.

.

TOTS 21

Constantí posa en marxa un Punt Lila en entorns d’oci

L’Ajuntament de Constantí treballa per aconseguir un municipi lliure de violència masclista. Amb aquest objectiu, el consistori ha presentat una campanya emmarcada dintre del Pacto de Estado contra la Violencia de Género, que consistirà en la distribució de material informatiu i la instal·lació d’un Punt Lila durant els actes festius i d’oci.

El Punt Lila és un espai d’informació i sensibilització dirigit a tota la població i de suport i assessorament i acompanyament a qualsevol persona que pateixi o visualitzi una agressió masclista o lgtbifòbica. Es tracta d’un espai segur i íntim on rebre informació o sol·licitar acompanyament davant d’una agressió o situació de perill. El punt té una clara i evident funció pedagògica per fomentar la prevenció, especialment entre els joves, i en els ambients festius i d’oci.

Amb els lemes “A Constantí, no més cors tancats ni trencats” i “A Constantí No és No” en aquesta campanya s’inclou material informatiu divers amb els principals telèfons d’atenció a possibles víctimes de violència de gènere: el 112 d’Emergències, el 016 d’Atenció contra la Violència de Gènere i el telèfon de la Policia Local de Constantí, 977 52 40 01.

La regidora de Polítiques d’Igualtat i Dona de l’Ajuntament de Constantí, Marina Buger, ha explicat que l’objectiu d’aquesta campanya és “que cada vegada hi hagi menys violència contra les dones i menys violència de qualsevol tipus”. I ha apuntat que el “Punt Lila s’ubicarà en diferents espais durant la Festa Major, com la nit de Barraques” i ha destacat que aquest Punt Lila “estarà molt present durant els actes de Festa Major, el veurem contínuament per tal que tothom es pugui informar”.

Redacció

 

El compositor israelià-alemany, Dror Binder, guanyador del 2n Premi Centcelles de Composició

El compositor israelià, amb segona nacionalitat alemanya, Dror Binder.

Aquest 21 de juny s’ha donat a conèixer l’autor i l’obra guanyadora del 2n Premi Centcelles de Composició Musical, convocat per l’Associació Amics de la Música de Constantí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, el MNAT (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) i el patrocini de REPSOL

L’obra guanyadora d’aquesta segona edició del Premi Centcelles de Composició ha estat “Augen zu, Mund auf!” del compositor israelià, amb segona nacionalitat alemanya, Dror Binder (Galilea, Israel 1993). Actualment viu a Viena (Àustria) i estudia a la Vienna University of Music and Performing Arts en el programa de postgrau en Composició a la classe del professor Müller-Siemens. Entre 2014-2016 va rebre beques d’excel·lència per a estudis de piano d’America Israel Cultural Foundation. Va ser el 1r premi al concurs de piano de l’Acadèmia de Música i Dansa de Jerusalem 2015; i Beca completa de l’AICF per assistir a l’Aspen Music Festival and School 2015. L’any 2021 va ser guanyador del premi al concurs de composició del Conservatori de Música d’Israel 2021

És pianista d’acompanyament de classes de ballet amb els professors Sr. Arik Alfasi, Sra. Patricia Aharoni. I ha fet arranjaments i producció de música per a Teatre, Musicals, Big Bands, Hip Hop i Sinagogues de Reforma.

L’obra guanyadora serà estrenada pel quartet de saxòfons Kebyart, en el concert que es durà a terme el 28 de juliol dins el Cicle de Concerts a Centcelles d’aquest any. A més, el guanyador, rebrà un premi de 3.000 €uros en metàl·lic.

El Jurat d’aquest 2n Premi de Composició Centcelles, format per professionals en l’àmbit de la música, ha volgut remarcar el gran nivell de la majoria de les obres presentades al concurs, un total de 13 obres procedents d’arreu del món.

Redacció

 

Comencen a Constantí les activitats d’estiu socioeducatives i de lleure

Aquesta setmana han arrencat el Casal d’Estiu Municipal i el Campus d’Estiu. Foto: Ajuntament

Una vuitantena d’infants han iniciat aquest dilluns 27 de juny les activitats del Casal d’Estiu Municipal a Constantí. Amb l’objectiu d’atendre les necessitats d’oci i lleure dels infants nascuts entre 2010 i 2018 durant els mesos d’estiu, aquest any el Casal d’Estiu Municipal s’allargarà fins al 29 de juliol oferint dues modalitats: el Casal de lleure, a partir de P-3, i el Casal d’Anglès, amb activitats d’immersió en la llengua anglesa per a infants a partir de 1r de primària. Les activitats es realitzen a l’escola Mn. Ramon Bergadà i estan coordinades per un equip format per una directora, 8 monitors/es i una vetlladora. A partir de la segona setmana s’hi han inscrit 90 nens i nenes, i es comptarà amb el reforç d’algun integrador proporcionat pel Consell Comarcal del Tarragonès a través del projecte “Integradors d’estiu” per atendre infants que demanin una atenció específica individual.

El Casal d’Estiu es desenvolupa entre les 9 del matí i la 1 del migdia. Aquest estiu s’ofereix també el servei d’acollida de 8 a 9 del matí, i un servei de menjador fins a les 14.30 h. Les activitats que es realitzaran durant el casal tindran com a fil conductor “Un Casal de PEL·LÍCULA». A més de les habituals, com dinàmiques, jocs o manualitats, a partir del dia 4 de juliol es farà una sortida setmanal per grup a la platja, un dia per grup de piscina (2 per grup a partir del dia 18 de juliol), jocs d’aigua cada dia i moltes descobertes d’espais i activitats interessants al municipi. Les activitats per cada grup d’edat en el Casal de lleure i el d’anglès seran les mateixes amb la diferència de la llengua vehicular.

Arrenca la segona edició del Campus d’estiu dintre del Pla Educatiu d’entorn

D’altra banda, aquest dilluns 27 de juny ha començat també el Campus d’Estiu 2022, que s’allargarà fins al 15 de juliol. Aquesta és la segona edició d’aquest Campus d’Estiu, una de la principals novetats que es van incorporar al Pla Educatiu d’Entorn al municipi durant el curs passat, per tal de desenvolupar accions educatives més enllà de l’horari lectiu i durant l’estiu. El Campus d’Estiu compta amb 60 places disponibles distribuïdes per cicles (20 infants de primer i segon, 20 infants de tercer i quart i 20 infants de cinquè i sisè). Està coordinat per un equip de cinc monitors/es i una directora de l’empresa “Fundació en xarxa”. El campus es fa a l’escola Mossèn Ramon Bergadà, en horari de 9 a 13 hores.

S’hi realitzaran activitats diversificades com tallers de suport i acompanyament educatiu, esports, teatre, jocs d’aigua i activitats de descobriment de l’entorn. Els destinataris d’aquest Campus d’Estiu són els alumnes de primària (de 1r a 6è) escolaritzats a Constantí. Les activitats han estat possible gràcies al Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE) i del Programa PROA+.

Redacció

 

Constantí reclama que es garanteixin plenament els drets dels col·lectius LGTBI+

La lectura del manifest s’ha fet al davant de l’Ajuntament i ha anat a càrrec d’Alejandro Fernández, en representació del col·lectiu LGTBIQ+. Foto: Ajuntament

Aquest dimarts 28 de juny s’ha fet a Constantí l’acte institucional de la lectura del Manifest del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+. La lectura s’ha fet al davant de l’Ajuntament i ha anat a càrrec d’Alejandro Fernández, en representació del col·lectiu LGTBIQ+.

Durant la lectura del manifest s’ha reivindicat el ple reconeixement dels drets dels col·lectius LGTBI+, que “han hagut de lluitar durant dècades per aconseguir-los, tant al nostre país com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits”. S’ha fet una crida a tots els poders públics a “fer valdre les lleis d’igualtat en tots els àmbits i desplegar-les amb la màxima potencia”. Finalment, s’ha reivindicat que “els drets de les persones LGTBI+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les persones a ser i a viure lliures de discriminacions i de violències”.

El 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, i al voltant d’aquesta data s’han organitzat diversos esdeveniments per reivindicar públicament la lluita per la igualtat i la dignitat dels col·lectius de persones gais, lesbianes, bisexuals i transexuals. A Constantí, els actes organitzats per l’Ajuntament i “Les Forques Teatre” l’Associació d’Amics del Teatre de Constantí, s’allargaran durant tota la setmana fins aquest diumenge 3 de juliol.

El divendres 1 de juliol tindrà lloc un col·loqui al bar de La Societat El Casino, que comptarà amb la participació de Mons Buyó, del Col·lectiu Gènere Lliure i l’Observatori contra l’Homofòbia; i Daniel Santander, estudiant d’Art, que presentarà el projecte “Zona segura” contextualitzant identitats homosexuals a la 3a edat. El dissabte 2 de juliol, a les 23 hores, es presentarà al carrer Major l’espectacle “Nit de Cabaret”. Els actes finalitzaran el diumenge 3 de juliol amb la Rua de l’Orgull LGTBIQ+, que sortirà des de la plaça de les Escoles Velles i recorrerà diferents carrers. En acabar la rua, al carrer Major, tindrà lloc un final de festa presentat per la periodista Elsa Ruiz, amb actuacions musicals i un DJ.

Amb aquesta setmana d’activitats culturals i festives, Constantí referma un any més el seu compromís per fer efectius els drets de les persones LGBTIQ+ i per lluitar contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere.  

Redacció

 

‘Fem Estiu, Fem Constantí’ arriba amb 30 propostes, inclòs un concert dels Pets

Imatge de la presentació coral dels actes d’estiu a Constantí. Foto: Tots21

Ja és aquí el cicle «Fem Estiu, Fem Constantí», que enguany presenta una trentena de propostes culturals, entre les que destaca poderosament el concert que Els Pets celebraran el 23 de juliol al conjunt monumental de Centcelles i on presentaran el seu darrer disc, ‘1963’. Tornen després d’11 anys a actuar a casa i ho faran en un escenari esplendorós. Serà un concert especial i exclusiu, amb aforament limitat, adreçat bàsicament a tota la gent de Constantí.

Aquest dimarts 28 de juny s’ha fet un acte de presentació coral del cicle, que se celebrarà els mesos de juliol i agost. La presentació del cicle s’ha fet a l’esplèndid Parc de les Escoles Velles amb la presència de representants d’entitats i associacions del municipi i persones vinculades a la cultura que hi estan relacionades, com l’Associació Literària de Constantí, el cantant dels Pets Joan Reig, el grup de recreació històrica Septimani Seniores, la directora de la Biblioteca municipal, Vanesa Rodríguez, el guia Oriol Nicolau o el cantant d’havaneres Rafael Molné. L’acte ha estat amenitzat amb una actuació del mag Joaquín Matas ja que el cicle inclourà màgia.

Tres són els eixos que animen el cicle, ha subratllat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny: “Que la gent gaudeixi; que puguem ampliar la nostra cultura a través del coneixement del nostre terme, la seva història i les seves tradicions; i que fem xarxa i comunitat entre tots els constantinencs i constantinenques”. En aquest sentit, ha destacat, un any més, “ la col·laboració de totes les entitats i associacions del municipi”.

Caminades amb guia

El cicle «Fem Estiu, Fem Constantí» manté en la seva programació per segon any una de les propostes que va tenir més èxit i participació l’any passat, les caminades per conèixer i descobrir el terme amb l’acompanyament del guia Oriol Nicolau, i amb la participació dels carros dels Tres Tombs. Aquestes caminades es faran els dimarts 5, 12 i 19 de juliol i consistiran en visites al Mas de la Ferrerota, una caminada per veure construccions de pedra seca i una visita al Mas de Magrinyà. En aquesta sortida hi haurá la col·laboració de “Les Forques Teatre”, l’Associació d’Amics del Teatre de Constantí, que presentarà una recreació teatralitzada.

El dimarts 26 de juliol es farà una visita nocturna per Constantí amb les explicacions del guia cultural Ferran Marín i, seguidament, s’inaugurarà la remodelació de l’antic refugi antiaeri de la Guerra Civil, que un cop acabi el cicle estival serà visitable els dissabte del mes de setembre i la resta de l’any amb cita prèvia. En acabar, hi haurà un espectacle de recreació històrica amb el grup Septimani Seniores

D’altra banda, tots els dijous de juliol torna el Cicle de Concerts a Centcelles, que arriba a la seva cinquena edició amb concerts gratuïts i un cartell de luxe que inclou a l’Escola de Música «Rafael Gibert Recasens», Qvinta Essènçia, la Cobla Catalana dels Sons Essencials o el quartet de saxos Kebyart.

La màgia i el circ

La màgia i el circ també seran protagonistes del cicle d’aquest estiu. El divendres 8 de juliol, el mag Isaac Jurado presentarà el seu espectacle a la Plaça de les Escoles Velles. I el divendres 22 de juliol, en aquest mateix escenari, la companyia Desastrosus Cirkus presentarà un espectacle de circ. Les activitats del mes de juliol també inclouen una Caminada guiada nocturna pel litoral i les platges de Tarragona, el divendres 15 de juliol.
El cicle «Fem Estiu, Fem Constantí continuarà durant el mes d’agost amb una activitat d’observació astronòmica a l’Observatori del Garraf, sessions de cinema familiar a la fresca i un recital d’havaneres a càrrec del grup Olla Barrejada.

Al llarg de tot l’estiu, la Biblioteca Municipal també oferirà les activitats «A l’estiu…fem Biblioteca», que aniran des de Contacontes, activitats i manualitats per escoltar i jugar amb els llibres.

Consulteu tota la programació en aquest enllaç.

 

Comença la renovació de la pavimentació d’un tram del carrer Jaume I i la zona del mercat de Constantí

El projecte comportarà la substitució del paviment i elements de vialitat, mobiliari urbà i vegetació d’aquesta zona, amb una superfície d’uns 2.600,00 m². Foto: Ajuntament

Aquest dilluns 27 de juny s’han iniciat les obres de renovació de la pavimentació de les voreres d’un tram del carrer Jaume I (concretament el tram ubicat entre el carrer dels Horts i el carrer Centcelles) i la zona del mercat. Es tracta d’una altra de les actuacions previstes en el gran Pla d’inversions 2021-2024 aprovat per l’Ajuntament de Constantí.

Tenint en compte que l’estat de conservació del paviment en aquesta zona es trobava força deteriorat, es realitzarà la renovació de la pavimentació de les voreres en el tram entre el carrer dels Horts i carrer Centcelles, aprofitant per pavimentar la zona on s’ubica el mercat, ja que el paviment també es troba en mal estat. L’actuació es divideix en dos àmbits: la renovació del paviment de les voreres existents i adaptar-les a la mobilitat; i la renovació de tota la part del paviment del mercat, amb dues capes d’asfalt. El projecte comportarà la substitució del paviment i elements de vialitat, mobiliari urbà i vegetació d’aquesta zona, amb una superfície d’uns 2.600,00 m². El pressupost ascendeix a 232.115,24€ (IVA inclòs) i es preveu un termini d’execució de l’obra d’uns 2 mesos.

Aquesta intervenció s’emmarca en tot un seguit d’actuacions de millora que s’estan desenvolupant al Grup Centcelles, amb la renovació de totes les voreres de les places exteriors, la renovació de la xarxa d’aigua potable o l’enllumenat públic, així com la supressió de barreres arquitectòniques que s’estan fent de manera periòdica a diferents carrers del barri.

D’altra banda, s’ha informat que durant el temps d’execució d’aquestes obres es canviarà la ubicació del mercat setmanal dels dijous, que es traslladarà provisionalment a la Plaça Mossèn Cinto Verdaguer.

Redacció

 

Constantí organitza la Setmana de l’Orgull LGTBIQ+ amb actes diversos

Del 28 de juny al 3 de juliol, Constantí celebrarà la setmana de l’orgull LGTBIQ+ amb diverses activitats culturals i festives organitzades per l’Ajuntament amb la col·laboració de “Les Forques” Associació d’Amics del Teatre de Constantí. El 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTB, i al voltant d’aquesta data s’han organitzat diversos esdeveniments per reivindicar públicament la lluita per la igualtat i la dignitat dels col·lectius de persones gais, lesbianes, bisexuals i transexuals.

Els actes començaran el dimarts 28 de juny, a les 12 del migdia, amb la lectura del Manifest del dia de l’Orgull LGTBIQ+ al davant de l’Ajuntament.

El divendres 1 de juliol tindrà lloc un col·loqui al Bar de la Societat El Casino, que comptarà amb la participació de Mons Buyó, del Col·lectiu Gènere Lliure i l’Observatori contra l’Homofòbia; i Daniel Santander, estudiant d’Art, que presentarà el projecte “Zona segura” contextualitzant identitats homosexuals a la 3a edat.

El dissabte 2 de juliol, a les 23 hores, es presentarà al carrer Major l’espectacle “Nit de Cabaret”. Els actes finalitzaran el diumenge 3 de juliol amb la Rua de l’Orgull LGTBIQ+, que sortirà des de la plaça de les Escoles Velles i recorrerà diferents carrers. En acabar la rua, al carrer Major, tindrà lloc un final de festa presentat per la periodista Elsa Ruiz, amb actuacions musicals i un DJ.

Amb aquesta setmana d’activitats culturals i festives, Constantí referma un any més el seu compromís per fer efectius els drets de les persones LGBTI i per lluitar contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere 

El dia Internacional del l’Orgull LGTB té lloc entorn del 28 de juny o bé el primer dissabte posterior a aquest, data en què es commemoren els aldarulls de Stonewall que van tenir lloc a Nova York (EUA) el 1969 i que es considera que marquen l’inici de l’alliberament homosexual.

Redacció

 

Les activitats infantils i l’arribada de la Flama del Canigó marquen la celebració de Sant Joan a Constantí

La celebració de la festa de Sant Joan d’aquest any a Constantí estarà centrada en les activitats adreçades als més petits. Aquest dijous 23 de juny els actes començaran a les 17 hores a la Plaça de les Escoles Velles. Els infants i les seves famílies donaran la benvinguda a l’estiu i podran gaudir de diverses activitats infantils, amb inflables i la festa de l’escuma. Es recomana portar roba i calçat adequat per a l’ocasió

La cultura i la tradició no faltaran en aquesta programació de la vigília de Sant Joan, amb l’arriba de la Flama del Canigó i la lectura del manifest davant de l’Ajuntament. Els components de l’associació Moto Clàssic Constantí seran els encarregats de transportar un any més la flama des de La Plaça de la Llibertat de Reus. Després de fer l’habitual recorregut pels carrers del poble, els propis representants de Moto Clàssic Constantí transportaran la flama fins al carrer Major, davant de l’Ajuntament.

Un cop allà, amb la presència de les autoritats locals i de representants d’entitats i associacions, es farà la tradicional Lectura del Manifest de la Flama del Canigó. Aquest any, la lectura del manifest anirà a càrrec del grup de dones teixidores dels tendals que s’han elaborat per poder guarnir el carrer Major durant els actes festius i que ja s’ha pogut veure per la diada de Sant Jordi o durant la trobada de puntaires d’aquest mes de juny.

Redacció

 

El Club d’Escacs Constantí celebra l’èxit de les classes gratuïtes per a infants

L’acte de cloenda ha comptat amb la presència del president del Club d’Escacs Constantí, Xavier Cardó; i del regidor d’Esports, Jordi Pérez, a més dels infants que han pres part en les classes i les seves famílies. Foto: Ajuntament

El Club d’Escacs Constantí ha celebrat aquesta setmana l’acte de cloenda de les classes gratuïtes als infants. Es tracta d’unes sessions que s’iniciaven el passat mes de març adreçades a nens i nenes que volguessin aprendre a jugar als escacs. El club ha engegat aquesta proposta enguany per tal de renovar-se i revitalitzar-se. L’objectiu és fer pedrera i fomentar la pràctica d’aquest esport entre els més petits, tenint en compte tots els beneficis que pot aportar a la ment.

L’acte de cloenda ha comptat amb la presència del president del Club d’Escacs Constantí, Xavier Cardó; i del regidor d’Esports de l’Ajuntament de Constantí, Jordi Pérez, a més dels infants que han pres part en aquestes classes i les seves famílies. Des del club s’ha fet una valoració molt positiva de l’acollida que ha tingut la iniciativa, amb un gran èxit de participació,i ja s’ha confirmat que les classes tindran continuïtat al llarg de la temporada vinent

Les classes gratuïtes s’han fet tots els dijous a la tarda a la seu del Club, al Sindicat Agrícola, a càrrec de Francisca Pino, la jugadora més veterana del club i de la província de Tarragona i una de les poques dones jugadores d’escacs que hi ha a Catalunya, en un esport en què la presència de les dones és gairebé testimonial i molt minoritària.

