.

.

TOTS 21

Torna la campanya de Nadal “S’hi compres a casa, hi guanyes” a Castellvell del Camp

Butlletes de compra de la campanya de Nadal. Foto: Cedida

Butlletes de compra de la campanya de Nadal. Foto: Cedida

Tot és a punt per la tercera edició de la campanya de Nadal “Si compres a casa, hi guanyes”, promoguda per l’Ajuntament de Castellvell del Camp, que durarà des de l’1 de desembre de 2022 fins al 8 de gener de 2023. Enguany hi participaran 14 botigues, comerços i bars-restaurants, que oferiran als seus clients un tiquet per cada 5 euros de compres. Aquests tiquets (números) participaran en un sorteig de set premis per un valor total de 1.000 euros: un premi de 300 euros, un premi de 200 euros i cinc premis de 100 euros, els guanyadors dels quals podran bescanviar en compres als establiments del municipi adherits a la campanya.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha destacat que la campanya “vol promoure, de cara a la temporada nadalenca, el consum a les botigues i comerços de Castellvell, premiant al mateix temps la fidelitat dels clients que compren regularment al poble”.

Com s’hi pot participar?
En aquesta campanya promocional hi podrà participar qualsevol persona que sigui clienta de les botigues i comerços de Castellvell del Camp.

Els establiments adherits a la campanya disposaran de talonaris amb números per al sorteig dels premis. Cada client que faci una compra, consumició o pagui per algun servei al llarg del termini de durada de la campanya rebrà una butlleta per al sorteig per cada 5 euros de compra, consumició o servei, fins a un màxim de 5 butlletes per persona i operació comercial.  Discrecionalment, els establiments podran donar una butlleta al client que faci diverses compres o consumicions per sota del valor mínim de 5 euros.

Cada botiga o comerç adherit a la campanya portarà una relació de les butlletes entregades. En total, s’imprimiran 15.000 butlletes per al sorteig que es distribuiran entre tots els establiments participants, que es repartiran fins a final d’existències. Finalitzada la campanya, les butlletes sobrants s’hauran de retornar a l’Ajuntament amb la relació de números entregats.

El sorteig
El sorteig dels set premis esmentats es realitzarà en un termini màxim d’una setmana natural, des de la finalització de la campanya, el 8 de gener de 2023. El resultat del sorteig s’anunciarà a la pàgina web de l’Ajuntament, a les xarxes socials i mitjançant cartells als comerços participants. S’atorgarà un termini màxim de dues setmanes perquè els guanyadors presentin els seus números a l’Ajuntament de Castellvell del Camp (Plaça Catalunya, 1) i reclamin el seu premi. En cas que algun premi no es reclami, el consistori podrà optar entre realitzar un nou sorteig dels premis no reclamats o declarar-los deserts. Els premis esdevindran nuls si no es reclamen en dues setmanes.

Els premis
Els guanyadors/es de cada premi rebran un o diversos talonaris de tiquets pel valor equivalent al seu premi, que es podran fer servir exclusivament per realitzar compres, consumicions o obtenir serveis entre els establiments adherits a la campanya.

Establiments adherits a la campanya
Enguany aquests han estat les botigues i comerços adherits: Agrobotiga Castellcoop, Telecomunicacions None-tec Telecom, Tu Super, Perruqueria Lisbet, Bar Manolo, Taller mecànic Auto Punt, Perruqueria Lidia i Gemma, Auto pintura Cal Derone, Taller mecànic Fuentes, Restaurant Sanromà, Bar restaurant “La caseta de les Piscines”, Farmàcia Salamanca , Forn de pa Racionero i Fruiteria Manuel.

Podeu consultar les bases completes a www.castellvelldelcamp.cat.

 

Castellvell acollirà l’exposició sobre el canvi climàtic del fotoperiodista Sergi Reboredo

Una de les imatges de l'exposició. Foto: Cedida

Una de les imatges de l’exposició. Foto: Cedida

Castellvell del Camp presenta l’exposició sobre el canvi climàtic ‘Punt de no retorn’, del fotoperiodista internacional Sergi Reboredo, que farà parada per primera vegada al Camp de Tarragona. La mostra s’inaugurarà el proper dijous 1 de desembre, a les 18 h, a Cal Baranxó, amb la presència del propi autor i es podrà visitar durant tot el mes de desembre. Els dies 2 i 5 de desembre s’hi faran visites escolars i, a partir del dia 9, la mostra es tornarà a obrir per al públic en general. L’exposició recull 40 fotografies captades per l’objectiu de Reboredo i diversos panells informatius que mostren les conseqüències, algunes d’elles irreversibles, que està tenint el canvi climàtic en diferents països del món.

L’exposició és fruit d’un treball fotoperiodístic sense precedents dut a terme durant més de vint anys per explicar alguns dels efectes devastadors que el canvi climàtic està provocant en el nostre planeta. Viatges realitzats per tots els continents que mostren de manera fefaent que el canvi climàtic és una qüestió que afecta a tothom i que, si no fem res per posar-hi remei, acabarem amb la vida del planeta tal com la coneixem avui dia.

Tots aquests efectes que d’entrada tenen conseqüències en el medi ambient també tenen un impacte significatiu en les comunitats, poblacions i activitats econòmiques a les zones afectades. Un dels efectes més visibles del canvi climàtic és la destrucció d’ecosistemes que té com a conseqüència directa l’extinció d’espècies. L’exposició de Sergi Reboredo mostra els efectes i problemàtiques en països de tot el món: El procés d’extinció de les abelles (Catalunya); les glaceres que s’estan fonent (Alaska); les migracions forçoses de pescadors per manca de recursos (Senegal); la desaparició d’illes a causa de l’augment del nivell del mar (Oceania-Fiji); la destrucció de la Gran Barrera del Coral (Austràlia); inundacions (Índia); l’extinció d’espècies (La Selva Amazònica); la desertificació (Baixa Califòrnia) o la Venècia que s’enfonsa (Itàlia), entre molts altres.

Durant aquests últims mesos l’exposició itinerant ja ha pogut ser visitada en municipis com Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Lleida, Donòstia o a la illa del Hierro (Illes Canàries).

Sergi Reboredo
Sergi Reboredo és un fotoperiodista català amb una dilatada trajectòria. Va estudiar a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IFEC) entre 1998 i 2001, i va ser becat per la Universitat de Gijón. Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos reconeixements com el Premi de la Fundació de Drets Civils 2023, primer premi III Certamen Nacional de Fotografia “Els drets humans” (Realejos, Tenerife), primer premi “Eugenio Rodríguez” de l’Ajuntament de Toledo, i premi de fotoperiodisme “Fundació Caixa Galícia-Juan Cancelo” 2007. També va ser nominat el 2012 al prestigiós premi PICTET, organitzat pel diari econòmic Financial Times; el 2015 va ser guardonat amb el Premi Humanity Photo Award de la UNESCO, i el 2018, la Casa Àfrica li concedeix el premi a la millor fotografia realitzada a ciutats africanes.

Reboredo ha exposat la seva obra a la Maison de la UNESCO (París), al Museu d’Art Guangdong (Guagzhou, Xina), a La Casa Encendida (Madrid), al MACBA, a la Kowasa Gallery, al SONIMAG, a Perpinyà (Catalunya Nord, França) o a l’Institut Català Internacional per la Pau de Barcelona. El 2004 va publicar el llibre ‘Barcelona 2004 com a mentida’, juntament amb l’escriptor Manuel Trallero; el 2018, ‘101 llocs del món’ i el 2019, ‘Trens pel món’.

 

Castellvell commemora el 25N amb una jornada contra la violència de gènere

L'Ajuntament ha penjat a la façana una pancarta commemorativa. Cedida.

L’Ajuntament ha penjat a la façana una pancarta commemorativa. Cedida.

L’Ajuntament de Castellvell del Camp s’adhereix un any més a la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, que es commemora el 25 de novembre. Aquest any el municipi del Baix Camp organitza una Jornada Contra la Violència de Gènere, que tindrà lloc el proper dissabte 26 de novembre, al Gimnàs de l’Escola Santa Anna.

La jornada s’iniciarà a les 18 h amb els ‘Contes de bona nit per a nenes rebels’, una sessió de contes musicats per la igualtat de gènere per a infants a partir de 6 anys.

A les 20 h es farà lectura del manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones. Tot seguit, es representarà ‘Histèries Uterines’, un espectacle per a adults d’humor i sensibilització a favor de la igualtat de gènere. Durant l’espectacle hi haurà un servei de canguratge.

Durant aquests dies la pancarta “Cada dia és 25N” presidirà el balcó de l’Ajuntament, amb un llaç de color violeta.

 

Comença la recollida selectiva porta a porta a quatre municipis més del Baix Camp

D’esquerra a dreta, Toni Abelló, Rosa Maria Abelló i Josep Sabaté. Foto: Tots21

La taca de la recollida porta a porta s’extén al Baix Camp de la mà de l’empresa pública comarcal Secomsa. Les xifres avalen la seva eficàcia, tot i les reticències d’alguns veïns: diferents municipis de la comarca que l’usen han disparat la recollida selectiva igualant o superant els requisits que marca la UE per a l’any 2030, concretament quatre municipis: L’Argentera, Botarell, Maspulos, Vilanova d’Escornalbou i Vinyols i Els Arcs.

El porta a porta permet individualitzar la separació i així es coneix qui no separa bé i qui no ho fa: d’aquí la prevenció dels ciutadans i la millora resultant. A la llarga, se sancionarà amb la taxa els qui no separin bé i es bonificarà els qui ho facin correctament.

La presidenta del Consell Comarcal, Rosa Maria Abelló, el president de Secomsa, Antoni Abelló i l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, han presentat aquest divendres a Castellvell del Camp la incorporació de quatre municipis nous a la recollida selectiva porta a porta de la comarca. L’empresa de Serveis Comarcals Mediambientals Secomsa ha començat aquest dilluns 14 de novembre el servei de recollida porta a porta (PaP) als municipis de: Castellvell del Camp, Almoster, Pratdip i l’Albiol.

Amb aquestes noves incorporacions, el Baix Camp actualment suma un total de 14 poblacions que funcionen amb aquest sistema de recollida: Riudecanyes, Riudecols, Botarell, l’Aleixar, Maspujols, Vinyols i els Arcs, Vilanova d’Escornalbou, l’Argentera, Duesaigües, Colldejou, Castellvell del Camp, Almoster, Pratdip i l’Albiol, i amb previsió d’incorporar-ne quatre més al gener del 2023.

Més personal i rutes nocturnes

En aquesta línia, el president de Secomsa, Toni Abelló ha explicat que “la previsió de Secomsa és que entre el desembre d’enguany i el gener del pròxim any, s’incorporin al sistema porta a porta quatre poblacions més: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Prades, Capafonts i La Febró. Per tant, assegurant que els municipis que funcionin amb la recollida porta a porta al Baix Camp l’any 2023, com a mínim, en siguin 18”. Un fet que canvia el funcionament de l’empresa comarcal a l’hora d’operar, i que comporta la creació de cinc rutes per a la recollida de residus, en lloc de tres com hi havia fins ara, ‘una feina titànica’, que ha implicat multiplicar el nombre de treballadors i canviar rutes diürnes per nocturnes.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló ha destacat “la importància de complir amb les directrius europees en qüestió de residus”. Abelló també ha explicat que “Tot i que en un primer moment, pot costar acostumar-se al sistema porta a porta, una vegada ja està integrat a la rutina de la ciutadania és una manera més fàcil de reciclar”.

Finalment, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté ha remarcat que “per un poble com Castellvell, és un avanç poder adherir-se al sistema porta a porta”. Sabaté considera que “el porta a porta permetrà al municipi millorar les dades del reciclatge” i contribuir d’una manera més activa a pal·liar el canvi climàtic.

Contenidors d’emergència

A Castellvell, no obstant això, s’han col.locat contenidors d’emergència en dos punts del municipi per a aquelles persones que no puguin complir amb els dies de recollida. Secomsa està estudiant també com fer aquest sistema adaptat als blocs de pisos i comunitats ja que el sistema porta a porta no seria viable en mancar espai, un problema que s’hi trobarà molt especialment als municipis turístics de costa.

Actualment, Secomsa dur a terme la recollida de 27 dels 28 municipis del Baix Camp. De cara el 2023, 18 d’aquests funcionaran amb el sistema de recollida porta a porta. Tot plegat amb la finalitat d’assolir millors resultats tant en la quantitat com en la qualitat de la separació dels residus i assolir les directrius marcades per la Unió Europea, que ha d’arribar al 60 per cent l’any 2030.

Augment en la recollida selectiva del Baix Camp: Del 42,04 % al 50,96%

El gener del 2022 es van incorporar al PaP set pobles més de la comarca. Aquest fet ha permès un augment en la mitjana de la recollida selectiva de totes les poblacions, excepte Reus, de gairebé un 10%. L’any 2021 el Baix Camp es trobava en un 42,04% de recollida selectiva, mentre que l’agost del 2022 es troba en un 50,96%.

Els resultats aconseguits en la recollida selectiva PaP per a cada municipi també han millorat exponencialment. En la majoria dels casos, el total de recollida selectiva  l’agost del 2022 es troba entre el 50% i el 70%. Mentre que les dades de l’any 2021 es trobaven entre un 30% i un 40%.

Dades recollida selectiva 2021 – 2022
L’Argentera: 44,62 % (2021) – 69,75 % (2022)
L’Aleixar: 35,88 % (2021) – 54,80% (2022)
Botarell: 34,49% (2021) – 68,16 % (2022)
Maspujols: 39,54 % (2021) – 63,65 % (2022)
Vilanova d’Escornalbou: 45,83 % (2021) – 72,43 % (2022)
Vinyols i els Arcs: 39,38% (2021) -69,99% (2022)

Cubells multiproducte, bosses compostables i àrees d’emergència tancades

Amb aquest nou sistema, els veïns han de dipositar els residus correctament separats a la porta de casa el dia que toqui la fracció corresponent segons el calendari establert. Des de Secomsa s’han repartit cubells multi producte, que es podran utilitzar per a totes les fraccions i un rotllo de bosses compostables per a cada habitatge o negoci de les diferents poblacions. A més, també s’estan instal·lant uns ganxos amb xips a les façanes de les cases o establiments, que serviran per a poder identificar cada padró de brossa i en un futur aplicar el pagament per participació, pel qual Secomsa està treballant. D’aquesta manera els veïns o veïnes que no treguin el cubell que toqui no se’ls hi recollirà la brossa i se’ls hi deixarà un adhesiu per avisar-los de la importància de seguir el calendari.

A banda, les àrees d’emergència dels diferents municipis es tancaran i es monotonitzarà la seva vigilància per tal d’incentivar a la població a fer ús de la recollida selectiva PaP.

Avantatges de la recollida selectiva amb PaP:

– Augmenta la participació de la població en la recollida selectiva.
– Nivells més alts de recollida selectiva.
– Retirada de contenidors de la via pública i per tant, més espai a la via pública i
eliminació de les males olors.
– Permet l’aplicació de les taxes justes, en un futur.

J. Garcia

 

 

Sabaté repeteix com a alcaldable d’ERC de Castellvell amb el 90% del programa fet

Sabaté, amb Noemí Llauradó, durant l’acte. Foto: Tots21

Josep Manel Sabaté repeteix com a candidat a l’Alcaldia de Castellvell del Camp per ERC amb el 90 per cent del programa electoral enllestit, tot i els rigors de la pandèmia, ‘gràcies al millor equip de treball que he tingut mai’, s’ha confessat en la presentació de la seva candidatura, que s’ha celebrat aquest dijous al Casal d’Entitats de la mà de la coalcaldessa de Reus i presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó.

Imatge del públic que ha assistit a la presentació de la candidatura. Foto: Tots21

Fidel al seu estil proper, que genera confiança entre la gent, Sabaté ha desgranat l’acció de govern desenvolupada en aquests quatre anys, anys marcats per la covid, i ha explicat els motius que l’han dut a presentar-se de nou, una acció de govern col.lectiva que ha fet que ‘Castellvell sigui coneguda’ i s’hagi posicionat ‘com a referent cultural de la zona’, al temps que ha assolit liquidar un deute municipal heretat d’1,1 milions d’euros i poder acabar l’any ‘a zero’. A més, durant el mandat ‘l’Ajuntament ha invertit per valor de 2,7 milions d’euros’.

Jordi Jové, al centre, en acabar l’acte. Foto: Tots21

L’alcaldable, que ha participat en la presentació amb un format d’entrevista -que ha conduït el regidor de Salut i Comunicació, Jordi Jové, mà dreta de Sabaté aquests quatre anys i especialment actiu en afrontar la pandèmia-, ha anunciat que el mandat que ve ‘es farà l’Auditori municipal’ -ja s’han adquirit els terrenys on s’aixecarà- mentre ha donat esperances perquè les torres de mitja tensió de la urbanització El Pinar siguin per fi soterrades. ‘L’Ajuntament ha previst destinar 130.000 euros a tal fi, i el de Reus també ho va fer. No vam defallir quan en 2018 no es van soterrar les torres’, ha subratllat Sabaté, que ara ja veu aliniades les forces, només pendents ‘que s’aprovin els pressupostos de la Generalitat’, que contemplen el soterrament de les línies, ha destacat la presidenta de la Diputació.

Fer visitable el refugi antiaeri de la Guerra Civil -una reclamació d’ERC des que era a l’oposició- i fer més sostenible el municipi amb la instal.lació de plaques fotovoltaiques a equipaments municipals o acabar el vial que condueix a Castellmoster són altres motius per treballar els quatre propers anys des de l’Alcaldia.

‘No us defraudarem’, ha conclòs Sabaté, que ha insistit en la idea de ‘canviar Castellvell i que ens coneguin’, fent del poble ‘un municipi republicà, que aposti clarament per la independència i on tots us sentiu a gust de viure-hi’.

L’acte ha comptat amb la presència de la diputada de la Diputació Camí Mendoza, el diputat Carles Castillo, la presidenta regional, Irene Aragonès, i alcaldes de la comarca.

Jaume Garcia

 

Castellvell comença a veure el final de les torres d’alta tensió

Una imatge de les torres d'alta tensió. Cedida.

Una imatge de les torres d’alta tensió. Cedida.

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha mostrat la seva satisfacció pel possible soterrament de les torres d’alta tensió de la línia Serós Reus que travessen els termes de Castellvell i la Urbanització el Pinar de Reus, que el Govern contempla executar el 2023.

El consistori també celebra que ENEL i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat hagin acceptat la proposta de Castellvell de modificació del projecte per evitar que una de les torres quedés inclosa dins d’una zona urbanitzada. El govern municipal ha anunciat que reservarà una partida de prop de 130.000 euros al pressupost del 2023 per al cofinançament del projecte que implica a la Generalitat i els Ajuntaments de Reus i Castellvell.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha manifestat que “estem doblement contents perquè sembla ser que aquesta reclamació històrica es farà realitat i, en segon lloc, per constatar que aquella iniciativa empesa en el seu dia per uns regidors d’un poble petit com Castellvell ha acabat donant els seus fruits”.

Una lluita que va començar el 2019
A principis del 2019, dos regidors del Grup Municipal d’ERC de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -aleshores a l’oposició-, acompanyats de representants de l’AV El Pinar de Reus i de l’aleshores diputada d’ERC al Parlament, Noemí Llauradó, van demanar a l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) que reactivés el projecte de soterrament de les torres que havia quedat aturat. Més endavant, amb els governs municipals ja constituïts, i en plena pandèmia, es van produir entrevistes amb l’aleshores secretari del Departament d’Economia de la Generalitat, amb l’objectiu que el Govern treballés per garantir el finançament del projecte.

Després d’un període que es va fer llarg entre pandèmia i eleccions, els Ajuntaments de Castellvell del Camp i Reus van demanar una modificació del traçat del projecte, ja que el document inicial contemplava que la torre número 7 que feia la conversió de soterrat a aeri quedés encara inclosa en una zona urbanitzada.

Cal recordar que, paral·lelament, el Parlament de Catalunya va acordar el passat mes de març instar el Govern a impulsar la negociació amb l’ICAEN, els ajuntaments de Reus i Castellvell i les operadores, amb l’objectiu de buscar opcions de finançament i solucions tècniques per tal d’iniciar les obres el més aviat possible. Així mateix, va incidir en la necessitat de fixar abans d’acabar l’any un calendari per a l’execució de les actuacions.

 

El IX Concurs Literari “El Portal” de Castellvell incorpora un nou premi de poesia en català

Façana de l'ajuntament de Castellvell del Camp.

Façana de l’ajuntament de Castellvell del Camp.

L’Ajuntament de Castellvell del Camp i el Club Lector de Castellvell han convocat un any més el IX Concurs Literari “El Portal”, que arriba carregat de novetats. La primera és que el concurs de narrativa lliure en llengua catalana incorpora enguany un nou premi de poesia en català.

L’altre fet remarcable és l’increment notable de la dotació dels premis amb l’objectiu de promocionar ambdós àmbits literaris en llengua catalana. Per una banda, es convoca un concurs de narrativa lliure en català, amb un primer premi de 700 euros i un accèssit de 300 euros, i, per primera vegada, es convoca un premi de poesia en català amb un primer premi de 300 euros i un accèssit de 150 euros. L’organització recorda que la data límit de recepció d’obres finalitzarà el 20 de gener de 2023.

El concurs literari s’ha anat consolidant amb els anys amb un increment de participació tant d’autors locals com d’altres poblacions del Camp de Tarragona i dels Països Catalans.

Els participants hauran de ser majors d’edat i cada concursant hi pot participar amb una única obra a cada categoria. Caldrà que presentin els seus treballs dins d’un sobre tancat a l’exterior del qual constarà “IX Concurs Literari El Portal”.

En la categoria de narrativa, els relats hauran de tenir una extensió màxima de 15 pàgines, en format DIN-A4, escrits a doble espai i en font Arial (mida 12).  En la categoria de poesia, es podrà presentar un sol poema o bé un conjunt de 3 poemes que tinguin relació entre ells, amb una extensió màxima de 3 pàgines en format DIN-A4, escrites a doble espai i en font Arial (cos 12).

Dins del sobre hauran d’incloure tres còpies de la seva obra, a la qual constarà el seu títol. Dins del sobre tancat també s’inclourà un sobre petit on constarà, a l’exterior, el pseudònim i el títol de l’obra, i a l’interior les dades personals de l’autor (nom, cognoms, adreça, telèfon de contacte i adreça de correu electrònic). Els treballs es lliuraran a la recepció de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, ja sigui per correu postal (Plaça de Catalunya, 1 CP 43392) o presencialment de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h i dilluns tarda de 16:00 a 20:00 h.

El veredicte es farà públic el 21 de març i es comunicarà als guanyadors. L’acte de lliurament de premis es farà el 21 d’abril de 2023.

Podeu consultar les bases del concurs a la web www.castellvelldelcamp.cat.

 

Agenda cultural farcida a Castellvell amb la presentació de dos llibres i una conferència

L’agenda cultural de Castellvell del Camp ve farcida aquesta setmana, amb la biblioteca i el Casal l’Era com a punts forts.

El dijous 10, a les 19:00 a la Biblioteca, el Club del Lector us convida a una activitat oberta. Es comentarà el llibre ‘Barcino’ amb la seva autora Carme Roca.

El divendres 11 a les 18:00 al Casal L’Era, l’Associació de la Gent Gran us convida a la conferència ‘Què cal saber del Dolor’ a càrrec de la farmacèutica Mercè Medan

I tot seguit, a les 19:30, a la biblioteca, Joan Domingo presentarà a Toni Orensanz autor del llibre ‘Com vas perdre el braç, Balchowsky’.

Redacció

 

El pati de l’escola, la proposta guanyadora dels II Pressupostos Participatius de Castellvell del Camp

Imatge de l’escola. Foto: Ajuntament

 

En aquesta segona edició s’han rebut 195 votacions, que havien d’escollir una de les cinc propostes admeses

 

El passat dilluns 24 d’octubre, la Comissió Tècnica dels Pressupostos Participatius 2022-2023 de l’Ajuntament de Castellvell del Camp es va reunir per procedir a l’obertura de l’urna amb les votacions de les cinc propostes admeses i al recompte dels vots. La proposta guanyadora va ser la número 10, “El pati de l’escola: un espai de natura per aprendre jugant i de benestar emocional”, que va obtenir 74 vots sobre un total de 195. La proposta preveu l’adequació de les zones d’esbarjo de l’escola amb la creació de zones verdes i elements naturals, així com la creació d’una zona tipus àgora.

Pel que fa a la resta de propostes admeses, van obtenir les següents votacions: Gestió d’animals sense sostre al municipi (63 vots); Dissenyar un mapa de camins per caminar/córrer i senyalització de rutes (45 vots); Posar escales en un lateral del carrer de la Costa (9 vots); i Gandules a les piscines (3 vots).

La proposta guanyadora, valorada en 40.000 euros, s’incorporarà als pressupostos de l’any 2023 per la seva execució. En cas que que el cost del projecte no arribi als 40.000 euros establerts, però el sobrant no sigui suficient per assumir la proposta immediatament següent, serà la Comissió d’Impuls i Seguiment qui estudiarà i valorarà el cas en qüestió i prendrà una decisió motivada.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha destacat la participació registrada en aquesta segona edició i la implicació dels veïns i les veïnes en les votacions: “Estem molt satisfets perquè enguany s’han presentat una desena de propostes i per les 195 votacions rebudes, que representa un èxit de participació per a un municipi com el nostre”.

Redacció

 

Castellvell del Camp implantarà la recollida ‘porta a porta’ a partir de novembre

Imatge del cubell que s’instal·larà a l’exterior de les cases. Foto: Ajuntament

 

L’objectiu és fer una gestió més eficaç del servei i incrementar el nivell de recollida selectiva actual (27%) al previst (65-75%)

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp implantarà a partir de la segona quinzena de novembre el nou servei de recollida selectiva de residus “porta a porta”, que SECOMSA gestiona al Baix Camp. El sistema consisteix en la recollida diària a la porta de casa de totes les fraccions excepte el vidre, que es podrà dipositar a contenidors de carrer com fins ara. Els veïns i les veïnes hauran de treure cada nit el cubell amb la fracció que toca, amb l’excepció de restes de bolquers i compreses, que es podran dipositar cada dia. La ciutadania també disposarà de dues àrees d’emergència, on podran llençar els residus en cas que es produeixi una generació de residus més alta de l’habitual. Pròximament es farà la bustiada d’un tríptic a la població, en el qual s’explicarà com serà la recollida, on s’ubicaran les àrees d’emergència, així com el calendari establert.

L’Ajuntament posarà a disposició de la població els cubells per dipositar les escombraries acompanyats d’un mosquetó per subjectar l’anella que s’instal·larà a la façana de l’habitatge i un paquet de bosses compostables. De moment, la col·locació de l’anella on s’enganxarà el cubell -a una distància de 46 cm del terra- serà voluntària però també es podrà demanar a SECOMSA que faci la instal·lació. En qualsevol cas la instal·lació de l’anella és aconsellable sobretot per dies de vent, per evitar robatoris i perquè allí es posarà el xip per a registrar la recollida. La recollida del material es podrà fer directament a l’ajuntament, però també es disposarà de punts de recollida i informació a càrrec d’agents cívics que orientaran i resoldran dubtes durant la implantació.

Cap a nivells de recollida selectiva molt més alts

L’alcalde de Castellvell, Josep Sabaté, ha destacat que “el porta a porta és un exemple del compromís d’aquest Ajuntament amb el medi ambient i amb la lluita contra el canvi climàtic”. Sabaté explica que el nou sistema “permetrà una gestió més eficaç del servei de recollida selectiva, que preveiem que passi del 27% actual a uns nivells molt més alts, d’entre el 65% i el 75%”. L’alcalde també ha afirmat que el porta a porta evitarà l’encariment que patirà el servei de recollida de residus en general, a causa de la pujada de preus, i al mateix temps, la retirada dels contenidors implicarà l’eliminació de males olors, del servei de neteja dels contenidors i la recuperació d’espai públic.

Com s’han de treure els residus?

Els residus es trauran degudament separats per cada fracció en una bossa tancada dins del cubell. En el cas del cartró, s’haurà de dipositar plegat dins d’una caixa o bossa de paper, damunt de l’altra fracció que toqui o al costat del cubell.

Els veïns i les veïnes hauran de treure els residus, entre les 21:30 i les 22:30h, seguint el calendari establert per a cada fracció: Envasos (dilluns i dijous); orgànica (dimarts, divendres i diumenge); rebuig o resta (dimecres). Pel que fa al paper-cartró, pròximament s’informarà dels dies de recollida, mentre que el vidre es dipositarà en uns contenidors que s’ubicaran en diferents punts del municipi.

Les àrees d’emergència

Castellvell del Camp disposarà de dues àrees d’emergència, una a Castellmoster i l’altra al nucli (c/ Garcia de Roquetes, entre la llar d’infants i el consultori). Es tracta d’una zona tancada i vigilada on hi haurà els contenidors per a les diferents fraccions. L’àrea serveix per dipositar els residus en cas d’emergència, per exemple, si es marxa de viatge uns dies es podran llençar tots els residus en aquesta àrea o bé quan es produeixi una generació de residus més alta del normal (celebracions, Festes de Nadal, etc…). Caldrà dipositar-hi els residus degudament separats.

La implantació es farà progressivament i simultàniament a tot el municipi (nucli i urbanitzacions). En el cas d’equipaments com la llar d’infants o l’escola, el consultori mèdic, els restaurants o altres establiments comercials disposaran de cubells més grans. Durant les primeres setmanes d’implantació, el porta a porta conviurà amb les actuals bateries de contenidors, però aquests es retiraran de la via pública.

Redacció

 

Castellvell instal·la 256 plaques fotovoltaiques a la Pista Poliesportiva

Plaques fotovoltaiques d’autoconsum instal·lades a la Pista Poliesportiva. Foto: Ajuntament

 

Els panells subministraran energia a equipaments municipals com l’escola, el CAP, la llar d’infants o la piscina

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha instal·lat un total de 256 plaques fotovoltaiques d’autoconsum a la Pista Poliesportiva. La instal·lació fotovoltaica serà per un contracte d’ús compartit entre diversos edificis, de manera que els 100 kw de potència de les plaques solars distribuiran energia als equipaments municipals que estan en un radi de 500 metres com l’escola, la llar d’infants, el CAP, el casal d’avis l’Era o Cal Barantxó. Cadascun d’aquests equipaments tindrà una quantitat de kw assignada.

El consistori també va instal·lar a principis d’any una planta fotovoltaica d’autoconsum a l’edifici de l’Ajuntament de Castellvell del Camp. En concret, es van col·locar 22 panells monocristal·lins, que sumen un total de 9,9 kWp. Amb les noves plaques, l’estalvi energètic que proporciona la instal·lació d’autoconsum és de 14.000 kw.

Gràcies a aquesta instal·lació, l’Ajuntament ja ha notat enguany els efectes de l’estalvi a la seva factura de la llum. D’aquesta manera, el consistori produeix un 50% del que gasta, -ja que al mateix comptador hi està connectat l’enllumenat públic- i l’autoconsum suposa avui dia un 30% d’estalvi del que l’Ajuntament consumeix. L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, afirma que “estem observant que estem pagant menys de la meitat que l’any passat, tot i que el preu de la llum és més car, i això també suposa un estalvi pel municipi”.

La demanda de permisos per a plaques d’autoconsum es multiplica

D’altra banda, cal recordar que l’Ajuntament de Castellvell del Camp també va aprovar una bonificació del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per aquells veïns i veïnes que instal·lessin plaques solars d’autoconsum a la seva llar.

L’any 2021, 19 persones del municipi van sol·licitar permís per a la instal·lació de plaques per a l’autoconsum i que es van acollir a aquestes bonificacions. En el que portem d’any, ja han estat 46 les peticions de permisos demanats i es preveu que, al final d’aquest 2022, s’hagi quadruplicat la demanda de l’any passat.

Redacció

 

Ja es poden votar les propostes admeses dels II Pressupostos Participatius de Castellvell del Camp

Les votacions, que es duran a terme de l’1 al 20 d’octubre a l’oficina d’atenció al públic de l’Ajuntament. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha fet pública les cinc propostes admeses per participar en el procés de votació dels Pressupostos Participatius 2022-23, d’entre la desena de propostes rebudes. Les votacions, que es duran a terme de l’1 al 20 d’octubre, es realitzaran de forma presencial a l’oficina d’atenció al públic de l’Ajuntament, on hi ha a disposició de la ciutadania l’urna i les butlletes per participar en la votació de les propostes. Podran participar-hi les persones empadronades, majors de 16 anys, que tan sols caldrà que presentin el DNI.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté s’ha mostrat molt satisfet per la participació registrada en aquesta segona edició: “Estem molt contents perquè s’han presentat una desena de propostes i, a més, d’àmbits molt diferents, un fet que demostra l’interès de la ciutadania per millorar el nostre poble”.

El consistori destinarà una partida de 40.000 euros, superior a la dels primers Pressupostos Participatius, que va ser de 30.000 euros

Les cinc propostes admeses

Les propostes admeses que es poden votar són cinc: Proposta 2- Escales en un lateral del carrer de la Costa (40.000e); Proposta 5- Tumbones piscines (5.000 e); Proposta 8- Dissenyar mapa dels camins per caminar/córrer i senyalització de les rutes (40.000e); Proposta 9- Gestió d’animals sense sostre al municipi (construcció i instal·lació de gàbies, gossera i menjadors per a gossos i gats) (25.000e); i Proposta 10 – El pati de l’escola: un espai de natura per aprendre jugant i de benestar emocional (40.000e).

Aquestes propostes es van sotmetre a exposició pública, del 21 al 30 de setembre, a través de la pàgina web municipal, la plataforma eBando, xarxes socials i altres instruments.

La proposta o propostes escollides s’incorporaran als pressupostos municipals del 2023 per a la seva execució.

 

Inaugurat el II Mercat Medieval de Castellvell del Camp

Un moment de la inauguració del Mercat Medieval. Fotos: Cedides

Els visitants gaudiran d’un cap de setmana amb una trentena parades d’artesania i gastronomia i de novetats com oficis, titelles, tir amb arc i espectacles aeris i de foc

El II Mercat Medieval de Castellvell del Camp va arrencar aquest divendres a la tarda i s’allargarà durant tot el cap de setmana. En total la fira aplega més d’una trentena de parades, el racó infantil i una zona d’espectacles aeris en l’àmbit comprès entre els carrers Pompeu Fabra, Plaça Jacint Verdaguer, Sant Jaume i el Pati del Consultori. L’horari d’obertura del mercat serà el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix. Entre les novetats d’enguany destaquen la presència d’oficis, espectacles aeris i de foc, trapezistes, una exposició sobre tortures de l’època medieval o campionats de tir amb arc.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va inaugurar la segona edició del Mercat Medieval, acompanyat de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló, dels representants de l’Associació Cultural Reus Medieval i de regidors i regidores del consistori. Sabaté va animar a la ciutadania i als visitants de la comarca “a gaudir d’aquest mercat que, amb les novetats d’enguany que creiem que pot anar millor, i d’un cap de setmana que esperem rebre molta gent”.

L’alcalde, amb la carta heràldica

El Mestre Artesà de Castellvell

Reconeixement a Joan Mateu “Mateuet”, ‘Mestre Artesà Picapedrer’ de Catalunya’

L’alcalde també va voler destacar la presència del picapedrer Joan Mateu “Mateuet”, de Castellvell, que ha rebut el títol de “Mestre Artesà” per part de la Generalitat de Catalunya: “Per a nosaltres és un orgull i ens fa molta il·lusió poder comptar amb la presència de l’única persona del poble que ha estat reconeguda amb aquest títol”. Sabaté va avançar que s’estan preparant tallers de picapedres “a l’escola Santa Anna de Castellvell i a escoles de Reus perquè no es perdin aquests oficis antics”.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló, va manifestar que “està molt bé que els pobles vulguin reactivar l’economia local amb fires medievals, gastronòmiques o del tipus que siguin. I el fet que hi hagi aquesta convivència que porten les fires és molt positiu”. Abelló també va posar en valor que el Mercat Medieval “compagini activitats i jocs per la canalla, oficis o temes culturals com l’exposició de tortures de l’època medieval”.

El Gegants medievals en cercavila

Parades d’artesania i gastronomia per a tots els gustos

En aquesta segona edició s’ha ampliat el nombre de parades d’artesania i de gastronomia. El visitant podrà trobar diverses parades d’artesania, herbes, sabons, joguines de fusta, orfebreria, clauers personalitzats de fusta, bosses amb macrame, macrame de plata, carteres de pell i cautxú, cremes d’orujo, corones i braçalets artesans i minerals, atrapasomnis i plateria, entre altres.
També s’oferirà una àmplia oferta gastronòmica amb una nova taverna i parades de cuina japonesa, creps, gofres, pizzes, pa, pastissos, formatges i productes lactis, fruita i delícies turques o gominoles. La majoria de paradistes seran del territori tot i que també n’hi haurà d’arreu de Catalunya i l’Estat.

Un altre dels atractius serà la zona d’atraccions per als infants, que es desplaçarà fins al carrer Major per donar continuïtat al recorregut de l’espai firal.

Espectacles, oficis i animació

Durant els dies de mercat es programaran diversos espectacles i activitats relacionades amb el món medieval. Uns dels protagonistes d’enguany seran els gegants medievals de Reus que ens acompanyaran el dissabte a la tarda i el diumenge. També destaca la presència d’espectacles de teles aèries, de cercles i trapezistes. Tampoc hi faltaran espectacles de foc per la nit, fakirisme, músics, els xanquers i altres personatges. Els infants podran gaudir del gran racó infantil amb taules de jocs gratuïtes, dels contacontes, dels tallers monitoritzats i d’obres de teatre amb titelles pel matí i per la tarda. Un altre dels atractius seran els campionats de tir amb arc, amb premis per als guanyadors.
El visitant també podrà visitar un espai expositiu sobre mètodes de tortura de l’època medieval.

El programa del Mercat Medieval

Dissabte 1 d’octubre
11:00 h El mercat cobra vida
11:30 h Taller de galetes
12:30 h Teatre de titelles
12:30 h Cercavila de personatges
13:45 h Teatre de titelles
14:30 h A menjar
17:30 h Taller de mosaics medievals
18:15 h Cercavila
20:30 h Espectacle de teles aèries
21:30 h Espectacle de foc
22:30 h Espectacle de cèrcol aeri

Diumenge 2 d’octubre
11:00 h El mercat cobra vida
11:30 h Teatre de titelles
12:00 h Cercavila
12:30 h Lluita de gladiadors (Infantil)
13:00 h Contacontes
13:45 h Cercavila
14:30 h A menjar
17:00 h Taller de pintar cares
17:30 h Cercavila
18:30 h Teatre de titelles
19:00 h Taller de pintura
20:00 h Contacontes
20:30 h Espectacle de teles aèries
21:00 h Espectacle de foc
21:30 h Espectacle de cèrcol aeri

El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval.

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval:
Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval
Instagram: @assculturalreusmedieval

 

Tot a punt per al II Mercat Medieval de Castellvell, que comença divendres

Imatges de l’edició de l’any passat. Fotos: Ajuntament

Ja falta menys per a la segona edició del Mercat Medieval de Castellvell del Camp, que se celebrarà els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre, i que enguany amplia tant l’espai firal com el nombre de parades. En total la fira aplegarà més d’una trentena de parades, el racó infantil i una zona d’espectacles aeris en l’àmbit comprès entre els carrers Pompeu Fabra, Plaça Jacint Verdaguer, Sant Jaume i el Pati del Consultori. L’horari d’obertura de la fira de la Sardana serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix. Entre les novetats d’enguany destaquen la presència d’oficis, espectacles aeris i de foc, trapezistes, una exposició sobre tortures de l’època medieval o campionats de tir amb arc.

El II Mercat Medieval s’inaugurarà, el proper divendres 30 de setembre, a les 19:30 h, a càrrec de l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, acompanyat de representants de l’Associació Cultural Reus Medieval i de regidors i regidores del consistori.

Parades d’artesania i gastronomia per a tots els gustos

En aquesta segona edició s’ha ampliat el nombre de parades d’artesania i de gastronomia. El visitant podrà trobar diverses parades d’artesania, herbes, sabons, joguines de fusta, orfebreria, clauers personalitzats de fusta, bosses amb macrame, macrame de plata, carteres de pell i cautxú, cremes d’orujo, corones i braçalets artesans i minerals, atrapasomnis i plateria, entre altres.

També s’oferirà una àmplia oferta gastronòmica amb una nova taverna i parades de cuina japonesa, creps, gofres, pizzes, pa, pastissos, formatges i productes lactis, fruita i delícies turques o gominoles. La majoria de paradistes seran del territori tot i que també n’hi haurà d’arreu de Catalunya i l’Estat.

Un altre dels atractius serà la zona d’atraccions per als infants, que es desplaçarà fins al carrer Major per donar continuïtat al recorregut de l’espai firal.

Espectacles, oficis i animació

Durant els dies de mercat es programaran diversos espectacles i activitats relacionades amb el món medieval. Uns dels protagonistes d’enguany seran els gegants medievals de Reus que ens acompanyaran durant l’acte d’inauguració, el dissabte a la tarda i el diumenge. També destaca la presència d’espectacles de teles aèries, de cercles i trapezistes. Tampoc hi faltaran espectacles de foc per la nit, fakirisme, músics, els xanquers i altres personatges. Els infants podran gaudir del gran racó infantil amb taules de jocs gratuïtes, dels contacontes, dels tallers monitoritzats i d’obres de teatre amb titelles pel matí i per la tarda. Un altre dels atractius seran els campionats de tir amb arc, amb premis per als guanyadors.

Una altra de les novetats serà la presència d’oficis amb artesans treballant en directe, escultors de pedra i de fusta, tallers d’orfebreria i de plateria. El visitant també podrà visitar un espai expositiu sobre mètodes de tortura de l’època medieval.

El programa del Mercat Medieval

Divendres 30 de setembre

18:00 h Obertura del mercat

18:30 h Teatre de titelles

19:30 h Inauguració amb cercavila musical

20:00 h Contacontes

20:30 h Campionat de tir amb arc (gratuït)

21:30 h Cerimònia de premis del tir amb arc

22:00 h Espectacle de foc al Pati del Consultori

Dissabte 1 d’octubre

11:00 h El mercat cobra vida

11:30 h Taller de galetes

12:30 h Teatre de titelles

12:30 h Cercavila de personatges

13:45 h Teatre de titelles

14:30 h A menjar

17:30 h Taller de mosaics medievals

18:15 h Cercavila

20:30 h Espectacle de teles aèries

21:30 h Espectacle de foc

22:30 h Espectacle de cèrcol aeri

Diumenge 2 d’octubre

11:00 h El mercat cobra vida

11:30 h Teatre de titelles

12:00 h Cercavila

12:30 h Lluita de gladiadors (Infantil)

13:00 h Contacontes

13:45 h Cercavila

14:30 h A menjar

17:00 h Taller de pintar cares

17:30 h Cercavila

18:30 h Teatre de titelles

19:00 h Taller de pintura

20:00 h Contacontes

20:30 h Espectacle de teles aèries

21:00 h Espectacle de foc

21:30 h Espectacle de cèrcol aeri

El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval.

Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval

Instagram: @assculturalreusmedieval

Redacció

 

El II Mercat Medieval de Castellvell arriba carregat de novetats

Imatge de la presentació d’aquesta tarda. Foto: Ajuntament

La segona edició del Mercat Medieval de Castellvell del camp, que se celebrarà els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre, amplia enguany tant l’espai firal com el nombre de parades. La mostra ocuparà el carrer Pompeu Fabra, el carrer Major i arribarà fins al pati del consultori, passarà de les 20 parades de l’any passat fins a més de la trentena. Així ho han explicat aquesta tarda en roda de premsa l’alcalde de la vila, Josep Sabaté, i els responsables de l’entitat organitzadora, Associació Cultural Reus Medieval, Antonio Gesalí i Alejandro Yeste. El grau de satisfacció amb l’anterior edició va ser tan elevat que tots els paradistes que hi van ser presents repetiran enguany. El pressuposts és de 14.500 euros.

L’horari de l’obertura serà el divendres, de les 18 a les 23 hores; el dissabte, d’11 hores a 23, i el diumenge, d’11 hores a 22. Els espais de restauració romanran oberts fins més tard si la situació ho requereix.

Entre les novetats d’enguany destaquenla presencia d’oficis, espectacles  aeris i de foc, trapezistes, una exposició sobre tortures de l’època medieval i campionats amb premi de tir amb arc.

Sabaté ha destacat que la nova edició permetra «consolidar el ercat com una de les fires medievals més rellevants en aquest atemàtica del Camp de Tarragona i del país». Per la seva banda, els representants de l’empresa responsable de l’event han posat l’accent en els atractius i varietat de parades que el visitant es trobarà enguany. S’espera repetir o fins i tot superar la xifra de les prop de 6.500 persones que van visitar el recinte l’any passat. Entre elles, «molta gent de les urbanitzacinos, que era un dels objectius que ens havíem fixat, així com de Reus», afegia el batlle.

Parades d’artesania i gastronomia per a tots els gustos

Enguany el visitant podrà trobar diverses parades d’artesania, herbes, sabons, joguines de fusta, orfebreria, clauers personalitzats de fusta, bosses amb macrame, macrame de plata, carteres de pell i cautxú, cremes d’orujo, corones i braçalets artesans i minerals, atrapasomnis i plateria, entre altres.

També s’oferirà una àmplia oferta gastronòmica amb una nova taverna i parades de cuina japonesa, creps, gofres, pizzes, pa, pastissos, formatges i productes lactis, fruita i delícies turques o gominoles.

Un altre dels elements destacats serà la zona d’atraccions per als infants, que es desplaçarà fins al carrer Major per donar continuïtat a l’espai firal.

Espectacles, oficis i animació

Durant els dies de mercat es programaran diversos espectacles i activitats relacionades amb el món medieval. Uns dels protagonistes d’enguany seran els gegants medievals de Reus que ens acompanyaran durant l’acte d’inauguració, el dissabte a la tarda i el diumenge. També destaca la presència d’espectacles de teles aèries, de cercles i trapezistes. Tampoc hi faltaran espectacles de foc per la nit, fakirisme, músics, els xanquers i altres personatges. Els infants podran gaudir del gran racó infantil amb taules de jocs gratuïtes, dels tallers monitoritzats i d’obres de teatre amb titelles pel matí i per la tarda. Un altre dels atractius seran els campionats de tir amb arc, amb premis per als guanyadors.

Una altra de les novetats serà la presència d’oficis amb artesans treballant en directe, escultors de pedra i de fusta, tallers d’orfebreria i de plateria. El visitant també podrà visitar un espai expositiu sobre mètodes de tortura de l’època medieval.

On aparcar?

L’organització ha habilitat una sèrie de llocs habilitats per a poder aparcar durant la celebració del II Mercat Medieval de Castellvell del Camp.

Els visitants que accedeixin a Castellvell per la carretera de Reus, tindran diverses opcions per a poder aparcar. El carrer de la Mineta, l’aparcament del carrer de l’Hostelera, el mateix carrer de l’Hostelera i l’avinguda President Companys:

Carrer de la Mineta: https://maps.app.goo.gl/fnVWutofmWUg9nqJ9

Avinguda President Companys: https://maps.app.goo.gl/2Fu7G3hH9VUzCy6j7

Carrer de l’Hostelera: https://maps.app.goo.gl/4Eryvzwxp7uNdDPr9

Per als que vinguin d’Almoster, o per la carretera nova de la Selva del Camp, l’aparcament serà al Camí dels Recs. Per accedir-hi, no cal passar pel carrer Pompeu Fabra, que estarà tallat pel mercat medieval. L’accés serà pel carrer Sant Jaume i pel carrer Sant Jordi.

Camí dels Recs: https://maps.app.goo.gl/BQxRfQjeXN2uzJ8h9

Els visitants que arribin a Castellvell del Camp en autobús, -a través de la línia que uneix el municipi amb Almoster, Castellmoster i Reus-, tindran un servei de bus, amb parada al davant del Mercat Medieval.

El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval.

Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval

Instagram: @assculturalreusmedieval

Redacció

 

 

 

Bons resultats de dues membres del Club Patina Castellvell al català de Patinatge Artístic

Duna Sola. Foto: Cedida

Martina Gràcia. Foto: Cedida

El passat dissabte 17 de setembre es va dur a terme la Copa Catalunya de Patinatge Artístic a Mollerussa, en la qual dues patinadores del Club Patina Castellvell van participar obtenint uns molt bons resultats.

Martina Gràcia, categoria aleví nivell 1, va quedar en 4a posició, després d’haver estat classificada en el rànquing de punts aconseguits durant el 2022 d’un total de 160 esportistes.

Per altra banda, Duna Sola, categoria Infantil nivell 2, va quedar en 5a posició, després d’haver estat classificada en el rànquing de punts assolits durant el 2022 d’un total de 110 esportistes.

Redacció

 

Joan Rom tria el MAMT per tornar a exhibir el seu art en públic

Joan Rom, amb la vicepresidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Foto: Cedida

L’artista Joan Rom és el protagonista de la nova exposició temporal del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT), titulada ‘El lloc’ i amb la qual aquest espai cultural de la Part Alta de Tarragona enceta la programació post-estival. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha inaugurat la mostra aquest divendres dia 16 de setembre al vespre, en un acte amb la participació de l’autor juntament amb el comissari de l’exposició, Marc Navarro, i el director del MAMT, Manel Margalef.

‘El lloc’ recull obres escultòriques, collages i fotografies de nova producció realitzades entre els anys 2020 i 2022, amb les quals l’artista reprèn l’activitat després d’uns anys de baixa intensitat expositiva i, alhora, dona continuïtat a un conjunt de treballs que posen de manifest les qualitats matèriques de l’objecte artístic. D’altra banda, es tracta de la primera exposició individual de Joan Rom a la ciutat de Tarragona. S’acompanya d’una publicació que recull les principals línies de recerca que vehiculen el treball de l’artista des dels anys vuitanta del segle vint fins avui i, al mateix temps, s’apropa al context en el qual s’origina aquest nou projecte.

La mostra es pot visitar fins al 27 de novembre (www.dipta.cat/mamt). «Durant tot aquest temps, tothom qui vulgui emocionar-se amb l’art té l’oportunitat d’endinsar-se en l’univers d’un artista que avui ‘recuperem’ i que ens demostra, un cop més, que som un territori i un país de grans creadors i creadores», ha destacat Noemí Llauradó durant l’obertura d’ ‘El lloc’.

Material d’enderroc

El treball de Joan Rom es caracteritza per l’ús de materials de rebuig. El cuir, el cautxú, la ceràmica o el vidre funcionen d’enllaç entre diferents moments de la trajectòria de l’artista. En aquesta ocasió, el llistat de materials es concentra en elements de caire tectònic: còdols i material d’enderroc que Rom ha seleccionat i organitzat curosament a partir de les seves qualitats formals, el seu pes, dimensions i cromatisme. Amb les seves escultures, Rom manifesta una mirada activa que li serveix com a eina de discerniment i, alhora, com a forma d’admiració cap a allò que sovint es considera banal.

L’exposició ocupa diferents espais del Museu d’Art Modern de Tarragona: els espais dedicats a exposicions temporals; la Sala 0, que precedeix l’inici del recorregut per a la col·lecció permanent del Museu, i també l’espai de La Capella, situat a la segona planta.

L’autor

Joan Rom (Barcelona, 1954) viu i treballa a Castellvell del Camp. Va cursar estudis de Belles Arts i Agricultura. Es va iniciar en la pintura i va continuar amb l’escultura. Vinculat al Camp de Tarragona, on ha viscut i treballat la major part de la seva vida, ha tingut el seu estudi a Mont-roig del Camp del 1983 fins al 1999, moment en què atura la seva producció i deixa de fer exposicions.

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp renova totalment la llar d’infants

La llar d’infant té parquet nou. Fotos: Ajuntament

 

El consistori inverteix més de 38.000 euros en la reforma de l’equipament i dobla la matriculació d’alumnes gràcies a les noves taxes

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha renovat totalment la llar d’infants Els Eixerits. L’aposta de l’equip de govern per l’educació en aquesta franja d’edat s’ha traduït en una renovació en tres àmbits: una forta inversió en l’equipament que ha suposat una total renovació; un canvi important en la política de preus que ha permès un increment notable de matriculacions; i la renovació del projecte educatiu.

Les actuacions més destacades

La Regidoria d’Educació ja ha destinat més de 38.000 euros a la reforma integral de la llar d’infants. Les actuacions més destacades han estat el canvi de parquet en tres aules (13.763e), la renovació del sistema de refrigeració/calefacció per un de més eficient (13.552e) i l’arranjament de les goteres de la teulada (6.393e). També s’han fet tasques de manteniment de les estores exteriors i s’han arreglat les portes i finestres d’alumini, el desguàs de les piques, les cisternes dels sanitaris i s’ha dotat l’equipament amb fibra òptica.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, explica que “la previsió és continuar les inversions amb el canvi de parquet de les dues aules que s’han obert aquest any i el canvi de la màquina de climatització que falta reposar”.

Josep Sabaté i Josep Carretero visitant la llar d’infants. Foto: Ajuntament

Noves taxes, més matriculacions

Des de la Regidoria d’Educació es va aprofitar la finalització del contracte anterior per fer un canvi important en la política de preus, passant d’unes taxes pràcticament unitàries, on es pagava el mateix independentment de l’ús que se’n fes, a unes taxes on es paga segons l’horari triat per la família i amb moltes opcions per escollir. Gràcies a les noves taxes s’ha incrementat molt la matriculació:

Curs 2020-21: 16 alumnes matriculats

Curs 2021-22: 21 alumnes matriculats

Curs 2022-23: 46 alumnes matriculats

Aquest increment de matrícules del curs 2022-23 també ha portat a l’obertura de dues aules més que feia anys que estaven tancades. Actualment hi ha obertes una aula d’Infantil 0 (i0), dues d’Infantil 1 (i1) i dues més d’Infantil 2 (i2).

La renovació pedagògica de la llar d’infants

La Regidoria d’Educació, amb el suport de la Fundació Pere Tarrés i l’equip pedagògic, també ha renovat el projecte educatiu de la llar d’infants, amb el canvi de concessió, que actualment correspon a la Fundació. La directora de la llar, Anna Garrido, i el seu equip, han introduït canvis a nivell pedagògic. Un dels més importants és l’ús del pati amb camins sensorials, com un espai d’aprenentatge, i no només d’esbarjo.

El regidor d’Educació, Josep Carretero, explica que “l’Ajuntament ha transformat el pati de la Llar d’Infants Municipal Els Eixerits en un espai més educatiu, amb elements naturals seguint la línia d’escola verda que caracteritza la llar”. La directora Anna Garrido descriu aquest espai, el jardí, ”com un lloc tranquil i espaiós, envoltat de la natura i amb diferents zones educatives, com per exemple l’hort. Amb aquesta transformació, ara hi trobem un camí sensorial amb diferents materials i textures, un sorral gran d’escorça, un sorral de sorra, una caseta de fusta, una mini duna i un racó adaptat pels més petits”.

Aquests canvis han fet que el jardí de la llar sigui un espai ple d’oportunitats d’aprenentatge i experiències que fomenten la creativitat i la imaginació dels infants, així com l’autonomia i el desenvolupament integral a través del joc lliure, l’experimentació i la pròpia descoberta de l’entorn proper i natural.

Redacció

 

Castellvell del Camp renova les plaques dels carrers

Placa de la plaça Catalunya. Foto: Ajuntament

 

L’Ajuntament substituirà tant les plaques del Nucli Antic com els cartells de les urbanitzacions, que tindran el mateix disseny

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha iniciat la renovació de la cartelleria de tots els carrers i places del municipi, que tindran el mateix disseny. En total, es substituiran 23 plaques del Nucli Antic i 25 cartells a les urbanitzacions.

Coincidint amb la Festa Major de Santa Anna, el passat mes de juliol, es van col·locar simbòlicament les dues primeres plaques a la plaça Catalunya i al carrer Major, epicentres de l’inici de la festa. A partir d’aquí, s’aniran substituint progressivament les plaques del Nucli Antic. En el cas d’aquells carrers que antigament rebien un altre nom, també s’hi afegirà a sota una placa més petita amb el nom antic. Per exemple: carrer Sant Sebastià (carrer de les Mosques) o carrer Sant Pau (carrer dels Masets).

Pel que fa als carrers de les urbanitzacions, com que no disposen de parets per col·locar-hi una placa, s’ha optat per canviar els cartells vells per uns de nous amb el mateix disseny que el Nucli Antic. En aquest cas, la imatge nova es col·locarà sobre la xapa que subjecta el pal. Cal dir que els cartells amb els noms de carrers de les urbanitzacions del municipi es trobaven en molt mal estat degut al pas del temps i molts ja no es podien llegir.

L’actuació global de substitució de plaques i cartells té un cost de prop de 15.000 euros.

Redacció

 

Raons per sortir de casa aquest cap de setmana arreu del territori

A les acaballes de l’estiu i a les portes de la festa grossa de Santa Tecla a Tarragona i Misericòrdia a Reus, el territori continua bullint d’activitat aquest cap de setmana. Us deixem un tastet d’actes per a que us programeu el cap de setmana.

Tarragona:

Moguda musical fins entrada la matinada aquest dissabte a Tarragona amb el Mercat de Nit. Enguany comptarà amb l’acompanyament musical de Lluís Gavaldà, DJ Poppy i DJ The Jef, que escolliran la música per acompanyar una proposta gastronòmica formada per més de 40 tapes elaborades pels paradistes del Mercat Central. La moneda oficial de la nit tornarà a ser el tradicional ‘amparitu’, que es podran adquirir avui a la Plaça Corsini i al carrer Colom en horari de 10.00 a 14.00h i a partir de les 19.00h.

D’altra banda, els artistes de la Part Alta de Tarragona són els protagonistes de la dotzena edició de Tallers Oberts, una mostra de l’obra i la feina de 42 creadors de 17 tallers que hi ha al barri. Encetada divendres, continuarà durant tot el cap de setmana divulgant l’obra i consolidant el caràcter artístic de la zona a partir d’organitzar activitats per a tots els públics.

Alhora, aquest diumenge a les 19.30 h, el Teatre Tarragona acollirà el sorteig d’ordre d’actuació i posició a plaça de les tres jornades del Concurs de Castells. Ho farà a través d’un acte gratuït i obert a tota la ciutadania que comptarà amb una producció innovadora, incorporant fragments de l’espectacle familiar de temàtica castellera Mireu allà dalt, de Genovesa Narratives Teatrals, i amb la coproducció de La Xarxa de Televisions Locals-TAC12.

Reus:

La companyia reusenca Teatre de les Comèdies estrena aquest cap de setmana “Il Teatro alla moda”, una òpera en català inspirada en el llibre homònim de Benedetto Marcello (1686-1739), compositor i noble venecià del Barroc.

“Il Teatro alla Moda” és una divertida crítica a les pràctiques operístiques de la primera meitat del segle XVIII. L’estrena serà aquest pròxim 10 de setembre, a les 20:00 h, al Teatre Bartrina de Reus

Cambrils:

La localitat marinera del Baix Camp viu aquest dissabte el penúltim dia de la Festa major de la Mare de Déu del Camí. Del programa destaquem la 15a Trobada de Gegants. A les 18 hores començarà a la plaça de la Vila la plantada dels elements participants i a partir de les 18.30 h, pels carres del barri antic, s’iniciarà la Cercavila. En arribar a la plaça del Setge Ballada individual i conjunta Colles participants: Colla Gegantera Vinyols i els Arcs; Colla Gegantera el Calçot de Valls; Gegants de Blancafort; Colla gegantera de l’Espluga Calva; Colla Gegantera d’Amposta; Gegants de Castellvell del Camp; Colla Gegantera de Falset; Gegants de Colldejou; Colla Gegantera de l’Hospitalet de l’Infant; Gegants del Barri D’avall i Colla Gegantera Tota l’Endenga.

Recorregut: plaça de la Vila, c. Hospital, c. Immolats del Setge, c. Sant Plàcid, c. Sant Josep, c. Sindicat, c. Mossèn Jacint Verdeguer, c. Verge del Camí, plaça Marianao, c. Creus, avinguda Mil·lenari i plaça del Setge.

I per acabar la jornada, concert de la Diada a partir de les 22.30 h al parc del Pinaret amb l’actuació de  PORTOBELLO; GERTRUDIS i THE TYETS. Servei de barra a càrrec del Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres. L’entrada és gratuïta i l’obertura de portes serà a les 21.30 h.

Castellvell del Camp: 

La localitat del Baix Camp és seu aquest cap de setmana de la primera edición del FRAME Film Festival, una mostra de curtmetratges itinerant per diverses localitats del territori. Es presentarà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

Més informació i horaris clicant aquí

Altafulla:

Altafulla viu aquest cap de setmana e ltram final de la seva Festa Votiva del Quadre de sant Antoni. Aquest és el programa d’actes:

Dissabte

09.00h – Pont de Mar XXIV PUJADA A L’ERMITA MEMORIAL BALTASAR RABASSA Organitza: Atletes d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

Centre d’Entitats EXPOSICIÓ DE L’ATENEU CULTURAL DE DONES D’ALTAFULLA De 10.00h a 13.00h i de 17.00h a 20.00h Organitza: Ateneu de Dones d’Altafulla

12.00h – Envelat Comunidor ESPECTACLE INFANTIL AMB EN RIKUS Organitza: Ajuntament

18.30h – Inici Plaça del Pou CERCAVILA AMB GEGANTS, NANS, DIABLES I BASTONERS D’ALTAFULLA Organitza: Ajuntament Col·laboren: Bastoners, Gegants, Nans, Diables i Grallers d’Altafulla

21.30h – Parc del Comunidor SOPAR POPULAR DE FESTA MAJOR Tiquets 10 €. MENÚ: Crema freda de carbassó, pollastre amb gambes, gelat, vi i aigua PUNTS DE VENDA TIQUETS: Ajuntament, Oficina de Turisme i Estanc Pijuan. Cal portar plats, coberts i got de casa… o bé comprar el lot que ofereix l’Ajuntament que inclou 2 plats, joc de coberts i got (reutilitzable) per 3€.

Tot seguit… BALL DE FESTA MAJOR AMB L’ORQUESTRA PARFILLS Organitza: Ajuntament

Diumenge

10.00h – c/ Clot de Torrell cant. amb Marquès de Tamarit OFRENA FLORAL I ACTE INSTITUCIONAL DIADA NACIONAL DE CATALUNYA Organitza: Ajuntament

11.30h – Ermita de Sant Antoni MISSA SOLEMNE EN MOTIU DE LA FESTA VOTIVA DEL QUADRE DE SANT ANTONI, CANTADA PER LA CORAL NOU REBROTS Organitza: Parròquia d’Altafulla i Coral Nou Rebrots Col·labora: Ajuntament

Tot seguit, ENTRADA A PLAÇA DELS CASTELLERS D’ALTAFULLA I AIXECADA DE PILARS ACOMPANYATS DELS GRALLERS D’ALTAFULLA Organitza: Castellers i Grallers d’Altafulla

A continuació BALLADA DE SARDANES Organitza: Associació Sardanista d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

20.00h – Plaça del Pou CORREFOC DE DIABLES Organitza: Diables d’Altafulla Col·labora: Ajuntament

Constantí:

L’Ajuntament de Constantí organitza durant el mes de setembre visites guiades per donar a conèixer el refugi antiaeri de la Guerra Civil. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes que ho desitgin podran accedir a aquest espai i visitar-lo, una vegada finalitzades les tasques de condicionament i museïtzació del refugi.

Més informació clicant aquí.

La Pobla de Montornès:

La Pigota, en una actuació. Foto: bestiari.cat

El municipi del Tarragonès viura els dos darrers dies de la seva festa major, amb el següent programa:

Dissabte

18 h Exhibició castellera del Baix Gaià amb els Xiquets de la Torre i els Castellers d’Altafulla a la plaça de l’església.
20.30 h Correfocs pels carrers amb el Drac Pigota, el Gall de la Pobla, l’Espantarrucs del Penedès i els Diables de Vilabella. Sortida des de l’avinguda Catalunya.
23 h Concert Ball amb l’orquestra Cimarron a la plaça de la Bassa.

Diumenge

8 h Esmorzar popular a la plaça de la Bassa.
9 h Bicicletada popular. Sortida des de la plaça de la Bassa i arribada a la piscina municipal.
10.30 h Manifest, sardanes amb la Cobla Reus Jove i degustació de vins a la plaça de la Bassa.
16.30 h Festa final de temporada a la piscina amb inflables i música.
20.30 h Teatre Daltabaix. Les germanes Rovira, capítol 2, a la plaça de la Bassa.
21.30 h Monòleg amb el còmic David Sas.