S’inicien les preinscripcions per al Casal Jove d’Estiu que organitza el PIJ d’Altafulla

El Punt d’Informació Juvenil d’Altafulla, servei municipal dependent de la regidoria de Joventut que encapçala l’edil Pere Gomés, ha iniciat aquesta setmana les preinscripcions per al Casals Jove d’Estiu que organitza l’entitat, en el marc del Pla Local de Joventut.

El casal té una durada d’unes cinc setmanes, i inclou un ampli ventall d’activitats, com ara sortides a la platja i a la piscina, en caiac o excursions, reforç escolar de cara al setembre, entre d’altres.

El calendari d’activitats no es limita exclusivament al casal. Gràcies al conveni de col·laboració que existeix entre Altafulla, Torredembarra, Roda de Berà i Creixell, s’organitzen diferents activitats sota el paraigües de la zona TRAC. Per a més informació i preinscripcions, cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil, a l’Era de l’Esteve d’Altafulla, de dilluns a divendres, de 16 a 19h; i al correu electrònic pijaltafulla@gmail.com.

Altafulla canviarà els sentits de la circulació a l’entorn de la plaça Martí Royo

Plànol desl canvis en el sentit de circulació

L’Ajuntament d’Altafulla portarà a terme a partir d’aquest divendres 28 d’abril una modificació en els sentits de circulació dels vehicles a l’entorn de la plaça Martí Royo per tal d’afrontar el trànsit.

D’aquesta manera, canviarà el sentit de circulació del carrer Albert Boronat des del carrer Marquès de Tamarit que, a partir d’aquesta data, serà de pujada fins a la confluència de la plaça Nova on els vehicles es podran desviar tant cap a l’esquerra en direcció a l’Ajuntament, com a la dreta, en direcció cap a la Baixada de Rigalt.

També canviarà el sentit de la marxa del trànsit el carrer Comunidor en el tram que va des de l’Ajuntament fins al Passatge de la Barceloneta. La Baixada de Rigalt serà únicament de baixada. Aquests canvis s’estan anunciant des del passat dilluns 24 d’abril, quan la Brigada Municipal i la Policia Local van començar amb les tasques de nova senyalització i pintura del paviment, amb la finalitat de facilitar i donar a conèixer les modificacions viàries a la ciutadania, tal i com indica el plànol.

D’altra banda, a partir del Pont de l’1 de Maig, la circulació quedarà restringida totalment al pas de vehicles des de les 11 del matí a les 23h de la nit, els caps de setmana; i cada dia, des de mitjans de juny fins a mitjans de setembre. A partir de la nit, s’obrirà al trànsit fins les 11 del matí.

Altafulla es constitueix com a Comitè Organitzador de la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en elit

Reunió de l’alcalde amb els representants federatius i de Tarragona 2018

L’Ajuntament d’Altafulla s’ha constituït oficialment aquest migdia com a Comitè Organitzador de la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en elit que es disputarà el proper 2 de juliol al municipi.

La trobada ha comptat amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el director de competicions de la Federació Espanyola de Triatló (FETRI), Jorge García; el conseller delegat de Tarragona 2018, Javier Villamayor; el vicepresident de la FETRI, Jesús Andreu; el vicepresident de la Federació Catalana de Triatló, Àngel Viñeta; el regidor d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, Jaume Sànchez, i el director de la prova de triatló a Altafulla, Guillermo Alonso. Han excusat la seva representació la Diputació de Tarragona i el Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, que també formen part de l’organització.

La trobada amb les federacions catalana i espanyola i Tarragona 2018 ha servit també per tractar aspectes operatius de la prova que es disputarà el proper 2 de juliol sobre la Copa del Món de Paratriatló i la Copa d’Europa en Elit a la seu d’Altafulla, i que servirà com a prova test per a la fita del 2018.

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha destacat la rellevància de l’organització de la Copa del Món de Paratriatló per una “qüestió tècnica”, emulant les dificultats que pot tenir i traslladant-les a la fita dels Jocs Mediterranis de l’any vinent “per tal de millorar-les i celebrar els millors jocs que podíem tenir”.

Cal recordar que Altafulla va gaudir el passat 17 de juliol d’una gran festa del triatló en una localitat bolcada totalment amb l’esport. En el seu camí cap a convertir-se en seu del triatló dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, Altafulla va rebre una jornada plena del millor triatló nacional i internacional i ho feia en la Copa d’Europa per primera vegada.

Un dia complet que començava amb la disputa de les proves open, per a continuació albergar la cinquena i última prova classificatòria per al Campionat d’Espanya de Triatló en categoria elit. En una intensa jornada, al migdia arrencava la disputa d’una nova ronda de la Copa d’Europa de Triatló ETU, al mateix temps que el Campionat Mediterrani. Títols en joc que deixaven un gran bagatge per al triatló català i espanyol, que va certificar el bon moment que travessa aquest esport. Un esdeveniment inoblidable que continua la via d’un municipi que presenta una òptima organització, que se supera any rere any.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Altafulla ha rebut per al desenvolupament d’aquest esdeveniment esportiu, de caràcter internacional, un total de 9.000 euros en subvencions; 6.000 provinents de la Diputació de Tarragona, i 3.000 més del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

Altafulla ofereix 24 parades per Sant Jordi

Sant Jordi s’instal·la a l’Espai Firal de Marquès de Tamarit. Foto: Robert Vera

Un total de 24 parades s’instal·laran aquest diumenge 23 d’abril a l’Espai Firal de Marquès de Tamarit d’Altafulla per celebrar un any més la tradicional Fira de Sant Jordi, que estarà oberta de 10 a 20h.

Per a aquesta edició destaca l’augment de paradistes que incrementen en sis respecte l’edició passada quan s’hi van congregar un total de 18. Una vegada més, ajuntament, entitats locals i partits polítics conformaran la fira per commemorar la Diada de Sant Jordi on es preveu un ampli programa d’activitats i les signatures de diferents autors locals.

Quant a les activitats programades hi ha prevista representacions de titelles a càrrec de Mans per l’Acció Solidària (matí i tarda); tallers per la canalla de la mà del Col·lectiu d’Artesans (matí i tarda); un pilar dels Castellers d’Altafulla (a les 13h); l’actuació “Música Urbana”, a càrrec del grup de rap LMR (a la tarda); Altafulla Bloc en directe (a la tarda) i un berenar per la canalla.

En el marc de la Fira de Sant Jordi, també es comptarà amb la participació de diferents autors locals com ara Víctor Centelles (del còmic “Qui és ningú?”); Luis Lorenzo (autor del llibre “Levanta y anda en la India rural”); Carlos Terrón (autor del poemari “Tècnica Mixta”); Hye Young Tu i Núria Vila (autores del conte “#PlayGaudí”); Joan Carnicer (amb “A la independència pel sexe”), i el Centre d’Estudis d’Altafulla, que dissabte 22 d’abril, a les 20h a la seu del centre, presentarà el número 41 dels “Estudis Altafullencs”.

D’altra banda, aquesta tarda, a les 17h, tindrà lloc l’entrega de premis i diplomes del Concurs Escolar de Sant Jordi al pati de les antigues Escoles Teresa Manero.

Altafulla destinarà 4.000 euros a combatre la pobresa energètica

Captura de pantalla del web de l’Empresa Mixta d’Aigües

L’Ajuntament d’Altafulla i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües d’Altafulla destinaran enguany una partida econòmica de 4.000 euros com a fons de solidaritat per combatre la pobresa energètica d’aquelles famílies del municipi en risc d’exclusió social. En aquests darrers mesos, han estat vuit les famílies que se’ls ha aplicat aquesta ajuda social perquè no es quedessin sense el servei de subministrament d’aigua.

Aquesta proposta va ser aprovada en el darrer Consell d’Administració de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües d’Altafulla, on el 51% de la titularitat de la companyia recau en l’Ajuntament d’Altafulla, i el 49% restant, a Aigües de Catalunya des de l’any 2006. Aquestes ajudes es regularan des dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Tarragonès.

D’altra banda, una altra de les propostes que es van aprovar va ser el projecte de licitació per a la incorporació de telecomptadors d’aigua que s’iniciarà aquest mes. Els abonats del municipi d’Altafulla disposaran en un futur d’aquest sistema que, entre d’altres coses, permet conèixer el consum diari i configurar alarmes de sobreconsum i de fuita. La implantació d’aquest servei no suposarà cap cost addicional per als usuaris, ja que forma part de les inversions de millora de la companyia. Segons Aigües d’Altafulla, aquest nou sistema de lectura de comptadors intel·ligent suposarà un estalvi d’aigua d’uns 30.000 m3 durant el primer any en funcionament.

La telelectura és un innovador sistema de lectura de comptadors d’aigua intel·ligent a distància que, més enllà d’adequar la gestió a les noves necessitats socials, ambientals i econòmiques, eviten molèsties al no haver d’accedir als domicilis, excepte per a inspeccions puntuals; redueixen a nivells ínfims la facturació de consums estimats; alerten de possibles anomalies en les pautes de consum que puguin ser degudes a fuites a la instal·lació interior; faciliten la informació detallada dels consums amb major periodicitat a l’oficina virtual; redueixen el període entre que un comptador s’avaria i és substituït, i anticipen la detecció de fuites a la xarxa d’abastament realitzant balanços hídrics amb consums reals.

Altafulla organitza amb el Consell Esportiu el primer Circuït Escolar de Mini Triatló del Tarragonès

Foto de família dels participants en una edició anterior

L’Ajuntament d’Altafulla i el Consell Esportiu del Tarragonès organitzaran al llarg dels mesos de maig i juny el primer Circuït Escolar de Mini-Triatló de la comarca. Es tracta d’un conjunt de proves d’iniciació, no competitives, amb l’objectiu de familiaritzar els nens i les nenes del territori en l’esport del triatló.

Per fer-ho, el circuït constarà de tres proves:

El duatló, on es combina la cursa a peu i en bicicleta, que es disputarà el 21 de maig a la Torre d’en Dolça de Vila-seca (organitzat pel Club d’Atletisme Vila-seca i l’Ajuntament de Vila-seca).

L’aquatló, on es combina la natació i la cursa a peu, que se celebrarà el 28 de maig al Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona (organitzat pel Col·legi Sant Pau Apòstol, i la direcció tècnica del Club Natació Tarraco).

I el triatló, que serà la darrera prova i on es combinen els tres esports (natació, cursa a peu i en bicicleta), que se celebrarà l’11 de juny a la Piscina Municipal d’Altafulla (organitzat per l’Ajuntament d’Altafulla i els Atletes d’Altafulla).

Hi poden participar tots els nens i les nenes nascuts entre els anys 2003 i 2008 i que estiguin donats d’alta en els Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC). Per a més informació i inscripcions s’han d’adreçar a www.cetarragones.cat.

Prepara’t per al Circuït Escolar d’Iniciació

Els Atletes d’Altafulla, per la seva banda, duran a terme un conjunt de jornades de preparació en les disciplines de natació, ciclisme i atletisme, previ a l’inici del Mini-Triatló Escolar. Els dimarts i dijous, del 2 de maig a l’11 de juny, i de 16.30h a 17.45h, els Atletes d’Altafulla recolliran a les escoles La Portalada i el Roquissar d’Altafulla a tots els infants interessats en participar-hi.

L’activitat tindrà lloc al Parc de Safranars i a la Piscina Municipal de Torredembarra. La quota per participar-hi és de 15 € en un únic pagament, i inclou el monitoratge, els drets de participació en el circuït (mini-duatló de Vila-seca, mini-aquatló de Tarragona i mini-triatló d’Altafulla); l’entrada a la piscina de Torredembarra, la samarreta i el casquet de bany dels Atletes d’Altafulla, i l’assegurança individual.

Les inscripcions estan obertes fins al 26 d’abril i s’han d’adreçar al correu electrònic atletesaltafulla@gmail.com, o entregant aquesta butlleta a la Gelateria La Perla. Per a més informació, us podeu adreçar a www.atletesaltafulla.com

Altafulla entra de nou al món del vintage

Una visitant, observant un disc de vinil de Bob Dylan. Foto: Salva Pou

L’Associació Pleamar Vintage i la regidoria de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla ja ho tenen tot enllestit per a la celebració de la 3a edició del Pleamar Vintage Market d’Altafulla, que obre aquest dissabte, 15 d’abril, fins diumenge. Com a novetats, destaquen una classe oberta de Rock&Roll, l’ampliació del mercat a 60 parades i el grup de música “The Beatboys”, tribut a The Beatles.

Es tracta del primer mercat Vintage de la Costa Daurada que, ubicat en un emplaçament privilegiat a primera línia de mar com és el Parc Voramar, ofereix un mercat amb productes Vintage i de segona mà acompanyat d’actuacions en directe, barra amb cervesa i vermut, foodtrucks variades i un ampli ventall d’activitats dirigides per a totes les famílies.

El mercat estarà format per un total de 60 parades en un espai de 4.500 m2 on es podrà trobar una àmplia varietat de productes i roba de segona mà, articles d’upcycling, discos de vinil, complements, antiguitats i mobles Vintage, ulleres de sol i bicicletes.

Com a novetats en aquesta edició, el responsable de l’organització, Nico Leo, destaca, a banda de l’ampliació de l’esdeveniment a dos dies, l’ampliació notable de la Fira del Disc de Vinil, concebuda com a Vinil Corner, que passa de les cinc a les deu parades; una classe oberta masterclass de Rock&Roll -l’any passat es va fer de Lindy (dissabte 15 a les 12h); la renovació dels elements decoratius dels diferents espais del mercat; l’actuació del grup de música “The Beatboys”, tribut a The Beatles (dissabte 15 a les 18:30h), i l’ampliació del patrocini de la cervesa Surera, a més a més, de la de Moritz i Vermut Miró.

A banda de totes aquestes activitats, com s’ha realitzat en anteriors edicions, el Pleamar Vintage Market comptarà amb una zona infantil amb activitats per a la canalla “Els petits cavalls”. El Pleamar Vintage Market obrirà les portes a les 10:30h del matí, i s’allargarà fins les 21h de la nit. L’organització té un vídeo penjat a Youtube de l’edició 2016 https://www.youtube.com/watch?v=zkf_WadB4jo

L’organització preveu superar els 6.000 visitants de l’anterior edició, ja que, per una banda, la consolidació de l’esdeveniment és notable, i per una altra banda, el fet que s’ampliï a dues jornades farà que s’hi apropi molt més públic, amb una xifra de visitants que podria oscil·lar entres les 11.000 i 12.000 persones.

PROGRAMACIÓ 2017

Dissabte 15 d’abril
11h Pleamar Selektors
12h Masterclass Rock&Roll
13h Figa DJ (Vermut time)
16h Mar La Bel DJ
17h Carlos Summertime DJ
18:30h The Beatboys (tribut The Beatles)

Diumenge 16 d’abril
11:30h Pleamar Selektors
13h Gruyere DJ (Vermut time)
16h Cloenda

El Balcó del Mediterrani i l’Ajuntament d’Altafulla commemoren la Segona República

La bandera republicana llueix aquest matí al Balcó del Mediterrani. Foto: Twitter

La bandera republicana llueix aquest matí al Balcó del Mediterrani. Foto: Twitter

El Balcó del Mediterrani de Tarragona s’ha despertat aquest matí ataviat amb una bandera republicana de 10 metres per commemorar l’aniversari de la Segona República, que es va instaurar el 14 d’abril del 1931. Té una senyera i un cartell amb el lema “Visca la República”.

La plaça del Rei, rebatejada com a plaça Llibertat

Es tracta d’una acció organitzada cada any per col·lectius vinculats a ICV, EUiA i els Comuns, com ara Joves d’Esquerra Verda. En la mateixa campanya s’ha proclamat la república a altres indrets emblemàtics com la Rambla Nova, la plaça de la Font o la plaça del Rei, que lluïen uns cartells que els rebatejaven respectivament com a Rambla del 14 d’abril, plaça de la República i plaça Llibertat.

En l’acte de penjar la bandera republicana al Balcó del Mediterrani hi ha participat també l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso (EUiA i En Comú Podem), que també és diputat al Congrés. Alonso també ha penjat la bandera republicana al balcó del consistori altafullenc, publicant-la en un tuit acompanyat per aquesta frase: “Per Catalunya, pels altres pobles germans i per la fraternitat. Barcelona, 14 d’abril 1931. MACIÀ. Altafulla 2017: Visca la República!”.

L'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso (segon per l'esquerra), penjant la bandera al balcó. Foto: Twitter

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso (segon per l’esquerra), penjant la bandera al balcó. Foto: Twitter

Altafulla crea zones d’aparcament verd als llocs de major activitat comercial

Un dels trams de carrer on s’ha habilitat la zona verda d’aparcament

Des de principis d’aquest mes d’abril, a Altafulla funcionen un conjunt de places d’aparcament especials, pintades de color verd al terra, i amb una senyalització vertical que ho indica, que permet a la ciutadania estacionar de forma gratuïta durant un quart d’hora, sempre i quan es produeixi de 9 a 20h, coincidint amb l’horari comercial.

Es tracta d’una iniciativa de la regidoria de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Jaume Sànchez, i la Policia Local, que té com a objectiu facilitar a la ciutadania poder venir a comprar en cotxe en les àrees de major activitat comercial del municipi, i d’aquesta manera, afavorir la mobilitat i dinamització del comerç i facilitar la compra.

Aquestes places especials d’aparcament s’han habilitat als carrers de les Escoles, Mossèn Miquel Amorós, de Dalt (tots tres al centre de la vila), i, un cop finalitzades les obres del projecte de remodelació de Via Augusta, se’n condicionarà una altra a la plaça dels Vents (al Barri Marítim). Aquestes places compten amb una senyalització horitzontal, consistent en la pintura d’un quadrat verd a la calçada; així com també d’una senyalització vertical amb un senyal de trànsit de color taronja que indica el seu funcionament.

Altafulla escenificarà la Passió de Crist amb el tradicional ‘Camí de la Creu’

Cartell de la representació teatral

Cada Dimecres Sant (demà 12 d’abril), Altafulla recrea, mitjançant una sèrie d’escenes teatralitzades pels veïns i les veïnes del poble, diversos episodis dels darrers moments de Jesucrist a la Terra. El Camí de la Creu d’Altafulla és un Via Crucis Vivent amb narració dramatitzada a partir d’un text dels Evangelis, que enguany celebra la dissetena edició, i ho farà amb vuit quadres.

La representació començarà puntualment a les 20:30h a la plaça del Pou, amb el mercat de Judea, la cerimònia dels apòstols, el comiat de Jesús i la mare de Déu acompanyat del tradicional “Ave Maria”. Aquests quadres seran precedits per l’escena infantil del “Miracle de la Samaritana”.

A partir d’aquí, el Via Crucis Vivent es traslladarà al carrer del Forn on tindrà lloc el quadre de la “Conxorxa de Judes”, per a continuació, entrar en escena a les masmorres de Barrabàs, els lladres, els botxins, i els tres misteris. El següent escenari serà el passeig de Santa Teresa i l’Hort de les Oliveres, amb els apòstols que abandonen a Jesús, i l’agafen pres. A la plaça de l’Església tindrà lloc el judici de Pilat, al qual el seguiran la flagel·lació, la negació de Pere, i el carregament de la creu. La cloenda anirà a càrrec de la Coral Nous Rebrots amb el tradicional “Pare Nostre”.

Un centenar de veïns i veïnes participaran enguany al Camí de la Creu. Com a novetats, destaca el paper de Jesús que l’encarnarà el periodista altafullenc i director de Tarragona Ràdio, Josep Suñé; i la incorporació de l’actor professional i veí del municipi, Brendan Price, conegut popularment pels seus papers a les sèries televisives El Comisario, El Cor de la Ciutat, i Los Hombres de Paco. El veí Joan Albert Blanch, que fins ara havia encarnat la figura de Jesucrist, posarà veu al quadre infantil del “Miracle de la Samaritana”.

La direcció del Camí de la Creu va a càrrec de l’actriu i directora de teatre, Joana Badia, amb la col·laboració de la Comissió del Camí de la Creu i l’Ajuntament d’Altafulla.

Altafulla instal·la un panell informatiu dels banys romans vinculats a la Vil·la romana dels Munts

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la regidora de Via Pública i Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, davant el panell

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la regidora de Via Pública i Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, han presentat aquest matí el nou panell informatiu que s’ha instal·lat en els banys romans que se situen a la platja d’Altafulla i que s’integren dintre de la Vil·la romana dels Munts.

L’acció forma part del marc d’un procés de posada en valor i restauració d’aquest edifici integrat en el conjunt arqueològic de Tarraco declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. Aquest projecte està liderat conjuntament pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, en la seva àrea d’activitat de Costes i Medi Marí.

Després d’uns mesos treballant en la neteja i descoberta de l’espai a través del voluntariat, s’ha començat aquest procés d’instal·lació d’elements informatius perquè el visitant de la zona tingui coneixement de la rellevància història i patrimonial d’aquest indret, únic a la Costa Daurada. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha destacat que l’acte d’avui “és un primer pas d’un procés que ha de ser més llarg per tal de dignificar un espai que durant molts anys ha estat abandonat i no se li donava la importància que té”.

Aquesta primera passa ha de culminar, segons l’alcalde Fèlix Alonso, amb un recorregut per als visitants que ha d’enllaçar els banys romans amb el Camí de Ronda i la Vil·la romana dels Munts que és com originàriament s’estructurava. A més, ha remarcat que aquest recorregut “enllaçarà el patrimoni amb la costa en un espai únic”. El cost final d’aquest procés de museïtzació seria d’uns 500.000 euros. L’alcalde d’Altafulla ha recordat que no es fixen terminis, ja que bona part del finançament d’aquests treballs dependran del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Aquestes restes romanes corresponen a uns banys romans privats vinculats a la propera Vil·la romana dels Munts d’Altafulla. Adossat al mur romà de la base de l’escala d’accés a la platja, es pot identificar un espai de planta rectangular que devia correspondre al caldarium (sala calenta), on es conserva en molt bon estat la banqueta correguda esglaonada, que servia per circular i seure al voltant de l’estança.

Al cantó sud-est d’aquest àmbit hi ha també dos espais petits de planta semicircular (exedres), probablement petites piscines lligades amb l’espai anterior. Més al sud-oest es localitzen les restes d’un altre espai. Amb molta probabilitat es tracta del frigidarium (sala freda) del conjunt termal.

Actualment l’Ajuntament d’Altafulla ha engegat un procés per a la posada en valor i restauració d’aquest edifici integrat en el conjunt arqueològic de Tarraco declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Altafulla presenta una ruta de tapes inspirada en la seva bruixa més coneguda

Avui s’ha presentat les jornades de tapes d’Altafulla

La regidoria de Comerç i Consum de l’Ajuntament d’Altafulla ha presentat aquest migdia, a l’Era del Castell, la segona edició de la ruta gastronòmica “La Xoixeta. Tapes Bruixes Altafulla”. Del 13 al 30 d’abril, un total de 20 bars i restaurants de la vila oferiran un ampli ventall de tapes inspirades en la bruixa més popular de la vila, la Xoixeta. A més a més, durant aquests dies de Setmana Santa, tant visitants com vilatans podran gaudir de la Xoixeta pels carrers i places del municipi, tal i com ha fet avui a la presentació.

El regidor de Comerç, Jaume Sànchez, ha destacat l’increment de participació en dos establiments més i ha subratllat l’ambientació que oferirà la bruixa on “la Xoixeta interactuarà amb els visitants i oferirà invitacions per degustar les tapes dels restaurants participants”.

Després de l’èxit de la primera edició, la Xoixeta, acompanyada d’un saxofonista, visitarà els establiments participants tots els divendres mentre duri la mostra, i repartirà invitacions de les tapes dels 20 bars i restaurants per convidar els visitants a tastar les receptes embruixadores, com ara “les ales que la bruixa voldria”, “la bomba de foc”, “Gicma Versuni”, d’entre moltes altres.

Una actriu, en el paper de la bruixa Xoixeta

La ruta gastronòmica “La Xoixeta. Tapes Bruixes Altafulla” vol que tothom gaudeixi de les seves receptes, i per això estableix un preu raonable. Per 2,5 euros es podrà tastar-les acompanyades d’una cervesa Estrella Damm. Una oferta engrescadora que fa volar la imaginació i treure’s el barret davant el nostre gremi de restauració, que demostra el seu nivell de qualitat.

Sorteig de premis

Els participants de la ruta podran omplir el llibret amb el segell de cada establiment si es consumeix la corresponent tapa. Aquells que aconsegueixin omplir-lo tot podran anar a l’oficina de Turisme de l’Ajuntament i rebre l’últim segell. Rebran un petit obsequi i podran votar la tapa que més els ha agradat. La data límit per posar l’últim segell a l’oficina de Turisme serà el dia 18 d’abril de 2017 fins a les 14h. Tots els que acabin la ruta participaran en un sorteig de 10 lots del Grup Estrella DAMM. L’establiment de la tapa guanyadora rebrà un reconeixement recordatori de l’organització.

Els 20 restaurants i bars que hi participen són Voramar “Cal Vitali”, Braser del mar, La mar de tapes, Pont de mar, Club Marítim Altafulla, La taberna del mar, Hotel Yola “El tiberi”, Bolero, A. Caravela, La taberna del Quatre, La Perla, La toque, Les bruixes, Solocomo, Cal Cano, Salsa, K la yaya, Pati dels tarongers, Hotel Oreneta, i L’Ermita d’Altafulla. Està organitzada per la regidoria de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla, amb la col·laboració d’Estrella Damm, Tarragona 2018, i el Consorci Turístic del Baix Gaià.

Més informació en aquest enllaç.

La família de Josep Sala dóna un conjunt de dos quadres del pintor a l’Ajuntament d’Altafulla

La fsmília, amb l’alcalde d’Altafulla contemplant el quadre-mural

L’Ajuntament d’Altafulla i la família del pintor i artista Josep Sala Llorens van fer oficial el passat divendres 7 d’abril la donació d’un conjunt de dos quadres d’oli i acrílic de la col·lecció “Grocs 2002”. Els quadres tenen una dimensió de 200×500 cm i el seu valor és de 45.000 euros. Ara encapçalen la Sala de Comissions de l’Ajuntament d’Altafulla, que passarà a anomenar-se “Espai Pintor Sala”.

La signatura ha anat a càrrec de l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la filla del pintor Amanda Sala. Fèlix Alonso ha destacat la importància de “recuperar el patrimoni d’una de les figures més rellevants del darrer segle de l’art plàstic”; mentre que la filla de Josep Sala, ha expressat paraules de satisfacció i emoció al mateix temps que ha reconegut que “el meu pare hagués estat molt content que part de la seva obra estès a l’Ajuntament”.

Una pinzellada a la biografia de Josep Sala Llorens

Nascut a Barcelona el 13 de novembre de 1928, Josep Sala Llorens va demostrar des de molt petit una singular afició pel dibuix. Va cursar estudis tècnics a l’Escola Industrial i a l’Escola d’Arts i Oficis de La Llotja de Barcelona. El 1950 va exposar per primera vegada a la Galeria Jardí amb èxit. Seguidament, va participar en una exposició col·lectiva d’aquarel·la a la Sala Busquets. I a partir de 1953 va començar a treballar com a dissenyador gràfic, àmbit en el qual va aconseguir nombrosos premis. El 1960 va crear l’anyell de la marca Norit, convertint-se en un dels precursors del disseny gràfic al nostre país. Juntament amb el cèlebre toro d’Osborne, aquests dos símbols han estat els que han generat més impacte sobre la societat en la història del grafisme. També va crear el disseny de la Cervesa Pils.

El 1978 es va establir definitivament en una casa propera a la Vil·la romana dels Munts d’Altafulla, convertint aquesta població i els seus voltants en protagonistes de la seva gran obra. Si bé els seus primers quadres portaven la signatura Sala Llorens, a partir d’aquest moment va signar com a Josep Sala. Sala va ser el primer veí d’Altafulla nomenat Fill Adoptiu de la Vila el 1993. se li posarà en breu el seu nom a la zona verda que hi ha entre el xamfrà dels carrers de les Moreres i Marquès de Tamarit sota el bateig de “Jardí Pintor Josep Sala”. Va traspassar a Altafulla el 25 de juny del 2010.

Altafulla incrementarà les campanyes per sensibilitzar en el respecte a l’entorn

El regidor de Serveis de l’Ajuntament d’Altafulla, Michael Preuss

L’Ajuntament d’Altafulla incrementarà les campanyes de sensibilització als ciutadans en temàtiques que afecten el civisme i estan relacionades amb la cura del medi ambient.

És una de les conclusions que s’observa del treball fet del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible d’Altafulla, que estipula que fins a l’any 2020 s’han d’haver reduït un 20 per cent les emissions contaminants de CO2, prenent com a base inicial l’any 2005.

L’alcalde, Fèlix Alonso, ha reconegut que, com succeeix en moltrs municipis, hi ha “un problema cultural general” que provoca la presència de paperes carregades de brossa o l’extracció de vooluminosos sense donar avís previ a l’Ajuntament.

L’Ajuntament d’Altafulla ha presentat aquest divendres al matí el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) del municipi. Es tracta d’una eina que ha de servir per guiar la població a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). L’acció servirà per complir els compromisos adquirits en el marc del Pacte d’Alcaldes. Un acord que estableix que a l’any 2020 s’han d’haver reduït un 20% les emissions de GEH en comparació amb el 2005.

La primera fase del Pla va consistir en realitzar un inventari municipal de consums energètics i emissions de GEH associades als principals sectors d’activitat. Els resultats, que es van publicar a finals del passat mes de febrer, conclouen que els transports i el sector domèstic són els causants del 44% i 27% de les emissions, respectivament.

En aquesta mateixa línia, l’inventari anuncia que el total d’emissions de GEH del 2005 era de 23.191 tones de CO2.
Després d’una diagnosi de l’inventari dut a terme els últims mesos, aquest divendres el consistori altafullenc, però, ha fet un pas més, i ha presentat les accions que han de permetre assolir la reducció del 20% d’emissions de gasos contaminants. Unes actuacions que l’empresa de serveis per a la sostenibilitat integral ‘La Vola’ ha explicat que “s’han de dur a terme tant en l’àmbit municipal des de l’Ajuntament com en l’entorn domèstic”, de manera que s’aplicarien en el sector de transports, residencial, de serveis i de tractament de residus.

En aquesta línia, el regidor de Serveis de l’Ajuntament d’Altafulla, Michael Preuss, ha explicat que “es preveuen un total de 29 accions, que si es duen a terme de manera correcta han de permetre reduir un 25% les emissions de gasos de GEH que actualment existeixen”. Preuss ha assegurat que “algunes d’aquestes intervencions ja s’han començat a dur a terme”, i ha deixat clar que “el PAES no és fix i s’ha d’aclarir quines accions s’impulsaran i quines no”.

Entre el seguit de mesures, el regidor de Serveis d’Altafulla ha destacat les que han de permetre una major eficiència energètica, com la millora dels aïllaments o sistemes de calefacció i refrigeració o la renovació de l’enllumenat públic. Preuss també ha fet referència a la potenciació de l’ús d’energies renovables així com a millorar la mobilitat sostenible, amb la creació d’aparcaments per a cotxes elèctrics i l’ampliació de llocs per a bicicletes.

En aquesta línia, a més, el regidor també ha explicat que s’ha de seguir treballant per millorar els resultats de la recollida selectiva, adquirir l’hàbit de consumir productes de quilòmetre zero i evitar el malbaratament d’aigua. Michael preus ha sentenciat que d’ara en endavant s’ha d’actuar, comunicar i comprovar mitjançant un seguiment del PAES amb la finalitat que els objectius s’estan acomplint.

L’editorial Piscina organitza dissabte una festa literària infantil a Altafulla

Aquest dissabte dia 8 d’abril de 10h a 14h al c/ de les Escoles d’Altafulla (davant de la biblioteca), l’editorial tarragonina Piscina, un petit oceà, organitza una festa dedicada a la literatura infantil i a la il·lustració amb tallers, lectura en veu alta, contes i presentacions de novetats.

L’acte central serà a les 12h amb la participació de Joan Pascual, consell assessor editorial i els autors: Armand, Mar Borrajo, Joan Faldilles i Joana Corbata!

Altafulla tanca 2016 amb un ‘superàvit’ de 2,6 MEU, que li permetrà fer més inversions

L’alcade, Fèlix Alonso, en una imatge d’arxiu

L’Ajuntament d’Altafulla ha liquidat el pressupost general de l’exercici 2016 amb un romanent de tresoreria de més de 2,6 milions d’euros, xifra que es pot traduir en les inversions i altres despeses que pot executar el consistori per aquest exercici 2017.

L’equip de govern, format per Alternativa Altafulla i el Partit Demòcrata Català, es mostra “molt satisfet” per aquestes dades, i ha deixat clar que “demostrem que som capaços de no aturar-nos en desenvolupar projectes, i al mateix temps, prudents i responsables a l’hora de controlar la despesa”.

Pel que fa al romanent de tresoreria, és a dir, l’acumulat d’exercicis anteriors, cal destacar que el total se situa en els 2.612.564,65 €. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha remarcat que “l’Ajuntament d’Altafulla és capaç de mantenir un deute mínim, i una capacitat econòmica i financera per afrontar les despeses sense deixar d’invertir en la millora del municipi”.

Una altra dada que destaca, en aquest cas, el segon tinent d’alcalde, Pere Gomés, és “el deute viu de l’Ajuntament d’Altafulla que se situa en el 4 %, percentatge que el situa entre una de les administracions més sanejades de tot l’Estat espanyol”, molt per sota del 75 % que marca l’Administració Estatal, fet que permet que, en cas que l’Ajuntament d’Altafulla volgués endeutar-se amb operacions de préstec, no seria necessària l’autorització prèvia del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya. El deute s’ha reduït des del 2011 en gairebé 20 punts. Llavors se situava en el 23,97 %.

Fèlix Alonso ha subratllat aquesta xifra “perquè això demostra fets, i no paraules, que el nostre consistori és autosuficient, i que complim amb tots els objectius que marquen els objectius de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera”.

D’entre els projectes que destaquen de cara al 2017 hi ha l’ampliació de la nova Biblioteca i Arxiu municipals (190.000 €), l’arranjament i rehabilitació del cementiri municipal (60.000 €), la bassa de laminació per reduir les inundacions al Barri Marítim en casos de pluges abundants (100.000 €), i un augment notable per a Participació Ciutadana de 50.000 € que es traduirà en un projecte que la ciutadania podrà decidir sobre aquest import.

Altafulla acull aquest diumenge per primer cop la Copa Catalana de Trial

El suec Joacim Nymann ha confirmat la seva participació

La Copa Catalana de Trial 2017 continua el dia 2 d’abril amb la disputa de la segona prova. Després de la prova inaugural a Barcelona del passat 5 de març, ara el torn és per Altafulla, que acollirà per primera vegada una prova del certamen català.

La prova es desenvoluparà en el parcdel Comunidó presidit pel majestuós Castell d’Altafulla i estarà formada per un total de cinc zones amb pendents de terra i roca allisada quecaracteritza la orografia de la zona combinades amb zones artificials de troncs i pedres on elsparticipants les hauran de realitzar dues vegades.

A la prova ja hi ha confirmada la participació del multi campió del Món Benito Ros, que defensarà el liderat de la Copa Catalana després de la seva victòria a Barcelona, també està confirmada la participació de l’actual Campió del Món júnior 20, el viladrauenc Eloi Palau. Joacim Nymann i Nadine Kåmark encapçalen l’esquadra de l’equip nacional de Suècia que també ha confirmat la seva participació. La catalana Alba Hidalgo lluitarà per consolidar‐se al capdavant de la categoria femenina després d’haver guanyat a Barcelona.

La prova d’Altafulla acollirà totes les categories, des de pre benjamins fins les elit. Les primeres posicions a la classificació general després de Barcelona són per:

Elit masculí: Benito Ros (Abarzuza)
Elit femení: Alba Hidalgo (St. Andreu de Llavaneres)
Sub23: Antonio Fraile (La Pradera de Navalhorno)
Sènior: Raul Martinez (Caratgena)
Cadet: Martí Riera (Vic)
Infantil: Martí Esquerda (Terrassa)
Open verd: Bruc Pou (Vic)

Altafulla viurà diumenge la Diada d’inici de la temporada castellera

Cartell de la diada castellera

El proper diumenge, 2 d’abril, Altafulla viurà la Diada d’inici de castells a partir de les 12:30h i a la plaça del Pou.
Hi actuaran els Xicots de Vilafranca, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers d’Altafulla. L’actuació serà trasmessa en directe per Altafulla Ràdio (107.4 FM).

Obre a Altafulla AKI, especialitzada en bricolatge i que dóna feina a 45 persones

Treballadors i directius de l’empresa

L’empresa de Bricolatge AKI, especialitzada en el manteniment, la reparació i la millora de la llar, i pertanyent al Grup ADEO, ha obert les portes de la seva segona botiga a la província de Tarragona, concretament a Altafulla. L’establiment es troba al Carrer del Migdia, número 12 (al costat de la N-340).

L’acte d’inauguració ha tingut lloc aquest dimecres i ha comptat amb la presència de Jaume Sànchez, regidor d’Activitat Física, Esport, Comerç i Consum de l’Ajuntament. Per part d’AKÍ, han assistit Onofre Burgos, director regional d’AKÍ, i  Javier Pujades, director d’AKÍ Altafulla.

La inversió per aquest nou projecte d’AKÍ Bricolaje és de 986.000 €. AKÍ Altafulla compta amb 1.787m2, dels
quals 1.492 m2 es dedicaran exclusivament a la venda. A més, disposa de 90 places d’aparcament gratuïtes.
L’obertura d’AKÍ Altafulla ha creat 45 llocs de treball, 18 en són empleats de botiga, amb un 55 % de dones y
un 45 % d’homes. Cal assenyalar que el 90 % dels treballadors són de la zona i que per cobrir les vacants del
nou local s’han rebut més de 2.100 sol·licituds de feina.

Comencen els treballs de reposició de sorra a la platja d’Altafulla

Treballs de reposició de sorra a Baix a Mar

El Servei Provincial de Costes a Tarragona de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, depenent del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha començat aquest matí els treballs de reposició de sorra a la platja d’Altafulla, arran dels episodis de temporal que es van produir a mitjans de gener i que van ocasionar una pèrdua d’arena a les zones del Fortí i Botigues de Mar de Baix a Mar.

Els treballs que es portaran a terme consisteixen en la reposició del dèficit sedimentari a la platja on més ha incidit el temporal, en aquest cas, a les zones del Fortí i Botigues de Mar, mitjançant la redistribució de la sorra que s’ha erosionat a aquestes zones i s’ha depositat en altres com és el cas de la Roca de Gaià. Com a norma general, la sorra s’erosiona a Llevant del tram de costa (Fortí i Botigues de Mar) i s’acumula a Ponent (Roca del Gaià).

Per aquest motiu, es traslladaran uns 27.000 metres cúbics de sorra acumulada a la Roca del Gaià i es transvasaran a través de camions a les zones del Fortí i Botigues de Mar del Barri Marítim. També es faran treballs per estendre i anivellar la platja, de la sorra natural transvasada. Aquestes tasques tindran una durada de cinc dies.

El propòsit de les regidories de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla és que la platja estigui en perfecte estat per a ús i gaudi del públic per Setmana Santa.