.

.

TOTS 21

L’entrega dels Premis del Concurs de Narrativa Lliure en Català ‘El Portal’ de Castellvell s’ajorna fins al 21 d’abril

En aquest acte també es presentarà l’edició de 2022, que augmentarà la quantia i el nombre de premis. Foto: Cedida

L’acte d’entrega dels Premis del VIII Concurs de Narrativa Lliure en Català “El Portal”, que estava previst celebrar-se el proper dissabte 22 de gener, s’ha ajornat fins al 21 d’abril, degut a la situació provocada per la pandèmia i l’elevat nombre de contagis d’aquesta sisena onada. L’acte tindrà lloc, a les 7 de la tarda, al local de Cal Barenxó.

En aquest acte també es farà la presentació de l’edició de 2022 del concurs convocat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, que enguany augmentarà el nombre de premis -que passaran de dos a tres-, així com la seva quantia, amb l’objectiu de potenciar la promoció de la cultura i la literatura en llengua catalana.

Els guanyadors

Cal recordar que el passat 29 de desembre el concurs va fer públic el nom dels guanyadors de la darrera edició. El primer premi en metàl·lic, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada ‘A l’ull del Delta’ amb pseudònim “Casilda”, que correspon a Vicenç Ambrós i Besa, de Berga. Pel que fa a l’accèssit, dotat amb 200 euros, correspon a la narració ‘Quan s’esgavella l’encaix’ amb pseudònim “Badaplats”, de Raimond Aguiló Bartolomé, de Reus. En total, en aquesta setena edició s’hi han presentat 21 treballs.

Redacció

 

Castellvell dona a conèixer els guanyadors del VIII Concurs de Narrativa Lliure en Català ‘El Portal’

El VIII Concurs de Narrativa Lliure en Català ‘El Portal’, convocat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, ha fet públic el nom dels guanyadors. El primer premi en metàl·lic, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada ‘A l’ull del Delta’ amb pseudònim ‘Casilda’, que correspon a Vicenç Ambrós i Besa, de Berga. Pel que fa a l’accèssit, dotat amb 200 euros, correspon a la narració ‘Quan s’esgavella l’encaix’ amb pseudònim ‘Badaplats’, de Raimond Aguiló Bartolomé, de Reus. En total, en aquesta edició s’hi han presentat 21 treballs.

El jurat del concurs ha estat integrat per Daniel Llevat i Gateu, Ester Garcia i Prous i Maria Dolors Garcia Barroso. El jurat vol fer esment “de la molt bona qualitat de tots els treballs presentats” i encoratja a tots els participants a “persistir” en la tasca narrativa i els desitja molts èxits en un futur.

Pel que fa a l’obra guanyadora, ‘A l’ull del Delta’, és una narració realista que reflecteix molt bé el caràcter dels personatges, així com la seva integració en l’ambient i el paisatge del Delta de l’Ebre.

Més premis i més dotació

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, Jordi Jové, ha fet una valoració molt positiva de la participació rebuda tant del Camp de Tarragona com d’arreu dels Països Catalans, “que va creixent any rere any”, i ha avançat que en la propera edició s’augmentarà la quantia dels premis i es passarà de dos a tres premiats. Jové també ha recordat que “l’objectiu primordial del concurs és la promoció i la difusió de la narrativa en llengua catalana”.

Lliurament dels premis

El lliurament dels premis tindrà lloc el proper 22 de gener del 2022, a les 19:00h, al local de Cal Barenxó. Tenint en compte les restriccions derivades de la pandèmia, tant l’acte com la forma de lliurament podran ser modificats.

Redacció

 

Mendelssohn, Beethoven i cançons de Nadal, a la XXIIIena edició del Concert de Nadal de Castellvell

La cita arriba a la 23ena edició. Foto: eventbrite.es

Castellvell del Camp viurà el dia 2 de gener la XXIIIena edició del Concert de Nadal, on s’oferirà el Concert per a violí de Mendelssohn, la 7a Simfonia de Beethoven, Star of Bethlehem, de Miklós Rózsa, i cançons populars de Nadal.

Organitzat per Ars Aurea Sonora i l’Ajuntament de Castellvell, és la clàssica cita musical de Nadal a Castellvell del Camp, que comptarà aquest cop amb Lucia Veintimilla (violí solista) i l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, dirigits per la batuta del virtuós mestre Alexander Frey i amb la col·laboració especial de les sopranos Ana Puche, Beatriz Llamas i Carolina Fajardo.

Els protagonistes

Lucía Veintimilla és reconeguda per la seva versatilitat oferint concerts amb instruments històrics i moderns com a intèrpret, músic de i solista. La
Lucía ha actuat a les principals sales de concerts d’Europa i Àsia, i és convidada habitualment a participar en festivals de música de tot el món.

Ana Puche, soprano nascuda a Barcelona, va estudiar cant al Conservatori Municipal de Barcelona i a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Finalitzats els estudis realitzà un postgrau a la Universitat de Viena i posteriorment va formar part de l ʼOpera studi del Staatstheater Nürnberg. Ha
estat guardonada en diversos concursos nacionals i internacionals.

Carolina Fajardo, també soprano i nascuda a Tarragona, va començar amb 7 anys estudis de piano al Conservatori de Tarragona, on els va deixar en suspens durant un temps, per començar els de Disseny. Però el seu amor per la música va fer que de la mà de la Teresa Valls s’encengués de nou la seva passió per la música. Més endavant va finalitzar els seus estudis de cant al Conservatori de Música de Vilaseca, de la mà de Teresa Garrigosa,
Alan Branch i Heindrun Bergander, amb les més altes qualificacions, Premi Extraodinari.

Beatriz Llamas, soprano, ha actuat com a solista en diverses òperes i oratoris i ha participat en diferents muntatges entre els quals destaquen la
participació de Membre del cor principal d’algunes de les produccions al Gran Teatre Liceu. i al festival Castell de Peralada.

L’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona. Tot i que Ars Aurea Sonora ha col·laborat amb diverses orquestres en les seves produccions simfòniques al llarg de més de vint anys, l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona es va crear, en principi, per a executar aquest format de produccions: el Concert de Nadal a Castellvell del Camp i altres programacions extraordinàries. El desig ha estat sempre el de poder consolidar l’orquestra com un projecte continu, i que arribi a esdevenir una formació permanent i referent al Camp de Tarragona.

Alexander Frey és un director d’orquestra simfònica nord-americà, organista virtuós, pianista, clavecinista i compositor. Frey té una gran demanda
com un dels directors més versàtils del món, i gaudeix d’èxit a la sala de concerts i a l’òpera, i en la música de Broadway i Holl ywood. Leonard
Bernstein es va referir a ell com «un esperit meravellós».

Oferiran un programa amb obres clàssiques i del repertori popular de Nadal. Serà a l’església sant Vicenç Màrtir a les 19 hores i amb el preu de les entrades a només deu euros.

PROGRAMA D’ACTES
PRIMER ACTE

Miklós Rózsa (1907 -1995)
Star of Bethlehem, de la BSO del film “Ben-Hur”

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Concert per a Violí i Orquestra en Mi m., Op. 64

Arranjaments de Jordi Borràs (n1975- )
Tres Nadales Populars per a Orquestra, Soprano i Tenor

SEGON ACTE

Ludwig Van Beethoven (1770 – 1827)
Simfonia n7, en La M., Op.92

F.X.Grüber (1787 – 1863)
Stille Nacht / Santa Nit

Per accedir al recinte serà d’ús obligatori la mascareta en tot moment i es faran complir les mesures vigents que hi hagi decretades per la Generalitat de Catalunya en el dia del concert.

 

Castellvell del Camp organitza una cursa de Nassos

S’obren les inscripcions per a la nova cursa per a petits i grans, que tindrà lloc el 31 de desembre.

El programa ‘Nadal a Castellvell del Camp’ presenta enguany, com a novetat, la primera edició de la Cursa dels Nassos, que se celebrarà el proper 31 de desembre. La sortida serà a les 10:00h, des del Parc de les Oliveres, i anirà a càrrec del mateix Home dels Nassos.

La cursa presentarà dos recorreguts per dintre el poble, un de més assequible per als més petits i un altre “més atrevit” per als més grans. S’obsequiarà a tothom que hi participi amb un barret del Pare Noel de color verd i, en arribar, es premiarà als participants amb coca i xocolata. També es farà una entrega de productes “KM 0” als tres primers homes, dones, nens i nenes per separat.

El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, Jordi Fortuny, explica que la cursa va sorgir amb la voluntat “d’animar els veïns i veïnes de poble, després que la pandèmia ens obligués a suspendre moltes activitats”.

La cursa coincidirà amb el bateig i la presentació del “Nan de l’Home dels Nassos’, el nou personatge que s’afegeix als elements festius del municipi.

Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a través d’Internet al web www.castellvelldelcamp.cat o a bit.ly/cursa_nassos

Redacció

 

Castellvell del Camp recupera el Nadal amb activitats per a tothom

L’arribada dels Reis Mags el 2019. Foto: Ajuntament

L’Encesa de la il·luminació de Nadal donarà el tret de sortida aquesta setmana al programa d’activitats ‘Nadal a Castellvell del Camp’, que s’allargarà fins al 5 de gener. Entre els actes destacats, hi ha la recuperació de la cavalcada dels Reis Mags pel centre del poble, la celebració del concert de Nadal, amb l’Orquestra Cum Jubilo del Cap de Tarragona, el Parc de Nadal, el Concurs de Pessebres, la tradicional Festa de la Banya i de l’Oli o la presentació i bateig del ‘Nan de l’home dels nassos’.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha subratllat que aquest programa de Nadal “està pensat perquè el pugui gaudir tothom, amb actes per a grans i petits”. El batlle també ha recordat que “per desgràcia la pandèmia segueix limitant moltes de les coses que tenim pensades i potser algunes s’hagin de canviar a última hora”.

Castellvell amb La Marató de TV3

Les primeres activitats van arrencar diumenge passat, 12 de desembre, amb l’arribada dels Tions, els partits del CF Castellvell del Camp en benefici de La Marató de TV3 i les actuacions de la Coral l’Era i de Micro-Teatre. El proper dissabte 18 de desembre es reprendran els actes amb el Festival de Patinatge, a les 17h, a la Pista Poliesportiva, i el concert de cant coral, a les 20h, a càrrec del Cor Lianna de Castellvell del Cap i la Coral de la gent gran de l’Era, que funcionarà amb el sistema de taquilla inversa per La Marató de TV3. L’actuació es podrà seguir en directe per aquest enllaç.

L’endemà diumenge dia 19, a les 18h, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament, també s’organitzarà una Quina-Bingo solidària per La Marató.

Les celebracions litúrgiques estaran marcades per la Missa del Gall (24 de desembre, a les 19h); la Missa de Nadal (25 de desembre, a les 11h); la Missa de Sant Esteve (26 de desembre, a les 11h) i la Missa de Cap d’Any (1 de gener, a les 11h).

La Festa de la Banya i de l’oli

Un dels actes característics del Nadal a Castellvell és la Festa de la Banya (i de l’oli), el 28 de desembre. A partir de les  9 hores es tancaran les entrades del poble per fer pagar la banya “als de Reus i als de tot arreu” i es gaudirà d’un petit esmorzar a la plaça Jacint Verdaguer. A les 19:30h, els Diables Banyuts de Castellvell faran la tradicional encesa, i tot seguit, es farà el Sopar Popular a la plaça Catalunya. Durant tot el dia hi haurà punts de venda de l’oli nou.

I després de tant de temps de pandèmia, els infants podran gaudir, del 28 al 30 de desembre, d’un merescut Parc de Nadal a l’Escola Santa Anna. Els dies 29 i 30 també hi haurà cinema, a partir de les 18:30h.

Bateig del “Nan de l’Home dels nassos’ i I Cursa dels Nassos

Enguany, com a novetat, el 31 de desembre es presentarà i es batejarà el “Nan de l’Home dels Nassos’. Coincidint amb aquesta presentació, a partir de les 10h, se celebrarà la I Cursa dels Nassos, des del Parc de les Oliveres, que tindrà dos recorreguts, un per als més petits i un altre per als més atrevits. En arribar es premiarà als participants amb coca i xocolata.

Es recupera la cavalcada

El dissabte 1 de gener, tots els nens i nenes podran fer entrega de les seves cartes al Patge Reial, que arribarà a les 19h, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament. A continuació es farà el lliurament dels premis del Concurs del Pessebres 2021, on tots els participants rebran el seu premi.

Aquest anys, SSMM els Reis Mags d’Orient han decidit tornar a fer la tradicional cavalcada pel centre del poble, el 5 de gener, a partir de les 19h. Un cop s’hagi fet la rebuda a l’Ajuntament, els “Reixos” recorreran totes les cases del poble per portar els regals a tots els nens que s’hagin portat bé.

El Concert de Nadal

L’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona protagonitzarà el XXIII Concert de Nadal a Casetellvell del Camp. El concert, que tindrà lloc el diumenge 2 de gener, a les 19h, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir, estarà dirigit per Alexandre Frey, i s’interpretaran obres de Rozsa, Mendelsson, Beethoven i cançons tradicionals catalanes, a càrrec de Lucía Veintimilla, Carolina Fajardo i Roger Padullés.

Les entrades es podran adquirir de forma anticipada al web de l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

Concurs de Pessebres i exposició de fotografies

Durant aquestes festes, tothom qui vulgui es podrà inscriure al Concurs de Pessebre trucant a l’Ajuntament (97785 50 08) o enviant un correu a ajuntament@castellvelldelcamp.cat ,indicant : nomi cognoms, adreça i telèfon de contacte. Podeu apuntar-vos fins el 22 de desembre de 2021. La visita del jurat es farà el dia 29 de desembre per la tarda.

D’altra banda, el dilluns 27 de desembre, a les 19h, a Cal Barenxó, s’inaugurarà l’exposició de fotografies ‘Retrats sota el foc’, a càrrec de Daniel Crespo. La mostra romandrà oberta, de 17:00 a 21:00h, fins al 30 de desembre.

Comprar a Castellvell per Nadal té premi

La segona edició de la campanya de Nadal “Si compres a casa, hi guanyes” s’allargarà fins el 8 de gener de 2022. Enguany hi participen 14 botigues, comerços i bars-restaurants, que oferiran als seus clients un tiquet per cada 5 euros de compres. Aquests tiquets (números) participaran en un sorteig de set premis per un valor total de 1.000 euros, els guanyadors dels quals podran bescanviar en compres als establiments del municipi adherits a la campanya.

Totes les activitats programades compliran amb les mesures de seguretat i sanitàries per la covid-19 que estiguin vigents i la seva realització dependrà de l’evolució la pandèmia.

Podeu consultar el programa ‘Nadal a Castellvell del Camp’ a www.castellvelldelcamp.cat

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp aprova un pressupost inicial de 2,9 milions per a l’exercici del 2022

Imatge del plenari de dimecres passat. Foto: Ajuntament

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp va donar llum verda, aquest dimecres 1 de desembre, a l’aprovació inicial d’un pressupost de 2.902.722,11 euros per a l’exercici del 2022, que suposa un increment de 435.000 euros respecte al pressupost anterior. Els comptes van ser aprovats amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC i Ara Castellvell) i amb l’abstenció de l’oposició (Junts per Castellvell i PSC). En el capítol d’inversions, destaca la compra de l’edifici del magatzem de la Cooperativa, el camí peatonal de Castellmoster o la reforma de la sala de vetlles. Com a novetat, aquest serà el primer exercici en què s’inclourà la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius del 2021, que va ser la instal·lació d’un tendal per a l’ombra al pati de l’escola i d’un rocòdrom.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha definit els nous comptes com “uns pressupostos socials, fets i pensats per a la gent”. Una prova d’això, ha dit, és la compra del celler “per assegurar que es quedi i doni servei al poble”. Sabaté també destaca que aquest pressupost “està molt lligat a la renovació energètica que estem començant a implantar”. El batlle també ha remarcat que s’han congelat les ordenances del 2022 per evitar incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania i ha afirmat que els diners que el consistori deixarà d’ingressar en concepte de plusvàlua “tampoc afectarà la butxaca dels nostres veïns veïnes”

En l’apartat d’ingressos, les partides més importants s’obtindran del capítol d’impostos (1.217.646,51e); la participació als ingressos de l’Estat (528.000e); taxes, serveis i preus públics (332.376,33e); la subvenció de la Diputació de Tarragona del PAM 2021 i 2022 (304.287,27e); la venda de terrenys del SAU-8 (304.287,27e); la participació als ingressos de la Generalitat (92.000e) i l’Impost sobre Construcció, Instal·lacions i Obres (50.000e).

Les inversions

La inversió més destacada és l’operació de compra de l’edifici del magatzem de la Cooperativa (220.000e), que passarà a ser de titularitat municipal. Foto: Ajuntament

El pressupost inicial del 2022 contempla un capítol d’inversions de 616.388,25 euros. La inversió més destacada és l’operació de compra de l’edifici del magatzem de la Cooperativa (220.000e), que passarà a ser de titularitat municipal. L’actuació preveu l’adequació de l’equipament per convertir-lo en una sala polivalent, que estarà oberta tant a la programació d’activitats municipals com de les entitats del poble. D’aquesta manera, Castellvell guanyarà un espai amb més capacitat ja que la sala polivalent de l’Ajuntament només permet acollir actes de petit format.

Altres inversions destacades del 2022 seran la instal·lació de plaques solars al Poliesportiu (107.351,20e); l’execució del camí peatonal de Castellmoster (63.666,40e); la reforma de la sala de vetlles -inclosa en el PAM- (61.713,13e); el reforç d’una part del refugi antiaeri (20.000e) o el canvi de parques de les llars d’infants (13.764e).

El tendal per a l’escola, proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius

Com a novetat, el pressupost d’inversions inclourà per primera vegada una partida destinada a la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius del 2021, que ha estat el projecte d’instal·lació d’un tendal per fer ombra a l’escola Santa Anna (30.000e). Es tracta d’una vella reivindicació de la comunitat educativa que es traduirà amb la construcció d’una gran marquesina, que anirà acompanyada d’una zona de lectura i d’un rocòdrom, entre altres elements.

Els comptes del 2022 també destinaran una partida de 225.216,88e a l’amortització de préstecs i, d’aquesta manera, s’eixugarà l’endeutament.

Noves bonificacions de la taxa d’escombraries i de les tarifes d’aigua

L’últim plenari de l’any també va acordar per unanimitat l’aprovació inicial de la modificació de la taxa de recollida d’escombraries. El canvi més significatiu és la bonificació del 50% de la taxa d’aquells contribuents que obtinguin uns ingressos anuals de la unitat familiar inferiors als establerts per l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) 14 pagues. Per gaudir d’aquesta bonificació, el sol·licitant haurà d’estar empadronat a Castellvell, amb un antiguitat mínima de dos anys de residència, i haurà de demostrar el seu topall d’ingressos amb la presentació de la declaració de la renda. A més, segons aquesta modificació, els “patis” -local destinat generalment a aparcar vehicles i altres usos no residencials- estaran exempts d’aquesta taxa.

El plenari també va donar llum verda al conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Ajuntament de Castellvell del Camp per regular la delegació a favor de la comarca dels serveis de gestió de residus municipals. Aquest punt va es va aprovar amb els vots dels grups del govern (ERC i Ara Castellvell) i del PSC, i l’abstenció de Junts per Castellvell.

El ple també va aprovar per unanimitat les bonificacions de les tarifes dels serveis d’aigua potable. Gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota fixa, del 50% del primer tram i del 25% del segon tram, els contribuents que obtinguin uns ingressos anuals de la unitat familiar inferiors als establerts per l’IPREM. No obstant això, aquelles famílies formades per cinc o més membres, gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota fixa, del 50% del 70% del primer tram i del 50% del segon tram.

Altres acords

La sessió plenària va aprovar al preu públic per espectacles, actuacions culturals, musicals, o anàlogues organitzades per l’Ajuntament. També va acordar l’aprovació inicial del Reglament d’ús de la Biblioteca Municipal, que s’ha adaptat al de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya. Els grups municipals també van aprovar el Reglament d’Honors, Distincions i Protocol de l’Ajuntament i el Pla Local de Joventut. Tots aquests acords es van prendre per unanimitat.

En un altre punt de l’ordre del dia, el Ple va aprovar amb els vots del govern (ERC i Ara Castellvell) i del PSC, i amb el vot en contra de Junts, la delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern Local per l’establiment o modificació de preus públics. La raó exposada pel govern no és altra que donar més agilitat a aquests tràmits.

Finalment, el plenari va acordar una moció d’ERC pel reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal, que va ser recolzada per tots els grups.

Redacció

 

Castellvell dona el tret de sortida a la campanya de Nadal ‘S’hi compres a casa, hi guanyes’

Mostra dels tiquets de la Campanya de Nadal. Foto: Ajuntament

La segona edició de la campanya de Nadal “Si compres a casa, hi guanyes”, promoguda per l’Ajuntament de Castellvell del Camp, arrencarà aquest dimecres 1 de desembre i s’allargarà fins el 8 de gener de 2022. Enguany hi participaran 14 botigues, comerços i bars-restaurants, que oferiran als seus clients un tiquet per cada 5 euros de compres. Aquests tiquets (números) participaran en un sorteig de set premis per un valor total de 1.000 euros: un premi de 300 euros, un premi de 200 euros i cinc premis de 100 euros, els guanyadors dels quals podran bescanviar en compres als establiments del municipi adherits a la campanya.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, ha destacat que la campanya té com a doble objectiu “promoure per aquestes Festes de Nadal el consum als comerços, restaurants i establiments del municipi i, per altra part, premiar la fidelitat dels clients que compren habitualment al nostre poble”.

Com s’hi pot participar?

En aquesta campanya hi podrà participar qualsevol persona que sigui clienta de les botigues i comerços de Castellvell del Camp.

Els establiments adherits a la campanya disposaran de talonaris amb números per al sorteig dels premis. Cada client que faci una compra, consumició o pagui per algun servei al llarg del termini de durada de la campanya rebrà una butlleta per al sorteig per cada 5 euros de compra, consumició o servei, fins a un màxim de 5 butlletes per persona i operació comercial. Discrecionalment, els establiments podran donar una butlleta al client que faci diverses compres o consumicions per sota del valor mínim de 5 euros.

Cada botiga o comerç adherit a la campanya portarà una relació de les butlletes entregades. En total, s’imprimiran 15.000 butlletes per al sorteig que es distribuiran entre tots els establiments participants, que es repartiran fins a final d’existències. Finalitzada la campanya, les butlletes sobrants s’hauran de retornar a l’Ajuntament amb la relació de números entregats.

El sorteig

El sorteig dels set premis esmentats anteriorment es realitzarà en un termini màxim d’una setmana natural, des de la finalització de la campanya, el 8 de gener de 2022. El resultat del sorteig s’anunciarà a la pàgina web de l’Ajuntament, a les xarxes socials i mitjançant cartells als comerços participants. S’atorgarà un termini màxim de dues setmanes perquè els guanyadors presentin els seus números a l’Ajuntament de Castellvell del Camp (Plaça Catalunya, 1) i reclamin el seu premi. En cas que algun premi no es reclami, el consistori podrà optar entre realitzar un nou sorteig dels premis no reclamats o declarar-los deserts. Els premis esdevindran nuls si no es reclamen en dues setmanes.

Els premis

Els guanyadors/es de cada premi rebran un o diversos talonaris de tiquets pel valor equivalent al seu premi, que es podran fer servir exclusivament per realitzar compres, consumicions o obtenir serveis entre els establiments adherits a la campanya.

Establiments adherits a la campanya

Enguany aquests han estat les botigues i comerços adherits: Agrobotiga Castellcoop, Telecomunicacions None-tec Telecom, Tu Super, Perruqueria Lisbet, Bar Manolo, Taller mecànic Auto Punt, Perruqueria Lidia i Gemma, Auto pintura Cal Derone, Taller mecànic Fuentes, Restaurant Sanromà, Bar restaurant “La caseta de les Piscines”, Farmàcia Salamanca , Forn de pa Racionero i Fruiteria Manuel.

Podeu consultar les bases completes a www.castellvelldelcamp.cat

Redacció

 

La recepció d’obres per al VIII Concurs Literari ‘El Portal’ de Castellvell finalitza el 3 de desembre

Façana de l’ajuntament de Castellvell.

L’Ajuntament de Castellvell del Camp i el Club Lector de Castellvell han convocat un any més el VIII Concurs Literari “El Portal” de narrativa lliure en llengua catalana. L’organització recorda que la data límit de recepció d’obres finalitzarà el 3 de desembre de 2021. Enguany s’estableixen un primer premi, dotat amb 400 euros i un guardó commemoratiu, i un accèssit dotat amb 200 euros. El concurs literari s’ha anat consolidant amb els anys amb la participació tant d’autors locals com d’altres poblacions del Camp de Tarragona i dels Països Catalans.

Els participants hauran de ser majors d’edat i presentar els seus treballs dins d’un sobre tancat a l’exterior del qual constarà “VIII Concurs Literari El Portal”. Els relats hauran de tindre una extensió màxima de 15 folis, en format DIN-A4, escrits a doble espai i en font Arial (mida 12). Les obres han d’anar signades amb un pseudònim.

Dins del sobre hauran d’incloure tres còpies de la seva obra, a la qual constarà el seu títol. Dins del sobre tancat també s’inclourà un sobre petit on constarà, a l’exterior, el pseudònim i el títol de l’obra, i a l’interior les dades personals de l’autor (nom, cognoms, adreça, telèfon de contacte i adreça de correu electrònic).

Els treballs es lliuraran a la recepció de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, ja sigui per correu postal (Plaça de Catalunya, 1 CP 43392); o presencialment -de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00h. Per respectar les mesures Covid-19, es recomana demanar cita prèvia trucant al telèfon 977855008.

3 de desembre: data límit de recepció de les obres

La data límit de presentació dels treballs presentades a concurs és el dia 3 de desembre. Tenint en compte les mesures Covid-19 vigents en aquell moment, el dia 17 de desembre es comunicarà la resolució del jurat i la forma en què es farà l’entrega dels premis.

Podeu consultar les bases del concurs a la web www.castellvelldelcamp.cat

Redacció

 

Últims dies per votar les propostes dels Pressupostos Participatius de Castellvell del Camp

L’Ajuntament de Castellvell del Camp informa que, del 2 al 19 de novembre de 2021, es poden dur a terme les votacions de les propostes admeses als Pressupostos Participatius 2021-22. Les persones empadronades, majors de 16 anys, podran votar de forma presencial a l’oficina d’atenció al públic de l’Ajuntament on hi haurà a disposició de la ciutadania l’urna i les butlletes per a realitzar la votació.

Els horaris per poder realitzar la votació a les oficines de l’Ajuntament seran, de dilluns a divendres, de 08:00 a 15:00 hores (dies hàbils), els dies 8 i 15 de novembre (dilluns), de 16:00 a 18:00 hores; i els dies 11 i 18 de novembre (dijous), de 16:00 a 18:00 hores. Per poder votar, tan sols caldrà presentar el DNI.

Les cinc propostes admeses

Les propostes admeses que es poden votar són cinc:

Proposta 1-Més ombra a pati de l’escola (30.000e)

Proposta 2-Nova parella de gegants de Castellvell del Camp (24.139,50 e)

Proposta 3-Punts de recàrrega de vehicles elèctrics (30.000e)

Proposta 4-Pèrgola, cadires i tapar contenidors de brossa de la placeta (20.000e)

Proposta 5-Zona d’esbarjo i pícnic a la natura (30.000e).

Podeu consultar el contingut de les propostes a aquest enllaç: https://castellvelldelcamp.cat/general/propostes-admeses-enels-pressupostos-participatius-2021-2022/

Els projectes escollits s’incorporaran al pressupost del 2022 per a la seva execució.

Cal recordar que l’Ajuntament de Castellvell del Camp destinarà una partida de 30.000 euros als primers Pressupostos Participatius.

Redacció

 

El ple de Castellvell acorda per unanimitat una rebaixa ‘històrica’ del preu de l’aigua

Imatge del ple extraordinari de dijous. Foto: Ajuntament

El Ple extraordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat aquest dijous al vespre ha aprovat de forma inicial la modificació de les tarifes del servei de subministrament d’aigua potable. A la pràctica això es traduirà en la rebaixa de les tarifes de l’aigua que beneficiarà a la totalitat de les llars del municipi. En concret, la mesura permetrà fer una rebaixa tant de la quota fixa del rebut de l’aigua com de forma progressiva en els tres primers trams de consum (mes gran en el primer tram i més baixa en el tercer). L’import final de la factura es veurà rebaixat en un 15% de mitjana, si ho comparem amb el que es paga actualment. L’acord ha estat aprovat per unanimitat.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, ha destacat que “aquesta és una rebaixa històrica que beneficia, d’una o altre forma, la pràctica totalitat del veïnat, essent més beneficiosa per a totes aquelles persones que no fan un consum excessiu d’aigua”. El batlle assenyala que aquesta revisió de preus “fa que hi hagi una rebaixa important a tot el poble de les tarifes d’aigua”.

Si posem un cas pràctic, un veí de Castellvell que fins ara pagava un rebut de 100e, amb l’aplicació de les noves tarifes, passarà a pagar aproximadament 85 euros.

A partir d’ara, l’Ajuntament sol·licitarà un informe a la Comissió de Preus de Catalunya i, si transcorreguts tres mesos, la Comissió no dictés resolució, s’entendrà que la resolució és favorable, per silenci positiu. Per aquest motiu, es preveu que les noves tarifes siguin vigents a partir del primer trimestre del 2022.

Un acord històric

El 27 de novembre de 2008, l’Ajuntament de Castellvell del Camp va signar un conveni amb el Consell Comarcal del Baix Camp pel qual es delegava en favor de la comarca la gestió dels serveis que constitueixen el cicle integral de l’aigua. Aleshores, el Servei Municipal d’Abastament d’Aigua Potable a Castellvell va passar a ser gestionat per Comaigua SL, durant un període de 25 anys, iniciant-se l’1 de gener de 2009.

El servei compta actualment amb 1.292 abonats que s’abasten mitjançat cabals procedents majoritàriament per la compra al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

Les tarifes vigents van ser aprovades per l’Ajuntament en el plenari del 14 d’octubre de 2015 per a la seva aplicació, a partir de l’1 de gener de 2016. En aquesta revisió de tarifes el consistori va realitzar una modificació del règim tarifari consistent en la divisió del primer bloc de consum en dos de més petits. Les tarifes vigents també compten actualment amb una tarifa social que suposa una exempció de pagament de la quota de servei i dels dos primers blocs de consum.

L’any 2019, el govern municipal va detectar una anomalia en el servei de subministrament d’aigua, i és que l’Ajuntament de Castellvell del Camp tenia que suportar pèrdues per un valor aproximat de 8000 € anuals derivades de l’abastiment d’aigua a uns 140 veïns del municipi veí de l’Aleixar i degudes també a una baixa eficiència de la xarxa. En aquest sentit s’ha instal·lat un comptador que es pretén posar en funcionament a partir del mes de gener per tal que els veïns de l’Aleixar acabin pagant l’aigua al seu municipi. Aquesta regularització de la recaptació ha estat un dels factors que han fet possible al govern municipal la revisió de les tarifes, juntament amb la cancel·lació d’un crèdit destinat a obres de millora a la xarxa

Altres acords

D’altra banda, el Ple extraordinari també ha donat llum verda a l’aprovació de la modificació del contracte de serveis a la ciutadania de la Llar d’infants “Els Eixerits” de Castellvell del Camp, gràcies a la qual es procedirà a la contractació d’una nova educadora amb una jornada de 38 hores setmanals, per adequar la plantilla de la llar al nombre d’infants.

Finalment, el plenari també ha acordat la venda d’uns terrenys que tenen per objectiu final la compra de l’edifici del celler de la cooperativa. En concret, el Ple ha aprovat l’adjudicació de les parcel·les SAU-8 (p-28 a 30 i p-31 i 32) a l’empresa Robecu Promocions SL. El primer lot de parcel·les, corresponent a l’àmbit del carrer de l’Hostelera, s’ha adjudicat per un preu de 146.100 euros i el segon lot, de l’avinguda del President Companys, s’ha adjudicat per un preu de 126.200 euros.

Tots els acords s’han pres per unanimitat dels grups de l’equip de govern (ERC i Ara Castellvell) i de l’oposició (Junts per Castellvell). El regidor del PSC, Pere Carrasco, no ha pogut assistir al plenari, si bé ha expressat el seu suport als punts de l’ordre del dia.

Redacció

 

Castellvell rebaixarà aquest dijous la tarifa del rebut de l’aigua, ‘una de les més cares del país’

Façana de l’ajuntament de Castellvell.

L’equip de govern de Castellvell del Camp portarà aquest vespre a aprovació, en plenari extraordinari a partir de les 19:00 hores, la rebaixa de la tarifa del preu de l’aigua per als ciutadans de la vila, «una de les més cares del país» segons admetia a Tots21 l’alcalde, Josep Manel Sabaté. L’abaratiment, que es preveu aplicar a partir de gener, és en bona part possible pel fet que enguany es deixa de pagar a l’empresa que gestiona el servei, Comaiga, el cost dels crèdits per la millora de les canonades i que s’acabava repercutint sobre el preu final. Tal com explicava Sabaté, la proposta d’acord que s’aprovarà avui fa que «la quota fixa de connexió passarà de costar 36,50 euros a 30 euros. Una baixada que és lineal per a tots. A partir d’aquí, s’aplicaran les rebaixes més importants (entre un 15% i un 17%) en el primer i segon tram de consum, mentre que seran menors en el tercer i inexistents en el quart i cinquè. Ho fem així perquè considerem que també és necessari fer veure a la gent la importància de l’estalvi d’aigua, i no considerem que omplir una piscina sigui una necessitat», argumenta el batlle. «Per tenir una referència -afegeix-, una persona que consumeixi 30 metres cúbics en tres mesos estaria pagant ara 99,50 euros i passaria a pagar-ne aproximadament 83».

La rebaixa era un dels punts del programa electoral tant d’Esquerra com d’Ara Castellvell i «l’estàvem treballant des de fa dos anys». De pas, i com tema afegit, cal tenir present que es posarà punt final a l’acord arribat fa prop de 15 anys entre els llavors alcaldes de Castellvell i l’Aleixar, segons el qual la primera localitat proporcionava aigua a una zona urbanitzada depenent de la segona però limítrof. El problema és que el cost de l’aigua acabava repercutint sobre Castellvell. «Quan vam entrar a governar vam demanar documentació a Comaigua, i vam constatar que només l’any 2019 s’havien pagat 8.000 euros per les pèrdues d’aigua» degudes a fuites en les canalitzacions. Amb l’arranjament de les canonades i la instal·lació d’un comptador, «al final cadascú pagarà la seva pròpia aigua».

Aquest és un dels punts de la convocatòria d’aquest dijous, que té el caràcter d’extraordinari per la necessitat de modificar el contracte del servei de la Llar d’Infants ‘Els Eixerits’. La Fundació Pere Tarrés, adjudicatària de la gestió, va notificar el passat mes d’octubre l’ampliació del nombre d’infants inscrits respecte a la previsió inicial i va sol·licitar augmentar les hores de les educadores per adequar la plantilla a la ràtio. La necessitat sobrevinguda és de tres educadores a 38 hores i una mestra a 32 hores, el que suposa un increment de cost de personal de 21.948,25 €.

El plenari també servirà per ratificar l’adjudicació per subhasta de diversos terrenys municipals per un valor aproximat de 270.000 euros de cara a poder comprar posteriorment l’edifici del celler.

J.S.

 

 

El Mercat Medieval de Castellvell es guanya una segona edició després de la gran rebuda de públic

Imatges del carrer Pompeu Fabra quan encara no eren les dues del migdia d’aquest dissabte. Fotos: Tots21

El Jonathan, responsable de la Taberna del Titi. Foto: Tots21

‘Podem reservar per a dotze persones demà?’. L’encàrrec es recollit amb un somriure per Jonathan que no dissimula ni la mascareta. Propietari de la Taberna del Titi, la seva és la primera de la vintena de parades que ocupen el carrer Pompeu Fabra de Castellvell en el segon dia de la primera edició del Mercat Medieval. Inaugurat divendres a la tarda a petar de gent, aquest migdia de dissabte vilatans d’arreu de la comarca també s’hi deixava veure a l’engròs amb nens, nenes, avis, família tota amb ganes de passar-ho bé i persones, simplement, amb gana. Envoltat de carn, embotits, braves i varietats de tota mena el Jonathan reconeix que la represa després de la pandèmia «generava dubtes. Però la veritat és que fins al moment estic molt content de la resposta del públic». I això que, durant el confinament, «vaig estar a punt de llençar la tovallola, perquè ningú t’ajudava per fer front a autònoms, a les càrregues fiscals pels furgons i a cost de la nau on guardar el material».

La mostra disposa d’una zona per a jocs dels més menuts. Fotos: Tots21

Esdeveniments com el mercat no només reactiven l’economia d’una localitat sinó que permeten remuntar negocis, especialment si tot va rodat com la seda xinesa. I tots els expositors coincideixen en lloar la manera com s’han fet les coses. La mostra està organitzada per l’Ajuntament i per l’Associació Cultural Reus Medieval. «No ens esperàvem la gentada que va venir divendres, francament. Per un poble com Castellvell el resultat està sent espectacular, i nosaltres mateixos estem sorpresos de la resposta», afirma l’Antoni, president de l’entitat i en permanent estat de guàrdia, «La veritat és que fins al moment tot està funcionant a la perfecció. I l’impacte econòmic i fins i tot social pel que suposa de reconeixement del poble és molt gran», afegeix l’Alejandro, secretari de l’associació i company a peu de canó per garantir que tothom estigui content i la maquinària no faci figa.

Lorena, darrera del mostrador de la seva paradeta. Foto: Tots21

Endinsar-se pel mercat permet trobar orfebreria, ceràmica, pa d’artesà i una zona de joc per als més petits amb tallers de galetes, de fang, de mosaic, d’espases, pintacares i la possibilitat de fer d’arquer medieval sense necessitat de ferir a ningú. També està ple d’històries personals, com la de l’argentina Lorena. Porta una paradeta d’objectes artístics que tenen relat. La pandèmia, tal com explica, «almenys va ser productiva en l’àmbit familiar. Tinc dues filles, una de 25 i l’altre de 23. La major feia un màster en Interiorisme i Disseny Gràfic que no va poder acabar tot i haver pagat un preu alt. L’altre estudia Belles Arts a la Universitat de Barcelona, i no va ser un any molt positiu pel que fa a notes. Però almenys ens vam poder ajuntar i ens vam divertir elaborant objectes manuals, tenint idees, imaginant … I finalment, fent sorgir el projecte que presento aquí a Castellvell, Mesura Estudio. Aquesta és la primera fira en què estic» comenta mentre ensenya l’esforç comú. Fins al punt que les dues joves, a més de crear, han acabat portant «això de les xarxes socials. Una cosa que jo, amb 49 anys, no domino gaire. Bé, gens». La seva experiència vital també rep influències de les velles generacions, com la tècnica ensenyada «per la meva àvia indígena» per embolcallar vidres de manera natural i «totalment orgànic».

A pocs metres d’ella el Dani Duran, de Vilaplana, es pren un moment de descans. Ha agafat el cotxe en família i no s’ho ha pensat dues vegades. «Tinc dos nens petits, i ens va semblar que la mostra era una bona opció per passar un bon dissabte al matí tots junts. He llegit el programa i he vist que està farcit d’activitats durant tot el dia i això també s’agraeix». Com el pa d’all, de ceba, d’olives i de cereals sorgits de les mans d’un altre Dani, en aquest cas firaire experimentat i que fabrica de manera artesanal amb un forn de fusta que trasllada amb un remolc. «Hem d’agrair la ubicació d’aquesta mostra dins de nucli urbà, perquè després de passar-ho molt malament durant la pandèmia en alguns llocs opten per ubicar-nos ara en polígons i llocs més oberts, on costa més que la gent vingui. Ara bé, malgrat tot, sembla que veiem la llum al final del túnel», deixa anar, agraint de pas l’esforç de publicitat fet arreu de les localitats properes.

Els simpatitzats de l’Associació de Cervesers del Baix Camp. Foto: Tots21

La beguda no pot faltar a l’hora de recrear el període medieval. I això ho saben molt els de l’Associació de Cervesers del Baix Camp. Una entitat fundada el 2017 que compta amb prop d’una quarantena de socis, aficionats a la cultura cervesera. El seu president, Jaume Margalló, imparteix la bona nova disfressat d’abat de monestir un pel murri. La seva entitat va organitzar el 2019 una fira de cerveses artesanes a Reus «i l’any vinent la portarem a Castellvell. De cara a promocionar-la i amb la intenció també de fer difusió d’aquest bé gastronòmic, al final hem instal·lat una paradeta a la mostra en col·laboració amb l’Ajuntament. En definitiva, es tracta d’ajudar a superar la manca d’interacció social» fruit del tancament forçat. «I en aquesta mostra es veu que la gent té moltes ganes de sortir», admet.

El Jordi la Guadalupe són, precisament, un exemple de les ganes de (re)viure. Veïns de Castellvell i asseguts en una paradeta fent-la petar en modus vermut, el primer reconeix que «falten activitats al poble. I aquesta mostra ens ha semblat bastant curiosa perquè mai s’havia fet, a més de ser un reclam perquè ens visiti gent de Reus o d’altres pobles». «Sempre anem a Cambrils -diu ella-, però ja que ens ho han posat aquí a prop doncs ho aprofitem», argumenta amb un somriure contagiós. La mateixa idea ha tingut la família de la Míriam, vila-secans que s’han decidit a fer el salt. «Ens agraden molt aquests tipus de fires. Portem molt de temps sense poder-hi anar i ara que tot es torna a obrir en teníem ganes. Es tracta de fer un tomb i trobar artesans. A més, venim amb la nena i ella també xala».

La mostra no és passiva. Cada hora organitza un espectacle, Un dels atractius en aquest capítol és la presència del Gran Fakir Eduard, que actuarà avui a les 22:30 hores i demà a les 21:00 hores. El Fakir Eduard va ser premi rècord Guinness al faquir espanyol més jove en utilitzar un trepant en funcionament inserint la broca pels orificis nasals i també va ser reconegut per treballar al Casino de Las Vegas amb David Copperfield.

Imatge de família del grup Música amb Turba de la Selva del Camp. Foto: Tots21

Però la seva no és l’única presència a destacar. Un altre dels protagonistes serà un drac gegant acompanyat d’una cercavila musical en la qual tot queda en família. El Joan Biosca és la veu cantant, o més ben dit, la viola de roda, del grup Música amb Turba de la Selva del Camp. Durant la pandèmia no van tenir problemes a l’hora d’assajar perquè «tots som de la mateixa bombolla», mentre presenta a fills, dona, germans i cunyats amb habilitats personalitzades. «Fem música medieval i renaixentista» si bé també estan formats «en jazz i música clàssica. Amb el pas del temps ens va fer gràcia fer un grup per anar a amenitzar mercats medievals i omplir el buit que hi ha amb els que recreen aquesta època perquè no toquen amb instruments originals. Nosaltres portem un sac cèltic», que va ser batejat instrument del maligne perquè cap àngel en podria suportar el toc, «una tarota, que és el besavi de l’oboè, pandereta, un flabiol sec català i un bombo que li dona molta contundència al grup. El tema percussió és indispensable quan ens trobem acompanyant elements com dracs», assenyala. Tot plegat servei per arranjar partitures extretes per les xarxes del període i ajuden a reclamar, melodiosament, una segona mostra medieval l’any vinent.

On aparcar?

L’organització ha habilitat una sèrie de llocs habilitats per a poder aparcar durant la celebració Mercat Medieval de Castellvell del Camp.

Els visitants que accedeixin a Castellvell per la carretera de Reus, tindran tres opcions per a poder aparcar. El carrer de la Mineta, l’aparcament del carrer de l’Hostelera, el mateix carrer de l’Hostelera i l’avinguda President Companys:

Carrer de la Mineta: https://maps.app.goo.gl/fnVWutofmWUg9nqJ9

Avinguda President Companys: https://maps.app.goo.gl/2Fu7G3hH9VUzCy6j7

Carrer de l’Hostelera: https://maps.app.goo.gl/4Eryvzwxp7uNdDPr9

Per als que vinguin d’Almoster, o per la carretera nova de la Selva del Camp, l’aparcament serà al Camí dels Recs. Per accedir-hi, no cal passar pel carrer Pompeu Fabra, que estarà tallat pel mercat medieval. L’accés serà pel carrer Sant Jaume i pel carrer Sant Jordi.

Camí dels Recs: https://maps.app.goo.gl/BQxRfQjeXN2uzJ8h9

Els visitants que arribin a Castellvell del Camp en autobús, -a través de la línia que uneix el municipi amb Almoster, Castellmoster i Reus-, tindran un servei de bus cada hora, amb parada al davant del Mercat Medieval. D’altra banda, també s’habilitarà al consultori una zona d’aparcament de 40 places per donar servei als veïns i veïnes de la zona del carrer Pompeu Fabra.

El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval. La fira medieval es desenvoluparà i garantirà amb tota seguretat pels visitants i complirà amb les mesures i restriccions per la pandèmia que estiguin vigents per aquelles dates. Durant la celebració del mercat, es recordarà als visitants, a través de la megafonia, que és aconsellable portar la mascareta posada.

Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval

Instagram: @assculturalreusmedieval

Programa del I Mercat Medieval de Castellvell del Camp

DISSABTE 23 D’OCTUBRE

17:00 Obertura del mercat.

17:30 Cercavila musical. 18:00 Taller de fang (gratuït)

19:00 Cercavila musical amb el drac gegant.

20:00 Taller mosaic (gratuït).

21:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

22:00 Cercavila musical.

22:30 Actuació del Gran Eduard Fakir. Record Guinness llit de claus.

DIUMENGE 24 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.

11:30 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

12:00 Taller de dibuix medieval

13:00 Cercavila musical amb el drac gegant.

13:45 Actuació Gran Fakir.

17:00 Obertura del mercat.

17:30 Cercavila musical amb el drac gegant.

18:00 Taller d’espases.

19:00 Cercavila musical.

20:00 Els menja pedres recorren el mercat. 21:00 Actuació del Gran Eduard Fakir amb el llit de vidres.

J.S.

 

Castellvell acollirà la segona edició de la mostra de cervesa artesana, amb un primer tast a la fira medieval

La primera edició del MOMA va tenir Reus com a escenari. Foto: Cedida

Aquest dissabte l’Ajuntament de Castellvell, aprofitant la celebració de la Primera Fira Medieval de la vila, es farà ressò de la MOMA, la Mostra de Maig de la Cervesa Artesana que arribarà a la seva segona edició, després de realitzar la primera a Reus i havent quedat estroncada la seva continuïtat per la pandèmia. Estarà coorganitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp, que ha acceptat l’oferiment de desplaçar la mostra a Castellvell del Camp els dies 13 i 14 de maig del 2022. Aquest dissabte l’entitat tindrà parada a la fira medieval, faran difusió de l’acte i serviran cervesa artesana.

Redacció

 

Tot és a punt per al I Mercat Medieval de Castellvell del Camp

Durant els dies de mercat es programarà un espectacle cada hora. Foto: Ajuntament

Ja falta menys per a la celebració la primera edició del Mercat Medieval de Castellvell del Camp, que es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d’octubre. En total la fira aplegarà més de 20 parades, en l’àmbit comprès entre el carrer Pompeu Fabra i el carrer de la Sardana. L’horari d’obertura de la fira serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix. Un altre dels atractius del mercat medieval és que estarà amenitzat per espectacles, entre els quals destaca l’actuació del Fakir Eduard.

El I Mercat Medieval s’inaugurarà, aquest divendres 22 d’octubre, a les 19h, a càrrec de l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, acompanyat de representants de l’Associació Cultural Reus Medieval i de regidors i regidores del consistori. Parades, gastronomia i espectacles cada hora En aquesta primera edició, el visitant podrà trobar diverses parades d’artesania, herbes, sabons, joguines de fusta, orfebreria, turc, entre altres També s’oferirà una àmplia oferta gastronòmica amb una taverna i un punt d’hamburgueses, pizzes, creperia, patates fregides de bossa artesanes, xurrasco, etc… La majoria de paradistes seran del territori tot i que també n’hi haurà d’arreu de Catalunya i l’Estat.

Durant els dies de mercat es programarà un espectacle cada hora. Un dels protagonistes serà un drac gegant acompanyat d’una cercavila musical. Aquest element només s’ha vist en fires molt consolidades de Catalunya i l’Estat. Per als infants també hi haurà diversos tallers i jocs, com per exemple tallers de galetes, de fang, de mosaic, d’espases, campionats de tir amb arc, pintacares i molts més.

L’actuació del Fakir Eduard

Un dels atractius de la primera fira medieval de Castellvell serà la presència del Gran Fakir Eduard, que actuarà el divendres 22 d’octubre (21:00h), el dissabte 23 (22:30h) i el diumenge 24 (21:00h). El Fakir Eduard va ser premi rècord Guinness al fakir espanyol més jove en utilitzar un trepant en funcionament inserint la broca pels orificis nasals i també va ser reconegut per treballar al Casino de Las Vegas amb David Copperfield.

On aparcar?

L’organització ha habilitat una sèrie de llocs habilitats per a poder aparcar durant la celebració Mercat Medieval de Castellvell del Camp.

Els visitants que accedeixin a Castellvell per la carretera de Reus, tindran tres opcions per a poder aparcar. El carrer de la Mineta, l’aparcament del carrer de l’Hostelera, el mateix carrer de l’Hostelera i l’avinguda President Companys:

Carrer de la Mineta: https://maps.app.goo.gl/fnVWutofmWUg9nqJ9

Avinguda President Companys: https://maps.app.goo.gl/2Fu7G3hH9VUzCy6j7

Carrer de l’Hostelera: https://maps.app.goo.gl/4Eryvzwxp7uNdDPr9

Per als que vinguin d’Almoster, o per la carretera nova de la Selva del Camp, l’aparcament serà al Camí dels Recs. Per accedir-hi, no cal passar pel carrer Pompeu Fabra, que estarà tallat pel mercat medieval. L’accés serà pel carrer Sant Jaume i pel carrer Sant Jordi.

Camí dels Recs: https://maps.app.goo.gl/BQxRfQjeXN2uzJ8h9

Els visitants que arribin a Castellvell del Camp en autobús, -a través de la línia que uneix el municipi amb Almoster, Castellmoster i Reus-, tindran un servei de bus cada hora, amb parada al davant del Mercat Medieval. D’altra banda, també s’habilitarà al consultori una zona d’aparcament de 40 places per donar servei als veïns i veïnes de la zona del carrer Pompeu Fabra.

El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval. La fira medieval es desenvoluparà i garantirà amb tota seguretat pels visitants i complirà amb les mesures i restriccions per la pandèmia que estiguin vigents per aquelles dates. Durant la celebració del mercat, es recordarà als visitants, a través de la megafonia, que és aconsellable portar la mascareta posada.

Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval

Instagram: @assculturalreusmedieval

Programa del I Mercat Medieval de Castellvell del Camp

DIVENDRES 22 D’OCTUBRE

18:00 Taller de galetes (gratuït)

19:00 Gran inauguració amb cercavila musical i amb el drac gegant.

20:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

21:00 Actuació del Gran Eduard Fakir (roda de foc)

DISSABTE 23 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.

11:30 Cercavila musical amb el drac gegant.

12:00 Campionat de tir amb arc infantil (gratuït)

12:30 Cerimònia de premis del tir amb arc.

13:30 Taller de pinta cares.

14:00 Cercavila musical

17:00 Obertura del mercat.

17:30 Cercavila musical. 18:00 Taller de fang (gratuït)

19:00 Cercavila musical amb el drac gegant.

20:00 Taller mosaic (gratuït).

21:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

22:00 Cercavila musical.

22:30 Actuació del Gran Eduard Fakir. Record Guinness llit de claus.

DIUMENGE 24 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.

11:30 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

12:00 Taller de dibuix medieval

13:00 Cercavila musical amb el drac gegant.

13:45 Actuació Gran Fakir.

17:00 Obertura del mercat.

17:30 Cercavila musical amb el drac gegant.

18:00 Taller d’espases.

19:00 Cercavila musical.

20:00 Els menja pedres recorren el mercat. 21:00 Actuació del Gran Eduard Fakir amb el llit de vidres.

Redacció

 

El Fakir Eduard actuarà al I Mercat Medieval de Castellvell

La primera edició del Mercat Medieval de Castellvell del Camp, que es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d’octubre, programarà espectacles cada hora que s’afegiran a l’oferta de les parades i la gastronomia. Sens dubte un dels atractius de la fira medieval serà la presència del Fakir Eduard, que actuarà el dissabte 23 d’octubre, a les 22:30h, i el diumenge 24, a les 21:00h, amb un tast del seu show on mostrarà el seu domini del foc o l’espectacle de la perforació de les fosses nasals amb la broca del trepant i estilets, entre altres sorpreses.

40 anys en el món del fakirisme

El Fakir Eduard -nom artístic del català Eduardo Álvarez Gámiz- va ser premi rècord Guinness al fakir espanyol més jove en utilitzar un trepant en funcionament inserint la broca pels orificis nasals i també va ser reconegut per treballar al Casino de Las Vegas amb David Copperfield. El seu show actual es defineix com “un espectacle màgic, diferent i únic” on l’espectador hi pot trobar la roda de foc, menjar bombetes, la perforació de les foses nasals amb la broca del trepant (únic a l’Estat espanyol) i estilets, etc…

A més, el seu show ha aparegut en diversos programes de televisió durant aquests 40 anys. Entre aquests, destaquen programes “prime time” com ‘El Hormiguero’, Adivina qué hago esta noche’, ‘Tú sí que vales’, ‘Crónicas Marcianas’ o ‘Uno, dos tres’. Un espectacle que ha rodat per diversos indrets del món com Las Vegas, París, Finlàndia, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, Austràlia, Japó, Taiwan o Indonèsia, a més de Catalunya i l’Estat espanyol.

Parades, tallers, jocs i gastronomia

En total la fira medieval aplegarà més de 20 parades, en l’àmbit comprès entre el carrer Pompeu Fabra i el carrer de la Sardana. L’horari d’obertura de la fira serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix.

Un altre dels protagonistes serà un drac gegant acompanyat d’una cercavila musical. Aquest element només s’ha vist en fires molt consolidades de Catalunya i l’Estat. Per als infants també hi haurà diversos tallers i jocs, com per exemple tallers de galetes, de fang, de mosaic, d’espases, campionats de tir amb arc, pintacares i molts més.

Participa als sortejos del Mercat Medieval

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Programa del I Mercat Medieval de Castellvell del Camp

DIVENDRES 22 D’OCTUBRE

18:00 Taller de galetes (gratuït)

19:00 Gran inauguració amb cercavila musical i amb el drac gegant.

20:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

21:00 Actuació de Fakirismo (Fakir)

DISSABTE 23 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.

11:30 Cercavila musical amb el drac gegant.

12:00 Campionat de tir amb arc infantil (gratuït)

12:30 Cerimònia de premis del tir amb arc.

13:30 Taller de pinta cares.

14:00 Cercavila musical

17:00 Obertura del mercat.

17:30 Cercavila musical.

18:00 Taller de fang (gratuït)

19:00 Cercavila musical amb el drac gegant.

20:00 Taller mosaic (gratuït).

21:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

22:00 Cercavila musical.

22:30 Actuació del Gran Eduard Fakir. Record Guinness llit de claus.

DIUMENGE 24 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.

11:30 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)

12:00 Taller de dibuix medieval

13:00 Cercavila musical amb el drac gegant.

13:45 Actuació Gran Fakir.

17:00 Obertura del mercat.

17:30 Cercavila musical amb el drac gegant.

18:00 Taller d’espases.

19:00 Cercavila musical.

20:00 Els menja pedres recorren el mercat.

21:00 Actuació del Gran Eduard Fakir amb el llit de vidres.

Redacció

 

Castellvell enceta els homenatges a Ramon Amigó als deu anys de la seva mort

Foto de família dels protagonostes de la presentació del llibre. Foto: Tots21

Fa feredar veure el plànol del terme municipal de Castellvell del Camp de 1958. No hi ha ni un xalet. És el mateix que li passa al d’Almoster de 1966. Cap senyal de cap urbanització ni cap habitatge aïllat ni adosat. En 50 anys, ambdós municipis han viscut l’esclat urbanístic més gran hagut a l’interior del Baix Camp juntament amb Prades. La proximitat amb Reus els ha aportat riquesa, multiplicant exponencialment els empradronats, però han perdut la fesomia d’abans i els noms de lloc que la gent gran encara recorda.

Amigó recordava en llibres com ‘Espigoladures onomàstiques’ la necessitat de recuperar i catalogar els noms de llocs en indrets com Salou, que amb el boom turístic i immobiliari ha perdut bona part de les seves arrels toponímiques particulars.

Gràcies a la feina feixuga, rigorosa, científica d’un reusenc finat fa deu anys, Ramon Amigó i Anglès, Castellvell i Almoster tenen inventariat per escrit els noms que l’autor va poder consignar fa exactament 53 anys -‘Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster’-. Fruit d’una idea nascuda d’un dels castellvellencs més coneguts, el periodista Josep Maria Martí, Amigó començà a actualitzar el seu llibre, però la mort el va visitar un 16 de setembre de 2011  quan el treball no havia estat publicat. Ara veu la llum de la mà de la Societat d’Onomàstica que Amigó ajudà a fundar, amb el patrocini dels ajuntaments de Castellvell i Almoster i a cura de Pere Navarro i de Rat Amigó, la filla petita del Ramon.

El terme de Castelvell de 1958. Foto: ‘Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster’

El terme d’Almoster en 1966, sense cap urbanització. Foto: ‘Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster’

S’encetaven així a Castellvell el passat dijous el seguit d’homenatges que viurem al novembre per recordar Amigó: el Centre d’Amics de Reus n’organitzà un el 25 de novembre, mentre queda per anunciar oficialment un del Centre de Lectura -on Amigó fou president- el mateix mes i ja es comença a parlar de la presentació del llibre a Almoster.

Amigó va recollir l’onomàstica i tiponímia de deus municipis del Camp de Tarragona, creà l’anomenada Escola de Reus o dels Camp, i deixà situada la regió com la més prolífica de Catalunya en aquesta mena d’estudis que, quan ell els inicià als anys 50, eren gairebé inèdits. Seguint la petjada de Joan Coromines, Albert Manent i Joaquim Santasusagna, Amigó obrí el camí i fou reconegut per la professió i pel propi Institut d’Estudis Catalans. Quan va morir, la periodista reusenca Natàlia Borbonès, una de les millores plomes sorgides de la ciutat, sinó la millor, el definí com ‘l’últim noucentista’.

La presentació de Castellvell comptà amb la presència de l’actual president de la Societat d’Onomàstica, Eugeni Perea; de Montserrat Amigó, de Pere Navarro, de Josep Maria Martí i dels alcaldes dels dos municipis de nou protagonistes, Josep Manel Sabaté -Castellvell- i Àngel Xifré, d’Almoster. Presentà l’acte el regidor de Cultura de Castellvell, Jordi Jové.

Cares conegudes

Fou una vetllada amb moltes cares reusenques conegudes: el traductor i membre de l’Institut d’Estudis Catalans Joaquim Mallafrè, l’exalcalde i president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Perez; el president del Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè; els exregidors Empar Pont i Josep Galofre, el comerciant, exregidor i promotor d’iniciatives de Reus Tomàs Barberà o la professora Helena Piquer.

Tarda d’homenatge i reconeixement que encetà Eugeni Perea, que recordà unes paraules d’Amigó: ‘La publicació d’un llibre és sempre motiu de festa, quan ho és d’onomàstica, és festa major’. L’obra d’Amigó -un veritable pedagog-, que reuneix una trentena de llibres, fou escrita ‘sobretot per a les generacions futures’, un Amigó que establí les regles de l’onomàstica junt als grans experts amb qui col.laborava estretament. Un llegat que és ‘un referent al Camp de Tarragona i a Catalunya’, obres que són  ‘fragments d’història que desconeixen els joves, que esdevenen vulnerables als corrents de banalitat i les modes imposades’.

Montserrat Amigó. Foto: Tots21

Josep Maria Martí relatava com sorgí la idea de la reedició: ‘Jo tenia set anys quan Ramon Amigó feia el treball de camp a Castellvell, quan aleshores érem 600 habitants’ -avui són 3.000-. El periodista havia passat la seva infantesa a Castellvell, però quan anys a venir s’hi faria una casa, va voler passejar-se pel terme i mostrar el seu coneixement dels llocs a les seves filles. El fracàs va ser portentós donat el canvi urbanístic operat al lloc i d’aquí li sorgí la inquietud de demanar a Amigó, amb qui havia col.laborat en un programa a Ràdio Reus, de publicar una nova edició. ‘No vaig poder reconèixer el passat de la meva infantesa’, es lamentava Martí, que de seguida obtindria el sí d’Amigó. ‘Perdre els noms de Castellvell hagués estat com amputar-nos un membre’, afegia.

Rat Amigó, visiblement emocionada, tenia paraules per al seu pare: ‘Segur que avui seria molt feliç’, mentre Pere Navarro feia una lliçó de filologia explicant els canvis operats en la nova edició, augmentada i corregida amb normativa actual i amb les notes que deixà el mateix autor. Els alcaldes dels dos municipis tancaren l’acte subratllant que una edició actualitzada seria ‘absolutament diferent’ de la feta per Amigó.

La festa major de la reedició va ser complerta i ara ens esperen noves festes majors a Reus.

Jaume Garcia

 

Castellvell viurà el I Mercat Medieval els dies 22, 23 i 24 d’octubre

L’alcalde, amb els membres de l’Associació Reus Medieval. Foto: Tots21

Castellvell del Camp viurà la primera edició del Mercat Medieval de Castellvell del Camp, que es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d’octubre, una aposta que vol ser duradora i situar la localitat com a referent d’activitats, un recorregut que ha començat ja en el camp de la cultura, especialment amb la celebració del festival de música de l’estiu.

La fira reunirà entre 20 i 25 parades, en l’àmbit comprès entre el carrer Pompeu Fabra i el carrer de la Sardana, que quedaran acotats i seran el centre neuràlgic de la festa. L’horari d’obertura de la fira serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix.

Parades, gastronomia i espectacles cada hora

Amb paradistes vinguts de diferents punts de la geografia estatal i catalana, en aquesta primera edició, el visitant podrà trobar diverses parades d’artesania, herbes, sabons, joguines de fusta, orfebreria, turc, entre altres També s’oferirà una àmplia oferta gastronòmica amb una taverna i un punt d’hamburgueses, pizzes, creperia, patates fregides de bossa artesanes, xurrasco, etc…

Imatge del drac gegant, que vindrà a Castellvell. Foto: Cedida

L’activitat al carrer serà constant. Així, durant els dies de mercat es programarà un espectacle cada hora. Un dels protagonistes serà un drac gegant acompanyat d’una cercavila musical. Aquest element només s’ha vist en fires molt consolidades de Catalunya i l’Estat. Per als infants també hi haurà diversos tallers i jocs, com per exemple tallers de galetes, de fang, de mosaic, d’espases, campionats de tir amb arc, pintacares i molts més.

L’actuació del Fakir Eduard

Un dels atractius de la primera fira medieval de Castellvell serà la presència del Gran Fakir Eduard, que actuarà el dissabte 23 d’octubre (22:30h) i el diumenge 24 d’octubre (21:00h). El Fakir Eduard va ser premi rècord Guinness al fakir espanyol més jove en utilitzar un trepant en funcionament inserint la broca pels orificis nasals i també va ser reconegut per treballar al Casino de Las Vegas amb David Copperfield.

El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval, de la mà dels seus impulsors Alejandro Yeste i Antonio Gesalí. L’entitat té experiència en la celebració de la Fira Medieval de Reus.

A la roda de premsa de presentació, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, ha destacat que l’objectiu és “consolidar una fira medieval potent a Castellvell del Camp i que sigui una de les fires més rellevants d’aquesta temàtica del Camp de Tarragona i de Catalunya”. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Jordi Jové, ha assenyalat que el mercat medieval “és una de les apostes importants de l’Ajuntament per situar Castellvell com un municipi referent al territori per la seva oferta cultural”. Al seu torn, Alejandro Yeste i Antonio Gesalí, de l’Associació Cultural Reus Medieval, han dit que “queda molta feina per endavant, però el més positiu és que comptem amb tot el suport de l’ajuntament”.

Cartell de la fira

La fira medieval es desenvoluparà i garantirà amb tota seguretat pels visitants i complirà amb les mesures i restriccions per la pandèmia que estiguin vigents per aquelles dates.

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval
Instagram: @assculturalreusmedieval

Programa del I Mercat Medieval de Castellvell del Camp

DIVENDRES 22 D’OCTUBRE

18:00 Taller de galetes (gratuït)
19:00 Gran inauguració amb cercavila musical i amb el drac gegant.
20:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)
21:00 Actuació de Fakirismo (Fakir)

DISSABTE 23 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.
11:30 Cercavila musical amb el drac gegant.
12:00 Campionat de tir amb arc infantil (gratuït)
12:30 Cerimònia de premis del tir amb arc.
13:30 Taller de pinta cares.
14:00 Cercavila musical

17:00 Obertura del mercat.
17:30 Cercavila musical.
18:00 Taller de fang (gratuït)
19:00 Cercavila musical amb el drac gegant.
20:00 Taller mosaic (gratuït).
21:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)
22:00 Cercavila musical.
22:30 Actuació del Gran Eduard Fakir. Record Guinness llit de claus.

DIUMENGE 24 D’OCTUBRE

11:00 El mercat cobra vida.
11:30 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)
12:00 Taller de dibuix medieval
13:00 Cercavila musical amb el drac gegant.
13:45 Actuació Gran Fakir.
17:00 Obertura del mercat.
17:30 Cercavila musical amb el drac gegant.
18:00 Taller d’espases.
19:00 Cercavila musical.
20:00 Els menja pedres recorren el mercat.
21:00 Actuació del Gran Eduard Fakir amb el llit de vidres.

 

Oriol Junqueras visita Castellvell

Imatges de la visita. Fotos: Ajuntament

Els mitjans de comunicació i les xarxes socials s’han fet ressò aquests dies de la visita, divendres passat, d’Oriol Junqueras a Tarragona i Reus. Però al migdia, es va produir una petit interval en l’agenda del president d’ERC, amb la visita a Castellvell del Camp i al seu Ajuntament.

Aquesta era una visita molt desitjada des de que, pel seu 50è aniversari, que Junqueras va celebrar a la presó, el grup municipal d’ERC li va obsequiar posant el seu nom a un estel de la constel·lació d’Àries (RA 03h16m34.36+12°46’03.5” dec11.77 mag), que des d’aleshores, porta el seu nom.

Oriol Junqueras va visitar l’Ajuntament de Castellvell del Camp, on l’alcalde i regidors de diversos grups municipals li van donar la benvinguda i va signar el llibre d’honor. A la recepció també hi va assistir la vicelalcaldessa de Reus i presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Un acte cordial amb una conversa distesa però sempre interessant i ple d’empatia que es recordarà amb emoció.

Després de fer estada al matí a Tarragona i abans de desplaçar-se a Reus a la tarda, Junqueras va aprofitar la parada a Castellvell per recórrer els carrers del nucli antic. De ben segur que, durant el trajecte, algú li va recomanar pujar algun dia a l’ermita de Santa Anna de Castellvell del Camp, un dels miradors de luxe del Camp de Tarragona, i que, curiosament, no es troba en cap de les dues ciutats.

Redacció

 

Es presenta la reedició del llibre ‘Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster’, de Ramon Amigó i Anglès

Enguany es compleixen deu anys del traspàs de Ramon Amigó i Anglès, que serà recordat per la seva ingent tasca en la preservació i la recerca en els terrenys de la toponímia, l’antroponímia i l’onomàstica del nostre territori. Per aquest motiu, promogut pel periodista Josep Maria Martí, l’Ajuntament de Castellvell del Camp ha volgut fer un homenatge al seu record amb la reedició del seu llibre ‘Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster’ (L’Estralla, 7, Societat d’Onomàstica) de 1968, que incorpora les correccions i ampliacions que el mateix autor havia deixat anotades.

La presentació de la segona edició del llibre tindrà lloc el proper dijous 14 d’octubre, a les 19:15h, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Castellvell del Camp (Pl. Catalunya, 1).

L’acte, que serà presentat pel regidor de Cultura de Castellvell del Camp, Jordi Jové, comptarà amb la participació de: Josep Maria Martí, periodista i professor de Ciències de la Comunicació de la UAB; Eugeni Perea, membre de la Societat d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Pere Navarro, revisor de l’edició i professor de Filologia Catalana de la URV; i Rat Amigó, revisora de l’edició i filla de l’autor. Clouran l’acte l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, i l’alcalde d’Almoster, Àngel Xifré.

Redacció

 

Castellvell fa l’últim tràmit per poder iniciar les obres d’adequació del refugi antiaeri del carrer Sant Jaume

aaa Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha aprovat en el Ple ordinari celebrat aquest dimecres 29 de setembre un suplement de crèdit de 21.953,48 euros, atès que els serveis tècnics han hagut de modificar el projecte d’adequació del refugi antiaeri del carrer Sant Jaume. La modificació de crèdit ha permès incloure un seguit de millores en el projecte. El suplement s’ha obtingut del romanent de tresoreria del 2020, tot i que també s’espera rebre subvencions ja sol·licitades. L’acord es va prendre amb els vots a favor del govern (ERC i Ara Castellvell), i del PSC, i l’abstenció de Junts x Castellvell.

Aquest és l’últim tràmit necessari previ a la licitació del projecte i a l’inici d’obres. El projecte estarà en fase d’exposició pública fins a mitjans d’octubre. S’espera que, durant l’estiu del 2022, el refugi obri les seves portes.

Lloc on hi haura la porta accés al refugi antiaeri de Castellvell. Foto: Ajuntament

Des de la seva localització, el juny de 2019 i tot i el parèntesi obligat per la Covid-19, s’han fet actuacions d’estudi de la situació del refugi antiaeri en tot el seu tram. També s’han determinat les accions necessàries de cara a la seva consolidació i per fer-lo accessible a visites. En aquest sentit, s’ha pogut determinar tot el seu trajecte subterrani i la possibilitat de l’obertura d’una porta a l’alçada del carrer Mediterrani, que es podrà obrir al pati de les Escoles Velles, a l’actual Casal de la Gent Gran l’Era. Aquesta porta facilitarà l’accés a la galeria millorant també la seguretat al disposar ja de dues sortides -aquesta com a principal- i la del carrer Sant Jaume com a secundària.

Cal recordar que, el passat 17 de desembre de 2019, el Ple del Consell Comarcal del Baix Camp va aprovar la declaració del Refugi de Castellvell del Camp com a Bé Local d’Interès Cultural (BCIL) per tal de garantir la seva conservació. El refugi antiaeri és un projecte important per a la recuperació de la memòria històrica de Castellvell que formarà part de la nova oferta cultural i patrimonial del municipi.

Nou directori d’empreses locals

En l’apartat de mocions, el plenari va aprovar per unanimitat una moció per crear un directori d’empreses locals als efectes de contractació. L’Ajuntament crearà un espai web on les empreses i negocis del municipi podran publicitar-se i establir contactes entre elles. El consistori també s’adreçarà a les empreses perquè puguin participar en els contractes menors.

Altres acords

També es va donar llum verda a una moció en què es demana el retorn a l’IVA reduït en el sector de perruqueria, barberia i estètica, que el govern espanyol va retirar l’any 2012.

ERC i ARA Castellvell van presentar una proposta per acabar amb la discriminació de les dones a l’esport i amb la sexualització del cos de les esportistes. La moció va rebre el suport unànim de tots els grups municipals.

El Ple també va acordar amb el vot favorable de tots els grups polítics una moció contra l’increment de preus d’electricitat en la que s’insta al govern espanyol a prendre les mesures que calguin per regular els preus. La moció també recull l’adhesió de l’Ajuntament a a convocatòria de “l’Apagada” de la llum, que tindrà lloc el dia 8 d’octubre, entre les 22:00 i les 22:30h, com a senyal de protesta.

No a la MAT

Finalment, també va haver-hi unanimitat en la moció de rebuig al projecte de Forestalia “Valmuel-Begues”, que preveu fer arribar des de l’Aragó una línia elèctrica aèria de molt alta tensió (MAT) i que passi pel territori. El govern municipal i Junts x Castellvell van decidir fusionar les dues mocions en una de sola. Tot i que la MAT no preveu el seu pas pel terme de Castellvell del Camp, l’Ajuntament vol mostrar tant el seu rebuig com la seva “solidaritat” amb els municipis veïns afectats.

Després de molt de temps, el Ple es va celebrar de forma presencial. A més, es va estrenar la Sala de Plens, així com el nou sistema de microfonia.

Redacció