El Dia Internacional de la Dansa arriba a Tarragona

Els actes arrenquen dissabte 27, però la popular ‘barra’ al Balcó es farà dilluns 29. Foto: Cedida

El proper dilluns, 29 d’abril a les 18h, ballarins i ballarines de les sis escoles de l’Associació pel Foment de la Dansa de Tarragona protagonitzaran l’emblemàtica barra al Balcó del Mediterrani, amb la presentació d’exercicis bàsics de dansa clàssica. La primera barra serà la dels petits ballarins amb la presentació de quatre petits exercicis bàsics de dansa clàssica; la segona serà la dels adolescents i adults, amb sis petits exercicis de dansa clàssica més elaborats.

Abans, el mateix escenari acollirà la lectura del manifest institucional, que anirà a càrrec de la consellera de Cultura de l’Ajuntament, Sandra Ramos.

La celebració del Dia Internacional de la Dansa però començarà abans, serà aquest dissabte 27 d’abril , de 17 a 19 h, es durà a terme la Mostra de Dansa al parc del Francolí, un espai obert a totes les escoles, espais culturals o centres relacionats amb la dansa, de diferents estils i edats, que hi ha a la ciutat i voltants. Un esdeveniment a l’aire lliure amb l’objectiu de fomentar i agermanar la dansa a la ciutat de Tarragona.


Altres notícies:


L’altre acte, serà el diumenge 28 d’abril, a les 18 h i a les 20 h amb la celebració de la Gala de dansa de les escoles associades. A les 18.00 h. serà el torn dels més petits, de 4 a 12 anys; i a les 20 h el dels joves i adults. Els alumnes compartiran les seves coreografies i fusionaran la música, l’esforç i l’emoció en un mateix espectacle.

Tots els actes estan organitzats per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de l’Associació per al Foment de la Dansa de Tarragona. La voluntat d’aquestes activitats és ser el punt de trobada entre els alumnes d’aquestes escoles i la ciutadania en general; i representar la màxima pluralitat d’estils i d’edats, amb l’objectiu d’aconseguir un ambient festiu per a tota la ciutat al voltant del dia internacional de la dansa.

 

El FIC-CAT de Roda de Berà presenta els jurats de la 16a edició

Imatge els tres jurats del FIC-CAT 2024. Foto: Cedida

En la 16a edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), que es durà a terme de l’1 al 8 de juny a Roda de Berà, hi haurà tres jurats: un per a la Selecció Oficial, un altre per al Jove 48 Hores i un específic per a Centres Educatius. Els treballs que competeixen en la Selecció Oficial poden optar al Premi del Jurat en la seva respectiva categoria i a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines. A més, també tenen l’oportunitat de guanyar el Premi del Públic.

El Jurat de la Selecció Oficial està format per professionals de diversos àmbits del món audiovisual: Adrià Collado, actor que ha participat en més de 41 pel·lícules, incloent  “Buñuel y la mesa del rey Salomón” de Carlos Saura o, recentment, “El fred que crema”, el film inaugural del FIC-CAT 2022, i en sèries de televisió com “La riera” i “La que se avecina”. David Ciurana, amb més de 25 anys d’experiència en la indústria, és productor, guionista i director cinematogràfic. Amb Fosca Films, ha produït i coproduït pel·lícules com “Formentera Lady” o “Toscana”, dos films que van passar pel FIC-CAT. També és membre de l’Acadèmia de Cinema Català i de la Junta Directiva de PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya). Elisabet Terri va iniciar la seva carrera com a actriu en el 2005. Es va associar amb José Pozo en la productora Imminent Produccions a Andorra el 2012, arribant a produir i dirigir diversos films. El seu segon curtmetratge com a directora, “Llana negra” (curt que va formar part de la 14a edició del FIC-CAT), li va fer guanyar la Biznaga de Plata al Festival de Màlaga 2022. El 2025 iniciarà el rodatge del seu primer llargmetratge com a directora. Entre els seus últim treballs com actriu, destaquen “El fred que crema” i “Plastic killer”, curt que va estar preseleccionat als Oscars 2023. Raquel Gámez-Serrano, escriptora i educadora social, ha publicat diversos llibres de novel·la i assaig. És reconeguda pel relat “Assassinat de cambra” (MNAC). Va guanyar el premi a la millor novel·la València Negra amb “No diguis res” i el premi Ferran Canyameres de Novel·la amb “Malabèstia”. Des de 2022, és directora del Festival de Novel·la Criminal en Català CREIXELL.CRIMS. José Luis Montesinos, director i guionista, ha estat premiat mundialment pels seus curtmetratges, com “La història de sempre” i “El corredor”, acumulant més de 200 premis. Guanyador del Premi Goya, Premi Gaudí i nominat als Premis del Cinema Europeu (EFA), és considerat un dels 10 millors talents espanyols per Variety. En 2020 va estrenar Cordes, el seu primer llargmetratge com guionista i director, que va estar en la 13a edició del FIC-CAT.


Altres notícies:


El Jurat Jove 48 hores està format per: Laura Pau, actriu formada en l’Institut del Teatre de Barcelona i a la Rose Bruford College (London). És coneguda pel seu paper de Malena a la sèrie “Com si fos ahir”. En teatre, ha participat recentment a produccions com Els Watson o La Pell fina, entre moltes altres. Pol Bassó, conegut en les xarxes com “Pol·lícules”, és un creador de contingut centrat en el món del cinema i les sèries. Actualment, col·labora al programa Ràndom del SX3 i al lloc web Metadata.cat. Èlia Lorente, és directora de videoclips i peces experimentals. El 2023, acabada de graduar de l’ESCAC, presenta “Provocadora” com el seu treball final de carrera, un curt que es va estrenar mundialment al Festival de Màlaga i que va formar part de la Selecció Oficial de la 15a edició del FICCAT.

Finalment, el Jurat dels Centres Educatius està compost per estudiants de diferents instituts: Clàudia Domínguez, de l’Institut de Torredembarra, té una predilecció per la comèdia i l’acció al cinema. Liam Serrano, de l’Institut Pere Martell de Tarragona, està cursant el primer any del grau superior de Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles. Clàudia Vidal, de l’Escola Camp Joliu, gaudeix del cinema de comèdia, acció i musicals.

Els Jurats, després de visionar tots els treballs seleccionats, seran els qui decidiran les obres guanyadores de cada categoria. La deliberació es donarà a conèixer durant la gala de cloenda del FIC-CAT, el dissabte 8 de juny.

 

Nova mostra de pel·lícules locals recuperades de ‘Memòria Canongina’

Fotograma final de ‘Les dones sàvies’ representada a l’Orfeó Canongí l’any 1986. Fotografia: Joan Alberich

La projecció de pel·lícules recuperades a través del projecte “Memòria Canongina” inclòs com a secció del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví arriba a la quarta edició. La primera va tenir lloc l’any 2021 amb el recordat homenatge als dos cineastes amateurs Antoni Guinovart i Joan Roig. L’any 2022 en el marc de la segona edició es van projectar des de carreres de rucs, passant per desfilades de moda i fins i tot es van poder veure Guillermina Mota al camp de futbol de la Canonja. L’any passat, amb motiu del 50 aniversari de la Fira del Batibull, es va fer una sessió monogràfica sobre escoltisme, amb imatges del campament dels Garrigots.

Durant aquest darrer any s’han pogut recuperar filmacions que provenen de canongins particulars i entitats que participen del projecte “Memòria Canongina”, famílies que amb la cessió i donació de material afavoreixen la recuperació de la història comuna. Aquest material es digitalitza i posteriorment es documentarà i catalogarà quedant a disposició de tots els canongins a través d’un repositori a Internet.


Altres notícies:


Enguany el programa de projeccions pren especial protagonisme per una banda el Motor Club la Canonja i, per altra, la Secció Dramàtica de l’Orfeó Canongí dels anys 80. S’han recuperat dos assajos generals i un seguit de fotografies on apareixen els components de la secció.

Els títols de les diferents projeccions són:

-Carreres al circuit de Motocròs (anys 80)

-Posada del pessebre a càrrec del Motor Club la Canonja (1994)

-Elaboració de mandongo al mas Veciana Virgili (2009)

-Construcció dels gegants de l’Orfeó Canongí Bia i Esperança (1988)

-Teatre «Les dones sàvies» Secció Dramàtica de l’Orfeó Canongí (1986)

-Teatre «Tots en tenim una» Secció Dramàtica de l’Orfeó Canongí (1985)

-Homenatge als socis octogenaris de la Societat la Nova Amistat (1999)

A més a més, i de darrera hora oferirem un bonus track amb un petit recull fotogràfic del pessebre vivent de 1974.

 

 

El Centre Cultural del Catllar acull el 4 de maig una nova proposta teatral, ‘Per a tu’

L’obra està interpretada per Bruna Artigal i Anna Barrufet. Foto: Cedida

El proper dissabte 4 de maig, a les 19 hores, arriba un nou espectacle al Centre Cultural del Catllar dins de la programació d’aquest segon trimestre, “Per a tu”, a càrrec de la Companyia Desang, amb direcció d’Ester Cort i amb Bruna Artigal i Anna Barrufet sobre l’escenari. Aquest muntatge teatral parla sobre la salut mental. Des del punt de vista del cuidador, obre la porta a parlar d’aquelles persones que queden més invisibilitzades.

L’obra explica com la Lea ja té vint-i-cinc anys. Tots aquests anys dedicats a cuidar i potser no a cuidar-se. Aquesta història pot passar al bosc, o al poble, o a una gran ciutat. Aquesta història, l’escolta l’Anna, o el Marco, o l’escoltes tu. La Lea, a través del seu monòleg, el seu prec de disculpa i redempció, descobrirem el perquè d’aquesta trobada. Ha decidit que no serà capaç de cuidar més, fins que es deixi cuidar a ella. Ara potser només queda perdre’s al bosc.


Altres notícies:


“Si jo estic obligada a estar pendent tota l’estona d’una persona, on quedo jo, la meva persona, les meves il·lusions? La meva vida on queda? És del que parla aquesta obra, d’una noia que ha basat tota la seva vida en algú altre perquè no ha tingut més remei que fer-ho i apareix aquest fantasma de ‘jo on quedo’”, explica la directora de l’obra, la reusenca Ester Cort.

Les entrades es poden comprar per 5 euros a www.entrapolis.com. També es poden adquirir entrades mitja hora abans de començar l’espectacle, a mateix Centre Cultural, en efectiu o targeta. L’Ajuntament del Catllar ofereix la possibilitat  qui no pugui o no sàpiga comprar les entrades on-line a poden adquirir-les amb targeta o efectiu, a les oficines municipals en horari d’atenció al públic.

 

Neus Vaqué guanya el 24è Concurs Literari Relats de Dones amb ‘Anhel de llibertat’

La regidora i la guanyadora, amb la resta de finalistes i el jurat del premi literari i, també, del concurs de còmic. Foto: Cedida

Aquest dijous 25 d’abril a la tarda la consellera d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona, Cecilia Mangini, ha presidit l’acte de lliurament de premis del 24è Concurs Literari Relats de Dones i del 7è Concurs de Còmic per la Igualtat que s’ha celebrat al Centre Cultural Antic Ajuntament.

El primer premi del 24è Concurs Literari Relats de Dones ha estat per l’obra “Anhel de llibertat” de Neus Vaqué. El segon premi ha recaigut en l’obra “Quin nom t’ha tocat?” de Marta Gregori, mentre que el relat “La Vida que vas ser” d’Alèxia Amat s’ha endut el tercer premi. Pel que fa al 7è Concurs Còmic per la Igualtat, la guanyadora ha estat Denise Espinosa amb l’obra “Sentir en lila”.

En el transcurs de l’acte, Mangini ha subratllat la importància d’aquest certament literari “per donar visibilitat al treball artístic i literari de les dones i reconèixer el seu talent”. La consellera ha agraït a totes les dones que han fet possible el concurs d’enguany, “un certamen que ha estat un èxit amb un total de 26 obres presentades, obres amb molt de talent i sensibilitat”.


Altres notícies:


Al llarg de l’esdeveniment, presentat per la coordinadora del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), Melissa Aibar, diverses membres del jurat han fet una introducció sobre les obres guanyadores i les guardonades han llegit un extracte del seu relat.

El concurs literari Relats de Dones és un certamen consolidat a la ciutat de Tarragona i persegueix dos objectius: Per una banda, impulsar i donar visibilitat les aportacions de les dones des de la seva diversitat a l’espai literari i cultural tarragoní i, per l’altra, incorporar a l’àmbit cultural una visió no sexista potenciant la creació artística. Fa set anys, aquest concurs es va ampliar amb el format de còmic donant nom al concurs Còmics per la Igualtat en el qual cada any participen més dones.

El lliurament de premis d’aquesta tarda tanca la programació per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, organitzada des de la conselleria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona. Des de principis del passat mes d’abril i sota el lema A pas Ferm, s’han ofert una vintena d’actes reivindicatius a favor de la igualtat.

