TARRAGONA 21

Afectacions a carrers d’Altafulla per uns treballs de millora a la xarxa de subministrament d’aigua i clavegueram

Els canvis no afectaran als vehicles que vulguin accedir al pàrquing Alcalde Pijuan ni tampoc als del carrer del Mar on els agents els facilitaran el pas

Els canvis no afectaran als vehicles que vulguin accedir al pàrquing Alcalde Pijuan ni tampoc als del carrer del Mar on els agents els facilitaran el pas

El carrer Alcalde Pijuan, del Mar, de la Cabana i Camí del Prat seran les principals vies afectades pels treballs de millora que l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla efectuarà en la calçada de la rotonda que connecta els carrers Alcalde Pijuan, del Mar, Camí de l’Hort de Pau, Via Augusta i de la Cabana des del dilluns 25 de març fins el dimecres 27.

En aquest sentit, els carrers Alcalde Pijuan i del Mar estaran tallats al trànsit en direcció al barri marítim, que s’hi podrà accedir per Camí del Prat, carrer de les Sínies i carrer de la Cabana; mentre que la sortida dels vehicles que provinguin del barri marítim i l’estació de RENFE s’efectuarà pels carrers del Vinyet i Camí del Prat.

Tot i aquests talls, la Policia Local d’Altafulla ha informat que aquests canvis en la circulació no afectarà als veïns que vulguin estacionar en el pàrquing Alcalde Pijuan, ni tampoc per aquells que visquin en aquest entorn i al carrer del Mar. Els agents municipals els facilitaran el pas.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb la Policia Local al telèfon 977650280.

Altafulla inicia una campanya de prevenció i seguretat davant la presència de pous sense tapar o no senyalitzats

Els Serveis Tècnics ofereixen l’assessorament per tal que es puguin dur a terme els treballs necessaris i garantir la seguretat davant el risc de possibles caigudes

Els Serveis Tècnics ofereixen l’assessorament per tal que es puguin dur a terme els treballs necessaris i garantir la seguretat davant el risc de possibles caigudes

L’Ajuntament d’Altafulla ha iniciat una campanya de prevenció i seguretat ciutadana davant la presència de pous al municipi sense tapar i/o senyalitzar. L’objectiu principal és evitar qualsevol risc per a les persones que aquest fet pogués ocasionar.

Així mateix l’Ajuntament posa a disposició dels propietaris dels terrenys l’assessorament dels serveis tècnics municipals per tal que es puguin dur a terme els treballs necessaris per garantir la seguretat davant el risc de possibles caigudes.

Per comunicar aquestes incidències caldrà trucar a l’Ajuntament d’Altafulla al telèfon 977650008 i contactar amb el departament d’Urbanisme, o bé, fer-ho a través d’instància.

Els Serveis Tècnics Municipals de l’Ajuntament d’Altafulla recomanen als propietaris de finques rústiques les següents indicacions:

1.- Qualsevol propietari que tingui a la seva finca un pou no legalitzat, cal que procedeixi a la seva legalització amb la major celeritat possible.

2.- Qualsevol propietari d’una finca que tingui un pou existent, en ús o sense, cal que aquest el tingui amb les mesures de seguretat pertinents per tal d’evitar qualsevol tipus d’incident.

3.- El no compliment dels punts anteriors pot donar peu a l’obertura d’un expedient de Protecció de la Legalitat Urbanística i el conseqüent procediment sancionador.

4.- Els Serveis Tècnics Municipals s’ofereixen a resoldre i assessorar qualsevol dubte existent al respecte.

El nou portal web de l’Ajuntament d’Altafulla registra més de 93.000 visites en sis mesos

Els apartats d’agenda, actualitat, serveis, turisme i transparència són els que acumulen més visites des de finals d’octubre

Els apartats d’agenda, actualitat, serveis, turisme i transparència són els que acumulen més visites des de finals d’octubre

El nou portal web de l’Ajuntament d’Altafulla (www.altafulla.cat) registra a dia d’avui un total de 93.224 visites des de la seva posada en funcionament el passat mes d’octubre de 2018. D’aquesta manera, l’aplicació ha rebut una mitjana diària de 517,9 visites en mig any.

D’aquestes més de 93.000 visites, l’apartat de l’agenda d’activitats suma el número més elevat amb 16.324 visites; per darrera, l’actualitat al municipi, amb un total de 14.778; l’apartat de serveis ocupa el tercer lloc, amb 8.186 visites; Turisme, la quarta posició com a espai més consultat, amb 5.975 visites, i el darrer apartat més visitat correspon a l’apartat de transparència municipal amb 4.028 visites des del passat mes d’octubre.

El nou portal, més visual i modern, està configurat amb disseny web responsiu (responsive web design), una tècnica especialitzada de creació i desenvolupament de llocs web que permet adaptar el format dels continguts del lloc a les característiques de qualsevol pantalla o dispositiu d’accés.

Es tracta d’un enfocament del disseny web destinat a permetre que les pàgines web puguin ser vistes responent a la pantalla o navegador web amb què s’està veient, indiferentment de les seves característiques. D’aquesta manera, contingut, disseny i rendiment són necessaris en tots els dispositius per garantir la facilitat d’ús i la satisfacció dels usuaris.

D’aquesta manera, el nou portal és una eina de comunicació renovada i constantment renovable que facilita a la ciutadania informació sobre el municipi, els seus serveis i la seva gestió.

En aquesta línia, el nou web compta també amb una major presència a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube i Whatsapp) que juguen un paper fonamental en la societat actual del coneixement i l’empoderament de la ciutadania.

 

Altafulla dissenya un pla turístic i el dota per ser la ‘Cadaqués de la Costa Daurada’

L’imponent castell d’Altafulla, de titularitat privada, que el consistori busca que es pugui visitar. Foto: Wiquipèdia

Altafulla ha iniciat les bases per fer una aposta estratègica econòmica de primer ordre basada en un turisme de qualitat, cultural, familiar i pensat en sensacions i experiències. Per això ha contractat una de les empreses punteres del territori, Tourislab, que acaba de fixar l’estratègia turística de l’Ajuntament de Cambrils i abans ho va fer de Siurana, al Priorat. Es tracta de convertir Altafulla en “la Cadaqués de la Costa Darada”, en paraules del dissenyador del pla estratègic turístic, David Esteller.

Mitjançant tres programes, vuit eixos operatius i 39 accions concretes i amb un pressupost estimatiu de 860.000 euros a desenvolupar en quatre anys, l’aposta és integral i fuig com del dimoni dels topismes i del que sempre s’ha fet.

Es pretén que el visitant sigui amant de les experiències culturals, sensible al patrimoni arquitectònic i històric, encuriosit pel paisatge i la natura i de la tranquil·litat i que es recreï en les llegendes locals, basades en la bruixeria (‘Deixat embruixar’). Fins ara, la bruixeria era el leit motiv de l’estratègia turística municipal, perquè és un tret propi d’Altafulla, però ara es busquen les sensacions i experiències en diferents àmbits, totes relacionades amb el turisme cultural i natural. En definitiva, “desestacionalitzar el mercat i que el turisme tingui un major nivell adquisitiu”. L’aposta del consistori segueix sent un turisme qualitatiu, allunyat del massificat.

Les propostes de Tourislab solen provocar impacte allà on es presenten. Avui ho ha fet en la presentació que ha tingut lloc a l’Ajuntament davant representants dels sectors empresarials locals relacionats amb el turisme. Per començar, canviant la seu de l’Oficina de Turisme i sobretot el seu concepte: de ser una clàssica oficina de taulell, safates i fulletons, a esdevenir “un espai d’experiències i sensacions, com s’ha fet a l’Hospitalet de l’Infant, on l’oficina té un aspecte de restaurant, una taula amb cadires i es fan desgustacions gastronòmiques”. Aquest és l’esperit del pla estratègic. Es proposa com a nova seu el Museu Etnològic, mantenint l’oficina de la platja.

En segon lloc, es proposa canviar el missatge que indentifica Altafulla, fins ara centrat en les bruixes, per un al voltant del lema ‘Altafulla, un mar de cultures’. L’estratègia actual de sol i platja es basarà en un “continent d’experiències, venent productes especialitzats i sofisticats, fidelitzant a través de la qualitat”.

Un mar de cultures que parteixen del Patrimoni de la Humanitat en què s’emmarca la vil·la romana dels Munts, més la Vila Closa, conjunt històric i artístic, per seguir amb el mar i les botigues de mar, les llegendes i les bruixes i el paisatge natural.

