TOTS 21

L’Institut de Constantí celebra l’acte cloenda de curs i inicia la matriculació per al curs 2021-22

Aquest passat dilluns 14 de juny es va fer l’acte de graduació, cloenda de curs i entrega d’orles als alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana s’ha iniciat el període de matriculació per al curs 2021-22 a l’Institut de Constantí. Del 14 al 18 de juny es poden matricular els alumnes que s’incorporen nous al centre. La matriculació es podrà fer de forma telemàtica. Del 28 de juny al 2 de juliol es podrà fer la matriculació per part dels actuals alumnes del centre. En aquest cas, també es donarà prioritat a l’opció telemàtica.

D’altra banda, aquest passat dilluns 14 de juny es va fer l’acte de graduació, cloenda de curs i entrega d’orles als alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat. Va ser un acte molt emotiu que va comptar amb la presència de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, i la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny. Degut a la situació sanitària l’acte no s’ha pogut fer amb la presència de les famílies. Tot i això, es va enregistrar i durant aquests pròxims dies es podrà veure a través del web i xarxes socials de l’Institut.

Durant aquesta setmana (15 i 16 de juny) s’han fet activitats de reforç per a l’alumnat d’ESO i s’han lliurat les notes de la tercera avaluació. Els dies 17 i 18 de juny es faran les proves extraordinàries i de recuperació de l’ESO. El curs finalitzarà aquest divendres 18 de juny.

Els dies 21 i 22 de juny, l’alumnat podrà acudir al centre per retornar els llibres del programa de reutilització, endreçar l’aula i acomiadar el curs amb el/la tutor/a corresponent.

Des de la direcció de l’Institut s’ha volgut destacar que aquest ha estat un curs excepcional i difícil i s’ha volgut fer un agraïment a tota la comunitat educativa, mestres, alumnes, personal de neteja i treballadors/es del centre, i famílies en general, per la seva actitud exemplar.

Redacció

 

S’inaugura l’exposició dels 40 anys de l’escola Centcelles

Un moment de la presentació de la mosta. Foto: Cedida

Aquest dilluns 14 de juny s’ha inaugurat a la Plaça de les Escoles Velles l’exposició «40 anys fent escola. 1980-81 · 2020-21» que commemora el 40è aniversari de l’escola Centcelles. L’acte ha comptat amb una àmplia representació de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Constantí, a més de representants de l’equip directiu, alumnes i l’Ampa de l’escola Centcelles i altres membres de la comunitat educativa.

Durant la inauguració de l’exposició, l’alcalde de Constantí Óscar Sánchez ha volgut expressar la seva felicitació a l’escola per aquests 40 anys i ha manifestat el seu agraïment a tot “l’esforç que ha realitzat tota la comunitat educativa especialment durant aquest curs escolar tan complex a causa de la pandèmia”. Per la seva banda, el director de l’escola Centcelles, Samuel Montes, ha subratllat que aquest era un “dia molt important per a Constantí” i ha volgut fer partíceps d’aquest 40è aniversari a tots els mestres, alumnes, treballadors i famílies, i en general, a “totes les persones que han fet possible aquests 40 anys d’escola Centcelles”.

L’exposició recull a mode de línia del temps una sèrie de fotografies des dels inicis de l’escola fins a l’època actual. Hi ha fotografies de l’antic emplaçament de l’escola, de la inauguració de l’ampliació de l’edifici en el qual es troba actualment i sobretot de les persones que han format part de la comunitat educativa i que han fet possible l’escola Centcelles. Tot un reflexe de l’evolució que ha experimentat el centre, a nivell social i pel que fa a la diversitat, en paral·lel al municipi de Constantí.

L’exposició «40 anys fent escola. 1980-81 · 2020-21» es podrà visitar fins a finals de l’estiu.

 

La Plaça de les Escoles Velles torna a gaudir de les sardanes en la IX edició del Concurs Vila de Constantí

El concurs s’ha dut a terme a la Plaça de les Escoles Velles. Foto: Ajuntament

La Plaça de les Escoles Velles ha tornat a acollir aquest diumenge 13 de juny una nova edició del Concurs de Sardanes Vila de Constantí. Després de l’aturada forçosa del concurs l’any passat a causa de la pandèmia, aquest any s’ha recuperat la celebració del concurs, que arribava a la seva IX edició organitzat pel Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí.

La cita ha comptat amb la presència de diverses colles sardanistes de totes les edats i categories, alevins, infantils, juvenils, veterans i grans. Entre les colles participants hi havia els Petits Floquets de Constantí i Xerinola de Tarragona (en categoria alevins), Floquets de Constantí i Petits Tarragona Dansa (en categoria infantil), Brots de Dintre del Bosc, de Manresa, i Nova Tarragona Dansa (en categoria juvenil), Dansaires del Penedès, del Vendrell, Dintre del Bosc, de Manresa, i Tarragona Dansa (en la categoria de grans) i Dansaires del Penedès, del Vendrell, i Toc de Dansa, de Tarragona (en categoria veterans). L’acompanyament musical de la cita sardanística ha anat a càrrec de la Cobla Reus Jove.

Aquesta ha estat una edició diferent a causa de la pandèmia i s’ha aplicat un protocol de seguretat acordat amb la confederació sardanista: les colles no disposaven de vestuaris, hi ha hagut espais delimitats per a cada colla, i era obligatori l’ús de mascareta i rentat de mans amb gel hidroalcohòlic. A més, no hi ha hagut interacció entre les colles, de manera que la tradicional ballada de la sardana germanor del final del concurs s’ha fet en grups reduïts.

Totes les colles participants van rebre com a detall una ampolla d’oli de Constantí, envasat sota la marca “Vil·la de Centcelles” de la DOP Siurana, i amb una impressió relativa a la data de l’esdeveniment. Aquesta ha estat la novena edició d’aquest Concurs de Sardanes Vila de Constantí, un concurs que es va recuperar l’any 2017 de la mà del Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, després que es deixés de celebrar l’any 1996.

Redacció

 

Èxit de participació a la Caminada Popular al voltant de la Ruta de l’aigua

La ruta repassa la història d’indrets i paisatges naturals i agrícoles on l’aigua hi juga un paper cabdal. Foto: Ajuntament

Unes 160 persones han participat aquest diumenge al matí a la Caminada Popular al voltant de la Ruta de l’Aigua organitzada per l’Ajuntament de Constantí. L’activitat s’havia de fer el passat diumenge 6 de juny com a cloenda als actes de la Setmana del Medi Ambient, però la pluja va impedir la seva celebració.

El punt de sortida va ser l’aparcament de davant del Mas de la Closa, i durant tot el recorregut la comitiva va comptar amb les explicacions del guia cultural Ferran Marín. La ruta proposada va seguir el recorregut de l’itinerari de l’App «Natura Local» que l’Ajuntament de Constantí ha presentat recentment com una nova eina informativa per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del terme.

La Ruta de l’Aigua permet fer una ruta-passejada pel terme de Constantí, donant un tomb (sentit horari) per conèixer l’aprofitament de l’aigua de l’antiguitat fins a l’època contemporània. Indrets com els banys romans i les escenes aquàtiques del mosaic paleocristià de la vil·la de Centcelles, l’aqüeducte del Pont de les Caixes i els molins medievals, que funcionaven amb aigua d’una sèquia. La ruta repassa la història d’aquests indrets i dels paisatges naturals i agrícoles on l’aigua hi juga un paper cabdal.

Redacció

 

S’inicia l’aplicació del tractament per reduir i controlar les plagues de paneroles a Constantí

L’aplicació del tractament preventiu s’ha iniciat aquesta setmana i tindrà una durada de tres setmanes. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana s’ha iniciat a diversos carrers del nucli urbà i equipaments municipals de Constantí, el tractament per prevenir, reduir i controlar la presència de paneroles en zones d’especial risc de proliferació d’aquests insectes. El control de paneroles es fa mitjançant desinsectacions intensives a la xarxa de clavegueram que realitza l’empresa Biocontrol, que s’encarrega del control integral de plagues a la via pública i als espais i equipaments municipals.

Cada any, amb l’arribada de la calor es produeix una proliferació de paneroles en el clavegueram que al vespre i durant la nit surten a la via publica a la recerca de menjar. Davant d’aquesta situació, a partir de l’experiència dels tractaments realitzats els darrers anys, s’executa un tractament preventiu a diverses zones del nucli urbà on la presència d’aquests insectes és més massiva i molesta per als veïns.

L’aplicació del tractament preventiu s’ha iniciat aquesta setmana i tindrà una durada de tres setmanes.

Redacció

 

L’Ajuntament de Constantí i AGBAR col·laboren per lluitar contra la pobresa i incentivar l’estalvi

L’acte de signatura ha anat a càrrec de l’alcalde, Óscar Sánchez, i de Jordi Pont Rubio, gerent territorial d’AGBAR. També ha estat present la regidora de Benestar Social de Constantí, Virginia Bautista. Foto: Ajuntament

Aquest dijous, 10 de juny, s’ha signat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Constantí un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i AGBAR, per a la creació d’un Fons de Solidaritat adreçat a famílies en risc d’exclusió social. Aquest conveni, que té una durada d’un any, té com a objectiu facilitar l’accés al consum bàsic d’aigua. L’empresa, prestadora de serveis relacionats amb el cicle integral de l’aigua a Constantí, destinarà una dotació de 2.000 euros. L’acte de signatura ha anat a càrrec de l’alcalde, Óscar Sánchez, i de Jordi Pont Rubio, gerent territorial d’AGBAR. També ha estat present la regidora de Benestar Social de Constantí, Virginia Bautista.

Concretament, aquest Fons de Solidaritat és un ajut que comportarà l’exempció del pagament dels conceptes de la factura de l’aigua que siguin de titularitat d’AGBAR, amb excepció del cànon de l’aigua (que depèn de la Generalitat), a aquelles persones que estiguin en situació de precarietat i vulnerabilitat econòmica. L’aplicació d’aquest Fons queda supeditada a què el consistori autoritzi, en els terminis establerts, els mecanismes previstos en el Protocol Regulador de Mesures Contra la Pobresa Energètica i la Vulnerabilitat Econòmica en allò que fa referència a l’emissió dels informes sobre la situació de risc d’exclusió per part dels Serveis Socials de l’Ajuntament.

Entre els criteris per a l’atorgament de l’ajut, l’Ajuntament i AGBAR valoraran que el consum sigui responsable i adequat a les persones que conviuen a l’habitatge, tenint en compte com a referència el consum de 100 litre/persona i dia que determina l’OMS. Les persones que compleixin els requisits establerts per l’Ajuntament de Constantí i vulguin acollir-se a l’ajut del Fons de Solidaritat, es podran adreçar als Serveis socials de l’Ajuntament per efectuar la corresponent sol·licitud via instància al registre de l’Ajuntament.

Modificacions en la taxa de l’aigua per afavorir l’estalvi

D’altra banda, cal recordar que en el Ple celebrat el passat mes de novembre de 2019, l’Ajuntament de Constantí va aprovar, per unanimitat de tots els grups municipals, modificacions en la taxa reguladora del servei de subministrament d’aigua potable, eliminant la quota de consum mínim (que suposava una facturació mínima de 20,38 €/trimestre) i substituint-la per una quota de manteniment (18,38 €/trimestre), que resultarà una reducció de 2€. Fins ara no existia cap incentiu a un estalvi real perquè l’abonat sempre havia de pagar el mínim de consum.

Tanmateix, es redueix la tarifa al primer tram de consum (de 0,849 a 0,12 €/m3), amb l’objectiu d’incentivar l’estalvi en el consum d’aigua. Igualment, la tarifa social de l’aigua, creada l’any 2018, també modifica el mínim i els trams de consum, per tal d’ajudar als perceptors de pensions mínimes i unitats familiars en situació d’atur. Aquestes modificacions entraran en vigor, després de totes les tramitacions administratives, al proper trimestre.

Redacció

 

Arriba la IX edició del Concurs de Sardanes Vila de Constantí

Aquest diumenge 13 de juny, a partir de les 18 h, la Plaça de les Escoles Velles tornarà a ser l’escenari d’una nova edició del Concurs de Sardanes Vila de Constantí. Després de l’aturada forçosa de l’any passat a causa de la pandèmia, es recupera la celebració del concurs que arriba a la seva IX edició organitzat pel Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí.

Aquesta serà la novena edició d’aquest concurs de Sardanes Vila de Constantí, que es va recuperar l’any 2017 de la mà del Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, després que es deixés de celebrar l’any 1996. La cita comptarà amb la presència de diverses colles sardanistes de totes les edats i categories: alevins, infantils, juvenils, veterans i grans, procedents de Tarragona, El Vendrell, Manresa o Constantí. L’acompanyament musical anirà a càrrec de la Cobla Reus Jove.

L’edició d’aquest any serà diferent a causa de la pandèmia i, atenent a la situació sanitària, s’aplicarà un protocol de seguretat acordat amb la Confederació Sardanista de Catalunya. En cas de pluja, el concurs es farà al Pavelló Poliesportiu.

Redacció

 

Finalitza la 2ª fase de la renovació de l’enllumenat del Grup Centcelles

Aquesta actuació suposa un estalvi energètic anual del 54 %. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí continua apostant per l’estalvi energètic i ja ha finalitzat els treballs de la segona fase de renovació de l’enllumenat públic al Grup Centcelles. Amb l’objectiu de mantenir els nivells lumínics i a la vegada aconseguir un estalvi energètic i econòmic, aquesta intervenció s’ha concretat als carrers dels Horts, Pallaresos, Jaume I, Gaudí, Centcelles i Plaça Juan Ramon Jiménez.

Els treballs han comportat la substitució de làmpades existents per noves de VMH de potència inferior i la substitució dels equips electromagnètics per nous equips electrònics programats amb reducció de flux. També s’han substituït les lluminàries en estat obsolet per unes noves amb tecnologia LED. Aquesta actuació suposa un estalvi energètic anual del 54 %. Pel que fa a l’estalvi econòmic és de 8.069,78 euros anuals amb un cost de l’actuació de 24.424,04 euros.

El passat mes de setembre es completava la 1a fase d’aquesta renovació de l’enllumenat al Grup Centcelles,  i durant el passat estiu ja es va procedir a la renovació dels punts de llum a l’Avinguda Europa del Polígon Industrial.

Redacció

 

Comença un curs d’introducció al maquillatge a Constantí

El curs d’introducció al maquillatge s’està realitzant els dilluns, dimecres i divendres del mes de juny de 9.30 a 12 h. Amb una durada total de 20 hores finalitzarà el 18 de juny. Foto: Ajuntament

Un total de quinze alumnes han iniciat aquesta setmana passada un nou Curs d’introducció al maquillatge organitzat per l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Constantí i l’Oficina Municipal de Treball. El curs s’està desenvolupant a l’Escola d’Adults municipal. El passat divendres, les participants d’aquest curs van rebre la visita de l’alcalde, Óscar Sánchez, i la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny.

Durant les sessions del curs, s’estan aprenent els coneixements bàsics d’introducció al maquillatge a partir dels principals paràmetres que defineixen al maquillatge, el visagisme, el rostre ideal, el volum de rostre, la correcció dels diferents tipus d’oval, de front, de nas, de mentó, les celles i la seva depilació i correcció, tipus d’ull i la seva correcció, escollir els colors, equilibri en el maquillatge, pinzelleria i utillatge.

El curs d’introducció al maquillatge s’està realitzant els dilluns, dimecres i divendres del mes de juny de 9.30 a 12 h. Amb una durada total de 20 hores finalitzarà el 18 de juny.

L’Ajuntament de Constantí, a través de l’Oficina Municipal de Treball i l’Escola d’Adults, continua apostant per l’oferta formativa com a eina que ajudi en la recerca de feina. Les inscripcions per participar dels cursos donen prioritat a les persones aturades del municipi inscrites a l’Oficina de Treball.

Redacció

 

Constantí promou el reciclatge amb una desfilada de moda sostenible

L’activitat va comptar amb la participació d’una vintena d’alumnes del taller de costura creativa de l’Escola d’Adults. Foto: Ajuntament

El passat divendres 4 de juny va tenir lloc una desfilada de roba sostenible que va comptar amb la participació d’una vintena d’alumnes del taller de costura creativa de l’Escola d’Adults sota la supervisió de la professional de l’estilisme i el disseny, Raquel Martí. Durant la desfilada es van mostrar els treballs i les peces elaborades durant els últims mesos a partir de la reutilització de peces de roba antigues, cortines o estovalles. Durant la tarda, també es va instal·lar una parada solidària amb peces reciclades de roba a càrrec de l’associació Mujeres Resset.

Aquesta desfilada de moda ha estat una de les activitats incloses en la programació de la Setmana del Medi Ambient, organitzada per l’Ajuntament de Constantí amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania de la importància de preservar el Medi Ambient, aprofitant que el 5 de juny se celebrava el Dia Mundial del Medi Ambient. Les activitats ha anat des de tallers, sessions de contes, accions i carpes informatives, a més d’aquesta desfilada de roba sostenible. Els actes havien de finalitzar amb una Caminada Popular aquest diumenge, que finalment ha quedat ajornada a causa de la pluja.

Redacció

 

Treballs de renovació i millora al Centre de Dia de Constantí

Les obres tenen un cost de 9.423,48 euros i s’allargaran durant un període d’un màxim de tres setmanes. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana s’han iniciat les obres de renovació i millora al Centre de Dia de Constantí. Aquesta actuació, que s’emmarca dintre de les tasques de manteniment d’aquest equipament, està centrada en el pati interior del centre. Els treballs permetran la substitució del terra actual i l’ampliació del paviment d’aquest pati interior, amb l’objectiu d’oferir un major espai per a la mobilitat de les persones grans.

D’altra banda, també s’han fet treballs de neteja de la vegetació existent, s’impermeabilitzaran els canals pluvials i es farà la reforma d’una de les façanes de l’edifici que es trobava en molt mal estat.

Les obres tenen un cost de 9.423,48 euros i s’allargaran durant un període d’un màxim de tres setmanes.

Redacció

 

Constantí organitza tallers i accions informatives per al reciclatge d’oli domèstic

Durant el taller els assistents van poder comprovar tots els passos i el procediment per poder fer sabó a casa a partir de l’oli domèstic usat. Foto: Ajuntament

Dintre de la Setmana del Medi ambient, aquesta setmana s’ha iniciat una campanya informativa a Constantí relacionada amb el reciclatge d’oli domèstic i la recollida selectiva d’olis vegetals usats. Durant aquests dies s’han distribuït díptics i cartells informatius relacionats amb aquesta temàtica.

Aquest dimarts s’ha fet a la Biblioteca Municipal un Taller de reciclatge d’oli domèstic que tenia com a objectius principals prendre consciència sobre la necessitat de reduir, reutilitzar, separar i reciclar els residus; conèixer la importància de fer una bona recollida selectiva dels olis vegetals usats i experimentar la transformació de l’oli domèstic de cuina en sabó. Durant el taller els assistents van poder comprovar tots els passos i el procediment per poder fer sabó a casa a partir de l’oli domèstic usat.

Aquest Taller també s’ha realitzat aquest dijous a les escoles Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà. D’altra banda, durant aquest dijous, al llarg del matí, s’ha instal·lat una carpa informativa sobre el reciclatge d’oli al Mercat Municipal, una acció que es repetirà aquest dissabte al carrer Barcelona.

Finalment, s’informa a la població dels punts de recollida selectiva de l’oli domèstic que es troben al carrer Perafort, carrer Jaume I (Poliesportiu), carrer Gaudí, Raval de Sant Cristòfol, carrer Reus i carrer Barcelona. També es pot dipositar a la deixalleria municipal (Partida de les Forques).

Redacció

 

El Pavelló Poliesportiu de Constantí amplia el seu horari d’obertura

Des del Pavelló s’informa que a partir d’aquest mes de juny el descompte a les quotes passa a ser del 25%, segons decret d’alcaldia. Foto: Ajuntament

El Pavelló Poliesportiu municipal de Constantí informa que des d’aquest 1 de juny s’amplia l’horari de la instal·lació i passa a ser de 8.30 a 22 hores. A més, es modifiquen els torns per a reservar hora per al gimnàs. Aquests seran: de 8.30 a 10 h, de 10.30 a 12 h, de 12.30 a 14 h, de 14.30 a 16 h, de 16.30 a 18 h, de 18.30 a 20 h i de 20.30 a 21.50 h.

Per fer ús del gimnàs s’ha de demanar cita prèvia a través del web de l’Ajuntament a www.constanti.cat, per correu electrònic a l’adreça poliesportiu@constanti.cat o per telèfon al 977 52 00 79. La cita s’ha de demanar el dia abans. Les cites per al dilluns es poden demanar des del divendres anterior. En cas de no poder assistir a la cita reservada, es prega comunicar-ho. D’altra banda, des del Pavelló s’informa que a partir d’aquest mes de juny el descompte a les quotes passa a ser del 25%, segons decret d’alcaldia.

Per accedir a la instal·lació se seguiran complint amb les mesures de seguretat per la Covid-19 amb presa de la temperatura, ús de la mascareta en tot moment i les consultes a recepció es limiten a dues persones. Per accedir al gimnàs és obligatori el canvi de sabates, rentat de mans amb gel hidroalcohòlic i ús de tovallola de mida gran. Per accedir a les pistes també s’ha de seguir el protocol marcat per la instal·lació, l’aforament és limitat i no es permet la presència de públic. La zona d’aigües, els vestuaris, els armariets i la sala de bronzejat romandran tancades.

Redacció

 

Es completen totes les places disponibles per al Casal d’Estiu Municipal a Constantí

Ja no hi ha places disponibles per al Casal d’Estiu Municipal organitzat per l’Ajuntament de Constantí, que tindrà lloc entre els deis 28 de juny i 30 de juliol. Aquest dimarts 1 de juny s’obria el termini d’inscripcions i en poques hores s’han assigant totes les places disponibles.

Amb l’objectiu d’atendre les necessitats formatives, d’oci i lleure dels infants nascuts entre 2009 i 2017 durant els mesos d’estiu, aquest any el Casal d’Estiu oferirà novament dues modalitats: el Casal de lleure, a partir de P-3,(que oferta un total de 30 places) i el Casal d’Anglès (amb un total de 20 places, i amb activitats d’immersió en la llengua anglesa per a infants a partir de 1r de primària ). Les activitats es realitzaran a l’escola Centcelles i seran coordinades per un equip format per un director/a, 4 monitors/es i un vetllador/a.

Entre els activitats que es realitzaran hi haurà la descoberta de l’entorn, dinàmica de grup, jocs d’aigua i d’altres sorpreses.

El Casal es desenvoluparà entre les 9 del matí i les 13 h. del migdia Les inscripcions es podien fer per setmanes, amb un preu de 25 euros setmanals. Aquest estiu s’oferirà també el servei d’acollida de 8 a 9 del matí, i un servei de menjador fins a les 14.30 h.

Redacció

 

Extingit l’aparatós incendi, sense ferits, de dues naus d’una planta de reciclatge de Constantí

Pla general de l’exterior de l’empresa que s’ha incendiat. Foto: Ariadna Escoda

Els Bombers han considerat aquest matí extingit l’incendi declarat ahir (del qual van rebre l’avís a les 15.03 hores) i que va afectar, de manera aparatosa per la columna de fum generada, dues de les quatre naus d’una planta de reciclatge de l’empresa Griñó situada al camí dels Ovellons, dins del terme municipal de Constantí  Las flames, que no van provocar ferits, es van centrar en una nau de reciclatge de paper i en una altra a l’interior de la qual hi havia garrafes de plàstic buides amb restes de productes dissolvents. Els Bombers van assenyalar ahir al vespre que el foc ja estava estabilitzat. Durant la nit les tasques es van centrar en remullar les piles de paper amb maquinària pesant mentre que l’altre nau es tractava amb escuma. La part més afectada de les dues construccions ha estat la coberta, que pateix en un dels casos risc de col·lapse per ser de planxes metàl·liques.

Els Bombers van mobilitzar per al dispositiu d’extinció fins a 24 dotacions:12 camions aigua; 2 autoescales i 10 vehicles lleugers de comandament i coordinació, entre els quals hi havia efectius del GROS (Grup Operatiu de Suport) i una unitat sanitaritzada. Cap a les 20.15 hores hi continuaven 8 vehicles d’aigua 6 lleugers-coordinació.

Redacció

 

S’entreguen els XIV Premis Literaris Constantí en una edició amb rècord de participació

Els guanyadors d’aquesta edició, acompanyats dels representants de l’Ajuntament de Constantí i l’editor Manuel Rivera. Foto: Ajuntament

Constantí ha celebrat aquest diumenge 30 de maig l’acte d’entrega de la 14a edició dels Premis Literaris de l’any 2020. Aquest any, l’entrega dels Premis s’ha fet més tard del que és habitual a causa de la pandèmia i és que normalment aquesta festa literària s’acostumava a fer durant la Festa Major d’Hivern. A més, durant aquesta edició s’ha estrenat una nova ubicació per a l’acte, el Parc de les Escoles Velles. Una altra de les novetats d’enguany ha estat la participació d’una formació instrumental de l’Escola Municipal de Música «Rafel Gibert Recasens» de Constantí.

Silva Editorial, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, han promogut un any més aquests Premis Literaris que han arribat a la seva XIV edició, aquest any centrats en la temàtica “Relats d’història” i amb una xifra de participació rècord que ha arribat fins als 581 treballs presentats a concurs, dividits en 4 categories: la d’adults (a partir dels 21 anys), la de júniors (de 17 a 21 anys), la de joves (de 13 a 16 anys), i la d’infants (fins als 12 anys). En aquestes categories, s’ha volgut fer un reconeixement especial, per la seva col·laboració, a l’escola Mn. Ramon Bergadà i l’Institut de Constantí, el col·legi Turó de Constantí, l’IES Campclar, l’IES Sant Pere i Sant Pau, i els col·legis Sant Josep i Maria Rosa Molas de Reus.

Durant l’acte d’entrega dels premis, s’ha presentat també el llibre “Relats d’història”, que recull un total de 99 treballs (com a guanyadors i finalistes) presentats a concurs, en català i castellà, tenint en compte la participació d’escriptors no només locals, sinó que un any més s’han presentat treballs procedents de tot el món, i amb gèneres i temàtiques ben variades: la vivència personal d’un moment o un succés històric, l’evolució d’un poble, l’opinió sobre uns fets, la recerca dels nostres orígens comuns, la revelació d’un episodi inèdit, un paisatge amb figures, una llegenda històrica, una crònica local o general, i d’altres.

Els guanyadors d’aquesta 14a edició dels Premis Literaris han estat els següents: en categoria d’adults, Alberto de Frutos Dávalos amb “El hombre que salvó a San Juan de la Cruz”. En categoria júnior, el primer premi ha estat per Júlia Torné Español, amb “L’era de la nostra resistència”; en categoria de joves el primer premi ha recaigut en Daniel Molina Mohedano amb “Històries del viatger del temps”. I finalment, la guanyadora en categoria infantil ha estat Martina León amb “Un viaje a la antigüedad”.

Un any més, a iniciativa de l’Ajuntament de Constantí, tots els participants al concurs van rebre una entrada per poder realitzar una visita gratuïta a la vil·la romana de Centcelles.

Redacció

 

Constantí es declara municipi de llibertat per a les persones LGTBIQ

L’alcalde, Óscar Sánchez, durant el ple telemàtic. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí ha celebrat aquest dijous el ple ordinari d’aquest mes de maig. Tal com ha estat habitual des que es va iniciar la pandèmia, atesa la situació sanitària la sessió s’ha fet de forma telemàtica. En el marc del ple i en l’apartat de les mocions, es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals una moció presentada per Compromís per Constantí per declarar Constantí com a municipi de llibertat LGTBIQ. En aquesta moció es reitera el compromís de l’Ajuntament de Constantí amb els drets de les persones LGTBI, i condemna tota forma de violència i discriminació per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere. A més, es reitera la responsabilitat de totes les administracions públiques per a la protecció dels drets de les persones LGBTIQ i l’establiment de totes les mesures i polítiques necessàries per a la garantia d’igualtat i diversitat. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Constantí s’adhereix a la Resolució del Parlament Europeu per la que es “declara la Unió Europea com una zona de llibertat per a les persones LGTBIQ”.

D’altra banda, el consistori es va comprometre a aprovar una declaració institucional de condemna a la violència de gènere i en record a totes les víctimes d’aquesta violència.

A banda d’aquesta moció, entre els punts de l’ordre del dia es van aprovar les modificacions al Conveni de col·laboració entre els Ajuntaments de Constantí i de Reus per la cooperació mútua en matèria de sanejament de les aigües residuals al Polígon Industrial de Constantí. Aquest conveni va ser aprovat el passat mes de gener i actualitzava la regulació del tractament de les aigües residuals tractades a l’EDAR (estació depuradora d’aigües residuals) del PIC cap a l’EDAR de Reus, atès que aquesta estació disposa de capacitat de tractament i per tal de continuar aportant les aigües residuals a un segon cicle de depuració per assolir uns nivells òptims en l’aigua residual i garantint una millor qualitat mediambiental i sanitària.

El Ple d’aquest dijous també ha aprovat el calendari de festes de caire local per l’any 2022, que seran el dia 20 de gener (dijous) i el dia 1 d’agost (dilluns). Finalment, també es va donar compte de l’Edicte dictat per l’Alcaldia en relació al Jutge de Pau Substitut. Es fa saber que aquesta plaça de Jutge de Pau Substitut està vacant i s’obre un termini de quinze dies hàbils perquè les persones que estiguin interessades, i reuneixin les condicions legals ho sol·licitin a Alcaldia, presentant sol·licitud per escrit al Registre de l’Ajuntament.

Redacció

 

Constantí se situa al mapa català de les apps sobre rutes de senders

L’alcalde, Oscar Sánhez, presentant la nova aplicació. Foto: Tots21

Constantí s’ha situat al mapa català de les rutes de senderistes per tal de donar valor al ric patrimoni monumental i cultural, que es troba al seu terme municipal de 30 km2, molt marcat per la història -des dels romans-, per la presència del riu Francolí i per un paisatge agrícola que aguanta el pas dels temps.

L’Ajuntament de Constantí ha presentat aquest dijous una nova aplicació per telèfons mòbils líder a Catalunya que permetrà, de manera gratuïta, descobrir dues rutes culturals pel terme municipal: la Ruta de l’Aigua i el Camí de Sant Llorenç. L’acte de presentació s’ha fet a la Sala de Plens amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez.

L’aplicació s’inclou dintre del projecte «Natura Local», una plataforma que treballa a través d’una pàgina web i una aplicació mòbil (app) amb l’objectiu de promocionar els municipis a partir del descobriment del seu patrimoni natural i cultural en forma d’itineraris autoguiats per la zona que posen en rellevància els punts més significatius del recorregut, mostrant també els serveis que ofereix el municipi. L’alcalde , Óscar Sánchez, ha explicat que “és un projecte que s’emmarca en el pla d’inversions 2021-2024” i que vol ser “una eina per posar en valor el patrimoni natural i cultural del territori, fomentant el turisme de proximitat responsable i sostenible”.

La Tuta de Sant Llorenç

La Ruta de l’Aigua

Les dues rutes que es presenten en l’aplicació són la Ruta de l’Aigua i la Ruta de Sant Llorenç. Cada ruta es presenta amb una fitxa tècnica inicial i incorpora un mapa, localització i descripció de punts d’interès, galeria fotogràfica i relació de serveis, consells i també ofereix la possibilitat d’opinar i fer valoracions. En el futur es preveu incorporar noves rutes a aquesta eina informativa.

La Ruta de l’Aigua permet fer una ruta-passejada pel terme de Constantí, donant un tomb (sentit horari) per conèixer l’aprofitament de l’aigua de l’antiguitat fins a l’època contemporània. Indrets com els banys romans i les escenes aquàtiques del mosaic paleocristià de la vil·la de Centcelles, l’aqüeducte romà del Pont de les Caixes i els molins medievals, que funcionaven amb aigua d’una sèquia. La ruta repassa la història d’aquests indrets i dels paisatges naturals i agrícoles on l’aigua hi juga un paper cabdal.

Pel que fa la Ruta de Sant Llorenç es presenta com un itinerari fàcil i variat on podem descobrir valors històrics, naturals, paisatgístics i rurals de Constantí. Pel recorregut trobarem les restes de l’ermita de Sant Llorenç, al voltant de la qual es produeix el primer poblament del municipi al segle XII; masos en actiu com el de Serapi; cellers experimentals com Mas dels Frares al costat de conreus tradicionals de secà; arbres singulars i camins amb llegendes. Tot plegat transcorre per camins carreters que ens acosten al medi natural que envolta el terme i a les seves arrels històriques.

Servirà també per conèixer un indret natural espectacular creat a meitats dels anys 70 amb la construcció de l’autopista Ap-7, el llac de sant Romà, que ha cridat l’arribada d’especies d’aus i piscícoles, i situat al mig de la ruta i a tocar de l’autopista.

Una imatge promocional de l’app

Aquestes seran les dues primeres rutes que es promocionaran i el proper 6 de juny es convocarà els qui ho desitgin a una primera caminada per la Ruta de l’Aigua, a modus d’introducció. Seguiran més caminades i més rutes, com la de Reus a través de l’ermita recuperada de Sant Ramon i a qui la publicació local municipal Rutes per Constantí va dedicar un reportatge al seu número 9.

A banda, l’app també presenta informació d’interès turístic sobre Constantí. L’aplicació «Natura Local» es pot trobar mitjançant el lloc web naturalocal.net i a través de l’aplicació per a dispositius mòbils que es troba disponible tant en sistema operatiu iOS com Android, en cinc idiomes: català, castellà, francès, anglès i alemany.

J. Garcia

 

Obertes les inscripcions per a la caminada popular i visita guiada a la ‘Ruta de l’aigua’

Aquesta setmana s’ha obert el període d’inscripcions per participar en la caminada popular i la visita guiada al voltant de la “Ruta de l’aigua”. L’activitat, inclosa en la programació de la Setmana del Medi Ambient a Constantí, es realitzarà el pròxim diumenge 6 de juny. Les inscripcions es poden fer fins al 3 de juny a recepció de l’Ajuntament (no cal demanar cita prèvia). L’activitat seguirà el recorregut de l’itinerari de l’APP “Natura Local”, que es presentarà aquest dijous 27 de maig, i comptarà amb les explicacions del guia cultural Ferran Marín. Tots els participants rebran una samarreta de regal i un val de vermut per a algun dels establiments adherits. La sortida de la caminada tindrà lloc a les 10 h, des de l’aparcament davant del Mas de la Closa.

La ruta de l’aigua transcorre en un dels paisatges més interessants de Constantí, focalitzat en la confluència entre el Camí vell de Montblanc i el Camí dels Pallaresos i compta amb una sèrie d’indrets d’interès que tenen com a nexe comú l’aigua. Es tracta de donar un tomb per l’aprofitament d’aquest recurs natural des de l’antiguitat fins a l’època contemporània. Amb la ruta de l’aigua es pot reviure encara el seu pes en indrets com els banys romans i les escenes aquàtiques del mosaic paleocristià de la vil·la de Centcelles, l’aqüeducte del Pont de les Caixes i els molins medievals, que funcionaven amb aigua d’una sèquia.

Amb aquesta ruta es repassa la història d’aquests indrets i dels seus paisatges i, a la vegada, es fa un viatge turístic per alguns dels llocs més emblemàtics (i desconeguts) de la història de Constantí.

Redacció

 

La Biblioteca de Constantí organitza activitats per fomentar el reciclatge i la recollida selectiva d’aparells elèctrics

Imatge de la sessió de contes per a nens i un taller de màgia a la plaça de l’Hospital, davant de la Biblioteca. Foto: Ajuntament

La Biblioteca Municipal de Constantí ha organitzat diverses activitats per fomentar la recollida selectiva i el reciclatge d’aparells elèctrics i electrònics. L’acció s’emmarca dintre de la campanya “Canvia el xip. Recicla’ls” i forma part del Pla Nacional per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que organitza el Servei de Biblioteques de la Generalitat i l’Agència de Residus de Catalunya.

Les activitats, que formen part de la Setmana del Medi Ambient que organitza l’Ajuntament de Constantí, s’iniciaven el passat dissabte 22 de maig amb una sessió de contes per a nens i un taller de màgia a la plaça de l’Hospital, davant de la Biblioteca. A través de la màgia, un divertit conte i un original taller, els infants van descobrir la importància de reciclar i llençar correctament els aparells elèctrics i electrònics.

I aquest dilluns 24 de maig s’ha fet un taller a la Biblioteca Municipal per a joves a partir dels 16 anys, sobre reparació dels petits aparells electrodomèstics amb nocions sobre com cal cuidar-los i fer reparacions senzilles. Dintre d’aquesta campanya ”Canvia el xip. Recicla’ls” des d’aquesta setmana també s’ha instal·lat un punt verd de recollida de petits aparells elèctrics i electrònics a la Biblioteca Municipal.

L’objectiu d’aquestes accions és intensificar la implicació de la ciutadania en la reducció de residus i en el canvi de sistema cap a una economia circular, que prioritzi el reaprofitament i valorització dels residus com a productes nous. 

Redacció