La Pobla ultima els detalls de construcció del nou dipòsit municipal d’aigua

El nou dipòsit té una capacitat de 1.000 m3 que, sumats al ja existent, ofereixen un emmagatzematge de 4.200 m3. Foto: Cedida

Aquests dies s’està ultimant els detalls constructius del nou dipòsit municipal d’aigua de la Pobla de Mafumet, el qual entrarà en funcionament aquesta propera tardor amb una capacitat d’emmagatzematge de 1.000 m3 .

El nou equipament s’ubica just al costat del dipòsit preexistent, el qual disposa d’una capacitat de 3.200 m3 . Així doncs, un cop es vegi completat el projecte i tots dos estiguin a disposició dels pobletans, el municipi tindrà una capacitat total d’emmagatzematge de 4.200 m3 d’aigua de consum. D’aquesta manera, els habitants de la Pobla veuran garantida tant la qualitat com l’abastament d’aigua al conjunt del municipi, complint al mateix temps amb el que disposa el Reial Decret 140/2003, de 7 de febrer.

Quant al nou dipòsit, aquest es troba en la fase final dels treballs previstos i serà inaugurat aquesta propera tardor. L’equipament ha estat construït en formigó armat i compta amb 18 metres de diàmetre interior i 4 metres de làmina d’aigua. Aquest projecte ha estat finançat íntegrament per l’Ajuntament pobletà, el qual hi ha dedicat una inversió total de 410.332,08 euros.

Aquest pressupost inclou el propi dipòsit, així com també les instal·lacions hidràuliques necessàries per a un correcte funcionament d’aquest nou equipament, i altres treballs complementaris previstos per millorar la zona més propera a l’actual dipòsit. En aquest sentit, s’ha procedit a renovar el mur i la tanca perimetral del dipòsit preexistent, d’aproximadament 45 metres de longitud.


Altres notícies:


D’altra banda, també s’ha habilitat una nova zona d’aparcaments al carrer d’accés al tanatori i al cementiri municipals, amb la qual cosa es facilitarà la mobilitat en aquesta zona. El nou tram d’aparcaments oferirà un total de 15 places, una de les quals reservada per a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda.

Precisament en aquesta mateixa zona també s’ha donat continuïtat a la vorera i calçada del carrer Camí de Reus, que fins ara acabava a la cantonada del Tanatori municipal i que ara tindrà continuïtat fins a l’accés al Cementiri municipal. D’aquesta manera, es facilitarà tant l’accés de vehicles com de vianants a ambdós equipaments municipals, tot obrint un nou tram de vorera en un carrer que també veurà adequada i millorada la recollida d’aigües pluvials i les connexions a la xarxa elèctrica per al subministrament de l’enllumenat públic. La zona del nou dipòsit i zona d’aparcaments quedarà il·luminada amb la instal·lació de quatre punts de lluminària LED d’última generació, que garanteixen un elevat nivell de rendiment i d’eficiència.

Per fer possible tot el projecte, ha estat necessari retirar i traslladar a una altra zona del municipi un total de 31 arbres, 25 dels quals són oliveres i que han estat replantats, majoritàriament, al nou tram de l’avinguda Mina de Madró recentment inaugurat a l’altre extrem del poble.

 

Més de 3.000 persones ballen al ritme de Camela al Concert d’estiu de la Pobla

El duo madrileny va fer un repàs dels grans èxits que han marcat la seva carrera en el marc de la gira ’30 años contigo’. Foto: Cedida

Dissabte a la nit, unes 3.300 persones van ballar al ritme de l’estil propi que Camela ha creat durant els seus 30 anys de carrera. Amb una pista coberta del Complex Esportiu Municipal de la Pobla de Mafumet plena de gom a gom, el duo format per María Ángeles Muñoz i Dioni Martín van oferir un espectacle en directe ple d’energia.

Camela va captivar al públic des del minut u amb la seva tecno-rumba i va aprofitar per celebrar el seu 30è aniversari amb tots els assistents. Ho va fer tot repassant els grans èxits que han marcat la seva carrera i que tothom coneix com ara “Cuando zarpa el amor”, “Háblale de mi”, “Olé i “Palabras de papel” entre moltes altres cançons. Uns èxits que s’han convertit en tot un himne i han arribat a traspassar les barreres generacionals permetent que tots els assistents gaudissin de l’espectacle dels madrilenys.


Altres notícies:


Amb un cartell d’entrades exhaurides, una setmana abans del concert, Camela i la seva gira ’30 años contigo’ s’afegeixen a la llista d’artistes de renom que han actuat a la Pobla en el marc del concert d’estiu de les Festes d’estiu del municipi. Un escenari al qual, en anys precedents, hi ha actuat India Martínez, Rosario Flores, Macaco, Antonio Orozco, Jarabe de Palo, Café Quijano, Marta Soto o Mikel Erentxun.

Les Festes d’estiu

El ritme de les Festes d’estiu de la Pobla de Mafumet no acaba amb Camela i és que la programació continua oferint tot un seguit de propostes per a tots els gustos i edats. De fet, el pròxim cap de setmana es podrà gaudir del popular sopar de carmanyola, amenitzat per l’orquestra La Litoral mentre que el dissabte els més petits seran els protagonistes amb la Desfilada infantil de roba. Un cap de setmana que acabarà amb la caminada popular nocturna ‘La Pobla amb la salut’. D’altra banda, la música es convertirà, de nou, en un dels plats forts el dissabte 27 de juliol amb la Festa Remember Eivissenca dels 90’s i 00’s i el dissabte 31 d’agost amb ‘La Pobla Summer Festival’ a càrrec del DJ Guibbons, Dj Alex Sunrise, DJ Salmer i Gabry DC amb Techno Flamenco by Marsal Ventura.

L’activitat de les Festes d’estiu prosseguirà fins a la celebració de la Diada de Catalunya, al setembre, amb un vermut musical de la Diada com a acte de cloenda. Abans, la programació prevista oferirà la 28a Trobada Romescaire de la Pobla (17 d’agost) i la 31a Paella popular (7 de setembre).

 

Ple absolut a la Pobla de Mafumet per rebre Camela el pròxim dissabte

L’Ajuntament ha penjat el cartell d’entrades exhaurides per a un concert que donarà inici a les 22.30 h. Foto: Cedida

Camela gaudirà d’una rebuda multitudinària quan, aquest proper dissabte, dia 13 de juliol, a les 22.30 h, surti a l’escenari habilitat a la pista coberta del Complex Esportiu Municipal de la Pobla de Mafumet. I és que el públic ha esgotat totes les localitats que l’organització va posar a la venda. Hi haurà, per tant, ple absolut al recinte pobletà per gaudir amb la música del carismàtic duo madrileny.

Aquest arriba a la Pobla en el marc de la gira ’30 años contigo’, una ocasió molt especial per tal de celebrar el 30è aniversari d’ençà de la creació del grup. Durant l’esperat concert, Camela repassarà els principals èxits d’una carrera marcada per un estil únic i que ha deixat temes tan coneguts per tothom com ara “Olé”, “Cuando zarpa el amor”, “Háblale de mi”, “La estación del querer”, “Palabras de papel”, “Lágrimas de amor” i moltes altres cançons convertides ja en himnes que traspassen les barreres generacionals i que sonaran, per primer cop, a la Pobla de Mafumet en un espai ple de gom a gom, confirmant l’estima que el públic sent per Camela, atès que tornarà a penjar el cartell d’entrades exhaurides tal i com ja ha fet, durant aquesta gira, en molts altres concerts com els ja celebrats a Santander, Montmeló o Sevilla, entre altres.

Amb aquesta gira, el duo format per María Ángeles Muñoz i Dioni Martín vol demostrar que 30 anys després de pujar per primer cop a l’escenari, continua amb la mateixa energia i entusiasme per seguir compartint els seus temes musicals i fent ballar el seu públic. I és que, al llarg de la seva trajectòria, Camela ha creat un estil propi, amb la seva tecno-rumba que fusiona l’estil clàssic amb el contemporani (el flamenc i el pop), que captiva el seu públic gràcies a la seva energia i al seu entusiasme.

Tot plegat tindrà lloc en el marc del gran concert d’estiu de la Pobla, un esdeveniment que té lloc any rere any dintre de la programació de les Festes d’Estiu del municipi. Amb la seva actuació a la Pobla, Camela inscriurà el seu nom en la llista d’artistes de renom que han passat pel concert d’estiu de la Pobla, com són Macaco, Antonio Orozco, Café Quijano, Jarabe de Palo, Rosario Flores o India Martínez, entre altres.

