.

.

TOTS 21

El ple de l'Ajuntament de Montblanc que en va demanar la retirada

L’Ajuntament de Montblanc va rebutjar l’abril de 2013 “el sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic” és la realitat republicana, i l’Ajuntament demanà a Felip de Borbó que no mantingui el títol de Duc del municipi.

Així es va aprovar en una moció presentada al ple municipal per a la retirada dels honors de la casa reial espanyola. El text, presentat per l’Entesa de Montblanc a instància de la CUP −sense representació al consistori−, es va aprovar amb els vots favorables de sis dels set regidors del partit de govern −Agrupament Catalanista, formació adscrita a ERC− i el suport dels dos regidors d’Entesa. Es van abstenir una regidora del govern municipal, els dos representants de CiU i els únics regidors de FIC i PSC.

La moció subratllava que la pervivència de la monarquia espanyola és, malgrat la seva constitucionalitat, “una imposició antidemocràtica” perquè “el cap d’estat és un militar, ja que correspon al rei el comandament suprem de les forces armades”, i la persona del rei és “inviolable i no està subjecta a responsabilitats”, el seu càrrec és vitalici i “situa la família reial per sobre de la ciutadania preservant privilegis indignes, sobretot en temps de crisi econòmica”.

El text finalment aprovat va ser el resultant del consens entre els diferents grups municipals, d’acord amb la CUP. Així, en lloc de “declarar el poble de Montblanc moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola”, tal com estava pensat en un inici, el text recull la voluntat de “manifestar el rebuig al sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana”. A més, es va suprimir el punt de la moció que pretenia declarar persona ‘non grata’ “qualsevol membre de la família Borbó”.