 

El Centre Cultural Casal la Violeta d’Altafulla enceta una nova etapa

Molinera, Maymó i Colmenar, en la presentació de la nova etapa de gestió de l’equipament. Foto: Cedida/Aj.d’Altafulla

Dotar el projecte del Centre Cultural Casal la Violeta de tots els recursos materials i humans necessaris per a dur a terme una programació transversal i inclusiva. Aquest és el full de ruta que marcarà la nova etapa de l’espai i que, en aquest sentit, han presentat aquest matí el nou director artístic, Kike Colmenar, acompanyat pel coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Cultura, Gemma Maymó.

L’edil de Cultura ha explicat que “durant aquests darrers mesos s’ha treballat i s’està treballant en tot el que l’equipament ha de tenir per a garantir un ús adequat de l’espai com a centre cultural i per a què hi pugui accedir un sector ampli de la ciutadania”. Així, es milloraran “les condicions tècniques necessàries en favor de la qualitat de les activitats i l’ús compartit per les diferents entitats representants de la creació i la cultura d’Altafulla”.

Aquest compromís passa per elaborar un pla d’usos de l’espai, una millora en l’equipament tècnic de so i llums, l’elaboració d’un espai web estable amb tota la informació de l’equipament més enllà de la seva programació, entre d’altres aspectes. Gemma Maymó ha insistit en la “transversalitat de l’ús de l’espai” des de les diferents àrees municipals com ara Cultura, Festes, Benestar i Família, Turisme, Comunicació, Educació i Polítiques de Gènere.


Altres notícies:


La mateixa regidora ha destacat així la quarantena d’activitats que s’hi han programat des del mes de juny de 2023 fins al mes de març de 2024 “amb la finalitat de fer un ús ampli de la Violeta des d’un caràcter cultural però també més social, educatiu, divulgatiu i de promoció”.

Per la seva banda, el programador i director artístic, Kike Colmenar, ha avançat que el nou projecte contempla “aquest redisseny que compaginarà dos tipus d’activitats: l’exhibició d’espectacle i l’ús de l’espai obert a tots els agents culturals i socials del territori”. Els eixos de la programació se centraran en la programació musical, les arts escèniques –teatre i dansa–, el cinema, les activitats familiars, les audicions escolars i les conferències, seminaris i jornades de divulgació i reflexió.

Per acabar, el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha expressat la seva satisfacció per “aquesta nova etapa que comença amb la Violeta com a Centre Cultural obert”, i ha insistit: “Volíem fer les coses bé i això passava primer perquè la persona responsable de fer la programació de la Violeta no sortís d’una elecció a dit d’algú del nostre entorn polític, sinó d’un concurs obert, públic i transparent, i així ha estat la manera en què Kike Colmenar va guanyar el concurs”, al mateix temps, que ha agraït la seva feina feta des del seu nomenament. L’Ajuntament d’Altafulla destinarà 40.000 euros per a la programació d’aquest 2024, i 30.000 més per a les millores de l’equipament.

Programació de maig i juny 

El Centre Cultural Casal la Violeta iniciarà un tast dels eixos de la programació, que omplirà l’espai a partir de la tardor, els propers mesos de maig i juny, tal com ha avançat Kike Colmenar. En aquest cas, ha destacat el concert de Maria Jaume, el dissabte 25 de maig, a les 20 hores.

Es tracta d’un concert de presentació del nou disc ‘Nostàlgia Airlines’ al territori. La cantant mallorquina presentarà els temes d’un dels àlbums més esperats d’aquest 2024 i que ha tingut una excel·lent rebuda per part de crítica i públic. En breu es posaran a la venda les entrades que es podran adquirir al portal web altafulla.cat, així com s’informarà de tota la programació d’aquests dos mesos vinents.

 

El Pla Estratègic Tarragona Cultura engega un procés participatiu en línia

El pla ha realitzat prèviament trobades presencials amb diversos agents culturals de la ciutat. Foto: Cedida

L’elaboració del Pla Estratègic Tarragona Cultura continua la seva marxa amb una nova acció, es tracta d’una enquesta adreçada tant a la ciutadania com a les entitats, col·lectius, empreses, cooperatives i serveis, que facilitarà la diagnosi de l’estat actual de la cultura a la ciutat. L’enquesta ha estat elaborada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), a través del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social.

Amb aquesta nova fase del Pla, es volen recollir idees i testimonis individuals per obtenir la percepció que tant la ciutadania, com les entitats, tenen sobre la seva situació a nivell local. L’enquesta ja està oberta i hi pot participar qualsevol persona que vulgui formar part en l’elaboració d’aquest pla, a través dels següents enllaços:

Persones individuals:

https://participa.tarragona.cat/processes/pla-estrategic-tarragona-cultura/f/63/

Entitats, col·lectius, empreses, cooperatives i serveis:

https://participa.tarragona.cat/processes/pla-estrategic-tarragona-cultura/f/64/

 

Mèdol omple la Tabacalera d’instal·lacions digitals que enfronten art, tecnologia i vida

La regidora Sandra Ramos i el director de Mèdol, Vicent Fibla, en la presentació de la mostra. Foto: Cedida

La Tabacalera obre les seves portes al públic fins diumenge de la mà de Mèdol, convertida en un gran espai per al diàleg cultural. L’edifici principal del complex industrial, decorat amb motius clàssics, posa context a una exposició col·lectiva d’avantguarda, Digital After All, que se serveix de sis grans i experimentals instal·lacions lumíniques per reflexionar sobre l’impacte que té la tecnologia a les nostres vides.

Digital After All forma part del programa del Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol. Tal com ha explicat aquest matí durant una visita la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, “endinsar la mostra a la Tabacalera i incorporar l’antiga fàbrica en desús al diàleg cultural respon a un dels objectius del Centre: generar debat més enllà dels museus i els espais normatius de la cultura, i donar visibilitat i noves interpretacions a les arts utilitzant els espais públics per apropar-les a la ciutadania”.


Altres notícies:


El director de Mèdol, Vicent Fibla, ha detallat que “l’exposició reuneix obres d’artistes que treballen en l’espai comú de l’art i la tecnologia i exploren des de diferents punts de vista aspectes relatius al nostre dia a dia digital i físic”.

La mostra s’ha produït en col·laboració amb la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, de la Generalitat de Catalunya, el festival OFF i el Disseny Hub Barcelona i reprèn el fil de la mostra Digital Impact, que es va presentar l’any passat a Barcelona.

“La Tabacalera no només ofereix un sostre a l’exposició. És un espai de gran simbolisme perquè, com a complex d’edificis, se li pressuposa un gran potencial de futur per acollir usos culturals però, de moment, no ha trobat la manera de posar remei a la seva obsolescència. Això enriqueix i dona un context nou a instal·lacions que reflexionen, precisament, sobre el canvi de paradigma que ha imposat l’era digital i com les coses que tenien un sentit fa un temps ara n’han cobrat un de diferent”, explica Vicent Fibla, director de Mèdol.

DeepTime, obra del col·lectiu londinenc Field.IO, simula escenaris futurs sobre el canvi climàtic abocant dades reals en pantalles de grans dimensions. La instal·lació vol motivar una reflexió visceral sobre l’impacte ambiental i la nostra percepció del temps. Artificial Spaces, obra de l’estudi Six N. Five i Someform (Barcelona/Berlín), explora la construcció d’espais virtuals, posant en qüestió les nostres nocions de bellesa i espai mitjançant tècniques de disseny generatiu.

L’obra “Mercuri”, de la rapitenca Alba G. Corral, que es podrà veure a la Tabacalera fins diumenge. Foto: X/Mèdol

L’artista de la Ràpita Alba G. Corral presenta Mercuri, que utilitza la gràfica generativa per crear paisatges digitals que reflexionen sobre els elements naturals i la seva transposició en l’era digital, jugant amb la idea de la mercurialitat tant física com conceptual. Amb Non-dimensional cities, Marnix de Nijs (Rotterdam) ofereix una experiència immersiva on els espectadors es mouen a través d’un paisatge urbà generat computacionalment que desafia les percepcions de moviment i orientació, plantejant preguntes sobre la realitat i la seva reconstrucció digital.

Per la seva part, Mónica Rikić (Barcelona), investiga a New Home of Mind les interseccions entre tecnologia i identitat. Ha creat un espai on els assistents poden experimentar amb la idea d’intel·ligències artificials buscant propòsit i espiritualitat, en una peça que convida a la reflexió sobre el futur de la consciència i la personalitat. Finalment, amb Erosió digital, de nddr3 (Barcelona), el públic pot explorar la transformació del paisatge a través de l’erosió digital. Aquesta experiència traça un paral·lelisme simbòlic entre els processos naturals de l’erosió i els efectes i impactes que té la tecnologia en les nostres vides i entorns.

Dues visites guiades, a càrrec de Pep Salazar, director de l’OFFF (dissabte a les 12.30 h) i Antònia Folguera, comissària de Sónar +D (diumenge a les 12.30 h) complementen l’exposició, ambdues amb vermut musical amb DJ Wilk.o als exteriors del complex.

L’exposició, d’accés lliure i gratuït, obre avui, 25 d’abril, a les 19 h i romandrà fins aquest diumenge a les 21 h. Més informació al web de Mèdol.

 

La biblioteca municipal de Roda de Berà desvetlla els Superlectors 2023

Els premis van ser lliurats en el marc de la celebració de la diada de Sant Jordi. Foto: Cedida

La plaça de la Sardana de Roda de Berà va acollir aquest dimarts la celebració de la diada de Sant Jordi i, entre els diversos esdeveniments organitzats en l’àmbit cultural, la biblioteca municipal Joan Martorell Coca va lliurar, per quart any consecutiu, els premis als Superlectors, un reconeixement a aquelles lectores i lectors més voraços que més llibres van agafar en préstec durant el 2023.

L’any passat, les guanyadores i guanyadors de les quatre categories diferents, van llegir un total de 1.319 llibres, 197 documents més que al 2022. Els tres petits superlectors, entre 0 i 2 anys, van sorprendre, amb 403 documents en préstec, l’Hugo Blanco, en Joan Piqué i la Nila González, superant als de la categoria infantil, amb 369 llibres, la Maya Navarro, el seu germà Liam, i la Paula Poveda. Malauradament, els joves, entre els 12 i els 17 anys, esdevenen sempre els que menys llibres agafen en préstec, l’any passat un total de 89 entre els tres, l’Ibrahim Jaadi, l’Alejandro Rodríguez, i la Tessa García. Finalment, quant a la categoria adults, l’Eli Mancera, la Marcelina Mondéjar i la Cristina Tramunt, van llegir 458 llibres.


Altres notícies:


Els premis, un llibre i un diploma per a cada persona, van ser lliurats per l’alcalde Pere Virgili; per la regidora de Cultura, Teresa Ferré; per les treballadores de la biblioteca, Cristina Serrano, Montse Blasco i Sara Quirós; i per les autores i l’autor Isabel Llavoré, Carme Miró, Anselm Aguadé, Mireia del Castillo, Rosa M. Castaño i Jaci Molins.

Diada de Sant Jordi 

La cultura i els llibres no hi van faltar. La biblioteca municipal, de 10 a 13 hores, va organitzar la seva tradicional paradeta solidària de venda de llibres, la qual, un any més, va esdevenir un èxit, recaptant 252 euros que seran donats a La Marató de TV3 d’enguany.

Per segon any consecutiu va organitzar també una signatura de llibres a càrrec d’autors i autores: Teresa Duch, autora de capçalera de la biblioteca rodenca, va signar totes les seves obres publicades; la rodenca Mireia del Castillo, Método Global D.A.S; la doctora Jaci Molins i Anselm Aguadé també van signar totes les seves obres; la rodenca Rosa M. Castaño, Ojos de noche; Carme Miró, L’infinit davant l’horitzó; i Isabel Llavoré, El meu nom és clítoris.

Com també és ja tradició, l’equip de Roda de Berà Ràdio va emetre un programa especial del magazine A Mig Matí en directe des de la plaça de la Sardana. Per la seva carpa van passar, entre d’altres, l’alcalde Pere Virgili o la regidora Teresa Ferré, i moltes altres persones del món associatiu, polític, cultural i social.

El Centre d’Estudis Rodencs de Les Monges Associació Cultural va ser-hi present a la plaça, amb la venda de les seves publicacions; i les associacions de mares i pares d’alumnes dels centres educatius van vendre roses i punts de llibre per recaptar fons per als seus respectius viatges de final de curs.

Finalment, el FIC-CAT va presentar el cartell de la 16a edició, dedicada al cinema i la literatura, dos mons que sempre hi han anat de la mà, i en aquesta edició es farà més visible que mai. Al cartell, aquests dos mons estan simbolitzats per uns bessons, un d’ells amb un llibre a la mà i l’altre amb una bobina de cinema. El disseny ha estat elaborat per en Raül Riera, membre del comitè organitzador del festival. Aviat, segons va assegurar la codirectora, Cris Gambín, podrem veure l’espot oficial de l’actual edició, amb el qual el cartell prendrà tot el sentit.