Les Festes d’estiu Més enllà del concert de Camela, la programació de les Festes d’estiu a la Pobla de Mafumet continuen oferint un degoteig de propostes culturals i lúdiques per a tots els gustos i edats. I és que aquest passat diumenge, els pobletans van poder gaudir d’una masterclass de zumba organitzada per l’Associació Familiar Més 30, mentre que els aficionats al motor van poder delectar-se amb autèntiques joies sobre rodes gràcies a la celebració del 5è Vermut musical de vehicles clàssics, una proposta organitzada pel Club de Vehicles Clàssics de la Pobla de Mafumet i que va tenir lloc al nou aparcament de la recentment inaugurada prolongació de l’avinguda Mina de Madró. Ambdós actes van comptar amb una més que notable assistència de públic.

La programació completa de les Festes d’estiu de la Pobla de Mafumet està disponible als perfils municipals de Twitter, Instagram i Facebook, així com al web municipal i a l’app femPobla.

 

L’Ajuntament de la Pobla reforma la Llar d’infants municipal l’Esquirol

El projecte, amb un cost de 242.210,53 euros, ha estat finançant íntegrament per l’Ajuntament. Foto: Cedida

En les últimes setmanes, la pobletana Llar d’Infants Municipal l’Esquirol ha experimentat una obra de remodelació que, a partir del proper mes de setembre, permetrà als seus joves usuaris gaudir d’unes instal·lacions renovades i millorades. Així ho va aprovar l’Ajuntament, titular d’un servei que des del 1993 està en funcionament a l’edifici del carrer Bassal i que, des de desembre del 2021, és gestionat a través de l’empresa Cavall de Cartró.

El projecte, amb un cost total de 242.210,53 euros, ha estat finançat íntegrament per l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet i ha consistit en la reforma i adequació interior i exterior de la llar d’infants l’Esquirol, així com en l’adquisició de nou mobiliari per a aquest centre educatiu. Durant els treballs duts a terme i que ja es troben en l’última fase d’instal·lació de mobiliari, s’ha realitzat una reforma que inclou la modificació i actualització de tots els acabats de l’edifici, millorant-ne el seu aïllament tèrmic, així com també s’ha renovat tots els tancaments de l’edifici i paviments.

Així mateix, també s’ha renovat la totalitat del mobiliari de la llar, així com el mobiliari auxiliar fix a les zones de servei. Finalment, el pati de jocs també ha estat completament remodelat i, a partir del proper curs 2024-2025, comptarà amb un sorral, un hort, jocs i una zona d’ombra, amb tendal i porxos.


Altres notícies:


A principis del proper mes de setembre, l’Ajuntament oferirà una jornada de portes obertes per mostrar les millores introduïdes en l’edifici, abans de l’inici del nou curs acadèmic. Cal recordar que la Llar d’infants l’Esquirol té una capacitat de 30 places distribuïdes en dues aules, en un servei que és ofert diàriament per l’equip format per una directora, una mestra, tres educadores, tres monitores de menjador i dues responsables de neteja.

A més, i degut al creixement demogràfic que el municipi pobletà ha experimentat en les darreres dècades, l’any 2010 va obrir portes una segona llar d’infants al municipi. Sota el nom de Nou Esquirol i ubicada a l’avinguda Mina de Madró, el nou centre té una capacitat de 82 places i disposa de 6 aules, amb un equip professional format per una directora, una mestra, deu educadores, una educadora especialista d’anglès, cinc monitores de menjador i tres responsables de neteja.

Més enllà dels serveis educatius i de descoberta de l’entorn que la llar ofereix als nadons i infants que hi acudeixen diàriament, ambdues llars també ofereixen altres serveis complementaris, com són els d’acollida de matí (de 8 a 9 h) i tarda (de 17 a 18 h) i el de menjador, amb menús confeccionats per una dietista i elaborats externament per una empresa de càtering.

Malbaratament alimentari

En un altre ordre de coses, les dues escoles bressol l’Esquirol i Nou Esquirol, gestionades per Cavall de Cartró, han tancat positivament un dels seus projectes clau d’aquest curs 2023-2024: el de la reducció del malbaratament alimentari. En aquest sentit, el centre ha aconseguit limitar el desaprofitament de menjar a un màxim de 40 grams per menú i infant diari, una xifra que l’escola s’ha marcat d’acord amb l’experiència que algunes entitats han tingut amb altres pesades.

Es tracta d’una dada exitosa, ja que, segons marca la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars de la Generalitat de Catalunya, per contribuir al desaprofitament del menjar, la mitjana de gramatge per menú servit als menjadors escolars s’ha de trobar entre 30 i 120 grams.

Per aconseguir-ho, el passat novembre van començar a pesar els aliments que es desaprofitaven durant les diferents rotacions dels menús de l’escola, per així detectar quines eren les parts comestibles que havien quedat en mal estat, havien caducat o no s’havien consumit un cop cuinades. A través d’aquesta mesura, l’escola ha pogut extreure les dades de quins plats i quines coccions han tingut mes acceptació, i així valorar quines accions han d’implementar per reduir la quantitat d’aliments llençats.

 

La Pobla de Mafumet estrena la prolongació de l’avinguda Mina de Madró

El nou vial travessa tot el municipi, convertint-se així en una artèria principal de comunicacions. Foto: Cedida

Aquest cap de setmana, tot coincidint amb les celebracions de Sant Joan i aprofitant que la Pobla de Mafumet celebrava el dia del seu patró, els pobletans van participar d’un acte llargament esperat: la inauguració del nou tram de l’avinguda Mina de Madró. D’ençà que van començar els treballs, l’estiu del 2022, la Pobla ha esperat aquest moment pel que suposa el nou vial inaugurat diumenge: “Avui celebrem que el nostre poble segueix creixent, però també guanyem en comunicacions, en equipaments i en serveis”, va afirmar l’alcalde pobletà, Joan Maria Sardà, durant el seu torn de parlament.

Aquest projecte, que ha suposat una inversió total de 4.108.747,69 euros, ha estat finançat íntegrament per l’Ajuntament pobletà i suposa una notable millora pel que fa a les comunicacions del municipi, atès que el nou vial permet l’obertura de dues noves connexions d’entrada i sortida del poble amb la T-721 –a la pròpia avinguda Mina de Madró i al carrer Camí de l’Horta–. El projecte ha suposat la urbanització d’una superfície total de 5.481 metres quadrats.

Els treballs realitzats han permès la creació d’un aparcament públic de superfície amb capacitat per a 90 vehicles i, encara dins l’àmbit dels equipaments, els pobletans ja tenen a la seva disposició una nova àrea de lleure infantil en un espai verd, al carrer Camí del Clos, en el tram comprès entre l’avinguda Mina de Madró i el carrer Camí de l’Horta. Aquesta zona d’esbarjo compta amb gespa artificial i diversos elements de joc per a infants d’entre 2 i 14 anys. Hi destaquen dues estructures de joc continu (una amb forma de cabana i una altra de quatre torres interconnectades formant un circuit), gronxadors, pont de mico, etc. L’espai també està dotat amb mobiliari urbà, com ara bancs de fusta, papereres i enllumenat públic.


Altres notícies:


A més, el projecte amb el qual el municipi ha guanyat 280 metres lineals d’avinguda també ha estat aprofitat per dur-hi a terme l’extensió per via soterrada de les xarxes de serveis urbans de distribució elèctrica i de les xarxes de telefonia, de serveis futurs i d’aigua potable al llarg del nou tram construït. També s’ha dut a terme l’execució de noves xarxes separatives d’aigües residuals i pluvials en els carrers afectats per aquest projecte. Això inclou un pas sota la carretera T-721 i sota l’autovia A-27 per conduir la xarxa d’aigües pluvials al Torrent de les Bruixes. Finalment, els treballs realitzats també han tingut en compte l’accessibilitat, per la qual cosa el nou tram de l’avinguda Mina de Madró està lliure de barreres arquitectòniques.

Quant a l’enllumenat, s’ha prioritzat la minimització del consum elèctric i de la contaminació lumínica, alhora que s’ha buscat garantir una il·luminació uniforme i suficient, mentre que en l’àmbit de la jardineria, s’ha donat continuïtat a l’arbrat i arbustos existent a la resta de l’avinguda Mina de Madró.

El projecte ha suposat una inversió de 4,1 milions d’euros, finançats íntegrament per l’Ajuntament pobletà. Foto: Cedida

Tot plegat va ser inaugurat diumenge al migdia, en un acte per a tota la família que va incloure jocs i activitats infantils amb gimcanes i personatges d’animació, minidisco familiar, etc. Aquestes activitats es van veure pausades quan la cercavila festiva -procedent de la plaça de la Pau i que va portar les autoritats i veïns sortints de la Missa solemne de Sant Joan fins a l’espai a inaugurar- va arribar a l’avinguda Mina de Madró.

Un cop allí, l’alcalde va descobrir una placa commemorativa i es va donar inici als parlaments, durant els quals Josep Maria Torné, responsable de l’empresa executora del projecte, GICSA, va oferir-ne els principals detalls i característiques. Al seu torn de parlaments l’alcalde pobletà, Joan Maria Sardà, va posar en valor que “totes les obres i millores que impulsem des de l’Ajuntament tenen un únic objectiu: que la Pobla continuï sent un municipi on els veïns i veïnes s’hi sentin a gust”. Finalitzats els discursos, es va donar pas a un aperitiu popular amenitzat en directe per la Stromboli Jazz Band i els seus ritmes swing i dixieland.

 

Música i teatre, plats forts de la recta final de la Festa Major de la Pobla de Mafumet

El primer cap de setmana de les festes ha estat protagonitzat per la cercavila, la música i la màgia. Foto: Cedida

Els habitants de la Pobla es troben gaudint durant aquests dies de la sempre esperada Festa Major de Sant Joan, la qual ja ha superat l’equador de les celebracions i s’encamina cap a una recta final que encara guarda moltes propostes de gran nivell per a tota la família.

Així, del 22 al 24 de juny tindran lloc una vintena d’activitats festives entre les quals destaquen les opcions musicals, amb propostes per a tots els gustos: des del Tardeo de Festa Major, concert tribut a Hombres G i disco mòbil de dissabte, a la zona de les Moreres; fins al vermut electrònic, i el concert i ball de Festa Major, els quals tindran lloc diumenge. I passant per un clàssic d’aquestes dates a la Pobla com és l’espai chill out, que oferirà nits refrescants amb la millor música en directe i un ambient relaxant.

A més, també hi haurà temps per al teatre, amb propostes per al públic familiar com ara “El vestit pop de l’emperador” (dissabte, 12 h, Casal Cultural) o la comèdia ‘Los amigos de ellos dos’, protagonitzada per Malena Alterio i David Lorente (dilluns, 19.30 h, Casal Cultural), i que encara hi compta amb algunes entrades disponibles a www.poblamafumet.koobin.cat.

Serà, a més, un cap de setmana especialment interessant per als infants, ja que entre les propostes a celebrar hi haurà algunes especialment pensades per al públic familiar, com ara la Festa Major petita o la Festa Holy, ambdues activitats a la pista coberta del CEM, diumenge a la tarda.


Altres notícies:


Els amants de les tradicions també tindran el seu espai amb la celebració dels Versots i l’encesa de la tradicional foguera de Sant Joan (diumenge, 23 h, carrer les Sorts), mentre que l’endemà dilluns, Diada de Sant Joan, el municipi viurà la tradicional Missa en honor del seu patró (11 h, Església) i, a continuació, l’atenció es traslladarà a la nova zona de l’avinguda Mina de Madró, que serà inaugurada en un matí molt intens i que comptarà amb activitats infantils, animació musical, actes protocol·laris i un aperitiu popular amenitzat per la Stromboli Jazz Band.

D’altra banda, els pobletans han demostrat aquest darrer cap de setmana la seva estima per la Festa Major del municipi, tot participant massivament dels diferents actes proposats i entre els quals cal destacar l’Arrencada. Aquest acte suposa l’inici oficial de les celebracions i substitueix, des de fa un anys, el tradicional Pregó de Festa Major. En aquesta ocasió, l’Arrencada va comptar amb el prestigiós il·lusionista Jorge Blass, qui va omplir el Casal Cultural de màgia i somriures en un acte per a tota la família. La màgia va continuar l’endemà diumenge amb el jove Albertpiq, qui també va portar tot el seu talent a la Pobla, deixant bocabadat el públic assistent al seu espectacle ‘Glow’.

Més enllà de la màgia, el concert de Stay Homas va fer ballar els pobletans dissabte a la nit, en una jornada que havia comptat prèviament amb la gran cercavila tradicional, la minidisco infantil, la projecció del film ‘Guardiana de dracs’ o la sortida i arribada de la segona etapa de la 61a Volta ciclista a la província de Tarragona, entre altres activitats desenvolupades al municipi.

 

La medallista olímpica Gemma Mengual impartirà càtedra a la Pobla de Mafumet

L’ex nedadora de sincronitzada oferirà una conferència el 12 de juny, dins dels actes de la Festa Major de Sant Joan. Foto: Cedida

Disciplina, passió, esforç i compromís són alguns dels conceptes que defineixen la carrera esportiva de Gemma Mengual. Amb més de 30 medalles guanyades al llarg de la seva trajectòria esportiva, Mengual s’ha convertit en tota una figura i un referent de la natació sincronitzada. I, ara, arriba a la Pobla de Mafumet per compatir tota la seva experiència i el seu aprenentatge en una conferència motivadora durant la qual també interactuarà amb el públic, ja que en acabar la xerrada, s’obrirà un torn de preguntes que la nedadora respondrà.

Durant la trobada amb el públic pobletà, Mengual aprofundirà en les claus del seu èxit -i dels seus fracassos-, així com en tot allò que implica ser una esportista del màxim nivell, amb els sacrificis que comporta, oferint un discurs motivador basant en la seva pròpia experiència. Tot plegat tindrà lloc el dimecres 12 de juny, a les 19.30 h, en un acte amb entrada lliure fins a completar l’aforament del Casal Cultural i que s’emmarca dintre dels actes previs de la Festa Major de Sant Joan, que el municipi està vivint des del passat dissabte i fins al 24 de juny.


Altres notícies:


En total, l’Ajuntament ha previst una quarantena de propostes culturals, esportives i lúdiques pensades per satisfer les necessitats de lleure del conjunt de la població, tota vegada que el programa d’actes inclou activitats per a tots els gustos i públics. Com sempre, la Festa Major pobletana inclourà les propostes més tradicionals i arrelades, com ara la Nit de Sant Joan, les cercaviles i correfocs, i també hi haurà cares conegudes.

A més de Gemma Mengual, enguany visitaran la Pobla el mag Jorge Blass, qui protagonitzarà l’Arrencada la tarda del 15 de juny; així com els actors Malena Alterio i David Lorente, els quals presentaran l’obra “Los amigos de ellos dos” la tarda del 24 de juny.

Considerada com una de les millors especialistes de tots els temps en natació sincronitzada i un dels referents mundials d’aquesta modalitat esportiva, Gemma Mengual es va unir a l’equip nacional l’any 1992. Fins al moment de la seva retirada, el 2016, la nedadora va construir un palmarès en el qual hi destaquen fins a 17 medalles d’or, 18 de plata i 12 de bronze entre campionats del món, europeus i Jocs Olímpics. És, per tant, una de les esportistes espanyoles més destacades de la història. L’any 2005 va rebre el Premi Nacional de l’Esport a la Millor Esportista Espanyola, mentre que dos anys després va ser guardonada amb la Medalla d’Or de la Real Ordre del Mèrit Esportiu. També va ser, l’any 2009, candida al Premi Príncep d’Astúries dels esports. L’any 2016 va completar la seva trajectòria tot participant dels seus quarts i últims Jocs Olímpics, en la modalitat de duet amb Ona Carbonell.

 

La Pobla incorpora una màquina escombradora per millorar el servei de neteja municipal

L’Ajuntament ha adquirit una Hako Citymaster 2250 i crearà d’un lloc de treball, fet que millorarà la feina de la brigada. Foto: Cedida

L’equip de neteja de la brigada municipal de la Pobla de Mafumet compta des d’ara amb una nova eina que servirà per millorar i potenciar les possibilitats i funcions del cos d’empleats municipals destinats a mantenir en perfecte estat de neteja els espais públics del municipi. I és que l’Ajuntament ha adquirit recentment una màquina escombradora, model Hako Citymaster 2250, per guanyar agilitat i eficiència en els treballs d’escombrat dels carrers del poble.

Aquesta nova adquisició serà de gran utilitat per als membres del servei de neteja de la brigada municipal, en tasques com ara la recollida de fulles caigudes a la via pública durant la tardor, o del confeti en festivitats com el Carnaval, evitant així el col·lapse dels embornals i facilitant per tant el manteniment en perfecte estat de neteja i utilitat dels carrers del poble.

A més, l’adquisició d’aquest nou equip de neteja implicarà la creació d’un nou lloc de treball estable, a través del procés d’estabilització, ja que la màquina escombradora ha de ser conduïda per una persona concreta en possessió del permís de conduir de la classe C, C1 o C1e.


Altres notícies:


Equipat amb direcció simètrica a les quatre rodes, la qual cosa en facilita la maniobrabilitat, fins i tot en espais reduïts, la nova màquina escombradora municipal de la Pobla està equipada amb raspalls silenciosos, per la qual cosa pot intervenir en zones especialment sensibles al soroll, com ara en l’entorn de l’escola i les llars d’infants municipals, a prop del Centre de Dia i el Casal de la Gent Gran o, fins i tot, durant la nit.

D’altra banda, el nou equip de neteja està dissenyat a prova de col·lisions i ofereix una capacitat total d’emmagatzematge de residus de 2 m3, el més gran de la seva categoria i que, per tant, permet un major temps de treball i en potencia l’eficiència, ja que es redueixen les aturades per buidar-ne la tremuja. Per les seves característiques, la nova eina de l’equip de neteja de la Brigada municipal és capaç de treballar en tota mena de superfícies, fins i tot amb desnivell.

 

La Pobla de Mafumet celebrarà Sant Isidre aquest diumenge

La celebració està molt arrelada al municipi i cada any s’organitza un esmorzar popular i altres activitats. Foto: Cedida

Aquest proper diumenge, 19 de maig, els habitants de la Pobla de Mafumet estan cridats a compartir una de les celebracions més tradicionals i arrelades al municipi, com és la Festa de Sant Isidre. El patró de la pagesia ha estat, des d’antic, venerat a la Pobla, donada la llarga tradició agrícola del poble. Tal és l’estima pel patró dels agricultors que fins i tot la centenària cooperativa agrària del poble, fundada l’any 1917, en porta el nom.

Des de fa molts anys i tot coincidint amb el santoral, l’Ajuntament i Cooperativa Agrícola de Sant Isidre uneixen esforços per organitzar una celebració de marcat caràcter familiar.

L’activitat principal tindrà lloc a la zona de les Moreres i girarà al voltant de l’esmorzar popular que, com de costum, destinarà tota la recaptació a finalitats solidàries. El preu de l’esmorzar és de només 3 euros. Cada tiquet donarà dret a una safata que inclourà arengada, llonganissa, baldana o cansalada entre altres, a més de pa, tomàquet i una peça de fruita.


Altres notícies:


Els propis assistents a l’acte cuinaran el seu esmorzar a les barbacoes municipals i podran assaborir l’àpat a les taules especialment habilitades per a l’ocasió a la zona de les Moreres, on des de les 9.00 h s’hi habilitarà un punt de venda de tiquets per a tothom qui vulgui participar d’aquest esmorzar popular. Mitja hora després donarà inici l’àpat, mentre que a les 10 h obrirà portes el mercadet d’objectes de segona mà, organitzat per l’Associació Familiar Més 30. A la mateixa hora i fins al punt del migdia, els carros de cavalls recorreran la zona per oferir passejades.

A més, durant tot el matí el Parc de les Pobles acollirà una festa infantil, amb elements inflables i pinta cares per a diversió dels més petits, completant així el caràcter familiar d’aquesta tradicional celebració que, any rere any, aplega centenars de participants per gaudir d’aquesta jornada festiva.

 

La Pobla celebrarà aquest cap de setmana la seva quarta Fira del Vi

La firai inclourà també degustacions gastronòmiques i de vermut, així com amb animació musical i un espai infantil. Foto: Cedida

Els habitants de la Pobla de Mafumet -i tothom qui vulgui visitar el municipi- ja es preparen per assaborir els millors vins del territori. Ho faran aquest proper cap de setmana, amb la quarta edició de la Fira del Vi que l’Ajuntament pobletà ha organitzat i que, com en edicions anteriors, permetrà al públic assistent degustar vins de vuit denominacions d’origen de proximitat: D.O. Catalunya (Bodegues Visendra), D.O. Cava (Pere Olivella Galimany), D.O. Conca de Barberà (Gàbor Celler), D.O. Montsant (Celler Hidalgo Albert), D.O. Penedès (Pere Olivella Galimany); D.O.Q. Priorat (Celler Hidalgo Albert), D.O. Tarragona (Mas Amfres) i D.O. Terra Alta (Celler de Batea).

La cita tindrà lloc a la carpa dels Jardins del Pavelló, un espai que aquest proper cap de setmana es convertirà en un espai gastronòmic a l’aire lliure i que obrirà portes dissabte (d’11 a 15 h i de 18 a 21 h) i diumenge (d’11 a 15 h). A més de comptar amb vins de les vuit D.O. esmentades, també s’hi oferirà vermut Yzaguirre i una zona gastronòmica amb opcions de menjar fred i calent i en la qual el públic podria triar entre vàries opcions per maridar els vins a degustar: assortiment de formatges amb melmelada i torradetes; pernil ibèric al tall amb llesqueta de pa amb tomàquet; burrito de pollastre amb crema de formatge i ‘pico de gallo’, i fideus rossos a la marinera amb allioli.

A més, aquesta quarta edició de la Fira del Vi a la Pobla de Mafumet es veurà arrodonida amb una oferta lúdica per a tota la família. I és que l’Ajuntament ha organitzat diverses actuacions musicals en directe que amenitzaran i arrodoniran l’experiència dels visitants. Així, dissabte al migdia s’oferirà un concert de versions de grans èxits de la música espanyola amb un toc flamenc, a càrrec de Jessi’k & Tare Cortés. El mateix dissabte, però al vespre, serà el torn de The Long Players, un duet que interpretarà versions de grans clàssics del pop i del rock de diferents èpoques. Finalment, diumenge al migdia serà Vergüenza Ajena qui, amb la seva sempre animada i contagiosa rumba, amenitzarà la darrera sessió de la quarta Fira del Vi de la Pobla.


Altres notícies:


Per altra banda, l’organització també ha previst un espai per al lleure infantil. Aquest estarà ubicat al Parc del Bassal, a tocar de la carpa dels Jardins del Pavelló, i inclourà zona d’inflables i pinta-cares, de manera que els adults podran assaborir els millors vins i degustacions gastronòmiques mentre els infants es diverteixen a l’àrea lúdica.

D’altra banda, cal destacar que l’accés a la Fira del Vi de la Pobla és gratuït, mentre que les consumicions i degustacions tindran uns preus molt ajustats. Les persones assistents trobaran un estand de venda de tiquets al preu unitari d’1 euro, ja que la moneda de la Fira seran aquests tiquets i, en cap cas, es vendrà vi o menjar a canvi de diners en efectiu. Cal destacar que el públic podrà adquirir els seus tiquets de manera presencial, a l’estand de venda, o bé de manera anticipada a través del portal municipal a Koobin: https://poblamafumet.koobin.cat/.

Així mateix, en un altre estand es podrà obtenir la copa de la Fira per a les degustacions vinícoles, així com la butlleta per a la participació del gran sorteig final. I és que l’organització ha previst, com en edicions anteriors, un sorteig amb diferents lots de productes facilitats per cadascun dels cellers presents en aquesta quarta edició de la Fira del Vi a la Pobla de Mafumet. El sorteig tindrà lloc diumenge, al voltant de les 14 h.

 

Camela actuarà a la Pobla en la seva gira “30 años contigo”

El duo madrileny actuarà al Complex Esportiu el dissabte 13 de juliol, en el marc de les Festes d’Estiu. Foto: Cedida

Camela serà el protagonista del gran concert d’estiu de la Pobla de Mafumet, un esdeveniment que se celebra en el marc de la programació de les Festes d’Estiu del municipi i que l’any passat va comptar amb l’actuació de l’artista cordovesa India Martínez, qui va exhaurir les entrades.

El carismàtic duo madrileny actuarà a la pista coberta del Complex Esportiu Municipal (CEM) la nit del dissabte 13 de juliol i ho farà amb una gira molt especial per tal de celebrar el 30è aniversari d’ençà de la creació del grup. Així doncs, amb ‘30 años contigo’, Camela repassarà els principals èxits d’una carrera marcada per un estil únic: “Olé”, “Cuando zarpa el amor”, “Háblale de mi”, “La estación del querer”, “Palabras de papel” “Lágrimas de amor” i moltes altres cançons convertides ja en himnes que traspassen les barreres generacionals i que sonaran, per primer cop, a la Pobla de Mafumet.


Altres notícies:


Amb aquesta gira, el duo format per María Ángeles Muñoz i Dioni Martín vol demostrar que 30 anys després de pujar per primer cop a l’escenari, continua amb la mateixa energia i entusiasme per seguir compartint els seus temes musicals i fent ballar el seu públic. I és que, al llarg de la seva trajectòria, Camela ha creat un estil propi, amb la seva tecno-rumba que fusiona l’estil clàssic amb el contemporani (el flamenc i el pop), que captiva el seu públic gràcies a la seva energia i al seu entusiasme.

Entrades a la venda l’1 de maig

El pròxim dimecres 1 de maig, tothom qui vulgui gaudir d’un dels grups més icònics de la música espanyola podrà comprar la seva entrada a través del perfil de la Pobla a Koobin (https://poblamafumet.koobin.cat/). El preu de l’entrada és de 20 euros per persona, en un concert que forma part de la gira que Camela està duent a terme per diferents punts de la geografia espanyola i que ja ha penjat el cartell d’entrades exhaurides per a les cites de Santander, Montmeló i Sevilla, entre altres.

Amb la seva actuació a la Pobla, Camela inscriurà el seu nom en la llista d’artistes de renom que han passat pel concert d’estiu de la Pobla, i entre els quals hi ha Macaco, Antonio Orozco, Café Quijano, Jarabe de Palo, Rosario Flores o India Martínez.

Sant Joan al ritme de Stay Homas

D’altra banda, l’altra gran cita musical dels propers mesos a la Pobla arribarà el 15 de juny. Serà en el marc de la Festa Major de Sant Joan i comptarà amb la presència d’un dels grups del moment en el panorama musical català: Stay Homas. El trio sorgit durant el confinament pandèmic presentarà el seu darrer treball discogràfic, ‘HOMAS’ i repassarà els seus grans èxits. El concert tindrà lloc a la pista coberta del CEM, a partir de les 23 hores i amb entrada lliure fins a completar l’aforament de l’espai.

 

La Pobla aposta per la consciència social en el marc de les Jornades Culturals

Campió Freestyle, Invert –Endika Gutiérrez– és llicenciat en Magisteri i parlarà en primera persona sobre bullying. Foto: Cedida

Les Jornades Culturals 2024 a la Pobla de Mafumet ja estan en marxa, després que dijous passat van arrencar amb la presentació del Club Medusa, una iniciativa de la pobletana Andrea Aliaga i de Sara Sobrevals que ofereix una subscripció literària per donar una segona vida a títols que han acabat en l’oblit. L’endemà divendres va ser el torn del taller d’iniciació de joieria tradicional, una activitat que va permetre a les persones participants aprendre a serrar, polir i donar textura a diferents joies que, un cop acabat el taller, van poder prendre a casa seva.

Pel que fa a dissabte passat, la proposta de les Jornades Culturals va consistir en el musical ‘I Love 80’s’, un espectacle de va combinar diversos estils de dansa, mentre que aquest dilluns l’escola ha dut a terme una representació teatral i, aquest dimarts, el propi centre educatiu organitzarà els Jocs Florals escolars. Ja a la tarda està prevista la gran gala cultural de Sant Jordi, que ha de comptar amb la participació dels Clubs de lectura local i servirà per premiar els guanyadors dels premis Superlectors i del cinquè concurs de relats breus de la Pobla.


Altres notícies:


A més, s’hi presentarà la darrera novetat editorial impulsada per l’Ajuntament pobletà que, en aquesta ocasió, ha creat un recull fotogràfic per rememorar com era i com va evolucionar la Pobla del segle XX, a través de més de 200 fotografies aportades pels veïns i veïnes del municipi.

Contra l’assetjament escolar

D’altra banda i encara en el marc de les Jornades Culturals, la Pobla té prevista la celebració d’una iniciativa de caire social contra l’assetjament escolar, la qual tindrà lloc el proper divendres, 26 d’abril. Serà a les 19 h i al Casal Cultural quan el campió estatal i mundial de freestyle, Invert.

L’alter ego del basc Endika Gutiérrez li ha generat una enorme reputació en el món del rap i, més concretament, com a campió de freestyle, però és molt més que això. A més de ser diplomat en Magisteri, a la seva infantesa i durant dos anys va patir maltractament físic i psicològic per part d’alguns companys d’escola. És per tant, víctima de l’assetjament escolar –bullying– que ara ‘combat’ des dels escenaris i amb un micròfon a la mà. Ho fa tant en el seu vessant de freestyler i, també, com a conferenciant.

És precisament en aquest últim paper que arriba a la Pobla, per oferir un altaveu a les persones que pateixen assetjament escolar i per posar de manifest una realitat sovint amagada rere el silenci de les pròpies víctimes. Tal i com explica el propi Invert, “l’alumne que pateix assetjament sent una por immensa a denunciar la seva situació i per això hem de ser nosaltres els qui passem a l’acció en tres fases: detectar, empatitzar i oferir”. Sota aquesta premissa, Invert arriba a la Pobla en una proposta d’entrada lliure, enfocada sobretot a adolescents i famílies amb fills i, sobretot, oberta a la participació de tothom i durant la qual es generarà un diàleg enriquidor entre conferenciant i públic.

Cal recordar que l’Ajuntament de la Pobla manté un compromís actiu amb la igualtat i el respecte en tots i cadascun dels actes que organitza al llarg de l’any. De fet, les propostes multitudinàries que tenen lloc al municipi, com poden ser les festes majors, el concert d’estiu o la Paella popular, compten amb un punt multicolor o de sensibilització envers la violència de gènere.

Aquest punt serveix per oferir informació a totes aquelles persones que s’hi apropen, amb l’objectiu de fomentar la igualtat de gènere i el respecte cap a tothom, així com de sensibilitzar el públic general i atendre, informar i ajudar les víctimes de qualsevol tipus d’agressió sexista o sobre qüestions LGTBIfòbiques. La seva finalitat, doncs, és conscienciar, prevenir i gaudir la festa sempre des del respecte cap a tothom i, per tant, lliures de qualsevol tipus d’assetjament i humiliació cap als altres.

 

La Pobla de Mafumet, a punt per a les Jornades Culturals

Pep Plaza i la Big Band Jazz Maresme posaran el punt i final al programa, amb un espectacle humorístic i musical. Foto: Cedida

Sant Jordi és a tocar i, amb motiu d’aquesta festivitat, la Pobla de Mafumet, com cada mes d’abril, celebra les Jornades Culturals que, sens dubte, es tracta d’un dels moments més esperats de l’any.

En aquesta ocasió, l’Ajuntament pobletà ha organitzat un programa d’actes amb una desena d’activitats. La presentació del projecte ‘El Club Medusa’, de la pobletana Andrea Aliaga i de Sara Sobrevals, serà l’encarregada de marcar l’inici de les jornades el pròxim dijous, 18 d’abril, a les 18.00 hores a la Sala Tarsici.

L’endemà divendres, 19 d’abril, hi haurà el taller d’iniciació de joieria tradicional amb Antonieta Riera (Tutu). Una activitat que permetrà als seus participants aprendre a serrar, polir i donar textura a les seves joies. La proposta ha tingut molt bona acollida i ja té totes les places exhaurides.


Altres notícies:


Les Jornades Culturals s’ompliran de ritme amb l’espectacle de dansa ‘I love 80’S’ que tindrà lloc el dissabte, 20 d’abril, al Casal Cultural. Una proposta que combina diversos estils com el latin jazz, jazz, clàssic, contemporani i fusió, amb els balls de l’època dels anys 80 i amb els estils actuals.

S’arribarà així a l’esperada Diada de Sant Jordi, el 23 d’abril. Durant tot el matí, els alumnes de l’escola municipal Mare de Déu del Lledó protagonitzaran els Jocs Florals escolars, al Casal Cultural.

Gran gala cultural de Sant Jordi

La gran Gala cultural de Sant Jordi, esdeveniment que es desenvoluparà també al Casal Cultural, començarà a les 19.30 h. El públic assistent presenciarà la presentació del nou llibre d’interès local editat per l’Ajuntament, cosa que ja s’ha convertit en tota una tradició per aquestes dates. En aquesta ocasió, es tracta d’un recull fotogràfic que mostra com era la Pobla del segle XX. Així doncs, es tracta d’un àlbum recopilatori de la Pobla d’abans.

Durant l’acte hi haurà dos lliuraments de premis: d’una banda, als Superlectors de la biblioteca i, d’una altra, a les persones guanyadores de la cinquena edició del Concurs de relats breus. També hi participaran els Clubs de lectura adult i infantils. Finalment, l’Orquestra de Cambra Corelli del Conservatori de Vila-seca serà l’encarregada de posar el punt final de la Gala.

Les Jornades Culturals continuaran el dimecres amb ‘Les filles del vent’. Un tast d’avellanes i poesia que se celebrarà als jardins de les piscines. A través d’un relat vivencial i d’un recorregut poètic, els pobletans es podran endinsar en el món de l’avellana. Es tracta d’una activitat gratuïta i organitzada pel Campus Extens de la URV a la Pobla de Mafumet, que requereix d’inscripció prèvia a través del correu electrònic seu.poblamafumet@urv.cat

Finalment, Pep Plaza i la Big Band Jazz Maresme clouran les Jornades Culturals amb el concert de Sant Jordi ‘Jazz som aquí’. Es tracta d’una nova producció original i divertida on l’humorista i cantant Pep Plaza fa un viatge través de cançons i personatges que aniran apareixent durant l’espectacle.

 

El site de Repsol a Tarragona, candidat a produir combustibles renovables

El tarragoní Gerard Estivill, fent proves de mostres en una de les plantes pilot de Repsol a Móstoles. Foto: Helder Moya

El mes de febrer Repsol va posar en marxa a Cartagena la primera planta de biocombustibles avançats d’Espanya. La següent veurà la llum el pròxim any a la localitat manxega de Puertollano. D’entre les candidates a optar també a ser-ho està la de Tarragona. La companyia energètica ha manifestat que s’està estudiant la possible reconversió de les plantes de Tarragona per generar combustibles renovables.

Aquesta tipologia de combustibles representen una solució alternativa per descarbonitzar tots els sectors del transport, fet que provocarà que juguin un paper fonamental per aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050, tal i com planteja la Unió Europea.

Reconvertir plantes per la seva fabricació

Així com la planta de biocombustibles avançats Cartagena és pionera i de nova creació (s’hi ha realitzat una inversió de 188 milions d’euros) el paral·lelisme del site de Repsol a Tarragona tindria algunes similituds amb el de Puertollano, és a dir, el de reconvertir i readaptar plantes ja existents.

Es tracta d’una oportunitat de creixement industrial a nivell nacional i europeu: «L’estratègia de la companyia és la construir noves plantes amb tecnologia diferent que ens permeti obtenir aquests nous combustibles. Ara bé, també hi ha el pensament de transformar les plantes que ja tenim perquè puguin tractar aquestes noves matèries primeres, adaptant els processos per així produir combustibles renovables. Aquestes són les dues vies fonamentals d’estratègia que està seguint Repsol en tots els seus complexes industrials», explica Claudia Esarte, consultora de disseny de producte i especialista en combustibles renovables al Repsol Technology Lab. Esarte també ha afegit que «hi ha diferents unitats en estudi i estem en procés de veure quina transformació han de tenir. Això si, la ruta que està marcant Repsol és la de transformar-les».

La nova planta de Cartagena està configurada per produir anualment 250.000 tones de combustibles renovables, mentre que la que al 2025 es reconvertirà a Puertollano arribarà a una xifra de 240.000.

Dependències del Repsol Technology Lab. Foto: Helder Moya

Repsol Technology Lab, l’epicentre estatal de l’assaig dels biocombustibles

Ubicat a la localitat madrilenya de Móstoles, el Repsol Technology Lab és el centre de R+D+i dels biocombustibles que arriben al mercat. En aquestes dependències, desenes de científics investiguen i proven dia rere dia, el que serà el futur energètic a nivell global. D’entre la multitud de treballadors, i en una de les 35 plantes pilot existents al Repsol Technology Lab, es troba al tarragoní Gerard Estivill. La seva vinculació professional a la companyia és d’un quart de segle. D’aquests 25 anys, els darrers 9 els ha treballat a Móstoles com a tècnic de laboratori i responsable de les plantes pilot.


Altres notícies:


Precisament i tal i com indica la companyia en una trobada amb periodistes tarragonins, «els combustibles renovables són una solució immediata en els plantejaments globals de descarbonització. Aquests combustibles es produeixen a partir de matèries primeres renovables. Concretament, els biocombustibles es fabriquen a partir de residus orgànics com són els olis vegetals ja utilitzats, residus agrícoles i forestals».

Tanmateix, aquests combustibles renovables compleixen la seva funció sense afegir més CO₂ a l’atmosfera, com apunta Claudia Esarte, «el CO₂ que s’allibera en ser usat és idèntic al que han capturat les matèries primeres emprades en la seva producció”. Per tant el resultat de l’equació és que la petjada de carboni d’aquests combustibles és zero o molt pròxima a zero.

La producció de combustibles 100% renovables és un objectiu prioritari per Repsol, que ha situat l’economia circular com un dels eixos de la seva estratègia de descarbonització, que té com a compromís les zero emissions netes per l’any 2050.

 

Última oportunitat per participar del cinquè Concurs de Relats Breus de la Pobla

Lliurament de premis de 2023. El veredicte serà donat a conèixer durant les Jornades Culturals 2024, el 23 d’abril. Foto: Cedida

Aquest proper divendres, 12 d’abril, finalitzarà el termini d’inscripció al cinquè Concurs de Relats Breus de la Pobla de Mafumet. La iniciativa, impulsada des de la Biblioteca municipal i l’Ajuntament pobletà, pretén fomentar l’afició per l’escriptura, així com el talent literari per a la narrativa i obrir noves vies d’expressió cultural entre la població local.

D’aquesta manera, tota persona empadronada a la Pobla i major de 7 anys pot prendre part d’un certamen que ofereix tres categories de participació: la infantil, per a joves escriptors i escriptores de 7 a 12 anys; la juvenil, per a participants de 13 a 17 anys; i l’adulta, per a persones majors de 18 anys.

Les persones que s’animin a participar han de presentar el seu text –màxim un per persona– tot seguint uns requisits, com són l’extensió del relat, que ha de ser d’entre 1 i 2 fulls DIN A4 pel que fa a la categoria infantil, mentre que en les categories juvenil i adulta, l’extensió sol·licitada és de 3 a 5 fulls. A més, en tots els casos els relats hauran de ser lliurats en tipografia Arial, grandària 12, a doble espai i a una sola cara. Pel que fa a l’idioma, els relats poden ser presentats en català o castellà.

És requisit imprescindible que els textos siguin originals, mentre que la temàtica i gènere del relat és lliure, amb la finalitat que cada persona participant pugui escriure sobre allò que li resulti més atractiu o inspirador. En tot cas, els relats han de ser lliurats en un sobre tancat, a l’exterior del qual constarà el lema o pseudònim de l’autor i la categoria -infantil, juvenil o adulta- a la qual s’opta. A l’interior del sobre -a més del relat presentat- n’hi haurà un altre, que contindrà les dades personals de la persona participant (nom i cognoms, DNI, adreça, edat, telèfon i correu electrònic de contacte, categoria en la qual participa, títol de l’obra i pseudònim utilitzat). El sobre, degudament tancat, haurà de ser dipositat a la bústia de retorn de llibres de la Biblioteca municipal, ubicada al Casal Cultural, com a màxim aquest divendres, 12 d’abril.


Altres notícies:


Cal recordar que totes tres categories són de concurs i, per tant, totes les persones participants opten a fer-se amb algun dels premis que el jurat expressament designat per a l’ocasió atorgarà en determinar quins seran els millors relats de cada categoria en aquesta cinquena edició del Concurs de Relats Breus.

El veredicte del jurat serà donat a conèixer públicament durant les Jornades Culturals 2024, que tindran lloc al voltant de la Diada de Sant Jordi. En concret, el proper 23 d’abril i en el marc de la gala cultural de Sant Jordi, els millors creadors de relats breus seran premiats en un acte que també inclourà, entre altres atractius, la presentació del nou llibre que l’Ajuntament editarà per seguir difonent elements de la cultura local del municipi.

Llibre fotogràfic sobre la Pobla del segle XX

I és que, cada any i amb motiu del Dia Internacional del Llibre, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet edita un llibre d’interès o temàtica local, amb la voluntat de perpetuar i difondre fets culturals, històrics o definitoris de la població. En aquest sentit, en anys precedents han vist la llum reculls de receptes, llibres sobre la història d’entitats com la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre o monogràfics sobre la patrona del municipi, la Mare de Déu del Lledó, i les seves festes decennals, entre altres exemples.

En aquesta ocasió, la temàtica escollida és la realització d’un recull fotogràfic que mostri com era la Pobla del segle XX. Serà un llibre de caràcter col·laboratiu, ja que han estat els propis veïns i veïnes del poble els que, amb l’aportació de fotografies dels seus arxius personals i/o familiars, faran possible aquest llibre que mostrarà com era la vida a la Pobla durant el segle passat. Des d’activitats esportives a celebracions populars, passant per fets culturals, lúdics i festius, fotografies escolars, actes públics o edificis, carrers I places tindran cabuda en aquest àlbum recopilatori de la Pobla d’abans.

 

El Misteri de la Passió, un dels actes destacats de la Setmana Santa a la Pobla

Més de 150 persones del municipi prenen part en aquesta representació que aplega una mitjana de 600 espectadors. Foto: Cedida

La Pobla de Mafumet ja es troba immersa en el programa d’actes litúrgics associats a la celebració de la Setmana Santa, després que aquest passat diumenge al matí, se celebrés la tradicional benedicció dels rams i les palmes. Un bon nombre de persones van participar en aquest acte que va ser oficiat pel rector de la parròquia del municipi. El mateix diumenge a la tarda, els actes litúrgics van continuar amb el Viacrucis pels carrers del poble. El Grup d’Armats de la Pobla de Mafumet, format per una trentena d’integrants i que enguany celebra el 25è aniversari de la seva refundació, va participar en aquest acte solemne al qual van assistir un bon nombre de veïns i veïnes.

Els actes amb motiu de la celebració de la Setmana Santa a la Pobla continuaran aquest dijous amb la representació del Misteri de la Passió, un acte multitudinari i plenament arrelat a la tradició del municipi que, de manera anual, aconsegueix aplegar una important quantitat de públic local i també d’altres poblacions veïnes. En aquest sentit, està previst que unes 600 persones assisteixin a aquesta 21a edició de la representació del Misteri de la Passió a la Pobla.

Com sempre, el Grup dels Armats de la Pobla és l’organitzador d’aquest esdeveniment que compta amb la destacada col·laboració del grup de teatre del municipi, la Corriola Teatre. Així mateix, en aquesta representació destaca també, l’àmplia participació de veïns i veïnes del municipi que hi prenen part com a actors. En total, unes 120 persones, més la trentena de persones del Grup dels Armats, participaran en aquesta representació que tindrà lloc a la pista coberta del Complex Esportiu Municipal a les 21.30 hores d’aquest dijous.

L’acte és gratuït i compta també, amb el suport de l’Ajuntament. El programa d’actes de la Setmana Santa a la Pobla continuarà Divendres Sant amb el Viacrucis que tindrà lloc a les 9 h, pels carrers del poble. Finalment, el mateix dia a les 20.15 h, se celebrarà la Processó del Sant Enterrament, amb la qual es donaran per finalitzats els actes amb motiu de la Setmana Santa al municipi.

 

El Concurs de relats breus de la Pobla, l’oportunitat per als nous narradors

Cerimònia de lliurament de guardons del certamen de l’any passat. Foto: Cedida

Les persones aficionades a la literatura estan d’enhorabona a la Pobla de Mafumet, tota vegada que ja està obert el termini d’inscripcions i presentació de textos de la cinquena edició del Concurs de relats breus. Aquesta és una iniciativa impulsada des de la Biblioteca municipal i l’Ajuntament pobletà, que pretén fomentar el talent literari per a l’escriptura narrativa i obrir noves vies d’expressió cultural entre la població local.

El format del concurs pretén facilitar una participació majoritària, amb l’obertura de tres categories de participació: infantil, per a joves escriptors i escriptores de 7 a 12 anys; juvenil, de 13 a 17 anys; i adulta, per a persones majors de 18 anys. D’aquesta manera, qualsevol persona empadronada al municipi i amb un mínim de 7 anys d’edat, pot participar d’aquest certamen literari.

Més enllà del requisit de l’edat, les persones interessades a participar del cinquè Concurs de relats breus han de presentar un text amb una extensió d’entre 1 i 2 fulls DIN A4 pel que fa a la categoria infantil, mentre que en les categories juvenil i adulta, l’extensió sol·licitada és de 3 a 5 fulls. En tots els casos, els relats hauran de ser lliurats en tipografia Arial, grandària 12, a doble espai i a una sola cara, i podran ser redactats en català o castellà. Com a requisit imprescindible, els relats hauran de ser originals i de temàtica i gènere lliure, amb la finalitat que cada persona participant pugui escriure sobre el tema que li resulti més atractiu o que l’inspiri més. El termini de presentació de candidatures al concurs finalitza el proper 12 d’abril.

Totes aquelles persones interessades a participar-hi ha de lliurar els seus relats –màxim un per persona– en un sobre tancat, a l’exterior del qual constarà el lema o pseudònim de l’autor i la categoria –infantil, juvenil o adulta– a la qual s’opta. A l’interior del sobre –a més del relat presentat– n’hi haurà un altre, que contindrà les dades personals de la persona participant (nom i cognoms, DNI, adreça, edat, telèfon i correu electrònic de contacte, categoria en la qual participa, títol de l’obra i pseudònim utilitzat). El sobre, degudament tancat, haurà de ser dipositat a la bústia de retorn de llibres de la Biblioteca municipal, ubicada al Casal Cultural.

Cal recordar que totes tres categories són de concurs i, per tant, totes les persones participants opten a fer-se amb algun dels premis que el jurat expressament designat per a l’ocasió atorgarà en determinar quins seran els millors relats de cada categoria en aquesta cinquena edició del Concurs de relats breus. El veredicte del jurat serà donat a conèixer públicament durant les Jornades Culturals 2024, que tindran lloc al voltant de la Diada de Sant Jordi. En concret, el proper 23 d’abril i en el marc de la gala cultural de Sant Jordi, els millors creadors de relats breus seran premiats en un acte que també inclourà, entre altres atractius, la presentació del nou llibre que l’Ajuntament editarà per seguir difonent elements de la cultura local del municipi. I és que, cada any i amb motiu del Dia Internacional del Llibre, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet edita un llibre d’interès o temàtica local, amb la voluntat de perpetuar i difondre fets culturals, històrics o definitoris de la població.

En anys precedents han vist la llum reculls de receptes, llibres sobre la història d’entitats com la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre o monogràfics sobre la patrona del municipi, la Mare de Déu del Lledó, i les seves festes decennals, entre altres exemples. En aquesta ocasió, la temàtica escollida és la realització d’un recull fotogràfic que mostri com era la Pobla del segle XX. Serà un llibre de caràcter col·laboratiu, ja que han estat els propis veïns i veïnes del poble els que, amb l’aportació de fotografies dels seus arxius personals i/o familiars, faran possible aquest llibre que mostrarà com era la vida a la Pobla durant el segle passat. Des d’activitats esportives a celebracions familiars, passant per fets culturals, lúdics i festius, fotografies escolars, actes públics o edificis, carrers i places tindran cabuda en aquest àlbum recopilatori de la Pobla d’abans. D’altra banda i en agraïment a la col·laboració veïnal, l’Ajuntament obsequiarà a cada persona participant amb la reimpressió i emmarcat d’una de les fotografies que faciliti per a l’elaboració del llibre, amb el benentès que totes les imatges seran retornades als seus propietaris.

 

La primera Caminada lila de La Pobla de Mafumet reuneix 400 persones

Una imatge de la Caminada lila. Foto: Cedida

Les Jornades de la Dona i la Igualtat de la Pobla de Mafumet caminen ja cap a la recta final del programa d’actes organitzat per l’Ajuntament, amb el suport de diverses entitats locals. Fins ara, la tònica dominant està sent l’elevada participació a les diferents activitats programades, tal i com va succeir aquest passat diumenge al matí, quan 400 persones -el màxim previst per l’organització- van reunir-se al Parc de les Pobles per participar de la primera Caminada lila.

Aquesta va tenir lloc pels itineraris saludables que recorren l’entorn natural del poble, en una iniciativa que va acabar de nou al Parc de les Pobles per oferir a tots els assistents un esmorzar popular i la lectura del manifest de la dona.

L’altre acte destacat del darrer cap de setmana va ser el concert amb Dones de Paraula. Davant la previsió -després confirmada- de pluja, l’Ajuntament va traslladar l’acte inicialment previst a la Carpa dels Jardins del Pavelló fins a la pista coberta del Complex Esportiu Municipal, a on va tenir lloc un excels concert en què música i literatura van unir-se de la mà i de la veu d’Anna d’Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas, quatre compositores que han posat melodia a obres de poetesses catalanes que mai abans havien estat musicades.

L’acte va tenir continuïtat amb un vermut popular, la recaptació del qual serà íntegrament lliurada a la Fundació La Muntanyeta, entitat que vetlla per la defensa dels drets de les persones afectades de paràlisi cerebral i/o etiologies similars de les comarques de Tarragona.

D’altra banda i de cara als propers dies, les Jornades de la Dona i la Igualtat encara reserven alguns plats forts per a les dones i els homes de la Pobla que s’animin a participar d’activitats com la masterclass de flamenc que tindrà lloc aquest dimecres (20 h, Pavelló), la sessió Escape room urbà de la igualtat (divendres, 17.30 h). Es tracta d’un joc col·laboratiu de carrer, en grups de 3 a 5 persones, amb el qual es generarà un espai on podrem reflexionar sobre la societat en la qual vivim.

A través del joc es podrà treballar conjuntament i reflexionar-hi en perspectiva de gènere a través de proves d’enginy, habilitat i reflexió. Diversió amb proves físiques escampades pel poble i proves digitals amb una APP mòbil per grup. Les persones interessades a gaudir d’aquesta activitat s’hi poden inscriure a l’Ajuntament.

S’arribarà així a la nit de dissabte, quan les Jornades de la Dona i la Igualtat completaran la programació
prevista amb l’únic dels actes pensat exclusivament per a les dones: el 14è Sopar de dones (21 h,
Pavelló). Serà, com sempre, una vetllada que oferirà un exquisit àpat, diferents espectacles d’animació,
moltes sorpreses i ball amb discoteca mòbil amenitzada per Nacho Lascasas, fins ben entrada la
matinada.

 

Gran expectació en les Jornades de la Dona de la Pobla de Mafumet

Aquest vespre (20 h), la Masterclass de zumba organitzada per l’Associació Familiar Més 30 donarà el tret de sortida a la programació de les Jornades de la Dona i la Igualtat. Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats pobletanes, i que oferirà un total de 17 activitats culturals, esportives i lúdiques fins al 16 de març.

Aquestes jornades, a més, tenen un clar enfoc integrador, ja que la pràctica totalitat de les activitats programades estan obertes a la participació tant de dones com d’homes. L’única excepció serà el Sopar de dones, que en la seva 14a edició (16 de març, 21 h, Pavelló) seguirà mantenint la seva essència i, per tant, es manté com un espai per al lleure exclusivament femení. Serà, com sempre, una vetllada que oferirà un exquisit àpat, diferents espectacles d’animació, moltes sorpreses i ball amb discoteca mòbil amenitzada per Nacho Lascasas, fins ben entrada la matinada.

Les dones interessades a assistir-hi s’hi poden inscriure fins a aquest proper divendres, 8 de març, a la Casa de la Vila, i fer el pagament del tiquet. El preu es manté inalterable respecte d’anys anteriors i és de 20 € per a dones empadronades a la Pobla; i 35 € per a les no empadronades. Cal recordar que l’Ajuntament destinarà la recaptació íntegra d’aquest acte a col·laborar amb causes solidàries.

Pel que fa a la resta de propostes incloses en aquesta edició de les Jornades de la Dona i la Igualtat, l’expectació és màxima, tal i com demostra el fet que dues de les activitats que requereixen d’inscripció prèvia ja han esgotat l’aforament disponible.

Es tracta de la xerrada ‘Dones i nutrició: mites en l’alimentació’, que la dietista i nutricionista Olga Martín pronunciarà aquest dimarts a la tarda; i de la primera Caminada lila pels itineraris saludables del poble. La proposta ha tancat inscripcions amb 400 assistents confirmats, el màxim previst per l’organització.

D’altra banda, aquesta primera setmana d’activitats associades a les Jornades de la Dona i la Igualtat patirà un canvi respecte de la programació inicialment prevista. En aquest sentit, divendres 8 de març no es podrà dur a terme el taller ‘Sòl pelvià i hipopressius’ però, en el seu lloc, l’Associació de Dones Mare de Déu del Lledó ha programat la xerrada ‘Coneix i cuida el teu sòl pelvià’, que la fisioterapeuta Esther Egui pronunciarà al Casal Cultural (18.30 h).

L’endemà dissabte, a les 12.30 h (Carpa dels jardins del Pavelló), Dones de Paraula oferirà un interessant concert en què música i literatura s’uniran en una iniciativa cultural multidisciplinària, de la mà i de la veu d’Anna d’Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas, quatre compositores que han posat melodia a obres de poetesses catalanes que mai abans havien estat musicades.

En acabar el concert, totes les persones assistents podran gaudir del vermut popular per agafar forces abans que, a les 15.30 h, doni inici la sortida en BTT pels itineraris saludables del poble. Aquesta activitat, adreçada a dones i homes a partir dels 16 anys i que sàpiguen muntar amb bicicleta, està organitzada pel Club Triatló la Pobla.

L’endemà diumenge, l’esport seguirà ben present amb la primera Caminada lila, la qual tindrà continuïtat al Parc de les Pobles amb l’esmorzar popular i la lectura del manifest de la dona.

 

La Pobla de Mafumet fa una crida per rebre fotografies del segle XX

Imatge d’una edició anterior del Concurs de relats breus. Foto: Cedida

El consistori de La Pobla de Mafumet treballa en la creació d’un recull fotogràfic de la Pobla del segle XX, a través d’imatges aportades pels veïns i veïnes del municipi. D’altra banda, ja està en marxa el període de participació al cinquè Concurs de relats breus, una iniciativa cultural que promou la literatura de proximitat.

La societat pobletana està cridada a participar de dues iniciatives culturals que veuran la llum durant el proper mes d’abril, en el marc de les jornades culturals que el municipi acostuma a organitzar al voltant de la Diada de Sant Jordi.

La primera de les propostes està relacionada amb la tradició local per la qual l’Ajuntament edita, cada any, un llibre d’interès o temàtica local, amb la voluntat de perpetuar i difondre fets culturals, històrics o definitoris de la població. En aquest sentit, en anys precedents han vist la llum reculls de receptes, llibres sobre la història d’entitats com la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre o monogràfics sobre la patrona del municipi, la Mare de Déu del Lledó, i les seves festes decennals, entre altres exemples.

Ara, el consistori pobletà planteja als seus habitants la possibilitat de participar activament en l’elaboració d’un recull fotogràfic que mostri com era la Pobla del segle XX, a través de l’aportació d’imatges guardades als arxius familiars i que posin de manifest aspectes de la vida quotidiana al municipi de l’últim segle. Des d’activitats esportives a celebracions familiars, passant per fets culturals, lúdics i festius, fotografies escolars, actes públics o edificis, carrers i places tindran cabuda en aquest àlbum recopilatori de la Pobla d’abans.

Les persones interessades a col·laborar amb l’edició d’aquest llibre poden aportar les seves fotografies abans de l’1 de març, tot portant-les a l’Ajuntament. El consistori es compromet a conservar intactes les imatges rebudes i, a més, obsequiarà a cada persona participant amb la reimpressió i emmarcat d’una de les fotografies que faciliti.

Els lletraferits, a escena

D’altra banda i també en el marc de les celebracions al voltant del Dia internacional del Llibre, l’Ajuntament pobletà ha activat recentment la cinquena edició del Concurs de relats breus. Es tracta d’una iniciativa cultural que promou la creació literària entre els habitants de la Pobla.

Així, el municipi busca un any més els millors relats i relatistes breus del municipi, en una convocatòria  ue pretén alliberar la creativitat i demostrar el talent local per a l’escriptura narrativa. Com en edicions anteriors, la Biblioteca municipal obre la cinquena convocatòria del Concurs de relats breus, per a la qual ofereix tres categories de participació: infantil, per a joves escriptors de 7 a 12 anys; juvenil, de 13 a 17 anys; i adults, per majors de 18 anys. D’aquesta manera, qualsevol persona empadronada al municipi i amb un mínim de 7 anys d’edat, pot participar d’aquest certamen literari.

En la categoria infantil, els relats hauran de tenir una extensió d’entre 1 i 2 fulls DIN A4, mentre que en les categories juvenil i adulta, l’extensió sol·licitada és de 3 a 5 fulls. En tots els casos, els relats hauran de ser lliurats en tipografia Arial, grandària 12, a doble espai i a una sola cara, i podran ser redactats en català o castellà. Com a requisit imprescindible, els relats hauran de ser originals i de temàtica lliure, amb la finalitat que cada persona participant pugui escriure sobre el tema que li resulti més atractiu o que l’inspiri més.

Les persones interessades a participar-hi poden presentar els seus relats -un per persona- fins al proper 12 d’abril. Hauran de fer-ho en un sobre tancat, a l’exterior del qual constarà el lema o pseudònim de l’autor i la modalitat a la qual s’opta. A l’interior del sobre -a més del relat presentat- n’hi haurà un altre, que contindrà les dades personals del participant (nom i cognoms, DNI, adreça, edat, telèfon i correu electrònic de contacte, categoria en la qual participa, títol de l’obra i pseudònim utilitzat). El sobre, degudament tancat, haurà de ser dipositat a la bústia de retorn de llibres de la Biblioteca municipal, ubicada al Casal Cultural.

Totes tres categories són de concurs i, per tant, qualsevol participant pot optar a algun dels premis que el jurat atorgarà en designar els millors relats de cada categoria. El resultat serà donat a conèixer públicament durant les Jornades Culturals 2023, que tindran lloc el mes d’abril, al voltant de la Diada de Sant Jordi.