.

.

TOTS 21

Més de 200 activitats per a gaudir de l’estiu a Vila-seca, la Pineda i la Plana

Com cada any en aquestes èpoques, torna el programa d’activitats d’estiu a Vila-seca, la Pineda i la Plana, un programa elaborat per l’Ajuntament de Vila-seca i el Patronat Municipal de Turisme, amb un ampli i variat ventall d’activitats destinades a tots els públics, i molt especialment a la família.

El programa d’activitats va començar el passat 19 de juny amb la Mostra d’artesans que té lloc a la Pineda, i finalitzarà el dia 1 de setembre amb un espectacle d’Accions en Poesia a la Biblioteca.

Entre les gairebé 200 activitats programades per enguany, destaquen les activitats esportives a la Pineda, el cinema a la fresca al Parc del Pinar de Perruquet, les organitzades per la Biblioteca Municipal i el “Club d’experiències”, una activitat de conscienciació sobre el medi ambient i el reciclatge, adreçada al públic familiar. En aquest sentit, al llarg de l’estiu, s’oferiran experiències entorn a la tortuga babaua, la moda upcycling, la prevenció de residus, la recollida selectiva i la cura i preservació de la platja.

Cal destacar també les activitats organitzades per les associacions de veïns dels diversos barris i les activitats continuades, com ara les exposicions al Castell, a la Biblioteca; les visites a la Séquia Major i al Museu del Celler, i el Club Infantil que s’iniciarà l’1 de juliol i finalitzarà el 31 d’agost.

Redacció

 

650 infants als casals Megaestiu i Extiu Extrem de Vila-seca

Enguany les ubicacions triades pel casal d’infants Megaestiu han estat les escoles Sant Bernat Calvó i La Canaleta. Foto: Ajuntament

El proper divendres 1 de juliol els casals Megaestiu i Extiu Extrem donaran el tret de sortida a l’edició del 2022, amb 650 infants i joves inscrits.

Enguany les ubicacions triades pel casal d’infants Megaestiu han estat les escoles Sant Bernat Calvó (carrer del Requet de Fèlix) i La Canaleta (carrer d’Alfons I). Pel que fa a les activitats del casal juvenil Estiu Extrem, es portaran a terme a l’Espai Jove de Vila-seca «Casa dels Obrers», ubicat al centre històric de Vila-seca.

Redacció

 

Vila-seca posa en marxa la campanya ‘Estima a qui Vulguis’

La imatge ha estat  dissenyada per la il·lustradora Berta Artigal. Foto: Ajuntament

Un any més, l’Ajuntament de Vila-seca es suma a la reivindicació dels drets de les persones LGTBI en aquest 28 de juny i continua també d’aquesta manera amb diverses accions que es reivindiquen sota el hàstag #Vilasecasentorgull.

Coordinat des de la regidoria d’Igualtat i conscients que moltes persones pateixen discriminació per causa de la LGTBIfòbia, l’Ajuntament de Vila-seca ha posat en marxa una nova campanya sota el lema “Estima a qui vulguis”.

Amb aquesta campanya es vol visibilitzar i reivindicar la singularitat de cada persona per tal que pugui exercir lliurement els seus drets; dret a la identitat de gènere, a escollir a qui estimar, a l’orientació sexual i dret a la diversitat familiar.

La imatge està estampada en bosses tote bag i ja es poden obtenir en una cinquantena de comerços. Foto: Ajuntament

Amb una imatge dissenyada per la il·lustradora Berta Artigal, realitzada exclusivament per a Vila-seca, la campanya vol sensibilitzar a la població sota el lema “Estima a qui vulguis”. La imatge està estampada en bosses tote bag i ja es poden obtenir en una cinquantena de comerços del centre històric de Vila-seca i del mercat municipal fins a finalitzar existències.

Redacció

 

Acte de comiat a mestres i professors de Vila-seca amb motiu de la seva jubilació

Imatge de grup. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca ha ofert aquest matí una recepció als docents dels diversos centres educatius de Vila-seca que s’han jubilat en finalitzar el curs 2021-2022.

La regidora d’Ensenyament, Manuela Moya, ha presidit un acte que ha comptat amb la presència de més d’una seixantena de persones entre professors, familiars i de les regidores municipals Àngels Poblet i Esmeralda Núñez.

L’acte ha servit per a retre homenatge a un total de tres mestres i quatre professors. Foto: Ajuntament

L’acte ha servit per a retre homenatge a un total de tres mestres i quatre professors: Francesca Boluda, mestra de l’Escola Cal·lípolis; Mercè Tarrazona, mestra de l’Escola La Canaleta; Inma Sanmartín, professora del Centre de Formació d’Adults; Xavier Pomerol, professor del Conservatori Municipal de Música; i Empar Prieto i Mercè Rodó, professores de l’Institut Vila-seca. La mestra de l’Escola Sant Bernat Calvó, Judith Soler, ha excusat la seva assistència a l’acte.

En els seus parlaments, la regidora Manuela Moya ha posat en valor la gran tasca dels mestres i professors i ha recordat que “als centres escolars hi ha una cosa que no ha canviat: l’emoció dels nens i les nenes per aprendre i la il·lusió dels mestres per ensenyar i compartir vivències i coneixements”.

Redacció

 

Vila-seca presenta la programació estiuenca de Joventut

L’Ajuntament de Vila-seca ha organitzat diverses activitats dirigides als joves de Vila-seca, que tindran lloc a l’Espai Jove. Les activitats, coordinades des de l’Àrea de Drets Socials i Participació Ciutadana, estan programades des del 28 de juny fins al proper 28 de juliol, amb l’objectiu de promoure un espai d’oci, coneixement i convivència a través de diferents disciplines artístiques per al jovent del municipi d’entre 12 i 30 anys.

Durant els dies 28, 29 i 30 de juny, els joves commemoraran el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, amb diferents activitats, com un Taller de fotografia creativa: Instants amb orgull!, un taller de disseny de clauers: En clau d’orgull! i una tarda de QUIZZ PRIDE: Quant saps sobre l’orgull?.

Durant el mes de juliol, totes les tardes dels dimarts, els joves podran trobar l’Aula de jocs a l’Espai Jove, on podran gaudir d’un joc de taula o un joc de col·laboració. A banda, cada setmana hi haurà oferta de diferents tallers i activitats: Taller de DJ de dues sessions el dia 6 i 7 de juliol; Taller de collage el dia 13 de juliol; Taller de disseny d’accessori de roba, el dia 14 de juliol; Taller de Zumba el dia 20 de juliol; Masterclass de K-Pop el dia 21 de juliol i Tallers de cuina el dia 27 i 28 de juliol.

Les inscripcions a les activitats es podran fer a través de correu electrònic a pij@vila-seca.cat; enviant un missatge privat a l’Instagram de l’espai jove @espaijovevilaseca; o presencialment al PIJ de dilluns a divendres de 16.00 a 20.00 h o a l’Espai Jove de dimarts a dijous de 17.00 a 19.30 h.

Redacció

 

MTV Push Live llega a PortAventura World los días 24, 25 y 26 de junio

El cantautor Dani Fernández. Foto: RTVE

PortAventura World y MTV Push Live se unen para dar la bienvenida al verano y preparan una exclusiva oferta de ocio para sus visitantes donde unirán el mundo del entretenimiento musical y el temático.

La primera edición en España de MTV Push Live by PortAventura World se llevará a cabo los días 24, 25 y 26 de junio en el área Bang Bang West del resort, con las actuaciones en directo de: Dani Fernández (24 de junio), uno de los cantautores más importantes del momento; Belén Aguilera (25 de junio), consagrada como el fenómeno musical de 2022 y una de las cantantes más escuchadas de España actualmente; y Ptazeta (26 de junio), la reina de la música urbana, que cerrará el evento por todo lo alto. Los conciertos se celebrarán a las 22 horas cada uno de los días.

MTV Push es la iniciativa de MTV que, desde 2009 apoya cada mes a artistas emergentes seleccionados, brindándoles la oportunidad de lanzar sus carreras musicales. Nombres tan conocidos como Justin Bieber, Imagine Dragons, Ariana Grande, Selena Gómez, Dua Lipa o Billie Eilish, han sido artistas MTV Push. Ahora ha llegado el turno de los artistas españoles.

Además de disfrutar de esta experiencia musical única, los asistentes podrán disfrutar de las atracciones y los espectáculos únicos que ofrece el parque temático. Las entradas ya están a la venta en la web de PortAventura World.

 

La FiM Vila-seca obre convocatòria de propostes artístiques per a l’edició 2023

Fins al proper 9 de novembre està oberta la convocatòria artística per participar a la FiM Vila-seca, fira de música emergent i familiar 2023.

La FiM, Fira de música emergent i familiar de Vila-seca celebrarà la seva propera edició del 4 al 7 de maig de 2023. L’objectiu és consolidar-se com a aparador i mercat de la música moderna emergent i dels espectacles musicals familiars fets a Catalunya.

Convocatòria artística

El període d’inscripció de propostes artístiques finalitza el 9 d’octubre de 2022. Els projectes musicals es podran presentar únicament a través del web www.fim.cat, on també s’hi poden trobar les indicacions d’inscripció artística.

La convocatòria està adreçada a dues tipologies de propostes: els grups i artistes emergents de qualsevol estil de música moderna que es trobin als inicis de la seva trajectòria; les companyies, grups i espectacles de música per a públic familiar.

La selecció tindrà en compte la qualitat artística de les propostes pel que fa a creació, interpretació i posada en escena, el seu nivell d’innovació i originalitat, el seu caràcter d’estrena i la projecció que la participació a la FiM Vila-seca pot suposar per a un projecte musical.

Es poden inscriure a la FiM Vila-seca els projectes musicals procedents de Catalunya: aquelles bandes que assagin o que algun dels seus membres visquin al territori català. En la secció de música familiar i per a tots els públics es poden presentar també propostes procedents d’altres territoris de l’Estat espanyol. Les propostes musicals poden ser interpretades en qualsevol idioma.

Pel que fa a les propostes emergents, tenir treballs discogràfics publicats o manàger no exclou de la participació a la fira.

La selecció final, que es comunicarà a les propostes escollides a finals de febrer del 2023, tindrà en compte la diversitat del conjunt de la programació de la FiM, en termes d’estils musicals, formats de les propostes, equilibri territorial, gènere i presència d’artistes amb diversitat funcional.

La persona encarregada de realitzar la selecció artística final serà Marti Marfà, director artístic de la FiM Vila-seca.

La FiM Vila-seca

La FiM Vila-seca va celebrar la seva edició de represa l’any 2021 després de 5 anys d’aturada. Els 9.000 assistents, els 400 professionals acreditats i els 37 projectes musicals participants de la darrera edició van tornar a situar-la com a epicentre de les propostes musicals emergents i familiars de Catalunya i els territoris de parla catalana, i com a pol de dinamisme del sector.

La propera edició de la fira de música emergent i familiar de Vila-seca vol seguir treballant la recuperació d’un aparador professional de referència, que pretén contribuir a l’enfortiment del sector de la música en viu emergent i familiar.

L’Ajuntament de Vila-seca, principal organitzador de la fira, aspira a consolidar la FiM com la cita primaveral de música emergent i familiar de Catalunya, tant per a professionals i artistes com per a públic en general del Camp de Tarragona, la Catalunya Sud i el conjunt del país. La FiM Vila-seca també rep el suport de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Totes les novetats de la FiM, fira de música emergent i familiar de Vila-seca es poden consultar al web www.fim.cat i als perfils d’Instagram, Twitter i Facebook.

Redacció

 

El desè Premi Messer se l’emporta un projecte sobre la sostenibilitat de la producció de compostos aromàtics

Imatge dels premiats. Tots dos equips de l’ETSEQ visitaran el Centre Tecnològic del grup Messer a Alemanya. Fotos: Cedides

L’empresa gasista Messer Ibèrica va atorgar el 14 de juny el desè Premi Messer a estudiants de segon del grau d’Enginyeria Química, i el tercer Premi Messer a estudiants del mateix curs d’Enginyeria en Bioprocessos Alimentaris de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSEQ) de la URV. Els primers havien de comparar la sostenibilitat de la producció de compostos aromàtics d’una refineria i una biorefineria. Dels sis equips participants, el guanyador va ser l’equip integrat per Lucas Artigas, Alba Baena, Unai Borrero, Judith Ejarque, Marimar Jové, David Moreno, Christian Ubal, amb Alba Arenas com a líder. Van plantejar un estudi de la producció de gas de síntesi a partir de biomassa en substitució del gas natural, enfocant-se a una major sostenibilitat de la producció i la independència energètica i econòmica. Aquest treball els ha fet mereixedors d’una invitació al Centre Tecnològic del Grup Messer a Krefeld (Alemanya).

Aquest mateix viatge també serà el que farà l’equip guanyador del grau d’Enginyeria en Bioprocessos Alimentaris de la URV: Anna Toral, Pol Auguet i Marina Virgili (líder), que han dissenyat una planta de producció de tempeh.

El jurat dels premis, format per professorat de la Universitat i personal de Messer, va tenir en compte les valoracions globals dels projectes, la seva presentació i el coneixement demostrat per les persones integrants de cada grup. També van valorar especialment l’ús de gasos industrials en els processos dissenyats dins dels projectes.

En l’acte de lliurament dels premis van ser-hi presents Montse Ferrando, directora de l’ETSEQ, María Mas, gerent de l’AEQT; Rubén Folgado, director general de Messer Ibérica; Yanis Katakis, professor responsable de l’avantprojecte integrat de segon curs del grau en Enginyeria Química, i Sílvia de Lamo, responsable de l’avantprojecte integrat de segon curs del grau en Enginyeria de Bioprocessos Alimentaris.

Durant l’acte s’ha commemorat la dècada de col·laboració entre Messer i la ETSEQ comptant amb la presència de diversos líders d’anteriors equips guanyadors del premi que van parlar de la seva experiència com a estudiants i en el món laboral.

En els discursos s’ha posat l’accent principalment en la importància de la col·laboració entre empreses i universitat per a formar als estudiants i fomentar el talent. Iniciatives com aquesta ajuden a promoure els estudis. Els estudiants aprecien l’oportunitat de guanyar experiència pràctica. I les empreses tenen la possibilitat de presentar-se com a futurs ocupadors i proveïdors de la indústria i utilitzen el contacte pròxim per a la cerca de talents.

Redacció

 

El Síndic de Greuges investiga d’ofici esclarir les causes de l’accident ferroviari a Vila-seca

Operaris d’Adif i de Renfe fent tasques per retirar la locomotora accidentada en el xoc amb un tren regional a Vila-seca. Foto: Mar Rovira

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació en relació amb l’accident ferroviari d’aquest diumenge entre una locomotora de mercaderies i un tren de passatgers de la línia R16 a Vila-seca. Els combois van xocar i van provocar una trentena de ferits de diversa consideració. La sindicatura ha requerit informació a diverses administracions, com ara el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori o el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per conèixer les actuacions fetes fins al moment, per garantir els drets dels usuaris afectats. El Síndic també vol saber com es gestionarà el dia a dia en aquesta línia i, en concret, si l’accident ha afectat la infraestructura.

A banda, el Síndic recorda que també va obrir actuacions d’ofici arran dels accidents ocorreguts a la xarxa de Rodalies de Catalunya a Vacarisses (2018), Castellgalí (2019) i Sant Boi de Llobregat (2022), i manifesta que ha rebut nombroses queixes al llarg dels anys. La institució estudiarà detingudament totes les queixes que li facin arribar els viatgers afectats i treballarà per garantir els drets d’aquestes persones, tant en el marc de l’actuació d’ofici que s’ha obert com de les queixes que rebi en relació amb aquest cas.

Redacció

 

Retirat el tren accidentat a Vila-seca

Part davantera del tren que es va accidentar a Vila-seca, amb el morro i el vagó afectats. Foto: Eloi Tost

Tècnics de Renfe han retirat aquest dimarts a la matinada el tren de Vila-seca que es va accidentar diumenge i ha quedat normalitzat el servei a les línies R14, R15 i R16 de Rodalies, segons informa l’operador ferroviari. Renfe va explicar que retiraria el comboi de nit per «la complexitat dels treballs» i per «no interferir» en el servei de viatgers.

Els Mossos d’Esquadra estan investigant les causes del xoc frontal entre una locomotora i un tren de Rodalies, que va causar diversos ferits. 29 persones van ser atesos pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), entre els quals hi havia inicialment sis ferits greus. D’aquests, quedava aquest dilluns a la nit una persona ingressada a l’hospital, amb pronòstic «no greu».

Durant la jornada de dilluns, en el tram afectat per l’accident es va operar en via única i això va comporar retards i dificultats en el servei.

 

Renfe retirarà el tren accidentat a Vila-seca durant la nit

Operaris d’Adif i de Renfe fent tasques per retirar la locomotora accidentada en el xoc amb un tren regional a Vila-seca. Foto: Mar Rovira

Renfe retirarà el tren accidentat a Vila-seca durant la nit de dilluns a dimarts a causa «de la complexitat dels treballs i per tal de no interferir» en el servei de viatgers, segons ha informat l’operador ferroviari en un comunicat. Hi participaran una vintena de tècnics, un tren buit de la sèrie 448 i un tren-taller. Les tasques està previst que comencin a quarts de dotze de la nit i durin unes quatre hores. Mentrestant, els passatgers afectats pel xoc frontal entre una locomotora i un Rodalies es van recuperant. Així, dels 29 ferits que van ser atesos pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), tan sols en queda un ingressat, amb pronòstic «no greu», a l’hospital de Santa Tecla de Tarragona. Inicialment hi va haver sis ferits greus.

Tal com ha apuntat Renfe, les tasques de retirada consistiran en que un tren de la sèrie 448 s’acoblarà a l’aparell sinistrat pel costat de Tarragona. Venint des de Reus ho farà un tren-taller. El tren accidentat es portarà al taller de Tarragona per reparar-ne els danys. Un cop s’hagi completat l’operació es podrà tornar a utilitzar la via i recuperar la doble via entre Vila-seca i Reus. Durant tota la jornada en aquest tram s’ha operat en via única, fet que ha comportat retards i dificultats en el servei. La locomotora s’ha tret aquest dilluns al migdia.

Causes del xoc

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per esclarir les causes del xoc i durant aquest dilluns han analitzat els combois. Segons ha explicat el portaveu del Sindicat Espanyol de Maquinistes Ferroviaris (Semaf), Luís Moyano, el maquinista de la locomotora va comunicar al centre de control que tenia una fallada als frens. «El maquinista que portava passatgers va veure un canvi intempestiu de la senyalització, que vol dir que alguna cosa no funciona. Va veure unes llums al fons i va pensar que podia ser un tren que venia de cara», ha concretat.

Moyano ha assegurat que el maquinista del Rodalies va advertir els passatgers que hi havia al primer cotxe i se’ls va endur cap enrere abans de la col·lisió. «Tot apunta a una avaria mecànica dels frens de la locomotora de mercaderies», ha dit. Tot i això ha reconegut que «no hi ha dades i s’ha de fer la investigació», que confia serà «ràpida i veraç» perquè «s’esbrinin les causes i no torni a passar». Finalment, ha defensat l’actuació dels maquinistes, que segons ha afirmat van tenir una actuació «molt meritòria». «Gràcies a això l’accident no ha tingut conseqüències més greus», ha conclòs.

ACN

 

Retiren la locomotora accidentada en xocar amb un tren regional a Vila-seca

Operaris d’Adif i de Renfe fent tasques per retirar la locomotora accidentada en el xoc amb un tren regional a Vila-seca. Foto: Mar Rovira

Els operaris han treballat durant tot el matí d’aquest dilluns per retirar la locomotora de Ferrocarrils accidentada en xocar amb un tren de passatgers anit a pocs metres de l’estació de Vila-seca. La locomotora s’ha tret de la via quan passaven cinc minuts de dos quarts de dues d’aquest migdia. La màquina està llogada a l’empresa Cargometro, participada en un 51% per FGC i l’altre 49% per Captrain. Ara, els treballadors d’Adif, de Renfe i de la companyia, continuaran treballant per retirar el regional. Els Mossos d’Esquadra han inspeccionat el lloc dels fets i han fotografiat els combois sinistrats i també ha fet sobrevolar uns drons per esclarir les causes de l’accident ferroviari.

Arran del sinistre, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 29 persones, 21 de les quals van ser trasllades a un centre sanitari. D’aquestes, sis van resultar ferides greus i van ser desplaçats als hospitals de Santa Tecla i Joan XXIII, i 14 lleus, que van anar a Cambrils, Salou i Vila-seca.

ACN

 

La locomotora de FGC accidentada a Vila-seca venia de fer manteniment a les rodes

La locomotora que va xocar amb un tren aquest diumenge al vespre a Vila-seca. Foto: Eloi Tost

La locomotora de Ferrocarrils accidentada aquest diumenge a la nit en xocar amb un tren de passatgers està llogada a l’empresa Cargometro, participada en un 51% per FGC i l’altre 49% per Captrain. En el moment de la col·lisió, la màquina, propietat de FGC, tornava de fer un manteniment de perfilat a les seves pròpies rodes, un procés que duu a terme periòdicament per fer front al seu desgast. Segons han explicat fonts de FGC, els trens de mercaderies que operen amb Cargometro ho fan sota la llicència ferroviària i el certificat de seguretat de Captrain, empresa a la qual també pertanyen els maquinistes. D’altra banda, FGC també ha afirmat que per treure més conclusions del sinistre cal disposar de tota la informació de la investigació.

Cargometro té un contracte des del 2010 per al transport de components de vehicles per a la Seat, entre les instal·lacions de Zona Franca i Martorell. Per això, lloga el material mòbil a Ferrocarrils d ela Generalitat i encarrega a Captrain la circulació de trens i la seva conducció, maniobres, gerències i administració de la societat.

Mentrestant, la circulació ferroviària entre Tarragona i Cambril/Reus s’ha restablert per una via en l’inici del servei aquest dilluns després de l’accident. D’aquesta manera, es recupera el servei a les línies R15 (Barcelona-Reus/Móra) i R16 (Barcelona-Tortosa). L’altra via romandrà inoperativa mentre els tècnics treballen per retirar el regional que va xocar contra una locomotora de mercaderies.

Com a conseqüència de l’accident, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 29 persones, 21 de les quals van requerir trasllat a un centre sanitari. D’aquestes, sis van resultar ferides greus i van ser traslladades als hospitals de Santa Tecla i Joan XXIII, i 14 lleus, que van anar a Cambrils, Salou i Vila-seca.

D’altra banda, el succés està senti investigat per Adif i pels Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, Ferrocarrils de la Generalitat, propietària de la locomotora i del 51% de Cargometro, ha assegurat que «cal esperar» a tenir tota la informació de la investigació.

En una piulada, el cos policial ha explicat que ha activat els drons per fer una inspecció al lloc on es va produir l’accident.

ACN

 

El maquinista del tren va avisar que els frens no li funcionaven, segons RAC1

Vagó accidentat en el sinistre ferroviari que s’ha produït a Vila-seca. Foto: ACN

L’accident de tren de Vila-seca, que ha ocasioat 30 frits, cinc d’ells greus, va tenir lloc quan faltaven deu minuts per les deu de la nit, quan la locomotora de mercaderies va envestir el tren regional. Segons les comunicacions fetes els minuts previs a l’accident, la locomotora de mercaderies va tenir una avaria que va impedir que s’aturés. Aquest va ser el desencadenant de l’accident. Però RAC1 ha afirmat que no va ser l’única causa. El personal de la màquina avariada va avisar del problema amb temps d’antelació, però el centre de comandament que controla la circulació dels trens no va arribar a comunicar-se amb l’altre tren implicat (el de passatgers) per evitar el xoc.

Segons fonts consultades per RAC1, el maquinista del tren avariat va fer saber al centre de comandament d’Adif que la locomotora tenia un problema i que no la podia controlar una estona abans del succés. I va detallar que no podria aturar-se a la senyal que tenia en vermell per deixar passar el comboi de passatgers. La reacció dels responsables de circulació va ser intentar contactar de seguida amb el maquinista de l’altre tren perquè no seguís més enllà de Vila-seca. Però no hi va haver manera: no ho va aconseguir. Tampoc no van poder reaccionar canviant l’agulla per impedir que el tren sense frens passés de la seva via a la que estava ocupada pel regional. La conseqüència va ser el xoc frontal uns 500 metres al nord del baixador de Vila-seca.

Ara caldrà aclarir perquè no es va poder fer aquesta comunicació i quina va ser la causa de la fallada de la locomotora de mercaderies, que de fet n’eren dues que sempre circulen juntes. Són propietat de Ferrocarrils de la Generalitat des de fa uns anys: FGC les va comprar de segona mà a Renfe el 2009 per operar el transport de cotxes de la factoria de Seat de Martorell al port de Barcelona i solen passar la revisió en unes instal·lacions a prop de Vila-seca. Aquestes locomotores les va encarregar construir Renfe l’any 1989.

 

Represa la circulació per una via entre Tarragona i Cambrils després de l’accident a Vila-seca

Tren accidentat en el sinistre ferroviari que s’ha produït a Vila-seca. Foto: ACN

Part davantera del tren que es va accidentar a Vila-seca, amb el morro i el vagó afectats. Foto: Eloi Tost

La circulació ferroviària entre Tarragona i Cambril/Reus s’ha restablert per una via en l’inici del servei aquest dilluns després de l’accident d’aquest diumenge a Vila-seca, segons ha informat Renfe. D’aquesta manera, es recupera el servei a les línies R15 (Barcelona-Reus/Móra) i R16 (Barcelona-Tortosa). L’altra via romandrà inoperativa mentre els tècnics treballen per retirar el regional que va xocar contra una locomotora de mercaderies. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 29 persones, 21 de les quals van requerir trasllat a un centre sanitari. D’aquestes, sis van resultar ferides greus i van ser traslladades als hospitals de Santa Tecla i Joan XXIII, i 14 lleus, que van anar a Cambrils, Salou i Vila-seca.

El sinistre es va produir cap a les 21.54 hores, quan una locomotora i un tren regional que feia el trajecte Barcelona-Tortosa van xocar frontalment a la sortida de Vila-seca, per causes que s’estan investigant. Els Bombers van activar 12 dotacions i van coordinar el triatge dels ferits i l’evacuació del tren.

Els bombers van revisar els vagons de passatgers i van descartar que hi hagués cap altra persona a l’interior. Hi viatjaven 76 persones. També van revisar la locomotora de mercaderies ja que alertaven que fumejava després de la col·lisió però es va descartar qualsevol incendi.

Aquest dilluns al matí s’ha reprès el servei però els primers trens podien patir modificacions en el servei per la rotació de material i personal que es va veure afectat diumenge a la nit. Durant el temps que el servei ha estat interromput, Renfe ha ofert un servei alternatiu per carretera des de Tarragona fins a Móra i Tortosa, respectivament.

La companyia ha obert una investigació per determinar les causes exactes que van provocar l’accident.

 

Un passatger del tren accidentat a Vila-seca: ‘Estàvem tranquils i de sobte ha estat un cop fort’

Els passatgers del tren accidentat a Vila-seca sortint de la zona de l’estació. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

Els passatgers del tren accidentat a Vila-seca aquest diumenge a la nit han relatat que estaven tranquils pocs minuts abans de la col·lisió amb una locomotora de mercaderies.

En el comboi, hi viatjaven unes 75 persones, de les quals una trentena han resultat ferides lleus de diversa consideració. «Ha estat un cop fort, s’han apagat les llums, ha sonat l’alarma i s’han trencat els vidres i tothom estava cridant», ha explicat Lluís Alemany, un viatger del tren sinistrat. Els Mossos d’Esquadra estan investigant les causes del xoc que encara es desconeixen. A banda, una trentena de persones s’han trasllat amb autobusos cap els seus domicilis. El pla Ferrocat s’ha desactivat dos quarts de dues de la matinada.

El tren accidentat, amb 75 viatgers, cobria la ruta Barcelona – Tortosa. A les 21:54h Adif ha informat d’un xoc frontal entre una locomotora de l’empresa Captrain i un tren regional, quan aquest sortia de Vila-seca (sentit sud). Els Mossos d’Esquadra investiguen les causes del sinistre. En l’accident, hi han treballat una vuitantena d’efectius, entre els quals dotze dotacions de bombers. Entre elles, la unitat del Grup d’Actuacions Especials (GRAE ) amb el metge del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Alemany, un jove veí de Palafrugell, ha explicat que anaven amb el tren quan han escoltat de sobte una botzina i, tot seguit, han xocat amb la locomotora.»Un amic meu és un dels ferits, de dinou anys, i se l’han emportat amb l’ambulància. Ha sigut una mica dur i impactant; no ens ho imaginàvem, cada setmana agafem el tren, ara fa una mica més de respecte agafar-lo», ha afirmat el passatger.

En Rachid, un altre viatger, ha explicat que quan el comboi ha arribat a l’estació de Vila-seca ha tingut un problema amb els frens. «Ens hem espantat molt amb el xoc, gràcies a deu no ha passat res», ha dit. I ha assenyalat que si el tren hagués circulat a més velocitat, l’accident hauria estat molt pitjor. Ell ha estat un dels usuaris que s’han traslladat amb els dos autobusos que Adif ha posat com a servei alternatiu.

Una trentena de ferits

La majoria dels ferits -29- han estat atesos pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) al mateix baixador de Vila-seca. Amb tot, tres passatgers s’han traslladat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, tres més al centre hospitalari de Santa Tecla i quatre a diversos CUAPS del territori, segons ha detallat la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès.

La delegada també ha remarcat les dificultats per trobar transport alternatiu per als passatgers que no tenien vehicle propi per tornar a casa. «La situació està sota control, tots els viatgers s’estan traslladant als seus destins i els que tenen alguna lesió s’estan revisant als hospitals», ha assegurat l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura.

Servei ferroviari interromput

Segons Renfe, la circulació ferroviària al tram Tarragona – Vila-seca / Cambrils – Reus ha quedat afectada per l’accident. Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers de les línies afectades, R15 i R16, s’ha establert un servei alternatiu per carretera des de Tarragona fins a Móra i Tortosa, respectivament.

Mar Rovira / Ariadna Escoda

 

Trenta ferits en un accident ferroviari de Vila-seca, cinc dels quals greus

Tren accidentat en el sinistre ferroviari que s’ha produït a Vila-seca. Foto: ACN

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha xifrat en una trentena el nombre de persones ferides a l’accident ferroviari d’aquest diumenge a Vila-seca, cinc dels quals es troben en estat greu, però cap de crític. Deu d’aquests afectats han estat traslladats a centres sanitaris del Tarragonès: tres a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, tres més al Joan XXIII també de Tarragona, dos al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Salou i dos més al CAP de Cambrils.

Efectius dels serveis d’emergències treballant en l’accident ferroviari que s’ha produït a Vila-seca. Foto: ACN

Segons Renfe, són concretament 26 els ferits per la topada d’una locomotora de mercaderies i un tren regional de la R-16 que anava de Barcelona a Tortosa. En un primer balanç, l’operador ferroviari parlava de 19 lleus i 7 en estat menys greu, però posteriorment el SEM ha aclarit que dues persones han estat ferides de gravetat i més tard, la Generalitat parla de cinc ferits greus. Renfe també ha assegurat que al tren hi viatjaven unes 75 persones, tot i que Protecció Civil ha informat de 45 passatgers.

L’accident s’ha produït quan una locomotora de mercaderies ha col·lidit amb un tren regional de la línia R16 que anava de Barcelona fins a Tortosa. La topada ha obligat a aturar tota circulació ferroviària per la zona, la qual cosa ha interromput les línies R15, R16 i R17.

A les 21:54h ADIF ha informat d’un xoc frontal entre una locomotora i un tren Regional que feia el trajecte Barcelona (19.43) – Tortosa (22.20) a la sortida de Vilaseca (sentit sud), per causes que s’estan investigant.

Els Bombers de la Generalitat han activat 12 dotacions, entre les quals la unitat del GRAE (Grup d’Actuacions Especials) amb el metge del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) que tornava d’un servei per un ciclista ferit, en una zona de difícil accés, a Pratdip.

Efectius dels Bombers han coordinat el triatge de les persones ferides i l’evacuació del tren, han revisat els sis vagons de passatgers i han descartat que hi hagués cap altra persona a l’interior. També s’ha revisat la locomotora de mercaderies ja que alertaven que fumejava després de la col·lisió, però s’ha descartat qualsevol incendi, tant a la locomotora com a la cabina.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, al lloc de l’accident. Foto: Twitter

En la resolució de l’incident també s’han activat el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Vila-seca, la tècnica municipal de Protecció Civil de Vila-seca i dos tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civil de la Generalitat. L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i la delegada del Govern de la Generaitat a Tarragona, Teresa Pallarès, s’han desplaçat al lloc dels fets, a tocar de l’estació de tren.

Balanç de persones afectades

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha activat 11 unitats, ha atès a 29 persones en dos focus, sense que cap d’elles es trobés en estat crític. D’aquestes, 22 han necessitat trasllat a un centre sanitari:

5 greus als hospitals de Santa Tecla i Joan XXIII

17 lleus, a Salou, Cambrils i Vilaseca.

Servei ferroviari interromput

Segons ha informat Renfe, a causa d’aquest accident es troba interrompuda la circulació ferroviària al tram Tarragona – Vilaseca / Cambrils – Reus.

Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers de les línies afectades, R15 i R16 Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera des de Tarragona fins a Móra i Tortosa, respectivament.

ACN – Redacció

 

El Port inicia els treballs de restauració de la platja de La Pineda per la temporada estival

Es dragaran 100.000 metres cúbics de sorra. Foto: Port

L’Autoritat Portuària de Tarragona executarà les tasques de restauració de la platja de la Pineda durant el pròxim dies de juny abans de l’inici de la temporada alta. Aquests treballs es realitzaran en el marc del contracte per quatre anys per a l’aportació de sorra a la platja de la Pineda amb un pressupost un total de 2,9 milions d’euros per al període 2020-2023, més de 600.000 euros cada any.

L’aportació de sorra que farà el Port de Tarragona és una mesura ambiental compensatòria per la prolongació del dic de Llevant. El Port suma així el seu esforç a la feina que està fent amb els Ajuntaments de Vila-seca i de Salou en aquesta zona turística.

Les feines que començaran aquesta mateixa setmana s’allargaran per un total de catorze dies, acabant així abans de Sant Joan i deixant a punt la platja de La Pineda abans de l’inici de la temporada estival.

Regeneració de la platja de la Pineda

El Port de Tarragona regenerarà la platja de La Pineda amb 100.000 metres cúbics de sorra. Aquesta aportació extraordinària de sorra, unida a l’acció dels espigons de contenció que hi ha a cada banda de la platja, l’espigó dels Prats i l’espigó del Racó, permetrà retornar l’equilibri a la platja de la Pineda.

Algunes tasques han començat uns dies abans que la draga entri en funcionament amb la posada a punt de les canonades que transportaran els sediments fins a la platja. Un cop el procés s’iniciï, la draga agafarà els sediments de la zona autoritzada davant del Cap Salou i la transportarà fins a la canonada instal·lada davant de la costa. Els sediments arribaran impulsats a través de la canonada a la platja on seran repartits finalment per maquinària terrestre.

Respecte de l’entorn

Un dels objectius pel Port de Tarragona és vetllar per l’entorn natural en tots els seus àmbits d’actuació, especialment en el que es refereix a les obres. Per aquest motiu, a més de complir amb les mesures ambientals requerides per norma, fa un pas més enllà i aplica uns controls propis i específics en aquesta obra.

El dragatge s’efectua en una zona propera a la ‘ZEPA marina Illes Columbretes – Delta de l’Ebre’, que forma part de Xarxa Natura, i es prendran totes les mesures per evitar l’afectació de les actuacions sobre els enclavaments de flora marina i sobre les aus, principalment.

Una de les fites principals serà controlar la qualitat del dragatge i de les aigües. Dins de les mesures ambientals de competitivitat en estratègies marítimes, s’utilitzaran sonars i submarinistes per controlar que el dragatge no malmeti la flora de la zona, poblada de Cymodocea nodosa, una alga fanerògama marina inclosa en el llistat d’espècies silvestres de protecció especial.

A més, el Port de Tarragona realitzarà controls diaris i formació específica al personal per albirament o detecció de rastre de la tortuga babaua, una espècie en risc que se sap de la seva presència en altres platges del litoral tarragoní, i que va visitar la platja de la Pineda l’any 2020.

Redacció

 

L’Escola Sant Bernat Calvó, de Vila-seca, premi Zinkers pels seus projectes de sostenibilitat

L’Escola Sant Bernat Calvó s’ha emportat el premi gràcies a la tasca de la docent Cristina de Castro i els seus alumnes, que han posat en pràctica el que han après sobre la mineria urbana. Foto: Cedida

Fundación Repsol ha lliurat avui els premis als guanyadors de la 1a edició dels Premis Zinkers, la plataforma educativa digital de la Fundación experta en continguts i divulgació al voltant de la transició energètica i canvi climàtic.

Per aconseguir alçar-se amb aquests Premis, els centres educatius participants han hagut de demostrar tot allò que han après els seus estudiants gràcies als continguts que els proporciona Zinkers sobre sostenibilitat, eficiència energètica, mobilitat sostenible o economia circular, entre altres temes.

La cerimònia dels Premis ha estat una experiència única per a tots els docents i alumnes de Primària i Secundària que han estat presents al Teatro Real de Madrid i han pogut conèixer i intercanviar experiències amb la resta de centres i alumnes guanyadors de tot Espanya.

La valoració de les candidatures d’aquesta 1a Edició dels Premis Zinkers ha estat realitzada per un comitè d’experts en educació i pedagogia, que han analitzat el material lliurat i els manifestos rebuts. Els treballs que han presentat els centres educatius han estat fruit d’una reflexió compartida on figuren compromisos, aprenentatges i accions futures per contribuir a un planeta més sostenible i amb la idea que transcendeixi els límits de l’aula, per aconseguir conscienciar més persones i generar més impacte més enllà dels seus entorns més propers.

El millor centre educatiu de Primària de Catalunya ha estat l’Escola Sant Bernat Calvó, de Vila-seca, gràcies a la tasca de la docent Cristina de Castro i els alumnes, que han posat en pràctica el que han après sobre la mineria urbana, donant una nova vida a diferents objectes per aprendre a aprofitar al màxim allò que ja no podem fer servir, treballant les fases de l’economia circular: reparar, reutilitzar, re-fabricar i reciclar. A més, van crear un Symbaloo, una pàgina web, amb jocs interactius realitzats pels alumnes amb WordWall i vídeos que es van projectar a la classe perquè tots els alumnes del centre poguessin jugar.

A la categoria de Secundària, el guanyador ha estat el Col·legi Utmar, d’Esplugues de Llobregat (Barcelona). Els alumnes de 3r B de l’ESO juntament amb el docent Aitor Fernández han realitzat el “Blue Sea Proyect” a través del qual han realitzat investigacions sobre el medi ambient que els envolta, així com un estudi de microplàstics a les platges, amb sortida de camp a una platja propera i el posterior anàlisi del mostreig.

Els representants dels dos col·legis han pogut gaudir de sessions formatives juntament amb referents de la innovació educativa, activitats lúdiques amb la música i la gastronomia com a fil conductor, amb el colofó ​​final d’una gala de lliurament de premis juntament amb els guanyadors de cada Comunitat. autònoma.

La cerimònia de lliurament de premis ha comptat amb la presència del president de Repsol, Antonio Brufau i del Secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar.

Redacció

 

Xarxa Santa Tecla concentra l’atenció a la població turística en quatre centres

Consultori de la Pineda. Foto: Cedida

El dispositiu d’estiu 2022 dels serveis d’atenció primària de la Xarxa Santa Tecla cobrira enguany des del 22 de juny fins a l’11 de setembre. Durant aquest període, l’atenció sanitària a les persones que passen les seves vacances a les zones costaneres del Baix Penedès i nord del Tarragonès es concentrarà en quatre centres d’atenció primària de referència distribuïts pel territori. Així, la població desplaçada a la zona del Baix Penedès serà atesa al CAP del Vendrell i al CAP de Calafell, mentre que les famílies que passen l’estiu a la zona de Torredembarra i la Pineda (Vila-seca) seran ateses en els centres d’aquestes poblacions.

Els consultoris dels diferents municipis costaners de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la Xarxa de Santa Tecla, prestaran servei durant l’estiu a la població resident. D’aquesta manera, per atendre la ciutadania empadronada romandran oberts els consultoris de Segur de Calafell, Coma-ruga, Creixell, Roda de Berà i Altafulla.

En el cas de patologia complexa i urgències, l’atenció està garantida tant per a la població resident com per a la turística mitjançant els serveis d’atenció continuada i d’urgències dels centres de referència de les ABS (Calafell, el Vendrell, Torredembarra, l’Arboç, Tarragona Llevant i Vila-seca) i de l’Hospital del Vendrell i l’Hospital de Santa Tecla, a Tarragona.

Avís a la població turística

Per garantir una correcta atenció a la població desplaçada per vacances, la Xarxa Santa Tecla recomana contactar amb el centre de salut abans d’anar-hi per concertar hora i dia de visita. Aquest contacte previ es pot fer bé a través de la web www.xarxatecla.cat o als diferents telèfons de contacte habilitats per a cadascun dels centres de salut. Es demana ser puntual a l’hora d’acudir a la visita concertada, anar acompanyat de, com a màxim, una persona, i recordar que és obligatori l’ús de la mascareta i el rentat de mans abans d’accedir al centre de salut.

Com a recomanacions generals durant l’estiu hi ha la de seguir una dieta saludable i evitar el consum d’alcohol, controlar la temperatura ambient, protegir-se del sol, mantenir-se hidratat i evitar els cops de calor.

Servei assistencial a població turística

Estiu 2022 · Del 22 de juny a l’11 de setembre

Baix Penedès

CAP Calafell – Tel.: 877 99 03 11

Av. Vilarenc, 8

De dilluns a divendres de 8 h a 20 h

Atenció urgent 24 hores, de dilluns a diumenge

CAP Vendrell – Tel.: 877 99 03 13

C/ Transversal, s/n

De dilluns a diumenge de 8 h a 20 h

Tarragonès

CAP Torredembarra – Tel.: 877 99 09 04

C/ de l’Onze de Setembre, s/n

De dilluns a divendres de 8 h a 20 h

Atenció urgent 24 hores, de dilluns a diumenge

Consultori La Pineda – Tel.: 877 99 03 14

C/ Alfredo Kraus, s/n

De dilluns a divendres de 8 h a 15 h

Atenció urgent 24 hores, de dilluns diumenge al CAR Vila-seca (c/ Galceran de Pinós, s/n. Tel.: 977 39 40 27)

A partir de la setmana del 20 de juny, la Xarxa Santa Tecla farà una àmplia difusió del dispositiu d’estiu 2022 mitjançant les xarxes socials i amb la col·locació de rètols informatius a les portes dels seus centres d’atenció primària.

Redacció