.

Els tècnics faran un seguiment diari de l’espècie per detectar el naixement dels primers polls i fer-ne l’anellament. Foto: ACN/Arxiu

El recompte de gavines corses al Port de Tarragona ha revelat enguany la presència de 694 nous nius, un 6,91% més respecte 2021. La gran majoria d’aquests nius nous ha aparegut a la zona del far de la Banya, 694, i només dos més a l’embarcador dels pràctics. L’operació la van efectuar el 10 de maig passat professionals del departament de Medi Ambient del Port i de Medi Ambient de la Generalitat.

Segons l’entitat portuària, el creixement és un “signe positiu” de les mesures de protecció i gestió de l’espècie implementades. Un cop detectats els nius, els tècnics verificaran diàriament l’estat de la colònia de gavines per poder detectar el naixement dels primers polls i establir una data d’anellament.

Durant aquestes inspeccions, a més, es recullen dades importants que permeten ajustar les estratègies de conservació i garantir la protecció efectiva de l’espècie, considerada vulnerable. Segons el Port, els esforços conjunts amb les entitats que col·labora per a la seva protecció han permès la creació d’un entorn favorable per a la nidificació i la cria d’aquesta espècie.


Altres notícies:


L’espècie és objecte de seguiment i protecció de les seves zones de nidificació, des que apareixen els primers adults –mitjans de febrer– fins que marxen els últims polls –a mitjan juliol, segons les previsions–.

Les primeres dades que es tenen al Port són de l’any 2013, amb un total de 18 nius i 16 polls anellats. Des de llavors la presència d’aquestes aus ha estat augmentant fins a arribar, durant l’any 2019, als 1.043 nius d’un total de 3.555 a tot Catalunya i 350 polls anellats. L’any 2023 es van comptabilitzar 651 nous nius de gavina corsa a les instal·lacions portuàries.

ACN