TARRAGONA 21

Confirmen setze positius de coronavirus a la residència de gent gran de Vila-seca

Imatge de la Residència Vila-seca per a gent gran. Foto: Ajuntament

Aquest divendres s’han confirmat setze casos positius de coronavirus a la Residència Vila-seca, a Vila-seca (Tarragonès). Segons informa l’Ajuntament, els casos confirmats corresponen a residents que presentaven símptomes de la malaltia, tot i que s’espera conèixer més resultats entre divendres i dissabte.

Aquest centre per a gent gran està gestionat pel grup MUTUAM i ocupat per un centenar de residents amb places públiques que depenen de la Generalitat. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha sol·licitat a la delegació del Govern la desinfecció de tot l’edifici i les tasques ja han començat en diverses habitacions i dependències.

A més, el consistori ha ofert la possibilitat de traslladar els residents que decideixi la direcció a un hotel.
Segons un comunicat del consistori, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha rebut la confirmació des de la mateixa direcció del centre i s’ha posat al seu costat per tal d’activar amb urgència diverses accions.

L’Ajuntament de Vila-seca distribueix informació per a contribuir al correcte funcionament dels edificis

Imatge d’arxiu de l’Ajuntament de Vila.-seca

L’Ajuntament de Vila-seca ha dissenyat i distribuït un total de 500 cartells sobre com contribuir al correcte funcionament dels edificis d’habitatges. Durant aquests dies, els cartells s’estan enganxant a les diverses comunitats de propietaris del municipi, per part de voluntaris de Protecció Civil de Vila-seca.

La informació que es recull al cartell, en format bilingüe (català i castellà), inclou un total de cinc consells a seguir pels veïns de les comunitats. Aquests són: mantenir els espais comuns nets i desinfectats, utilitzar l’ascensor si és imprescindible i només d’un en un, no utilitzar les zones comunes, rentar-se les mans abans i després de manipular bitllets i monedes en cas de demanar menjar a domicili i rentar-se les mans si es toca la mascota d’un veí.

Cartell comunitats

 

Patrulles de vigilància de Protecció Civil a Vila-seca i La Pineda

Imatge de voluntaris de Protecció Civil que segueixen que es compleixin les normes de confinament i informen al ciutadà de les normes sanitàries de prevenció. Foto: Cedida

En el marc de l’estat d’alarma a causa del COVID-19, l’equip de voluntariat de Protecció Civil de Vila-seca i nous voluntaris de la campanya solidària s’han organitzat, sota la supervisió de la regidoria de Serveis Generals, Seguretat i Civisme de l’Ajuntament de Vila-seca, en diverses rutes informatives a la via pública, amb l’objectiu de vigilar que es compleixin les normes de confinament i informar al ciutadà de les normes sanitàries de prevenció.

En aquest sentit, s’han preestablert un total de 7 rutes (6 a Vila-seca i 1 a la Pineda), amb la presència d’un voluntari de Protecció Civil, degudament uniformat i equipat, per a cadascuna de les rutes. Aquestes rutes són les següents:

Ruta 1: avinguda de Francesc Macià i avinguda de la Verge de Montserrat.
Ruta 2: avinguda de Ramon d’Olzina, entre avinguda de la Verge de Montserrat i carrer de la Riera.
Ruta 3: plaça de l’Església, carrer Major, plaça de Voltes, carrer del comte de Sicart (fins al carrer del Requet de Fèlix), carrer de la Verge de la Pineda, plaça d’Estudi i carrer de Tarragona.
Ruta 4: carrer del Requet de Fèlix (entre els carrers de Francesc Martí i Padró i de l’Hort), Mercat Municipal, carrer de Josep Anselm Clavé fins al carrer de Galceran de Pinós (estació de tren, inclosa).
Ruta 5: plaça dels Països Catalans, Correus, avinguda de Ramon d’Olzina i carrer del Requet de Fèlix fins al carrer de Vic.
Ruta 6: Centre de Salut.
Ruta 7: passeig de Pau Casals, entre els carrers d’Hipòlit Lázaro i d’Enric Caruso.

Aquestes rutes, en coordinació amb la Policia Local de Vila-seca, es duen a terme de dilluns a dissabte, no festius, en horari de 9.00 a 13.00 h i de 16.00 a 20.00 h.

 

Vila-seca posa en marxa un paquet de mesures econòmiques per a fer front a la crisi del coronavirus

Imatge d’arxiu de l’Ajuntament de Vila.-seca

En el marc de l’estat d’alarma a causa del COVID-19, l’Ajuntament de Vila-seca vol donar resposta a la difícil situació econòmica que afrontaran els ciutadans i les empreses del municipi, aplicant des d’avui mateix les següents mesures econòmiques:

-Ajornament de tots els cobraments de taxes i impostos, fins a nova data.
-Donar prioritat i agilitzar els pagaments a proveïdors i concessionaris municipals.
-Mobilització d’un fons de contingència d’ajudes imminents, de 250.000 euros, amb l’objectiu d’atendre emergències socials.

Aquestes mesures responen a la voluntat de l’Ajuntament de Vila-seca de prioritzar l’ajuda a la ciutadania i a les empreses del municipi, alleugerint les seves obligacions tributàries en aquests moments difícils de crisi sanitària sense precedents.

 

L’Ajuntament de Vila-seca obre una borsa de voluntariat per a fer front al COVID-19

Imatge de l’Ajuntament de Vila-seca. Foto: ACN

La creació d’una borsa de voluntariat ha estat una més de les mesures que l’Ajuntament de Vila-seca ha adoptat per a la contenció del Coronavirus (COVID-19). Els vila-secans i vila-secanes que s’hi vulguin inscriure han de tenir entre 18 i 40 anys i no presentar cap símptoma relacionat amb el COVID-19, ni cap patologia mèdica.

D’aquesta manera, l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vila-seca, en col·laboració amb les associacions i entitats socials del municipi, poden garantir la cobertura dels serveis bàsics en casos de necessitat social, com ara el repartiment d’aliments a domicili, la companyia i el suport a la gent gran, anar a fer la compra i l’ajut amb els animals de companyia.

Aquesta borsa de voluntariat, activada des d’ahir dilluns a la tarda, ja porta una cinquantena d’inscripcions. Tothom que s’hi vulgui inscriure ho pot fer emplenant el formulari que trobarà a www.vila-seca.cat.

La gent gran i totes les famílies amb necessitats de qualsevol nucli de població de Vila-seca poden trucar al telèfon de Serveis Socials 977 390 024 o al de la Policia Local 977 390 316.

 

Alcaldes de la Costa Daurada apel·len a la responsabilitat individual per l’afluència de veïns de segona residència

Imatge d’arxiu de l’avinguda de les Botigues de Mar, a Altafulla. Foto: granclaustre.com

Els alcaldes d’Altafulla, Torredembarra, Vila-seca, Mont-roig del Camp i Calafell han apel·lat a la responsabilitat individual dels ciutadans i han demanat que no es traslladin a les segones residències dels seus municipis. Els batlles han assegurat aquest dissabte a l’ACN que aquest cap de setmana s’ha incrementat l’afluència de veïns, procedents principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona i de l’Aragó, a les respectives localitats. Tots ells han demanat que se segueixin les recomanacions de la Generalitat i del govern espanyol.

A més, Salou ha decretat el tancament dels establiments comercials i d’oci, com ara teatres, cinemes, sales de festa, discoteques o pubs. Només podran mantenir l’activitat els establiments integrats als hotels, centres sanitaris o socials residencials i també els comerços dedicats exclusivament a la venda d’aliments, neteja i higiene.

«Que tothom es quedi a casa seva, no a les segones residències. No estem de vacances, estem en un confinament i la situació és greu,», ha lamentat el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera. I ha insistit que els ciutadans s’haurien de tancar als seus domicilis i fer cas de les recomanacions del Departament de Salut. Comparteix parer, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura que ha apuntat que la gent que es desplaça pel coronavirus no entén la seva gravetat. «Qui entén això com unes vacances és una interpretació molt equivocada i exposa als altres», ha afirmat. Davant d’aquesta situació, ha assegurat que el «més prudent és que tothom es quedi a casa i si surt que ho faci sol i sense contacte amb la gent».

En els casos de les localitats de Mont-roig del Camp i Torredembarra, els alcaldes han explicat que han percebut més afluència de ciutadans als carrers i barris de segones residències, ja que hi ha més vehicles aparcats en aquestes zones. El batlle torrenc, Eduard Rovira, ha subratllat que molts comerços han tancat per iniciativa pròpia i que des del consistori implementen les mesures del Govern i les difonen a través de les xarxes socials. «Si els Mossos d’Esquadra no tanquen les carreteres, no podrem evitar que vinguin de Barcelona», ha dit en resposta a si implementarien altres actuacions per evitar l’arribada de ciutadans d’altres localitats.

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha assegurat que al municipi hi ha poc moviment i que molts veïns estan complint amb les recomanacions. «La gran majoria estan reaccionant amb responsabilitat, hem de mirar per nosaltres i la resta», ha dit. També ha fet una crida a la responsabilitat el batlle de Calafell, Ramón Ferré, ja que l’han informat que hi havia força afluència al passeig marítim i a les platges.

Salou tanca els establiments comercials i d’oci

El municipi de Salou ha suspès l’activitat i ha tancat els comerços i establiments d’oci com a mesura preventiva per aturar el contagi del covid-19. Així, des d’aquest dissabte, romandran tancades les instal·lacions esportives tant de titularitat pública com privada, els teatres, els cinemes, les sales de festa i de concerts, les discoteques, pubs i els establiments de joc. El consistori també ha aprovat el tancament de bars, cafeteries i restaurants, excepte aquells que formin part d’un establiment hoteler o centres sanitaris o residencials. Així mateix, han demanat que la ciutadania es confini i restringeixi el seu moviment l’estrictament necessari.

Mar Rovira – ACN

Suspès concert Martirio a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca

Imatge de l’Auditori Josep Carreras.

A causa de la crisi sanitària que travessa l’estat, des de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca es veuen obligats, seguint les mesures de preventives de seguretat, a suspendre el concert del proper dissabte 14 de març «A Bola de Nieve» de Martirio i Chano Dominguez.

Estan treballant amb la promotora del concert per poder oferir una nova data.

El Castell de Vila-seca comença la seva etapa com a sala d’exposicions amb gravats de Tàpies

El director d’art de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, explica una dels gravats que es poden veure al Castell de Vila-seca. Foto: Eloi Tost

‘Antoni Tàpies – La resistència del signe’ és la primera exposició que es podrà veure al reformat Castell de Vila-seca. Són 61 gravats, alguns dels quals de gran format, procedents de la col·lecció Vila Casas i que permeten endinsar-se en l’obra de l’artista barceloní.

Els impulsors han destacat el domini i la capacitat d’experimentació de Tàpies en aquesta disciplina, fins al punt d’arribar a obtenir textures similars a les de la pintura. És la primera vegada que es pot veure una selecció de Tàpies a la demarcació de Tarragona i serà visitable fins l’1 de novembre. La mostra arriba de la mà de la Fundació Vila Casas, que ha signat un conveni amb el consistori per oferir fins a vuit exposicions en els propers quatre anys en aquest espai.

Els gravats es van executar al taller de Joan Roma entre 1989 i 1993. És, per tant, una obra de maduresa de l’artista, quan ja havia definit el seu llenguatge. «Per a ell, el gravat no era un gènere menor. Va en paral·lel a la seva obra de pintura i escultura» ha explicat Àlex Susanna, d’art de la Fundació Vila Casas. Segons ha comentat Joan Torras, director general de la fundació, Tàpies «plasmava en el gravat el seu pensament plàstic». Les peces que es poden veure al Castell de Vila-seca «són les proves definitives» que feia abans d’usar com a model per estampar, ha comentat Natàlia Chocarro, directora de projectes externs de la fundació.

Susanna ha assegurat que «Tàpies és un dels més grans del segle XX a nivell internacional». La selecció exposada a Vila-seca és inèdita i forma part d’un conjunt de 214 obres que té la Fundació Vila Casas, que ha escollit Vila-seca com un dels punts del país on exposarà part del seu fons. Aquesta és la primera de vuit mostres que s’exhibiran en els propers quatre anys. La següent s’inaugurarà el 15 de novembre, si bé els impulsors no han concretat de què es tractarà. El que sí han deixat clar és que totes estaran relacionades amb l’escultura, la pintura o la fotografia. Torras ha apuntat que la voluntat de la Fundació Vila Casas és «acostar l’art contemporani català arreu del territori» per tal de «fer país».

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i la regidora de Cultura, Manuela Moya, han celebrat la posada en marxa del Castell de Vila-seca com a equipament cultural. El monument es podrà visitar tant com a sala d’exposicions o com a exemple del repoblament al Camp de Tarragona. Fins al 30 de juny la visita al castell i a la mostra serà gratuïta. A partir d’aleshores, valdrà tres euros.

Els Amics del Teatre de Vila-seca presenten una nova temporada amb sis espectacles

Un moment de les Variacions Bilderberg. Foto: Cedida

L’entitat vila-secana, que dinamitza l’activitat teatral del municipi, acaba tot just d’enllestir els detalls de la programació d’enguany. S’ha de tenir en compte que per Sant Antoni, els Amics ja van oferir un primer tastet amb Els 2 cavallers de Verona de Shakespeare. Ara bé, la temporada regular començarà el 21 de març amb una adaptació agosarada d’un altre gran clàssic de la comèdia universal: Les dones sàvies de Moliere. També es preveuen rialles amb les Variacions Bilderberg, Fenya rai i Fuita i alguna saccejada emocional amb La festa i la lectura dramatitzada Ni morir us fa viure que estrenarà la Tramoia.

Els Amics del Teatre han tornat a confegir enguany una programació en què es combinen les propostes professionals i amateurs, amb un pes important del teatre que es fa al territori.

La temporada s’obrirà el 21 de març amb una versió de Les dones sàvies, una comèdia de costums amb què Molière ridiculitzava els intel·lectuals pedants i pagats de si mateixos. L’adaptació la signen el dramaturg Lluís Hausen i l’actor vallenc Ricard Farré, que protagonitza l’obra junt amb Enric Cambray. Aquesta obra es va estrenar, amb excel·lents crítiques, el 2016 i va ser nominada als Premis Butaca i el de la Crítica. A més, els seus protagonistes van guanyar, ex aequo, el premi BBVA a la millor interpretació.

Les Variacions Bildelberg

Aquest 2020 els Amics del Teatre també mantenen la relació d’amor amb la Sala Trono i presentaran la seva darrera producció: Les Variacions Bildelberg, una segona part, igual d’estripada, que el Club Bildelberg que la sala tarragonina va estrenar fa nou anys. Serà el 18 d’abril.
En aquesta ocasió, el club d’homes més important del món veu com les coses se li escapen de les mans, com perd el control i decideix fer-hi front, amb una reunió d’urgència i fent ús de la intel·ligència artificial. A les Variacions hi apareix Donald Trump, el Brexit, l’auge del feixisme i altres malures del nostre temps. Crítica política i cabaret tot en u. L’obra ha estat escrita per Oriol Grau, que també l’interpreta junt amb Alejandra Palomo i Albert Mora.

Ni morir us fa viure

La següent parada serà el 5 d’abril amb una lectura dramatitzada de Ni morir us fa viure, un text del periodista i guionista Carles Marquès, que ha demanat a la Tramoia que l’estreni.

Aquesta obra és un repàs a la vida i trajectòria a un personatge gairebé desconegut a Catalunya, però que va triomfar com a artista al Canadà, on se’l considera un referent. Es tracta de Jordi Bonet i Godó, muralista, pintor i escultor, que va néixer a Barcelona el 1932 i va morir al Quebec el 1979.
Aquest no és el primer personatge històric que Marquès rescata de l’oblit. Ja ho va fer amb Sartine, el cap de la policia francès que va haver de sortir per potes durant la Revolució Francesa i va acabar vivint a Tarragona. En aquesta ocasió, el periodista ha confiat en la Tramoia de Vila-seca per fer la primera posada en escena del text, amb una lectura dramatitzada.

La festa

El 16 de maig el teatre El Centru acollirà la que es preveu com a obra més sacsejadora de la temporada: La festa, una adaptació de Celebration de Thomas Vinterberg, una pel·lícula de fa vint anys que es considera una fites clau del cinema Dogma. Aquest muntatge, dirigit per Laura Larrègle, és un producció de la jova companyia de Barcelona Envers teatre. En forma part la vila-secana Montse Badia, que és una de les protagonistes de l’obra.
La festa aborda una celebració familiar, la dels 60 anys del Hansen, que es preveia normal i anodina, fins que el fill decideix destapar la caixa dels trons i explicar un terrible secret del passat que ho trasbalsarà tot.

Fenya rai

En aquesta temporada tampoc hi faltarà el grup cambrilenc La Teca, que ja s’ha convertit en un habitual de la programació teatral de Vila-seca. En aquesta edició presenten Fenya rai, un muntatge propi a partir de textos de dos dramaturgs reconeguts: l’Ignasi Barba i el Joan Yago. Són textos que tracten, amb humor, com de difícil és buscar feina; o com de difícil mantenir-la; o com d’ingrata i degradant pot arribar a ser quan en tens. Vaja, una obra que parla de feines de merda. La Teca passarà pel Centru el 31 de maig.

Fuita

La Tramoia de Vila-seca tancarà la temporada el 21 de juny amb la comèdia Fuita, de Jordi Gacerán, que tot just ha començat a preparar.
Aquesta obra, en què els girs argumentals són constants i impensables, se centra en la història d’Isidre Galí, un conseller de la Generalitat que acaba de dimitir perquè s’ha descobert que un contractista li ha regalat un xalet. Desesperat pensa en suïcidar-se, però abans decideix trucar una puta, per fer-ne una de grossa abans de desaparèixer per sempre. Però sona el timbre de la porta i tot es trastoca.
Com és habitual la Tramoia oferirà una doble sessió. L’obra s’estrenarà el dissabte 21 de juny a les 20,30 i se’n farà una segona representació l’endemà diumenge a les 18,30.

Preus i hores

Totes les representacions es faran al Teatre El Centru de Vila-seca. Les funcions que cauen en dissabte començaran a les 20,30 i les que es facin diumenge, com és el cas de la Teca, a les 18,30.  Les entrades valen 12 euros i 8 per als socis dels Amics del Teatre. En el cas de la Festa es farà taquilla inversa i la lectura dramatitzada de Ni morir us fa viure serà gratuïta.

Martirio, en concert a l’Auditori Josep Carreras

Martirio, juntament amb Chano Domínguez. Foto: Cedida

La reconeguda Martirio, juntament amb Chano Domínguez, serà a l’Auditori Josep Carreras el proper dissabte 14 de març a les 9 del vespre, interpretant “A Bola de Nieve”.

Ja fa 20 anys que Martirio va enlluernar el món al costat del gran pianista gadità, Chano Domínguez, amb la seva reinterpretació de les cobles clàssiques amb arranjaments de jazz, col·laboració que va quedar plasmada en l’imprescindible «Coplas de Madrugá» obrint un camí de fusió que després van seguir molts altres artistes i que ha donat lloc a un renaixement de la copla.

Uns anys mes tard li van donar una volta més de rosca en «Acoplados» amb arranjaments per a orquestra simfònica i Big Band.

Després de gairebé 15 anys sense gravar nou material, Martirio i Chano s’ajunten ara per recordar al gran pianista i intèrpret cubà Ignacio Villa «Bola de Nieve». Icona als països de parla hispana, Bola era un talentós pianista i extraordinari intèrpret que cantava als assumptes de l’amor i de l’humor. Tendresa, passió, desencants amorosos però també molt d’humor, és el que trobarem en aquest nou espectacle.
Les entrades es poden adquirir des d’una hora abans de l’inici del concert al vestíbul de l’Auditori i al web www.auditorijosepcarreras.cat.

Vila-seca celebra dissabte l’acte institucional del Dia de les Dones

Foto de família de les regidores del consistori de Vila-seca. Foto: Cedida

Un any més, Vila-seca celebra el Dia Internacional de les Dones amb diversos actes que es duran a terme fins al dia 29 d’abril i que estan organitzats conjuntament per el Casal de la Dona de Vila-seca, l’Associació Cultural Grup de Dones de la Pineda, l’Associació de Dones Progressistes de la Plana, l’Associació l’Heura Lila i l’Ajuntament de Vila-seca.

Després que aquest matí s’hagi aprovat en un ple extraordinari una moció conjunta sobre el Dia Internacional de les Dones, aquesta tarda a les 18.00 h hi haurà la presentació del llibre “Sempre han parlat per nosaltres” de Najat El Hachmi, al Centre Cívic i Cultural el Colomí. A més, del 7 al 14 de març tothom que ho desitgi podrà visitar l’exposició “La lluita per l’oportunitat de viure” a la Biblioteca, que s’inaugurarà el dia 7 a les 12 del migdia.
Demà dissabte 7 de març hi haurà el dinar del Dia Internacional de les Dones i a la tarda es farà l’acte institucional, amb la lectura del manifest, a partir de les 18.00 h a l’Auditori Josep Carreras. A continuació tindrà lloc l’activitat “Cor de dones” amb la participació de totes les dones vila-secanes que s’inscriguin per a cantar juntes i escoltar música.

Pel diumenge 8 de març a les 11.30 h s’ha convocat la manifestació per la vaga feminista del 8M, que es concentrarà a la plaça dels Països Catalans i arribarà fins a la plaça de l’Església, on es farà, en acabar, un vermut solidari. El dimecres 11 de març s’impartirà el Taller de cuina Sant Josep al Centre Cívic i Cultural el Colomí i el taller de defensa femenina al Centre Cívic i Cultural de la Plana. A l’endemà dijous hi haurà Balls en línia al Centre Cívic i Cultural el Colomí; una projecció de curtmetratges a la Pineda el divendres 13 de març i, finalment, del 18 de març al 29 d’abril, tindrà lloc el taller “Empoderament i lideratge d’una mateixa” al Centre Municipal de Formació i Ocupació “Antic Hospital”, cada dilluns i dimecres a les 19.30 h.

 

La creació d’experiències memorables que aportin valor afegit permet atraure nous clients en turisme, segons un expert en innovació

Imatge d’una de les sessions. Foto: Cedida

Les destinacions turístiques “han de crear experiències innovadores i amb valor afegit si volen diferenciar-se i posicionar-se davant el client”, segons explica Jaume Marín, expert en màrqueting i storytelling, per a qui «l’única possibilitat de rejovenir la marca turística de cada destinació, passa per la creació d’experiències memorables que afegeixin valor per crear una proposta  diferenciada, que pugui atreure nous clients que percebin aquest valor”.

El primer eix de treball del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya planteja al sector l’oferta d’una experiència turística excepcional i per tal de recolzar les empreses per assolir aquest repte. Amb aquesta finalitat, Turisme de la Generalitat, juntament amb el Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat, ha organitzat el curs de disseny de producte ‘Com crear valor dins de l’experiència turística?’, impartit per Jaume Marín, expert en innovació i creació de productes memorables, conferenciant internacional i docent a la Universitat de Girona i del CETT de Barcelona.

Una seixantena de professionals han participat a l’Espai Ebre Km0 de l’Oficina de Turisme d’Amposta i a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili a Vila-seca, en les primeres sessions d’aquest taller pràctic que, mitjançant una metodologia innovadora, “proposa 30+1 elements on es garanteix la millora de la rendibilitat i l’eficàcia en la creació de nous productes i serveis, que serveixin per atreure nous perfils de viatgers a la nostra destinació» com indica el seu docent.

Actualment, hi ha places disponibles per a la sessió que tindrà lloc a Lleida el dia 16 d’abril, a la seu d’Eurecat Lleida, per a la que es pot realitzar la inscripció on-line

D’altra banda, s’ha completat l’aforament a les sessions que tindran lloc a la seu d’Eurecat Manresa el proper 6 de març i a l’Auditori Giroemprèn del Parc de la Universitat de Girona, edifici de la seu d’Eurecat a Girona, el dia 17 d’abril.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Els alcaldes de Salou i Vila-seca celebren els avenços per a la implantació de Hard Rock

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons. Foto: Núria Torres

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha celebrat aquest dimarts que el Govern hagi donat via lliure a la compravenda dels terrenys per al Hard Rock Entertainment World, a tocar de PortAventura.

Segons l’alcalde, malgrat les postures «partidistes» contràries al projecte, «avui podem dir que ha arribat a la recta final i que, tot i els entrebancs i que es podria haver fet abans, això ja és una gran realitat i un benefici per al territori». Granados està convençut que la multinacional comprarà els terrenys en «pocs dies» i que les obres començaran d’aquí a un any. Per la seva banda, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha dit que l’acord del Govern és «una fita més en el llarg camí que ens apropa a la meta desitjada del projecte de Hard Rock».

L’alcalde de Salou ha insistit que aquest serà un bon projecte per al territori perquè generarà «molts llocs de treball», dinamitzarà l’economia i aportarà nous mercats turístics. Una de les claus del Hard Rock, però, segons Granados, és el fet que obrirà els 365 dies de l’any i permetrà trencar amb l’estacionalitat turística.

El batlle s’ha mostrat convençut que l’empresa formalitzarà l’adquisició dels terrenys a l’Incasòl, que prèviament els haurà comprat a ‘la Caixa’. A partir d’aquí, segons Granados, la multinacional nord-americana donarà a conèixer públicament els detalls del projecte, que en una primera fase inclourà dos hotels, un dels casinos més grans d’Europa, botigues, centres de convencions i teatres que oferiran espectacles i concerts «de primer ordre mundial».

Rebuig frontal d’Aturem BCN World i el GEPEC-EdC

De la seva banda, l’Assemblea Aturem BCN World i el GEPEC-EdC han denunciat que l’operació de compravenda era una situació que la Generalitat «sempre havia negat que arribés a succeir» i que l’acord de Govern d’aquest dimarts «posa al descobert les mentides i opacitat d’aquest projecte».

«El Govern de la Generalitat ha actuat de manera irresponsable posant en situació de risc els diners de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, concretament 120 milions d’euros, per un interès merament privat i fonamentat en el joc i la ludopatia, sense tenir garantit el compromís total per part de Hard Rock», assegura el comunicat.

Les dues entitats consideren que l’inici del procés de compravenda «posa de manifest tot un seguit d’errors procedimentals i legislatius» que posaran en coneixement de diferents instàncies administratives i judicials. A més, també volen analitzar el procés de modificació del Pla Director Urbanístic del CRT que s’ha iniciat darrerament.

Via lliure del Govern

El Govern ha autoritzat aquest dimarts l’Incasòl a iniciar el procés de compra dels terrenys a ‘la Caixa’ i la posterior venda a la multinacional nord-americana per un import de 120 MEUR. El pas es fa després que dijous passat Hard Rock es comprometés per escrit a adquirir els terrenys a l’empresa pública «no més tard» del 5 de maig.

L’executiu subratlla que, si no s’acabés produint la venda, no es procediria tampoc prèviament a la compra dels terrenys, atès que es tracta d’una operació en unitat d’acte. D’aquesta manera, es garanteix que el tràmit «no suposarà cap cost econòmic per al Govern».

En paral·lel, aquesta setmana venç la pròrroga de la llicència de casino que es va concedir a Hard Rock el 4 de desembre per un període de tres mesos. L’empresa encara no ha remès a la Direcció General de Tributs i Jocs -òrgan que depèn de Vicepresidència i Economia i Hisenda- la documentació pendent, però té marge fins dijous.

Concert en família aquest diumenge a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca

Imatge de l’espectacle. Foto: Cedida

El Pla Educatiu d’Entorn per a famílies de Vila-seca ens porta aquest diumenge 8 de març el concert “L’Endrapasomnis”, de la companyia “Teatre al Detall”, amb música original i en directe de La Tresca i la Verdesca.

L’Endrapasomnis” és una història onírica i màgica que parla de la por, del valor terapèutic dels cotes i de com es busquen solucions ben lluny quan la resposta pot ser dins de cadascú de nosaltres.

L’Auditori Josep Carreras acollirà aquest concert a partir de les 11 del matí, al qual les famílies de Vila-seca poden inscriure’s a través del web vila-seca.cat fins demà, 4 de març, o fins a exhaurir-se les places.

 

Vila-seca celebra el Dia Internacional de les Dones

Imatge de l’Auditori Josep Carreras.

Vila-seca celebrarà el Dia Internacional de les Dones amb diversos actes que es duran a terme entre els dies 5 de març i 29 d’abril.

En primer lloc, el dijous 5 de març l’Auditori Josep Carreras acollirà l’obra de teatre per als estudiants de secundària “Cartes per la igualtat”. El divendres 6 de març hi haurà la presentació del llibre “Sempre han parlat per nosaltres” de Najat El Hachmi, al Centre Cívic i Cultural el Colomí. A més, del 7 al 14 de març tothom que ho desitgi podrà visitar l’exposició “La lluita per l’oportunitat de viure” a la Biblioteca, que s’inaugurarà el dia 7 a les 12 del migdia.

El dissabte 7 de març hi haurà el dinar del Dia Internacional de les Dones i a la tarda es farà l’acte institucional, amb la lectura del manifest, a partir de les 18.00 h a l’Auditori Josep Carreras. A continuació tindrà lloc l’activitat “Cor de dones” amb la participació de totes les dones vila-secanes que s’inscriguin per a cantar juntes i escoltar música.

Pel 8 de març a les 11.30 h s’ha convocat la manifestació per la vaga feminista del 8M, que es concentrarà a la plaça dels Països Catalans i arribarà fins a la plaça de l’Església, on es farà, en acabar, un vermut solidari. El dimecres 11 de març s’impartirà el Taller de cuina Sant Josep al Centre Cívic i Cultural el Colomí i el taller de defensa femenina al Centre Cívic i Cultural de la Plana. A l’endemà dijous hi haurà Balls en línia al Centre Cívic i Cultural el Colomí; una projecció de curtmetratges a la Pineda el divendres 13 de març i, finalment, del 18 de març al 29 d’abril, tindrà lloc el taller “Empoderament i lideratge d’una mateixa” al Centre Municipal de Formació i Ocupació “Antic Hospital”, cada dilluns i dimecres a les 19.30 h.

 

El Plaseqta preveu el confinament de la població davant els primers indicis d’accident greu a la petroquímica

El conseller d’Interior, Miquel Buch, entre el secretari general, Brauli Duart, i la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, durant la reunió de la Comissió Plenària de Protecció Civil al 112 de Reus. Foto: Roger Segura

El Govern recupera el Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (Plaseqta) i retorna al territori la gestió de les emergències químiques, 13 anys després que aquest pla s’integrés al Plaseqcat. El Govern aprovarà dimarts el Plaseqta, que tindrà sis mesos d’adaptació i estarà dirigit pel delegat del Govern a Tarragona.

«Empoderem el territori i li donem totes les eines», ha subratllat el conseller Miquel Buch. Alhora, Buch ha destacat que el Plaseqta «simplifica» la presa de decisions i se situarà sempre en un escenari «de màxims» a l’hora de donar resposta a incidents. En aquest sentit, el pla preveu el confinament de la població davant els primers indicis d’accident greu a la petroquímica, com el de fa sis setmanes a IQOXE.

La Comissió Plenària de Protecció Civil, reunida aquest divendres a l’edifici 112 de Reus, ha donat el vistiplau al Plaseqta, que queda ara pendent de l’aprovació del Govern. El pla inclou la zona d’influència dels principals polígons industrials químics, la qual cosa es tradueix en 29 municipis i una població de gairebé 370.000 persones. «Apropem la presa de decisions davant de qualsevol emergència als sector químic de Tarragona per la singularitat i la potencialitat que té», ha subratllat el conseller d’Interior.

Se simplifiquen els criteris d’ordenació del confinament

El Plaseqta simplifica els escenaris previstos a l’hora de prendre la decisió d’activar les sirenes i el consegüent confinament de la població. Fins ara, el Plaseqcat exigia evidències contrastades i en bona part condicionades a la informació transmesa per l’empresa afectada, però ara la decisió es prendrà situant-se en un escenari «de màxims», en el pitjor possible, segons ha detallat Buch. Si l’accident del 14 de gener a IQOXE es produís ara, s’activarien les sirenes i l’ordre de confinament.

Així, a partir d’ara quan hi hagi «una evidència mínima contrastada» d’afectacions greus -ja sigui a través de les notificacions que ha de fer l’empresa, la informació dels ajuntaments o dels ciutadans que reportin molèsties- s’ordenarà el confinament general. Malgrat tot, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha insistit que l’estratègia no és la d’activar sirenes cada cop que hi hagi un incident, sinó que cal «objectivar el risc». Delgado ha apuntat que el pla vol acabar «amb la incertesa inicial» detectada el 14 de gener i en altres incidents anteriors.

El document preveu que l’activació de la fase d’emergència -la més greu- implicarà sempre el confinament de la zona afectada i el so de les sirenes. No és així en el cas de les altres dues fases previstes per a incidents i accidents menys greus, la prealerta i l’alerta. En aquest punt jugarà un paper clau la xarxa de sensors químics que s’implementarà per poder determinar quan hi ha risc per la població davant d’un possible núvol tòxic.

En paral·lel, Buch ha tornat a recordar que és l’Estat qui ha de fer la transposició de la directiva europea per implementar el sistema Cell Broadcasting, que permet avisar la població d’una determinada zona de situacions d’emergència mitjançant missatges SMS. La voluntat de l’executiu és implementar aquest sistema amb la major celeritat possible.

El paper dels ajuntaments

El conseller Buch ha refermat el compromís d’atendre el debat territorial sobre aquesta qüestió i que els ens locals també puguin expressar la seva opinió. En aquest sentit, ha recordat que, tot i que «no és recomanable», els ajuntaments tenen la potestat d’activar les sirenes «si creuen que han d’anar més enllà».

De fet, el nou pla detalla que, en cas d’activació del Plaseqta els ajuntaments dels municipis afectats hauran d’activar el seu pla d’emergència municipal. També hauran d’avaluar si es requereix o no el confinament general al seu municipi -mitjançant l’activació de sirenes- i reportar-ho als òrgans de gestió del pla. A més, els consistoris tindran l’obligació de transmetre la informació relativa a les mesures que es puguin prendre als elements crítics com ara escoles i llars d’infants, centres cívics o residències.

Gestió des del territori

El nou pla situa l’edifici del 112 de Reus com el punt neuràlgic de la presa de decisions. La direcció del Plaseqta correspon al delegat del Govern a Tarragona, per delegació del conseller. Dins de les noves estructures de decisió i gestió es crea un Comitè Tècnic, presidit pel director dels serveis territorials d’Interior, que es constitueix sempre que s’activa el pla, amb un caràcter operatiu.

En paral·lel, hi ha el Consell Assessor, un òrgan directiu de coordinació presidit pel delegat del Govern i format per representants dels departaments que poden veure’s implicats en la gestió (Interior, Salut, Empresa i Ocupació, Territori i Sostenibilitat, Educació), i dels ajuntaments afectats. El Consell Assessor es reunirà sempre que s’activi la fase d’emergència i potestativament en cas d’activació en fase d’alerta.

De la seva banda, el pla també reserva un paper a les empreses químiques, especialment en emergències importants o de llarga durada, donant suport al comitè tècnic, així com també en la informació proactiva dels incidents menors o accidents que no tinguin lloc a les seves instal·lacions però dels que tinguin coneixement.

Revisió al cap de sis mesos

El Plaseqta tindrà un procés d’implantació amb la població i els ajuntaments del territori de sis mesos. Un cop passat aquest període es preveu fer una actualització del pla que reculli les possibles millores que s’identifiquin en el procés de participació en la implantació.

A més, el Govern preveu una inversió de gairebé 7 MEUR per a la implantació del pla durant els propers quatre anys. Això inclou la incorporació de tècnics especialistes, el finançament dels sensors de productes tòxics en l’aire, i eines i equipaments NRBQ (Defensa Nuclear, Radiològica, Biològica i Química) per als efectius d’intervenció a la zona de l’accident. A més, també es preveu impulsar campanyes de sensibilització i comunicació, especialment a les escoles.

Roger Segura – Mar Rovira – ACN

Ercros es mostra «tranquil·la» per la investigació dels dipòsits de Vila-seca: «Tot està perfectament autoritzat»

Imatge dels dipòsits esf`rics d’Ercros a Vila-seca. Foto: Ercros

El president d’Ercros, Antoni Zabalza, ha explicat que està «tranquil» davant la investigació dels tres dipòsits de Vila-seca, que estan sent investigats pels Mossos d’Esquadra per pressumpte incompliment de la normativa de seguretat.
Segons ha dit, les instal·lacions al polígon petroquímic «disposen de tots els permisos administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat preceptius». «No tenim res pendent, tot està perfectament inspeccionat i autoritzat» ha dit durant la presentació dels resultats del 2019, en els quals el grup ha guanyat 31 milions d’euros, un 30% menys. A més, ha dit que Ercros complirà qualsevol enduriment de la directiva europea que controla els riscos dels accidents greus amb substàncies perilloses.

A mitjans de febrer, la policia catalana va registrar diverses seus de la companyia i l’Ajuntament de Vila-seca en un operatiu ordenat pel jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona. Zabalza ha assegurat que «seria ociós especular» al voltant d’una investigació que està sota secret de sumari i ha afirmat que no saben «de ciència certa» quin és l’objecte del procés policial.

Els dipòsits que investiguen els Mossos contenen clorur de vinil (VCM), un gas incolor, volàtil i dolç a l’olfacte que s’emmagatzema a pressió per tal de convertir-lo en líquid i fer-lo més fàcil de manipular. El clorur de vinil és extremadament inflamable i està classificat com a carcinogen per l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA). Es tracta d’un producte intermedi per a la producció de resines policlorur de vinil (PVC).

En tot cas, el president d’Ercros ha explicat que dins de l’autorització ambiental integrada que va presentar a la Generalitat durant l’any passat s’inclou una proposta de renovació per als dipòsits esfèrics, que passaria per un soterrament. Un moviment que, en cap cas serà «una qüestió senzilla», ha remarcat.

D’altra banda, Zabalza ha assegurat que no sap si la investigació en marxa té relació amb l’accident a l’empresa Iqoxe del 14 de gener, que va acabar amb tres víctimes mortals. Aquest incident, afirma, ha posat «en alerta» totes les companyies que treballen al polígon petroquímic i ha fet que Ercros revisés «tots els protocols» per estar «encara més al dia» i per conscienciar el personal.

Directiva Seveso

El màxim responsable de la companyia ha afirmat que, per ells, la seguretat és «innegociable» i per això ha afirmat que se sotmeteren als canvis normatius que calgui. En aquest sentit, Zabalza ha dit que la companyia complirà qualsevol enduriment de la directiva europea Seveso, que controla els riscos dels accidents greus en què intervinguin substàncies perilloses, una proposta que va fer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el dia de la vaga de treballadors de les empreses petroquímiques.

Amb tot, el conseller delegat d’Ercros creu que aquesta directiva «ja és molt exigent» i no veu problemes en els requeriments que fixa. En aquest sentit, ha apuntat que l’accident mortal a Iqoxe no s’ha produït perquè la normativa sigui «laxa» sinó per altres causes que «se sabran quan toqui».

Reindustrialització de Flix

A més, Zabalza ha assegurat que el grup està treballant en la reindustrialització del recinte de Flix, i que ara mateix compten amb empreses interessades en les instal·lacions però que no avançaran en aquest procés fins que no es concretin aspectes fiscals com el cànon d’aigua que han de fixar la Llei de pressupostos de l’Estat, que ara mateix es troba en plena negociació.

L’alcalde de Vila-seca es reuneix amb la presidenta d’ADIF per tal d’activar diverses millores a l’estació

Estació de tren de Vila-seca. Cedida

Instal·lació de barreres acústiques, millorar el manteniment i l’accessibilitat de l’estació, modernització dels sistemes d’informació als usuaris, ampliació i pavimentació de noves àrees d’aparcament per a vehicles i reobertura de l’edifici de l’estació amb l’espai de cafeteria i venda de bitllets, són algunes de les demandes que l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, va traslladar a la presidenta d’ADIF, Isabel Pardo, en la seva visita realitzada fa uns dies a Madrid.

La trobada, realitzada també amb la presència del regidor d’Hisenda i Planificació, Xavier Farriol, va servir per a constatar la bona predisposició d’ADIF en resoldre les diverses mancances que té l’estació de Vila-seca i la necessitat de programar tot un seguit de millores pel que fa a serveis als usuaris i millores a l’entorn. De fet, la seva presidenta va anunciar la creació imminent d’un grup de treball format per responsables i tècnics d’ADIF i de l’Ajuntament de Vila-seca.

Cal recordar que des del passat 13 de gener i arran de l’entrada en servei de la nova línia del Corredor del Mediterrani, l’estació de Vila-seca ha vist incrementada la parada de més combois ferroviaris. En concret el nombre d’expedicions al dia és de 81 (18 de la RT1, 10 de la R14, 25 de la R15, 24 de la R16 i 4 de mitja distància).

 

Antoni Tàpies protagonitza la primera exposició al Castell de Vila-seca

Foto del cartell de l’exposició. Cedida

Com ja es va anunciar l’abril del 2019, la Fundació Vila Casas i l’Ajuntament de Vila-seca han signat un conveni de col·laboració per quatre anys que converteix el Castell en un espai expositiu d’art contemporani.

El Castell de Vila-seca, tot just acabat de rehabilitar, acollirà dues mostres a l’any d’artistes del fons de la col·lecció Vila Casas. La primera proposta, titulada Antoni Tàpies. La resistència del signe, s’inaugurarà el proper dimecres 11 de març a les 18 h i s’inclou dins del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas que, sota la direcció de Natàlia Chocarro, té per objectiu establir sinergies amb centres d’arreu del territori català i donar màxima visibilitat al treball dels artistes del fons d’art de la col·lecció Vila Casas.

Per tal d’engegar aquest nou cicle de col·laboració, s’ha apostat per una de les figures cabdals de l’avantguarda internacional, un artista reconegut arreu del món i amb obra als principals museus d’Europa i Amèrica. La mostra Antoni Tàpies. La resistència del signe aplega un conjunt extraordinari de 62 gravats de gran format que compten amb la distinció “bon à tirer”, és a dir, són les obres que l’artista usa com a model per estampar. Aquesta col·lecció de gravats, executats al taller de Joan Roma entre els anys 1989 i 1993, és una obra de maduresa de l’artista, quan ja havia definit el seu llenguatge i codificat els signes, símbols i marques que el fan identificable. A més de la sèrie sobre paper, comptarem amb l’escultura Campana, de gran format i realitzada amb cera industrial i fusta.

Durant la Roda de Premsa comptarem amb l’assistència de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; de la regidora de cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Manuela Moya; del director general de la Fundació Vila Casas, Joan Torras; del director d’art de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna; i, finalment, de la directora de projectes externs de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro.

L’exposició serà inaugurada el mateix dimecres 11 de març a les 18 h i restarà oberta al públic fins l’1 de novembre de 2020. L’acte el presidiran Mariàngela Vilallonga, consellera de cultura; Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas; i Pere Segura, alcalde de Vila-seca.

 

El conseller Calvet inaugura l’ampliació de la depuradora de Vila-seca i Salou

Imatge de la inauguració. Cedida

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l’ACA, Lluís Ridao, i els alcaldes de Vila-seca i Salou, Pere Segura i Pere Granados, entre d’altres autoritats, ha inaugurat avui l’ampliació de la depuradora de Vila-seca i Salou, a la comarca del Tarragonès.

Els treballs han suposat una inversió de 5,4 milions d’euros. Aquesta estació depuradora, que es va posar en servei l’any 1995, requeria diverses actuacions per a modernitzar les seves instal·lacions i alhora adequar-se a les necessitats de sanejament actuals i futures. El conseller Calvet ha destacat la importància de les depuradores com aquesta; aquest cas, ha dit, “ens permet recuperar els aqüífers, ja que en traurem menys aigua, i també agafem menys aigua del minitransvasament de l’Ebre i rebaixem la quota de captació del consorci d’Aigües de Tarragona”.

Calvet ha insistit que “amb aquesta ampliació assegurem el creixement d’aquest territori i una correcta depuració de l’aigua”. Així mateix, ha posat en valor infraestructures com aquestes, “que estan al servei de les persones, i asseguren una qualitat de vida sostenible”.

Les actuacions, incloses dins de la planificació hidrològica vigent (període 2016-2021), han consistit en habilitar una nova línia de tractament, composada pel decantador primari, el reactor biològic i el decantador secundari, que se sumaria a les tres línies ja existents. S’incrementa així la capacitat de tractament, passant dels 47.500 m3/dia actuals als 63.333 m3/dia, duplicant gairebé la seva capacitat. En aquest sentit, també augmenta la població servida, passant dels 197.916 als 263.888 habitants equivalents. Damià Calvet ha apuntat que aquesta zona del país aglutina moltes activitats econòmiques i cal que estigui preparada per a garantir tots els serveis i, al mateix temps, preservar el bon estat del medi.

El projecte també ha previst la construcció de nous elements de la línia de fangs, com un nou espessidor primari per gravetat i un nou espessidor secundari per flotació, a més de l’adequació dels elements auxiliars.

Tots aquestes millores s’han dut a terme en els mateixos terrenys on hi ha depuradora, sense necessitat d’expropiar, i garantint al mateix temps el funcionament de la planta durant els treballs d’ampliació i millora, que han tingut una durada de 14 mesos.

Sanejament a Catalunya

El Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i el seu Programa de mesures associat inclouen les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.

A data d’avui les 525 depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 97,1% de la població catalana. Pel que fa el Tarragonès, la comarca compta amb 12 depuradores en servei que depuren les aigües residuals generades pel 95% de la seva població. En l’actual cicle de planificació hi ha vint actuacions de sanejament a la comarca del Tarragonès, de les quals el 50% està ja en curs.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies