TARRAGONA 21

Les obres d’arranjament de la vorera del carrer Joan Maragall duraran fins finals d’agost

 

Imatges de les obres. Fotos: Fortuny Fotògrafs

Segons informa l’Ajuntament, aquesta setmana s’han iniciat els treballs d’arranjament de la vorera del carrer Joan Maragall, tocant a l’Escola Centcelles. Els treballs consistiran en la demolició del paviment actual, excavació, base de formigó i col·locació de nou panot amb supressió de barreres arquitectòniques. Es preveu que les obres estiguin completades a finals d’aquest mes d’agost.

Redacció

 

El Ple de Constantí aprova obres a l’edifici de l’escola Centcelles i nomena nou Jutge de Pau

La sessió telemàtica també va aprovar mocions per homenatjar els constantinencs deportats als camps de concentració nazi, i en suport a les energies renovables. Foto: Ajuntament

Durant els propers mesos es realitzaran obres de reparació del voladís perimetral de la coberta de formigó de l’edifici de l’Escola Centcelles a Constantí. El Ple de l’Ajuntament ha aprovat en la sessió ordinària d’aquest dijous 30 de juliol, que s’ha fet de forma telemàtica, la declaració d’obra d’especial interès per a la bonificació del 95 % en la quota de l’Impost sobre construccions,instal·lacions i obres en la llicència d’obres sol·licitada pels Serveis Territorials d’Ensenyament per a la realització d’aquestes obres de reparació de la coberta de l’edifici de l’escola Centcelles. L’actuació a realitzar consistirà en la reparació del voladís perimetral de la coberta de formigó de l’edifici de l’escola, per un import segons la memòria del projecte, de 15.000 €uros amb IVA inclòs.

Un altre dels punts previstos en l’ordre del dia va ser el nomenament del sr. José Alfonso Pizarro Fernández com a nou Jutge de Pau titular del terme municipal de Constantí.

El Ple també va donar compte de l’informe de Secretaria i Intervenció adreçat a l’Oficina Antifrau per la denúncia presentada per aquest organisme en relació al conveni signat l’any 2012 per la realització d’un estudi d’avaluació de la qualitat de l’aire

D’altra banda, el Ple va aprovar una moció presentada per l’adhesió de Constantí al projecte “Stolpersteine”, d’homenatge als constantinencs víctimes de la deportació al camps de concentració nazis. D’acord amb aquesta moció, Constantí vol recordar i mantenir viva la memòria de les 8 persones constantinenques que van ser víctimes de la deportació nazi i que van perdre la vida al camp de concentració de Mauthausen. El projecte està coordinat a Catalunya pel Memorial Democràtic i consisteix en col·locar unes llambordes individualitzades amb els noms de les persones deportades als camps de concentració nazis. A més, es realitzarà un projecte pedagògic per a la preservació de la memòria històrica.

També es van aprovar mocions de denúncia de l’espionatge polític per demanar aclarir els fets de l’anomenat “Catalangate”, una altra de rebuig a la proposta del govern espanyol de sostraure els estalvis dels Ajuntaments en forma de préstecs, i una altra moció en suport a les energies renovables i per la implantació de criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i d’equilibri territorial.

Es presenten els comptes de l’exercici 2019 amb endeutament zero i equilibri patrimonial

Abans del Ple Ordinari d’aquest dijous 30 de juliol, l’Ajuntament de Constantí va celebrar la sessió de la Comissió Especial de Comptes, en que es va informar de la situació econòmica i els comptes generals del consistori un cop tancat l’exercici 2019. Cal recordar que durant el Ple del passat mes de maig es va donar compte de la liquidació del pressupost corresponent a l’exercici 2019 amb un resultat pressupostari que ha tornat a ser positiu en 470.262,68 €. El consistori continua amb una situació d’endeutament zero, que ha estat habitual al llarg d’aquests darrers exercicis

A l’exercici 2019 s’ha mantingut la situació d’equilibri patrimonial existent durant els exercicis 2017 i 2018.

Redacció

 

L’Ajuntament de Constantí insta a la neteja i conservació de terrenys i solars urbans 

L’acció té com a finalitat millorar l’entorn del terme i, a la vegada, evitar el perill d’incendis i la proliferació d’insectes. Foto: Ajuntament

Tal i com ja ha fet durant els anys anteriors, amb l’arribada de l’estiu l’Ajuntament de Constantí ha instat a la neteja, conservació i manteniment de diversos terrenys i solars urbans de propietat pública i privada a diverses zones del municipi.

L’acció té com a finalitat millorar l’entorn del terme i, a la vegada, evitar el perill d’incendis i la proliferació d’insectes. Amb aquest objectiu, els propietaris d’aquests terrenys privats han dut a terme les corresponents tasques de neteja, desbrossament i manteniment.

Redacció

 

Èlia Canales torna a la competició amb una medalla d’or al Gran Premi d’Espanya celebrat a Madrid

Èlia Canales s’ha proclamat campiona del 2n Gran Premi d’Espanya Villa de Madrid organitzat per la Real Federación Española de Tiro con Arco.

L’arquera del Club de Tir amb Arc de Constantí, Èlia Canales, s’ha proclamat campiona del 2n Gran Premi d’Espanya Villa de Madrid organitzat per la Real Federación Española de Tiro con Arco, que s’ha celebrat durant tot el cap de setmana a les instal·lacions del Polideportivo Puerta de Hierro (Madrid), i que ha reunit els millors representants estatals del Tir amb Arc

Aquesta ha esta la primer competició que ha afrontat l’arquera constantinenca després de l’aturada motivada per la pandèmia de la COVID-19, i una vegada més ha complert les expectatives afegint una nova medalla d’or al seu palmarès i consolidant-se com l’arquera més en forma del panorama nacional en la modalitat d’arc recorbat femení.

Èlia Canales va començar la competició superant Ana Maria Chávez en l’eliminatòria de vuitens de final. Ja als quarts de final, superava de forma ajustada l’arquera del Club Arqueros de Pozuelo, María Laorden. A les semifinals s’imposava a Inés de Velasco del Club Sagitta de Tiro con Arco, i a la gran final obtenia la medalla d’or vencent a l’arquera del Club Asirio Tiro con Arco, Leyre Fernández Infante.

Redacció

 

Clam perquè Cambrils, els municipis industrials i els de costa formin part del Pla Director del Camp

Municipis que formaran part del Pla Director Urbanístic del Camp segons la Generalitat

La Comissió de Territori de Catalunya ha iniciat la tramitació de quatre plans directors per a ordenar i impulsar l’activitat econòmica sostenible a l’entorn de l’aeroport de Girona, a la Plana de Vic, la Plana de Lleida i l’Alt Camp. A més, ha aprovat iniciar la tramitació de dos plans directors urbanístics (PDU) metropolitans a l’entorn de Girona i el Camp de Tarragona, per donar una resposta adequada a les necessitats d’aquests continus urbans.

L’inici de la tramitació del PDU del Camp de Tarragona ho fa amb el recel i la desconfiaça dels ajuntaments de Salou i Vila-seca -dos dels sis que en formen part- i de Cambrils, que sorprenentment no hi figura, a més del consistori del Morell, que tampoc hi és. La Generalitat situa Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca, La Canonja i Constantí com a membres d’aquest PDU i prescindeix de la resta en virtut de ‘raons tècniques’, segons va avançar aquest digital, però sense concretar quines, i així els va convocar una reunió el 6 de juliol.

Els alcaldes de Salou, Cambrils i Vila-seca han reclamat la presència de Cambrils en aquesta planificació de l’àrea metropolitana de Tarragona, ‘però també dels municipis industrials de La Pobla de Mafumet i El Morell, de poblacions com Torredembarra i Altafulla i les més properes a Reus‘, tal com ha expressat l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, en una trobada amb la premsa, petició que es va cursar al Govern a la reunió del 6 de juliol. Ho han fet durant la presentació de les bases justament per treballar conjuntament en la regulació dels patinets elèctrics.

‘No s’entendria que Cambrils no hi fos’, ha reclamat l’alcalde de Salou. No només això, no acceptaran ‘perdre competències municipals’, ha declarat Pere Granados, que vinguin de la mà d’aquesta planificació nascuda des del Govern de la Generalitat i no des del territori. Els alcaldes de Salou i Vila-seca són de la mateixa formació política que el titular del Departament de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet -Juntx x Cat- i a Cambrils governa un tripartit amb Junts x Cat també al govern.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, al seu torn, ha afirmat que dilluns vinent, el ple de l’Ajuntament aprovarà un manifest conjunt de totes les forces reclamant la presència de Cambrils al PDU: ‘Estem descontents‘, ha dit l’alcaldessa, ‘i així li vaig fer arribar al secretari de l’Agenda Urbana i Territori –Agustí Serra-. Hi ha una realitat territorial que ningú no pot negar, que comparteix serveis i potser altres municipis hi haurien de formar part’, ha conclòs.

Què vol fer el Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona

El PDU comprèn els municipis de Reus, a la comarca del Baix Camp, i de Constantí, La Canonja, Salou, Tarragona, i Vila-seca, a la comarca del Tarragonès. La Comissió encarrega a la Secretaria d’Agenda Urbana i Territori la redacció del document, tenint en compte la participació dels ajuntaments afectats.

L’objectiu és ‘determinar una ordenació racional, eficient, compartida i de consens d’àmbit metropolità‘, sobre la qual ‘es materialitzin les dinàmiques econòmiques i socials sostenibles dels municipis de l’àrea directa i de la zona d’influència’, afima la Conselleria. Així, s’impulsa un document d’abast supramunicipal ‘que reconegui el sistema urbà central del Camp de Tarragona, que sigui coherent amb les determinacions del Pla territorial Parcial del Camp de Tarragona‘.

A més del desenvolupament sostenible dels quinze criteris del Programa de Planejament Territorial de Catalunya, ha de procurar ‘per la preservació dels espais oberts, davant el consum d’aquests espais per a destinar-los a noves extensions urbanes, i la priorització de la reforma dels assentaments urbans i de la rehabilitació dels edificis existents sobre la nova extensió urbana‘. El Pla te una funció ‘estratègica i estructuradora del territori‘, mitjançant les metodologies de l’urbanisme per tal de coordinar l’ordenació física d’aquesta àrea intermunicipal.

Jaume Garcia

 

S’obre el termini de preinscripció a l’Escola Municipal de Música de Constantí per al curs 2020-2021

Fins el 30 de juliol està obert el termini de preinscripció per al curs 2020-2021 a l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, amb una oferta formativa adaptada a la situació actual, generada per la Covid-19.

L’oferta formativa està adreçada a alumnes a partir dels 4 anys i sense límit d’edat. Les especialitats instrumentals ofertades són: clarinet, flauta, saxo, violí, guitarra, piano i bateria. Els alumnes tindran la possibilitat de fer classe d’instrument i de llenguatge musical.

Pel que fa a les agrupacions de l’Escola de Música, com són la Banda Municipal, els conjunts instrumentals i la Coral de Nivell elemental, aquestes estaran condicionades a l’evolució de la pandèmia.

Per a més informació i inscripcions us podeu adreçat al telèfon 977522126 i al correu electrònic escolademusica@constanti.cat

L’Ajuntament de Constantí tornarà a reforçar la seguretat a les zones rurals durant la collita

Aquesta setmana tots els agents implicats han mantingut una reunió informativa a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

Amb l’objectiu de millorar la seguretat a l’entorn rural del municipi, l’Ajuntament de Constantí ha contractat un any més un servei de guarda rural per tal de reforçar la vigilància de la zona agrícola del terme durant el temps de la collita de l’avellana. Aquest servei, que treballarà de manera coordinada amb la Policia Local, s’iniciarà el proper dia 10 d’agost i finalitzarà a mitjans del mes d’octubre.

Aquesta setmana tots els agents implicats (alcalde, regidors, Policia local, Mossos d’Esquadra, agents rurals, pagesos) han mantingut una reunió informativa a la Sala de Plens de l’Ajuntament. L’experiència i la valoració que s’ha fet d’aquest servei al llarg dels últims anys ha estat força positiva, ja que ha facilitat la comunicació i l’intercanvi d’informació i ha permès millorar la sensació de seguretat.

Les funcions del guarda rural seran les de protecció dels béns i dissuasió de les persones que puguin cometre algun delicte o infracció administrativa en les finques del terme municipal.

Amb la contractació d’aquest nou servei especial de vigilància i custòdia al medi rural, l’Ajuntament de Constantí vol donar seguretat al sector de la pagesia, que en els darrers anys ha patit constants robatoris.

Redacció

 

Cimera policial informativa a l’ajuntament de Constantí

La reunió, de caràcter tècnic, s’emmarca dintre de les trobades periòdiques amb els responsables policials a la demarcació. Foto: Ajuntament

Aquest dimecres 22 de juliol s’ha celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Constantí una reunió informativa amb una representació dels Mossos d’Esquadra, concretament amb el Cap i amb el Coordinador de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès. Per part del consistori municipal han assistit a la reunió l’alcalde, Oscar Sánchez, el regidor de Seguretat Ciutadana, Alfonso Riscos, i el Sergent de la Policia Local de Constantí, Lluís Molina.

La reunió, de caràcter tècnic, s’emmarca dintre de les trobades periòdiques amb els responsables policials a la demarcació i serveixen per posar sobre la taula els mecanismes de coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Durant la reunió s’ha fet una planificació de les qüestions relatives a la seguretat ciutadana i també a les zones rurals. Des de l’Ajuntament s’ha incidit en algunes problemàtiques específiques que preocupen a la ciutadania, i s’ha posat de manifest la necessitat de prendre les mesures necessàries per reduir aquestes incidències.

Finalment, s’ha fet un seguiment de les actuacions policials que s’han desenvolupat al municipi durant els últims mesos, i s’ha fet una valoració positiva dels operatius conjunts i de la coordinació en les actuacions conjuntes que s’han desenvolupat entre Mossos d’Esquadra i la Policia Local.

Redacció

 

Demanen 6 anys de presó per a un operari de caixers automàtics acusat d’apropiar-se de 83.000 euros

Imatge d’arxiu de l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN.

La Fiscalia de Tarragona demana 6 anys de presó per a un operari de manteniment de caixers automàtics que es va aprofitar del seu lloc de treball per apropiar-se de més de 83.000 euros. L’home va actuar el 2017 en diverses oficines del BBVA al barri tarragoní de Torreforta, Reus i Constantí (Tarragonès). L’home s’asseurà properament a la banqueta de l’Audiència de Tarragona acusat d’un suposat delicte d’apropiació indeguda.

L’acusat és un home romanès sense antecedents que va treballar per a una empresa amb la categoria d’operador de perifèrics des del novembre del 2016 i fins al maig del 2018. Segons l’escrit d’acusació del fiscal, durant aquell període l’home s’ocupava del manteniment de diversos caixers automàtics de diferents entitats bancàries, entre les quals el BBVA.

Mentre feia aquelles tasques de manteniment el processat tenia accés al contingut de la caixa forta del caixer automàtic i, segons la fiscalia, es va apropiar de 83.350 euros actuant «amb l’ànim d’obtenir un benefici econòmic il·lícit».

Segons la fiscalia, entre el 20 de juliol i el 21 d’agost del 2017 l’home va fer dues sostraccions, de 15.400 euros i 7.700 euros, d’un caixer de Reus. El 14 de desembre del 2017 va sostreure 43.000 euros d’un caixer de Constantí mentre en feia tasques de manteniment i, el 28 de desembre del 2017, va sostreure 20.250 euros d’un caixer de Torreforta.

El ministeri públic considera que els fets constitueixen un delicte d’apropiació indeguda pel qual sol·licita 6 anys de presó. En concepte de responsabilitat civil, demana que el processat com a responsable directe i l’empresa per qui treballava com a responsable subsidiària indemnitzin l’entitat financera afectada amb 83.350 euros, a més dels corresponents interessos legals. L’empresa ja ha satisfet poc més de 43.000 euros, segons la fiscalia.

Roger Segura – ACN

 

Llum verda a una planta fotovoltaica de 17,5 hectàrees al polígon industrial de Constantí

La posada en marxa de la instal·lació s’estima cap al novembre de l’any vinent, segons l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

La ponència d’energies renovables de la Generalitat ha donat el vistiplau a una planta fotovoltaica de gairebé 17,5 hectàrees al polígon industrial de Constantí (Tarragonès), segons ha informat l’Ajuntament. El projecte anomenat ‘Constantí 42’ el promou l’empresa Iosa Green Energy i preveu una potència de 14,52 megawatts (MW). L’Ajuntament assenyala que la ubicació a la zona de Mas de Cabaler és compatible amb el planejament urbanístic del municipi. Una vegada aprovat el projecte per la ponència, el següent pas serà redactar i tramitar el projecte d’actuació específic i, posteriorment, concedir la llicència municipal d’obres. La previsió és que les obres comencin al març i que la planta comenci a funcionar el novembre de l’any vinent.

El projecte té 30 anys mínims previstos d’explotació i, segons l’Ajuntament, aquesta serà la major planta fotovoltaica de Catalunya.

El consistori apunta que la transició energètica és un canvi estructural fonamental en el sector energètic. A més, indica que Constantí té una superfície de 3.090 hectàrees i que es necessiten 73,56 hectàrees destinades a producció d’energia renovable -el 2,38% de l’extensió territorial- per cobrir les necessitats energètiques del territori.

ACN

 

Troballa arqueològica: Mas dels Frares de Constantí era una gran vil.la romana

Investigadors de la URV, relatant a la rectora de la URV i a l’alcalde de Constantí els resultats dels treballs. En primer terme, part de les termes. Foto: Tarragona21

Investigadors de la URV han descobert l’existència d’una gran vil.la romana a Constantí, a la finca coneguda com a Mas dels Frares, un quilòmetre més enllà del col.legi Turó. Ha estat en la segona campanya d’excavacions quan ha sorgit l’agradable sorpresa. L troballa fortuïta d’una cisterna als anys 80 del segle assat donà inici al que avui s’ha confirmat com un gran recinte.

Tot i que el jaciment romà ja es coneixia, no se sabia encara de les seves grans dimensions. La localització de grans termes -piscines, a les que els romans estaven tan acostumats- ha confirmat les grans dimensions d’una casa d’un aristòcrata que produïa vi, però com a bon membre de la classe alta, tenia en la seva finca termes amb aigua freda i calenta, a més d’una residència. ‘Que hi hagi termes ens parla que es tractava d’un lloc senyorial, poderós’, destaca Ada Lasheras, investigadora postdoctoral i directora de les excavacions, que duu a terme l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Aquest matí, la rectora de la URV, María José Figueras, i l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, han visitat el lloc junt amb altres membres de la URV i del consistori.

La vil.la no tindria res a envejar, sinó tot el contrari, a la dels Munts, a Altafulla, ni a la de Centcelles, a la mateixa Constantí, per la seva grandària, encara no abarcable en ple procés d’excavacions, que presumiblement duraran anys o dècades.

El lloc triat per aixecar la vil.la romana és una espectacular balconada on hi ha el Celler Experimental de Mas dels Frares de la Facultat d’Enologia de la URV, que té en producció diferents bancals amb vinyes i que per sorpresa s’ha trobat que al costat de l’edifici de la Facultat -i previsiblement sota d’ell- hi ha una gran vil.la romana, un exemple de manual del que es coneix com l’Ager Tarraconensis, el camp de Tarragona a l’època romana. Els treballs han descobert la part lúdica de la finca, la dels banys, i s’està localitzant la part productiva, els dipòsits on es fermentava el vi. Faltarà trobar la casa. La vil.la està datada al segle I dC.

Balconada on es divisen les restes i les vinyes en producció de la Facultat d’Enologia. Foto: Tarragona21

Des de la finca, que hauria estat en explotació durant segles, es divisaria el temple d’August, lloc que actualment ocupa la Catedral de Tarragona. ‘Estava a una hora amb carro de Tarraco. El vi era venut a Tarraco i també anava a l’exportació marítima a través del port, no a l’interior de la península perquè era més barat transportar-lo per mar’, il.lustrava Josep Maria Macias Solé, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i cap visible dels treballs.

És perfectament visible a la zona excavada el sòl del paviment de morter del fons de les termes, termes que continuen sota una actual producció de vinyes, que serà desmantellada per acabar de treure a la llum el conjunt. ‘També han aparegut restes de ceràmica i peces com tenalles, que servien per reparar les sitges del vi malmeses per la fermentació. També hi ha el lloc on hi havia el dipòsit on amb calderes de bronze escalfaven les aigües per a ús termal’, diu Lasheras. Tot el subsòl de la finca té una bona capacitat d’aigua. ‘Justament, la finca va ser propietat de l’Ajuntament de Tarragona -tot i ser en el terme de Constantí- i d’ella se servia per a subministrar-se d’aigua’, destaca Josep Maria Palet, degà de la Facultat d’Enologia.

El projecte preveu una campanya de prospeccions geofísiques al jaciment i tres excavacions arqueològiques al sector oriental de la vil·la i s’estudia la possibilitat que hi hagi un centre d’explotació vinícola d’època romana. Té el suport de l’Ajuntament de Constantí i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya.

Josep Maria Macias, dirigint-se a María José Figueras i als responsables de la Facultat i de l’ICAC. Foto: Tarragona21

La Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Ajuntament de Constantí van signar un conveni de col·laboració a fi de potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l’entitat patrimonial d’aquesta vil·la romana de l’antic territorium de Tàrraco.

La segona fase de les excavacions s’està duent a terme al jaciment des del passat 6 de juliol i fins al 31, sota la direcció de les investigadores de l’ICAC Karen Fortuny i Ada Lasheras, i amb la participació d’estudiants del Màster d’Arqueologia i del Grau d’Història de l’Art i Arqueologia de la URV. Tot plegat, són 12 les persones que hi treballen.

Els treballs d’excavació segueixen una estratègia de petits sondejos al terreny per anar traçant l’abast del jaciment. En les properes fases, es prendran mostres orgàniques que puguin donar indicis de l’activitat productiva associada al vi.

Els resultats d’aquests treballs han de permetre desenvolupar activitats d’anàlisi del jaciment, difusió científica i socialització del coneixement. A més, s’espera dur a terme treballs d’arqueologia experimental en base a un possible centre d’explotació vinícola d’època romana que vinculi la recerca amb les activitats formatives del Celler Experimental de Mas dels Frares.

La rectora de la URV, Maria José Figueras, ha destacat la importància dels projectes que sorgeixen de la col·laboració entre institucions i que permeten vertebrar tota una comunitat al voltant del coneixement i el patrimoni d’un territori. En el mateix sentit, l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ha volgut agrair l’interès de la URV i l’ICAC en el projecte i ha remarcat la voluntat de Constantí de posar en valor la seva història i el seu patrimoni.

Al seu torn, el degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals, ha destacat la voluntat de desenvolupar un projecte conjunt, entre la URV i l’ICAC, que permeti crear un conjunt patrimonial d’interès científic i docent, que combini l’activitat acadèmica d’aprenentatge, la recerca i la divulgació.

Els investigadors estan amatents a veure si poden tocar campana: apareixeran mosaics a la vila? Creuen que per la seva grandesa, sí, però de moment no n’han trobat cap. Sovint, les troballes sobre vil.les romanes tenen una trascendència històrica -i especialment mediàtica- quan sorgeixen mosaics o murals pintats.

Jaume Garcia

 

Constantí obre el termini per demanar les subvencions a autònoms i comerços locals afectats per la crisi sanitària

L’Ajuntament de Constantí ha informat que a partir del proper dimarts 21 de juliol ja es poden sol·licitar les subvencions, en règim de concessió directa excepcional, als comerços i empresaris autònoms afectats econòmicament per la COVID-19.

Dintre del paquet de mesures socials i econòmiques excepcionals i d’urgència per tal de reactivar l’economia i el comerç local que ha aprovat l’Ajuntament, s’inclou una dotació pressupostària de 70.000 euros que es destinen al manteniment de l’activitat i l’ocupació en els establiments comercials i de serveis de caràcter minorista del municipi, l’activitat dels quals s’hagi vist obligatòriament suspesa en virtut del Reial decret de declaració de l’Estat d’Alarma. Aquestes ajudes poden arribar fins a un màxim de 1.500 euros de subvenció per cada establiment.

Les sol·licituds es podran presentar a través de l’OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana) de l’Ajuntament, sempre amb cita prèvia. L’Ajuntament de Constantí posa a l’abast de totes les persones interessades l’Oficina COVID-19, al carrer Sant Pere 49, per a informació, suport i per facilitar la tramitació de la documentació per sol·licitar les subvencions.

La cita prèvia es pot demanar trucant al telèfon 977 52 05 21 o al correu citaprevia@constanti.cat i a través d’un formulari online que es podrà trobar al web de l’Ajuntament www.constanti.cat

Redacció

 

Constantí suspèn la Festa Major de Sant Feliu 2020

Façana de l’Ajuntament de Constantí. Foto: Cedida

A causa de la situació excepcional que estem vivint a conseqüència de la pandèmia, Constantí no podrà gaudir de la Festa Major d’Estiu aquest any. Així ho ha anunciat l’Ajuntament en un comunicat on informa que «molt a contracor», ha adoptat aquesta «difícil decisió després de veure com el coronavirus segueix avançant i contagiant ciutadans i ciutadanes arreu del territori».

Inicialment, s’havia contemplat la possibilitat de mantenir la celebració, amb poques activitats, i que fos només durant el cap de setmana, coincidint amb el dia de Sant Feliu, sempre seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Amb tot, amb la tendència de les darreres setmanes a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i preveient que seria complicat mantenir amb plenes garanties de seguretat els actes en principi organitzats, s’ha cregut que el més convenient era suspendre l’edició d’aquest any, per responsabilitat i prudència.

«Des de la tristesa que ens genera haver de prendre aquesta decisió -assegura el comunicat municipal-, volem manifestar el nostre immens agraïments a totes les entitats i associacions, voluntaris i voluntàries, treballadors/es municipals i a totes aquelles persones que any rere any col·laboren i participen en la nostra Festa Major».

«Esperem poder tornar ben aviat a la normalitat i us garantim que treballarem perquè la nostra Festa Major de Sant Feliu torni amb tota la força i la il·lusió l’any vinent. Mentrestant, us recordem la importància de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries amb l’ús de la mascareta, la neteja periòdica de mans, i el respecte i manteniment de la distància social», conclou.

Redacció

 

Constantí celebra els 25 anys del ‘Mulla’t per l’esclerosi múltiple’ en una jornada marcada per la pluja

Es calcula que la recaptació total d’enguany se situa vora els 2.100 euros, tot i que encara es podrà adquirir material i fer donacions. Foto: Ajuntament

Un any més Constantí s’ha sumat aquest diumenge a la campanya “Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple”, en una jornada que a causa de la pluja va quedar deslluïda i va haver de finalitzar abans del previst. Aquest any, el “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” arribava a la seva 25ª edició a Constantí i al llarg del dia es van realitzar diverses activitats lúdiques. La situació excepcional a causa de la pandèmia de la COVID-19 ha fet que aquest any la jornada canviés el seu format habitual i les activitats s’han realitzat davant de l’Ajuntament, i no a les instal·lacions del Club Esplai on s’havia desenvolupat la jornada al llarg de les anteriors edicions. A més, s’han complert les mesures de seguretat i prevenció com l’ús obligatori de mascaretes per a tots els assistents. Es calcula que la recaptació total d’enguany se situa vora els 2.100 euros, tot i que encara es podrà adquirir material i fer donacions.

Des de l’inici de l’activitat, ara fa 25 anys, el Club Esplai Constantí és considerat un dels més solidaris de Catalunya durant la jornada del “Mulla’t”. De bon matí, la jornada s’iniciava amb la inauguració d’una exposició fotogràfica dels 25 anys del Mulla’t a Constantí, que es va poder veure durant tot el dia. Seguidament  es va fer una competició de dards  i pels volts del migdia tenia lloc el tradicional concurs de dibuix per a nens i nenes de 3 a 12 anys. Ja a la tarda, van tenir lloc les habituals simultànies d’escacs amb la presència d’Aaron Alfonso i amb la col·laboració del Club d’Escacs Constantí.

També a la tarda es va fer un taller de foc a càrrec de l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A, abans que la pluja obligués a interrompre la celebració i suspendre la resta d’activitats previstes en el programa, com l’actuació de la violinista Astrid Torrente, la ballada de sardanes i l’entrega de premis. Durant tota la diada s’han pogut adquirir a la paradeta instal·lada davant de l’Ajuntament els productes de promoció de la campanya: tovalloles, samarretes, bosses, necessers i ampolles d’aigua. Tots els diners recaptats aniran destinats íntegrament a la investigació i millora dels centres que tenen cura dels afectats per la malaltia.

Redacció

 

L’Ajuntament de Constantí ofereix un servei de bus gratuït per anar a la platja

A partir del dilluns 13 de juliol l’Ajuntament de Constantí posarà en marxa un servei d’autobús gratuït per a les persones empadronades al municipi per anar a la platja de l’Arrabassada a Tarragona. De dilluns a diumenge, i des del 13 de juliol fins el 31 d’agost, l’autobús sortirà cada dia des del carrer Jaume I (davant de l’escola Mn. Ramon Bergadà) en direcció a la Platja de l’Arrabassada en horari 9:30 i 16:00 hores. La tornada des de la Platja de l’Arrabassada fins a Constantí es farà cada dia a les 13.00 i a les 20 hores.

Les places de l’autobús són limitades i caldrà apuntar-se prèviament trucant al telèfon 977 52 00 79 de dilluns a divendres de 10 a 14 hores. Les reserves s’hauran de fer amb una antelació de 24 h. i per als trajectes de dissabte, diumenge i dilluns s’han de fer abans del divendres a les 14 h.

Des de l’Ajuntament s’informa que l’ús de la mascareta serà obligatori dintre del vehicle i durant tot el trajecte, i els menors de 15 anys hauran d’anar sempre acompanyats per un adult.

Redacció

 

Arriba la 25ª edició del “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” a Constantí

La campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” torna a fer una crida a la solidaritat aquest diumenge 12 de juliol per participar d’una nova jornada solidària amb les persones afectades per aquesta malaltia. Aquest any, el “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” arriba a la seva 25ª edició a Constantí i al llarg del dia es realitzaran diverses activitats lúdiques. La situació excepcional a causa de la pandèmia de la COVID-19 ha fet que aquest any la jornada canviï el seu format habitual i les activitats es realitzaran davant de l’Ajuntament, i no a les instal·lacions del Club Esplai on s’havia desenvolupat la jornada al llarg de les anteriors edicions. A més, es garantirà el compliment de mesures de seguretat i prevenció com l’ús obligatori de mascaretes per a tots els assistents.

La jornada s’iniciarà a les 10 h del matí amb la inauguració d’una exposició fotogràfica dels 25 anys del Mulla’t a Constantí, que es podrà veure durant tot el dia. A partir de les 11 començarà una competició de dards i les inscripcions dels participants tindran un preu de 2 €uros com a donatiu solidari. A les 12.30 h tindrà lloc el tradicional concurs de dibuix per a nens i nenes de 3 a 12 anys, amb inscripcions al preu d’1 euros com a donatiu solidari.

Ja a la tarda, tindran lloc les habituals simultànies d’escacs amb la presència d’Aaron Alfonso i amb la col·laboració del Club d’Escacs Constantí. També a la tarda es farà un Taller de foc a càrrec de l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A. A les 19 h tindrà lloc una actuació musical a càrrec d’Astrid Torrente amb el seu violí transparent. La jornada finalitzarà amb l’entrega dels trofeus, i un final de festa amb una ballada de sardanes amb la participació dels Floquets de Constantí i la colla del Lledó de la Pobla de Mafumet.

Durant tota la diada es podran adquirir a la paradeta que s’instal·larà davant de l’Ajuntament els productes de promoció de la campanya: tovalloles, samarretes, bosses, necessers i ampolles d’aigua. Tots els diners recaptats aniran destinats íntegrament a la investigació i millora dels centres que tenen cura dels afectats per la malaltia.

Des de l’inici de l’activitat, ara fa 25 anys, el Club Esplai Constantí és considerat un dels més solidaris de Catalunya durant la jornada del “Mulla’t”.

Redacció

 

Reunió entre l’Ajuntament de Constantí i els centres educatius per determinar les necessitats organitzatives del curs vinent

L’objectiu d’aquesta reunió ha estat conèixer de primera mà com s’ha desenvolupat aquest tercer trimestre de curs tan atípic. Foto: Ajuntament

Aquest dimarts 7 de juliol s’ha celebrat una reunió de treball a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Constantí, que ha comptat amb la presència de representants de tots els centres educatius del municipi: escoles Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà, Institut de Constantí, Llar d’Infants Gu-gu, Escola d’Adults, Escola de Música I Biblioteca Municipal. La reunió ha estat presidida per l’alcalde, Oscar Sánchez, i ha comptat també amb la presència de la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny, i la regidora de Salut, Virginia Bautista.

L’objectiu d’aquesta reunió ha estat conèixer de primera mà com s’ha desenvolupat aquest tercer trimestre de curs tan atípic a causa de la pandèmia de la COVID-19. D’altra banda, s’han plantejat les principals necessitats organitzatives dels centres educatius de cara a l’inici del proper curs escolar i treballar conjuntament en tot allò que sigui necessari. La reunió ha servit també per analitzar quines activitats del Pla Educatiu d’Entorn i quines activitats col·laboratives entre centres es podran seguir desenvolupant durant el proper curs escolar en el marc de les directrius que ha fixat el Departament d’Ensenyament

Durant tots els mesos de confinament i amb el tancament dels centres escolars, des de l’Ajuntament de Constantí s’ha desenvolupat una tasca de coordinació i col·laboració amb les escoles del municipi. Una de les principals mesures contemplades en el pla de reactivació econòmica i social aprovat per l’Ajuntament de Constantí per fer front a la crisi derivada de la COVID-19 ha estat l’increment de 10.000 euros en la partida econòmica destinada a les Ampas dels centres educatius per tal de fer front a les necessitats educatives.

Redacció

 

La Generalitat dona el primer pas per crear l’àrea metropolitana de Tarragona amb sis municipis

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat a conèixer avui als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU). Foto: Generalitat

Els plans directors urbanístics tenen l’abast suficient com per transcendir les fronteres municipals i ordenar grans àrees de sòl amb problemàtiques comunes però administracions locals diferents. Per tant, són un marc adequat per decidir, per exemple, traçats d’infraestructures o gestió de corredors ecològics que van més enllà de la competència d’un ajuntament.

La primera àrea metropolitana del país, la de Barcelona, compta des de fa dècades amb un instrument d’ordenació supramunicipal, com és el Pla General Metropolità (PGM). El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa ara la redacció de plans directors urbanístics amb una voluntat similar per a les àrees urbanes de Tarragona i de Girona, si bé adaptats a les particularitats de cada territori. Es preveu que la Comissió de Territori de Catalunya que es reunirà a finals de juliol autoritzi al Departament a iniciar la redacció d’aquests dos PDU.

Objectius i tramitació

L’àrea urbana de Tarragona, formada per sis municipis, abasta 185,66 km2, on hi viuen 300.984 persones, amb una densitat de 1.621 habitants per quilòmetre quadrat. Els objectius del PDU que ordenarà aquesta àrea, i que s’han exposat als representants municipals, són:

  1. Possibilitar un marc de competitivitat per al desenvolupament econòmic.
  2. Establir un model de desenvolupament sostenible que integri la diversitat.
  3. Ordenar els espais oberts i les infraestructures de l’àmbit

Una vegada la Comissió de territori de Catalunya autoritzi l’inici de la redacció del PDU, el primer pas serà l’elaboració de l’anomenat document d’objectius i propòsits generals. Aquest document se sotmetrà a un primer procés de participació ciutadana on es donarà veu tant als ajuntaments com als agents socials, econòmics i ambientals del territori, i a la ciutadania interessada. Les seves aportacions serviran per redactar un primer document del PDU que la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona aprovarà inicialment.

El document aprovat inicialment se sotmetrà al preceptiu període d’informació pública i audiència als ajuntaments, per tal que ajuntaments i ciutadania puguin presentar les al·legacions que estimin oportunes. Un cop estudiades aquestes al·legacions i incorporades, si s’escau, el PDU serà aprovat provisionalment per la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona i, poc després, elevat a la Comissió de Territori de Catalunya per al seu darrer vistiplau. El conseller de Territori i Sostenibilitat signarà l’aprovació definitiva i el PDU es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), iniciant la seva vigència el dia següent.

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat a conèixer avui als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU) que ordeni l’àrea metropolitana tarragonina, la segona més gran de Catalunya després de la de Barcelona.

L’objectiu del Departament és oferir als sis municipis que conformen la realitat metropolitana de Tarragona un instrument de planejament supramunicipal per consensuar l’ordenació de les infraestructures, especialment les ferroviàries, i dels espais oberts. En aquest sentit, Agustí Serra, ha posat en valor: «El sistema urbà del Camp de Tarragona definirà el model urbà d’una realitat metropolitana, que donarà coherència, entre d’altres, a la gestió de la mobilitat».

Reaccions dels alcaldes

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha fet ressò de la notícia de Tarragona21 via Twitter i en la primera reacció ha afirmat: ‘Sabem que el camí no serà fàcil però des de @TGNAjuntament ens hi posarem molt seriosament. Crear sinergies és molt important per tenir un territori ordenat, competitiu i capaç de fer front als reptes mediambientals i socials’

Al seu torn, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat a aquest digital sobre el nou organisme que es crearà: ‘Han ser àrees de col·laboració i cooperació entre municipis, en favor de les persones i el progrés del territori».

Redacció

 

Oscar Sánchez: ‘En aquesta pandèmia hem tingut la ciutadania de Constantí al peu del canó’

Oscar Sánchez, al seu depatx d’Alcaldia. Foto: Cedida

Oscar Sánchez encara el segon any del noun mandat com a alcalde de Constantí afrontant, com tots els municipis, els efectes de la pandèmia mundial i la precupació perquè se segueixin les recomanacions sanitàries un cop superat l’estat d’alarma. Constantí no s’ha aturat, però sí ha hagut de redreçar radicalment els seus esforços cap a la protecció sanitària, social i econòmica de la població i de les seves empreses. L’alcalde fa balanç d’aquest any tan excepcional en aquesta entrevista concedida a Tarragona21.

Quin balanç fa de l’any de mandat?

Ha estat molt intens. Les nostres previsions apuntaven a un any tranquil de continuïtat en la feina iniciada en el mandat anterior i de projecció per als anys que tenim per davant, de planificació, d’establiment de terminis, en definitiva, de gestió per a la producció i execució futura. Però ja al mes d’octubre les inclemències meteorològiques, repetides a finals de gener, ens van posar en alerta. Després el desafortunat accident de la planta d’IQOXE en el que desgraciadament perdia la vida el nostre estimat Òscar Atance; i els incidents no tan greus del Polígon Petroquímic. Finalment, aquesta pandèmia que afecta a nivell mundial. Són tot un seguit de problemes greus que hem hagut d’afrontar amb les eines de què disposem com a administració local. Si les altres administracions ens cedissin més espais, hauríem pogut fer molt més, però ara per ara és el que tenim. No podem fer més.

Com s’està afrontant la pandèmia?

Amb molta fermesa. Estic molt content i orgullós de la feina que hem fet, tant pel que fa a l’equip de govern, sòlid i cohesionat, com també als treballadors i treballadores municipals, així com del voluntariat que des del minut zero s’ha posat a la nostra disposició i que ha sabut estar a l’alçada. Ha estat un dels moments més complexos des que sóc alcalde, per no dir el que més.

Queda molt per fer, perquè aquesta pandèmia ha fet i està fent molt de mal. En primer lloc, per les morts que ha causat i la manca de possibilitat de les famílies per acomiadar-se dels seus éssers estimats; però crec que ara ve la part més dura: l’impacte econòmic i social derivat de l’aturada forçada del país. Aprofito per agrair al Govern Central l’aprovació i posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital, que servirà perquè moltes famílies vulnerables es puguin garantir el dret mínim de subsistència.

L’equip de govern municipal ha optat per endegar un Pla de reactivació econòmica i social, excepcional i d’urgència, per pal·liar-ne els efectes, conscient que no ens podem permetre les desigualtats socials ni la destrucció de petites i mitjanes empreses com ja va passar amb la crisi financera de l’any 2008. Estem decidits i convençuts que hem d’afrontar-ho de manera diferent a com va passar aquell any.

Aquest Pla es basa en 14 punts concrets que abasten el comerç, el món empresarial, l’ocupació, els ajuts socials, la protecció de la salut, ajuts a les Ampa’s, suspensió de pagaments en serveis municipals, endarreriment del cobrament de taxes i preus públics municipals i la creació de l’oficina Covid-19, que farà tasques de finestreta única per a la gestió de tots els ajuts creats.

Quines necessitats tenen els autònoms, professionals i empreses de Constantí i què hi està fent l’Ajuntament? I en ocupació, com ha impactat la crisi del Covid?

És evident que el sector comerç i de serveis ha estat un dels afectats de forma significativa amb l’obligació de suspensió d’activitats assenyalades en el Decret de declaració d’estat d’alarma. Un cop s’ha iniciat la desescalada, hem mantingut un contacte intens, sobretot amb els representants de la Unió de Botiguers, que són els que ens han expressat de manera directa les seves preocupacions.

Des de l’Ajuntament i dins del Pla de reactivació excepcional i extraordinari aprovat al Ple del passat dia 28, hem tret línies d’ajuts per a aquest sector: unes bases específiques de subvencions als comerços i empresaris autònoms afectats econòmicament per la Covid-19; s’han modificat les bases reguladores per a la concessió d’incentius a les empreses i nous emprenedors per a la promoció de l’ocupació al municipi; s’han modificat les ordenances fiscals referents a les taxes per ocupació de la via pública per terrasses d’hostaleria i la d’ocupació de via pública per parades de serveis de Mercat.

Cal tenir present que aquesta pandèmia ha provocat la presentació de 98 ERTO’s a Constantí, inclòs el polígon industrial, la qual cosa es tradueix en aproximadament 1.000 persones afectades. A banda, l’atur ha assolit unes xifres semblants a les que va provocar la crisi financera de l’any 2008: s’ha incrementat un 20%, un 6% per sobre de la mitjana al Tarragonès. Hem arribat al còmput de 705 persones aturades, tenint en compte que nosaltres ja patíem un atur estructural d’aproximadament 300 persones abans del 2008.

Quina tasca s’ha fet per als col·lectius més vulnerables, com la gent gran, i en la bretxa digital en educació?

Pel que fa a la gent gran, hem estat fent atenció personalitzada amb seguiment telefònic. Als que no tenien cap familiar a disposició, els hem pogut portar la compra de necessitats de primer ordre al seu domicili perquè no haguessin de sortir-ne durant el confinament. Un cop més, agrairé als voluntaris la tasca realitzada en aquest aspecte.

Quant a la bretxa digital, hem augmentat els ajuts econòmics a les AMPA’s dels centres escolars per tal que poguessin facilitar als infants les connexions amb els centres. Així mateix, aquest increment també ha de facilitar l’adquisició de material escolar divers que es pugui necessitar.

Com estan vivint les entitats la pandèmia?

Amb força resignació i ganes d’ajudar en el que convingui i involucrant-se des del minut zero. No vull parlar de cap en concret, ja que totes s’han posat a disposició nostra en tot moment. Hem tingut la ciutadania al peu del canó, altruistament, i cal que estiguem summament agraïts. La qualitat d’un poble es mesura en la qualitat dels seus veïns i nosaltres hem copsat que la nostra ha deixat el llistó molt alt. Com a alcalde, ha estat i és un gran orgull haver pogut comptar amb totes i tots ells.

Han obert una Oficina d’ajudes a la Covid. Què els demana la ciutadania?

Sí. Hem cregut oportú posar en marxa aquesta oficina com a finestreta única: atenció a les persones amb dificultats, seguiment i coordinació dels diferents departaments per tal d’estalviar temps i esforços als veïns i veïnes amb dificultats de qualsevol índole.

La majoria de les consultes van destinades al tema d’ajuts d’emergència, ja siguin per subministraments bàsics d’aigua, llum i lloguer, tot i que han augmentat considerablement les peticions d’ajut per aliments. També sol·liciten informació per a la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital.

‘De moment, no tenim res tancat sobre fer actes a la Festa Major, tot i que intentem gestionar de fer alguna cosa, per poc que sigui, el dia mateix de la Festa’. Foto: Tarragona21

Hi haurà festa major? I activitats a Centcelles?

En principi ens vam plantejar de no fer res, però hem arribat a la conclusió que és molt trist que no es faci res per la Festa Major. De moment, no tenim res tancat tot i que intentem gestionar de fer alguna cosa, per poc que sigui, el dia mateix de la Festa.

Quant al tema de les activitats a Centcelles i sense voler avançar res, farem alguna cosa al voltant de la Festa Major. Les ganes hi són, però tal com ens recorden les autoritats sanitàries, s’ha de ser prudent i vetllar per la seguretat de tots. Vols i dols, com molt bé ens recorda la saviesa popular.

Com valora la tasca dels voluntaris, de Protecció Civil i dels col·lectius que estan en primera línia?

Excel·lent. Crec que és un adjectiu que ho diu tot. Per molt de temor que hagin tingut, no han vacil·lat gens ni mica en abanderar i posar-se al davant d’aquesta trista situació. No s’han vist ni ideologies ni colors polítics, sinó que han treballat tots a una per poder-nos-en sortir el més aviat millor i amb les millors condicions possibles. Una magnífica actitud i una gran manifestació de fermesa, valentia i valor col·lectiu que la ciutadania ha protagonitzat durant l’estat d’alarma.

Què caurà del pressupost municipal d’enguany? Què és el que no es podrà fer?

És obvi que el canvi de prioritats de l’Ajuntament afectarà de manera directa a inversions que estaven previstes i que, ara per ara, no es podran executar.

Tot i que és aviat per donar dades definitives, està clar que els ingressos han disminuït i continuaran fent-ho de manera directa, amb la disminució dels serveis municipals com el pavelló poliesportiu, la llar d’infants, l’escola de música, etc. I també de manera indirecta, ja que possiblement augmentarà la morositat, l’ajut per despesa social, l’esforç fiscal que realitzem per superar la crisi…

En definitiva, tot plegat farà que determinades inversions i despeses es retallin, si més no provisionalment. Sí que és clar que el Parc d’Skate es posposa fins l’any vinent, però hem decidit anar-nos ajustant sobre la marxa.

Hi haurà inversions en millora de la xarxa d’aigua als carrers Falset, Girona, Raval de Sant Cristòfol i Tarragona?

Tenim prevista la millora de la xarxa d’aigua en aquests carrers. Possiblement les haurem de fer espaiades en el temps, per les previsions negatives a què hem anat fent referència, però us puc confirmar que la primera actuació serà la del carrer Falset, que és prioritària per la provisionalitat en què es troben les canonades en aquests moments.

I al Grup Centelles es faran millores?

Si parlem de les esquerdes, aviat tindrem dues persones mediadores per a la formació de les comunitats de propietaris, pas previ per a l’obtenció de les subvencions de la Generalitat de Catalunya destinades als arranjaments dels blocs. Tan aviat com estiguin constituïdes concretarem les reparacions a fer i els calendaris.

Amb tot, el Grup Centcelles és una urbanització envellida que requereix un manteniment constant i a la que prestem, des de l’Ajuntament, l’atenció deguda en cada moment.

La piscina coberta, quan serà una realitat? En quin moment es troba?

La piscina coberta és una petició que ens va arribar dels veïns de Constantí i un compromís incorporat com a promesa electoral en la que estem treballant des del primer dia. L’envergadura del projecte i els processos administratius que comporta ens impedeixen donar-li més celeritat, amb la qual cosa preveiem que per al 2022/2023 serà ja una realitat.

En aquests moments estem pendents de l’aprovació per part de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona del canvi d’usos del terreny triat per acollir-la, entre els dos centres escolars d’educació primària, respectant 2000 m2 quadrats per a possibles ampliacions de l’Escola Centcelles. Un cop passi aquest tràmit, la intenció és fer un concurs d’idees; després s’haurà de licitar l’encàrrec del projecte per, finalment, realitzar el procediment per a la seva construcció i atorgament de la gestió.

Són tràmits feixucs i llargs, però imprescindibles per poder gaudir d’aquest anhelat equipament.

Hi haurà més càmeres de videovigilància als carrers?

És una qüestió que encara no tenim decidida. Possiblement el que sí que durem a terme és una renovació de les càmeres antigues que ja estaven instal·lades.

Pensem que, com a molt, potser es podria realitzar una nova fase que abastaria l’avinguda Onze de Setembre, sobretot la zona escolar, i la plaça de la Generalitat. Però com li deia, no tenim res decidit de moment.

Com està la urbanització del pp-10, al polígon Constantí?

Va a bon ritme! La seva finalització està prevista per a finals de setembre, tot i que en principi la previsió era que estigués enllestida a finals de juliol. Hem de tenir en compte que les obres han estat aturades a conseqüència de l’estat d’alarma.

La urbanització i el desenvolupament d’aquests terrenys ubicats a la 3a fase del PIC formen part de l’objectiu de l’Ajuntament de reactivar i impulsar el Polígon de cara a reactivar també econòmicament el municipi. El nostre Polígon s’ha confirmat com el gran referent en el sector de la logística del Camp de Tarragona i el desenvolupament d’aquest pla parcial permetrà l’arribada de noves empreses que aportaran beneficis al municipi: nous llocs de treball i un increment de l’activitat econòmica local.

Com està resultant l’experiència de la recent municipalització del servei de l’aigua?

És molt aviat per fer una valoració. Hem de tenir en compte que els primers rebuts que ens gestiona BASE tot just s’acaben de passar a cobrament, ja que es van endarrerir a causa de l’estat d’alarma. Però abans, s’han hagut de traslladar totes les bases de dades al nou programa informàtic, fer les parametritzacions pertinents, localitzar comptadors, etc. Vaja, una feina en la que encara estem polint detalls i fins d’aquí com a mínim un any no podrem fer valoracions amb els números a les mans. El que sí que podem avançar és que Constantí surt guanyant amb aquest nou sistema.

I la gestió de la brossa?

Tenim la licitació en marxa, però l’empresa FCC va presentar un recurs que ens ha endarrerit el procediment. Finalment ja hem rebut la notificació del Tribunal Català de Contractes que ha estat favorable a l’Ajuntament ja que ha desestimat les al·legacions tot i que hem hagut d’afegir unes explicacions addicionals. Ara ja hem reiniciat el procediment d’obertura del primer sobre, i hem comprovat que hi ha dues empreses que opten al servei: Fomento de Construcciones y Contratas i Urbaser; i cinc empreses que opten al control d’aquest servei. Esperem que en dos mesos hagi acabat tot el procediment, els serveis estiguin licitats i puguem gaudir de les millores que inclouen.

De moment, ens continua prestant el servei l’empresa Urbaser pel que fa a recollida de matèria orgànica, rebuig i voluminosos del PIC; i el Consell Comarcal del Tarragonès, mitjançant l’empresa FCC, realitza la resta dels serveis.

Com està sent el retorn a la feina a l’Ajuntament?

Vam aprovar un Pla de contingència pel retorn segur a la feina, consensuat amb el Comitè de seguretat i salut i la Mesa general de negociació en representació de tots els empleats públics de l’Ajuntament. L’hem fet una mica esglaonat, amb mesures de prevenció, protecció i organització i decretant uns serveis essencials, com ara l’OAC, l’oficina Covid-19, la Biblioteca, l’Arxiu, el Jutjat i la Policia, tenint molt en compte el personal vulnerable i els treballadors que superen els 60 anys.

A banda, hem modificat la forma d’executar els serveis, passant al sistema de cita prèvia i s’han modificat llocs de treball per poder garantir la possibilitat de mantenir la distància de seguretat interpersonal entre els treballadors; també hem articulat mecanismes per mantenir el teletreball per a aquells serveis no necessàriament presencials, compaginant-lo amb part de l’horari de treball presencial. En definitiva, suposo que el que han anat fent totes les administracions públiques.

Les escoles municipals de Música i d’Adults estan en marxa?

Ara per ara no hem cregut convenient d’obrir-les. Hem anat seguint els criteris dels centres escolars, ja que hem trobat que era el més sensat. De cara al curs vinent, haurem de veure què ens recomanen les autoritats sanitàries i prendrem les decisions que veiem més coherents. Hem de seguir el dia a dia de la pandèmia, ja que encara que s’hagi aixecat l’estat d’alarma el virus segueix entre nosaltres. Com et deia, cal ser prudent i anar pas a pas…

Jaume Garcia

Una colisió en un hidrant deixa sense aigua durant hores tant el polígon com el nucli urbà de Constantí

L’ajuntament de Constantí ha informat aquest dissabte pel seu compte oficial de twitter d’una incidència en el servei d’aigua potable de la població. Segons expliquen des del consistori, la colisió en un hidrant del Polígon ha provocat «una avaria en la xarxa de subministrament d’aigua potable» tant a la zona industrial del municipi com al nucli urbà». Segons s’afirmava poc abans de les 15.00 hores, «els operaris ja estan treballant a la zona per tal de solucionar-ho». S’esperava reestablir el servei cap a les 18.00 hores.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies