TOTS 21

Castellvell fa balanç de mandat i aposta per rebaixar la factura de l’aigua a partir de l’any vinent

Imatge de la presentació del balanç de mandat d’aquest vespre. Foto: Tots21

L’equip de govern de l’ajuntament de Castellvell del Camp ha recuperat aquest dimarts el contacte directe amb la ciutadania. Coincidint exactament amb els dos primers anys de mandat, els regidors d’ERC i Ara Castellvell han convocat un ace públic de balanç a la Sala Gran del Casal d’Entitats en format presencial i telemàtic. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha aprofitat per desvetllar, juntament amb la responsable de l’àrea d’Urbanisme, Maria del Mar Barriach, dues actuacions que suposaran tant estalvis com capacitat d’inversió a llarg termini. La primera sorgeix d’haver detectar una gran pèrdua de l’aigua destinada a l’Aleixar (l’aprofitament real no superava el 28%) fruit d’una sectorialització de comptadors. A més d’haver pogut detectar fraus i canonades en mal estat en destí a l’àrea de les urbanitzacions, aquesta mesura ha acabat revertint en favor del poble. Segons sabaté, a partir de l’any vinent Castellvell deixarà de pagar les altes dels comptadors de l’aigua que partia de del terme per ser consumida per l’Aleixar. Tot plegat, fruit d’un acord anterior que curiosament feia pagar al propietari de l’aigua pel consum que en feia un altre i que només el 2019 va generar una factura de 8.000 euros. «No hem de pagar la festa nosaltres», ha deixat anar Sabaté, explicant que la solució ja acordada passa ara per una nova canalització i la instal·lació d’un comptador d’origen -amb la col·laboració de ComAigua- que, a partir de l’1 de gener, permetrà cobrar-ne l’ús al poble veí. Aquesta mesura es combina, entre altres, amb el final enguany de l’amotització de les obres de ComAigua que es repercutien al rebut de l’aigua, i permeten en conjunt l’Ajuntament fer pública la seva aposta «per una lleugera rebaixa» en aquest concepte a partir del 2022.

Solé també ha anunciat que Castellvell ha fet efectiva finalment la sentència judicial que els donava la raó en un litigi de termes amb Almoster. Després que l’alcalde d’aquest darrer consistori «maregés molt la perdiu» per evitar el compliment de la sentència que declara dins de Castellvell 14 parcel·les, ara l’IBI d’aquesta zona -valorat en 15.000 euros- revertirà ja directament a les arques municipals.

Per la seva banda, Josep Carretero i Jordi Fortuny han posat en relleu tant les actuacions dutes a terme en la millora de les instal·lacions esportives (especialment en la zona de les piscines), destacant de pas els treballs que s’estan duent a terme per a crear una escola de patinatge a proposta de diversos pares que doni continuïtat dins del poble a la canalla aficionada al patinatge artístic.

Més enllà de propostes de futur, l’equip de govern ha fet un repàs del grau de compliment de les promeses electorals. Per Sabaté, que no ha rebutjat l’autocrítica reconeixent que «s’han fet errades», el resum passa per assegurar que «un grau importantíssim del nostre programa s’ha complert». I això malgrat l’impacte d’una pandèmia que va ser controlada en tot moment gràcies a l’esforç de la ciutadania, bolcat en actes de solidaritat amb el suport dels serveis municipals. El llistat d’accions fetes s’encetava pocs dies després de prendre possessió «treient a la llum el refugi antiaeri construït l’any 1938». El projecte a llarg termini és habilitar-lo per poder-lo fer visitable, en una actuació que s’hauria de coordinar amb l’asfaltat de la part del carrer de la Sardana corresponent al pati de les antigues escoles.

Alhora, el batlle ha recordat que des de l’ajuntament es van imposar les penalitzacions legalment possibles a l’empresa responsable de l’endarreriment de les obres als carrers, aixi com el compliment d’un dels grans temes electorals com era el no cobrament de constribucions especials tant en el casc urbà com a la resta del terme. Una decisió ferma que es va tirar endavant «malgrat que se’ns va dir que se’ns denunciaria per prevaricació». Alhora, el batlle també ha posat en valor el pla de millora del Puig de Santa Anna (que passa per fomentar-ne el reducte íber amb un centre d’interpretació); la primera convocatòria de pressupostos participatius amb una dotació de 30.000 euros, un capítol d’inversions dotat de 621.000 euros (que contempla la millora de la Font Vella, la remodelació de la Font nova, les càmeres de vigilància, l’adquisició d’un terreny per al futur auditori-teatre) gràcies a un romanent positiu d’1,3 milions; la negociació amb l’Arquebisbat per reconvertir un solar cedit només per a usos públics en habitatges socials; la voluntat de mantenir la Fira de l’Oli així com reformular el Castellvell Music Fest per obrir-lo a ritmes i propostes per a tots els públics; la compra del Celler de Ví a la Cooperativa perquè entri a format part del patrimoni públic, les campanyes de reciclatge iniciades per frenar l’incivisme (amb incorporació de dos agents cívics inclosos); l’asfaltat de diversos carrers del municipi, com ara els de les Arboceres; l’arranjament del camí de la Cabanya i el camí de Pau Casals; la decisió de posr plaques de ceràmica als carrers del nucli antic i el desplegament de la fibra a pràcticament tot el municipi.

En matèria cultural, el regidor de l’àrea, Jordi Jové, va destacar que l’objectiu final és que Castellvell esdevingui el referent cultural del Baix Camp. Per aconseguir-ho, l’equip de govern treballarà per a la creació d’una Àgora Cultural que inclogui un teatre-auditori públic i un espai polivalent per a les entitats.

El govern de Castellvell també s’ha preparat per soterrar les dues torres d’alta tensió que hi ha al terme, a tocar de la Urbanització El Pinar de Reus, per quan la resta d’administracions implicades estiguin en condicions de fer-ho.

J.S.

 

El govern de Castellvell del Camp fa balanç dels dos primers anys de mandat

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, convoca un acte obert a tota la ciutadania per aquest dimarts 15 de juny, a les 19:30h, a la Sala Gran del Casal d’Entitats. Foto: Ajuntament

L’equip de govern de Castellvell del Camp (ERC-Ara Castellvell) ha convocat per aquest dimarts 15 de juny, a les 19:30h, l’acte públic ‘Balanç de dos anys de govern municipal’, que tindrà lloc a la Sala Gran del Casal d’Entitats (c./ Pompeu Fabra, 1). L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, exposarà als veïns i veïnes -amb el suport audiovisual i d’imatges- quines han estat les actuacions més destacades en aquests dos primers anys de mandat i anunciarà les properes inversions i projectes.

