TARRAGONA 21

Altafulla gaudeix de la Festa de l’Olla i del seu plat popular

Els cuiners del típic plat popular d’Altafulla en plenes tasques culinàries. Foto: David Aymerich.

Aquest matí Altafulla ha celebrat una nova jornada multidisciplinar al cor del municipi. Un esdeveniment que ha començat a les 10 del matí amb una bicicletada popular, infantil i familiar, amb una ruta que s’ha dut a terme en un circuit urbà per, tot seguit, realitzar una plantada d’arbres a prop de la Vil·la Romana dels Munts.

“Hem agafat forces per venir a menjar fins aquí” explica la regidora de Medi Ambient, Participació Ciutadana, Cultura i Festes; Montserrat Castellarnau. Un acte anomentat la Festa de l’Olla en el qual “empalmem els tres actes (bicicletada popular, plantada d’arbres i jornada gastronòmica) en un” explica detalladament Castellarnau.

Els habitants d’Altafulla gaudint del plat casolà del seu municipi en la Festa de l’Olla 2018. Foto: David Aymerich.

Una jornada, la Festa de l’Olla, en la qual es gaudeix del típic I popular plat tradicional d’Altafulla. “Aquest plat porta costella de porc, pollastre, conill, patates, cigrons, porro, pastanagues i tot això ja ha fet xup xup, amanit amb romesco i fa com un estofat de tota aquesta carn i aquesta patata” descriu la regidora d’Altafulla.

Un plat que, antigament, es feia al març, un mes típicament fred encara, a la vegada que també és potent, “ens farà suar una mica, però gaudirem” conclou amb energia Montserrat Castellarnau.

David Aymerich

A la venda els tiquets per a la 37a edició de la Festa de l’Olla d’Altafulla, que tindrà lloc aquest diumenge

Imatge d’una edició anterior de la Festa de l’Olla

La 37a edició de la Festa de l’Olla d’Altafulla tindrà lloc aquest diumenge 18 de març, com és tradicional al Parc del Comunidor. La celebració compartirà la jornada amb el Dia de l’Arbre, tal i com s’ha celebrat en les darreres edicions.

El Parc del Comunidor es convertirà a partir de les 13h en un autèntic bullici de gent per tastar l’Olla d’Altafulla on des de la regidoria de Festes es preveu que es reparteixin unes 500 racions d’aquest plat típic altafullenc.

L’elaboració d’aquest àpat va a càrrec de la Brigada Municipal i l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla. L’Olla està feta a partir de cigrons, patates, conill, pollastre i costella de porc. La seva particularitat és el valor afegit d’un tipus de salsa de romesco que només coneixen els que la cuinen. Els tiquets ja es poden adquirir a un preu de 4€ a l’Ajuntament d’Altafulla, a la Gelateria La Perla i a l’Estanc Pijuan. Cal que els assistents portin plats, gots i coberts.

D’altra banda, la jornada de diumenge s’iniciarà a les 10 del matí a l’entorn de l’Era del Castell amb una bicicletada popular a càrrec de la Penya Ciclista d’Altafulla, que acabarà amb una plantada d’arbres a la zona verda del tram final del carrer Santa Marta –darrera la Vil·la romana dels Munts, i un refrigeri per commemorar el Dia de l’Arbre. L’acte comptarà amb la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla.

L’Ajuntament d’Altafulla inaugura l’ampliació del Parc dels Safranars

Alcalde i regidors, fent una sortida atlètica avui al parc

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, acompanyat del regidor d’Esport i Activitat Física, Jaume Sànchez, i els regidors Pere Gomés, Marisa Méndez-Vigo i Montse Castellarnau, han inaugurat aquest matí l’ampliació del Parc dels Safranars.

Ho han fet estrenant ells mateixos la pista de multiesport, una recta d’atletisme i un camp de vòlei platja. Aquests equipaments s’afegeixen al circuït de BTT, a l’espai de running i al conjunt d’elements per a la pràctica de la cal·listènia o street workout que ja s’ubicaven en aquest parc. Precisament aquest darrer es va incorporar a finals d’agost de l’any passat.

El regidor d’Esport, Jaume Sànchez, ha explicat que la intenció de l’Ajuntament ha estat “completar el Parc dels Safranars convertint-lo en un espai multiesport perquè en gaudeixin tant persones grans com joves”, coincidint justament amb l’any del major esdeveniment esportiu al territori com són els Jocs Mediterranis Tarragona 2018 on Altafulla és seu de la prova del triatló el proper 23 de juny.

L’actuació ha consistit concretament en la construcció d’una pista de joc multiesport especial per exteriors, preparada per poder jugar a diferents esports com ara bàsquet, handbol, futbol sala, hoquei, jocs infantils, voleibol, futbolí, bàdminton, tennis, entre d’altres, amb unes dimensions de 17,8 metres de longitud per 10,70 metres d’amplada. S’hi ha instal·lat també tanques laterals de 1000 mm d’alçada, i les cantonades s’han fet a 45º, per impedir que les pilotes quedin mortes. Aquest tipus de pista fa que el joc mai s’aturi i els jugadors el poden utilitzar com a rebots.

També s’ha construït una pista d’entrenament per a vòlei platja, de 8×8 metres; una recta d’atletisme, amb una longitud de 60 metres, més 10 metres de desaccleració, i tres carrils amb una amplada de 1,25 m. També s’han fet millores en el circuït BTT remarcant els recorreguts.

Els treballs han anat a càrrec de l’empresa Construcat i la inversió ha estat de 49.000 euros.

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Altafulla fa una crida al voluntariat

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Altafulla (AVPC) fa una crida al voluntariat amb la finalitat de crear una xarxa de persones que col·laborin en la prevenció i actuació en les diverses situacions d’emergència per les que sigui requerida al municipi, així com en l’organització de grans esdeveniments.

La Protecció Civil és un servei públic orientat a l’estudi i prevenció de les situacions de greu risc col·lectiu o catàstrofe extraordinària en les quals es pugui posar en perill la seguretat i la vida de les persones, així com els seus bens i els efectes en el medi ambient. Els serveis d’emergència i seguretat  determinen les respostes davant situacions de risc. Dins d’aquestes actuacions és important el paper de la col·laboració voluntària.

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) té per objecte  col·laborar amb Protecció Civil d’Altafulla en la prevenció i actuació en les diverses situacions d’emergència per les que sigui requerida. Entre les seves finalitats també destaca la col·laboració per la creació i desenvolupament dels diferents plans d’emergència.

L’AVPC d’Altafulla col·labora amb totes les entitats, centres escolars i activitats del municipi per la que sigui requerida mitjançant Protecció Civil en aspectes de prevenció de situacions d’emergència i de grans concentracions de persones.

El voluntariat de Protecció Civil precisa d’una formació tècnica que es va complementant amb una formació permanent d’ampliació i reciclatge de coneixements. Cal destacar la formació en actuacions dels diferents plans d’emergència, primers auxilis, transmissions, formació en temes legals, formació teòrica i pràctica sobre incendis o seguretat vial i circulació.

L’AVPC d’Altafulla disposa d’una seu en els baixos del carrer Marqués de Tamarit número 16 i es reuneix el primer dimecres de cada mes a les 19h de la tarda. Per atendre amb més capacitat el suport a Protecció Civil en les situacions de risc cal que la població conegui les seves activitats i vagi incorporant gent nova, especialment joves. L’AVPC  disposa d’una adreça electrònica avpc.altafulla@altanet.org i dos números de telèfons 977651489 i 648145756.

Festa de l’Olla, Dia de l’Arbre i homenatge casteller aquest cap de setmana a Altafulla

Els tiquets per la Festa de l’Olla ja es poden adquirir a un preu de 4€ a l’Ajuntament d’Altafulla, a la Gelateria La Perla, a l’Estanc Pijuan, i en el mateix dia de la celebració.

Dels actes del cap de setmana a Altafulla destaquen la presentació de les activitats del 45è aniversari dels Castellers d’Altafulla, on homenatjaran els fundadors de la colla (dissabte a les 18h a la sala de plens de l’Ajuntament), i el Dia de l’Arbre i la Festa de l’Olla, de diumenge 18 al Parc del Comunidor.

Divendres, 16 de març 18:00-20:00 hores, Parc del Comunidor

Taller d’iniciació a la identificació d’ocells. Taller teòric impartit per Enric Pena, anellador, i Albert Pardo, ornitòleg. Per a inscripcions voluntariat@riugaia.cat o al telèfon 665940233. Places limitades. Activitat gratuïta. Organitza Associació Mediambiental La Sínia amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla.

Divendres, 16 de març 18:00-19:30 hores, Parc del Comunidor, s/n

Taula rodona i debat: ‘De què parlen les dones?’ Moderada per la periodista d’Altafulla Ràdio, Carla Gómez. Al Centre d’Entitats. En el marc del programa d’activitats del 8 de març. Organitza: Ateneu de Dones d’Altafulla.

Dissabte, 17 de març 18:00 hores, Plaça del Pou, 1

Presentació de les activitats del 45è aniversari dels Castellers d’Altafulla i homenatge als fundadors de la colla.  Acte d’homenatge als fundadors de la colla de Ca l’Ixart amb motiu del 45è aniversari de la fundació, i presentació del programa d’activitats per commemorar l’efemèride. A la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Altafulla.

Diumenge, 18 de març 11:30 hores, Camí de l’Ermita, 10

Taller de Feminisme: ‘Feminisme a les institucions’. A càrrec d’Helena Castellà, de l’Observatori IQ. En el marc del programa d’activitats del 8 de març. A la Pallissa de l’Era del Senyor. Organitza l’EINA-AM.

Diumenge, 18 de març, 10:00 hores, Era del Castell

Dia de l’Arbre i Bicicletada Infantil. S’iniciarà a les 10 del matí a l’entorn de l’Era del Castell amb una bicicletada popular a càrrec de la Penya Ciclista d’Altafulla, que acabarà amb una plantada d’arbres a la zona verda del tram final del carrer Santa Marta –darrera la Vil·la romana dels Munts, i un refrigeri per commemorar el Dia de l’Arbre. Col·laboren Penya Ciclista i Associació Mediambiental La Sínia.

Diumenge, 18 de març, 13:00 hores, Parc del Comunidor

37a Festa de l’Olla. Es preveu que es reparteixin unes 500 racions d’aquest plat típic altafullenc. L’elaboració d’aquest àpat va a càrrec de la Brigada Municipal i l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla. L’Olla està feta a partir de cigrons, patates, conill, pollastre i costella de porc. La seva particularitat és el valor afegit d’un tipus de salsa de romesco que només coneixen els que la cuinen. Els tiquets ja es poden adquirir a un preu de 4€ a l’Ajuntament d’Altafulla, a la Gelateria La Perla, a l’Estanc Pijuan, i en el mateix dia de la celebració. Cal que els assistents portin plats, gots i coberts.

El carrer Martí d’Ardenya d’Altafulla es tancarà al trànsit rodat d’11h del matí a 23h de la nit per Setmana Santa

El tancament començarà el 23 de març i s’allargarà fins al 3 d’abril, i també s’aplicarà durant els caps de setmana dels mesos d’abril, maig i juny.

La regidoria de Via Pública de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, ha informat que el carrer Martí d’Ardenya es tancarà al trànsit rodat d’11h del matí a 23h de la nit durant la Setmana Santa, que anirà del 23 de març fins al 3 d’abril; i durant tot l’estiu, del 22 de juny al 30 de setembre.

En aquest sentit, la regidora de Via Pública ha avançat també que el carrer estarà tancat als vehicles durant els caps de setmana dels mesos d’abril, maig i juny fins al 22 d’aquest mes que començarà de nou a aplicar-se el tancament de la via al trànsit rodat de forma diària al llarg de tot l’estiu fins al 30 de setembre.

Una cinquantena d’empresaris i comerciants celebren la calçotada tradicional d’ATECA

L’espai escollit va ser el Pati dels Tarongers de l’Hotel Gran Claustre.

Una cinquantena d’empresaris i comerciants d’Altafulla van celebrar aquest dilluns al Pati dels Tarongers de l’Hotel Gran Claustre la tradicional calçotada anual de l’Associació d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA), que enguany canviava l’emplaçament de la finca del Castellot per aquest emblemàtic espai de la Vila Closa. Moltes cares noves de nous associats es van poder veure en aquesta trobada anual que serveix especialment, segons el president d’ATECA, Josep Maria Lloret, per establir noves relacions i nous contactes. Per part de l’Ajuntament d’Altafulla hi va assistir el regidor de Turisme i Comerç, Jaume Sànchez.

La nova junta directiva d’ATECA va fer un reconeixement especial a Lluís Canyelles, qui va presidir l’entitat durant més de 10 anys.

La nova junta directiva d’ATECA va fer un reconeixement especial a Lluís Canyelles, qui va presidir l’entitat durant més de 10 anys. Coincideix també que el seu negoci, el conegut Quiosc Lluís de la plaça dels Vents, al barri marítim, ha baixat la persiana per jubilació. Tot un referent de la premsa al municipi. D’altra banda, una de les properes accions que desenvoluparà ATECA serà la Fira d’Empreses, que es preveu que se celebri els dies 18, 19 i 20 de maig.

Esquiada jove del 23 al 25 de març dels municipis de La Riera, Torredembarra, Altafulla i Creixell

Els joves dels municipis de La Riera, Torredembarra, Altafulla i Creixell han promogut una nova sortida cap a la neu que es durà a terme gràcies a les regidories de joventut dels seus ajuntaments i amb la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut del Tarragonès i el suport de la Diputació de Tarragona i la Direcció General de Joventut.

La sortida es farà els propers dies 23, 24 i 25 de març a la Massana (Andorra) i té un cost de 138€ que inclouen allotjament a mitja pensió els dos dies, assegurances, monitoratge, forfait i trasllat. Més enllà que aquesta activitat és considerada pels ens locals una manera de donar resposta a les peticions dels i les joves, la proposta ha estat acceptada perquè es considera com una oportunitat per crear vincles entre joves i professionals i per passar-ho bé en un ambient saludable, ja que es promou el lleure i l’esport com a eina per prevenir conductes de risc.

Per a més informació i inscripcions cal adreçar-se al Punt Jove Creixell, Espai Jove La Riera i els PIJ Altafulla i Torredembarra.

La Federació de Municipis visita l’ajuntament d’Altafulla i s’interessa per les obres

Imatge de la recepció.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Mor, acompanyat pel vicepresident de l’FMC i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; la vicepresidenta de l’FMC i alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i l’alcalde d’Altafulla i vocal del Comitè Executiu de l’FMC, Fèlix Alonso, han mantingut aquest matí una trobada institucional a l’Ajuntament d’Altafulla amb motiu de la visita dels màxims responsables de la FMC a les obres dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

Després de la signatura al Llibre d’Honor a l’Ajuntament d’Altafulla, els representants institucionals visitaran aquesta tarda a partir de les 17h diferents obres on es disputaran les diverses modalitats esportives dels Jocs Mediterranis del proper estiu. La visita també ha comptat amb Juan Ignacio Soto Valle, Secretari General de l’FMC; Mercè Canals, coordinadora tècnica de l’FMC; Eva Monje, àrea de protocol de l’FMC, i Josep Vilaró, de l’àrea de comunicació de l’FMC.

L’Ajuntament d’Altafulla farà una aturada de dues hores per torn amb motiu del 8M Dia Internacional de la Dona


El consistori garantirà l’obertura de l’Ajuntament i el funcionament del personal de Brigada i les llars d’infants municipals.

Després que el Ple de l’Ajuntament d’Altafulla s’afegís a la vaga feminista del 8 de Març, el personal municipal, d’acord amb el comitè d’empresa, farà demà una aturada de dues hores per torn amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb l’objectiu de reivindicar les grans xacres que han de suportar les dones com la precarietat laboral, la bretxa salarial, la violència masclista i la manca de coresponsabilitat en les tasques de cures.

Així es garantirà l’obertura de l’Ajuntament i el funcionament del personal de Brigada i les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau. Per al coneixement de les famílies, les escoles bressol d’Altafulla faran una aturada de 15 a 17h sense serveis mínims. En l’àmbit de l’Educació Infantil i Primària, els centres públics de les escoles La Portalada i El Roquissar, tindran com a mínim, una persona de l’equip directiu per centre, i un docent per cada sis aules en l’ensenyament infantil i primària, de 3 a 12 anys; per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, un terç del personal, que és el que estableix la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, la regidora de Polítiques de Gènere, Marisa Méndez-Vigo, ha fet una crida a la ciutadania perquè se sumi a l’acte unitari a la manifestació del moviment feminista que tindrà lloc a partir de les 19h a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona. Per desplaçar-s’hi, el consistori oferirà servei d’autocar gratuït, amb sortida a les 18:30h des de l’Era de l’Hospital. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 977650008. Tanmateix, està prevista per demà una concentració a les 12:30h davant les portes del consistori.

Curs de premonitors i premonitores per als joves de la zona TRAC

Les regidories de Joventut dels ajuntaments de la zona TRAC organitzen un curs de premonitors i premonitores per a joves dels municipis de Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell nascuts entre l’any 2000 i 2002. Aquesta formació tindrà lloc a les instal·lacions del Punt Jove de Creixell la setmana del 26 al 29 de març, de 9.30 hores a 14.30 hores.

El curs l’imparteix la Fundació Pere Tarrés i té un preu de 25 € per al jovent empadronat als municipis, que tindran preferència a l’hora de ser acceptats a la formació. En cas d’haver més places disponibles, hi podran participar joves d’altres localitats. Per a més informació i inscripcions, us podeu adreçar als respectius Punts d’Informació Juvenil fins al 19 de març a les 13 hores.

Aquesta acció està inclosa en el projecte de dinamització compartit ‘Propera Parada…’ i compta amb el suport del Consell Comarcal del Tarragonès, de la Direcció General de Joventut i de la Diputació de Tarragona.

Alumnes d’Altafulla seran a la Gran Final del Campionat d’Scrabble dels Països Catalans

Un grup d’alumnes, jugant a l’Scrabble

Vuit parelles representaran el municipi d’Altafulla a la Gran Final del Campionat d’Scrabble dels Països Catalans que se celebrarà el proper 14 d’abril al Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa del Prat de Llobregat.

Àlex Lozano i Joan del Amo; Joan Belmonte i Aina Estebanell; Paul Martínez i Eder Rofes; Àlex Padilla i Guillem del Castillo; Aimar López i Joan Casañé; Ug Saltó i Xavier Boada; Ona Magdaleno i Irene Fernández, del col·legi La Portalada, i Yassmin Acharoui i Rim Sekhsoukh, de l’escola El Roquissar, han estat els guanyadors de la fase classificatòria que va tenir lloc divendres passat al Casal La Violeta, i que va comptar amb la participació d’una quarantena d’alumnes de 5è i 6è de primària d’ambdós centres.

El Club d’Scrabble Altafulla, entitat organitzadora del certamen, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla i el suport de la Federació d’Scrabble en Català, per organitzar per tercer any consecutiu aquesta prova, que cada vegada compta amb més seguidors.

Precisament, l’entitat altafullenca ha tornat a impartir enguany sessions de formació prèvies a aquesta fase classificatòria per oferir als estudiants un primer tast del funcionament del joc. Aquestes sessions també han comptat amb la participació de representants de la federació.

D’altra banda, el municipi d’Altafulla també serà l’escenari el proper 21 d’abril de la Gran Final dels Països Catalans en la categoria de 1r i 2n d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Altafulla tanca 2017 amb 2,3 MEU al calaix, que permetran fer La Violeta i La Portalada

Imatge d’un ple municipal a Altafulla

L’Ajuntament d’Altafulla ha tancat l’any 2017 amb un romanent de tresoreria positiu de 2.299.524,82 €, xifra que es pot traduir en les inversions i altres despeses que pot executar el consistori per aquest exercici 2018.

L’equip de govern, format per Alternativa Altafulla i el Partit Demòcrata Europeu Català, es mostra “molt satisfet” per aquestes dades, i ha deixat clar que l’Ajuntament d’Altafulla és capaç de seguir invertint en la millora del municipi amb “sentit comú” sense renunciar a la millora dels serveis tot mantenint el personal municipal, des que va començar la crisi econòmica fins ara.

Amb aquests números a la mà, l’Ajuntament podrà tirar endavant diferents inversions reivindicades al municipi com són el gimnàs del col·legi La Portalada, i la remodelació del Casal La Violeta. Aquest romanent també servirà per millorar la xarxa elèctrica en diferents punts del municipi, malgrat que el govern municipal ha avançat que, “com sempre s’ha fet”, es marcaran prioritats.

Una altra dada que destaca, és el deute viu de l’Ajuntament d’Altafulla que se situa en el 3,01% (248.892,96), percentatge que el posiciona un cop més d’entre una de les administracions més sanejades de tot l’Estat espanyol, molt per sota del 75 % que marca l’Estat, fet que permet que, en cas que l’Ajuntament d’Altafulla volgués endeutar-se amb operacions de préstec, no seria necessària l’autorització prèvia del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya. El deute s’ha reduït des del 2011 en un 20,96%. Llavors se situava en el 23,97 %.

Només un carril obert en sentit a l’AP-7 a Altafulla per un incendi d’un camió

Tres dotacions dels Bombers treballen per extingir incendi de vehicle a l’AP7 a Creixell, al punt kilomètric 229 en direcció a Tarragona. Ha cremat la roda d’un camió i ha quedat afectada la tractora.

El conductor i únic ocupant es troba afectat per fums i el vehicle és parat al voral. Només hi ha un carril obert per circular a Altafulla en sentit sud per l’incendi i un quilòmetre de congestió. Trànsit demana precaució

Altafulla commemorà el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d’activitats durant tot el mes de març

Imatge del taller ‘Dona i cultura àrab’ dut a terme l’any passat.

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, ha programat un ampli ventall d’activitats reivindicatives per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que s’allargaran al llarg de tot el mes de març.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és l’adhesió de l’Ajuntament d’Altafulla a la vaga feminista del 8 de març, convocatòria de vaga general a l’Estat espanyol organitzada per la Comissió 8 de Març i que, a banda de ser una aturada laboral i estudiantil, s’estén a altres dimensions com ara les cures, el treball domèstic i el consum. Aquesta convocatòria reclama treballar a favor de la igualtat de gènere i en contra de la bretxa salarial de gènere i la cronificació de l’atur femení. Les convocants volen demostrar “que sense nosaltres el món s’atura”.

Per aquesta vaga, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un servei d’autobús gratuït que sortirà a les 18:30 de l’Era de l’Hospital. Les places estan limitades, i per això, cal fer reserva prèvia trucant a l’Ajuntament, al telèfon 977650008.

El programa començarà el 6 de març i s’allargarà fins al dia 23 d’aquest mateix mes, i combina un conjunt d’activitats diverses, totes elles reivindicatives, que van des de l’esport, el teatre o el cinema. Està organitzat per l’Ajuntament d’Altafulla amb la col·laboració de diferents entitats del municipi.

Programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones 

Dimarts, 6 de març, 19.30 hores, Pavelló Poliesportiu. 10a. edició de la ‘Setmana de la Igualtat: dones i esport’ amb l’activitat ‘Viu un entrenament de Preparació Física com el dels teus fills’. Preparació física per a mares, dones, joves i nenes de totes les edats. Organitza: Club Bàsquet Altafulla

Dijous, 8 de març, 10.00 hores. Ruta Poètica, amb Joana Badia i alumnes del taller de poesia. Punt de trobada: porta del castell d’Altafulla. Parades poètiques fins arribar a Baix a Mar i els Munts. Organitza: Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla

Dijous, 8 de març, 13.30 hores. Dinar i lectura del Manifest de l’Institut Català de les Dones. Organitza: Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla.

Dijous, 8 de març, de 18.00 a 19.00 hores, Pavelló Poliesportiu. 10a. edició de la ‘Setmana de la Igualtat: dones i esport’ amb l’activitat ‘Viu un entrenament com el dels teus fills’. Entrenament de bàsquet per a mares, dones, joves i nenes de totes les edats. Organitza: Club Bàsquet Altafulla

Dijous, 8 de març, 18.00  hores, Plaça del Pou. Representació d”Assaig obert’, a càrrec del grup + A prop.

Dijous, 8 de març, 18.15 hores, Plaça del Pou. Lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones. Organitza: Ajuntament d’Altafulla

Dijous, 8 de març, 18,30 hores. Manifestació a Tarragona. Sortida a Tarragona per participar a la manifestació unitaria del moviment feminista. Hi haurà servei d’autobús gratuït que sortirà a les 18,30 de l’Era de l’Hospital. Places limitades. Cal fer reserva prèvia trucant a l’ajuntament 977 65 00 08.

Dissabte, 10 de març, 19.30 hores, La  Violeta. Projecció de la pel·lícula ‘Figuras ocultas’, de Theodore Melfi Amb fòrum moderat per l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació. Organitza: Ajuntament d’Altafulla.

Divendres, 16 de març, 18.00 hores, Centre d’Entitats. Taula rodona i debat: ‘De què parlen les dones?’. Moderadora: Carla Gómez, periodista radiofònica a Altafulla Ràdio. Organitza: Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla.

Diumenge, 18 de març, 11.30 hores, Pallissa de l’Era del Senyor. Taller de feminisme: ‘Feminisme a les institucions’, a càrrec d’Helena Castellà, de l’Observatori IQ. Organitza: L’EINA-AM.

Divendres, 23 de març, 20.30 hores, La Violeta. Cineclub: ‘RARA’, de Pepa Sanmartín. Programació especial dedicada a la dona, a la igualtat i a la llibertat femenina. No recomanada per a menors de 12 anys. 5€. Socis i menors de 25 anys 2€. Organitza: LINK

Altafulla es planteja un 8-M contra la bretxa salarial de gènere i l’atur femení

Talelr de cultura àrab i dona

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, ha programat un ampli ventall d’activitats reivindicatives per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que s’allargaran al llarg de tot el mes de març.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és l’adhesió de l’Ajuntament d’Altafulla a la vaga feminista del 8 de març, convocatòria de vaga general a l’Estat espanyol organitzada per la Comissió 8 de Març i que, a banda de ser una aturada laboral i estudiantil, s’estén a altres dimensions com ara les cures, el treball domèstic i el consum. Aquesta convocatòria reclama treballar a favor de la igualtat de gènere i en contra de la bretxa salarial de gènere i la cronificació de l’atur femení. Les convocants volen demostrar “que sense nosaltres el món s’atura”.

Per aquesta vaga, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un servei d’autobús gratuït que sortirà a les 18:30 de l’Era de l’Hospital. Les places estan limitades, i per això, cal fer reserva prèvia trucant a l’Ajuntament, al telèfon 977650008.

El programa començarà el 6 de març i s’allargarà fins al dia 23 d’aquest mateix mes, i combina un conjunt d’activitats diverses, totes elles reivindicatives, que van des de l’esport, el teatre o el cinema. Està organitzat per l’Ajuntament d’Altafulla amb la col·laboració de diferents entitats del municipi.

8 DE MARÇ

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES ALTAFULLA 2018

DIMARTS, 6 DE MARÇ, 19.30 hores, PAVELLÓ POLIESPORTIU

10a. edició de la “Setmana de la Igualtat: dones i esport”:

“Viu un entrenament de Preparació Física com el dels teus fills”

Preparació física per a mares, dones, joves i nenes de totes les edats.

Organitza: Club Bàsquet Altafulla

DIJOUS, 8 DE MARÇ

10.00 hores

RUTA POÈTICA, amb Joana Badia i alumnes del taller de poesia.

Punt de trobada: porta del castell d’Altafulla.

Parades poètiques fins arribar a Baix a Mar i els Munts.

Organitza: Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla

13.30 hores

Dinar i lectura del Manifest de l’Institut Català de les Dones.

Organitza: Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla

De 18.00 a 19.00 hores, PAVELLÓ POLIESPORTIU

10a. edició de la “Setmana de la Igualtat: dones i esport”:

“Viu un entrenament com el dels teus fills”

Entrenament de bàsquet per a mares, dones, joves i nenes de totes les edats.

Organitza: Club Bàsquet Altafulla

18.15 hores, PLAÇA DEL POU

LECTURA DEL MANIFEST DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Organitza: Ajuntament d’Altafulla

18,30 hores

Sortida a Tarragona per participar a la manifestació unitària del moviment feminista. Hi haurà servei d’autobús gratuït que sortirà a les 18,30 de l’Era de l’Hospital.

Places limitades. Cal fer reserva prèvia trucant a l’ajuntament 977 65 00 08.

DISSABTE, 10 DE MARÇ

19.00 hores, PATI DE LA VIOLETA

Representació d’ “Assaig obert”, a càrrec del grup + A prop.

19.30 hores, LA VIOLETA

Projecció de la pel·lícula “Figuras ocultas” de Theodore Melfi

Amb fòrum moderat per l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació

Organitza: Ajuntament d’Altafulla

DIVENDRES, 16 DE MARÇ, 18.00 hores, CENTRE D’ENTITATS

Taula rodona i debat: “De què parlen les dones?”

Moderadora: Carla Gómez, periodista radiofònica a Altafulla Ràdio

Organitza: Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla

DIUMENGE 18 DE MARÇ, 11.30 hores, PALLISSA DE L’ERA DEL SENYOR

Taller de feminisme:

“Feminisme a les institucions”, a càrrec d’Helena Castellà, de l’Observatori IQ

Organitza: L’EINA-AM

DIVENDRES 23 DE MARÇ, 20.30 hores, LA VIOLETA

Cineclub: “RARA”, de Pepa Sanmartín

Programació especial dedicada a la dona, a la igualtat i a la llibertat femenina.

No recomanada per a menors de 12 anys.

5€. Socis i menors de 25 anys 2€

Organitza: LINK

Altafulla acollirà la classificatòria del 9è Campionat d’Scrabble Escolar en Català

El Casal La Violeta d’Altafulla acollirà la fase classificatòria del torneig

El Casal La Violeta d’Altafulla acollirà el proper divendres 2 de març, a partir de les 15:30 fins les 18h, la fase classificatòria per al 9è Campionat d’Scrabble Escolar en Català dels Països Catalans. Hi participaran parelles dels dos centres escolars d’Educació Primària de la Portalada i el Roquissar de les quals se’n classificaran per a la final que se celebrarà el 14 d’abril al Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa del Prat de Llobregat.

A mitjans de febrer uns 150 nois i noies de 5è i 6è de Primària dels col·legis La Portalada i El Roquissar d’Altafulla ja van realitzar un assaig del joc d’scrabble amb la intenció de preparar-se per a aquesta fase prèvia a través de la Federació Catalana d’Scrabble. També a les escoles, des del Club d’Scrabble Altafulla Link, es duran a terme diferents sessions demà dimecres 28 de febrer per posar en pràctica la part més teòrica de l’activitat.

Aquesta fase prèvia és classificatòria per al 9è Campionat d’Scrabble Escolar en Català dels Països Catalans. Els anys 2015, 2016 i 2017 Altafulla ja va tenir representació al Campionat de Catalunya, i s’espera, des de l’organització, que aquest any se n’incrementi el nombre. La inscripció és gratuïta, i l’organització va a càrrec del Club Scrabble Altafulla Link amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla.

La principal novetat d’aquesta edició és l’acolliment de la Gran Final dels participants de 1r i 2n d’Educació Secundària on el Casal La Violeta en serà l’escenari el 21 d’abril amb participants d’arreu dels Països Catalans. La celebració d’aquesta nova prova demostra de nou que el municipi s’ha convertit en tot un referent d’aquest joc de taula al territori català.

Més d’una seixantena de joves participen a l’esquiada del TRAC

L’experiència, que és valorada molt positivament pels participants, ha omplert les xarxes amb imatges del cap de setmana amb el coixinet #tracjove.

El proppassat cap de setmana un total de 64 joves dels municipis de Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell van participar a l’esquiada anual a Vallnord, organitzada per les àrees de Joventut de la zona TRAC.

Aquesta sortida de dos dies és una de les apostes fortes del projecte de dinamització compartit “Propera parada…”, atès que l’experiència ha demostrat que afavoreix la interrelació del jovent de la zona, ofereix l’impuls de la pràctica de l’esport com a alternativa d’oci saludable i permet als professionals de joventut que hi assisteixen mantenir el vincle i detectar i recollir les necessitats del jovent a tots els nivells.

L’experiència, que és valorada molt positivament pels participants, ha omplert les xarxes amb imatges del cap de setmana amb el coixinet #tracjove.

La sortida està emmarcada dins dels plans anuals de Joventut dels quatre municipis i del Consell Comarcal del Tarragonès, en el context d’un treball en xarxa interinstitucional que es duu a terme des de l’any 2009.

Comencen les obres de restauració dels banys de la vil·la romana dels Munts

Vista parcial de la Vil·la romana

Aquest mes de febrer s’han iniciat les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Una intervenció que s’emmarca en l’acord marc del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco i està finançada en gran part per l’Obra Social ‘la Caixa’ (180.000 euros) en el marc del programa Patrimoni en Acció.

L’actuació, a càrrec de l’empresa Rècop i amb una durada prevista de 12 setmanes, té com a principal objectiu garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt.

El projecte abasta 5 actuacions principals:

1. Consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intempèrie, amb la finalitat de garantir una correcta conservació en un ambient agressiu pròxim al mar.

2. Restauració de les estructures que millorarà les condicions de conservació futures, evitant que els agents degradants actuïn sobre les restes. Puntualment es recreixeran estructures per facilitar la seva interpretació global (al corredor d’accés, al tepidari i al caldari).

3. Restitució en el seu emplaçament original dels elements arquitectònics i escultòrics, bàsics per a la comprensió de la vil·la. Afectarà mosaics, paviments i revestiments murals, però s’incidirà principalment en la zona del frigidari, on es restituirà la decoració de les fornícules amb les escultures que presentava originalment (amb reproduccions d’Esculapi, Eros i Higea), i la zona de les latrines, que es reconstruiran en una part.

4. Implantació de nous elements i volums desapareguts, amb la voluntat de garantir la comprensió del conjunt. Es reposarà part dels seients de les latrines, s’implantaran pilastres al corredor d’accés, columnes a l’atri-apoditeri, i es reconstruirà una part de l’hipocaust del caldari i del tepidari, amb la finalitat que es vegin els diferents estrats constructius.

5. Pavimentació i altres elements. S’habilitaran recorreguts que facilitin al visitant el pas pels diferents sectors de la vil·la, fent més fàcil la seva comprensió.

La vil·la romana dels Munts

La vil·la romana dels Munts és un dels conjunts arqueològics més importants d’Hispània, amb un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya. La vil·la forma part del conjunt de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.

La vil·la, construïda en el segle II, és una mostra de com degué ser la residència d’un alt càrrec de l’administració imperial romana a Tàrraco, que va gaudir del màxim esplendor en època de l’emperador Adrià.

A mitjans del segle II va ser la residència de Caius Valerius Avitus –legat imperial i duumvir de Tàrraco- i la seva esposa Faustina.

Paco Ibáñez posa a cavalcar el públic d’Altafulla

El cantautor basc, durant la seva actuació a Altafulla. Foto: Gemma Soldevila

Una llegenda de la música, el cantautor Paco Ibáñez (83 anys), ha omplert de poesia i revindicació la sala La Violeta d’Altafulla en el recital més esperat del Barnasants. Un públic lliurat des del primer moment ha seguit apassionadament les seves grans cançons en un recital que ha durat dues hores i que ha acabat amb un dels himnes de la música contemporània, ‘A cabalgar’.

De la mà de George Brassens, amb qui insòlitament ha iniciat el concert -amb la peça ‘El testamento’-, han desfilat per l’escenari poemes de Federico García Lorca, José Agustín Goytisolo, Luís Cernuda, García Márquez, Gustavo Adofo Bécquer, León Felipe, Jorge Manrique, El Arcipreste de Hita i Rafael Alberti. El concert no ha necessitat d’un crescendo donada la fidelitat del públic militant, i ha viscut diversos momens màgics, com quan ha interpretat el considerat un himne basc a la llibertat, ‘Txoria txori’, de Joxean Arce (lletra) i Mikel Laboa (música). Paco Ibáñez s’ha atrevit a cantar amb els quatre idiomes de l’estat espanyol i els ha defensat vehementment davant la força de l’anglès.

Acompanyat en part del concert pel guitarrista Mario Bas, ‘Soldadito boliviano’, dedicada al Che Guevara, ha estat també especialment aplaudida, com ‘El lobito bueno’, de Goytisolo, i ‘Palabras para Julia’, també de Goytisolo. Paco Ibáñez introduïa entre cançó i cançó records de la seva infantesa en una masia (‘caserio’) del País Basc, ple de religiositat beata. Li ha volgut dedicar una cançó al Papa, amb lletra del Arcipreste de Hita que destripa els rics i els corruptes.

Acabava Paco Ibáñez amb l’esperada ‘A galopar’, i havia de sortir de nou a l’escenari amb el darrer bis, dedicat aquest cop Bécquer.

J. Garcia

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies