‘DIOS. La Comedia’ s’estrenarà en 6 actuacions a Altafulla i Creixell

Imatge promocional de 'DIOS. La comedia'.

Imatges promocionals de ‘DIOS. La comedia’.

Amb el suport de l’àrea de Cultura de l’ajuntament de Creixell, els propers dies 3 i 10 de juny de 2017 a les 21h. tindrà lloc al Casal Municipal de Creixell la representació de DIOS. La Comedia, que també es representarà a Altafulla durant el proper mes.

L’actriu solista i comediant lleidatana afincada a Altafulla, Eugènia González La Rosa, ens presentarà el seu nou espectacle, una comédia metafísica i gamberra que pretén demostrar (o no) l’existéncia de Déu a les nostres vides.

Preu de l’entrada: 10€.

Actuacions a Altafulla:

2, 9, 16 i 17 de juny a les 21h a la Pallissa de la Era del Senyor (Camí de l’Ermita, 10 a d’Altafulla)

Actuacions a Creixell:

3 i 10 de juny a les 21h al Casal Municipal (Av.Doctor Pujol, 15 de Creixell)

Trobareu més info a:www.eugeniagonzalez.com

L’escola La Portalada d’Altafulla celebra aquest divendres la gran festa dels 25 anys del centre

Imatge del concurs per dissenyar el logotip de l'aniversari. Foto: Cedida

Imatge del concurs per dissenyar el logotip de l’aniversari. Foto: Cedida

L’Escola La Portalada d’Altafulla organitza aquest divendres 26 de maig una gran festa per commemorar els 25 anys del centre educatiu. Al llarg d’aquest curs s’han organitzat diferents actes per celebrar l’efemèride com ara el concurs sobre el disseny del nou logotip que recull aquest quart de segle, o la mini-disco que van organitzar els alumnes de 6è de Primària en el marc de la Festa Major de Sant Martí, el novembre passat.

Ara és el moment de posar la cirereta al pastís amb la gran festa dels 25 anys que celebraran conjuntament professorat, alumnat, famílies, ex-alumnes i representants municipals de l’Ajuntament d’Altafulla aquest divendres. Està previst que el programa d’actes de commemoració comenci a les 17:45h amb l’arribada dels alumnes a les aules, i segueixi amb la descoberta de la placa commemorativa dels 25 anys a l’entrada del centre, a les 18h; presentació de l’acte i parlaments de les autoritats, a les 18:15h; a les 18:30h, hi haurà un conjunt d’actuacions dels alumnes i un homenatge a la primera promoció d’estudiants de l’any 1992, i tot seguit, sopar de germanor, sorteig de diferents obsequis i, per finalitzar la festa, una disco mòbil.

Un repàs a la història del centre

De les antigues escoles Teresa Manero a la Portalada. Van haver de passar catorze anys perquè Altafulla disposés d’un nou centre educatiu que donés resposta al creixement demogràfic de la població i veiés com les antigues escoles Teresa Manero es quedaven petites. El projecte de nova escola es va començar el 1987, però un cop es van iniciar les obres el 1988, mesos més tard, el febrer de 1989, es van haver d’aturar com a conseqüència de diversos incompliments i dificultats de tresoreria de l’empresa constructora, que finalment va fer fallida.

El 16 de setembre de 1991, després de diferents accions reivindicatives, una gran manifestació que va congregar a 400 persones, entre pares, mares, escolars i representants municipals, van tallar l’antiga N-340 (avui, Avinguda Marquès de Tamarit) i van reclamar la finalització de les obres del nou centre.

L’11 de gener de 1992, data de la inauguració. Una vegada la Generalitat va actualitzar el projecte inicial, es van reprendre les obres al novembre de 1989, adjudicant-les a una altra companyia, amb la intenció de tenir l’escola enllestida per al curs 1990-1991. Però, un cop més, el retard i la crispació entre el món escolar es feia evident.

Les obres acabarien finalment a l’octubre de 1991, amb el curs ja iniciat a les Teresa Manera i en diferents barracons com el que s’ubicava a l’espai actual de la llar d’infants Francesc Blanch, i a les aules de l’antiga fàbrica de Cintes. El llavors president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va inaugurar l’11 de gener de 1992 la nova escola La Portalada, premiada també pel projecte arquitectònic de Pau Pérez i Jordi Bergadà.

El 22 de gener de 2003, data de l’ampliació. Les necessitats demogràfiques requerien d’una ampliació de la nova escola, ja que es tornava a optar per barracons al que avui és la pista de futbol sala que limita amb el carrer Marquès de Tamarit.

Una vegada més, l’Associació de Mares i Pares, conjuntament amb l’Ajuntament, es posaven a treballar el 1998 perquè finalment el 2003 s’inaugurés l’ampliació del que avui són les aules del cicle inicial i infantil del centre. La consellera d’Ensenyament, Carme-Laura Gil, inaugurava l’ampliació amb la rebuda d’un col·lectiu de pares i mares que ja li reclamaven el que en l’actualitat és l’Institut d’Altafulla.

Alumnes que avui són pares i mares de més alumnes. Molts dels alumnes dels cursos de 6è, 7è i 8è de la llavors Educació General Bàsica (EGB) del curs 1991-1992, són pares i mares que en l’actualitat duen els seus fills i les seves filles al centre educatiu que elles i ells van estrenar, després de molts anys de paciència i reivindicacions.

La travessera urbana d’Altafulla, la més valorada entre les 21 analitzades en una auditoria del RACC

L'avinguda Marquès de Tamarit. Foto: Cedida

L’avinguda Marquès de Tamarit. Foto: Cedida

La travessera urbana d’Altafulla, amb 78 punts, és la primer més ben valorada d’entre les 21 de tot Catalunya analitzades pel RACC des de l’any 2011, en la 5a Auditoria RACC sobre la Qualitat de les travesseres en vies urbanes. La Fundació RACC fa aquest anàlisi amb la finalitat d’avaluar si les travesseres compleixen correctament la seva doble funció urbana (per als residents) i interurbana (per als conductors de pas).

L’auditoria valora quatre aspectes bàsics de les travesseres:

· Mobilitat: nivell de servei per als usuaris dels diferents modes de transport que conviuen en una travessera urbana com són vianants, bicicletes, transport públic i transport privat motoritzat.

· Seguretat viària: grau de seguretat viària disponible al llarg de la travessera a partir dels elements utilitzats, la seva coherència i grau de protecció, en especial vers els usuaris més vulnerables.

· Adequació urbana: integració de la carretera dins la trama urbana segons l’existència d’aspectes propis en l’àmbit urbà (arbrat, mobiliari urbà) i les afectacions del trànsit.

· Intensitat de trànsit de vehicles pesants: es penalitza la nota obtinguda en cas de valors elevats de trànsit pesant a la travessera.

Per tot això, l’Ajuntament d’Altafulla es felicita per aquests resultats i ha remarcat que és gràcies als treballs realitzats fins ara, i especialment, a l’eix viari central de l’Avinguda Marquès de Tamarit.

Concert conjunt de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla i la Cobla Cossetània, aquest dissabte a les 18:30h

Aquest dissabte 20 de maig, l’Escola Municipal de Música d’Altafulla ha organitzat una jornada de treball amb totes les agrupacions instrumentals del centre i la Cobla Cossetània. Aquesta jornada acabarà amb un concert conjunt entre ambdues entitats a les 18:30h a la Sala Violeta, on la Cobla i les agrupacions de l’Escola de Música interpretaran un seguit de sardanes.

La Cobla Cossetània és una formació musical tarragonina especialitzada en ballades de sardanes, concerts, cercaviles, processons, enregistraments i tot tipus de música per a cobla. La cobla Cossetània, que va adoptar el nom de la regió de la qual era capital Tarragona abans del període romà,  va ser fundada el 13 d’Abril de 2008 per un grup de músics amb les ganes de difondre la sardana i la música de cobla arreu de Catalunya i créixer a nivell professional i de grup.

Vinculada al Casal Tarragoní, entitat dedicada a la cultura popular en general i la sardana en particular, està formada per onze músics professionals de diferents edats dirigits per la directora i músic Elisenda Vilarrubias.

L’altafullenc Oscar Bleda s’endú 7.200 euros del programa ‘Ahora caigo’

Oscar Bleda, sense samarreta, celebrant la seva victòria junt a Arturo Valls. Foto: Altafulla Ràdio

Oscar Bleda ha estat el guanyador de l’edició del programa ‘Ahora caigo’ d’Antena 3 d’aquest dimecres, el programa que condueix el popular presentador Arturo Valls. L’altafullenc ha aconseguit endur-se un premi de 7.251 euros, informa Altafulla Ràdio.

En la seva intervenció, ha presentat Altafulla com “un poble preciós”, i ha convidat el presentador del concurs, Arturo Valls, a visitar-lo. Ha esmentat el futbol, les motos, i el gimnàs entre les seves aficions, i ha saludat en directe el seu fill de sis anys. La seva participació al programa passava per aconseguir un viatge a Les Maldives. Bleda ha hagut de respondre preguntes sobre moda, futbol, navegació, el Rally Dakar, i sobre energia nuclear.

El programa s’emet de dilluns a divendres de 7 a 8 de la tarda. Una persona se situa al centre del plató des d’on ha de competir, per torns, contra altres deu concursants. La competició consta en respondre preguntes amb una única resposta amb un límit de 30 segons, preguntes amb tres possibles respostes de les quals només una és la correcta, i preguntes la resposta de les quals s’ha d’esbrinar mitjançant diferents pistes.

Si el concursant central no coneix la resposta, pot fer ús de tres comodins fins que se li esgotin. En cas de quedar-se sense, queda eliminat i el seu rival passa a ser el concursant central.

És precisament el que ha passat al plató d’ ‘Ahora caigo’ aquest dimecres. La concursant central ha quedat eliminada, i una de les seves rivals ha passat a ser qui optava al premi. Aquesta ha triat Oscar Bleda per competir, però també s’ha quedat sense opcions després de no saber respondre una de les preguntes quan ja no disposava de comodins. En aquest moment, el marcador ascendia als 9.503 euros, als quals se li havia de sumar la quantitat que s’amagava darrera de la moneda de l’altafullenc. Ha estat afortunat, ja que s’hi ocultaven 5.000 euros més, que han fet pujar el marcador fins la xifra de 14.503 euros.

Aleshores, Bleda tenia la possibilitat, o bé de continuar optant pels 100.000 euros totals, havent de superar altres dos rivals, o de plantar-se i endur-se la meitat del premi. L’altafullenc no ho ha dubtat en cap moment, i de seguida s’ha decidit pels 7.251 euros. Ara ja pensa en el seu viatge a Les Maldives.

Altafulla repeteix com a escenari de la Mostra de Teatre del Tarragonès

Imate d’una representació teatral anterior

La Sala la Violeta d’Altafulla repeteix enguany com a escenari de la XXXII Mostra de Teatre del Tarragonès, que organitzen el Servei Educatiu del Tarragonès, la Diputació de Tarragona i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) amb la col·laboració dels ajuntaments d’Altafulla i Tarragona.

Durant aquest matí, s’hi representaran quatre obres a càrrec de les escoles Montoliu de la Riera de Gaià; El Cucurull, de Roda de Barà; Torroja i Miret, de Vila-seca, i Josep Veciana, de Perafort.

L’obra que ha obert el programa ha estat “Sempre hi ha una solució”, a càrrec de l’escola Montoliu de la Riera de Gaià, sota la direcció de Montse Quintana i Montserrat Vivas, i que tracta un conjunt d’improvisacions sobre les emocions que poden sorgir a l’escola i sobre situacions quotidianes que viuen els alumnes en el seu dia a dia. L’ha seguit el conte tradicional “Little Red Hen”, a les fotos, de l’escola El Cucurull de Roda de Berà, amb la direcció d’Erin Higgins, que ha explicat la història de la petita gallina vermella i els seus amics, que són molt mandrosos i que mai la volen ajudar.

Després d’aquestes dues es representaran “The very hungry caterpillar”, dirigida per Violant Alsina, a càrrec de l’escola Torroja i Miret de Vila-seca. L’obra apropa al públic la història d’una eruga que té molta gana i no para de menjar fins fer-se ben gran. I l’última obra serà “Estat: comunicant”, dirigida per Francina Fernández, i interpretada pels alumnes de l’escola Josep Veciana de Perafort, i mostrarà una visió particular a partir d’esquetxos en clau d’humor de com els adolescents veuen el món de la comunicació.

Altafulla col·labora en la promoció del programa Llançadora ocupacional dels Jocs 2018

Logotip dels Jocs Mediterranis

L’Ajuntament d’Altafulla, com a seu dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, col·labora en la promoció i difusió del programa Llançadora ocupacional, un programa d’acompanyament, impulsat per l’Ajuntament de Tarragona, que ha posat en marxa aquest mes de maig per a la cerca de feina adreçat a majors de 30 anys, i obert a les poblacions que acolliran els JJMM 2018, com és el cas d’Altafulla.

El Programa Llançadora Ocupacional, que s’ha posat en marxa per primera vegada, s’allargarà fins al 16 de juny, i durant 105 hores els vint participants treballaran de forma grupal les eines i els canals de cerca de feina, entrenaran competències transversals i habilitats per l’àmbit laboral, disposaran d’un espai actiu de cerca de feina, realitzaran accions d’intermediació laboral amb empreses de diferents sectors i tindran de forma individualitzada sessions d’orientació laboral i seguiment de la mà de la tutora que imparteix el programa.

Un dels punts forts d’aquest programa és que es desenvolupa a partir de l’anàlisi individual de cada participant i l’elaboració d’un pla d’acció personalitzat, es vol treballar d’una manera molt personalitzada, ja que segons les experiències viscudes cada participant pot haver desenvolupat uns hàbits o uns altres. L’objectiu principal d’aquest programa és apoderar els participants en la cerca de feina i facilitar la inserció del número més elevat de participants possible.

El programa està cofinançat per l’Ajuntament de Tarragona i subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals, i s’organitza a través de Tarragona Impulsa.

Altafulla llença un programa contra l’atur juvenil de la mà de i la Fundació Martí l’Humà

Una tècnica es dirigeix a una noia dins el programa de foment laboral

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Pere Gomés, i la Fundació Martí l’Humà col·laboren en la implementació al municipi del programa “InnJove”, adreçat a persones aturades entre els 16 i els 29 anys que no estudien ni treballen.

Es tracta d’un programa que té per objectiu acompanyar un total de 20 joves de la comarca del Tarragonès que vulguin formar-se, aconseguir experiència laboral, fer pràctiques i sobretot, activar la seva recerca de feina amb l’objectiu d’aconseguir la inserció laboral de manera estable.

Els requisits necessaris per poder inscriure’s en aquest programa són ser joves menors de 30 anys; estar inscrit a l’Oficina de Treball de la Generalitat (OTG) com a demandant no ocupat; tenir flexibilitat d’horari i de mobilitat; motivació vers l’aprenentatge i el treball, i estar inscrits dins el Sistema Nacional de Garantia Juvenil. Les fases del programa són l’acollida, orientació i disseny de full de ruta; formació transversal; execució del full de ruta; possibilitat de pràctiques en empresa i formació tècnico-professional, i inserció laboral o retorn al sistema educatiu.

Les actuacions a desenvolupar parteixen d’accions d’orientació, tutorització i acompanyament a la inserció de manera individualitzada al llarg del tot el programa; formació professionalitzadora; formació comuna amb una ocupabilitat de 80h, i adquirir experiència en empreses i/o entitats sense ànim de lucre.

Les inscripcions es poden fer al Punt d’Informació Juvenil d’Altafulla, ubicat a la Pallissa de l’Era de l’Esteve, al carrer Camí de les Bruixes, número 4, de dilluns a divendres de 10 a 13h del matí; i de 16 a 19 de la tarda. També us podeu posar en contacte a través del correu electrònic pijaltafulla@gmail.com; al telèfon 977652468, o bé, a Facebook i Twitter @pijaltafulla.

L’altafullenca Carme Pons Centelles rep la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya

L'àvia centenària Carme Pons. Foto: Cedida

L’àvia centenària Carme Pons. Foto: Cedida

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i el regidor de Gent Gran, Xavier Rofas, han lliurat aquest migdia la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya a la veïna del municipi Carme Pons Centelles. A l’acte, que ha tingut lloc en el mateix domicili de la distingida, a la plaça del Pou número 11, hi han assistit els fills, les nétes i familiars, així com els regidors Marisa Méndez-Vigo i Michael Preuss.

Quatre néts i quatre besnéts

Carme Pons Centelles va néixer el 14 d’abril de 1917 a Atzeneta del Maestrat, a la demarcació valenciana de Castelló. Es va traslladar a Altafulla quan tenia nou anys per motius laborals del seu pare. A Altafulla, es va casar amb Isidre Virgili Milà, que va ser regidor a l’Ajuntament d’aquest municipi, i amb el seu marit van tenir dos fills, l’Isidre i la Carme. Carme Pons va quedar vídua l’any 1994 i té quatre néts i quatre besnéts.

Sis altafullencs de més de cent anys

En l’acte, el regidor de Gent Gran, Xavier Rofas, li ha llegit una carta dedicada a ella de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha destacat que en l’actualitat hi ha sis persones al municipi de cent anys.

La Medalla Centenària és una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una medalla gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional poden accedir-hi totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent, com ha realitzat en aquest cas el mateix Ajuntament d’Altafulla.

L’espectacle de titelles ‘Marc Antoni i Cleòpatra’, novetat enguany de Tarraco Viva a Altafulla

Imatge d'un espectacle de l'edició anterior de Tarraco Viva a Altafulla. Foto: Gemma Soldevila

Imatge d’un espectacle de l’edició anterior de Tarraco Viva a Altafulla. Foto: Gemma Soldevila

Un any més, el festival Tarraco Viva tindrà activitats a Altafulla, on els gladiadors repetiran en una edició més la seva demostració sobre les diferents armes i les tècniques de combat, tal com feien a l’Imperi Romà. Se celebrarà el 21 de maig al Parc Voramar, a peu de platja.

La novetat per aquest 2017, però, és l’espectacle de titelles “Marc Antoni i Cleòpatra”, una obra on es podrà conèixer una de les històries més famoses de l’Antiguitat i en què s’explicarà qui era Marc Antoni i com va ser que va conèixer la reina d’Egipte, Cleòpatra.

D’aquesta manera, la XIX edició del Festival Tarraco Viva portarà a Altafulla dos espectacles: la primera, que es desenvoluparà a les 17h, a càrrec de L’Instituto Ars Dimicandi amb la recreació “El món dels gladiadors a l’antiga Roma”; i la segona, que tindrà lloc a les 18h, a càrrec de la companyia Genovesa, Narratives Teatrals, amb l’obra de titelles “Marc Antoni i Cleòpatra”.

Més enllà d’això, el regidor de Turisme, Pere Gomés, ha avançat que de cara a properes edicions es podria desenvolupar alguna activitat a l’entorn dels Banys Romans de la Vil·la romana dels Munts d’Altafulla, espai recentment dignificat pel consistori a l’hora de posar en valor aquesta nova “joia arquitectònica i turística del municipi”.

L’edició 2017 de Tarraco Viva torna a endinsar-se en el retrobament de l’antiga Roma amb les grans civilitzacions del Mediterrani clàssic, i que en aquest cas, recau en el nexe entre Roma i Grècia. Tal i com destaca el director del festival, Magí Seritjol, posa en relleu de manera molt important l’amor i fascinació de l’emperador Adrià per tot el que provenia de l’antiga Grècia.

L’Ajuntament d’Altafulla recepciona la urbanització del carrer de la Fassina

L’espai està integrat dintre del projecte d’urbanització del tram central de Via Augusta,

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, acompanyat de la regidora de Via Pública i Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, i el regidor de Turisme, Pere Gomés, entre d’altres regidors del consistori, han formalitzat aquest matí la signatura de l’acta de recepció de les obres de reforma del carrer de la Fassina, integrat dintre del projecte d’urbanització del tram central de Via Augusta, àrea d’aparcament nord, zona verda la Fassina i tall del carrer Boga, al Barri Marítim.

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, s’ha mostrat satisfet per la remodelació d’aquest tram i ha subratllat “que estem convençuts que les actuacions milloren substancialment la qualitat de vida tant de la gent que viu a Baix a Mar com la que viu a la resta del poble perquè estem dignificant una zona que s’ho mereix i que, a més, no deixa de representar un dels principals motors econòmics que sosté la nostra vila com és el turisme”.

La transformació d’aquest carrer ha tingut com a gran objectiu concentrar el màxim nombre de places d’aparcament en aquesta zona, per tal d’absorbir les places que s’han eliminat a tot el Barri Marítim i principalment en la nova zona del centre de Via Augusta destinada a vianants. Aquesta redistribució es combina al mateix temps amb una àmplia zona verda pública i una pista poliesportiva.

D’aquesta manera, les actuacions en aquest tram de la Fassina han estat la creació, en el tram oest, que limita amb la via del tren, d’una nova bossa d’aparcament d’asfalt de 68 places permanents degudament marcada amb senyalització horitzontal; i una altra zona d’aparcament, que s’integra dintre del vial amb terra de sauló, en el tram est, que limita amb la zona verda pública, i que forma una altra bossa d’aparcaments d’unes 60 places més.

Cal remarcar també que l’actual zona verda actua com a únic element que uneix les dues àrees verdes que, abans de les obres, estaven separades pel carrer Boga. Això ha permès organitzar de forma unitària tot aquest àmbit amb recorreguts per a vianants i creant espais més generosos pel passeig i el gaudi dels veïns amb espais amplis i arbrat.

El projecte de Via Augusta, a banda de la profunda remodelació i redistribució dels espais, contempla una important actuació d’integració urbanística tant de la plaça dels Vents com l’Oficina Municipal de Turisme, que s’adaptarà també al nou planejament del centre del Barri Marítim, com ha assenyalat el regidor de Turisme, Pere Gomés.

Aquesta actuació del carrer de la Fassina forma part del projecte de Via Augusta les obres del qual van començar a finals de l’any passat i que està previst que finalitzin a finals de maig. Les obres han tingut un cost de 849.000 euros, i han rebut dues subvencions importants, una, per part del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, en la vessant turística, amb 230.000 euros; i una altra, de la Diputació de Tarragona, d’uns 200.000 euros, en concepte dels Jocs Mediterranis.

L’Ajuntament d’Altafulla comença la campanya de tractaments preventius del mosquit tigre

Imatge de mosquit tigre.

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla ha començat, com cada any, la campanya de tractaments preventius contra els mosquits, i especialment contra el mosquit tigre, en aquelles zones susceptibles de criança.

Per cinquè any consecutiu, l’empresa especialitzada Blau i Verd s’encarregarà conjuntament amb l’Ajuntament de la campanya de prevenció i de lluita contra la proliferació del mosquit tigre, que ja ha començat aquesta setmana i s’allargarà fins a mitjans d’octubre. Les actuacions que s’han dut a terme inicialment han estat la visita dels tècnics a aquelles indrets tendenciosos a ser focus de criança a la via pública, i a posteriori, es posarà en marxa una campanya de comunicació porta a porta amb cartellera i díptics informatius on s’aconsella un seguit de recomanacions per a la prevenció de l’espècie. També es faran diferents tallers de sensibilització a les escoles del municipi.

La regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, ha explicat que “l’Ajuntament posa en marxa els mitjans tècnics per prevenir la presència de mosquits, però també és molt important la col·laboració ciutadana per evitar els entollaments d’aigua, que són els principals punts de creixement durant la primavera i l’estiu”.

Imatge d'un taller de sensibilització sobre el mosquit tigre a les escoles. Foto: Cedida

Imatge d’un taller de sensibilització sobre el mosquit tigre a les escoles. Foto: Cedida

I és que la prevenció és el millor mètode per al control dels mosquits, i en especial, del mosquit tigre. Per això, el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. L’Ajuntament d’Altafulla s’encarrega d’actuar en els espais públics de la vila, però “la ciutadania té una tasca important en evitar l’acumulació d’aigua dolça a jardins, terrats, balcons i espais a l’aire lliure”, ha matisat Montse Castellarnau.

Les campanyes preventives executades fins ara pel consistori han donat els seus fruits en aquests darrers cinc anys. Zones com Brises del Mar, Hort de Pau o Sant Antoni s’havien convertit en zones problemàtiques, i en l’actualitat, no existeix cap zona conflictiva al municipi.

Cal destacar que en els casos que és necessari l’aplicació de tractaments larvicides, l’Ajuntament i l’empresa utilitzen mètodes biològics que protegeixen absolutament la resta de fauna de la zona. També es realitzen controls periòdics dels tractaments per verificar-ne els resultats i corregir-los en cas que sigui necessari.

Què fer si el trobem i com eliminar-lo

Per prevenir-ne l’expansió és molt important la col·laboració de tota la ciutadania:

· Buidar qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua.
· Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.
· Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
· Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera.
· Mantenir cobertes les piscines, les de plàstic s’han de buidar periòdicament.
· Cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
· Canviar molt sovint l’aigua de les plantes aquàtiques i els plats dels animals domèstics.

Prevenció i cura de les picades

· La picada del mosquit tigre és com les picades dels altres mosquits.
· Pica de dia i fa moltes picades que no suposen un ric per a la salut.
· A l’exterior porteu roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs.
· Limiteu les activitats a l’exterior al màxim.
· Fes ús de repel·lents, però no en nens molt petits.
· No poseu el repel·lent a les mans de nens.
· No apliqueu repel·lent a la cara i quan entreu en casa netegeu bé, amb aigua i sabó, la pell i la roba.
· En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.

La regidoria de Polítiques de Gènere d’Altafulla organitza la tercera sessió del grup de debat de gènere

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, organitzarà dimarts vinent 16 de maig, a les 19h a la sala de Plens, la tercera sessió del grup de debat de gènere, un espai on es vol posar sobre la taula qualsevol inquietud que es tingui sobre el rol de les dones en la nostra societat.

Aquest grup de debat, sorgit d’una proposta presentada a la Comissió de Polítiques de gènere, pretén reflexionar sobre la discriminació que encara avui en dia pateix el sexe femení en la nostra societat i prendre consciència de les actituds que a tothom ens poden semblar normals però si les examinem veiem que tenen un rerefons masclista.

La primera sessió, que es va celebrar el passat 10 d’octubre, va girar entorn del concepte d’economia reproductiva, és a dir, totes aquelles feines no remunerades entorn de la llar, la cura dels fills i de la gent gran que majoritàriament recauen encara sobre les dones. En la segona, celebrada el passat 24 de gener, es va posar damunt la taula el rol de les dones en situacions de poder. L’activitat està oberta a tothom.

Altafulla reparteix més de 7.000 racions de tapes en dues setmanes

El restaurant l’Ermita d’Altafulla ha guanyat el premi a la millor tapa

La regidoria de Comerç i Consum de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Jaume Sànchez, ha fet un balanç molt positiu de la segona edició de la ruta gastronòmica “la Xoixeta. Tapes Bruixes Altafulla” que ha repartit en dues setmanes més de 7.000 racions que han ofert 20 restaurants i bars del municipi del 13 al 30 d’abril.

Aquest matí s’ha donat a conèixer la tapa més votada pels comensals que han tastat la totalitat dels plats de la mostra. El premi ha recaigut en la tapa “Fals niu de corb”, del restaurant l’Ermita d’Altafulla, feta a base de parmentier, verduretes, bacallà i ou de guatlla amb fils de porro i dues salses de romesco.

El regidor de Comerç, Jaume Sánchez, ha valorat molt positivament aquesta segona edició en què “s’ha complert l’objectiu que buscàvem que era que la gent anés fent ruta pels restaurants ubicats tant a la platja com al poble i que es creés sinergies entre ells amb la finalitat de donar-los a conèixer”. Així ho ha corroborat el mateix gerent del restaurant l’Ermita, Xavier Valldosera, que al mateix temps s’ha mostrat orgullós d’haver assolit la fita d’oferir la tapa que més ha agradat al públic, i ha agraït també a la gent que l’ha tastat i especialment ha conegut l’establiment, ubicat a la mateixa Ermita de la Muntanya de Sant Antoni. El seu cuiner, Milen Rahnev, n’ha destacat la seva acurada elaboració.

El regidor de Comerç també ha remarcat el paper dinamitzador que ha protagonitzat la figura de la Xoixeta que, com a novetat enguany, la bruixa més popular de la vila es passejava pels bars i restaurants participants animant als visitants. Jaume Sànchez ha destacat també l’elaboració acurada de totes les tapes subratllant la seva qualitat i presentació. En aquest sentit, les tres tapes més votades han estat el “Fals niu de corb”, del restaurant l’Ermita; “L’olla de la poció del Voramar”, del restaurant Voramar Cal Vitali (guanyador de l’edició anterior), i “La boleta màgica”, del restaurant hotel Oreneta.

Per últim, cal destacar també que el Grup Estrella DAMM va sortejar deu lots dels seus productes a 10 persones que van completar el llibret amb el tast de les 20 tapes de la mostra. Aquestes persones, vingudes de diferents punts del territori han estat: Teresa Santiagogonzález, Teresa Moralí, Sabela Lázaro, Manel Forés, Maria Rosario Solís, Emilia Vicente, Carmen Casaubont, Àgueda Gómez, Roger Molina, i Maria Garcia.

Bandera Blava 2017 torna a premiar la platja d’Altafulla

Una imatge estival de la platja d’Altafulla

El jurat internacional Bandera Blava 2017 ha concedit un any més a la platja d’Altafulla el distintiu Bandera Blava.

Aquest reconeixement està atorgat per la Fundació d’Educació Ambiental (FEE), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. En aquesta mateixa línia, també exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent, i als ports, una excel·lent gestió ambiental.

L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric, destaca l’Ajuntament.

Les aigües de la platja d’Altafulla són molt preuades per la seva tranquil·litat i transparència. L’espai disposa de senyalització, facilitats d’accés per a persones amb mobilitat reduïda, socorrisme i salvament, dutxes, lloguer de gandules, zona d’aparcament i una extensa oferta de restaurants, subratlla el consistori. D’altra banda, els usuaris gaudiran també aquesta temporada d’un sistema de megafonia renovat, i de tres lavabos d’ús adaptat.

Del 15 al 26 de maig, període de presentació de sol·licituds per al PTT

Altafulla tornarà a oferir el proper curs 2017-2018 el Programa de Formació i Inserció – Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar en Vivers i Jardins per cinquè any consecutiu, de la mà de l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

El període de presentació de sol·licituds s’obrirà el 15 de maig i s’allargarà fins el dia 27. El PTT va adreçat a joves d’entre 16 i 21 anys, que no disposin del Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) i vulguin formar-se en una professió.

Té una durada d’un any acadèmic (de setembre a juny), i les classes s’imparteixen a l’Aula de Formació Aldara, que s’ubica als baixos del número 4 del carrer Boga, al barri marítim. Les persones interessades s’han d’adreçar al mateix centre en horari d’atenció al públic, de 10 a 13h del matí, o bé trucar al telèfon 977 65 10 85. No serà fins el 3 de juliol quan es faci públic el llistat d’admesos. I la matrícula serà de l’1 al 8 de setembre.

S’inicien les preinscripcions per al Casal Jove d’Estiu que organitza el PIJ d’Altafulla

El Punt d’Informació Juvenil d’Altafulla, servei municipal dependent de la regidoria de Joventut que encapçala l’edil Pere Gomés, ha iniciat aquesta setmana les preinscripcions per al Casals Jove d’Estiu que organitza l’entitat, en el marc del Pla Local de Joventut.

El casal té una durada d’unes cinc setmanes, i inclou un ampli ventall d’activitats, com ara sortides a la platja i a la piscina, en caiac o excursions, reforç escolar de cara al setembre, entre d’altres.

El calendari d’activitats no es limita exclusivament al casal. Gràcies al conveni de col·laboració que existeix entre Altafulla, Torredembarra, Roda de Berà i Creixell, s’organitzen diferents activitats sota el paraigües de la zona TRAC. Per a més informació i preinscripcions, cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil, a l’Era de l’Esteve d’Altafulla, de dilluns a divendres, de 16 a 19h; i al correu electrònic pijaltafulla@gmail.com.

Altafulla canviarà els sentits de la circulació a l’entorn de la plaça Martí Royo

Plànol desl canvis en el sentit de circulació

L’Ajuntament d’Altafulla portarà a terme a partir d’aquest divendres 28 d’abril una modificació en els sentits de circulació dels vehicles a l’entorn de la plaça Martí Royo per tal d’afrontar el trànsit.

D’aquesta manera, canviarà el sentit de circulació del carrer Albert Boronat des del carrer Marquès de Tamarit que, a partir d’aquesta data, serà de pujada fins a la confluència de la plaça Nova on els vehicles es podran desviar tant cap a l’esquerra en direcció a l’Ajuntament, com a la dreta, en direcció cap a la Baixada de Rigalt.

També canviarà el sentit de la marxa del trànsit el carrer Comunidor en el tram que va des de l’Ajuntament fins al Passatge de la Barceloneta. La Baixada de Rigalt serà únicament de baixada. Aquests canvis s’estan anunciant des del passat dilluns 24 d’abril, quan la Brigada Municipal i la Policia Local van començar amb les tasques de nova senyalització i pintura del paviment, amb la finalitat de facilitar i donar a conèixer les modificacions viàries a la ciutadania, tal i com indica el plànol.

D’altra banda, a partir del Pont de l’1 de Maig, la circulació quedarà restringida totalment al pas de vehicles des de les 11 del matí a les 23h de la nit, els caps de setmana; i cada dia, des de mitjans de juny fins a mitjans de setembre. A partir de la nit, s’obrirà al trànsit fins les 11 del matí.

Altafulla es constitueix com a Comitè Organitzador de la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en elit

Reunió de l’alcalde amb els representants federatius i de Tarragona 2018

L’Ajuntament d’Altafulla s’ha constituït oficialment aquest migdia com a Comitè Organitzador de la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en elit que es disputarà el proper 2 de juliol al municipi.

La trobada ha comptat amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el director de competicions de la Federació Espanyola de Triatló (FETRI), Jorge García; el conseller delegat de Tarragona 2018, Javier Villamayor; el vicepresident de la FETRI, Jesús Andreu; el vicepresident de la Federació Catalana de Triatló, Àngel Viñeta; el regidor d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, Jaume Sànchez, i el director de la prova de triatló a Altafulla, Guillermo Alonso. Han excusat la seva representació la Diputació de Tarragona i el Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, que també formen part de l’organització.

La trobada amb les federacions catalana i espanyola i Tarragona 2018 ha servit també per tractar aspectes operatius de la prova que es disputarà el proper 2 de juliol sobre la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en Elit a la seu d’Altafulla, i que servirà com a prova test per a la fita del 2018.

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha destacat la rellevància de l’organització de la Copa del Món de Paratriatló per una “qüestió tècnica”, emulant les dificultats que pot tenir i traslladant-les a la fita dels Jocs Mediterranis de l’any vinent “per tal de millorar-les i celebrar els millors jocs que podíem tenir”.

Cal recordar que Altafulla va gaudir el passat 17 de juliol d’una gran festa del triatló en una localitat bolcada totalment amb l’esport. En el seu camí cap a convertir-se en seu del triatló dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, Altafulla va rebre una jornada plena del millor triatló nacional i internacional i ho feia en la Copa d’Europa per primera vegada.

Un dia complet que començava amb la disputa de les proves open, per a continuació albergar la cinquena i última prova classificatòria per al Campionat d’Espanya de Triatló en categoria elit. En una intensa jornada, al migdia arrencava la disputa d’una nova ronda de la Copa d’Europa de Triatló ETU, al mateix temps que el Campionat Mediterrani. Títols en joc que deixaven un gran bagatge per al triatló català i espanyol, que va certificar el bon moment que travessa aquest esport. Un esdeveniment inoblidable que continua la via d’un municipi que presenta una òptima organització, que se supera any rere any.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Altafulla ha rebut per al desenvolupament d’aquest esdeveniment esportiu, de caràcter internacional, un total de 9.000 euros en subvencions; 6.000 provinents de la Diputació de Tarragona, i 3.000 més del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

Altafulla ofereix 24 parades per Sant Jordi

Sant Jordi s’instal·la a l’Espai Firal de Marquès de Tamarit. Foto: Robert Vera

Un total de 24 parades s’instal·laran aquest diumenge 23 d’abril a l’Espai Firal de Marquès de Tamarit d’Altafulla per celebrar un any més la tradicional Fira de Sant Jordi, que estarà oberta de 10 a 20h.

Per a aquesta edició destaca l’augment de paradistes que incrementen en sis respecte l’edició passada quan s’hi van congregar un total de 18. Una vegada més, ajuntament, entitats locals i partits polítics conformaran la fira per commemorar la Diada de Sant Jordi on es preveu un ampli programa d’activitats i les signatures de diferents autors locals.

Quant a les activitats programades hi ha prevista representacions de titelles a càrrec de Mans per l’Acció Solidària (matí i tarda); tallers per la canalla de la mà del Col·lectiu d’Artesans (matí i tarda); un pilar dels Castellers d’Altafulla (a les 13h); l’actuació “Música Urbana”, a càrrec del grup de rap LMR (a la tarda); Altafulla Bloc en directe (a la tarda) i un berenar per la canalla.

En el marc de la Fira de Sant Jordi, també es comptarà amb la participació de diferents autors locals com ara Víctor Centelles (del còmic “Qui és ningú?”); Luis Lorenzo (autor del llibre “Levanta y anda en la India rural”); Carlos Terrón (autor del poemari “Tècnica Mixta”); Hye Young Tu i Núria Vila (autores del conte “#PlayGaudí”); Joan Carnicer (amb “A la independència pel sexe”), i el Centre d’Estudis d’Altafulla, que dissabte 22 d’abril, a les 20h a la seu del centre, presentarà el número 41 dels “Estudis Altafullencs”.

D’altra banda, aquesta tarda, a les 17h, tindrà lloc l’entrega de premis i diplomes del Concurs Escolar de Sant Jordi al pati de les antigues Escoles Teresa Manero.