Entre les actuacions fetes, l’alcalde recordarà com una de les primeres accions la retirada de les contribucions especials que els veïns havien de pagar per les obres del centre del casc urbà. En l’àmbit de la via pública també s’esmentaran els treballs d’asfaltat sense cost per al veïnat de dues vies importants, com són el carrer Sant Jordi i el carrer Isidre Díaz; la implantació de la fibra òptica a tot el municipi; o la renovació de les tanques de l’avinguda Lluís Companys i de la urbanització La Flor del Camp.

En matèria de medi ambient, cal remarcar la millora del servei de recollida d’escombraries o les campanyes de neteja i de recollida de residus realitzades. El govern de Castellvell també s’ha preparat per soterrar les dues torres d’alta tensió que hi ha al terme, a tocar de la Urbanització El Pinar de Reus, per quan la resta d’administracions implicades estiguin en condicions de fer-ho.

En l’àmbit cultural i patrimonial, el batlle destacarà especialment la localització del refugi de la Guerra Civil i que en el futur esdevindrà un reclam turístic per al municipi. També s’anomenaran altres accions fetes com la inclusió de la biblioteca de Castellvell a la xarxa de lectura pública de Catalunya, l’organització del Castellvell MusicFest i altres activitats culturals en temps de covid.

En l’acte també s’anomenaran aquelles actuacions fetes durant la pandèmia, com ara el suport al comerç local, la creació d’un lloc de treball a la brigada i d’una altra plaça per a la biblioteca; l’obertura de la piscina municipal i el casal d’estiu adaptat a les mesures sanitàries o les diverses accions de voluntariat per part d’entitats, veïnes i veïns del poble.

Acte presencial i en streaming

Per assistir a l’acte caldrà fer la inscripció prèvia a través del web www.castellvelldelcamp.cat , ja que l’aforament és limitat. L’acte també es podrà seguir en directe a través del Facebook de l’Ajuntament.

Redacció

 

Anem cap a Castellvell, a la Papillon!

Una jove balla a la pista de la recordada discoteca Papillon de Castellvell. Foto: Francesca Domingo

La discoteca Papillon de Castellvell del Camp va néixer als anys 70, com altres discoteques de Salou, i va estar a l’altura de les més famoses del territori. Va ser un projecte valent tenint en compte que, aleshores, l’oci sobretot es concentrava a la costa.

El seu propietari era l’Albert Tost, que la va construir on abans hi havia una granja. La Papillon s’omplia en cada sessió. La discoteca obria els divendres, dissabtes i diumenges, i la joventut de Reus hi anava amb cotxe propi, un autobús especial, caminant i fins i tot, en “’auto-stop», que en aquells temps estava de moda fer-ne.

En el seu interior es van formar moltes parelles entre joves de Castellvell i Reus. A l’entrada, a la dreta, hi havia la barra de bar i després, baixant unes escales, et trobaves la pista de ball amb tots els efectes lluminosos, i lògicament el discjòquei. La pista de ball va ser promocionada com “la millor d’Europa”, perquè pujava i baixava enmig del ritme de la música. La Papillon de Castellvell res tenia a veure amb l’homònima de Salou.

Aleshores, Castellvell del Camp estava també de moda ja que molta gent de Reus es comprava una parcel·la i s’hi construïa la casa de cap de setmana. Aquella època coincideix també amb la construcció de la urbanització El Pinar.

Marià Arbonès / Reusdigital / GDDCT

 

Castellvell renova les tanques de l’avinguda President Companys i de La Flor del Camp

L’objectiu principal era substituir les tanques malmeses per donar seguretat a zones com la sortida de l’escola Santa Anna o per delimitar el camp de bitlles. Fotos: Ajuntament

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha finalitzat aquest mes la substitució de les tanques malmeses de l’avinguda President Companys i de la urbanització La Flor del Camp. En total, s’han renovat 665 metres de tanca (365 m a l’avinguda i 300 m a la urbanització), que feia 30 anys que no es canviaven. L’obra, pressupostada el 2020 en 25.587,87 euros, ha estat executada per l’empresa adjudicatària Fitoforestal.

L’objectiu principal de l’actuació era substituir els trams de tanca que estaven molt malmesos i que causaven inseguretat entre els veïns i les veïnes. Per això una de les primeres zones que es va renovar va ser la del tram situat a la sortida del darrera de l’escola Santa Anna, a la part de dalt de l’avinguda President Companys. Cal recordar que aquesta és la sortida que utilitzen els nens i nenes de 3r a 6è d’EGB i l’alumnat que realitza activitats extraesolars.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, s’ha mostrat satisfet per haver pogut completar l’obra: “Calia substituir trams malmesos i que no s’havien canviat des de feia 30 anys. Però sobretot calia garantir la seguretat tant a la sortida de l’escola, com de la urbanització i, a la vegada, també s’havia de delimitar la zona verda on hi ha el camp de bitlles”.

Redacció

 

L’escriptora Monika Escuer presentarà el seu conte ‘El Barato i les sabatilles màgiques’ a Castellvell

La presentació del llibre tindrà lloc el proper divendres 21 de maig (19:30h) a la Sala Gran del Centre de Dia. Foto: Biblioteques.reus

L’escriptora Monika Escuer Ros presentarà el llibre ‘El Barato i les sabatilles màgiques’ (Quorum Llibres) el proper divendres 21 de maig, a les 19:30h, a la Sala Gran del Casal d’Entitats L’Era (Centre de Dia Puig de l’Àliga), al carrer Pompeu Fabra, 1, de Castellvell del Camp. Es tracta del segon volum de la col·lecció ‘Contes màgics de Reus’, iniciada a Quorum per la mateixa autora amb l’Institut Pere Mata, una porta a la ciència (2019).

Un conte tendre i màgic que combina realitat i somni

La Paola només té onze anys, però frisa des de fa molt de temps per calçar-se unes sabatilles de punta i ballar com una gran ballarina. I què millor que les sabatilles de punta d’El Barato, la botiga més màgica de la ciutat de Reus? Una tarda, la Paola se’n va a recollir les sabatilles que la Cori, la propietària d’El Barato, li té reservades.

Després d’esperar força estona, ja que l’establiment sempre està abarrotat de gent que busca els objectes més diversos, divertits o estrambòtics, la Paola cau en una mena de somni que la porta a fer un viatge inesperat al més profund del seu desig.

La presentació també es podrà seguir en directe a través de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

Redacció

 

Castellvell del Camp recull prop de 300 quilos de brossa amb motiu del ‘Let’s Clean Up Europe’

Imatges de la jornada. Fotos: Ajuntament

Coincidint amb la campanya ‘Let’s Clean Up Europe’, un centenar de voluntaris i voluntàries han participat aquest dissabte 8 de maig, al matí, en el segon itinerari ‘Camina i neteja’, organitzat per Icaria Cooperativa i l’Ajuntament de Castellvell del Camp. La ruta s’ha iniciat, a les 09:30h, al centre del poble i ha finalitzat al Puig de l’Àliga. A final de la jornada de neteja s’havien recollit prop de 300 quilos de brossa.

