TOTS 21

El Ball de Diables de Vila-seca representarà els balls de diables de Catalunya a l’Aplec Internacional de l’Alguer

 El Ball de Diables de Vila-seca ha estat el grup seleccionat per a representar la centenària tradició dels balls de diables. Foto: Ball de Diables de Vila-seca

El 33è Aplec Internacional se celebrarà, finalment, els dies 24, 25 í 26 de setembre de 2021 a la ciutat sarda de l’Alguer (Itàlia). Després de l’ajornament de l’edició de l’any 2020, Adifolk (entitat per a la promoció de la cultura popular catalana que organitza l’esdeveniment de forma anual) ha mantingut la ciutat de Sardenya com a amfitriona de l’edició d’enguany. La trobada internacional coincidirà amb la festivitat local de Sant Miquel. El Ball de Diables de Vila-seca ha estat el grup seleccionat per a representar la centenària tradició dels balls de diables. Junt amb una bèstia de foc (el Drac Baluk de Terrassa) i una colla de diables de l’àmbit no tradicional (Els Cremats d’Olost, d’Osona); representaran la cultura popular del foc en aquesta mostra folklòrica internacional.

El Ball de Diables de Vila-seca és un ball de diables recuperat l’any 1989, del qual se’n tenen referències de la seva existència prèvia, sobretot al segle XIX. Té una estructura teatral militar i representa el seu ball parlat (el Ball de Sant Miquel i Diables) per Sant Antoni Abat. Els vila-secans no seran els únics representants de la cultura popular del Camp de Tarragona. Els acompanyaran el Ball de Bastons de Salou (Tarragonès), els Gegants i Grallers del Catllar (Tarragonès) i els Gegants de Montblanc (Conca de Barberà). En total, seran 40 els grups actuants (12 dels quals provinents de Sardenya) i més d’una trentena els actes que conformaran la trobada.

L’Aplec Internacional se celebra per primera vegada a Amsterdam (1988) i, des d’aleshores, ha visitat ciutats en països com Suïssa, Dinamarca, Estats Units, Àustria, Suècia, República Txeca, Estònia o Hongria. Aquesta serà la cinquena edició en una ciutat italiana.

Redacció

 

Vila-seca en Comú, disconforme amb la poca despesa social que manifesta la liquidació pressupostària del 2020

Percentatge d’execució del pressupost. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha expressat la seva disconformitat amb la liquidació de comptes del pressupost general del 2020 que va presentar el govern de Pere Segura en la darrera sessió plenària.

Els Comuns asseguren que, del total pressupostat entre la partida inicial i la modificació acordada el passat mes de maig per totes les forces polítiques, només s’ha executat un 15% en plans d’ocupació, un 11% en formació i ocupació laboral, un 32% en igualtat i un 45% en dinamització comercial. L’única partida que s’ha executat per damunt de les previsions ha estat la de serveis socials bàsics. Concretament s’ha gastat un 6’5% més del total previst.

Mario Téllez, portaveu de Vila-seca en Comú al municipi del Tarragonès, s’ha mostrat crític amb aquesta situació i ha demanat més esforços per consolidar l’escut social que van signar totes les forces polítiques en el mes de maig de 2020 per tractar de combatre els efectes de la pandèmia.

Téllez assegura que la inversió social que s’està duent a terme des del consistori és insuficients i que cal redoblar esforços per aconseguir que cap veí o veïna del municipi quedi desemparat.

Redacció

 

La Clandestina presentarà el seu nou àlbum a l’Auditori Josep Carreras el pròxim 22 de maig

La formació està treballant intensament en aquest nou directe amb la finalitat de fer un pas més en la seva carrera professional. Foto: Cedida

La Clandestina presenta aquest divendres 9 d’abril el seu segon àlbum. Després del llançament del primer tastet del disc el passat febrer, ara és el moment que tot el ritme, vida i il·lusió del nou treball comenci a aixecar el vol. En aquesta ocasió, el track escollit per acompanyar la sortida de l’àlbum és ‘T’esperaré’, una balada amb ritmes i textures electròniques i amb l’amor com a teló de fons.

Amb la sortida del disc al complet, la formació anuncia també la presentació oficial en directe de l’àlbum. La cita serà el pròxim 22 de maig al vespre a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Les entrades, que tindran un cost de 10€, estaran disponibles al web del mateix auditori en els dies vinents.

A banda d’aquest nou concert, la formació ja està treballant amb diferents actuacions més que els portaran a recórrer les principals places del territori al llarg de l’estiu, si l’actual situació de pandèmia ho permet i sempre seguint totes les mesures de seguretat.

Albert Recasens, cantant de La Clandestina, explica que poder presentar l’àlbum a un emplaçament amb el prestigi i programació que té l’Auditori Josep Carreras és sempre un repte per la banda. «Serà el nostre primer concert després de molt de temps i amb una situació que no és fàcil, però posarem tot el que estigui al nostre abast perquè la gent que ens vingui a veure s’emporti la millor de les sensacions després d’hora i mitja de concert. La música ha de servir justament per això i ara cal més que mai», ha assegurat l’Albert.

La formació està treballant intensament en aquest nou directe amb la finalitat de fer un pas més en la seva carrera professional i l’objectiu de presentar 10 noves cançons i tornar a portar a l’escenari els principals tracks del seu primer disc publicat el 2018 amb una nova sonoritat i estètica.

El llibret que acompanya el disc ha comptat amb la col·laboració de diferents artistes del territori amb la finalitat de sumar art i cultura. L’àlbum, format per 10 track, surt publicat a través del segell discogràfic Crea Music.

Redacció

 

42 persones s’incorporen als Plans d’Ocupació a Vila-seca

L’acte de benvinguda als treballadors ha anat a càrrec de l’alcalde, Pere Segura, juntament amb la regidora d’Acció Social, Lucia Teruel i el regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme, Josep Toquero. Foto: Ajuntament

El vestíbul de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca ha acollit aquest matí l’acte de presentació de les 42 persones que des d’avui mateix comencen a treballar al municipi corresponent als nous plans d’ocupació impulsats des de l’Ajuntament de Vila-seca.

Destinat a aquelles persones que es troben en situació d’atur, aquest pla té l’objectiu de facilitar l’accés al món laboral i promoure l’ocupabilitat de les persones que hi participen. D’aquestes 42 persones, 37 formen part del segon Pla d’Ocupació Municipal del passat any i 5 persones més corresponen a treballadores del programa Treball i Formació Línia Covid-19 i Línia Dona.

Amb la intenció de tenir en consideració diferents sectors de la població i de millorar i reforçar els serveis a la ciutadania i el manteniment del municipi, les places a cobrir s’han dissenyat atenent diversos perfils professionals de les persones aturades de Vila-seca i a les característiques pròpies dels programes i projectes a desenvolupar pels diferents departaments de l’Ajuntament. De fet, la relació de llocs de treball és molt diversa: auxiliars de serveis, agents cívics, peons de serveis generals, encarregats, prospectores d’habitatges, auxiliars de digitalització i tècniques de suport a diversos departaments municipals.

L’acte de benvinguda als treballadors ha anat a càrrec de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, juntament amb la regidora d’Acció Social, Lucia Teruel i el regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme, Josep Toquero. Segura ha insistit en què “es tracta d’una gran oportunitat que tenen aquests treballadors” i assegura que “de la mateixa manera que per part de l’Ajuntament hi ha un compromís de mantenir els plans d’ocupació també esperem la màxima implicació dels treballadors”.

Cal recordar que des de l’any 2012 l’Ajuntament de Vila-seca ha posat en marxa diversos Plans d’Ocupació Municipal amb finançament propi, per a fer front a les difícils circumstàncies socials i econòmiques de les persones aturades amb especials dificultats d’ocupació, amb la finalitat de donar cobertura als sectors de la nostra població més castigats per la crisi.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vilallonga signa un conveni de 10.000 euros amb Repsol per l’organització d’actes culturals

L’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges, signant el conveni amb el director del complex de Repsol a Tarragona, Javi Sancho. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp i la companyia energètica Repsol han signat un conveni de col·laboració per l’organització d’actes culturals al municipi. L’objectiu és establir una col·laboració amb les activitats que durant l’any 2021 organitzi i promogui l’Ajuntament de Vilallonga del Camp, amb una aportació econòmica global de 10.000 euros.

La signatura del conveni l’han formalitzat aquest dimarts a l’edifici consistorial l’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges Vidal, i el director del Complex de Repsol a Tarragona, Javier Sancho Hernández.

Des de l’Ajuntament es considera ‘positiu per al municipi’ subscriure convenis d’aquest tipus per promoure activitats d’interès general. La col·laboració amb Repsol s’ha recuperat enguany, després dels convenis signats durant el mandat anterior, als anys 2016 i 2017.

L’empresa manté la voluntat d’establir compromisos estables amb els entorns i col·lectius més propers als llocs on desenvolupa les seves activitats industrials, com és el cas de Vilallonga del Camp. L’any 2018, Repsol va fer una aportació de 8.500 euros directament a la Colla Gegantera del municipi per la creació de la nova geganta Sança de Castella.

 

12 nous professionals s’incorporen a l’àrea de Serveis Socials de Vila-seca

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, va donar la benvinguda als 12 nous professionals. Foto: Ajuntament

Recentment l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, va donar la benvinguda als 12 nous professionals que s’han incorporat a l’àrea de Serveis Socials de Vila-seca.

Aquests nous treballadors i treballadores formen part de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, àrea que actualment, i després de 2 anys d’intens treball, l’Ajuntament de Vila-seca ja gestiona en la seva totalitat.

Concretament, els professionals que s’han incorporat i se sumen als 8 que ja formaven part de l’àrea són: treballadors/es socials, educadores socials, psicòloga d’atenció a les dones, advocada d’atenció a les dones, tècnica comunitària, tècnica de migracions i suport administratiu.

Els serveis socials municipals permetran fer possible un treball des de la proximitat i, el més important, treballaran des de la prevenció i la promoció, vetllant perquè els vila-secans i vila-secanes rebin l’atenció adequada.

Redacció

 

Es reprèn el projecte Salut Jove als instituts de Vila-seca

Aquest projecte el realitza l’Ajuntament de Vila-seca mitjançant la Fundació En Xarxa. Foto: Ajuntament

El projecte de Salut Jove als instituts de Vila-seca es torna a engegar després de l’aturada produïda per la pandèmia de la COVID-19, amb la qual es van aturar totes les classes presencials de les escoles i instituts.

Aquest projecte, que realitza l’Ajuntament de Vila-seca mitjançant la Fundació En Xarxa, s’ha adaptat enguany als grups bombolla, respectant les mesures de seguretat previstes als centres d’ensenyament. Enguany, els joves treballen la metodologia de la participació i les vivències, des de la seva pròpia experiència, a través de les següents temàtiques: l’autoestima i sentiment de pertinença a 1r d’ESO; l’àmbit relacional des de la perspectiva de gènere a 2n d’ESO; l’àmbit relacional i la comunicació a 3r d’ESO i l’oci nocturn (saber i decidir) a 4t d’ESO.

Tot i que no es podrà dur a terme l’acte de cloenda habitual del curs, es preveu finalitzar-lo el proper mes de maig i tornar a reprendre la total normalitat durant el proper curs.

Redacció

 

Adif licita la redacció del projecte de construcció de pantalles acústiques a l’entorn de Vila-seca

Imatge de l’estació de tren de Vila-seca.

Adif Alta Velocidad ha licitat el contracte de serveis per la redacció del projecte de construcció de barreres acústiques a l’entorn de Vila-seca (Tarragonès), amb un pressupost de 356.084,9 euros i un termini de dotze mesos. Segons Adif, el projecte neix arran de la posada en marxa de la variant del corredor mediterrani entre Vandellòs i Tarragona i pretén minimitzar les afectacions acústiques als veïns de l’entorn a causa l’increment del nombre de trens i de la velocitat que duen. Les pantalles es preveu que s’instal·lin entre el tram de la bifurcació de la Feredat i la de Vila-seca, així com als ramals de connexió amb la variant del corredor.

Projectes similars han estat rebutjats per diferents ajuntaments de la zona, com el de Tarragona o Torredembarra, per l’impacte visual que generen dins les localitats, i hi han presentat al·legacions. Les barreres que preveu instal·lar Adif en aquestes ciutats són de més de cinc metres d’alçada a l’interior dels nuclis urbans.

ACN

 

Homenatge a la vila-secana Lluïsa Saltó Juncosa en complir 100 anys

L’alcalde, Pere Segura, acompanyat de la regidora d’Acció Social, Lucía Teruel, van visitar dissabte el domicili familiar de Lluïsa Saltó. Foto: Ajuntament

Lluïsa Saltó Juncosa, una àvia del Centre Històric de Vila-seca resident al carrer de Sant Antoni, que el passat dissabte va complir 100 anys, va rebre un petit homenatge des de l’Ajuntament de Vila-seca.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, acompanyat de la regidora d’Acció Social, Lucía Teruel, van visitar el mateix dissabte el domicili familiar de Lluïsa Saltó per tal de felicitar-la, oferir-li un ram de flors i una placa commemorativa i participar, durant una estona, dels records en família d’aquesta àvia centenària.

Redacció

 

El ple de Vila-seca aprova la suspensió temporal del pagament de taxes per a l’ocupació de via pública de taules i cadires

• La jornada presentarà estratègies i casos d’èxit d’ús de les eines digitals per part d’empreses i destinacions i mostrarà com treure’n rendiment.

Imatge d’arxiu de l’Ajuntament de Vila-seca.

El plenari de l’Ajuntament de Vila-seca celebrat el passat 26 de març a les 19 hores en sessió telemàtica va aprovar amb els vots a favor dels regidors de tots els grups municipals la modificació de l’ordenança fiscal número 2.2.3 reguladora de la taxa d’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires. Aquesta modificació és una suspensió temporal pel pagament d’aquesta taxa durant el període maig-octubre de 2021.

D’altra banda, el ple també va aprovar per unanimitat la modificació de l’ordenança fiscal número 21 reguladora de les taxes per ensenyaments musicals a l’escola de música i al conservatori. De fet, la modificació permet fraccionar el pagament de les matrícules d’aquests estudis.

El Ple de l’Ajuntament de Vila-seca va presentar i va aprovar també amb el vot a favor dels 21 regidors les bases de subvencions per a les entitats esportives sense ànim de lucre i esports a títol individual del municipi..

Aquest nou model de subvencions per concurrència, fruit del treball i entesa de tots els grups municipals, es farà segons quatre programes: la promoció i desenvolupament de l’esport, l’esport de qualitat, l’esport inclusiu i igualitari i l’esport, els valors i les bones pràctiques. De fet, permetrà línies de subvencions a les entitats esportives, als esportistes amb dificultats econòmiques i als esportistes d’alt rendiment.

Redacció

 

Vila-seca suspèn la taxa d’ocupació de taules i cadires a la via pública a bars i restaurants

Imatge de l’ajuntament de Vila-seca. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca ha aprovat per unanimitat en el ple municipal celebrat el passat diumenge suspendre de manera indefinida l’ordenança fiscal reguladora de la taxa d’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

La iniciativa fou proposada pel Grup Municipal de Vila-seca en Comú en la sessió plenària corresponent al mes de gener. Fou descartada en aquell moment per part de l’equip de govern encapçalat per Pere Segura al·legant dificultats tècniques i que, a més, ja s’havia aprovat una ajuda al sector.

Mario Téllez, portaveu dels Comuns al municipi de Vila-seca, assegura que és una mesura de justícia ja que les diferents restriccions han limitat la capacitat econòmica de l’hostaleria i restauració estat sotmeses.

A banda d’aquesta mesura els Comuns van pactar una partida econòmica de 250.000 euros per tal d’ajudar a les empreses del municipi a minorar les afectacions econòmiques produïdes en motiu de la situació sanitària de pandèmia per el virus de la Covid-19. S’espera que aviat s’obri la convocatòria per poder optar als ajuts.

Redacció

 

La FIM Vila-seca programa 30 propostes musicals en la seva edició de retorn

La FiM Vila-seca, que tindrà lloc els dies 7,8 i 9 de Maig, ha apostat per una programació paritària, diversa en estils, formats i franges d’edat. Després de realitzar una convocatòria artística en la qual han participat més de mig miler de grups i companyies de música emergent i familiar, el resultat és una programació artística que suma fins a 30 bandes i companyies que faran 37 actuacions durant 3 dies. Inclou una important quantitat d’estrenes i novetats pel que fa a espectacles i discs.

Música emergent

En la selecció musical trobem propostes que es mouen entre el pop i l’indie, com Gebre, Koeman, Carlota Flâneur, Porto Bello, Anabel Lee, Cine Nuria, o Celistia, banda que debutarà en aquesta edició de la FiM. Dins la varietat de propostes que integren l’etiqueta músiques del món, trobem formacions com Caramelo a Kilo, Maria La Blanco o Marcel i Júlia. També s’incorporen al cartell bandes que es posicionen dins d’una escena més electrònica, com és el cas de b1n0, Bofirax, o Clara Poch i Marçal Calvet. En el panorama de cançó folk i d’autor hi ha projectes com els de la Lia Sampai i Monkey Jane. Representant l’escena urbana i totes les possibilitats que ofereix, la fira ha programat als joves Kids from Mars, a Ariana Abecasis i Pol Bordas. Per assegurar un ampli ventall estilístic, enguany s’integren formacions amb propostes de jazz i contemporània, com Sambach, Lucia Fumero o Dani López Quartet.

Música familiar

La secció familiar acull companyies consolidades com Xiula  o Samfaina de Colors. En el pla emergent d’aquesta escena s’aposta per La Curiosa, una companyia que combina música i fantasia visual artesanal per a les primeres edats. Per a nadons s’inclou «Söns», la nova proposta de la companyia gironina Pels més menuts. La diversitat estilística també està representada, amb l’imponent demostració de beatbox de «Flow», a càrrec de Pulmon Beatbox, el repàs de la història del folk americà de «One, Two, Free…folk!», o l’original proposta d’havaneres per a públic infantil de Les Anxovetes. Completaran la programació familiar la nova cantata del Petit Taller de Cançons i la presentació per a professionals del nou disc de La Tresca i la Verdesca, «Maquinaigües».

Sis espais de programació

La FiM comptarà amb 6 espais de programació, amb el Castell de Vila-seca com a epicentre de l’activitat professional i musical i altres espais interiors i exteriors com el Parc de la Formiga, l’Auditori Josep Carreras i el Teatre El Centru. Per accedir-hi cal una reserva d’entrades a través del web de la FiM Vila-seca (disponible properament).

Redacció

 

Els Mossos detenen a Vila-seca un conductor amb el permís de conduir retirat

Li constava una pèrdua de vigència així com retirada judicial del permís quan va ser interceptat. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona van detenir ahir al matí un home de 38 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Calafell, com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat viària per conduir un vehicle amb pèrdua de vigència i retirada judicial del permís de conduir.

Els fets van tenir lloc a les 11.20 hores d’ahir durant un control de velocitat, documentació i transports que s’havia establert al punt quilomètric 258,3 de l’AP-7, dins del terme municipal de Vila-seca. Els agents van aturar un turisme el conductor del qual va manifestar que en aquell moment no portava el permís de conduir.

Un cop efectuades les corresponents comprovacions, els agents van constatar que li constava una pèrdua de vigència així com una retirada judicial del permís de conduir de 3 anys, 6 mesos i 1 dia. Per aquest motiu el van detenir com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat viària i el vehicle va quedar immobilitzat al pàrquing d’una àrea de servei pròxima.

El detingut, el qual acumula nombrosos antecedents, passarà en les properes hores a disposició judicial al jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

Redacció

 

Cal·lípolis Next Generation rep el suport d’administracions, sector turístic i empreses

Una imatge de l’acte. Foto: Ajuntament de Vila-seca

El projecte Cal·lípolis Next Generation que promouen Repsol, el Port de Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca ha rebut aquest dilluns el suport d’administracions, sector turístic i teixit empresarial. En un acte a Vila-seca, Generalitat, Estat, Universitat Rovira i Virgili o Diputació de Tarragona han avalat la iniciativa, que preveu una inversió de 260 MEUR i crear més de 4.000 llocs de treball per tal d’ampliar la zona d’activitats logístiques del Port de Tarragona, millorar la competitivitat de la indústria petroquímica i promoure accions relacionades amb el medi ambient. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha manifestat que «el projecte compleix els pilars bàsics per rebre fons Next Generation EU».

Un dels grans objectius de Cal·lípolis Next Generation és la recuperació econòmica al Camp de Tarragona a partir de la coexistència de la indústria, el turisme i el medi natural. L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat que es tracta d’un projecte que transcendeix l’àmbit local. “És estratègic pel Camp de Tarragona i per Catalunya”, i “contempla els àmbits social i mediambiental com a eixos estratègics”. En aquest sentit, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset, ha assegurat que “una de les virtuts d’aquest projecte, que combina indústria, turisme i logística, és que s’irradia molt més enllà del nostre territori i convertirà el Camp de Tarragona en un punt clau en el futur”. Per la seva banda, el president de Repsol, Antonio Brufau, ha incidit en què “Cal·lípolis Next Generation” demostra que “la vinculació entre els àmbits públic i privat funcionen, de la mateixa manera que ho fan la indústria i el turisme”, remarcant que “si no som sostenibles, no podrem subsistir” fent referència a la vessant mediambiental d’aquest projecte.

En representació de la Generalitat, en l’acte de suport hi han participat els consellers en funcions de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i el d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. També hi ha estat present el secretari general de vicepresidència, Economia i Hisenda, Albert Castellanos. Tots tres han remarcat la importància de tirar endavant el projecte per al Camp de Tarragona i el conjunt del país. «La revolució energètica s’ha vist accelerada amb els fons europeus. Cal reconèixer el paper de les empreses i acompanyar des de les administracions», ha valorat Tremosa.

Castellanos ha assegurat que un dels objectius més rellevants és que “consolidar el Port de Tarragona com un dels principals actius econòmics i logístics del país. Primer, en la seva activitat principal logística de node del sud d’Europa, per ajudar a superar la barrera psicològica dels 10.000 milions d’euros que exporta la demarcació de Tarragona cada any”. El secretari general ha afegit que “aquestes exportacions que tenen molt de pes en els àmbits energètic i químic també poden diversificar l’economia amb aquestes noves capacitats”. I en segon lloc, això es pot fer compatible també amb l’activitat turística. El secretari ha destacat que “el Port de Tarragona ha d’atreure nous turistes, tenint en compte que ha de ser una de les fonts de demanda de sortida de la crisi, que ens ha d’ajudar a créixer molt més ràpid”.

Des del món local hi han participat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, així com també la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras. Alhora, en format telemàtic hi han intervingut nombrosos representants d’entitats vinculades als sectors turístic i empresarial.

Les 11 fites d’aquest projecte són les següents:

1 – Noves infraestructures, impuls a l’activitat portuària i generació d’empresa i ocupació

Desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques

Desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona. Projecte de construcció de tota la urbanització de la ZAL, aproximadament 915.000 m2. Consisteix en la carretera principal d’accés i serveis, tot previst sota criteris de sostenibilitat.

La ZAL també suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes. Aquest espai implicarà un increment del 20% de l’espai per a les activitats logístiques al Port de Tarragona i un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d’entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l’any.

Per a la urbanització de la ZAL inclou tecnologies innovadores per augmentar l’eficiència energètica portuària i la sostenibilitat, incloent-hi un disseny urbanístic sostenible, elements per a la mitigació del canvi climàtic i criteris d’eficiència energètica.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 30.000.000 euros.

2 – Desenvolupament de la connectivitat de la ZAL

LA ZAL estarà directament connectada a la terminal intermodal de la Boella i contribuirà a la seva potenciació i desenvolupament mitjançant la provisió d’un major volum de tràfic de mercaderies i, en conseqüència, un major impuls del transport ferroviari.

Aquesta terminal està prevista per a una capacitat de 8 trens diaris, corresponents a 16 moviments diaris. Es preveu que entre el 65% i el 75% del tràfic es farà amb el centre i el nord d’Europa, mentre que entre un 25% i un 35% aniria a destinacions de la península Ibèrica, entre elles Portugal.

Per això, el projecte preveu el desenvolupament de la connectivitat ZAL amb la construcció de l’accés per carretera i ferroviari amb l’objectiu de dotar-la de la millor connectivitat possible.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 62.500.000 euros.

3 – Nou contradic dels Prats

La construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona és un projecte que contribuirà a protegir el port pel costat sud, desenvolupar noves àrees portuàries i permetrà la implantació de noves empreses, generant nous tràfics marítims, noves activitats econòmiques i un impacte positiu en l’activitat econòmica de tota la zona d’influència del port.

Es tracta d’una fita que té també un vessant ambiental i turístic (com s’exposa més endavant) que preveu una major protecció de la platja de la Pineda i un ús turístic del contradic (com s’esmenta més endavant).

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 86.500.000 euros.

4 – Nou front marítim, recuperació del paisatge i aposta pel turisme sostenible

Recuperació Ambiental Xarxa Natura 2000

Cal·lípolis Next Generation” també inclou la recuperació i restauració de l’espai natural inclòs a la Xarxa Natura 2000 format per uns 370.000 m2 en terrenys de l’Autoritat Portuària de Tarragona adjacents a la Pineda. Es preveu recuperar l’ecosistema d’aiguamolls costaners, creant una llacuna d’aigua interior i regenerant un sistema de dunes costaneres, en el qual es plantaran diferents espècies autòctones amb l’objectiu de reintroduir diferents tipus d’animals i aus.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 4.500.000 euros.

5 – Recuperació Ambiental del Passeig Marítim de la Pineda

L’Ajuntament de Vila-seca treballa per la recuperació, gestió i millora ambiental del passeig Marítim de la Pineda, amb l’objectiu d’aconseguir una imatge de paisatge i qualitat ambiental per a tot el passeig marítim. Es tracta de redefinir la frontera urbana en contacte amb la platja eliminant bona part de la carretera, fer-lo més permeable i natural, incorporant els espais lliures existents del front costaner i els serveis i equipaments públics per als usuaris.

Impulsa: Ajuntament de Vila-seca.

Pressupost: 8.500.000 euros.

6 – Consolidació de la Platja de la Pineda

És un projecte conjunt, entre el Port de Tarragona i la Universitat de Cantàbria, en coordinació amb l’Ajuntament de Vila-seca, per dissenyar i implantar un sistema sostenible i definitiu per a la regeneració, estabilització i protecció de la platja de la Pineda i evitar així la necessària aportació de sorres que cada any s’ha de fer per mantenir-la.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 23.200.000 euros.

7 – Regeneració de l’Ecosistema Marí / Nou contradic dels Prats

El projecte de regeneració de l’ecosistema marí consistirà en la construcció i col·locació de biòtops submarins per a la recuperació de cefalòpodes i vegetació marina autòctona per recuperar l’ecosistema marí d’aquesta part de la costa. Fruit de la recerca desenvolupada per Tecnatox s’han trobat nous materials reciclats per construir estructures submarines que facilitin la procreació i desenvolupament d’espècies vegetals i animals marines que permetran aconseguir la recuperació de l’ecosistema natural de la costa.

Impulsa: Tecnatox (URV).

Pressupost: 142.000 euros.

Nou contradic dels Prats

La construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona preveu la integració d’aquesta infraestructura portuària en un entorn urbà, turístic i paisatgístic, amb la inclusió de diferents elements que permetin convertir el contradic en un pol d’atracció i gaudi per a les persones, fent possible la integració del port amb la ciutat (solàrium, piscina, etc.). Aquest vessant del projecte pretén ser un referent innovador en matèria d’interacció amigable i complementària entre port i ciutat.

Impulsa: Port de Tarragona i Ajuntament de Vila-seca.

Pressupost: Es pot veure en l’apartat anterior, integrat dins del pressupost de l’obra.

8 – Modernització de la logística d’hidrocarburs i reducció del risc d’emergències ambientals

Transformació del front 80S

L’objectiu del projecte és adequar el front 80-S existent al pantalà de Repsol, per permetre l’atracada d’embarcacions de fins a 140.000 TPM que actualment no poden operar a l’interior del Port de Tarragona a causa de les seves grans dimensions. D’aquesta manera, es desviarà el tràfic existent de la monoboia a mar obert a l’esmentada plataforma 80-S a l’interior del Port, eliminant el risc ambiental que comporta.

Impulsa: Repsol.

Pressupost: 19.800.000 euros.

9 – Millora logística de la fracció C4

Projecte de millora logística de la fracció C4. Requerirà la instal·lació de dos magatzems enterrats coberts en l’àrea d’instal·lacions marines de Repsol, que permetran donar cabuda a la descàrrega dels vaixells allotjats a la zona portuària. A la infraestructura proposada hi haurà una sèrie d’actuacions de millora en logística de matèries primeres i es complementa amb un sistema de bombament, adaptacions i interconnexions seguint les millors pràctiques disponibles.

Impulsa: Repsol.

Pressupost: 21.000.000 euros.

10 – Aposta per la innovació i la digitalització per a una major eficiència i sostenibilitat

Desenvolupament Digital del Tracking de Camions

Aquest projecte preveu la creació d’un sistema digital de tracking per controlar el moviment de camions a l’interior del recinte portuari. Aquest projecte desenvolupat per Prodevelop SL es vincularà amb el Sistema Entregues Agroalimentaris (SEA); un procés que recentment ha desenvolupat l’Autoritat Portuària de Tarragona per proposar als transportistes la franja horària més adequada per a la seva estada a les instal·lacions portuàries, millorant el funcionament i reduint l’impacte ambiental causat per la congestió de vehicles.

Impulsa: Prodevelop SL.

Pressupost: 550.000 euros.

11 – Digitalització de la Gestió d’Accessos

Després de 10 anys de la implementació del sistema d’accessos al recinte portuari sense papers, l’Autoritat Portuària de Tarragona vol revisar i millorar el procés per vincular-lo als nous negocis i tecnologies de control d’accés d’acord amb les normes actuals (acreditació mòbil, reconeixement facial en accés…). Aquest projecte també ha de proporcionar una millora en el procés de registre del transportista en el sistema i l’explotació de la informació generada per l’Autoritat Portuària.

Impulsa: Portel Logistics Technologies.

Pressupost: 2.750.000 euros.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca presenta un nou model de subvencions d’Esport

L’Ajuntament de Vila-seca va donar a conèixer les noves bases de subvencions vinculades a l’àrea d’Esport en un acte celebrat el passat dimecres amb els representants de totes les associacions i clubs esportius i la participació de diversos membres de tots els grups municipals.
Per aquest any 2021, es destinaran un total de 262.090 euros a subvencions esportives, gairebé 100.000 euros més que l’any passat, a les quals podran tenir-hi accés les entitats i clubs esportius, esportistes i les famílies amb dificultats econòmiques, i esportistes d’alt rendiment.

Durant l’acte, la regidora de Cultura, Coneixement i Relacions Cíviques, Manuela Moya, va explicar que enguany es posaria en marxa un nou model de subvencions, en el qual hi conviurien les nominatives amb les de concurrència, amb l’objectiu que durant l’any 2022 ja s’hagi implantat un model únic per concurrència.

La distribució de les subvencions per concurrència, es farà segons quatre programes: la promoció i desenvolupament de l’esport, l’esport de qualitat, l’esport inclusiu i igualitari i l’esport, els valors i les bones pràctiques.

Per tant, aquest nou model, que ahir va ser presentat a la pista exterior del Pavelló Municipal d’Esports, està basat en objectius estratègics de ciutat, valors, inclusió i paritat, esport adaptat, qualitat i també en suport a esportistes d’alt rendiment i a esportistes amb dificultats econòmiques.
Aquestes noves bases, un cop aprovades pel Ple Municipal, inicien la seva tramitació que portarà a la convocatòria de les subvencions en els propers mesos.

 

Nova edició de la Guia de Formació 2021 de Vila-seca, que enguany inclou una trentena de cursos virtuals

L’Ajuntament de Vila-seca ha editat la nova guia de formació per aquest any, que inclou un total de 35 cursos, els quals esdevenen una opció formativa ferma i de gran acceptació per part dels usuaris i responen a la demanda actual de les empreses del territori.

D’aquests cursos, 17 es faran en línia i 18 es faran a l’Aula Virtual. La formació en línia suposarà per a l’alumne la realització d’un curs a través de la connexió a una plataforma en el moment que ho desitgi. Des de l’inici del curs, en aquest cas, l’usuari tindrà accés al contingut i a les activitats que ha de realitzar, marcant ell mateix el ritme d’execució. Els cursos disponibles en línia són:

 • Anglès inicial A1
 • Anglès elemental A2
 • Anglès pre-intermedi B1
 • Word 2010 bàsic
 • Word 2010 avançat
 • Ciberseguretat per usuaris/ries
 • Dropbox, arxius al núvol
 • Lastpass, gestió de contrasenyes
 • Atenció al client en el procés comercial
 • Community manager
 • Màrqueting
 • L’emprenedoria
 • Manipulació d’aliments
 • Anglès per hostaleria i turisme elemental A2
 • Anglès per hostaleria i turisme intermedi B1
 • Gestió de l’estrès
 • Habilitats socials i assertivitat

D’altra banda, també s’ha posat en marxa una Aula Virtual, un entorn d’aprenentatge on el formador i l’alumnat interactuen, de manera concurrent i en temps real, a través d’un sistema de comunicació telemàtic. En aquesta modalitat, es podran realitzar aquests cursos:

 • Conversa anglès nivell inicial
 • Conversa anglès nivell intermedi
 • Conversa francès nivell inicial
 • Conversa alemany nivell inicial
 • Anglès per l’atenció al client nivell I
 • Francès per l’atenció al client nivell I
 • Preparació nivell bàsic ACTIC
 • Preparació nivell mitjà ACTIC
 • Ofimàtica al núvol Google Drive
 • Venta per internet – ecommerce
 • Promoció i negoci a través de les xarxes socials
 • Logística integral
 • Comunicació inclusiva i llenguatge no sexista
 • Empoderament i lideratge femení
 • Mindfulness
 • Acompanyament en transport escolar i de menors
 • El menjador escolar
 • Estratègies per la recerca de feina

Redacció

 

El quartet de saxos Kebyart actuen a l’Auditori Josep Carreras de Vila-Seca

Kebyart està format per Pere Méndez, saxo soprano; Víctor Serra, saxo alt; Robert Seara, saxo tenor i Daniel Miguel, saxo baríton. Foto: Cedida

El prestigiós quartet de saxos Kebyart, format per Pere Méndez, saxo soprano; Víctor Serra, saxo alt; Robert Seara, saxo tenor i Daniel Miguel, saxo baríton, actuaran el proper divendres 19 de març a les 20.00 hores a l’Auditori Josep Carrera de Vila-seca.

Nascut a Barcelona l’any 2014, Kebyart Ensemble és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. La seva brillant carrera ha despertat l’interès de les principals sales de concerts europees i, en conseqüència, han estat seleccionats com ECHO Rising Stars per a la temporada 2021-22, on debutaran en una vintena de sales i festivals.

Per aquesta ocasió, els Kebyart interpretaran el següent programa:

Quartet Op. 33 Núm. 3 en do major «L’ocell» (1781)

Joseph Haydn (1732-1809) – Transcripció Kebyart Ensemble

 • I.Allegro moderato
 • II.Scherzo: Allegretto
 • III. Adagio ma non troppo
 • IV.Finale: Rondo – Presto

Chanson (2019)

Joan Magrané (1988)

Quartet per a saxòfons, Op. 109 (1932)

Aleksandr Glazunov (1865-1936)

 • I.Première Partie
 • II.Canzone variée; Variations No. 1-5
 •  III. Finale

L’obra del compositor de Reus, Joan Magrané, serà estrenada a Catalunya. Per Magrané, l’exercici de dirigir la mirada cap al passat constitueix una font d’inspiració constant. El 2019 decideix centrar-se en la chanson francesa Toutes les nuits de Clément Janequin, per a compondre tres variacions creuades que transformen la polifonia original cap a un terreny musical radicalment modern.

Les entrades es poden adquirir a la pàgina web de l’Auditori: auditorijosepcarreras.cat a un preu de 10€.

Sobre els Kebyart

Nascut a Barcelona l’any 2014, Kebyart Ensemble és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada. La signatura inconfusible de Kebyart es reflecteix en una visió creativa del repertori construïda al voltant de tres eixos: la literatura original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis d’un ampli ventall d’estils.

La seva brillant carrera ha despertat l’interès de les principals sales de concerts europees i, en conseqüència, han estat seleccionats com ECHO Rising Stars per a la temporada 2021-22. Aquest reconeixement cristal·litzarà en el seu debut a una vintena d’auditoris i festivals com e l Concertgebouw d’Amsterdam, la Elbphilharmonie d’Hamburg, el Musikverein de Viena, la Philharmonie de París, el Festspielhaus Baden-Baden… A més, han realitzat gires per països de tota Europa i Àsia, essent programats a Wigmore Hall, Konzerthaus Berlin, StadtCasino Basel, Schubertíada Vilabertran, Palau de la Música Catalana o L’Auditori, entre molts d’altres.

Les seves interpretacions els han portat a guanyar alguns dels premis europeus més remarcables a nivell de música de cambra. Entre ells, l’ Orpheus Swiss Chamber Music Competition (Suïssa), l’International Franz Cibulka Competition (Àustria), i dos dels concursos més importants del seu país: el Primer Palau , organitzat pel Palau de la Música Catalana, i el prestigiós Premi BBVA de Música . Així mateix, des de 2018 són un dels grups integrants de la European Chamber Music Academy (ECMA).

Al llarg de la seva trajectòria, Kebyart ha caminat en la cerca de l’excel·lència a través d’un interès incessant per les arrels de la música. Amb l’ESMUC de Barcelona i la Musik-Akademie de Basilea com a epicentres de la seva formació, aquesta fascinació pel missatge musical els ha conduit a rebre instrucció continuada per part d’alguns dels músics i grups de cambra més renombrats del panorama, com e l Cuarteto Casals, Rainer Schmidt (Hagen Quartett), Hatto Beyerle (Alban Berg Quartett), Cuarteto Quiroga, el fagotista Sergio Azzolini, els pianistes Claudio Martínez-Mehner, Anton Kernjak i Kennedy Moretti, i el saxofonista Nacho Gascón. Per altra banda, amb la finalitat d’assolir nous horitzons sonors, realitzen col ·laboracions amb artistes excepcionals com Dénes Várjon, Xavier Sabata i Albert Guinovart.

I d’on prové el seu nom? Contrastos explosius de tempi, dinàmiques i colors. Aquestes són les qualitats del gamelan gong kebyar, un grup d’instruments de l’illa de Bali que esdevenen una unitat després de molt de temps de pràctica col ·lectiva. El virtuosisme únic i l’energia del kebyar provoquen l’èxtasi de la comunitat balinesa, un estat que els quatre saxofonistes pretenen portar a la seva audiència.

Com a ambaixadors de les marques, els Kebyart toquen amb saxòfons Selmer Paris i accessoris Vandoren.

Redacció

 

Els infants de Vila-seca gaudiran de diversos espectacles per Setmana Santa

L’Ajuntament de Vila-seca ha programat un total de quatre espectacles infantils a l’aire lliure per als dies de Setmana Santa. El primer d’ells, de titelles, serà “Recontes” i tindrà lloc al Parc de la Riera el dilluns 29 de març. A l’endemà dimarts, hi haurà un contacontes al Pinar de Perruquet de la Pineda, sota el nom “Aquesta bruixa és un encant”. El dimecres 31 de març les titelles “El perquè de les coses” seran a la Zona Esportiva de la Plana i, finalment, al Parc de la Formiga els petits podran gaudir de l’espectacle de titelles “Nil i la casa de xocolata”.

Tots aquests espectacles seran a les 12 del migdia i es demanarà obligatòriament mantenir la distància de seguretat i l’ús de mascareta. La reserva d’entrades, que són gratuïtes, es podrà fer a través del web https://www.4tickets.es/vilasecacultura/public/janto

Redacció

 

PortAventura ‘lamenta’ que el Procicat no els deixi obrir el 27 de març i la ‘incertesa’ sobre el futur

El tren del Dragon Khan, amb usuaris amb mascareta, el primer dia de reobertura de PortAventura el passat 8 de juliol. Foto: ACN

La flexibilització de les mesures de prevenció de la Covid-19 fets públiques aquest matí pel govern de la Generalitat han provocat decepció a un dels centres turístics més importants del país, PortAventura, que tenien marcada la data de l’11 de març amb vermell al calendari. Aquest era el dia en el qual dirigents dels centre recreatiu, que en condicions normals dona feina a unes 2.000 persones, s’havien de reunir amb representants de la Generalitat per intentar fer entendre de la necessitat de garantir no només l’obertura del parc del pròxim 27 de març (com era la intenció de cara a iniciar la temporada com més aviat millor), sinó també d’acabar amb el confinament comarcal, clau per facilitar almenys la presència de clients vinguts de Barcelona.

Les dues finestres d’oportunitat anaven lligades. I al final, ni una cosa ni gairebé l’altre. En primer lloc perquè les mesures del Procicat prohibeixen explícitament l’aobertura de parcs temàtics i la segona està sotmesa a tants matisos (només es podrà passar la comarca mantenint en tot moment la mateixa bombolla de convivència d’origen) que a la pràctica queda en paper mullat.

PortAventura s’ha volgut deixar clar el seu posicionament amb una nota feta pública aquesta tarda en la qual «lamenta la decisió de les autoritats sanitàries de la Generalitat després que aquestes hagin confirmat avui que es denega l’obertura del parc planificada inicialment per al 27 de març i que les instal·lacions han de romandre tancades fins a un altre avís, encara sense una previsió concreta amb la conseqüent incertesa. Els clients que hagin realitzat reserves per a Setmana Santa podran modificar-les per a noves dates gratuïtament», afegeix el comunicat.

La del 2020 va ser la temporada més curta de la història del parc temàtic, atès que només va obrir del 8 de juliol al 16 d’octubre, i sempre amb restriccions d’aforament a causa de la pandèmia. L’empresa va invertir l’any passat més de 4 MEUR en mesures de seguretat per la covid-19.

Redacció

 

Vila-seca realitzarà un mapa de vulnerabilitat del municipi

Imatge de l’ajuntament de Vila-seca. Foto: Ajuntament

Durant el mandat anterior (2015 – 2019), des de Decidim Vila-seca-Acord Municipal es va reclamar insistentment la realització d’un Mapa de Vulnerabilitat i la municipalització dels Serveis Socials, ambdues peticions fonamentals per oferir una assistència social de qualitat i encarar els problemes reals existents al municipi.

«Tot i les negatives continuades de l’equip de govern per municipalitzar els serveis socials durant tot l’anterior mandat», afirma el grup republicà en una nota de premsa feta pública avui, «aquesta necessària proposta va ser incorporada per l’equip de govern com a pròpia a l’inici del present mandat». «Tot i que encara està pendent de materialitzar -continua-, i fruit de l’acord de pressupost entre el govern i Decidim Vila-seca-AM, finalment s’ha iniciat el procés per realitzar un mapa de vulnerabilitat al municipi durant l’any 2021», que “ha de permetre determinar aquells àmbits més vulnerables de la societat vila-secana i serà un full de ruta indispensable a l’hora de dissenyar els futurs serveis socials, que han d’evolucionar capa un autèntic servei d’acompanyament que posi l’Ajuntament al servei de veïnes i veïns del municipi”, explica Josep Forasté, portaveu del Grup Municipal de Decidim Vila-seca-Acord Municipal.

Redacció