.

.

TOTS 21

La roda de premsa amb els sis regidors reusencs d’ERC ha tingut com a escenari la plaça Gabriel Ferrater. Foto: ERC

“Ens ha arribat l’hora de liderar l’ajuntament. I ho volem fer des de l’alcaldia”. El grup municipal republicà a Reus, amb la seva portaveu als comandaments, Noemí Llauradó, ha fet aquest matí balanç dels tres anys de mandat i ha posat titulars a la precampanya. En un acte dut a terme a la plaça Gabriel Ferrater del Barri Fortuny, l’alcaldable ja confirmada ha deixat clar que “treballem per ser la llista més votada”, assegurava fabricant un altre titular.

I d’aquest posicionament desinhibit, moltes derivades. Sobre si es consideren hereus, encara que sigui en part, de l’acció de govern de Carles Pellicer, ha estat subtilment diàfana. “Pellicer té una marca pròpia”, reconeixia, admetent de pas que “és cert que s’ha iniciat un relleu” amb la renúncia a repetir candidatura del batlle i l’elecció de Teresa Pallarès per fer-se amb el currículum acumulat per Pellicer sota el paraigua de Junts. “Nosaltres volem que se’ns vegi com la part d’un govern de coalició que ha donat estabilitat, però que té clar que cal que Reus surti de la zona de confort”. La qüestió és que, davant l’evidència “que l’època de les majories absolutes ja s’ha acabat”, caldrà arribar a pactes. I el secretari general de Junts, Jordi Sánchez, va deixar clar aquest passat cap de setmana en la convenció municipalista del seu partit a Reus que ERC és el contrincant a batre. “El que farem és valorar l’escenari”, apuntava Llauradó a l’espera de conèixer els actors que tindran veu el maig de l’any vinent. “Al comentari de Sánchez jo respondria amb el fet per Pere Aragonès: L’independentisme ha de tenir molt clar quin és el seu adversari”.

Amb dos regidors l’any 2015 (Llauradó i Montserrat Flores) i 6 des del 2019, els republicans aspiren als màxims. És a dir, a guanyar les municipals encara que sigui per un vot, després de renunciar a lluitar per premi gros ara fa tres anys al·legant una manca d’expertesa en el govern superada amb escreix aquest mandat. Entre altres coses per la posició de la vicealcaldessa com a presidenta de la Diputació. I per fer-se valer el partit vol ser “útil per als ciutadans” i amb vocació de “transversalitat”, entesa en aquest cas com una voluntat de “o sé només per a uns, sinó per al conjunt de la gent de Reus”.

Aquesta és una de les claus per entendre l’emplaçament escollit avui, que ha volgut sortir del tradicional contacte amb la premsa dins de muralles. A més de la clicada d’ull a l’any Ferrater, la presència al Barri Fortuny vol donar a entendre que “el projecte d’ERC és per a tothom, també des de l’àmbit territorial de Reus”, assegurava Llauradó. La cita, doncs, donava per preguntar què s’havia fet concretament al Barri que acollia la roda de premsa. Dues respostes. La primera de la regidora de Mobilitat, Marina Berasategui, que ha fet valdre la reunió mantinguda des de Reus Transport amb veïns de la zona que ha portat a una modificació de les parades de les línies d’autobús “per adaptar-les a les necessitats dels usuaris”. L’altre a càrrec de Carles Prats, parlant sobre la inclusió d’aquesta zona dins del projecte de Comunalitat Urbana Reus Sud. En essència, una iniciativa destinada a buscar sortides a les crisis econòmica i pandèmica basant-se en entitats de caràcter cooperatiu i que inclou el Carrilet, la Pastoreta, Mas Iglesias, Mas Abelló i els barris Fortuny, Juroca i Montserrat.

Projectes amb ADN Esquerra

Llauradó ha fet un ràpid balanç de la tasca feta al govern de la ciutat. D’aquesta manera, ha destacat la importància que ha tingut la manera de fer d’ERC a l’hora de desenvolupar molts d’aquests projectes. ‘Planificar amb visió de futur, amb diàleg amb tothom i cercant el consens i, a més a més, fer-ho al costat de la gent, empoderant-la i escoltant les propostes que ens fan arribar i treballar per poder donar-hi una resposta. Penso que aquests són alguns dels trets distintius d’Esquerra al govern de Reus’, ha manifestat.

De la planificació a l’execució dels projectes

Durant la trobada, s’han repassat els principals projectes que s’impulsen des de les regidories liderades per Esquerra i des de la Vicealcaldia. En aquest sentit, s’ha apostat per destacar aquells que ja estan enllestits o es finalitzaran en els propers mesos però posant èmfasi en la importància de la planificació prèvia que s’ha destacat com a ‘segell de l’obra de govern d’ERC a l’ajuntament:.

● Reus Horitzó 32, amb el procés de participació obert, s’enllestirà a la tardor.

Reus Espais Vius ja compta amb 11 establiments que obriran properament al raval Robuster, més d’un 50% dels previstos en el projecte.

Vianalització del raval Santa Anna.

● L’administració digital es dispara: els tràmits electrònics passen del 13’7% al 75’1 en només 3 anys.

● S’aprova el primer pla de família de Reus.

● El Bartrina Territori Creatiu certifica l’aposta per la creació i la programació cultural estable.

Alhora s’han repassat breument altres projectes i iniciatives que es faran realitat al llarg dels propers mesos com, per exemple:

Nova rotonda de Mas Carpa

Pacificació de la plaça del Víctor i els carrers de l’entorn del carrer Ample

El futur centre cívic gregal

● El desplegament de la bicicleta compartida i la construcció de nous carrils bici

La segona fase de la vianalització del raval de Santa Anna

● Projectes per incrementar les zones verdes

Parc del Lliscament

El Mas Totosaus

Podeu veure el vídeo del balanç dels tres anys de mandat clicant aquí

J.S.