TOTS 21

Comença la 2a fase de renovació de l’enllumenat als carrers del Grup Centcelles

Aquesta actuació suposa un estalvi energètic anual del 54%. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí continua apostant per l’estalvi energètic i aquesta setmana s’han iniciat els treballs de la 2a fase de renovació de l’enllumenat públic al Grup Centcelles. Amb l’objectiu de mantenir els nivells lumínics i a la vegada aconseguir un estalvi energètic i econòmic, aquesta intervenció es concretarà als carrers dels Horts, Pallaresos, Jaume I, Gaudí, Centcelles i Plaça Juan Ramon Jiménez.

L’actuació comportarà la substitució de làmpades existents per noves de VMH de potència inferior i la substitució dels equips electromagnètics per nous equips electrònics programats amb reducció de flux. També es substituiran les lluminàries en estat obsolet per unes noves amb tecnologia LED.

Aquesta actuació suposa un estalvi energètic anual del 54%. Pel que fa a l’estalvi econòmic és de 8.069,78 euros anuals amb un cost de l’actuació de 24.424,04 euros.

El passat mes de setembre es completava la 1a fase d’aquesta renovació de l’enllumenat al Grup Centcelles, i durant el passat estiu ja es va procedir a la renovació dels punts de llum a l’Avinguda Europa del Polígon Industrial.

Redacció

 

Constantí inicia un nou servei de recollida porta a porta de residus i saques de poda domèstica

A partir del 23 d’abril entra en funcionament un nou servei de recollida porta a porta concertada de residus voluminosos i de saques de poda d’origen domèstic a Constantí, que permetrà:

– Facilitar la retirada de saques de poda i de tot tipus d’objectes voluminosos (mobles, tèxtils, estris vells, matalassos, somiers, objectes fèrrics i altres materials rebutjats) així com els del tipus elèctric i electrònic (RAEE).

– Millorar la qualitat i la imatge de la via pública mitjançant l’eliminació dels abocaments incontrolats d’aquest tipus de residus que es donen al voltant dels contenidors del carrer.

– Augmentar els nivells i la qualitat de la recollida selectiva del municipi. El motiu de la implantació d’aquest nou servei és doble. Per una banda es vol millorar la qualitat de l’espai públic, eliminant la presència de residus voluminosos a les àrees d’aportació del municipi, i ajudar a incrementar la quantitat de residus reciclats. Actualment Constantí només recicla un 19% dels seus residus, mentre que els objectius d’Europa i Catalunya marquen un mínim del 60%.

Com funcionarà?

A partir del 23 d’abril es podrà sol·licitar la recollida a través de l’APP “Viu més Constantí” amb només 3 passos:

1) Descarregar-se gratuïtament l’aplicació, disponible per a les plataformes Android i IOS a través de Google Play i App Store.

2) Demanar-la a través del Formulari de recollida de voluminosos de l’aplicació.

3) Consultar el missatge de confirmació que es rebrà a través del mòbil i/o el correu electrònic amb el dia i el punt de recollida acordat.

Campanya informativa 

Del 6 al 25 d’abril es durà a terme una campanya informativa per donar a conèixer el nou servei a la població. Aquesta consistirà en les següents accions comunicatives:

– Enviament d’una carta informativa a la població per presentar el nou servei i penjada de cartells informatius per tot el municipi.

– Instal·lació d’un punt informatiu itinerant per donar informació sobre el nou servei i resoldre dubtes. Estarà en funcionament del 13 al 17 i del 20 al 24 d’abril, de les 10 a les 14 h i de 17 a 20 h, a les següents ubicacions:

  • Dimarts, a la Plaça Escoles Velles  Dimecres, a la Rambla 11 de setembre, al davant de les escoles
  • Dijous al matí, al davant Plaça Pau Casals (Mercat Setmanal) i a la tarda, al davant de l’ajuntament
  • Divendres, a l’Av. Reus, al davant del Supermercat Consum
  • Dissabte, al Carrer Barcelona cantonada amb Carrer Sant Sebastià – Passi d’una falca informativa a través de Constantí Ràdio i realització d’una campanya publicitària per donar a conèixer el servei també a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Per qualsevol dubte o aclariment sobre el nou servei es pot contactar amb l’Ajuntament a través del c/e ajuntament@constanti.cat o al 977 52 05 21.

Redacció

 

Comencen les obres de renovació de la xarxa d’aigua al carrer Girona

Una vegada completada la renovació dels carrers Falset i Raval de St. Cristòfol, aquests treballs suposen la finalització del projecte. Foto: Ajuntament

Ja han començat les obres de renovació de la xarxa d’aigua potable al carrer Girona. L’actuació s’emmarca dintre del projecte de renovació de la xarxa d’aigua que inclou els carrers Falset, Raval de Sant Cristòfol i Carrer Girona.

Aquest projecte, amb un pressupost d’execució de 161.551,59 € (IVA inclòs), s’ha dividit en 3 lots corresponents a la renovació de la xarxa d’aigua de cadascun dels 3 carrers. L’objectiu d’aquesta actuació és la substitució de la xarxa d’aigua potable dels esmentats carrers, atès que presentava moltes avaries. Les canonades d’aquests carrers tenien una pressió de timbratge inadequada, massa justa per a la pressió requerida, un fet que comportava que la canonada patís una fatiga important al llarg dels anys. A més, es van instal·lar amb unes condicions inadequades del recobriment de protecció (àrids) de les canonades.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Constantí realitza una intervenció consistent en la renovació de la canonada d’aigua potable de polietilè i fibrociment dels citats carrers, per una xarxa de canonada de fosa de diàmetre 100 mm. També s’afegeixen vàlvules de comporta i boques de reg.

