.

.

TOTS 21

Castellvell avança en la lluita contra la violència envers les dones

Alcalde, regidors i veïns de Castellvell, amb el senyal situat a la carretera de Reus. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha instal.lat dues senyals a les entrades del municipi amb el lema “Municipi protegit contra la violència de gènere”. Coincidint amb els actes de commemoració del 25-N, l’Ajuntament ha descobert aquest dissabte el cartell a l’entrada del poble, a la carretera TP-7049 de Reus a Castellvell. L’altra es troba a la carretera d’Almoster.

La proposta havia sorgit del regidor del PP David Marcos, present a l’acte, on també hi han estat diversos regidors i ciutadans de Castelvell.

El ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat el passat dimecres 27 de setembre va aprovar per unanimitat una moció per a la instal·lació de senyals a les entrades del municipi amb el lema

L’alcalde, Josep Sabaté, ha senyalat a Tots21 que l’acció vol ser “un acte simbòlic i visible de tot el què s’està fent al municipi per abordar aquest tipus de violències que malauradament encara estan molt presents a la nostra societat”, tal com indicava el text de la moció, a més “d’una declaració de principis, una mostra del posicionament que l’Ajuntament adopta davant qualsevol tipus de violència que pateixen les dones”, afegeix.

L’alcalde ha expressat el compromís del consistori de continuar implantant mesures concretes per fer front davant possibles casos de violència de gènere. En aquest sentit, l’alcalde s’ha referit a futures actuacions com el desenvolupament del Pla d’Igualtat, recursos com els Punts Lila o l’organització d’activitats com el curs de defensa personal.

A més a més, coincidint amb la commemoració del 25-N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, l’Ateneu de Castellvell havia programat per al mateix dissabte 25 de novembre, a les 12 h, l’acció teatral ‘La Senyora X’, a càrrec de Teatrosfera. L’Ajuntament de Castellvell del Camp també descobrirà el cartell “Municipi protegit contra la violència de gènere”.

El consistori ha tirat en marxa els darrers anys l’anomenat ‘City walking‘, una manera de moment informal per la qual els veïns caminaires informen dels punts foscos existents a la vila, espais a millorar per a la seguretat de les dones.

Jaume Garcia

 

Castellvell del Camp congela els impostos i taxes per al 2024

El ple municipal de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp va donar llum verda, aquest dimecres 22 de novembre, a l’aprovació inicial d’un pressupost de 2.910.398,37 euros per a l’exercici del 2024, un 8,35% menys respecte al pressupost anterior. Els comptes van ser aprovats amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC-AM i PSC), Ara Castellvell i PP (8) i els vots en contra de Junts per Castellvell (3). Per quart any consecutiu, el govern congelarà els impostos i taxes municipals.

Inversions

En el capítol d’inversions, el pressupost contempla les més necessàries, com ara una partida reservada per al soterrament de les línies elèctriques (150.000 euros), la segona fase del vial peatonal de Castellmoster (40.000 e), l’ampliació de la sala de vetlles (61.731,13e), el canvi de les lluminàries del sector SAU-8 (51.648,09 e), la creació de tallafocs per a la prevenció d’incendis forestals (16.446,74e) o el tancament de l’àrea d’emergència del carrer dels Recs (15.947,16 e). Amb tot, el govern espera poder incrementar les inversions en aquells projectes cofinançats per altres institucions.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha destacat que, un any més, els impostos municipals s’han congelat, així com les taxes. Sabaté ha posat en valor que “la tresoreria de l’Ajuntament està sanejada i l’endeutament és zero; això ens ha permès no augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania”.

Pel que fa a l’increment de la despesa corrent, que el 2024 serà un 8,84% superior a l’any anterior, el batlle ha explicat que aquest es deu principalment a l’augment previst en despeses de personal, a l’increment del cost de l’energia o del cost del servei de neteja viària i el de la llar d’infants. Tot i així, es preveu que el cost del subministrament elèctric i de gas baixin significativament quan entrin en funcionament les plaques solars instal·lades al sostre de la pista poliesportiva, que donaran servei a tots els edificis municipals.

Taxes d’aigua i d’escombraries

L’equip de govern de Castellvell del Camp ha aconseguit congelar la tarifa de l’aigua per al 2024. L’empresa subministradora COMAIGUA va preveure un augment del 19,4% del preu de l’aigua, degut a l’increment de l’energia elèctrica. Però l’Ajuntament treballarà per compensar aquest cost, o bé amb el rescat dels comptadors de l’aigua o bé oferint una disminució del cost energètic mitjançant la cessió d’energia fotovoltaica a aquestes estacions de bombeig. Amb aquesta mesura, es preveu frenar considerablement l’increment del preu de l’aigua o, fins i tot, congelar-lo.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, l’empresa comarcal SECOMSA va estimar un encariment molt alt del servei en el cas de Castellvell, ja que no contemplava ni el tancament d’àrees d’emergència ni la bona evolució del servei de recollida “Porta a porta”. El govern municipal, però, ha decidit congelar la taxa per al 2024 ja que es comprovarà quina és la “tarifa justa” que haurà de pagar cada llar, en funció de la brossa que generi. L’Ajuntament confia que, de cara al 2025, en què aquesta tarifa justa serà d’obligat compliment, el cost de la taxa sigui similar a l’actual.

El Pla d’Acció Municipal

L’alcalde també va avançar durant el plenari quines seran les grans línies del Pla d’Acció Municipal per aquest mandat, que contempla actuacions i inversions en matèria de medi ambient, eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic, social, habitatge, cultura i patrimoni, mobilitat o urbanisme. L’alcalde també va anunciar que el 2024 se sabrà quin és l’ajut que li correspondrà a Castellvell del Camp procedent del Pla ImpulsDipta, el nou pla quadriennal de la Diputació de Tarragona per a inversions i despesa corrent que concentrarà en una partida totes les subvencions que fins ara se sol·licitaven per separat.

V.Tapias

 

Castellvell descobrirà, el 25N, un cartell a l’entrada del poble contra les violències masclistes

Pancarta del 25N a la façana de l’Ajuntament de Castellvell. Foto: Cedida

Coincidint amb la commemoració del 25-N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, l’Ateneu de Castellvell ha programat per al mateix dissabte 25 de novembre, a les 12 h, l’acció teatral ‘La Senyora X’, a càrrec de Teatrosfera. L’Ajuntament de Castellvell del Camp també descobrirà el cartell “Municipi protegit contra la violència de gènere”.

‘La Senyora X’: una proposta atrevida sobre els “micromasclismes” de la vida quotidiana

L’Ateneu Popular de Castellvell ha programat per al 25 de novembre l’acció teatral ‘La Senyora X’, que representarà el grup Teatrosfera a la plaça Catalunya. Teatrosfera ens porta una proposta atrevida i que evoca a la reflexió sobre els micromasclismes i la violència contra les dones a la vida quotidiana. Les actrius són les que, amb les seves intervencions i amb la col·laboració del públic, ajudaran a definir qui és “La Senyora X” -que representa l’actriu Maria Bravo Font– i la resta de personatges espontanis.

Sinopsis: ‘La Senyora X’, és una dona qualsevol. Podries ser tu, podria ser jo. Ella vol fer coses que no fa. Vol dir molt més del que diu. Voldria silenciar les veus internes que li diuen que ha de complir uns patrons de conducta que ara qüestiona, una violència invisible que li fa entrar en conflicte amb si mateixa.

Una imatge de l’acció teatral “La Senyora X”. Foto: Cedida

“Municipi protegit contra la violència de gènere”

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat el passat dimecres 27 de setembre va aprovar per unanimitat una moció per a la instal·lació de senyals a les entrades del municipi amb el lema “Municipi protegit contra la violència de gènere”.  Coincidint amb els actes de commemoració del 25-N, l’Ajuntament descobrirà un cartell a l’entrada del poble, a la carretera TP-7049 de Reus a Castellvell.

L’acció vol ser “un acte simbòlic i visible de tot el què s’està fent al municipi per abordar aquest tipus de violències que malauradament encara estan molt presents a la nostra societat”, tal com indicava el text de la moció, a més “d’una declaració de principis, una mostra del posicionament que l’Ajuntament adopta davant qualsevol tipus de violència que pateixen les dones”, afegeix.

L’alcalde de Castellvell el Camp, Josep Sabaté, ha expressat el compromís del consistori de continuar implantant mesures concretes per fer front davant possibles casos de violència de gènere. En aquest sentit, l’alcalde s’ha referit a futures actuacions com el desenvolupament del Pla d’Igualtat, recursos com els Punts Lila o l’organització d’activitats com el curs de defensa personal.

V.Tapias

 

Castellvell se submergeix en un cap de setmana de terror

S’han programat dos passatges del terror. Foto: Cedida

Els amants de les emocions fortes i les experiències terrorífiques tenen una cita ineludible a Castellvell del Camp durant el cap de setmana del 27 al 29 d’octubre. Per segon cap de setmana consecutiu, el poble es transformarà en l’epicentre de la por amb la tercera edició de Terror Nights, el passatge del terror dissenyat per Funeral Creations.

Aquest esgarrifós esdeveniment tindrà lloc a l’antic i enigmàtic celler de Castellvell del Camp, ubicat al Carrer Joan Maragall, i promet una experiència única i aterridora. “Terror Nights” es compon de dos passatges que faran que els visitants visquin moments inoblidables de terror i suspens.

Una altra imatge del passatge del terror. Foto: Cedida

Horror Carnival: Endinsa’t al món del circ macabre amb “Horror Carnival“, el primer dels passatges de “Terror Nights“. Els assistents seran testimonis d’un dels espectacles més sinistres que hagin presenciat mai. Els pallassos que passegen per aquest passatge no busquen el riure del seu públic, sinó que revelen un inquietant futur que podria canviar les seves vides per sempre. Tot i que no tothom sortirà viu d’aquesta experiència, una cosa és segura: l’espectacle ha de continuar.

Hunter: En el segon passatge, conegut com a “Hunter“, els valents assistents s’enfrontaran a una apocalipsi zombi. En un món devastat pels no morts, hauran de lluitar per sobreviure i arribar fins al final sense ser infectats. Cada pas serà un repte en aquesta lluita per la supervivència

Serà del 27 al 29 d’octubre. Foto: Cedida

L’experiència completa dura aproximadament una hora i té un preu d’entrada de 10 euros. No obstant això, aquests 10 euros no només us donaran accés als passatges del terror, sinó que també podreu gaudir de shows en viu, animació que farà que se us posi la pell de gallina, un fotomató interactiu per capturar moments terrorífics i fins i tot un servei de bar per ajudar-vos a mantenir els nervis a ratlla.

Entrades i horaris

Les entrades per a “Terror Nights” es poden adquirir amb antelació a través del lloc web oficial de l’esdeveniment, https://terrornights.es, o el mateix dia a taquilla. Els horaris seran els següents:

  • Divendres, 27 d’octubre: de 20:00 a 00:00 hores
  • Dissabte, 28 d’octubre: de 20:00 a 00:00 hores
  • Diumenge, 29 d’octubre: de 18:00 a 22:00 hores

Per a aquells que busquen una experiència intensa i plena de terror, “Terror Nights” promet ser un esdeveniment per aquells que estan disposats a desafiar els seus pitjors malsons.

V.Tapias

 

Tanca amb èxit la I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil de Castellvell

La inauguració de la fira. Foto: Marian Bonillo

La inauguració de la fira. Foto: Marian Bonillo

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil, celebrada aquest dissabte 7 d’octubre a Castellvell del Camp coincidint amb els 10 anys del Concurs de contes del Lluert, va resultar un èxit tant de públic com de participació. Durant tot el matí, diversos carrers i places del municipi van acollir activitats diverses com una marató de contes, la taula rodona amb autors i il·lustradors, contacontes, llibreries, la biblioteca, l’exposició d’il·lustadors, l’escape room, jocs, tallers i la cercavila del Lluert, entre altres.

Les parades de la fira. Foto: Marian Bonillo

Les parades de la fira. Foto: Marian Bonillo

Núria Sardà, en representació de l’organització, explica que la fira “ha esdevingut un acte festiu i familiar que ha comptat amb una alta participació i presència de públic en totes les activitats”. A falta de fer una valoració més detallada de l’esdeveniment, Sardà considera que “com a organització estem convençuts que va anar prou bé i que podem plantejar-nos fer una segona edició amb tot el seu pes, ja que creiem que ha complert amb el seu objectiu principal de dinamitzar la lectura i l’escriptura entre els nens i les nenes”. Sardà també posa en valor que la fira omple un buit en el segment de població infantil i juvenil, ja que és la primera d’aquestes característiques que s’ha organitzat al Camp de Tarragona.

Una jornada plena de contes, llibres i activitats

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil va arrencar dissabte al matí amb un esmorzar de benvinguda als participants a la plaça Rosa M. Solé i Gaspà (abans plaça del Consultori) i la inauguració.

La Marató de contes del Lluert. Foto: Cedida

La Marató de contes del Lluert. Foto: Cedida

La plaça Catalunya va ser l’escenari de la Marató de Contes del Lluert, a càrrec d’alumnat de l’Escola Santa Anna, que va fer lectura de les deu històries guardonades durant aquests deu anys. La canalla també va poder gaudir dels contacontes de Karmelez a la mateixa plaça.

Una imatge de la taula rodona. Foto: Cedida

Una imatge de la taula rodona. Foto: Cedida

La fira va acollir una taula rodona, moderada per Santi Jiménez (bibliotecari dels serveis infantils de les Biblioteques Municipals de Reus), que va tenir lloc a Cal Barantxó i que es va omplir de públic. A la primera part hi van participar escriptors/es, autors/es de contes publicats del Lluert i representants de l’escola Santa Anna, que van posar en valor el pes que ha tingut el Concurs de contes del Lluert durant aquests anys a l’hora de fomentar l’esperit literari i la lectura entre els infants. Durant aquests 10 anys s’han presentat un total de 298 històries, 10 de les quals han resultat guanyadores, a més de les que han rebut un accèssit. A la segona part va ser el torn del debat entre els il·lustradors/es dels contes. La taula rodona va esdevenir un acte entranyable entre tots els presents que va cloure amb el lliurament d’una ampolla d’oli als participants.

La cercavila del Lluert. Foto: Marian Bonillo

La cercavila del Lluert. Foto: Marian Bonillo

En acabar, la cercavila del Lluert es va dirigir fins a la plaça Rosa M. Solé Gaspà, on es va celebrar la ballada final.

Durant tot el matí, hi va haver un espai de venda amb les llibreries i un estand amb els contes del Lluert, al llarg dels carrers Sant Vicenç i Major, que va estar molt freqüentat. La terrassa de l’Ajuntament es va habilitar com a espai de biblioteca i, a Cal Barantxó, es va poder visitar l’exposició ’10 anys de Contes del Lluert’.

El taller de maquillatge. Foto: Cedida

El taller de maquillatge. Foto: Cedida

La fira també va acollir propostes lúdiques com l’Escape Room literari ‘Un mort a la festa’ al voltant dels contes del Lluert, que va reunir 64 participants a l’Ateneu, o una selecció de jocs del món, a la plaça Rosa M. Solé Gaspà. També va resultar un èxit els tallers lliures com el de maquillatge del Lluert, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament. La fira també va disposar d’un espai gastronòmic, amb les Foodtrucks ItalTruck i Eat & Click.

Els contes del Lluert guardonats. Foto: Cedida

Els contes del Lluert guardonats. Foto: Cedida

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil ha estat organitzada conjuntament per l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell, l’Ateneu, l’Escola Santa Anna i l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

V.Tapias

 

Castellvell organitza la I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil del Camp de Tarragona

Imatge d'arxiu del jurat i la guanyadora del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu del jurat i la guanyadora del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

Castellvell del Camp estrenarà, el proper dissabte 7 d’octubre, la I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil, coincidint amb el desè aniversari del Concurs de contes del Lluert. Durant tot el matí, diversos carrers i places del municipi acolliran activitats diverses com una marató de contes, contacontes, llibreries, biblioteca, exposició d’il·lustadors, converses amb autors i il·lustradors, escape room, jocs, tallers, animació musical i la cercavila del Lluert, entre altres.

L’objectiu de la fira és la dinamització de la lectura i l’escriptura entre els nens i les nenes. Neus Sardà, en representació de l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell  -entitat coorganitzadora-, explica que “aquesta fira neix amb la voluntat de quedar-se i de trobar un petit espai on les famílies puguin gaudir d’activitats lúdiques en un entorn en el que impregna són els llibres, els contes o les il·lustracions”. Sardà també posa en valor que la fira omple un buit en el segment de població infantil i juvenil, ja que és la primera d’aquestes característiques que s’organitza al Camp de Tarragona.

El programa de la Fira

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil obrirà dissabte, a les 09:30 h, amb un esmorzar de benvinguda als participants, a la plaça Rosa M. Solé Gaspà (abans plaça del Consultori). Seguidament, tindrà lloc la inauguració de la fira en el mateix espai.

De les 10:30 a les 11:15 h, la plaça Catalunya serà l’escenari de la Marató de Contes del Lluert, a càrrec d’alumnat de l’Escola Santa Anna. De les 11:30 a les 12:00 h i de les 13:00 h a les 13:30 h, Karmelez oferirà una sessió de contacontes a la mateixa plaça.

La parada del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

La parada del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

L’acte central de la fira serà una taula rodona que comptarà amb la participació d’escriptors/es i il·ulstradors/es i que tindrà lloc, a les 12:15 h, a Cal Barantxó.

La fira clourà a les 14 h amb una cercavila festiva a la plaça Rosa M. Solé Gaspà, que estarà protagonitzada pel Lluert, un dels elements festius més emblemàtics de Castellvell.

Durant tot el matí, hi haurà un espai de venda de llibreries i un estand amb els contes del Lluert, que s’ubicaran al llarg dels carrers Sant Vicenç i Major. La terrassa de l’Ajuntament s’habilitarà com a espai de biblioteca i, a Cal Barantxó, es podrà visitar l’exposició ’10 anys de Contes del Lluert’.

La fira també acollirà propostes més lúdiques com l’Escape Room ‘Un mort a la festa’, a l’Ateneu, o una selecció de jocs del món, de 12 a 15 h, a la plaça Rosa M. Solé Gaspà. A més, es podrà participar en diversos tallers lliures a la Sala Polivalent de l’Ajuntament. La fira també disposarà d’un espai gastronòmic, amb les foodtrucks ItalTruck i Eat & Click.

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil està organitzada conjuntament per l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell, l’Ateneu, l’Escola Santa Anna i l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

V.Tapias

 

Vídeo i imatges: Una passejada pel III Mercat Medieval de Castellvell del Camp

El III Mercat Medieval de Castellvell ha obert les portes aquest divendres. Fotos: Tots21

El III Mercat Medieval de Castellvell ha obert les portes aquest divendres. Fotos: Tots21

Castellvell del Camp torna aquest cap de setmana a l’època medieval amb la tercera edició del mercat, que s’ha inaugurat aquest divendres. Fins diumenge, més de 30 paradetes s’han instal·lat al carrer Pompeu Fabra amb ofertes de bijuteria, alimentació i restauració, entre d’altres. Els visitants poden trobar parades d’embotits, de formatges, forn de pa, olives, artesania, una taverna de 30 metres per agafar forces i una foodtruck que ofereix “tacos”.

Els visitants poden escollir entre la taverna o una foodtruck. Fotos: Tots21

Els visitants poden escollir entre la taverna o una foodtruck. Fotos: Tots21

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp també compta amb la presència de 4 mostres d’oficis (encunyació de monedes, fabricació de paper, fuster i picapedrer). El Joan Mateu, el picapedrer, participa al mercat per segon any. Explica que el primer any va anar molt bé i espera que aquest cap de setmana també li surtin força encàrrecs. “Puc fer qualsevol cosa: gravats, escultures, mandales…”. Per a ell, l’organització de la fira sempre ha funcionat molt bé, però enguany potser és millor que en l’edició passada: “Han augmentat la decoració i la gent que està al càrrec de la fira està molt pendent de nosaltres”.

El Joan Mateu a la seva parada. Foto: Tots21

El Joan Mateu a la seva parada. Foto: Tots21

Aquesta sensació també la tenen el Rubén i l’Emilia, que regenten una parada d’artesania natural. Han participat en el mercat en les tres edicions. Vinguts de Santes Creus, consideren que “l’evolució s’ha notat en petits detalls. Altres anys ha estat més diversificat i enguany les paradetes estan més properes. Això és molt bo per a la interacció entre els paradistes i la gent. Aquest és l’any que ho estem veien millor”.

El Rubén i l'Emilia. Foto: Tots21

El Rubén i l’Emilia. Foto: Tots21

La Mònica i la Raquel venen de Sabadell i han muntat una paradeta de pastisseria artesana. És el primer cop que participen al mercat i tenen una oferta molt variada: “Tenim de tot i boníssim: muffins, pastissos casolans, rosquilles d’anís… Pots tastar el que vulguis perquè tot t’agradarà”, comenta la Mònica.

La Raquel i la Mònica venen de Sabadell. Foto: Tots21

La Raquel i la Mònica venen de Sabadell. Foto: Tots21

Tots21 ha fet una passejada pel mercat i això que mostrem en el següent vídeo és el que podeu trobar:

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp arriba amb una imatge totalment renovada i amb importants novetats. Entre les més destacades, hi ha la recreació d’un campament medieval, un campament de bruixes amb passatge infantil per als més petits i “la plaga” passatge del terror per als més valents. Aquestes dues darreres activitats es faran a l’antic Celler de Castellvell, que s’estrena com a nou espai de la fira medieval.

El passatge del terror "La Plaga" és una de les novetats d'aquesta edició. Foto: Tots21

El passatge del terror “La Plaga” és una de les novetats d’aquesta edició. Foto: Tots21

Enguany, a més, el mercat aposta per la participació de quatre entitats del municipi: l’Associació de Voluntaris de Protecció CivilLa Teatrera, el Club Patina Castellvell i l’Associació Protectora Mius. La Lorena, d’aquesta última associació, és el primer any que participa en una parada, però sempre ha visitat el mercat. Enguany ha decidit vestir-se d’època medieval per estar a la parada. “Sempre m’ha agradat venir a visitar el mercat, però enguany hem decidit que també havíem de ser-hi amb una paradeta”.

La Lorena davant de la parada. Foto: Tots21

La Lorena davant de la parada. Foto: Tots21

Per la seva banda, l’associació La Teatrera ofereix al públic del mercat medieval un tastet de l’obra ‘Un dia qualsevol‘ i al seu estand se sortegen 4 entrades per assistir a la presentació íntegra de l’obra, el 21 d’octubre, al Teatre de l’Orfeó Reusenc.

Els membres de La Teatrera. Foto: Tots21

Els membres de La Teatrera. Foto: Tots21

L’horari d’obertura de la fira per a dissabte és d’11 a 23h i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix.

A continuació, una galeria d’imatges del III Mercat Medieval de Castellvell del Camp.

V.Tapias

 

Pugen a 24 els detinguts en l’operatiu a Tarragona i Barcelona contra el cultiu i tràfic de droga

Una de les detencions que s'han fet durant l'operatiu. Foto: Arnau Martínez

Una de les detencions que s’han fet durant l’operatiu. Foto: Arnau Martínez

La Guàrdia Civil ha detingut 24 persones en l’operatiu contra una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a nivell internacional iniciat aquest dimecres a Barcelona i Tarragona. Fonts de l’institut armat han indicat a l’ACN que el grup estava establert en localitats d’aquestes dues demarcacions. A Cambrils, per exemple, la policia ha intervingut dues armes i també un silenciador de pistola. A banda, s’han desmantellant 8 plantacions indoor molt sofisticades amb 6.686 plantes. A més s’han comissat 33.460 euros en metàl·lic. La companyia elèctrica Endesa calcula que hi ha hagut un frau elèctric equivalent al consum de 1.052 habitatges.

S'han fet 16 entrades en diferents localitats. Foto: Arnau Martínez

S’han fet 16 entrades en diferents localitats. Foto: Arnau Martínez

S’han executat setze entrades i escorcolls a Cambrils, Mont-roig del Camp, la Bisbal del Penedès, Castellvell, Salou, Perafort, Tarragona, Bràfim, Prats del Rei, el Masnou, Sant Pere de Ribes, Palau-solità i Plegamans, Sabadell i Abrera.

Un total de 220 agents de la Guàrdia Civil de diferents especialitats, incloent mitjans aeris, han pres part en aquest dispositiu. De les setze entrades i escorcolls que s’han fet, encara n’hi ha dues que estan actives.

Es tracta d’una actuació coordinada per les unitats de Recerca Fiscal i Delinqüència Organitzada de l’institut armat a Tarragona. El jutjat d’instrucció número 2 de Reus ha obert diligències judicials.

ACN

 

Castellvell instal·larà senyals amb el lema “Municipi protegit contra la violència de gènere”

Pancarta del 25N a la façana de l'Ajuntament de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

Pancarta del 25N a la façana de l’Ajuntament de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat aquest dimecres 27 de setembre va aprovar per unanimitat una moció per a la instal·lació de senyals a les entrades del municipi amb el lema “Municipi protegit contra la violència de gènere”. Durant el plenari també es va donar compte de les línies fonamentals del pressupost del 2024, que serà de 3.004.800 euros.

La moció, a iniciativa del grup municipal del PP  i amb l’adhesió de tots els grups municipals (ERC i PSC -govern-, Junts i Ara Castelvell), vol ser “un acte simbòlic i visible de tot el què s’està fent al municipi per abordar aquest tipus de violències que malauradament encara estan molt presents a la nostra societat”, tal com indica el text de la moció, a més “d’una declaració de principi, una mostra del posicionament que l’Ajuntament adopta davant qualsevol tipus de violència que pateixen les dones”, afegeix.

L’alcalde de Castellvell el Camp, Josep Sabaté, va expressar el compromís del consistori de continuar implantant mesures concretes per fer front davant possibles casos de violència de gènere. En aquest sentit, l’alcalde es va referir a mesures de seguretat preventives com les càmeres lectores de matrícules que es van instal·lar al municipi o a la millora de l’enllumenat per tal d’evitar “punts negres” de llum. També va anunciar que es continuarà treballant en el desenvolupament del Pla d’Igualtat, en recursos com els Punts Lila o en l’organització d’activitats com el curs de defensa personal, que va tenir molt bona acceptació. De cara al 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, també es promouran actes que donin veu a persones que hagin estat víctimes o testimonis de casos de violència de gènere.

Línies fonamentals del pressupost del 2024

En el plenari celebrat aquest dimecres, l’alcalde de Castellvell del Camp també va donar compte de les línies fonamentals del pressupost de l’exercici del 2024, que serà de 3.004.800 euros.

L’alcalde va dir que aquest serà “un pressupost equilibrat amb despeses i ingressos i mantenint la despesa corrent corresponent”. També va anunciar que es faran “les inversions que ens permeti aquest pressupost, aprofitant subvencions sobretot en allò tant important com la mitigació dels efectes del canvi climàtic i les energies”. El batlle també va afirmar que el pressupost donarà prioritat a actuacions que millorin “la qualitat de vida, la mobilitat i les prestacions en educació, salut, benestar i cultura”.

Les línies fonamentals d’aquest pressupost es remetran al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, tal com preveu la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

V.Tapias

 

Castellvell del Camp torna a l’època medieval aquest pròxim cap de setmana

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp s'inaugurarà divendres. Foto: Cedida

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp s’inaugurarà divendres. Foto: Cedida

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp s’inaugurarà el proper divendres 29 de setembre, a les 19 h, amb la tradicional cercavila inaugural. Enguany la fira medieval, que se celebrarà els dies 29, 30 de setembre i 1 d’octubre, arriba totalment renovada i amb importants novetats. Entre les més destacades, hi ha la recreació d’un campament medieval, un campament de bruixes amb passatge infantil per als més petits i “la plaga” passatge del terror per als més valents. Aquestes dues darreres activitats es faran a l’antic Celler de Castellvell, que s’estrena com a nou espai de la fira medieval.

Més de 30 paradetes, mostres d’oficis i tallers

El carrer Pompeu Fabra seguirà sent l’eix central de la fira medieval, que aplegarà més d’una trentena de parades de bijuteria, alimentació i restauració. Hi trobarem parades d’embotits i formatges, forn de pa, encens, olives, minerals, una taverna de 30 metres i la foodtruck reusenca “La Ganxeta”, que es decorarà per l’ocasió i ens oferirà els seus “tacos”.

Una haima del Mercat Medieval. Foto: Cedida

Una haima del Mercat Medieval. Foto: Cedida

El mercat medieval comptarà amb la presència de 4 mostres d’oficis (encunyació de monedes, fabricació de paper, fuster i picapedrer). També hi hauran 4 tallers de fabricació d’espelmes, pintar gots, beuratges màgics i de pintar galetes, que es faran al pati de les escoles velles en horari de matí i tarda (d’11 a 13 h i de 18 a 20 h).

A més, els infants podran gaudir de diverses atraccions infantils.

Presència d’entitats locals

La fira medieval d’enguany també aposta per la participació de quatre entitats del municipi: l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, La Teatrera, el Club Patina Castellvell i l’Associació Protectora Mius. L’associació La Teatrera oferirà al públic del mercat medieval un tastet de l’obra ‘Un dia qualsevol‘ els dies següents: divendres (19:45 h), dissabte 12:15 h i 20:15 h) i diumenge (13:00 h). Al seu estand també sortejaran 4 entrades per assistir a la presentació íntegra de l’obra, el 21 d’octubre, al Teatre de l’Orfeó Reusenc.

Per la seva banda, el Club Patina Castellvell organitza una jornada de portes obertes durant la fira medieval i l’Associació Protectora Mius es donarà a conèixer amb projectes com la colònia de gats.

El forn de pa. Foto: Cedida

El forn de pa. Foto: Cedida

A l’estand de Protecció civil es farà també recollida d’aliments amb destinació al Banc d’aliments de Castellvell.

Les novetats

El III Mercat Medieval estrena novetats importants. En primer lloc, es recrearà un campament medieval al pati de les escoles velles amb 10-12 persones fent vida quotidiana. S’hi faran diversos passis i espectacles de carrer.

L’antic Celler de Castellvell es convertirà en un campament de bruixes, el dissabte 30 de setembre i el diumenge 1 d’octubre, de les 11 a les 14 h. Els més petits podran gaudir d’un passatge infantil, fotomató infantil, taller de bombolles, carreres d’escombres i una àmplia zona de jocs. El passatge tindrà un preu de 2 euros i  les activitats a 1 euro.

Finalment, l’antic celler també es transformarà en una “plaga” passatge del terror les tardes i vespres del divendres, dissabte i diumenge, de 18 a 22 h. Serà un recorregut per un hospital medieval, amb metges i monjos infectats per la pesta, i en el què els visitants s’endinsaran en allò més profund de la pesta negra. El de Castellvell esdevindrà un dels primers passatges de la temporada de “Halloween” 2023 al territori. El preu de l’entrada és de 3 euros.

Horari de la fira

L’horari d’obertura de la fira serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix.

Presentació de la tercera edició del Mercat Medieval. Foto: Cedida

Presentació de la tercera edició del Mercat Medieval. Foto: Cedida

On aparcar?

L’organització ha habilitat una sèrie de llocs per a poder aparcar durant la celebració del mercat medieval de Castell del Camp.

Si hi aneu per la carretera de Reus, teniu tres opcions per a poder aparcar. El carrer de la Mineta, el pàrquing del carrer de l’Hostelera, el mateix carrer de l’Hostelera i l’avinguda President Companys:

Si hi aneu des d’Almoster o per la carretera de la Selva del Camp, l’aparcament serà al Camí dels Recs. Recordeu que per arribar-hi no podreu passar pel carrer Pompeu Fabra, ja que estarà tallat pel mercat medieval. L’accés serà pel carrer Sant Jaume o pel carrer Sant Jordi.

L’organització demana que es respectin els llocs habilitats en funció des d’on s’arribi per tal de garantir una circulació fluida i evitar possibles embussos.

Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

V.Tapias

 

El III Mercat Medieval de Castellvell estrena un passatge del terror i un campament medieval

Imatge del Mercat Medieval de Castellvell. Foto: Cedida

Imatge del Mercat Medieval de Castellvell. Foto: Cedida

El III Mercat Medieval de Castellvell del Camp, que se celebrarà els dies 29, 30 de setembre i 1 d’octubre, arriba totalment renovat i amb importants novetats. Entre les més destacades, hi ha la recreació d’un campament medieval, un campament de bruixes amb passatge infantil per als més petits i “la plaga” passatge del terror per als més valents. Aquestes dues darreres activitats es faran a l’antic Celler de Castellvell, que s’estrena com a nou espai de la fira medieval.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha dit a la roda de premsa de presentació que “un any més Castellvell demostra amb el mercat medieval un esforç i una aposta per la cultura i perquè el nostre municipi sigui un pòl d’atracció a la comarca gràcies a esdeveniments com aquest”. Sabaté ha destacat que enguany s’han incorporat nous espais per a la celebració del mercat, com l’antic Celler de Castellvell, i ha celebrat que “entitats del poble s’hagin incorporat a la fira”.

El representant de l’associació cultural Reus Medieval, Alejandro Yeste, ha destacat que “hem apostat per una tercera edició molt diferent a la d’altres anys. Hem treballat amb una empresa de la terra amb molta experiència i molta visibilitat al territori”.

Més de 30 paradetes, mostres d’oficis i tallers

El carrer Pompeu Fabra seguirà sent l’eix central de la fira medieval, que aplegarà més d’una trentena de parades de bijuteria, alimentació i restauració. Hi trobarem parades d’embotits i formatges, forn de pa, encens, olives, minerals, una taverna de 30 metres i la foodtruck reusenca “La Ganxeta”, que es decorarà per l’ocasió i ens oferirà els seus “tacos”.

Espectacle de foc a la fira. Foto: Cedida

Espectacle de foc a la fira. Foto: Cedida

El mercat medieval comptarà amb la presència de 4 mostres d’oficis (encunyació de monedes, fabricació de paper, fuster i picapedrer). També hi hauran 4 tallers de fabricació d’espelmes, pintar gots, beuratges màgics i de pintar galetes, que es faran al pati de les escoles velles en horari de matí i tarda (d’11 a 13 h i de 18 a 20 h).

La fira medieval d’enguany també aposta per la participació de tres entitats del municipi. A més, els infants podran gaudir de diverses atraccions infantils.

Les novetats

El III Mercat Medieval estrena novetats importants. En primer lloc, es recrearà un campament medieval al pati de les escoles velles amb 10-12 persones fent vida quotidiana. S’hi faran diversos passis i espectacles de carrer.

L’antic Celler de Castellvell es convertirà en un campament de bruixes, el dissabte 30 de setembre i el diumenge 1 d’octubre, de les 11 a les 14 h. Els més petits podran gaudir d’un passatge infantil, fotomató infantil, taller de bombolles, carreres d’escombres i una àmplia zona de jocs. El passatge tindrà un preu de 2 euros i  les activitats a 1 euro.

Finalment, l’antic celler també es transformarà en una “plaga” passatge del terror les tardes i vespres del divendres, dissabte i diumenge, de 18 a 22 h. Serà un recorregut per un hospital medieval, amb metges i monjos infectats per la pesta, i en el què els visitants s’endinsaran en allò més profund de la pesta negra. El de Castellvell esdevindrà un dels primers passatges de la temporada de “Halloween” 2023 al territori. El preu de l’entrada és de 3 euros.

Cartell del III Mercat Medieval. Foto: Cedida

Cartell del III Mercat Medieval. Foto: Cedida

Horari de la fira

L’horari d’obertura de la fira serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix.

On aparcar?

L’organització ha habilitat una sèrie de llocs per a poder aparcar durant la celebració del mercat medieval de Castell del Camp.

Si entreu per la carretera de Reus, teniu tres opcions per a poder aparcar. El carrer de la Mineta, el pàrquing del carrer de l’Hostelera, el mateix carrer de l’Hostelera i l’avinguda President Companys:

Si entreu des d’Almoster o per la carretera de la Selva del Camp, l’aparcament serà al Camí dels Recs. Recordeu que per arribar-hi no podreu passar pel carrer Pompeu Fabra, ja que estarà tallat pel mercat medieval. L’accés serà pel carrer Sant Jaume o pel carrer Sant Jordi.

Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

V.Tapias

 

Torna el heavy a Castellvell amb el CastellHell

Cancer, un dels grups que hi actuarà. Foto: Cedida

Els vells rockers no moren mai, ja és cert, i a Castellvell del Camp tampoc. Torna,10 anys després, el festival de rock i metall de Castellvell presenta un cartell de luxe amb dues bandes internacionals (Cancer i Gutrectomy) i cinc artistes emergents del país

Castellvell del Camp tornarà a ser un referent del rock & metall a Catalunya. Després de deu anys d’aturada, aquest dissabte 16 de setembre torna l’esperat festival “CastellHell Reborns VI” al poliesportiu de Castellvell del Camp.

A partir de les 17:00 h, un total de set artistes passaran per l’escenari del festival. La sisena edició presenta dues bandes referents en el panorama internacional, com Cancer (Regne Unit) o Gutrectomy (Alemanya), que actuaran al costat de cinc grups emergents de Catalunya que volen donar un pas més dins del món del rock & metall.

L’Associació Cultural Hell Reborns, amb una nova renovada i jove organització i la col·laboració de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, han permès recuperar una de les cites més emblemàtiques de la demarcació de Tarragona i que volen convertir Castellvell en un referent d’aquest gènere musical al nostre país.
L’esdeveniment comptarà amb una producció i un cartell de qualitat amb la participació de set artistes. Entre ells s’hi troben Cancer (Regne Unit) i Gutrectomy (Alemanya) o artistes emergents de Catalunya com Mean Machine i Loanshark, actualment en gires internacionals. El festival també comptarà amb la presència dels reusencs Sota Terra i Devorate The Universe i els barcelonins Pvurgatorii.

Els membres de l’organització, Jaume Mulé i Anton Bilozerov, han destacat el caràcter internacional del festival “que situarà Castellvell com un punt de referència d’aquest gènere musical al mapa del Camp de Tarragona i de Catalunya” i, a més, el municipi del Baix Camp rebrà seguidors procedents d’Holanda, França, Alemanya o el Regne Unit. També han posat en valor que “artistes emergents i de la terra tindran l’oportunitat de tocar al costat de bandes internacionals molt consolidades”. Per tot plegat, el CastellHell arriba per convertir-se “en una alternativa cultural i musical al territori”.

Activitats obertes a tothom

Al voltant del “CastellHell Reborns VI” s’organitzaran una sèrie d’activitats. Per escalfar motors, es podrà gaudir d’un vermut musical previ al mateix poble, de les 12:00 a les 16:30 h. També hi hauran parades de venedors de marxandatge (xapes, samarretes,…), que tindran ocasió de donar a conèixer el seu talent artístic.
Després dels concerts, l’organització posarà un autobús a disposició dels assistents per a seguir la festa a la Sala Garage (Salou), respectant així el descans del veïnat.

Deu anys després

La idea de recuperar el “CastellHell” parteix del naixement de tres organitzacions culturals sense ànim de lucre formades per una vintena de persones: “Hell Reborns”, “Thunderdoom Prods” i “Shattered Sanity Studios”, les quals van proposar-se dinamitzar la zona aportant iniciatives musicals amb l’objectiu de donar veu a artistes locals i emergents, fent del festival “CastellHell Reborns VI” el seu tret de sortida.

El cartell
12:00 a 16:30 h Vermut musical
17:30 h Devorate The Universe
18:30 h Pvurgatorii (Black metal Ov Deaht)
19:30 h Sota Terra (Punk-rock metall)
20:30 h Löanshark (Heavy metal)
21:35 h Gutrectomy (Slam, Deathcore i Hardcore)
22:55 h Cancer (Death metal)
00:30 h Mean Machine (Rock & roll d-beat)
02:00 h Afterparty Bus

Les entrades

El preu d’entrada anticipada costarà 25 euros i 30 euros a taquilla. El festival obrirà les seves portes a les 17 h i hi haurà actuacions fins a la 01:30 h de la matinada. Les entrades es poden adquirir a www.castellhell.party

 

El III Mercat Medieval de Castellvell torna carregat de novetats

Imatge d’una edició anterior del Mercat Medieval. Foto: Cedida

La tercera edició del Mercat Medieval de Castellvell del Camp, que se celebrarà els dies 29, 30 de setembre i 1 d’octubre, arriba enguany amb importants novetats. Entre aquestes cal destacar un campament medieval de bruixes per als més petits i un passatge del terror per als més valents, que es faran a l’antic Celler de Castellvell, que serà l’escenari de les principals novetats.

El carrer Pompeu Fabra seguirà sent l’eix central de la fira medieval, que aplegarà més d’una trentena de parades d’artesania i gastronomia. Un any més no hi faltaran les cercaviles musicals, els talles infantils o els espectacles de foc, entre altres activitats que es desvetllaran en els propers dies.

L’horari d’obertura de la fira serà el divendres, de les 18 a les 23h, el dissabte d’11 a 23h, i el diumenge, d’11 a 22h. La restauració romandrà oberta fins més tard de l’hora de tancament si la situació ho requereix.
Els sortejos

Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.

Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval

Instagram: @assculturalreusmedieval

 

Torna el festival CastellHell a Castellvell després de deu anys d’aturada

El festival arriba a la seva sisena edició. Foto: Cedida

El festival arriba a la seva sisena edició. Foto: Cedida

Torna l’esperat festival de música Rock i Metall CastellHell al poliesportiu lleuger de Castellvell del Camp, el dissabte dia 16 de setembre.

Després de deu anys d’aturada i amb la seva sisena edició, una renovada i jove organització recupera una de les cites més emblemàtiques de la província de Tarragona d’aquest gènere musical.

De les seves arrels neixen tres organitzacions culturals sense ànim de lucre formades per una vintena de persones: Hell Reborns, Thunderdoom Prods i Shattered Sanity Studios, les quals es proposen dinamitzar la zona aportant tot d’iniciatives musicals amb l’objectiu de donar veu a artistes locals i emergents, fent del festival CastellHell Reborns VI el seu tret de sortida.

L’esdeveniment comptarà amb una producció de qualitat, acudint-hi un total de set artistes. Entre ells s’hi troben Cancer (Regne Unit) i Gutrectomy (Alemanya) amb artistes emergents de Catalunya, dels quals Mean Machine i Loanshark, actualment en gires internacionals. També comptarà amb la participació dels reusencs Sota Terra i Devorate The Universe i els barcelonins Pvrgatorii.

Les edicions anteriors van ser un èxit participatiu i hi van arribar a actuar les bandes més internacionals de l’Estat dins del gènere, així com Angelus Apatrida, Avulsed o els catalans Crisix.

El preu d’entrada anticipat costa 25 euros i 30 a taquilla. S’obriran portes a les 17 h i hi haurà actuacions en directe fins a la 1.30 h de la matinada. A més a més, s’ofereixen activitats culturals durant el migdia i un vermut musical a les 12 h al mateix poble. Després de les actuacions, l’organització posa un autobús a disposició dels assistents per a seguir la festa a Salou, respectant així el descans dels veïns.

V.Tapias

 

Castellvell del Camp commemorarà l’Onze de setembre amb un concert dedicat a Pau Casals

El concert anirà a càrrec de Camerata XXI. Foto: Cedida

El concert anirà a càrrec de Camerata XXI. Foto: Cedida

Castellvell del Camp viurà enguany d’una manera especial l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, amb dos actes que tindran un marcat caràcter reivindicatiu i cultural, organitzats per l’Ajuntament.

El primer acte serà el “Concert per la Diada”, que tindrà lloc el proper dijous 7 de setembre, a les 20:00 h, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir. ‘Pau Casals, músic humanista‘, a càrrec del quartet Camerata XXI, és un concert de petit format dedicat a l’obra de Pau Casals en el 50è aniversari de la seva mort. El concert serà gratuït.

Acte institucional

El dilluns 11 de setembre, a partir de les 10:30 h, se celebrarà el tradicional acte institucional al Puig de Santa Anna. L’acte s’iniciarà amb l’ofrena floral i la lectura del manifest i clourà amb el Cant dels Segadors. Les persones assistents gaudiran d’un esmorzar popular de germanor.

Pau Casals, músic humanista

Pau Casals és el músic català més important de tots els temps. Va ser violoncel·lista, director i compositor. Va ser un músic complert i reconegut arreu del món. Però, a banda, Pau Casals va fer moltes més coses: va ser professor, va ser un gran activista musical (creador de festivals de música, fundador d’orquestres, productor de gravacions de discs,…) i, a més, va ser un model a nivell mundial en la lluita per la pau, la democràcia i els drets humans. Aquest 2023 se celebra el 50è aniversari de la mort del músic vendrellenc i Camerata XXI dedica el concert ‘Pau Casals, músic humanista‘ a homenatjar la seva figura.

El programa del concert estarà format per les peces següents: J.S. Bach, 1a suite per a violoncel sol (Preludi); A. Vivaldi, concert per a violoncel en Mi menor (Allegro); C Saint-Saëns, Carnaval dels Animals El Cigne; G. Fauré, Après un reve; P. Casals, quartet en Mi menor Sherzo; E. Granados, Oriental; I. Güell, Introito; R. Lamote de Grignon, suite a l’antiga Gavotte; L.V. Beethoven, Himne de l’Alegria; P. Casals, Sant Martí del Canigó; i P. Casals, Cant dels Ocells.

V.Tapias

 

Joves talents i prodigis locals al Castellvell MusicFest

Instantània del concert. Foto: Jordi Borràs

Instantània del concert. Foto: Jordi Borràs

Sense faristol ni partitures, tan sols amb el seu violí, i la música impresa al sarró de la seva memòria i la seva passió, el joveníssim violinista prodigi Alexandre “Sasha” Amorós, va oferir un espectacle ple de variades obres de la història de la música en el marc de la 4a Edició del Castellvell MusicFest. Georg Friederich Händel, Nicolo Paganini, Rodin Schedrin o Manuel De Falla són alguns dels noms dels compositors que van desfilar en el programa interpretat pel montblanquí.

Amb una excepcional química i capacitat de connexió amb el pianista Marc Torres, qui en moltes de les obres assumí el volum orquestral reduït al piano, Sasha fou capaç també de guanyar-se amb la seva simpatia a un públic admirat de la proesa que va executar a l’escenari, mostrant la seva congènita habilitat per convertir l’instrument en part de sí mateix, i regalar tota una exhibició de pur virtuosisme.

Sasha i Marc Torres. Foto: Jordi Borràs

Sasha i Marc Torres. Foto: Jordi Borràs

En la primera part, el dúo de violí i piano va interpretar un conjunt d’obres destacades per al repertori obligat de l’instrument, en les que quedà de manifest la perfecció tècnica i l’alt i prematur nivell de maduresa d’un artista local al que li espera un brillant futur.

No menys efectistes foren les peces de la segona part: una col·lecció de danses espanyoles, que portaren a una cloenda amb “A la Albéniz”, del compositor Rodión Schedrin. Fins a tres propines es van regalar als assistents, una d’elles la sardana que el pare de Sasha, Josep Amorós, nomenat “fill predilecte de Montblanc”, composà dedicada a la seva vil·la. Així es donà fi a un recital ple d’emocions, al Pati del Consultori de Castellvell del Camp.

Jordi Borràs

 

La veu d’Àngel Òdena inunda d’òpera la Nit lírica de Castellvell

Una imatge del concert. Foto: Jordi Borràs

Una imatge del concert. Foto: Jordi Borràs

Les ràfegues de marinada que van acompanyar la posta del sol al Pati del Consultori de Castellvell del Camp no van desvirtuar les poderoses veus de l’internacional baríton tarragoní Àngel Òdena, i de la soprano d’origen lleidatà Montserrat Seró, acompanyats del pianista resident del Castellvell MusicFest, Alan Branch.

En aquest concert de la quarta edició del certamen, ambdós cantants van oferir un repertori de peces que combinaven cançó i òpera, en la ja tradicional “Nit Lírica” d’aquestes festes musicals estiuenques a la localitat del Baix Camp. Òdena encetà el recital amb tres cançons catalanes per veu i piano, que foren precedides per dues aries i un número de conjunt de l’òpera Lucia de Lammermoor, de Gaetano Donizzeti. A la segona part, fou Seró qui inicià la posada en escena amb cançons com “Júrame” o “Bésame Mucho”, i conclogué el concert amb tres àries de l’òpera Rigoletto de Verdi.

Òdena mostrà mantenir-se en una excel·lent forma musical i vocal, i la seva coneguda i brillant veu va ser complementada amb la sorprenent frescura, agilitat, presència i “le savoir-faire” de Seró, qui va escalar fins a un Mi Bemoll en el número conjunt final de Rigoletto.

El número de “Don Giovanni” va ser l’obsequi d’unes dolces postres, amb les que els artstres ens varen desitjar a tots una molt bona nit.

Els dos cantants amb el pianista Alan Branch. Foto: Jordi Borràs

Els dos cantants amb el pianista Alan Branch. Foto: Jordi Borràs

Amb la vetllada del passat vespre, ja és la quarta vegada que Castellvell del Camp compta amb el privilegi de la visita d’Àngel Òdena, qui sempre ha portat cantants convidats, ja consolidats, com el tenor Roger Padullés, o que es troben en la primera recta de la seva professional, com les sopranos Ximena Agurto o Montserrat Seró, en aquesta última edició.

Jordi Borràs

La riquesa de la Integral de les Suites de Bach triomfen amb Rafal Jiezerski a Castellvell

Rafal Jiezerski, durant la seva actuació a Castellvell del Camp

Aquesta tarda, a les 18:00 hores, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp, ha vibrat amb els aplaudiments i ovacions que el públic ha dedicat al violoncel·lista solista de l’Orquestra de l’Òpera de València, el polonès Rafal Jiezerski, qui ha ofert la primera part dels dos concerts que, durant aquesta 4a Edició del Castellvell Musicfest, han estat dedicats a la Integral de les Suites de Bach per a violoncel sol, de les que avui, 4 d’agost, se n’han interpretat la primera, la tercera i la cinquena.

Les Suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach són una de les obres més famoses i interpretades en el repertori per a violoncel. Escrites entre 1717 i 1723, aquestes suites són considerades com a una obra mestra en la música.

Les sis suites, catalogades com BWV 1007 fins a BWV 1012, consisteixen en una sèrie de moviments basats en danses de l’època Barroca. Cada suite comença amb un Preludi, seguit per una sèrie de danses com l’Allemande, la Courante, la Sarabande, dues Minuets o Bourrées o Gavottes, i finalitza amb una Gigue. Aquestes obres són notables no només per la seva bellesa melòdica i harmoniosa, sinó també per la seva complexitat tècnica.

Una línia melòdica

Bach va utilitzar tota l’extensió de l’instrument, creant textures polifòniques amb només una línia melòdica. Això vol dir que, encara que només hi hagi un violoncel tocant, sovint sembla que hi hagi dues o més veus sonant al mateix temps.

Les Suites per a violoncel sol van quedar en l’obscuritat durant molts anys i va ser el gran violoncel·lista Pau Casals qui les va redescobrir a principis del segle XX. Des de llavors, aquestes peces s’han convertit en part essencial del repertori per a violoncel i són interpretades regularment en concerts arreu del món. La interpretació i l’estil de tocar aquestes suites varien molt d’un intèrpret a un altre, i molts violoncel·listes han deixat la seva petjada única en les gravacions d’aquestes obres immortals.

La música és profunda i expressiva, i cada suite té el seu propi caràcter i emoció, des de l’alegria fins a la reflexió profunda. Amb un gran equilibri sonor, precisió tècnica i una inigualable capacitat de comunió amb el seu instrument, Jiezerski s’ha guanyat a un públic que ha pogut apreciar tota la riquesa de les obres interpretades del gran mestre alemany.

Tot i que estava previst fer el recital al Casal Puig de l’Àliga, s’ha traslladat la seva ubicació a l’Església, per les condicions ambientals i acústiques, on el cello de Rafal Jiezerski ha pogut lluir amb tot el seu esplendor. Diumenge, 6 d’agost, també a les 18:00, a l’Església de Sant Vicenç de Castellvell del Camp, podrem escoltar el segon bloc de les Suites de Bach (segona, quarta i sisena), en aquest nou format que s’ha presentat al Castellvell MusicFest: els “Cava Concerts“, on el públic és convidat a una copa de cava, per gentilesa dels “Cellers Andreu”
.

Jordi Borràs Gelonch

 

Village People a Castellvell

 

Amb una coreografia on hi participà tot el públic, acompanyant la cançó YMCA de Village People, simbolitzant amb els braços les famoses quatre iniciales de la cançó, cloïa dimarts al vespre a Castellvell un concert de revivals dels discotequers anys 70 que fou un èxit abassagador.

Al voltant de 300 persones es reunieren a la pista poliesportiva per seguir les peces interpretades pel cor Lianna, coral castellvellenca que oferí un repertori prou popular i conegut com perquè fos seguit amb les palmes pels espectadors en el que suposà tal vegada el concert de l’actual edició del CastellvellMusicFest amb més seguidors a les grades.

 

Rosa Sanahuja dirigia la coral, formada per 40 cantaires, en un escenari ambientat com un ‘guateque’ típic dels 70 i petites introduccions teatrals de les peces musicals. Arrencaren amb Dust in the wind, de Kansas, per seguir amb Imagine, de Lennon, i September –la peça que fou la banda sonora de la Vuelta ciclista a Espanya de 1979, d’Earth, Wind and Fire, cantades en versió en català.

No faltà Lluís Llach -amb la peça Que tinguem sort-; Nino Bravo, amb Un beso y una flor; els Abba, amb Waterloo -guanyadors del Festival d‘Eurovisió de 1974-; AC/DC, amb Highway to hell; els inevitables Boney M i els seus rius de babilònia; l’Stayin’ Alive dels Bee Gees -banda sonora de Fiebre del sábado noche, amb John Travolta-, per esclatar amb els Village People, que servirien de ‘bis’ al final del concert, amb la incorporació coreogràfica del públic.

El festival ens porta aquest vespre de dimecres un registre completament diferent, la música indú d‘Aayam, amb guitarra (Joan Peiró), Qanum i veu (Shafeeq Alsadi) i percussió (Prabhat Das Tablas). Serà al pati del Consultori a les 21 hores.

Jaume Garcia

 

Un pregó que pica pedra enceta la Festa Major de Castellvell

Un moment de la lectura del pregó. Foto: Tots21

El pregoner, l’alcalde de Castellvell, Josep Sabaté; el regidor de Cultura, Jordi Jové, i alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, convidada a l’acte, durant la ballada dels elements festius. Foto: Tots21

El pregó del mestre picapedrer Joan Mateu va encetar divendres la Festa Major de Santa Anna de Castellvell del Camp. L’acte fou precedit per la presentació que en feu l’alcalde, Josep Sabaté, i del Passacarrers dels elements festius, que sortirien de la plaça Catalunya i acabarien el recorregut a la plaça Catalunya, on des del balcó es llegiria el pregó. Joan Mateu, ‘Mateuet‘, és l’única persona a Castelvell que té aquest títol otorgat per la Generalitat. Com a autoritat convidada hi feu acte de presència l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita.

 

‘Mateuet’ destacava al pregó que la seva vinculació amb el poble de Castellvell ve des de petit, tot i que ell és nascut al barri del Carme de Reus. Però “els pares tenien un mas anant cap al Salt i com us deia des de petit ja pujava a Castellvell i sempre tombava per aquests carrers”.

La seva família i ell viuen a Castellvell “des de l’any 94, ja fa uns 30 anys, Vivim a tocar a la Pedrera del Coubi (normal, no podria viure en un altre lloc, Pedrera, Pedres, Picapedrer)”, deia, i té dues germanes que també viuen a Castellvell, a més de dos fills nats a la vila. “Com deia sóc nascut a Reus però hi ha un refrany en castellà que diu que “uno no es de dónde nace sinó de dónde pace i jo ‘paço’ molt per Castellvell”.

Actualment es dedica “de ple a la pedra, sigui restaurant o elaborant peces, entre elles col.laborant en un taller de Juneda, els Germans Balagué, i treballant per la Sagrada Família (diguem-ne que estic deixant la meva emprenta i posant el meu granet d’arena en aquesta meravella mundialment reconeguda)”. També ha treballat al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i a la vila medieval de Carcassona, a França.

Apart de tot això, “vaig per les Mostres d’Ofici Artesans i les Fires Medievals més importants: Montblanc, Cretes, Calafell, Creu Coberta -Barcelona-, Ascó, Altafulla, Girona, Castellvell, etc. ensenyant mitjançant demostracions l’ofici de picapedrer, amb l’objectiu d’intentar que no es perdin aquells oficis antics que molts de nosaltres hem conegut i que molt de vosaltres, la gent jove sobretot, no coneix”, relatava. En ‘Mateuet’ acabava el pregó convidant a gaudir dels actes de la Festa Major.

El Lluert, durant el Passacarrers. Foto: Tots21

La Lluertona, obra de Maria Navarro

Prèviament a la lectura del pegó, el protagonisme va ser pel Seguici Festiu, amb l’estrena de la Lluertona, nou element i ‘filla’ del famós Lluert, obra de la castellvellenca Maria Navarro.

 

Aquest dissabte 22 de juliol, a les 18 h, es farà la Plantada de Gegants, que enguany aplegarà dinous colles geganteres. Cap a les 19h, des de la Plaça Jacint Verdaguer, s’iniciarà la cercavila que reunirà els Gegants de Castellvell i el Lluert, acompanyats dels Gegants del Barri del Port de Tarragona, Colla Gegantera dels Alegre de Reus, del barri del Carme de Cambrils, de Colldejou, de les Borges del Camp, de Vinyols i els Arcs i de Fraga. En acabar la cercavila es farà una ballada a la plaça Catalunya.

Jaume Garcia