Redacció

 

Finalitzen les sessions del Taller d’Història Local a Constantí

Les sessions s‘han fet els dissabtes al matí, a l’edifici de l’arxiu i han comptat amb la participació dels historiadors Josep M. Grau i Ricard Escarré, del periodista Jaume García, i del gestor en patrimoni històric Ferran Marín. Foto: Ajuntament

El passat dissabte 18 de juny va tenir lloc la quarta i darrera sessió del Taller d’Història Local, amb una xerrada a càrrec del gestor en patrimoni històric Ferran Marín, el qual va fer un repàs dels recursos tecnològics (digitals i analògics) a l’abast dels investigadors locals. Durant aquesta darrera sessió, els participants del curs van rebre la visita de l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, i la regidora de Cultura, Dolors Fortuny.

Amb motiu de la celebració del Dia internacional dels Arxius, que es commemora el 9 de juny, l’Ajuntament de Constantí ha organitzat aquest taller d’història local que ha constat de quatre sessions que s’iniciaven el passat 28 de maig. Les sessions s‘han fet els dissabtes al matí, a l’edifici de l’arxiu i han comptat amb la participació dels historiadors Josep M. Grau i Ricard Escarré, del periodista Jaume García, i del gestor en patrimoni històric Ferran Marín. 

El taller tenia com a objectiu el coneixement de la història local a través de les fonts documentals que estan a l’abast dels investigadors o dels simples interessats en el fet local. Durant les sessions s’han explicat maneres diferents d’investigar, metodologies possibles i algunes tècniques bàsiques. Es tractava d’un curs de caràcter introductori i s’ha adreçat a persones que tinguin ganes d’aprendre i amb curiositat i que estiguin interessades en el fet local.

Redacció

 

L’Escola d’Adults de Constantí celebra l’acte de cloenda del curs 2021-2022

Durant l’acte es va fer la lectura de textos o poemes per part dels alumnes de català del CPNL, i una desfilada de moda amb la participació de les alumnes de l’aula de costura. Fotos: Ajuntament

Aquest dijous 16 de juny s’ha fet l’acte de cloenda de curs 2021-2022 de l’Escola d’Adults Municipal. Aquest any s’ha recuperat l’acte festiu de final de curs que s’ha fet a la Plaça de l’Hospital (davant de la Biblioteca) i ha comptat amb la presència dels alumnes i professors que han realitzat alguns dels cursos i tallers que s’ofereixen a l’Escola.

Durant l’acte es va fer la lectura de textos o poemes per part dels alumnes de català del CPNL, i una desfilada de moda amb la participació de les alumnes de l’aula de costura, que van presentar algunes de les creacions que han fet durant aquest curs. També es va entregar un diploma d’agraïment a tots els alumnes. Aquest ha estat un curs marcat per la progressiva tornada a la presencialitat a les classes, després de la pandèmia. Han estat prop d’uns 200 alumnes els que s’han matriculat a alguns dels cursos i tallers de l’Escola d’Adults.

Des de fa uns anys, l’Escola d’Adults de Constantí en col·laboració amb l’Oficina Municipal de Treball, aposta principalment per les accions formatives adreçades a la millora de competències professionals de les persones del municipi per tal de potenciar la inserció laboral de la població aturada.

D’altra banda, dintre de les competències bàsiques, també s’han realitzat els habituals cursos d’informàtica i els tallers per aprendre a utilitzar el telèfon mòbil i tablets. L’oferta formativa manté també els cursos de competències bàsiques, que van des de la formació instrumental, l’alfabetització, i el servei de primera acollida (que respon a les necessitats inicials de formació i informació de les persones nouvingudes). A banda, s’ofereixen els cursos de català a través del Consorci per la Normalització Lingüística.

Redacció

 

S’obre el concurs per al projecte de construcció d’una sala de vetlles a Constantí

Recreació virtual de la futura Sala de Vetlles. Imatge: Ajuntament

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Constantí ha aprovat aquest dijous 16 de juny l’expedient de contractació del projecte per a la construcció d’una sala de vetlles. Aquest expedient es divideix en tres lots, que inclouen la redacció del projecte d’execució i direcció d’obra, la direcció d’execució material de l’obra, i la coordinació de seguretat i salut.

La construcció d’una sala de vetlles és una de les actuacions previstes en el Pla d’Inversions de set milions d’euros aprovat per l’Ajuntament de Constantí per al període 2021-2024. La sala de vetlles ha estat un equipament llargament reivindicat, tenint en compte que actualment les vetlles dels difunts s’han de fer en altres poblacions del voltant. S’ubicarà a l’avinguda de les Forques, a la variant nord del municipi, a tocar de la carretera que enllaça amb la T-721 cap al Morell.

El pressupost d’execució material de l’equipament és de 400.274,35 €uros, i l’obra es beneficiarà d’una subvenció del PAM de la Diputació de Tarragona. Està previst que les obres de construcció de la sala de vetlles es puguin iniciar a principis de l’any 2023.

