TARRAGONA 21

L’Obra Social ‘la Caixa’ reedita la col·laboració en el programa d’atenció a la gent gran d’Altafulla

Aquest servei s’emmarca dins del programa d’envelliment actiu que desenvolupa la regidoria de Gent Gran. Foto: Ajuntament

L’Obra Social ‘la Caixa’ ha concedit una ajuda econòmica de 2.000 €, sol·licitada per la regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Inma Morales, per al servei de menjar a domicili per a la gent gran del municipi.

El servei de menjar a domicili és un suport a les persones grans per assegurar que tenen una alimentació adequada a la seva edat i a la seva salut. Amb la prestació d’aquest servei, es busca que les persones grans visquin al seu domicili el màxim de temps possible i amb les millors condicions. A dia d’avui se’n beneficien una vintena d’usuaris.

Els destinataris dels ajuts per al servei de menjar a domicili són persones majors de 65 anys que viuen soles o amb una altra persona major de 65 anys o amb dependència. Per a gaudir d’aquest servei, cal posar-se en contacte amb l’Ajuntament d’Altafulla, al telèfon 977650008.

Aquest servei s’emmarca dins del programa d’envelliment actiu que desenvolupa un conjunt d’activitats que promou la regidoria de Gent Gran amb la finalitat d’optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permeten a aquest sector de la població participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent.

La pandèmia per la Covid-19 ha frenat algunes d’aquestes activitats com les classes dirigides al Parc de Salut Hort de Pau, que es recuperaran un cop la situació viscuda aquests darrers mesos se superi.

Redacció

 

Represa de l’activitat de la Biblioteca d’Altafulla

La Biblioteca d’Altafulla torna a obrir els serveis de sala d’estudi i consulta amb aforament del 50% i, l’accés als ordinadors d’ús públic al 50% també a partir d’aquest dimecres 25 de novembre.

Se seguirà oferint el servei de préstec com fins ara, sense accés directe a la col·lecció. La sala infantil segueix tancada. Per a les devolucions, s’haurà de fer ús de la bústia de retorn exterior les 24h.

Es manté l’horari de dilluns a dijous de les 10h a les 13h i, dimarts i dijous de les 16h a les 19h.

Redacció

 

Altafulla commemora el 25N amb diferents actes reivindicatius

Imatge de la performance ‘No puc més!’, del grup de teatre social ‘+ a prop’ de Mans per l’Acció Sol. Foto: Ajuntament

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, ha organitzat diferents activitats per commemorar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc aquest dimecres 25 de novembre.

A les 18:00 hores, LECTURA DEL MANIFEST a la plaça del Pou, en directe per al magazín de tarda ‘Carrer Major’ que coprodueix Altafulla Ràdio (107.4 FM) i set emissores locals més del Camp de Tarragona i la Xarxa Audiovisual Local. Després de la lectura s’il·luminarà de lila l’edifici de l’Ajuntament.

A les 19:00 hores, a través del canal Youtube i les xarxes socials de l’Ajuntament, emissió de l’obra ‘NO PUC MÉS’, performance a càrrec del grup de teatre social ‘+ a prop’ de Mans per l’Acció Solidària d’Altafulla.

Des d’ahir, en els tòtems informatius de Botigues de Mar, la Portalada, el Roquissar i la plaça del Pou hi ha un cartell on la ciutadania hi pot deixar els seus missatges o reflexions al voltant de la violència masclista.

I del 23 de novembre al 4 de desembre, els alumnes de l’Institut d’Altafulla podran reflexionar amb l’exposició ‘Violència masclista en la parella: desmuntem mites?’

D’altra banda, l’Ajuntament d’Altafulla s’ha adherit al Manifest unitari del 25 de novembre, i a la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”.

Consulta el programa.

Redacció

 

Altafulla inicia una campanya de comunicació per a millorar la reducció de residus i incentivar l’ús de la deixalleria

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla iniciarà la setmana vinent una campanya de comunicació per a la millora de la reducció de residus centrada en la llei de les 3R, que propugna la reducció, la reutilització i el reciclatge dels productes que es consumeixen; i per a fomentar l’ús de la deixalleria comarcal que s’ubica a Torredembarra. La iniciativa s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Amb l’eslògan “Altafulla: redueix, reutilitza, recicla!” com a eix central d’aquesta actuació comunicativa, es publicaran tres píndoles informatives en format de vídeo que es distribuiran per les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram, Youtube i Telegram amb l’objectiu de seguir augmentant els nivells d’estratègia sobre les 3R (reduir sempre que sigui possible, reutilitzar com a segona opció, i reciclar com a última), i fomentar l’ús de la deixalleria en els residus especials. També s’ha habilitat un espai web amb l’adreça www.altafulla.cat/reciclem.

La campanya neix amb una doble funcionalitat: augmentar la sensibilitat ciutadana cap a les 3R amb l’objectiu de la UE pel 2020 de recollir selectivament com a mínim el 50% dels residus municipals, i fomentar l’ús de la deixalleria comarcal per a evitar l’acumulació de voluminosos al voltant de les illes de contenidors.

Aquest darrer punt s’engloba en la darrera aprovació de l’ordenança fiscal de la brossa que amb dades de l’any 2021, es bonificarà el rebut de l’exercici 2022 per a tots aquells veïns que hagin utilitzat freqüentment la deixalleria comarcal.

La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha manifestat que “necessitem la col·laboració i complicitat de tothom per a seguir avançant cap a una òptima reducció i separació dels residus en l’àmbit domèstic i comercial”.

I ha afegit: “D’altra banda, per a incentivar l’ús de la deixalleria en els residus especials, des de l’Ajuntament, bonificarem el civisme amb una reducció de la taxa d’escombraries”.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla aplaudeix l’anunci de la Generalitat de comprar la Plana del Vinyet

L’Ajuntament d’Altafulla ha expressat la seva satisfacció després que el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, anunciés la voluntat de comprar la Plana del Vinyet, en la visita que va dur a terme aquest dimecres en aquest entorn natural de 23 hectàrees a la desembocadura del riu Gaià.

La coalcaldessa d’Altafulla i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha celebrat la posició de la Generalitat en l’adquisició d’aquest paratge natural, “una demanda reivindicada des del territori, i especialment, des de les administracions locals com Tarragona i Altafulla, i entitats ambientals com l’Associació Mediambiental La Sínia i Terres del Gaià, que fa anys que tenim cura de la llera i l’entorn del riu”.

L’anunci es produeix justament amb la maniobra d’alliberament de cabal d’aigua al tram final del riu Gaià, que duu a terme l’Agència Catalana de l’Aigua i Repsol aprofitant l’alt volum de reserves a l’embassament del Catllar.

La coalcaldessa Alba Muntadas ha recordat també que amb la compra de la Plana del Vinyet per part de la Generalitat “reforça el pla de gestió de les platges d’Altafulla que té l’objectiu de renaturalitzar tots els seus sectors, com és en el cas de la zona del Vinyet”.

Aquest pla actua en consonància també amb l’Ajuntament de Tarragona on fonts municipals ja han remarcat que la finalitat és poder renaturalitzar el marge esquerre del riu Gaià i, així, convertir-se en una zona de dunes i aiguamolls vinculada al litoral tarragoní, des de la Savinosa fins a Torredembarra.

Redacció

 

Jordi Molinera (coalcalde d’Altafulla): ‘En temps de crisi: diàleg, generositat i cooperació’

Jordi Molinera Poblet. Coalcalde d’Altafulla

A mitjans de desembre aprovarem el Pressupost Municipal per a l’any 2021. Es tracta del pla econòmic i financer anual que vincula la gestió municipal amb el dia a dia de la ciutadania, esdevenint així una eina clau per a la planificació, programació, control i seguiment i avaluació de les actuacions. És l’eina més important per al municipi que té per objecte vincular l’assignació i gestió dels recursos amb l’acompliment de l’estratègia municipal marcant prioritats i objectius.

En un any tan difícil per a totes i tots arran de la pandèmia de la Covid-19, cal que siguem generosos, prioritzem el diàleg, la unitat d’acció i la cooperació per damunt de la confrontació, la fragmentació i la competició partidista. Fer-ho voldrà dir estar al costat del bé comú, allò que compartim com a comunitat, allò que és beneficiós per a totes i tots. Fer-ho voldrà dir estar a l’alçada com a servidors públics.

Per això hem volgut que el pressupost no només sigui una eina del Govern republicà i del canvi d’Altafulla, sinó que també ho sigui dels grups de l’oposició, fent-los partícips d’aquest pressupost, que el tenen des del passat 23 d’octubre amb temps suficient per a estudiar-lo i fer-nos arribar les seves propostes. Un pressupost que, de fet, multiplicarà la capacitat de la participació ciutadana.

En temps de crisi i dintre de la pluralitat, més diàleg, més generositat, més cooperació i més unitat d’acció. Aquest és el nostre punt de partida per a buscar una resposta conjunta a la situació generada per la Covid-19 a la ciutadania i el teixit empresarial d’Altafulla. Per tant, mà estesa a totes les forces polítiques per a fer front al primer pressupost d’any de pandèmia.

Que la recuperació sanitària, social i econòmica sigui construïda amb la participació de totes i tots. Perquè el pressupost municipal ha de ser l’eina més comunitària, participativa, realista i democratitzadora de totes.

 

Torna el ‘propera parada…’ del TRAC JOVE amb formació en línia

Les regidories de Joventut dels ajuntaments de la zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla, Creixell i la Riera de Gaià) i el Servei Comarcal de Joventut s’adapten a la nova realitat motivada per la Covid-19 i ofereixen per dues formacions en línia per a joves de la zona que s’iniciaran el 7 de desembre:

1.- Taller musical «Musical Project» de Viu Lleure: Adreçat a joves de 12 a 25 anys. 100% subvencionat pel Consell Comarcal del Tarragonès. Impartit per Daniel Arrébola.

2.- Taller d’iniciació al lettering: adreçat a joves de 12 a 25 anys i 100% subvencionat. Impartit per Sandra Ballester tècnica de Joventut d’Altafulla.

Les formacions es duran a terme a través de Telegram i els participants disposaran de vídeos per a poder consultar al canal de difusió, un grup de conversa on plantejar dubtes i també es farà webinar per als grups que ho demanin.

Des del TRAC JOVE s’està treballant per tancar un nou calendari d’activitats i formacions per al proper 2021 adaptades metodològicament a la nova normalitat i mirant de donar resposta a les necessitats que aquesta ha generat.

Aquestes accions estan incloses en el projecte de dinamització compartit «Propera Parada…» i compten amb el suport de la Direcció General de Joventut i de la Diputació de Tarragona.

Les inscripcions ja estan obertes fins a l’1 de desembre i es pot demanar informació als Punts d’Informació juvenil o Punts Joves de referència a:

•    Torredembarra: pij@torredembarra.cat     616021115
•    Roda de Berà: pij@rodadebera.cat        977657972 / 607273984
•    La Riera de Gaià: mancomunatjove@gmail.com      977244500
•    Altafulla: pijaltafulla@gmail.com    608141495
•    Creixell: puntjovecreixell@gmail.com       977803400

Redacció

 

La Generalitat comprarà a Endesa 23 hectàrees d’espai natural al costat del riu Gaià, al litoral de Tarragona

El conseller Calvet i un representant de l’Associació Mediambiental La Sínia conversant al mig de la llera del riu Gaià, mentre dues excursionistes travessen una passera de fusta. Foto: Roger Segura

L’Ajuntament de Tarragona «celebra» la voluntat expressada aquest dimecres pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de comprar la Plana del Vinyet, un paratge natural de 23 hectàrees vora el riu Gaià pertany al terme municipal de Tarragona i propietat d’Endesa. Aquesta zona és clau per protegir l’ecosistema fluvial i costaner de Tarragona. El conseller de Sostenibilitat i Medi Ambient, Xavier Puig, agraeix la predisposició del Govern «a atendre la nostra petició d’adquirir aquests terrenys, una demanda reivindicada per aquest Equip de Govern, l’Ajuntament d’Altafulla i l’Associació Mediambiental La Sínia, que fa anys que té cura de la llera del Gaià».

Amb l’adquisició d’aquest terreny s’aconsegueix reforçar aquest espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià i que està protegit com a refugi de fauna salvatge. «L’objectiu és poder renaturalitzar el  marge esquerre del riu Gaià i així convertir-se en una zona de dunes i aiguamolls vinculada al nostre litoral tarragoní, des de la Savinosa fins a Torredembarra».

L’objectiu és protegir el paratge mediambiental, que és propietat d’Endesa

Calvet, durant la visita duta a terme avui al paratge, ha explicat que des del seu departament volen desenvolupar-hi polítiques de protecció del medi natural i la biodiversitat «des d’un pla concret i consensuat amb les entitats que fa anys que treballen en aquest espai per a la preservació i difusió dels valors de la natura». En aquest sentit, ha fet pública també la voluntat de «potenciar» l’acord de custodia que té signat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb La Sínia, que té la seva seu al marge dret del riu i que des de fa anys té cura del manteniment del bosc de ribera i la llera del Gaià.

El conseller ha assenyalat que el Govern i Endesa estan acabant de negociar la compravenda però ha afirmat que l’operació tindrà un preu «ajustat a l’interès públic», de manera que «no serà un preu mercat». L’executiu ha subratllat la bona predisposició de la companyia a l’hora de possibilitar l’operació sobre aquest àmbit de 23 hectàrees.

Calvet ha explicat que l’adquisició de la Plana de Vinyet serà possible gràcies als instruments que ha desplegat el Govern dins l’estratègia de posar en valor el medi natural i la biodiversitat. En concret, ha apuntat, mitjançant el Fons del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que es nodreix de l’impost del CO2 inclòs a la Llei del canvi climàtic que s’aplicarà a partir de l’any vinent.

El titular de Territori ha destacat que en aquesta operació preval l’interès públic, atès que «interessa protegir els cursos baixos dels rius i el litoral, uns espais que han tingut històricament molta pressió». Amb aquesta compra, ha afegit, s’evita que un nou propietari pogués donar-li usos de menor interès general i, alhora, s’obre la porta a futures actuacions d’infraestructura verda i de millora ambiental per potenciar la biodiversitat.

Calvet ha exposat que la Plana del Vinyet s’ha pogut deixar al marge d’infraestructures viàries i ferroviàries, i tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials. Actualment presenta un aprofitament agrícola baix.

La compra permet reforçar l’espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.

L’entitat desenvolupa actuacions de custòdia fluvial a 65 quilòmetres de trams fluvials de la conca del riu Gaià. Des de la signatura d’un conveni fa tres anys, s’han potenciat actuacions de recuperació del bosc de ribera, la retirada i eliminació de vegetació invasora com la canya americana i treballs per estudiar la biodiversitat de la conca, entre d’altres.

Des de 2010, l’ACA té també un conveni amb Repsol, propietària de la presa del Catllar, per tal de fixar un cabal ecològic al riu i garantir els seus hàbitats. Les diferents maniobres de generació de cabals permeten tornar a perfilar la llera, arrossegar la vegetació i afavorir els diferents hàbitats del riu.

Finalment, a través de l’Incasòl s’estan restaurant els terrenys de l’antiga Fàbrica de la Roca de Gaià, situada al sector sud del Vinyet, just davant de la platja. L’ens és propietari d’aquesta finca des de l’any 1990, en la qual s’hi troben diverses espècies protegides.

Redacció – Roger Segura

 

L’Ajuntament d’Altafulla millora les instal·lacions del Centre de Salut

L’actuació ha consistit en la creació de dos noves consultes en l’espai que anteriorment ocupava la recepció i els dos petits magatzems. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha millorat el Centre de Salut, que s’ha traduït en la reubicació del taulell d’atenció al pacient i de la sala d’espera, la creació de dues noves consultes, que ha facilitat que els diferents facultatius no hagin de compartir espai com fins ara, i la redistribució de zones per a un millor aprofitament de l’espai.

La inversió municipal ha estat de 33.500 € i s’emmarca dins del programa de millora del consultori local, ubicat en el número 2 del carrer de la Mainada, per tal d’acollir el reforç mèdic amb què s’havia compromès la Xarxa Sanitària de Santa Tecla amb el consistori.

La regidora de Salut, Gemma Maymó, ha recordat que “la xarxa Santa Tecla tenia el compromís que, un cop acabades les obres, ampliaria la dotació de personal”, tot i que ha reconegut que “entenem que la situació actual de la pandèmica en aquests moments dificulta aquest nou reforç per al centre de salut d’Altafulla”.

Concretament, l’actuació ha consistit en la creació de dos noves consultes en l’espai que anteriorment ocupava la recepció i els dos petits magatzems. Així, la recepció i els magatzems han estat reubicats a una sala diàfana que s’ubicava a prop de l’entrada i que no s’utilitzava.

Més enllà de la redistribució per a un millor aprofitament de l’espai, també s’ha modificat l’enllumenat de tot el centre amb la finalitat de dotar-lo amb una millor il·luminació. Està previst també que la Xarxa Santa Tecla aporti nou mobiliari.

El resultat de l’actuació és un centre mèdic amb dos consultes addicionals a les ja existents, i un edifici més pràctic i funcional adaptat a les noves necessitats de l’equip mèdic i el municipi.

Redacció

 

Altafulla s’adhereix al Manifest unitari del 25 de novembre per a l’eliminació de la violència envers les dones

‘Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes’ és el lema de la campanya que ha posat en marxa l’Institut Català de les Dones en motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora el dia 25 de novembre.

En aquest sentit, l’Ajuntament d’Altafulla s’ha adherit al Manifest unitari i a la campanya de sensibilització que s’ha endegat per a fer arribar el missatge a la ciutadania. Des de la regidoria de Polítiques de Gènere, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, s’ha organitzat una activitat a les xarxes socials per fer partícip als veïns i les veïnes a “deixar un missatge a les víctimes, als maltractadors, reflexions…” a Facebook, Twitter i Instagram amb l’etiqueta #Manifest25N2020 i etiquetant a l’Ajuntament d’Altafulla i a l’Institut Català de les dones. A més, està previst que la lectura del manifest s’emeti en directe per l’emissora municipal Altafulla Ràdio en el magazín de tarda ‘Carrer Major’, coproduït per vuit ràdios locals del Camp de Tarragona i la Xarxa.

La campanya reforça els missatges adreçats als agressors. El focus de la solució de les violències masclistes se situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.

Les violències masclistes són violències que pateixen les dones pel sol fet de ser dones. Cal remarcar que els únics responsables de les agressions masclistes són els agressors. La campanya interpel·la els homes perquè aturin les violències masclistes i formin part de la solució.

La campanya també destaca el paper de les persones de l’entorn i dels testimonis d’aquestes agressions. Davant les violències masclistes no és possible tenir una postura neutral. És a dir, si no et situes al costat de la dona en situació de violència, estàs de la banda de l’agressor.

Et converteixes així en còmplice d’aquella violència masclista. L’entorn, a més d’un factor de protecció, és clau per neutralitzar la impunitat dels agressors. A través de la sanció social vers l’agressor, l’entorn esdevé un agent actiu partícip de la solució a les violències masclistes.

S’apel·la també les persones de l’entorn perquè actuïn, esdevenint com a part de la solució. La neutralitat davant d’una situació de violència masclista et fa còmplice. Cal mostrar que la connivència vers aquestes violències no té cabuda en la nostra societat. S’aposta per la promoció d’un entorn protector, què és aquell que rebutja les violències masclistes i sanciona els agressors.

Els missatges de la campanya s’adrecen a la població de 14 a 18 i de 19 a 30 anys de Catalunya.

Redacció

 

Altafulla impulsa una enquesta sobre Habitatge amb la Càtedra de la Universitat Rovira i Virgili

La regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, i la Càtedra de la Universitat Rovira i Virgili estan elaborant el document d’anàlisi i diagnosi de l’habitatge a Altafulla que ha de servir com a base per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge (PAMH).

Per fer-ho, han impulsat un procés de participació ciutadana en forma d’enquesta per a recollir l’opinió dels veïns i les veïnes en relació a la situació de l’habitatge al municipi. Aquest formulari ja està operatiu al web del consistori.

El regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, ha subratllat que “l’objectiu d’aquest pla és poder endreçar totes aquelles iniciatives en matèria d’habitatge que tenim i afegir aquelles que surtin de les sessions de treball que estem realitzant”.

El Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge (PAMH) té la finalitat de disposar d’un instrument de planificació no reglada, de caràcter tàctic i operatiu, on el seu objectiu és que “ens pugui proporcionar eines per a poder planificar i dissenyar les polítiques municipals d’habitatge dels propers anys”, ha subratllat Cañas.

La informació que aporti la ciutadania serà anònima i el formulari es pot contestar en menys de cinc minuts.

Enllaç a l’enquesta.

Redacció

 

Obert el termini per a sol·licitar subvencions per a AMPAs, entitats esportives i esportistes d’Altafulla

Imatge del Club Marítim Altafulla. Foto: Ajuntament

Des d’avui i fins el pròxim dilluns 23 de novembre, les AMPAs, entitats esportives i esportistes d’Altafulla poden sol·licitar les subvencions que atorguen les regidories d’Educació i Esports de l’Ajuntament d’Altafulla. La suma total d’ajuts és de 28.500 euros.

D’aquesta manera, les AMPAs dels centres públics i municipals d’educació infantil, primària i secundària, l’Escola de Música i llars d’infants Francesc Blanch i Hort de Pau d’Altafulla hauran de presentar les sol·licituds per als projectes d’activitats del curs 2020-2021 d’acord amb el Projecte Educatiu del Centre que tinguin com a objectiu el foment de l’activitat educativa. La dotació total pressupostària per a aquests ajuts s’eleva als 9.000 euros.

Quant a les entitats esportives, hauran de presentar els projectes de caràcter esportiu que tinguin com a objectiu el foment de l’activitat física i de la pràctica esportiva i la participació en competicions de les entitats esportives municipals corresponent a l’any 2020. Els ajuts econòmics hauran de fomentar activitats d’interès públic o social i seran atorgades per activitats, projectes i esdeveniments esportius que formin part del funcionament ordinari i extraordinari de les entitats. La dotació total pressupostària per a aquests ajuts s’eleva als 16.000 euros.

La principal novetat d’aquesta convocatòria són les subvencions que s’entregaran als esportistes d’Altafulla, amb caràcter individual, per a aquest any 2020. La dotació pressupostària per a aquests ajuts que atorga la regidoria d’Esports i Activitat Física és de 3.500 euros.

Accés a les convocatòries.

Redacció

 

El govern habilita equipaments a Altafulla i Reus per acollir persones sense domicili adient per passar una quarantena de Covid

Imatge de la casa rural habilitada a Reus amb capacitat per  a 10 persones. Foto: Govern

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en funcionament aquesta setmana nous equipaments per fer aïllaments per coronavirus. Un dels espais està ubicat a Altafulla i està pensat per acollir aquelles persones i famílies que no disposen d’un domicili adient per garantir un aïllament correcte.

L’equipament, que pot atendre fins a 36 persones, està gestionat per personal de Creu Roja que, a través del conveni que manté amb el Departament, farà tasques d’intervenció comunitària, mediació i acompanyament social.

S’hi deriven persones pendents de resultats de covid, o contactes estrets de positius de coronavirus que hagin de fer aïllament, tant des dels centres d’atenció primària del Camp de Tarragona, com des dels serveis socials i educatius, sota la coordinació dels serveis territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

També s’ha habilitat una casa rural a Reus, de 10 places, per a persones amb  discapacitat procedents de centres residencials de la zona on no es pugui fer un aïllament adient. Aquest equipament està gestionat per L’Onada.

En el context de la crisi sanitària de la covid-19, Treball, Afers Socials i Famílies ha obert recursos específics per acollir persones que no disposen d’un domicili o espai per fer l’aïllament correctament perquè viuen en pisos compartits o en espais que no compleixen els requisits, concretament, a la Vall d’en Bas, Bellpuig, Altafulla, Vic, Llinars del Vallès i Manresa.

Amb aquesta mateixa finalitat, també s’han obert diferents albergs o espais al Segrià, a l’Empordà, al Penedès i les Terres de l’Ebre, tot coincidint amb les diferents campanyes agràries. Tots aquests recursos estan gestionats per la Creu Roja.

Redacció

 

‘Altafulla’, la sèrie de Televisió que s’estrenarà aquest desembre

Creada per dos joves bagencs, el projecte veurà la llum a finals d’any amb una estrena a la població que la va inspirar. Foto: Cedida

El proper 27 de desembre a les 17:30 a la Portalada d’Altafulla s’estrenarà la sèrie Altafulla: Tot és possible. Quatre capítols que narren les ventures i il·lusions dels personatges d’aquesta localitat juntament amb els d’un fictici Sant Feliu. Els secrets, l’amistat, els sentiments i les mentides seran la pedra angular que posa nom als capítols i que com les onades de la platja posaran a prova cadascun dels personatges en un nadal ple de girs inesperats.

Els quatre capítols d’uns quaranta minuts s’han rodat en diversos indrets de Catalunya amb un repartiment amateur, semiprofessional i professional. El rodatge es va realitzar, durant vuit mesos gairebé ininterromputs, durant el 2016 amb un ampli desplegament de professionals tècnics amb formació sòlida en centres com l’ESCAC. Múltiples escenes es van rodar en els llocs més rellevants i icònics d’Altafulla amb diversitat de mitjans, entre els quals una empresa de drons “Go K-Fly”.

La sèrie ha apostat des de l’inici per la cerca de la superació i l’excel·lència i s’ha descentralitzat de les històries habituals de les grans ciutats. Les terres tarragonines llueixen en aquesta peça amb molta força. Els altafullencs i altafullenques, així com hom qui sigui proper a la població, podran reconèixer amb molta facilitat diferents indrets de la vila. Les espectaculars imatges de primera línia de mar, els carrers estrets del nucli antic amb l’església o el castell són algunes de les delícies que es poden degustar sense deixar de banda alguns racons menys populars però plens d’encant. Altafulla no és només un decorat i els diferents indrets interpreten també el seu rol en la trama, afegint en cada gir de les històries les emocions i màgia que desprenen.

El rodatge d’una sèrie no és tasca senzilla, i en el pas de l’equip de rodatge per Altafulla, alguns veïns van col·laborar-hi activament, tant pel què fa a la part artística com logística. La participació en el projecte ronda les 200 persones, amb tots els equips propis d’una sèrie professional, entre els quals hi ha figures de consolidat prestigi com Míriam Ponsa, Antoni González, Marta Abella, i la supervisió final del projecte d’Esteve Rovira. L’aposta per un producte de quilòmetre zero i en català marca els quatre capítols d’entreteniment que interpel·len, amb pas segur, la complicitat del públic. Podeu seguir les últimes informacions i novetats a @altafullalaserie.

Fitxa tècnica:

Repartiment:

Sheila Farinha

Sergi Gamisans

Gemma Mascaró

Arcadi Soler

Isidre Viu

Montserrat Sabala

Laura Orriols

Paula Soler

Ester Codina

Miquel Casals

Josep Ma Soler

Ismael Costa

Marc Comabella

Mireia Ferré

(entre altres)

Guió: Ramon Carreté, Marc Comabella i Mireia Ferré

Direcció de fotografia: Marc Freixa

Ajudant direcció fotografia: Sergi Duran

So: Marc Vilardell

Postproducció d’àudio: Xevi Estudi

Maquillatge: Anna Catllà, Mercè Farràs i Meritxell Mas

Vestuari: Imma Navarro

Productor executiu: Arcadi Soler

Sintonia: Josep Haro i Àuria Franch

Patrocinador: Maheso

Drons: Go-K Fly

Colorista: Apolinart (BCN)

Muntatge: Antoni González

Ajudant de direcció i direcció artística: Imma Pladevall

Direcció: Marc Comabella

Redacció

 

Les policies locals de Torredembarra i Altafulla identifiquen 68 vehicles i presenten 6 denúncies per incompliment del confinament

Imatge del control policial de desplaçaments entre Torredembarra i Altafulla dut a terme el passat 30 d’octubre. Foto: Eloi Tost

Les policies locals dels municipis de la Costa Daurada, juntament amb els Mossos d’Esquadra, van començar la setmana passada a efectuar controls de trànsit per vigilar la possible arribada de propietaris de segones residències durant el cap de setmana. En alguns casos els cossos municipals treballen conjuntament amb els Mossos; mentre que en el cas del Baix Gaià, els agents de Torredembarra, Altafulla, Roda de Berà i Creixell han creat una taula de coordinació operativa. En els controls s’asseguren que les persones que canvien de municipi ho facin justificadament i els demanen que acreditin el motiu del desplaçament.

Piulada del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera:

En el marc d’aquest operatiu, l’Ajuntament de Torredembarra ha informat aquest dissabte dels resultats d’un dispositiu conjunt entre la policia local del municipi i la d’Altafulla, que ha acabat amb 68 vehicles identificats i 6 denúncies per incomplment del confinament perimetral decretat durant els caps de setmana.

Redacció

 

 

La pandèmia dispara l’empadronament de barcelonins a Roda, Creixell i La Pobla de Montornès i la venda de xalets

Una vista de La Pobla de Montornès. Foto: Ajuntament

La pandèmia i les seves servituds està provocant moviments de població en les localitats del Tarragonès més properes a Barcelona. Tradicionalment, la zona de costa del Baix Gaià ha tingut una àmplia relació de mobilitat per feina i oci amb l’àrea metropolitana de Barcelona.

Doncs bé, el coronavirus està causant, dades en mà, increments ‘molt notables’ de població que s’empadrona concretament als municipis de Creixell, Roda de Berà i La Pobla de Montornès. I de rebot, apareix un fenomen nou: la venda massiva d’apartaments, xalets i adosats com a primeres residències. A Torredembarra, hi ha hagut 484 empadronats entre maig i l’agost, 126 més que en el mateix període l’any passat, informa l’Ajuntament. A Altafulla, en canvi, l’increment és gairebé el matex que el de 2019.

L’expressió de creixement ‘molt notable’ és de l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, que és el municipi que més ha increment el seu empadronament, de manera total i percentual, des que el passat 13 de març començava un confinament domèstic de dos mesos i quan a l’agost es reproduïa el virus de manera més accelerada del previst pels experts.

Entre primers d’any i el mes d’octubre, Creixell ha viscut un creixement de nous empadronats de prop de 500 persones, exactament, 490, i ha passat de 3.518 empadronats a 4.008, un 12,23% més, superant una barrera que l’acosta als desitjats 5.000 habitants empadronats, que donen dret a moltes més ajudes i subvencions que les actuals.

L’alcald de Creixell, Jordi Llopart, a l’esquerra, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

La picaresca

L’alcalde de Creixell matisa que aquestes dades caldrà després depurar-les amb les baixes del padró quan es facin oficials per observar el total de l’incement poblacional, que en tot cas és indiscutible i ve marcat per la pandèmia. ‘Pràcticament des del mes de març ho notem’, subratlla a Tarragona21. L’Ajuntament constata que gent de Barcelona, Sabadell, Terrasssa o L’Hospitalet de Llobregat decideixen empadronar-se a Creixell perquè tenen una segona residència o vénen de lloguer i ‘pot haver un tant per cent que teletreballi’. ‘Entenc que vinguin a Creixell perquè aquí es viu molt més bé, la qualitat de vida no té res a veure amb la dels llocs de procedència, tenen espai, poden sortir a passejar i no pateixen aglomeracions’.

Ara bé, també existeix la picaresca d’aquells que ‘trobant-se empadronats a Barcelona, empadronen la seva dona a Creixell i sempre podran dir que retornen a casa, o aquells que es fan un volant d’empadronament a Creixell, però al DNI encara figuren empadronats a Barcelona, així es poden desplaçar’ superant els confinaments.

Evolució del padró d’habitants de Roda de Berà des de l’inici de la crisi immobiliària. Font: Ajuntament

A Roda de Berà, les xifres marquen un increment de 373 habitants entre el mes de gener d’enguany i el 2 d’octubre passat, és a dir, de 7.005 a 7.378 empadronats. Si ens fixem entre el 13 de març, dia del confinament, i el 7 d’octubre, darrera dada, el creixement és de 340 habitants, és a dir, gairebé un 5% més. Cal matisar-ho: des del 13 de març fins al 7 d’octubre es van empadronar un total de 437 persones, i el creixement poblacional absolut va ser de +340 persones, tenint en compte les baixes del padró i les defuncions. Crida encara més l’atenció a Roda si fem la comparativa des de l’inici de la crisi immobiliària de 2008: més de mil empadronats des d’aleshores, tenint en compte que durant els anys més durs de la crisi, el padró gairebé no es va moure.

‘Uns s’empadronen perquè així regularitzen la seva situació, creiem que al votant del 10%, i altres ho fan per la pandèmia’ afirma el seu alcalde, Pere Virgili. ‘Habitualment, quan acaba la Festa Major d’estiu, notem un descens de la població resident, menys enguany, que ha aguantat fins a la diada de l’Onze de Setembre. Ens ha vingut tota la segona residència disponible, i ho notem amb el consum d’aigua i la generació de brossa’.

L’alcalde de La Pobla de Montornès, Francesc Larios. Foto: Cedida

A La Pobla de Montornès, l’increment de l’empadronament ha estat del 3,8%, passant de 3.001 habitants el mes de març a 3.115 a finals de setembre passat. ‘És un creixement molt significatiu per al poble’, relata el seu alcalde, Francesc Larios. Si es confirma que superen els 3.000 empadronats, un cop restades les baixes, ‘perdrem subvencions que ens donen per no arribar a aquesta xifra’. La llei castiga especialment les poblacions que es troben entremig dels 3.000 i els 5.000 habitants, ja que en ambdós extrems hi ha importants subvencions a rebre.

Larios dóna tres raons per explicar l’increment del padró: ‘Es tracta de gent de la zona de Barcelona que ha comprat un habitatge a La Pobla, gent que té aquí la seva segona residència i aquells que s’empadronen a La Pobla quan han acabat d’inscriure la canalla al col.legi de Barcelona’, és a dir, una certa picaresca també s’hi dóna, de manera que si es decreta un nou confinament domiciliari podran venir a La Pobla.

Beneficia a Creixell, a Roda de Berà i a La Pobla de Montornès que s’hi empadroni més gent? Les respostes són relatives i s’apunta una conclusió genèrica: ‘Beneficia més a les empreses, als comerços, a l’efecte que pugui tenir en l’ampliació d’escoles’, afirmen els alcaldes consultats, i no tant a l’Ajuntament quan a major fiscalitat, que haurà de fer front a la retirada de més residus, com la brossa, o haurà d’ampliar el senyal de wifi, com volen fer Roda de Berà i Creixell per cobrir zones encara fosques i que la població afectada, alguns dels quals teletreballen, els demana. A Roda hi ha també servei wifi a partir d’antenes: ‘Un càmping té 50 antenes de wifi per oferir el servei’, cita l’alcalde.

L’alcalde de La Pobla destaca un efecte negatiu: ‘Com a regidor d’Hisenda que sóc, observo que perdrem ajudes si superem els 3.000 habitants’. Larios també subratlla que els empadronats ho són de les urbanitzacions del terme, no del nucli, ‘i aquesta gent sol usar el cotxe i anar a fer les compres a Torredembarra i no al poble’. La venda d’immobles s’ha multiplicat a les urbanitzacions Poblamar, Castell de Montornès i Flor de l’Ametller. Aquí sí es beneficien les empreses promotores i de retruc s’evita que hi hagi més ocupacions d’habitatges buits, un problema que també es dóna a La Pobla.

Es dispara la venda d’apartaments de primera residència

A La Pobla de Montornès s’ha disparat la venda d’immobles a les urbanitzacions: ‘Hem venut tot el que teníem en dos mesos, no ens ho esperàvem’, afirma la gerent d’Immomontornès, Mari Carmen, que treballa en les urbanitzacions del terme i també a la de Clarà, a Torredembarra. ‘És un efecte directe de la pandèmia. Fins aleshores es venia poc, i ara ho hem tret tot el que tenia millor preu, fins a 200.000 euros. I el que és més car s’acabarà venent, més a poc a poc, perquè hi ha un fenomen nou: es tracta de primeres residències. La gent es ven la casa i ve a viure aquí’.

Famílies de Barcelona, Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, i en menor mesura, de Lleida i Tarragona, ‘a qui els seus pares els han comprat l’adossat’ a La Pobla de Montornès o a Torredembarra i que ‘o bé teletreballen o no els fa res deixar el cotxe estacionat a l’estació de Torredembarra i anar a treballar a Barcelona en tren’.

A Torredembarra, respecte a les noves altes, el 60% vénen de Barcelona, el 20 % de Tarragona, el 10% de la resta de províncies de l’Estat espanyol. I el 10% restants provenen de diversos països, encara que majoritàriament són de Colòmbia i Marroc. La major part de les altes provinents de Barcelona dels mesos de juny a agost ‘són a segones residències per si es tornava a produir un confinament’, informa el consistori.

Pere Virgili: ‘Farem una campanya per promoure el teletreball a Roda de Berà’. Foto: Tarragona21

El teletreball

Apareix el teletreball. ‘Volem facilitar-lo, és fonamental, i no només per fer front al confinament, sinó pels canvis que hi haurà en el treball, evitant desplaçaments, reduint la contaminació i els accidents de trànsit, i fins i tot rebaixant els nervis’, afirma l’alcalde de Creixell.

A Roda de Berà, el seu alcalde anuncia una propera campanya: ‘Volem promocionar Roda de Berà com a localitat on es pot teletreballar. Busquem el perfil d’un o una professional liberal, amb una franja d’edat jove, amb canalla, i que puguin tenir necessitats com formar part d’un club esportiu, usar la piscina o els restaurants. Això ens ajudarà a desestacionalitzar la temporada turística’. Justament, les dades indiquen que la mitjana d’edat de la població s’està rejovenint a Roda de Berà: gairebé vuit anys més jove en els últims 12 anys.

Jaume Garcia

 

Altafulla celebrarà una Festa Major de Sant Martí simbòlica marcada per les mesures per a frenar la Covid-19

L’altafullenc Joan Carnicer serà l’encarregat enguany de donar el tret de sortida a la Festa Major de Sant Martí més atípica de tots els temps, marcada per les mesures i restriccions per frenar la propagació de la Covid-19. Se celebrarà del 6 a l’11 de novembre.

El programa, d’un format reduït i amb alguns actes telemàtics, té un marcat caràcter simbòlic perquè «altafullencs i altafullenques tinguin present que en circumstàncies normals, en aquestes dates, ens trobaríem als carrers i a les places per fer poble i viure la nostra Festa Major».

No hi hauran correfocs, ni cercaviles, ni pilar caminant per les escales, ni molts dels actes que omplien tradicionalment les festes de l’11 de novembre amb l’objectiu de contenir la pandèmia.

La Festa Major de Sant Martí 2020 s’iniciarà doncs oficialment aquest divendres dia 6 de novembre amb els tradicionals coets d’esclat i el repic de campanes a les 20:00 hores.

Tot seguit, es procedirà a la lectura del pregó que enguany anirà a càrrec de Joan Carnicer, veí que ha estat proposat recentment per a nomenar-lo Fill Adoptiu d’Altafulla i a qui se li farà una petita recepció a la casa consistorial prèvia lectura del pregó que, enguany no podrà seguir-se des de la plaça sinó que es farà a la sala de plens, sense públic i amb la transmissió en directe pel canal Youtube de l’Ajuntament d’Altafulla, les xarxes socials i per l’emissora municipal d’Altafulla Ràdio.

El programa seguirà l’endemà dissabte amb el concert dels alumnes de l’Escola de Música, el concurs fotogràfic de l’Institut d’Altafulla, l’emissió del Ball de Sant Martí, l’ofici de Sant Martí cantat per la Coral Nous Rebrots, entre d’altres.

El tradicional castell de focs des de l’Era de l’Ixart i la representació en línia dels versots dels Diables d’Altafulla, que es podrà seguir a les xarxes socials del grup, de l’Ajuntament i per Altafulla Ràdio.

Paral·lelament, es convida també a la ciutadania a guarnir els balcons amb motius al·legòrics a la Festa Major de Sant Martí per poder mantenir viu l’esperit de la celebració. Per incentivar aquesta pràctica estarà vigent un concurs on grans i petits podran optar a un premi en cas de comptar amb el balcó més ben guarnit. Caldrà fer una fotografia i enviar-la al correu electrònic de l’ajuntament participaaltafulla@gmail.com per poder ser valorat pel jurat.

Redacció

 

Controls policials a la Costa Daurada per evitar l’arribada dels barcelonins

Pla general del control policial de desplaçaments entre Torredembarra i Altafulla, aquest 30 d’octubre. Foto: Eloi Tost

Les policies locals dels municipis de la Costa Daurada, juntament amb els Mossos d’Esquadra, han començat a efectuar controls de trànsit per vigilar la possible arribada de propietaris de segones residències durant el cap de setmana. En alguns casos els cossos municipals treballen conjuntament amb els Mossos; mentre que en el cas del Baix Gaià, els agents de Torredembarra, Altafulla, Roda de Berà i Creixell han creat una taula de coordinació operativa. En els controls s’asseguren que les persones que canvien de municipi ho facin justificadament i els demanen que acreditin el motiu del desplaçament.

Al límit entre Altafulla i Torredembarra, agents dels dos cossos locals han fet un primer control conjunt cap al migdia. «És sobretot per controlar els desplaçaments de municipi a municipi», ha explicat a l’ACN un dels agents de la policia municipal torrenca. L’operatiu ha estat de caràcter informatiu, tenint en compte que eren les primeres hores de la mesura. «Més endavant, si la gent no fas cas ja prendrem les mesures corresponents», ha especificat el policia. De fet, calculen que cap a la tarda es poden trobar persones que van a les segones residències. De moment, en el primer control tothom complia els requisits de mobilitat. En operatius similars que van fer durant la setmana santa ja es van trobar amb aquestes situacions.

A Salou, s’ha establert un operatiu conjunt entre la policia local i els Mossos d’Esquadra. Els primers s’encarreguen de controlar els carrers de l’interior del municipi, mentre que els Mossos vigilen més els accessos al municipi des de les carreteres principals. Segons han apuntat fonts del consistori salouenc, el dispositiu serà molt similar al que ja es va establir fa uns dies pel toc de queda nocturn, però ampliat a més hores del dia per fer tasques de control de mobilitat. La situació és similar a Cambrils, on a més també inclouen vigilància pel compliment de les mesures covid.

Mar Rovira – Eloi Tost – ACN / Redacció

Altafulla tanca el poliesportiu i el gimnàs municipals fins a nou avís

El tancament es fa efectiu des d’avui mateix. 

Arran de les noves mesures impulsades pel govern de la Generalitat, des de l’Ajuntament d’Altafulla infomen que a partir d’avui divendres, i de moment, fins al 13 de novembre el poliesportiu i gimnàs municipals romandran tancats fins a nou avís. A més, s’anul·len les visites guiades al Castell d’Altafulla previstes per demà dissabte i dimarts 3 de novembre de 2020.  

Redacció

 

Mossos i policies locals del Baix Gaià es coordinen per optimitzar recursos

L’operatiu comença avui i es mantindrà fins a nova ordre.

Des d’avui mateix, i fins a nova ordre, s’ha establert una taula de coordinació operativa entre els Mossos d’Esquadra i les policies locals del Baix Gaià (Torredembarra, Altafulla, Creixell i Roda de Berà) per treballar conjuntament en l’aplicació de mesures anticovid, que aquest divendres incorporen la limitació de trànsit entre municipis. La intenció és optimitzar recursos entre unes plantilles que han de continuar efectuant els seus serveis habituals. La primera de les mesures es viurà amb un control conjunt entre les policies de Torredembarra i Altafulla a les 13.00 hores d’avui per control·lar els accessos comuns a la rotonda del Pontet. 

L’operatiu, que té com antecedents els dispositius conjunts organitzats amb motiu de les campanyes del Servei Català de Trànsit, combinarà els controls estàtiques habituals amb actuacions conjuntes, tal com es va decidir ahir en la reunió mantinguda entre els caps policials. Els Mossos tindran entre les seves responsabilitats els accessos per l’autopista cap als diferents termes.

Redacció