 

Comença la cinquena edició de la mostra artística Expressa’t del Port Tarragona

Cartell de la nova edició de la mostra ‘Expressa’t’, després de l’èxit de les quatre anteriors. Foto: Cedida

El Port de Tarragona presenta de nou la mostra artística ‘‘Expressa’t’. En aquesta ocasió es tracta de la cinquena edició que es farà a la Pèrgola del barri mariner del Serrallo el cap de setmana 1 i 2 de juny. Per a participar cal fer la inscripció a neus.pamies@cemapt.cat adjuntant la documentació necessària publicada a https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/moll-costa#expressat fins al 17 de maig. El 21 de maig es donarà a conèixer l’horari i el nom d’escoles, grups i associacions artístiques que podran participar en l’edició d’enguany, amb l’horari i el dia assignat.

Enguany es torna a celebrar una nova edició de la mostra ‘Expressa’t’, després de l’èxit de les quatre anteriors. Cada edició ha aconseguit superar l’anterior, en un impuls, des del Port de Tarragona, que el Moll de Costa i la façana marítima de Tarragona esdevingui el ‘Moll de la Cultura’ i aculli tota mena d’actuacions artístiques.

La primera edició, realitzada el maig de 2021, va néixer davant les nombroses peticions de diferents entitats i escoles que buscaven espais a l’aire lliure per realitzar concerts i actuacions. Així, l’entitat portuària té com a objectiu continuar impulsant la mostra per promoure la cultura al territori i, en especial, realçar la tasca que duen a terme les escoles, associacions i entitats en l’àmbit cultural en diferents vessants: dansa, música i altres manifestacions artístiques.


Altres notícies:


En aquesta edició que es farà els dies 1 i 2 de juny hi poden participar totes les escoles, escoles, centres, associacions o entitats públiques o privades del Camp de Tarragona que tinguin com a activitat principal la formació i l’aposta per les diferents disciplines artístiques citades anteriorment. L’escenari de les actuacions serà, aquesta vegada, el barri mariner del Serrallo, concretament sota la pèrgola. A l’espai es col·locaran cadires per al públic i, el Port facilitarà els equips tècnics de so i llum. Per altra banda, el grup artístic disposarà amb l’espai del Teatret del Serrallo per poder fer els canvis de vestuaris adients.

Les entitats, associacions, escoles i grups interessats a participar en la cinquena mostra artística han d’enviar un formulari amb les dades establertes a les bases (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/moll-costa#expressat) a l’adreça electrònica neus.pamies@cemapt.cat abans del 17 de maig de 2024 a les 21 hores.

En aquest espai web es pot trobar el formulari d’inscripció, els requisits i la documentació necessària per poder sol·licitar la participació en aquesta cinquena edició. A la pàgina web del Port https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/moll-costa#expressat i les xarxes socials del @PortTarragona (Twitter, Facebook i Instagram) es dona difusió i es publiquen els documents necessaris per presentar-se a la mostra artística (requisits, bases, drets d’imatge, etc.) per a totes aquelles escoles, associacions o entitats interessades a participar.

El Port de Tarragona estudiarà les propostes rebudes i el dimarts 21 de maig de 2024 es donaran a conèixer les escoles, grups i entitats que poden participar en la cinquena edició de la mostra amb el detall de l’horari i el dia assignat. Les entitats seleccionades rebran un correu confirmant la seva participació i també es farà pública a la pàgina web portuària https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/moll-costa i les xarxes socials del @PortTarragona i @MolldeCosta (Twitter, Facebook i Instagram)

 

Llibres, roses i cultura es troben als carrers del Morell per Sant Jordi

 

La rambla morellenca va ser el punt amb més concentració de gent i activitats durant la diada. Foto: Cedida

La rambla del Morell va ser el centre d’atenció i el punt amb més concentració de gent durant tota la diada de Sant Jordi en què parades de llibres i roses van ser protagonistes principals, però també d’altres activitats que van arrodonir un dia en què la cultura popular va copsar totes les mirades. La Biblioteca Montoliu va ser una de les grans apostes de la jornada i va restar oberta tot el dia organitzant diferents activitats per a tots els públics i les edats.

I si al matí els més ràpids van comprar la rosa i el llibre a primera hora, després va ser el torn dels alumnes de l’Escola Ventura Gassol els que van poder participar en l’activitat sardanista a càrrec de l’Associació Cultural Sardanista morellenca. “És molt enriquidor veure com la gent surt al carrer per llegir, per compartir i fer d’aquest dia un dia tan especial per a totes i tots en el qual la cultura és al centre de tot”, afirmava el regidor de Cultura, Miquel Roig. Una associació que a la tarda oferia la ballada tradicional de sardanes davant el Teatre Auditori, amb la Cobla Principal de Tarragona.

Els alumnes de l’Institut del Morell van realitzar la lectura de poemes als jardins de l’Ajuntament i després de dinar la Biblioteca Montoliu va iniciar l’activitat Llibres en ruta a la Rambla Joan Maragall. A la mateixa Biblioteca es va dur a terme l’exposició d’art plàstic del morellenc Joan Maria Montserrat Pallejà. L’Associació Cultural Embruix, va tancar la jornada amb l’encesa del Drac del Morell per posar el punt final a la diada de Sant Jordi 2024.

 

Música dixie i màgia, aquesta setmana a l’Espai Jove Kesse 

La Steam Brass Band, una banda de metalls i percurssió divertida i gamberra, actuarà divendres 26. Foto: Cedida

L’Espai Jove Kesse acull aquesta setmana tres actes culturals que ompliran l’equipament de música i màgia de dijous a dissabte. L’equipament juvenil, ubicat al carrer Sant Antoni Maria Claret, participa en les programacions del 29è Festival Dixieland i al 18è Festival Internacional Teatre Màgic de Tarragona.

Aquest dijous 25, l’equipament acollirà l’actuació de Gata Brass Band. Provinent d’Andalusia, són el fruit de la investigació i l’estudi del jazz, el funk i la música tradicional de Nova Orleans amb la influència d’altres estils: rock, electrònica i mestís. Un còctel energètic i explosiu.

sc name=”centronoticia”][/sc]

Divendres 26, i també dins del Festival Dixieland, arriba des de Múrcia el directe de la Steam Brass Band, una banda de metalls i percurssió, divertida i gamberra, que fusiona la música llatinoamericana i la balcànica d’Europa de l’est, amb un estil propi que autodefineix com steampunk. Els dos concerts comencen a les 20 h i són gratuïts amb accés lliure i condicionat a l’aforament de l’espai.

Dissabte 27 d’abril a les 21 h i dins del Festival Internacional Teatre Màgic, el Mag Eduard Juanola mostrarà efectes de màgia mental. Estranyes habilitats, objectes curiosos i molts efectes d’il·lusionisme amb un estil de màgia original i particular. L’entrada també serà lliure condicionada a l’aforament de l’espai.

L’equipament juvenil participa des de fa 15 anys en aquest Festival  que és un aparador de mags i magues professionals que posen a Tarragona com un aparador cultural a nivell internacional.

En aquest àmbit, també aquest dijous 25 d’abril a partir de les 19 h es realitzarà la masterclass de trucs i màgia sorprenents a càrrec del Mag Gerard, on farà una classe magistral de trucs amb objectes quotidians. Les persones interessades es poden inscriure al web jove tarragonajove.org 

El cicle Cultura Kesse ofereix durant tot l’any una programació variada d’actes i espectacles en diferents formats i disciplines apropant la cultura a tota la ciutadania, especialment a les persones joves. Cultura Kesse ambé té l’objectiu d’oferir espais d’acció a companyies i col·lectius artístics i culturals.

 

Recepció dels escriptors del Camp de Tarragona als Serveis Territorials de Cultura

Els escriptors que van participar en la recepció, amb els representants de la Generalitat, tancant la jornada de Sant Jordi. Foto: Cedida

Isabel Ortega, Núria Freixa, Teresa Domingo Català, Montse Bové, Montse Salort i Volart, Rosa Ayxendri Gaira, Carme López Arias, Cinta Mulet, Josep Santesmases, Josep Maria Ramírez, Glòria Ganga, Joan Cavallé, Tecla Martorell, Mayelen Fouler, Cinta Mulet, Xulio Ricardo, Coia Valls, Neus Roig Pruñonosa, Silvia Climent Roig, Jordi Parral, Magí Sunyer, i Antoni Veciana, van brindar per la diada amb el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat.

En el transcurs de la trobada el delegat del govern va destacar la importància del foment de la lectura i de la literatura catalana i la gran tasca dels escriptors en la promoció i la difusió de la llengua.  Així mateix, la directora dels Serveis territorials remarcar la potència creativa de la literatura al Camp de Tarragona en la seva diversitat de formats i gèneres, la gran qualitat de les obres dels autors, la importància de visualitzar el col·lectiu per la riquesa de les seves aportacions adreçades a tots els públics lectors.

La vetllada va finalitzar amb el concert de Sant Jordi a càrrec de banda musical Sons de la Cossetània, formada per sacs de gemecs i tarotes de Tarragona, que va interpretar melodies tradicionals de caràcter popular. La banda té per objectiu recuperar i mantenir els instruments i les melodies de la nostra cultura. L’Amparito Roca va ser la peça escollida per cloure el concert.

 

Tarragona viu un Sant Jordi frenètic

Diverses persones mirant llibres a la parada de La Capona a Tarragona. Foto: Neus Bertola

La Rambla Nova de Tarragona ha viscut un matí de Sant Jordi frenètic amb 137 parades de llibres, roses i entitats. Des de primera hora, l’afluència de gent que buscava el llibre o la rosa ha estat constant. Floristes i llibreters ho atribueixen al fet que la diada ha tornat a celebrar-se en dia laborable.

“Pels pobles i les ciutats de fora Barcelona ens beneficia que la diada caigui entre setmana, perquè la gent treballa i no marxa”, ha subratllat Andreu Pinyol, un dels socis de la llibreria El Soterrani. Uns arguments que també comparteixen des de la llibreria La Capona, on confien que a la tarda el bullici sigui major. De fet, el seu director, Oriol Picas, ha afirmat que la previsió és que les vendes siguin millors que els últims anys.

A partir de quarts de sis del matí, els llibreters i floristes de Tarragona han començat a muntar les seves parades a la Rambla Nova. De fet, Andreu Pinyol, un dels socis de la llibreria El Soterrani, ha afirmat a l’ACN que enguany han iniciat la jornada “bastant abans”, ja que consideraven que “al ser un dia entre setmana, la gent s’hi posaria aviat”. “I així ha sigut”, ha afirmat Pinyol, que ha detallat que a quarts de vuit del matí “ja ha començat a passar gent amb ganes de mirar llibres i de comprar”.

Una afluència constant de persones que des de la llibreria La Capona confien que s’incrementi durant la tarda, coincidint amb la sortida dels nens de l’escola. El seu director, Oriol Picas, ha afirmat que durant el matí, els llibres més venuts han estat ‘Un animal salvatge’ de Joel Dicker, ‘Història d’un piano’ de Ramon Gener i ‘Ocàs i Fascinació’, d’Eva Baltasar.

Per la seva banda, Pinyol, que no defensa fer “llistes dels llibres més venuts”, ha coincidit amb Picas a l’afirmar que la novel·la en català és un dels gèneres més demandats per Sant Jordi, seguits de la novel·la negra, els llibres de ciència-ficció o els històrics.

Escriptors signant llibres a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: Neus Bertola

La diada a Tarragona clourà, com és habitual, a les vuit del vespre amb l’actuació castellera per part les quatre colles de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.

Un matí solejat

Tot i que les previsions feien témer una diada de Sant Jordi passada per aigua a Tarragona, finalment, la ciutat s’ha beneficiat d’un matí solejat, però sense arribar a les altes temperatures de l’any passat. De fet, en municipis veïns com Altafulla o Torredembarra s’han despertat amb una estampa pròpia de l’hivern, arran de la calamarsada que ha caigut aquesta passada nit.

 

Constantí pinta de colors Sant Jordi

Imatge que oferia el carrer Major de Constantí el matí de la diada de Sant Jordi. Foto: DiariTots21

Constantí ha tornat a sorprendre aquesta diada de Sant Jordi, que ha estat acompanyada d’un matí amb un temps molt més esplèndid de l’esperat. La jornada ha reunit fins a 30 parades al carrer Major, presentant una decoració de nou original, amb borrasses fetes amb ganxet per les dones del poble per cobrir el sol, amb una nova i aparatosa entrada al recinte, amb artistes, pintores i les entitats de la vila venent els seus articles, molts d’ells fets a mà.

Els llibres eren els protagonistes, és clar, com els que regalava la Biblioteca Municipal amb un joc de sorpreses en què un triava un sobre amb lemes on s’insinuava la temàtica del llibre. No ha faltat l’Associació Cultural Literària de Constantí, oferint les seves publicacions, o l’Ajuntament, amb la revista Rutes de Constantí, i exemplars dels monogràfics Estudis de Constantí o punts de llibre editats per la diada.

Les escoles mossèn Ramon Berguedà i Centcelles han estat un any més presents, com l’institut i també els gegants menuts. La presidenta de l’AFA de l’institut, Critina Callejón, mostrava un elenc de manualitats fetes per la canalla i les seves mares, que formen part dels gegants petits. És el segon any que munten parada per Sant Jordi.

No han faltat tampoc l’Associació de Pensionistes i Jubilats -que repartia plantes, el Club Patí Constantí, que venia manualitats molt elaborades, com pins i punts de llibre, fetes per dos socis que són veritables artistes, explicava la seva presidenta, Anna Guillemat. Uns altres habituals són l’Associació d’Amics de la Colla COCA, els tituars de la coneguda Dragonina, que es mostrava a l’estand, on hi eren la Isabel Soriano, l’Àfrica San Martín i l’Herminia Domingo.

Una artista constantinenca s’estrenava: l’Esther Gregorio, que junt a Mariano Sancho, oferia quadres fets per ells. Mentre el carrer Major bullia de públic, a la plaça de l’església es llegien contacontes per la mainada i l’alcalde, Óscar Sánchez, departia amb els paradistes. Al costat, Constantí Ràdio, l’emisora municipal, emetia el matí programació especial en directe.

La regidora de Cultura, Dolors Fortuny, destacava a DiariTots21 “l’increment de parades d’enguany, que ha arribat a la trentena, i la vitalitat de les entitats participants”. Fortuny es mostrava sorpresa “per la gran afluència de públic tractant-se d’un dia laboral”. La jornada seguirà per la tarda, on una de les activitats més destacades serà la representació de la llegenda de sant Jordi.

Us oferim una galeria d’imatges de la jornada. Fotos: DiariTots21:

L’entrada al recinte

L’estand de l’Ajuntament

Constantí Ràdio ha emès en directe durant el matí

Montse Llauradó, a la parada de la Bilblioteca Municipal

L’AFA de l’escola Mossèn Ramon Bergadà, amb la presidenta, Pecus Díaz -la tercera per l’esquerra-, al capdavant: fan originals punts de llibre

L’Associació Cultural Literària de Constantí no podia fallar

Cristina Callejón, presidenta de l’AFA de l’institut i monitora

L’Associació de Pensionistes i Jubilats serveis plantes

El Club Patí Constantí, amb Anna Guillemat -quarta per l’esquerra- al capdavant

Esther Gregorio i Mariano Sancho ofereixen els seus quadres

L’alcalde, Óscar Sánchez, amb la regidora de Cultura, Dolors Fortuny

 

L’Ensemble O Vos Omnes porta ‘Lamentatio’ a Vila-seca el proper divendres

La formació vocal Ensemble O Vos Omnes, que divendres serà a Vila-seca. Foto: Cedida

El pròxim concert a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca tindrà lloc aquest divendres, 26 d’abril, a les 21.00 h i estarà protagonitzat per la formació vocal Ensemble O Vos Omnes, que presentarà “Lamentatio”. Sota la direcció de Xavier Pastrana, l’Ensemble O Vos Omnes oferirà un concert que uneix dos compositors catalans separats per 100 anys d’història: Bernat Icart (s. XV) i Joan Pau Pujol (1570-1626). Aquesta proposta aconsegueix però, unir les dues figures a través del seu lligam amb les terres tarragonines i amb el gènere de les Lamentacions, que tan d’èxit va tenir al llarg de tot el renaixement i el barroc.

Per aquesta ocasió s’ha recuperat la música de les lamentacions de Juan Pau Pujol (antic mestre de capella de la Catedral de Tarragona), que veuran la llum de nou després de segles de no ser escoltats. També podrem escoltar la versió Bernat Icart que, malgrat ser força desconegut actualment, ens va deixar una de les obres musicals més importants de la producció catalana del segle XV.

Cal recordar que l’entrada general al concert és de 15 euros i és gratuïta per als abonats. Per a la compra de localitats, cal accedir a https://entrades.vila-seca.cat

 

‘El llac dels cignes’ arriba a cinemes de Tarragona en directe des de Londres

Sales de Tarragona, Vilallonga, Valls i Amposta projectaran la producció del Royal Ballet aquest dimecres 24. Foto: Cedida

El clàssic atemporal ‘El llac dels cignes’ arribarà en directe, via satèl·lit, des de la Royal Opera House de Londres a cinemes de quatre localitats tarragonines. Serà aquest dimecres, 24 d’abril, a les 20.15 hores (hora peninsular). Sales de Tarragona (Ocine Els Gavarres), Vilallonga del Camp (Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp), Valls (Cinemes Valls) i Amposta (Amposta Cinemes) projectaran aquesta excel·lent producció del Royal Ballet. També s’emetrà a més de 100 cinemes d’Espanya, i més de 1.300 de 43 països.

Aquesta producció és sens dubte un dels majors esdeveniments cinematogràfics del Royal Ballet aquesta temporada. La proposta del coreògraf Liam Scarlett es manté fidel a la peça original de la coreografia d’aquesta imponent obra mestra de Marius Petipa i Lev Ivanov de 1895, oferint al seu torn, una perspectiva fresca d’aquest aclamat ballet clàssic compost per Tchaikovsky.


Altres notícies:


Scarlett va treballar per a aquesta coreografia amb el dissenyador escocès John Macfarlane per al magnífic vestuari. És un testimoniatge de l’amor permanent del difunt coreògraf pel classicisme i la musicalitat innata que brillaran, una vegada més, en aquesta projecció.

Els dos primers ballarins del Royal Ballet, Yasmine Naghdi, en el paper de Odette, i Matthew Ball, com el príncep Sigfrido, protagonitzen aquesta producció: una mescla irresistible d’espectacle, misteri i passió infon aquesta obra favorita del públic, una de les obres més estimades del cànon del ballet clàssic del segle XIX.

‘El llac dels cignes’, primer ballet de Tchaikovsky, es va estrenar en el Teatre Bolshoi de Moscou en 1877. Gràcies a la producció de 1895 es va convertir en el ballet clàssic més estimat i admirat de tots els temps, no sols per la sublim partitura del compositor, sinó també pels cridaners contrastos coreogràfics entre les escenes del palau real de Petipa, i les líriques escenes al costat del llac creades per Ivanov.

Narra la història del príncep Sigfrido, que una nit es troba amb un esbart de cignes, un dels quals es revela com una bella dama anomenada Odette. Ella està sota l’encanteri del malvat Von Rothbart, qui més tard fa passar a la seva filla Odile com Odette per a enganyar el príncep i que trenqui el seu vot d’amor. Però Sigfrido està decidit a salvar a Odette costi el que costi.

 

La subdelegació del govern a Tarragona reuneix una vintena d’escriptors per Sant Jordi

Els escriptors, amb el subdelegat, Santiago Castellà, davant la seu de la subdelegació a Tarragona. Foto: Cedida

La subdelegació del govern espanyol a Tarragona ha reunit, per primera vegada i coincidint amb la diada de Sant Jordi, una vintena d’escriptors locals. Un canvi que també s’ha evidenciat des de l’exterior, on una senyera decora la façana. “Hem obert una tradició que esperem que duri molts anys”, ha celebrat el subdelegat, Santiago Castellà, qui considera que “participar de la festa i de la cultura catalana, de la rosa i del llibre, era important”.

En la trobada hi han participat autors de perfils diversos i provinents de diferents zones de la demarcació, però tots representants per l’editorial Silva. El seu director, Manuel Rivera, ha subratllat que la novel·la negra ha estat el gènere que més ha predominat aquesta temporada.

Segons Rivera, la diada de Sant Jordi acostuma a estar marcada pels “best sellers de grans editorials” i les edicions locals. En aquest sentit, ha lamentat que “moltes vegades, la paraula local estigui desprestigiada” i ha defensat que “quan surt una novel·la de Madrid o de Nova York, també és local”.


Altres notícies:


Pel que fa als llibres més venuts, el director de l’editorial Silva ha celebrat que ‘Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743)’, de Jaume Borràs, continuï sent un dels més venuts, tres anys després. També ha destacat ‘101 llegendes i curiositats de Tarragona’, de Joan Noguera, ‘Justícia de garrot. Els crims de Gandesa de 1885’ de Josep Gironès, o ‘Pròcul. Governador de Tarraco’ d’Albert Saludes.

Per la seva banda, els escriptors han aplaudit la iniciativa del govern espanyol, tot i que han subratllat que “les administracions haurien d’estar presents durant tot l’any”. “La cultura i els llibres són per a cada dia”, ha afirmat l’escriptor Jaume Borràs. Tot i això, ha defensat que també “és bonic que existeixi un dia que ens ho recordi”.

ACN/Neus Bertola

 

L’Orquestra Simfònica de la URV busca solista

Un jurat seleccionarà fins a cinc finalistes que passaran a un concert final el 16 de juny a Vila-seca. Foto: Cedida

L’Orquestra simfònica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) organitza el II Concurs de Joves Solistes per escollir el músic que actuarà acompanyat de la formació musical de la URV la temporada 2024-25. El concurs neix amb la voluntat de ser un espai d’oportunitats per a joves músics i que serveixi d’impuls per a la seva carrera artística.

Poden participar en la convocatòria solistes de totes les especialitats instrumentals i cant —a excepció d’orgue— i també grups d’entre dos i cinc membres que no tinguin més de 25 anys per les especialitats instrumentals i 30 per cant. Cal que presentin la seva sol·licitud abans del proper 20 de maig, aportant un enregistrament audiovisual i una proposta de programa a través del web de l’Orquestra de la URV, on s’hi poden consultar les bases del concurs.


Altres notícies:


Un jurat seleccionarà fins a cinc candidats i candidates que passaran a la fase final, que se celebrarà en un concert públic el dissabte 16 de juny a les 19 h a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. D’aquí en sortirà el o la solista o formació guanyadora, que actuarà durant la temporada 2024-25 a l’Auditori Josep Carreras i al cicle “Primavera musical”. Els aspirants també optaran al segon premi, que consisteix en un concert a solo en el cicle “Primavera musical” i la possibilitat de fer una gira en algunes de les seus del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili, i al premi del públic.

El jurat del concurs l’integren el mateix director de l’Orquestra Simfònica de la Universitat Rovira i Virgili, Miquel Massana; el director del Conservatori de Vila-seca i responsable de programació de l’Auditori Josep Carreras, Pep Solórzano; la concertino de l’Orquestra Simfònica del Vallès, Marta Cardona; la soprano Anna M. Ollet, l’oboista Loli Jorge i el compositor Joan Magrané.

 

Surten a la venda les entrades de la 28a edició de la Fira Trapezi Reus 2024

La web de compra d’entrades de Trapezi ja es troba disponible. Foto: Cedida

Aquest dimarts, Diada de Sant Jordi, surten a la venda les entrades de la 28a edició de la Fira de Circ Trapezi Reus. Les entrades i tota la programació es podran consultar a la nova web del Trapezi a partir de les 12:00 h del migdia del dia 23 d’abril. Des de l’organització i tal com s’ha fet en les darreres edicions, es vol fer coincidir la celebració de la Diada amb l’inici de la venda d’entrades per tal que la ciutadania pugui regalar llibres, roses i circ.

Del 8 a l’11 de maig, la màgia torna a Reus amb la celebració de la 28a edició de la Fira Trapezi, una cita que reunirà un any més les millors propostes de circ contemporani de la ma de companyies de renom tan internacionals com nacionals.

Enguany, la nova edició oferirà una programació per a tots els públic, formada per gairebé quaranta propostes artístiques i una setantena de representacions, que mostrarà els diversos formats i disciplines de circ tractant temes com la conciliació i la maternitat, el gènere o la salut mental.


Altres notícies:


En aquesta edició hi haurà un equilibri entre grans caps de cartell internacionals com la Cia. Colectif Malunés, Marcel et ses drôles de femmes, Cirque Inextrémiste o Wes Peden; amb propostes joves i locals com la Cia. Oriol Borràs, Joan Català o Marilen Ribot.

A més a més, la Fira també comptarà amb referents sèniors del circ català que acumulen una gran trajectòria com la Escarlata, formada per Bet Miralta i en Jordi Aspa, que seran els encarregats de representar el primer espectacle de l’edició amb “La grUtesca”, LocoBrusca o Tortell Poltrona, que participarà en el ja tradicional Cabaret.

Per a gaudir dels diversos espectacles, les entrades es podran aconseguir a través de la web oficial de la Fira: www.trapezi.cat