Publicar un conte amb 10 anys a Castellvell

Oriol Beltran, al centre, jun t amb la resta de premiats, membres del jurat i el regidor de Cultura, Jordi Jové. Foto: DiariTots21

Cada any un alumne de deu anys estrena llibre a Castellvell del Camp. El d’enguany es diu Oriol Beltran, li diuen el Leo Messi del Santes Creus i no només mou amb destresa els peus, sinó també la mà: acaba de guanyar l’onzena edició del conte del Lluert, l’animalet de grans dimensions que anima les festes de Castellvell del Camp. Amb el conte ‘El lluert construeix un teatre al poble’, s’ha endut els 40 euros del premi, consistent en poder adquirir llibres a la llibreria Gaudí de Reus. El seu treball ha estat il.lustrat per Nerea Borrell i publicat en format llibret. El tema del concurs d’enguany era ‘Veus per un món millor’.

El parc de les Oliveres s’ha omplert de canalla, pares, mares i parades d’entitats de la vila per viure el lliurament del premi, que cada any organitza l’Associació de timbals i bestiari de Castellvell del Camp, que presideix Núria Sardà.

El guanydor, amb el jurat, la cap de l’organització, la dibuixant i de fons el lluert. Foto: DiariTots21

El segon premi ha recaigut en Ruth Lluís Puigdomènech i el tercer, en Pol Córdoba Domingo. Hi ha hagut, a més, cinc accèssits -habitualment eren tres-, que han anat a parar a Marc Robles, Júlia Casellas, Isona Boix, Valentina Mármol i Marina Segarra. El jurat, format sempre i únicament per dones, ha estat presidit per l’escriptora Mònica Escuer i format a més per l’actriu Maria Bravo i per la membre dels timbalers Lorena Garriga. Disset han estat els participants, l’alumnat de cinquè del CEIP Santa Anna, sense excepció.

La parada de l’Associació Protectora Mius de Castellvell,. Foto: DiariTots21

El parc ha mostrat també una diversitat d’articles en les seves parades: productes per als gats de l’Associació Protectora Mius de Castellvell, que es responsabilitza de les colònies de gats de la vila. També s’oferien llibres, punts de llibre, articles de bijuteria, dolços, i un col.lecció de joguines de cliks en forma de sant Jordi i de drac, on s’hi podia veure l’alcalde, Josep Manel Sabaté, preparant-los. Un contacontes i un concert del cor Lianna has clos la sessió.

L’alcalde, servint clicks de sant Jordi. Foto: DiariTots21

Acabaria la jornada amb la presentació d’un llibre molt especial donat qui és el seu protagonista. Es tracta de ‘Petites memòries d’un infant de Castellvell del Camp‘, del periodista Josep Maria Martí i Martí, a càrrec del regidor de Cultura, Jordi Jové i Balanyà, i amb la lectura de fragments del llibre, a càrrec de Francina Baldrís.

 

ERC, PSC i ARA signen un nou pacte de govern a l’Ajuntament de Castellvell

Façana de l’Ajuntament de Castellvell, que a partir d’ara estarà governat pel nou tripartit ERC-PSC-Ara. Foto: Cedida

ERC Castellvell, PSC Castellvell i ARA Castellvell han signat aquest mes d’abril un nou acord de col·laboració de govern que tindrà una durada per a tot el que resta de mandat. D’aquesta manera, els grups municipals que formaven l’actual govern –ERC (4 regidors) i PSC (1)– incorporaran els dos regidors d’ARA Castellvell, Jordi Barenys i Anna Huguet, per la qual cosa, l’equip de  municipal estarà format per set membres.

L’aprovació de la modificació del cartipàs municipal derivat del nou acord de govern es debatrà en el Ple extraordinari convocat pel pròxim dimecres 17 d’abril, en què també es farà el sorteig dels membres de les meses electorals de les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, explica, en nom dels tres partits signants, que “amb aquest acord es dona compliment al mandat del poble, amb un govern “ample” que prové de la voluntat de la ciutadania”. Durant tota la negociació s’ha pogut pogut constatar “les moltes similituds existents entre els programes electorals dels tres partits, ja que tots els grups busquem la mateixa finalitat, que és el benestar de la gent del poble”.

Els tres grups també consideren molt important aquest acord perquè donarà “estabilitat” al govern municipal i garantirà els projectes del municipi per aquest mandat: “El benefici d’aquesta sinergia de diversitats repercutirà en projectes conjunts i en el progrés de Castellvell”.


Altres notícies:


Els tres partits signants es comprometen a fer una revisió anual de l’acompliment de l’acord, així com dels objectius establerts pels programes electorals de cada partit, amb l’objectiu de garantir “la coherència i l’eficàcia de l’acció de govern”.

L’equip de govern municipal de Castellvell del Camp estarà compost per set membres, distribuïts de la següent manera:

ERC Castellvell, amb Josep M.Sabaté Papiol, alcalde i regidories d’Educació i d’Hisenda. Maria del Mar Barriach Sugranyes, regidoria d’Urbanisme. Jordi Fortuny Sisniega, regidories d’Esports i adjunt a Cultura i Festes. Jordi Jové Balañà, regidories de Sanitat, Cultura i Festes.

PSC Castellvell: Pere Carrasco Gené, regidories de Gent Gran, Serveis Socials i Participació Ciutadana.

ARA Castellvell: Jordi Barenys Pomé, regidoria de Joventut i adjunt d’Hisenda. Anna Huguet Parrilla, regidoria de Medi Ambient i Transició Energètica i adjunta d’Educació.

 

Castellvell celebra Sant Jordi amb un mes d’abril farcit d’activitats literàries i culturals

Els actes van arrencar el 5 d’abril, amb la presentació del llibre ‘Miscel·lànies castellvellenques’, d’Esteve Sugranyes. Foto: Cedida

Castellvell del Camp celebra enguany la diada de Sant Jordi amb un programa d’activitats literàries i culturals que s’allargarà durant tot el mes d’abril.  L’acte central serà la tradicional Diada al Parc de les Oliveres, que tindrà lloc el divendres 19 d’abril, amb parades, intercanvis de llibres, la presentació del Conte del Lluert 2024 i l’actuació del Cor Lianna. Durant tot el mes es presentaran llibres, contacontes i es podrà gaudir de concerts.

Els actes del programa de Sant Jordi van arrencar divendres passat, 5 d’abril, amb la presentació del llibre ‘Miscel·lànies castellvellenques‘, d’Esteve Sugranyes i Martí, que va anar a càrrec de l’arqueòleg i historiador, Jaume Massó Carballido.

El proper dijous 11 d’abril, a les 19 h, a la Biblioteca Municipal, l’escriptora Isabel Olesti parlarà sobre el seu llibre ‘Àlbum d’amors complicats‘, dins dels contactes amb autors i i lectors del Club de Lectura de Castellvell. L’acte és obert a tothom.

L’endemà divendres 12 d’abril, a les 19:30 h, la Sala Gran del Casal d’Entitats acollirà la presentació del llibre ‘La Nostra Cançó‘ d’Antoni Batista. El periodista, que va exercir de crític musical durant els anys d’auge de la Cançó, explica en el llibre les claus d’aquest fenomen i l’impacte popular que va tenir tant al nostre país com arreu del món.

El món del conte també tindrà protagonisme amb els contacontes adreçats al públic familiar. El 16 d’abril, a les 17 h, a la Biblioteca Municipal, es podrà gaudir del contacontes i l’activitat ‘Rei i Rei‘.


Altres notícies:


L’activitat musical no hi faltarà a la programació d’activitats d’aquest mes d’abril.  El proper diumenge 14 d’abril, a les 19 h, a Cal Barantxó, es podrà gaudir d’un concert de ‘Tangos Clàssics Instrumentals‘, amb adaptacions musicals i la interpretació de Jordi Domingo Argilaga.

Presentació del Conte del Lluert 2024

Com és tradicional, la Diada de Sant Jordi de Castellvell del Camp se celebrarà el divendres anterior a Sant Jordi, el 19 d’abril, a partir de les 16:30 h, a la sortida de l’Escola Santa Anna, al Parc de les Oliveres. L’espai comptarà amb les habituals paradetes de les entitats, el punt d’intercanvi de llibres de la Biblioteca, un berenar, el contacontes, la presentació del Conte del Lluert 2024 i el concert del Cor Lianna.

Acte per acte, a les 17:00 h es farà la presentació del Conte del Lluert 2024El lluert construeix un teatre al poble‘, d’Oriol Beltran. L’autor i la il·lustradora del conte, Nerea Borrell Cedó, signaran exemplars personalment. Una hora més tard, a les 18 h, la companyia Els Homenots oferirà un dels seus ‘Contes amb Bateria’, en aquest cas ‘En Bum i l’estel dels desitjos‘.  A les 19 h, al mateix Parc de les Oliveres, el Cor Lianna ens oferirà una mostra del seu repertori a mode de cloenda.

El mateix divendres 19 d’abril, a les 20 h, hi haurà encara una última presentació. Es tracta de la presentació del llibre ‘Petites memòries d’un infant de Castellvell del Camp‘, de Josep Maria Martí i Martí, a càrrec del regidor de Cultura, Jordi Jové i Balanyà, i amb la lectura de fragments del llibre, a càrrec de Francina Baldrís. L’acte es durà a terme a la Sala Gran del Casal d’Entitats.

L’endemà dissabte 20 d’abril, a les l’església de Sant Vicenç, el Quintet Momentum, format per cinc cantants del Conservatori Superior de Música del Liceu i especialitzat en música del Renaixement i Primer Barroc, oferirà l’espectacle musical i poètic ‘Del Molet al Madrigal‘. Finalment, el 21 d’abril, la Coral de l’Associació de Gent Gran l’Era de Castellvell del Camp oferirà la tradicional Cantada de Caramelles en diferents llocs del poble.

 

Castellvell del Camp torna al seu refugi antiaeri 85 anys després

Inevitablement, a algú li havia de caure una llàgrima en evocar un passat tant dolorós com el de la guerra civil i la devastació física, però sobretot moral, que suposaven els bombardejos aeris de l’aviació feixista sobre la població indefensa. Castellvell del Camp reobria dissabte el refugi que ha recuperat els darrers anys amb un seguit de visites guiades, amanides amb una excel.lent recreació històrica, que incloïa la presència de sanitaris de l’època, oficials de l’exèrcit, milicians o membres de la Creu Roja.

Un desplegament rigorós i perfectament documentat, comandat pel regidor de Cultura, Jordi Jové, i el grup Recreació Històrica i Patrimoni Junts, per rebre els primers visitants a l’entrada de l’amagatall del carrer sant Jaume i que la setmana passada era inaugurat amb la presència de nou testimonis de l’època, nou supervivents que aleshores només tenien entre tres i cinc anys, però que encara recordaven amb emoció les pors que trasbalsaren Castellvell en aquells anys d’infausta memòria.

Dos moments de l’inici de la ruta, davant l’actual Ajuntament, mentre el regidor de Cultura reparteix diner emès per l’Ajuntament l’any 1937. Fotos: Tots21

La visita forma part d’una ruta per la memòria de la guerra civil a Castellvell i que tindrà continuïtat. Comença a la plaça de l’Ajuntament, on havia existit el segon refugi antiaeri -actualment colgat i inaccessible-. Allí s’informava que el lloc que ocupa actualment l’edifici consistorial va ser seu del flamant edifici de la societat El Casino, que reunia la gent de dretes del municipi, un immoble noble que incomprensiblement va anar a terra als anys 80. La guia de la ruta repartia fotografies antigues que mostraven la bellesa de l’edifici.


Altres notícies:


Des d’allí, la ruta fa parada a la Font Nova, on hi hagué els rentadors, que havien estat inaugurats en 1906 i que també van desaparèixer per a desesperació de l’historiador local Esteve Sugranyes, recuperador de la memòria del poble i present en una de les visites feta dissabte.

Façana de la bodega. Foto: Tots21

La tercera parada de la ruta bèl.lica la forma l’edifici de l’Espiga, que era la societat de la gent d’esquerres, situada a l’actual carrer Sant Vicenç i que un cop acabada la guerra fou incautat, com no, per la Falange. Sortosament, l’edifici es conserva i s’usa com a magatzem agrícola. La quarta parada és el celler cooperatiu, la bodega de vi aixecada en 1934 i adquirida per l’Ajuntament actual, que compta amb una façana d’un bell estil modernista. “L’any 1935 Castellvell va veure’s beneficiada per una gran collita de raïm i això permeté disposar de vi durant la guerra civil”, recordava la guia.

Un oficial de la República relatant els efectes dels bombardejos. Foto: Tots21

La cinquena i sisena parades són ja el refugi. En primer lloc, un oficial de la República explica què era el règim instaurat en 1931, com s’activaven les bombes d’aviació i els danys que provocaven, per donar pas al refugi en sí, on una sanitària abillada com si fóssim al 1936 relatava la història dels bombardejos de la veïna Reus i com Castellvell se sumaria en 1938 a la iniciativa de la capital del Baix Camp de construir refugis. Tot amanit amb un àudiovisual on es repassaven les fites cronològiques de la construcció dels dos refugis de Castellvell -un tercer no va arribar a reeixir en aparèixer aigües subterrànies-, com ho va afrontar l’Ajuntament de l’època i els moments claus de la guerra, com fou l’arribada de 28 refugiats vinguts de Madrid en l’any d’inici de la guerra o la vinguda de l’arquitecte dels refugis de Reus per construir els de Castellvell.

Descens al refugi antiaeri. Foto: Tots21

Imatge de l’interior del refugi i de la parada amb medicaments i material de guerra. Fotos: Tots21

 

A l’entrada del refugi es reunia material de guerra, des de bombes a metralla procedents de la batalla de l’Ebre, i una bala localitzada a Castellvell -una peça preuada de col.leccionista- , medicaments de l’època, una bandera republicana, premsa i propaganda del moment -del POUM, d’ERC, del PSU,…- o un fardell amb menjar que es repartia als vilatans que es refugiaven contra les bombes. Acabat l’àudivosual, un sanitari amb una escandalosa sirena de mà alertava de l’arribada de l’aviació, senyal que calia córrer cap al refugi.

Simulació del so real d’una sirena, que avisava de l’arribada dels bomarders. Foto: Tots21

Un ingent treball d’investigació que ha incorporat, a l’àudiovisual, el testimoni de les persones vives i mortes que residien en un Castellvell temblorós, alerta davant les ràzzies de l’aviació feixista sobre Reus i sobre Castellvell, i que havien de buscar consol davant una acció infame continuada que no van comprendre mai. El mateix dia de l’entrada de les tropes franquistes a Reus, el 15 de gener de 1939, entre 60 i 90 avions d’atac feixista van sobrevolar Reus i Castellvell, fent tremolar els seus edificis.

L’alcalde de Castellvell, Josep Manel Sabaté, amb gent vestida d’època a la cantina. Foto: Tots21

La ruta acaba amb un esmorzar tal com era als anys 30. Foto: Tots21

La ruta mor en la cantina dels soldats, amb esmorzar de campanya típic, que s’abona amb diner que emetí l’Ajuntament de Castellvell durant la guerra, amb vals a 10 cèntims el paper. Què menjaven els sodats? Clotxa amb oli, tomaca, sardina de la costa o arengades, acompanyats de vi, aigua i cafè.

 

Castellvell celebra el Dia Mundial de la Poesia amb poemes musicats amb veu de dona

El duet A1Veu serà el protagonista del Dia Mundial de la Poesia. Foto: Cedida

Coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, l’Església de Sant Vicenç de Castellvell del Camp acollirà el proper dijous 21 de març, a les 19 h, el concert-recital ‘Poemes musicats: amb veu de dona’. En aquest concert de petit format, la literatura i la música s’uniran en les obres interpretades pel duet A1Veu, amb Irene López i Alba Fortuny. Un concert-recital de caràcter íntim, només a una veu acompanyada pel caliu de la guitarra. El programa del concert ens descobrirà diferents paisatges sonors a través de quatre cicles de poemes escrits per poetesses de casa nostra.

La celebració del Dia Mundial de la Poesia coincideix amb el segon aniversari de la inauguració de la Biblioteca Municipal ‘Marina Capdevila Ollé’ i de la seva integració a la Xarxa de Biblioteques de Catalunya. L’endemà divendres 22 de març, a les 17 h, a l’Ateneu Popular, es reprendran les activitats de l’aniversari amb un ‘Berenar dolç… i poètic!’, amb coca i poemes per a tothom. A continuació, a les 17:30 h, es farà l’entrega de premis del Concurs de Punts de Llibre 2024. Tot seguit, es podrà gaudir de l’espectacle ‘Pau Casals, l’amic dels ocells’. Enmig de sons, música i cançons, els ocells amics de Casals ens descobriran la vida del mestre. Un home de pau, solidari i compromès. L’espectacle, a càrrec de Còdol Educació de Reus, està recomanat per a infants a partir de 6 anys i té una durada d’una hora. Els actes del ‘Dia de la Poesia’ estan organitzats per la Biblioteca Marina Capdevila, l’Ajuntament de Castellvell del Camp i l’Ateneu Popular.

 

Ja es coneixen els guanyadors de l’11è Concurs de contes del Lluert de Castellvell

A la imatge superior, l’alcade, Josep Manel Sabaté, dirigint-se als assistents. A sota, els guanyadors. Fotos: Cedides

El passat divendres 23 de febrer a la tarda va tenir lloc la cerimònia del veredicte del Jurat de l’11è Concurs de contes del Lluert, convocat per l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp. Aquesta edició ha comptat amb un total de 17 participants. El conte guanyador s’editarà pròximament i, el 19 d’abril, es presentarà en públic en un acte en què l’autor i la il·lustradora signaran els exemplars.

Una cerimònia divertida

Cal Baranxó es va omplir de gent que va assistir a l’acte on es van fer públics els noms dels premiats i premiades de l’edició d’enguany. La cerimònia va estar protagonitzada per una divertida perfomance del Jurat –Mònika Escuer Ros, Maria Bravo Font i Lorena Garriga Garrido-, que entrevistaven als participants i a les seves famílies a mesura que anaven entrant. L’espai es va vestir per a l’ocasió amb una gran catifa vermella i un photocall ben il·luminat.

L’acte va continuar amb l’entrega dels diplomes de participació a tots els 17 participants en el concurs, a càrrec de l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, i els regidors Jordi Jové, Pere Carrasco i Maria del Mar Barriach.

El veredicte

Tot seguit, la presidenta del jurat, Mònika Escuer, va procedir a la lectura del veredicte amb els nom dels guanyadors/res:

Primer premi: El Lluert construeix un teatre al poble, d’Oriol Beltran Taus.
Segon premi: Veus contra el bullyng, de Ruth Lluís Puigdomènech.
Tercer premi: El Lluer alça la veu per un món millor, de Pol Còrdova Domingo.
Primer accèssit: El Lluert sempre verd, de Marc Robles López.
Segon accèssit: El Lluert amb els drets dels infants, de Júlia Casellas Tomás
Tercer accèssit: El Lluert amb els refugiats a Castellvell, d’Isona Boix Prats.
Quart accèssit: El Lluert millora la vida dels animals, de Valentina Mármol Nogueira.
Cinquè accèssit: Ve un nen nou a l’escola, de Marina Segarra Moreno.

L’acte va comptar amb la presència de Nerea Borrell Cedó, que serà la il·lustradora del conte guanyador de l’edició d’enguany.

Des de l’organització del concurs, es vol agrair a la direcció de l’Escola Santa Anna i, molt especialment als mestres de cinquè, per la seva col·laboració que ha fet possible realitzar un any més aquest concurs.

 

L’escola de Castellvell renova els patis fruit dels pressupostos participatius

Vista del nou pati d’infantil del CEIP Santa Anna de Castellvell. Foto: Tots21

L’escola pública Santa Anna de Castellvell del Camp ha inaugurat aquest divendres dos patis completament remodelats: el d’infantil i el de primària. Però es tracta d’uns patis diferents, uns espais de natura per aprendre jugant i de benestar emocional, adaptats a les necessitats actuals en els processos d’aprenentage, socialització i alhora, renaturalitzats. A més a més, són fruit de la democràcia directa: fou la proposta guanyadora de les dues primeres edicions dels processos participatius organitzats per l’Ajuntament.

La proposta havia sorgit dels propis alumnes i el consistori hi ha invertit un total de 70.000 euros, dividits en 30.000 euros de la primera actuació i 40.000 euros de la darrera edició.

Professors i regidors, a l’espai Àgora. Foto: Tots21

El resultat són dos patis per una comunitat de 197 alumnes que presenta des d’un hort, una caseta per les eines, un camp de bitlles, una muntanyeta de jocs per a infantil i una altra per a primària, una àgora de relació entre l’alumnat, un rocòdrom, un tendal cobert per evitar l’impacte del sol -justament el primer que havien demanat-, però també taules i bancs tipus pic-nic i una cuina a infantil.

L’alcalde, durant el seu parlament. Foto: Tots21

La muntanyeta de jocs del pati de primària. Foto: Tots21

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, junt a la resta de regidors, han assistit a la inauguració per agrair “a l’escola aquest projecte i també la celeritat i la professionalitat de l’empresa adjudicatària dels treballs (Reicons), que ha realitzat la gran part de les obres en el període de vacances de Nadal”, ha subratllat a Tots21.

En una jornada de plena satisfacció a l’escola, Sabaté s’ha dirigit a la comunitat educativa, als pares i mares i als alumnes per recordar-los que “l’Ajuntament està al vostre costat per allò que necessiteu”.

Al seu torn, la directora del CEIP Santa Anna, Montserrat Anglès, ha anunciat que “el proper pas serà l’arribada de més arbres per tal de crear un refugi climàtic“. D’arbres ja n’hi ha de plantats, però es fixarà un espai nou per a tal fi. El sistema de reg ja està preparat.

Jaume Garcia

 

El Carnaval de Castellvell s’amplia a tot el cap de setmana

Una imatge del Carnaval de Castellvell

Els actes de Carnaval de Castellvell del Camp s’ampliaran enguany fins al diumenge. El cap de setmana del 17 i 18 de febrer, els carrers del municipi s’ompliran de festa i disbauxa amb actes destacats com el Pregó del Rei Carnestoltes, la Rua pel Centre del poble, la Rua infantil o el concurs de disfresses. Els actes estan organitzats per l’Ajuntament de Castellvell del Camp i les entitats col·laboradores (Castellhell, Colla La Penya, Colla del Drac de Carnaval i Protecció Civil de Castellvell).

El passat divendres 9 de febrer, els nens i les nenes de l’Escola Santa Anna ja ens van oferir un “tastet” de Carnaval, amb una rua al voltant del centre educatiu.

El Pregó i la Rua

El Carnaval arrencarà el proper dissabte 17 de febrer, a les 17:00 h, amb la concentració de colles i participants a la Placeta. A les 17:45 h, Sa Majestat el Rei Carnestoltes farà el pregó que donarà inici a la disbauxa carnavalesca.

La Rua recorrerà els carrers del centre del poble, de les 18:00 a les 20:00 h. Es preveu la participació de prop de 400 persones de Castellvell i comarca, i amb la presència de dues comparses de Reus convidades.
Cap a les 21:00 h, se celebrarà el tradicional Sopar de motxilla a La Pista, que estarà amenitzat per un DJ i on no hi faltarà el sorteig de premis. Per assistir-hi, cal fer la reserva de taula a l’Ajuntament.

La Rua infantil

Els actes es reprendran l’endemà diumenge 18 de febrer, a les 10:00 h, amb l’esmorzar al Parc de les Oliveres. La Rua infantil arrencarà a les 10:30 h pels carrers de Castellvell i també inclourà el Concurs de disfresses. Per acabar, a les 12:00 h, s’oferirà un vermut popular.

 

Castellvell acull una mostra per descobrir la disponibilitat dels recursos hídrics

La mostra es podrà visitar fins al 19 de febrer. Foto: Comaigua

El Parc de les Oliveres de Castellvell del Camp acull, fins al dia 19 de febrer l’exposició “Operació Aigua” de l’empresa Comaigua. L’objectiu de la mostra és descobrir la disponibilitat dels recursos hídrics, més important encara en aquesta situació de sequera. Els visitants podran conèixer els usos que Comaiga fa amb l’aigua i l’impacte de les seves accions.

La mostra ofereix visites concertades durant els matins de 9h a 14h.

El Concurs Literari “El Portal” de Castellvell arriba a la desena edició

Lliurament de premis del concurs de la passada edició. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Castellvell del Camp i el Club Lector de Castellvell han convocat un any més el Concurs Literari “El Portal” d’obres en català, que arriba a la seva desena edició. Com a novetat destacada, enguany s’equipara la quantia d’ambdós premis, el de narrativa lliure en llengua catalana i el premi de poesia en català.

Així doncs, es convoca un concurs de narrativa lliure en català, amb un primer premi de 700 euros i un accèssit de 300 euros, i, per segona vegada, es convoca un premi de poesia en català amb un primer premi de 700 euros i un accèssit de 300 euros. La data límit de recepció d’obres finalitzarà el 4 de març de 2024.

El concurs literari s’ha anat consolidant amb els anys amb un increment de participació tant d’autors locals com d’altres poblacions del Camp de Tarragona i dels Països Catalans. Després de deu edicions, el regidor de Cultura, Jordi Jové, es mostra satisfet d’haver complert amb l’objectiu de “fomentar la literatura en català entre la població, especialment el jovent, i a la vegada, donar una oportunitat als nous talents”.

La presentació de les obres

Els participants hauran de ser persones majors d’edat i cada concursant hi pot participar amb una única obra a cada categoria. Caldrà  que presentin els seus treballs dins d’un sobre tancat a l’exterior del qual constarà “X Concurs Literari El Portal”.

En la categoria de narrativa, els relats hauran de tindre una extensió màxima de 15 pàgines, en format DIN-A4, escrits a doble espai i en font Arial (mida 12).

En la categoria de poesia, es podrà presentar un sol poema, o bé un conjunt de 3 poemes que estiguin relacionats entre ells, amb una extensió màxima de 3 pàgines en format DIN-A4, escrites a doble espai i en font Arial (mida 12).

Dins del sobre hauran d’incloure tres còpies de la seva obra, a la qual constarà el seu títol. Dins del sobre tancat també s’inclourà un sobre petit on constarà, a l’exterior, el pseudònim i el títol de l’obra, i a l’interior les dades personals de l’autor/a (nom, cognoms, adreça, telèfon de contacte i adreça de correu electrònic).

Els treballs es lliuraran a la recepció de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, ja sigui per correu postal (Plaça de Catalunya, 1 CP 43392); o presencialment -de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h i dilluns tarda de 16:00 a 20:00 h.

El veredicte es farà públic el 2 d’abril. L’acte de lliurament de premis es durà a terme  el 19 d’abril de 2024, en el marc de la celebració de la Diada de Sant Jordi.

Podeu consultar les bases del concurs a la web www.castellvelldelcamp.cat.

 

Torna la Cursa dels Nassos a Castellvell del Camp

Una imatge de l’edició passada de la Cursa dels nassos. Foto: Cedida

Tot és a punt per a la tercera edició de la Cursa dels Nassos de Castellvell del Camp, que se celebrarà el proper diumenge 31 de desembre, a les 10:30 h. Com és costum, la cursa proposa dos recorreguts diferents, un per a majors de 12 anys i l’altre per als menors. La inscripció és gratuïta i es pot fer, fins el dia 30, a www.tretzesports.org . Els participants podran portar llet per col·laborar amb el Banc dels Aliments de Castellvell.

Itinerari

Els participants a la cursa podran recollir els seus dorsals, a partir de les 09:30 h, al Parc de les Oliveres (davant de l’Escola Santa Anna). A les 10:30 h, la III Cursa dels Nassos sortirà des d’aquest punt, pujarà fins a l’Ermita de Santa Anna, baixarà pel Clot de la Pedrera, entrarà a la urbanització El Pinar i tornarà a la zona escolar. En total, els participants completaran un recorregut de prop de 5 km. Tant a la sortida com a l’arribada comptaran amb la presència de l’Home dels Nassos.

L’Home dels Nassos de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

Una vegada finalitzada la Cursa els Nassos, s’iniciaran les curses infantils per a nens i nenes de 10 a 12 anys, de 7 a 9 anys i de 0 a 6 anys, que faran un circuit que no arribarà als 1.000 m. Els circuits es faran  a la zona del camí de la Mineta i de la urbanització El Pinar de Reus, amb sortida i arribada a l’escola.

La Cursa dels Nassos va començar ara fa tres anys per satisfer la demanda dels joves del municipi perquè tinguessin una cursa per celebrar el Cap d’any. La cursa s’ha fet popular entre la població de Castellvell i comarca i s’ha convertit en una cita indispensable del calendari de les festes nadalenques.

La Cursa dels Nassos està organitzada per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Castellvell del Camp i Tretze Sports i compta amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Reus i de Protecció Civil de Reus i de Castellvell.

 

Castellvell gaudeix d’elements de Nadal en 3D i més il.luminació

Un dels ossos 3D instal.lats a Castellvell

Un detall lumínic de Nadal en un dels carrers de la vila

Castellvell del Camp gaudeix aquestes festes de Nadal i Reis d’elements decoratius il.luminats en tres dimensions, a més de més il.luminació als carrers i places i un arbre de Nadal de cinc metres d’altura.

En el cas novedós dels elements 3D es tracta de dos ossets i un iglú. Un dels ossets es troba ubicat en una rotonda, al costat de l’iglú, i un altre, on apareix un os polar esquiant, a l’entrada de la vila des d’Almoster.

L’iglú amb l’altra osset

Altrament, la programació nadalenca continua a Castellvell. Així, del 21 al 23 i del 27 al 30 de desembre, l’Escola Santa Anna acollirà la Ludoteca de Nadal, un espai ple d’alegria i diversió per a infants d’1 a 12 anys. Amb una àmplia varietat de tallers, activitats i jocs, l’horari d’acollida serà, de 8 a 9 del matí, mentre que la ludoteca obrirà, de 9 a 13 h i de 16 a 19 .

Un scape-room per gaudir en família

L’Antic Celler presenta, del 22 al 24 i del 29 al 31 de desembre, l’scape-room infantil ‘Un Món Màgic’, una aventura per a tota la família. Els participants tindran el repte d’impedir que el Grinch arruïni el Nadal. El preu de l’entrada és de 5 euros i l’horari d’obertura és els divendres, de 16 a 18 h, i dissabtes i diumenges, de 10 a 13 h i de 16 a 18 h.

El Cant de la Sibil·la

Justament divendres 22 de desembre, a les 19:30 h, a l’Església, es podia gaudir de l’hipnòtic Cant de la Sibil·la, obra de Sergi Planas, una oportunitat única per viure la tradició de forma gratuïta i immersiva.

Avui dissabte dia 23, arriba l’humor amb l’enginyosa i divertida representació de ‘Don Joan i l’espaguetti’, a les 18:30 h, al Casal l’Era.

Pel que fa a les misses tradicionals a l’Església, cal recordar la Missa del Gall (dia 24, a les 19 h), la Missa de Nadal (dia 25, a les 12 h), la Missa de la vigília de Cap d’Any (dia 31, a les 19 h) i la Missa de l’Epifania (6 de gener, a les 12 h).

Fem Cagar el Tió

El dia 25 de desembre, a partir de les 12:45 h, en sortir de la Missa de Nadal, les nenes i els nens podran fer cagar el Tió, una activitat organitzada per l’associació de Joves Trencalòs.

Espectacle-concert participatiu

El dimecres 27 de desembre, a les 19:30 h, el teatre de l’escola presentarà l’espectacle-concert participatiu ‘Sobre taula de Nadal’, a l’estil “karaoke”, que ha estat creat per passar-s’ho bé, cantar, riure i celebra el Nadal amb música, teatre, festa i humor.

La Festa de la Banya

Un dels actes característics del Nadal a Castellvell és la Festa de la Banya, que començarà el 28 de desembre, a partir de les 9 del matí, a la plaça Jacint Verdaguer, on es podrà gaudir d’un merescut esmorzar per començar bé el dia i la festa.

A les 19:30 h, la Colla de Diables Banyuts de Castellvell protagonitzarà una encesa especial, a la plaça Catalunya, per celebrar els 15 anys de la colla. Tot seguit, es farà el tradicional sopar popular.

XXV Concert de Nadal

Un dels actes més destacats del programa és el Concert de Nadal, que enguany celebrarà el seu 25è aniversari, els dies 30 de desembre i 2 de gener, a l’Església Sant Vicenç.

Es tracta d’una experiència inoblidable amb l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, que estarà acompanyada del prodigiós violinista Sasha Amorós, la destacada soprano Ana Puche i la brillant presència de Sebastian Mueller com a concertino. El programa, que comptarà amb la direcció magistral d’Alexander Frey, inclourà obres mestres de Lalo i Tchaikovsky, a més de l’estrena de la commovedora peça ‘Puer natus in Bethlehem’. Les entrades s’hauran d’adquirir a https://aas.cat.

Per acabar l’any, hi haurà una nova cita amb la Popular Cursa dels Nassos, el diumenge 31 de desembre, a les 11 h, que proposa dos recorreguts diferents: un per als més petits i un altre per als més atrevits.

Redacció

 

El Concert de Nadal de Castellvell del Camp celebra el 25è aniversari

El Concert de Nadal de l’any passat. Foto: Cedida

Castellvell del Camp presenta per aquest Nadal una vintena d’activitats per a tothom, petits i grans, organitzades per l’Ajuntament de Castellvell del Camp i diverses entitats. Amb l’arribada dels Tions al municipi, el passat diumenge 3 de desembre, s’inicia la programació complerta en què destaca el Concert de Nadal –que celebra el 25è aniversari– o novetats com el Cant de la Sibil·la, el concert-espectcale participatiu, l’escape room, o el “Caga Tió”, el mateix dia de Nadal.

Les activitats arrenquen aquest mateix dilluns 11 de desembre, amb un taller especial per aprendre a crear l’art de les llums d’origami, que té lloc, a les 18:30 h, a l’Ateneu. Cal Baranxó acollirà, del 15 al 17 de desembre, d’11 a 14 h i de 18 a 21 h, l’exposició d’art ‘Kandko’, a càrrec de Dolors Olivé Vernet.

Encesa de l’enllumenat

El proper divendres 15 de desembre, quan es faci fosc, els veïns i les veïnes estan convidats a l’encesa de l’enllumenat de Nadal que omplirà d’esperit nadalenc els carrers del poble.

L’endemà dissabte 16 de desembre, a les 19:30 h, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir, es podrà gaudir del màgic concert de Nadal, que oferirà la Coral l’Era.

El diumenge dia 17, a les 18:00 h, a la Sala Polivalent, es farà el tradicional ‘Quina-Bingo’ en benefici de La Marató de TV3. Les persones que vulguin col·laborar poden fer les seves aportacions a l’Ajuntament, abans del 15 de desembre.

Del 21 al 23 i del 27 al 30 de desembre, l’Escola Santa Anna acollirà la Ludoteca de Nadal, un espai ple d’alegria i diversió per a infants d’1 a 12 anys. Amb una àmplia varietat de tallers, activitats i jocs, l’horari d’acollida serà, de 8 a 9 del matí, mentre que la ludoteca obrirà, de 9 a 13 h i de 16 a 19 .

Tions anant cap al bosc. Foto: Cedida

Un scape-room per gaudir en família

L’Antic Celler presenta, del 22 al 24 i del 29 al 31 de desembre, l’scape-room infantil ‘Un Món Màgic’, una aventura per a tota la família. Els participants tindran el repte d’impedir que el Grinch arruïni el Nadal. El preu de l’entrada és de 5 euros i l’horari d’obertura és els divendres, de 16 a 18 h, i dissabtes i diumenges, de 10 a 13 h i de 16 a 18 h.

El Cant de la Sibil·la

El proper divendres 22 de desembre, a les 19:30 h, a l’Església, es podrà gaudir de l’hipnòtic Cant de la Sibil·la, obra de Sergi Planas, una oportunitat única per viure la tradició de forma gratuïta i immersiva.

L’endemà dissabte dia 23, arriba l’humor amb l’enginyosa i divertida representació de ‘Don Joan i l’espaguetti’, a les 18:30 h, al Casal l’Era.

Pel que fa a les misses tradicionals a l’Església, cal recordar la Missa del Gall (dia 24, a les 19 h), la Missa de Nadal (dia 25, a les 12 h), la Missa de la vigília de Cap d’Any (dia 31, a les 19 h) i la Missa de l’Epifania (6 de gener, a les 12 h).

Fem Cagar el Tió

El dia 25 de desembre, a partir de les 12:45 h, en sortir de la Missa de Nadal, les nenes i els nens podran fer cagar el Tió, una activitat organitzada per l’associació de Joves Trencalòs.

L’escape room per gaudir en família.

Espectacle-concert participatiu

El dimecres 27 de desembre, a les 19:30 h, el teatre de l’escola presentarà l’espectacle-concert participatiu ‘Sobre taula de Nadal’, a l’estil “karaoke”, que ha estat creat per passar-s’ho bé, cantar, riure i celebra el Nadal amb música, teatre, festa i humor.

La Festa de la Banya

Un dels actes característics del Nadal a Castellvell és la Festa de la Banya, que començarà el 28 de desembre, a partir de les 9 del matí, a la plaça Jacint Verdaguer, on es podrà gaudir d’un merescut esmorzar per començar bé el dia i la festa.

A les 19:30 h, la Colla de Diables Banyuts de Castellvell protagonitzarà una encesa especial, a la plaça Catalunya, per celebrar els 15 anys de la colla. Tot seguit, es farà el tradicional sopar popular.

XXV Concert de Nadal

Un dels actes més destacats del programa és el Concert de Nadal, que enguany celebrarà el seu 25è aniversari, els dies 30 de desembre i 2 de gener, a l’Església Sant Vicenç. Una experiència inoblidable amb l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, que estarà acompanyada del prodigiós violinista Sasha Amorós, la destacada soprano Ana Puche i la brillant presència de Sebastian Mueller com a concertino. El programa, que comptarà amb la direcció magistral d’Alexander Frey, inclourà obres mestres de Lalo i Tchaikovsky, a més de l’estrena de la commovedora peça ‘Puer natus in Bethlehem’. Les entrades s’hauran d’adquirir a https://aas.cat.

Per acabar l’any, hi haurà una nova cita amb la Popular Cursa dels Nassos, el diumenge 31 de desembre, a les 11 h, que proposa dos recorreguts diferents: un per als més petits i un altre per als més atrevits.

Cartell del concert de Nadal.

El dia de Cap d’Any, l’1 de gener, a les 19 h, a la Sala Polivalent, arribaran els Patges Reials per recollir totes les cartes dels nens i nenes de Castellvell per ser entregades a SS.MM els Reis Mags. Tot seguit es farà el lliurament els Premis del Concurs de Pessebres 2023. Tots els participants tindran el seu premi.

L’arribada dels “Reixos”

El divendres 5 de gener, a la tarda, està prevista l’arribada de SS.MM els Reis Mags d’Orient a Castellvell del Camp i, a les 19 h, començarà la tradicional cavalcada pel centre del poble i la rebuda a l’Ajuntament. Posteriorment, un cop l’alcalde hagi lliurat a SS.MM la clau que obre totes les cases del poble, recorreran tots els carrers per portar els regals als infants.

Concurs de Pessebres 2023

Com cada any, es convoca el Concurs de Pessebre 2023, una de les activitats tradicionals del Nadal a Castellvell del Camp. Tothom qui vulgui es pot inscriure al concurs trucant a l’Ajuntament (977 85 50 08) o enviant un correu a ajuntament@castellvelldelcamp.cat indicant: nom i cognoms, adreça i telèfon de contacte. Podeu fer-ho fins el 22 de desembre de 2023. La visita del jurat es farà el dia 29 de desembre per la tarda.

D’altra banda, també es pot visitar el pessebre solidari de Nadal a l’Ajuntament fet íntegrament de Playmobil.

Si compres a casa, hi guanyes!

Torna un any més la campanya nadalenca més pionera de Castellvell per impulsar el consum en els comerços locals. Els clients dels 14 establiments participants poden guanyar fins a 1.000 euros per gastar en qualsevol comerç del municipi.

 

La campanya de Nadal ‘Si compres a casa, hi guanyes’ torna a Castellvell del Camp

Butlletes de la campanya de Nadal a Castellvell del Camp. Foto: Cedida

Aquest dilluns arrenca la quarta edició de la campanya de Nadal “Si compres a casa, hi guanyes”, promoguda per l’Ajuntament de Castellvell del Camp, que durarà des del 4 de desembre de 2023 fins al 8 de gener de 2024. Enguany hi participaran 14 botigues, comerços i bars-restaurants, que oferiran als seus clients un tiquet per cada 5 euros de compres. Aquests tiquets (números) participaran en un sorteig de set premis per un valor total de 1.000 euros: un premi de 300 euros, un premi de 200 euros i cinc premis de 100 euros, els guanyadors dels quals podran bescanviar en compres als establiments del municipi adherits a la campanya.

Com s’hi pot participar?

En aquesta campanya promocional hi podrà participar qualsevol persona que sigui clienta de les botigues i comerços de Castellvell del Camp.

Els establiments adherits a la campanya disposaran de talonaris amb números per al sorteig dels premis. Cada client que faci una compra, consumició o pagui per algun servei al llarg del termini de durada de la campanya rebrà una butlleta per al sorteig per cada 5 euros de compra, consumició o servei, fins a un màxim de 5 butlletes per persona i operació comercial.  Discrecionalment, els establiments podran donar una butlleta al client que faci diverses compres o consumicions per sota del valor mínim de 5 euros.

Cada botiga o comerç adherit a la campanya portarà una relació de les butlletes entregades. En total, s’imprimiran 12.000 números per al sorteig que es distribuiran entre tots els establiments participants, que es repartiran fins a final d’existències. Finalitzada la campanya, les butlletes sobrants s’hauran de retornar a l’Ajuntament amb la relació de números entregats.

La campanya durarà fins al 7 de gener.

El sorteig

El sorteig dels set premis esmentats es realitzarà en un termini màxim d’una setmana natural, a comptar des de la finalització de la campanya, el 7 de gener de 2024. El resultat del sorteig s’anunciarà a la pàgina web de l’Ajuntament, a les xarxes socials i mitjançant cartells als comerços participants. S’atorgarà un termini màxim de dues setmanes perquè els guanyadors presentin els seus números a l’Ajuntament de Castellvell del Camp (Plaça Catalunya, 1) i reclamin el seu premi. En cas que algun premi no es reclami, el consistori podrà optar entre realitzar un nou sorteig dels premis no reclamats o declarar-los deserts. Els premis esdevindran nuls si no es reclamen en dues setmanes.

Els premis

Els guanyadors/es de cada premi rebran un o diversos talonaris de tiquets pel valor equivalent al seu premi, que es podran fer servir exclusivament per realitzar compres, consumicions o obtenir serveis entre els establiments adherits a la campanya.

Establiments adherits a la campanya

Enguany aquests han estat les botigues i comerços adherits: Agrobotiga Castellcoop, Telecomunicacions None-tec Telecom, Tu Super, Perruqueria Lisbet, Bar Manolo, Taller mecànic Auto Punt, Perruqueria Lidia i Gemma, Auto pintura Cal Derone, Taller mecànic Fuentes, Restaurant Sanromà, Bar restaurant “La caseta de les Piscines”, Farmàcia Salamanca , Forn de pa Racionero i Fruiteria Manuel.

 

Castellvell avança en la lluita contra la violència envers les dones

Alcalde, regidors i veïns de Castellvell, amb el senyal situat a la carretera de Reus. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha instal.lat dues senyals a les entrades del municipi amb el lema “Municipi protegit contra la violència de gènere”. Coincidint amb els actes de commemoració del 25-N, l’Ajuntament ha descobert aquest dissabte el cartell a l’entrada del poble, a la carretera TP-7049 de Reus a Castellvell. L’altra es troba a la carretera d’Almoster.

La proposta havia sorgit del regidor del PP David Marcos, present a l’acte, on també hi han estat diversos regidors i ciutadans de Castelvell.

El ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat el passat dimecres 27 de setembre va aprovar per unanimitat una moció per a la instal·lació de senyals a les entrades del municipi amb el lema

L’alcalde, Josep Sabaté, ha senyalat a Tots21 que l’acció vol ser “un acte simbòlic i visible de tot el què s’està fent al municipi per abordar aquest tipus de violències que malauradament encara estan molt presents a la nostra societat”, tal com indicava el text de la moció, a més “d’una declaració de principis, una mostra del posicionament que l’Ajuntament adopta davant qualsevol tipus de violència que pateixen les dones”, afegeix.

L’alcalde ha expressat el compromís del consistori de continuar implantant mesures concretes per fer front davant possibles casos de violència de gènere. En aquest sentit, l’alcalde s’ha referit a futures actuacions com el desenvolupament del Pla d’Igualtat, recursos com els Punts Lila o l’organització d’activitats com el curs de defensa personal.

A més a més, coincidint amb la commemoració del 25-N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, l’Ateneu de Castellvell havia programat per al mateix dissabte 25 de novembre, a les 12 h, l’acció teatral ‘La Senyora X’, a càrrec de Teatrosfera. L’Ajuntament de Castellvell del Camp també descobrirà el cartell “Municipi protegit contra la violència de gènere”.

El consistori ha tirat en marxa els darrers anys l’anomenat ‘City walking‘, una manera de moment informal per la qual els veïns caminaires informen dels punts foscos existents a la vila, espais a millorar per a la seguretat de les dones.

Jaume Garcia

 

Castellvell del Camp congela els impostos i taxes per al 2024

El ple municipal de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp va donar llum verda, aquest dimecres 22 de novembre, a l’aprovació inicial d’un pressupost de 2.910.398,37 euros per a l’exercici del 2024, un 8,35% menys respecte al pressupost anterior. Els comptes van ser aprovats amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC-AM i PSC), Ara Castellvell i PP (8) i els vots en contra de Junts per Castellvell (3). Per quart any consecutiu, el govern congelarà els impostos i taxes municipals.

Inversions

En el capítol d’inversions, el pressupost contempla les més necessàries, com ara una partida reservada per al soterrament de les línies elèctriques (150.000 euros), la segona fase del vial peatonal de Castellmoster (40.000 e), l’ampliació de la sala de vetlles (61.731,13e), el canvi de les lluminàries del sector SAU-8 (51.648,09 e), la creació de tallafocs per a la prevenció d’incendis forestals (16.446,74e) o el tancament de l’àrea d’emergència del carrer dels Recs (15.947,16 e). Amb tot, el govern espera poder incrementar les inversions en aquells projectes cofinançats per altres institucions.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha destacat que, un any més, els impostos municipals s’han congelat, així com les taxes. Sabaté ha posat en valor que “la tresoreria de l’Ajuntament està sanejada i l’endeutament és zero; això ens ha permès no augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania”.

Pel que fa a l’increment de la despesa corrent, que el 2024 serà un 8,84% superior a l’any anterior, el batlle ha explicat que aquest es deu principalment a l’augment previst en despeses de personal, a l’increment del cost de l’energia o del cost del servei de neteja viària i el de la llar d’infants. Tot i així, es preveu que el cost del subministrament elèctric i de gas baixin significativament quan entrin en funcionament les plaques solars instal·lades al sostre de la pista poliesportiva, que donaran servei a tots els edificis municipals.

Taxes d’aigua i d’escombraries

L’equip de govern de Castellvell del Camp ha aconseguit congelar la tarifa de l’aigua per al 2024. L’empresa subministradora COMAIGUA va preveure un augment del 19,4% del preu de l’aigua, degut a l’increment de l’energia elèctrica. Però l’Ajuntament treballarà per compensar aquest cost, o bé amb el rescat dels comptadors de l’aigua o bé oferint una disminució del cost energètic mitjançant la cessió d’energia fotovoltaica a aquestes estacions de bombeig. Amb aquesta mesura, es preveu frenar considerablement l’increment del preu de l’aigua o, fins i tot, congelar-lo.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, l’empresa comarcal SECOMSA va estimar un encariment molt alt del servei en el cas de Castellvell, ja que no contemplava ni el tancament d’àrees d’emergència ni la bona evolució del servei de recollida “Porta a porta”. El govern municipal, però, ha decidit congelar la taxa per al 2024 ja que es comprovarà quina és la “tarifa justa” que haurà de pagar cada llar, en funció de la brossa que generi. L’Ajuntament confia que, de cara al 2025, en què aquesta tarifa justa serà d’obligat compliment, el cost de la taxa sigui similar a l’actual.

El Pla d’Acció Municipal

L’alcalde també va avançar durant el plenari quines seran les grans línies del Pla d’Acció Municipal per aquest mandat, que contempla actuacions i inversions en matèria de medi ambient, eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic, social, habitatge, cultura i patrimoni, mobilitat o urbanisme. L’alcalde també va anunciar que el 2024 se sabrà quin és l’ajut que li correspondrà a Castellvell del Camp procedent del Pla ImpulsDipta, el nou pla quadriennal de la Diputació de Tarragona per a inversions i despesa corrent que concentrarà en una partida totes les subvencions que fins ara se sol·licitaven per separat.

V.Tapias

 

Castellvell descobrirà, el 25N, un cartell a l’entrada del poble contra les violències masclistes

Pancarta del 25N a la façana de l’Ajuntament de Castellvell. Foto: Cedida

Coincidint amb la commemoració del 25-N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, l’Ateneu de Castellvell ha programat per al mateix dissabte 25 de novembre, a les 12 h, l’acció teatral ‘La Senyora X’, a càrrec de Teatrosfera. L’Ajuntament de Castellvell del Camp també descobrirà el cartell “Municipi protegit contra la violència de gènere”.

‘La Senyora X’: una proposta atrevida sobre els “micromasclismes” de la vida quotidiana

L’Ateneu Popular de Castellvell ha programat per al 25 de novembre l’acció teatral ‘La Senyora X’, que representarà el grup Teatrosfera a la plaça Catalunya. Teatrosfera ens porta una proposta atrevida i que evoca a la reflexió sobre els micromasclismes i la violència contra les dones a la vida quotidiana. Les actrius són les que, amb les seves intervencions i amb la col·laboració del públic, ajudaran a definir qui és “La Senyora X” -que representa l’actriu Maria Bravo Font– i la resta de personatges espontanis.

Sinopsis: ‘La Senyora X’, és una dona qualsevol. Podries ser tu, podria ser jo. Ella vol fer coses que no fa. Vol dir molt més del que diu. Voldria silenciar les veus internes que li diuen que ha de complir uns patrons de conducta que ara qüestiona, una violència invisible que li fa entrar en conflicte amb si mateixa.

Una imatge de l’acció teatral “La Senyora X”. Foto: Cedida

“Municipi protegit contra la violència de gènere”

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat el passat dimecres 27 de setembre va aprovar per unanimitat una moció per a la instal·lació de senyals a les entrades del municipi amb el lema “Municipi protegit contra la violència de gènere”.  Coincidint amb els actes de commemoració del 25-N, l’Ajuntament descobrirà un cartell a l’entrada del poble, a la carretera TP-7049 de Reus a Castellvell.

L’acció vol ser “un acte simbòlic i visible de tot el què s’està fent al municipi per abordar aquest tipus de violències que malauradament encara estan molt presents a la nostra societat”, tal com indicava el text de la moció, a més “d’una declaració de principis, una mostra del posicionament que l’Ajuntament adopta davant qualsevol tipus de violència que pateixen les dones”, afegeix.

L’alcalde de Castellvell el Camp, Josep Sabaté, ha expressat el compromís del consistori de continuar implantant mesures concretes per fer front davant possibles casos de violència de gènere. En aquest sentit, l’alcalde s’ha referit a futures actuacions com el desenvolupament del Pla d’Igualtat, recursos com els Punts Lila o l’organització d’activitats com el curs de defensa personal.

V.Tapias

 

Castellvell se submergeix en un cap de setmana de terror

S’han programat dos passatges del terror. Foto: Cedida

Els amants de les emocions fortes i les experiències terrorífiques tenen una cita ineludible a Castellvell del Camp durant el cap de setmana del 27 al 29 d’octubre. Per segon cap de setmana consecutiu, el poble es transformarà en l’epicentre de la por amb la tercera edició de Terror Nights, el passatge del terror dissenyat per Funeral Creations.

Aquest esgarrifós esdeveniment tindrà lloc a l’antic i enigmàtic celler de Castellvell del Camp, ubicat al Carrer Joan Maragall, i promet una experiència única i aterridora. “Terror Nights” es compon de dos passatges que faran que els visitants visquin moments inoblidables de terror i suspens.

Una altra imatge del passatge del terror. Foto: Cedida

Horror Carnival: Endinsa’t al món del circ macabre amb “Horror Carnival“, el primer dels passatges de “Terror Nights“. Els assistents seran testimonis d’un dels espectacles més sinistres que hagin presenciat mai. Els pallassos que passegen per aquest passatge no busquen el riure del seu públic, sinó que revelen un inquietant futur que podria canviar les seves vides per sempre. Tot i que no tothom sortirà viu d’aquesta experiència, una cosa és segura: l’espectacle ha de continuar.

Hunter: En el segon passatge, conegut com a “Hunter“, els valents assistents s’enfrontaran a una apocalipsi zombi. En un món devastat pels no morts, hauran de lluitar per sobreviure i arribar fins al final sense ser infectats. Cada pas serà un repte en aquesta lluita per la supervivència

Serà del 27 al 29 d’octubre. Foto: Cedida

L’experiència completa dura aproximadament una hora i té un preu d’entrada de 10 euros. No obstant això, aquests 10 euros no només us donaran accés als passatges del terror, sinó que també podreu gaudir de shows en viu, animació que farà que se us posi la pell de gallina, un fotomató interactiu per capturar moments terrorífics i fins i tot un servei de bar per ajudar-vos a mantenir els nervis a ratlla.

Entrades i horaris

Les entrades per a “Terror Nights” es poden adquirir amb antelació a través del lloc web oficial de l’esdeveniment, https://terrornights.es, o el mateix dia a taquilla. Els horaris seran els següents:

  • Divendres, 27 d’octubre: de 20:00 a 00:00 hores
  • Dissabte, 28 d’octubre: de 20:00 a 00:00 hores
  • Diumenge, 29 d’octubre: de 18:00 a 22:00 hores

Per a aquells que busquen una experiència intensa i plena de terror, “Terror Nights” promet ser un esdeveniment per aquells que estan disposats a desafiar els seus pitjors malsons.