Jaume Sànchez i David Esteller, presentant el pla estratègic turístic. Foto: Tarragona21

Entre les carències i les solucions que es proposen, es fixa posar en marxa un portal web nou on es puguin contractar productes turístics, i noves eines tecnològiques que permetin al visitant rebre informació al telèfon mòbil a mesura que es vagi desplaçant per Altafulla. Es buscaran imatges i titulars molt atractius per cridar l’atenció a un públic al que cal “donar-los moltes eines per planificar-se les activitats i quan siguin a Altafulla, enamorar-los de manera que esdevinguin prescriptors”, en paraules d’Esteller.

Fer visitable el castell

Les nombroses accions proposades inclouen també una nova senyalètica del municipi, noves rutes -com una d’espais de contemplació i d’inspiració-, una amb grans murals pintats per destacats artistes, que podria ser a les Botigues de Mar, o un projecte de realitat augmentada tipus Imageen que s’usa a Tarragona, on es recupera com eren els monuments romans i medievals.

Un dels objectius més ambiciosos del pla és l’apertura al públic de l’imponent castell medieval, de titularitat privada. Al respecte, el regidor de Turisme, Jaume Sànchez, ha comentat que el consistori està en converses amb els seus propietaris amb la intenció “de poder obrir parcialment les dependències, ja que totes no poden ser visitades”.

També entre les carències que es proposa millorar figura l’obtenció d’informació dels visitants, el sistema de recollida de dades, fent-lo de manera automatizada, i la necessitat “de disposar d’un equip tècnic” a l’àrea de Turisme, avui amb poc personal. El consistori endegarà a partir d’ara comissions de gestió amb el sector privat pequè vol que s’hi impliqui de manera directa en l’estratègia turística

J. Garcia

Èxit de participació en la 38a Festa de l’Olla d’Altafulla amb més de 200 racions servides

Tot i les previsions de menys públic l’Olla va servir unes 200 racions

Tot i les previsions de menys públic l’Olla va servir unes 200 racions

La 38a Festa de l’Olla d’Altafulla va servir unes 200 racions al Parc del Comunidor on la col·laboració dels joves MENA de l’Alberg van centrar el protagonisme de la jornada, que va estar acompanyada de la bicicletada popular i la plantada de quatre alzines al parc del carrer Clot de Torrell en el Dia de l’Arbre, que va comptar amb la Penya Ciclista i Garden Gaià – Grup La Rasa.

La plantada va servir per complementar amb quatre alzines més el parc del carrer Clot de Torrell, i d’aquesta manera sumar un total de sis espècies d’aquest tipus d’arbre autòcton de la Mediterrània. Després d’un pica-pica per anar obrint boca, la celebració es va traslladar al parc del Comunidor, on es van servir prop de 200 racions de l’olla. La Brigada Municipal va ser de nou l’encarregada d’elaborar l’àpat. Primer, sofregint la carn i les verdures; després, bullint la patata; i afegint-li el toc final de la salsa de romesco. S’han fet servir 17 pollastres, 17 conills, 15 quilos de costella, 20 llonganisses, 50 kg de patata, i 25 kg de cigrons. Tot i les previsions de menys públic per al solapament d’altres actes, finalment l’Olla va servir unes 200 racions.

L’àpat ha tornat a comptar també amb la col·laboració inestimable de l’Ateneu de Dones d’Altafulla, qui es va encarregar de preparar les verdures, d’elaborar el secret del plat altafullenc -el romesco-, i de culminar el dinar amb el rom cremat. Un dels protagonistes enguany a la Festa de l’Olla va ser el grup de joves MENA que, com ja fan en altres esdeveniments del municipi, van col·laborar també en les tasques de cuina i repartiment de l’Olla, i a més, un cop dinats, van convidar a ballar al públic i a compartir danses del seu país i d’aquí.

 

S’obren les inscripcions per a la 12a Cursa 1 de Maig d’Altafulla

La principal novetat d'enguany és que els Atletes d'Altafulla posen a disposició dels corredors un entrenador llicenciat perquè coordini la seva preparació

La principal novetat d’enguany és que els Atletes d’Altafulla posen a disposició dels corredors un entrenador llicenciat perquè coordini la seva preparació

Els Atletes d’Altafulla i l’Ajuntament d’Altafulla han obert el període d’inscripcions per participar en la 12a edició de la Cursa 1 de Maig. Aquesta prova se celebra al voltant del marc incomparable del Castell d’Altafulla i recorre els diferents carrers de la Vila Closa.

Per participar-hi s’ofereixen diferents modalitats d’inscripció a preus reduïts. La inscripció a partir d’ara i fins al 23 d’abril és de 10 €; del 24 d’abril fins al 29 d’abril, 12 €; i el mateix dia de la prova, 15 €. Les inscripcions es poden fer al portal web athleticevents.net, i de forma presencial, a la Botiga Athletic Events de Tarragona, a la Rambla Francesc Macià,5; i a la Botiga Boom Esport de Torredembarra, al carrer Antoni Roig, 89. Per a les curses infantils, la inscripció presencial es tancarà el mateix dia de la prova a les 9:15h.

Com a novetat en aquesta edició, els Atletes d’Altafulla posen a la disposició dels corredors Open, i de forma gratuïta, un entrenador llicenciat en Educació Física, que coordinarà la seva preparació. De manera presencial, ho podran fer tots els dimecres de 18:45 h a 19:45 h al Parc de Safranars, a l Ronda d’Altafulla. Només cal que es presentin a l’hora i lloc indicats i comencin a preparar-se amb la col·laboració dels Atletes d’Altafulla.

L’esdeveniment es divideix en dues parts. La primera, que començarà a les 9:45h del matí i està dedicada exclusivament als infants amb diverses curses i distàncies, en funció de l’edat dels participants, i combina l’activitat física amb un ambient lúdic i festiu que fa gaudir als més menuts d’un dia d’esport i els inicia en la pràctica de l’atletisme.

I la segona, dedicada als més grans, que consisteix en una cursa que començarà cap a les 11:30h en un circuit urbà que passa per dintre de la Vila closa i acaba al Castell. Aquest circuit té una distància total de cinc quilòmetres, i és apte per a totes les edats i per a tots els estats de forma. La cursa està cronometrada amb xip i se surt des de davant del Castell d’Altafulla.

L’organització ha anunciat que hi haurà servei de guarda-roba i dutxes, cronometratge amb xip, bossa del corredor, avituallament líquid i sòlid a final de cursa (fruita, coca, entrepà, refrescos…), animació durant la cursa, inflables per als més petits, fàcil aparcament, assegurança i assistència mèdica.

Tant Atletes com Ajuntament preveuen mantenir la participació dels darrers anys que ha estat de gairebé un miler de corredors, d’entre 600 infants i 300 adults. De fet, l’organització tanca el número màxim de participants als 300 atletes per una correcta organització de la cursa Open de 5.000 metres.

Per quarta edició consecutiva, es comptarà amb la prova “Corre amb un amic” per a nens i nenes amb discapacitat, que participaran, acompanyats amb un amic o sols, en una cursa de 130 metres no competitiva, i que va ser premiada amb el Premi Auriga Fuscus, del Consell Esportiu del Tarragonès, per als valors i la integració social.

L’organització anima a la participació de tots els públics per gaudir d’un dia d’esport familiar en un ambient festiu i envoltats d’un marc incomparable com és l’entorn de les Eres de la vila d’Altafulla.

 

El Cineclub Altafulla presentarà la pel·lícula “Le Semeur”

Cartell de "Le Semeur"

Cartell de “Le Semeur”

En motiu del Dia Internacional de les Dones, el Cineclub Altafulla es complau en presentar la pel.lícula:

LE SEMEUR

(La mujer que sabía leer)

Violette està en edat de casar-se quan al 1852, a les muntanyes franceses, el seu poble es brutalment privat de tots els homes com a resultat de la represió de Napoleó III. Les dones passen messos en aïllament total, fent-se càrrec de totes les feines del camp i del poble. Desesperades per tornar a veure als seus homes, fan un jurament: si un home apareix, hauran de compartir-lo.

Rodada en format quadrat i fent gala d’una excel.lent fotografía, aquesta pel.lícula explora la situació de dones que, en absència dels homes, descobreixen que poden fer les mateixes tasques i tenen les mateixes capacitats que ells. Hi ha una certa vertent de despertat feminista, de qui descobreix el seu talent per una determinada disciplina, però que es troba davant d’un ordre social que impideix exercir-lo per afavorir als homes.

Però tambè es una pel.lícula contra una societat represiva amb la sexualitat femenina. Hi trobareu unes protagonistes dispossades a parlar amb naturalitat de la seva sexualitat, de la voluntat de ser mares i de la por que supossa reprimir tot això. Una exploració sobre la condició de ser dona, de la lluita personal per superar el masclisme social, però també una pel.licula sobre el compromís colectiu i l’amor romàntic.

Més info al nostre blog https://linkaltafulla.blogspot.com/2019/03/le-semeur-de-marine-francen.html

Divendres 15 de Març a les 20 h.

Es prega puntualitat! La pel.lícula començarà mitja hora abans de l’horari habitual per donar opció a un col.loqui en acabar la projecció.

Sala Teresa Manero

Majors 12 anys.

La 38a Festa de l’Olla d’Altafulla i Dia de l’Arbre se celebrarà aquest diumenge 17 de març

Els tiquets es posaran a la venda aquest dimecres 13 de març i la plantada d'arbres s'emplaçarà enguany al Parc de Clot de Torrell

Els tiquets es posaran a la venda aquest dimecres 13 de març i la plantada d’arbres s’emplaçarà enguany al Parc de Clot de Torrell

 

La 38a edició de la Festa de l’Olla d’Altafulla tindrà lloc aquest diumenge 17 de març, com és tradicional al Parc del Comunidor. La celebració compartirà la jornada amb el Dia de l’Arbre, tal i com s’ha celebrat en les últimes edicions.

El Parc del Comunidor es convertirà a partir de les 14h en un autèntic bullici de gent per tastar l’Olla d’Altafulla on des de la regidoria de Festes es preveu que es reparteixin unes 250 racions d’aquest plat típic altafullenc, com s’ha produït en les passades edicions.

L’elaboració d’aquest àpat va a càrrec de la Brigada Municipal i l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla. L’Olla està feta a partir de cigrons, patates, conill, pollastre i costella de porc. La seva particularitat és el valor afegit d’un tipus de salsa de romesco que només coneixen els que la cuinen. Els tiquets es posaran a la venda aquest dimecres 13 de març a un preu de 4€ a l’Oficina de Turisme de la plaça dels Vents, al Forn Martí i a l’Estanc Pijuan. Cal que els assistents portin plats, gots i coberts.

La jornada de diumenge s’iniciarà a les 10 del matí a l’Era del Castell amb una bicicletada popular a càrrec de la Penya Ciclista d’Altafulla, que acabarà amb una plantada d’arbres al Parc de Clot de Torrell, cantonada amb carrer Marquès de Tamarit, i un refrigeri per commemorar el Dia de l’Arbre. L’acte comptarà amb la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla.

 

 

L’Estat inclou Altafulla en el catàleg de destinacions turístiques del SISTHO

El municipi compleix tots els requisits de qualitat turística i de seguretat viària, establerts per la Direcció General de carreteres, necessaris per a ser inclosos en el Sistema de Senyalització Turística Homologada

El municipi compleix tots els requisits de qualitat turística i de seguretat viària, establerts per la Direcció General de carreteres, necessaris per a ser inclosos en el Sistema de Senyalització Turística Homologada

Les secretaries d’Estat de Turisme, i d’Infraestructures, Transport i Habitatge han donat a conèixer les 120 noves destinacions que s’inclouran en el catàleg del Sistema de Senyalització Turística Homologada (SISTHO).

En concret, de les 120, vuit corresponen a la demarcació de Tarragona, i entre aquestes, destaca la nominació d’Altafulla que, d’aquesta manera, s’inclourà en el catàleg del Sistema de Senyalització Turística Homologada de l’Estat un cop se signi el nou conveni que està en procés de redacció.

L’Ajuntament d’Altafulla va fer la petició per incloure el municipi en aquest sistema de senyalització en les carreteres de l’Estat, com a municipi Patrimoni Mundial de la Humanitat per la vil·la romana dels Munts, ui també per l’elevat interès turístic de la Vila Closa, conjunt històric i artístic.

La secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, s’ha mostrat satisfeta per aquesta ampliació del Catàleg del SISTHO ja que “no només dóna resposta a una de les peticions que més ens han traslladat les comunitats autònomes des de la nostra arribada al Govern, sinó que afavoreix la difusió de destinacions de gran interès turístic, facilitant als turistes la presa de decisions sobre les seves visites”.

Per la seva banda, Pedro Saura, secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, ha destacat que les dues Secretaries d’Estat, “segueixen col·laborant per ampliar i millorar la senyalització turística a la xarxa viària amb dos objectius clars, el primer, que el destí senyalitzat posseeixi un atractiu realment destacable i que la identificació de la senyal sigui clara i estigui ben ubicada de manera que no es posi en risc la seguretat a la carretera i el viatger tingui una feliç arribada al seu destí”.

La Secretaria d’Estat de Turisme havia rebut prop de 200 peticions de noves destinacions per part de les comunitats autònomes, però només 123 compleixen tots els requisits de qualitat turística i de seguretat viària -establerts per la Direcció General de carreteres- necessaris per a ser inclosos en el catàleg.

Passejava el gos de la família i aprofitava per robar-los les joies

Agents dels Mossos d’Esquadra de Tarragona van detenir aquest dimecres un home de 27 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Torredembarra, com a presumpte autor d’un delicte de furt.

Els mossos van iniciar la investigació el passat 1 de març a partir de la denúncia d’una veïna d’Altafulla que va explicar als agents que havia patit la desaparició de diverses joies de casa seva.

Les primeres indagacions van descartar el robatori amb força i van posar als mossos sobre la pista d’un home que, des de feia poc temps, treballava per a la família passejant-los el gos.

D’altra banda, els mossos van poder localitzar una botiga de compravenda d’or situada a Torredembarra on s’haurien fet diverses vendes de joies com les que la víctima havia denunciat. Així, els mossos van poder recuperar cinc arracades d’or i un anell amb un brillant que van retornar a la seva propietària.

Finalment, els mossos van esbrinar que l’investigat va aprofitar quan havia anat a treure el gos a passejar per accedir a la casa i sostraure les joies.
El detingut va confessar a comissaria la seva autoria i els mossos, un cop li van prendre declaració, el van deixar en llibertat amb el compromís de presentar-se davant l’autoritat judicial quan sigui requerit.

Les dones provocaran aquest 8M la segona gran aturada: un repàs als actes del territori

Imatge de la manifestació que l’any passat va desbordar els carrers de Traragona el 8M. Foto: Jordi Siré

Després de l’espectacular impuls en defensa de la dona que es va viure el 8-M arreu d’Espanya, hi ha hagut un gir notable que implica directament el món de la política, del municipalisme i de les entitats. El paradigma feminista ha entrat per la porta gran i després d’anys de lliuta diària, ha esclatat de manera massiva i es planteja ja com un fenomen social al qual la mateixa societat i les autoritats li han de donar una resposta.

Milers de persones es reunien l’any passat en una esclatat manifestació celebrada a Tarragona convocats per la Plataforma 8M del Camp, i milions arreu de l’Estat. La vaga va ser internacional, però la península va marcar territori. El degoteig de notícies que abunden en els crims contra la dona, els estereotips masclistes que es verifiquen en actes com els de la Manada i la sentència judicial posterior han sensibilitzat la població de manera que és un mirall dels moviments socials a Europa. Un nou fenomen social, després del 15-M i del procés independentista, s’ha instal·lat a l’imaginari col·lectiu a Catalunya.

Avui és jornada de la vaga de 24 hores convocada pels col·letius feministes arreu de l’Estat i de dues hores per als sindicats majoritaris, UGT, CCOO i USO, tot i que la faran de 24 hores en determinats sectors. Els ajuntaments s’han sumat decretant serveis mínims.

A casa nostra, només en la jornada d’avui i sense comptar amb els actes que ja s’han celebrat o tindran lloc els propers dies o setmanes, el calendari més destacat és el que reproduïm a continuació. Destaca poderosament la implicació mostrada per l’Ajuntament d’Altafulla.

Tarragona

11:00h Concentració a l’Estàtua dels Despullats (Rambla Nova)
11:15h Manifestació conjunta fins els Jutjats de Tarragona (Rambla President Lluís Companys, 10)
Al finalitzar es llegirà el manifest conjunt.
Organitzen els sindicats CCOO i UGT.

Durant bona part del mes de març, a Tarragona se celebra un reguitzell d’activitats. Consulteu-les en aquest enllaç.

Altafulla se suma a la vaga

Després que el Ple de l’Ajuntament d’Altafulla s’afegís a la vaga feminista del 8 de Març, el personal municipal, d’acord amb el comitè d’empresa, farà una aturada de dues hores per torn amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb l’objectiu de reivindicar les grans xacres que han de suportar les dones com la precarietat laboral, la bretxa salarial, la violència masclista i la manca de coresponsabilitat en les tasques de cures.

Així es garantirà l’obertura de l’Ajuntament i el funcionament del personal de Brigada i les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau. Per al coneixement de les famílies, les escoles bressol d’Altafulla faran una aturada de 15 a 17h sense serveis mínims. En l’àmbit de l’Educació Infantil i Primària, els centres públics de les escoles La Portalada i El Roquissar, tindran com a mínim, una persona de l’equip directiu per centre, i un docent per cada sis aules en l’ensenyament infantil i primària, de 3 a 12 anys; per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, un terç del personal, que és el que estableix la Generalitat de Catalunya.

A les 17:30h, a l’Era del Museu es llegirà el manifest, i tot seguit, tindrà lloc la representació de la performance “FQ-M8. Freqüència Quotidiana 8 de Març”, que anirà a càrrec del grup de teatre +A Prop. En acabar, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un autobús per participar a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista, convocada a Tarragona sota el lema “Juntes som més fortes! Cap pas enrere!”.

L’alcaldessa de Cambris, presentant els actes

Cambrils: 11 activitats

Onze activitats celebra Cambrils al voltat del Dia Internacional de la Dona durant setmanes. Avui, l’acte institucional es durà a terme a les 11:30 hores a la plaça de l’Ajuntament i consistirà en la lectura d’un manifest a favor dels drets de les dones, que estarà acompanyat d’una actuació musical i performance a càrrec de la cantant i pintora Cambrilenca Bali Cejas.

Novament, aquest acte té un pes social molt important, ja que s’emmarca en la segona vaga feminista mundial, que reivindica la urgència d’establir mundialment polítiques públiques i recursos específics per eradicar les desigualtats de gènere i, en conseqüència, totes les formes de violència que pateixen les dones només pel fet de ser-ho.

Constantí

El divendres 8 de març tindrà lloc l’acte central de la Setmana de la Dona amb la tradicional Lectura del Manifest, a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 12 del migdia i com és habitual tindrà lloc al davant de l’Ajuntament.

Tal i com ja s’ha fet aquests anys anteriors, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la Dona arribarà el diumenge 17 de març amb un acte de reconeixement i homenatge a totes les dones constantinenques que aquest any 2019 celebren el seu 80è aniversari, que tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu.

Creixell: Setmana de la Dona

Creixell celebra un any més la Setmana de la Dona, amb activitats durant tota la setmana. Pel que fa a la jornada d’aquest divendres, els actes programats són aquests:

12:00h Davant de l’Ajuntament lectura del Manifest Oficial del Dia Internacional de la Dona.

19:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” Inauguració de l’exposició “WOMAN IN POP”, Pinzellades de Poètica Femenina, de l’artista Ester Sentís.

El Morell

Aquest dijous 7 de març es llegia, a les 18.30 hores i davant de l’Ajuntament del Morell, un manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Així mateix, dissabte 16 de març, a les 11 hores i a l’antiga estació de tren, es pintarà un mural feminista.

La Canonja organitza un concert coral

La Canonja

La Canonja té previst organitzar un concert coral aquest 8-M. Serà a les 18 hores al Centre Cívic, sota el títol ‘Dones que canten per a tu’, i per part del Cor Al·leluia.

La Pobla de Mafumet

La Pobla viatjarà, el mateix divendres a les 18 hores, fins a Barcelona per acudir al Teatre Borràs. L’objectiu d’aquesta excursió és acudir a la representació teatral de l’obra “Pel davant i pel darrera”, una comèdia versionada per Paco Mir, que compta sobre l’escenari amb artistes com Lloll Bertran, Agnès Busquets, Jordi Díaz o Carme Pla, entre d’altres.

Mont-roig del Camp

La regidoria de Cultura organitza la lectura del manifest institucional a les 12 hores.

Prades

Prades trasllada els actes al dissabte, 9 de març. L’alcaldessa i coordinadora de l’Institut Català de la Dona a Tarragona, Lídia Bargas, farà una conferència titulada ‘El paper de la dona al llarg del temps’. Serà a les 18:30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Reus: dues manifestacions, també

Igual que a Tarragona, dues convocatòries viurà la ciutat de Reus, totes dues al mati. A les nou ho farà a la plaça de la Pastoreta i a les dotze, el punt serà la plaça del Mercadal. Com en el cas de Tarragona, l’Ajuntament ha decretat servis mínims.

Acte celebrat l’any passat a Riudoms

Riudoms

Les presidentes de les entitats de Riudoms i les directores dels centres educatius del municipi tornaran a ser les protagonistes de l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona que organitza l’ajuntament de Riudoms. El format d’aquest acte es va estrenar l’any passat en què les regidores del l’ajuntament van llegir un manifest al Saló de Plens i, posteriorment, una vintena de responsables d’associacions, entitats i escoles de Riudoms van llegir textos de tres escriptores i activistes en favor dels drets de les dones.

Enguany, es llegiran fragments de tres dones elegides pel seu compromís amb la lluita en favor dels drets de les dones i de les quals enguany se’n commemora el naixement. Es tracta de Gabriela Mistral, escriptora xilena, nascuda fa 130 anys (1889-1957) i Premi Nobel l’any 1945; de Simone Weil, lluitadora obrera, activista i filòsofa francesa d’origen jueu, nascuda el 1909 i morta el 1943; i Clementina Arderiu, escriptora i poeta catalana, nascuda fa 130 anys (1889-1976).

L’acte se celebrarà el proper dia 8 de març a les 5 de la tarda a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, al carrer Sant Jaume, número 2, i està obert a tot el públic.

Roda de Berà

Roda de Berà celebrarà a les 12h davant l’edifici consistorial la lectura del manifesta del Dia internacional de la dona. Al migdia s’organitzarà un dinar, que inclourà ball. Aquest dijous es preveia la projecció d’una pel·lícula (‘Figuras ocultas’) a ‘hotel d’entitats. Finalment, del 20 de març al 3 d’abril es farà un curs d’intel·ligència emocional.

Salomó
La compositora Olga Pes actuarà aquest divendres 8 de març, dia Internacional de les Dones, a Salomó. Portarà els seus darrers treballs ‘Candy’ i ‘The equation’ al Domo Geodèsic de Mas Romaní. Ho farà guitarra en mà i amb Fer García-Ramos a la bateria.

Salou

Aquest dijous dia 7 de març, l’entitat de gimnàstica rítmica Salou Club Esportiu era l’encarregada enguany de llegir el manifest del Dia Internacional de les Dones. Tot seguit, es dugué a terme la conferència “Victòria dels Àngels, més enllà d’una veu”, a càrrec de Carme Domingo, llicenciada en Filosofia i professora de música; amb la col·laboració del Grup de Dones de Salou i l’Antena del Coneixement de la URV.

L’alcalde Pere Granados ha destacat que “un any més, l’Ajuntament de Salou se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones, oferint un gran ventall d’activitats adreçades a elles, i recordant la lluita constant per la igualtat”.

Per la seva banda, la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, explicava que “un cop més ens sumem a la celebració dels actes en motiu del Dia Internacional de les Dones. Com Ajuntament creiem fermament en què les polítiques d’igualtat són l’instrument més efectiu de lluita per la defensa dels drets de les dones, així com per evitar les desigualtats entre dones i homes”

Els diumenges 10 i 24 de març, el SIAD organitza per cinquena vegada la realització de dos tallers d’autodefensa personal femenina a la Sala Jardí del Pavelló Municipal d’Esports. La durada de l’activitat, totalment gratuïta per a les participants serà de les 9:45h i fins a les 13:45h; i cada taller podrà comptar amb un màxim de 30 dones. Les inscripcions es podran fer presencialment a l’Espai Mas de dilluns a divendres -dimecres tancat- en horari de 10h a 13h, per telèfon al 977 30 92 06 i per correu a siadones@salou.cat.

Torredembarra: Serveis mínims

L’Ajuntament de Torredembarra també ha decretat serveis mínims. Els actes previstos per aquest divendres són aquests:

De 10 a 11.15 h, l’Spa i Salut (Centre Nidra – c. Baix de Sant Pere, 18): loga, a càrrec de Tere Capdevila.

A les 12 h, al Pati del Castell: Lectura del Manifest a càrrec de les autoritats locals.

A les 19 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar (pg.de Miramar.185), Concert de Piano, a càrrec d’Andrea Krzemnicki. Organitza: Grup de Dones de Torredembarra.

Cartell dels actes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, les regidories de Cultura, Esports i Joventut de Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Campus Extens de la URV del municipi, l’entitat local Les Violetes i els mitjans de comunicació locals (Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs) s’han coordinat per organitzar un programa d’actes que començarà el proper dilluns 4 de març i finalitzarà el divendres 22 de març.

El divendres 8 de març, a les 18 h, a la sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i el divendres 22 de març, a les 18 h també, però a la Biblioteca de Vandellòs, Silvia Palazón oferirà una sessió de conta contes titulada «La princesa i el pirata».

Vila-seca: Manifestació

A Vila-seca, el divendres 8 de març s’ha convocat la Manifestació per la Vaga Feminista del 8M, sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot!”, que sortirà a les 12.00 h des del Mercat Municipal i acabarà a la plaça de l’Església. En arribar, es farà la lectura dels manifestos i hi haurà amenització musical. A les 2 de la tarda, tindrà lloc el dinar del Dia Internacional de les Dones al Restaurant Porto Alegre.

Parlament de Catalunya

El Parlament ha fet aquesta tarda de dijous una declaració institucional amb què dona suport a les treballadores que se sumin a la vaga de demà i als actes, les manifestacions i les aturades que es convoquin amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La declaració, signada per tots els grups, l’ha llegida al Ple el secretari segon, David Pérez.

Generalitat de Catalunya

El Govern se suma a les protestes i dimecres va celebrar un acte institucional, presidit per la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

Entitats i empreses socials:

URV

A la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut organitza diverses activitats des del migdia i fins la tarda, des d’un taller per dissenyar bosses i fer pancartes a les 12h, un dinar i l’anada conjunta cap a la manifestació feminista a les 18:30h a la plaça Imperial Tàrraco.

Càritas

Càritas diocesana de Tarragona insta als poders públics a desenvolupar polítiques proactives per assegurar la igualtat efectiva, l’accés a tots els drets de ciutadania i la garantia d’una protecció i assistència adequades. Al mateix temps, fa una crida a la societat, al col·lectiu dels homes molt en particular i a la ciutadania en general, perquè promogui a tots nivells actituds i comportaments de respecte, dignitat i igualtat de les dones vers els homes.

“La violència masclista es manifesta de múltiples formes, que sovint es veuen “normalitzades” pels usos que sustenta la societat patriarcal. Tot i que la desigualtat ha guanyat visibilitat, no sempre en som conscients i reconeixem aquestes violències diàries suportades per les dones. L’ús arbitrari i normalitzat d’aquesta violència és la seva expressió més aberrant”, destaca Càrites.

Personal i usuaris dels serveis de l’Onada

L’Onada Serveis: decàleg de no discriminació

L’Onada Serveis, empresa que al Camp de Tarragona disposa de residències de la tercera edat, dins del seu “ferm compromís” en favor de la igualtat de tracte i la no aplicació de prejudicis i estereotips per raó de sexe, edat o raça i el foment de la integració i participació equilibrada de dones i homes en totes les seves àrees i nivells ha activat una sèrie de mesures encaminades a garantir la igualtat efectiva dins de l’organització i, també, en els processos de selecció que posa en marxa. Per a aconseguir-ho, l’organització ha elaborat un Decàleg de Principis i Criteris de No Discriminació que es pot descarregar íntegre des de la web de L’Onada Serveis.

Així, i segons el Decàleg, cal garantir, sempre i per a tota persona, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació durant qualsevol procés de selecció activat, és necessari emprar tècniques de selecció no discriminatòries i cal informar les empreses externes del protocol i els criteris de selecció no discriminatòria sempre que es contractin els seus serveis.

Els serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims. Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de metro i bus a l’àrea metropolitana i els Ferrocarrils de la Generalitat serà del 50% en hores punta, des de les 6.30 h a les 9.30 h i des de les 17.00 h a les 20.00 h, i del 25% la resta del dia.

En el cas de Rodalies, els serveis seran del 33% durant tot el dia. Pel que fa a Ensenyament, hi haurà un docent per cada sis aules a primària i un per cada quatre a educació especial, mentre que als centres sanitaris s’atendrà amb normalitat al servei d’urgències i a la resta de serveis es farà amb el mateix funcionament que en un dia festiu.

A Ensenyament, a banda dels docents per cada aula també s’haurà de garantir una persona de l’equip directiu per centre de treball, i en el cas dels serveis de menjador, activitats extraescolars i llars d’infants els serveis mínims seran d’un terç de la plantilla.

Pel que fa a l’àmbit sanitari, les urgències, les unitats especials (cures intensives, vigilància intensiva, etc.) i les activitats quirúrgiques inajornables s’atendran amb normalitat, mentre que en la resta d’activitats els serveis seran els mateixos que en un festiu, i en cas que aquests siguin els habituals seran d’un 50% de la plantilla.

Als centres d’assistència extrahospitalària, on les urgències també s’atendran amb normalitat, la resta de serveis es prestaran amb un 25% de la plantilla. D’altra banda, l’atenció telefònica d’urgències i emergències mantindrà la plantilla en un 85%, mentre que per a la resta d’activitats no s’han fixat serveis mínims.

A la ràdio i televisió públiques els serveis mínims s’han fixat en l’emissió del 50% dels continguts habituals en la programació informativa, així com en l’emissió de la informació que sigui necessària en cas que hi hagi una emergència.

Documents:

El manifest del Dia Internacional de les Dones 2019.

Com negociar laboralment en condicions d’igualtat (document d’UGT).

Altafulla organitza un servei d’autobús gratuït per a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista el 8 de Març

El Pati d'Armes del Castell acollirà aquest vespre l'espectacle poètic-musical "La mirada Violeta. Marçal i Roig", de la cantautora Meritxell Gené i l'escriptora Aina Torres

El Pati d’Armes del Castell acollirà aquest vespre l’espectacle poètic-musical “La mirada Violeta. Marçal i Roig”, de la cantautora Meritxell Gené i l’escriptora Aina Torres

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, organitzarà aquest divendres 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, un servei d’autobús gratuït per sumar-se a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista que tindrà lloc a la plaça Imperial Tàrraco de la ciutat de Tarragona, a les 19h.

Les persones que estiguin interessades en fer ús d’aquest servei cal que a les 18h estiguin a la rotonda de les Eres del Castell des d’on sortirà l’autobús en direcció cap a Tarragona. Tal com ha anunciat la regidora de Polítiques de Gènere, Marisa Méndez-Vigo, al grup de veïns i veïnes d’Altafulla l’acompanyarà una pancarta on s’hi podrà llegir “Dones d’Altafulla”, que se sumarà així a la manifestació convocada a la ciutat tarragonina.

D’aquesta manera, l’Ajuntament d’Altafulla se suma a l’aturada feminista del 8 de Març sota el lema “Juntes som més fortes. Cap pas enrere”. Cal recordar que el consistori amb la col·laboració d’entitats del municipi dedica tot el mes de març al Dia Internacional de la Dona amb un ampli programa d’activitats que va donar el tret de sortida el passat 1 de març i s’allargarà fins al dia 29.

Avui segueix amb el concert del festival Barnasants amb l’espectacle poètic-musical “La mirada Violeta”, que tindrà lloc aquest dimecres 6 de març a les 19:30h al Pati d’Armes del Castell, a càrrec de la cantautora Meritxell Gené i la poetessa Aina Torres que oferiran un espectacle teatralitzat de caire femení. L’entrada té un preu de 5 € i es podrà adquirir directament a taquilla el mateix dia del concert, a l’Oficina de Turisme de la plaça dels Vents, als dispositius Infotactile i per internet a www.altafulla.cat.

Aquesta edició 2019 compta amb dues novetats destacades. Per una banda, el taller de defensa personal per a dones i joves, que es desenvoluparà en dues sessions; primer, el 22 de març a les 18:30h a les antigues escoles Teresa Manero, amb una sessió més teòrica, que anirà a càrrec de la caporala de la Policia Local d’Altafulla, Isabel Fernàndez; i segon, la sessió més pràctica, el 29 de març a les 17:30h, a càrrec del caporal de la Policia Local, Joan Flores. I per una altra banda, l’obra de teatre “Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?”, del Tricicle Paco Mir, que tindrà lloc el pròxim 24 de març a la sala d’actes de l’Institut d’Altafulla, a les 17:30h. L’entrada serà lliure.

Els actes més institucionals tindran lloc el divendres 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A les 17:30h, a l’Era del Museu, es llegirà el manifest, i tot seguit, tindrà lloc la representació de la performance “FQ-M8. Freqüència Quotidiana 8 de Març”, que anirà a càrrec del grup de teatre +A Prop.

Un any més, el programa comptarà amb la col·laboració de diferents entitats del municipi. Una de les que hi participarà per primera vegada és el Club Marítim Altafulla, que dedicarà la jornada del 9 de març a una classe oberta de pàdel per a nenes a partir dels 4 anys, a partir de les 10:30h; i a una travessa en pàdel surf fins el Castell de Tamarit per a nenes i dones a partir dels 10 anys, de 12 a 13h.

A banda de la projecció del documental “Senyora Pawlowsky”, d’Angelika Schlüter, que es va celebrar el passat divendres 1 de març al Centre d’Entitats, a càrrec de l’Ateneu Cultural de Dones, el mateix Ateneu té previstes diferents sortides com la d’aquest divendres 8 de març a Tarragona en una visita cultural; el dia 15, a les 18h al Centre d’Entitats, se celebrarà la xerrada memorial “Montserrat Anfruns (1958-2014), actriu, cantant, i poeta”, a càrrec de la veïna Joana Badia.

I per últim, el Cineclub Altafulla Link s’afegirà a la commemoració el dia 15 de març amb la projecció de la pel·lícula “La dona que sabia llegir”, de Marine Francen, a les 18h al Centre d’Entitats.

PROGRAMA

DIVENDRES, 1 DE MARÇ, 18 h

Projecció del documental: Senyora Pawlowsky d’Angelika Schlüter

Lloc: Ateneu de Dones, Centre d’Entitats / Durada 28 minuts / Entrada lliure

Versió original en alemany amb subtítols en castellà.

DIMECRES, 6 DE MARÇ, 19.30 h

Barnasants / La mirada violeta

Lloc: Pati d’Armes del Castell d’Altafulla / entrada 5€

Meritxell Gené i Aina Torres.

Projecte poeticomusical i teatralit zat encapçalat per la cantautora lleidatana Meritxell Gené i la poeta i escriptora barcelonina Aina Torres.

DIVENDRES, 8 DE MARÇ

Sortida cultural a Tarragona i dinar

Organitza / Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla.

Lectura del manifest i representació de FQ-M8

(Freqüència Quotidiana 8 de Març) 17.30 h

Lloc: l’Era del Museu.

A càrrec del grup de teatre + A prop.

Organitza / Ajuntament d’Altafulla.

Sortida a Tarragona: Manifestació Unitària del Moviment Feminista, 18 h

Lloc: Rotonda del Castell / Servei d’autobús Gratuït

Organitza / Ajuntament d’Altafulla .

DISSABTE, 9 DE MARÇ

Pàdel femení per terra i per mar. Classe oberta de pàdel per a nenes a partir de 4 anys

De 10.30 h a 12 h

Lloc: Club Marítim d’Aaltafulla

Travessa en Paddle Surf fins al Castell de Tamarit, per a nenes a par tir de 10 anys i dones.

De 12 h a 13 h

Lloc: Club Marítim d’Aaltafulla

Organitza / Club Marítim d’Altafulla.

DIVENDRES, 15 DE MARÇ

Xerrada memorial a Montserrat Anfruns (1958-2014), actriu, cantant i poeta, 18 h

Lloc: Ateneu de Dones, Centre d’Entitats

A càrrec de Joana Badia.

A continuació sessió de música d’arpa.

Cinema link: La dona que sabia llegir, de Marine Francen, 20 h

Lloc: Sala Teresa Manero

5€ / 2€ socis i menors de 25 anys

Col·loqui posterior amb els assistents.

DIVENDRES, 22 DE MARÇ, 18.30 h

Defensa personal per a dones i joves

Lloc: Sala Teresa Manero

Primera par t / Xerrada a càrrec d’Isabel Fernández, caporal de la Policia Local d’Altafulla.

DIUMENGE, 24 DE MARÇ, 17.30 h

Paco Mir (El tricicle) presenta:

Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?

Lloc: Sala d’actes de l’ Institut d’Altafulla / Entrada gratuïta. Una obra per a tota la família.

DIVENDRES, 29 DE MARÇ, de 17.30 a 20 h

Defensa personal per a dones i joves

Lloc: Sala Teresa Manero

Segona part / Taller pràctic a càrrec de Joan Flores, caporal de la Policia Local d’Altafulla.

 

Aquest dissabte 9 de març arriba la Gran Rua de Carnaval de Creixell

Imatge d’arxiu d’una edició anterior del Carnaval de Creixell

Aquest dissabte 9 de març a partir de les 20:00h. sortirà de l’avinguda Catalunya la Gran Rua del Carnaval de Creixell 2019. Hi participaran 22 carrosses i 4 comparses, provinents de municipis com Altafulla, Torredembarra, Roda de Berà, Creixell o Banyeres del Penedés.

Començarà la Gran Rúa de Carnaval a l’avinguda Catalunya. Hi haurà un recorregut pel nucli històric de la vila. De l’avinguda Catalunya seguirà pels carrers Verge de la Mercè, Egara, Pallars, avinguda de Navarra, del Vent i s’acabarà a la rambla de les moreres. Tot seguit al Casal Municipal hi haurà DISCO LA FÀBRICA DE REUS “GOFABRI”. L’entrada serà lliure i es farà lliurament d’obsequis a la mitja part. Hi haurà servei de bar i entrepans.

La mirada violeta de Meritxell Gené i Aina Torres, aquest dimecres en el festival Barnasants a Altafulla

La cantautora Meritxell Gené i la poeta i escriptora Aina Torres seran les encarregades de retratar dues escriptores fonamentals de la literatura catalana com són Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig

La cantautora Meritxell Gené i la poeta i escriptora Aina Torres seran les encarregades de retratar dues escriptores fonamentals de la literatura catalana com són Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig

El Pati d’Armes del Castell d’Altafulla es convertirà demà dimecres 6 de març, a partir de les 19:30 h, en el nou escenari del festival Barnasants a Altafulla, arran de les obres que s’estan duent a terme a La Violeta. La cantautora Meritxell Gené i la poeta i escriptora Aina Torres seran les encarregades de retratar dues escriptores fonamentals de la literatura catalana com són Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig. Ho faran a través d’un espectacle poeticomusical teatralitzat que porta per títol “La mirada Violeta. Marçal i Roig”.

Les artistes donaran resposta a través de la interpretació a preguntes com qui eren Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig, per què van escriure o com les va condicionar el fet de ser dones. Cançons, poemes, diàlegs, reflexions i objectes que ens faran submergir en el món de les dues escriptores. Un homenatge a les dones de mirada violeta i que, s’emmarcarà també, dintre de la programació del Dia Internacional de la Dona a Altafulla que està enllestint la regidoria de Polítiques de Gènere pel 8 de març.

L’entrada té un preu de 5 € i es podrà adquirir directament a taquilla el mateix dia del concert, a l’Oficina de Turisme de la plaça dels Vents, als dispositius Infotactile i per internet a www.altafulla.cat.

Altafulla planteja un nou centre de serveis per a la gent gran que duplicarà l’actual superfície de l’Esplai

Dibuix del futur centre per a la gent gran

Des de principis d’any l’Ajuntament d’Altafulla està estudiant la construcció d’un nou centre de serveis per a la gent gran en l’emplaçament de l’actual esplai del carrer de les Bruixes.

L’esplai és un lloc molt estimat per la gent gran del poble. En ell s’hi han celebrat centenars d’activitats socials i culturals, i periòdicament s’hi organitzen àpats de convivència. És un edifici acollidor i molt lluminós amb un gran espai central (223 m2) ple de racons on s’hi ubiquen les diverses activitats: lectura, costura, Internet, projeccions. La superfície actual del centre és de 477 m2 en planta baixa.

Però al centre li falten dependències específiques per a activitats més dirigides, com esports o tallers, i per la prestació de serveis sanitaris o estètics com perruqueria, fisioteràpia o podologia. Aquestes mancances són difícils d’encaixar en la configuració actual i són un dels motius que han portat l’Ajuntament a plantejar-se la construcció del nou centre de serveis. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha subratllat que l’Ajuntament compta amb “capacitat econòmica i amb possibilitat d’endeutament” per plantejar aquest projecte en un “futur immediat”.

Un altre dels objectius del projecte és resoldre els problemes de control higro-tèrmic i de consum d’energia, incorporant mesures d’estalvi i eficiència energètica que vagin més enllà de les exigibles legalment, a fi de garantir el màxim confort amb una despesa sostenible. El pressupost per la construcció del nou centre s’estima per sota de 1,5 milions d’euros, incloent tot l’equipament necessari per a les activitats regulars i els serveis bàsics. Per la seva banda, el regidor d’Acció Social i Gent Gran, Xavier Rofas, ha apuntat en “un projecte prioritari i necessari que vol donar resposta a la realitat social d’Altafulla”.

Per la concepció del programa del nou centre, els serveis tècnics municipals esperen comptar amb la col·laboració dels usuaris de l’esplai i de les entitats i professionals implicats. Inicialment el programa inclou dependències separades en planta baixa per a cobrir les activitats actuals, que sumades a la sala polivalent pràcticament dupliquen l’espai útil actual (400 m2), afegint la possibilitat de segregar quan calgui les activitats dirigides. La planta superior estaria destinada als nous serveis sanitaris i estètics, sumant un total de 760 m2.

Altafulla adquireix un nou vehicle per al transport adaptat de la gent gran

L’alcalde, amb el regidor d’Acció Social, contemplant el vehicle

L’Ajuntament d’Altafulla ha adquirit un nou vehicle per al transport adaptat de la gent gran del municipi en substitució de l’anterior, que es va espatllar aquest estiu i que durant aquests darrers mesos, el servei funcionava amb un vehicle llogat.

Es tracta d’una nova furgoneta Nissan NV300, de 9 places, equipada amb esgraó retràctil, porta elevadora hidràulica fins a 350 quilos i un sistema de seguretat adaptat a les persones amb mobilitat reduïda.

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha posat en valor la necessitat d’inversions com aquesta “per millorar la vida dels veïns i les veïnes d’Altafulla i perquè les persones amb mobilitat més reduïda puguin fer la seva vida lo més normal possible en una vila que estima la seva gent gran”.

Per la seva banda, el regidor d’Acció Social, Xavier Rofas, ha recordat que Altafulla compta amb “un programa Bon dia d’activitats a usuaris amb major dependència, que dona servei a una trentena de persones convertint els Parcs de Salut en centres neuràlgics a la vila”.

La furgoneta de transport adaptat s’ha adquirit, per uns 30.000 €, a través de la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis amb la qual l’Ajuntament d’Altafulla en surt beneficiat en molts àmbits, des de l’estalvi econòmic, la seguretat jurídica i els terminis sobre els procediments administratius d’adquisició.

Més de 6.000 camions es desvien cada dia de l’N-340 i l’N-240 cap a l’autopista

Un rètol lluminós que informa de la restricció de pas de camions per l’N-340, fins a Vilafranca Sud, a l’alçada de l’accés del peatge d’Altafulla-Torredembarra. Foto: Roger Segura

Aquest dissabte es compleix mig any de la prohibició de pas de camions en diversos trams de l’N-340 i l’N-240. La mesura, destinada a reduir la sinistralitat i a millorar la fluïdesa del trànsit, ha fet que una mitjana de 6.228 vehicles pesants es desviïn cada dia cap a l’autopista.

Segons dades de final de febrer, en un dia laborable es desvien 3.818 camions cap al tram de l’AP-7 entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant, 1.038 al de l’AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria, i 1.372 al tram de l’AP-7 entre Altafulla i Vilafranca. Les associacions de transportistes continuen reclamant que se’ls bonifiqui tot el preu del peatge i no només el 50%, mentre que el moviment veïnal per l’AP-7 gratuïta insisteix en alliberar l’autopista.

Segons les dades del Ministeri de Foment a les quals ha tingut accés l’ACN, uns 9.030 camions passen diàriament pel tram de l’AP-7 entre Altafulla i Vilafranca; 7.022 circulen per l’AP-7 entre l’Hospitalet i Peníscola, i 2.029 transiten per l’AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria.

En els tres trams, les bonificacions previstes per als vehicles de quatre eixos o més són d’un 42,53% en el cas dels camions en trànsit i del 50% en els que facin trajectes interns. En paral·lel, també estan exempts de peatge els vehicles lleugers que facin el mateix trajecte d’anada i tornada en el tram comprès entre Alcanar i Vilafranca Sud en un període de 24 hores. En tots els casos, els conductors han de disposar d’un sistema de peatge dinàmic o telepeatge (Via T).

Els transportistes volen bonificacions del 100%

Des de la seva entrada en vigor el 2 de setembre passat, la mesura ha generat rebuig entre el col·lectiu de transportistes, que ha protagonitzat diverses marxes lentes arreu de Catalunya. El sector vol que la bonificació dels peatges sigui total i no del 50% com està establert en l’actualitat. Segons els camioners, els peatges obligatoris tenen impacte en el seu negoci i els veuen com un nou tribut afegit als impostos dels hidrocarburs.

La Federació Empresarial d’Autotransport de Tarragona (FEAT) denuncia que la mesura que restringeix el pas de camions “assenyala i criminalitza el sector”. Segons el seu president, Josep Lluís Aymat, són les administracions qui “han badat i fracassat en la seva missió de tenir les infraestructures en correcte estat” i això, diu, no és responsabilitat dels transportistes.

Reclamen l’AP-7 gratuïta a l’Ebre

De la seva banda, el moviment veïnal ebrenc per una AP-7 gratuïta insisteix que el desviament de camions només ha beneficiat la concessionària de l’autopista, mentre el govern espanyol ha aprofitat per convertir l’N-340 “en una carretera comarcal, apedaçada amb diverses rotondes i limitacions de velocitat”.

El portaveu del moviment, Llorenç Navarro, diu que la gratuïtat de peatges per a tots els usuaris de l’AP-7 seria més eficient per reduir el transport pesant de l’N-340. Segons Navarro, la mesura “coarta” la llibertat de circulació i “posa en risc” els usuaris de carreteres urbanes i interurbanes del territori per on els camions busquen alternatives per desplaçar-se. A més, el portaveu veïnal ha recordat que a final d’any venç la concessió de l’AP-7 entre Tarragona i Alacant, i que el govern espanyol ha reiterat que no la renovarà.

Al seu torn, l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, opina que la situació a l’N-340 “ha millorat claríssimament” des que els camions estan obligats a desviar-se cap a l’autopista. Tot i això, Carnicer apunta que l’eficàcia de la mesura a la costa no es podrà comprovar fins més no se sotmeti a “més estrès”. En aquest sentit, la prova de foc arribarà durant les operacions de Setmana Santa o de les vacances d’estiu, quan les cues quilomètriques de vehicles són una constant a la zona.

Roger Segura – ACN

L’Ajuntament d’Altafulla inicia les obres de remodelació de La Violeta

És un dels projectes cabdals d'aquest mandat que serà una realitat per la Festa Major de Sant Martí, al novembre

És un dels projectes cabdals d’aquest mandat que serà una realitat per la Festa Major de Sant Martí, al novembre

L’empresa adjudicatària Contratas Vilor SL ha començat les obres de remodelació del Casal La Violeta que l’ha de convertir en un ampli teatre auditori amb capacitat per a unes 300 localitats. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, han visitat aquest matí les obres en què han pogut confirmar que van a bon ritme perquè es puguin enllestir per la Festa Major de Sant Martí, al novembre.

La remodelació de la Violeta és un dels projectes cabdals d’aquest mandat, amb una inversió total de 798.460,85 € amb l’IVA inclòs. D’aquests, 162.646,00 € provenen d’una subvenció que s’emmarca dintre del Pla d’Acció Municipal 2018, que atorga la Diputació de Tarragona, i la resta, prové del romanent de tresoreria positiu del Pressupost Municipal de l’exercici 2017.

En aquest sentit, l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha recordat que malgrat la crisi econòmica dels últims anys, l’equip de govern no ha deixat mai d’invertir en projectes que esdevenien una necessitat per la vila i la ciutadania, i ha celebrat en aquesta mateixa línia la bona gestió municipal que ha permès finançar aquestes obres. I ha sentenciat: “La nova Violeta serà el pal de paller del que és la nostra cultura on s’hi podran fer des de concerts fins a obres de teatre, conferències, cinema… i amb totes les garanties de comoditat i seguretat”.

La proposta, dissenyada per EDDAB Arquitectura SLP, contempla una superfície útil de 504,95 m2, i on es preveu diferents actuacions que passen principalment per la substitució de tota la coberta, l’aïllament tèrmic extern que permeti mantenir la temperatura interior, la intervenció sobre l’estructura per millorar els espais interiors, la millora dels accessos, acabats, paviments i revestiments, la reforma total i ampliació dels lavabos i els vestidors, l’increment de l’equipament tècnic i l’adquisició d’equips per als diferents usos.

Quant als treballs, la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha destacat principalment l’aïllament tèrmic, la coberta i els serveis perquè comptaven amb “unes deficiències estructurals molt importants”, i ha recordat que amb el nou projecte es complirà totes les normatives quant a la climatització, la seguretat i l’acústica.

Els treballs no suposaran cap afectació al carrer de l’Hostal ja que tots els moviments es duen a terme des de l’entrada posterior del casal propera al carrer Albert Boronat, i també s’ha instal·lat un mur de separació provisional al pati de l’edifici de La Violeta per no interferir les classes de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música.

Mor una dona en el sinistre amb un camió bolcat a l’AP-7

Una dona ha mort aquest dilluns al vespre en el sinistre amb un camió bolcat a l’AP-7 en terme municipal d’Altafulla (Tarragonès). En un primer moment s’havia indicat que l’accident havia tingut lloc a Tarragona, municipi limítrof. Els fets han tingut lloc cap a un quart de vuit. Per causes que s’investiguen un camió que circulava en sentit sud ha xocat amb la mitjana de l’autopista al quilòmetre 233,8 i ha bolcat, escampant la càrrega de blocs de formigó que duia als carrils de sentit nord. En l’accident s’han vist implicats altres vehicles, entre ells una furgoneta.
A conseqüència de la topada, ha mort la passatgera davantera d’aquest vehicle. Amb aquesta víctima, són 18 les persones que han mort en accidents de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya .
(S’han afegit els detalls de l’accident mortal arran de la bolcada del camió)

Arran de la incidència, s’han activat set patrulles del cos dels Mossos d’Esquadra, quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques.

Pel que fa a l’afectació viària, s’ha tallat el trànsit en ambdós sentits de la marxa fins que s’ha pogut obrir un carril en sentit sud. A les nou de la nit, l’autopista seguia tallada en sentit nord.

L’Ajuntament d’Altafulla dedicarà tot el mes de març al Dia Internacional de la Dona

L'obra de teatre "Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?", del Tricicle Paco Mir, i una taller de defensa personal són les principals novetats d'aquesta edició

L’obra de teatre “Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?”, del Tricicle Paco Mir, i una taller de defensa personal són les principals novetats d’aquesta edició

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, dedicarà tot el mes de març al Dia Internacional de la Dona amb un ampli programa d’activitats que donarà el tret de sortida el pròxim 1 de març i s’allargarà fins al dia 29.

Aquesta edició compta amb dues novetats destacades. Per una banda, el taller de defensa personal per a dones i joves, que es desenvoluparà en dues sessions; primer, el 22 de març a les 18:30h a les antigues escoles Teresa Manero, amb una sessió més teòrica, que anirà a càrrec de la caporala de la Policia Local d’Altafulla, Isabel Fernàndez; i segon, la sessió més pràctica, el 29 de març a les 17:30h, a càrrec del caporal de la Policia Local, Joan Flores. I per una altra banda, l’obra de teatre “Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?”, del Tricicle Paco Mir, que tindrà lloc el pròxim 24 de març a la sala d’actes de l’Institut d’Altafulla, a les 17:30h. L’entrada serà lliure.

Els actes més institucionals tindran lloc el 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A les 17:30h, a l’Era del Museu, es llegirà el manifest, i tot seguit, tindrà lloc la representació de la performance “FQ-M8. Freqüència Quotidiana 8 de Març”, que anirà a càrrec del grup de teatre +A Prop. En acabar, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un autobús per participar a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista, convocada a Tarragona sota el lema “Juntes som més fortes! Cap pas enrere!”

Un any més, el programa comptarà amb la col·laboració de diferents entitats del municipi. Una de les que hi participarà per primera vegada és el Club Marítim Altafulla, que dedicarà la jornada del 9 de març a una classe oberta de pàdel per a nenes a partir dels 4 anys, a partir de les 10:30h; i a una travessa en pàdel surf fins el Castell de Tamarit per a nenes i dones a partir dels 10 anys, de 12 a 13h.

Enguany també s’afegeix al programa el concert del festival Barnasants amb l’espectacle poètic-musical “La mirada Violeta”, que tindrà lloc el pròxim 6 de març a les 19:30h al Pati d’Armes del Castell, a càrrec de la cantautora Meritxell Gené i la poetessa Aina Torres que oferiran un espectacle teatralitzat de caire femení.

El programa també inclou la projecció del documental “Senyora Pawlowsky”, d’Angelika Schlüter, l’1 de març a les 18h al Centre d’Entitats, a càrrec de l’Ateneu Cultural de Dones. El mateix Ateneu té previstes diferents sortides el 8 de març a Tarragona en una visita cultural; el dia 15, a les 18h al Centre d’Entitats, se celebrarà la xerrada memorial “Montserrat Anfruns (1958-2014), actriu, cantant, i poeta”, a càrrec de la veïna Joana Badia.

I per últim, el Cineclub Altafulla Link s’afegirà a la commemoració el dia 15 de març amb la projecció de la pel·lícula “La dona que sabia llegir”, de Marine Francen, a les 18h al Centre d’Entitats.

PROGRAMA

DIVENDRES, 1 DE MARÇ, 18 h

Projecció del documental: Senyora Pawlowsky d’Angelika Schlüter

Lloc: Ateneu de Dones, Centre d’Entitats / Durada 28 minuts / Entrada lliure

Versió original en alemany amb subtítols en castellà.

DIMECRES, 6 DE MARÇ, 19.30 h

Barnasants / La mirada violeta

Lloc: Pati d’Armes del Castell d’Altafulla / entrada 5€

Meritxell Gené i Aina Torres.

Projecte poeticomusical i teatralit zat encapçalat per la cantautora lleidatana Meritxell Gené i la poeta i escriptora barcelonina Aina Torres.

DIVENDRES, 8 DE MARÇ

Sortida cultural a Tarragona i dinar

Organitza / Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla.

Lectura del manifest i representació de FQ-M8

(Freqüència Quotidiana 8 de Març) 17.30 h

Lloc: l’Era del Museu.

A càrrec del grup de teatre + A prop.

Organitza / Ajuntament d’Altafulla.

Sortida a Tarragona: Manifestació Unitària del Moviment Feminista, 18 h

Lloc: Rotonda del Castell / Servei d’autobús Gratuït

Organitza / Ajuntament d’Altafulla .

DISSABTE, 9 DE MARÇ

Pàdel femení per terra i per mar. Classe oberta de pàdel per a nenes a partir de 4 anys

De 10.30 h a 12 h

Lloc: Club Marítim d’Aaltafulla

Travessa en Paddle Surf fins al Castell de Tamarit, per a nenes a par tir de 10 anys i dones.

De 12 h a 13 h

Lloc: Club Marítim d’Aaltafulla

Organitza / Club Marítim d’Altafulla.

DIVENDRES, 15 DE MARÇ

Xerrada memorial a Montserrat Anfruns (1958-2014), actriu, cantant i poeta, 18 h

Lloc: Ateneu de Dones, Centre d’Entitats

A càrrec de Joana Badia.

A continuació sessió de música d’arpa.

Cinema link: La dona que sabia llegir, de Marine Francen, 20 h

Lloc: Sala Teresa Manero

5€ / 2€ socis i menors de 25 anys

Col·loqui posterior amb els assistents.

DIVENDRES, 22 DE MARÇ, 18.30 h

Defensa personal per a dones i joves

Lloc: Sala Teresa Manero

Primera par t / Xerrada a càrrec d’Isabel Fernández, caporal de la Policia Local d’Altafulla.

DIUMENGE, 24 DE MARÇ, 17.30 h

Paco Mir (El tricicle) presenta:

Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?

Lloc: Sala d’actes de l’ Institut d’Altafulla / Entrada gratuïta. Una obra per a tota la família.

DIVENDRES, 29 DE MARÇ, de 17.30 a 20 h

Defensa personal per a dones i joves

Lloc: Sala Teresa Manero

Segona part / Taller pràctic a càrrec de Joan Flores, caporal de la Policia Local d’Altafulla.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies