.

.

TOTS 21

Més de 200 alumnes dels centres educatius d’Altafulla participen al segon concurs de dibuix d’ATECA

Els guanyadors i finalistes del concurs. Foto: Cedida

Els guanyadors i finalistes del concurs. Foto: Cedida

La segona edició del concurs de dibuix convocada per l’Associació Turística de Comerciants i Empresaris d’Altafulla (ATECA) ha superat les expectatives de participació amb la rebuda de més de 200 dibuixos dels alumes dels centres d’ensenyament d’Altafulla.

Enguany la temàtica del concurs eren els llocs emblemàtics del municipi i el jurat, format pels membres de la junta directiva de l’entitat, ha hagut d’avaluar els treballs amb aquest punt de partida. El veredicte es va donar a conèixer aquest divendres a la tarda a l’Era de l’Esteve en un acte amb la presència dels alumnes finalistes i guanyadors acompanyats dels seus pares i mares.

El president d’ATECA, Josep Maria Lloret, destacava en la seva intervenció que “actes com aquest són del tot necessaris per incentivar als més petits a ser creatius però també per a dinamitzar la vida social altafullenca”. Al mateix temps, Lloret agraïa la col·laboració de tot el professorat dels centres educatius sense els quals no seria possible assolir bons resultats en aquests tipus d’activitats.

Enguany, davant l’augment dels dibuixos presentats i especialment entre els més petits de 6 i 7 anys, s’han creat tres categories de Primària i la de Secundària. Els guanyadors han estat Valèria Villar (escola Roquissar) en la categoria de 6-7 anys, Jan Lozano Fernández (escola la Portalada) de 8-9 anys, Noa Montes Gatell (escola la Portalada) de 10-12 anys, i Rayen Cresencio Jorba (Institut Altafulla) en la categoria de Secundària.

 

Altafulla inicia demà la substitució de clavegueram dels carrers Jovera, Francesc de Mar i plaça Boters

Imatge d'arxiu de l'ajuntament d'Altafulla.

Imatge d’arxiu de l’ajuntament d’Altafulla.

L’Ajuntament d’Altafulla comença demà els treballs de substitució de clavegueram dels carrers Jovera, Francesc de Mar i plaça Boters, al barri marítim. Tant demà com divendres es tallarà el carrer Jovera amb la finalitat de dur a terme les cates de localització dels serveis afectats, i dilluns 21 i dimarts 22 es tallarà el carrer Francesc de Mar també per fer-hi les cates.

A partir de dimecres 23 es tallaran els tres vials afectats per iniciar els treballs de substitució de la xarxa de clavegueram. La previsió de durada d’aquests treballs és d’un mes, per tant es calcula que estaran enllestits pel 16 de desembre.  D’altra banda, també es duran a terme treballs de substitució de paviment de vorera del tram de muntanya del carrer Francesc de Mar, i un altre tram, a Via Augusta entre el carrer Camí del Prat i Jaume I.

Per la seva banda, Aigües d’Altafulla aprofitarà les obres en aquests trams per canviar els tubs de la xarxa de subministrament d’aigua. Està previst que part d’aquests treballs es realitzin simultàniament durant els treballs de substitució del clavegueram, i l’altra part, un cop finalitzen les obres d’asfaltat. Aquests treballs es podrien allargar fins a la primera quinzena de gener. La Policia Local d’Altafulla senyalitzarà degudament les obres per tal de facilitar el trànsit de vehicles i vianants.

 

Cineclub Altafulla Link: ‘Alcarràs’, de la directora Carla Simón, a la sala la Violeta

El Cineclub Altafulla Link estrenarà la sala la Violeta el pròxim divendres 18 de novembre amb la recent premiada pel·lícula ‘Alcarràs’, de la directora Carla Simón, a les 20 hores.

La projecció forma part del Vè Cicle de Cinema i Dones Rurals organitzat pel Ministeri d’Agricultura, en què hi participa el Cineclub d’Altafulla. El cicle es pot seguir en diferents seus d’arreu de l’Estat i online a http://www.cineymujeresrurales.es

La sessió s’estarà acompanyada per l’actriu Montse Oró i la productora Elisa Sirvent amb qui es parlarà de la pel·lícula. Al final de la projecció, hi haurà una estona de cine fòrum per a què el públic assistent pugui participar i formular preguntes i comentaris.

Aportació: 5 €

Socis: 3 €

Socis amb Abonament: 2 €

Aportació Jove (<25 anys): 2 €

Més informació al blog http://linkaltafulla.blogspot.com/ 

Redacció

 

El pla d’actuació per reduir la sinistralitat a l’AP-7 contempla un radar entre Altafulla i Constantí

Enguany l’AP-7 acumula 23 víctimes mortals, el 17% de les 135 persones mortes a les carreteres catalanes. Foto: Laura Fíguls

El Servei Català de Trànsit (SCT) i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) han acordat un pla d’actuació per reduir la sinistralitat a l’AP-7 que inclou diferents mesures de control i de reducció de la velocitat, entre d’altres actuacions. Entre les mesures es troba la instal·lació d’una radar en el tram Altafulla-Constantí (pk 238-247).

El director de l’SCT, Ramon Lamiel, ha destacat en la presentació de les mesures que «aquesta intervenció coordinada amb el ministeri a l’AP-7 ens permet actuar en els trams amb més víctimes de l’autopista per intentar reduir aquesta sinistralitat, i també permetrà disminuir les congestions i millorar la qualitat de servei de l’AP-7». Lamiel també ha fet referència que «el pla va més enllà de la reducció de la velocitat i que se’n farà un seguiment conjunt periòdic per avaluar-ne possibles canvis i millores».

Per la seva banda, el secretari general d’Infraestructures de Mitma, Xavier Flores, ha remarcat que «hem tingut des de l’inici un grau de col·laboració molt bo amb l’SCT, som conscients que l’AP-7 és un eix transcendental per a mobilitat del territori, per la qual cosa hi ha una necessitat d’actuar-hi per poder millorar la seguretat i la funcionalitat de la via». Flores ha afegit que «hi ha mesures globals que portarem a terme en matèria d’infraestructures però en determinats punts, pel tipus de trànsit que tenim, requereix intervenir-hi de manera immediata, amb mesures de baix cost i ràpida implementació».

Concretament, en el marc d’aquest pla, s’actuarà en quatre àrees de l’autopista que sumen un total de 82 km:

  1. Girona: tram Fornells de la Selva-Cervià de Ter (pk 66-47). En aquest tram on hi ha quatre carrils, es segregarà el quart carril exclusivament per a entrades i sortides, concretament entre Girona Sud i Girona Nord, i la velocitat en aquest carril es limitarà a 80 km/h. Es preveu que aquesta mesura comportarà una ordenació del trànsit i una disminució de les col·lisions posteriors.
  2. Vallès: tram Mollet-Papiol (pk 132-161). Es reduirà la velocitat per a tots els vehicles a 100 km/h. Per part del Servei Català de Trànsit, s’establiran controls de la velocitat amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra i control d’infraccions amb els mitjans aeris de l’SCT. A més, s’instal·larà en aquest tram un sistema de velocitat variable, controlat per l’SCT.
  3. Tarragona: tram Altafulla-Constantí (pk 238-247). El Servei Català de Trànsit instal·larà un radar de tram en aquesta ubicació de l’autopista en sentit sud per posar fre a l’excés de velocitat detectat en aquest tram recte, caracteritzat per una forta pendent i en què predominen les col·lisions per encalç. Mentre no estigui operatiu aquets cinemòmetre, els Mossos d’Esquadra intensificaran els controls de velocitat en aquesta àrea.
  4. Terres de l’Ebre: tram Calafat-l’Ampolla (pk 288-313). Es reduirà la velocitat per a tots els vehicles a 100 km/h. A més es continuaran establint les limitacions puntuals als vehicles pesants, consistents a reduir la velocitat dels camions a 80 km/h i la prohibició per a aquests vehicles de realitzar avançaments.

Convé destacar que enguany aquesta autopista acumula 23 víctimes mortals, el 17% de les 135 persones mortes a les carreteres catalanes. A més, a l’AP-7 aquest 2022 també s’hi han registrat 45 ferits de gravetat. També cal remarcar que des de l’alliberament dels peatges en aquest eix viari la mobilitat ha augmentat un 40% i les congestions per sinistres s’han incrementat un 98%. En aquest sentit, aquestes noves mesures van encaminades tant a reduir-ne la sinistralitat com les congestions, i en definitiva millorar el servei d’aquesta autopista.

Redacció

 

Altafulla es prepara per a la Processó i la Rua de Sant Martí de divendres

Altafulla viurà aquesta divendres intensament la Festa Major de Sant Martí. Al Toc de Matinades i seguirà l’esmorzar de l’Arengada (8:00 hores a les Escoles Teresa Manero), per continuar a partir de les 10:30 hores amb la Pujada del Pilar per les Escales a la plaça del Pou pels Castellers d’Altafulla.

Tot seguit arribarà la Processó (a partir de les 12:00 hores amb la participació i col·laboració dels elements festius de la vila i ballada de bastons i sardanes a la seva finalització) i la Rua, amb la representació de la llegenda de Sant Martí i la degustació del pastís de la capa.

La jornada es completarà amb La Rifa dels Diables. Joc del Quinto (a càrrec del Grup de Diables Petits d’Altafulla), el gran concert de Festa Major i el ball de gala amb l’Orquestra Selvatana.

Recorregut per a la Processó de Sant Martí:

Plaça de l’Església, carrer del Cup, Placeta, carrer de Dalt, carrer de Cantó de la Vila, carrer Mossèn Miquel Amorós, Corraló de l’Espinac, carrer de Dalt i tornada a l’Església de Sant Martí.

Recorregut de la Rua de Sant Martí:

Sortida des del Corraló de l’Espinac amb carrer de Dalt, carrer de l’Hostal, carrer Martí d’Ardenya, carrer Sant Martí i plaça del Pou.

Redacció

 

Altafulla encara el primer cap de setmana de la Festa Major de Sant Martí 2022

Aquest dijous 3 de novembre es començarà a respirar ambient de Sant Martí a Altafulla, sobretot a través dels més petits, amb el tast de Festa Major a les escoles. Gegants i Nans, Bastoners i Grallers d’Altafulla són els encarregats de mostrar la riquesa del folklore local tant a l’Escola El Roquissar, dijous, com a La Portalada, divendres.

I a les 17h del dia 3 també es pot gaudir de la tardor de contes a la Biblioteca Municipal, amb Agus Ferré.

Però la gran cita del primer dia serà el despertar dels Gegants, a les 19.30, un acte al qual es convida tothom, literalment a fer xivarri a la plaça del Pou per despertar els gegants adormits des de l’última sortida. Per fer-ho es pot comprar una campaneta als establiments col·laboradors. Xivarri sí, però moderat, que l’endemà cal anar a escola i a treballar.

Divendres ens trobem a les portes del cap de setmana i això es notarà al carrer, a partir de les 19.45 amb l’esclat de Festa Major i el repic de campanes a més del pregó, que enguany vol ser un reconeixement a la Brigada Municipal, amb dos pregoners, Pepe Caro i Enrique López, membres molt estimats d’aquest servei municipal. Un pregó que es podrà seguir des de la plaça del Pou o bé a través d’aquesta emissora.

Prèviament des del Club de Novel·la Negra d’Altafulla s’ha organitzat una taula rodona amb la reconeguda escriptora vallenca Margarida Aritzeta i la responsable del Centre de Lectura de Reus, Montse Anciola. A les 19h al Centre d’Entitats.

Dissabte serà el dia gran per les entitats de folklore popular de la vila. És la cercavila que recorrerà els carrers d’Altafulla amb una colla convidada, com la Colla de Diables Infantil del Catllar, que hi participa amb motiu dels 10 anys dels Diables Petits d’Altafulla.

A partir de les 17h des de la plaça del Pou i tot seguit hi haurà el concert de gralles des de les escales de la Placeta amb Grallers del Catllar, de la Torre, els dels Bastoners d’Altafulla i els Grallers d’Altafulla.

Això serà a la tarda, però al matí també es podrà passejar per Altafulla amb un entorn dels seus arbres més singulars i també una visita guiada a la Vila Closa. Així mateix, a les 12h a l’envelat del Comunidor, toca moure l’esquelet amb Cat Rock en família.

Mentre que a les 13h la cita és amb el Centre d’Estudis d’Altafulla i la presentació d’un nou número del Gent de Bulla, amb el pintor Joan Anton Balcells com a protagonista.

I al vespre moment per anar al teatre, a la Violeta, de la mà de l’altafullenc Joan Maria Vidal i l’obra ‘Trampes de Zorros’, mentre que en sortir caldrà dirigir-se a l’envelat del Comunidor a gaudir de la nit de Djs, a les 23.30h.

Diumenge 6 destaca per celebrar-se la gran diada castellera amb els Xiquets de Tarragona i els Bordegassos de Vilanova a més dels amfitrions, els Castellers d’Altafulla, a la plaça del Pou a partir de les 12.30h.

I també pel correfoc, carretillada i versots dels Diables Petits, a partir de les 18h també a la plaça del Pou. Al matí la jornada estarà reservada a l’Open de Dòmino, a les 9h al Centre d’Entitats.

Tot el programa el podeu consultar a www.altafulla.cat.

Redacció

 

L’Arc Serveis inicia a Altafulla la implementació del dispositiu ‘Alexa’ per millorar l’autonomia de la gent gran

Al domicili escollit per fer la prova pilot s’han valorat aspectes com l’estat cognitiu i el grau de soledat de la persona i com adaptar l’aplicació a les seves necessitats. Fotos: Cedides

L’Arc Serveis ja ha iniciat la implementació en un domicili d’Altafulla dels dispositius assistents virtuals “Alexa” i, pròximament, ho farà a Torredembarra, Creixell, Roda de Berà,la Bisbal del Penedès, Pobla de Montornès i el Vendrell. Es tracta d’una prova pilot d’una durada de 8 mesos que dona continuïtat al projecte guanyador del I Concurs de Projectes Socials per a gent gran de la URV.

El projecte basat en els “assistents virtuals o intel·ligència artificial”, -en aquest cas el dispositiu Alexa-, permet autoritzar tasques i processos per la millora de l’autonomia i de les activitats de la vida diària de les persones majors. Per posar en pràctica el projecte, L’Arc Serveis ha adquirit 8 dispositius “Alexa”, una donació per part de CCA Copland Comunity Association, de la mà de Susana Zafra, co-fundadora de l’associació.

La prova pilot a Altafulla

El primer municipi escollit per fer la prova pilot ha estat Altafulla, en un domicili del SAD (Servei d’Ajuda a Domicili) on L’Arc Serveis ja ofereix servei d’ajuda a la dependència. Representants de l’empresa es van reunir amb l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellaranau, i el regidor de Gent Gran, Francesc Farré, per exposar-los el projecte i l’experiència pilot i trobar sinergies i vies de col·laboració en el futur.

A l’hora de triar el domicili, es van valorar aspectes com l’estat cognitiu, el grau de soledat, el suport viable i real de l’aplicació, la connexió a internet i la implicació i suport de l’entorn de la persona major, entre altres. A continuació es van coordinar els agents participants (SAD, personal de neteja, auxiliar de clínica, tècniques i treball social) per fer un seguiment setmanal de l’ús del dispositiu “Alexa” per part de l’usuari. El seguiment s’enregistra i es van afegint aplicacions, segons els gustos i necessitats de la persona: lectura de llibres, alarmes en cites importants, notícies, trucades directes i tallers de memòria, entre altres.

El seguiment del conjunt de domicilis on s’aplicarà l’experiència pilot serà tant quantitatiu com qualitatiu, amb la filmació amb imatges que serviran per valorar el que s’ha fet bé, el que es pot millorar, els errors i mancances de l’aplicació, així com l’adaptació a la llar i al dia a dia de l’usuari. Finalment es farà una valoració i s’informarà dels resultats de l’experiència a tots els agents implicats i al jurat del concurs i es donarà per acabada la prova pilot del projecte, el maig del 2023, amb una exposició oberta.

El futur passa per la implicació dels ajuntaments

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, ha explicat que, perquè aquesta experiència resulti exitosa per a les persones grans o amb dependència “cal treballar conjuntament amb els ajuntaments, perquè aquests valorin que la implementació d’aquesta eina pot ser útil per millorar la qualitat de vida de la gent gran en el seu dia a dia”.

Sobre la prova pilot d’Altafulla, Torra expressa: “La valoració personal està sent molt emocionant i veure com moltes persones s’hi volen implicar. No hi ha res més gratificant que una persona et digui que li ha canviat la vida i que li donin la bona nit a l’hora de posar-se al llit, a més de sentir acudits encara que siguin dolents…”, somriu.

Redacció

 

Inma Morales repeteix com a alcaldable del PSC a Altafulla

L’alcaldable del PSC a Altafulla, Inma Morales. Foto: PSC

Inma Morales serà l’alcaldable del PSC a l’Ajuntament d’Altafulla a les eleccions municipals del proper mes de maig. Morales ha estat elegida com a alcaldable amb el vot unànime de tots els assistents a l’assemblea de l’agrupació socialista d’Altafulla que, posteriorment, serà ratificat pel Consell de Federació del PSC del Camp de Tarragona.

L’alcaldable del PSC ha agraït la confiança rebuda per part de tota la militància del PSC d’Altafulla. “Crec, honestament, que arribo amb saba nova després de tot el que he après en aquests darrers quatre anys com a portaveu del PSC a l’Ajuntament d’Altafulla”, ha emfatitzat.

Cal recordar que Morales ja va liderar la llista del PSC a les eleccions municipals de 2019 en què va aconseguir recuperar la presència socialista a la sala de plens del consistori. “En aquests moments ja estem treballant per configurar una llista municipal i un programa electoral potent que faci guanyar embranzida al nostre poble, tal i com es mereix Altafulla.”

El PSC a Altafulla, com al conjunt del país, és sinònim d’estabilitat i progrés i precisament això és el que més ens convé aquests propers anys: estabilitat i progrés. D’inestabilitat ja n’hem viscut –i massa- en aquests darrers anys. És moment de girar full, passar pàgina, i que Altafulla recuperi la il·lusió”, ha explicat l’alcaldable.

En relació amb el programa socialista, Morales ha subratllat que “el lideratge que Altafulla necessita, sobretot, és tenir les idees clares, la determinació de dur-les a terme i confiança en el futur d’un poble com el nostre que combina creixement amb el manteniment d’uns estàndards de qualitat de vida d’excel·lència.”

En aquests moments de crisi a nivell europeu no ens podem permetre tenir un ajuntament fragmentat, amb una multiplicitat de forces polítiques representades a la sala de plens. En aquest sentit, el PSC és la única opció capaç de garantir l’estabilitat i el rigor en la gestió a Altafulla, com ho hem demostrat sempre quan hem tingut responsabilitats de Govern.”

Morales ha recordat que “davant del xec en blanc que demanen alguns, el PSC es presenta amb l’aval de la bona feina feta durant tota la nostra trajectòria política. Una feina que és sinònim de creixement, sense deixar ningú abandonat a la seva dissort.”

Finalment, l’alcaldable del PSC s’ha compromès a treballar pensant en les necessitats dels veïns d’Altafulla que pitjor ho estan passant com a conseqüència de la situació econòmica. “És l’hora de posar l’accent en les necessitats de les persones, no en les grans infraestructures”, ha resumit Morales.

Redacció

 

Dos ex-treballadors municipals, pregoners de la Festa Major d’Altafulla

El Fanalet de Sant Martí. Foto: Cedida

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’alcaldessa Montse Castellarnau, ja ho té tot a punt per a la celebració de la Festa Major de Sant Martí, que donarà oficialment el tret de sortida aquest divendres 4 de novembre amb el pregó de festes que enguany ha recaigut en dues persones ex-treballadores de la Brigada municipal, Pepe Caro i Enrique López.

Castellarnau ha destacat el pregó “dual” d’enguany com a “reconeixement a la Brigada Municipal com a personal essencial durant la pandèmia a través de dos veïns molt estimats i representatius del poble”.

El pregó s’iniciarà a partir de les 19.45 hores des del balcó de l’Ajuntament, a la plaça del Pou, després dels coets d’esclat de festa major i repic de campanyes que organitzen els Diables d’Altafulla i la Parròquia de Sant Martí, i donarà el tret de sortida al programa de festes que s’allargarà fins el dia 13.

La Festa Major d’aquest any coincideix amb diferents aniversaris d’entitats. Per una banda, el Grup de Diables d’Altafulla celebra, per partida doble, el 35è aniversari dels Grans, i el desè aniversari dels Petits; el Club de Novel·la Negra commemora els primers deu anys de l’entitat, i l’Escola Municipal de Música arriba als 30 anys.

Un dels protagonistes també d’aquesta festa major és el casal auditori la Violeta que, després de la seva recent obertura, integra la programació de la sala en el programa de festes amb els espectacles ‘Trampes de zorros’ (5 de novembre a les 20h); ‘Viaggio in Italia’, de la Coral Santa Rosalia de Torredembarra (13 de novembre a les 18h), i l’obra ‘Llarg dinar de Nadal’, de Thornton Wilder amb Bruna Cusi (24 de novembre a les 19h).

Una de les novetats del programa, que contempla una trentena d’actes, és el Despertar dels Gegants, que es durà a terme per primera vegada el dijous 3 de novembre, a les 19.30h, a la plaça del Pou amb la col·laboració de diferents entitats del Seguici d’Altafulla.

En l’apartat musical, destaca el grup altafullenc Porto Bello que actuarà per primera vegada a casa. Ho farà el dissabte 12 de novembre, a les 23:30h, a l’Envelat instal·lat al Parc del Comunidor. L’entrada serà lliure.

Des de la regidoria de Festes es convida a la ciutadania a penjar fotos, vídeos i a comentar sobre la Festa Major utilitzant l’etiqueta #FMSantMarti2022 a Facebook: @ajuntament.altafulla ,Twitter: @AjAltafulla o Instagram: ajuntamentdaltafulla.

Al mateix temps, també es demana viure la festa lliure d’agressions sexistes, racistes i lgtbifòbiques. Es recorda que si es veu o es viu alguna agressió, cal trucar al 112 d’Emergències; 977 650 280, de la Policia Local, o al 900 900 120, telèfon d’atenció contra la violència masclista.

 

Esborren les pintades contra la directora de l’institut d’Altafulla

Imatge de l’institut d’Altafulla aquest matí. Foto: Alternativa Altafulla

Alternativa Altafulla, partit que governa la localitat, ha condemnat per mitjà del seu compte de Twitter “les pintades que havien ‘aparegut’ el cap de setmana a l»institut desqualificant la seva directora”. Segons afegeixen, “gràcies al treball sempre eficient de la Brigada Municipal de l’ajuntament avui dilluns ja no hi són”.

Redacció

 

El Museu Etnogràfic d’Altafulla obre tots els dissabtes i diumenges

Museu Etnogràfic d’Altafulla. Foto: Ajuntament

El Museu Etnogràfic d’Altafulla compta amb diferents elements d’identitat pròpia de la vida rural i l’economia del municipi, recuperats i restaurats pel veí d’Altafulla i artesà, Salvador Gatell, l’any 2008. S’hi poden trobar unes 1.000 peces dels dos darrers segles, amb un ampli ventall d’objectes i elements, des dels més curiosos fins als més quotidians, del món de la pagesia. Des d’una sínia de sang a la tradicional aixada, són algunes de les joies que s’hi apleguen.

Gràcies a una xarxa de persones voluntàries, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, el museu està obert tots els dissabtes, de 17:30 a 19:30h; i els diumenges, d’11:30 a 13:30h. Està ubicat a la Pallissa de l’Era del Senyor, al Camí de l’Ermita, 10.

Redacció

 

Altafulla incrementa la freqüència de la recollida porta a porta de la brossa orgànica i la d’envasos a la Vila Closa

La regidora de Medi Ambient, Marisa Méndez-Vigo. Foto: Ajuntament

La recollida porta a porta de la brossa a la Vila Closa d’Altafulla és un servei que es du a terme des de fa anys al municipi. No obstant, l’Ajuntament d’Altafulla ha redissenyat el servei per a la millora de la recuperació dels residus i la recollida selectiva.

Actualment el servei es realitza de dilluns a dissabte i el veïnat pot treure cada dia les diferents fraccions, que són recollides i classificades per l’operari del servei. El problema del servei actual és que, fins ara, es recollia majoritàriament la brossa barrejada i això suposava una important despesa per l’elevat cost de gestió (amb la recollida i el tractament dels residus) de la fracció resta

Per això, la regidoria de Medi Ambient, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, ha posat en marxa un projecte de millora i ampliació del servei que es concreta en els següents punts:

1. L’objectiu del nou servei és millorar la recollida selectiva i ampliar el número d’usuaris del servei per tal de frenar l’important cost de gestió que representa la recollida i tractament de la brossa no seleccionada (fracció resta) respecte les fraccions reciclables (matèria orgànica, envasos, cartró i vidre) que es converteixen de nou en matèries primeres i per tant, tenen un cost de gestió inferior o molt inferior (en el cas dels envasos fins i tot es recuperen diners – balanç positiu).

2. La millora del servei es basa en un calendari de recollida que manté el servei de dilluns a dissabte però amb una recollida diària de dues fraccions, que prioritza la recollida de matèria orgànica (cada dia) i la d’envasos (3 dies). D’aquesta manera es dona importància preferent als residus més abundants en pes (orgànica) i els més voluminosos (envasos). Com és habitual en la recollida porta a porta, la recollida de fracció resta es realitza només un dia a la setmana, excepte en el cas dels habitatges generadors de bolquers (sigui de nadons o gent gran) que podran treure específicament aquests residus tots els dies de servei, degudament identificats amb etiquetes adhesives que se’ls facilitarà.

3. Aquest calendari, que inclou també la recollida de vidre, millora les freqüències d’un servei porta a porta convencional, on la recollida de matèria orgànica sol ser de 3 o 4 dies a la setmana.

4. Actualment el servei abasta pròpiament els carrers interiors de la Vila Closa, els carrers Martí d’Ardenya i Sant Martí, el carrer Comunidó enfront de la Plaça del Pou i el passatge de la Barceloneta. El nou servei s’amplia al carrer de Dalt (des de la cruïlla amb el carrer de l’Hostal), Corredor de l’espinac, carrer de l’Hostal, camí de l’Oliverot (Bond Beach) i el carrer del Comunidó comprès entre el camí de l’Oliverot i el Passatge de la Barceloneta. Amb aquesta ampliació s’incrementa el número d’usuaris, tant d’habitatges com establiments comercials i de restauració.

5. Per tal de facilitar la recollida i millorar l’estètica i ordre de la recollida a la porta de casa, l’Ajuntament lliurarà a tots els habitatges un cubell per recollir la matèria orgànica i un cubell de 40 litres per dipositar les altres fraccions adequadament segons el calendari de recollida

Recollida als establiments comercials i de restauració

· Els establiments comercials i de restauració d’aquesta zona tindran unes directrius específiques per poder ajustar la recollida dels seus residus a les seves necessitats i el seu calendari d’activitat, per la qual cosa se’ls farà serveis especials de recollida segons els dies.

Campanya de comunicació i informació

Per tal d’informar degudament als veïns de la nova zona de servei, l’Ajuntament ha programat un seguit d’accions que s’iniciaran aquesta setmana amb la tramesa de la informació, característiques del servei i actes informatius a tots els habitatges inclosos en el servei.

El proper dijous 27 d’octubre hi ha convocada una reunió de veïns a les 19h a l’Ajuntament per informar del nou servei i lliurar els cubells als veïns assistents. L’endemà divendres 28 d’octubre (10-14h i 16-20h) i dissabte 29 d’octubre,  de 9 a 14h, es realitzarà una parada informativa a la Plaça del Pou, on els veïns podran recollir els cubells i rebre tota la informació.

La setmana següent (31/10-4/11) es realitzaran visites porta a porta als habitatges que no hagin recollit els cubells. En cas que no es localitzin se’ls deixarà una nota informant que poden passar a recollir els cubells per l’ajuntament en horari d’atenció al públic.

Finalment, els veïns que no hagin recollit els seus cubells, podran fer-ho a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.

La campanya va acompanyada de cartelleria, tríptics i circulars informatives per al veïnat d’aquest nucli històric urbà.

Inici de servei

El nou calendari de recollida i el servei ampliat als nous carrers s’iniciarà el dilluns a les 9h del matí. Durant les primeres setmanes, i puntualment al llarg dels primers mesos, es realitzarà un seguiment tècnic per corregir possibles errors en la selecció dels residus i el dia de lliurament.

En cas d’error (qualitat recollida/dia) s’enganxarà un adhesiu informant del tipus d’error i la brossa no es recollirà. No es tracta d’una mesura per castigar els veïns sinó d’ajudar-los a fer una correcta selecció i vetllar pel bon funcionament del servei durant el seu inici.

Des de la regidoria de Medi Ambient i Via Pública s’ha assegurat que amb aquesta acció “s’espera millorar els resultats de recollida selectiva i valorar actuacions futures d’ampliació d’aquest servei o la incorporació de mecanismes de pagament per participació que puguin tenir incidència en la reducció de les taxes d’escombraries dels veïns que facin una bona recollida selectiva”.

Tríptic informatiu del porta a porta a la Vila Closa

Magnètic informatiu del porta a porta a la Vila Closa

Redacció

 

Altafulla recupera les Jornades Gastronòmiques de la Garrofa

Imatges de la presentació d’aquest matí. Fotos: ajuntment

La tardor gastronòmica és, a Altafulla, sinònima de Jornades Gastronòmiques de la Garrofa, un esdeveniment culinari que ha recuperat enguany la regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla que encapçala l’edil Jaume Sànchez. 

Aquest dimarts, 21 d’octubre, s’ha presentat la quarta edició, que aquest 2022 compta amb un total de vuit restaurants participants, un més que en l’edició de 2018. En paraules del mateix Jaume Sànchez, “a Altafulla som pioners en el reconeixement gastronòmic sobre la garrofa”.

Amb la quarta edició d’aquestes jornades, es consolida un esdeveniment gastronòmic que ha buscat  “l’aplicació culinària d’un producte que tenim al nostre voltant i que compta amb moltes altres aplicacions en àmbits molt diversos”, ha sentenciat el regidor de Comerç.

D’altra banda, la cita coincidirà amb la Festa Major de Sant Martí, ja que començarà aquest divendres 21 d’octubre i acabarà el primer diumenge de festes, el 6 de novembre.

Precisament, l’ambaixador d’enguany, el Dr. Joan Tous, enginyer agrònom i reconegut estudiós d’aquest fruit de secà del nostre entorn, ha remarcat les propietats de la garrofa com “un dels fruits més antioxidants que tenim al nostre abast”.

Al mateix temps, ha destacat la diversitat d’aplicacions amb què es pot tractar com en els gelats, així com també en el seu perfil baix en sucres i greixos i la seva àmplia quantitat significativa de minerals en relació a altres espècies com el cacau.

El concurs a les xarxes socials

La mostra també comptarà amb un concurs de fotografies a les xarxes socials que anima els participants a penjar fotos dels plats amb l’etiqueta #LaGarrofaAltafulla2022. D’entre totes, les tres millors fotografies seran obsequiades amb un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants de les Jornades i un llibre “La pastisseria i la cuina de la garrofa”.

Les persones premiades es donaran a conèixer el dia 14 de novembre i es comunicaran al web de l’Ajuntament www.altafulla.cat. L’àpat per a dues persones es podrà fer de dilluns a divendres i tindrà validesa fins al 31 desembre de 2022.

Vuit restaurants participants a les Jornades Gastronòmiques de la Garrofa 

Durant les jornades es podran degustar menús originals que van dels 15 als 38,5 euros als restaurants La Taberna del Mar, La Volta, La Toque, Oreneta, Bruixes de Burriac de l’Hotel Gran Claustre, Voramar – Cal Vitali , El Tiberi (Hotel Yola) i la Pizzeria Sardenya.

Plats com fricandó de vedella amb bolets i farina de garrofa, bombó de xocolata Excelsior amb garrofa fumada a Malta o pop a la planxa amb allioli d’all negre i garrofa faran les delícies dels comensals.

Consulta el llibret de #LaGarrofaAltafulla2022

Redacció

 

 

ERC-L’Eina d’Altafulla presenta els set primers membres de la llista amb la voluntat de sumar la majoria absoluta el 2023

Els set primers candidats de la llista a les municipals del 2023 han estat presentats avui en un acte públic. Foto: ERC-L’Eina

ERC-L’Eina d’Altafulla ha anat per feina i ha presentat avui en un acte obert a la ciutadania els set primers membres de la llista (d’un total de 13) que presentarà a les eleccions municipals de l’any vinent. Un número que no és casual perquè simbolitza la voluntat d’aconseguir la majoria absoluta, tenint en compte que el 2019 van quedar-se només a 40 vots del sisè regidor i que porten acumulat tres quartes parts de mandat al govern fins a l’arribada de la moció de censura liderada per Alternativa Altafulla. Precisament prenent aquest terratrèmol polític com a referència, l’exalcalde Jordi Molinera afirmava en declaracions a Tots21 que «el passat mes de maig va començar un parèntesi que esperem tancar al maig de l’any vinent».

Els republicans repeteixen la fórmula de coalcaldia i els cinc primers llocs respecte als de les passades eleccions. D’aquesta manera, Jordi Molinera i Alba Muntadas repeteixen com a números 1 i 2 respectivament, seguits de Daniel Franquès, Gemma Maymó i Àlex Cañas. Les cares noves provenen del teixit associatiu de la localitat. «L’Andrea Córdoba -explicava Molinera-, una jove del poble que treballa a La Sínia, una entitat que llita en defensa dels entorns naturals i sostenibles. És un perfil que ens agrada molt i que el 2019 anava a les llistes de Junts (al número 10 de la llista). Ella mateixa ha declarat que, veient com ha anat aquest mandat, ha apostat per nosaltres per continuar la lluita contra el canvi climàtic».

El segon fitxatge és el de Francesc Julià, «una persona que amb només divuit anys va arribar al poble destinat per la xarxa d’albergs de la Generalitat i que, amb el pas del temps, s’han implicat al teixit associatiu i ha fet seva Altafulla. Com a president del Centre d’Esports Altafulla, que enguany celebra el seu centenari, ha viscut el pas, gràcies a la seva feina i a la de la seva junta, d’un camp de sorra a un estadi amb gespa artificial que compta amb més de 200 esportistes de totes les edats. És un pencaire tot terreny», afegia l’exalcalde.

Molinera deixava clar que la intenció l’any vinent serà la d’aconseguir la majoria absoluta. Tanmateix, «i tot i que l’obtinguéssim, la nostra intenció és la de no governar en solitari. Ens agradaria sumar altres sensibilitats de partits amb els quals tenim afinitats. De fet, el 2019 vam negociar amb PSC, Ara i Junts». Alternativa Altafulla queda fora de l’equació per motius obvis. «En els 150 dies que portem des de la moció de censura no ha reeixit en l’objectiu de salvar la platja, i a més van tirar-hi sorra només dos dies d’un altre temporal», deixava caure.

J.S.

 

Altafulla, seu final aquest diumenge de la temporada de Triatló

Dels 150 triatletes el 20 % són dones i el 44% són de la demarcació de Tarragona. Foto: Blanca de la Sotilla Ventura

El pròxim diumenge 9 d’octubre torna el Triatló d’Altafulla. L’esdeveniment va a càrrec de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla i compta amb la direcció tècnica de Running Solutions.

Per a aquest esdeveniment, els participants gaudiran de la modalitat Sprint individual que consta de 0,75 km de natació, 20 km de bicicleta i 5 km de carrera a peu.

La prova de natació serà amb sortida des de la platja a l’alçada de la plaça Consolat de Mar i amb meta al mateix passeig marítim; el circuït de bicicleta són quatre voltes amb un circuït 100 % urbà amb pujada al Castell, i la cursa a peu és 100 % pel passeig de Botigues de Mar.

La meta, al mateix arc de meta, localitzat en el final del passeig marítim de Botigues de Mar, a l’alçada de la plaça Consolat de Mar. La prova Sprint, acollirà uns 150 triatletes. La inscripció inclou capell SAILFISH de natació, samarreta tècnica, avituallament  i foto de meta gratuïta.

Dels 150 triatletes el 20 % són dones i el 44% són de la demarcació de Tarragona.

La sortida és a les 9 hores del matí amb la prova de natació i el lliurament de premis està previst a les 11 hores amb la presència de l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau, i el regidor d’Esports, Jaume Sànchez.

Les afectacions pel desenvolupament de l’esdeveniment esportiu:

Diumenge, de 8:30 a 11:00 hores, es tallarà el trànsit rodat en alguns carrers del municipi i es donarà pas alternatiu a vehicles quan es consideri oportú des de la Policia Local i l’organització.

Els carrers afectats són:

Carrer Enviada, Consolat de Mar, Jaume I, Via Augusta, Pont Via Hercúlia (càmping), carretera de la platja, rotonda del Puntet (afectació parcial), Marquès de Tamarit, Baixada de Rigalt, Comunidor, Camí de l’Ermita, Ronda d’Altafulla, rotonda del Bufet (afectació parcial), Marquès de Tamarit, Lluís Companys, Alcalde Pijuan, carrer del Mar, Via Augusta i Camí del Prat.

Ubicació dels accessos que permeten travessar el circuït amb la corresponent senyalització (seguir les fletxes verdes):

1.    Del barri marítim en direcció muntanya, l’accés habilitat es troba al carrer Pont de Mar en direcció al carrer Atzavares (al costat de l’hotel Altafulla Mar).

2.    Sortida del centre del poble, l’accés habilitat es troba a la cruïlla dels carrers Gaià, Caid Ismail amb Ronda d’Altafulla (cantonada de darrera del Caprabo).

3.    Camins en direcció a Torredembarra per darrera dels centres escolars i el cementiri. L’entrada serà pel vial de servei – Camí de la Nou i la sortida del poble serà pel camí de l’Oliverot.

Mapa de la senyalització del circuït i les afectacions.

Web oficial de la direcció tècnica.

Redacció

 

Altafulla aprova el projecte de renovació de l’enllumenat públic a la urbanització de Brises del Mar

La darrera Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Altafulla va aprovar el projecte de renovació de l’enllumenat públic de la urbanització de Brises del Mar, redactat pel despatx d’Enginyeria i Arquitectura SET dirigit per l’enginyer industrial Rafael Cabré. Aquest projecte contempla un pressupost d’execució de 498.948,72 euros amb IVA inclòs.

Es tracta també d’una de les reivindicacions més demandades pel veïnat de Brises ja que actualment, tot i alguna millora que s’ha fet en aquests darrers anys per part de la Brigada, compta amb un enllumenat públic antic i obsolet que queda fora dels paràmetres legals d’eficiència energètica.

Les obres consistiran en substituir tots els 151 punts de llum existents de la xarxa pública per nous fanals de quatre metres d’alçada amb lluminària de Carandini o similar i dotats amb làmpades de tecnologia LED de 33 W a 3000 K. Aquesta tecnologia proporciona un estalvi econòmic evident, ja que consumeix fins a un 85 % menys que la il·luminació tradicional. Els llums LED ofereixen entre 35.000 i 50.000 hores de funcionament, que contrasten amb les 1.000 hores de les bombetes incandescents. I com que duren molt més, s’estalvia en l’adquisició de recanvis i en la mà d’obra per substituir-los.

Com a conseqüència de la direccionalitat dels seus dispositius, la llum que emeten no s’escampa en totes direccions. Això fa que la seva exposició al cel sigui molt menor; al mateix temps, l’absència de mercuri i tungstè fan del LED un producte més segur i menys contaminant. A més, els llums led no emeten radiació infraroja ni ultraviolada. I en ser més eficients produeixen menys CO2. O sigui, que fer servir leds també representa un benefici evident per a la preservació del medi ambient.

La instal·lació elèctrica per a l’enllumenat serà totalment subterrània per la qual cosa s’hauran de realitzar rases i canalitzacions, i la posada en servei i desconnexió de la xarxa és farà mitjançant el rellotge astronòmic. La durada prevista de les obres s’estima en tres mesos.

Tal com ha avançat la regidora de Via Pública, Marisa Méndez-Vigo, el proper pas per a què esdevingui una realitat serà la licitació del contracte de les obres, que podria començar en les properes setmanes.

Redacció

 

Adif subhasta un terreny d’ús residencial a Altafulla per un import mínim de 264.000 euros

Terreny d’Adif a Altafulla, tret a subhasta. Foto: Adif

Adif subhasta dues parcel·les a Amposta (Montsià) i Altafulla (Tarragonès). En el cas del terreny ampostí és una parcel·la industrial de 2.323,13 m2, de forma quadrangular i amb una edificabilitat màxima de 2.534,56 m2/t. L’immoble està situat al carrer Agustí Miró i el preu de sortida de la licitació és per un import mínim de 190.000 euros. Pel que fa a la finca d’Altafulla, disposa d’una superfície de 912,63 m2, amb una edificabilitat màxima de 527,19 m2/t i té un ús residencial plurifamiliar. El solar està situat al carrer de les Sínies i surt a subhasta per un preu de 264.000 euros. Les empreses i particulars que vulguin presentar oferta per adquirir-los tenen fins al pròxim 3 de novembre de termini.

Adif assenyala que la subhasta d’aquests immobles s’emmarquen en el pla de rotació d’actius no estratègics per la companyia, el qual té com a objectiu millorar l’eficiència, generar ingressos i reduir costos. Entre les mesures del document figuren la valoració del patrimoni immobiliari que, diuen, no és essencial per al desenvolupament de l’activitat.

ACN

 

Repartiment de les carteres del dimitit Hèctor López-Bofill a Altafulla

Imatge d’arxiu del fins ara regidor d’Educació, Cultura i Esports. Héctor López-Bofill.

Les regidories de Cultura, Ensenyament i Esports, que ostentava fins ara el regidor de Junts, Hèctor López-Bofill, passen a mans de l’alcaldessa Montse Castellarnau, que assumeix Cultura; i el regidor Jaume Sànchez, amb Ensenyament i Esports.

Aquest canvi és degut a la recent dimissió de López-Bofill com a regidor de govern. L’edil de Junts per Altafulla passa a l’oposició.

Redacció

 

Nou terratrèmol polític a Altafulla: Héctor López-Bofill abandona l’equip de govern

Imatge d’arxiu del fins ara regidor d’Educació, Cultura i Esports. Héctor López-Bofill.

La política municipal a Altafulla viu aquest mandat en un volcà en permanent estat d’erupció. Aquest dimarts el regidor de Junts Héctor López-Bofill ha anunciat que abandona l’equip de govern encapçalat per Alternativa Altafulla (AA), resultant de la moció de censura contra ERC ratificada el passat mes de maig. Ho fa després de l’aprovació de la moció de reprovació presentada en el plenari d’ahir per part dels republicans i el regidor no adscrit Xavier Rofas (PDeCAT) en base a una sèrie de tuits on alertava sobre una presumpta «substitució demogràfica» a Catalunya, i que va rebre també el suport de l’única regidora socialista, Imma Morales. Tal com assenyalava López-Bofill en el seu comte de Twitter posteriorment, «després de la meva reprovació he decidit, per dignitat, deixar l’equip de govern. Presentaré les meves idees polítiques sobre una Altafulla que generi riquesa, cultura i justícia social en una Catalunya lliure i que la ciutadania decideixi al maig de 2023». El govern del municipi es queda un altre cop amb minoria, amb els 4 regidors d’AA i el suport extern, curiosament, de Rofas, que sumen només cinc dels 11 regidors del consistori.

López-Bofill carregava, en un comunicat, contra l’acte «del tot irregular (la moció es va presentar per urgència) i carregat de rancúnies personals que no tenen res a veure amb la governabilitat d’Altafulla.». El regidor denuncia que va ser reprovat «per les meves opinions a les xarxes socials» perquè «tenen una amplia repercussió en el debat públic». En aquest sentit afegia que la condemna de persones «per l’exercici de la llibertat d’expressió ens porta a les pitjors derives autoritàries, encara més quan de forma paradoxal i gairebé grotesca, abans sd’aquesta moció s’havia votat per unanimitat una declaració de suport a la revolució protagonitzada per les dones iranianes» en la seva lluita per «acabar amb el domini que el vel representa».

López-Bofill aprofita per fer un repàs del seva activitat dins del govern com la reobertura de La Violeta i agraeix el suport rebut als membres d’AA i a la regidora d’Ara Altafulla, Natàlia Sanz.

Redacció

 

El mort en un xoc frontal amb un camió a l’N-340 a Altafulla és un veí de Roda de Bera de 40 anys

Imatge de l’estat en que ha quedat el turisme accidentat, el conductor del qual ha perdut la vida a l’N-340 a Altafulla. Foto: Redacció

M. A. P., veí de Roda de Berà de 40 anys, és el conductor que ha mort aquest dimarts al matí en un xoc frontal entre el cotxe en què viatjava com a únic ocupant i un camió articulat a l’N-340 a Altafulla (Tarragonès), al quilòmetre 1.175,4. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 11.48 h. El xofer del vehicle pesant ha estat atès per l’equip de psicòlegs del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Arran de la incidència s’han activat set patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers i dues ambulàncies i el servei de suport psicològic del SEM. La carretera ha estat tallada en ambdós sentits mentre duraven les tasques dels serveis d’emergències.

Amb aquesta víctima ja són 122 les persones que han mort en accident de trànsit a les carreteres interurbanes de Catalunya aquest any.

ACN