.

Insignia dels Mossos d'Esquadra en un vehicle policial

Insignia dels Mossos d'Esquadra en un vehicle policial

Vuit detinguts, sis imputats, més de 6 milions d’euros desviats cap a comptes particulars i empreses pantalla i més de 20 milions de deute en factures impagades. Així s’ha saldat l’important operació contra el blanqueig de capitals que girava entorn de la cadena hotelera Marvel, investigada des de fa un any i mig pels Mossos d’Esquadra. La policia catalana ha pogut comprovar que una de les formes de buidatge de béns havia consistit en l’enviament de diners cap a Andorra, Romania, Brasil i Gran Bretanya, països on existien altres companyies creades per l’organització així com comptes corrents del líder, Josep Maria Morros, que hi va implicar familiars directes, testaferros, directius i col·laboradors.

Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda de la Divisió d¡Investigació Criminal van detenir, l’1 de juliol passat, vuit persones i en van imputar sis més com a presumptes autores dels delictes de fallida fraudulenta, insolvències punibles i alçament de béns, defraudació a la Hisenda Pública i la Seguretat Social, blanqueig de capitals, falsedat documental i pertinença a organització criminal. Es van fer tres entrades i escorcolls en els domicilis dels caps de la organització i dues inspeccions en hotels de Vielha i Coma-ruga, en una investigació que ha comptat amb la col·laboració de la Policia i Batllia andorranes.

El concurs de creditors aixeca sospites

Segons informen Mossos aquest dilluns en un comunicat, la investigació, que va durar més d’un any i mig, es va iniciar arran de la declaració de concurs de creditors d’una empresa hòlding del grup hoteler. La Fiscalia de Tarragona, ja des d’un primer moment, va veure irregularitats que podrien ser constitutives de delictes per part del titular d’aquesta empresa.

En la primera fase de la investigació, tutelada per la Fiscalia de Tarragona, els agents van detectar un buidatge d’actius i patrimoni de la companyia concursada en favor del cap de l’organització i el seu entorn familiar més directe per un valor superior als 1.500.000 euros.

Una xarxa amb més de 40 empreses

Ja amb tots aquests indicis provats els investigadors van endegar la segona fase, amb diligències incoades pel Jutjat d’instrucció número 3 de Tarragona. Les indagacions van permetre descobrir que l’organització criminal havia creat una immensa xarxa societària de més de 40 empreses, entre les quals en destaca l’important cadena hotelera, als efectes de dificultar qualsevol investigació que es pogués fer de caràcter penal, econòmic, mercantil, financer o tributari.

Els Mossos d’Esquadra van comprovar que una de les formes de buidatge de béns havia consistit en l’enviament de diners cap a Andorra, Romania, Brasil i Gran Bretanya, països on existien altres companyies creades per l’organització així com comptes corrents del líder.

A banda, els detinguts havien desenvolupat altres formes de buidatge de béns, com ara la constitució de gravàmens ficticis, simulació d’operacions mercantils i contractuals, ampliacions de capital fraudulents per part dels socis, càrrec de despeses i ús de targetes bancàries a nom de les societats per part dels investigats a títol particular.