.

Imatge els tres jurats del FIC-CAT 2024. Foto: Cedida

En la 16a edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), que es durà a terme de l’1 al 8 de juny a Roda de Berà, hi haurà tres jurats: un per a la Selecció Oficial, un altre per al Jove 48 Hores i un específic per a Centres Educatius. Els treballs que competeixen en la Selecció Oficial poden optar al Premi del Jurat en la seva respectiva categoria i a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines. A més, també tenen l’oportunitat de guanyar el Premi del Públic.

El Jurat de la Selecció Oficial està format per professionals de diversos àmbits del món audiovisual: Adrià Collado, actor que ha participat en més de 41 pel·lícules, incloent  “Buñuel y la mesa del rey Salomón” de Carlos Saura o, recentment, “El fred que crema”, el film inaugural del FIC-CAT 2022, i en sèries de televisió com “La riera” i “La que se avecina”. David Ciurana, amb més de 25 anys d’experiència en la indústria, és productor, guionista i director cinematogràfic. Amb Fosca Films, ha produït i coproduït pel·lícules com “Formentera Lady” o “Toscana”, dos films que van passar pel FIC-CAT. També és membre de l’Acadèmia de Cinema Català i de la Junta Directiva de PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya). Elisabet Terri va iniciar la seva carrera com a actriu en el 2005. Es va associar amb José Pozo en la productora Imminent Produccions a Andorra el 2012, arribant a produir i dirigir diversos films. El seu segon curtmetratge com a directora, “Llana negra” (curt que va formar part de la 14a edició del FIC-CAT), li va fer guanyar la Biznaga de Plata al Festival de Màlaga 2022. El 2025 iniciarà el rodatge del seu primer llargmetratge com a directora. Entre els seus últim treballs com actriu, destaquen “El fred que crema” i “Plastic killer”, curt que va estar preseleccionat als Oscars 2023. Raquel Gámez-Serrano, escriptora i educadora social, ha publicat diversos llibres de novel·la i assaig. És reconeguda pel relat “Assassinat de cambra” (MNAC). Va guanyar el premi a la millor novel·la València Negra amb “No diguis res” i el premi Ferran Canyameres de Novel·la amb “Malabèstia”. Des de 2022, és directora del Festival de Novel·la Criminal en Català CREIXELL.CRIMS. José Luis Montesinos, director i guionista, ha estat premiat mundialment pels seus curtmetratges, com “La història de sempre” i “El corredor”, acumulant més de 200 premis. Guanyador del Premi Goya, Premi Gaudí i nominat als Premis del Cinema Europeu (EFA), és considerat un dels 10 millors talents espanyols per Variety. En 2020 va estrenar Cordes, el seu primer llargmetratge com guionista i director, que va estar en la 13a edició del FIC-CAT.


Altres notícies:


El Jurat Jove 48 hores està format per: Laura Pau, actriu formada en l’Institut del Teatre de Barcelona i a la Rose Bruford College (London). És coneguda pel seu paper de Malena a la sèrie “Com si fos ahir”. En teatre, ha participat recentment a produccions com Els Watson o La Pell fina, entre moltes altres. Pol Bassó, conegut en les xarxes com “Pol·lícules”, és un creador de contingut centrat en el món del cinema i les sèries. Actualment, col·labora al programa Ràndom del SX3 i al lloc web Metadata.cat. Èlia Lorente, és directora de videoclips i peces experimentals. El 2023, acabada de graduar de l’ESCAC, presenta “Provocadora” com el seu treball final de carrera, un curt que es va estrenar mundialment al Festival de Màlaga i que va formar part de la Selecció Oficial de la 15a edició del FICCAT.

Finalment, el Jurat dels Centres Educatius està compost per estudiants de diferents instituts: Clàudia Domínguez, de l’Institut de Torredembarra, té una predilecció per la comèdia i l’acció al cinema. Liam Serrano, de l’Institut Pere Martell de Tarragona, està cursant el primer any del grau superior de Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles. Clàudia Vidal, de l’Escola Camp Joliu, gaudeix del cinema de comèdia, acció i musicals.

Els Jurats, després de visionar tots els treballs seleccionats, seran els qui decidiran les obres guanyadores de cada categoria. La deliberació es donarà a conèixer durant la gala de cloenda del FIC-CAT, el dissabte 8 de juny.