V.Tapias

 

Tanca amb èxit la I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil de Castellvell

La inauguració de la fira. Foto: Marian Bonillo

La inauguració de la fira. Foto: Marian Bonillo

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil, celebrada aquest dissabte 7 d’octubre a Castellvell del Camp coincidint amb els 10 anys del Concurs de contes del Lluert, va resultar un èxit tant de públic com de participació. Durant tot el matí, diversos carrers i places del municipi van acollir activitats diverses com una marató de contes, la taula rodona amb autors i il·lustradors, contacontes, llibreries, la biblioteca, l’exposició d’il·lustadors, l’escape room, jocs, tallers i la cercavila del Lluert, entre altres.

Les parades de la fira. Foto: Marian Bonillo

Les parades de la fira. Foto: Marian Bonillo

Núria Sardà, en representació de l’organització, explica que la fira “ha esdevingut un acte festiu i familiar que ha comptat amb una alta participació i presència de públic en totes les activitats”. A falta de fer una valoració més detallada de l’esdeveniment, Sardà considera que “com a organització estem convençuts que va anar prou bé i que podem plantejar-nos fer una segona edició amb tot el seu pes, ja que creiem que ha complert amb el seu objectiu principal de dinamitzar la lectura i l’escriptura entre els nens i les nenes”. Sardà també posa en valor que la fira omple un buit en el segment de població infantil i juvenil, ja que és la primera d’aquestes característiques que s’ha organitzat al Camp de Tarragona.

Una jornada plena de contes, llibres i activitats

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil va arrencar dissabte al matí amb un esmorzar de benvinguda als participants a la plaça Rosa M. Solé i Gaspà (abans plaça del Consultori) i la inauguració.

La Marató de contes del Lluert. Foto: Cedida

La Marató de contes del Lluert. Foto: Cedida

La plaça Catalunya va ser l’escenari de la Marató de Contes del Lluert, a càrrec d’alumnat de l’Escola Santa Anna, que va fer lectura de les deu històries guardonades durant aquests deu anys. La canalla també va poder gaudir dels contacontes de Karmelez a la mateixa plaça.

Una imatge de la taula rodona. Foto: Cedida

Una imatge de la taula rodona. Foto: Cedida

La fira va acollir una taula rodona, moderada per Santi Jiménez (bibliotecari dels serveis infantils de les Biblioteques Municipals de Reus), que va tenir lloc a Cal Barantxó i que es va omplir de públic. A la primera part hi van participar escriptors/es, autors/es de contes publicats del Lluert i representants de l’escola Santa Anna, que van posar en valor el pes que ha tingut el Concurs de contes del Lluert durant aquests anys a l’hora de fomentar l’esperit literari i la lectura entre els infants. Durant aquests 10 anys s’han presentat un total de 298 històries, 10 de les quals han resultat guanyadores, a més de les que han rebut un accèssit. A la segona part va ser el torn del debat entre els il·lustradors/es dels contes. La taula rodona va esdevenir un acte entranyable entre tots els presents que va cloure amb el lliurament d’una ampolla d’oli als participants.

La cercavila del Lluert. Foto: Marian Bonillo

La cercavila del Lluert. Foto: Marian Bonillo

En acabar, la cercavila del Lluert es va dirigir fins a la plaça Rosa M. Solé Gaspà, on es va celebrar la ballada final.

Durant tot el matí, hi va haver un espai de venda amb les llibreries i un estand amb els contes del Lluert, al llarg dels carrers Sant Vicenç i Major, que va estar molt freqüentat. La terrassa de l’Ajuntament es va habilitar com a espai de biblioteca i, a Cal Barantxó, es va poder visitar l’exposició ’10 anys de Contes del Lluert’.

El taller de maquillatge. Foto: Cedida

El taller de maquillatge. Foto: Cedida

La fira també va acollir propostes lúdiques com l’Escape Room literari ‘Un mort a la festa’ al voltant dels contes del Lluert, que va reunir 64 participants a l’Ateneu, o una selecció de jocs del món, a la plaça Rosa M. Solé Gaspà. També va resultar un èxit els tallers lliures com el de maquillatge del Lluert, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament. La fira també va disposar d’un espai gastronòmic, amb les Foodtrucks ItalTruck i Eat & Click.

Els contes del Lluert guardonats. Foto: Cedida

Els contes del Lluert guardonats. Foto: Cedida

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil ha estat organitzada conjuntament per l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell, l’Ateneu, l’Escola Santa Anna i l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

V.Tapias

 

Castellvell organitza la I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil del Camp de Tarragona

Imatge d'arxiu del jurat i la guanyadora del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu del jurat i la guanyadora del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

Castellvell del Camp estrenarà, el proper dissabte 7 d’octubre, la I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil, coincidint amb el desè aniversari del Concurs de contes del Lluert. Durant tot el matí, diversos carrers i places del municipi acolliran activitats diverses com una marató de contes, contacontes, llibreries, biblioteca, exposició d’il·lustadors, converses amb autors i il·lustradors, escape room, jocs, tallers, animació musical i la cercavila del Lluert, entre altres.

L’objectiu de la fira és la dinamització de la lectura i l’escriptura entre els nens i les nenes. Neus Sardà, en representació de l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell  -entitat coorganitzadora-, explica que “aquesta fira neix amb la voluntat de quedar-se i de trobar un petit espai on les famílies puguin gaudir d’activitats lúdiques en un entorn en el que impregna són els llibres, els contes o les il·lustracions”. Sardà també posa en valor que la fira omple un buit en el segment de població infantil i juvenil, ja que és la primera d’aquestes característiques que s’organitza al Camp de Tarragona.

El programa de la Fira

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil obrirà dissabte, a les 09:30 h, amb un esmorzar de benvinguda als participants, a la plaça Rosa M. Solé Gaspà (abans plaça del Consultori). Seguidament, tindrà lloc la inauguració de la fira en el mateix espai.

De les 10:30 a les 11:15 h, la plaça Catalunya serà l’escenari de la Marató de Contes del Lluert, a càrrec d’alumnat de l’Escola Santa Anna. De les 11:30 a les 12:00 h i de les 13:00 h a les 13:30 h, Karmelez oferirà una sessió de contacontes a la mateixa plaça.

La parada del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

La parada del Conte del Lluert per Sant Jordi. Foto: Cedida

L’acte central de la fira serà una taula rodona que comptarà amb la participació d’escriptors/es i il·ulstradors/es i que tindrà lloc, a les 12:15 h, a Cal Barantxó.

La fira clourà a les 14 h amb una cercavila festiva a la plaça Rosa M. Solé Gaspà, que estarà protagonitzada pel Lluert, un dels elements festius més emblemàtics de Castellvell.

Durant tot el matí, hi haurà un espai de venda de llibreries i un estand amb els contes del Lluert, que s’ubicaran al llarg dels carrers Sant Vicenç i Major. La terrassa de l’Ajuntament s’habilitarà com a espai de biblioteca i, a Cal Barantxó, es podrà visitar l’exposició ’10 anys de Contes del Lluert’.

La fira també acollirà propostes més lúdiques com l’Escape Room ‘Un mort a la festa’, a l’Ateneu, o una selecció de jocs del món, de 12 a 15 h, a la plaça Rosa M. Solé Gaspà. A més, es podrà participar en diversos tallers lliures a la Sala Polivalent de l’Ajuntament. La fira també disposarà d’un espai gastronòmic, amb les foodtrucks ItalTruck i Eat & Click.

La I Fira de literatura i il·lustració infantil i juvenil està organitzada conjuntament per l’Associació Timbals i Bestiari de Castellvell, l’Ateneu, l’Escola Santa Anna i l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

V.Tapias