TARRAGONA 21

L’Ajuntament aprova diversos projectes per a la Pineda amb una inversió de 2,5 milions d’euros

Imatge del Pavelló Municipal d’Esports de La Pineda. Foto: Ajuntament

Recentment, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca ha aprovat diversos projectes i ha tret a contractació també tot un seguit d’obres de millora de diversos carrers de la Pineda així com del pavelló municipal d’esports.

La inversió, superior als 2,5 milions d’euros, s’emmarca sobretot en el Pla d’Impuls Municipal de l’Ajuntament de Vila-seca i que té com a objectiu principal activar accions i projectes que ajudin a impulsar econòmicament els autònoms i el sector empresarial.

La relació de projectes que s’executaran properament són:

– Instal·lació d’un nou paviment, una nova coberta i ampliació d’espais amb nous vestidors i renovació integral de les instal·lacions al Pavelló Municipal d’Esports de la Pineda.

– Construcció de la xarxa de pluvials i millora urbana del carrer de Joaquim Serra de la Pineda.

– Obres per a la renovació dels pous de clavegueram i les seves escomeses domiciliàries al carrer de Pep Ventura i a la cruïlla del carrer d’Emili Vendrell amb el passeig de Pau Casals de la Pineda.

– Obres de reforç de l’enllumenat públic en diversos passos de vianants.

– Millora de les voreres, arrencada d’arbres i nova plantació dels carrers d’Enrico Caruso i d’Alfredo Kraus, des del passeig de Pau Casals fins al carrer d’Amadeu Vives.

– Renovació de la xarxa de residuals i ferms als carrers d’Hipòlit Lázaro, Monestir de Poblet i a la plaça de la Cançó Catalana.

Redacció

 

Les ventades provoquen dos ferits de poca gravetat a Vila-seca

Les fortes ratxes de vent que bufen aquest matí a Creixell, han provocat la caiguda d’un arbre al camí de darrera l’església sense provocar danys. Foto: Ajuntament Creixell

Les ventades han provocat 7 ferits de poca gravetat arreu de Catalunya per la caiguda d’arbres i objectes diversos. L’accident més greu a la demarcació de Tarragona corresponia fins a mitja tarda a Vila-seca, on la caiguda d’un ferro ha ferit 2 persones de poca gravetat que han estat evacuades al Joan XXIII i a l’Hospital de Sant Pau. Del total de 261 trucades rebudes pel 112, 69 procedeixen del Baix Llobregat, 37 del Barcelonès i 34 del Tarragonès. Els Bombers han atès 115 avisos entre les 8 i les 13 hores d’aquest divendres.

Més enllà dels ferits a Vila-seca, una dona ha resultat ferida de poca gravetat per la caiguda d’un arbre a Lleida. A més, un accident laboral a Gavà, amb un cop amb una fusta, ha deixat un ferit de poca gravetat (Hospital de Viladecans). També a Vilafranca del Penedès hi ha un ferit lleu per caiguda de branca evacuat a l’hospital de l’Alt Penedès, un altre per la caiguda d’un para-sol a Barcelona (Vall d’Hebron) i un altre a Castellar del Vallès, en aquest cas menys greu (Parc Taulí).

Protecció Civil va activar aquest dijous en fase d’alerta el pla d’emergències Ventcat per les fortes ventades, que poden superar els 70 km/h. De moment, el Servei Meteorològic de Catalunya ha informat de ratxes de 114,5 km/h a Portbou (Alt Empordà); 95 al Perelló (Baix Ebre); 94,7 a Montsec d’Ares (Pallars Jussà); 61,6 a la Zona Universitària de Barcelona, i 77,4 a Castellnou de Seana (Pla d’Urgell).

ACN

 

‘El Artriste’ i l’estrena de la temporada de tardor dels Amics del Teatre, agenda cultural de Vila-seca per aquest cap de setmana

Aquesta és l’agenda de la programació cultural que es pot gaudir a Vila-seca fins al proper diumenge.

Tardes Musicals al Castell de Vila-seca

Dissabte 26 de setembre, 20.00 hores, al Jardí del Castell de Vila-seca, ‘El Artriste’. Gaudim, amb seguretat, i donem suport a la cultura local. Per tal d’organitzar l’acte amb totes les mesures de seguretat, des de l’organització s’ha limitat l’aforament. A més, cal mantenir una distància de seguretat entre persones de 2 metres; l’ús de la mascareta és obligatori; l’accés i el desallotjament dels espais es farà de manera esglaonada i seguint en tot moment les senyalitzacions i indicacions del personal de l’organització i resta prohibit menjar, beure i fumar en tot el recinte.

‘Les dones sàvies’ és una adaptació contemporània del clàssic de Molière signada pel dramaturg Lluís Hausen.

Temporada de tardor dels Amics del Teatre de Vila-seca

Diumenge 27 de setembre, 18.00 h al teatre El Centru de Vila-seca, ‘Les dones sàvies’, de Molière. L’obra la protagonitzen l’actor vallenc Ricard Farré, que també ha participat en la dramatúrgia, i Enric Cambray.

Se seguiran els protocols de seguretat per prevenir la propagació de la covid-19. Per aquest motiu les entrades s’hauran de reservar prèviament a través del correu electrònic amics.teatre.vilaseca@gmail.com o deixant un missatge al telèfon dels Amics del Teatre:977391967.

Altres activitats

– Fins al 31 de gener de 2021, al Castell de Vila-seca

Visita al Castell i a l’exposició ‘Antoni Tàpies. La resistència del signe’. Cal demanar cita prèvia al telèfon 977 37 63 00 (de 17.00 a 21.00 h)

– Fins al 28 de febrer i tots els diumenges

Visites guiades a la Sèquia Major de Vila-seca. Cal demanar cita prèvia als telèfons 977 37 30 37 o 39 03 62

– Fins al 30 de novembre a l’Ajuntament de Vila-seca

VIII edició del concurs fotogràfic en memòria del fotògraf Albert Iturria. Enguany la temàtica és el confinament, el desconfinament i la nova realitat provocada per la crisi sanitària de la COVID-19 a Vila-seca.

Vila-seca, entre les sis poblacions de Catalunya que compleixen els requisits d’una bona gestió mediambiental

Imatge del Parc de la Torre d’en Dolça. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca -l’únic de les comarques de Tarragona- ha rebut un reconeixement a la tasca desenvolupada els darrers anys en matèria de política mediambiental. Així, segons es desprèn d’un informe fiscalitzador de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, a Vila-seca s’han desenvolupat els objectius i les actuacions previstos en l’Agenda 21 Local. És a dir, que es desenvolupen adequadament les dues eines de treball: d’una banda, l’auditoria ambiental,  i de l’altra, el pla de participació social. Per tot, Vila-seca destaca en el compromís de redacció, seguiment i aplicació de l’Agenda 21 Local; així com també per la seva adhesió a la Carta d’Aalborg (Dinamarca, 1994).

En el mateix informe del Síndic, després del treball exhaustiu d’anàlisis de dades, s’arriba a la conclusió que només sis municipis catalans (Vila-seca, Granollers, Mataró, Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet) poden demostrar que han seguit amb èxit els indicadors que determinen el grau d’assoliment de les fases per implementar l’Agenda 21 local. D’aquesta manera, la Sindicatura posa en valor que existeix a Vila-seca una unitat amb competències ambientals dedicada a realitzar diagnosi del medi ambient; que elabora el pla d’acció ambiental; que també en fa un seguiment a través d’una Comissió; que existeix un sistema d’indicadors; a més d’emetre una declaració ambiental i disposar d’un pla de participació social.

Des de l’Ajuntament, així mateix, es posa en valor l’àrea tècnica que controla i gestiona les polítiques mediambientals al municipi. La voluntat és que Vila-seca sigui una ciutat cada cop més sostenible amb l’entorn natural i que busca contínuament la millora dels serveis municipals en aquest àmbit de sostenibilitat ambiental.

Redacció

 

Vila-seca ofereix un programa per promoure l’alfabetització en català de persones d’origen estranger

• La jornada presentarà estratègies i casos d’èxit d’ús de les eines digitals per part d’empreses i destinacions i mostrarà com treure’n rendiment.

El curs de primera acollida començarà el proper 5 d’octubre i finalitzarà el 28 de febrer de 2021.

L’Ajuntament de Vila-seca conjuntament amb el Servei d’Immigració del Consell Comarcal del Tarragonès ha obert la convocatòria d’un curs ‘Lletres per a tothom’ adreçat a les persones nouvingudes adultes que vulguin iniciar un procés formatiu i d’aprenentatge i alfabetització en català. Amb aquesta formació es pretén aconseguir que la ciutadania que viu al municipi però que no parla català, o no l’entén, o no ha estat alfabetitzada en català pugui aconseguir una major autonomia personal en igualtat d’oportunitats.

El curs de primera acollida començarà el proper 5 d’octubre i finalitzarà el 28 de febrer de 2021 i es composa dels següents mòduls: alfabetització en català (90h); coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (15h); coneixements laborals (15h) i conversa en català (30h). En total es tracta d’una formació de 150 hores que es podrà cursar presencialment al SOCE (carrer Hospital) i on line de manera simultània, segons criteris de connectivitat i salut. L’horari de les sessions serà de dilluns a divendres de les 9:30 a les 12h.

Les inscripcions al curs es poden formalitzar fins aquest dijous 24 de setembre al correu cohesio@tarragones.cat

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca reobre la ludoteca Tot Joc i l’espai Jove a partir del mes d’octubre

El proper dijous 1 d’octubre es tornarà a obrir la ludoteca municipal ‘Tot Joc’ així com l’Espai Jove de Vila-seca. Ambdós centres incorporen novetats en la manera de funcionar per tal de respectar les normes sanitàries imposades per la pandèmia de la Covid19 i convertir l’espai en un lloc segur i on es respectin les mesures marcades per Salut.

Entre d’altres novetats, es limitaran a 10 el número d’infants/joves per grup i aquests tindran una permamença quinzenal. El servei que s’oferirà resta tutelat pels professionals dels respectius centres; caldrà dur a terme una inscripció prèvia amb fitxa mèdica; a més es prendrà la temperatura abans d’entrar a les sales i es durà a terme una neteja i desinfecció diària de les instal·lacions.

Per tal de poder fer la reserva a la ludoteca, ubicada al Centre Cívic i Cultural el Colomí, caldrà fer la inscripció on line a la web de joventut www.joventutvila-seca.cat o bé presencialment a la mateixa ludoteca en horari de les 16h a les 19h.

Pel que fa a les inscripcions de l’Espai Jove ‘Casa dels Obrers’, ubicat al carrer de Sant Antoni, 24, les inscripcions es poden realitzar a través del compte d’instagram del mateix centre @espaijovevilaseca.

Redacció

 

Messer llença un missatge de confiança amb la petroquímica del Camp de Tarragona anunciant una nova planta de gasos

L’alcalde de Vila-seca, amb el conseller d’Empresa i Coneixement i el director general de Messer Ibérica, avui. Foto: Tarragona21

La multinacional alemanya de producció de gasos Messer, ubicada al Camp de Tarragona des de fa 50 anys i amb tres plantes en producció, ha llençat avui un missatge meridianament clar a les empreses del complex petroquímic de Tarragona, la base del seu negoci de producció d’oxigen, nitrogen i argó. Ha anunciat la construcció d’una nova planta de fraccionament d’aire -ASU, en llenguatge tècnic- al site de Vila-seca en una inversió de 35 milions d’euros, i ho farà en plena pandèmia avançant-se a les prospeccions de futur econòmic de la zona, enmig del coronavirus i amb un darrer any marcat per un catatròfic accident de la química IQOXE a casa nostra.

“Apostem pel Camp de Tarragona i per Catalunya”, deia èmfaticament en català i amb accent alemany el director general de Messer Ibérica, Karl Hauck, en la presentació a la premsa de la nova inversió, la primera fase de la qual començarà a executar-se en qüestió de setmanes, i les dues fases necessàries hauran conclòs al desembre de 2021, tot molt ràpid i dut amb discreció. La importància de l’acte i la seva trascendència han fet que el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, el recentment nomenat Ramon Tremosa, hagi estat conviat a presidir-lo. També hi era present l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, municipi que s’emporta una gran inversió en temps de recolliment.

En certa manera, el Camp de Tarragona ha passat pel davant de la matriu alemanya de Messer, que té aturades al seu país dues inversions, i les possibilitats de futur del complex petroquímic de Tarragona així han estat valorades des de la central, situada a prop de Frankfurt. De fet, Messer s’està caracteritzant a casa nostra per invertir en moments de crisi: la darrera escomesa va ser la planta que va posar en marxa al Morell, i ho va fer en 2008, en ple inici de la Gran Recessió.

No ha estat l’increment de vendes dels seus productes per a usos mèdics degut a la pandèmia -l’oxigen ha estat molt demandat per hospitals i centres d’atenció primària- el que ha permès la nova inversió, ja que el sector de productes per a la medicina suposa només el cinc per cent de les vendes de la companyia.

Recreació virtual de la futura planta de Messer, que correspon als edificis blancs i grisos de l’esquerra. Foto: Messer

Karl Hauck ha indicat en l’acte que “és una gran notícia poder anunciar l’any del 50 aniversari de Messer Ibèrica la construcció d’aquesta nova planta ASU al Camp de Tarragona. En aquests temps de pandèmia, Messer havia de prioritzar les inversions a nivell mundial, i s’ha decidit per Espanya. Amb això, el Grup Messer confirma la seva aposta a llarg termini per aquest territori.” El sector preveu un creixement fins al 2030, caldrà confirmar si més a Àsia, Europa o els Estats Units.

El nou projecte ampliarà les activitats de la companyia, augmentarà la seva competitivitat i reforçarà el seu futur creixement. L’abast d’aquesta inversió comprèn la construcció de la nova planta de fraccionament d’aire, així com la modernització de les instal·lacions existents al site de Vila-seca, substituint una planta desfasada.

La posada en marxa de la nova planta, amb una producció diària de 2.400 tones d’oxigen, nitrogen i argó, està prevista per a desembre de 2021. Entre substitució de la planta que ha quedat desfasada i la nova planta, Messer produirà mil tones més al dia dels tres components, situant-se en 5.000 tones en total, contra els 4.000 actuals. La nova planta tindrà una torre de 70 metres d’alçada, la més gran del grup al Camp de Tarragona.

Durant la fase de disseny i construcció treballaran unes 200 persones en aquest projecte i, una vegada finalitzat, les noves instal·lacions emplearan a més de 20 persones. La primera fase començarà dintre d’unes setmanes i la segona, entre març i abril de l’any vinent, quan s’aixecarà la columna de 70 metres. Entre les milllores que es faran en les dues fases figurarà una nova sala de control, la millora de les torres de refrigeració, ampliació de magatzem d’ampolles i per a operacions logístiques.

La producció i comercialització de gasos de l’aire constitueixen el negoci principal de Messer. “Les plantes de producció són sostenibles, amb zero emissions contaminants”, ha subratllat el seu director tècnic, Rubén Folgado. La seva matèria primera és l’aire que respirem. Mitjançant un procés de fraccionament criogènic es separa l’aire en els seus components : nitrogen, oxigen i argó. Aquests productes s’utilitzen en gairebé tots els sectors industrials, en la recerca i ciència, així com en el sector sanitari. La nova planta contribuirà a augmentar la capacitat de producció de gasos industrials i medicinals. Per a la producció de gasos medicinals es preveu autoritzar-la, igual que les instal·lacions actuals, com a laboratori farmacèutic.

La nova ASU es connectarà a la xarxa pròpia de gasoductes, que Messer opera de forma ininterumpida des de fa 50 anys, per a garantir el subministrament d’oxigen i nitrogen a la indústria química de Tarragona, els quals són necessaris per a mantenir la seguretat dels processos químics. Aquests gasoductes, que amb una longitud de més de 90 km són els més grans del sud d’Europa, són alimentats per plantes ASU situades als polígons sud i nord. Amb aquesta moderna planta, l’empresa gasista manté la seva política “de reinversió continuada per a disposar de la tecnologia més avançada que li permet millorar la fiabilitat, eficiència i flexibilitat del subministrament”, ha destacat el director tècnic.

Part de la producció de la planta es liquarà i s’emmagatzemarà en tancs per a subministrar els gasos en forma líquida mitjançant camions cisterna als clients. Una altra forma de subministrament són les ampolles de gas a pressió que s’omplen en plantes d’embotellat de gasos industrials i medicinals com les que opera Messer igualment al seu site de Vila-seca.

“Messer ha construït cinc plantes en 50 anys d’estar al Camp de Tarragona, malgrat que la zona ha patit atemptats terroristes, riuades, accidents químics o la pandèmia”, ha subratllat Folgado. L’aposta és de futur i es vol visualitzar que és de confiança.

Per a l’Ajuntament de Vila-seca, la inversió culmina allò que s’espera de la química: “Que no sigui contaminant, que creï llocs de treball altament qualificats, amb llocs de treball indirectes, assentant un sector actualitzat en millora del medi ambient i seguretat industrial, a la vegada que millora les finances municipals, especialment quant a IAE”, reconeixia l’alcalde, Pere Segura. La nova planta consumirà 25 megawats de potència elèctrica, el que també suma com a factor fiscal.

El conseller, al seu torn, ha qualificat de “fantàstica” la inversió, que segueix les exigències en sostenibilitat i de seguretat requerides, en una època en què “no totes les inversions són benvingudes” per la població, i que se situa en un “procés de transició energètica que ens interessa molt”.

Jaume Garcia

 

Les dones sàvies obrirà la temporada de tardor dels Amics del Teatre de Vila-seca

Les dones sàvies, una adaptació contemporània del clàssic de Molière signada pel dramaturg Lluís Hausen.

L’habitual temporada teatral de Vila-seca, que normalment es fa entre març i juny, es va veure enguany alterada de ple per l’esclat de la pandèmia i l’estat d’alarma. De fet, es van haver de suspendre tots els espectacles previstos. Els Amics del Teatre n’han pogut reprogramar dos i, a més, es preveu l’estrena d’un nou espectacle de producció pròpia de la Tramoia.

Les dones sàvies de Molière

La temporada s’obrirà el diumenge 27 de setembre a les 18 h amb Les dones sàvies, una adaptació contemporània del clàssic de Molière signada pel dramaturg Lluís Hausen. L’obra la protagonitzen l’actor vallenc Ricard Farré, que també ha participat en la dramatúrgia, i Enric Cambray. Les dones sàvies és una comèdia de costums en què Molière ridiculitzava els intel·lectuals pedants i pagats de sí mateixos. Aquesta adaptació es va estrenar, amb excel·lents crítiques, el 2016 i va ser nominada als Premis Butaca i el de la Crítica. A més, els seus protagonistes van guanyar, ex aequo, el premi BBVA a la millor interpretació.

Les Variacions Bildelberg d’Oriol Grau (Sala Trono)

Aquest 2020 els Amics del Teatre mantenen la relació d’amor amb la Sala Trono i presentaran la seva darrera producció: Les Variacions Bildelberg, una segona part, igual d’estripada, que el Club Bildelberg que la sala tarragonina va estrenar fa nou anys. Serà el dissabte 24 d’octubre a les 20,30 h.

En aquesta ocasió, el club d’homes més important del món veu com les coses se li escapen de les mans, com perd el control i decideix fer-hi front, amb una reunió d’urgència i fent ús de la intel·ligència artificial. A les Variacions hi apareix Donald Trump, el Brexit, l’auge del feixisme i evidentment la covid-19.. Crítica política i cabaret tot en u. L’obra ha estat escrita per Oriol Grau, que també l’interpreta junt amb Alejandra Palomo i Albert Mora.

Dobles parelles de Robert Rodríguez (La Tramoia)

La pandèmia també va alterar els plans de la Tramoia, el grup de teatre de Vila-seca. La intenció era estrenar Fuita de Jordi Galzeran al mes de juny, però els assajos es van interrompre tot just començar quan es va decretar l’estat d’alarma.

Quan es va aixecar el confinament, la companyia va decidir reprendre l’activitat, però amb un projecte de més petit format, que impliqués menys gent i amb voluntat d’estrenar-lo a final d’any.

El text escollit és Dobles parelles, del vila-secà Robert Rodríguez, que també en serà un dels protagonistes. Aquest és el segon text de Rodríguez que es porta a escena, després de l’èxit que va obtenir Resguard Doc.

Dobles parelles és una comèdia sobre la quotidianitat de la vida matrimonial i les crisi que l’amenacen. L’obra està protagonitzada per Robert Rodríguez, Alícia Bescós i Josep Forasté. La direcció és conjunta. L’estrena es farà el dissabte 5 de desembre a les 20,30 i hi haurà una segona representació l’endemà diumenge a les 18 h.

#CulturaSegura

Totes les representacions es faran al Teatre El Centru de Vila-seca i se seguiran els protocols de seguretat per prevenir la propagació de la covid-19.

Per aquest motiu les entrades s’hauran de reservar prèviament a través del correu electrònic amics.teatre.vilaseca@gmail.com o deixant un missatge al telèfon dels Amics del Teatre:977391967.

Les entrades es vendran a l’entrada principal d’El Centru i es farà cua al carrer per evitar aglomeracions a l’interior del recinte. Un cop adquirida l’entrada s’entrarà directament al teatre.

Les butaques estaran preparades per garantir la distància de seguretat. Abans d’entrar a la sala caldrà rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. La mascareta serà obligatòria durant tota la representació.

Les entrades valen 12 euros i 8 per als socis dels Amics del Teatre.

Redacció

 

PortAventura tanca l’estiu amb un 87% d’ocupació als hotels i un 86% dels visitants de l’Estat

La companyia fa un «balanç positiu» de l’estiu i aquest dissabte ja estrena la campanya de Halloween. Foto: PortAventura

PortAventura World ha registrat aquest estiu una ocupació del 87% als seus hotels, segons ha informat el ressort. En alguns moments del mes d’agost fins i tot van arribar a pics de fins al 92% d’afluència. Cal recordar que el parc va començar la temporada a principis d’agost i que va obrir quatre dels sis hotels inicialment, tot i que a finals de mes en va tancar un. Pel que fa al número de visitants, PortAventura World no ha facilitat dades, però sí que ha indicat que el 86% dels clients han estat de l’Estat. Entre els mercats internacionals, el francès ha estat el principal, amb un 12% del volum total.

Amb tot, la companyia fa un «balanç positiu» de l’estiu i aquest dissabte ja estrena la campanya de Halloween. Aquest pròxim 19 de setembre, el resort es transforma. Coincidint amb l’inici d’aquesta temporada, tornen els espectacles a PortAventura World, amb Halloween Kingdom, Bang Bang Halloween i Ocells del Paradís.

Durant la temporada d’Halloween 2020, PortAventura Park obrirà de 10.30h a 18.00h i els dissabtes fins a les 20.00h. Ferrari Land continuarà amb el seu horari de 11.00h a 16.00h.

Redacció

 

Agenda setmanal cultural de Vila-seca, amb Los Ye-Yé de concert al Jardí del Castell

Aquesta és l’agenda d’activitats programades a Vila-seca per aquest cap de setmana:

Tardes Musicals al Castell Castell de Vila-seca

Divendres 18 de setembre 20.00 hores al Jardí del Castell de Vila-seca: Los Ye-yé

Per tal d’organitzar l’acte amb totes les mesures de seguretat, des de l’organització s’ha limitat l’aforament. A més, cal mantenir una distància de seguretat entre persones de 2 metres; l’ús de la mascareta és obligatori; l’accés i el desallotjament dels espais es farà de manera esglaonada i seguint en tot moment les senyalitzacions i indicacions del personal de l’organització i resta prohibit menjar, beure i fumar en tot el recinte.

Altres activitats 

Fins al 31 de gener de 2021, al Castell de Vila-seca: Visita al Castell i a l’exposició ‘Antoni Tàpies. La resistència del signe’. Cal demanar cita prèvia al telèfon 977 37 63 00 (de 17.00 a 21.00 h)

Fins al 28 de febrer i tots els caps de setmana: Visites guiades a la Sèquia Major de Vila-seca. Cal demanar cita prèvia als telèfons 977 37 30 37 o 39 03 62

Fins al 30 de novembre a l’Ajuntament de Vila-seca: VIII edició del concurs fotogràfic en memòria del fotògraf Albert Iturria. Enguany la temàtica és el confinament, el desconfinament i la nova realitat provocada per la crisi sanitària de la COVID-19 a Vila-seca.

Redacció

 

Neix ‘The Beat Challenge’, el projecte d’entreteniment de LaLiga i PortAventura World

L’app estarà dissenyada per a oferir entreteniment més enllà del dia de la visita al parc. Foto: Recreació cedida

LaLiga i PortAventura World han anunciat avui la constitució d’una joint venture per a la creació de `The Beat Challenge’, una experiència d’entreteniment per a gaudir tant dins com fora de PortAventura World. Es tracta d’un acord estratègic que busca lligar futbol i entreteniment a través de diverses experiències, digitals i físiques. Un projecte innovador que obre un nou camí en el món de l’entreteniment esportiu i els parcs i resorts temàtics, un referent del nou entreteniment digital.

És un projecte ambiciós i a llarg termini entre dues companyies referents espanyoles, el qual cobra especial protagonisme en un moment de crisi econòmica, on tan important és la dinamització d’activitats com el turisme, la restauració, l’entreteniment, etc.

Comptarà amb una inversió a tres fases. Una primera, que compta amb una inversió de 10 milions d’euros, engloba l’experiència digital i un restaurant tematizado dins del resort, i estarà llesta durant la temporada de futbol 2021/22. La segona fase inclourà el disseny i desenvolupament d’una nova atracció tematizada de LaLiga i una inversió de 40 milions. En una última fase està planificada la creació d’un parc temàtic de LaLiga dins del resort de PortAventura World amb una inversió de 100 milions d’euros.

En paral·lel, la joint venture signarà un acord de llicència amb PortAventura World per a l’ús de la marca de LaLiga i de l’app desenvolupada. Aquest acord de llicència tindrà una vigència de 15 anys i tindrà exclusivitat per a PortAventura World a Europa i Rússia.

Amb aquesta joint venture, LaLiga ofereix als seus clubs: reforçar la seva presència en el mercat de l’entreteniment, augmentar el volum d’ingressos, incrementar el posicionament de marca entre el públic en general, connectar amb un públic jove i desenvolupar un format d’entreteniment replicable en el mercat internacional. D’altra banda, els afeccionats de LaLiga tindran accés a continguts i promocions exclusives per a gaudir d’aquesta experiència única dins de PortAventura World.

PortAventura World: Buscar noves formes d’oci cada temporada

LaLiga és sinònim d’entreteniment. Amb aquesta joint venture al costat d’un referent de l’oci com és PortAventura World reforcem aquest concepte i brindem als nostres clubs l’oportunitat d’amplificar les seves marques a un públic jove i familiar de manera global per a oferir avantatges en PortAventura World”, va afirmar Oscar Mayo, Director de Negoci, Màrqueting i Desenvolupament Internacional.

“Cada temporada, PortAventura World cerca noves formes d’oci, cada vegada més digitals, per a completar l’experiència dels clients, principalment famílies, durant les seves vacances i short breaks. La Lliga sent un referent en el món de l’oci i digital és un partner perfecte per a aconseguir el nostre objectiu d’oferir experiències digitals innovadores als nostres clients.

‘The Beat Challenge’ no sols uneix a PortAventura World amb un líder en l’àmbit dels esdeveniments esportius i l’entreteniment, sinó que portarà a PortAventura World més enllà del resort, arribant a les cases, ciutats i estadis de futbol de tots els punts de la geografia espanyola. A més, l’acord inclou la possibilitat d’exportar el projecte a altres països, com a model d’excel·lència en l’àmbit de la tecnologia, l’entreteniment esportiu i el turisme”, va afirmar David García, Director General de Negoci de PortAventura World.

Com combinar app, restauració i botiga

El nom del projecte serà ‘The Beat Challenge’, el qual combinarà dues facetes bàsiques: joc (app), restauració i botiga. Una experiència multidisciplinària vertebrada al voltant d’un storytelling únic farà de l’experiència un sol producte d’entreteniment. D’aquesta manera, els seguidors de la Lliga podran accedir a PortAventura World de manera digital a través del joc i comptaran amb avantatges en la seva visita al resort.

L’app estarà dissenyada per a oferir entreteniment més enllà del dia de la visita al parc. Una experiència d’entreteniment que desbordarà els límits físics del parc i que es desenvoluparà en diverses dimensions, la digital i la física. Un entreteniment singular que maximitza el potencial de LaLiga i el futbol durant tots els dies de l’any.

El restaurant en PortAventura Park, serà un lounge tematitzat de LaLiga on no sols gaudir de la millor gastronomia, sinó on descobrir nous reptes i productes de LaLiga a la seva botiga. En resum, dues experiències que es complementen per a formar un únic producte d’entreteniment per a tots els públics.

Redacció

 

 

Torna la FiM, fira de música emergent i familiar de Vila-seca

Aquest matí, durant les activitats professionals del Mercat de Música Viva de Vic, ha estat anunciat el retorn de la FiM Vila-seca. La Fira de Música de Vila-seca reprèn la seva activitat l’any 2021 a partir de l’esperit innovador i inquiet que la va definir des dels seus inicis i que, durant setze edicions la va convertir en un dels principals pols de dinamisme del sector musical a Catalunya. La renovada FiM Vila-seca vol tornar a ser aquest punt de referència pels professionals del sector i per a totes aquelles persones amants de la música feta avui a Catalunya.

Apostant per l’enfortiment d’un teixit industrial que acompanyi la creativitat dels artistes, la FiM obre aquest nou capítol com a doble aparador: el de la música moderna emergent i el de les propostes musicals adreçades al públic familiar. La fira mostrarà noves músiques modernes que han de nodrir les programacions musicals en un futur pròxim, siguin fetes per artistes novells o nous projectes d’artistes amb certa trajectòria. Pel que fa a la música familiar, Vila-seca també oferirà una programació de diferents tipologies d’espectacles familiars que no troben a Catalunya cap altre esdeveniment professional que els doni visibilitat.

A començaments del mes d’octubre s’obrirà una convocatòria, un període d’inscripcions artístiques per presentar projectes

A començaments del mes d’octubre s’obrirà una convocatòria, un període d’inscripcions artístiques per presentar projectes, tant de música moderna emergent, com de música moderna de caràcter familiar. Durant dos mesos, s’hi podran inscriure els artistes interessats a participar.

A banda de l’oferta de concerts que durant el segon cap de setmana de maig de 2021 ompliran els carrers, places i auditoris de la localitat tarragonina, la FiM engegarà tot un programa d’activitats adreçades als professionals de la indústria musical sota la marca FiM PRO. El programa professional de la FiM Vila-seca comprendrà formacions, speed meetings, reunions sectorials i itineraris de programació específics. La FiM convocarà programadors, mànagers, tècnics públics de cultura, gestors culturals, associacions professionals, i a tota persona interessada en la música emergent i en les propostes musicals familiars.

És voluntat de l’Ajuntament de Vila-seca que la recuperació d’un punt de trobada professional com la FiM Vila-seca sigui una eina al servei del sector

Els hàbits del consum cultural dels darrers anys i la profunda afectació que la pandèmia de la COVID-19 té sobre la indústria musical, obliguen els diferents agents de la cadena de valor a cooperar i treballar de forma estratègica. En aquest sentit, és voluntat de l’Ajuntament de Vila-seca que la recuperació d’un punt de trobada professional com la FiM Vila-seca sigui una eina al servei del sector.

L’Ajuntament de Vila-seca, principal organitzador de la fira, pretén fer de la FiM l’esdeveniment de referència de la música emergent i familiar dels territoris Catalunya, Balears i País Valencià tant per a professionals i artistes com per a ciutadans del Camp de Tarragona. A principis del mes d’octubre, l’Ajuntament donarà a conèixer en roda de premsa el nom de la direcció artística – triada a través d’un concurs públic- així com més detalls sobre el projecte.

Totes les novetats de la nova etapa de la FiM, fira de música emergent i familiar de Vila-seca es podran consultar al web www.fim.cat i als perfils d’InstagramTwitter i Facebook.

Redacció

 

L’Ajuntament destina més de 90.000 euros a subvencions per a les escoles i AMPAs de Vila-seca

• La jornada presentarà estratègies i casos d’èxit d’ús de les eines digitals per part d’empreses i destinacions i mostrarà com treure’n rendiment.

Imatge de la façana de l’Ajuntament.

Recentment, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca ha aprovat un total de 95.520 euros per fer front a diverses despeses de funcionament de les escoles i així com per a les AMPAs i AFAs del municipi.

Un primer paquet de 44.400€ es destinarà a programes d’adquisició de llibres de text i material curricular d’acord amb el projecte educatiu a cada un dels 7 centres de Vila-seca (Torroja i Miret, Sant Bernat Calvó, Miramar, Mestral, La Canaleta, Cal·lípolis i La Plana) i que es farà efectiu aquest curs que tot just comença.

El govern municipal també ha aprovat una partida de 51.120€ que es distribuirà entre les AMPAs i AFAs des les escoles i dels instituts, així com també al Conservatori de Música en concepte de despeses d’equipament i activitats extraescolars dutes a terme als centres durant el passat curs 2019-2020.

Les AMPAs dels centres escolars que reben aquest ajut econòmic són les del Torroja i Miret, Sant Bernat Calvó, Miramar, Mestral, Cal·lipolis, la Plana, l’Institut Vila-seca, l’Institut Barbat i Miracle, el Conservatori de Música i l’AFA de l’escola la Canaleta.

Redacció

 

Vila-seca reprèn les activitats culturals amb la programació de les ‘Tardes musicals’ al Castell

Antonio Herrertos.

Sandra Gracia.

Threesides.

Threeton.

Aquest cap de setmana tornen a Vila-seca les Tardes musicals, una programació cultural que pretén donar suport a la cultura local recolzant actuacions de petit format i amb aforament limitat. Els concerts es podran seguir des dels jardins del Castell de Vila-seca i es preveu que aquest divendres dia 11 actuï el grup Threesides (19h) i, posteriorment, Sandra Gracia (20:30h) i l’endemà dissabte 12 de setembre, serà el torn d’Antonio Herreros (19h) i d’Hugo Campoy (20.30h).

Per seguir amb els protocols de contenció de la Covid19 i per tal d’organitzar l’acte amb totes les mesures de seguretat, des de l’organització s’ha limitat l’aforament. A més, cal mantenir una distància de seguretat entre persones de 2 metres; l’ús de la mascareta és obligatori; l’accés i el desallotjament dels espais es farà de manera esglaonada i seguint en tot moment les senyalitzacions i indicacions del personal de l’organització i resta prohibit menjar, beure i fumar en tot el recinte.

Redacció

 

Traslladen 55 ous de tortuga careta dels dos nius de la platja de Vila-seca

Els dos nius corresponen a la mateixa tortuga careta, la primera que torna a Catalunya per niar. Foto: Territori i Sostenibilitat

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha obert els dos nius de tortuga careta de la platja de la Pineda de Vila-seca, després que la nit de diumenge comencessin a néixer les primeres tortugues. L’objectiu és traslladar els ous viables per a la seva incubació artificial, i evitar riscos derivats de la baixada de la temperatura ambient, que podria acabar afectant negativament la posta.

En total s’han traslladat 55 ous dels dos nius, 25 del primer, que contenia 141 ous, i 30 del segon, que en tenia 74. D’aquest segon niu, ja se n’havien traslladat 14 ous més inicialment, quan es va reubicar el niu a la platja per evitar inundacions. Dels 14 ous, 7 es van enviar a la Fundació CRAM i 7 al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), per diversificar l’estudi d’aquesta espècie. La resta dels ous no han resultat viables, de manera que la posta ha presentat una fertilitat global del 50%.

Pel que fa a les tortugues nascudes del primer niu des de la nit de diumenge han estat un total de 21: 9 van néixer la primera nit, 2 més la nit passada, 4 s’han trobat a dins del niu, i 6 més estaven sortint de l’ou.

Tant les cries, que han nascut immadures, amb 55 dies d’incubació, com els ous viables s’han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la cria i incubació artificial, fins que els exemplars es puguin alliberar al mar.

Grup de persones voluntàries presents avui en el trasllat. Foto: GEPEC-EdC

La primera mare repetidora

Els dos nius corresponen a la mateixa tortuga careta, la primera que torna a Catalunya per niar. Se sap perquè tenia col·locat un microxip identificatiu des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels.

El primer niu va ser localitzat el 15 de juliol. Es va detectar una tortuga que va sortir tres nits seguides amb la intenció de fer niu, i personal del GEPEC va fer guàrdies intermitents a la zona des del 29 de juny.

La col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca ha estat clau i permanent. Va permetre adequar l’ambient de la zona de la platja i el passeig en quant a la il·luminació, per tal de facilitar un entorn favorable per a la posta. Finalment, la tortuga va pondre 141 ous, dels quals han nascut les primeres 9 cries. El niu es va traslladar uns metres terra endins per evitar inundacions.

Quinze dies després de fer el primer niu, aquesta mateixa mare va tornar a pondre a la zona del Cargol, a pocs metres de la zona humida dels Prats de la Pineda. Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat va comprovar que el niu es trobava en una àrea inundable, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, amb perill de desaparèixer en cas de llevantada. També la presència estable a la zona d’una parella de guineus feia perillar la posta.

Per tant, també es van traslladar els 74 ous d’aquest segon niu a l’altra banda de la platja, prop del cap de Salou, on es troba el primer, facilitant la tasca de vigilància al voluntariat. El GEPEC ha coordinat unes 170 persones voluntàries, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament, que ha posat a disposició la policia local i els operaris de l’àrea de serveis públics.

Redacció

 

Budó reitera que Hard Rock no rebrà «ni un sol euro públic» ni tindrà «impacte» sobre les finances públiques

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. Foto: ACN

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reiterat aquest dimarts que «ni un sol euro públic» anirà destinat al projecte de Hard Rock a la Costa Daurada. L’endemà que es fes públic que l’Incasòl avançarà 96 MEUR per la compra dels terrenys, i que Hard Rock tindrà marge per abonar els diners fins a mitjan 2022, Budó ha defensat que el pagament a terminis és una «pràctica habitual» en les operacions urbanístiques de l’empresa pública. La portaveu del Govern també ha insistit que l’impacte de l’operació sobre les finances públiques és «nul», tal com dictaminar al març la Direcció General de Pressupostos. «Res ha canviat i seguim amb tot allò que estava previst», ha subratllat Meritxell Budó.

La consellera de la Presidència ha recordat que el president, el vicepresident i el conseller de Territori ja havien manifestat reiteradament que no es destinaria ni un sol euro públic a aquest projecte. En aquest sentit, Budó ha defensat que el Govern ha estat «escrupolós» en les condicions del CRT de Vila-seca i Salou, i que «sempre s’ha estat transparent en aquesta qüestió».

Meritxell Budó ha manifestat que el Govern ha creat «totes aquelles condicions» per a la instal·lació d’aquest complex turístic i d’oci al Camp de Tarragona. També ha recordat que la llei que va possibilitar al projecte va comptar amb el suport de la majoria de grups parlamentaris i que el Pla Director Urbanístic es va consensuar amb el territori i va superar «tots els tràmits d’informació pública amb totes les al·legacions corresponents».

Budó recorda que Economia també gestiona «directament» el projecte

Sobre la petició d’ERC perquè compareguin al Parlament el conseller de Territori, Damià Calvet, i el director de l’Incasòl, Albert Civit, per donar explicacions sobre l’operació de compravenda, la consellera de la Presidència ha recordat que ja hi ha una compareixença pendent de fixar data des del juliol de l’any passat i que «des de Territori no hi ha cap problema per poder atendre els dubtes i qüestions dels grups parlamentaris».

A més, Budó ha recordat que el projecte està gestionat també directament des del Departament d’Economia i s’ha mostrat convençuda que aquesta conselleria també «voldrà i podrà donar totes les explicacions necessàries en el marc d’aquesta compareixença». A més, la consellera ha insistit que l’operació compta amb «tots els informes favorables de tots els departaments» implicats.

Pagament a terminis

El contracte preveu una operació a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys-, l’Incasòl i, en darrera instància, la promotora Hard Rock. L’import és de 120 MEUR i l’empresa es reserva durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per aquest mateix import i que la Generalitat tingui l’obligació de recomprar-lo si es donen certes condicions.

En el moment de formalitzar-se el contracte de compravenda -com a molt tard el 5 d’octubre-, la multinacional nord-americana només abonarà el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR- el pagarà quan es faci la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan el projecte de reparcel·lació s’inscrigui als registres de la propietat, o bé si passats sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU el projecte de reparcel·lació no s’inscriu al registre.

Roger Segura – ACN

 

L’Incasòl diu que el pagament a terminis que farà Hard Rock és un procediment «totalment habitual»

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons. Foto: ACN

L’Incasòl defensa que el pagament a terminis que farà Hard Rock per la compra dels terrenys del CRT de Vila-seca i Salou per 120 MEUR és un procediment «totalment habitual» en les grans operacions urbanístiques. En declaracions a l’ACN, el director de l’ens, Albert Civit, ha insistit que aquestes condicions no impedeixen que la transmissió de la propietat a la multinacional es faci de forma directa i «en unitat d’acte», tal com ha manifestat sempre el Govern. Civit ha negat que l’operació suposi un risc financer per a les arques públiques perquè es farà «amb diners propis», i ha defensat que el projecte és «viable» i «absolutament necessari» pel Camp de Tarragona. «Si no ho fem nosaltres, ho faran a Màlaga o a França», ha advertit.

El director de l’Incasòl ha tret ferro a la polèmica desfermada aquest dilluns després que el diari ‘Ara’ hagi publicat que el pagament no es farà de forma única, sinó que l’Incasòl avançarà el 80% dels diners dels terrenys i que Hard Rock tindrà dos anys per pagar-los –almenys fins a mitjan 2022. En declaracions a l’ACN, Civit ha manifestat que aquest és el mètode que es va seguir amb Amazon per a la implantació del centre logístic del Prat i el mateix que apliquen en «la majoria» d’operacions urbanístiques.

El contracte preveu una operació a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys-, l’Incasòl i, en darrera instància, la promotora Hard Rock. En el moment de formalitzar-se el contracte de compravenda, la multinacional nord-americana només abonarà el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR- el pagarà quan es faci la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan el projecte de reparcel·lació s’inscrigui als registres de la propietat, o bé si passats sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU el projecte de reparcel·lació no s’inscriu al registre.

«La transmissió és directa i el dia que anem al notari, nosaltres comprarem i vendrem. Hard Rock en sortirà com a propietari. Una altra cosa és que venem i ens paguen a terminis perquè hi ha diverses condicions de contracte que s’han de complir, com ara qüestions d’urbanització o de planejament», ha afirmat Civit. «Suposa unes condicions contractuals normals en una operació urbanística de gran envergadura com aquesta», ha afegit sobre l’operació de Hard Rock a la Costa Daurada.

Sobre el fet que l’empresa es reservi durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per 120 MEUR i que la Generalitat tingui l’obligació de recomprar-lo si es donen certes condicions, el màxim responsable de l’Incasòl ha detallat que tots els contractes tenen unes clàusules de sortida per respondre a situacions «excepcionals» que puguin ocórrer, encara que siguin altament improbables. En aquest cas, Albert Civit s’ha mostrat convençut que es compliran tots els terminis i supòsits establerts, i que abans del 5 d’octubre -la data límit vigent després d’una pròrroga de cinc mesos concedida pel Govern- es materialitzarà l’opció de compravenda.

El director de l’Institut ha assegurat que treballen perquè això sigui així i que, en aquest sentit, estan en contacte «gairebé cada 15 dies» amb els representants de la firma multinacional a Barcelona i també directament amb els responsables nord-americans. Un cop fet aquest tràmit, l’Incasòl es convertirà en l’administració actuant, i la previsió és que les obres comencin abans de l’abril del 2022 i s’enllesteixin l’agost del 2024, segons el contracte.

L’Incasòl nega que l’operació suposi riscos financers

Albert Civit també ha afirmat que l’operació no suposa cap risc financer per a les arques públiques, atès que l’institut l’assumirà amb diners propis i pel fet de dilatar els cobraments no deixarà de fer cap operació, ha apuntat. «Les operacions d’inversió d’habitatge o d’urbanització de sectors no les deixarem de fer, perquè aquesta dilatació de pagament ja es dona en moltes altres operacions. No hem de demanar cap préstec ni cap hipoteca, ni pagar cap interessos pel tema dels terminis de pagament i cobrament», ha manifestat.

Preguntat per la possibilitat que l’empresa pugui deixar de pagar els 96 MEUR que hauria d’abonar amb posterioritat a la materialització de la compravenda i que la Generalitat s’hagi de quedar amb els terrenys, el director de l’Incasòl ha opinat que això no tindria gaire sentit perquè la firma «perdria» els 20 MEUR que ja hauria abonat i que s’activarien les clàusules d’excepcionalitat –que també exigeixen compromisos a l’altra part, segons ha subratllat.

Malgrat la pandèmia de la covid-19, l’Incasòl considera que el complex que Hard Rock vol construir a la vora de PortAventura és «un projecte totalment viable i absolutament necessari pel Camp de Tarragona». Civit ha avisat que si el complex turístic, d’oci, joc i congressos no s’implanta a Catalunya «se n’anirà a Màlaga, que s’està posicionant dins l’arc mediterrani com a ciutat de turisme de negocis, o a ciutats com Cannes, Montpeller o Marsella». «Si no ho fem nosaltres, ho faran els altres segur», ha avisat.

Roger Segura – ACN

 

Comencen a néixer les tortugues careta del primer niu de la platja de Vila-seca

Entre les 4 i les 6 de la matinada han nascut 8 tortuguetes, i a les 8.20 hores del matí, una altra. Foto: Territori i Sostenibilitat

Un total de nou tortugues careta han nascut aquesta passada nit, i a primera hora del matí, a la platja de la Pineda de Vila-seca (Tarragonès), procedents del primer dels dos nius que una mateixa mare va pondre a la platja durant el mes de juliol. Les cries han nascut immadures, amb 55 dies d’incubació, i han estat portades a les instal·lacions de la Fundació CRAM per ser criades en captivitat fins que assoleixin un pes i dimensió adequats per ser alliberades al mar.

Entre les 4 i les 6 de la matinada han nascut 8 tortuguetes, i a les 8.20 hores del matí, una altra. Els voluntaris que vigilaven el niu han donat avís als tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i del CRAM, que les han examinat per determinar el seu pes (entre 16 i 17 grams), la seva dimensió (uns 4 centímetres), estat de mobilitat i de maduresa. Totes han nascut immadures, atès que es calcula que els quedaven encara uns cinc dies d’incubació. És molt probable que els animals avancessin el seu naixement en percebre el canvi de temps, amb pluges i descens de les temperatures.

Per aquest mateix motiu, tot i que les tortugues solen néixer de nit, no es descarta que eclosionin també al llarg del dia d’avui. Atès que la predicció meteorològica preveu més pluges, els tècnics valoraran la possibilitat d’obrir el niu demà dimarts per ajudar les cries que quedin per néixer. El niu es troba vigilat en tot moment per tècnics dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat, voluntaris del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) i policia local de Vila-seca.

En cas que els animals trobats fossin massa immadurs, es podrien traslladar uns dies a incubadora per donar-los un marge i, posteriorment, la majoria s’alliberarien a Vila-seca els propers dies.

Es demana a la ciutadania que no s’acosti al niu, per facilitar la tranquil·litat necessària a les cries i la tasca del personal tècnic. En cas de trobar-se a les proximitats, es recorda la necessitat de dur el gos lligat, no cridar ni fer sorolls forts i evitar el flaix de la càmera o la llanterna del mòbil.

La primera mare repetidora

El niu va ser localitzat el 15 de juliol. Personal voluntari i tècnic del GEPEC va fer guàrdies intermitents a la zona des del 29 de juny, quan es va detectar una tortuga que va sortir tres nits seguides amb la intenció de fer niu.

La col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca va permetre adequar l’ambient de la zona de la platja i el passeig en quant a la il·luminació, per tal de facilitar un entorn favorable per a la posta. Finalment, la tortuga va pondre 141 ous, dels quals han nascut les primeres 9 cries. El niu també es va traslladar uns metres terra endins per evitar inundacions.

Es dona la circumstància que aquesta tortuga tenia col·locat un microxip identificatiu i un dispositiu de seguiment des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels. Així, s’han pogut seguir els seus primers moviments i se sap que va marxar directament a Algèria i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins a tornar de nou a Catalunya. Es tracta de la primera tortuga careta que torna per fer el niu a Catalunya.

La tortuga de Vila-seca, quan es va detectar a Castelldefels el 2016.

Quinze dies després de fer el primer niu, aquesta mateixa mare va tornar a pondre a la zona del Cargol, a pocs metres de la zona humida dels Prats de la Pineda. Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat va comprovar que el niu es trobava en una àrea inundable, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, amb perill de desaparèixer en cas de llevantada. També la presència estable a la zona d’una parella de guineus feia perillar la posta.

Per tant, també es van traslladar els 74 ous d’aquest segon niu a l’altra banda de la platja, prop del cap de Salou, on es troba el primer, facilitant la tasca de vigilància al voluntariat. El GEPEC ha coordinat unes 170 persones voluntàries, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament, que ha posat a disposició la policia local i els operaris de l’àrea de serveis públics.

Redacció

 

Allau de crítiques a la Generalitat en saber-se les condicions per la implantació d’Hard Rock

Imatge d’un cartell de Hard Rock a Punta Cana.

L’Executiva dels Comuns del Camp de Tarragona ha volgut «denunciar públicament» per mitjà d’una nota de premsa «que el govern de la Generalitat va mentir al parlament i per tant al conjunt de la ciutadania de Catalunya quan va dir que el projecte BCN World / Hard Rock, no tindria cap cost pels catalans i catalanes. Avui ens assabentem que no serà així -tot i no citar-ho al comunicat, gràcies a una informació publicada al diari ARA, que ha tingut accés a les escriptures i al contracte de compravenda, ja que l’Institut Català del Sol avançarà el 80% dels diners per comprar els terrenys on s’ubicarà BCN World».

Catalunya en Comú afirma que «a través del nostre grup Parlamentari ha preguntat en diverses ocasions al Govern sobre el cost públic d’aquest projecte i la resposta sempre a estat la mateixa, que no tindria cap cost per la Generalitat, per tant podem afirmar rotundament que van mentir. Per si tot això fos poc, Hard Rock podria executar l’opció de venda dels terrenys per 120 milions d’euros i el valor dels costos addicionals, sobre la qual l’Incasòl tindria l’obligació de recomprar durant 10 anys sempre que l’empresa notifiqués la voluntat de vendre amb un mes d’antelació».

El Govern de la Generalitat «demostra una vegada més quines són les seves prioritats, perquè si parlem d’Educació o Sanitat mai tenen pressupost, però si parlem de posar diners públics, en projectes privats per convertir Catalunya en un Casino no tenen cap mena de problema en trobar els diners».

«Nosaltres -cotinua el comunicat- ja hem denunciat en moltes ocasions que és un projecte totalment insostenible socialment i ambientalment parlant. En un moment que el turisme s’ha revelat com una aposta econòmica extremament vulnerable i que està en crisi, l’aposta turística del Govern Torra-Aragonès és un turisme basat en el joc i l’agressió a l’entorn natural».

Reacció dels diputats territorials d’ERC

Les reaccions també provenen d’ERC. La diputada republicana al Parlament per Tarragona, Raquel Sans, ha fet públic un tuit on reclama «tota la transparència i claretat». I ho fa recordant que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va assegurar durant l’anunci de l’adquisició dels terrenys per part de la Generalitat l’estiu passat que el moviment no tindria “cap cost addicional” per a les arques públiques,

El també diputat d’ERC Ferran Civit, per la seva banda, ha alertat que aquest projecte ja va néixer «d’un paradigma erroni» i ha subratllat que ara «és hora d’enterrar-lo i dotar el Camp d’un altre model productiu, sostenible i social». «Prou! Portem una dècada marejant la perdiu i el territori!», s’ha queixat.

ERC i PSC reclamen la presència de Damià Calvet a la comissió de Territori del Parlament

De fet, ERC i el PSC han registrat una petició de compareixença a la comissió de Territori del Parlament de Calvet, perquè doni explicacions sobre l’operació de compravenda de terrenys. «El Govern no pot destinar recursos públics a aquest projecte, el Parlament ha aprovat diverses mocions, i de l’acord filtrat es desprèn la possibilitat que això es produeixi en diferit», ha alertat el portaveu de Territori del PSC, el diputat Jordi Terrades, que també ha demanat que «s’aclareixi l’abast de l’acord amb Hard Rock». «Veiem un cop més posicions diferents entre els socis de Govern», ha afegit.

Segons Terradas, el Govern «no ha gestionat bé» els terminis del projecte. A més, també ha reclamat saber «els acords socials i ambientals que en el seu moment es van acordar amb el PSC».

Aturem BCN World i GEPEC anuncien accions legals

Per la seva banda, Aturem Bcn World i el GEPEC-EdC han fet públic un comunicat on afirmen que «la notícia confirma les sospites que repetidament havíem denunciat, per les quals l’INCASOL tenia un paper central en aquesta operació i que estava assumint riscos financers de gran rellevància»

En aquest línia asseguren constatar que «el Conseller Damià Calvet ha mentit repetidament quan sempre ha assegurat que l’operació de compra-venda amb la Caixa i Hard Rock seria en una mateixa operació i sense riscos econòmics per la Generalitat. Les clàusules de les escriptures i contracte exposades pel Diari Ara, confirmen que el 80% dels 120 milions d’euros de l’operació quedarien en una situació molt incerta. Alhora denunciem que la Conselleria d’Economia hagi posat en risc fons públics per rescatar aquests terrenys de la Caixa».

Davant d’aquestes «mentides i després de jugar amb milions d’euros públics, demanem responsabilitats polítiques pel Conseller Damià Calvet i el Vicepresident i Conseller d’Economia Pere Aragonès i que dimiteixin del seu càrrec. Cal recordar com aquesta operació es va començar a cuinar quan Calvet era gerent de l’INCASOL».

Alhora demanen al govern «que aturi aquest projecte, el qual no fa més que acumular pròrrogues, incerteses i riscos, els quals desembocaran irremeiablement a un deute públic. En els propers dies anunciarem noves accions legals contra aquesta operació», deixen anar.

La CUP parla «d’escàndol»

Per la seva banda, el grup municipal a Tarragona de la CUP ha critiat en una nota de premsa que «enmig de la crisi econòmica actual la Generalitat hagi anunciat cedir 96M€ a Hard Rock perquè aquest després ho pugui tornar en còmodes terminis. Per si això no fos prou, les cupaires alerten que Hard Rock es reserva durant 10 anys l’opció de vendre l’espai i, donat el cas, la Generalitat l’hauria de recomprar”.

La CUP qualifica “d’escàndol que el Govern de JxCat i ERC posi tots els esforços en salvar els mobles a La Caixa, arribant a transformar la Generalitat en promotora immobiliària primer, i ara en creditora”. Les anticapitalistes recorden que aquest terrenys van ser expropiats per part de La Caixa als seus propietaris per un preu molt baix i consideren que s’haurien de retornar als seus propietaris pel cost que els van pagar de descartar.

L’Incasòl avançarà 96 MEUR per comprar els terrenys

L’Incasòl avançarà 96 MEUR per comprar a la Caixa els terrenys on es projecta el complex de Hard Rock a la Costa Daurada. Segons ha informat aquest dilluns el diari ‘Ara’, el procediment no serà un simple de canvi de titularitat immediat entre l’Incasòl i l’empresa nord-americana, tal com havia manifestat el Govern fins ara. Segons les escriptures i el contracte de compravenda als quals ha tingut accés el rotatiu, Hard Rock abonarà els 120 MEUR a l’empresa pública en tres terminis. La firma pagarà el 20% -24 MEUR més IVA- en el moment de formalitzar el contracte i els altres 96 MEUR no es recuperarien, almenys, fins a mitjan 2022. La companyia també es reserva durant 10 anys l’opció de vendre l’espai i la Generalitat l’hauria de recomprar.

L’operació de compravenda es preveu que es faci a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa-, l’Incasòl i Hard Rock abans del 5 d’octubre. Fins ara, la Generalitat havia manifestat que l’Incasòl compraria els terrenys a la Caixa i que, tot seguit, Hard Rock els adquiriria a l’empresa pública per un import de 120 MEUR sense que això suposés «cap cost addicional» per a les arques públiques.

Segons el diari ‘Ara’, però, el contracte preveu que quan es formalitzi el contracte de compravenda la multinacional nord-americana només aboni el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR més IVA- el pagaria quan es fes la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR més IVA-, quan el projecte de reparcel·lació s’inscrigui als registres de la propietat, o bé si passats sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU, el projecte de reparcel·lació no s’inscriu al registre per causes atribuïbles exclusivament a Hard Rock.

La signatura dels contractes de compravenda dels terrenys del CRT de Vila-seca i Salou s’havia de materialitzar abans del 5 de maig, però a finals d’abril el Govern va aprovar perllongar cinc mesos més el termini. Segons l’executiu, l’empresa nord-americana va sol·licitar l’ajornament de la transacció a una data no més tard del 5 d’octubre per «l’impacte econòmic» ocasionat per la pandèmia i el Govern hi va accedir.

Possibles indemnitzacions als antics propietaris

A més, segons el contracte entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys- i l’Incasòl, l’empresa pública hauria d’assumir «amb tota indemnitat per a la venedora» (la Caixa) les possibles indemnitzacions que corresponguin als antics propietaris dels terrenys, si el jutjat contenciós dictamina que cal retaxar els terrenys amb motiu del nou ús que es vol donar a les finques, tal com sostenen els afectats.

Hard Rock podria vendre durant 10 anys

Segons els documents als quals ha tingut accés el diari ‘Ara’, Hard Rock situa l’acabament de les obres abans del 31 d’agost del 2024. A més, l’empresa es reserva durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per 120 MEUR i la Generalitat tindria l’obligació de recomprar-lo. Tot plegat, però, està subjecte a diverses clàusules: que una sentència declari nul·la o retalli el redactat final del PDU, que no arribi a adquirir la llicència per al casino, que es redueixi l’edificabilitat del sector o que no es compleixin les dates d’aprovació i construcció proposades.

En tot cas, però, en el supòsit que l’opció de venda s’exerceixi una vegada estiguin en ple funcionament el conjunt d’edificis de la primera fase, el dret de Hard Rock a vendre no inclourà aquests edificis i els sols en els quals s’ubiquin.

La firma amb seu a Florida preveu una inversió global de 2.000 milions d’euros en un projecte en diverses fases, en un àmbit de 745.000 metres quadrats del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou –a la vora de PortAventura. En concret, la primera fase, valorada en 665 milions d’euros, inclou dos hotels, comerços, teatres i un dels casinos més grans d’Europa.

Redacció – ACN

 

Vila-seca en Comú qüestiona el funcionament dels plans d’ocupació

El representants de Vila-seca en Comú reclamen que es repensi el sistema de baremació vigent per aconseguir que sigui menys restrictiu. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha enviat un comunicat de premsa on manifesta la seva decepció amb la relació definitiva de persones admeses i excloses del procés selectiu dels llocs de treball d’agent cívic del Pla d’Ocupació Municipal 2020. La formació critica que només s’hagin atorgat dos places d’agent cívic de les sis convocades.

Consideren que el procediment de selecció hauria de ser menys excloent i fer-se un acompanyament i un assessorament més actiu per ajudar al veïnat a tramitar la sol·licitud.

Des de la formació liderada per Mario Téllez manifesten que certs requisits haurien de de transformar-se per valors puntuables, però no excloents. Per posar un exemple exposen que no s’hauria de requerir el carnet de conduir a un agent cívic. Aquest fet “es contraposa amb la voluntat de la corporació de promoure el transport públic”.

Un altra factor que qüestionen és la manca de seguiment i acompanyament per tramitar la sol·licitud. Lamenten que cinc persones hagin estat excloses definitivament per no indicar el perfil professional al qual aspiraven. “Situacions d’aquest tipus són clarament esmenables”, manifesten.

Per tots aquests motius demanen que es repensi el sistema de baremació vigent per aconseguir que sigui menys restrictiu. «El principal objectiu d’un pla d’ocupació en la conjuntura actual hauria de ser aconseguir que totes les places ofertades es cobreixin», manifesta Téllez.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies