.

Imatge de la consellera Gemma Fusté (ERC) durant l’atenció als mitjans, aquest dimarts. Foto: Cedida

El grup municipal d’ERC i l’equip de Govern del PSC a l’Ajuntament de Tarragona han obert un nou front de conflicte aquest dimarts després que els republicans hagin acusat el govern socialista de voler eliminar els “bons estiu” impulsats durant el govern de Pau Ricomà i transformar-los en “ajudes puntuals i d’urgència”.

Gemma Fusté ha assegurat que “ens preocupa el nou plantejament dels bons estiu, és excloent i molts infants i adolescents en quedaran fora”, després que dilluns, en una reunió amb la consellera Cecilia Mangini, la representant del govern transmetés que la intenció de l’Ajuntament és suprimir els bons i convertir-los en ajudes només per a les famílies usuàries de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST). Segons ERC, això exclou a la resta de famílies tarragonines, donat que “hi ha un percentatge de famílies elevat que no figura en cap llista de serveis socials i això vol dir que no es podria beneficiar d’aquestes ajudes”, segons Fusté.

Per la seva banda, l’equip de govern ha indicat que la llei fixa com a àmbit competencial dels Serveis Socials “garantir que aquelles famílies que es troben en situació d’exclusió social puguin gaudir de les activitats educatives i de lleure” i que “no entra dins de les seves competències fomentar el lleure entre tota la població”.


Altres notícies:


En aquesta línia, des de l’Institut Municipal de Serveis Socials s’ha indicat que aquest any no es realitzarà la campanya dels bons d’estiu en el format que s’ha portat a terme els dos últims anys, sinó que “es torna al model utilitzant fins al 2021 en què funcionaran amb ajuts d’urgència social individuals, adreçats exclusivament a les famílies més vulnerables de la ciutat econòmica i socialment parlant”.

La consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona i presidenta de l’IMSST, Cecilia Mangini, ha dit que “cap infant de la ciutat amb necessitats econòmiques o socials es quedarà sense activitats de lleure aquest estiu. Aquesta funció és clau per a l’IMSST”.

Malgrat aquestes explicacions, des d’ERC s’ha afegit que hi ha un altre requisit que considera “intocable” i és que els joves de fins a 22 anys amb diversitat funcional igual o superior al 33% “també han de ser beneficiaris de totes aquestes ajudes, com fins ara”. En aquest cas, aquestes ajudes podrien ser tramitades a través de les entitats i associacions que participin en el programa de les activitats d’estiu, però els republicans consideren que “aquest sistema no és adequat i, amb el canvi , molts infants quedaran fora de les ajudes”, a més de considerar que “s’estigmatitza les famílies usuàries de Serveis Socials”, ha sentenciat Fusté.

Una “bona iniciativa” necessitada de pressupost

Des de l’Ajuntament de Tarragona es considera que la campanya de bons d’estiu és “una bona iniciativa”, però que l’IMSST “no pot ser el responsable del cost del lleure dels infants de la ciutat de Tarragona que no es troben en risc d’exclusió social”. En aquest sentit, la consellera Mangini ha explicat que “Tarragona es mereix una aposta valenta pel lleure a la ciutat, i per això, des del Govern treballarem per incloure al pressupost de l’any que ve una aposta global, fora dels Serveis Socials, que inclogui tots els infants de la ciutat”.

Durant l’estiu de 2023, van gaudir del bo un total de 404 infants i adolescents. D’entre aquests 404 ajuts gaudits, 343 eren usuaris de Serveis Socials (85% del total d’usuaris), i 61 eren de fora de Serveis Socials (15% dels usuaris).

Aquest any 2024, en concepte de convenis, altres subvencions i ajuts socials, l’IMSST compta amb la mateixa consignació que l’any 2023 (250.000 €) amb la qual es farà càrrec dels ajuts d’urgència social individuals per tal que els infants de famílies amb risc d’exclusió social puguin gaudir d’activitats de lleure aquest estiu.