.

L’entitat tarragonina creu que una resposta urgent al problema de la mobilitat amb Barcelona passa per l’autobus. Foto: Busplana.com

La Cambra de Comerç de Tarragona creu que la saturació de la línia ferroviària Tarragona-Barcelona està provocant inconvenients a la mobilitat amb unes conseqüències socioeconòmiques notables, ja que aquesta millora permetria afavorir les relacions empresarials, posicionar el turisme de la Costa Daurada o donar millor servei al col·lectiu universitari, però especialment afavorir la mobilitat obligada per treball tan elevada existent.

Després de les rebaixes tarifàries del servei ferroviari, gràcies a les ajudes governamentals, la supressió dels peatges i els col·lapses continus a l’AP-7, o les restriccions dels vehicles més contaminants a la ciutat de Barcelona, la Cambra considera que “els serveis ferroviaris no donen més de sí, ni en solcs d’entrada ni amb material rodant”. A més, remarquen, “les obres del tercer fil significaran una disfunció encara més gran, combinant el servei ferroviari amb l’ús de l’autobús en els trams en obres”.

Es per tot això, que els responsables empresarials tarragonins indiquen que “si no es poden posar més trens, l’autobús encara té recorregut de creixement en el sistema de mobilitat, donant resposta a les necessitats cada vegada més importants, que el servei de Regionals ja no poden atendre, i així ho està fent en altres llocs com Mataró, Sabadell o Vilanova, transportant milions de viatgers cada any”.


Altres notícies:


Aquesta mateixa solució es va adoptar a Tortosa per millorar i complementar el servei ferroviari de passatgers amb Barcelona amb una targeta multiviatge amb el 50 per cent de reducció a 4,25 euros trajecte.

Des de la Cambra de Tarragona es considera que “l’aprofitament dels serveis d’autobús, tal com s’ha fet a aquestes altres poblacions, és una solució exportable al Camp de Tarragona, i en aquests moments sembla que l’única realment possible, però cal dir que la mateixa sense la targeta T-10/120 que equipara el preu de l’autobús al més econòmic de Renfe, seria una solució  que no reeixiria”.

Per l’entitat, “és evident que per donar una resposta equivalent, l’autobús ha de tenir preus de viatge  per l’usuari equiparables als de Renfe“, tal com els tenen des de moltes altres poblacions de Catalunya per anar a Barcelona. “Les poblacions de la Àrea Metropolitana de Barcelona en disposen per estar integrades en l’ATM de Barcelona, a l’igual que els serveis de Renfe, i les de fora de la Regió de Barcelona ho tenen mitjançant la T-10/120″.

Tarifes que sí tenen Girona, Lleida o Figueres

En el cas del Camp de Tarragona, la Cambra considera que “cal i és imprescindible la implantació de la T-10/120 amb preus com els de Renfe i encara més quan la majoria de serveis de Catalunya ja en gaudeixen”. De fet, des de l’entitat empresarial s’indica que “els usuaris tarragonins són els únics que no en disposen”, al contrari que poblacions com Girona, Lleida, Figueres o Tortosa, i moltes altres. A més dels preus, la Cambra també considera que “és molt important el temps de viatge, per fer-lo comparable amb el del ferrocarril, a més de la confortabilitat que suposen les línies d’autobús, amb més número de parades dins els recorreguts urbans”.

Així, doncs, des de la Cambra de Tarragona “sol·licitarem als partits que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya per la propera legislatura 2024-2028 el seu compromís ferm per equiparar el Camp de Tarragona a la resta de Catalunya amb la posada en funcionament del títol de transport públic T-10/120, que permet fer deu viatges en 120 dies, a preus competitius com els oferts a través de l’operador de transport ferroviari”. També es demana implementar de forma progressiva serveis multimodals, que comuniquin la demarcació de Tarragona amb la ciutat de Barcelona per suplir les mancances de mobilitat que pateixen els usuaris del corredor ferroviari de serveis regionals entre Tarragona-Barcelona.

El responsables de la Cambra tarragonina consideren que l’autobús “és la solució a un problema que, si no s’aborda com més aviat millor, continuarà alimentant una situació de gravíssims perjudicis a la mobilitat tarragonina, a més d’un major malestar en els propis usuaris i en la resta de la població, que en aquests moments ja s’ha començat a manifestar a través els mitjans de comunicació”.