TARRAGONA 21

El parc de biòtops d’Altafulla, element regenerador de fauna i flora i atractiu turístic

Enfonsament de biòtops a la costa d’Altafulla

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, han volgut veure in situ aquest matí la instal·lació de deu biòtops a la costa del municipi, de la trentena amb què comptarà el litoral altafullenc en un futur. Aquests biòtops corresponen als que es van presentar fa unes setmanes al Port de Tarragona, un projecte finançat per la companyia Repsol i la col·laboració de diferents administracions locals.

En aquest sentit, l’alcalde d’Altafulla i la regidora de Medi Ambient s’han submergit en el parc de biòtops i han comprovat la regeneració de fauna i flora marines en contemplar espècies com meros, tonyines i altres peixos que voltejaven aquestes estructures biològiques fetes a partir de carbonat de calci.

Més enllà de la regeneració d’espècies animals i vegetals, el parc de biòtops d’Altafulla contempla una dobla funcionalitat: consolidar-se com a element i atractiu turístic. De fet, els usuaris del Campus Altafulla, que organitza les tres entitats esportives del municipi – Club Bàsquet Altafulla, Centre d’Esports Altafulla i Club Futbol Sala Altafulla, ja han dut a terme diferents excursions al parc.

Es tracta d’una iniciativa practicada des de l’esnòrquel, adreçada a entitats, empreses, escoles i famílies amb l’objectiu de difondre aquest sistema ecològic d’abalisament i fomentar la conscienciació i sensibilització sobre la importància de preservar el medi marí.

La finalitat és que els ciutadans puguin veure de primera mà la tasca d’aquestes boies quant a la regeneració de la fauna i flora marines. Aquesta activitat s’ofereix des de l’empresa de busseig M. Rota Diving, amb seu al Port de Torredembarra. Per a més informació, podeu consultar el portal web www.mrotadiving.com.

L’Altacústic dóna el tret de sortida amb Joan Masdéu i Olga Pes

Fotografia del grup ‘Clementina’, els quals actuaran el divendres, dia 20 de juliol, a les 21:00h. Foto: Altacústic.

L’Altacústic es un festival de música de petit format de la nova escena catalana. Un esdeveniment que es celebra al municipi d’Altafulla per cinquena vegada des de la seva creació. Artistes com Joan Masdéu, Henry and The Waiter, Clementina, Olga Pes, The Unfinished Sympathy o Harrison Ford Fiesta acaparen el cartell del festival.

Aquest any torna amb la seva cinquena edició, del 19 al 21 de juliol a partir de les 20hs, els carrers de la Vila Closa d’Altafulla s’ompliran de la millor música. Tretze concerts gratuïts de petit format ens porten una selecció dels nous valors del país, que en escenaris molt íntims, ens faran conèixer les seves cançons de molt a prop. Més informació a:
www.altacustic.cat

Redacció

‘Marie Chain’ i ‘Henry and The Waiter’, nous grups per l’Altacústic 2018

L’Altacústic 2018 incorpora dos nous grups a l’elenc musical que, durant els3 dies 19, 20 i 21 de juliol, omplirà de música de la vila Closa. Les dues noves incorporacions obren l’espectre d’origen dels grups participants, amb incorporacions que arriben des de Berlín i Frankfurt, gràcies a la col·laboració del festival amb la plataforma internacional Gigmit.

Les dues formacions musicals que s’afegeixen al programa són Marie Chain (Berlín) i Henry and The Waiter (Frankfurt), que actuaran -respectivament- el divendres 20 i el dissabte 21, a les 22:30 hores, a l’Escenari Església. Les dues actuacions s’afegeixen al programa d’un festival que, enguany, arriba a la 5a edició incorporant actuacions d’alguns dels artistes que han rebut més bona acollida per part del públic en ocasions precedents i també noves incorporacions que, com sempre, cerquen escoltar música de grups innovadors en racons especials i plens d’història.

Fotografia promocional de l’artista Henry and The Waiter. Foto: cedida.

Aquests són dos nous grups que s’afegeixen a la programació de l’Altacústic 2018:

Marie Chain actuarà el divendres, dia 20 de julol, a les 22:30 hores a l’Escenari Esglèsia. Chain, nascuda a Berlin, des de molt jove va caure en l’aroma de la música, el so del piano de cua i les profunditats del soul i el blues. En viatges educatius a Nova York, Londres i Barcelona, van refinar la seva barreja d’estils. Amb el pas del temps, es van afegir els teclats electrònics afilats, acabant amb els cops de coure de l’ànima, el procés de maduració. Tot depèn de la combinació correcta.

Henry and The Waiter, provinent de Frankfurt, actuarà el dissabte, dia 21 de juliol, a les 22:30 hores a l’Escenari Esglèsia també. Influït per l’interès musical de la seva família, Henrik inicia el seu viatge musical a Erfurt (Alemanya), on comença a cultivar la inclinació per a diferents gèneres musicals, des del rock fins a la música indie. 

La pràctica de diferents instruments, com el baix i el saxofon, s’uneix a la seva veu i destresa amb la guitarra i, ben aviat, els bons comentaris sobre la seva veu i la necessitat de compondre música i escriure lletres aconsegueixen que, finalment, Henrik organitzi la seva pròpia banda, que destaca per la barreja d’indie i electro pop, combinats amb guitarres, ritmes electrònics i lletres melancòliques i energètiques. El concert a Altafulla oferirà música reflexiva, però que, al mateix temps, irradia de vida.

Redacció

Alberto San Juan i Maria Molins, protagonistes de l’Escena Altafulla

D’esquerra a dreta: Montse Castellarnau, Mònica Borrell, Fèlix Alonso i Anna Estrada a la Vil·la Romana dels Munts. Foto: David Aymerich.

Altafulla viurà els dies 28 i 29 de juliol el festival Escena Altafulla. La tercera edició d’un esdeveniment teatral en un paratge imparable, la Vil·la Romana dels Munts. Destaquen al programa prestigioses personalitats com Maria Molins, Alberto San Juan o el dramaturg Geoff Colman. Obres diverses, per a grans i petits, així com espectacles gratuïts i classes magistrals de teatre.

Escena Altafulla és una mostra de “la capacitat que té Altafulla d’autosuperar-se i oferir arts escèniques de qualitat”, ha explicat l’alcalde del municipi, Fèlix Alonso. Unes declaracions compartides per Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAC). “Enriquir en el patrimoni i activitats que aporten punts de vista és bo per a tots”, ha exposat Borrell al respecte.

Doncs l’Escena Altafulla aglutinarà la major part dels seus actes en un jaciment històric com és la Vil·la dels Munts. Un espai que acollirà obres teatrals el dissabte, dia 28, i el diumenge, dia 29 de juliol. “Les entrades es venen a Tarracoticket, l’Oficina de Turisme d’Altafulla i minuts abans de començar els espectacles, si queden localitats per vendre”, ha explicat també la regidora de Cultura, Montse Castellarnau.

Alberto San Juan (a la dreta) en un moment de la pel·lícula ‘Las Fúrias’.

Les entrades tenen un cost individual de 15 euros, 25 euros el pack de dues entrades i, si se’n compren tres, aquestes tenen un import conjunt de 30 euros (10 euros l’entrada). “Preus súper assequibles”, segons ha opinat Castellarnau. Des d’Altafulla “apostem per la música, el cinema i el teatre el teniem una mica oblidat fins ara”, ha afegit fent autocrítica la regidora del municipi.

Un Escena Altafulla molt atractiu gràcies a la direcció d’Anna Estrada, docent també de l’Institut del Teatre a Barcelona. La programació del festival és “un intent compromés d’explicar i compartir les coses que ens preocupen”, ha explicat Estrada. Tot i això, “el dia 27 es cancel·la per accions alienes al festival”. La dramaturga i directora ha alegat que per motius externs el festival començarà el dia 28, ja que les dues companyies que actuaven el primer dia, no podran assistir a Altafulla.

També “és important el paper de Geoff Colman”, ha resaltat Estrada. Un reputat coach i director d’actors que oferirà un treball d’escenes i monòlegs de Shakespeare, així com un treball sobre monòlegs de l’obra de Sara Kane els dies 28 i 29 respectivament, des de les 10:30 fins les 14:30 hores. El preu de les classes magistrals és de 25€ i es pot assistir com oient per 10€ a cada sessió.

Pel que fa a les obres de teatre, Escena Altafulla obre, el dissabte 28 a les 19 hores, amb l’obra gratuïta Llepafils. Teatre familiar dedicat als nens i com s’enfronten al menjar. I, a les 22 hores, arribarà el plat fort de la jornada. Un cabaret escrit i composat per Bàrbara Granados i la reconeguda actriu Maria Molins (Fill de Caín, El bosc).

Finalment, el diumenge 29 de juliol, es podrà gaudir de l’obra gratuïta Conseqüències, un treball irònic i alegre entre la realitat i la ficció. I, per acabar, el recital amb música, ferotge i crític de Fernando Egozcue i Alberto San Juan. “Una de les formes per treballar i donar la nostra veu és la cultura”, “Alberto San Juan ho fa molt bé parlant d’un moment molt fosc d’Espanya” en aquesta obra, ha opinat l’alcalde Alonso per tancar la presentació de l’Escena Altafulla que arriba amb força.

David Aymerich

El Museu Etnogràfic d’Altafulla obre tot l’any gràcies als voluntaris

El Museu Etnogràfic d’Altafulla, ubicat a la Pallissa de l’Era del Senyor, ha modificat els horaris de visites per al públic. Des de principis d’estiu, el centre d’interpretació està obert tots els dissabte, de 18 a 20h; i els diumenges d’11 a 13:30h. D’altra banda, amb motiu de la Fira d’Artesans que se celebrarà del 16 al 19 d’agost, el Museu Etnogràfic d’Altafulla també restarà obert durant la mostra. L’horari que s’establirà serà de 19 a 21:30h.

Un grup de persones de visita al Museu Etnogràfic d’Altafulla. Foto: cedida.

El Museu Etnogràfic d’Altafulla compta amb diferents elements d’identitat pròpia de la vida rural i l’economia del municipi, recuperats i restaurats pel veí d’Altafulla i artesà, Salvador Gatell, l’any 2008. S’hi poden trobar unes 1.000 peces dels dos darrers segles, amb un ampli ventall d’objectes i elements, des dels més curiosos fins als més quotidians, del món de la pagesia. Des d’una sínia de sang a la tradicional aixada, són algunes de les joies que s’hi apleguen.

Gràcies a una xarxa de voluntaris i voluntàries, amb la col·laboració de les regidories de Cultura i Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, s’obre tots els caps de setmana de l’any, i també, puntualment, per esdeveniments com la Fira d’Artesans. L’estiu passat, una seixantena de turistes visitaven el Museu Etnogràfic d’Altafulla cada cap de setmana; i en l’anterior edició de la Fira d’Artesans, ho van fer més d’un miler.

Redacció

L’ICAC organitza les primeres jornades de paisatge històric

Cartell de les primeres Jornades de paisatge històric del Baix Gaià. Foto: cedida.

Les Primeres Jornades de paisatge històric del Baix Gaià tindran lloc els dissabtes 14 i 21 de juliol als ajuntaments d’Altafulla i de Torredembarra. Sota el títol El paissatge paisatge històric com a valor del territori les dues sessions organitzades són gratuïtes i obertes al públic general.

L’organització és a càrrec de Maria Jesús Ortega (Ajuntament d’Altafulla-ICAC) i hi intervenen dos investigadors de l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica):

  • Josep Maria Palet (ICAC): “Paisatges culturals i patrimoni al Camp de Tarragona: la implantació de les centuriacions de Tarraco”
  • M. Jesús Ortega (Ajuntament d’Altafulla-ICAC): “Camins d’Història. La xarxa viària històrica entre Altafulla i Torredembarra”

Redacció

La Vil·la Romana dels Munts acolleix el cicle Divendres Divins

Imatge de la Vil·la Romana dels Munts. Foto: cedida.

El cicle Divendres Divins portarà els vins de la DO Tarragona i la música de Paul Transistor a la Vil·la Romana dels Munts d’Altafulla. La visita-concert-maridatge tindrà lloc aquest divendres 13 de juliol a partir de les 19:30h amb un preu de 5 euros i aforament limitat a 70 persones.

L’esdeveniment començarà el dimarts dia 10 de juliol, amb la tornada del cicle Divendres Divins que organitza el Departament de Cultura i el d’Agricultura de la Generalitat a les comarques de Tarragona amb el suport de les DO’s del territori. De nou hi haurà maridatges amb música en directe i visites a espais patrimonials, tal i com ha succeït amb molt d’èxit en les darreres edicions.

Imatge de la V Edició del Divendres DiVins 2018. Foto: cedida.

Seguidament, el dia 13 de juliol, a les 19.30h, el protagonisme el tindrà la Vil·la Romana dels Munts d’Altafulla amb el vins de la DO Tarragona. Es realitzarà una visita guiada per aquest espai i acabarem gaudint de la música de Paul Transistor, membre del grup The Transistor Arkestra, que ens presentarà la seva proposta creada exclusivament per aquesta activitat Del prelum a l’amphorae.

Les entrades per aquesta actuació es poden reservar de forma anticipada al mail info@dotarragona.cat. L’aforament és limitat a 70 persones. L’acte compta amb el suport de l’Ajuntament d’Altafulla.

Redacció

La plaça de l’Esglèsia acollirà un concert coral internacional

Els Petits Chanterurs de Grenoble en concert. Foto: cedida.

La plaça de l’Església d’Altafulla acollirà el dijous, dia 12 de juliol, el concert coral de Joves Cantors que organitza la Federació Catalana de Pueri Cantores. L’esdeveniment es celebrarà a les 20:30h i anirà a càrrec dels dos Cors Junger Chor 5nach5 der Kinder- und Jugendkantorei Iserlohn i els Petits Chanteurs de Grenoble.

Per la seva banda, el Congrés Internacional de Pueri Cantores (nens cantaires en llatí), organitzat aquest any a Barcelona per la Federació Catalana de Pueri Cantores, tindrà lloc de l’11 al 15 de juliol. Es tracta d’una celebració cultural mundial que reunirà 4.000 nens cantaires de més de 14 nacionalitats (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Canadà, Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Letònia, Polònia, Suècia i EUA), a més de 45 capellans de tot el món i un bisbe del Canadà. Barcelona va acollir l’any 1998 el Congrés i ara, 20 anys després, tornarà a ser la seu d’aquesta 42ª edició i on Altafulla és un dels escenaris escollits.

Redacció

Els més joves cuiden del medi ambient al riu Gaià i Altafulla

Els 24 adolescents del primer campus d’aquesta quarta edició posant al Càmping Santa Eulàlia. Foto: David Aymerich.

El Camp de treball del Gaià realitza des de fa uns dies diverses activitats al territori amb i pel medi ambient. Un total de 24 adolescents de tot Catalunya cuiden, mantenen, restauren i conserven aquest mes de juliol els hàbitats de l’entorn del riu Gaià i les platges d’Altafulla i Tamarit. Gràcies a un pla de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, aquest any es celebra la quarta edició (seté campus) del voluntariat juvenil al municipi.

En concret es volen destacar les “actuacions de caràcter mediambiental gràcies al vostre esforç i la vostra feina”, ha agraït als joves la regidora de medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau. Un grup format per nois i noies vinguts d’arreu del territori, des de Girona fins a Lleida, passant per les Terres de l’Ebre (com Ferreries) i Barcelona. Castellarnau ha recordat també les tasques de neteja i millora que aquests joves han realitzat a les termes de mar de la Vil·la romana dels Munts i als camins rurals de la muntanya de Sant Antoni.

La primera quinzena de juliol està centrada en adolescents dels 14 als 17 anys i, seguidament, començarà un campus dedicat a nois de 18 a 25 anys amb un origen internacional. Al llarg de dues setmanes (15 dies per cada grup), els joves conviuen i realitzen tot tipus d’activitats amb el camp base al Càmping Santa Eulàlia d’Altafulla, lloc on ha tingut la presentació del dia d’avui.

El grup ha escoltat atentament les paraules que els dedicaven Hèctor Hernández (esquerra) i Montse Castellarnau (dreta). Foto: cedida.

A l’acte de presentació hi ha assistit la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau; acompanyada pel responsable de custòdia del territori a l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez; i la presidenta de l’Associació Mediambiental La Sínia, Montse Garcia. Tota una declaració d’intencions d’una proposta forjada entre institucions i que gaudeix d’una molt bona acollida entre els joves del territori.

“Ajudem a restaurar el riu Gaià en diferents punts per valorar l’espai natural”, ha explicat la voluntària Olivia Abercamp. “També ajudem a eliminar plantes exòtiques invasores”, afegia la jove barcelonina. “És la primera vegada que participo, al principi no ens coneixem entre nosaltres però, fem moltes activitats junts i acabem congeninat”, ha tancat amb un somriure.

Per la seva banda, el també voluntari Dídac Sánchez es va apuntar al campus “perquè em van dir que era molt guai”. L’adolescent lleidatà “volia ajudar al medi ambient”, “ja portem set dies i la valoració és molt bona”. Finalment, Sánchez no coneixia Altafulla i ha opinat que “em sembla molt bonica, la seva gent també”.

Desembocadura del riu Gaià amb el Castell de Tamarit al fons, un dels apratges de restauració del Camp. Foto: cedida.

El programa del Camp de treball del Gaià es mantindrà ben actiu tot el juliol

En aquest programa hi participen un total de 24 joves que des del passat 30 de juny i fins al 14 de juliol passen les seves vacances a Altafulla contribuint directament en el manteniment i gestió ambientals d’un espai protegit. Segons ells, “és una manera divertida, solidària i enriquidora” de passar l’estiu fora de casa. En aquest primer torn, són joves d’entre 14 i 17 anys que provenen de diferents punts de Catalunya.

Com s’avançava anteriorment, després d’aquest camp, n’hi haurà un segon, del 16 al 30 de juliol, que va destinat a majors de 18 anys que provenen de diferents països europeus, i en aquesta edició, també del Japó. També serà un grup de 24 persones, i es tracta de la segona experiència amb joves estrangers.

La iniciativa té una durada de 15 dies, i l’horari de treball tècnic, fora dels dies de descans, és de 9 a 13 hores. Les tardes, de 16 a 19 hores, es dediquen a la realització de tallers de natura, activitats de lleure i, puntualment, a la finalització de tasques tècniques per a les quals sigui necessari un input d’hores extra.

Els motius pels quals s’inscriuen aquests joves als camps de treball són diversos però principalment ho fan per col·laborar de primera mà en programes de millora ambiental de gran importància per al territori; poder conèixer zones d’alt valor natural i paisatgístic com les platges de Tamarit, el bosc de la Marquesa o els Muntanyans de Torredembarra, i participar en un projecte comú coneixent altres joves amb les mateixes inquietuds.

D’aquesta manera, els participants del camp comparteixen les inquietuds i experiències amb altres joves d’arreu de Catalunya que, juntament amb els monitors i monitores, donen un cop de mà en multitud de temàtiques que són d’interès i per al bé comú de l’entorn i la societat.

David Aymerich

Obertes les inscripcions per a la 5a Mini-Tri-Atletes d’Altafulla

Imatge d’arxiu d’una edició anterior

Els Atletes d’Altafulla i l’Ajuntament d’Altafulla han obert les inscripcions per a la 5a edició de la Mini-Tri-Atletes d’Altafulla que es disputarà el proper diumenge 12 d’agost.

Es tracta d’una prova no competitiva l’objectiu de la qual és familiaritzar els infants amb les diferents modalitats de l’esport del triatló (nedar, pedalejar i córrer) i fomentar la seva pràctica. Està adreçat a nens i nenes nascuts entre el 2004 i el 2009. Els Atletes d’Altafulla són part activa de l’organització ja que s’encarreguen de coordinar el circuit que es desenvolupa a l’entorn de la Piscina Municipal (carrer Alcalde Pijuan), i hi aporten la seva experiència com en les curses 1 de Novembre i 1 de Maig.

La natació té lloc a la Piscina Municipal de 25 metres de llargada. El ciclisme es desenvolupa al carrer Lluís Companys de 750 metres de llargada entre anada i tornada, per a les curses dels nascuts entre els anys 2006 i 2009; i pels camins rurals (BTT) entre la piscina municipal, l’estació de tren i el Camí de Cametes per a les curses dels nascuts als anys 2004 i 2005. I la cursa a peu té lloc al carrer Alcalde Pijuan, de 300 metres sumant anada i tornada.

Les distàncies són les següents:

NASCUTS 2004 i 2005 (100 metres de natació; 2500 metres de ciclisme, i 500 metres de cursa a peu.

NASCUTS 2006 i 2007 (75 metres de natació; 1500 metres de ciclisme, i 300 metres de cursa a peu)

NASCUTS 2008 i 2009 (50 metres de natació; 750 metres de ciclisme, i 300 metres de cursa a peu)

El Mulla’t 2018 publica les bones xifres de la seva darrera edició

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso (al centre), és mulla per l’esclerosi múltiple. Foto: cedida.

L’Ajuntament d’Altafulla ha fet pública la recaptació total del Mulla’t 2018. Un esdeveniment organitzat a la piscina municipal del municipi en un acte benèfic per l’esclerosi múltiple. El recompte final ha estat de 826,10 €, 396 € de les entrades, i 430,10€, de la venda de marxandatge. Respecte a l’edició de 2017, s’han recaptat 74,6 €. Un fons que aquest any anirà destinat a la AEM (Associació Esclerosi Múltiple).

Redacció

L’Associació Towntobe torna aquest estiu amb la 2a edició de l’Afterbeach Rumbero a Altafulla

L’Associació Towntobe torna aquest estiu amb la 2a edició de l’Afterbeach Rumbero a Altafulla. Ho farà el dissabte 14 de juliol al Parc Voramar, lloc escollit per aplegar aquest festival de música en directe de rumba catalana que té lloc a peu de platja.

Es va estrenar l’estiu passat i va ser tot un èxit, quant a la qualitat dels artistes com en l’afluència de públic, i per aquest motiu, segons l’organització, “tornem enguany amb més força que mai”.

AfterBeach vol2 se celebrarà al vespre, des de les 19h fins a les 2:30h de la matinada, a l’aire lliure i amb entrada lliure. El públic no només gaudirà de la platja, la música i la gastronomia, a càrrec de caravanes food trucks, sinó que també tindrà la possibilitat de guanyar una nit d’hotel per a dues persones, el sorteig del qual es durà a terme des de la pàgina d’Instagram @towntobe.

Els artistes que protagonitzaran el festival són:

  • Fa1na, grup de joves promeses de Mollerussa
  • Los Xatus, amb Sergi del grup tarragoní Vergüenza Ajena
  • Bananna Beach, cap de cartell que torna des de l’Empordà amb més ritme que mai i que a més estrena nou disc
  • DJ’S 2 AM, duet d’origen barcelonès

Des de Towntobe, associació sense ànim de lucre formada per cinc joves del municipi, destaquen que l’objectiu és organitzar esdeveniments puntuals per dinamitzar la vida d’oci a Altafulla, i tota la recaptació íntegra de cadascuna de les festes s’inverteix en l’organització de les següents.

Aquesta segona edició compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, Leon Mecànics, Europ Service, Altafulla Mar Hotel i Solucions.

Altafujazz, correfoc i Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple, agenda de cap de setmana a Altafulla

Aquesta és la programació d’activitats per al proper cap de setmana a Altafulla, en la qual destaquen el concert d’Altafujazz i el Correfoc dels Diables d’Altafulla i els de la Canonja, de dissabte 7, i el bany solidari Mulla’t per l’esclerosi de diumenge 8.

Dijous, 5 de juliol de 2018

A les 18 hores, a la Bibliomar. Contacontes ‘La vaca que va pondre un ou’ d’Altafulla. Parc Voramar.

Dissabte, 7 de juliol de 2018

A les 21 hores, a la Pallissa de l’Era del Senyor. Altafujazz: 12 TO 12 Quartet + Abiel Vigo. Camí de l’Ermita, 10.

A les 22 hores, al Casal La Violeta. Teatre: ‘Pla de xoc’, a càrrec del grup Treateràpia. Carrer de l’Hostal, s/n

A les 22:30 hores, a Baix a Mar. Correfoc Diables d’Altafulla i Diables de la La Canonja. Inici des de la plaça Consolat de Mar.

Diumenge, 8 de juliol de 2018

D’11 a 14 hores, a la Piscina Municipal. Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple. Bany solidari i venda de marxandatge en benefici de la Fundació Esclerosi Múltiple. Al carrer Alcalde Pijuan.

Gairebé 40.000 reproduccions dels vídeos promocionals d’Altafulla 2018

L’actor Carles Francino, convidant a conèixer els racons més emblemàtics d’Altafulla.

Més enllà de l’esport, el triatló ha esdevingut un motiu per promocionar turísticament Altafulla al món. Des de l’Ajuntament d’Altafulla i Tarragona 2018 es van editar dos vídeos promocionals que han tingut un ressò indiscutible. Cares conegudes com la Gemma Mengual o el Manel Fuentes van participar en el primer vídeo que, només a Facebook es va compartir un total de 109 cops i va tenir 25.000 reproduccions en nou dies.

El vídeo, però, que va tenir més ressò va ser el de la família altafullenca Francino. En només quatre dies, el vídeo on l’actor Carles Francino convidava a conèixer els racons més emblemàtics d’Altafulla, va tenir més de 23.000 reproduccions i es va compartir 194 vegades. A més, a Twitter va ser repiulat per 46.000 perfils. L’èxit també ha estat absolut. Un llegat que ens deixa els Jocs Mediterranis, que han fet possible posar en valor la gent d’Altafulla al món.

Enllaços als vídeos

https://twitter.com/i/status/1007196817887547392 i https://youtu.be/OrHo7DlEvnI

Altafulla acollirà el 14 de juliol les I Jornades del paisatge del Baix Gaià

Panoràmica del Baix Gaià des de Montoliu. Foto: Narcís Carulla

Amb l’objectiu ferm de posar en valor el patrimoni local, l’Ajuntament d’Altafulla organitza “El paisatge històric com a valor del territori”, les I Jornades del Paisatge del Baix Gaià, que es faran en dues sessions, el 14 de juliol a la sala de plens de l’Ajuntament d’Altafulla i el 21 de juliol a la sala Lluís d’Icart de Torredembarra. Hi prendran part especialistes acadèmics i agents locals i associacions de la subcomarca del Baix Gaià que donaran a conèixer el patrimoni d’aquest territori i les diferents realitats dels municipis de costa i interior que el formen.

Segons Maria Jesús Ortega, agent dinamitzadora dels Jocs Mediterranis i coordinadora de les jornades, l’objectiu és crear sensibilitat envers el patrimoni cultural, turístic i social del Baix Gaià. La jornada està dirigida a tots els públics i l’entrada és lliure, i per això s’ha creat un programa de divulgació amb un to didàctic, enfocat a l’administració local i també a tots els ciutadans interessats en el paisatge cultural del territori. Montse Castellarnau, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, obrirà la jornada a la sala de plens d’Altafulla a les 10h, i tot seguit intervindrà Pere Sala i Martí, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i Josep Maria Palet Martínez, investigador i sotsdirector de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

A les 11:30h, prendrà la paraula el professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Burjachs, investigador també de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), un organisme adscrit a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La jornada la clourà Joan Anton Ventura, responsable de Institut d’Estudis Penedesencs. Les jornades estan organitzades pels ajuntaments d’Altafulla i Torredembarra i la Fundació Tarragona 2018 amb la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssic, l’IPHES, la URV, l’Observatori del Paisatge de Catalunya i l’Institut d’Estudis Penedesencs. Per sensibilitzar-se amb la marca Baix Gaià, els organitzadors han buscat la implicació de PimeComerç i la Taula de Comerç del Baix Gaià.

La jornada del 14 de juliol, es complementarà amb una passejada etnogràfica per Altafulla i una visita guiada al Museu Etnogràfic d’Altafulla, a càrrec de Salvador Gatell, que començarà a les 12h.

Tret de sortida a la Bibliomar, al Parc Voramar d’Altafulla

Per sisena temporada consecutiva, el servei municipal apropa la lectura a les famílies i visitants a peu de platja.

La responsable de la Biblioteca d’Altafulla Helena Cobos, acompanyada per la regidora de Cultura, Montse Castellarnau, i la dinamitzadora Marina Ciuró.

Per sisè estiu consecutiu, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla ha donat el tret de sortida a la nova temporada de la Bibliomar, el servei de biblioteca municipal que té l’objectiu d’apropar la lectura a famílies i visitants a peu de platja.

Es tracta d’una de les ofertes d’oci i cultura més esperades per les famílies del municipi i pels turistes que estiuegen a la localitat i que l’han valorat molt positivament aquests darrers cinc anys. La inauguració ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda amb un ampli i variat programa d’activitats que ha amenitzat el seu primer dia en funcionament.

Els usuaris poden gaudir d’un fons literari de diferents gèneres i per a totes les edats, de servei de préstec, i de diferents propostes com ara conferències, jocs, concerts, contacontes, recitals, presentacions, tallers de manualitats i expressió, xerrades i narracions de contes, tal i com ha explicat la responsable de la Biblioteca d’Altafulla Helena Cobos, que ha estat acompanyada per la regidora de Cultura, Montse Castellarnau, i la dinamitzadora Marina Ciuró.

La Bibliomar és un espai de foment de la lectura i un racó de l’oci per a la canalla, pel jovent, els adults i també per la gent gran, com ha destacat Montse Castellarnau, al mateix temps que ha agraït l’esforç del personal que ofereix aquest servei.

Com a novetat per aquesta nova temporada, s’ha instal·lat el mercadet del llibre. És una iniciativa de la Biblioteca per donar sortida als llibres descatalogats del fons bibliotecari, que ja no aniran a la nova seu del carrer Cabana. Les activitats de la Bibliomar es desenvolupen de dilluns a divendres, de 17:30h a 20:30h, al parc Voramar fins al 31 d’agost amb la finalitat de captar nous lectors, contribuir a promocionar la lectura, i vincular-la al temps d’oci.

La 18a Nit de Bruixes d’Altafulla assoleix prop de 10.000 visitants en els dos dies de mostra

Imatges del gran ambient viscut. Fotos: Ajuntament d’Altafulla

La majoria d’edat de la Nit de Bruixes d’Altafulla s’ha fet notar en l’edició d’enguany on l’organització, a càrrec de la regidoria de Turisme de l’Ajuntament, que encapçala l’edil Jaume Sànchez, ha calculat en les prop de 10.000 persones les que han visitat durant dos dies la mostra esotèrica per excel·lència del Camp de Tarragona.

Segons ha assenyalat el coordinador de la mostra, Diego Spano, l’edició d’aquest any ha estat una de les més complertes quant a la programació d’activitats i al mercat esotèric, que ha provocat també un augment de públic. En aquest sentit, el regidor de Turisme, Jaume Sànchez, ha remarcat que la Nit de Bruixes ja forma part d’una de les cites ineludibles al territori “i que la gent la visita perquè ja la coneix”.

El programa de la 18a edició va començar divendres passat amb l’obertura del mercat d’oficis als carrers de la Vila Closa, guarnits per l’ocasió. Les xerrades sobre esoterisme i tarot, les herbes protectores i els amulets a la placeta o l’actuació musical de la plaça del Pou i la xerrada del professor Sebastià d’Arbó de dissabte, abans de la cercavila dels Gegants d’Altafulla, han estat els actes amb més afluència de públic.

Una de les activitats més destacades d’enguany, a banda de les activitats de cada any, ha estat l’espectacle “Màgia per triomfar”, que va fer-se dissabte a la plaça del Pou en el marc del programa Cultural dels Jocs Mediterranis 2018. També el ritual de clausura i el concert de final de temporada del grup Gaià Gospel, al Restaurant Faristol, van omplir tots els seients.

També el Museu Etnogràfic, situat a la Pallisa de l’Era del Senyor, ha acollit una  mostra de fotografies sobre bruixes encantadores de l’autor local Joan Casas, que també va rebre una bona resposta del públic.

Les Bruixes d’Altafulla compleixen la majoria d’edat aquest cap de setmana

Imatge de l’acte de presentació de la tradicional Nit de Bruixes d’Altafulla.

Les bruixes, el tarot i l’esoterisme tornaran aquest cap de setmana, 29 i 30 de juny, a la Vila Closa d’Altafulla. La Nit de Bruixes compleix enguany la majoria d’edat i el consistori ja ha presentat un ampli programa carregat d’espectacles, conferències i rituals vinculats al món esotèric i místic dirigit al públic familiar.

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, destaca el fet que la 18a Nit de Bruixes sigui amb un format de dos dies, “cosa que garanteix l’èxit de participació a la fira”, i que aquesta vegada coincideixi durant la celebració dels Jocs Mediterranis ja que “atraurà més públic”. I és que la Nit de Bruixes s’espera que novament sigui un revulsiu pel turisme, que cada any s’apropa a Altafulla per conèixer de prop totes les activitats originals que s’hi duen a terme. En aquest sentit, el regidor de Turisme d’Altafulla, Jaume Sánchez, ha avançat que “seran dos dies intensos amb centenars de visitants”.

El mercat esotèric i artesà amb més tradició i renom del territori manté aquesta vegada el nivell de les anteriors edicions i incorpora millores en la zona del mercat i en la programació, ha avançat el seu coordinador, Diego Spano. D’aquesta manera, les propostes començaran el divendres a les 8 del vespre a la Placeta, amb el ritual d’inauguració a càrrec d’Imma del Destí. El mateix divendres, a dos quarts de 9, Gemma Blat parlarà dels diferents signes del tarot, just abans de l’actuació musical de la plaça del Pou. I a les 11 de la nit, Josep Lluis Nuag oferirà una xerrada sobre les herbes protectores i els amulets a la Placeta.

La jornada de dissabte començarà a les 7 de la tarda amb un plat fort; el professor Sebastià d’Arbó farà la xerrada “Malet el caçador de bruixes de les terres de Tarragona”. I tot seguit, a dos quarts de 8, els Gegants d’Altafulla sortiran en cercavila pels carrers. A continuació, a dos quarts de 9 a la Placeta, Maria del Mar Tort, de l’Escola d’Esoterisme Mariló Casals explicarà “Com funciona el tarot”. El programa de dissabte, a més, inclourà un altre espectacle de Tort, a les 12 de la mitjanit a la Placeta, que servirà per posar el punt i final a la celebració.

D’altra banda, el coordinador de la Nit de Bruixes ha explicat que una de les activitats més destacades d’enguany és l’espectacle “Màgia per triomfar”, el dissabte a les 9 del vespre a la plaça del Pou, que forma part del programa cultural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. La posada en escena explicarà el paper destacat que tenia la màgia, les bruixes i l’esoterisme a les competicions esportives romanes i les lluites de gladiadors.

Durant tot el cap de setmana, de 6 de la tarda a 12 de la mitjanit, també tindrà lloc la mostra d’oficis i el mercat encantat, esotèric i artesà als carrers de la Vila Closa, decorats per recrear un ambient embruixat.

Paral·lelament també hi haurà altres activitats, com el concert de final de temporada del grup Gaià Gospel, el dissabte a les 8 del vespre al jardí del restaurant Faristol. A més, el Museu Etnogràfic, a la Pallissa de l’Era del Senyor, acollirà una exposició de fotografia sobre bruixes, obra de Joan Casas.

Altafulla reparteix la primera medalla de plata per a la delegació espanyola

Imatges prèvies a l’inici de la prova. Fotos: twitter Fèlix Alonso

Altafulla ha guanyat aquest dissabte protagonisme a l’hora de fer història amb la disputa de la prova de Triatló (que s’estrena en uns Jocs Mediterranis) i el repartiment de les primeres medalles de la competició. “Altafulla, en perfecte estat de revista!”, piulava l’alcalde, Fèlix Alonso, per twitter de bon matí. L’esforç i la implicació dels veïns i del voluntariat, juntament amb el de la Policia Local, ha estat exemplar des del punt de vista organitzatiu perquè la competició, gens fàcil a l’hora de gestionar, aglutinava tres proves: natació, atletisme i ciclisme. Totes elles comportaven incidències i afectacions al trànsit que han estat informades prèviament als comerços de la vila.

Imatges d’Anna Godoy, plata a la prova de Triatló femení, que ha estat acompanyada pel president del COE, Alejandro Blanco, el comissionat pels Jocs, Javier Villamayor, i l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. Fotos: David Aymerich

Des del punt de vista competitiu, la prova en la seva modalitat femenina ha comportat la medalla de plata per a la representant espanyola de Barcelona, Anna Godoy. L’or ha estat per a la portuguesa (país invitat per aquesta edició dels Jocs) Melanie Santos, i la tercera posició ha estat per la italiana Federica Parodi en un final menys ajustat del que semblava al principi de la prova.

Altafulla ha demostrat la feina ben feta en la seva estrena oficial als Jocs, exhibint el seu encant municipal gràcies a una inversió especialment concentrada en la remodelació del barri marítim, Carrer dels Pescadors, que ha deixat una façana amb predomini blanc davant del blau del Mar Mediterrani.

Les primeres medallistes dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Foto: Tarragona2018

Així doncs, només començar la competició femenina de triatló ha sigut la portuguesa la que s’ha posat al capdavant de la carrera seguida de ben aprop per un grup perseguidor format per la mateixa Anna Godoy i la també española Cecilia Santamaría en un grup de quatre en el qual les acompanyaven la italiana Parodi (finalment tercera) i la portuguesa Ribeiro.

Poc a poc, les atletes progressaven i realitzaven un total de quatre voltes per completar els 20 quilòmetres en bicicleta que requereix la modalitat sprint de triatló, és a dir, 750 metres de natació, 20 quilòmetres de bicicleta i 5 a peu. Un recorregut per tots els racons d’Altafulla i que tenia com a punt més elevat el Castell que custodia el municipi.

Godoy i Santamaría s’han mantingut constantment en el grup perseguidor de la líder però, en la transició de la bicicleta a la carrera, la madrilenya s’ha despentjat d’Anna Godoy, la qual s’ha acabat emportant l’argent per davant de la italiana Parodi, que per moments  ha fet perillar la segona posició i ha acabat esvaïnt els somnis d’aconseguir un doblet al primer podium espanyol dels Jocs.

David Aymerich

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies