TOTS 21

La barca ‘Núria Baltasar’ torna a presidir el passeig de Botigues de Mar d’Altafulla

La barca ‘Núria Baltasar’ abans i després de la restauració. Fotos: Ajuntament

La barca ‘Núria Baltasar’ torna a presidir el passeig de Botigues de Mar d’Altafulla. La Brigada Municipal, amb la col·laboració del Club Marítim Altafulla, i acompanyats pel coalcalde del municipi, Jordi Molinera; la regidora de Cultura, Gemma Maymó, i familiars de la família Ramon, han col·locat de nou aquest matí el llagut que el 2005 va donar Baltasar Ramon a l’Ajuntament per a què encapçalés el passeig marítim com a element representatiu del passat pesquer a la vila.

Els treballs han consistit especialment en impermeabilitzar l’estructura, recuperar elements del propi llagut que estaven en molt mal estat com la coberta, pintar-la amb els colors originals de verd i blanc, i instal·lar-hi un sistema de drenatge per desaiguar les aigües pluvials i evitar així el podriment dels materials recuperats com la fusta.

La regidora de Cultura, Gemma Maymó, ha expressat la seva satisfacció pels resultats obtinguts en què ha remarcat el full de ruta a seguir per “conservar el patrimoni local amb actuacions de restauració de peces representatives de la vida i història d’Altafulla com la recuperació de la barca ‘Núria Baltasar’, la font de Caid Ismaíl o l’escultura de Sant Antoni”.

Segons ha apuntat l’edil de Cultura, la intenció en els propers mesos és elaborar una senyalització personalitzada en cada un d’aquests racons d’història que acompanyaran aquestes peces seguint una mateixa línia d’identificació.

La inversió de la restauració de la barca ‘Núria Baltasar’ ha estat d’uns 7.000 euros, i els treballs han anat a càrrec del fuster local Jacob Ramírez. El passat 11 de març es va treure del lloc que ocupava per restaurar-la, i avui ha tornat a l’emplaçament que des del 2005 presideix la façana marítima d’Altafulla.

La barca ‘Núria Baltasar’ és un gussi de pesca tradicional –llagut petit català de 20 pams, que va ser adquirida pel veí altafullenc Francesc Ramon Pedrol el 1934 i batejada amb el nom de dos dels seus fills, Núria i Baltasar. La particularitat d’aquest gussi, originari del segle XIX, era utilitzat a les costes catalanes fins ben entrat el segle XX per a la pesca amb fluixa.

Redacció

 

La Bibliomar ha atès una mitjana de 30 usuaris per dia aquest estiu de pandèmia

La Bibliomar ha rebut aquest estiu una assistència total de 833 usuaris en els 29 dies que s’ha obert al públic durant els mesos de juliol i agost. Foto: Ajuntament

La Bibliomar d’Altafulla s’ha consolidat com a punt de lectura d’estiu al Parc de Voramar, lligat a la Biblioteca Municipal, i ha complert així amb els seus objectius principals de consolidació com a projecte cultural marcats en els seus inicis el 2013.

La Bibliomar ha rebut aquest estiu una assistència total de 833 usuaris en els 29 dies que s’ha obert al públic durant els mesos de juliol i agost, xifra que es tradueix en una mitjana de 30 usuaris per dia. Segons dades que es desprenen de la memòria realitzada per les responsables del servei, d’aquests s’han tramitat 24 carnets per a usuaris nous, nou com a carnet nou, i 15 com a carnet unificat.

De les xifres també destaquen els 236 préstecs de documents, material divers i publicacions que s’han tramitat al llarg d’aquest mes i mig que la Bibliomar ha estat oberta.

La memòria també remarca l’excepcionalitat d’aquest estiu on s’ha valorat molt positivament les mesures preses per la situació pandèmica, fet que ha permès tenir un major control de l’aforament limitat per les restriccions de la Covid-19. En aquesta línia, aquest estiu només s’han mantingut els conta-contes on se n’han realitzat tres sessions durant el mes d’agost, amb aforament limitat i distàncies de seguretat.

La connexió a Internet aquest estiu també ha estat un dels punts que s’ha subratllat, ja que ha permès l’accés al catàleg de la Biblioteca i d’aquesta manera, “hem pogut controlar molt millor les dades dels usuaris i els préstecs dels documents”, segons ha apuntat Rosalia Ciuró, responsable de la Bibliomar. Aquesta avenç “ha suposat una millora pel que fa a la cerca de llibres i l’orientació dels usuaris cap a altres biblioteques”.

Per acabar, els llibres més prestats continuen sent els de literatura infantil  i juvenil i el perfil d’usuari majoritari segueix sent el de les famílies amb infants que passen el període de vacances a Altafulla.

Redacció

 

Altafulla es convertirà en seu de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la URV

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; la regidora d’Educació i Salut, Gemma Maymó, i la coordinadora de les Aules de la Gent Gran de la URV, Maria Isabel Miró. Foto: Ajuntament

El coalcalde d’Altafulla i responsable de la regidoria de Gent Gran, Jordi Molinera; la regidora d’Educació i Salut, Gemma Maymó, i la coordinadora de les Aules de la Gent Gran de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Maria Isabel Miró, s’han reunit aquest matí per abordar la incorporació d’Altafulla com a seu de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la URV.

Les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran són un projecte social engegat per les principals universitats catalanes que busca donar una sortida a les inquietuds culturals de la tercera edat.

En aquest sentit, la URV dona una alternativa al temps de lleure dels principals implicats i protagonistes de la iniciativa, la gent gran, propiciant que estiguin al dia de nous coneixements en àmbits molt diversos i sobre els quals manifesten interès.

Precisament, un estudi recent de la Xarxa Vives d’Universitats i la Fundació Pere Tarrés demostra que la formació universitària sènior impacta positivament en la salut física i psíquica i en el benestar general de l’alumnat que cursa aquests estudis.

