAventura i a la solidaritat de les persones assistents a la primera edició de la Jornada pel Càncer Infantil, s’ha fet possible assolir l’objectiu principal de la jornada: visibilitzar el càncer infantil i destinar els beneficis de la recaptació a mantenir i millorar la qualitat dels serveis que ofereixen les tres entitats a infants i joves en tractament oncològic i a les seves famílies i contribuir a la recerca oncològica infantil.

 

El futur del pacte Junts-PSC a la Diputació de Tarragona, en mans de Barcelona

Façana del Palau de la Diputació de Tarragona. Foto: ACN

El pacte de govern Junts-PSC a la Diputació de Tarragona a què han arribat els representants del territori d’ambdues formacions està en mans de Barcelona, i en concret, de Junts per Catalunya, i més en concret, del seu màxim responsable, el secretari general, Jordi Turull. Fins i tot l’expresident a l’exili, Carles Puigdemont, pot intervenir-hi. A hores d’ara qualsevol opció és possible: un pacte Junts-PSC, Junts-ERC o PSC-ERC.

El PSC i Junts van tancar un acord al territori per governar conjuntament la Diputació de Tarragona amb l’alcalde de Les Borges del Camp, Quim Calatayud, com a president, després dels bons resultats electorals que va assolir al seu municipi, amb un 47,5% dels vots.

Ara bé, Barcelona ha congelat la decisió en el context del rearmament independentista anunciat després dels mals resultats electorals que a Catalunya van assolit Junts i ERC. Aquest missatge condiciona segellar el pacte, ja que Junts no voldria anar de la mà del PSC. Tanmateix queden pendents com queden les diputacions de Girona i Lleida i com queda l’Ajuntament de Barcelona, si finalment hi ha un acord ERC-Junts, un tripartit contra Xavier Trias (Junts) o un acord Trias-PSC.

Per què Junts i PSC?

L’acord Junts-PSC per la Diputació ja era un secret a veus abans de celebrar-se les eleccions del 28M. Per què? “La voluntat de Junts al territori és aquesta i que Quim Calatayud en sigui el president”, ha indicat a Tots21 una font coneixedora de les negociacions de Junts. Per què no apostar per ERC? “Perquè els pactes amb el PSC han estat estables, cadascú ha fet el que havia de fer, fa molts anys que ens coneixem”. En canvi, no hi ha la mateixa relació amb ERC, amb qui a més comparteixen electorat, i perquè si Junts pacta amb el PSC, “nosaltres som vistos com els catalans, cosa que no passa amb ERC”. El pacte Junts-PSC està gairebé fet i només queda firmar-lo, asseguren.

Junts i ERC també s’han trobat a nivell de cúpules provincials, però no s’ha abordat el tema de la Diputació de Tarragona.

ERC supera la fase de negació

En el camp republicà, finalment, ERC ha superat la fase de negació del resultat electoral i ha entrat a buscar pactes de govern que li donin possibilitats. L’actual presidenta en funcions de la Diputació i vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, havia buscat a Reus un pacte impossible amb el PP, de la mà de Junts, per fer-se amb l’Alcaldia de Reus desbancat la socialista Sandra Guaita, alimentat perquè el PP no el desmentia. Finalment va ser així i es va tancar una porta que ningú considerava que tingués sortida.

Un cop assumit que no era possible aquest acord, l’estratègia ha virat radicalment. Llauradó es va entrevistar dimecres amb l’alcaldable del PSC, Sandra Guata, una reunió on, segons els socialistes, va quedar clar que els republicans estan posant més ganes de governar. Hi ha més sintonia Guaita-Llauradó que Guaita-Teresa Pallarès.

El refredament de la decisió final de Junts sobre la Diputació dóna oxigen a ERC i posa nerviós el PSC, que vol tancar-ho ja per assegurar-se un govern del qual no ha gaudit els darrers quatre anys. La Dipuatció ha estat governada aquests quatre anys amb un pacte ERC-Junts que ha donat la presidència a Noemí Llauradó. La “passivitat” de la direcció nacional de Junts és vista als dirigents i líders territorials de Junts com “donar ales a un pacte PSC-ERC”. Junts espera que la decisió final es prengui aquest cap de setmana. Fonts socialistes subratllen la mateixa idea: “Com més s’allargui l’acord de la Diputació, pitjor per nosaltres”.

Jaume Garcia

 

Dinou detinguts en un macrooperatiu contra el cultiu de marihuana al Baix Penedès i Tarragonès

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Local de Calafell en un dels punts de l’operatiu on s’ha desarticulat una plantació de marihuana. Foto: Mar Rovira

La Guàrdia Civil ha detingut dinou persones de nacionalitat albanesa i russa en el macrooperatiu fet en setze domicilis dels municipis del Vendrell, Calafell, Creixell, Cunit, Roda de Berà, Albinyana i Altafulla, al Tarragonès i Baix Penedès. Els arrestats formen part, suposadament, d’un grup criminal albanès, segons han confirmat fonts de la investigació a l’ACN. Els registres han començat al voltant de les cinc de la matinada d’aquest dimecres i s’han fet de forma simultània. En l’operatiu s’han desarticulat diverses plantacions de marihuana. A més, hi han intervingut uns 200 agents de la Guàrdia Civil i de les policies locals, així com el grup especial d’assalts i un helicòpter.

La investigació de l’operatiu Oasis Tarragona va arrencar l’octubre passat i ha suposat el registre de setze domicilis des de les cinc de la matinada d’aquest dimecres fins pràcticament aquest migdia. En el dispositiu, els agents de la Guàrdia Civil han trobat plantacions de marihuana a catorze de les setze cases registrades. Segons el portaveu del cos, han intervingut plantes en diversos estats de floració, material per cultivar i una quantitat de diners “important”.

S’han intervingut un total d’11.127 plantes de marihuana, 112 quilograms de cabdells i 11.745 euros en efectiu. També una pistola, un revòlver i una arma llarga d’aire comprimit. En el dispositiu també han participat tècnics d’Endesa i s’ha detectar un frau a la xarxa elèctrica valorat en més de 500.000 euros.

Dinou detinguts
Pel que fa als detinguts, s’han arrestat dinou persones en els habitatges registrats. De fet, en la majoria d’ells -catorze dels setze- han desmantellat plantacions ‘indoors’. “Es tracta d’una banda organitzada, que porta estrangers a la costa de Tarragona perquè es dediquin a la plantació de marihuana, aquestes persones no surten de la vivenda pràcticament per a res”, ha afirmat el portaveu.

Als detinguts se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, cultiu i tràfic de drogues i de defraudació de fluid elèctric. Passaran a disposició del Jutjat d’Instrucció 5 del Vendrell.

L’agent també ha assenyalat que el destí final de la droga desmantellada són països europeus i ha dit que als grups criminals els surt “molt rendible” cultivar al país. “Les lleis són més laxes aquí, cada frontera que passa aquesta droga se li duplica el preu de mercat, quan arriba al destí final el preu és desorbitat”, ha tancat.

ACN

Protecció Civil parla de ‘mancances greus’ en els enviaments massius d’alerta química

Un dels missatges que s’han enviat als mòbils situats al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Foto: Neus Bertola

Els responsables de Protecció Civil han traslladat als seus homòlegs del Ministeri de l’Interior les “mancances greus” que han detectat al sistema d’enviament massiu d’alertes als telèfons de la ciutadania. L’organisme depenent del Departament d’Interior ha pres aquesta decisió després de comprovar que en la prova que s’ha fet aquest dijous al Camp de Tarragona, els usuaris d’una de les tres grans companyies telefòniques afirmen en un 90,7% haver rebut el missatge, mentre que en el cas dels de les altres dues els percentatges baixen al 7,6% i al 6,8%, és a dir, percentatges de fracàs superiors al 90%. Protecció Civil ha acompanyat la prova d’una enquesta posterior als usuaris. Aquesta nit havia recopilat les dades de 5.000 entrevistes.

Des de Protecció Civil s’explica que amb les dades recollides fins ara, que encara són provisionals, es pot deduir que hi ha hagut mancances “greus” en la recepció del missatge “un cop l’enviament s’ha fet correctament des de la sala CECAT”. L’ens ja ha traslladat la situació al Ministeri de l’Interior, creador i propietari de l’eina, “per tal de buscar-hi una solució”. A banda, la Generalitat recorda que “l’Estat és el competent per regular el mercat de les telecomunicacions”.

Catalunya és l’únic territori de l’Estat que ha decidit fer proves massives per poder provar l’eina. També ha creat una enquesta per saber si les proves funcionen correctament i per tenir més informació en cas d’errades, com ha estat el cas.

Per exemple s’ha detectat un “gran decalatge” en funció de la companyia telefònica. Els resultats provisionals indiquen que hi ha una companyia telefònica -de la qual Protecció Civil no en facilita el nom- els clients de la qual manifesten que en un 90,7% dels casos han rebut l’alerta. En el cas de dues grans companyies més, en una l’han rebut el 7,6% dels usuaris, i en l’altra el 6,8%. Protecció Civil considera aquesta situació “greument anòmala”. Són diferències “enormes” que en el global mostren que menys de 4 de cada 10 ciutadans que han respost l’enquesta han rebut l’alerta.

Finalment, Protecció Civil considera que aquesta eina, “especialment útil en cas d’accident químic”, ha de poder arribar al conjunt de la ciutadania que disposa de telèfon mòbil, especialment a Tarragona, “on la població està molt sensibilitzada” amb aquest tipus de situacions arran de casos com el de l’empresa IQOXE.

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ja ha fet trasllat d’aquesta situació a la Dirección General de Protección Civil del Ministeri de l’Interior, creadora i administradora de l’eina d’enviament massiu.

 

La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre freguen el 90% d’ocupació turística

Un client realitza el check in a l’hotel Sol de Cambrils. Foto: ACN

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre tanca la primera Setmana Santa després de la pandèmia havent complert i, en molts casos, superat les expectatives inicials de recuperació de l’activitat. Segons la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), l’ocupació s’ha situat en un 85%, amb establiments que han hagut de penjar el cartell de complet entre dijous passat i aquest dilluns. A banda de l’habitual turisme familiar, els nombrosos esdeveniments esportius organitzats han permès assolir aquestes xifres. A les Terres de l’Ebre, els allotjaments rurals han vist també com la previsió inicial del 80% s’ha elevat fins un 90%, però únicament durant l’últim tram d’aquest període festiu.

“Hem recuperat ocupacions de 2019 i, fins i tot, les hem superat. Hem tingut una Setmana Santa amb ocupacions molt altes. Estimàvem un 80% i, segurament, arribarem a un 85% d’ocupacions mitjanes”, ha assegurat en declaracions a l’ACN la presidenta de la FEHT, Berta Cabré. Especialment important ha estat el nivell d’activitat durant la segona part d’aquesta Setmana Santa, la que majors nivells d’ocupació registra tradicionalment i amb allotjaments que han hagut de penjar el cartell de complet.

Amb tot, el sector turístic de la Costa Daurada ha posat en valor l’impuls de l’organització d’activitats esportives com un element clau per estabilitzar i trencar la dualitat de l’activitat dins d’aquesta mateixa setmana i, sobretot, l’estacionalitat al llarg de tot l’any. Segons ha precisat Cabré, aquesta oferta ha aportat més de 30.000 persones als establiments hotelers de la zona, incrementant de forma notable el nivell d’ocupació de la primera part, habitualment més fluixa, del període festiu.

“A més, és un turisme complementari i que pot conviure perfectament amb el familiar, que tenim a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. El tenim durant les vacances d’estiu i molts dies de l’any, però si volem treballar 365 dies a l’any hem de buscar alternatives de producte. L’esportiva n’és una d’elles, de la mateixa manera que treballem el cultural, gastronòmic, esdeveniments o d’oci per anar complementant”, ha subratllat.

La planificació d’una tornada avançada per evitar les retencions a l’àrea metropolitana de Barcelona, d’on prové un gruix considerable dels clients, està condicionant els hàbits d’alguns visitants, reconeix Cabré. Tot i això, el nivell d’activitat segueix sent alt aquest Dilluns de Pasqua, gràcies també al fet que es tracta d’un dia festiu en d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol.

Prop del ple als allotjaments rurals ebrencs

A les Terres de l’Ebre, les xifres d’ocupació durant aquesta Setmana Santa també han estat lleugerament millors de les que inicialment preveien. “L’ocupació la primera part de setmana ha estat baixa. A partir de Dijous Sant s’ha incrementat una mica i hem arribat al 90%”, ha certificat el president de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), Juanjo Bel.

Novament, el comportament de l’activitat durant la primera part de la setmana ha estat molt per sota, al voltant del 20%. Bel remarca també que la tendència cada cop més habitual dels clients de reduir de quatre a tres el nombre de pernoctacions durant la segona part de la Setmana Santa ha evitat que s’aconseguís el ple total. “O bé han vingut divendres o han marxat diumenge. Molts van marxar aquest diumenge en comptes d’avui dilluns. Això ha fet baixar l’ocupació del 100% d’aquests quatre dies”, ha tancat.

ACN

 

El CC del Tarragonès, distingit pels Reconeixements Administració Oberta 2022

Entrega del guardó. Foto: Cedida

Entrega del guardó. Foto: Cedida

El vicepresident primer del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí Pla, va recollir ahir a la tarda el guardó de la VIII edició dels Reconeixements Administració Oberta 2022 en un acte celebrat a Manresa. El Consell  ha estat distingit en tercera posició en la categoria ‘Consell Comarcals amb més de 50.000 habitants’, on hi han participat un total de 20 corporacions comarcals.

Aquests guardons, atorgats pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), distingeixen els ens municipals i comarcals que destaquen per la seva transformació digital i el govern obert, tant en l’àmbit intern de la pròpia organització com en la seva gestió amb la ciutadania. Així doncs, tenen com a objectiu posar de manifest l’excel·lent feina de les administracions locals i aprendre de les millors experiències per a impulsar conjuntament un país digital i obert.

Els guardons es lliuren en base a l’índex de Maduresa Digital de les corporacions a partir de l’anàlisi d’uns indicadors objectius, les dades d’ús dels serveis AOC i l’anàlisi dels webs dels ens. Es basen en una metodologia pròpia que analitza amb rigor i a partir de dades objectivables, més de 30 indicadors dels 947 ajuntaments i 41 consells comarcals. L’Índex de Maduresa Digital és una iniciativa única, tant en l’àmbit estatal com internacional, que permet avaluar amb rigor el grau de maduresa de la transformació digital de l’ens.

Reconeixement a la tasca ben feta
El reconeixement atorgat és una mostra més que des del Consell Comarcal del Tarragonès, amb el suport de la Diputació de Tarragona, s’ha apostat fermament per aquesta transformació digital. És un reconeixement doncs a l’esforç constant que la corporació està duent a terme en aquest àmbit, no només de forma interna, sinó també acompanyant de la mà als diferents consistoris de la nostra comarca que necessiten ajuda o guia en aquest procés de transformació digital.

Cal ressaltar també que aquest procés de transformació digital té en compte a les persones usuàries a les quals se les acompanya també posant les eines perquè els seus tràmits cada vegada siguin més senzills, àgils i ràpids podent-los fer des de qualsevol lloc.

Ajuntaments guardonats
Cal destacar també els guardons que han obtingut l’Ajuntament del Morell, situant-se en primera posició en la categoria d’ajuntaments de 1.001 a 5.000 habitants; així com també el guardó obtingut per part de l’Ajuntament de Salou, situant-se en tercera posició en la categoria de 20.001 a 50.0000 habitants.

Per últim i pel que fa a la nostra comarca, cal destacar també el municipi de Vila-seca, que s’ha ubicat dins el Top10 de la seva categoria.

 

El 12 d’abril els smartphones rebran un missatge de prova del sistema d’alertes

Imatge de la presentació del sistema d'alertes. Foto: Cedida

Imatge de la presentació del sistema d’alertes. Foto: Cedida

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, i la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, han presentat avui a la Delegació del Govern a Tarragona la prova del sistema d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils que es durà a terme simultàniament el dia 12 d’abril al Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre. Es tracta del segon exercici d’aquest tipus que es duu a terme després del que va tenir lloc a Lleida, l’Alt Pirineu i Aran el 28 de febrer.

Durant la presentació, el delegat del Govern ha posat en relleu que “aquesta prova és una passa endavant per promoure la seguretat dels ciutadans, perquè configurin i puguin saber com funciona el sistema, a més, també ha remarcat la importància que tothom que hi participi respongui l’enquesta per poder valorar com ha funcionat l’exercici”.

La directora general de Protecció Civil també ha remarcat que “és important que la ciutadania sàpiga que el dia 12 al matí rebrà un missatge d’alerta de protecció civil al mòbil. El rebran tots els mòbils intel·ligents que es trobin a la demarcació de Tarragona i serveix com a test d’aquesta nova eina que ens servirà en cas d’emergència greu per avisar la ciutadania i calgui donar-los instruccions”.

El dia 12 d’abril a partir de les 11.00 hores del matí es durà a terme al Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre, la segona de les 4 proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de protecció civil a la població.

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta. El missatge que es rep no es tracta d’un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla. Per això és important llegir-lo abans de prémer la tecla que posa fi al missatge. El missatge que es distribuirà el dia 12 d’abril indica que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria.

El sistema és molt útil ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població. Per tant, el dia 12 d’abril, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a les vegueries del Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre rebran aquest missatge, que s’enviarà en català, castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi el Penedès camí d’un altre territori).

Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil que s’ha creat per donar informació d’aquest sistema d’alertes de protecció civil hi ha tota la informació necessària: des de quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial pel cas que calgui configurar-lo (en el cas dels telèfons més antics), també hi ha un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.

Posteriorment a la prova del 12 d’abril es realitzaran dues proves més:

– Comarques de Girona i Catalunya Central: 27 d’abril

– Comarques de Barcelona: 31 de maig

En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de protecció civil.

En general, sempre que s’enviïn, els missatges d’alerta de protecció civil contindran el missatge “Alerta de Protecció Civil” i un text en el que s’identificarà el tipus d’emergència, la zona concreta d’afectació i les recomanacions a la població, així com l’òrgan que emet d’alerta (Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya – CECAT).

Per avaluar el resultat de la prova del dia 12, és molt important l’enquesta que la ciutadania ha d’omplir el mateix dia de la prova per informar de si s’ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible.

 

El Tramcamp serà una realitat l’any 2028

El president Aragonès durant el seu parlament. Foto: Cedida

El president Aragonès durant el seu parlament. Foto: Cedida

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha presentat avui el traçat del tramvia del Camp de Tarragona que “vertebrarà el territori de Cambrils a Tarragona, passant per Vila-Seca i fins a Reus, donant així servei a 9,5 milions de viatgers cada any”, i ha anunciat la compra dels “primers set tramvies” d’aquest servei. Pere Aragonès ha assegurat que aquest projecte suposa “un abans i un després”, i “una autèntica millora de la mobilitat sostenible”, ja que té com a objectiu que el “25% dels desplaçaments en aquest territori es facin en transport públic, avançant així cap a una Catalunya més verda”.

En el decurs de l’acte de presentació, el cap de l’Executiu ha explicat que aquest nou transport, en el qual s’invertiran “més de 540 milions d’euros”, multiplicarà les opcions de mobilitat en el Camp de Tarragona, ja que aposta per “la interconnexió entre tots els sistemes de transport públic”, fins i tot amb la connexió de l’aeroport de Reus, “aprofitant al màxim totes les potencialitats”, i, contribuint així a “relligar i cohesionar el territori, comunicant millor tots els pobles, viles, barris i ciutats”.

El president ha destacat que aquest nou projecte suposa “un abans i un després” en el sistema de transport del Camp de Tarragona, i ho ha emmarcat en la necessitat de tenir “un país endreçat, amb una articulació interna fiable, que arribi a tothom, i que permeti que la nostra vida econòmica i social, i que la realització personal de les persones es puguin dur a terme amb totes les facilitats”, i en aquí el transport públic, ha remarcat, “fa una funció imprescindible”.

Pere Aragonès ha volgut també subratllar que amb aquesta actuació “reconeixem el Camp de Tarragona com una àrea metropolitana a tots els nivells,no només de paraula i administrativament, sinó amb les persones, amb larealitat, i per al conjunt del país”, perquè , ha continuat, “a Catalunya no hi ha només un àrea metropolitana, n’hi ha més, i la segona és aquesta, i l’hem d’articular com el sistema que és, amb el transport públic com a columna vertebral del dia a dia de les persones”.

El conseller de Territori, Juli Fernández. Foto: Tots21

El conseller de Territori, Juli Fernández. Foto: Tots21

I ha tornat a refermar “l’aposta clara i inequívoca del Govern pel transport públic, de qualitat i que arribi a tothom”,i, en aquest sentit, ha recordat algunes de les últimes actuacions de l’Executiu com l’ampliació de la cobertura de les T-12 i T-Jove.

El conseller Fernàndez , per la seva banda, ha reiterat durant la seva intervenció el compromís del Govern amb el Camp de Tarragona “i amb un transport públic que doni solució a la vida quotidiana de la gent i que sigui fiable”. “Amb el tramvia relliguem la segona àrea metropolitana del país i el que li dona més potència és la intermodalitat que generem amb els altres modes de transport”, ha afegit.

Per a Fernàndez, “el tramvia del Camp de Tarragona és una bona notícia per al territori però també per al país, perquè generem espais amb un major benestar i més competitiu”.

La Generalitat ha previst l’inici dels treballs de la primera fase del tramvia l’any que ve i la seva posada en marxa l’any 2026. Pel que fa al traçat complet, les previsions apunten al 2028 per a la seva posada en marxa.

Definició del traçat
Amb el traçat del tramvia del Camp de Tarragona, que se sotmetrà pròximament a informació pública, el Govern defineix una xarxa de 46 quilòmetres i 47 estacions, 10 de les quals intercanviadors, concebuda per a transformar la mobilitat de la segona àrea metropolitana de Catalunya, on només el 18% de la mobilitat correspon al transport públic.

Actualment, el Departament de Territori té en redacció el projecte constructiu d’un primer tram de la xarxa, el que uneix Cambrils, Salou i Vila-seca i ara ha completat els estudis de la resta del traçat, que inclou la connexió Tarragona-Reus i les penetracions urbanes, de manera que en els pròxims dies, en començarà el procés d’informació pública.

El tramvia del Camp de Tarragona està format per una xarxa de 46 quilòmetres que unirà les ciutats de Tarragona i Reus, discorrent pels barris de ponent de Tarragona (Torreforta i Bonavista), la Canonja i Vila-seca, on s’ubicarà el centre del sistema, del qual naixerà una branca cap a la Costa Daurada, passant pels nuclis de Salou i Cambrils. Addicionalment, també donaria servei a l’aeroport de Reus i el connectaria amb la futura estació intermodal de l’àrea de Tarragona, mitjançant un ramal tramviari.

L’actuació considera 47 estacions tramviàries, entre les quals cal remarcar que 10 permetran l’intercanvi amb altres modes de transport: 1 amb l’aeroport de Reus, 2 amb les estacions d’autobusos a Reus i Tarragona, i 7 amb estacions de Rodalies de Catalunya i de llarg recorregut –Reus, Vila-seca, Salou-Port Aventura, Cambrils Nord i Tarragona i les noves estacions previstes de Reus-Bellissens ila intermodal de l’àrea de Tarragona.

Polítics i empresaris han assistit a la presentació del tramvia. Foto: Tots21

Polítics i empresaris han assistit a la presentació del tramvia. Foto: Tots21

A més de la intermodalitat i la interconnectivitat, una altra de les potencialitats d’aquest sistema és la versatilitat: està dissenyat perquè pugui disposar alhora d’un servei metropolità interurbà i de diversos serveis urbans, adaptats a les característiques de cada municipi. En comptar amb un traçat independent de la xarxa ferroviària en servei, el sistema pot adoptar l’ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a l’hora d’adquirir el material mòbil i gestionar el servei. D’altra banda, és un sistema integrat en l’entorn, que comptaràamb trams sense catenària en els àmbits densament poblats.

El tram Reus – Tarragona
El traçat que ara se sotmetrà a informació pública abasta, en concret, una longitud de 32 quilòmetres i comprèn 33 estacions, de les quals 7 seran intercanviadors. Correspon a la xarxa que uneix Reus i Tarragona, incloent les penetracions urbanes, passant per Vila-seca, i que també dona accés a l’aeroport de Reus i completa el tram sud de Cambrils.

A la ciutat de Reus, els serveis s’articulen mitjançant un bucle perimetral en forma de cor, a la ciutat de Tarragona mitjançant un sistema en creu amb intercanvi al centre de la ciutat a Imperial Tàrraco, als barris de ponent mitjançant un sistema de penetració urbana alternatiu al directe de l’N-340.

El tram Cambrils – Salou – Vila-seca
El Govern, mitjançant FGC, està treballant en la redacció del projecte constructiu del corredor Cambrils-Salou-Vila-seca, que s’articularà mitjançant un servei que unirà la conurbació actual aprofitant l’antic corredor de l’Adif, modificat amb les característiques pròpies d’un sistema tramviari per dotar-lo d’una plena integració urbana. Aquest tram abasta una longitud de 14 quilòmetres i en el seu recorregut, disposarà de 14 estacions, tres de les quals seran intercanviadors amb el servei ferroviari (xarxa Adif).

Es preveufinalitzar el projecte el primer trimestre de 2024, per a continuació licitar-ne les obres. L’obra d’infraestructura, els set tramvies i les cotxeres previstes sumen una inversió de 150 milions d’euros.

Els primers tramvies
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que serà l’operador del tramvia del Camp de Tarragona, ha tret avui a licitació la construcció, el subministrament i el manteniment de 7 tramvies elèctrics per a la circulació del servei al tram entre Cambrils i Vila-seca.

Amb una longitud màxima de 40 metres, els tramvies tindran una capacitat mínima de 210 persones i estaran adaptats a persones amb mobilitat reduïda. Comptaran amb un mínim de 52 seients, amb zones multifuncionals per a bicicletes o cotxets i amb espais amplis i zones lliures de pas i d’obstacles.

Els tramvies estaran dissenyats minimitzant l’impacte ambiental al llarg de tota la seva vida útil, amb especial atenció a la reducció del consum energètic i a l’augment dels índexs de reciclabilitat i recuperabilitat. Els vehicles incorporaran tecnologia de seguiment en temps real perquè les persones usuàries puguin conèixer el seu posicionament.

La licitació és per un import de 48.090.000 euros corresponents al subministrament dels 7 tramvies i al servei de manteniment integral durant un període de 15 anys. El termini màxim d’entrega dels vehicles serà de 29 mesos, un cop adjudicat el contracte.

 

L’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació s’expandeix

El projecte 'Escola Nòmada' triplica els municipis on s'impartiran monogràfics teòrics i pràctics. Foto: Cedida

El projecte ‘Escola Nòmada’ triplica els municipis on s’impartiran monogràfics teòrics i pràctics. Foto: Cedida

Irradiar formació artística, cultural i patrimonial arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Aquest és l’objectiu principal de l’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació de Tarragona, que a partir de l’abril amplia el seu projecte “Escola Nòmada”. Més d’un centenar de monogràfics especialitzats, impartits per professionals culturals, es podran cursar els propers mesos a 30 municipis de les 10 comarques de la demarcació de Tarragona. D’aquesta manera, es tripliquen els pobles respecte a l’anterior etapa.

Fotografia, il·lustració, oficis artístics, procediments pictòrics, pintura mural, estampació o els paisatges de la gastronomia són només alguns dels cursos que formen l’extensa i variada programació que l’Escola per l’Art i la Cultura ha ideat per aquest 2023 en col·laboració amb cadascun dels 30 municipis que enguany formen part de l’Escola Nòmada: Albinyana, Alcover, Altafulla, Ascó, Botarell, Capafonts, Castellvell del Camp, Constantí, Deltebre, El Catllar, Els Pallaresos, Falset, Flix, Garcia, Horta de Sant Joan, La Ràpita, L’Ametlla de Mar, L’Arboç, Mas de Barberans, Masdenverge, Maspujols, Miravet, Mont-roig del Camp, Móra d’Ebre, Sant Jaume d’Enveja, Sarral, Senan, Tivissa, Torredembarra, Tortosa, Ulldecona i Valls. 

Professionals de l’art i la cultura, com artistes, dissenyadors, fotògrafs, comunicadors, gestors culturals, arquitectes o educadors entre d’altres seran els encarregats d’impartir aquests cursos de curta durada, de fins a 20 hores. En total, una cinquantena professionals externs a l’Escola per l’Art i la Cultura formaran part de l’Escola Nòmada fins al mes de desembre, fet que contribueix a afavorir nous coneixements i a promoure la dinamització del sector artístic i cultural de la demarcació de Tarragona.

La www.dipta.cat/eac s’anirà actualitzant amb les novetats formatives, amb informació detallada de cada monogràfic i accés a la inscripció corresponent.

L’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació de Tarragona és un espai de formació i alhora un punt de trobada del món de l’ensenyament i la cultura de la demarcació de Tarragona. Va néixer el juny de 2021, des de l’essència de l’Escola d’Art de Tortosa i del Taller de Valls, per tal d’augmentar l’oferta formativa i intensificar l’activitat i la producció cultural i artística a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès.

 

El turisme esportiu fomenta una alta ocupació per Setmana Santa a la demarcació

La FEHT preveu una ocupació mitjana del 80%. Foto: Tarragona Turisme

La FEHT preveu una ocupació mitjana del 80%. Foto: Tarragona Turisme

El turisme esportiu torna a la demarcació de Tarragona amb un elevat nombre d’esdeveniments, campionats nacionals i internacionals de diferents disciplines i categories aquesta Setmana Santa. Tal com assegura Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació-, “m’agradaria recordar que fa tres anys que no es poden disputar aquestes competicions amb normalitat a causa de la pandèmia. El primer que hem de fer és agrair a tots els organitzadors el seu compromís i fidelitat amb la nostra destinació. Tenim les instal·lacions perfectes i necessàries per organitzar tots aquests esdeveniments, però falta que tots els impulsors les facin realitat. Així doncs, estem molt satisfets que totes les competicions tornin a la nostra demarcació. Estem treballant per posicionar-nos com a destinació esportiva i ho estem aconseguint”.

Respecte a l’aposta pel turisme esportiu, Cabré conclou que “és vital recuperar aquest segment, ja que ens permet treballar amb les reserves anticipades dels diferents campionats i això ens ajuda a poder-nos planificar amb temps, de manera que així podem preveure més fàcilment les necessitats dels nostres visitants, contractar el personal necessari i obrir instal·lacions amb la seguretat que tindrem clients allotjats i ben atesos”.

Pel que fa a la previsió d’ocupació, Cabré ha afirmat que, “si la climatologia es mostra favorable, es preveu una ocupació alta i potser rècord durant aquest període a tota la costa, però també a l’interior. Encara ens falta conèixer les reserves d’última hora, bàsicament, dels turistes nacionals i francesos. Però, ara mateix, ja podem garantir una ocupació que se situarà al voltant del 80% de mitjana, aproximadament”.

Els esdeveniments esportius programats per aquestes dates de Setmana Santa són: la Mare Nostrum Cup Easter de futbol, la Mare Nostrum Cup d’handbol, el Mundialito de futbol, la Costa Daurada Cup de futbol; el Torneig TGN Bàsquet, la Football Club Barcelona de futbol, la Copa Daurada de futbol, la Cambrils DanceSport de balls esportius, el Campionat d’Espanya de minibàsquet de seleccions autonòmiques, el Campionat de Catalunya d’escacs, la Gamerland – esdeveniment d’oci digital dels tornejos dels videojocs més populars-… Es calcula que tots aquests esdeveniments portaran a la demarcació més de 30.000 persones, entre esportistes de totes les edats, familiars i equips tècnics. Tots ells generaran més de 120.000 pernoctacions en hotels, càmpings i apartaments.

Alta ocupació en tots els allotjaments
Per Setmana Santa, hi haurà el 75% del total de la planta hotelera de la demarcació de Tarragona. Aquests establiments ofereixen unes 42.000 places de les més de 61.000 disponibles. Respecte a l’any 2019 -abans de la pandèmia-, hi haurà un 25% més d’hotels oberts per Setmana Santa. Els hotelers són optimistes pel que fa a la previsió d’ocupació, amb una mitjana del 80%, aproximadament. Tot i això, de Dijous Sant a dissabte, les ocupacions poden arribar al 95%. El turisme que aquests dies s’allotja en hotels principalment és nacional, del País Basc, Navarra i Aragó; també hi haurà francesos i, a partir de l’u d’abril, arribaran els primers britànics gràcies a l’inici de l’operativa de vols a l’Aeroport de Reus des del Regne Unit amb les companyies Ryanair i Jet2.

Pel que fa al sector dels càmpings, la previsió d’ocupació també és alta, tant als establiments d’interior com als de costa. Així, als d’interior es preveu una ocupació del 85% en bungalous i del 65% en parcel·les, mentre que els càmpings de costa esperen també un 85% en bungalous i un 75% en parcel·les. La procedència dels visitants serà, bàsicament, catalana -molts de l’àrea metropolitana de Barcelona-, però a la costa també s’hi allotjaran francesos, holandesos i alemanys. El sector campista està a l’espera de les previsions meteorològiques que, si són bones, podrien acabar d’arrodonir una Setmana Santa que es podria valorar com similar a la de l’any passat. Actualment, tots els càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre estan oberts.

Per la seva banda, el sector dels apartaments turístics també s’espera una ocupació entre el 80% i el 90%, bàsicament la gran majoria de visitants que s’hi allotjaran seran nacionals, i en menor quantitat, també francesos. L’ocupació final la determinaran les reserves de darrera hora que estan en funció de la climatologia. Les gairebé 25.000 places que ofereixen els apartaments de la demarcació de Tarragona estan disponibles.

 

El Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat amplia el termini d’edat fins als 35 anys

Una imatge de la presentació del premi. Foto: Tots21

Una imatge de la presentació del premi. Foto: Tots21

El Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, adreçat a joves periodistes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, ha ampliat el marge d’edat dels participants fins als 35 anys, coincidint amb la convocatòria de la seva setena edició. El premi està organitzat pels mitjans de comunicació Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio de Reus, la Fundació Privada Reddis i el Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona. També hi col·labora la Universitat Rovira i Virgili i hi dona suport l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de la Selva del Camp i Òmnium Cultural Baix Camp.

El Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, que es convoca en memòria del periodista Joan Marc Salvat (1988-2015), vol reconèixer la trajectòria de joves periodistes compromesos amb la professió, l’honestedat, el compliment del codi deontològic, la capacitat d’iniciativa i l’emprenedoria en el món de la comunicació.

Els joves que vulguin participar-hi han de tenir fins a 35 anys i residir al Camp de Tarragona o a les Terres de l’Ebre. Es poden presentar tant treballs inèdits com publicats en algun mitjà de comunicació, sempre i quan s’hagin realitzat entre l’1 de desembre de 2021 i el 15 de març de 2023, i la seva temàtica estigui relacionada amb la demarcació tarragonina. Si és el cas, caldrà especificar on i quan s’ha publicat el treball,

i l’enllaç corresponent si es troba penjat a la xarxa. S’acceptaran obres ja siguin de l’àmbit de la premsa escrita o digital, de la ràdio, de la televisió i del fotoperiodisme, encara que també hi ha l’opció de presentar una trajectòria professional, de la qual es valoraran els mèrits aconseguits.

Les persones interessades a prendre part en el Premi, o els seus promotors, han de presentar els seus treballs, abans del 15 de setembre de 2023, a la redacció de LANOVA Ràdio de Reus i Reusdigital.cat (Raval Santa Anna 2 3r pis, Reus) o al correu electrònic info@reusdigital.cat. Posteriorment, el jurat, en analitzar els treballs presentats, tindrà en compte l’especificació periodística, la capacitat divulgadora o innovadora, el contingut científic, històric, i el nivell de qualitat de cada obra o conjunt d’obres a valorar de cada autor.

El veredicte es farà públic en el marc de l’acte de lliurament dels premis que tindrà lloc el mes de novembre de 2023, al Castell de Paborde de la Selva del Camp.

Premis
D’entre tots els treballs presentats, el jurat concedirà el primer premi dotat amb 900 euros; i el segon, valorat en 700. A banda, el guanyador del Premi a la trajectòria rebrà 900 euros i es reconeixerà amb el Premi Òmnium Cultural Baix Camp, a un alumne que cursi estudis relacionats amb el Periodisme i la Comunicació, i que consisteix en 350 euros per a destinar en material informàtic.

Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé
Paral·lelament, i en el marc d’aquests guardons, es convoca el tercer Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé, valorat en 900 euros, adreçat a aquells treballs periodístics de temàtica social, o que s’englobin dins els camps de la cooperació, la llibertat dels pobles i el respecte cap a la terra i el medi ambient. Els participants podran adreçar els seus treballs a aquesta categoria específica, o bé el jurat es reserva el dret d’incloure en aquest apartat aquelles obres que tractin els temes esmentats.

La Fundació Privada Reddis i el Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona s’incorpora a l’organització
Coincidint amb la seva setena edició, el Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat fa un pas endavant i incorpora la Fundació Privada Reddis i el Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, en l’organització de la convocatòria, fins ara a càrrec dels mitjans de comunicació Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio de Reus.