.

.

TOTS 21

Imatge del carrer dels Pelleters al polígon Alba de Reus/Vila-seca on es va trobar el cadàver. Foto: Mar Rovira (ACN)

La fiscalia demana 18 anys de presó per a la dona acusada de matar una amiga a ganivetades al polígon industrial Alba, entre els municipis de Reus i Vila-seca (Tarragonès), el 2 de juny del 2018. El fiscal l’acusa d’un delicte d’assassinat amb traïdoria i sosté que el mòbil del crim és un deute econòmic que l’acusada havia contret amb l’amiga. El fet que la víctima portés dies insistint perquè li retornés els diners va desencadenar una discussió entre les dues, en el transcurs de la qual l’acusada va clavar-li una quinzena de ganivetades. La víctima va morir a l’interior del seu cotxe, aparcat al polígon, i no la van localitzar fins al cap d’unes hores. El cas es jutjarà en els propers mesos a l’Audiència de Tarragona amb un jurat popular.

Segons relata l’escrit d’acusació del fiscal a què ha tingut accés a l’ACN, l’acusada, Encarnación P., veïna de Vila-seca de 58 anys, i la víctima, Rosalia G., veïna del Morell de 60 anys, mantenien una relació d’amistat que durava diversos anys. La relació s’havia forjat amb motiu de les relacions comercials entre l’empresa de grues on treballava la víctima i una benzinera de Constantí on treballava l’acusada –tot i que duia mig any de baixa.

La víctima acudia normalment els dissabtes a comprar al supermercat de la gasolinera i aprofitava per conversar amb l’amiga. Des que l’acusada es trobava de baixa laboral, però, no era estrany que es trobessin a Vila-seca els dissabtes al matí per compartir un cafè i xerrar, un moment en què la víctima també aprofitava per fer compres en un centre comercial de jardineria del polígon Alba.

Segons el ministeri fiscal, uns mesos abans l’acusada havia contret “una obligació econòmica d’import i origen no determinat”, per la qual cosa la víctima “reclamava amb freqüència a l’acusada la devolució d’alguna quantitat de diners que prèviament li havia lliurat”. Les reclamacions, apunta el fiscal, es van “intensificar” el maig de 2018. L’acusada responia que estava recollint diners i que el 2 de juny podria donar-li “uns mil i algo”, per la qual cosa van quedar a les deu del matí a l’establiment de jardineria.

El dissabte 2 de juny, a les 9:25 hores, l’acusada va arribar al polígon industrial Alba en cotxe, va aparcar i va anar a peu fins a la rodalia del centre comercial, on va esperar l’amiga. La víctima va arribar a les 10:05, també amb el seu cotxe –un Nissan Micra. Segons la fiscalia, l’acusada va pujar al vehicle de la víctima, al seient de l’acompanyant, i van iniciar la marxa, començant a circular pel polígon. Al cap de poca estona la víctima va aturar el vehicle al carrer Pelleters, deixant-lo bastant apartat de la vorera.

A continuació, relata el ministeri públic, la víctima i l’acusada van baixar del vehicle, i van mantenir una discussió en el transcurs de la qual l’acusada, “amb l’ànim d’acabar amb la vida de la víctima, o sent almenys conscient que amb la seva conducta podria fer-ho, li va exhibir una arma blanca d’una única fulla i acabada en punta”. Per sorpresa, i minvant les seves capacitats de defensa, assenyala el fiscal, l’acusada va “desplegar un atac” contra l’amiga durant el qual va clavar-li el ganivet a la cara, el coll i les extremitats superiors i inferiors.

La víctima va intentar fugir

La víctima va poder deslliurar-se de l’atac, caminar uns pocs metres i introduir-se malferida dins el vehicle, però al cap d’uns segons l’acusada va introduir part del seu cos per la porta del copilot i li va clavar un darrer cop amb l’arma blanca. En concret, li va assestar “el darrer cop” a prop d’una orella, causant-li ferides que van afectar la vena jugular i branques de la caròtida externa. La dona va morir dessagnada. L’autòpsia va comptabilitzar fins a catorze ferides incises, a més d’hematomes, ferides superficials i excoriacions.

Cap a les 10:19 hores, tot just un quart d’hora després que les amigues s’haguessin trobat, l’acusada va caminar a peu fins al seu vehicle i va abandonar el polígon. Un camioner que va veure el vehicle de la víctima estacionat amb els quatre intermitents va donar l’avís que hi havia un cadàver a l’interior del turisme passades les onze de la nit. La família de la dona ja havia alertat els cossos policials perquè l’esperaven a l’hora de dinar i no s’hi va presentar.

La investigació dels Mossos d’Esquadra va culminar tres dies després del crim amb la detenció de l’acusada, que també presentava hematomes i algun tall a la mà com a conseqüència de l’atac. El jutjat d’instrucció número 4 de Reus en va decretar presó provisional comunicada i sense fiança. Segons la fiscalia, en el moment dels fets l’acusada no tenia les capacitats cognitives ni volitives afectades.

El ministeri fiscal sol·licita una pena de 18 anys de presó per a l’acusada per un suposat delicte d’assassinat amb traïdoria, i que no pugui acudir al Morell -on residia la víctima- durant un període de 22 anys. A més, l’acusació pública reclama una indemnització de 75.000 euros per a la germana de la víctima, que estava divorciada i no tenia fills.

Roger Segura – ACN