Constantí ajorna la VII Caminada de Primavera

La nova data de la caminada s’anunciarà pròximament. La resta d’actes del ‘Fes Cultura, Fes Salut’ es mantenen. Foto: Cedida

Degut a la previsió de pluges que s’anuncia per al cap de setmana, l’Ajuntament de Constantí ha informat que queda ajornada la VII Caminada de Primavera que s’havia de realitzar aquest diumenge 28 d’abril dins del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”.

Properament s’informarà de la nova data de celebració i les inscripcions realitzades seran vàlides per a la nova data. Per a aquesta VII Caminada de Primavera hi havia inscrites prop de 200 persones i havia de comptar, com és habitual, amb la participació dels carros dels Tres Tombs.

D’altra banda, durant el cap de setmana continuen les activitats del cicle “Fes Cultura, Fes Salut” amb el recital de poesia de l’Associació Literària al Conjunt Monumental de Centcelles, que es farà dissabte 27 d’abril a les 11.30 hores.

I com cada quart diumenge de mes, aquest pròxim 28 d’abril, el Conjunt Monumental de Centcelles acollirà una nova edició de l’activitat “Itineraris pel MNAT. L’enigma de Centcelles”.

 

Presentat un nou número de la revista històrica i cultural ‘Rutes de Constantí’

Portada del número 14 de ‘Rutes de Constantí’. Foto: Cedida

Coincidint amb la celebració de la diada de Sant Jordi s’ha publicat una nova edició de la revista “Rutes de Constantí”, que aquest any arriba al seu número 14. Aquesta veterana publicació es dedica a la difusió del municipi de Constantí des del  punt de vista del patrimoni històric i cultural.

Un dels temes centrals d’aquest nou número està dedicat a l’obra de Josep M. Jujol a Constantí, amb la desena d’intervencions que el conegut arquitecte modernista va fer a l’Església Parroquial de Sant Feliu a instàncies del seu mecenes, el canonge Pere Cerdà. En l’apartat històric podem llegir una entrevista a Ramon Miró Bernat, que ens parla del dietari inèdit de Mossèn Ramon Bergadà, un personatge singular en la història de Constantí, on va ser rector entre els anys 1916 i 1924, sent una figura clau per dinamitzar la vida cultural i social al municipi.

En l’apartat de les entrevistes, a les pàgines centrals hi destaca una entrevista al director de Constantí Ràdio, Jordi Martínez, que repassa els 25 anys de l’emissora  i parla dels reptes de present i de futur de la ràdio i la comunicació local. Una altra de les entrevistes és amb Gemma Jové, responsable dels serveis fotogràfics del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que parla de com ha evolucionat la fotografia aplicada a l’arqueologia i la museografia, així com de l’aplicació de les noves tecnologies en el segle XXI.


Altres notícies:


Un altre dels articles, que compta amb la col·laboració del naturalista José A. Latorre, està dedicat a Núria Solé (constantinenca) i Jaume de Porta, dos geòlegs de renom que van desenvolupar una notable carrera en l’àmbit de la geologia.

Pel que fa a la cultura popular, hi trobem un ampli reportatge sobre el mural del seguici popular que es va estrenar l’any passat per la Festa Major d’Hivern, en què hi trobem representats tots els elements que conformen el seguici i ens mostra com al llarg dels darrers anys s’han anat incorporant nous elements a aquest seguici. En aquest apartat de la cultura popular també hi apareix una entrevista amb l’il·lustrador i historiador Joan Carles Blanch, autor d’un singular llibre sobre Santa Tecla i el seu vincle amb Tarragona.

També hi ha les habituals col·laboracions de Bernat Cutchet, amb una ruta de BTT pels camins rurals del terme municipal, i del naturalista José Antonio Latorre, parlant sobre el conreu d’oliveres.

Els exemplars de la revista “Rutes de Constantí” es poden demanar a la Biblioteca Municipal de Constantí i a l’Arxiu Històric Municipal.

 

Polítics socialistes del Camp mostren el seu suport a Pedro Sánchez

El sorprenent anunci fet pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de suspendre la seva agenda i obrir un període de reflexió per determinar si continua o al capdavant el Govern ha desfermat un corrent de solidaritat entre els alcaldes, regidors i diputats socialistes del Camp de Tarragona, que s’estan expressant via xarxes socials.

Així, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha tuitejat: “Fa molt que s’han superat les línies que mai haguéssim pensat que se superarien. L’assetjament en totes les seves facetes per a destruir una persona que està exercint un càrrec públic es repeteix en massa ocasions i sempre hi ha els mateixos al darrere”.

 

Al seu torn, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, afirma també a la xarxa X (antiga Twitter): “Quan la incapacitat de la dreta política es converteix en un intent d’ocultar els avenços socials, econòmics i laborals atacant els temes personals, es creuen nivells intolerables. Ánimo presidente @sanchezcastejon los y las Socialistas estamos contigo”.

 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat: “No todo vale! Mucho ánimo y mucha fuerza, presidente. Todo mi apoyo @sanchezcastejon.

 

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, també s’ha expressat pel mateix mitjà: “En nombre de todos l@s socialistas de Cambrils, toda nuestra fuerza para ti y tu familia”.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha tuitejat: “No todo vale en política. Un abrazo enorme Presidente”.

 

Diputats, senadors, regidors de diferents localitats del Camp de Tarragona també s’ha sumat a les mostres de rebuig a l’estratègia de la dreta i de suport a Pedro Sánchez, com ara els casos de la regidora de Cultura de Tarragona, Sandra Ramos; el regidor de Patrimoni, Nacho García, la diputada al Parlament i candidata, la vallenca Rosa Ibarra, la diputada Valle Mellado o la tarragonina Ivana Martínez. Les mostres de suport estan acompanyades de la carta adreçada als ciutadans per Pedro Sánchez.

 

Constantí pinta de colors Sant Jordi

Imatge que oferia el carrer Major de Constantí el matí de la diada de Sant Jordi. Foto: DiariTots21

Constantí ha tornat a sorprendre aquesta diada de Sant Jordi, que ha estat acompanyada d’un matí amb un temps molt més esplèndid de l’esperat. La jornada ha reunit fins a 30 parades al carrer Major, presentant una decoració de nou original, amb borrasses fetes amb ganxet per les dones del poble per cobrir el sol, amb una nova i aparatosa entrada al recinte, amb artistes, pintores i les entitats de la vila venent els seus articles, molts d’ells fets a mà.

Els llibres eren els protagonistes, és clar, com els que regalava la Biblioteca Municipal amb un joc de sorpreses en què un triava un sobre amb lemes on s’insinuava la temàtica del llibre. No ha faltat l’Associació Cultural Literària de Constantí, oferint les seves publicacions, o l’Ajuntament, amb la revista Rutes de Constantí, i exemplars dels monogràfics Estudis de Constantí o punts de llibre editats per la diada.

Les escoles mossèn Ramon Berguedà i Centcelles han estat un any més presents, com l’institut i també els gegants menuts. La presidenta de l’AFA de l’institut, Critina Callejón, mostrava un elenc de manualitats fetes per la canalla i les seves mares, que formen part dels gegants petits. És el segon any que munten parada per Sant Jordi.

No han faltat tampoc l’Associació de Pensionistes i Jubilats -que repartia plantes, el Club Patí Constantí, que venia manualitats molt elaborades, com pins i punts de llibre, fetes per dos socis que són veritables artistes, explicava la seva presidenta, Anna Guillemat. Uns altres habituals són l’Associació d’Amics de la Colla COCA, els tituars de la coneguda Dragonina, que es mostrava a l’estand, on hi eren la Isabel Soriano, l’Àfrica San Martín i l’Herminia Domingo.

Una artista constantinenca s’estrenava: l’Esther Gregorio, que junt a Mariano Sancho, oferia quadres fets per ells. Mentre el carrer Major bullia de públic, a la plaça de l’església es llegien contacontes per la mainada i l’alcalde, Óscar Sánchez, departia amb els paradistes. Al costat, Constantí Ràdio, l’emisora municipal, emetia el matí programació especial en directe.

La regidora de Cultura, Dolors Fortuny, destacava a DiariTots21 “l’increment de parades d’enguany, que ha arribat a la trentena, i la vitalitat de les entitats participants”. Fortuny es mostrava sorpresa “per la gran afluència de públic tractant-se d’un dia laboral”. La jornada seguirà per la tarda, on una de les activitats més destacades serà la representació de la llegenda de sant Jordi.

Us oferim una galeria d’imatges de la jornada. Fotos: DiariTots21:

L’entrada al recinte

L’estand de l’Ajuntament

Constantí Ràdio ha emès en directe durant el matí

Montse Llauradó, a la parada de la Bilblioteca Municipal

L’AFA de l’escola Mossèn Ramon Bergadà, amb la presidenta, Pecus Díaz -la tercera per l’esquerra-, al capdavant: fan originals punts de llibre

L’Associació Cultural Literària de Constantí no podia fallar

Cristina Callejón, presidenta de l’AFA de l’institut i monitora

L’Associació de Pensionistes i Jubilats serveis plantes

El Club Patí Constantí, amb Anna Guillemat -quarta per l’esquerra- al capdavant

Esther Gregorio i Mariano Sancho ofereixen els seus quadres

L’alcalde, Óscar Sánchez, amb la regidora de Cultura, Dolors Fortuny

 

Flower power a Constantí

Cosidores del Grup Retalls, davant una jardinera confeccionada per elles. Foto: Cedida

Constantí ha despertat aquest divendres abonant-se al flower power, a les flors que anuncien que som a la primavera i que tenim davant nostre la diada de Sant Jordi. En un nou exercici de contribució dels grups de dones i col.lectius com el Grup Retalls, i gràcies a ells el municipi ofereix un aspecte de jardí de vil.la romana que podria perfectament anunciar la presència propera de Centcelles i dels seus jardins.

Un Sant Jordi més, arriba l’hora de mostrar i de demostrar la gràcia creativa de la seva gent, de les seves dones, que són les que confegeixen amb ganxet els 500 exemplars de flors que han escampat pel nord, sud, est i oest del poble, des de l’entrada venint de Tarragona, el carrer Major, les escoles velles, el carrer sant Pere, les muralles medievals, els rentadors, on en les jardineres públiques, fanals i diversos racons llueixen les flors: “Ens en falten cent més per instal.lar”, deien Joana Jurado i Fàtima Torrents, del Grup Retalls.

Decoració al carrer Major i davant l’Ajuntament. Foto: DiariTots21

I a la tanca que voreja el parc de les Escoles Velles, 14 llibres de format gran fets amb goma i paper adornen l’enreixat: obres centrals de la literatura universal i també catalana a la vista de tothom, títols triats per la Biblioteca Municipal, tal com explicava la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, de qui sorgí la idea.

La regidora de Cultura, Dolors Fortuny, davant un exemplar de llibre gegant. A sota, aspecte de l’exposició. Fotos: Diari Tots21

A la mateixa plaça de les Escoles Velles arrencava l’exposició de Sant Jordi formada per lletres de grans dimensions que recorden la diada: cadascuna d’elles, decorada de manera lliure per 14 entitats del poble. “L’any que ve ampliarem el text de manera que puguin incorporar-se més associacions”, explicava Fortuny. La jornada ha continuat amb l’actuació musical de l’Escola Municipal de Música, que ho ha fet en tres escenaris diferents i encadenant les seves actuacions: primer a les Escoles Velles, després davant l’edifici consistorial i finalment a la plaça de l’Església.

Tot és a punt ja, doncs, per l’arribada de Sant Jordi a Constantí, on els colors brillen de manera diferent cada 23 d’abril.

 

Constantí es prepara per gaudir d’una diada de Sant Jordi amb activitats al carrer

Les activitats culturals i festives es concentraran durant tot el dimarts 23 d’abril al carrer Major. Foto: Cedida

Constantí es prepara per celebrar un Sant Jordi ple d’activitats culturals i festives que es concentraran durant tot el dimarts 23 d’abril al carrer Major, que des de fa uns anys s’ha convertit en el centre neuràlgic d’aquesta diada. Durant els dies previs l’ambient de Sant Jordi ja es viu als carrers i places del municipi, amb la decoració que un any més s’ha preparat especialment per a l’ocasió amb la decoració floral a places, carrers i equipaments municipals, i diverses novetats.

El dimarts 23 d’abril, des de les 10 del matí, el carrer Major tornarà a acollir les paradetes de Sant Jordi amb la presència d’entitats, associacions, els serveis socioeducatius municipals i Constantí Ràdio, que emetrà una programació especial.  A més, al llarg de tot el dia tindrà lloc una mostra de tallers i oficis tradicionals. Durant el matí, es farà a la plaça de l’Església una sessió de contes infantils amb música en directe: “Toca’m un conte”, a càrrec de la companyia Cuentropia.


Altres notícies:


Les activitats continuaran a la tarda amb la representació de la Llegenda de Sant Jordi i una mostra de balls tradicionals a càrrec dels Balls de Cercavila de la Societat El Casino. La jornada finalitzarà amb la tradicional Ballada de Sardanes, amb l’actuació musical de la Cobla Dansaires del Penedès. Durant tot el dia també es podrà veure una mostra del bestiari i els elements que conformen el Seguici Popular al municipi,

D’altra banda, durant tota la setmana vinent també hi ha haurà jornada de portes obertes a l’antic refugi, que es podrà visitar fent inscripció prèvia a través del correu mmasia@constanti.cat o al telèfon 977 52 40 36.

L’artista Pilar Díaz presenta l’exposició ‘Universo creativo’ a la Biblioteca de Constantí

L’artista local Pilar Díaz, a la biblioteca municipal, envoltada de llibres i d’algunes de les seves obres. Foto: Cedida

Dins del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”, s’ha inaugurat a la Biblioteca Municipal de Constantí l’exposició “Universo creativo”, de l’artista local Pilar Díaz. Es tracta d’una exposició de pintura que gira al voltant de la infància i la figura femenina, utilitzant la tècnica de l’oli principalment, encara que també hi ha tècniques mixtes principalment aquarel·la i grafit. A l’exposició es pot veure l’obra més recent de l’artista, però també s’hi han inclòs pintures que no s’havien exposat anteriorment i que li feia il·lusió compartir. El color és el gran protagonista, cromàticament predominen els colors càlids

L’artista explica que la inspiració o la motivació a l’hora de crear sempre ve acompanyada per l’observació del seu entorn. L’art, la música, la literatura, el cinema, la moda sempre han estat una font per crear un ventall de pintures que conformen aquesta exposició. Escriptores com Isak Dinessen, Isabel Allende, heroïnes literàries com Ana Karenina i Lisbert Salander han estat referents per realitzar quatre il·lustracions.


Altres notícies:


L’òpera ha estat també inspiració per unir en un llenç les figures de (Carmen. La Traviata, Turandot i Madame Butterfly) i realitzar quatre il·lustracions sobre aquestes òperes. El món de la moda també hi té un espai. La figura de la seva mare també és present amb tres pintures. És una forma d’homenatjar-la després de la seva mort.

L’exposició, que es podrà veure fins el dia 28 de juny, es mostra diferenciada en dues parts: Infància a la part baixa de la Biblioteca i la figura femenina al pis de dalt.

 

S’obren les inscripcions per a la VII Caminada de Primavera a Constantí

Cartell de la caminada de Primavera d’enguany. Foto: Cedida

Des d’aquesta setmana ja es poden fer les inscripcions per a la VII Caminada de Primavera a Constantí, que tindrà lloc el diumenge 28 d’abril. Es tracta d’una de les activitats habituals i més participatives del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”. Durant la caminada d’aquest any es farà una visita a la planta solar fotovoltaica de IOSA Green Energy, la més gran construïda fins ara a Catalunya amb una superfície de 17, 46 hectàrees i que es troba situada a la zona de “Mas de Cabaler”, al nord-est del polígon industrial de Constantí.

Seguidament, s’anirà fins a l’ermita de Sant Ramon on tindrà lloc el dinar de germanor. A la sobretaula es farà un taller de danses del món, a càrrec dels Balls de Cercavila de la Societat El Casino.

Les inscripcions es poden fer a l’OAC de Serveis Socials, al carrer Sant Pere 49, al correu mmasia@constanti.cat o al telèfon 977 52 40 36. El preu del dinar és de 12 euros i tots els participants rebran una samarreta de regal. La sortida està prevista a les 10 h. des del Parc de la Mòbila.

Constantí obre un parc solar de 15 ha i rep llum verda per un segon de 50 ha

Vista aèria del parc solar de 15 ha que s’ha connectat aquest abril, ubicat al costat del polígon Constantí. Foto: Cedida

La Ponència d’Energies Renovables ha donat llum verda, amb condicions, a la declaració d’impacte ambiental de projecte de central solar fotovoltaica Bellisens 50 MWP, que preveu instal·lar 76.920 panells en 49,52 hectàrees de terreny agrícola del terme de Constantí. La planta, de 50 MW de potència i promoguda per l’empresa Celtis Solar, SL, preveu també una línia d’evacuació d’alta tensió soterrada de 2,8 quilòmetres i una nova subestació elèctrica.

El Departament d’Acció Climàtica ha fet pública l’aprovació del tràmit que incorpora l’obligació per al promotor d’executar diverses mesures correctores en matèria d’espais de connectivitat, manteniment de camins existents o la preservació de la flora, la fauna i el paisatge.

Es connecta una nova planta de 15 hectàres

Per altra banda, Solargest Renovables SL, empresa dedicada a la instal·lació i manteniment de plaques solars i energies renovables al Camp de Tarragona, ha anunciat que realitzarà el manteniment de la que a hores d’ara és la planta solar més gran de Catalunya. Es tracta d’un parc solar de 15 hectàrees format per 27.274 mòduls amb una potència total de 16,6 MW, ubicat també al terme de Constantí, en aquest cas al costat mateix del polígon industrial. Aquest parc solar s’ha connectat a la xarxa a inicis d’aquest mes d’abril.


Altres notícies:


Solargest durà a terme el manteniment integral de tot el parc i desenvoluparà les tasques de treballs elèctrics i anàlisis termogràfics de tots els components dels equips ubicats al parc. Així mateix, cal destacar que la neteja dels mòduls es durà a terme mitjançant robots.

El CEO de Solargest, Gerard Pagès, remarca que els manteniments en les instal·lacions fotovoltaiques “són bàsics per garantir un rendiment òptim de la planta i poder conservar els equips en perfecte estat, ja que són instal·lacions que tenen una vida útil molt llarga (més de vint-i-cinc anys), sempre que existeixi un treball permanent”.

 

Constantí mostra la seva solidaritat per commemorar el Dia Mundial del Parkinson

La jornada va servir per recaptar fons per a la futura Associació d’afectats de Parkinson a Tarragona. Foto: Cedida

Aquest diumenge 14 d’abril s’ha celebrat a Constantí una jornada solidària i benèfica que, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Parkinson que es commemorava el passat el dia 11 d’abril, ha recaptat fons per a la futura Associació d’afectats de Parkinson a Tarragona.

Amb el lema “Amb tu, ho farem possible”, durant tot el matí es van instal·lar parades d’artesania i un mercat de productes de segona mà, i també es van posar a la venda diversos productes fets a mà per les persones usuàries de la unitat de Parkinson precoç de l’Hospital de dia del Centre Sociosanitari Francolí. També hi va haver una actuació musical a càrrec de la formació Dianne 35 i es va fer un vermut solidari.

L’acte central de la jornada va comptar amb la col·laboració del Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí i del Club Patí Constantí que van presentar, a la Plaça de l’Església, una coreografia conjunta preparada especialment per a l’ocasió i mostrant les lletres de la paraula Parkinson.


Altres notícies:


La d’aquest diumenge a Constantí ha estat una de les múltiples activitats que promou un col·lectiu de persones afectades pel Parkinson, amb l’objectiu de normalitzar i visibilitzar aquesta malaltia. Entre aquestes iniciatives, s’ha publicat el llibre “A la sombra del Parkinson”, que exposa quinze relats de persones diagnosticades de Parkinson i que reivindica la necessitat de normalitzar la malaltia.

L’objectiu és constituir una associació d’afectats per la malaltia a Tarragona, que pugui ser un punt de trobada per als malalts i els seus familiars i que ofereixi també la possibilitat de realitzar i compartir activitats.

 

Óscar Sánchez: ‘Constantí viu un procés de transformació en molts sentits’

Óscar Sánchez, l’alcalde de Constantí. Foto: Cedida

Óscar Sánchez, l’alcalde de Constantí, afronta el tram final del primer any del nou mandat amb els pressupostos aprovats des de finals de desembre passat i amb diversos fronts inversors i de millora de la via pública que repassa en aquesta entrevista amb el DiariTots21, junt a altres temes destacats, com la gestió de la brossa o l’arribada d’empreses al polígon industrial.

L’Ajuntament ha tancat l’any 2023 amb un romanent de tresoreria d’un milió d’euros. Per què és tan elevat i en què destinaran els diners?

És tan elevat perquè a l’hora de confegir el pressupost municipal seguim una política molt prudent. També en els impostos, on fixem sempre la banda més baixa en ingressos i quan fem la liquidació apareixen més sobrants. Per exemple, en l’Impost de la Construcció busquem el marge més baix. O en l’arribada d’empreses al polígon sempre apareixen noves empreses que no estaven contemplades. Ho fem també amb la resta d’impostos.

I al pressupost no inclouen inversions, però en canvi estan invertint cada any. Com ho fan?

Pressupostem les inversions, però les dotem més endavant amb el romanent de tresoreria. Amb el que hem ingressat de més fem inversió. El pressupost de l’Ajuntament és d’11 milions d’euros. És molt similar al de l’any passat, amb un lleuger increment degut a noves inversions al polígon industrial.

Heu decidit baixar un 10% l’IBI quan la resta d’ajuntaments els puja. Per què?

Hem hagut de complir la llei de residus de l’Estat i recaptar per la taxa de la brossa el seu cost real. La llei no ens deixava cap marge. La taxa de la brossa puja un 80% perquè era molt baixa: el cost l’assumia l’Ajuntament, però la llei ja no et permet fer-ho. I per equilibrar-ho l’hem hagut de pujar, però per compensar-ho hem abaixat l’IBI. També s’explica el descens de l’IBI perquè tenim una bona situació econòmica.

Imatge del nou edifici que serà seu de la sala de vetlles

Esteu en el tram final del pla d’inversions 2021-24. Quines seran les principals inversions que farà l’Ajuntament?

La sala de vetlles té molt avançada la part interior i quedarà pendent l’exterior de l’edifici. Esperem que després de l’estiu pugui entrar en funcionament. Paral.lelament estem creant la funerària supramunicipal del Camp de Tarragona amb Reus, Salou i Vila-seca. Oferirà un servei de qualitat, cent per cent públic i amb un preu més econòmic que el del mercat privat. La sala de vetlles està situada entre el poble i el cementiri, de manera que la gent gran hi podrà anar a peu. Era una obra molt esperada.

Com es troba el futur Centre Cultural Teatre Auditori?

Al 2021 vam pactar canvis amb l’oposició per adequar-lo a l’actualitat, com ara la necessitat que tingui plaques fotovoltaiques, que no estaven comtemplades a l’anterior projecte. El volem fer més polivalent, no només un Teatre Auditori, sinó un recinte cultural on hi pugui anar la ràdio, l’Escola de Música, i que disposi d’instal.lacions noves i de qualitat.

Vam fer un concurs d’idees entre arquitectes i tenim l’esborrany del projecte executiu. Ens vam trobar amb un inconvenient i és que comptàvem amb un ajut de la Generalitat. Amb aquesta partida Catalunya hagués tingut un nou equipament escènic, però no es va contemplar. Per tant, el finançament recaurà en l’Ajuntament, parlem de 3,8 milions d’euros. Tenim fixada una partida de 2 milions en l’actual pla d’inversions, però faltaran gairebé dos milions més. Volem tirar-lo endavant en el nou pla d’inversions. Ens agradaria que enguany puguessin començar les obres, però abans volem tenir el 100% del finançament assegurat, i que no ens passi com va passar abans, que l’obra va quedar aturada. Un cop en marxa, la idea és crear una programació escènica estable.

Imatge virtual de la piscina coberta

En quina fase es troba la futura piscina coberta?

La volem ubicar entre els col.legis Centcelles i Ramon Bergadà i vam haver de canviar els usos del sòl, i fer un concurs d’idees per al projecte. Estem en fase de revisió del projecte per tal de rebaixar partides econòmiques. Acabat aquest procés licitaríem la construcció i la seva gestió. El Centre Cultural serà cent per cent municipal i la piscina coberta sortiria a concessió: una empresa la construiria i l’explotaria durant 20 anys.

Quin calendari teniu per a la piscina coberta?

La idea és començar les obres aquest mandat. L’entorn tindrà un edifici nou, amb gimnàs, quatre pistes de pàdel i altres serveis. Serà un complex esportiu molt notable i donarà molta vida a l’avinguda Onze de Setembre.

Imatge virtual del futur entorn de la Muralla

També remodelareu la muralla medieval del carrer Sant Pere. Quan es farà?

Ja tenim prevista la partida. Vam expropiar sis cases i tenim el projecte per al seu enderrocament. Després es farà un estudi de la muralla, i encabat el projecte de rehabilitació.

Què hi fareu a la zona?

L’entorn serà un jardí amb pedres i tota la Muralla estarà reformada. També voldríem tirar a terra una altra casa que hem adquirit, davant la Biblioteca, fer la plaça una mica més gran i canviar el paviment. I en un futur millorarem tot el carrer de la Font. Aquesta actuació tindrà lloc en el proper mandat.

També estan executant obres de manteniment als carrers

Estem fent molt d’arranjament de la via pública i d’edificis municipals, petites millores que eren necessàries, voreres, senyalització, etcètera. De fet no parem d’actuar en aquest camp. Al 2023 vam viure la segona inversió més important de la història de l’Ajuntament: dos milions d’euros, i de fet la més important va ser un any abans. Constantí estava totalment paralitzat i el nostre objectiu era i és transformar-lo. Per una banda, a nivell cultural oferim un amplíssim ventall d’activitats, i d’altra banda, tirem endavant la transformació de l’entorn públic, amb renovació de carrers i de serveis.

Diversos exemples de millores que s’han fet als carrers de Constantí

Ara podem comprovar que les inversions que hem fet aquests anys han donat com a fruit que en plena sequera a Catalunya, el rendiment de la nostra xarxa hídràulica es de les més elevades de Catalunya: cada cop que obrim un carrer per fer-ne millores canviem totes les canonades d’aigua. No és només una millora estètica sinó de rendiment de l’aigua. Hem canviat tota la xarxa del grup Centcelles, els carrers Sant Pere, Barcelona, Major, l’entrada des del polígon Riu Clar, carrer Falset, Raval de Sant Cristòfol, carrer Girona, Serapi, dels Horts,… I vam destinar 700.000 euros a fer el dipòsit de l’aigua nou, ja que no estava en funcionament perquè presentava esquerdes. Estem canviat la gespa natural en rotondes o en parcs per gespa artificial, que vam extreure del camp de futbol, camp que vam renovar. Justament, hem tingut recentment molts equips de futbol a la Costa Daurada Cup i aquests se sorprenien gratament de les instal.lacions que tenim.

En definitiva, quan vam entrar a governar ens vam trobar amb un Constantí paralitzat, on no es feia res o molt poc, i ara l’hem canviat completament de manera que volem ser un poble de primera al Camp de Tarragona de la mà d’aquest procés de transformació, tot i que sóc conscient que queden moltes coses per fer. Crec que aquest és el camí i la ciutadania ha vist un canvi i ho valora quan vénen les eleccions. Tenim un molt bon equip que es fa un fart de treballar i intentem fer-ho el més ràpid possible malgrat els impediments que les lleis et plantegen a l’hora de tramitar els projectes. Un alcalde del Baix Llobregat em deia que en quatre anys només li havia donat temps per asfaltar un carrer.

Què fan per fomentar l’ocupació?

Hem promogut plans d’ocupació de manera que cada sis mesos en tirem endavant un, és una proposta que abans que nosaltres entréssim a governar no es feia. Donem l’opció a gent desocupada de treballar a l’Ajuntament en tasques de manteniment, neteja o de serveis. I amb els plans d’ocupació provoquem que gent que desistia de trobar feina, s’apunti a l’atur. El polígon industrial contracta molta gent de Constantí.

Imatge aèria del polígon de Constantí

Quines novetats en implantacions esperen al polígon industrial?

Tenim dues naus que s’han construït i que estan pendents que arribi una empresa finalista de logística. A banda, estem desenvolupant la zona de Les Gavarres, també un pla parcial a l’entrada del polígon, a més de l’escola de pilots de motociclisme i la nova rotonda nord. Finalment, junt amb la Generalitat, construirem la rotonda sud, a la carretera de Reus, perquè l’accés al polígon sigui més segur. Aquesta rotonda enllaçarà, en un futur, amb l’Aeroport, fet que beneficiarà l’arribada d’inversions. És a dir, seguim en la línia de donar-li una marca al polígon.

Com està el projecte d’instal.lació de Lidl?

S’instal.larà a Les Gavarres. Serà una inversió molt potent, amb una superfície de 200.000 metres quadrats de sostre de nau, és a dir, de l’edifici. En aquests moments s’està tramitant el pla parcial amb els propietaris, s’està demanant informes sectorials a Adif, Carreteres, l’ACA,… I estem negociant amb Ematsa signar un conveni per a l’arribada de l’aigua, ja que Ematsa dóna servei al polígon Riu Clar, que es troba situat al costat de Les Gavarres. Esperem que abans que acabi el mandat puguin començar les obres. Aquest centre de Lidl donarà servei a tot el sud d’Europa, a França, Espanya i Portugal. He de subratllar que la Cambra de Comerç de Tarragona ens va ajudar molt en l’arribada d’aquesta inversió. Aquestes actuacions ens donaran un cop de mà per tal d’afrontar les grans obres que volem fer al poble, com la millora de carrers i la construcció o acabament d’equipaments.

El parc de 19 habitatges de lloguer social de Constantí. Foto: Cedida

Heu posat en marxa 19 habitatges socials de lloguer. Com ha estat?

En primer lloc vull comentar que tenim un conveni amb l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat i disposem de tècnics que estan ajudant a crear comunitats de veïns al grup Centcelles per tal que puguin rebre ajuts per afrontar les millores en les esquerdes. Vam demanar a l’Agència de l’Habitatge que la Generalitat comprés aquests 19 habitatges per posar-los a disposició de la gent de Constantí, una condició que els vam remarcar. Aviat sortiran les bases per a l’adjudicació dels pisos. Hi ha una part destinada a gent jove i una altra, a persones majors de 50 anys. Són pisos nous, d’entre 80 i 90 metres quadrats, amb traster i pàrquing situats al carrer Jaume I. Estem molt satisfets perquè s’ha assolit l’objectiu que teníem de posar aquest parc d’habitatges, que estava tancat, a disposició de la ciutadania de Constantí.

Us heu reunit amb entitats per planificar les activitats com festes majors i d’altres. Quin objectiu teniu?

Nosaltres som representants dels nostres veïns i hem d’escoltar-los i recollir les seves idees, i també els expliquem l’acció que estem fent. Crec que actuem amb transparència i que ens caracteritzem per tenir un contacte directe amb la gent. I en el camp cultural, hi apostem a fons com a eina de formació i de cohesió social.

Quines prioritats teniu en seguretat?

No estàvem obligats a tenir Policia Local, però en el seu dia es va veure convenient crear el cos i nosaltres hem ampliat el número d’agents, tenim un caporal i dos agents més, i dos auxiliars administratius. Comptem amb més material i aprovarem un nou conveni per millorar les condicions laborals. També donarem el vist-i-plau a la relació de llocs de treball, on la conseqüència directa serà un increment de sou de tots els funcionaris de l’Ajuntament i als agents de la Policia Local. En seguretat cal dir que a mitjans de 2023 vam patir petits furts continuats, això és cert. Ara la cosa ha canviat i tenim pau.

Constantí es troba al mig de la futura àrea metropolitana i formeu part del grup de set municipis promotors. Què espereu de la futura àrea?

Constantí ha de beneficiar-se de l’àrea metropolitana en molts sentits, en matèria energètica, de residus, i sobretot en transport públic.

El transport públic és un forat negre a Constantí?

Sí. El servei és de finals dels anys 80, anticuat. No té sentit que Tarragona tingui una empresa municipal de transports que generi un alt dèficit, que Reus també presenti dèficit i que Vila-seca tingui també el seu transport públic. Cal donar servei a tota la població perquè la interacció dels ciutadans en aquests municipis és diària.

Necessiteu més freqüències de pas d’autobusos?

Necessitem la interrelació de tots els municipis amb una única empresa que doni servei a tots, com passa a l’àrea metropolitana de Barcelona. Patim poques freqüències de pas, especialment per anar al polígon industrial. També tenim mancances amb la connexió amb Tarragona, a part que els autobusos haurien de ser més sostenibles, oferir més comoditats i presentar un millor preu al ciutadà. Properament mantindrem una reunió amb tècnics dels ajuntaments per seguir treballant en aquesta línia. La concessió d’autobusos acaba el 2028 i ho hem de tenir llest abans.

En sostenibilitat tenen previst instal.lar plaques fotovoltaiques?

Tenim l’empresa IOSA Green Energy al polígon, que ha instal.lat un camp de plaques de 17 hectàrees i només li queda pendent que rebi el permís de la Generalitat per connectar-se amb la subestació. Subministrarà a tot el polígon industrial amb energia verda. És un polígon logístic i per tant no necessita tanta energia com altres polígons industrials, com passa amb el químic.

Si hagués de fer un resum de la tasca de l’equip de govern, com ho definiria?

La clau és el procés de transformació, tant a nivell cultural, de via pública i d’atenció a les persones. Crec que la ciutadania ho està valorant.

 

Constantí recapta fons per a la futura Associació d’Afectats pel Parkinson

Imatge del carrer Major de Constantí, on es faran els actes. Foto: Cedida

Aquest diumenge 14 d’abril se celebrarà a Constantí, una jornada solidària i benèfica que, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Parkinson que es commemora anualment l’11 d’abril, recaptarà fons per a la futura Associació d’afectats de Parkinson a Tarragona. Amb el lema “Amb tu, ho farem possible”, la jornada s’iniciarà a les 11 h. al carrer Major i comptarà amb la col·laboració del Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí i del Club Patí Constantí.

Durant tot el matí s’instal·laran parades d’artesania i un mercat de productes de segona mà, i també es posaran a la venda diversos productes fets a mà per les persones usuàries de la unitat de Parkinson precoç de l’Hospital de dia del Centre Sociosanitari Francolí. També hi haurà actuacions musicals i un vermut solidari.


Altres notícies:


Aquesta és una de les múltiples activitats que promou un col·lectiu de persones afectades pel Parkinson, amb l’objectiu de normalitzar i visibilitzar aquesta malaltia. Entre aquestes iniciatives, s’ha publicat el llibre “A la sombra del Parkinson”, que exposa quinze relats de persones diagnosticades de Parkinson i que reivindica la necessitat de normalitzar la malaltia.

L’objectiu és constituir una associació d’afectats per la malaltia a Tarragona, que pugui ser un punt de trobada per als malalts i els seus familiars i que ofereixi també la possibilitat de realitzar i compartir activitats com tennis taula, golf, cal·ligrafia o, senzillament, caminar. De moment, ja són una trentena de persones les que s’han posat en contacte per tirar endavant el projecte i donar-li forma jurídica.

 

Arriba el I Trofeu Vila de Constantí de Gimnàstica Rítmica i Gimnàstica de Grup

El certamen serà aquest dissabte i comptarà amb la presència de 375 gimnastes a Constantí. Foto: Cedida

El Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí acollirà aquest dissabte, 13 d’abril, el I Trofeu Vila de Constantí de Gimnàstica Rítmica i Gimnàstica Estètica de Grup. Un esdeveniment esportiu que, per primera vegada, organitzarà el Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí. La previsió és que la cita compti amb la participació de gairebé 375 gimnastes d’un total de 16 clubs procedents de Catalunya i d’Andorra.

En la jornada d’aquest dissabte, durant el matí es farà la competició de gimnàstica rítmica individual amb unes 110 actuacions. Ja a la tarda, tindrà lloc la rítmica conjunts i s’intercalarà amb la Gimnàstica Estètica de grup.

Recordem que el passat mes de març, el Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí va organitzar la I Fase Autonòmica i el I Open AGEGCAT de Gimnàstica Estètica de Grup d’aquest any 2024.

 

La Unió de Botiguers de Constantí celebra la trobada anual del comerç local

Foto de família dels assistents a la trobada de la UB de Constantí. Foto: Cedida

Constantí ha celebrat el darrer cap de setmana la trobada anual del comerç local, que organitza la Unió de Botiguers de Constantí amb la col·laboració de l’Ajuntament. El restaurant Mas Folch ha acollit, un any més, aquest acte en què l’Ajuntament de Constantí ofereix una reconeixement als comerços i establiments del municipi.

Aquesta ha estat la cinquena edició d’aquest àpat de germanor del comerç local. A diferència de les anteriors edicions, en què es va fer un sopar, aquest any s’ha la trobada va consistir en un dinar que ha comptat amb la presència d’una vintena comerços adherits a la Unió de Botiguers de Constantí, a més de diversos representants municipals.

La jornada va finalitzar amb un sorteig de vals de descompte i l’entrega de detalls per als assistents.

 

El CAT i Endesa X creen el parc solar més gran de l’Estat en un equipament d’aigua

Els dipòsits del CAT a Constantí acullen 1.902 panells, que produeixen un 17,7% de l’electricitat del recinte. Foto: Tots21

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i Endesa X han inaugurat aquest dimarts a Constantí, al centre d’operacions que el CAT té entre les autovies T-11, A-7 i l’AP-7, el major parc fotovoltaic sobre dipòsits d’aigua de tot l’Estat.

La nova planta de producció energètica ha de permetre al consorci avançar en el seu pla per assolir l’objectiu que un 15% de l’energia necessària en tots els seus processos sigui en model autoconsum. De fet, els 1.902 panells instal·lats sobre els 9.200 metres quadrats de dipòsits existents al costat de l’autovia entre Tarragona i Reus permetran proveir el 17,7% d’energia que consumeix aquest centre, donat que s’estima que produiran 1.610 MWh anuals d’energia neta.

Malgrat aquestes bones xifres, el nou equipament d’autoproducció estrenat aquest dimarts es quedarà curt si es compara amb l’energia necessària en tots els processos del CAT –des de la captació als canals del riu Ebre fins a arribar a cada municipi–, donat que les operacions de bombeig i, principalment, la depuració de l’aigua, requereix una despesa molt important d’energia. És per això que el nou parc fotovoltaic de Constantí es pot considerar només l’inici d’un projecte que es completarà durant l’últim trimestre de 2024 a l’Ampolla.

L’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Baix Ebre acollirà la segona fase del pla, consistent en una planta encara més gran que la del Tarragonès, on s’instal·laran més de 6.600 plaques i que ha de permetre produir, de forma conjunta 4,7 MWh anuals d’electricitat. La previsió del CAT és que, amb tota aquesta energia autogenerada, a finals d’aquest exercici s’arribi a produir un 10,2% de l’electricitat que utilitza en la totalitat dels seus processos.


Altres notícies:


El president del consorci, Joan Alginet, s’ha mostrat molt satisfet pel pas endavant que ha fet l’organisme amb aquest nou parc solar de Constantí i l’Ampolla i ha reconegut que “avui no és el final de res, sinó que és l’inici, donat que estem absolutament compromesos amb anar més enllà i incrementar el percentatge d’autoconsum fins al 15% d’energia autogenerada per al 2026”. En aquesta línia, Alginet ha indicat que es valoren “totes les opcions possibles i s’estudien de tots els recursos disponibles” per continuar fomentant l’autogeneració energètica. Finalment, el responsable del consorci ha recordat l’entitat és pionera des de fa prop de dues dècades en les energies netes i que des de 2022 el 100% de l’energia que consumeix és d’origen renovable.

El director d’Endesa a Catalunya, amb el president del CAT i la directora de l’ICAEN, a la nova planta solar. Foto: Cedida

Per la seva banda, el director d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís, ha destacat el valor de l’acord entre el consorci i Endesa X, donat que l’empresa assumeix el cost de la inversió, el seu manteniment i l’operativa i permet l’ens “fer el seu procés de descarbonització sense comprometre els seus recursos econòmics”. De fet, Endesa X –empresa de manteniment i serveis integrals del Grup Endesa– invertirà un total de 5,6 milions d’euros en el projecte del CAT, entre la planta de Constantí i la de l’Ampolla, quantitat que compensarà durant deu anys en la seva facturació pel subministrament que realitza al consorci. D’aquesta manera, l’empresa també s’assegura ser la subministradora de l’ens durant tot aquest temps, fet prou important tenint en compte que el CAT té un contracte de subministrament elèctric de fins a 59 GWh de consum anual.

Finalment, la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Marta Morera, ha volgut indicar que projectes com el del Consorci d’Aigües permeten a Catalunya continuar avançant en l’autogeneració d’electricitat i ha remarcat que, “estem desmitificant allò de què Catalunya és a la cua de les renovables” i ha assegurat que “cada vegada estem més en la zona mitjana i apropant-nos a la zona alta, sobretot en projectes d’autoconsum com aquest”, els quals s’han multiplicat al llarg dels darrers anys. En l’àmbit general, Morera ha reconegut que s’ha fet molta feina per tal de donar facilitats en l’aprovació de nous projectes i creu que aquesta és la clau per arribar als objectius previstos d’autogeneració.

 

El dinar de Pasqua de l’Associació de Pensionistes de Constantí reuneix 130 persones

Després del dinar es van fer diversos sortejos i els assistents van poder gaudir d’una actuació musical. Foto: Cedida

El Pavelló Poliesportiu de Constantí ha acollit aquest diumenge, 7 d’abril, el tradicional dinar de pasqua organitzat per l’Associació de Pensionistes i Jubilats del municipi. La jornada festiva i de germanor va reunir uns 130 assistents que van rebre una mona de pasqua com a obsequi.

Després del dinar es van fer diversos sortejos i els assistents van poder gaudir d’una actuació musical, amb peces tradicionals de l’Europa de l’Est i dels Països Catalans.

L’acte s’emmarcava en la programació del cicle “Fes cultura, Fes Salut”, que ha començat aquesta setmana i que s’allargarà fins ben entrat el mes de juny amb una programació de més de vuitanta propostes obertes a tot tipus de públic que inclou des de presentacions de llibres, xerrades, tallers, clubs de lectura, concerts i activitats musicals o esportives, fins al 17 de juny.

 

Comença el cicle “Fes Cultura, Fes Salut” 2024 a Constantí

Cartell del “Fes Cultura, fes Salut” d’enguany. Foto: Cedida

Aquesta setmana s’inicia a Constantí una nova edició del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”, que aquest any s’allargarà fins ben entrat el mes de juny amb una programació de més de vuitanta propostes obertes a tot tipus de públic que inclou des de presentacions de llibres, xerrades, tallers, clubs de lectura, concerts i activitats musicals o esportives, del 4 d’abril fins al 17 de juny.

Els actes començaran aquest dijous 4 d’abril amb una sessió de jocs de taula en família a la Biblioteca Municipal i amb la presentació de les actes del congrés “El monument tardoromà de Centcelles” realitzat l’any 2022. El dissabte 6 d’abril arribarà el VII Aplec d’Aplecs Modernistes dels Països Catalans a la Societat El Casino, i el diumenge 7 d’abril es farà el tradicional Dinar de Pasqua de l’Associació de Pensionistes i Jubilats. El dissabte 13 d’abril s’inaugurarà, a la Biblioteca Municipal, l’exposició “Universo creativo” de l’artista local Pilar Díaz, i el diumenge 14 d’abril arribarà una de les novetats de la programació d’aquest any, una jornada benèfica per commemorar el Dia Mundial del Parkinson. El mateix 14 d’abril, al Sindicat Agrícola, es farà una xerrada i un dinar de germanor.

El dijous 18 d’abril, i en el marc de la celebració dels 25 anys de Constantí Ràdio,  tindrà lloc una xerrada sobre mitjans de comunicació local a càrrec de la meteoròloga Gemma Puig. El divendres 19 d’abril es farà la inauguració de la decoració especial de llibres i roses que guarnirà diversos espais del municipi durant tot el mes d’abril. Per acompanyar aquesta inauguració, l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens” oferirà actuacions a les diferents localitzacions.

Com és habitual, la Diada de Sant Jordi serà un dels dies centrals del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”, amb les habituals parades d’entitats i associacions al carrer Major, una sessió de contes infantils amb música en directe, la representació teatral de la llegenda de Sant Jordi i els balls tradicionals, i la ballada de sardanes que clourà la diada.


Altres notícies:


El dissabte 27 d’abril arribarà una altra de les activitats habituals, el Recital de l’Associació Literària de Constantí a Centcelles. I el diumenge 28 d’abril tindrà lloc la VII Caminada de Primavera amb una visita a la planta fotovoltaica IOSA Green Energy i un dinar de germanor a l’ermita de Sant Ramon.

Entre les activitats del cicle d’aquest any cal destacar les diverses presentacions de llibres a la Biblioteca Municipal: “Agua y sed” de Fernanda Muñoz (el 16 d’abril), els “Contes a moltes mans” del curs 2023-2024 amb la participació de les escoles del municipi (30 d’abril),  “Els ranxos de la Gessa” de Gessamí Caramés (el 14 de maig), “A la sombra del parkinson”, de diversos autors ( el 16 de maig), “Conviure amb el dolor”, de diversos autors (el 24 de maig) i “Badalls de besllum”, de Xavier Reinoso (el 13 de juny)

Pel que fa a les xerrades relacionades amb l’àmbit de la salut, el divendres 26 d’abril es farà una xerrada sobre la “Menopausa. Abans, durant i després”, amb la fisioterapeuta Monste Aleu i la nutricionista Stephanie Chavez. Ja al mes de maig, tindrà lloc una xerrada de l’Associació Contra el Càncer sobre “Fisioteràpia preventiva” (2 de maig).

Més actes tradicionals i esports

Altres activitats habituals del cicle “Fes Cultura, Fes Salut” seran la Festa de les AMPAS (dissabte 4 de maig), l’homenatge als constantinencs deportats a Mauthausen (5 de maig), una nova edició dels Ludi Constantinenses al Conjunt Monumental de
Centcelles (17 de maig), el V Concurs de Paelles (19 de maig) o la tradicional Trobada de Puntaires (diumenge 26 de maig), a més de la presentació d’una nova edició del projecte “Centcelles, el nostre objectiu” al Conjunt Monumental de Centcelles, amb la participació de les escoles del municipi i l’Institut.

Ja al mes de juny arribarà la Trobada de Dones del Tarragonès (6 de juny) o el XIIè Concurs de Colles Sardanistes Vila de Constantí (9 de juny)

Les activitats esportives tampoc faltaran, un any més, en aquest cicle “Fes Cultura, Fes Salut”. Aniran des d’una Masterclass de zumba, el I Trofeu Vila de Constantí de Gimnàstica Estètica i Rítmica de Grup, sessions d’activitat física a l’aire lliure al Parc de Salut del carrer Major, o una demostració de dansa urbana amb els infants de les escoles Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà.

Tota la programació del cicle “Fes Cultura, Fes Salut” la podeu consultar a www.constanti.cat

 

Vídeos: Constantí se supera amb una Passió que culmina la Setmana Santa

L’entrada triomfal a Jerusalem. Foto: Tots21

Constantí s’ha superat Diumenge de Resurrecció portant de nou als carrers de la vila la Passió de Jesús, amb la participció de més de 80 persones, comandades per l’associació teatral Les Forques, dirigida per Marc Cardó.

Jesús, d’infant, amb Maria i Josep. Foto: Tots21

Vuit han estat els escenaris de la representació única, arrencant des de l’antic centre parroquial del carrer Major, davant l’Ajuntament, on un grup de recreadors han aparegut amb rams d’oliveres a les mans i cridant ‘Hosanna!’, mentre saludaven l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, en una escena molt viva, rica i plena d’entusiasme, que ha contagiat al públic, un inici potent d’una Passió que s’ha allargat durant gairebé tres hores i que ha acabat amb l’escena culminant de la Crucifixió de Jesús, envoltat del lladre bo i el lladre dolent, i la baixada de la Creu.

 

 

Cada escena tenia lloc en un espai diferent de la vila. La segona ha estat la infantesa i joventut de Jesús i la tria dels seus apòstols, escenes situades a les escales de la plaça de l’església, per passar al miracle de la resurrecció de Llàtzer, en un racó on s’ha simulat com Llàtzer tornava a la vida sortint de la tomba.

L’escena del Sant Sopar. Foto: Tots21

 

Uns metres més avall, al recinte ajardinat de la muralla, es representava la traïció de Judes, el Sant Sopar i el prendiment de Jesús, per encabat seguir l’escenar de Jesús a casa d’Herodes, el judici de Pilats i finalment, les escenes culminants, el Via Crucis, la Crucifixió i la baixada de la Creu, que ha tingut lloc a la Pista d’Estiu.

Prop d’una vuitantena de persones han mostrat el seu entusiasme per donar forma a aquest projecte des del repartiment d’actors i actrius, decorats i vestuari. Una de les grans novetats d’aquest any ha estat la introducció de diversos passatges musicals cantats. La Passió ha comptat un any més amb la col·laboració dels Armats de Constantí.

 

Constantí tanca 2023 amb un romanent de tresoreria de més d’1 milió d’euros

Durant el Ple també s’ha aprovat la memòria de l’empresa supramunicipal de serveis funeraris. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Constantí celebrat aquesta setmana ha donat compte de la liquidació del pressupost de 2023, que s’ha tancat amb un romanent de tresoreria lliure per a noves despeses d’1.107.518,44 euros, que es destinaran a noves inversions. Durant l’any 2023 s’ha assolit la segona millor xifra d’inversió pública històrica a Constantí, arribant als 2.257.000 euros.

Durant el Ple també s’ha aprovat l’augment retributiu addicional als empleats públics de l’Ajuntament de Constantí per l’any 2023, en aplicació de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2023.

Un altre dels punts destacats del Ple va ser l’aprovació definitiva de la memòria justificativa per a l’exercici de l’activitat econòmica de serveis funeraris mitjançant una societat pública de caràcter supramunicipal, constituïda pels municipis de Constantí, Vila-seca, Salou i Reus.

D’altra banda, també es va aprovar la incorporació de l’Ajuntament de La Canonja, al Consorci per a la gestió de la televisió digital terrestre del Camp de Tarragona (TACOALT).

 

La preinscripció al PFI 2024-25 de Constantí es podrà fer entre el 2 i el 9 de maig

Aquest serà el tercer curs d’Auxiliar de Comercialització i Productes de Logística a Constantí. Foto: Cedida

Ja han sortit publicades les dates per a la preinscripció del PFI (Programa de Formació i Inserció) del curs 2024-25 a l’Institut de Constantí. La publicació de l’oferta inicial es farà el 30 d’abril. Del 2 al 23 de maig es realitzaran entrevistes d’orientació. El període de presentació de sol·licituds, que es farà de forma telemàtica, serà entre el 2 i el 9 de maig. La matrícula es durà a terme entre els dies 2 i 8 de juliol

Aquest serà el tercer curs en que s’impartirà el PFI d’Auxiliar de Comercialització i Productes de Logística a l’Institut de Constantí, una de les novetats importants del projecte educatiu del centre en els últims anys. El programa s’adreça a nois i noies d’entre 16 i 21 anys, que no tenen el Graduat en Educació Secundària Obligatòria i volen formar-se en una professió. Té una durada d’un curs acadèmic (de setembre a juny), amb 1000 hores distribuïdes en 820 hores de formació en el centre educatiu i 180 hores de pràctiques en un centre de treball.


Altres notícies:


La superació d’aquest PFI comporta l’obtenció de certificació acadèmica i de professionalitat. Entre les sortides professionals del programa destaquen les tasques d’organització en un punt de venda, preparació de comandes, repartiment de productes a les proximitats (supermercats, premsa, menjar,etc..) i repartiment de productes a domicili

Les persones interessades poden contactar amb l’Institut de Constantí (Avinguda Onze de Setembre  s/n), al telèfon 977 524 011 o al correu pfi@institutdeconstanti.cat. Amb els PFI, d’una banda, es facilita la continuïtat formativa dins de la formació professional i, de l’altra, l’aprenentatge de les competències transversals i professionals necessàries per al món del treball.