TOTS 21

Entitats d’Altafulla i l’Ajuntament organitzen un programa reivindicatiu per al Dia Internacional de les Dones

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, i diferents entitats de la vila han organitzat un programa reivindicatiu per al Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març de cada any.

El programa donarà el tret de sortida aquest dijous 4 de març amb la projecció del monòleg teatral “No solo duelen los golpes”, ofert pel Consell Comarcal del Tarragonès, al Centre d’Entitats, a les 10:45 hores, a càrrec de l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla.

Els actes centrals es desenvoluparan el dia 8 de març amb dues lectures del manifest de l’Institut Català de les Dones, en què la de les 18:oo hores serà transmesa en directe per Altafulla Ràdio, dins el magazín Carrer Major, i la projecció del curtmetratge documental d’animació “Carne”, de Camila Kater, on cinc dones de diferents edats comparteixen la seva visió sobre l’autopercepció dels seus propis cossos i com els demés els perceben.

Es podrà veure a la Sala Teresa Manero fins a esgotar l’aforament limitat, i també per streaming mitjançant el canal Youtube de l’Ajuntament.

El diumenge 14 de març, darrer dia del programa, es donarà a conèixer les quatre dones escollides per a donar nom a quatre carrers de la vila. Prèviament, a les 11:00 hores a la Sala Teresa Manero, es presentarà el Treball de recerca «Els carrers d’Altafulla i la seva ànima», a càrrec de Carla Martínez Luengo.

L’organització recorda als assistents que cal dur mascareta i respectar la distància de seguretat i demana que, en la mesura del possible, es porti alguna peça de vestit de color lila.

Descarrega’t el programa.

Redacció

 

Càritas i l’Ajuntament d’Altafulla formalitzen la col·laboració en el projecte d’acompanyament a la gent gran ‘Ara al teu costat’

La signatura ha anat a càrrec del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, i la reponsable de Càritas Altafulla, Carme Vives. Foto: Ajuntament

La regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Inma Morales, i Càritas Diocesana de Tarragona i Càritas Altafulla han formalitzat aquest matí el conveni de col·laboració en el projecte ‘Ara al teu costat’. La signatura ha anat a càrrec del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, i la reponsable de Càritas Altafulla, Carme Vives.

El projecte d’acompanyament ‘Ara al teu costat’ es realitza mitjançant voluntaris i voluntàries que atenen a les persones majors de 65 anys que viuen soles. El perfil d’aquestes persones a les quals se’ls efectua l’acompanyament és el de persones que presenten sentiments de solitud i tristesa, amb una salut precària i manca d’autonomia per sortir soles al carrer, i en alguns casos, amb problemes econòmics.

En l’actualitat, aquest servei a Altafulla s’estén a cinc persones grans de la vila, i l’objectiu que s’ha marcat Caritas Altafulla “és arribar a la quinzena de persones”, com ha assenyalat Carme Vives. En aquesta mateixa línia, la regidora de Gent Gran, Inma Morales, ha fet una crida al voluntariat, i especialment als joves, per a què “s’engresquin a fer de voluntaris ja que, entre d’altres motius, aporta un enriquiment personal i intergeneracional indiscutible”.

Des de Càritas Diocesana de Tarragona s’han compromès a “aportar tot el suport tècnic a través dels seus professionals”; mentre que Caritas Altafulla s’encarregarà de la recerca, coordinació i gestió del voluntariat. En aquest sentit, el consistori aportarà les atencions bàsiques i tècniques per a la gent gran.

Aquelles persones grans que estiguin interessades en gaudir d’aquest servei, i el voluntariat interessat en participar-hi, es poden posar en contacte amb l’Ajuntament d’Altafulla, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores al telèfon 977650008, o al correu electrònic de Càritas Altafulla caritas.altafulla@gmail.com.

Redacció

 

Un conductor de 24 anys obliga a mobilitzar tres cossos policials abans de ser detingut a Altafulla topant amb cotxe patrulla

Imatge de l’operatiu. Foto: Twitter AsocGuardies

Un jove de 24 anys veí de La Canonja va mobilitzar fins a tres cossos policials la nit de dissabte passat abans de ser detingut pels delictes de conducció temerària, danys, atemptat als agents de l’autoritat, resistència i desobediència als agents de l’autoritat i conducció sota els efectes de les drogues.

La història s’inicia a les 11 de la nit, quan els Vigilants Municipals canongins feien un control a l’Avinguda Pineda. En veure arribar un cotxe amb quatre ocupants circulant pel poble i trencant el toc de queda el van demanar que s’aturés. El conductor en va fer cas omís i es va donar fugir. Els vigilants van començar la persecució demanant suport als Mossos d’Esquadra, que es van sumar a una persecució que va obligar a entrar també en acció la Policia Local d’Altafulla.

Finalment, els policies van poder interceptar el vehicle a la rotonda ubicada al punt quilomètric 1173,5. En aquell punt, el conductor fugitiu va trobar-se amb un vehicle de la policia local i va fer una maniobra per intentar tornar a l’A-7 però un vehicle dels mossos li va impedir i va acabar col·lidint contra el vehicle policial.

Imatge dels Mossos del cotxe, ja aturat, un cop haver col·lisionat amb un vehicle policial. Foto: Mossos

Un cop aturats, els agents van fer baixar del cotxe els quatre ocupants. Al conductor se li va fer les proves d’alcoholèmia i drogues i va donar positiu per cocaïna. Pel que fa a l’alcohol, va donar 0,24 mg/l, una taxa que estaria permesa per a conductors no professionals.

Per tot plegat, se’l va detenir per conducció temerària, atemptat i desobediència als agents de l’autoritat, per conduir sota l’efecte de les drogues i danys ocasionats al vehicle policial.

El detingut va comparèixer davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona aquest diumenge i va quedar en llibertat amb càrrecs.

(Notícia publicada diumenge i actualitzada aquest dilluns)

J.S.

.

Divendres comença la campanya per al foment de la compra en el comerç local ‘Jo compro a Altafulla’

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament, Natalia Sanz, han presentat aquest matí la campanya ‘Jo compro a Altafulla’. 

Es tracta d’una iniciativa per fomentar la compra en els establiments i comerços de la vila a través de targetes moneder subvencionades en un 50 % per les arques municipals amb una aportació total de 10.000 euros en una primera remesa.

Des de l’Ajuntament, s’han expedit un total de 500 targetes personalitzades amb l’eslògan de la campanya, i que la ciutadania podrà aconseguir a partir de demà divendres 25 de febrer i fins el 9 d’abril fins a exhaurir existències.

L’usuari l’adquirirà a un preu de 20 € i obtindrà una càrrega de 40 € per gastar-se en qualsevol de la trentena d’establiments amb domicili fiscal a la vila que s’han adherit a la proposta.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament, Natalia Sanz, han presentat aquest matí la campanya ‘Jo compro a Altafulla’. Foto: Ajuntament

La regidora de Comerç, Natalia Sanz, ha explicat que ha estat una proposta molt ben rebuda per part dels comerciants i ha assenyalat que la iniciativa té una doble vessant: “Per una banda, incentivar la compra en els comerços de proximitat que més estant patint la crisi de la Covid, i per una altra, ajudar també a les famílies amb ajuts directes”.

Per la seva banda, el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, preveu que la campanya pugui tenir un impacte de 20.000 € sobre el comerç local altafullenc. De  fet, la voluntat del consistori és que aquesta primera edició tingui continuïtat en els propers mesos, com ha explicat Molinera, “en temporada baixa com la tardor”.

La campanya no inclou els establiments comercials amb una superfície superior als 500 m2, i per a ser beneficiari/a de la targeta cal estar empadronat/da al municipi. Les targetes s’han d’adquirir a l’Oficina de Turisme, que s’ubica a la Pallissa de l’Era del Senyor, Camí de l’Ermita, número 10. L’horari és de dilluns a dissabte, de 9 a 14 hores. Telèfon 977651426.

A banda de les 500 targetes personalitzades, s’ha editat un vídeo de promoció de la campanya per a xarxes socials amb l’etiqueta #JoComproAltafulla, falques de ràdio, cartelleria i s’ha habilitat també un espai web on s’explica el funcionament de la campanya (www.altafulla.cat/ajuts). Els establiments que participen en la campanya s’identifiquen amb un cartell fixat a l’entrada del comerç corresponent.

Redacció

Un total de 74 municipis i 4 entitats integren la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP)

Municipis de la demarcació (a la dreta, la seva població), que formen part de l’associació.

Impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Aquests són els principals objectius de la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).

Els representants de 74 municipis i 4 entitats han participat en l’acte de constitució celebrat avui a través d’una plataforma virtual. En primer lloc s’ha constituït l’Associació, s’han aprovat els Estatuts, s’han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la Comissió Executiva. També s’ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l’AMEP al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Finalitzat aquest primer acte de constitució, s’ha constituït l’Assemblea General i s’han aprovat el Pla d’actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l’any 2021, i l’adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l’AMEP.

La presidència de l’AMEP correspondrà a l’Ajuntament de Terrassa, i l’ocuparà el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, que és la persona designada pel Ple municipal per representar l’Ajuntament a l’AMEP. La vicepresidència recau en l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre.

La Comissió Executiva de l’Associació es complementa amb diverses vocalies i un grup motor de municipis i entitats que impulsaran el Pla d’actuació: L’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, Lleida, Tarragona, Girona, Sant Cugat del Vallès, Ripollet, El Prat de Llobregat, Santa Perpètua, Senan i Lladurs.

Desenvolupament del procés

Durant l’any 2020 s’han desenvolupat els treballs reparatoris per a la seva creació, impulsant-la des de diversos municipis amb la coordinació del municipi de Terrassa. El primer pas va ser elaborar un protocol per regular el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que van rubricar el document el juliol de 2020, entre els quals figuraven els de les quatre capitals catalanes, on es recollia crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. Durant el segon semestre de 2020, els plens municipals dels ajuntaments adherits van aprovar els estatuts de l’AMEP.

Perquè una Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis, o almenys d’aquest de forma individual. Des de serveis i infraestructures de tota mena, fins a polítiques molt diverses que tenen una importància vital per la ciutat real: la protecció del medi i la salut, l’habitatge, els transports, l’abastiment i sanejament d’aigua, els mercats de treball, el creixement urbà, les comunicacions i infraestructures, les tecnològiques també, l’ordenació dels espais lliures i el paisatge, etc. L’energia i la seva distribució també.

En aquest escenari, els municipis tenen eines per fer política en una escala superior i amb nous models de governança: mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i xarxes de municipis. Nous models basats en la cooperació institucional. Les xarxes permeten treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències, promoure relacions i col·laboracions, donar suport mutu, interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions, realitzar activitats que individualment no són a l’abast, etc. En resum, els municipis, units, som molt més forts.

Finalitats de l’AMEP

Les finalitats i característiques de l’AMEP venen determinades pels seus estatuts. És una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’àmbit territorial català. La seva finalitat és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, a més de desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.

Avui dia la generació i la comercialització no és el problema, ni tècnic ni normatiu, tot i que queden molts aspectes per millorar. De la distribució en depèn també el model final, i la seva regulació i millora ha de contribuir a facilitar la generació distribuïda, els serveis associats a la smart-grid, i a introduir peatges en funció de la distància i la naturalesa de l’energia transportada.

Pla d’actuació, pressupost i quotes per 2021

Les quatre línies estratègiques definides en el pla d’actuació són: impulsar la gestió administrativa de l’entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l’AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l’electricitat.

Aquestes pla de treball s’emmarca dins els principals objectius i finalitats de l’AMEP, com són:

 • Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica
 • Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
 • Intercanviar coneixements i experiències
 • Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
 • Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

Els objectius de l’AMEP s’assoliran desenvolupant actuacions com les següents:

 • Creant un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
 • Organitzant jornades, seminaris i cursos
 • Promovent iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
 • Participant en xarxes nacionals, estatals i internacionals
 • Incidint en polítiques públiques relatives a l’energia

El pressupost serà de caràcter anual, coincidint amb l’any natural, llevat d’aquest 2021 en què començarà el dia de l’acte de constitució. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d’habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros.

Redacció

 

Altafulla treu rendiment de les bonificacions sobre la taxa d’escombraries

L’Ajuntament recorda que les aportacions a la deixalleria han de tenir un pes mínim de cinc quilos i els usuaris han de demanar el certificat en el mateix centre. Foto: Ajuntament

La coalcaldessa d’Altafulla i responsable de Serveis i Medi Ambient, i la regidora de Cultura, Salut i Educació, Gemma Maymó, han comprovat in situ aquest matí el procediment per a què els veïns i les veïnes d’Altafulla s’acollin a la bonificació sobre la taxa d’escombraries per l’ús que en facin de la deixalleria comarcal ubicada a Torredembarra.

Aquesta acció s’emmarca dins de la campanya “Altafulla: redueix, reutilitza, recicla” que fa uns mesos va posar en marxa el consistori. La coalcaldessa Alba Muntadas ha fet un balanç positiu del funcionament d’aquesta acció, que porta per títol “Utilitzar la deixalleria a Altafulla té avantatges!”.

Alba Muntadas ha subratllat que ja hi ha una demanda notable de veïns i veïnes que han sol·licitat el certificat que permet poder demanar posteriorment la bonificació. La coalcaldessa recorda que les aportacions a la deixalleria han de tenir un pes mínim de cinc quilos, i els usuaris han de demanar el certificat en el mateix centre per a què puguin sol·licitar la bonificació.

En aquest sentit, per a una i fins a tres aportacions amb certificat de més de 5 kg cadascuna, s’obtindrà una bonificació del 5%; de quatre a sis aportacions, la bonificació serà del 10%, i amb més de sis aportacions a l’any, la bonificació serà del 15%. Cal destacar també que no es consideraran com a aportacions diferents aquelles que s’hagin realitzat en un mateix dia.

L’Ajuntament d’Altafulla ha habilitat un espai web on es pot consultar la campanya i informar-se sobre el correcte funcionament per poder gaudir de la bonificació, que s’aplicarà en el rebut de la brossa de l’exercici 2022 quant a les aportacions fetes enguany.

Consulta altafulla.cat/reciclem

Redacció

 

Les escoles de primària d’Altafulla preparen les Jornades de Portes Obertes per al curs 2021-2022

Quan tot just el curs escolar es troba en ple segon trimestre 2020-2021, els centres educatius de primària d’Altafulla ja posen la mirada al 2021-2022. De fet, les dates clau per a la preinscripció de l’any vinent ja són públiques, i aquesta vegada la majoria de tràmits seran en línia com a mesura de contenció de la pandèmia i poder evitar així la propagació de la COVID-19.

Les primeres cites que preparen els centres són les jornades de portes obertes. El primer en donar a conèixer les seves instal·lacions i el seu projecte educatiu serà l’escola La Portalada. El centre obrirà virtualment les portes a famílies de futurs alumnes els pròxims dilluns 1 i dijous 4 de març a les 15:15h. i les 17:00h., respectivament. I per prendre part a les videoconferències cal tramitar el formulari que es troba disponible a la web de l’escola.

Per altra banda, la data definida per a les jornades de portes obertes online a l’escola de El Roquissar és el dimarts 9 de març, en horari de matí i tarda. Oferirà un primer torn de 10:00h. a 11:00h., i una segona sessió de 15:30h a 16:30h. I en aquest cas, per participar a les videoconferències també cal completar el formulari que hi ha disponible a la pàgina web del centre.

Més enllà d’aquesta primera presa de contacte de les famílies amb les escoles de primària d’Altafulla, cal que les persones interessades també tinguin en compte el calendari per a la preinscripció del curs vinent. Les dates clau ja són públiques: del dilluns 15 al dimecres 24 de març es podran formalitzar telemàticament les preinscripcions; al llarg del mes d’abril s’anunciarà la resolució i l’assignació de places; i a partir del mes de juny es gestionaran les matrícules.

Rutes directes d’accés als tràmits telemàtics:

– Formulari d’inscripció a les portes obertes virtuals de l’escola La Portalada

Formulari d’inscripció a les portes obertes virtuals de l’escola El Roquissar

Més informació de l’escola La Portalada

Més informació de l’escola El Roquissar

Redacció

 

El poliesportiu d’Altafulla reobrirà l’1 de març amb un protocol actualitzat per fer front a la pandèmia

La principal novetat és que les entrades al gimnàs seran mitjançant cita prèvia, a través de l’APP Bookitit operativa a www.altafulla.cat, per poder controlar l’aforament. Foto: Ajuntament

El pavelló poliesportiu d’Altafulla reobrirà les portes el dilluns vinent 1 de març. Tot i que el PROCICAT ja ho permetia des del passat 8 de febrer quan va flexibilitzar les mesures de contenció de la pandèmia, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla va optar per esperar encara unes setmanes i, d’aquesta manera, disposar de més garanties de seguretat i assegurar el protocol a tenir en compte en un moment tan delicat com l’actual.

Amb aquests dies de més, de fet, el consistori ha acabat d’adaptar les instal·lacions a les condicions establertes per les autoritats sanitàries i també ha actualitzat la normativa per a fer un adequat i còmode ús del complex. I a la pràctica això es tradueix, principalment, en poder fer els màxims tràmits tant d’inscripció com de reserva de l’espai per la via telemàtica. La principal novetat de la reobertura, per exemple, és que les entrades al gimnàs seran mitjançant cita prèvia, a través de l’APP Bookitit operativa a www.altafulla.cat, per poder controlar l’aforament.

El regidor d’Esports d’Altafulla, Àlex Cañas, ha especificat que “les cites s’han de demanar amb 24 hores d’antelació, per poder tenir una bona organització”, i que “els treballadors del poliesportiu seran els encarregats de controlar l’aforament mitjançant el registre d’usuaris a l’arribada”. A més, aquests també seran els responsables de controlar l’ús de l’equipament i que tothom compleixi amb les normes.

De fet, Cañas ha recordat que pel que fa a les activitats dins el gimnàs (les dues sales així com les màquines de càrdio) és obligatori fer-les amb mascareta i portar guants i tovallola. El regidor d’Esports, a més, ha insistit en què “es farà èmfasi en el compliment de les normes generals de contenció de la COVID-19, com la distància interpersonal, el rentat de mans habitual o la ventilació i desinfecció dels espais”, entre altres mesures.

El nou protocol també estableix que les activitats dirigides seran sempre a l’aire lliure, respectant la xifra màxima de 6 persones (5 més el monitor). Els monitors, a més, seran els encarregats de gestionar la cita prèvia. I en aquest cas no caldrà utilitzar l’APP, ja que només serà necessària per als usuaris del gimnàs. D’altra banda, l’horari d’aquesta nova etapa serà de dilluns a divendres de 09:00h. a 21:00h. i l’Ajuntament es reserva el dret de modificar qualsevol aspecte, en funció de possibles noves directrius de les autoritats competents.

Des de la regidoria d’Esports d’Altafulla, a més, es recorda que per apuntar-se a qualsevol de les propostes abans de res cal fer una instància específica a l’Ajuntament (ha patit canvis, però els que ja ho van fer al seu dia, no cal que ho tornin a enviar). Un cop omplerta, cal utilitzar el tràmit d’instància genèrica i annexar-hi com a fitxer adjunt el formulari. Es pot fer electrònicament a través de l’IdCAT Mòbil, opció que es recomana des del consistori. En cas de ser usuari per primer cop, cal presentar un certificat de titularitat bancari. Per a qualsevol dubte o aclariment es pot enviar un correu electrònic a poliesportiualtafulla@gmail.com.

Redacció

 

Altafulla impulsa un canvi de paradigma a la regressió de la platja amb la creació de dunes

Les autoritats han visitat avui el futur sistema de barreres que crearà dunes a Altafulla. Foto: Tots21

Altafulla ha fet el primer pas perquè la seva platja retorni a un estat el més natural possible en lína amb la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat. La base del projecte és la creació de dunes naturals que frenin la regressió.

S’evitaria així el que passa cada any a la costa catalana: la necessitat de reposició de sorra d’altres llocs, en una lluita artificial inacabable i que acaba no tenint sentit: la natura sempre guanya i més en l’era del canvi climàtic. La Diputació de Tarragona ha premiat aquest projecte i avui ha visitat el lloc de la mà de la seva presidenta, Noemí Llauradó.

De fet, des que coneixem el turisme com a motor econòmic, els darrers 60 anys, els visitants no volen gaudir de platges naturals, sinó artificials. Si fossin naturals estarien plenes de vegetació autòctona i de dunes, no de sorra perfectament replanada i sense vegetació. Altafulla comença a caminar en sentit invers al general sense malmetre l’atractiu turístic i buscant també l’arrelament dels veïns amb una platja que podran veure recuperada.

Aquest sistema de protecció natural ha merescut el Premi Iniciativa Medi Ambient que anualment atorga la Diputació de Tarragona, per donar suport a projectes i actuacions de protecció i millora del medi ambient als municipis de la demarcació. L’Ajuntament d’Altafulla ha rebut els 5.000 € amb què està dotat aquest guardó, amb el qual la Diputació aporta el seu gra de sorra en la millora d’aquesta zona del litoral del Tarragonès.

L’Ajuntament ha impulsat un projecte de recuperació de les dunes de la seva platja perquè exerceixin de protecció natural davant les llevantades i els efectes del canvi climàtic. La iniciativa porta per nom ‘Platja Viva’ i vol combinar la defensa de l’espai natural amb les activitats econòmiques. Per això, una de les mesures a aplicar consisteix en traspassar sorra de les zones de la platja que en reben amb els temporals cap als espais en els quals la platja està en regressió. El projecte ha estat reconegut amb el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 5.000 euros.

L’actuació va partir d’una proposta de manteniment i reforç del sistema natural fent-lo compatible amb els seu ús turístic i preveient l’adaptació del sistema al canvi climàtic. Així, s’ha donat continuïtat al sistema dunar entre els sectors de Botigues de Mar i el Vinyet, tot completant l’estructura dunar i la renaturalització ja iniciada del front del Parc de Voramar. La connexió de les estructures dunars entre els tres sectors afavoreixen i enforteixen el dipòsit sedimentari, i trenquen el desequilibri que havien creat els temporals.

En concret, al sector del Fortí-Voramar s’ha renaturalitzat l’estructura dunar amb l’eliminació d’espècies invasores i la neteja i retirada d’infraestructures fora de servei (aigua, electricitat, panots de formigó i altres restes de runa). El programa inclou també la sembra i plantació d’espècies autòctones en els propers mesos.

Barreres de retenció

El disseny i execució de la renaturalització de l’estructura dunar ha tingut en compte aspectes com la gestió dels accessos i connexió entre la platja i el parc així com els serveis associats (rentapeus, ‘foodtruck’ estacional, Bibliomar,…). La gestió d’aquest sector inclou també la neteja i l’acordonament de la façana del restaurant Cal Vitali que toca a la platja, per tal d’afavorir la recuperació de la zona dunar. Al sector de Botigues de Mar, i per tal de donar continuïtat al front dunar amb el sector del Vinyet i reforçar la zona de captació de sorra actual, s’hi han instal·lat barreres de retenció de sorra i s’han acordonat entre la part final del passeig i la zona de varada del Club Marítim.

Les dunes es creen a partir de barreres de retenció de sorra, que imiten la funció de la vegetació a l’hora de retenir la sorra durant un temporal. Les barreres s’han col·locat en punts on la platja és regressiva. Alhora, hi ha llocs, com l’entorn del Vinyet -a la desembocadura del Gaià- que són receptores de sorra. «La zona del Vinyet és de dipòsit. No volem portar muntanyes de sorra d’altres llocs perquè no ens ajuda i alhora hem d’evitar que la platja sigui deficitària», ha exposat Anton Aymemí, coordinador del projecte que ha estat liderat pel doctor en geografia Xisco Roig.

Amb tot, Aymemí ha reconegut que han hagut de canviar l’estratègia inicial arran dels cinc temporals de l’any passat, que han fet que a la zona de Voramar –la més propera a Torredembarra- els canvis s’hagin accelerat. De fet, d’uns anys ençà, la platja d’Altafulla «és un espai dinàmic i canviant», que pot variar substancialment «en 24 hores». Per això, ha defensat una «gestió al dia a dia i no oblidar-la durant l’hivern».

La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, ha destacat el «canvi de paradigma» que implica la nova aposta municipal i ha explicat que la voluntat del projecte és «posar al centre de la gestió aquest sistema natural».

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha valorat la «creixent conscienciació del món local sobre la necessitat d’impulsar iniciatives mediambientals». Llauradó ha destacat la importància d’aquesta actuació per evitar la regressió de platges, a més de posar de manifest la col·laboració decidida de la Diputació en la lluita contra el canvi climàtic: «El programa ‘Platja viva’ és una bona mostra de la iniciativa dels ens locals a l’hora de lluitar contra les llevantades, amb solucions basades en la sostenibilitat mediambiental i totalment compatibles amb l’ús turístic d’aquestes zones. És per aquest motiu que des de la nostra institució donem ple suport al programa i hi contribuïm a través del nostre guardó i de la dotació econòmica que hi va associada».

Recorregut per la zona dunar

La presidenta de la Diputació ha visitat la zona aquest dijous al matí, acompanyada de la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; del coalcalde, Jordi Molinera; del diputat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori de la Diputació, Josep Forasté, i de la diputada Sílvia Puerto, entre altres representants de totes dues institucions.

Accèssit del premi: ‘Banc de Terres del Baix Camp’

Enguany, la Diputació ha decidit atorgar un accèssit del Premi Iniciativa Medi Ambient al Consell Comarcal del Baix Camp pel seu projecte ‘Banc de Terres del Baix Camp’, una eina per donar ús a terres agràries no conreades i crear llocs de treball locals. Aquesta iniciativa es vehicula mitjançant la web www.campviu.cat, que dona visibilitat a ofertes i demandes de terres i permet interactuar als seus usuaris per traspassar informació, recursos, organitzar-se o vendre els seus productes. D’aquesta manera es vol impulsar la fixació de joves i famílies als pobles, el manteniment del paisatge agrari, la producció de productes de qualitat i la sostenibilitat del model socioeconòmic rural del cooperativisme agrari.

Redacció – ACN

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Nova formació en línia per al sector privat d’Altafulla sobre la protecció de dades

Les regidories de Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, posarà en marxa el pròxim 23 de febrer, a les 10:00 hores, una nova formació en línia que va adreçada a les empreses d’Altafulla. 

Es tracta del curs on line “Com tractar les dades segons la nova normativa”. Amb el nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) han arribat noves obligacions, com la d’obtenir un consentiment clar i informat per a cada ús de les dades personals o la d’indicar de forma clara el nom de l’organització —i els tercers— que utilitzaran aquestes dades.

La formació permetrà conèixer en detall les novetats del RGPD i com aplicar-lo correctament en la pràctica professional. També s’identificaran els drets dels ciutadans en relació a les dades i les obligacions que tenen les empreses, entre d’altres, per tal que el tractament de dades personals sigui compatible amb el respecte de la intimitat i la privacitat de les persones.

Per poder participar-hi cal inscripció prèvia. Per a més informació, nbarba@altafulla.altanet.org.

Redacció

 

Divendres s’obre el termini per a què els comerços s’adhereixin a la campanya ‘Jo compro a Altafulla’ amb les targetes moneder

El període d’inscripció per als establiments interessats en participar-hi finalitzarà el dia 25 de febrer. Foto: Ajuntament

La regidoria de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, ha anunciat que demà divendres 12 de febrer s’obrirà el termini per a què els comerços de la vila s’adhereixin a la campanya “Jo compro a Altafulla”.

El període d’inscripció per als establiments interessats en participar-hi finalitzarà el dia 25 de febrer, i a partir de l’endemà, la ciutadania podrà aconseguir una de les 500 targetes moneder que l’Ajuntament posarà a disposició dels veïns i les veïnes perquè els 40 euros de cadascuna siguin gastats en els comerços de proximitat del municipi.

La campanya compta amb un total de 500 targetes que es vendran al preu de 20 €.

La campanya compta amb un total de 500 targetes que es vendran al preu de 20 €; i a canvi, se’n rebran 20 € més de regal amb l’objectiu que els qui l’adquireixin puguin fer una despesa total de 40 € en establiments locals. Queden exclosos els establiments comercials amb una superfície superior als 500 m2.

La titular de Comerç, Natalia Sanz, ha explicat que és una campanya que integra dues vessants d’ajuts, els destinats als empresaris d’Altafulla, i els que van destinats a les famílies afectades per la crisi del coronavirus.

Els comerços interessats en participar-hi cal que omplin el següent formulari i el presentin via instància genèrica al registre general de l’Ajuntament. Ho poden fer presencialment amb cita prèvia, o telemàticament via l’IdCAT Mòbil o amb certificat digital.

Omple la instància genèrica.

Redacció

 

Altafulla posa en marxa una enquesta per escollir quatre noms de dona per a dos carrers i dos passatges de la vila

Els noms que es proposen a l’enquesta són dones rellevants d’Altafulla i de la cultura catalana, i la votació estarà oberta fins el divendres 26 de febrer. Foto: Ajuntament

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, les regidories de Polítiques de Gènere i Via Pública de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçalen la coalcaldessa Alba Muntadas i la regidora Inma Morales respectivament, han posat en marxa una enquesta a la ciutadania per a què el poble voti el nom de dos carrers i dos passatges.

Els noms que es proposen a l’enquesta són dones rellevants d’Altafulla i de la cultura catalana. Dels deu noms proposats se n’han d’escollir quatre. La votació estarà oberta fins el divendres 26 de febrer i els quatre noms que hagin rebut més vots seran els escollits.

Les dones proposades són:

 1. Maria Baldó: Destacada militant feminista, mestra, folklorista, política liberal i dirigent d’ERC. Fou vicepresidenta del Comitè Executiu de la Unió de Dones de Catalunya. Va passar llargues temporades a Altafulla on la família hi tenia una residència.
 2. Paquita Sendra: Regenta una botiga de queviures al carrer Martí d’Ardenya des de 1951.
 3. Marta Ribas: Primera directora de l’Escola d’Adults d’Altafulla. També va publicar investigacions sobre l’origen del nom d’Altafulla.
 4. Pepita Farreras: Bibliotecària d’Altafulla des de 1985 fins el 2005. També és membre de la Coral Nous rebrots i del Centre d’estudis d’Altafulla.
 5. Antonia Coscojuela: Fundadora de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla.
 6. Montserrat Roig: Escriptora i periodista catalana gran defensora dels drets de les dones. Enguany es commemoren 30 anys de la seva mort.
 7. Amparo Araque: Primera dona regidora de l’Ajuntament d’Altafulla de 1979 a 1983. Fou responsable de les regidories de Depositaria i Beneficència.
 8. Maria Alonso: Primera metgessa d’Altafulla.
 9. Neus Català: Membre del PSUC, fou l’última supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück. Dedicà la seva vida a la defensa de la memòria de les dones que van morir en aquest camp d’extermini nazi.
 10. Maria Porter: bibliògrafa i llibretera, va ser directora del Servei del Patrimoni bibliogràfic de la Generalitat de Catalunya. Filla adoptiva d’Altafulla des de 2011, ha publicat diversos treballs sobre la història de la nostra vila i de la comarca.

Per participar en la votació, ho pots fer en el següent enllaç.

Redacció

 

L’activitat al Pavelló Poliesportiu d’Altafulla tornarà a partir de l’1 de març

Per fer ús del pavelló caldrà demanar cita prèvia. Foto: Ajuntament

Coincidint amb el nou pla de reobertura de l’activitat esportiva marcada pel PROCICAT, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, ha anunciat que “la intenció és reobrir el poliesportiu el dia 1 de març”, i ha afegit: “Tot i que les mesures anunciades a partir del dilluns 8 de febrer ja permeten reprendre l’obertura, s’està a l’espera de llegir la lletra petita pel que fa a la normativa a seguir i protocols a aplicar”.

Al mateix temps, l’edil ha recordat que per fer-ne ús, caldrà demanar cita prèvia. L’Ajuntament està estudiant diferents possibilitats perquè es pugui tramitar telemàticament facilitant el procediment per als usuaris. Tan bon punt es determini, s’informarà de com fer-ho.

Per avançar aquests tràmits, i amb la voluntat de complir amb l’aforament i amb la resta de mesures de seguretat i higiene, l’edil ha concretat que per fer ús del gimnàs del poliesportiu cal presentar una instància específica a l’Ajuntament.

Un cop omplert, cal utilitzar el tràmit d’Instància genèrica i annexar-hi com a fitxer adjunt el formulari. Ho podeu fer electrònicament a través de l’IdCAT Mòbil, opció que es recomana des del consistori.

En el cas de ser usuari per primer cop, cal presentar un certificat de titularitat bancari. Per a qualsevol dubte, podeu enviar un correu electrònic a poliesportiualtafulla@gmail.com.

Descarrega el document d’instància específica.

Redacció

 

Es reprenen les visites guiades al Castell i a la Vila Closa d’Altafulla

Amb el pas del confinament municipal a comarcal a partir d’aquest dilluns, des de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla es reprenen les visites guiades tant al Castell dels Montserrat com a la Vila Closa d’Altafulla.

En el primer cas es duen a terme cada primer dimarts i últim dissabte de mes, excepte Setmana Santa, juliol i agost, en torns a les 10:00h., les 11:00h., les 11.45h. i les 12:30h. En el cas de la ruta pel nucli medieval emmurallat, aquestes es realitzen cada primer dissabte de mes a les 11:00h.

Totes dues visites es recuperen seguint les mesures que marca el PROCICAT per contenir la pandèmia. Els interessats cal que facin una reserva prèvia a l’Oficina de Turisme o al telèfon 977 65 14 26.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla adequa els col·legis electorals del 14-F a les condicions sanitàries de la pandèmia

El Col·legi de Periodistes denuncia l’intent dels partits de «perpetuar els blocs electorals»

Les eleccions al Parlament de Catalunya programades per al proper 14 de febrer són a tocar, i aprofitant els dies previs l’Ajuntament d’Altafulla es troba planificant la logística dels comicis tenint en compte la delicada situació que es viu amb la pandèmia de la COVID-19. I és que l’objectiu és que durant tota la jornada es compleixin estrictament els protocols que estableix la Generalitat per contenir el virus i tothom pugui exercir el seu dret a vot amb seguretat.

Per tot plegat el consistori ha redistribuït els col·legis electorals. Això ha comportat una reestructuració dels habituals, de manera que alguns s’han tancat i se n’han creat de nous, i d’altres s’han ampliat a espais propers. D’aquesta manera, el 14-F en total hi haurà 7 meses electorals repartides en 4 col·legis. Tots ells disposen de prou espai per garantir les distàncies de seguretat, asseguren uns accessos diàfans i separen l’entrada i la sortida, possibiliten fer cues diferenciades, i garanteixen una correcta ventilació.

Un d’aquests nous espais és el pavelló municipal, que agafa el relleu de les antigues escoles Teresa Manero, on per les característiques de l’espai, aquesta vegada no es podrà votar. Així doncs, les dues meses s’ubicaran a la pista del poliesportiu, i l’accés serà per la rampa lateral, mentre que la sortida es farà per l’entrada principal. Igualment, les persones amb mobilitat reduïda podran fer ús de l’ascensor per sortir del centre.

Pel que fa a l’Escola La Portalada, que amb tres meses és el col·legi electoral més gran d’Altafulla, hi haurà diversos itineraris en funció del lloc on es voti. Una variant respecte comicis anteriors és que en aquesta ocasió la mesa C estarà ubicada al gimnàs. En aquest cas, l’accés es farà per l’entrada lateral de l’escola.

Finalment, el col·legi electoral ubicat a la llar d’infants Hort de Pau també pateix alguns canvis, i aquesta vegada únicament acollirà una de les seves meses. L’altra es desplaçarà just a l’equipament del costat, la Biblioteca Municipal, amb uns itineraris que, en tractar-se d’un espai obert al públic i adaptat a les mesures de seguretat preceptives, estaran ben definits.

Des de l’Ajuntament d’Altafulla s’insisteix en la necessitat que tothom es fixi bé en el recorregut que cal fer per accedir al seu centre de votació i que el segueixi correctament tant per entrar com per sortir. L’objectiu és garantir la separació entre votants i evitar concentracions de gent mitjançant itineraris que evitin al màxim la trobada entre persones. A més cal anar a votar i marxar del centre tan aviat com sigui possible i sense formar grups.

Paral•lelament, el dia de la votació s’anirà informant de l’evolució de les cues als col·legis electorals i de l’aforament als centres per permetre que tothom que està cridat a les urnes sàpiga quina és la situació del seu col•legi electoral i pugui decidir quin és el millor moment per anar a exercir el seu dret a vot. Igualment des del consistori es recorda que la franja de 09:00h. a 12:00h. es reserva perquè votin les persones de risc, la franja de 19:00h. a 20:00h. per a les persones en quarantena o contagiades, i que la resta de la població compta amb un ventall prou ampli, de 12:00h. a 19:00h., per a distribuir-se de manera eficient.

A més a més, al llarg de tota la jornada electoral hi haurà personal del consistori per vetllar pel bon funcionament de les eleccions així com perquè es compleixin totes les mesures de seguretat i distància entre persones que manen les autoritats sanitàries.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla proposa un Carnaval telemàtic adaptat a la pandèmia

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla proposa per aquest 2021 un Carnaval telemàtic com a conseqüència de les restriccions vigents per contenir la pandèmia. Un programa que manté l’essència dels actes més tradicionals i lúdics i que busca la participació de les colles habituals, i per extensió de tot el veïnat, en unes dates que si no fos per la COVID19, faria que desenes d’altafullencs i altafullenques sortissin a viure’l al carrer.

El regidor de Festes d’Altafulla, Àlex Cañas, ha explicat que “la voluntat del consistori és no deixar escapar l’oportunitat de celebrar un Carnaval amb la família i aquelles persones amb qui es conviu, tot i les dificultats que suposa una crisi sanitària com l’actual”. El regidor ha remarcat que “cal adequar-se a la realitat del moment”, i que “malgrat la pandèmia hagi condicionat una proposta més del calendari cultural i festiu local, confiem en poder recuperar la celebració l’any vinent en el seu format habitual”. Cañas també ha demanat “responsabilitat, prudència i sentit comú per part de tothom i que se segueixin en tot moment les pautes que marquen les autoritats”.

De fet, el programa d’actes que ha elaborat l’Ajuntament és exclusivament telemàtic per a totes aquelles persones que el vulguin seguir des dels seus domicilis. Així mateix, consta d’un concurs de pregons de Carnestoltes, que es poden presentar fins el dilluns 8 de febrer mitjançant el correu electrònic participaaltafulla@gmail.com. Per participar-hi cal seguir unes premisses, com per exemple que el text tingui entre 50 i 200 versos i que reflecteixi l’actualitat social d’Altafulla. El jurat, que estarà format per un representant de cada colla o grup participant al Carnaval passat, escollirà el pregó guanyador, que serà llegit per Sa Majestat el Rei Carnestoltes el dijous 11 de febrer a les 20:00h. a través del canal Youtube de l’ajuntament. A més, al seu autor se li farà entrega d’una targeta moneder per poder gastar als comerços del poble tot seguint la campanya impulsada des de les àrees de Comerç i Acció Social. D’altra banda, tots els participants seran guardonats.

Paral·lelament, les propostes del Carnaval d’Altafulla també passen per una rua virtual. En aquest sentit, tothom que ho desitgi es podrà disfressar, fer-se una fotografia i compartir-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #CarnavalAltafulla2021 i anomenant a l’Ajuntament d’Altafulla, així com enviant-la a participaaltafulla@gmail.com. Totes les fotografies es penjaran a la web www.altafulla.cat amb l’objectiu d’assegurar una desfilada telemàtica, i els participants rebran un obsequi.

Finalment, els dies de disbauxa del Carnaval, continguda enguany per la pandèmia, posaran el punt i final amb la lectura del testament del Carnestoltes. Una iniciativa que serà a càrrec del Grup de Diables d’Altafulla, i que es podrà seguir el Dimecres de Cendra, 17 de febrer, a les 20:30h. pel canal Youtube de l’ajuntament.

Redacció

 

La llar d’infants municipal Hort de Pau d’Altafulla oferirà divendres serveis mínims arran d’un cas positiu de Covid-19

Llar d’infants municipal Hort de Pau. Foto: Ajuntament

La llar d’infants municipal Hort de Pau d’Altafulla oferirà serveis mínims demà divendres 29 de gener després de saber que un dels alumnes del centre ha donat positiu per Covid-19. Els companys i companyes de l’alumne afectat resten al seu domicili confinats.

Aquest fet ha provocat al mateix temps que l’escola bressol s’hagi quedat només amb dues educadores de les set amb què compta habitualment, ja que cinc d’elles estan confinades per ser considerades contacte estret.

El centre ja s’ha posat en contacte amb totes les famílies dels 44 alumnes de la llar, i des d’un principi, s’ha activat el protocol a seguir en aquests casos. Des de la regidoria d’Educació, que encapçala l’edil Gemma Maymó, s’ha informat que, arran d’aquest cas, la llar d’infants no podrà oferir demà el servei habitual d’acollida i romandrà amb serveis mínims per casos d’extrema necessitat.

Alhora, des de l’Ajuntament, es demana comprensió a les famílies i que, en la mesura de les seves possibilitats, no portin demà els alumnes al centre. En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament d’Altafulla informa que l’activitat escolar a la llar d’infants Hort de Pau es reprendrà amb normalitat ja dilluns vinent, ja que les educadores afectades seran substituïdes per la borsa de treball vigent.

Redacció

 

La regidoria d’Educació reparteix 9.000 € en subvencions per a les associacions de mares i pares d’alumnes dels centres d’Altafulla

La regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Gemma Maymó, ha atorgat un total de 9.000 € en subvencions a les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPAs) dels centres públics i municipals d’educació infantil, primària i secundària, l’Escola de Música i les llars d’infants del municipi per a l’exercici 2021.

Així es va aprovar en la comissió avaluadora que va tenir lloc el passat 21 de gener i que es va celebrar de manera telemàtica. Les subvencions atorgades per l’exercici 2021 han estat les que s’indiquen en la taula següent:

El criteri de subvenció es basa en una quantitat fixa per a cada entitat sol·licitant de la subvenció, que s’extreu del 50 % de la totalitat (4.500 €) i es reparteix de manera igualitària per al conjunt d’associacions sol·licitants; la resta del 50 % de la totalitat (4.500 €) s’aplica multiplicant un resultat unitari per cada alumne amb què compta el centre.

En aquest cas, s’ha atorgat subvenció a totes les entitats d’Altafulla que van sol·licitar l’ajuda, ja que totes han complert els requisits establers en les bases aprovades.

 

Altafulla aprova el calendari de cobrament de les ordenances fiscals del 2021

L’Ajuntament d’Altafulla ha aprovat el calendari fiscal del 2021 que es detalla en la següent taula:

CONCEPTE TIPUS MERITAMENT PER. PERÍODE
600 – IMP.VEHICLES TRAC.ME Anual 1 31/03/2021 – 31/05/2021
500 – IBI URBANA Anual 1 30/06/2021 – 31/08/2021
501 – IBI RUSTICA Anual 1 30/06/2021 – 31/08/2021
503 – BI CARACT ESPECIALS Anual 1 30/06/2021 – 31/08/2021
010 – IAE Anual 1 30/07/2021 – 30/09/2021
100 – TAXES-PREUS PUBLICS Anual 1 30/07/2021 – 30/09/2021

Els rebuts del padró de l’impost sobre béns immobles de naturalesa urbana el cobrament dels quals no estigui domiciliat en una entitat financera s’hauran de pagar íntegrament en el període del 30 de juny al 31 d’agost de 2021.

A més, si es vol domiciliar el rebut per accedir al pagament fraccionat en quatre terminis com si tenint-lo domiciliat es vol pagar en un únic rebut (en aquest cas es carregarà el 16 d’agost) hi ha temps fins al 31 de març per dirigir-se a l’oficina de BASE Gestió d’Ingressos i sol·licitar-ho per a què tingui efectes al padró de l’any 2021:

 1. Sol·licitud de cobrament mitjançant una entitat financera del rebut de l’impost sobre béns immobles de naturalesa urbana per part dels subjectes passius que no ho tenen domiciliat. En aquest cas el cobrament es faria en 4 vegades en les següents dates: 15 d’abril, el 15 de juny, 16 d’agost i 8 d’octubre de 2021.
 2. Sol·licitud, per part dels subjectes passius que tenen domiciliat el cobrament, de càrrega del rebut únicament en una vegada el dia 16 d’agost de 2021 renunciant al cobrament en 4 vegades.

En relació al funcionament en el cas dels padrons corresponents als serveis prestats a l’Escola de Música, a les llars d’infants municipals, al gimnàs municipal, la publicitat a la revista i ràdio municipals i el servei de menjar a domicili, cada departament prepara el padró corresponent cada principi de mes.

El padró és aprovat pel regidor d’Hisenda i es publica l’anunci de cobrament en el Butlletí Oficial de la província de Tarragona establint un període voluntari de pagament de dos mesos.

Paral·lelament es genera per part de la Tresoreria municipal la remesa bancària de tots els rebuts i es cobra via domiciliació dintre dels cinc dies següents a l’aprovació dels padrons.

El regidor d’Hisenda, Dani Franquès, ha recordat que existeix la possibilitat establerta per BASE del “Compte de pagament personalitzat” per tal de pagar els tributs gestionats per aquest organisme en nou vegades sense interessos.

Cal realitzar la petició abans del 31 desembre de l’any anterior al que es vol fraccionar. Més informació a BASE – Gestió d’Ingressos.

Redacció