TARRAGONA 21

Altafulla celebra el 70è aniversari del naixement de Martí Royo amb una exposició del seu llegat

Martí Royo treballant una maqueta

Martí Royo treballant una maqueta

El Centre d’Estudis d’Altafulla i el Cercle Artístic donen el tret de sortida a la celebració del 70è aniversari del naixement del ceramista i escultor Martí Royo, justament el dia en què hauria complert els 70 anys, aquest diumenge 20 de gener.

Ho faran amb la inauguració, a les 12h del migdia, d’una exposició antològica, a la seu del Centre d’Estudis, a les antigues escoles Teresa Manero (Carrer de les Escoles, s/n), que reunirà catàlegs, cartells d’exposicions, reculls de premsa i audiovisual, fotografies i obra.

Prèviament, hi haurà uns parlaments, i l’escriptor i periodista Xavier Garcia farà una glossa de l’artista altafullenc. L’acte estarà presidit pel president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde de Vespella de Gaià, Daniel Cid, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau.

L’exposició estarà oberta del 20 al 27 de gener. L’horari serà els diumenges d’11:30h a 13:30h i els dies feiners, de 17:30h a 19:30h. Des d’aquesta tardor està consultable a la Viquipèdia l’entrada corresponent a Martí Royo, gràcies al treball i dedicació de la seva biògrafa, crítica d’art modern i contemporani, la reusenca Assumpta Rosés.

La biografia de Martí Royo

Martí Royo va néixer a l’Hospitalet de Llobregat  el 20 de gener de 1949 i va morir a Altafulla, el 18 de juliol de 1997. Va ser un ceramista i escultor referent de la ceràmica a nivell català i també estatal de la segona meitat del segle XX. Obres seves es poden admirar en diversos punts del Camp de Tarragona, sobretot a Altafulla, però també al Museu de Ceràmica de Barcelona, al Museu Nacional de Ceràmica de València, al Museu de Manises o al Museu d’Art Modern de Tarragona.

Arrelat a la ceràmica tradicional, Martí Royo també es va interessar en les tendències de la ceràmica contemporània i va destacar en l’experimentació i la pedagogia de la tècnica “raku” d’origen oriental, basada en una cuita acurada del fang, i també per les obres de gran format.

Royo està considerat com un dels millors ceramistes de Catalunya i de l’Estat espanyol de finals del segle XX i en destaca el seu paper de renovador de la ceràmica catalana a partir de l’estudi de la geologia i de diferents tipus de terres. Va col·laborar amb diversos artistes, com Madola, Rafael Bartolozzi o Rufino Mesa.

A Altafulla és on podem trobar més obres de Martí Royo, com el Monument dels Castellers a la plaça del Pou, la Sargantana a la Gelateria la Perla, l’Oliverot de l’Ajuntament o l’escultura a la plaça que porta el seu nom, a més de diferents murals dins de cases particulars.

Exposició a la seu de l’Associació de Ceramistes de Catalunya

L’Associació de Ceramistes de Catalunya (ACC) ha organitzat també una mostra retrospectiva de l’artista Martí Royo, que es presentarà demà divendres 18 de gener, a les 19h,  a la sala d’exposicions de la seu de l’entitat, situada al carrer del Doctor Dou, 7, de Barcelona. La mostra estarà oberta fins al pròxim 22 de febrer.

Altafulla engega un programa per reforçar l’ocupabilitat de les persones joves

El programa se centrarà en una formació especialitzada per a diferents llocs de treball del sector logístic

El programa se centrarà en una formació especialitzada per a diferents llocs de treball del sector logístic

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Xavier Rofas, ha endegat un programa per reforçar l’ocupabilitat de les persones joves que no tenen feina i que han abandonat els estudis. S’emmarca dintre del projecte “Singulars” del Pla Nacional d’Implementació de la Garantia Juvenil i s’adreça a nois i noies de 16 a 29 anys de la zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla, Creixell i la Riera de Gaià).

Aquesta iniciativa, impulsada des de l’Àrea de Joventut d’Altafulla amb la col·laboració de les regidories de Joventut dels municipis de la zona TRAC, és pionera al nostre territori i està gestionada per la Fundació Universitària Martí L’Humà, la Fundació EMI Manresa i el Centre de Formació Mordered.

Concretament, el programa que es desenvoluparà a la zona TRAC des d’Altafulla és el “JOB e-Logis” que se centrarà en una formació especialitzada per a diferents llocs de treball del sector logístic com ara en la cadena de subministrament, anàlisi de dades, comerç internacional, gestió de projectes, magatzem, entre d’altres.

El programa es desenvoluparà en tres fases i tindrà una durada d’un curs, de gener a desembre. El número de places que s’ofereixen és de 20 joves de la zona TRAC, i l’èxit d’ocupabilitat laboral s’espera que se situï en el 40 %, degut a la demanda laboral del sector logístic al territori. Les persones interessades poden posar-se en contacte amb els telèfons 977651085, 616627466 i 934124545; o bé, als correus electrònics lullatemi@manresa.cat ,  fferre@emi-manresa.org  i info@emi-manresa.cat .

Està pendent de concretar si el curs tindrà lloc a l’Escola Municipal d’Adults d’Altafulla, al carrer Boga, 4, del Barri Marítim; o bé, a la seu del Punt d’Informació Juvenil, a la Pallissa de l’Era de l’Esteve, al carrer de les Bruixes, s/n

L’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla instal·la dues comportes al canal de la Rasa per evitar l’entrada d’aigua de mar quan hi ha llevantades

Comportes del Canal de Rasa d'Altafulla

Comportes del Canal de Rasa d’Altafulla

L’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla, on l’Ajuntament manté el 51 % del capital, i el 49 % restant, pertany a la Companyia d’Aigües de Catalunya SA, ha instal·lat dues comportes al canal de la Rasa amb l’objectiu d’evitar l’entrada d’aigua de mar quan es produeixen llevantades i reduir, d’aquesta manera, les inundacions a la rotonda del Puntet.

