.

Fotograma del documental ‘Paretdelgada: un fil d’esperança’ de Canal Camp, amb imatges de l’aplec de 1964. Foto: Canal Camp

L’ermita de Paretdelgada de la Selva del Camp recuperarà aquest diumenge, 5 de maig, el record d’una part important de la seva història, i també de la història de la cultura catalana de la segona meitat del segle XX, amb la tornada del seu aplec sardanista 60 anys després de la seva última edició.

La creació de la colla sardanista Germanor, ara fa un parell d’anys, ha estat determinant per tal de decidir tirar endavant un projecte que va arrencar fa mesos i ha comptat amb nombrosos actes previs per tal de recuperar la memòria dels aplecs que el municipi del Baix Camp va acollir entre 1959 i 1964. De fet, el mateix nom de l’entitat sardanista evoca el nom del grup Germanor que fa sis dècades organitzava els aplecs; unes trobades que en el seu moment ja van néixer amb la idea d’anar més enllà de la sardana, pe tal de promoure els aspectes més catalanistes de la cultura catalana que perseguia el franquisme.

Artistes, literats, humanistes i personatges transcendentals en el món de la cultura catalana durant la dictadura i la transició es van donar cita i van agafar embranzida en els aplecs selvatans. L’última edició es va viure l’any 1964, quan l’evident força del moviment i el seu rerefons van superar clarament el marc folklòric de les sardanes.


Altres notícies:


Entre les activitats prèvies que s’han realitzat enguany cal destacar l’edició del documental “Paretdelgada: un fil d’esperança” per part de la televisió local Canal Camp, on es repassa la història dels aplecs a partir de testimonis de l’època i es recuperen fotografies i imatges de les celebracions. A més s’han organitzat diverses xerrades, a més d’una exposició de material i fotografies de l’època.

Cartell de 2024, que recorda els que artistes com Grau-Garriga van realitzar pels aplecs de fa 60 anys. Foto: Cedida

L’obertura oficial de l’aplec es farà aquest dissabte, 4 de maig, amb el pregó a càrrec d’Agnès Toda, estudiosa dels aplecs i col·laboradora de la colla sardanista Germanor en la represa de la festa. L’acte es durà a terme al Castell de la Selva a partir de les 18.30 h. Després del pregó es farà l’estrena de la peça teatral “La fada Germanor. El conte de Paretdelgada”, on la seva autora, Maria Massana, i el grup Moixera de la Defensa Agrària, repassen anècdotes i històries al voltant dels aplecs.

Tres cobles, castells i teatre i música

De cara a diumenge, el programa arrencarà  a les 10 del matí amb una benvinguda a la qual seguirà l’actuació del seguici popular festiu de la Selva. A partir de les 11, s’oficiarà una missa amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, i a les 12 començaran les ballades de sardanes amb la Cobla Montgrins.

A partir de les 13.00 es farà una commemoració dels 60 aniversari dels aplecs de Paretdelgada, es presentarà el banderí de la colla sardanista Germanor i s’oferirà una actuació musical amb els alumnes de l’Aula Vilalta, acompanyada del gegantó Rei Pepet de Bufilàndia. Tot plegat servirà per fer boca per l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ja va actuar en els antics aplecs dels anys 60 i ha volgut ser en aquesta recuperació, i pel dinar popular que es farà a partir de les 14.30h.

El programa de tarda arrencarà a les 16.00, amb una nova ballada de sardanes amb la Cobla Principal de Tarragona, a la que prendrà el relleu, a partir de les 17:30h, la Cobla Reus Jove. El dia es tancarà amb la representació de la peça teatral “La fada Germanor. El conte de Paretdelgada”, a càrrec del grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària i el posterior concert musical amb els alumnes de l’Escola Municipal de Música.

Durant tot el dia estarà oberta l’exposició “Sardana, Cultura i Germanor 1959-1964” i també es disposarà d’un servei gratuït d’autobus entre la Selva del Camp i l’ermita de Paretdelgada (10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:30h) que sortirà des de la parada que hi ha a la confluència del carrer del Vilar amb el raval de Sant Rafael.