TOTS 21

El castellvellenc Marc Figuerola guanya el Concurs de Narrativa Lliure El Portal

Un moment de l’anunci virtual dels guanyadors.

Castellvell del Camp ha fet públic el dia de sant Vicenç -com toca- el nom dels guanyadors del Concurs de Narrativa Lliure en català el Portal. El jurat ha fet la seva valoració a partir de la lectura de tots els treballs i ha emès el següent veredicte:

El primer premi, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada “Kadykchan, la cara oculta d’una ciutat”, de l’autor amb pseudònim “Mr. Kaplan”, que correspon al castellvellenc Marc Figuerola. Es destaca la seva originalitat i les dosis d’intriga. L’autor, al seu torn, ha intervingut en l’acte subratllant que l’obra ha estat ambientada a Rússia, seguint pistes agafades de sèries de televisió, però amb una trama original.

Accèssit dotat amb 200 euros a la narració titulada “Anàlisi final”, de l’autor amb pseudònim “Carles Domènech”, que correspon a Albert Garcia, de Barcelona. El jurat ha destacat el seu humor negre, el fet de qüestionar-se les situacions que es plantegen i estar redactat amb diàlegs trepidants.

El jurat ha estat format per Daniel Llevat, Ester Garcia i Maria Dolors Garcia. Ha destacat en l’acta la ‘molt bona qualitat dels treballs premiats’ i ha encoratjat els participants a perseverar en el camp literari. Donada la situació de pandèmia, es comunicarà la forma de fer efectiu el lliurament.

Es tracta de la setena edició del Concurs de Narrativa Lliure. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha subratllat que el lliurament s’ha hagut de fer telemàticament. L’acte se solia celebrar a Cal Barantxó. Cada cop, la participació és més nodrida, i 15 han estat les obres presentades enguay. El regidor de Cultura, Jordi Jové, destacava que un 25% dels participants ‘han estat d’autors joves de Castellvell. Veiem que hi ha una generació nova que s’estima la literatura, futurs membres del Club del Lector’.

Redacció

 

Àngel Òdena, gran estrella del Concert de Nadal de Castellvell, que no es rendeix a la pandèmia

Cartell del concert

Aquest diumenge 3 de gener a les 19:00 hores, arriba un clàssic d’aquestes dates, el Concert de Nadal a Castellvell del Camp, que arriba a la XXIIena edició i tindrà com a marc l’església de Sant Vicenç, l’escenari habitual. Organitzat per l’Ajuntament i per Aurea Sonora, ho fa de la mà del baríton tarragoní de projecció internacional Àngel Òdena, que actuarà amb l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, amb Raúl García de violí-solista i director-concertino.

D’aquesta manera Òdena repeteix en un escenari mig any després d’haver-hi actuat, en un concert d’estiu de la primera edició del Castellvell Music Fest que va suposar un gran èxit i fou la seva primera actuació a les nostres comarques en l’any de la pandèmia. Es podran escoltar peces de Txaikovski, Bach, Elgar, Mozart, Bellini, Toldrà i un repertori de cançons de Nadal. I hi haurà una novetat que ens comenta el regidor de Cultura, Jordi Jové, per respectar les mesures de seguretat: no actuaran instruments de vent, només de corda, i els instrumentistes duran mascareta, menys Òdena, lògicament.

‘L’aforament es reduirà a la meitat, amb un topall de 90 persones, i intentarem que es pugui emetre el mateix dia per streaming, donat l’interès que el concert està despertant’, destaca Jové.

Per poder-hi assistir, l’organització demana que contacteu amb el telèfon 630 742 613 o al correu info@arsaureasonora.org, per fer-vos amb  la inscripció i assignar-vos localitat per les mesures sanitàries de seguretat.

Redacció

 

Castellvell segueix capdavanter en innovació: enguany, la Banya es podrà pagar per Bizum

Aquest any, per culpa de la pandèmia, no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuits a la brasa als carrers del poble. Foto: Cedida

‘La pandèmia ens ha trastocat molts plans’, explica a Tots21 el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell, Jordi Jové. Tot i això, ‘ens ha donat l’oportunitat de reinventar-nos i adaptar-nos als nous temps, comunicacions i feina telemàtica, vídeo-consultes entre metges i pacients, etc’.

La tecnologia ha arribat també a la tradicional Festa de la Banya. Aquesta tradició és un record de les tradicionals disputes entre Reus i Castellvell i te el seu origen en els “Bans” dits també “Banyes” o “penes” que les autoritats de Reus feien pagar com a càstig a les múltiples rebel·lies dels castellvellencs (10 lliures el 1510 per tenir més bestiar del permès per exemple)

Cal recordar que fins 1854 el terme de Castellvell començava al Portal i els Masets (Carrer Sant Pau, Sant Vicens i Sant Jaume), la Font Vella i Santa Anna pertanyien a Reus (unes 57 cases l’any 1840, o sigui uns 250 habitants). L’any 1854 amb la independència se suposa que de forma alegre, els castellvellencs comencen a “cobra la Banya” als reusencs que volien travessar el poble. Sense estipular cap quantitat i a canvi de la donació es convidava a menjar i beure. Aquesta tradició desapareix l’any 1932 i no es recupera fins 1984.

Aquest any, degut a la pandèmia, l’Ajuntament ha informat a Tots 21 que ‘no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuites a la brasa als carrers del poble’. Però no per això volen trencar l’esperit de la festa que és “fer pagar” per passar pel poble els centenars de reusencs que ho fan cada dia. ‘Per això hem habilitat la possibilitat de fer un Bizum a tots aquells que amb bona voluntat vulguin col·laborar amb aquest poble que tant els ajuda a fer salut, baixar el colesterol i a fer running’, subratlla Jové.

Al final de l’article trobareu un link i un codi QR que us portarà a la pàgina on hi ha les instruccions per poder fer-ho. Si amb el codi no hi accediu bé, a sota hi ha el link. Recordeu que si al fer el Bizum cliqueu el boto de “Donació” us la podreu desgravar d’hisenda en la propera declaració. Aquí teniu l’accés:

https://dearphones.com/banyaCastellvell

 

 

 

L’Ajuntament de Castellvell aprova un pressupost de 2021 que puja a 2,4 MEU

Imatge del ple virtual celebrat per l’Ajuntament de Castellvell

El ple de l’Ajuntament de Castellvell, celebrat novament de manera telemàtica, va aprovar dimecres passat el pressupost municipal de l’any vinent, que puja a 2,4 milions d’euros. El pressupost va ser substanciat amb sis vots a favor -ERC i Ara Castellvell-, 4 en contra -Junts x Castellvell- i una abstenció, la del PSC. El document preveu una partida de 373.000 euros per a inversions i uns ingressos en subvencions de 180.000 euros.

L’oposició de Junts va votar en contra ‘perquè no hem pogut participar en la seva elaboració i volem que l’any que ve se’ns tingui en compte ja que és l’expedient més important que s’aprova durant l’any a l’Ajuntament’, va destacar la seva portaveu, Gemma Pahí. Al seu torn, el portaveu dels socialistes, Pere Carrasco, va argumentar la seva abstenció al.legant que ‘és necessària alguna partida destinada a lluitar contra la covid’. Carrasco subratllà que les inversions que farà l’Ajuntament ‘són importants, i ho és que es destinin a millores a les urbanitzacions’, però mostrà el seu desacord en el repartiment: ‘Alguna urbanització s’ha quedat sense inversió’, afirmà.

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, respongué la representant de Junts ‘celebrant la seva petició ja que fa vuit anys nosaltres érem a l’oposició i no podíem dir la nostra al pressupost, i en vuit anys no ens van preguntar ni tan sol si necesitàvem un llapis’. En aquest mandat s’ha posat en marxa la Junta de portaveus.

Sabaté respongué també el portaveu socialista recordant que ‘no hi ha manera de concedir ajuts -directes- als autònoms i professionals per la covid’ perquè la llei ho prohibeix, per la qual cosa l’Ajuntament buscarà solucions, com l’actual campanya comercial, de manera ‘que farem tot el possible per ajudar la ciutadania’. Anuncià que hi haurà més campanyes que afavoreixen els comerços i professionals de Castellvell.

Sobre les urbanitzacions, Sabaté assegurà que l’Ajuntament va parlar amb els seus representants ‘i al pressupost hem prioritzat el que ens han demanat. No hi ha hagut prioritat sobre ningú’. L’alcalde es comprometé que en acabar l’actual mandat s’hauran fet actuacions de millora a totes les urbanitzacions del municipi.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Sanitat, Gent Gran i Serveis Socials, Jordi Jové, intervingué per destacar que el consistori usarà el romanent de tresoreria que es generi enguany ‘per fer inversions’, ara que ho permet la legislació. Jové també destacà que sobre la covid ‘haurem d’afrontar el descens d’ingressos als negocis, al comerç, a la restauració, amb afectacions als treballadors i a la societat’. El consistori ‘pot ajudar -de manera directa- amb aliments, amb les necessitats bàsiques, i els regidors i regidors han fet aportacions a títol individual’. Jové afirmà que la situació ideal ‘seria que les ajudes europees i de la Generalitat es canalitzin a través dels ajuntaments perquè són els que coneixen les necessitats del seu municipi’.

D’altra banda, el ple va donar el vist-i-plau unànime a un manifest del Consell Esportius de Catalunya per declarar l’esport bé de primera necessitat. Altrament, el regidor de Cultura anuncià que la famosa festa de la Banya se celebrarà ni que sigui de manera virtual. No podrà organitzar-se, però, la tradicional trobada de Nadal entre els regidors i els treballadors del consistori per la situació de la pandèmia.

Jaume Garcia

 

Comença la programació de Nadal i Reis de Castellvell

Detall de la il.luminació nadalenca de Castellvell. Foto: Cedida

Després que divendres passat, 11 de desembre, es procedís a l’encesa confinada dels llums de Nadal, comença el calendari d’activitats nadalenques a Castellvell del Camp. I ho fa amb campanyes de promoció comercial, un vermut solidari per la Marató de TV3, el tradicional Concert de Nadal -pendent de l’evolució de la pandèmia- i els actes litúrgics i al voltant de Ses Majestat els Reis d’Orient.

A continuacio us oferim el programa complert:

 

Del 2 de desembe al 8 de gener de 2021
COMPRAR A CASTELLVELL PER NADAL, TÉ PREMI
Campanya nadalenca per impulsar el consum en els comerços locals. Pots guanyar un dels tres xecs regal de 200 euros per gastar en qualsevol comerç local. El sorteig es farà el 12 de gener. Des del 2 de desembre fins al pròxim 8 de gener de 2021, per cada compra superior a 5 euros en els establiments col·laboradors, rebràs un tiquet que et podria donar una alegria!

T’imagines poder sopar gratis en un dels restaurants, omplir gratis el carro de la compra, reparar el cotxe al taller, fer-te un bon canvi d’imatge a la perruqueria, fer el cafè i esmorzar… o qualsevol altra cosa? Doncs ara és possible fomentant el comerç local.

El 20 de desembre
VERMUT SOLIDARI PER L A MARATÓ DE T V3
Aquest any La Marató de TV3 està destinada a la COVID-19, i per tant ens afecta a tots. Per un donatiu mínim de 15 euros us portaran a casa un pack de vermut complet i un número pel sorteig d’un pernil per gaudir aquest Nadal! Si et consideres un/a gran vermutaire no et perdis aquesta oportunitat, apunta’t al següent formulari abans del 17 de desembre:
https://forms.gle/AFgVmwHRU8utS75N9

https://bit.ly/VermutSolidariTV3.

Diversos dies
CELEBRACIONS LITÚRGIQUES
Vigília de Nadal – dia 24 a les 19:00H | Missa de Nadal – dia 25 a les 12:30H | Missa de Sant Esteve – dia 26 a les 12:00H (Ermita). Missa de Cap d’Any – dia 1 a les 12:30H.

L’1 de gener de 2021
RECOLLIDA DE CARTES PER ALS REIS MAGS D’ORIENT
Durant la tarda, els Patges Reials passaran a recollir les cartes per les cases dels nens i nenes que ja la tinguin feta i a punt per entregar a SS.MM els Reis Mags d’Orient. Això sí, s’ha d’avisar als Patges que passin per casa vostra, ho podeu fer comunicant-ho a través del següent formulari:
https://bit.ly/RecollidaPatges2020

El 3 de gener de 2021
22ª EDICIÓ DEL TRADICIONAL CONCERT DE NADAL
Orquestra Cum Jubilo amb Àngel Òdena (baríton) i Raül Garcia (violí). Esteu atents a les xarxes socials d’ARS Aurea Sonora i Ajuntament de Castellvell.

El 5 de gener de 2021
CAVALCADA CONFINADA DE SS.MM ELS REIS MAGS
Degut a la situació sanitària que tots sabem, SS.MM els Reis Mags d’Orient han decidit que, pel bé de tots, aquest any no hi haurà la tradicional cavalcada. Però no patiu que no s’obliden de ningú. Ens han dit que aquest any també repartiran els vostres regals a casa. Esteu atents que en qualsevol moment poden venir.

Del 8 al 20 de desembre
CONCURS DE PESSEBRES I GUARNIMENT DE BALCONS
Es valorarà l’originalitat, els elements decoratius i, si s’escau, la il·luminació. Per participar-hi cal inscriure’s trucant a l’Ajuntament – 977 85 50 08

Redacció

Els Reis d’Orient vindran a Castellvell, però sense Cavalcada

Aquest any està sent molt atípic, per això la recollida de cartes dels Reis Mags i el repartiment de regals serà diferent a Castellvell del Camp. Així ho ha informat l’Ajuntament i també el patge reial amb un missatge de vídeo llençat a internet.

En primer lloc, per complir amb les mesures de seguretat del Covid-19, la recollida de cartes es farà al propi domicili. Cal omplir un formulari indicant diverses dades perquè els patges reials puguin venir a casa personalment.

Així, cal accedir al formulari que hi ha en aquest link, omplir les dades que se us demana (nom, adreça, número de mòbil i correu electrònic) i enviar-lo.

La Cavalcada no es farà, però els Reis trucaran a la porta

El patge té preferència per l’enllaç, però si tinguessiu dificultats podeu enviar whatsapp al telèfon 679 39 03 31.

Amb les restriccions marcades a dia d’avui, la Cavalcada no es podrà dur a terme com es feia tradicionalment. Aquest any seran els propis Reis Mags qui trucaran a la porta i faran entrega dels regals a la porta del domicili. El consistori demana que no els espereu a les portes de les vostres cases. Quan truquin, els obriu la porta i us faran entrega dels regals complint amb les normes sanitàries.

‘Encara que aquest Nadal sigui diferent, els nens no han de perdre mai la il·lusió, així que us agraïm la vostra col·laboració i comprensió’, destaca el consistori.

 

Castellvell bonificarà l’IBI de les famílies nombroses en funció de la renda i instal.larà plaques solars a l’Ajuntament

 

L’Ajuntament de Castellvell ha aprovat inicialment avui i per unanimitat en sessió plenària un nou criteri per a la bonificació de l’Impost de Béns Immobles -IBI- per a famílies nombroses, el que habitualment més càrrega suposa per als contribuents. El criteri es basarà a partir d’ara en la renda, en els ingressos, i no en un criteri fixe com era fin ara, en funció del valor de l’immoble. Tècnicament, ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal de l’IBI.

L’equip de govern considera ‘més just’ aquest nou criteri, ja que va en funció dels ingressos reals. Les bonificacions podran ser a partir de l’any vinent d’entre el 40 i el 90 per cent, en funció de la renda.

‘Amb el criteri anterior, la majoria dels beneficiaris només podia acollir-se a la bonificació del 25 per cent, ja que l’exigència era molt alta’, ha afirmat a Tarragona21 l’alcalde, Josep Manel Sabaté. Així, anteriorment, s’aplicava una bonificació del 50% si el valor de l’immoble era inferior a 8.000 euros, i del 25% si era superior. ‘Gairebé ningú té immobles valorats en menys de 8.000 euros’, ha destacat l’alcalde, per la qual cosa gairebé cap família nombrosa podia rebre una bonificació del 50% de l’IBI.

L’ordenança detalla que la bonificació s’aplicarà únicament quan un dels membres de la unitat familiar sigui subjecte passiu de l’impost, respecte del bé immoble que sigui domicili habitual de la unitat familiar, al qual hauran d’estar empadronats tots els seus membres. Tanmateix, únicament s’aplicarà quan els ingressos bruts de la unitat familiar no superin el llindar màxim fixat al quadre anterior. Aquesta bonificació no serà aplicable en cap cas a béns immobles que tinguin usos diferents del d’habitatge.

En els supòsits de custodia compartida entre titulars de família nombrosa que no convisquin comunament en el mateix domicili, tant sols tindrà dret a gaudir del benefici fiscal el titular que acrediti l’empadronament dels fills en el mateix immoble.

Un moment del ple telemàtic celebrat avui

Bonificar les energies alternatives

D’altra banda, als béns immobles que tinguin instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica que compleixin determinades condicions se’ls aplicarà una bonificació del 50% sobre la quota íntegra de l’impost, una modificació d’ordenança que també ha estat aprovada en el ple municipal.

La bonificació serà d’aplicació només als béns immobles que tinguin instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica d’una potència elèctrica instal·lada major o igual al 30% de la potència elèctrica contractada de l’immoble que sigui alimentat amb aquesta instal·lació. En el cas que la instal·lació d’autoconsum alimenti diversos béns immobles, es tindrà en compte la suma de les potències contractades per cadascun dels béns immobles.

En el cas concret d’habitatges plurifamiliars que tinguin una instal·lació d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 5% sobre la quota íntegra per cadascun dels habitatges vinculats.

En el cas de les xarxes o comunitats energètiques que tinguin una instal·lació d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 10% sobre la quota íntegra per cadascun dels habitatges vinculats. Aquesta bonificació s’aplicarà durant 5 anys consecutius, a comptar des de la primera liquidació posterior a la presentació de la sol·licitud.

L’Ajuntament tindrà plaques fotovoltaiques

Al respecte s’ha aprovat una moció, també per unanimitat, de promoció de l’autoconsum amb energia fotovoltaica, amb accions concretes i una campanya municipal per promocionar-les. L’alcalde ha anunciat durant el ple que s’instal.laran plaques solars a l’Ajuntament i posteriorment, a la pista esportiva. En el primer cas hi ha una subvenció disponible, i el cost suma 15.000 euros. Sabaté ha subratllat que es vol apostar per la transició energètica i l’autoconsum i evitar, ‘que en un terme municipal tan petit com el nostre, de cinc quilòmetres quadrats, puguin instal.lar-se parcs eòlics’.

Dues noves contractacions

D’altra banda, el consistori ha aprovat també per unanimitat la nova relació de llocs de treball que permetrà la contractació d’un treballador per a la Biblioteca municipal -administratiu- i un altre per a la Brigada -un peó multiserveis-, en recuperar dos llocs que havien estat amortitzats al final de l’anterior legislatura amb l’anterior govern municipal.

En el primer cas, la contractació permetrà que la Biblioteca de Castellvell entri a formar part de la Xarxa de lectura pública de biblioteques de Catalunya, mentre que en el segon cas, s’ampliarà el personal de la Brigada donada l’elevada tasca que realitzen, especialment en la poda, que en el darrer any ha passat de fer-se a 27 zones de la vila, en comptes de les 9 anteriors, ha informat l’alcalde. ‘Aquesta tasca la feia anteriorment una empresa externa i ara se n’encarrega la Brigada, amb la qual cosa, l’estalvi per a l’Ajuntament és molt important’, ha afirmat a Tarragona21.

Jaume Garcia

 

Castellvell, Altafulla i Almoster lideren el rànquing dels municipis amb més renda de Tarragona

Imatge d’arxiu de Castellvell del Camp.

Matadepera (Vallès Occidental), Sant Just Desvern (Baix Llobregat) i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) van ser els tres municipis de Catalunya amb més renda per habitant l’any 2018. Segons les últimes dades publicades aquest dimarts per l’Agència Tributària, la renda mitjana dels habitants de Matadepera va ser de 218.788 euros anuals, una xifra que també situa el poble vallesà al capdavant del rànquing espanyol. A Sant Just Desvern, la renda mitjana va ser de 58.875 euros anuals, mentre que a Sant Cugat del Vallès es va situar en 57.565 euros. Dins el ‘top’ deu hi figuren nou ciutats de la demarcació de Barcelona, amb l’única excepció de Peralada (Alt Empordà), que ocupa la vuitena posició.

La resta de les deu primeres posicions del rànquing estan ocupades per Alella (Maresme), amb una renda mitjana de 54.412 euros anuals; Sant Vicenç de Montalt (Maresme), amb 52.058 euros; Cabrils (Maresme), amb 48.765 euros; Sitges (Garraf), amb 48.042 euros; Peralada (Alt Empordà), amb 46.576 euros; Teià (Maresme), amb 46.128 euros; Castelldefels (Baix Llobregat), amb 45.279 euros, i Cabrera de Mar (Maresme), amb 44.843 euros.

Castellvell, Altafulla i Almoster a Tarragona

Pel que fa a Tarragona, el municipi que encapçala al rànquing és Castellvell del Camp (Baix Camp), on els ingressos mitjans són de 38.237 euros anuals. A continuació apareixen Altafulla (Tarragonès), amb 37.811 euros, i Almoster (Baix Camp), amb 37.315 euros.

A la demarcació de Girona, les altres dues primeres posicions són per Riudarenes (La Selva), amb una renda mitjana de 43.392 euros anuals, i La Jonquera (Alt Empordà), amb 37.156 euros.

A la demarcació de Lleida, el poble amb més renda anual és Alpicat (Segrià), amb 34.417 euros; seguit d’El Pont de Suert (Alta Ribagorça), amb 30.601 euros, i Torrefarrera (Segrià), amb 29.160 euros.

Per altra banda, quatre dels cinc municipis catalans amb la renda més baixa de Catalunya es concentren a la zona de les Terres de l’Ebre. Les últimes posicions de la llista estan ocupades per Batea (Terra Alta), amb uns ingressos anuals mitjans de 16.233 euros; Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb 19.303 euros; Camarles (Baix Ebre), amb 19.345 euros; Torres de Segre (Segrià), amb 19.351 euros, i El Perelló (Baix Ebre), amb 19.556 euros).

Catalunya i Madrid monopolitzen el ‘top’ deu estatal

Dins el rànquing dels deu municipis més rics de tot l’Estat tan sols hi apareixen ciutats catalanes i de la Comunitat de Madrid. Matadepera ocupa la primera posició, seguida de Pozuelo de Alarcón (79.506 euros) i Boadilla del Monte (61.910 euros). La resta de la llista està formada per Alcobendas (60.842 euros), Sant Just Desvern (58.875 euros), Sant Cugat del Vallès (57.565 euros), Majadahonda (54.506 euros), Alella (54.412 euros), Torrelodones (54.123 euros) i Villanueva de la Cañada (52.826 euros).

ACN

 

Castellvell organitza un seguit d’actes per commemorar l’1-0

Imatge que ofereix el balcó de l’Ajuntament, decorat amb el llaç groc i motius florals. Foto: Cedida

Sota el lema ‘Ho tornarem a fer’, l’Ajuntament de Castellvell del Camp ha programat un seguit d’actes per commemorar el tercer aniversari, que té lloc avui dijous, del referèndum d’independència de Catalunya. Aixi, aquesta tarda a les 19:30 hores, tindrà lloc un acte institucional a la Sala polivalent de l’Ajuntament.

D’altra banda, el 3 d’octubre, dissabte, a les 20 hores, s’organitzarà un concert de cançons populars i tradicionals amb un toc d’humor a càrrec de Cinc Quarteres a la plaça de Maria Rosa Solé Gaspà.

Finalment, el 6 d’octubre, data de la proclamació, en 1934, de la República Catalana, la seccio local d’ERC presentarà el llibre ‘Tornarem a vèncer’, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, a la mateixa plaça Rosa Solé Gaspà. Hi intervindran Jordi Jové, regidor de Cultura de l’Ajuntament; l’alcalde, Josep Manel Sabaté, i Irene Fornós, diputada al Parlament de Catalunya

En tots els actes hi haurà a disposició dels assistents la campanya de recollida de signatures per instar a la tramitació de la llei d’Amnistia.

D’altra banda, el balcó de l’edifici consistorial està decorat amb motius florals de color groc, fent un llaç, en demanda de l’excarceració dels presos polítics i el retorn segur dels exiliats.

Redacció

Castellvell es prepara per fer teleassistència mèdica al consultori

Entrada al consultori mèdic de Castellvell. Foto: Tarragona21

Castellvell del Camp es prepara per fer el salt a la teleassistència mèdica des del seu consultori, situat a la plaça Rosa Maria Solé Gaspà. La transformació, en el context de les necessitats que marca l pandèmia del coronavirus, ve de la mà dels ajuts que ha concedit l’Ajuntament, que treballa en estreta col.laboració amb l’Àrea Bàsica de Salut Reus-3 de la capital del Baix Camp. El consistori ha dotat l’equipament sanitari de fibra òptica, d’una centraleta virtual i de terminals informàtics per poder fer viodeassistència mèdica.

‘La covid limita molt l’atenció mèdica personalitzada. Amb els nous equips informàtics es podran fer videoconferències, assitències mèdiques virtuals’, ha assenyalat a Tarragona21 el regidor de Sanitat, Jordi Jové. En aquest sentit, el consultori ha estat adequat per començar a fer front al treball a distància. Està capacitat per actuar en consultes a distància. ‘S’ha passat de tenir una línia a posar fibra òptica d’una capacitat de mil megas. Ja hi ha una centraleta virtual que permet que no es bloquegi el servei perquè només existia una línia’, destaca Jové. ‘Hem transformat els terminals telefònics en terminals de PC i així podran fer videoconferències o videotrucades als malalts’. Només s’està a l’espera de l’arribada dels ordinadors.

Justament, amb la covid ja es limita molt l’atenció presencial i es fan serveis mèdics per telèfon abans de citar presencialment. També existeix l’anomenada e-consulta a partir d’un aplicatiu del Departament de Salut, anomenat ‘La meva salut’. Aquest aplicatiu, a més, conté tot l’historial mèdic del pacient. Gestions com renovacions de baixa mèdica ja es fan per l’aplicatiu de manera que no cal anar al centre assistencial. La idea és clara: ‘Tot això descongestiona els serveis de Primària. No podem tenir les sales d’espera plenes de gent, com era habitual fins abans de la pandèmia. Ara es tracta de promoure les consultes telefòniques, que es podran fer amb imatge i so i no només amb so’.

L’Ajuntament s’ha encarregat d’aquesta adaptació, com també de crear un circuit de covid i d’un circuit no-covid al consultori, i la instal.lació d’una carpa externa per fer les proves PCR. El circuit covid s’usa quan se sospita que un pacient pot tenir covid; aleshores, aquest s’adreça a una consulta separada de la resta dels pacients i surt del centre sanitari també de manera separada.

La carpa, instal.lada abans de l’estiu, permet que els professionals hi acudeixin amb l’epi i facin les proves, com s’havia fet fins fa unes setmanes a Castellvell, en observar-se una punta de contagis.

El consultori disposa d’un metge, un infermer i un administratiu per a admissions. Temps enrera tenia, un dia a la setmana, el servei de pediatria, però amb la covid, s’ha concentrat al Reus-3 per tal d’evitar al màxim els contagis. La marxa del servei de pediatria va permetre crear els circuits de covid i de no covid i posar la carpa exterior. L’espai està preparat per disposar de Pediatria i també d’Urgències.

J. Garcia

 

La Guàrdia Civil desarticula un grup organitzat dedicat al cultiu i tràfic de marihuana a Reus, Castellvell i El Catllar

Durant l’operació es van detenir 7 persones per la seva presumpta implicació en els delictes de tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana), pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric. Foto: Cedida

La Guàrdia Civil en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Reus i en el marc de l’operació “Farol”, ha desarticulat un grup organitzat dedicat al tràfic de drogues, desmantellant tres plantacions de marihuana en les localitats de Reus, El Catllar i Castellvell del Camp, amb més de 2.000 plantes, detenint a 7 persones per la seva presumpta implicació en els delictes de tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana), pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric.

La recerca es va iniciar a l’inici de l’any, quan la Guàrdia Civil va detectar la possible activitat il·legal, que estaria desenvolupant un conegut delinqüent establert a Reus, quan se’l va relacionar amb l’establiment de cultius de marihuana a l’interior de diversos immobles de la província.Per a això tenia al seu servei diverses persones dedicades exclusivament a la cura i manteniment d’aquests.

Arran d’aquesta informació i de les recerques dutes a terme, es van poder situar 3 habitatges, on pel que sembla es podria estar conreant i elaborant substancies estupefaents. Els habitatges objecte de recerca es trobaven vigilades per gossos i s’havien llogat feia més d’1 any. Aquestes no tenien cap mena d’activitat quotidiana a excepció de les visites que realitzava el líder de l’organització per a comprovar de l’estat dels cultius. Un fet que va confirmar les sospites dels investigadors, corroborant que els habitatges s’havien llogat exclusivament per a habilitar-les per al cultiu, manipulació i distribució de marihuana.

Així, durant el matí d’ahir es va procedir a l’explotació de la informació reeixida en la recerca, una vegada obtinguts els corresponents manaments d’entrada i registre de l’Autoritat Judicial.

Després d’accedir a l’interior dels immobles, es va poder observar que en tots ells s’havien condicionat diferents estades per a albergar la infraestructura necessària per a cadascuna de les fases de cultiu, des de la plantació fins a l’assecador i envasament de la substància. Al mateix temps també es va descobrir que els immobles es trobaven connectats de manera fraudulenta a la xarxa de subministrament elèctric, fet habitual en aquesta mena de cultius d’alt rendiment.

En un dels registres va ser localitzada una infraestructura amb 22 galls de baralla, sense complir cap mena de mesura relacionada amb la protecció dels animals

Cal ressaltar que en un dels registres va ser localitzada una infraestructura amb 22 galls de baralla, sense complir cap mena de mesura relacionada amb la protecció dels animals, posant aquest fet en coneixement del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil per a ulteriors actuacions.

Fruit dels registres, els investigadors van intervenir 2.024 Plantes de marihuana, 50 quilos de cabdells de la mateixa substància, 1 arma de foc llarga, 1 pistola táser, bàscules, 1 envasadora i 1 peladora, així com material relacionat amb el cultiu indoor d’alt rendiment.

Així mateix van procedir a la detenció de 6 homes i 1 dona d’entre 30 i 50 anys, de nacionalitat espanyola, diversos d’ells amb innombrables antecedents policials, als quals se’ls imputen els delictes d’integració en grup criminal, tràfic de drogues (cultiu, elaboració i tràfic de marihuana) i defraudació de fluid elèctric:Aquests després de prestar declaració en dependències policials van ser posats a la disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

Redacció

 

Normalitat en l’arrencada del curs a l’escola Santa Anna de Castellvell

Façana del col.legi Santa Anna. Foto: CEIP Santa Anna

Normalitat en el retorn escolar a l’escola pública Santa Anna de Castellvell del Camp. Les mesures de distanciament social i protecció s’han acomplert tal i com estaven organitzades, han comentat a Tarragona21 tant la seva directora, Montse Anglès, com fonts municipals.

Amb 210 alumnes i estudis des de P3 fins a Sisè de Primària, l’escola ha habilitat diverses entrades perquè no coincidissin els grups d’alumes, a la vegada que s’ha organitzat una entrada esglaonada en el temps. Tampoc hi ha hagut aglomeracions a l’entrada de l’escola mentre s’esperava l’apertura de portes ja que l’espai és suficientment ampli.

‘Els pares i els alumnes estaven molt contents de tornar a l’escola i reemprendre la normalitat, i el cert és que els pares han estat molt respectuosos amb les normes’, ha destacat la directora del centre. A les classes, ‘els alumnes han anat amb mascaretes, el dinar s’ha fet per torns i el pati ha quedat dividit per grups estables, que aniran rotant durant la setmana’ de manera que acabaran ocupant tots els espais.

Des de l’Ajuntament, s’ha obervat també amb normalitat aquesta arrencada, ‘que l’escola ja havia estat preparant durant mesos’, ha subratllat el regidor d’Educació i adjunt d’Esports, Josep Carretero.

El consistori ha fet aportacions com la compra de sabó i paper per netejar les mans, i ha atorgat una subvenció ‘per a la contractació d’un monitor de menjador, necessari per al centre, que ens el va demanar’, a part d’haver ‘augmentat la neteja dos cops més de la que es feia en els lavabos’. Les classes, al seu torn, es netegen un cop al dia i es ventilen àmpliament.

No hi ha hagut problemes de trànsit ja que en disposar l’entorn d’aparcament i el parc de les Oliveres davant del col.legi perquè els pares facin temps no es dona el cas dels col.lapses com succeeix en alguns centres de Reus i de Tarragona.

Redacció

 

La pandèmia obliga Castellvell a ajornar les activitats culturals programades per aquest cap de setmana

Imatge de l’actuació del Castellvell MusicFest del passat cap de setmana, amb el baríton tarragoní Àngel Òdena, la soprano peruana Ximena Agurto i Alan Branch al piano.

Amb el risc de rebrot de la pandèmia creixent de forma constant al territori, i amb una especial incidència a la comarca del Baix Camp, la programació d’actes previstos amb antel·lació queda irremediablement afectada. En aquesta situació s’ha trobat l’Ajuntament de Castellvell del Camp, el qual ha publicat aquest dijous un ban comunicant «l’ajornament de les activitats culturals programades per aquest cap de setmana».

Segons es pot llegir, «a causa de la situació epidemiològica de la Covid-19 els actes culturals que hi havia previstos per aquest cap de setmana (Opera a la fresca al pati del consultori i el concert del grup 5 Quarteres a l’ermita de Santa Anna) queden ajornats».

El ban afegeix que «més endavant comunicarem la nova data de celebració».

Redacció

 

CRÒNICA: El concert del Castellvell MusicFest a l’ermita de Santa Anna permet tocar les estrelles

Pocs desconeixen aquella vinculació entre Reus-París-Londres. Entrat el segle XXI, i en l’àmbit cultural, caldrà començar a parlar d’una altra triangle, el format per Castellvell MusicFest-Reus- Les Estrelles. Una referència nascuda al caliu de la vetllada musical del dissabte nit en l’Ermita de Santa Anna, on es podien combinar les vistes de la capital del Baix Camp il·luminada, de sostre un cel perfecte que invitava a tocar els objectes celestials amb les mans i damunt l’escenari tres estrelles que podíem escoltar en directe. Un espectacle colpidor.

En una nit  per vestir-se de llarg però còmode perquè havia de salvar uns metres de muntanya abans d’arribar a l’ermita, els artistes van demostrar maduresa i sintonia. El luxe del britànic Alan Branch al piano, que ballava amb els seus moviments; la soprano Ximena Agurto va electritzar amb l’emotiva Oh mio babbino Caro, I la veu plena d’energia i generositat del baríton Àngel Òdena, un gran mestre!

Pel que fa al repertori, cal destacar l’ària de les joies de ‘Faust’, la de ‘Rigoletto’, el duet de ‘La Traviata’ i d»Il Pagiacci’, aixó com una emocionada ‘Cançó d’amor i de guerra’ de Rafael Martínez. Dins de l’apartat de sarsuela es va poder gaudir de l’execució amb talent, gràcia i grans dots escèniques de ‘La del Soto del Parral’ i ‘Luisa Fernanda’. Com a propina es va poder gaudir de les peçes ‘Oh Mio Babbino Caro’, la cançó del torejador de ‘Carmen’ i ‘El Vals de la vídua alegre’.

Com organitzar un concert de música i no morir en l’intent en temps del Coronavirus? Entenc que ha de ser difícil, ja que és el principi i encara no sabem bé de què va tot aquest ecosistema. A més era gratuït, si bé es podia contribuir amb un donatiu en acabar el concert  o de forma anticipada.

Li hem preguntat a Daniel Sanchis director artístic d’un Festival que conjuga qualitat amb mesures de seguretat, protecció civil prestant un servei modèlic, màscares, gels, i distàncies: «Després d’haver anul·lat tota la programació que teníem prevista en un inici per la Covid-19, i veient que a poc a poc la qüestió cultural s’anava animant perquè ja es podien fer concerts a l’aire lliure, ens vam arriscar i vam decidir muntar-ho tot molt ràpid amb l’ajut dels artistes. Estem molt satisfets del resultat obtingut. Ha estat un èxit total». Sanchis, enamorat de l’acústica de l’ermita, també ressalta que tot i les dificultats «la gent no ha tingut cap por de venir» en cap dels tres concerts celebrats fins ara. «Al primer hi van assistir 150 persones, al segon 350 i aquest diumenge ben bé unes 200 persones».

Per la seva banda, Jordi Borras, president d’Aurea Sonora declarava a tarragona21 que «en un moment en què tots els concerts s’estan anul·lant, és de justícia dir el valents que han estat l’alcalde Josep Sabatè  i el responsable de Cultura de l’ajuntament, Jordi Jové, d’acceptar aquest projecte». Precisament el regidor volia mostrar «la il·lusió d’haver pogut posar en marxa tot i les dificultats la primera edició d’un festival que ja neix consolidat com a referent cultural del mes d’agost». Jové tampoc volia deixar passar l’oportunitat per «agrair l’esforç de tots aquells que hi han colaborat»

La cultura és sempre l’última perquè des de l’administració sempre es troben altres prioritats, i la pandèmia ha fet estralls entre els artistes. Però en les seves declaracions a aquest diari Àngel Ódena segueix amb els seus projectes 2021 a Finlàndia, Oviedo, Madrid i Itàlia. «La productora que munta aquest festival em coneix, em van cridar i fent tots un esforç ens hem acabat entenent. La gent que aposta per la cultura paga la pena de donar-los suport», afirmava.

Al públic no li veia les cares per les enutjoses màscares  però sí l’expressió dels seus ulls i estic convençuda que van tenir una experiència única i irrepetible que van gaudir i podran explicar a uns altres. No es tracta d’alguna cosa que compris i guardis en un calaix. És molt més que això, perquè l’experiència no es veu, no es toca, però se sent. Qualitat de so, l’acústica del lloc, van quadrar tots els astres perquè sortís rodó, fins a la temperatura era perfecta…

Sempre dic que la música clàssica és com un conte, i com a conte que menys que imaginar-te un mentre l’escoltes. Felicitats Castellvell del Camp pel primer de molts festivals.

Mayo Lorda

 

El Castellvell MusicFest es consolida amb només dos concerts

El Trio Pléyádes, dissabte, durant la seva actuació. Foto: Cedida

Segon concert i segon èxit en la primera edició del Castellvell MusicFest. Aquest dissabte al vespre, la plaça de Rosa Maria Solé acollia l’actuació del Trio Pléyádes, amb prop d’un centenar de persones, que sortiren molt satisfetes d’una interpretació que reunia la flautista Nèlia Sanxis, el clarinetista Carles Pertegaz i la pianista Liana Baronaite.

El repertori, sota el suggerent títol de ‘Notes amb colors d’estiu’, unia Debussy, amb Mozart, Skriabin, Chopin o Webster, entre d’altres. La suite i el bis de Carmen, de Bizet, va ser especialment aplaudida per al públic.

Els tres intèrprts sumen un curriculum d’alt nivell. Nèlia Sanxis fou premi d’honor final de carrera, ha estat membre de diverses simfòniques, ha actuat com a solista i és flauta solista de l’Orquestra Camerata XXI. Des de 2016 forma el Trio Pléyádes. Al seu torn, el barceloní Carles Pertegaz ha col.laborat amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. La lituana Liana Baronaite, que ja participava en recitals als 12 anys, és una intèrpret de renom internacional que actua habitualment a l’Auditori de la Filarmònica Nacional de Lituània.

El menú del festival ens té marcat en vermell la pròxima actuació, la Nit de l’Òpera i la Sarsuela, amb dos portents, al baríton tarragoní Àngel Òdena i la soprano peruana Ximena Agurto, amb Alan Branch al piano. Serà el dia 15 a les 21 hores a l’ermita de Santa Anna.

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell acaba amb les contribucions especials heretades de l’anterior govern

El ple telemàtic de l’ajuntament de Castellvell ha aprovat aquest dimecres la suspensió definitiva de les contribucions especials imposades durant l’anterior mandat als veïns del nucli antic per les obres de pavimentació de la zona. Els vots de l’equip de govern han estat suficients per desestimar les al·legacions de Junts per Castellvell, promotor de la polèmica mesura quan tenia l’alcaldia i que ha acabat votant en contra. El PSC, per la seva banda s’ha abstingut.

L’alcalde, el republicà Josep Manel Sabaté, i el portaveu d’Ara per Castellvell, Josep Carretero, han defensat el seu posicionament argumentant que donaven així compliment al seu programa electoral. El regidor Daniel Llevat, en representació de Junts, ha manifestat la «perplexitat» del seu grup pel rebuig per part de l’equip de govern de les al·legacions presentades «sense cap informe tècnic ni jurídic que ho avali amb arguments. Els regidors de l’equip de govern han acabat fent de jutge i part», ha afegit, recordant a més l’existència d’un informe desfavorable del secretari.

Per la seva banda, el batlle ha assegurat que des de Junts «vau passar olímpicament dels informes dels tècnics quan manaveu. I llavors el que deien és que el deteriorament de les clavegueres i de les canonades era degut a la manca de manteniment de l’Ajuntament. I si és així, això vol ddir que qui ha de pagar és l’Ajuntament, assumint les conseqüències». Sabaté ha deixat clar que no hi haura discriminació respecte a altres urbanitzacions «recepcionades pel consistori» on s’han de dur a terme arranjaments similars, perquè també quedaran exemptes de les contribucions especials. Finalment ha reconegut que «potser la solució trobada no és la millor, però tenim claríssim que és el què hem de fer. I si porta conseqüències, les assumirem i buscarem altres fórmules».

Carretero també ha carregat contra Junts deixant clar que l’actual és «una decisió política» i ha demanat a l’oposició «passar pàgina». Entre altres coses perquè, a parer seu, la imposició de les contribucions es fonamentava en unes ordenances fiscals que ha dubtat fossin legals i perquè el cost de les obres, 1,2 milions d’euros, «ja estaven dins del pressupost municipal. Aquesta partida ja cobria totalment el cost. Llavors, la conclusió és que no calia demanar els 200.000 euros que demanàveu als veïns». Des de Junts s’han defensat al·legant que les ordenances estaven vigents per haver estat publicades al butlletí de la província i que si existia una partida era per garantir-se el pagament de les subvencions.

Per la seva banda, el representant socialista, Pere Carrasco, ha defensat la seva abstenció posant en dubte les prioritats de les obres dutes a terme el centre de la vila respecte a la resta de nuclis habitats, ha advertit sobre l’advertiment del secretari però també ha reconegut que els dos partits de govern havien defensat al seu programa la decisió presa aquest dimecres. «Teniu la legitimitat de les urnes», ha assegurat.

El ple també ha aprovat el nou ROM, que converteix la Junta de Portaveus en un òrgan col·legiat amb presència del secretari i aixecament d’acta (així com indemnitzacions per presència) i la modificació de l’ordenança de venda no sedentària per permetre la venda de carn i peix (prohibida fins ara) amb totes les garanties sanitàries.

Alhora, el plenari ha acordat que el nou Jutge de Pau sigui Esteban Fernández Arribas en substitució de Palmira Güell (amb el vot en contra de Junts i el suport del PSC), així com nomenar com a festes locals per l’any vinent el divendres 22 de gener i el dilluns 26 de juliol.

J.S.

 

Castellvell aprova aquest dimecres suprimir les contribucions especials per les obres al casc antic

Façana de l’ajuntament de Castellvell del Camp.

L’Ajuntament de Castell del Camp celebrarà aquest dimecres un plenari que el mateix alcalde de la localitat, el republicà Josep Manel Sabaté, reconeix de contingut atípic. El consistori, governat pels quatre regidors d’ERC i els dos d’Ara Castellvell, acordarà suspendre el pagament de contribucions especials als veïns imposades durant l’anterior mandat per les obres al casc antic de la població per un valor de poc més d’1 milió d’euros. «Fins i tot els juristes que hem consultat de la Diputació ens han dit que no existeixen antecedents d’una decisió similar a la província», explicava el batlle en declaracions a Tarragona21 hores abans del plenari.

La decisió té antecedents que calen ser explicats. «Tot va començar quan l’anterior equip de govern va pressupostar les contribucions especials sense avisar als veïns ni reunir-se amb ells. Quan se’n van assabentar -explica Sabaté- resulta que havien de pagar una forquilla d’entre 1.000 i 5.000 euros depenent dels metres lineals de façana. De fet, una veïna que només cobra 600 euros de pensió havia d’arribar a fer front a un pagament de 6.000 euros. Això no és de rebut».

Els afectats van començar a mobilitzar-se, buscant assessorament legal, «però no els van fer cas. Nosaltres, que llavors estàvem a l’oposició, els vam ajudar tot el que vam poder. I al final van poder determinar que, com el caràcter de les obres de pavimentació del nucli antic tenien com finalitat dur a terme el manteniment de les canonades ja gastades pel temps que hi passen per sota, el pagament l’havia d’assumir l’Ajuntament».

Els republicans, que van incorporar la supressió d’aquesta doble imposició al seu programa electoral, governen precisament amb el partit creat pels veïns afectats per fer front a aquesta decisió. La solució legal trobada, «malgrat l’informe desfavorable del secretari», va passar per convocar un primer plenari per resoldre la supressió provisional de les contribucions especials (encara no abonades pels veïns perquè les obres estaven en curs) i la presentació d’al·legacions. «Des de l’oposició se n’han presentat afirmant que la nostra resolució pot tenir efectes administratius i penals. Ens han amenaçat fins i tot dient que estaríem prevaricant i que estaríem exposats a fer front al cost amb el nostre propi patrimoni», afirma l’alcalde. «Però els informes jurídics que tenim no li donen possibilitats a aquesta via. Com a molt l’únic que podria passar és que un jutge obligués finalment els veïns a pagar. Però nosaltres creiem, malgrat tot, que estem fent el que s’ha de fer».

El plenari d’aquest vespre acabarà desestimant les al·legacions i suprimirà definitivament el pagament.

J.S.

 

Arranca amb èxit el Castellvell MusicFest

Daniel Sanxis i Sarah Hill, en un moment del concert. Foto: Tarragona21

Amb èxit de públic i d’intèrprets ha arrencat la primera edició del Castellvell MusicFest, que fins al 22 d’agost oferirà un ampli repertori de música clàssica i que tindrà el plat fort en l’actuació del baríton tarragoní Àngel Òdena i la soprano Ximena Agurto el dia 15 a l’ermita de Santa Anna.

La Plaça de Rosa Maria Solé -on hi ha el Consultori- s’ha estrenat com a escenari i així continuarà, menys en el cas d’Òdena-Agurto i de Cinc Quarteres, donat l’excel.lent resultat que ha donat en acústica i altres factors positius. Prop d’un centenar de persones han omplert el recinte en una nit de divendres que començava amb plena canícula i acabava de manera suau, atractiva i gairebé refrescant.

El concert de presentació del festival el protagonitzaven Daniel Sanxis i Sarah Hill a les cordes -viola i violí/viola, respectivament-, amb la selvatana -i amb arrels de Castellvell- Júlia Fortuny al piano, un diamant en brut. Una selecció d’obres de Max Bruch, Miklós Rózsa, Mozart, Debussy o Shostakovich ompliren de bellesa musical i bona acústica la nit de Castellvell en una llarga actuació que acabà amb una interpretació familiar de bisos per part de Sanxis, la seva companya Sarah Hil i les seves dues filles.

Sanxis i Hill, amb Júlia Fortuny al piano. Foto: Tarragona21

Sanxis i Hill, amb les seves filles. Foto: Tarragona21

Sanxis i Hill són dos grans intèrprets reconeguts internacionalment que aborden sense por peces complicades i tenen per la mà autors com Rózsa. Sanxis és també el director artístic del festival.

Aquest neix per avalar la cultura en temps de restriccions econòmiques a l’amplíssim sector que la representa i que està patint la desconsideració dels governs en aquests moments tan durs. ‘Volem que el mes d’agost sigui eminentment cultural a Castellvell i l’any que ve serà encara millor’, subratllava el regidor de Cultura, Jordi Jové, abans de l’inici del concert. L’Ajuntament s’ha fixat com a meta que el festival ‘sigui el primer de Castellvell i el referent cultural del Baix Camp’. De fet, el Castellvell MusicFest es plantejava abans de la pandèmia com ‘un festival de les arts amb el fil conductor de la música’, subratllava a Tarragona21 el seu director artístic, Daniel Sanxis, on hi prenguin part també artistes plàstics de Castellvell.

El regidor de Cultura, Jordi Jové, abans del concert. Foto: Tarragona21

Amb aquesta ambició, el consistori ha anat de la mà de l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora, que encapçala Jordi Borràs i té la seva seu a Castellvell, i també de la mà de Daniel Sanxis, un intèrpret valencià estretament lligat a la Royal Liverpool Philarmonic Orquestra -la seva companya n’és membre des de 2005 i ell n’és col.laborador.

Jaume Garcia

 

Les ‘Annes’ no fallen per venerar la patrona de Castellvell

Imatge de les ‘Annes’ que van reunir-se per venerar la patrona de Castellvell, aquest cop amb mascaretes. Foto: Cedida

Malgrat la pandèmia, la por als contagis, alguns rebrots que s’han produït al Baix Camp i la reducció d’actes festius, les noies i dones anomenades Anna no van voler fallar en l’acte tradicional de trobada conjunta a l’ermita de Santa Anna de Castellvell, en el context de la Festa Major.

L’afluència es va veure lògicament reduïda donades les cicumstàncies, i la trobada es va haver de fer amb mascareta, però tot i això, 13 ‘Annes’ van respondre aquest diumenge, 26 de juliol, a la crida de la trobada i ofrena floral a la Verge. De les 13 presents, 12 eren de Castellvell. Es tracta de les següents:

Anna Barrocal, Anna Monné, Anna Galindo, Anna Escudé, Anna Maria Montserrat, Anna Ibáñez, Anna Purqueras, Anna Auñón, Anna Jordán, Anna Ma Sugranyes, Anna Saiz i Anna López.

Consulteu la programació de la Festa Major de Santa Anna en aquest enllaç.

Redacció

 

Martina Sangenís guanya el 7è concurs de contes del Lluert de Castellvell

Foto de família dels guanyadors. A l’esquerra, la il.lustradora, i al seu costat, la guanyadora, Martina Sangenís. Foto: Tarragona21

La Martina Sangenís, d’onze anys d’edat, ha resultat la guanyadora de la setena edició del concurs de contes del Lluert de Castellvell del Camp i amb tal condició ha estat premiada amb l’edició del seu conte, a més a més, il.lustrat per la terrassenca Txus Astilleros. El conte porta per títol ‘Som-hi, tots podem’. Un total de 29 nens i nenes hi han pres part.

Es tracta d’un guardó on hi poden concursar tots els nens i nenes de Catalunya d’entre 10 i 11 anys i que té sempre el fil conductor que el protagonista és l’element del bestiari característic de Castellvell, un llangardaix anomenat Lluert. La temàtica d’enguany era la solidaritat -el tema es va fixar abans de la pandèmia, però aquesta va impedir que es fes el lliurament dels guardons durant la diada de Sant Jordi-. L’Ajuntament de Castellvell i l’Associació de Timbals i Bestiari de Castellvell -la representant de la qual, Núria Sardà, ha copresidit l’acte amb el regidor Jordi Fortuny-, no han volgut deixar passar ‘l’altra data’ de Sant Jordi, aquest 23 de juliol, per fer l’acte de lliurament dels guardons.

La Martina ha fet un relat on els nens de col.legi de Castellvell -el CEIP Santa Anna- es desplacen per diferents indrets de la vila per tal d’ajudar col.lectius vunerables o necessitats.

La Martina no ha estat l’única guardonada. Els altres finalistes han estat Ivet Sisteré i Arnau Figuerola, mentre que quatre accèssits han anat a parar a Arnau Brumós, Marc Cansado, Kayden Knight i Eric Triquell. Finalment, hi ha hagut una menció especial per a Marcel.la Roca.

Redacció