La nova sala de vetlles constarà de dues sales, cadascuna de les quals disposarà d’un espai per a la família, un altre espai més reservat de vetlla i un on hi haurà exposat el túmul. També es preveu un espai d’accés, un espai de hall per a les dues sales, els espais d’administració i d’exposició i els banys necessaris per normativa. Es construirà també una zona d’aparcament per a un total de 21 vehicles per a ús públic i 1 aparcament per a vehicle especial.

Redacció

 

La Piscina Municipal de Constantí obre portes del 17 de juny a l’11 de setembre

Fins el dia 11 de setembre, la piscina estarà oberta cada dia de dilluns a diumenge de 12 a 20 hores (a excepció dels dies 20, 21 i 22 de juny en què la piscina romandrà tancada). Foto: Ajuntament

Aquest divendres 17 de juny s’iniciarà la temporada d’estiu a la Piscina Municipal de Constantí. Fins el dia 11 de setembre, la piscina estarà oberta cada dia de dilluns a diumenge de 12 a 20 hores (a excepció dels dies 20, 21 i 22 de juny en què la piscina romandrà tancada).

Per tal d’accedir a la piscina es pot adquirir el passi per a tota la temporada d’estiu per a adults, pensionistes i gent gran (majors de 65 anys), infantils o el passi de temporada familiar; o bé entrades puntuals (1 dia). Aquesta temporada es manté la possibilitat d’adquirir abonaments setmanals o bé per 10 dies. Els menors de 5 anys tindran accés gratuït. Les entrades d’1 dia, 1 setmana i l’abonament de 10 dies es poden adquirir a la recepció de la piscina. Pel que fa a la documentació per sol·licitar el passi de temporada s’ha d’entregar al Pavelló Poliesportiu municipal. La data límit per tramitar els passis és el 28 de juliol.

Per altra banda, durant els mesos de juliol i agost s’oferiran els habituals cursos de natació: del 4 al 29 de juliol, i de l’1 al 26 d’agost. Els cursos que es podran realitzar aquest any són d’iniciació ( si saps flotar i vols començar a nedar); de perfeccionament; de familiarització (per a qui no sàpiga nedar ni flotar a l’aigua), i cursos d’Aqua-Gym. A més, s’ofereix la possibilitat de fer els cursos per quinzenes (17,50 euros) o bé durant el mes sencer (35 euros).

Redacció

 

Continuen les millores al Gimnàs del Pavelló de Constantí amb la instal·lació de noves màquines

El procés de renovació ha continuat amb l’adquisició de nous aparells i maquinària de musculació.

Amb l’objectiu de seguir renovant i millorant les instal·lacions i equipaments esportius del municipi, l’Ajuntament de Constantí ha iniciat un procés de renovació de la maquinària del Gimnàs del Pavelló Poliesportiu.

Després de la instal·lació el passat hivern de tres noves màquines cardiovasculars d’última generació, el procés de renovació ha continuat amb l’adquisició de nous aparells i maquinària de musculació.

Concretament, en les darreres setmanes s’han instal·lat: un press vertical de pit i tríceps, una màquina per a deltoides d’elevació lateral, una màquina dual de cames per treballar quadriceps i isquiotibials, una màquina dual d’abductors i adductors, una premsa de cames, una de glutis, una de curl femoral amb càrrega de discs, una de bessons i un banc d’abdominals.

D’aquesta manera continuen les millores en les instal·lacions esportives municipals amb l’adquisició de nova maquinària per substituir els aparells i el material que ha anat quedant més obsolet a la instal·lació. Cal recordar que durant l’any 2019 es va procedir a l’ampliació i millora del Gimnàs del Pavelló Poliesportiu, per tal d’oferir amb total garantia la realització d’activitat física tant a nivell cardiovascular com a nivell de tonificació.

 

Constantí gaudeix amb la X edició del Concurs de Colles Sardanistes

La jornada va finalitzar amb la tradicional ballada de la sardana de germanor amb tots els participants i públic assistent. Foto: Ajuntament

Un total de 10 colles han participat aquest diumenge 12 de juny del Concurs de Colles Sardanistes Vila de Constantí, que s’ha celebrat a la Plaça de les Escoles Velles. Aquest any, el concurs organitzat pel Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, ha arribat a la seva desena edició.

Després que l’edició de l’any passat va estar marcada per les restriccions i unes estrictes mesures d’higiene i seguretat a causa de la pandèmia, aquest any el concurs recuperava el seu format habitual. La cita ha comptat amb la presència de diverses colles sardanistes de totes les edats i categories (infantils, juvenils, veterans i grans) procedents de Tarragona, El Vendrell, Lleida, Figueres o Constantí. Entre les colles participants ha destacat, un any més, la presència dels Floquets de Constantí en categoria infantil. L’altra colla local que ha participat ha estat la colla Llentiscle, en categoria juvenil. L’acompanyament musical del concurs ha anat a càrrec de la Cobla Reus Jove. La jornada va finalitzar amb la tradicional ballada de la sardana de germanor amb tots els participants i públic assistent.

Totes les colles participants van rebre com a detall una ampolla d’oli de Constantí, envasat sota la marca “Vil·la de Centcelles” de la DOP Siurana, i amb una impressió relativa a la data de l’esdeveniment.

El Concurs de Colles Sardanistes Vila de Constantí es va recuperar l’any 2017 de la mà del Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, després que es deixés de celebrar l’any 1996.

Redacció

 

El Concurs de Colles Sardanistes Vila de Constantí arriba aquest diumenge

Aquest diumenge 12 de juny, a partir de les 18 h, la Plaça de les Escoles Velles tornarà a ser l’escenari d’una nova edició del Concurs de Colles Sardanistes Vila de Constantí. Aquest any, el concurs organitzat pel Cercle Cultural, Recreatiu i Esportiu i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, arriba a la seva desena edició.

La cita sardanista comptarà amb la presència d’un total de 14 colles sardanistes de totes les edats i categories i l’acompanyament musical anirà a càrrec de la Cobla Reus Jove.

Redacció

 

Constantí inicia una campanya de conscienciació sobre els coloms

L’Ajuntament de Constantí ha iniciat una campanya de conscienciació i sensibilització sobre la importància de no alimentar els coloms al municipi. La campanya “Si m’estimes, no m’alimentis” té com objectiu informar dels efectes contraproduents que produeix en els coloms l’alimentació per part dels veïns i veïnes. La conscienciació ciutadana de no alimentar els coloms és un factor crític per evitar-ne la sobrepoblació, i a més reforça substancialment l’èxit del model de gestió ètica pel que ha apostat el consistori al llarg dels últims anys: la utilització de pinso anticonceptiu.

La proliferació de coloms al municipi pot ocasionar problemes importants de salut. Els coloms són transmissors de diferents malalties i portadors de paràsits. A més, ocasionen danys de considerable importància als edificis i espais públics: els seus excrements tenen un elevat efecte corrosiu, ocupen i obstrueixen forats de ventilació, embruten balconades, finestres i terres…

La disponibilitat d’aliments és la raó que explica la presència de coloms en un lloc determinat. Aquests animals poden trobar aliment de manera natural, però donar-los menjar afavoreix la seva reproducció i l’augment descontrolat d’exemplars, fet que pot causar problemes de salut pública, a més d’augment de brutícia i l’aparició de plagues.

Redacció

 

La Trobada de Puntaires a Constantí celebra el seu 25è aniversari

La Trobada d’aquest diumenge s’ha fet al carrer Major, que ja va acollir la trobada del 2019, novament guarnit amb el gran tendal elaborat per un grup de dones de Constantí i que ja es va estrenar per Sant Jordi. Fotos: Ajuntament

Constantí ha celebrat aquest diumenge 5 de juny una nova edició de la Trobada de Puntaires, una de les cites tradicionals del calendari festiu del municipi que s’ha pogut recuperar després de 2 anys per la pandèmia. La d’aquest diumenge no ha estat una trobada qualsevol i és que aquest any es celebrava el 25è aniversari d’aquesta tradicional jornada que aplega diverses associacions de dones de la demarcació i que van oferir una demostració d’aquest art de la punta de coixí.

La Trobada d’aquest diumenge s’ha fet al carrer Major, que ja va acollir la trobada del 2019, novament guarnit amb el gran tendal elaborat per un grup de dones de Constantí i que ja es va estrenar per Sant Jordi. La jornada s’obria amb la benvinguda i la inauguració d’una exposició sobre els 25 anys de la Trobada de Puntaires de Constantí, a l’antic mercat municipal.

La Trobada de Puntaires d’aquest any ha comptat amb la presència de més de 160 puntaires. A banda de les representants d’associacions de Constantí, com el Grup Cultural Mestresses de casa o el grup de gent gran del municipi, la jornada ha aplegat grups d’entitats de puntaires procedents de poblacions com Reus, La Canonja, Salou, Castellvell del Camp, Móra la Nova, Vila-rodona, Vila-Seca, Sant Pere i Sant Pau, diverses entitats procedents de la ciutat de Tarragona, Riudoms, Torredembarra i la Pobla de Montornès. A més, aquest any també han participat associacions procedents d’Alcarràs, Alguaire i 2 entitats procedents de Barcelona.

La jornada va finalitzar amb l’entrega de detalls commemoratius de la jornada i un reconeixement a les puntaires més veteranes i a les professores de punta de coixí de les associacions del municipi.

Redacció

 

Es presenten els treballs realitzats dins del projecte ‘Centcelles, el nostre objectiu’ del curs 2021-2022

‘Centcelles, el nostre objectiu’ és un projecte de participació ciutadana envers al patrimoni, que té com a objectius l’apropament a l’època romana a partir d’un monument clau de Constantí, el Conjunt monumental de Centcelles. Foto: MNAT

Avui el Conjunt Monumental de Centcelles ha acollit la jornada de presentació dels treballs realitzats dins del projecte ‘Centcelles, el nostre objectiu’ corresponents al curs 2021-2022.

El projecte, iniciat durant el curs 2012-2013, i  coordinat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l’Ajuntament de Constantí amb la col·laboració de l’empresa Repsol i la participació de tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Col·legi Turó i Institut Constantí s’ha reprès aquest curs, després d’una aturada de dos anys deguda a la situació sanitària, i amb la novetat de la incorporació dins dels projectes ApropA’T que coordina la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

‘Centcelles, el nostre objectiu’ és un projecte de participació ciutadana envers al patrimoni, que té com a objectius l’apropament a l’època romana a partir d’un monument clau de Constantí, el Conjunt monumental de Centcelles, que és Patrimoni Mundial, la participació ciutadana envers el patrimoni històric i cultural, fomentar entre els participants el treball cooperatiu i incentivar propostes per al coneixement de Centcelles, que puguin ser utilitzades per la comunitat educativa i per la societat en general.

En aquesta edició s’ha comptat també amb el suport de la coordinació dels projectes ApropA’T, l’assessorament de David Vilalta i Carme de Pablo, i la col·laboració del CRP del Tarragonès.

Els projectes aproPA’T són projectes col·laboratius entre els centres educatius i museus per convertir el patrimoni cultural, el coneixement, el llenguatge museogràfic i els oficis que hi ha al voltant i dins de cada museu en un món d’oportunitats per generar contextos d’aprenentatge innovadors, que estimulin el treball competencial i dotin de sentit i autenticitat els projectes que realitza l’alumnat.

Aquests projectes s’emmarquen dins de les accions de la vessant educativa de la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, que està formada per 13 museus del territori amb la voluntat de col·laborar i fomentar actuacions transversals en diferents àmbits.

La incorporació del ja consolidat projecte ‘Centcelles, el nostre objectiu’ dins de la plataforma del projectes ApropA’T ha estat una experiència molt profitosa, que obre una finestra a noves experiències de cara a les futures edicions. El projecte es planteja com un projecte de futur, en el qual els centres educatius de Constantí puguin tenir, en un element patrimonial proper i de primer ordre com és el conjunt monumental de Centcelles, una eina per la formació i l’aprenentatge a partir de propostes de treball innovadores. Al mateix temps es treballa amb la voluntat de fer del Patrimoni i del coneixement històric una eina de desenvolupament  i de formació, i a la vegada desenvolupar un projecte de participació ciutadana i d’implicació en la recerca, coneixement i difusió d’un patrimoni que és de tothom i que té,  en aquest ús i complicitat, la seva raó de ser.

Durant la jornada de presentació, en la qual hi ha assistit els representants de les institucions (Óscar Sánchez, Alcalde de Constantí, Josep Bertran, responsable de Comunicació de l’empresa Repsol, Ester Ramon, conservadora del MNAT i Idoia Triana, tècnica del CRP del Tarragonès), s’han exposat els treballs realitzats pels centres participants:

  • ‘Centcelles: un camí per la romanització’, realitzat per l’alumnat de 5è d’Educació Primària de l’Escola Centcelles, que han elaborat un Pla de Treball realitzat a partir de la reflexió dels objectius bàsics d’una àrea com Medi Social i la necessitat d’integrar aquests coneixements de manera innovadora, transversal, científica i adaptada a les tecnologies digitals.
  • ‘Com pot ser que avui en dia encara es mantinguin dempeus les construccions romanes?’, a càrrec de l’alumnat de 5è d’Educació Primària de l’Escola Mossèn Ramon Bergadà. Un treball centrat en la observació de les construccions romanes que tenim a la vora del municipi, les tècniques utilitzades i els oficis vinculats a les construccions, els materials o les eines que s’empraven.
  • ‘Qui podria estar enterrat a la cripta de Centcelles?’, realitzat per l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut de Constantí. Un projecte amb un enfocament multidisciplinari, en el qual s’ha treballat el mètode arqueològic al món funerari.
  • ‘Cencellum’, realitzat per l’alumnat de 1r d’ESO del Col·legi Turó. Han creat d’un joc de taula en què el guanyador ha de demostrar el seu coneixement del llegat i de la petja de l’Imperi romà durant la seva estada al Camp de Tarragona, amb Centcelles com a eix principal.

Redacció

 

Més de vuitanta persones han participat de les sessions d’activitat física per a gent gran a Constantí

Aquesta setmana s’ha fet la sessió de cloenda del curs d’aquesta activitat que s’iniciava el passat més d’octubre. Foto: Ajuntament

Aquest dimecres 1 de juny s’ha realitzat al Pavelló Poliesportiu de Constantí la sessió de cloenda del programa d’activitat física i esportiva adreçada a la gent gran. Coincidint amb aquesta última sessió, s’ha fet un acte festiu de comiat del curs, que ha comptat amb la presència de l’alcalde, Oscar Sánchez, i la regidora de l’àrea de Gent Gran, Virginia Bautista.

Amb l’objectiu de satisfer i millorar el benestar de la població, l’Ajuntament de Constantí, a través de les àrees d’Esports i Gent Gran, iniciava el passat mes d’octubre el projecte per a la millora de la salut de les persones grans, a través de l’activitat física. A més, també permet millorar aspectes com la memòria, la psicomotricitat, la lateralitat, l’equilibri i afavorir la socialització de les persones grans, amb tots els beneficis que això comporta.

Es tracta de sessions d’activitat física i esportiva adaptada per a tots aquells ciutadans i ciutadanes a partir dels 60 anys amb exercicis físics lleugers orientats a millorar l’elasticitat, l’equilibri, enfortir la musculatura i treballar les articulacions

Un any més el projecte ha tingut una gran acollida i participació amb més de vuitanta persones inscrites, que han participat en sessions grupals de 45 minuts coordinades per la técnica d’Esports de l’Ajuntament de Constantí.

Redacció