Una vegada completada la renovació dels carrers Falset i Raval de Sant Cristòfol, els treballs al carrer Girona suposaran la finalització del projecte.

Redacció

 

Fiscalia demana 5 mesos de presó a uns pares de Constantí per no inscriure la filla a l’institut

Imatge d’arxiu de l’Institut de Constantí. Foto: Ràdio Constantí

Un home i una dona s’asseuran a la banqueta dels acusats d’un jutjat penal de Tarragona per no haver inscrit la seva filla de 14 anys en cap centre educatiu durant el curs 2016-2017. La fiscalia els demana 5 mesos de presó per un suposat delicte d’abandonament de família. L’acusació pública sosté que els progenitors van incomplir els seus deures inherents a la pàtria potestat referents a la seva obligació de proporcionar ala seva filla l’adequada educació conforme a allò establert en el Codi Civil. Fiscalia detalla que, malgrat que el març de 2016 van fer la preinscripció a l’institut de Constantí pel curs següent, els pares «no van fer res de la seva part» perquè la menor acudís efectivament al centre.

Roger Segura

 

L’Ajuntament de Constantí manté el servei de menjador escolar durant la Setmana Santa

Amb una vintena d’alumnes inscrits, aquest servei de suport alimentari s’està desenvolupant un any més a l’espai habitual del menjador escolar al col·legi Centcelles. Foto. Ajuntament

Durant el període vacances de Setmana Santa, l’Ajuntament de Constantí manté obert el servei de menjador escolar tal i com ja ha fet els anys anteriors en tots els períodes de vacances escolars. El consistori continua plantejant com una de les actuacions prioritàries la detecció i la garantia de la cobertura de les necessitats d’alimentació dels infants en aquests períodes de vacances escolars

Amb una vintena d’alumnes inscrits, aquest servei de suport alimentari s’està desenvolupant un any més a l’espai habitual del menjador escolar al col·legi Centcelles. A causa de la situació sanitària, s’apliquen durant el servei tota una sèrie de mesures d’higiene, seguretat i desinfecció dels espais.

Amb aquesta mesura el consistori vol evitar que, un cop acabades les classes, els nens i nenes que van habitualment al menjador escolar i que poden fer almenys un àpat al dia en condicions, es quedin sense el servei durant els períodes de vacances escolars. En els pressupostos d’aquest 2021 l’Ajuntament de Constantí ha mantingut la partida pressupostària destinada a beques menjador de 130.000 euros, i durant aquest període de vacances escolars el 100 % d’aquestes ajudes va a càrrec del consistori.

Redacció

 

Més d’una cinquantena de nens participen al Campus de Futbol de Setmana Santa a Constantí

El Campus finalitzarà aquest dimecres 31 de març. Foto: Ajuntament

Més d’una cinquantena de nens d’entre 5 i 14 anys participen des d’aquest dilluns 29 de març en el Campus de Futbol de Setmana Santa que s’està realitzant al Camp de Futbol Municipal “La Coma” de Constantí.

Organitzat per l’escola de tecnificació “Tecnifica’t”, amb la col·laboració del Centre d’Esports Constantí i l’àrea d’Esports de l’Ajuntament de Constantí, el Campus planteja sessions de tecnificació i de perfeccionament de la tècnica individual en grups reduïts i estables, que s’estan fent cada matí de 9 a 13 h, amb servei d’acollida des de les 8 h.

El Campus finalitzarà aquest dimecres 31 de març i durant la realització de l’activitat s’estan complint totes les mesures de seguretat i els protocols dictats per les autoritats sanitàries a causa de la pandèmia.

Redacció

 

Una Setmana Santa plena de propostes des del MNAT

Conjunt monumental de Centcelles. Foto: Cedida

Aquesta Setmana Santa el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha preparat un grapat de propostes adreçades a tots els públics, on passareu una bona estona: visites, itineraris, visites teatralitzades, jocs interactius. Activitats amb totes les mesures sanitàries, reducció d’aforaments i a l’aire lliure.

Les activitats programades són les següents:

Visites guiades al Teatre

A partir d’aquest dijous 1 d’abril es reprenen les visites guiades al Teatre romà de Tarragona, i es reforça l’activitat per Setmana Santa, amb visites els dies 2, 3 i 4 d’abril, a les 18.00 h.

Les visites són gratuïtes, amb reserva prèvia a: www.mnat.cat/entrades

Aneu a conèixer el teatre romà i el seu entorn, i podreu recórrer la recreació de la càvea, que fa comprensible al visitant l’envergadura del monument en època romana.

Itineraris pel MNAT

Visita a les empremtes de Tàrraco, declarades Patrimoni Mundial, a través dels següents itineraris:

Divendres 2 d’Abril, a les 11.30 h: Itinerari Vida i mort a Tàrraco (Necròpolis Paleocristiana de Tarragona)

Diumenge 4 d’abril, a les 11.30 h:   Itinerari l’enigma de Centcelles (Conjunt monumental de Centcelles)

Venda d’entrades: www.mnat.cat/entrades

El dissabte 3 d’abril, tornen les Visites teatralitzades “Caius i Faustina us conviden a la seva vil·la”, en una doble sessió

La primera sessió està dirigida al públic familiar (de 16.30 a 17.30 h), i l’altra al públic general (18 a 19 h)

Veniu a conèixer la residència de la Faustina i el seu espòs Caius, duumvir de Tàrraco, en les proximitats d’aquesta gran ciutat romana. Ells mateixos seran els vostres amfitrions i us explicaran com és la seva vida en aquesta vil·la a la vora del mar.

Venda d’entrades: www.mnat.cat/entrades

No totes les propostes són dirigides. Si preferiu anar al vostre ritme, hi ha disponibles activitats autònomes sense guiatge, que poden o no ser presencials:

Activitat familiar autònoma, Qui som?

Endinsar-se en el món romà a través de la col·lecció del Museu d’una manera divertida i participativa.
Només cal un dispositiu electrònic, una tauleta o un mòbil i acostar-vos a l’exposició TARRACO/MNAT, al Tinglado 4.

Lloc: Exposició TÀRRACO/ MNAT (Tinglado 4, Port de Tarragona), tots els dies dins de l’horari del centre, activitat gratuïta amb l’entrada al Museu.

Reserva: www.mnat.cat/entrades

Audioguia Exposició TARRACO / MNAT

Us agradaria conèixer el passat de la ciutat de Tàrraco, des dels seus orígens fins a la seva decadència? Tot això és possible a través de l’audioguia de l’exposició TARRACO/MNAT, on a través de la figura de Faustina, ens endinsarem en el nostre passat romà, de manera amena i divertida.

Lloc: Exposició Tàrraco MNAT (Tinglado 4, Port de Tarragona), tots els dies dins de l’horari del centre, activitat gratuïta amb l’entrada al Museu.

Reserva: www.mnat.cat/entrades

També es pot escoltar en línia a: https://visitmuseum.gencat.cat/ca/tinglado-4/audioguia-extensio

Audioguia Necròpolis Paleocristiana

L’audioguia proposa al visitant un recorregut per les tres àrees diferenciades que componen el conjunt museístic: el centre d’Interpretació “El món de la mort”, on s’agrupen les peces més destacades trobades durant les excavacions, el jaciment arqueològic de la necròpolis i el Conjunt paleocristià del Francolí, ubicat al Centre comercial Parc Central, narrat a través de dos personatges, una arqueòloga i un visitant d’allò més curiosa, amb un discurs dinàmic, atractiu i accessible a totes les edats.

Lloc: Necròpolis Paleocristiana (Av. de Ramón y Cajal, 84), tots els dies dins de l’horari del centre, activitat gratuïta amb l’entrada al Museu

Reserva: www.mnat.cat/entrades

També es pot escoltar en línia a: https://visitmuseum.gencat.cat/ca/museu-i-necropolis-paleocristians/audioguia-extensio

Itinerari “Segueix els passos de Medusa”

Recorregut per l’exposició TARRACO/MNAT seguint les Meduses exposades, i acabar a la videocreació de l’artista Jordi Abelló.

Lloc: Exposició Tàrraco MNAT (Tinglado 4, Port de Tarragona), tots els dies dins de l’horari del centre, activitat gratuïta amb l’entrada al Museu.

Durada orientativa de l’activitat: 1h

Aforament limitat

Reserva: www.mnat.cat/entrades

Redacció

 

La celebració del Diumenge de Rams a Constantí s’adapta a la situació sanitària

L’acte de celebració s’ha fet amb el compliment de totes les mesures de prevenció. Foto: Ajuntament

Aquest diumenge s’ha fet la tradicional benedicció del Diumenge de Rams a la Plaça de l’Església de Constantí. A conseqüència de la situació sanitària, l’acte de celebració s’ha fet amb el compliment de totes les mesures de prevenció: de forma estàtica, distància i ús de mascareta per part dels assistents.

Després de la presentació de l’opuscle la setmana passada, el diumenge de Rams ha obert oficialment la programació dels actes centrals de Setmana Santa a Constantí, que per segon any consecutiu i degut a la situació de pandèmia, no comptarà amb la Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. La resta d’activitats, que es realitzaran al Centre Parroquial, també s’adaptaran a les circumstàncies actuals amb el compliment de totes les mesures sanitàries i de seguretat.

El Divendres Sant, 2 d’abril, a les 17 h es farà la missa de la Celebració de la Mort del Senyor, i a les 20.30 h. es farà una Pregària davant de la Creu.

Redacció

 

El Ple de Constantí dona compte de la liquidació del pressupost 2020 i aprova l’ordenança municipal dels mercats

Imatge del ple telemàtic. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Constantí ha celebrat aquest dijous 25 de març la sessió ordinària corresponent al mes de març, que degut a la situació sanitària s’ha fet de forma telemàtica. Durant el Ple s’ha donat compte de la liquidació del pressupost corresponent a l’exercici 2020. El resultat pressupostari torna a ser positiu, se situa en 651.815, 44 €uros, per sobre dels 470.262,68 €uros amb que es va tancar l’any anterior. Pel que fa al romanent de tresoreria es redueix respecte l’any 2019 en un 4,27 % i s’ha passat dels 713.442,36 €uros de 2019 als 682.998,79 €uros de l’any 2020. Per a despeses generals, resta un saldo disponible de 452.318,88 €uros. El consistori continua amb una situació d’endeutament zero, que ha estat habitual al llarg d’aquests darrers exercicis.