El voluntariat s’ha dividit en tres grups, per evitar aglomeracions, que han fet tres rutes per l’entorn del poble fins arribar al Puig de l’Àliga. Mentre feien el recorregut recollien els residus i deixalles que es trobaven pel camí, amb l’objectiu de denunciar “tota la gent incívica que vol gaudir del paisatge però que també el volen embrutar”, perquè com diu la dita “no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta”.

‘Embrutes o recicles’

Aquesta és la segona edició del ‘Camina i neteja’ que es fa per netejar el municipi. Es tracta d’una de les accions que formen part del projecte ‘Embrutes o recicles’, creat conjuntament per l’Ajuntament de Castellvell del Camp i Icaria Cooperativa.

Let’s Clean Up Europe

L’activitat s’emmarca dins la setmana europea de la prevenció de residus i de la campanya ‘Let’s Clean Up Europe’, una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc…

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp convoca els primers Pressupostos Participatius

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha fet públiques les bases reguladores dels Pressupostos Participatius 2021-2022, els primers de la història del municipi. La dotació pressupostària, per un valor de 30.000 euros, es consignarà en el capítol 6 del pressupost d’inversions del 2022. Tots els ciutadans i ciutadanes empadronats a Castellvell del Camp, majors de 16 anys, i les entitats amb seu social al municipi podran participar en el procés de presentació de propostes, de l’1 al 30 de juny del 2021. Les propostes admeses es posaran a votació popular, el novembre del 2021, i els projectes escollits s’incorporaran al pressupost del 2022 per a la seva execució.

Les propostes

Les propostes es podran presentar presencialment a l’oficina d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Castellvell del Camp o electrònicament, abans del 30 de juny del 2021, mitjançant sol·licitud a través del web municipal www.castellvelldelcamp.cat. Cada persona o entitat podrà presentar un màxim de dues propostes.

Les idees presentades hauran de ser propostes d’inversió i el seu pressupost no podrà ser superior a 30.000 euros (IVA inclòs) i que no comprometin el pressupost d’altres anys. Aquestes hauran de ser de competència municipal i sobre béns de propietat municipal. Alhora, les propostes hauran de ser viables tècnicament i econòmicament, amb un cost de manteniment sostenible i que es puguin executar en l’exercici del 2022. Els projectes no suposaran la contractació de nou personal i hauran de ser inclusius, socialment equitatius i sostenibles ambientalment, amb visió col·lectiva i d’interès general.

L’Ajuntament realitzarà aquest mes de maig una campanya de comunicació que inclourà la presentació pública del procés de Pressupostos Participatius mitjançant sessions informatives, l’edició de material gràfic, informació a través de la pàgina web municipal, la plataforma eBando, les xarxes socials i altres instruments.

Els òrgans del procés

L’Ajuntament ha creat la Comissió d’impuls i seguiment dels Pressupostos Participatius, presidida per l’alcalde i formada per un representant de cada grup municipal, amb l’assistència dels membres de la Comissió tècnica. Es convocarà i/o serà informada de totes les fases al llarg del procés.

Pel que fa a la Comissió Tècnica, estarà formada per tècnics de les diferents àrees de l’Ajuntament: arquitecte, arquitecte tècnic, tècnic de l’àrea d’Hisenda i tècnic de l’àrea de secretaria. La seva principal funció serà assessorar sobre la viabilitat legal, tècnica i econòmica de les propostes presentades per la ciutadania i en farà un seguiment de l’execució.

Declaracions de l’alcalde de Castellvell, Josep Manuel Sabaté:

Redacció

 

Castellvell aprova destinar més de 500.000 euros del romanent de tresoreria a inversions

Imatge de la sessió plenària virtual celebrada aquest dimecres

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha provat en sessió plenària destinar 621.000 euros del romanent de tresoreria de l’exercici fiscal de 2020 -que suma un total de 1.316.880,10 €- a inversions i a exugar part del crèdit. La gran novetat és que el gruix dels diners, 521.000 euros- anirà destinat a inversions, tal com permet ara la nova legislació estatal. El ple ha aprovat, tècnicament, de manera inicial una modificació de crèdit en la modalitat de crèdit extraordinari-suplement de crèdit. El punt de l’ordre del dia ha estat aprovat amb set vots a favor -ERC, Ara Castellvell, que formen el govern, i PSC, a l’oposició- i quatre abstencions -de Junts x Castellvell, a l’oposició-.

Aquesta partida permetrà ‘efectuar millores en urbanitzacions, al centre del poble, en parcs infantils i en temes culturals, a la vegada que cobrir una part del crèdit bancari que tenim concertat’, ha destacat l’alcalde, Josep Manel Sabaté. El mandatari municipal ha subratllat al respecte que ‘abans d’acabar el mandat estarà eixugat el deute municipal. Estem pagant cada any 235.000 euros, i enguany se li sumaran 100.000 euros més’.

L’acord general per a usar el romanent en determinades inversions havia estat tractat en una anterior Junta de Portaveus. Només s’ha desmarcat de la unanimitat Junts x Castellvell, ja que s’ha mostrat en desacord amb l’obra de millora d’un tram del camí de l’ermita. La seva portaveu, Gemma Pahi, considera que es malmetria l’entorn natural. L’alcalde ha respost que el tema està obert a debat i es buscarà la millor opció.

Les principals inversions que es faran a partir del romanent seran les següents:

Millora de la Font Vella:

Degut al estat en que es troba la Font Vella després de molts anys sense fer inversions, es faran actuacions per millorar l’entorn i deixar-lo en condicions per poder gaudir d’un espai considerat entranyable al poble. Es considera urgent perquè es troba en mal estat de conservació i pot suposar un perill per als usuaris. El cost de l’actuació és de 25.000,00 €

Remodelació de la Font nova:

Tant el parc de la Font nova com (i principalment) el parc dels costat de la llar d’infants fa molts anys que no es renoven, els jocs infantils que els integren estan fets malbé, ‘necessiten un manteniment exhaustiu i suposen fins i tot un perill per als usuaris’, destaca l’expedient. La porta del Parc de la Font Nova està completament trencada i la seva disposició amb una vorera molt estreta dificulta el pas d’un cotxet de nadons. L’equip de govern considera ‘indispensable’ fer una canvi total d’aquestes joguines, eixamplar la vorera de la Font Nova i proveir-la de terra de seguretat. El cost de l’actuació és de 19.630,53 €.

Terreny:

Des de fa molt temps el municipi de Castellvell del Camp té la necessitat de comptar amb un espai gran, tipus auditori-teatre, on es puguin encabir totes les activitats o esdeveniments culturals que hi tenen lloc. Actualment ha sortit l’oportunitat de comprar un terreny que fa façana amb el carrer Joan Maragall, ‘que per la seva situació, superfície i preu de venda resulta idoni per poder construir aquest auditori-teatre’, destaca l’equi de govern. El cost de l’actuació és de 60.000,00 €.

Càmeres de vigilància:

Degut a l’increment de robatoris ‘i falta de civisme’ en tota la població i la impossibilitat de col·locar càmeres de vigilància per no tenir policia municipal, es jutga convenient la col·locació de càmeres lectores de matricules per a facilitar la feina d’investigació als mossos d’esquadra i que serveixi de dissuasió a l’hora de fer actes delictius. El cost de l’actuació és de 95.000,00 €.

Llums solars Camí Ample:

Es volen instal·lar dues faroles solars al Camí Ample. La zona encara no està desenvolupada i l’enllumenat definitiu va a càrrec del constructor que urbanitzi però és un lloc de molt de trànsit, tant amb cotxe com a peu i la col·locació dels llums ‘és urgent’, perquè des de molt temps ‘que la falta de llum fa que la via sigui perillosa per a la circulació i per a la seguretat ciutadana. El cost de l’actuació és de 5.385,00 €.

Col·locació de planxa de formigó a l’Ermita de Santa Anna:

Aquesta actuació es motiva per la situació actual d’irregularitat a la sortida de l’ Ermita just al baixar les escales i que permetrà disposar d’una zona de trànsit més regular així com també millorar l’accessibilitat i també la col·locació d’escenaris a nivell durant les festes d’estiu. Aquesta era una actuació que ja s’havia plantejat en ocasions anteriors i que ara es prioritza en constatar també un augment considerable de visitants i d’activitat fonamentalment durant primavera i estiu. El cost de l’actuació és de 13.611,50€.

Remodelació dels vestidors de la piscina i pista poliesportiva:
Els equipaments esportius (piscina i pista poliesportiva) es troben en mal estat, amb portes de ferro de la pista ratllades, parets dels vestuaris de la pista que pràcticament ha caigut tota la pintura, portes dels vestuaris de la pista ratllades o sostre dels vestuaris de la pista massa alts, amb pèrdua energètica. L’actuació té un cost de 38.715,14 €.

Millora del ferm de diferents carrers del municipi:

Degut a la falta d’actuacions a diferents llocs del nostre poble, s’ha pressupostat unes actuacions de millora a diferents llocs. Es tracta d’enquitranats, arranjaments i millores de zones en mal estat que dia rera dia es malmeten més i com més s’endarrereixi la millora, apart de la inseguretat a la circulació que això suposa, més costosa serà la seva execució. Cost de l’actuació: 39.885,00 €.

Canvi lluminàries VSAD a Leds al SAU 2:

Des de la regidoria d’Urbanisme es creu necessari millorar l’enllumenat públic i l’eficiència energètica mitjançant la instal·lació de tecnologia Led al SAU 2. Aquesta renovació millorarà l’actual rendiment, suposarà un estalvi energètic importat a més d’assolir un dels objectius descrits en el PAES (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible) que va aprovar el Ple de l’Ajuntament de Castellvell del Camp de 19 de juliol de 2016 pel qual la Diputació de Tarragona atorga subvencions anualment. Cost de l’actuació: 34.000,00 €.

Com a suplement de crèdit, es faran aquestes actuacions:

Increment de manteniment via publica:

Les voreres de moltes parts del pobles es troben en mal estat pel pas del temps, les arrels dels arbres, obres etc. que suposen un perill pels vianants.
Habitualment aquestes reparacions les realitza la brigada municipal però com que n’hi ha molts metres a fer, si ho realitza la brigada es quedarien altres actuacions com poda, neteja de jardins i zones verdes, manteniment de mobiliari urbà etc. que no es podria realitzar, per tant es vol contractar empreses que facin aquesta feina. Cost de l’actuació: 15.000,00 €.

Projectes i altres treballs tècnics:

Arran de la modificació de crèdit per crèdit extraordinari i suplement de crèdit es volen realitzat enguany un seguit d’obres i subministrament que requeriran de la redacció de projectes i de plecs de clàusules tècniques que l’ajuntament no té capacitat d’assumir amb el personal actual per tant haurà d’externalitzar aquests treballs al el cost que això suposa i que no estava previst en el pressupost actual. Cost del servei: 30.000,00 €.

Suport a publicacions d’interès local:

De forma conjunta amb la celebració del desè aniversari del traspàs de Ramon Amigó i en el marc dels actes que es celebraran, es proposa la reedició de l’ obra esmentada que compta amb el permís dels hereus i de l’Associació d’Estudis Reusencs. Aquesta obra, que es va publicar per primera vegada l’any 1968, està actualment exhaurida i és una obra d’importància cabdal per Castellvell ja que recollirà els treballs originals i les correccions fetes pel mateix autor abans de la seva mort amb la transcripció fonètica de les entrades recollides de fonts orals i els mapes originals corresponents. En el marc de l’Antropologia cultural i social de Castellvell és una obra de referència. Cost de l’actuació: 3.500,00 €.

Adequació del parc de Castellmoster:

Degut que en aquest moments no hi ha una zona lúdica per a jocs infantils i de descans familiar a Castellmoster i després de la petició durant anys dels veïns per a que es fes, tenim la necessitat de fer una actuació de millora del mal estat en que es troba actualment. Cost de l’actuació: 13.000,00 €.

Obres de remodelació nucli antic. Factura Agrovial:

Durant els exercicis 2019 i 2020 s’han realitzat obres de remodelació dels carrers i de substitució dels serveis als carrers del nucli antic.
Del projecte original s’han hagut de realitzar un seguit de treballs de la xarxa elèctrica que no estaven previstos en el projecte cosa que ha generat una despesa no prevista. El constructor ha emès una factura per un import de 13.017,24 € que no es pot imputar al pressupost per no disposar de crèdit suficient i adequat. És per això que s’ha d’incloure aquest crèdit en el pressupost actual a fi de poder fer front a les obligacions derivades de la factura. Cost: 13.017,24 €.

Treballs de condicionament i obertura accés refugi antiaeri carrer Sant Jaume:

Des de la seva localització el juny de 2019 i tot i el parèntesi imposat per la COVID, s’han anat fent actuacions d’estudi de la situació del refugi antiaeri en tot el seu tram i determinar les actuacions necessàries de cara a la seva consolidació i fer-lo accessible a visites i que pugui formar part del patrimoni històric de Castellvell.

En aquest sentit s’ha pogut determinar tot el seu trajecte subterrani i la possibilitat de l’obertura d’una porta a l’alçada del carrer mediterrani que es podria obrir al pati del casal d’entitats. Aquesta porta facilitaria l’accés a la galeria per la rehabilitació i consolidació millorant també la seguretat de les obres al disposar ja de dues sortides -aquesta com a principal i la del carrer sant Jaume com a secundària-. Aquesta actuació també permet iniciar actuacions que podrien ser susceptibles de finançar-se mitjançant subvencions per part dels organismes adients. Cost de l’actuació: 50.000,00 €.

Amortització extraordinària de préstec:

L’Ajuntament de Castellvell del Camp té actualment un deute 644.335,50 € i enguany haurà d’abonar més de 12.000,00 € en interessos d’aquests préstecs. Atès que es disposa d’una tresoreria important i el resultat de la liquidació del pressupost del 2020 va donar com a resultat un romanent de tresoreria d’ 1.316.880,10 €. Per això es creu convenient realitzar una amortització anticipada de 100.000,00 € del préstec.

Totes aquestes despeses que pugen a 621.854,90 € es finançaran amb romanent de tresoreria per a despeses generals doncs la liquidació del pressupost de l’exercici 2020 va donar com a resultat un romanent de tresoreria d’1.316.880,10 € dels quals se n’han utilitzat 92.416,62 € per
incorporar els romanents de crèdit. Tot i així el saldo resultant és de 1.224.463,90 €. L’execució d’aquest expedient suposarà un cost del 50,78% del romanent de tresoreria.

Altres acords

El Ple també va acordar per unanimitat la imposició de penalitats a l’empresa contractista Agrovial SL, per valor de 23.041 euros, per la demora en l’execució de les obres de renovació de serveis i pavimentació al nucli antic de Castellvell.

També es va aprovar, amb el suport de tots els grups, el conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Ajuntament de Castellvell del Camp per a la realització del programa ‘Treball i Formació 2020 línia joves’, que ocuparà 6 joves tutelats o ex-tutelats, de 17 a 21 anys, i la contractació d’un coordinador per a fer treballs forestals al municipi.

El plenari també va aprovar per unanimitat el conveni per a la cessió gratuïta d’un rentavaixella a l’Associació de Mares i Pares d’alumnes (AMPA) del CEIP Santa Anna.

Jaume Garcia

 

El Conte del Lluert i un mercat d’intercanvi de llibres, en un Sant Jordi a l’aire lliure a Castellvell

Imatge d’arxiu de dues publicacions històriques locals editades anys enrere. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ja té perfilats els actes de Sant Jordi. Les activitats seran a l’aire lliure per poder-ne gaudir amb mes seguretat, destaca a Tots21 el regidor de Cultura, Jordi Jové. I el lloc escollit es fonamentalment el Parc de les Oliveres.

‘Per una banda, com l’any anterior, es farà la presentació de l’edició d’enguany del Conte del Lluert i qui vulgui el podrà adquirir i signat per l’autora i la il·lustradora. L’acte tindrà lloc a les 5 de la tarda del dia 23. També proposem, a iniciativa de la Biblioteca i l’Ateneu, un «Flea Market», d’11 a 14 hores i a la plaça Jacint Verdaguer i de 16 a 19 al parc de les Oliveres, a través del qual poder realitzar intercanvi de llibres tant de novel·la, poesia i literatura infantil’. Durant la setmana posterior, s’acceptaran intercanvis i donacions a la Biblioteca Municipal.

Després de Sant Jordi també tindran lloc presentacions de llibres d’autors/es locals per tal de donar a conèixer la seva producció als castellvellencs i castellvellenques.

Redacció

 

Primera acció dels agents comunitaris de Castellvell: el 17-A, primera edició de l’itinerari ‘Camina i neteja’

Una imatge de Castellvell. Foto: femturisme.cat

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha contractat dos agents comunitaris a través de la cooperativa ICÀRIA per tal de dinamitzar dos sectors clau: el social i el mediambiental. En el segon cas, l’agent es dedica a l’estudi de les mancances que en aquest camp té Castellvell, començant per la situació del residus domèstics i el reciclatge al municipi, segons ha explicat a Tots21 el regidor de Joventut, Jordi Fortuny. ‘El següent pas serà l’estudi de l’estat de les bateries de contenidors del municipi per si és necessari fer modificacions’, ha destacat.

Un punt afegit de la tasca de l’agent és la de proposar activitats concretes a realitzar al municipi, i d’aquesta manera, aquest cap de setmana es viurà la primera. Així, Castellvell del Camp viurà el proper dissabte, 17 d’abril, la primera edició de l’itinerari ‘Camina i neteja’. ‘El reciclatge és important, però mantenir nets els carrers, camins i també el paisatge. L’Ajuntament anima els vilatans a mantenir un Castellvell més net’, ha destacat Fortuny. Fins ara hi ha 25 persones inscrites i es podria arribar a la quarantena. ‘Seguirem els protocols de la covid, amb ús de gel hidroalcohòlic, ús de guants i sortides amb grups bombolla’, subratlla Fortuny.

Concretant, el pròxim dissabte 17 d’abril, a les 9:30 h., s’anima la ciutadania a fer una activitat familiar des del centre del poble fins a El Salt, un entorn natural de camí a l’Aleixar, per anar recollint tota la brossa que es trobi pel camí. S’hi pot assistir en família, amb amics, sols, amb el gos… Abans de començar la caminada hi haurà un esmorzar. La trobada serà davant la parada d’autobús del poble. A les 10 h començarà la sortida Castellvell – El Salt – Castellvell. I en finalitzar es farà un acte da cloenda.

De retorn, la brossa recollida serà lliurada als contenidors o a la deixalleria.

Quin és l’objectiu de la ruta? ‘Deixar net el camí per on passem i gaudir amb els teus i del dia’, subratlla el regidor.

En aquest enllaç pots fer la incripció.

 

‘La Passió’ es representarà al teatre de l’Orfeó Reusenc

Un text clàssic, un muntatge àgil i modern, una visió més íntima i un espectacle en petit format. Aquestes són les premisses que té la companyia La Teatr’Era de Castellvell per representar un clàssic religiós i cultural com és La Passió a l’Orfeó Reusenc , amb direcció i adaptació de Jordi Mateu intercalant fragments de tres grans passions de casa nostra:

  • La Passió d’Ulldecona de Jaume Vidal i Alcover
  • La Passió d’Olesa de Joan Povill i Adserà
  • La Passió d’Esparreguera de Ramon Torruella i Satorra

La Passió de la companyia La Teatr’Era posa en valor el gran patrimoni cultural que tenim i homenatja les 3 clàssiques Passions catalanes en un sol espectacle. És una representació en petit format amb un muntatge innovador i una història més íntima. La posada en escena és àgil i moderna amb un ritme cinematogràfic.

La Teatr’Era volen dedicar les funcions d’aquesta temporada a la memòria de la Maria del Carme Baldrís, una de les actrius que formava part d’aquest projecte.

PREU ENTRADES: 8€ socis / 10€ no socis

DIA: DIUMENGE 28 DE MARÇ

HORA: 18:00 H

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell, compromès amb el soterrament definitu de les torres d’electricitat del Pinar

Imatge d’una de les pancartes que poblen la urbanització. Al fons, una de les torres del terme de Castellvell. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Castellvell del Camp està compromès amb ‘el soterrament definitiu’ de la línia d’alta tensió que travessa des dels anys 70 la Urbanització El Pinar, ‘i que es faci el més aviat possible’, un problema endèmic que afecta dos termes municipals, els de Castellvell i el de Reus, i que ara ha revitalitzar amb l’impuls donat des de Castellvell i des de l’Associació de Veïns. Així ho ha declarat l’alcalde de Castellvell, Josep Manel Sabaté, a Tots21.

La imatge icònica del conflicte la dóna un pobre avellaner que ha tingut la valentia de créixer dins el parterres senyalitzats on se situa una de les torres. ‘La urbanització va ser construïda a inicis dels anys 70 en un lloc il.legal, sota unes línies d’alta tensió, segons la mateixa legislació franquista de 1966’, han subratllat al seu torn el tinent d’alcalde i regidor de Salut de Castellvell, Jordi Jové, i el tinent d’alcalde Jordi Fortuny.  ‘En l’any 2002, una resolució del Parlament instava a soterrar totes les línies elèctriques possibles. Es va fer així en gairebé totes les que hi havia, però no en aquesta’.

El consistori ha donat impuls en aquest nou mandat a la petició de soterrament, amb l’afegit que en el projecte que ja existia no es contemplava el soterrament d’una de les torres que són en terme de Castellvell. ‘Volem que també se soterri i que no quedi a la vista com a suport d’altres torres’, ha afegit Jové.

El consistori de Castellvell porta aquest mandat reunint-se amb responsables del Department d’Economia de la Generalitat i de l’Institut Català de l’Energia, a la vegada que s’ha reunit amb la presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ‘que s’ha compromès a afrontar el tema i s’hi ha mostrat molt interessada’, ha subratllat Jové.

Els veïns, per la seva part, han iniciat una campanya reclamant el soterrament penjant unes visibles pancartes a les façanes i balcons de les seves vivendes amb el lema: ‘Prou torres. Prou de promeses’.

El conjunt suma set torres en aquesta avinguda, que comparteixen els dos municipis. A Reus, l’avinguda s’anomena de les Torres i a Castellvell, avinguda President Companys. A Reus hi ha sis torres al seu terme i a Castellvell, dues, tot i que una d’elles la comparteix amb Reus, on fa la partió del límit.

Un avellaner, sota una de les torres d’alta tensió. Foto: Tots21

La qüestió és que els ajuntaments de Reus i Castellvell, Endesa i l’ICAEN van signar un conveni en 2006 destinat al soterrament d’una tram de la línia a 110Kv Reus-Valls i Reus-Serós, que inclou el soterrament de sis de les torres, conveni refermat amb un altre de 2010, però que degut a la crisi no es va poder executar en desestimar-lo Reus i la Generalitat. Castellvell vol que es reprengui, ara bé, incloent-hi el soterrament de la torre número 7.

‘En 2010, el projecte costava 3,7 milions d’euros, dels quals Reus se’n faria càrrec d’1,1 milions; l’ICAEN, 2,9 milions; Castellvell, 94.000, i Endesa, 132.000. L’any 2012, l’alcalde de Reus comunicà per carta als veïns que el tema estava molt avançat però posteriormente en plena crisi va haver de destinar el pressupost a altres finalitats. Quan es va parlar amb l’ICAEN tampoc disposava de diners. El tema va caure en l’oblit’, afirma Jové. En 2020, amb l’empenta institucional feta per l’Ajuntament de Castellvell, la Generalitat s’estava movent per cercar partides plurianuals per desencallar el projecte en els propers anys. Ara caldrà actualitzar el conveni, que s’inclogui la torre 7 i s’actualitzin costos i treballs

L’Ajuntament de Castellvell va vendre un solar per poder disposar de diners al seu moment i ara ‘està en total disposició de fer el mateix i afrontar el cost superior de soterrar el nostre tram, també la torre 7’, subratllen l’alcalde i el tinent d’alcalde.

Jové, metge de professió, vol destacar especialment que sempre hi ha hagut la sospita que l’exposició continuada a les línies d’alta tensió en zona habitada, com és aquest cas, es relacionen amb patología. Cada cop més es relacionen simptomes de sensibilització com fatiga crónica, migranyes freqüents problemas de concentració, insomni i potser d’altres més greus però de les que no tenim demostració causa efecte hores d’ara

Redacció

 

Castellvell comença a vacunar contra la covid-19

Imatge del consultori mèdic de Castellvell. Foto: Tots21

Castellvell del Camp ja té vacunes anticovid. El senyor Guillermo, el castellvellenc més gran, ha estat el primer vacunat a la vila. A partir d’aquí, l’equip d’Infermeria ha vacunat aquest dijous pacients d’atenció domiciliària. ‘El procediment és feixuc ja que les vacunes s’han de transportar a peu però s’ha pogut extreure amb escreix les dosis corresponents de cada vial’, ha explicat a Tots21 el tinent d’alcalde i regidor de Comunicació, Jordi Jové.

Tanmateix avui s’ha procedit a la vacunació al CAP de pacients majors de 80 anys. S’ha utilitzat la vacuna de Pfizer i per tal de ser més operatius s’ha optat per administrar la vacuna dins del vehicle. Aixè es facilita en disposar davant del centre d’una carpa i d’una zona d’aparcament tancada, que permet l’espera preventiva de 15 minuts després de l’administració.

‘En les properes setmanes esperem concloure la vacunació en aquest col·lectiu, ja que tot depèn de la disponibilitat de vacunes, i poder iniciar la vacunació a la resta de la població’, ha subratllat Jové.

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Dos detinguts a Castellvell després de gravar-se anant a votar sense mascareta i mostrar-se agressius davant els Mossos

Imatge de la jornada electoral a Castevell del Camp, que més enllà d’aquest incidents ha transcorregut amb total normalitat. Foto: Protecció Civil Castellvell del Camp

L’accident més remarcable succeït al Camp de Tarragona aquest diumenge s’ha viscut a Castellvell del Camp. Dos joves de 24 anys s’han tret la mascareta a l’hora d’anar a votar -cap a les 13.30 hores- al col·legi de l’Associació de Gent Gran L’Era, mentre s’anaven filmant entre ells amb la intenció de fer escarni i traient pit de la seva ‘heroïcitat’. La situació ha arribat al punt que ha requerit la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que han procedit a la seva detenció després que mostressin una actitud agressiva amb els càrrecs d’atemptat i desobediència a agents de l’autoritat.

Redacció

 

El castellvellenc Marc Figuerola guanya el Concurs de Narrativa Lliure El Portal

Un moment de l’anunci virtual dels guanyadors.

Castellvell del Camp ha fet públic el dia de sant Vicenç -com toca- el nom dels guanyadors del Concurs de Narrativa Lliure en català el Portal. El jurat ha fet la seva valoració a partir de la lectura de tots els treballs i ha emès el següent veredicte:

El primer premi, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada “Kadykchan, la cara oculta d’una ciutat”, de l’autor amb pseudònim “Mr. Kaplan”, que correspon al castellvellenc Marc Figuerola. Es destaca la seva originalitat i les dosis d’intriga. L’autor, al seu torn, ha intervingut en l’acte subratllant que l’obra ha estat ambientada a Rússia, seguint pistes agafades de sèries de televisió, però amb una trama original.

Accèssit dotat amb 200 euros a la narració titulada “Anàlisi final”, de l’autor amb pseudònim “Carles Domènech”, que correspon a Albert Garcia, de Barcelona. El jurat ha destacat el seu humor negre, el fet de qüestionar-se les situacions que es plantegen i estar redactat amb diàlegs trepidants.

El jurat ha estat format per Daniel Llevat, Ester Garcia i Maria Dolors Garcia. Ha destacat en l’acta la ‘molt bona qualitat dels treballs premiats’ i ha encoratjat els participants a perseverar en el camp literari. Donada la situació de pandèmia, es comunicarà la forma de fer efectiu el lliurament.

Es tracta de la setena edició del Concurs de Narrativa Lliure. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha subratllat que el lliurament s’ha hagut de fer telemàticament. L’acte se solia celebrar a Cal Barantxó. Cada cop, la participació és més nodrida, i 15 han estat les obres presentades enguay. El regidor de Cultura, Jordi Jové, destacava que un 25% dels participants ‘han estat d’autors joves de Castellvell. Veiem que hi ha una generació nova que s’estima la literatura, futurs membres del Club del Lector’.

Redacció

 

Àngel Òdena, gran estrella del Concert de Nadal de Castellvell, que no es rendeix a la pandèmia

Cartell del concert

Aquest diumenge 3 de gener a les 19:00 hores, arriba un clàssic d’aquestes dates, el Concert de Nadal a Castellvell del Camp, que arriba a la XXIIena edició i tindrà com a marc l’església de Sant Vicenç, l’escenari habitual. Organitzat per l’Ajuntament i per Aurea Sonora, ho fa de la mà del baríton tarragoní de projecció internacional Àngel Òdena, que actuarà amb l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, amb Raúl García de violí-solista i director-concertino.

D’aquesta manera Òdena repeteix en un escenari mig any després d’haver-hi actuat, en un concert d’estiu de la primera edició del Castellvell Music Fest que va suposar un gran èxit i fou la seva primera actuació a les nostres comarques en l’any de la pandèmia. Es podran escoltar peces de Txaikovski, Bach, Elgar, Mozart, Bellini, Toldrà i un repertori de cançons de Nadal. I hi haurà una novetat que ens comenta el regidor de Cultura, Jordi Jové, per respectar les mesures de seguretat: no actuaran instruments de vent, només de corda, i els instrumentistes duran mascareta, menys Òdena, lògicament.

‘L’aforament es reduirà a la meitat, amb un topall de 90 persones, i intentarem que es pugui emetre el mateix dia per streaming, donat l’interès que el concert està despertant’, destaca Jové.

Per poder-hi assistir, l’organització demana que contacteu amb el telèfon 630 742 613 o al correu info@arsaureasonora.org, per fer-vos amb  la inscripció i assignar-vos localitat per les mesures sanitàries de seguretat.

Redacció

 

Castellvell segueix capdavanter en innovació: enguany, la Banya es podrà pagar per Bizum

Aquest any, per culpa de la pandèmia, no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuits a la brasa als carrers del poble. Foto: Cedida

‘La pandèmia ens ha trastocat molts plans’, explica a Tots21 el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell, Jordi Jové. Tot i això, ‘ens ha donat l’oportunitat de reinventar-nos i adaptar-nos als nous temps, comunicacions i feina telemàtica, vídeo-consultes entre metges i pacients, etc’.

La tecnologia ha arribat també a la tradicional Festa de la Banya. Aquesta tradició és un record de les tradicionals disputes entre Reus i Castellvell i te el seu origen en els “Bans” dits també “Banyes” o “penes” que les autoritats de Reus feien pagar com a càstig a les múltiples rebel·lies dels castellvellencs (10 lliures el 1510 per tenir més bestiar del permès per exemple)

Cal recordar que fins 1854 el terme de Castellvell començava al Portal i els Masets (Carrer Sant Pau, Sant Vicens i Sant Jaume), la Font Vella i Santa Anna pertanyien a Reus (unes 57 cases l’any 1840, o sigui uns 250 habitants). L’any 1854 amb la independència se suposa que de forma alegre, els castellvellencs comencen a “cobra la Banya” als reusencs que volien travessar el poble. Sense estipular cap quantitat i a canvi de la donació es convidava a menjar i beure. Aquesta tradició desapareix l’any 1932 i no es recupera fins 1984.

Aquest any, degut a la pandèmia, l’Ajuntament ha informat a Tots 21 que ‘no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuites a la brasa als carrers del poble’. Però no per això volen trencar l’esperit de la festa que és “fer pagar” per passar pel poble els centenars de reusencs que ho fan cada dia. ‘Per això hem habilitat la possibilitat de fer un Bizum a tots aquells que amb bona voluntat vulguin col·laborar amb aquest poble que tant els ajuda a fer salut, baixar el colesterol i a fer running’, subratlla Jové.

Al final de l’article trobareu un link i un codi QR que us portarà a la pàgina on hi ha les instruccions per poder fer-ho. Si amb el codi no hi accediu bé, a sota hi ha el link. Recordeu que si al fer el Bizum cliqueu el boto de “Donació” us la podreu desgravar d’hisenda en la propera declaració. Aquí teniu l’accés:

https://dearphones.com/banyaCastellvell

 

 

 

L’Ajuntament de Castellvell aprova un pressupost de 2021 que puja a 2,4 MEU

Imatge del ple virtual celebrat per l’Ajuntament de Castellvell

El ple de l’Ajuntament de Castellvell, celebrat novament de manera telemàtica, va aprovar dimecres passat el pressupost municipal de l’any vinent, que puja a 2,4 milions d’euros. El pressupost va ser substanciat amb sis vots a favor -ERC i Ara Castellvell-, 4 en contra -Junts x Castellvell- i una abstenció, la del PSC. El document preveu una partida de 373.000 euros per a inversions i uns ingressos en subvencions de 180.000 euros.

L’oposició de Junts va votar en contra ‘perquè no hem pogut participar en la seva elaboració i volem que l’any que ve se’ns tingui en compte ja que és l’expedient més important que s’aprova durant l’any a l’Ajuntament’, va destacar la seva portaveu, Gemma Pahí. Al seu torn, el portaveu dels socialistes, Pere Carrasco, va argumentar la seva abstenció al.legant que ‘és necessària alguna partida destinada a lluitar contra la covid’. Carrasco subratllà que les inversions que farà l’Ajuntament ‘són importants, i ho és que es destinin a millores a les urbanitzacions’, però mostrà el seu desacord en el repartiment: ‘Alguna urbanització s’ha quedat sense inversió’, afirmà.

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, respongué la representant de Junts ‘celebrant la seva petició ja que fa vuit anys nosaltres érem a l’oposició i no podíem dir la nostra al pressupost, i en vuit anys no ens van preguntar ni tan sol si necesitàvem un llapis’. En aquest mandat s’ha posat en marxa la Junta de portaveus.

Sabaté respongué també el portaveu socialista recordant que ‘no hi ha manera de concedir ajuts -directes- als autònoms i professionals per la covid’ perquè la llei ho prohibeix, per la qual cosa l’Ajuntament buscarà solucions, com l’actual campanya comercial, de manera ‘que farem tot el possible per ajudar la ciutadania’. Anuncià que hi haurà més campanyes que afavoreixen els comerços i professionals de Castellvell.

Sobre les urbanitzacions, Sabaté assegurà que l’Ajuntament va parlar amb els seus representants ‘i al pressupost hem prioritzat el que ens han demanat. No hi ha hagut prioritat sobre ningú’. L’alcalde es comprometé que en acabar l’actual mandat s’hauran fet actuacions de millora a totes les urbanitzacions del municipi.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Sanitat, Gent Gran i Serveis Socials, Jordi Jové, intervingué per destacar que el consistori usarà el romanent de tresoreria que es generi enguany ‘per fer inversions’, ara que ho permet la legislació. Jové també destacà que sobre la covid ‘haurem d’afrontar el descens d’ingressos als negocis, al comerç, a la restauració, amb afectacions als treballadors i a la societat’. El consistori ‘pot ajudar -de manera directa- amb aliments, amb les necessitats bàsiques, i els regidors i regidors han fet aportacions a títol individual’. Jové afirmà que la situació ideal ‘seria que les ajudes europees i de la Generalitat es canalitzin a través dels ajuntaments perquè són els que coneixen les necessitats del seu municipi’.

D’altra banda, el ple va donar el vist-i-plau unànime a un manifest del Consell Esportius de Catalunya per declarar l’esport bé de primera necessitat. Altrament, el regidor de Cultura anuncià que la famosa festa de la Banya se celebrarà ni que sigui de manera virtual. No podrà organitzar-se, però, la tradicional trobada de Nadal entre els regidors i els treballadors del consistori per la situació de la pandèmia.

Jaume Garcia

 

Comença la programació de Nadal i Reis de Castellvell

Detall de la il.luminació nadalenca de Castellvell. Foto: Cedida

Després que divendres passat, 11 de desembre, es procedís a l’encesa confinada dels llums de Nadal, comença el calendari d’activitats nadalenques a Castellvell del Camp. I ho fa amb campanyes de promoció comercial, un vermut solidari per la Marató de TV3, el tradicional Concert de Nadal -pendent de l’evolució de la pandèmia- i els actes litúrgics i al voltant de Ses Majestat els Reis d’Orient.

A continuacio us oferim el programa complert:

 

Del 2 de desembe al 8 de gener de 2021
COMPRAR A CASTELLVELL PER NADAL, TÉ PREMI
Campanya nadalenca per impulsar el consum en els comerços locals. Pots guanyar un dels tres xecs regal de 200 euros per gastar en qualsevol comerç local. El sorteig es farà el 12 de gener. Des del 2 de desembre fins al pròxim 8 de gener de 2021, per cada compra superior a 5 euros en els establiments col·laboradors, rebràs un tiquet que et podria donar una alegria!

T’imagines poder sopar gratis en un dels restaurants, omplir gratis el carro de la compra, reparar el cotxe al taller, fer-te un bon canvi d’imatge a la perruqueria, fer el cafè i esmorzar… o qualsevol altra cosa? Doncs ara és possible fomentant el comerç local.

El 20 de desembre
VERMUT SOLIDARI PER L A MARATÓ DE T V3
Aquest any La Marató de TV3 està destinada a la COVID-19, i per tant ens afecta a tots. Per un donatiu mínim de 15 euros us portaran a casa un pack de vermut complet i un número pel sorteig d’un pernil per gaudir aquest Nadal! Si et consideres un/a gran vermutaire no et perdis aquesta oportunitat, apunta’t al següent formulari abans del 17 de desembre:
https://forms.gle/AFgVmwHRU8utS75N9

https://bit.ly/VermutSolidariTV3.

Diversos dies
CELEBRACIONS LITÚRGIQUES
Vigília de Nadal – dia 24 a les 19:00H | Missa de Nadal – dia 25 a les 12:30H | Missa de Sant Esteve – dia 26 a les 12:00H (Ermita). Missa de Cap d’Any – dia 1 a les 12:30H.

L’1 de gener de 2021
RECOLLIDA DE CARTES PER ALS REIS MAGS D’ORIENT
Durant la tarda, els Patges Reials passaran a recollir les cartes per les cases dels nens i nenes que ja la tinguin feta i a punt per entregar a SS.MM els Reis Mags d’Orient. Això sí, s’ha d’avisar als Patges que passin per casa vostra, ho podeu fer comunicant-ho a través del següent formulari:
https://bit.ly/RecollidaPatges2020

El 3 de gener de 2021
22ª EDICIÓ DEL TRADICIONAL CONCERT DE NADAL
Orquestra Cum Jubilo amb Àngel Òdena (baríton) i Raül Garcia (violí). Esteu atents a les xarxes socials d’ARS Aurea Sonora i Ajuntament de Castellvell.

El 5 de gener de 2021
CAVALCADA CONFINADA DE SS.MM ELS REIS MAGS
Degut a la situació sanitària que tots sabem, SS.MM els Reis Mags d’Orient han decidit que, pel bé de tots, aquest any no hi haurà la tradicional cavalcada. Però no patiu que no s’obliden de ningú. Ens han dit que aquest any també repartiran els vostres regals a casa. Esteu atents que en qualsevol moment poden venir.

Del 8 al 20 de desembre
CONCURS DE PESSEBRES I GUARNIMENT DE BALCONS
Es valorarà l’originalitat, els elements decoratius i, si s’escau, la il·luminació. Per participar-hi cal inscriure’s trucant a l’Ajuntament – 977 85 50 08

Redacció