Cs obre expedient disciplinari al seu regidor d’Altafulla

La Comissió de Règim Disciplinari de Cs ha obert expedient disciplinari contradictori, amb suspensió de militància, al seu regidor a Altafulla, Alberto Moreno. La formació considera que aquesta persona “pot estar fora del compromís que Ciutadans té amb la defensa de la Constitució i la convivència, en relació amb les seves disposicions estatutàries, d’acord amb la publicació recent de votacions, al seu municipi, sobre elecció i nomenaments davant la AMI”.

El secretari autonòmic de Cs a Catalunya, Joan García, ha defensat “la immediatesa i rapidesa en actuacions d’aquesta índole i que són objecte de l’expedient disciplinari, donant sentit al compromís assumit amb el nostre electorat i per la coherència que sempre s’ha demostrat”.

El motiu era un tema estrictament local que ha acaba prenent abast estatal després que fos publicat per e-notícies i que el ‘presidenciable’ a la Generalitat pel PP, Xavier Garcia Albiol, fes un tuit demolidor. “Els consitucionalistes no podem votar a favor de l’Associació de Municipis Independentistes a canvi d’un càrrec remunerat”, s’hi podia llegir.

En essència, el cas es el següent. Aprofitant el fet que l’alcalde Fèlix Alonso s’ha quedat en minoria després que el PDeCAT trenqués el pacte de govern, tota l’oposició es prepara per pactar de manera conjunta i “redistribuir” els representants municipals en els organs col·legiats.

Curiosament, l’acord fa que Moreno estigui disposat a votar en plenari una moció en aquesta línia que reconeix ‘de facto’ la permanència del consistori dins de l’Associació de Municipis per la Independència. I és que a canvi de poder presidir la Junta d’Aigües d’Altafulla, haurà de fer costat a la proposta de nomenar Jordi Molinera (EINA) com a membre d’Altafulla de l’AMI i Pere Gomès (PDECAT) com a representant al consorci de la Televisió Digital Terrestre del Camp de Tarragona (TAC 12).

L’oposició en ple a Altafulla acorda “redistribuir” la composició dels òrgans col·legiats

La política fa estranys companys de viatge. Un dels exemples el tenim a Altafulla, on un cop l’alcalde, Fèlix Alonso, s’ha quedat en minoria tota l’oposició es prepara per pactar de manera conjunta i “redistribuir” els representants municipals en els organs col·legiats. Curiosament, l’acord fa que el regidor de Ciudadanos, Alberto Moreno, estigui disposat a votar en plenari una moció en aquestas línia que reconeix ‘de facto’ la permanència del consistori dins de l’Associació de Municipis per la Independència. I és que a canvi de poder presidir la Junta d’Aigües d’Altafulla, haurà de fer costat a la proposta de nomenar Jordi Molinera (EINA) com a membre d’Altafulla de l’AMI i Pere Gomès (PDECAT) com a representant al consorci de la Televisió Digital Terrestre del Camp de Tarragona (TAC 12).

L’escola La Portalada d’Altafulla lluirà un mural dels Jocs Mediterranis

Vista parcial del mural d’Altafulla

L’exterior de l’escola La Portalada d’Altafulla, al carrer Ronda, lluirà a partir d’ara una nova imatge.

La regidoria d’Esport i Activitat Física de l’Ajuntament, que encapçala l’edil Jaume Sànchez, ha dut a terme una intervenció per dignificar aquest espai, a l’estil del que es va dur a terme fa uns mesos enrere a l’estació de trens Altafulla – Tamarit.

Es tracta d’unes pintures murals amb imatges dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 de l’artista i grafista professional Orion Leim, que omple l’espai d’imatges que transmeten emocions i que mostren la passió pel triatló, la mascota Tarracus i el logotip dels JJMM.

El grafista professional Orion Leim, amb el regidor d’Esports

El regidor d’Esport i Activitat Física, Jaume Sànchez, ha explicat que els objectius d’aquesta intervenció són dignificar un espai exterior del col·legi La Portalada amb un producte artístic a peu de carrer, posar en valor l’esdeveniment esportiu que es desenvoluparà el proper 23 de juny a Altafulla, i visualitzar els Jocs Mediterranis Tarragona 2018 a Altafulla, en un lloc de pas per a la ciutadania i per als visitants. Està previst que els treballs de pintura del mural acabin aquest proper divendres.

L’escola La Portalada és un dels centres educatius de la demarcació de Tarragona que són escola promotora dels JJMM Tarragona 2018. Aquesta acció de promoció se suma a les que es van realitzant al llarg de l’any amb la col·laboració de l’agent dinamitzadora dels Jocs a Altafulla, Maria Jesús Ortega.

Precisament, una de les accions que es duran a terme en els propers dies és la campanya “De l’escola a l’aparador”, que posa en comú escola i comerços. Es tracta d’un projecte dissenyat pels Agents Dinamitzadors dels Jocs Mediterranis i que es realitza en col·laboració amb l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA) i l’Ajuntament. Els alumnes de La Portalada realitzaran una sèrie de manualitats que s’exposaran en un lloc visible (preferiblement a l’aparador) als locals dels comerços i empreses col·laboradores durant 15 dies, a mitjans del mes de Gener de 2018.

Altafulla programa diferents actes pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Postal de l’exposició Expocossos

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, ha programat diferents actes aquest mes de novembre amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el 25 de novembre.

El tret de sortida al programa serà aquest dimecres 15 de novembre amb l’exposició “La representació dels cossos de les dones”, al vestíbul de l’Ajuntament. La mostrà estarà oberta al públic tots els matins, de dilluns a divendres, fins al 30 de novembre.

Es tracta d’una mostra de L’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, que té com a objectiu la iniciació en la lectura crítica de la representació que fan els mitjans de comunicació audiovisual del cos femení, desxifrant els missatges ocults que tenen les imatges per tal de posar en evidència els prejudicis adquirits, que contribueixen a què tinguem una percepció condicionada del propi cos. El recorregut que es proposa situa les imatges actuals en relació a les del passat, establint paral·lelismes que permeten entendre els orígens i la funció de les formes de representació hegemòniques.

També aquesta setmana, es presentarà el llibre “Catalanes del IX al XIX”, a càrrec d’una de les autores i pregonera de les festes de Sant Martí d’Altafulla, Montserrat Sanmartí. Aquesta obra s’havia d’haver presentat el passat 27 d’octubre però, per motius familiars de l’autora no va ser possible, i es va ajornar per aquest divendres 17 de novembre, a les 19 al Centre d’Entitats.

Aquesta publicació recull un seguit de biografies de dones catalanes que van viure durant aquest període històric i completa un altre llibre, publicat el 2006, sobre catalanes del segle XX. Tot un treball adreçat a desvetllar les trajectòries vitals d’un seguit de dones, com ara la soprano internacional Josefina Huguet Salat, la reina de la Corona d’Aragó Elisenda de Moncada i Pinós, o la fundadora de les germanetes dels ancians desemparats, Santa Teresa Jornet, que han deixat empremta.

El programa

Del 15 al 30 de Novembre

Exposició “LA REPRESENTACIÓ DELS COSSOS DE LES DONES”

Vestíbul de l’Ajuntament

Dia 17 de novembre

19 hores Presentació del llibre “CATALANES DEL IX AL XIX” a càrrec de Montserrat Sanmartí, coautora

Centre d’Entitats

Dia 21 de Novembre

19 hores Xerrada “EINES PER UNA COMUNICACIÓ NO SEXISTA” a càrrec de Maria Zafra de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació. A la Sala de Plens

Dia 24 de Novembre

19 hores Performance/acció teatral, a càrrec de Mans per l’Acció Solidaria -Grup de Teatre + A Prop-

19,30 hores Lectura del Manifest contra la violència de gènere.

Dia 27 de novembre

18 hores. Visita compartida i comentada a l’exposició “LA REPRESENTACIÓ DELS COSSOS DE LES DONES”

Vestíbul Ajuntament

Dia 30 de Novembre

15 hores Xerrada per a famílies: “Ni prínceps blaus ni princeses promeses” a càrrec de Xavier Cela Beltran, politòleg, de la Cooperativa Candela

Altafulla viu els plats forts de la seva Festa Major

La Pujada del Pilar per les Escales a càrrec dels Castellers d’Altafulla. Fotos: Castellers d’Altafulla

El Toc de Matinades. Foto: Jaume Sánchez

Altafulla ha encetat aquest dissabte el plat fort de la Festa Major de Sant Martí amb el Toc de Matinades a les 6.00 hores a càrrec dels Grallers d’Altafulla i Grallers de l’Escola de Música. Una bona prèvia a l’esmorzar de l’Arengada i a un dels actes més emblemàtics, la Pujada del Pilar per les Escales a càrrec dels Castellers d’Altafulla amb un pilar de 4 que ha recorregut la plaça del Pou, el carrer del Forn (on han superat els 42 esgraons) i plaça de l’Església.

 

El programa continuava amb l’Ofici de Festa Major a l’Església de Sant Martí (Cantat per la Coral Nous Rebrots) i la Processó de Sant Martí, amb la participació dels elements festius de la vila: Castellers, Diables d’Altafulla Petits, Grallers, Bastoners i Gegants.

Imatge del Joc del Quinto, al carrer de l’Hostal.

A les 12.30, la cita estava a la Plaça del Pou amb la Ballada amb els Bastoners i Grallers d’Altafulla per acabar amb sardanes amb la Cobla Principal de Tarragona i, a partir de les 16.00 hores, La Rifa dels Diables, el Joc del Quinto, amb Jordi Cubillos, al carrer de l’Hostal.

Un dels moments més lluïts s’ha produit amb la representació de la llegenda de St. Martí, narrada per Joana Badia, la degustació del pastís de la capa de St. Martí i els fanalets. Hi ha participat els alumnes de vent i percussió de l’Escola Municipal de Música. La fi de festa estava prevista per a les 22.30 hores, amb l’Orquestra Tax Man Band al Casal la Violeta.

El programa per demà és el següent:

9.30 h · TORNEIG DÒMINO. Casal la Violeta

11.45 h · EXPOSICIÓ DE DIBUIXOS DE LA JORNADA DE DIBUIX INFANTIL DE LA FESTA MAJOR PETITA. Col·labora: Cercle Artístic d’Altafulla. Plaça Martí Royo.

12.00 h · MAG NEBUR: “MAGO, UN FART DE RIURE”. Espectacle interactiu de màgia i humor. Plaça Martí Royo.

12.00 h · VERMUT ELECTRÒNIC. Amb el DJ Ethian Guerrero. Organitza: Castellers d’Altafulla Col·labora: Ajuntament d’Altafulla Ca l’Ixart.

18.00 h · CINEMA LINK: “CANTA!! SING!!”. Comèdia d’animació, apta per a tots els públics. Casal la Violeta.

20.00 h · CORREFOC I VERSOTS DELS DIABLES. Organitza: Diables d’Altafulla. Col·laboren: Pirotècnia Catalana i Ajuntament d’Altafulla. Plaça del Pou

21.00 h· CASTELL DE FOCS FI DE FESTA. Era de l’Ixart (al costat del local dels Castellers)

 

L’Ajuntament d’Altafulla adquireix un nou vehicle per a la Brigada Municipal a través de la central de compres de l’ACM

El nou vehicle reforça la flota mòbil de la Brigada Municipal. Foto: Ajuntament d’Altafulla.

L’Ajuntament d’Altafulla ha adquirit un nou vehicle per a la Brigada Municipal. Es tracta d’un camió Nissan NT 400 amb bolquet i grua, equipat amb els darrers avenços tecnològics en matèria de seguretat i prevenció. El consistori ha formalitzat l’operació mitjançant la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’empresa proveïdora Motor Llansà SL.

Aquest sistema de compra conjunta suposa per a les arques municipals un 15% d’estalvi a més d’una major agilització administrativa. El preu total amb IVA inclòs ha estat de 46.767,95 €.

El nou vehicle reforça la flota mòbil de la Brigada Municipal que “permetrà treballar d’una manera més eficient, ràpida i més segura dels treballadors”, ha assegurat l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. El camió és de menys de 3.500 kg i està equipat amb bolquet i grua.

El MNAT se suma a la Setmana de la Ciència amb l’itinerari ‘Dels Munts a Tamarit’

Del 10 al 19 de novembre se celebrarà a Catalunya la 22a Setmana de la Ciència, una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dins de la qual es podran realitzar diverses activitats de divulgació científica per tota Catalunya, com exposicions, jornades de portes obertes, tallers familiars… Des del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) s’hi han sumat amb les activitats següents:

Itinerari ‘Dels Munts a Tamarit’

Un recorregut per l’entorn natural de l’època romana a l’actualitat. Itinerari a peu des de la Vil·la romana dels Munts a la platja de Tamarit i a la desembocadura del riu Gaià.

Dia: diumenge 12 de novembre

Hora: 11 h (durada 3 h aprox.)

Lloc d’inici: Vil·la romana dels Munts (Passeig del fortí, s/n. Altafulla)

Lloc de finalització: Hort de la Sínia (Tamarit)

Activitat gratuïta adreçada al públic familiar. Necessària reserva prèvia al tel. 977 25 15 15 / mnat@gencat.cat

Jornada de portes obertes als nostres centres i a l’exposició ‘El fil de la Història’

Jornada de portes obertes als centres que depenen del MNAT: Museu Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5. Tarragona) / Museu i Necròpolis Paleocristians (Av. Ramón y Cajal, 84. Tarragona) / Vil·la romana dels Munts (Passeig del Fortí, s/n 43893. Altafulla) i Vil·la romana de Centcelles (Afores, s/n. Constantí).

També es podrà visitar l’exposició ‘El fil de la Història’, al Museu Arqueològic de Tarragona, premi Musa a la millor exposició del món antic en la XXV edició dels Premis Auriga.

Dia: diumenge 19 de novembre

Horari: 10 a 14 h

Suspès el concert de Blaumut a Altafulla

L’Ajuntament d’Altafulla ha informat aquest dijous el concert de Blaumut que estava previst que se celebrés el dissabte 11 de novembre, a les 22:30h a la Violeta, se suspèn per motius totalment aliens al consistori. Les persones que hagin adquirit les entrades per tarracoticket.cat, els tòtems Infotactile i les que s’han obtingut per l’Oficina de Turisme seran retornades en la seva totalitat.

En el lloc de Blaumut, hi actuarà l’Orquestra Taxman Band, l’11 de novembre com a Ball de Festa Major, amb entrada lliure i a la mateixa Violeta a les 23.00h.

La Vila Closa d’Altafulla enregistra 8.000 visitants en el que portem d’any

Un grup de visitants, a la Vila Closa d’Altafulla

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Jaume Sànchez, ha donat a conèixer avui les xifres de visitants que participen a les visites guiades a la Vila Closa d’Altafulla.

Xifres “molt positives” que, tal i com explica Jaume Sànchez, demostren la “bona salut” d’aquesta acció turística que es du a terme des de l’Oficina de Turisme, sota l’organització de la tècnica, Núria Barba, i les dues guies del municipi, Dolors Guinjoan i Joana Badia.

Pel que portem d’any, han estat un total de 8.079 persones les que han realitzat fins ara les visites guiades, especialment durant la temporada estival. En aquesta línia, durant els mesos d’estiu, hi han participat un total de 6.700 persones; on es destaquen les 2.813, a l’agost, i 2.215 que ho han fet al juliol. Aquestes xifres encara no són definitives, tenint en compte que queda comptabilitzar els dos mesos de novembre i desembre d’aquest 2017. Per procedència, el 50 % dels visitants provenen d’arreu de Catalunya; un 25 % ho fan des de qualsevol punt de l’Estat espanyol, i el 25 % restant, són francesos, i en segon lloc, del Regne Unit.

D’altra banda, des de l’Oficina de Turisme es va organitzar el passat dilluns una visita guiada a la Vila Closa especial. I és que els convidats van ser els restauradors i restauradores del municipi que col·laboren amb una copa de cava i un petit refrigeri al final del recorregut de les visites per a tots els participants (a la imatge).

Durant l’estiu, les visites tenen lloc tots els dilluns i els dijous a la tarda. A la tardor i a l’hivern, se celebren l’últim dissabte de mes a les 11 del matí, sempre i quan hi hagi una participació mínima de 10 persones. Cal fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de la plaça del Pou, o bé trucant al telèfon 977 65 14 26. El preu de la visita és de 4 euros; per als menors de 12 anys és gratuït, i per als menors de 18 anys, s’aplica un 50% de descompte.

S’obren les inscripcions per participar al 8è Cros El Roquissar

Imatge d’arxiu d’una anterior ediciò del cross altafullenc

L’AMPA Escola El Roquissar, l’Ajuntament d’Altafulla i el Consell Esportiu del Tarragonès ja fa dies que han obert el període d’inscripcions per al 8è Cros El Roquissar – Altafulla que organitzen amb la col·laboració de l’Escola El Roquissar, el Club Atletes d’Altafulla, l’Escola La Portalada i d’altres persones i entitats del municipi.

La data límit d’inscripció és el 14 de novembre i la prova se celebrarà el proper diumenge 19 de novembre als voltants del centre educatiu.

Aquest cros és puntuable per a la Fase Comarcal del Tarragonès dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, en l’anterior edició hi van participar un total de 700 alumnes de diferents centres de la comarca. Les curses mini de P-3/P-4 i P-5 no seran competitives i es lliurarà una medalla a tots els participants.

En totes les altres curses hi haurà una classificació individual per categoria. Es lliuraran guardons als tres primers classificats de cada cursa i categoria, i als tres primers classificats del centre escolar organitzador. Hi participaran totes les categories des de prebenjamins fins a cadets. L’horari de la primera cursa serà a les 10:30h, i es començarà a fer el lliurament de premis successivament, a partir de les 12h.

Per a més informació sobre els catorze circuits que es duran a terme en aquesta jornada atlètica, i també, sobre el seu reglament, podeu consultar el bloc del Cros El Roquissar ( http://croselroquissar.blogspot.com.es/ ). L’organització és reserva el dret de suspendre la prova a causa d’inclemència meteorològica i quan ho determini per causa justificada.

Els perfils Josep Sáez, Elena Bernad i Gourmettendo s’enduen el concurs de fotografia 2.0 de la #garrofa 2017

La imatge de Gourmetteando correspon al ‘caneló de pasta de garrofa amb cua de bou, pasta fresca de garrofa, tomàquet, albergínia, pinyons i herbes fresques’, de l’Hotel Altafulla Mar.

La d’Elena Bernad fa referència al ‘diamant de xocolata madurat amb rom de canya ‘añejo’ i galeta de garrofa’, del restaurant Les Bruixes de Burriac, a l’Hotel Gran Claustre.

La imatge de Josep Sáez correspon a l’ “amanida de bacallà fumat i fesolets amb toc ‘El mercadet’, del restaurant El Mercadet.

Els perfils a Twitter de Josep Sáez i Elena Bernad, i el perfil a Instagram Gourmetteando, han estat els guanyadors del concurs de fotografia 2.0 a les xarxes socials de Facebook, Twitter i Instagram amb l’etiqueta #garrofa2017, que un any més s’ha organitzat en el decurs de les Segones Jornades Gastronòmiques de la Garrofa d’Altafulla.

Els comensals havien de captar imatges amb els menús que anaven a degustar i penjar-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #garrofa2017. De totes les rebudes, se n’han escollit tres, per la seva originalitat i disposició als plats. La imatge de Josep Sáez correspon a l’ “amanida de bacallà fumat i fesolets amb toc ‘El mercadet’, del restaurant El Mercadet; la d’Elena Bernad, fa referència al ‘diamant de xocolata madurat amb rom de canya ‘añejo’ i galeta de garrofa’, del restaurant Les Bruixes de Burriac, a l’Hotel Gran Claustre, i la de Gourmetteando, correspon al ‘caneló de pasta de garrofa amb cua de bou, pasta fresca de garrofa, tomàquet, albergínia, pinyons i herbes fresques’, de l’Hotel Altafulla Mar.

Es dóna la curiositat que aquest darrer perfil, Gourmetteando, és el d’un grup d’amigues que els uneix la passió per la gastronomia, i que tenen com a únic objectiu, gaudir dels plats que s’ofereixen en diferents jornades gastronòmiques.

Tots tres perfils seran obsequiats amb un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants de les jornades. El dinar o sopar tindrà validesa fins al 31 de desembre d’enguany. Els restaurants participants són el Gastrobar 13-21 Altafulla Mar Hotel, Les Bruixes, Voramar Cal Vitali, Bruixes de Burriac de l’Hotel Gran Claustre, Marítim Beach Club, La Toque, Costa Dorada, El Mercadet, Lola Bistro, i l’Hotel Yola – Restaurant El Tiberi.

Uns 800 menús de garrofa, repartits en deu restaurants

Tot i fer una valoració positiva d’aquesta desena edició i segona de la garrofa, el regidor de Comerç, Jaume Sànchez, ha avançat que enguany s’han repartit un 18 % menys de menús respecte l’edició anterior. Aquesta baixada, segons ha explicat, s’atribueix a la situació política que viu Catalunya, i també al menor número de restaurants participants.

Amb tot, les xifres són positives, ja que han generat uns ingressos de més de 24.000 euros per als restaurants participants, més enllà d’altres serveis no vinculats a la garrofa que s’hagin pogut realitzar.

S’obre al públic el parc infantil de la plaça dels Vents d’Altafulla després d’obres de millora i renovació

Aquest dilluns han començat també els treballs d’integració i condicionament de l’entorn de l’Església de Baix a Mar a Via Augusta

Dimarts, 7 de novembre de 2017. Després d’un mes de treballs de millora i renovació al parc infantil ubicat a la plaça dels Vents, al Barri Marítim d’Altafulla, la canalla del municipi ja ha pogut gaudir des d’aquest passat cap de setmana de les noves atraccions que s’hi ha instal·lat.

Aquests treballs s’emmarquen dintre del pla de millores dels parcs i zones infantils d’Altafulla amb l’objectiu de fer-los més agradables i moderns, renovant-hi el paviment i ampliant els elements de lleure per a la canalla. Tal com ha recordat la regidora de Parcs i Jardins, Montse Castellarnau, aquestes millores estaven projectades un cop s’enllestissin els treballs de renovació de Via Augusta.

Les obres han consistit en la renovació del paviment de sauló i restauració dels bancs, l’ampliació del parc amb noves atraccions infantils i la incorporació de lloses de cautxú en algunes zones. Montse Castellarnau, ha assenyalat que “un dels nous elements que s’han incorporat ha estat el llit elàstic que tant èxit ha tingut entre la canalla”. A banda d’això, s’ha instal·lat també un multijoc rodio, adreçat a infants d’entre 3 i 12 anys. Es tracta d’un conjunt format per quatre torres amb sostre i quatre plataformes de joc connectades per ponts i zones d’escalada; tres zones d’accés, un tobogan i un joc de tres en ratlla. També s’ha habilitat un gronxador amb dos seients plans, una molla amb figura d’un camell, i el llit elàstic de 150×150 cm. A més, s’han tornat a disposar aquells antics elements que s’han pogut restaurar com l’escala per a infants. Dintre de les obres, també s’ha restaurat la font de la plaça. L’empresa proveïdora ha estat Happy Ludic.

Montse Castellarnau també ha remarcat que s’ha senyalitzat degudament el parc infantil, destinat exclusivament al gaudi de la canalla, i s’ha condicionat una barana per separar l’Oficina de Turisme del parc infantil. El pressupost total de les obres, incloent-hi els nous elements, s’ha elevat a poc més de 15.000 euros.

Comencen els treballs d’adequació a l’entorn de l’Església de Baix a Mar

D’altra banda, la regidoria de Via Pública, que encapçala l’edil Marisa Méndez-Vigo, ha iniciat aquest dilluns els treballs d’adequació a l’entorn de l’Església de Baix a Mar. La finalitat d’aquestes obres és integrar l’entorn de la parròquia i el pàrquing públic adjacent a la nova imatge de la recent renovada Via Augusta. Aquesta actuació s’emmarca dintre del conveni que l’Ajuntament d’Altafulla ha signat amb l’Arquebisbat de Tarragona, institució que ha cedit l’ús dels terrenys annexos, d’una superfície de 210 m2.

 

 

ATECA d’Altafulla s’incorpora de nou com a associada a PIMEComerç Tarragona

A la imatge, d’esquerra a dreta, Jaume Sànchez, regidor de Comerç; Florenci Nieto, president de PIMEComerç Tarragona; Natàlia Sanz, secretària d’ATECA; Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla; Montse Àlvarez, coordinadora territorial de PIMEComerç Tarragona, i Josep Maria Lloret, president d’ATECA.

PIMEComerç Tarragona ha incorporat un nou soci al Tarragonès. Es tracta de l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA), una associació que es va constituir l’abril del 2001, i que integra a tots els empresaris i treballadors autònoms que pertanyin al terme municipal d’Altafulla i la seva àrea d’influència. L’associació té una representativitat molt àmplia a tot el municipi, ja que aplega una cinquantena d’associats a Altafulla.

L’acte de formalització de la incorporació d’ATECA a PIMEComerç Tarragona s’ha dut a terme aquest matí a la sala de comissions ‘Pintor Josep Sala’ de l’Ajuntament d’Altafulla. Hi han participat l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto; el president d’ATECA, Josep Maria Lloret, i el regidor de Comerç de l’Ajuntament, Jaume Sànchez. Precisament el regidor de Comerç, Jaume Sànchez, s’ha mostrat molt satisfet que PIMEComerç “recuperi com a soci a l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla amb l’objectiu de sumar sinergies, conjuntament amb l’Ajuntament, per afavorir el teixit comercial del municipi i la seva oferta de llocs de treball”.

Per la seva banda, el president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, ha destacat la voluntat de l’organització “per ajudar a fer créixer el comerç d’Altafulla i del Baix Gaià, amb una implicació activa en el Consell de Comerç de la Província de Tarragona”. Josep Maria Lloret, president d’ATECA, ha subratllat “la bona feina d’unificació del comerç d’Altafulla que està fent l’associació amb la voluntat decidida de sumar forces amb PIMEComerç, l’Ajuntament d’Altafulla, i comptar també amb la resta de municipis que se situen en la segona i tercera línia de la costa”.

Altafulla suspèn els actes d’avui de la Festa Major de Sant Martí

L’ajuntament d’Altafulla ha informat aquest divendres que tots els actes programats per avui de la Festa Major de Sant Martí queden suspesos com a mostra de rebuig als consellers de la Generalitat empresonats. A les 16h hi ha convocada una reunió amb els grups municipals i entitats per valorar com afectarà a les festes. A les 19h l’Ajuntament convoca una concentració a la plaça del Pou com a mostra de rebuig a aquests fets.

Èxit de la 3a Cursa de Tardor 1 de Novembre d’Altafulla

Un moment de la cursa celebrada a Altafulla. Foto: Atletes d’Altafulla

La Cursa de Tardor, que organitzen els Atletes d’Altafulla i l’Ajuntament, va cloure ahir la tercera edició. Ho va fer amb un èxit absolut, tan a nivell d’organització com de participació.

El temps també va acompanyar i va permetre que la jornada es desenvolupés en les millors condicions possibles. El recorregut de deu quilòmetres va portar als 290 corredors per alguns dels indrets més simbòlics del municipi com la desembocadura del Gaià i els seus espais protegits, el Castell de Tamarit, la Platja d’Altafulla i la muntanya de Sant Antoni.

El pòdium de la categoria masculina va estar encapçalat per Otmane Btaimi, amb un temps de 34 minuts i 46 segons. El van acompanyar Dani Alonso, que va fer 35 minuts i 58 segons, i Mosheen El Haddad, amb 36 minuts i 43 segons.

En la categoria femenina, la guanyadora va ser Anne Le Cunuder amb un temps de 39 minuts i 36 segons. En el segon esgraó, s’hi va col·locar Marta Camps, dels Atletes d’Altafulla, amb una marca de 43 minuts i 1 segon.

La tercera posició va ser per Sandra Alonso, que va completar la cursa en 45 minuts i 40 segons. Jaume Sánchez, regidor d’Esports; i Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient, van fer l’entrega dels trofeus. Jaume Sánchez va remarcar que aquesta prova “s’està consolidant com una de les més positives del calendari”.

Per la seva banda, el director de la prova, Guillermo Alonso, va felicitar als 70 voluntaris que van fer possible que l’esdeveniment fos tot un èxit. La pròxima cita dels Atletes d’Altafulla serà la Cursa de Primavera que com és habitual se celebrarà l’1 de maig.

Comença el comte enrere per a la Festa Major de Sant Martí 2017 d’Altafulla

Altafulla ja ho té tot a punt per a la Festa Major de Sant Martí 2017. La presentació del tercer disc ‘Equilibri’, del grup de folk, pop i cançó d’autor Blaumut, l’11 de novembre; i la comèdia ‘Orgasmos’, de l’actor Roger Pera, i l’actriu Mònica Pérez, diumenge 5, són els plats forts de les festes que completen un ampli programa d’actes elaborat amb el conjunt d’entitats del municipi i que en sumen més d’una setantena per a tots els públics.

La Festa Major de Sant Martí s’iniciarà estrictament el divendres 3 de novembre amb el pregó de l’altafullenca Montserrat Sanmartí Roset, Doctora en Història Medieval, professora universitària i col·laboradora de l’Arxiu Històric de Tarragona. El pregó començarà a les 19h al balcó de l’Ajuntament d’Altafulla. Actes previs a l’inici de les festes, destaquen el Passatge del Terror, que organitzen avui dimarts 31 d’octubre els Diables d’Altafulla, a l’Alberg de la Casa Gran; el Ball de Halloween, del CFS Altafulla, avui també a la Violeta, i la Cursa de Tardor de l’1 de Novembre dels Atletes d’Altafulla.

La regidora de Cultura, Montse Castellarnau, ha destacat l’ampli programa d’actes d’enguany “amb un fort pes del folklore català i local”, i ha agraït la col·laboració de totes les entitats d’Altafulla que ho fan possible. Des dels Castells, baixada de trastos, bastons i sardanes, rues, cercaviles amb gegants, nans, diables i grallers; fins a rutes a peu, esmorzars populars, teatre, disfresses, jazz, pop, cant coral, música clàssica, exposicions de pintura i artesania, i diferents arts escèniques i audiovisuals i plàstiques, ompliran durant tres setmanes d’autèntic ambient festiu els carrers i les places d’Altafulla.

Consulteu el programa

La Cursa de Tardor 1 de Novembre d’Altafulla tanca les inscripcions una setmana abans de la cita

La Cura de Tardor 1 de Novembre d’Altafulla, que organitzen els Atletes d’Altafulla i la regidoria d’Esports de l’Ajuntament, ha tancat les inscripcions una setmana abans de la cita. I no només això, sinó que l’organització ha hagut d’elevar el número de participants a 290 per l’elevada demanda de sol·licituds d’inscripcions. Cal recordar que ja en aquesta tercera edició s’havia augmentat de 250 a 275 les places per participar-hi, i un cop més, la cursa ha superat les expectatives de l’organització.

La iniciativa arriba enguany carregada també d’altres novetats. En primer lloc, la prova serà puntuable per a la Lliga Trail TgnNord. I en segon lloc, tindrà un caràcter solidari perquè per cada inscripció realitzada, es donarà 1 euro a l’Associació ANiNATH, de nens i nenes amb trasplantament hepàtic. També es podrà col·laborar amb aquesta associació amb la compra d’un dorsal solidari per 10 euros.

El director de la cursa, Guillermo Alonso, ha remarcat també la implicació del voluntariat per dur a terme l’organització d’aquesta cursa. De fet, serà prop d’una setantena de voluntaris i voluntaris els que col·laboraran aquest 1 de novembre en el desenvolupament de la prova atlètica, ja sigui en els avituallaments dels corredors com en el tancament del circuït i la neteja de l’entorn.

L’objectiu principal de l’organització és oferir una prova molt suau de 10 km per a tots aquells que s’inicien en les curses de muntanya. El recorregut passa pels indrets més bonics que ofereixen els voltants d’Altafulla, com la desembocadura del riu Gaià o la Pujada de l’Ermita de Sant Antoni.

Altafulla ja disposa dels dos nous vehicles per a la seva flota

Els dos nous vehicles del cos, davant les instal·lacions de la Policia Local

La Policia Local d’Altafulla ja compta amb els dos vehicles tot terreny Nissan Quashqai 1.6 DCI 4×4 I per al servei de la Policia, que substitueixen a dos dels turismes antics amb què disposa la flota.

L’adquisició es va realitzar el passat mes d’agost per sistema de rènting al Banc BBVA per la quantitat de 49.270,56 € per quatre anys un d’ells, i l’altre vehicle amb kit de detinguts per 57.478,08 € per quatre anys també.

El rènting de vehicles policials és un producte molt beneficiós per als ajuntaments, mitjançant la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis, ja que suposa que les seves flotes de vehicles policials, que estan constantment en els carrers, es troben modernitzades amb una antiguitat mai superior als quatre anys.

Els vehicles estan dotats amb l’últim equipament policial com el Puente Legent de 30 mòduls de Led. A més, un dels vehicles posseeix el Kit de detinguts complet i homologat per la DGT.

Altafulla, a la zona alta en renda per càpita d’Espanya

La mitjana de la renda per càpita bruta a Altafulla és de 32.686 euros. El municipi es troba en el lloc número 66 del total estatal. Dels 5.034 habitants que té Altafulla, un 54,07 per cent fan la declaració de la renda. Són dades publicades per l’Agència Tributària aquesta setmana on s’indica la declaració mitjana dels municipis de més de 1.000 habitants.

La distribució de la riquesa a l’Estat es divideix per demarcacions i comunitats autònomes. Deu dels 20 municipis amb les rendes més baixes es troben a Extremadura. Mentre que els 10 primers es troben tots repartits entre les demarcacions de Barcelona i Madrid.

Madrid és el territori que té una renda per càpita més elevada amb una mitjana de 33.000 euros i Extremadura, la més baixa amb 19.000 euros. A Catalunya és de 28.800 i es troba en quarta posició per darrera de Madrid, Ceuta i Melilla. En el tram inferior es troben, a més d’Extremadura, Castella La Manxa, Andalusia i Múrcia. Totes elles, amb una mitjana inferior als 22.000 euros.

En el conjunt espanyol, les dades de l’Agència Tributària revelen que la renda bruta mitjana va arribar el 2015 els 25.582 euros el que suposa una pujada del 3,1% respecte a les dades de 2014. Això sense comptar el País Basc i Navarra, que tenen un sistema de recaptació propis i de la qual no recauen en el sistema tributari de l’Estat.

El llibre ‘Catalanes del IX al XIX’ es presenta a Altafulla

El Centre d’Entitats d’Altafulla acollirà aquest divendres 27 d’octubre a partir de les 18.30 hores la presentació del llibre ‘Catalanes del IX al XIX’, a càrrec d’una de les autores i editores del llibre, l’altafullenca Montserrat Sanmartí. És una de les activitats que s’emmarquen dintre del programa d’actes per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre. La resta de coautores del llibre són Carme Sanmartí Roset (també editora), Clara Sanmartí, Ramon Pinyol i Teresa Julio.

Aquesta obra recull un seguit de biografies de dones catalanes que van viure durant aquest període històric i completa un altre llibre, publicat el 2006, sobre catalanes del segle XX. L’obra s’estructura d’acord amb els perfils i les activitats que van desenvolupar les dones, amb una sèrie de categories que centren les 400 biografies: les abadesses, actrius, brodadores, puntaires i modistes, burgeses i propietàries, compositores i interpretes, comtesses de Barcelona, comtesses-reines, escriptores, fetilleres i bruixes, fundadores d’ordes, nobles i pintores. Tot un treball adreçat a desvetllar les trajectòries vitals d’un seguit de dones, com ara la soprano internacional Josefina Huguet Salat, la reina de la Corona d’Aragó Elisenda de Moncada i Pinós, o la fundadora de les germanetes dels ancians desemparats, Santa Teresa Jornet.

Portada del llibre.

L’obra també posa en valor la difícil tasca d’elaborar biografies de dones que hagin tingut una trajectòria vital anterior als anys 70 del segle XX perquè les dones del passat patien una invisibilitat social i reconeguda. El motiu principal d’aquesta invisibilitat prové de les fonts d’arxiu, la matèria principal que nodreix la història. Una matèria que emmiralla l’estructura social del patriarcat.

El llibre que es presentarà la setmana vinent fa una aportació valuosa en aquesta direcció. L’obra sintetitza la bibliografia sobre el tema i també aporta dades inèdites fruit de la recerca directa en les fonts d’arxiu.