Conforme més anys fa que una persona està matriculada en un programa de formació universitària sènior, més beneficis hi percep, sobretot en termes de salut i relacions socials.

En aquest sentit, els enquestats reconeixen que cursar estudis a la universitat els ajuda a vèncer temors i complexos, reduir sentiments d’ansietat o depressius, superar situacions vitals traumàtiques (viduïtat, malaltia o pèrdua d’algun familiar), millorar la seua capacitat intel·lectual i de memòria, ser més tolerants i humils, més receptius a aprendre a fer servir les TIC, i a incrementar les relacions amb l’entorn més proper.

Del 13 d’octubre al 12 de novembre, es realitzaran les preinscripcions en cadascuna de les seus. Per tirar endavant la proposta al municipi hi haurà d’haver un mínim de 25 persones inscrites de cara al curs 2022 que s’iniciarà al gener.

Cada seu haurà de complir amb aquest mínim de 25 alumnes inscrits per poder tirar endavant la matrícula amb una conferència universitària al mes, de gener a desembre de 2022. Si se superen els 50 alumnes, se’n faran dues al mes, i s’anirà incrementant el número de ponències de manera proporcional.

El període de matriculacions s’obrirà al llarg del proper mes de desembre. El preu de matrícula per als nous alumnes es fixa en 35 euros, i de 20 €, per als alumnes que han cursat el darrer curs 2020. El curs es divideix en tres trimestres: gener, febrer i març; abril, maig i juny, i octubre, novembre i desembre.

Redacció

 

El govern d’Altafulla reorganitza el cartipàs després de la marxa de dues regidores

Imatge d’arxiu de l’ajuntament d’Altafulla.

Els cinc regidors de l’EINA-ERC de l’Ajuntament d’Altafulla (Tarragonès) assumiran les carteres que fins ara ocupaven dues edils del PSC i Ara Altafulla, Inma Morales i Natàlia Sanz, fins fa poc sòcies de govern. Els republicans, que han quedat en minoria, reorganitzen el cartipàs després del trencament del pacte amb aquestes formacions. Morales va presentar la renúncia el 23 d’agost, quan ocupava la regidoria de Via Pública i Mobilitat, Gent Gran i Protecció Animal. Per la seva part, Sanz va sortir del govern el 16 de setembre, quan estava al capdavant de la regidoria de Comerç, Turisme i Emprenedoria. L’oposició suma actualment vuit regidors.

Ell coalcalde Jordi Molinera sumarà les regidories de Turisme i Gent Gran a les seves responsabilitats prèvies, mentre que la coalcaldessa Alba Muntadas assumirà també les carteres de Via Pública i Mobilitat, així com Protecció Animal. Pel que fa Comerç i Emprenedoria, Daniel Franquès serà el regidor al capdavant d’aquests departaments.

Els regidors a l’oposició, vuit en total, seran els membres d’Alternativa Altafulla En Comú Guanyem, Junts per Altafulla, el PSC, Ara Altafulla i un edil no adscrit. En canvi, el govern de l’EINA – ERC es queda en minoria amb tan sols cinc regidors.

ACN

 

EINA-ERC es queda sol a l’equip de govern d’Altafulla després de la marxa de Natalia Sanz (ARA)

Natalia Sanz. Foto: Twitter

Si a finals d’agost era la regidora del PSC, Imma Morales, la que abandonava l’equip de govern d’Altafulla deixant-lo en minoria, aquest dijous s’hi suma la d’Ara-Altafulla, Natalia Sanz. L’actual responsable de les àrees de Comerç i Turisme ha abandonat l’executiu i deixa EINA-ERC com a únic grup al govern. Aquesta tarda està prevista una roda de premsa amb presència dels coalcaldes, Jordi Molinera i Alba Muntadas, amb la resta de regidors escollits a la llista republicana. Fonts consultades per Tots21 asseguren que el principal grup de l’oposició, Alternativa Altafulla, continuava mantenint-se ferm en la seva decisió de no registrar una moció de censura malgrat que l’oposició sumi ara 8 regidors per 5 els del govern.

Sanz: «Hi havia poques ganes de parlar»

En la primera entrevista concedida després de la seva renúncia, aquesta mateixa tarda al programa Carrer Major de les ràdios de la Xarxa al Camp de Tarragona, Sanz assenyalava que una de les claus de la seva decisió caldria buscar-la en el desencís pel repartiment final de les àrees que havia deixat lliures Morales (tercera Tinent d’Alcalde a més de regidora de Via Pública i Mobilitat, i Gent Gran i Protecció Animal). «Confiava que avui es pogués redreçar la situació», assenyalava fent referència a la reunió mantinguda amb els representants del govern aquest matí, tot just després del toc d’avís disparat ahir precisament en un altre programa de la Xarxa. «Hi havia certa tensió perquè ja veia que hi havia poques ganes de parlar. I s’entén parlar per fer feina. Sempre m’he ofert per agafar responsabilitats. En cap moment he buscat presència mediàtica», assenyalava.

Segons Sanz, «la part que menys m’agrada és haver de negociar políticament. Però després de la sortida de la Imma m’he robat en aquesta situació, i no he estat còmode. En cap moment volia tensar la corda. Volia tenir treball a fer». La regidora del partit municipalista afegia que «tres minuts abans d’entrar a la reunió amb el Jordi i l’Alba tancava reunions per a la setmana vinent» i rebutjava l’acusació de «tacticisme polític. De cap manera. Tenia esperança que entenguessin que volia més feina».

Sanz dibuixava un camí fins aquesta ruptura el que defineix com «manca de diàleg. Portàvem dies parlant sobre quina regidora agafar» després de la marxa de la regidora socialista, «tenir presència a les reunions d’Urbanisme per «assabentar-me de com funciona» el procés de desenvolupament de diversos projectes concrets. En tot cas, «no era cap cop de puny sobre la taula», explicava. «He fet oferiments de poder portar altres coses. Però jo no tinc coneixement sobre el tema que em proposaven portar, com era el de Protecció Animal. No ho podia fer. I vaig demana Via Pública. Ells al·leguen que no podien perquè sempre havia estat lligat a Urbanisme. Els vaig proposar, després de parlar amb el meu equip, de portar Parcs i Jardins. Tampoc va ser possible», desvetllava. «Si no hi ha diàleg en això, la resta de punts del municipi ja no els podrem discutir», etzibava.

Redaccio

 

L’Ajuntament d’Altafulla s’adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat 2021

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com fer visible els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

Amb el lema ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’ i en línia amb el tema d’aquest any, «Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible», la Setmana del 2021 vol incidir en quatre temes: la salut mental i física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19. No és una coincidència que la salut mental sigui un tema prioritari, ja que la Setmana Europea de la Mobilitat vol centrar-se en l’estreta relació que hi ha entre la salut mental i la mobilitat urbana, un tema que ha esdevingut especialment  important durant la pandèmia.

Un altre punt prioritari és la salut física, que inclou l’impacte de la contaminació acústica i atmosfèrica, i els beneficis que té una mobilitat activa. En l’àmbit de la seguretat en el transport es vol destacar millores recents en la seguretat, la integració de persones amb mobilitat reduïda i l’aplicació de mesures de seguretat viària a l’entorn urbà. També es vol destacar la resposta de les administracions davant la COVID-19, i centrar-se en els aspectes positius de la pandèmia en la mobilitat urbana i la importància de restablir la confiança en el transport públic.

L’Ajuntament d’Altafulla, com no podia ser d’una altra manera, s’ha adherit un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat 2021. En aquest sentit, des del consistori, es re-senyalitzaran novament els itineraris que s’emmarquen en el projecte ‘A peu a l’escola’, engegat fa uns anys per la regidoria de Medi Ambient, i que l’executiu local vol donar-li continuïtat.

Aquests itineraris marcaran el recorregut per anar a les escoles de La Portalada i El Roquissar, l’Institut Altafulla i les dues llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau. El recorregut s’ha de fer a peu, amb patinet o amb bicicleta.

En aquesta mateixa línia, des del consistori, s’ha insistit en què “la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ha de practicar-se tot l’any”. Per això, s’ha personalitzat la campanya amb el lema “A Altafulla, mou-te tot l’any” amb  l’etiqueta #AltafullaMobilitat365.  La intenció és fer un seguiment de la mobilitat de  l’alumnat dels centres altafullencs durant tot el curs escolar.

Redacció

 

La RFEF subvenciona amb 9.000 euros les millores al camp de futbol de l’estadi municipal d’Altafulla

La subvenció ha servit per finançar el pla de millores al camp de futbol municipal, que es van iniciar a mitjans de 2019 amb una inversió d’uns 43.000 euros. Foto. Ajuntament

La Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), gràcies a una resolució de la presidència del Consell Superior d’Esports (CSD) per la qual es concedeix a la RFEF una subvenció directa en compliment de la llei 13/2011 de regulació del joc per a la distribució per al futbol no professional de 2020 del 4,55 % de la recaptació per l’impost sobre activitats del joc en relació amb les apostes mútues, ha atorgat una subvenció de 9.144,86 € per a les millores fetes al camp de futbol de l’estadi municipal Joan Pijuan després que la regidoria d’Esports, que encapçala l’edil Àlex Cañas, tramités l’ajuda.

La subvenció ha servit per finançar el pla de millores al camp de futbol municipal, que es van iniciar a mitjans de 2019 amb una inversió d’uns 43.000 euros, i que han consistit en la renovació i substitució de les quatre torres d’enllumenat amb tecnologia LED i la renovació del quadre elèctric general; l’asfaltat de la zona d’accés a la graderia, l’adequació del magatzem i el bar de l’estadi per millorar-ne la seguretat, i la substitució d’una part de la gespa del terreny de joc afectada per unes cremades.

El regidor d’Esports, Àlex Cañas, ha expressat la seva satisfacció de rebre aquesta ajuda que finançarà gairebé una quarta part de les millores. L’edil ha mostrat el seu compromís de mantenir en les millors condicions les instal·lacions esportives municipals.

Redacció

 

La Policia Local d’Altafulla ha hagut de fer 31 intervencions durant l’estiu per evitar botellots

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i el cap de la Policia Local, Jordi Gil. Foto: Ajuntament

El balanç d’estiu de la Policia Local d’Altafulla, des del passat 1 de juny fins el 31 d’agost, s’ha traduït amb un total de 2.633 serveis que han efectuat els agents del cos de policia local.

L’informe, presentat aquest matí pel coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i el cap de la Policia Local, Jordi Gil, també revela que la temporada estiuenca ha estat marcada per les restriccions de la Covid-19.

Precisament, la Policia Local d’Altafulla ha hagut d’intervenir en 71 ocasions per concentracions de persones en places i espais públics als vespre-nit per incomplir les restriccions sanitàries marcades per la pandèmia; i 31 més com a mesures preventives per evitar botellots.

Tant Molinera com Gil, han expressat el seu agraïment per la coordinació policial entre els Mossos d’Esquadra, la Policia Local d’Altafulla i la Guàrdia Urbana de Tarragona, especialment, per cobrir amb suficients efectius la zona del Vinyet, terme que es troba en els límits de Tarragona i Altafulla.

Aquesta coordinació ha permès comptar, segons Molinera, amb fins a set patrulles policials per controlar aquestes concentracions que, principalment, es produïen els caps de setmana i els dies festius.

Per la seva banda, el cap de la Policia Local, Jordi Gil, ha recordat que la incorporació de cinc agents per a aquest estiu, ha fet possible també “doblar el torn de nit de les patrulles, especialment, els divendres i dissabtes”.

En aquest mateix sentit, s’han realitzat 291 serveis per queixes i molèsties a veïns i veïnes, i de totes aquestes, s’han iniciat diligències penals en 152 casos.

Quant a les denúncies tramitades estrictament per les restriccions de la Covid-19 se n’han tramitat 33: 4 per incomplir l’obligació de l’ús de mascareta, 2 per incomplir l’horari de tancament d’establiments i activitats, 24, per incompliment de les restriccions establertes per les autoritats, i 3 per no complir l’aforament màxim permès en l’establiment i activitat.

Aquestes denúncies tramitades per incomplir les ordenances municipals s’han traduït en un total de 20.900 € en sancions econòmiques.

I per últim, pel que fa a les denúncies realitzades en matèria de circulació, se n’han tramitat un total de 538, de les quals 77 han necessitat servei de grua. L’import total en sancions ha estat de 54.704 €, dels quals ja se n’ha recaptat 30.106, i queda pendent un total de 12.248 euros.

Cal remarcar que moltes d’aquestes sancions compten amb una bonificació del 50% si es realitza el pagament abans dels 15 dies des de la data de sanció.

Redacció

 

Onada, Dos Punts i l’Ajuntament d’Altafulla presenten el curtmetratge ‘Un riu naixerà’ el pròxim divendres

La co-direcció ha anat a càrrec d’un grup d’usuàries de l’entitat sense ànim de lucre que treballa des del 1988 per millorar la qualitat de vida de les persones amb dificultats. Foto: Ajuntament

La plaça de l’Església d’Altafulla acollirà el pròxim divendres 17 de setembre, a les 20 hores, la presentació del curtmetratge ‘Un riu naixerà’, produït per Dos Punts amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla i la Fundació Onada.

‘Un riu naixerà’ és un retrat cinematogràfic de la desembocadura del riu Gaià a la platja d’Altafulla. La pel·lícula explora de forma poètica i sensorial aquells racons, llums, sons i històries del tram final d’un riu, un espai en constant transformació i amb un contingut simbòlic que ens connecta amb la força de la naturalesa, la tradicional font d’inspiració per reconèixer el nostre passat i el nostre present.

El curtmetratge està codirigit per Abel Fernández, Andrea González, Elena Sans i Verónica De la Torre. Es tracta d’un grup de persones usuàries de la Fundació Onada, de Torredembarra, sense experiència prèvia en la realització cinematogràfica, que s’endinsa en el format Super8 per observar, retratar i relatar a través de la filmació d’imatges.

Tot això, amb la co-direcció de Cristopher Ruiz i Ingrid Ferrer, de la productora Dos Punts, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla i la Fundació Onada. El curtmetratge es va rodar a finals de març a la llera del riu Gaià i posa en valor les diferents mirades dels usuaris d’Onada amb l’entorn natural. Aquest mateix dia de la presentació del curtmetratge ‘Un riu naixerà’, es projectarà la pel·lícula ‘La tortuga vermella’.

L’Ajuntament d’Altafulla, a través de la regidoria de Cultura, que encapçala l’edil Gemma Maymó, hi ha col·laborat amb una aportació econòmica de 500 euros que va permetre atendre algunes necessitats logístiques del rodatge.

La Fundació privada Onada és una entitat d’iniciativa social, sense ànim de lucre que, des de l’any 1988, treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb més dificultats de la comarca del Tarragonès.

Redacció

 

Manifest dels regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible

Imatge de la Taula de Municipis Litorals. Foto: Ajuntament

Els regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis Litorals han signat una declaració d’intencions en la que manifesten la necessitat de gestionar de forma conjunta sostenibilitat ambiental i salut, sense oblidar que el Litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis litorals i, pel tant, base principal de l’economia, base de la indústria de l’allotjament i potenciadores de molts sectors econòmics municipals.

L’objectiu principal del manifest d’aquesta Taula, sortida del Pacte de Coma-ruga, és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques mantenint l’equilibri d’usos humans i ecosistèmics gestionant, el nostre litoral d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible s’entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball:

1. La necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització.

2. La creació d’una unitat de gestió.

3. La Participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana.

A partir d’aquests tres pilars, el manifest compta amb 8 punts en els quals es fa referència a qüestions com: els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l’adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l’eventual pujada del nivell del mar, l’erosió del litoral, les accions de renaturalització, etc.

Declaració de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible.

Redacció

 

Altafulla es prepara per a la Diada i el segon cap de setmana de la Festa Major de Sant Antoni

Aquests són els actes més destacats per aquest segon cap de setmana de la Festa Major votiva de Sant Antoni, conjuntament amb l’agenda per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

DIJOUS 9 DE SETEMBRE

19.00h – Envelat Parc Comunidor. Espectacle de màgia amb «Isaac Jurado». Aforament limitat. Organitza: Ajuntament.

DIVENDRES 10 DE SETEMBRE

19.30h – Pati de les Escoles Teresa Manero. Presentació de l’Oliverot «29 retalls d’història», de Salvador J. Rovira Gómez. Organitza: Centre d’Estudis d’Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

20.00h – Finca del Canyadell. Visita el sender dels Ratapatxets. Més informació i inscripcions a: www.gepec.cat , 977331142 o activitats@gepec.cat Preu: socis/es 6€, no socis/es 9€. Organitza: GEPEC. Col·labora: Ajuntament.

22.30h – Envelat Parc Comunidor. Concert «Héroes de la Antártida». Tribut a Mecano. Aforament limitat. Organitza: Ajuntament.

DISSABTE 11 DE SETEMBRE

09.00h – Darrere de l’Ermita de Sant Antoni. Concurs de Tir al Plat. Organitza: Societat de Caçadors La Coma. Col·labora: Ajuntament.

10.00h – c/ Clot de Torrell cantonada amb Marquès de Tamarit. Ofrena floral i Acte institucional Diada Nacional de Catalunya. Organitza: Ajuntament. Col·labora: Grallers d’Altafulla.

10.30h – Plaça de l’Església. Cercavila commemorativa fins l’Ermita pels 200 anys de vot de Sant Antoni amb diables, gegants i nans, bastoners, castellers i grallers. Organitza: Voluntaris dels 200 anys del Vot a Sant Antoni. Col·labora: Entitats seguici popular i Ajuntament.

11.30h – Ermita de Sant Antoni. Missa Solemne en motiu de la Festa votiva del quadre de Sant Antoni, cantada per la Coral Nou Rebrots. Organitza: Parròquia d’Altafulla i Coral Nou Rebrots. Col·labora: Ajuntament.

Tot seguit, entrada a plaça dels Castellers d’Altafulla i aixecada de pilars acompanyats dels Grallers d’Altafulla. Organitza: Castellers i Grallers d’Altafulla.

18.00h- Estadi Municipal. Trofeu Joan Pijuan entre el C.E. Altafulla i el C.F. L’Arboç. Organitza: CE Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

22.30h – Envelat Parc Comunidor. Concert amb el grup de versions «Angangas». Aforament limitat. Organitza: Ajuntament.

DIUMENGE 12 DE SETEMBRE

09.00h – Darrere de l’Ermita de Sant Antoni. Concurs de Tir al Plat. Organitza: Societat de Caçadors La Coma. Col·labora: Ajuntament.

18.00h – Carrer de la Bassa (davant Castell). Mostra del seguici popular.

Davant la situació actual i en no poder fer encara cercaviles, el seguici popular es transforma en una mostra de cada entitat. Castellers, gegants i nans, bastoners, grallers i diables petits i grans ens faran una mostra en forma d’actuació estàtica.  Es demana als assistents que es col·loquin de manera distanciada a la zona verda del castell i/o a l’Era del Senyor per mantenir el distanciament físic, amb mascareta posada per gaudir de les actuacions. També cal tenir present que, tal i com marca el PROCICAT, davant les mostres representatives de les entitats queda prohibida la participació de la gent. Organitza: Seguici popular i Ajuntament.

Tot seguit, Castell de focs. Organitza: Grup Diables d’Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

Notes informatives

Biblioteca. Nou horari fins el 12 de setembre: De dilluns a divendres de 10 a 14 hores.

Redacció

 

Inscripcions obertes per al programa ‘Lletres per a tothom’ d’Altafulla

El Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) i la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament d’Altafulla ofereixen de nou una nova edició del programa ‘Lletres per a tothom’.

La proposta té per objectiu facilitar l’alfabetització en català a persones immigrades residents a Catalunya que, en origen, no tenen domini de la lectoescriptura, amb la intenció d’iniciar un procés formatiu personalitzat que pugui tenir continuïtat en altres accions formatives.

El curs es reparteix en diferents mòduls amb un total de 150 hores. El Mòdul A consta de 90 hores d’alfabetització en català, el Mòdul B, de 15 hores de coneixements laborals i 30 hores de conversa en català, i el Mòdul C de 15 hores de coneixement de la societat catalana i el marc jurídic.

La formació està destinada a persones que no parlen o no entenen el català, prioritàriament no alfabetitzades en català i amb passaport. També per a veïns i veïnes del municipi o dels pobles del voltant, i per a persones motivades per conversar en català.

El curs tindrà una durada de cinc mesos, des del 27 de setembre de 2021 fins el 31 de gener de 2022, en horari preferent de 09.30 a 12 hores, a l’Era de l’Esteve. Dels setze alumnes permesos, vuit treballaran de manera presencial i els altres vuit en línia, segons criteris de connectivitat i salut.

Les inscripcions estan obertes fins el 20 de setembre, i cal escriure un correu a l’adreça electrònica aj.altafulla@altanet.org indicant l’interès en els cursos del circuit d’acollida, el nom i cognoms, una fotocòpia del passaport o el NIE, telèfon de contacte i l’adreça de correu.

Descarrega el díptic informatiu.

Redacció

 

L’Arxiu Municipal d’Altafulla rep una donació de documents de Gràfiques Lloveras

Els documents cedits representen el testimoni dels esdeveniments que es duien a terme al municipi entre els anys 60 i 90 del segle passat. Foto: Ajuntament

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament d’Altafulla ha rebut una donació de documentació de Ramon Lloveras Romeu, propietari de la ja desapareguda “Gràfiques Lloveras” (1959-2015), amb seu a Torredembarra.

La gènesi de l’empresa es troba l’any 1959, quan Pere Lloveras Llorach es va instal·lar al carrer de la Sort número 24 a Torredembarra. Les Gràfiques van patir un trasllat el 1967 al carrer Joan Güell número 4, també a Torredembarra. Amb la jubilació de Pere Lloveras, el seu fill Ramon Lloveras Romeu en va assumir la direcció des de l’any 1974 fins el 2015, any en què va cessar l’activitat.

La donació de documents de LLoveras és el testimoni dels esdeveniments que es van dur a terme a Altafulla entre els anys 60 i 90 del segle passat. Lloveras ha conservat documents interessants per a la història local i que s’imprimien i es dissenyaven a la seva impremta.

Entre aquests documents hi ha programes de les Festes de Sant Martí i de Setmana Santa, fulletons de la Setmana del Turisme o felicitacions de Nadal. La importància d’aquests documents radica en què molts tenen il·lustracions de xilografia fetes per gravadors de renom com ara Antoni Gelabert, Albert Boronat o Josep Buyreu.

El fons ja es troba classificat a l’arxiu municipal i disponible per a investigadors i investigadores que el vulguin consultar.

Es pot demanar sol·licitar en aquest enllaç: https://www.seu-e.cat/ca/web/altafulla/govern-obert-i-transparencia/serveis-i-tramits/tramits/instancia-generica.

Redacció

 

L’Ajuntament començarà a partir de dilluns 13 de setembre les activitats per a la gent gran

Després de l’aturada per la pandèmia de la Covid-19, l’Ajuntament d’Altafulla iniciarà a partir de dilluns vinent 13 de setembre el programa d’activitats per a la gent gran, que tindran lloc al Parc de Salut del carrer de la Cabana i a les antigues escoles Teresa Manero.

S’oferiran tres activitats de gimnàstica de manteniment, expressió corporal i benestar emocional. Aquestes tres activitats aporten benestar a la gent gran a la vegada que ajuda a prevenir malalties com la diabetis, la hipertensió,  el sobrepès i l’obesitat, els infarts del cor, les demències i alguns tipus de càncer.

A més, ajuda a millorar la qualitat física i el funcionament de l’organisme, augmenta l’esperança i la qualitat de vida, ajuda a dormir millor, afavoreix les relacions socials i fomenta els valors positius, i millora la salut mental, així com també millora la memòria i la capacitat d’aprenentatge.

Els horaris

Gimnàstica de manteniment

Dinamització del parc de salut a l’aire lliure amb sessions de gimnàstica de manteniment i utilització dels diferents aparells i circuits del parc, per treballar la força, la flexibilitat, l’equilibri, la coordinació i la resistència.
Dilluns i dimecres, grup 1 de 9.00 a 10.00 hores i grup 2 de 10.00 a 11.00 hores al Parc de Salut del carrer de la Cabana.

Expressió corporal

Dinàmiques de grup i jocs en els quals predomina el moviment, potenciant la creativitat i la interrelació amb els altres. Tècniques de relaxació i estimulació sensorial.
Dimarts, grup 1 de 9.00 a 10.30 hores i grup 2 de 10.30 a 12.00 hores a les antigues escoles Teresa Manero.

Benestar emocional

Sessions grupals per millorar el coneixement i la gestió de les pròpies emocions, augmentar l’autoestima i fomentar actituds positives.
Dijous, grup 1 de 9.00 a 10.30 hores i grup 2 de 10.30 a 12.00 hores a les antigues escoles Teresa Manero.

Informació i inscripcions al 689 72 49 07 (també per whatsapp) o al correu electrònic mriambau@altafulla.altanet.org.

Redacció

 

Espaldamaceta, aquest 25 de setembre a l’Església de Sant Martí d’Altafulla

El ‘Jardí Sonor’ és un cicle de concerts organitzats per Sonora Produccions en diversos espais amb encant de diferents indrets de les comarques de Tarragona amb l’objectiu de gaudir d’una experiència en diversos sentits: música en directe, llocs especials, degustació de cerveses artesanes, vins ecològics, menjars km 0, amb la finalitat d’aconseguir que cada concert esdevingui una experiència única i diferent.

Aquesta experiència es podrà viure el pròxim dissabte 25 de setembre, a les 18:30 hores, al pati interior de l’Església de Sant Martí d’Altafulla amb el concert d’Espaldamaceta. Espaldamaceta és l’alter ego artístic de José Juan González, que aquest 2021 ha tornat amb noves cançons i un imminent nou treball on recupera el seu format en solitari.

D’aquesta manera, torna el ‘Espaldamaceta’ més íntim, carismàtic, i personal. I ho farà en un entorn privilegiat com el Pati interior de l’Església de Sant Martí d’Altafulla, que recentment ha estat renovat conservant l’encant propi de la Vila Closa, declarat conjunt històric i artístic des de 1998.

L’actuació anirà acompanyada per degustacions de cerveses artesanes, vins ecològics i menjars Km 0.

Concretament, el concert d’Espaldamaceta a Altafulla tancarà el cicle ‘Jardí Sonor 2021’ després d’haver passat per Montferri, Vespella de Gaià, Falset i Tarragona (19 de setembre), i amb les actuacions de Steven Munar & the Miracle Band, Celistia + Stay, Balas Perdidas, Romain Aleberteau, i Raquel Lúa.

Aquest concert està organitzat per Sonora Produccions i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla. El preu de les entrades és de 10 euros i es poden adquirir al web www.lasonora.entradium.com.

Redacció

 

Altafulla donarà el tret de sortida aquest divendres a la Festa votiva del Quadre de Sant Antoni

Tot a punt per a la celebració de la Festa votiva del Quadre de Sant Antoni d’Altafulla, la festa major ‘Petita’ que donarà el tret de sortida aquest divendres 3 de setembre amb els coets d’esclat de Festa Major i repic de campanes que anirà a càrrec del Grup de Diables d’Altafulla.

Per a aquesta edició especial, marcada per les restriccions de la pandèmia i la celebració dels darrers actes per la commemoració dels 200 anys del Vot de Poble, les activitats programades tenen aforament limitat, excepte d’algun de caràcter esportiu, i no s’ha de fer reserva prèvia com fins ara.

El regidor de Festes, Àlex Cañas, ha explicat que han apostat per aquest procediment “perquè no quedin seients buits” com s’ha produït en algunes activitats de l’estiu.

El programa de festes tancarà amb la mostra del seguici festiu al carrer de la Bassa, i ho farà amb una exhibició i en un format més estàtic per complir amb les restriccions ja que, a dia d’avui, no es poden celebrar cercaviles.

En aquesta línia, els diables, gegants i nans, bastoners, i els castellers i grallers participaran en l’acte que clourà la commemoració dels 200 anys del Vot de Poble. El dissabte 11 de setembre, a les 10.30h, es realitzarà un recorregut fins a l’Ermita de Sant Antoni. Allí se celebrarà la tradicional Missa Solemne amb la Coral Nous Rebrots, i l’entrada a plaça dels Castellers amb l’aixecada de pilars.

El penúltim dia de les festes coincidirà amb la Diada Nacional de Catalunya, jornada en què es durà a terme la tradicional ofrena floral a l’escultura ‘Al·legoria a l’11 de setembre’, del veí Josep Maria Roca. Tindrà lloc a les 10h al carrer Clot de Torrell cantonada amb Marquès de Tamarit.

En l’àmbit cultural, infantil i de lleure, destaquen la gimcana ‘Coneixem Altafulla amb Martí Royo’, la presentació de l’ ‘Havanera de l’avi Lluís’, de Neus Esmel i la cantada d’havaneres amb el grup Xató, l’espectacle infantil amb ‘Els 3 porquets. Palla, fusta i pedra’, la nit d’humor amb Guillem Estadell i Txabi Franquesa o el concert d’Héroes de la Antàrtida, un tribut a Mecano.

L’esport també serà protagonista a ‘La Petita’. El dissabte 4 de setembre, a partir de les 9h, els Atletes d’Altafulla organitzaran la XXIII Pujada a l’Ermita, Memorial Baltasar Rabassa. Entre 10h i 13.30h, el Club Marítim oferirà sortides en SUP, caiac i bateig de catamarà per 5 euros.

L’endemà dia 5, el CB Altafulla organitzarà el tradicional 3×3 de bàsquet, que excepcionalment se celebrarà al setembre i no a l’agost com era habitual. El dissabte, a les 9h, hi haurà la primera jornada del concurs de tir al plat, que clourà diumenge, i a les 18h el Trofeu Joan Pijuan entre el CE Altafulla i el CF L’Arboç.

Des de la regidoria de Festes es convida a la ciutadania a penjar fotos, vídeos i a comentar sobre la Festa Major utilitzant l’etiqueta #FMLaPetita2021 a Facebook: @ajuntament.altafulla ,Twitter: @ajaltafulla o Instagram: ajuntamentdaltafulla. Al mateix temps, també es demana “viure la festa des del respecte i el civisme”.

Descarrega’t el programa d’actes de ‘La Petita’ 2021.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla celebra la retirada dels blocs de formigó de la rotonda d’accés a l’AP7

Imatge de la reunió mantinguda fa dos anys entre els alcaldes del Baix Gaià i el subdelegat del govern espanyol. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha celebrat la retirada dels blocs de formigó ‘New Jersey’ a la rotonda d’accés a l’AP-7 a Torredembarra.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha recordat que es tracta d’una demanda llargament reivindicada tant pels ajuntaments del Baix Gaià com pels veïns i veïnes, especialment, del nucli urbà de Brises del Mar, i d’ “una imposició del govern espanyol gens compartida pel territori”.

De fet, en una reunió mantinguda el novembre de 2019 entre els alcaldes del Baix Gaià i el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ja es va prendre el compromís d’eliminar les barreres instal·lades a la rotonda un cop s’alliberés de peatges l’AP-7.

Així, la retirada dels ‘New Jersey’ coincideix amb l’alliberament dels peatges de l’autopista AP7 que a partir d’ara passarà a ser gratuïta per a tota la ciutadania.

Molinera ha celebrat també aquesta notícia ja que “permetrà descongestionar les vies N-340 i A7, i afavorirà la connexió i mobilitat entre els municipis del Baix Gaià, al mateix temps, que ho farà també per als veïns i veïnes de Brises del Mar amb el nucli històric d’Altafulla”.

Malgrat la bona notícia, el coalcalde d’Altafulla ha lamentat que es prengués la decisió d’instal·lar aquests blocs “d’esquena al territori” tenint en compte que des dels ajuntaments i les entitats veïnals, especialment de Brises del Mar, “havien expressat la seva disconformitat”.

La retirada d’aquests blocs permetrà estalviar “temps i quilòmetres”, i afavorirà, altra vegada, una millor mobilitat entre Brises del Mar, i la resta de municipis del Baix Gaià.

Redacció

 

L’últim tram del carrer de Dalt d’Altafulla canvia de sentit per reduir la circulació de vehicles per la Vila Closa

Es tracta del canvi de sentit de la circulació en el carrer de Dalt en el seu tram final, el que comprèn des del carrer de les Escoles fins al carrer Marquès de Tamarit. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha executat una nova actuació que ha de permetre reduir el trànsit de vehicles per la Vila Closa i retornar bona part del seu espai públic als vianants. Es tracta del canvi de sentit de la circulació en el carrer de Dalt en el seu tram final, el que comprèn des del carrer de les Escoles fins al carrer Marquès de Tamarit.

D’aquesta manera els vehicles que circulen per aquesta última via ja no poden pujar cap al carrer de Dalt, tot usant la rotonda sinó que han de continuar cap a altres accessos si desitgen anar, per exemple, cap a la zona de Les Eres i el Castell.

Com explica la coalcaldessa i regidora d’Urbanisme, Alba Muntadas, la mesura respon a la necessitat de «pacificar el trànsit a la Vila Closa, fent que hi hagi la mínima circulació possible». Igualment s’evita l’excés de velocitat que s’havia detectat al carrer, on sovint els vehicles avançaven directament des de Marquès de Tamarit fins a Corraló de l’Espinac, en línia recta a una velocitat elevada.

L’actuació ha permès traslladar la zona d’aparcaments a l’altre cantó del carrer, d’aquesta manera es facilita l’accés als aparcaments i guals particulars dels veïns. En aquest sentit, també cal tenir en compte s’ha eliminat l’estacionament en el tram superior del carrer de Dalt per guanyar espai per als vianants i les zones de càrrega i descàrrega s’han habilitat com a zones de dinamització comercial, que permeten deixar-hi el cotxe un màxim de 15 minuts. Així mateix, a la nit estarà terminantment prohibit deixar-hi el vehicle estacionat, com sí que passava fins ara, ja que les zones habilitades eren les de càrrega i descarrega comunes.

Abans de dur a terme l’actuació, i abans de l’estiu, es va comptabilitzar la freqüència de pas de vehicles pel carrer i que ara, un cop feta, es tornarà a mesurar aquesta freqüència per comparar dades i valorar l’efectivitat de la mesura, que, de fet, ja s’ha començat a notar aquests primers dies de funcionament.

Muntadas ha explicat que aquesta és una actuació inicial que ha de derivar, abans de finalitzar el mandat, en una «reforma del carrer en consonància amb el que ja es va fer al carrer de Baix, seguint el Pla Director de la Vila Closa» «Així, es busca adequar els espais per a ús preferent dels vianants».

Els coalcaldes d’Altafulla asseguren que el govern no canviarà d’objectius tot i quedar en minoria

Jordi Molinera i Alba Muntadas (EINA), els nous coalcaldes d’Altafulla. Foto: Cedida.

Els coalcaldes Jordi Molinera i Alba Muntadas han lamentat aquest vespre la renúncia de la regidora del PSC que deixa el govern local en minoria i asseguren que «en cap moment s’ha interferit en la tasca d’altres àrees: com a equip.- Hem ajudat en tot el que se’ns ha demanat durant aquests darrers 2 anys. No entenem aquest trencament sobtat.»

El Pla d’Acció Municipal de l’equip de govern d’Altafulla segueix endavant tal com està previst, han assegurat, malgrat que el PSC hagi decidit trencar el pacte establert després de les eleccions del 2019. La ruptura s’ha oficialitzat aquest dilluns amb l’entrada al registre de la renúncia de la regidora Inma Morales, fins ara titular de les àrees de Via Pública i Mobilitat, Gent Gran i Protecció Animal. Malgrat tot, els coalcaldes Molinera i Muntadas esperen poder mantenir bona sintonia al Ple amb el PSC pel que fa a la realització dels acords que van fer possible el govern republicà i del canvi l’estiu de 2019.

De fet, els coalcaldes de l’Ajuntament d’Altafulla valoren positivament la bona feina que s’ha fet aquests 2 anys de manera conjunta, com per exemple en qüestions com la creació dels dos parcs de socialització de gossos, els treballs per fer realitat una residència per la gent gran a la Cabana o les planificacions i execucions dels Plans de Millora de Voreres, entre d’altres.

Molinera ha volgut destacar que «en cap moment s’ha interferit en la tasca d’altres àrees: com a equip, hem ajudat encantats en tot allò que se’ns ha demanat durant aquests darrers 2 anys per fer realitat els objectius comuns acordats o els reptes del dia a dia sobretot fruit de la pandèmia de la COVID-19, com la gestió del voluntariat a la gent gran de la primavera de 2020».

Per Muntadas «és lògic que la línia de govern la lideri l’EINA-ERC com a partit majoritari, però en aquesta línia s’hi han incorporat propostes dels dos socis minoritaris del govern i en cap moment aquests darrers 2 anys s’ha tallat cap iniciativa seva, tot el contrari. La proposta de canvi en el carrer de Dalt havia estat àmpliament discutida tan dins l’equip de govern com en comissió d’urbanisme i creiem que estava consensuada. Lamentem que per un malentès la regidora Inma Morales no ho vegi així.»

El Pla d’Acció Municipal, doncs, segueix vigent i els objectius segueixen intactes, amb la feina que ja s’ha fet, la que està en marxa i la que encara es pot fer aquests 2 darrers anys de mandat enfront una situació sanitària, social i econòmica complicada. Amb tot, n’assumim la gestió amb optimisme.

La reestructuració de les diferents àrees del consistori es farà en els pròxims dies per tal de continuar tirant endavant els projectes previstos en cadascuna de les regidories.

Redacció

 

La marxa a l’oposició de la regidora del PSC deixa el govern d’Altafulla en minoria

La regidora socialista Inma Morales. Foto: Altafulla Ràdio

Setmana calenta políticament a Altafulla. L’única regidora del PSC, Inma Morales, ha presentat avui la seva renúncia a continuar a l’equip de govern. Així ho ha avançat en declaracions efectuades a Altafulla Ràdio. Morales era, fins ara, tercera Tinent d’Alcalde i regidora de Via Pública i Mobilitat, i Gent Gran i Protecció Animal, Imma Morales. Amb la seva marxa l composició del consistori és la següent: L’equip de govern disposa de sis regidors -cinc de l’EINA i un d’Ara Altafulla-, mentre que l’oposició compta amb els quatre regidors d’Alternativa Altafulla, un de Junts x Altafulla, un no adscrit, i ara l’edil socialista.

Les causes que han portat a deixar l’executiu local, segons Morales, és no haver estat consultada en accions que tenien a veure amb les seves regidores. I seguint aquesta línia, el detonant final han estat les recents intervencions al carrer de Dalt.

La regidora del PSC també ha assegurat que el fet de passar a l’oposició no significa que plantegi una moció de censura o algun pacte amb Alternativa Altafulla. “Ni se m’ha passat pel cap”, ha dit Morales quan li hem preguntat per aquesta possibilitat. En aquest sentit, ha assegurat que ara el seu objectiu és “fer una oposició constructiva”, i que malgrat tot, votarà a favor de qualsevol proposta que pugui millorar el municipi.

Redacció