.

Tall a l’autopista AP-7 a Vandellòs, acció que s’ha iniciat sobre les set del mati. Foto: Twitter CDR Camp de TGN

Agents dels Mossos d’Esquadra dialogen amb persones atrapades pel tall de l’AP7 a Vandellòs. Foto: Sílvia Jardí

Un grup de manifestants asseguts a les vies del tren de l’AVE a Girona. Foto: ACN

Els membres del CDR s’han retirat de l’autopista AP-7, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que ha estat tallada durant més de tres hores en sentit nord.

Cap a dos quarts de vuit del matí els manifestants han bloquejat la calçada amb piles de neumàtics i guarda-rails, i pels volts de les onze han abandonat la protesta sense incidents.

Durant l’acció s’han viscut alguns moments de tensió quan alguns conductors bloquejats s’han encarat amb les persones que protestaven i, fins i tot, s’ha vist volar una pedra cap al punt on s’aplegaven els CDR. Els Mossos d’Esquadra han enviat diverses unitats d’antiavalots a l’autopista, tot i que només han hagut d’actuar per calmar els ànims. Personal de la concessionària ha assumit les tasques de neteja de la via per poder restablir-hi la

Un centenar de persones convocades pels CDR havien tallat l’AP-7 de bon matí en sentit nord a l’alçada de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Per fer-ho han utilitzat piles de pneumàtics i els guarda-rails de la mateixa via, i portant una pancarta amb el lema ‘Ni oblit ni perdó’. Es produïen a les 9 del matí uns tres quilòmetres de cua i es desviava el trànsit cap a l’N-340 per la sortida del quilòmetre 298. El Servei Català de Trànsit ha permès excepcionalment el pas de camions també per aquesta via.

Tall de l’AVE a Girona

D’altra banda, unes 400 persones han tallat des de dos quarts de set del matí les vies de l’AVE a Girona per reivindicar l’1-O. Els manifestants han accedit a l’andanes trencant una porta tot i la presència d’efectius dels Mossos d’Esquadra i de seguretat de l’estació, que els han intentat impedir el pas.

Els participants han fet aturar un tren que arribava i han cridat consignes a favor de la “independència”, “fora les forces d’ocupació” o “jo també vaig ocupar les vies”. La concentració, convocada pels CDR sota el lema l”1-O exercim l’autodeterminació’, ha començat a la plaça 1 d’Octubre poc després de les sis del matí i s’ha unit amb altres grups a la zona de la Devesa des d’on han enfilat cap a l’estació.

Alguns dels moments de tensió que s’han viscut a l’entrada dels manifestants a la delegació del govern a Girona. Foto: Gemma Tubert

Girona: Despengen la bandera espanyola

Posteriorment,  els CDR han abandonat les vies de l’AVE a Girona i s’han dirigit a la delegació de la Generalitat a la capital gironina. Han entrat a la força a la seu i han despenjat la bandera espanyola.

Barcelona: Talls a la Via Laietana

La protesta dels CDR al centre de Barcelona s’ha traslladat a Nou Barris per intentar aturar un desnonament previst a les 10 del matí al carrer Cadí. Els tres grups, convocats al mercat de Santa Caterina, a la plaça de Catalunya i a la plaça de Letamendi, han acabat ajuntant-se a la confluència de Gran Via amb el passeig de Gràcia i han tallat aquesta última via fins a la Diagonal.

Prèviament ja havien tallat altres carrers com la Via Laietana. Els manifestants s’han quedat una estona a la plaça del Cinc d’Oros impedint el trànsit, però després un centenar ha decidit agafar el metro a la parada de Diagonal per dirigir-se a Vilapiscina, on el CDR Nou Barris tenia previst intentar aturar un desnonament. El trànsit ha quedat restablert cap a dos quarts de deu.

Talls també al CIM Vallès

D’altra banda, els Comitès de Defensa de la República de l’àrea del Vallès han tallat els accessos del Centre Internacional de Mercaderies, el CIM Vallès. Unes 300 persones bloquegen des de dos quarts de deu del matí el moviment de camions a l’accés sud i un altre grup talla també l’accés nord. Els manifestants han fet una barricada amb pneumàtics per impedir el pas dels vehicles. Fins al lloc s’hi ha desplaçat també els Mossos d’Esquadra i es preveu que la policia pugui acabar intervenint per alliberar l’accés. Els manifestants han respost la presència policial amb crits recordant-los que “el nostre conseller és a la presó”.

En un altre escenari de l’1-0, ajuntaments catalans han penjat a les 9 hores d’aquest dilluns una pancarta al balcó dels edificis consistorials per reivindicar l’1-O i posar de manifest el seu compromís amb la construcció de la república.

Es tracta d’una iniciativa de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ha escollit les 9 hores per donar inici coincidint amb l’hora que van obrir els col·legis electorals de l’1 d’octubre avui fa un any. L’associació ha fet arribar una lona als 786 ajuntaments que té associats així com un manifest perquè sigui llegit pels alcaldes. En el text es remarca el compromís del món local amb Catalunya, els valors democràtics, la pau, el diàleg, amb totes les persones anònimes que van fer possible el referèndum, amb els resultats de l’1-O i amb els “presos polítics i exiliats” i la República Catalana, entre d’altres.

ACN