.

Organitzadors, productors i autoritats, durant la presentació del FIC-CAT. Foto: Tots21

El Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) arriba amb primícies a Roda de Berà, entre el 10 i el 17 de juny. I la principal és l’estrena en exclusiva d’una sèrie de TV3 de sis capítols i 20 minuts de durada, que es podrà veure en una sola sessió. Es tracta de ‘La Mirada de la Fiona’, sobre la desestigmatització de les malalties mentals, sèrie enfocada als millennials, “una generació que ha viscut diverses crisis”, ha dit el director de la sèrie, Dídac Cervera, durant la presentació de la 15ena edició del FIC-CAT.

Aquest oferirà una selecció de 57 produccions que es podran veure a la sala del Casino Municipal de Roda de Berà. Del 10 al 17 de juny, es projectaran llargmetratges, documentals i curts amb l’objectiu de reivindicar que el cinema es vegi a les sales de cinema, “en pantalla gran”, ha expressat un dels codirectors, Toni Pinel. El festival vol apropar-se als joves i comptarà amb la preestrena de la nova sèrie de TV3, emisora que cada any amplia la seva col.laboració amb el festival. El FIC-CAT és codirigit des de l’any passat per Toni Pinel i Cristina Gambín, que van agafar el relleu de l’històric fundador, Antoni Barrero.

Cris Gambín ha deixat palesa la ferma aposta per involucrar la gent jove al FIC-CAT, no només com a públic, sinó en tot el procés organitzatiu del Festival: “gràcies a la comissió jove, formada per persones que porten
molt temps vinculades al Festival, i han agafat aquesta responsabilitat amb ganes i il·lusió, aportant idees fresques. Hi estem treballant colze a colze per assolir els objectius que ens hem proposat: que el públic més
jove trobi el seu espai al FIC-CAT”.

La selecció oficial de competició compta amb cinc llargmetratges, sis documentals, quinze curtmetratges, catorze videoclips i disset de la categoria centres educatius. Destaca l’estrena europea de ‘Beach House’, la pel·lícula que servirà per inaugurar el festival i que se situa a Magaluf. També hi haurà altres propostes com ‘#unicorns’ que gira al voltant del món dels ‘influencers’, o ‘Un cel de plom’, recentment estrenada als cinemes i que es fixa en la figura de Neus Català.

En la línia de reivindicar el cinema a les sales, el FIC-CAT comptarà amb una jornada professional l’1 de juny a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, a Barcelona, amb ponents com la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, el director de vendes nacionals de Filmax, Jonathan Cogul o la productora d”El fred que crema’ Sandra Forn.

Preestrena de ‘La Mirada de la Fiona’

Per primera vegada, el FIC-CAT comptarà amb la preestrena d’una sèrie de TV3, dirigida per Dídac Cervera i Sergi Cervera que duu per títol ‘La Mirada de la Fiona’. El dijous 15 de juny a la nit es projectaran seguits els sis capítols de vint minuts cadascun de la sèrie i després es recolliran les impressions del públic. Un dels directors ha avançat que la sèrie pretén desestigmatitzar les malalties mentals i parlar de “l’autoconeixement” per fer front a una “generació que ha viscut diverses crisis” com és la dels millennials. Estarà protagonitzada per l’actriu Mireia Oriol.

 

El tàndem que està al capdavant de la direcció ja havia treballat amb TV3, són els creadors de ‘Jo em quedo a casa’, la telenovel·la que va substituir ‘Com si fos ahir’ durant el confinament. El cap de Ficció i Cinema de TV3, Oriol Sala-Patau, ha destacat que serà una sèrie que concebda per l’OTT de la cadena i que s’estrenarà a la tardor. També en col·laboració amb Televisió de Catalunya, 25 dels projectes del FIC-CAT estaran disponibles a TV3 a la carta.

Apropar-se al públic jove

Els directors del FIC-CAT volen apropar-se al públic jove, i per això han creat una comissió de joves que organitzarà una nit adreçada a aquest públic amb el passi de diversos curtmetratges i una activitat participativa. A més, es tornarà a organitzar el Concurs Jove 48 hores de curts perquè els menors de 35 anys puguin fer una peça audiovisual en dos dies.

Finalment, al llarg del festival, s’homenatjarà el director, guionista i productor Ventura Pons amb el Premi Montserrat Carulla 2023 -el 10 de juny- i al responsable del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, Josep M. Vallès -que també farà un taller de cinema-, amb el Premi Honorífic que enguany s’emmarca en la reivindicació del festival: “el cinema, als cinemes”. La cloenda tindrà lloc el dia 17 a les 19 hores i comptarà amb la conducció de Roberto Vara, mag i humorista de Tarragona.

Vallès porta 50 anys col.leccionant materials de cinema i amb el seu fons, que inclou nombrosos projectors antics -va ser projectista a diferents cinemes de Reus avui ja desapareguts-, i amb el material va muntar el Museu del Cinema de Vilallonga, una joia per descobrir. Es poden veure des de cartells com La Guerra de Las Galaxias a cadires de cinema.

Fidel al territori, la nova proposta del premi de novel.la negra en català Creixell.crims tindrà també un espai al FIC-CAT, on es presentaran quatre obres. Serà el 15 de juny, un aperitiu de la segona edició del Creixell.crims, que arribarà al mes de juliol.

Finalment, l’alcalde de Roda, Pere Virgili ha declarat que “estem convençuts que el FIC-CAT és l’aposta cultural més important de Roda. És una setmana de catifa vermella que ens transporta a tots al glamour que sempre ha tingut el cinema. Per tant, seguim creient en el FIC-CAT com des del primer dia, quan eren quatre curts ‘d’anar per casa’ fins avui, amb això que s’ha convertit: amb pel·lícules de primer nivell”.

Redacció – ACN