Aquesta actuació, que ha significat una inversió de 15.000 €, s’emmarca dintre del Programa d’Inversions, Actuacions i Finançament (PAIF) de la companyia per aquest any 2019, que destinarà un total de 100.000 € per a diferents millores a la xarxa de subministrament d’aigua del municipi.

Una de les obres destacades serà la instal·lació d’una estació de bombament d’aigua a la zona del Fortí, un dels sectors que més pateix quan es produeixen temporals de fort onatge, i que, en l’últim episodi de temporals va malmetre una de les canonades de la xarxa.

Els treballs en aquesta actuació, segons ha informat el Cap de Servei de l’Empresa d’Aigües, Jordi Aran, han consistit en netejar prèviament l’entrada del canal de la Rasa per instal·lar-hi a posteriori aquestes dues comportes que s’obren i es tanquen automàticament mitjançant la diferència de pressió provocada per l’aigua.

“Fem fora el bullint! Prevenció de l’assetjament a l’escola primària”, el taller de prevenció de l’assetjament d’Altafulla

El taller “Fem fora el bullying! Prevenció de l'assetjament a l'escola primària”

El taller “Fem fora el bullying! Prevenció de l’assetjament a l’escola primària”

Dilluns, 14 de gener de 2019. Una de les formes de violència física i emocional que tenen un impacte més gran en el desenvolupament dels infants, especialment a les societats de països desenvolupats, és el bullint: una forma de violència entre iguals però en desigualtat de condicions i que es produeix de manera reiterada i intencionada.

Per això, amb l’objectiu de generar un espai on les famílies puguin reflexionar de manera conjunta sobre el bullying i el ciberbullying, la regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, i l’Escola de Famílies de la Portalada i el Roquissar, organitzen el taller “Fem fora el bullying! Prevenció de l’assetjament a l’escola primària” el pròxim 22 de gener, a les 16:45h, a l’escola La Portalada.

D’aquesta manera, a partir de la perspectiva de gènere, es tractarà d’identificar els rols i estereotips que es donen tant en l’àmbit familiar com l’escolar així com també les diferents dinàmiques discriminatòries entre iguals que es produeixen a l’escola. S’abordaran qüestions com la pressió de grup i les causes i conseqüències de l’assetjament i es compartiran eines i recursos per a la seva prevenció o, si fos el cas, per al seu acompanyament.

Aquesta activitat s’emmarca dintre de la programació d’activitats de la regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla en col·laboració amb l’Escola de Famílies dels centres de La Portalada i El Roquissar.

 

L’Ajuntament d’Altafulla renova la megafonia de l’Estadi Municipal, que funciona amb energia solar

El sistema AirVoice de megafonia sense fils és totalment autònom i capaç de cobrir grans distàncies

El sistema AirVoice de megafonia sense fils és totalment autònom i capaç de cobrir grans distàncies

L’Ajuntament d’Altafulla renova la megafonia de l’Estadi Municipal Joan Pijuan que funciona mitjançant l’energia solar La millora ha significat una inversió de 8.000 € que ha permès instal·lar un sistema nou sense cables que permet la transmissió a llarga distància Divendres, 11 de gener de 2019. La regidoria d’Esport de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Jaume Sànchez, ha renovat la megafonia de l’Estadi Municipal Joan Pijuan, i ha donat resposta així a una reclamació del Centre d’Esports Altafulla, ja que l’anterior sistema havia quedat obsolet. La millora ha significat una inversió de 8.000 € que ha permès instal·lar uns sistema AirVoice de megafonia sense fils, totalment autònom capaç de cobrir grans distàncies que pot instal·lar-se sense necessitat de canalitzacions ni cablejats, i que a més, s’alimenta mitjançant l’energia produïda pel sol. El regidor d’Esport ha avançat que el nou equip de megafonia ja es podria utilitzar aquest cap de setmana. A banda dels avenços tecnològics que suposa l’estalvi energètic, l’estètica i els avantatges funcionals, l’equip està format per quatre trompetes que s’han instal·lat a les dues torres que costegen la graderia i microfonia. L’empresa encarregada de la provisió i instal·lació de l’equip ha estat Adtel, la mateixa que ja va instal·lar la megafonia a la platja d’Altafulla.

La Policia Local d’Altafulla deté un veí de Torredembarra per tinència il·lícita d’armes

 

Imatge d'arxiu d'una escopeta

Imatge d’arxiu d’una escopeta

La Policia Local d’Altafulla ha detingut aquest dijous un veí de Torredembarra de 34 anys per tinència il•lícita d’armes. Els fets es van produir aquest dijous 10 de gener, cap a les 14:30 h, quan els efectius duien a terme un control preventiu a l’Avinguda  Marquès de Tamarit del municipi i van aturar un vehicle conduït pel detingut.  En el seu interior, els agents van trobar una escopeta amagada a la part posterior del cotxe i diferents cartutxos. En el moment en què els policies van requerir-li el permís d’armes, el detingut va manifestar no tenir-ne.

En aquell moment, la Policia Local d’Altafulla va verificar que la numeració de l’escopeta trobada al vehicle no corresponia amb el portador, per aquest motiu van requisar-li l’arma i van procedir a la detenció de l’home per tinença d’armes sense el permís corresponent. A l’interior del vehicle també es van trobar diverses espècies cinegètiques no protegides, motiu pel qual es va alertar als Agents Rurals, que se’n van fer càrrec.

Les millors escombres catalanes de Quiddicht se citen a Altafulla aquest diumenge

 

Així és un partit de Quiddich

Així és un partit de Quiddich

L’Estadi Municipal Joan Pijuan d’Altafulla acull aquest diumenge 13 de gener la final de la 5a edició de la Copa Catalana d’aquest esport, el Quidditch, que va néixer el 2005 de la popular saga juvenil “Harry Potter”, de JK Rowling.

D’aquesta manera, Altafulla acollirà la màxima competició a Catalunya on es disputarà una plaça per al campionat del món, la European Quidditch Cup (EQC), que se celebrarà a Harelbeke, a Bèlgica, l’11 i el 12 de maig d’aquest 2019. S’espera que a la jornada hi participin els tres equips catalans que formen part de l’Associació de Quidditch de Catalunya.

El regidor d’Esport a l’Ajuntament d’Altafulla, Jaume Sánchez, ha destacat que la cita d’aquest diumenge “és una possibilitat perquè els vilatans coneguin aquest esport” que ja va estrenar-se a Altafulla el juliol del 2017. Per això, l’edil ha fet una crida a la ciutadania perquè s’apropi a l’Estadi Joan Pijuan i conegui de primera mà què és i com es juga al Quidditch.

Es tracta dels Barcelona Eagles Quidditch Team (BEQ), els Bocs Folls Quidditch (BCS) i els Nightmare Grims Quidditch Camp de Tarragona (NGQ), que jugaran entre ells durant la competició. Fins ara, els Barcelona Eagles han aconseguit endur-se la Copa i la classificació mundial en totes les anteriors edicions i són el gran rival a batre per als altres dos equips. També s’espera l’assistència d’un equip convidat, els Buckbeak Riders Quidditch Team, de València, que disputaran un partit amistós amb cadascun dels equips participants.

L’altafullenc Daniel Edwuard Price, un dels impulsors de Catalunya del Quiddicth i jugador i capità de la Selecció Catalana, ha remarcat que li fa “molta il·lusió que es disputi a Altafulla”, i ha sentenciat: “Serà una competició de molt nivell, i d’un esport que no ha parat de créixer des que es va fundar l’Associació de Quidditch de Catalunya”.

L’horari dels partits de Quidditch a Altafulla prevists per aquest diumenge són:

9.00h NGQ – BEQ

10.00h BCS – NGQ

11.00h BEQ – BCS

12.00h Semifinal

13.00h Primer amistós

14.00h Final

15.00h Segon amistós

16.00h Tercer amistós

La V Copa Catalana de Quidditch està organitzada per l’Associació de Quidditch de Catalunya, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla i el CE Altafulla.

Els Reis reparteixen la mascota dels Jocs Mediterranis a Altafulla

Joves d’Altafulla amb el Tarracus. Foto: Twitter

Els Reis d’Orient han repartit entre la mainada i els joves d’Altafulla la mascota dels Jocs Mediterranis de Tarragona, el popular Tarracus, convertint-se així en l’únic municipi os es distribuïa el peluix. Altafulla va ser seu de triatló en els passats Jocs del Mediterrani celebrats a Tarragona i a 16 seus més.

No era l’única novetat de la Cavalcada altafullenca. Les tres carrosses s’han renovat totalment prenent les mides adaptades al pas pels carrers de la Vila Closa d’Altafulla. Feia més de 20 anys que no es renovaven profundament i havien quedat obsoletes.

Les carrosses, de color groc per Gaspar; rosa per Baltasar, i de color blau, per Melcior, també incorporen, cadascuna, un conjunt d’il·luminació amb tecnologia LED, que envolten tota la carrossa, i que canvia de color a diferents velocitats, més enllà del focus central que il·lumina a Ses Majestats. La carrosses també incorporen diferents elements per poder llençar còmodament els caramels amb seguretat.

Altafulla monitoritza la gent gran que viu sola

Ignasi Colominas viu sol. Foto: Cedida

L’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament d’Altafulla i l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla han començat una prova pilot, en el marc del programa social municipal “Bon dia” per a gent gran que viu sola, que permet monitoritzar una cinquantena de domicilis i alertar als Serveis Socials si en aquests habitatges no es fa cap consum d’aigua durant un dia, perquè comprovin que la persona està bé.

La iniciativa ha nascut arran de la implantació d’un total de 5.147 comptadors d’aigua intel·ligents que, a través del sistema automàtic de telelectura, la gestió del servei de l’aigua “és més còmode, segur i eficient” i posa la tecnologia al servei de les persones, seguint la filosofia d’smart city que s’està desenvolupant al municipi, com ha assenyalat el regidor d’Acció Social, Xavier Rofas. Més enllà de l’estalvi econòmic que pot significar per l’usuari quant a la detecció de fuites, el nou sistema de telelectura aporta avantatges socials com ara la monitorització de la gent gran.

Diàriament, s’enregistra i analitza el consum del dia anterior i si durant dos dies no es detecta consum d’aigua, les persones que treballen en el programa comproven si aquests avis es troben bé i que tot estigui en ordre. En cas d’incidència, s’informa al consistori i a la Creu Roja. També s’ha requerit a aquestes persones que avisin si tenen previst absentar-se de casa un dia o més perquè no es generi cap malentès. La prova pilot s’ha iniciat, de moment, amb dos usuaris.