Un altre dels punts va ser l’aprovació de l’ordenança municipal reguladora dels mercats de venda no sedentària per adequar-la a la normativa actual en aquesta matèria. Aquesta ordenança regula la venda de mercaderies i les prestacions de serveis mitjançant estructures, parades desmuntables o vehicles botiga al municipi, en espais o vies de titularitat pública. Amb aquesta regulació s’estableixen les competències municipals en aquesta matèria i les obligacions que han de complir les parades ambulants.

En matèria urbanística va tornar a passar pel Ple la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal en relació amb dues correccions en sistemes municipals. Un d’aquests punts fa referència al canvi de qualificació dels equipaments on s’ha d’instal·lar la piscina coberta i una zona esportiva annexa, al solar que hi ha entre les dues escoles de primària on actualment hi ha les piscines municipals.

Durant el Ple es va nomenar als Voluntaris del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple de Constantí per a què els sigui concedida la Distinció de mèrit als serveis distingits, setena convocatòria, que atorga el Consell Comarcal del Tarragonès. D’aquesta manera es vol reconèixer la tasca d’aquestes persones que des de fa 25 anys organitzen, al mes de juliol, una jornada solidària participativa per recaptar fons destinats a potenciar la investigació i millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia.

Pel que fa a les mocions es van aprovar mocions presentades pel grup municipal del PSC i també per part de Compromís per Constantí i Junts per Constantí per la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8 de març). També es van aprovar diverses mocions conjuntes presentades per Compromís per Constantí i Junts per Constantí de suport a Pablo Hasel, de reconeixement dels drets de les persones trans i en suport d’ una Llei trans estatal, i una moció de suport a l’amnistia.

Redacció

 

La protesta sindical de la CGT contra els acomiadaments a Teleco talla la carretera de Constantí

Imatges de la concentració d’aquest matí. Fotos: CGT

La Secció Sindical de CGT a Teleco ha protagonitzat aquest divendres (de 07.45h a 08.30h) una concentració a la carretera de Constantí, a l’entrada del polígon NIRSA de Reus, on hi ha les dependències provincials de l’empresa Teleco. Telecomunicación de Levante SL és una empresa de serveis globals d’enginyeria, disseny i manteniment de línies, equips de comunicació, sistemes de seguretat i antenes. Els motius principals de la concentració, en la qual hi ha hagut talls intermitents de circulació, són els últims tres acomiadaments produïts en l’empresa durant el mes de febrer passat, així com la modificació substancial de les condicions de treball que porta a terme l’empresa, tal com han assenyalat els convocants.

CGT havia fet una convocatòria de vaga de jornada completa els passats dies 28 i 29 de gener, degut també a dos acomiadaments produïts el desembre de 2020. Finalment es va desconvocar davant la promesa de l’empresa de que no s’efectuaria cap acomiadament més, com a mínim fins a conèixer la sentència de l’Audiència Nacional per la demanda interposada per CGT el passat mes de setembre de 2020 per l’aplicació unilateral d’una Modificació Substancial de les Condicions de Treball (MSCT) per part de l’empresa. Segons informen des del sindicat en una nota de premsa, «ens trobem una vegada més que l’empresa no compleix els acords i continua acomiadant als treballadors sense causa justificada, aquesta vegada ha estat per causes organitzatives, amb el que des de CGT ens veiem obligats a emprendre un calendari de mobilitzacions per a mostrar-li a l’empresa que no permetrem ni un sol acomiadament més a Teleco».

«L’empresa -afirma la CGT a la nota- només sap utilitzar un llenguatge, el xantatge: o s’empassen els treballadors la MSCT i totes les conseqüències que comporta la seva aplicació, o continuarà fent un tomb de rosca a la plantilla. Però des de CGT no estem disposats a permetre-ho, ni a seguir tolerant els nivells d’explotació i precarització que es donen en aquesta empresa».

El sindicat assegura que «primer va ser la signatura d’un mal acord el 2019, després l’aplicació unilateral d’un ERTO sense acord amb la representació sindical, posteriorment la imposició al setembre de la MSCT. També van mentir quan van prometre acordar amb la RLT millores laborals si retiràvem la primera convocatòria de vaga del 28, 29 i 30 de setembre de 2020, i han tornat a mentir prometent que no hi hauria més acomiadaments si suspeníem la vaga convocada per als dies 28 i 29 de gener de 2021». A tot això cal sumar-li «les conseqüències econòmiques que està tenint l’aplicació de la MSCT i les taules de llindars actuals que estan suposant com a mínim un 30% de reducció en els salaris de tota la plantilla d’Operacions».

Per tot plegat, des de la CGT, el sindicat majoritari al comitè d’empresa de Teleco, convoquem aquesta primera mobilització.

Redacció

 

Comença la instal·lació del Cruyff Court a Constantí

Aquesta instal·lació esportiva és un petit camp de gespa artificial que té com a objectiu promoure l´esport com a eina educativa i de cohesió entre els infants i joves del municipi. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana s’han iniciat les obres de construcció del camp de futbol Cruyff Court a la Plaça de la Generalitat de Constantí. Aquesta instal·lació esportiva és un petit camp de gespa artificial que té com a objectiu promoure l´esport com a eina educativa i de cohesió entre els infants i els joves del municipi, inculcant valors com la responsabilitat, la integració, el joc en equip i la superació personal.

L’Ajuntament de Constantí, a través de la seva regidoria d’Esports, ha volgut adherir-se a aquests objectius amb la finalitat que aquest nou espai esportiu es converteixi en una referència al municipi per atendre les necessitats esportives i de lleure dels infants i joves.

El passat 1 de febrer, l’Ajuntament de Constantí i la fundació Johan Cruyff van signar un conveni de col·laboració per a la instal·lació d’un Curyff Court al municipi, concretament a la Plaça de la Generalitat. El cost de la instal·lació és de 128.363,09 €uros, que finançarà íntegrament la Fundació Johan Cruyff, mentre que l’Ajuntament de Constantí n’assumirà la gestió de l’activitat en el dia a dia i el futur manteniment de la instal·lació.

Segons el conveni signat, que té una vigència de quatre anys, se celebraran a Constantí tres projectes anuals específics en aquest camp de futbol: el «Cruyff Courts 6vs6», un torneig escolar per a nois i noies de 10 a 12 anys ; un esdeveniment de «Futbol per a joves amb capacitats diverses» i el projecte «Cruyff Foundation Community Program», amb l’objectiu que joves de diferents barris aprenguin a organitzar el seu propi torneig i de conformitat amb el model establert per la Fundació Cruyff.

Paral·lelament a la instal·lació d’aquest Curyff Court, l’Ajuntament de Constantí està construint també dues pistes de petanca amb les mesures reglamentàries, a la mateixa zona.

Redacció

 

Es presenta un opuscle dedicat a la Setmana Santa a Constantí

 Durant l’acte també hi ha hagut una actuació musical d’un grup de cambra de l’Escola Municipal de Música «Rafel Gibert Recasens». Foto: Ajuntament

Aquest diumenge 21 de març ha tingut lloc la presentació de l’opuscle de la Setmana Santa de Constantí, amb un acte que que s’ha fet a la Plaça de l’Església. Es tracta de la primera edició d’un opuscle centrat en la Setmana Santa al municipi, tot i que anteriorment ja es va presentar un Opuscle dedicat als Armats de Constantí coindicint amb la celebració de la Trobada d’Armats de l’any 2019.

De fet, aquest opuscle s’havia de presentar el passat any 2020 arran de la iniciativa de la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, però les circumstàncies especials derivades de la pandèmia ho van fer impossible, de manera que la presentació s’ha ajornat fins aquest any. L’acte ha comptat amb la presència de Raül Font-Quer Plana, president del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona, acompanyat de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, el rector de la Parròquia de Sant Feliu, Mn. Antoni Pérez de Mendiguren, i el president de la Confraria de la Puríssima Sang, Josep M. Salvat. Durant l’acte també hi ha hagut una actuació musical d’un grup de cambra de l’Escola Municipal de Música «Rafel Gibert Recasens».

L’opuscle tracta sobre el significat de la Setmana Santa dins del calendari de la litúrgia cristiana, així com de la història de la Confraria del Sant Crist de al Puríssima Sang i vol destacar i posar en valor la feina que es fa des la Confraria i les persones que any rere any col·laboren per fer que la Setmana Santa i totes les manifestacions populars d’aquesta celebració siguin una realitat al municipi. Inclou textos de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez; l’arquebisbe de Tarragona i primat, Joan Planellas; el president de la Confraria de la Sang de Constantí, Josep M. Salvat; la regidora de Cultura, Dolors Fortuny; de l’actual rector de la Parròquia de Sant Feliu, Antoni Pérez de Mendiguren Cros; de l’anterior rector de la Parròquia, Joaquim Claver; Quimet Curull, persona molt vinculada a la Parròquia i al teixit cultural i associatiu del municipi; Raül Font-Quer Plana, president del Gremi de Pagesos de Tarragona, i Josep Maria Sabaté i Sans, historiador i exalcalde de Constantí.

La presentació de l’opuscle obre la programació d’activitats de Setmana Santa a Constantí, que per segon any consecutiu, i deguta a la situació de pandèmia, no comptarà amb la Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. La resta d’activitats també s’adaptaran a les circumstàncies actuals amb el compliment de totes les mesures sanitàries i de seguretat.

Redacció

 

L’Espai Jove de Constantí torna a obrir portes

L’Espai Jove de Constantí està ubicat al carrer Sant Pere 49. Foto: Ajuntament

Després d’un any tancat al públic a conseqüència de la pandèmia, a partir d’aquesta setmana torna a obrir portes, de forma progressiva, l’Espai Jove de Constantí. Ubicat al carrer Sant Pere 49, aquest es un espai educatiu informal on a partir d’activitats lúdiques es potencia la relació entre joves en un context de respecte, potenciació de l’autoestima i pràctiques de lleure alternatives al dominant, basat en el consumisme, l’èxit individual i estereotips que anul·len les personalitats al marge dels perfils dominants.

En el context actual, l’Espai Jove canvia el seu format habitual, on els joves podien passar en qualsevol hora, dins de l’horari d’obertura (excepte per les activitats programades com bàsquet, bicicleta, cuina, tallers de rap, calistènia,…), de manera que es faran grups reduïts i estables, amb un horari concret, adaptant-se a la quantitat de persones inscrites. Els grups es configuraran a partir de la demandes dels mateixos joves i la disponibilitat horària i seran grups estables d’un màxim de 6 persones. Les sessions es dividiran, segons la demanda, entre les 17 i les 19.30 h de dilluns a divendres.

Durant les activitats s’observaran en tot moment les prescripcions referents a la prevenció de la COVID-19 emeses per les autoritats sanitàries. Les inscripcions es poden fer al Punt d’informació Juvenil de dilluns a divendres de 16 a 19 h.

Redacció

 

Es renova la xarxa d’establiments col·laboradors per practicar el català a Constantí

Es renova la xarxa d’establiments col·laboradors per practicar el català a Constantí. Foto: Cedida

Durant aquests darrers mesos, un total de 49 establiments de Constantí, Vila-seca, Valls, Calafell i Tarragona han renovat la seva adhesió al programa del Voluntariat per la Llengua. D’aquesta manera, refermen el seu compromís durant dos anys per col·laborar amb el CPNL perquè els alumnes dels cursos de català i les parelles lingüístiques del Voluntariat per la Llengua puguin practicar el català en un context real.

Actualment, a Constantí hi participen 10 establiments: Fotomarbis Studio, Montes Electrodmèstics, Sweet Queen, Lllibreria-Papereria Catalonia, Administració de Loteries Constantí, Estudi Fortuny, Tenda Llarga, El Raconet de la Pina, Associació Mujeres Resset, i la Cooperativa Consum. Aquests establiments es comprometen a atendre els aprenents en català, encara que el parlin amb dificultat, i així afavorir el seu aprenentatge. Aquest és un projecte transversal del CPNL, atès que es pretén incidir sobre bons usos en el món del comerç, afavorir el coneixement de l’entorn, acostar el comerç local als aprenents de català i facilitar que l’alumne practiqui allò que aprèn a l’aula en contextos reals.

La realització de pràctiques lingüístiques als establiments forma part de la programació dels cursos de nivell bàsic 3 i són optatives en altres cursos i la valoració que se’n fa és molt positiva, tant per part dels aprenents com per part dels establiments. Aquests, especialment, agraeixen el foment que es fa del comerç de proximitat entre els alumnes, que, normalment, són nouvinguts al poble.

En aquests moments, al territori del CNL de Tarragona (comarques del Tarragonès, Baix Penedès, Alt Camp i Conca de Barberà), en total hi ha 129 establiments compromesos amb l’ensenyament de català, que es poden identificar per la presència d’un adhesiu. La llista es pot anar ampliant si hi ha altres establiments que s’hi volen afegir.

Redacció

 

Els comerços de Constantí reben formació en promoció a través de les xarxes socials

El curs permetrà conèixer les eines web 2.0 que permeten realitzar una campanya de màrqueting online i adaptar-les al model de negoci.

Una dotzena de comerços de Constantí han iniciat un curs de promoció i negoci a través de les xarxes socials. El curs, que s’està fent online, té una durada de 40 hores i finalitzarà el 9 d’abril.

L’objectiu general d’aquest curs és identificar les principals eines de gestió de xarxes socials en les empreses. Els participants del curs coneixeran els diferents tipus de relacions professionals que es poden desenvolupar a través d’Internet, la importància de crear una marca personal i els diferents mecanismes de màrqueting que es poden utilitzar per potenciar les relacions comercials. A més, també s’analitzaran les transformacions generades per les noves tecnologies en l’àmbit empresarial.

El curs permetrà conèixer les eines web 2.0 que permeten realitzar una campanya de màrqueting online i adaptar-les al model de negoci.

Aquest curs és una de les iniciatives que en els darrers anys s’estan impulsant conjuntament des de l’Ajuntament de Constantí i la Unió de Botiguers de Constantí, amb l’objectiu de promocionar i incentivar el comerç local. L’any passat, els comerços locals ja van participar d’un curs d’introducció al món del màrqueting digital.

Redacció

 

S’inicien els treballs de col·locació de les encavallades a la coberta de l’església parroquial de Constantí

Les noves encavallades de grans dimensions van recolzades i soldades sobre els suports metàl·lics que ja es van col·locar prèviament. Foto: Ajuntament

Aquest dimarts, dia 16 de març, s’han iniciat els treballs de moviment i col·locació de les encavallades metàl·liques que permetran la reconstrucció de part de la coberta de l’església parroquial de Sant Feliu Màrtir de Constantí que es va ensorrar en les darreries del mes d’abril de 2018.

Les noves encavallades de grans dimensions van recolzades i soldades sobre els suports metàl·lics que ja es van col·locar com a reforç en el mur de maçoneria del temple. El seu transport i moviment s’està duent a terme amb l’ajuda de dues grues de grans dimensions que estan situades a la Plaça del Castell de Constantí. Està previst que els treballs s’allarguin un parell de dies si no hi ha cap imprevist.

Un cop estiguin les encavallades col·locades i soldades es podrà procedir a la reconstrucció de la part de la coberta que es va ensorrar.

Redacció

 

L’Ajuntament de Constantí treu a concurs públic la venda d’uns terrenys industrials al Polígon

Aquest dilluns 15 de març s’ha publicat el plec de clàusules relatives a la licitació del contracte d’alienació mitjançant concurs subhasta, d’un bé immoble propietat de l’Ajuntament de Constantí, concretament la parcel·la R-4 del sector PPU-10, ubicada al carrer Suècia del Polígon Industrial de Constantí. Aquesta finca té una superfície de 11.038,49 metres quadrats de sòl industrial

La forma d’adjudicació serà mitjançant concurs subhasta pública per procediment obert, i totes les persones interessades podran presentar una proposició per l’adquisició de la finca. El pressupost de licitació és de 1.159.041,45 € sense IVA i 1.402.440,15 € IVA inclòs (21,00%). Per determinar l’oferta més avantatjosa es tindrà en consideració a més del criteri de millor oferta econòmica (95 %), un criteri de caràcter social que requereix el compromís de contractació de persones aturades del municipi (5 %).

Les empreses licitadores han de presentar la documentació exigible en el termini de 15 dies naturals, fins el dimarts dia 30 de març a les 14 hores.
L’objectiu d’aquesta operació és, d’una banda, contribuir al desenvolupament industrial del Polígon, permetent la instal·lació de noves empreses i generant ocupació, i a més, amb aquests ingressos l’Ajuntament de Constantí finançarà tot un seguit d’inversions al municipi que ja es troben contemplades en els pressupostos d’aquest 2021.

 

Oscar Sánchez: ‘Seguirem ajudant al comerç, a la gent desvalguda i a l’ocupació’

Oscar Sánchez, alcade de Constantí Foto: Cedida

Constantí s’ha pres amb molta seriositat la pandèmia, de manera que no ha dubtat a suspendre actes, a organitzar-ne pocs i a teletreballar. No en va va viure puntes d’increment de contagis. Malgrat el que ha passat, el consistori no renuncia a desenvolupar la seva agenda social i d’inversons per a 2021. Des de novembre de l’any passat ja tenen aprovats els pressupostos i ja poden enfilar l’agenda política. Hi ha ganes de sortir de la pandèmia ni que sigui per recuperar la normalitat. Ho explica el seu alcalde, el carismàtic Òscar Sánchez.

Faci un breu balanç de l’any de la pandèmia

En 2020, ho vam fer tot virtual i vam modificar el pressupost per adaptar-lo a la realitat. Algunes obres previstes, les vam ajornar a 2021 per tal de destinar els diners a ajudar el teixit comercial i a suport social. Els ingressos municipals han disminuït i ho faran també en 2021 perquè hem aplicat la condonació de taxes i impostos, des de les parades del Mercat a les terrasses dels bars.

Han reduït la tarifa de l’aigua

Hem reduït el primer tram de la tarifa de l’aigua -que començarà a aplicar-se l’1 d’abril- i també la supressió del consum mínim. Serà una tarifa molt més baixa. Serà un estalvi aproximat de quaranta euros a l’any i pagaràs segons el consum real.

El pressupost municipal de 2021 és de 10 milions d’euros, amb un increment del 15%. A què obeeix?

A què posem a subhasta un solar del polígon industrial, situat al pla parcial urbanístic número 10. Calculem que podrem treure com a mínim 1.150.000 d’euros. Amb aquest ingrés farem inversions importants.

Quines són?

La construcció de la pista esportiva i l’skate a l’avinguda d’Andorra, que suma 100.000 euros; el projecte executiu del complex de la piscina coberta, que suma 180.000 euros; la renovació i pavimentació del carrer Sant Serapi, amb 200.000 euros; la primera fase de renovació de voreres del Grup Centcelles, amb 278.000 euros, i la construcció de la Sala de Vetlles, amb 400.000 euros d’inversió. Finalment, tenim previst executar dues obres importants, com són el carrer Sant Pere i el carrer Major, en tota l’entrada des de Tarragona, que té molt malmès el sanejament. Els projectes estan tots fets i ho volem executar durant aquest mandat.

Hi ha previstes més de cent hectàrees de plaques fotovoltaiques al polígom industrial. Com està el tema?

Una proposta és fer-ho a Les Gavarres, i una segona al polígon industrial, que iniciarà les obres al final d’estiu. Al polígon també hi ha previstes ampliacions de les empreses Tradilo i Afepasa.

L’Ajuntament i la Cambra de Tarragona s’han reunit amb representants de les empreses del polígon. Què els han demanat?

En primer lloc, han agraït molt que els convoquéssim a una reunió ja que era el primer cop que l’Ajuntament s’interessava per ells. Altres ajuntaments on algunes d’elles hi són representades no ho han fet. Vaig prendre la iniciativa de reunir-me amb les empreses del polígon, buscar els punts dèbils i crear sinergies. Els empresaris han vist un canvi en el sistema d’enllumenat públic, hi hem posat fibra òptica -pocs polígons industrials en tenen- i hem millorat també el servei de la brossa. El principal problema que tenen és l’excés de trànsit a l’avinguda de les Puntes. Estem analitzant-ho amb la Generalitat. Altrament, ens ha sorprès conèixer que l’estació de mercaderies sigui una de les principals de Catalunya: cada dia mou 400 contenidors, des dels d’Ikea, Mercadona, Repsol, Dow,…

S’ha acabat la problemàtica dels okupes?

Sembla que sí. Em consta que hi ha hagut una compra de cases que havien estat ocupades. Crec que és un tema que va a millor.

Heu anunciat que el cost de la brossa pujarà, però en canvi congeleu la taxa. Com és això?

Pujarà el cànon d’incineració de Sirusa, que aplica la Generalitat. És un cost que no aplicarem al ciutadà i l’assumirà el propi Ajuntament. Sirusa té una part dels costos que és finançada pels consorciats, com ara nosaltres. Té una previsió d’inversió de 80 milions d’euros per al nou forn. La incineració del rebuig és molt necessària. Altres municipis llencen els residus de la fracció resta a un abocador i en canvi nosaltres ho reconvertim en energia i vapor.

Seguiran subvencionant la reforma de façanes?

Sí, ho fem cada any. La demanda va baixar molt en l’any de la pandèmia, quan només s’hi van sumar tres propietaris, però en 2019 hi hagué 15 propietaris que ho van demanar. Hi destinarem 20.000 euros.

Seguiran ajudant el comerç davant la crisi. Com?

Aquesta és la idea, i fer-ho amb ells anant junts de la mà, oferint també cursos com digitalització.

S’incrementaran les ajudes socials i en ocupació, seguiran fent plans d’ocupació?

Sí. En Serveis Socials incrementarem els ajuts un 6,5%; en urgència social, un 80%; en aliments, un 111%; en inversió, un 201%; en promoció de l’esport, un 102%; en festes, les rebaixarem un 21%, mentre en jardineria les incrementarem un 81%.

Constantí té molta vida associativa i la pandèmia l’ha afectada de ple. Com s’ha viscut?

Nosaltres ajudem molt a les entitats socials, culturals i esportives, i enguany ha estat un any molt complicat, amb l’aturada d’activitats.

Enguany posaran en marxa el primer premi de composició musical

Amb el pas dels anys serà un premi de referència. Ara, el dotarem amb 3.000 euros.

Crearan un cos de Protecció civil enguany?

Sí. Enguany hi destinarem 3.000 euros. Ho promou l’Ajuntament a través de la sensibilitat que hem observat que existeix entre la població.

L’Arquebisbat de Tarragona va anunciar que al setembre de l’any passat començarien les obres de la coberta de l’església, que es va ensorrar. Com està el tema?

La darrera notícia que tenim és que estan treballant la coberta en un taller. No tenim dates d’inici de les obres.

Vostè és vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès en virtud del pacte de govern entre Junts i PSC. Al juliol passarà ser-ne president. Farà canvis o mantindrà una línia de continuïtat?

Hem de continuar amb la mateixa línia de treball, de gestió i eficiència, i millorar aspectes de gestió interna per fer l’engranatge més àgil. Crec que s’està fent una molt bona feina. El que voldria ajustar són engranatges de funcionament intern per fer-lo més eficient i fer més fàcil el treball diari.

Jaume Garcia

 

L’Ajuntament de Constantí s’adhereix a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona es basa en els mesuraments i anàlisis científiques que duen a terme diferents centres universitaris. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí ha aprovat la seva adhesió a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona. La Fundació Privada Institut Cerdà coordina la gestió, edició i difusió de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona que acull la iniciativa de Repsol de fer un seguiment anual dels Components Orgànics Volàtils (COV’s) dels municipis de l’entorn dels polígons petroquímics del Camp de Tarragona, mitjançant una metodologia eficient, assumible i validada internacionalment, que dirigeix la Universitat Rovira i Virgili i l’EURECAT. Aquest seguiment que es va iniciar el 2018 es tradueix en un Informe-Observatori on es recullen tots els mesuraments realitzats per la URV, la seva anàlisi i la informació necessària per a la seva interpretació, però alhora els reptes i els objectius que tant la indústria química com el territori s’han de plantejar per seguir avançant en la gestió adequada de la Qualitat de l’Aire.

Els objectius d’aquesta iniciativa són esdevenir un canal permanent d’informació, transparència i participació sobre l’estat de qualitat de l’aire de Tarragona i constituir una eina de reflexió i d’establiment dels reptes que té la indústria i el territori per a la millora permanent de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona.

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona es basa en els mesuraments i anàlisis científiques que duen a terme diferents centres universitaris (actualment la Universitat Rovira i Virgili i l’EURECAT) i sobre aquestes anàlisis s’elabora l’informe que anualment es presenta a tots els agents del territori del Camp de Tarragona. Així mateix, comunicarà tant els seus continguts com les propostes de desenvolupament al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya com a impulsor i coordinador de la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, amb la qual col·laborarà de manera permanent.

L’Observatori vol obrir-se i comptar amb la participació dels diferents agents del territori i per aquest motiu les empreses, entitats i institucions del Camp de Tarragona poden adherir-se signant una Carta d’Adhesió que els permet estar informats i participar dels passos, avenços i accions que desenvolupa.

Redacció

 

Enxampen un conductor circulant a 218 km/h per l’A-27 a Constantí

Imatge d’un vehicles dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra van enxampar aquest dimecres al vespre un vehicle que circulava a 218 km/h per l’autovia A-27, que enllaça Tarragona i Valls. El conductor va ser fotografiat, a les 20:13 hores, per un radar mòbil col·locat a l’alçada de Constantí. L’home circulava a una velocitat gairebé 100 km/h superior a la màxima permesa en aquesta via.

Segons informen fonts policials, com que es tracta d’una velocitat penalment punible, agents de trànsit van contactar amb la titular del vehicle. Aquesta, però, va informar que no era ella la que conduïa el vehicle en aquell moment. La titular es va encarregar d’avisar el conductor perquè anés a la comissaria dels Mossos. Quan s’hi va presentar, va quedar denunciat penalment.

Redacció