És el cas d’Ignasi Colominas, un home de 78 anys que viu acompanyat del seu gos Kim des de fa sis anys, i que s’ha mostrat molt satisfet amb el programa “Bon dia” que ofereix el consistori: “D’aquesta manera, et sents més segur ja que saps que, a banda de la família que sempre està pendent de tu, tot i que visquin lluny, saps que des de l’Ajuntament també es preocupen per si et fa falta alguna cosa”.

Aquesta línia de treball s’engloba també en els diferents tallers d’envelliment actiu i saludable que programa la regidoria d’Acció Social per a la gent gran al llarg de l’any com el taller d’entrenament de la memòria i la creativitat, les sessions de gimnàstica als Parcs de Salut, els cursos d’informàtica i el teatre i ball socials, l’hort ecològic, entre molts altres.

L’oferta d’activitats adreçada a la gent gran és variada i destinada a potenciar un bon estat de salut físic i psíquic, així com l’aprenentatge al llarg de la vida.

Ses Majestats estrenaran noves carrosses en la cavalcada dels Reis d’Orient a Altafulla

L’alcalde, Fèlix Alonso, i la regidora de Festes, Montse Castellarnau, amb les noves carrosses

Ses Majestats els Reis d’Orient estrenaran noves carrosses en la cavalcada d’Altafulla el pròxim dissabte 5 de gener durant la Nit de Reis. La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Montse Castellarnau, ha presentat aquest matí les tres carrosses de Melcior, Gaspar i Baltasar que s’estrenaran en la rua.

La regidora de Festes ha explicat que “totes tres carrosses s’han renovat totalment prenent les mides adaptades al pas pels carrers de la Vila Closa d’Altafulla”, i ha recordat que “feia més de 20 anys que no es renovaven profundament i havien quedat obsoletes”.

Les carrosses, de color groc per Gaspar; rosa per Baltasar, i de color blau, per Melcior, també incorporen, cadascuna, un conjunt d’il·luminació amb tecnologia LED, que envolten tota la carrossa, i que “canvia de color a diferents velocitats”, més enllà del focus central que il·lumina a Ses Majestats. La carrosses també incorporen diferents elements per poder llençar còmodament els caramels amb seguretat.

Montse Castellarnau ha avançat també que està previst que se superi el centenar de regals que Ses Majestats van entregar en mà als nens i les nenes d’Altafulla al Casal La Violeta en la cavalcada de l’any passat, i que, a la benvinguda dels Reis d’Orient a la plaça del Pou, on la canalla es podrà fotografiar amb Ses Majestats, els monarques obsequiaran els infants amb una bossa de dolços i un peluix del Tarracus.

La inversió per a totes tres carrosses ha estat de 13.249,50 € amb IVA inclòs, i el disseny i la confecció ha anat a càrrec de l’empresa Escenografia Moià, amb més de 20 anys d’experiència en la construcció i confecció de carrosses. La cavalcada començarà a les 17:45 des de la plaça dels Vents, a Baix a Mar, i acabarà a la plaça del Pou. L’entrega dels regals serà al Casal La Violeta.

Més de cent valents estrenen l’any a Altafulla remullant-se a la platja

Foto dels participants a la remullada. Foto: Twitter

Més de cent persones han estrenat l’any remullant-se a les platges d’Altafulla, concretament al Pont de Mar, i han pogut gaudir d’un extraordinari bon temps, amb sol i sense fred ni vent. L’acte ha tingut la col·laboració dels Atletes d’Altafulla.

Entre els valents que han continuat la tradició es trobava l’alcalde, Fèlix Alonso. La tradició també s’ha viscut en altres llocs, com Torredembarra.

L’’assalta boles’ és la principal novetat del Parc de Nadal d’Altafulla, que obre portes el 2 de gener

La fira celebrarà la 9a edició en un espai instal·lat al Pavelló Municipal i a l’escola El Roquissar en una superfície de més de 2.000 m2 de jocs i inflables per a la canalla.

L’atracció ‘assalta boles’ és la principal novetat del Parc de Nadal 2018 d’Altafulla, que obrirà les portes el pròxim dia 2 i fins al 4 de gener de 2019. La 9a edició de la fira, que tindrà l’entrada lliure, s’instal·larà un any més al Pavelló Municipal d’Esports i al gimnàs i la pista de l’escola El Roquissar, i ocuparà així un espai firal de més de 2.000 m2 de jocs, inflables, tallers i activitats per a la canalla.

El Parc de Nadal d’Altafulla comptarà amb un total de deu atraccions com l’assalta boles, karts a motor, karts ecològics a pedals, salta boles, el Súper bigotis, que repeteix edició, el gira-salta, els bidons, l’inflable i pista amb tobogan, una ludoteca, i un taller de pinta cares.

La regidora de Cultura i Festes, Montse Castellarnau, ha explicat que “es tracta d’un parc de gran qualitat que ofereix moltes possibilitats als més petits de la casa per entretenir-los i facilitar-los activitats alternatives durant les vacances de Nadal”.

Més enllà d’això, també es durà a terme un taller de manualitats diferent cada dia i també es comptarà amb la col·laboració de la Policia Local, els Bombers de la Generalitat i el Servei d’Ambulàncies al llarg dels tres dies de fira. A més, es comptarà també amb servei de bar dintre del recinte firal. L’horari d’obertura del parc serà de 17 a 20h.

D’altra banda, el Parc de Nadal acollirà el dijous 3 de gener al Patge Reial que recollirà les cartes dels més menuts per lliurar-los-hi a Ses Majestats; i el divendres 4, a les 19.00h, es farà el lliurament de premis del 7è Concurs de Pessebres d’Altafulla.

Altafulla repara un greuge històric urbanitzant la plaça Major

Vista parcial de la remodelada plaça Major d’Altafulla, en una imatge d’avui. Foto: Tarragona21

Altafulla ha reparat un greuge històric aquests dies de festes de Nadal amb la urbanització d’un entorn degradat que els veïns reclameven des de feia 35 anys. Es tracta de la posada en marxa d’una nova plaça, la plaça Major, situada darrera l’hotel Oreneta. Amb una inversió de 40.000 euros i la creació d’una plaça tova que combina espais amb vegetació mediterrània, s’ha posat fi a un forat negre.

“L’obra havia estat escollida pel procés de participació i així ho hem pogut afrontar”, destacava l’alcalde, Fèlix Alonso, en una visita d’ubres que ha cursat el consistori, acompanyat per la regidora de Participació Ciutadana, Montse Castellarnau; l’arquitecte del projecte, Xavier Mercadé, i el responsable de l’empresa EU Vendrell, encarregada de les obres, David Vendrell.

“Quan vam arribar al govern municipal fa set anys, els veïns ens vam demanar que s’arreglés perquè era una plaça a mig fer. Vam buscar la fórmula de tirar-ho endavant”, destacava Alonso, que recordava que “entre els veïns no es van posar d’acord” de com fer-ho, fins que el cas va entrar en l’enquesta de participació. El consistori se sent “molt orgullós” del resultat final de la plaça, que dóna sortida a la històrica petició. L’obra és d’una arquitecta “que coneix molt bé i s’estima Altafulla”.

La renovació respon a una de les prioritats en l’enquesta ciutadana que es va realitzar a mitjans de l’any 2017, per petició del govern municipal, i que va anar a càrrec de l’empresa EDAS, espai d’anàlisi social. També ha remarcat que les obres han comptat amb la participació del veïnat.

Com queda la plaça

El gran canvi ha estat eliminar els desnivells que hi havia, i la instal·lació de bancs, arbrat, papereres i una font d’aigua potable, ja que era fins llavors un espai totalment desurbanitzat que no convidava al mateix gaudi de l’entorn.

La plaça, ubicada en terreny municipal -situada al costat d’una antiga pedrera-, és característica de zona mediterrània. Compta ara amb zones de diferents paviments per tal de donar un acabat estètic diferenciat en cada espai. D’aquesta manera, es divideix en zona arbustiva, zona de grava volcànica, camí central, separador mixt per a l’arbrat, talús d’heura, zona de sauló, i talús d’acer coarten.

L’espai es divideix per un camí central adaptat a les persones amb mobilitat reduïda, i s’ha instal·lat una font d’aigua potable, bancs i papereres perquè els veïns puguin passar el temps de lleure i gaudir de l’actual entorn renovat i dignificat.

Quant a la vegetació, s’han plantat oliveres, xicarandana, sàlvia russa, comuna i vermella, i menta regalèssia. També s’han aprofitat els pins i les palmeres canàries que ja hi havia abans de les obres de reforma.

Pel que fa a la diversitat de paviments i materials s’ha utilitzat sauló, grava volcànica, terra vegetal i vegetació arbustiva mediterrània, i heura; així com formigó imprès, acer coarten, paviment llamborda, gabions de pedres i graó prefabricat i formigó.

“No ens aturem mai fent obres, hem esfaltat i pintat carrers. Poc a poc ho anem posant tot al dia. No és fàcil, arreglar a fons un carrer, cal un pressupost de 300.000 a un milió d’euros, i només en podem fer un a l’any. Penseu que el pressupost municipal no arriba als vuit milions d’euros”, destacava Alonso..

A partir del mes de març el consistori coneixerà el romanent de tresoreria sobrant de 2018 per acometre noves inversions no previstes, com ha succeït en 2018. Es tracta d’inversions noves que se sumen a les pressupostades cada any.

La regidoria d’Esports d’Altafulla entrega material esportiu als joves MENA per a la pràctica del futbol

La regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla ha obsequiat aquest matí als joves MENA amb 8 pilotes i 10 petos per a la pràctica del futbol a l’estadi municipal Joan Pijuan. Tal com ha explicat el regidor d’Esports, Jaume Sànchez, la proposta va sorgir arran d’una petició del Centre d’Esports Altafulla que va fer a la regidoria, ja que el grup de nois que comparteix les instal·lacions municipals del Joan Pijuan amb el club altafullenc no comptava amb suficient material.

D’aquesta manera, la regidoria d’Esports ha finançat el material esportiu d’aquests joves que s’allotgen a l’Alberg Casa Gran perquè puguin practicar el futbol en les millors condicions possibles. El regidor d’Esports no ha descartat que aquest material s’ampliï en un futur.

El lliurament del material ha anat a càrrec de l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i el regidor d’Esports, Jaume Sànchez. Més enllà de l’esport, l’alcalde ha recordat també que l’Ajuntament s’ha fet càrrec de les classes de català i castellà que els joves estan impartint a l’Escola d’Adults, i en d’altres dependències municipals.

Altafulla renova la flota de vehicles de neteja i servei de la Brigada 

L’acte ha comptat amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el regidor de Serveis, Michael Preuss; el coordinador de la Brigada Municipal, Josep Naval, i el representant de l’empesa Schmidt, Jordi Ródenas.

La regidoria de Serveis de l’Ajuntament d’Altafulla continua en el procés de renovació de la flota de vehicles de neteja i servei de la Brigada i ha adquirit una nova màquina escombradora, una camioneta i un nou dipòsit per a l’emmagatzematge de gasoil. Tant l’escombradora com la camioneta han estat adquirides a través de la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis, mentre que el dipòsit de gasoil ha estat a través de la centra del compres del Consell Comarcal del Baix Camp.

Quant a la maquinària tècnica de neteja de la via pública, es tracta d’una escombradora viària d’aspiració. És un vehicle model Schmidt Swingo 200+, una màquina mecànica d’aspiració amb molt bones prestacions i que és una de les peces capdavanteres en el sector dels vehicles de neteja.

Aquesta millora ha significat una inversió de 117.384,50 € amb IVA inclòs, i amb un estalvi de 24.819,52 €, gràcies a l’acord marc entre l’Ajuntament d’Altafulla i el Consorci Català de Desenvolupament Local de l’Associació Catalana de Municipis a l’hora de subministrar maquinària tècnica i elements de transport amb destinació a les entitats locals de Catalunya. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha remarcat la necessitat de renovació i millora de la maquinària de la Brigada, i també l’estalvi econòmic que significa la compra mitjançant les centrals de contractació de l’ACM i el Consell Comarcal del Baix Camp.

Per la seva banda, el regidor de Serveis, Michael Preuss, ha subratllat també els avantatges que representa adquirir maquinària i altres equips mitjançant l’ACM i el Consell Comarcal del Baix Camp, més enllà de l’estalvi econòmic, com una reducció de la burocràcia administrativa, així com una reducció del temps a l’hora de disposar dels equips en un termini màxim de 70 dies. Si no fos així, alguns casos podrien tenir una demora de fins a un any.

Entre les característiques d’aquest vehicle són especialment destacables el baix nivell de soroll i les seves altes prestacions, que permetran optimitzar la neteja viària del municipi i augmentar el confort de l’operari gràcies a la seva comoditat i excel·lent visibilitat.

La màquina està pensada per poder arribar als angles morts, és a dir, a aquells punts de més difícil accés com ara els embornals, aparcaments o subterranis, gràcies a la seva opció d’escombrat de dos o tres raspalls. A més, tindrà un baix nivell d’emissió de pols i un consum d’aigua i de combustible molt reduïts. Amb aquesta, el servei de neteja viària d’Altafulla comptarà amb un total de 3 unitats, dues de propietat, i una tercera corresponent a la companyia adjudicatària de la recollida d’escombraries.

Pel que fa a la camioneta, és un vehicle tipus Navara Pick Up 4×4 Visia, que s’incorpora a la flota de la Brigada Municipal per a tasques de transport de material d’obra, entre d’altres funcions. La inversió, en aquest cas, ha estat de 23.269,51 € amb IVA inclòs. Com l’escombradora, té un consum de combustible molt baix i compleix la normativa Euro 6 referent a límits màxims d’emissions contaminants.

I quant al dipòsit de gasoil, es tracta d’un tanc amb capacitat per a 3.000 litres de combustible amb sortidor multiusuari incorporat per al subministrament als vehicles de titularitat municipals, que ha estat adquirit mitjançant el recent acord marc amb la central de compres del Consell Comarcal del Baix Camp a un preu de 6.839,96 € amb IVA inclòs.

El dipòsit està construït sobre una doble paret aèria, segons normativa 12285-1:2004, equipat amb boca-home, sistema de detecció de fugues i protecció perimetral contra els impactes, i incorpora un sortidor de subministrament de gasoil de fins 70 l/min amb comptador de litres per a un màxim de 20 usuaris/vehicles diferents mitjançant un kit de lectura de claus magnètiques, així com un software de gestió dels registres del subministrament de gasoil.

L’acte ha comptat amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el regidor de Serveis, Michael Preuss; el coordinador de la Brigada Municipal, Josep Naval, i el representant de l’empesa Schmidt, Jordi Ródenas.

 

L’Ajuntament d’Altafulla aprova un Pressupost Municipal per al 2019 de 7,9 milions d’euros

Imatge del plenari.

El Ple de l’Ajuntament d’Altafulla ha aprovat aquest dilluns al vespre el Pressupost Municipal per a l’any 2019 que consolida una xifra de 7.901.201,12€. Ha estat aprovat pels dos grups que formen l’equip de govern, Alternativa Altafulla-Entesa (AA-E) i el Partit Demòcrata Català (PDeCAT). El regidor d’Hisenda, Pere Gomés, ha explicat que “s’ha fet una previsió d’ingressos corrents molt real i prudent en funció d’una recaptació efectiva dels tributs locals”.

Els comptes també destaquen el 0% de deute públic, i que situa l’Ajuntament d’Altafulla com una de les principals administracions de l’Estat amb zero endeutament. Al llarg d’aquest 2018 s’han amortitzat els 254.895,50€ que restaven de préstecs.

Pel que fa al capítol d’inversions, la xifra se situa en els 222.271,86 €, amb un lleuger increment de 27.447,84 €, que es destinaran principalment en la millora de la via pública i l’enllumenat de carrers i places.

Les principals variacions respecte el Pressupost del 2018 s’estableixen en el capítol 1 de despeses de personal (3.871.264,51€) que s’incrementa notablement en 117.647,48 €, i que respon principalment a la incorporació de nous llocs de treball i a modificacions en l’organització del personal funcionari i laboral, entre d’altres punts.

Quant al pressupost d’ingressos, els impostos directes com l’IBI, urbana i rústica, tenen un pes important assolint la xifra de 4.065.000 €, i on s’experimenta un increment de 75.000 € a raó de la realització d’un estudi exhaustiu de l’històric de recaptació i “pressupostant finament en base a un criteri real i de prudència”.

Contratas Vilor SL és l’empresa adjudicatària de les obres del Casal La Violeta, que començaran al gener

L’import d’adjudicació és de 798.460,85€, per sota del preu de licitació inicial que se situava en els 897.652,54€.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Altafulla ha aprovat aquest matí l’adjudicació del contracte de les obres compreses en el projecte de remodelació del Casal municipal la Violeta a l’empresa Contratas Vilor SL, que ha estat la companyia que ha sumat més puntuació de les cinc que s’havien presentat al concurs públic de contractació administrativa d’obres. Aquest punt a l’ordre del dia s’ha obert a la ciutadania perquè pogués assistir de públic, així com també a tots els regidors i les regidores de la Corporació Municipal.

Es tracta de l’execució de les obres de reforma del Casal Municipal la Violeta, segons el projecte executiu aprovat definitivament el passat 22 de juny de 2018, per acord del Ple de la Corporació Municipal. Les raons per les quals ha estat determinant l’elecció d’aquesta companyia han estat la millora de la memòria descriptiva dels criteris d’adjudicació, i la millora en l’oferta econòmica amb una rebaixa substancial de 99.191,69€ sobre el preu de licitació inicial, i que finalment se situarà en els 798.460,85€ amb l’IVA inclòs.

El termini d’execució de les obres és de nou mesos, i els treballs començaran al gener. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, s’ha mostrat satisfet per la consecució d’una de les inversions més importants del mandat, i desitja que la reforma estigui enllestida abans de la Festa Major de Sant Martí, al novembre.

La proposta, dissenyada per EDDAB Arquitectura SLP, contempla una superfície útil de 504,95 m2, i on es preveu diferents actuacions que passen principalment per la substitució de tota la coberta, l’aïllament tèrmic extern que permeti mantenir la temperatura interior, la intervenció sobre l’estructura existent per millorar els espais interiors, la millora dels accessos, la reforma total i l’ampliació dels lavabos d’acord amb la normativa vigent, la reforma dels vestidors, la millora i l’increment de l’equipament tècnic, la millora dels acabats, paviments i revestiments i l’adquisició d’equipaments per als diferents usos. Amb això, la Violeta es convertirà en un auditori amb capacitat per a prop de 300 localitats.

Altafulla viurà aquest cap de setmana el naixement de l’associació pessebrista local

L’Associació de Pessebristes d’Altafulla es presenta el diumenge 16 de desembre, a les 12:00h del migdia. La mostra recull una exposició de pessebres i diorames que es podrà veure tots els caps de setmana i dies festius, a excepció del dia de Nadal 25 de desembre, fins al 6 de gener.

Entre els actes més destacats per aquest cap de setmana a Altafulla cal destacar el concert de Nadales de la Coral Nous Rebrots d’Altafulla i la Coral Veu de la Terra de Vimbodí, que se celebrarà dissabte 15 de desembre, a les 17h, al Pati d’Armes del Castell d’Altafulla, i la presentació de la nova Associació de Pessebristes d’Altafulla, que tindrà lloc el diumenge 16 de desembre, a les 12h, al Fòrum Parroquial, i que comptarà amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; la regidora de Cultura, Montse Castellarnau, i el rector de la Parròquia d’Altafulla, Mossèn Jaume Gené.

Dissabte, 15 de desembre

A partir de les 14.00h · BOTIFARRADA SOLIDÀRIA. A la zona barbacoa del Club Marítim. MARATÓ TV3, aportació 5€, destinada íntegrament a la Marató. Organitza: Club Marítim d’Altafulla.

16.00h · PRESENTACIÓ DELS EQUIPS del Centre d’Esports Altafulla. l’Estadi Municipal d’Altafulla (podeu consultar els partits i activitats del CE a les xarxes socials del club)

17.00h · Concert de Nadales de la Coral Nous Rebrots i la Coral La Veu de la Terra, de Vimbodí-Poblet. Al Pati d’Armes del Castell d’Altafulla. Aportació voluntària per la Marató de Tv3.

18.00h · CONCERT DE LA JAZZORQUESTRA de l’Institut d’Altafulla i BERENAR SOLIDARI. A l’Institut d’Altafulla. A càrrec de l’AMPA de l’Institut. Recaptació destinada a la Marató de Tv3.

21.30h · teatre L’Enramada presenta “TOC TOC”. A La Violeta. Entrada 5€. Venda d’entrades a l’oficina de Turisme, a la web de l’ajuntament i als dispositius Infotactile.

Diumenge, 16 de desembre

12.00h · Exposició de diorames I PESSEBRES i presentació de l’Associació de Pessebristes d’Altafulla. Al Fòrum Parroquial de l’Església de Sant Martí. La mostra recull una exposició de pessebres i diorames que es podrà veure tots els caps de setmana i dies festius, a excepció del dia de Nadal 25 de desembre, fins al 6 de gener al Fòrum d’Altafulla, a la plaça de l’Església, de 12 a 14h, i de 19 a 21h.

L’Associació de Pessebristes d’Altafulla es presenta el diumenge 16 de desembre, a les 12:00h del migdia, i comptarà amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; la regidora de Cultura, Montse Castellarnau, i el rector de la Parròquia d’Altafulla, Mossèn Jaume Gené.

L’Ajuntament d’Altafulla continua desenvolupant el pla de millora de la via pública

Dilluns vinent s’iniciaran els treballs d’asfaltat i millora de voreres dels carrers Oliverot (imatge), Escoles, Camí del Prat, Sínies, Hort de Pau i Pescadors. Foto: Ajuntament

La regidoria de Via Pública de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, segueix invertint en el pla de millora dels carrers i les places del municipi. Dilluns vinent, 17 de desembre, s’iniciaran els treballs de fresat, asfaltat, pintura i millora de voreres dels carrers Oliverot i Escoles.

La regidora de Via Pública, Marisa Méndez-Vigo, ha assenyalat que aquestes actuacions “pretenen posar al dia la via pública del municipi, atenent d’aquesta manera a les demandes de la ciutadania i també a les necessitats reals dels carrers i places de la vila”. Aquests treballs també tindran afectacions de cara al trànsit de vehicles, i seran degudament senyalitzades per la Policia i Brigada municipals, així com el desviament d’aquests si és necessari.

D’aquesta manera, es prohibirà l’estacionament de vehicles al camí Oliverot, des del dimarts 18 al divendres 21 de desembre, i també, al carrer Escoles, des del dimecres 19 al divendres 21. L’horari dels treballs serà de 8.00h a 19.00h. Malgrat aquesta restricció, la Policia Local permetrà el pas de vehicles a primera hora del matí en el tram del carrer Oliverot més proper a les escoles per tal de facilitar l’accés dels alumnes a l’escola El Roquissar i a l’Institut d’Altafulla.

Quant al carrer de les Escoles, es prohibirà l’estacionament de vehicles des del dimecres 19 al divendres 21 de desembre arran també de les obres de fresat, asfaltat i pintura del vial.

D’altra banda, també es produiran treballs de millora a la via pública en els carrers Camí del Prat, Sínies, Hort de Pau i Pescadors, on està previst l’adaptació d’un total de set passos per a persones amb mobilitat reduïda. La inversió total és de 35.000 euros.

La Regidoria de Festes programa un ampli ventall d’activitats per celebrar les Festes de Nadal i Reis a Altafulla

Imatges del Parc de Nadal de l’any passat.

La benvinguda al Tió i la 20a edició de la Fira de Nadal d’Altafulla, que va assolir l’any amb més afluència de públic i amb un total de 23 parades, van donar el tret de sortida el passat cap de setmana a un ampli ventall d’activitats que la regidoria de Cultura i Festes ha programat per als mesos de desembre i gener amb motiu de les festes nadalenques.

La projecció de la pel·lícula d’animació infantil “La malvada guineu ferotge” serà de nou l’encarregada de reprendre el programa de festes el dissabte 22 de desembre, a les 18h, al Casal Municipal La Violeta. L’entrada és lliure.

L’endemà, diumenge 23, esdevindrà la jornada amb què la canalla de la vila espera amb més ganes com és el fet de cagar el Tió. Ho farà a ritme de nadales acompanyat pels Gegants i Grallers d’Altafulla a partir de les 12 del migdia a la plaça del Pou.

Altres activitats previstes al programa són la Festa de Cap d’Any, dilluns 31 i dimarts 1 de gener, amenitzada pel grup Zàpping, a les 00:30h a la Violeta, i l’11a edició del Primer Bany de l’Any, organitzat pels Atletes d’Altafulla, a partir de les 13h al Pont de Mar amb repartiment de xocolata calenta i caldo.

I ja de cara als primers dies de l’any i a Reis, el Pavelló Municipal d’Altafulla i el gimnàs i la pista de l’escola El Roquissar acollirà la 8a edició del Parc de Nadal, del dimecres 2 al divendres 4 de gener, amb una superfície de més de 2.000 m2 de jocs i inflables per a la canalla. L’horari d’obertura serà de 17 a 20h i l’entrada serà lliure. A més, com és tradicional cada any, el Patge Reial recollirà les cartes dels més petits per a Ses Majestats el dijous 3 de gener, de 18 a 20h al mateix parc.

El programa finalitzarà amb la Cavalcada de Reis durant la tarda i nit del dissabte 5 de gener. Començarà a partir de les 18h des de la plaça dels Vents fins a la plaça del Pou on Ses Majestats seran rebuts per les autoritats municipals que els lliurarà la clau del municipi.

7è Concurs de Pessebres d’Altafulla

La regidoria de Festes, amb la col·laboració de la recent creada Associació de Pessebristes d’Altafulla, redita un any més, i ja en van set, el tradicional Concurs de Pessebres d’Altafulla. El concurs es divideix en dues categories, l’infantil, de fins a 14 anys, que atorgarà un premi a cada un dels participants; i l’adult, que es premiarà amb el Premi Popular, amb un val de 50€ per gastar al restaurant la Volta, i al Premi Artístic, d’un val de 50€ per gastar també al restaurant la Volta d’Altafulla.

Per prendre part en aquest concurs, cal acceptar les bases següents. Els pessebres han d’estar exposats fins el dia 6 de gener de 2019. La inscripció pot fer-se a l’Ajuntament d’Altafulla i a la gelateria La Perla i també per correu electrònic concurspessebresaltafulla@gmail.com (fins el divendres 21 de desembre al migdia), indicant, de forma clara, el  lloc on estarà ubicat el pessebre, el nom i edats de tots els participants i un telèfon de contacte.

El jurat passarà, pels domicilis, el dia 28 de desembre a partir de les 17 hores. En cas de no trobar-hi ningú aquest participant quedarà fora de concurs. El jurat farà  públic el seu veredicte el dia 2 de gener al matí a la web de l’Ajuntament.

El lliurament de premis serà el divendres 4 de gener a les 19.00 hores al Parc de Nadal del Poliesportiu Municipal. Els participants hauran de facilitar, a ser possible, l’accés al públic. El  jurat es reserva el dret de deixar desert el concurs i de fer els canvis que cregui adients.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies