TOTS 21

Es tanca una nova edició del Concurs fotogràfic Albert Iturria

L’exposició ja es pot visitar a la Sala Polivalent de l’Ajuntament. 

Un total de 68 fotografies han estat presentades a la 8a edició del Concurs fotogràfic Albert Iturria convocat l’any passat. L’exposició d’aquestes fotografies, realitzades per 17 autors (14 en la categoria d’adults i 3 en la d’infantil), ja es pot visitar des del passat 19 de gener a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca.

En aquesta ocasió, la temàtica de les fotografies és «COVID-19, història en imatges d’un confinament, un desconfinament i una nova realitat». A causa de la crisi sanitària, resta pendent de confirmar la data en la que es lliuraran els premis d’aquest concurs que, properament, es donarà a conèixer. 

Cal recordar que aquest concurs fotogràfic es convoca des de fa 8 anys en memòria del fotògraf local Albert Iturria, el qual va fotografiar el municipi, la seva gent i les festes i costums durant més de 30 anys.

Redacció

 

Vila-seca acollirà un McDonald’s a l’antic solar de l’Aldi

Vila-seca acollirà un restaurant de la cadena de menjar ràpid estatunidenca McDonald’s. S’ubicarà en un solar existent entre el Raval de la Mara i la Via Màxima, antigament ocupat pel supermercat de la cadena Aldi (actualment en fase de demolició). Així ho ha avançat aquest dimarts Diari de Tarragona. La informació afegeix que el local, d’aproximadament 335 metres quadrats, s’obrirà en el trnscurs d’enguany i disposarà d’aparcament propi i servei de McAuto. La multinacional, que preveu generar 40 llocs de treball, disposa de la llicència d’obres concedida per l’àrea d’Urbanisme del consistori des del passat 23 de desembre, amb un termini de 24 mesos per a executar-la.

Redacció

 

Últims dies per participar a la convocatòria artística de la FiM Vila-seca

El proper 3 de febrer finalitza el termini de recepció de propostes artístiques per formar part de la programació de la FiM Vila-seca. La fira, que se celebrarà els propers 7,8 i 9 de maig, reneix com a aparador i mercat de la música moderna emergent i dels espectacles musicals familiars fets a Catalunya.

Es poden inscriure a la FiM Vila-seca els projectes musicals procedents de Catalunya: aquelles bandes que assagin o que algun dels seus membres visquin al territori català. Els projectes musicals es podran presentar únicament a través del web www.fim.cat, on també s’hi troben les indicacions d’inscripció artística.

La inscripció artística s’adreça a grups emergents en l’àmbit de les músiques modernes i a companyies i als espectacles de música familiar. Martí Marfà, director artístic de la nova etapa de la FiM Vila-seca explica que «la fira reneix per donar visibilitat a aquest segment (l’emergent) i per esperonar la proliferació de nous espais d’exhibició. Alhora, l’àmbit de la música familiar està en auge. La nova línia familiar de la FiM Vila-seca es crea per fer d’aparador d’aquesta escena i ajudar a articular-la».

La selecció final tindrà en compte el caràcter emergent de les propostes, la seva qualitat artística, el seu nivell d’innovació i originalitat, el seu caràcter d’estrena en el cas dels espectacles familiars i la projecció que la participació a la FiM  Vila-seca pot suposar per a un projecte musical.

La selecció final  tindrà en compte la diversitat del conjunt de la programació de la fira tarragonina, en termes d’estils musicals, formats de les propostes, equilibri territorial, gènere i presència d’artistes amb diversitat funcional.

La FiM Vila-seca constitueix la recuperació d’un punt de trobada professional i un aparador de referència, que vol contribuir a l’enfortiment del sector de la música en viu en un moment de crisi i reptes fonamentals.

Sota el lema «Reinicia la FiM», l’Ajuntament de Vila-seca, principal organitzador de la fira, pretén fer de la FiM l’esdeveniment de referència de la música emergent i familiar de Catalunya, tant per a professionals i artistes com per a públic en general del Camp de Tarragona, la Catalunya Sud i el conjunt del país.

Més informació a https://www.fim.cat/professionals/convocatoria-artistica-2021/

Redacció

 

La CUP entra l’operació de compravenda dels terrenys de Hard Rock a l’Oficina Antifrau en considerar-la ‘fraudulenta’

La cap de llista de la CUP per Tarragona, Laia Estrada, davant de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Foto: Eli Don

La CUP ha entrat aquest dilluns al registre de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) un escrit on demana que s’investigui l’operació de compravenda dels terrenys de Hard Rock al Tarragonès. La formació acusa els departaments d’Economia i Territori – liderats pel vicepresident Pere Aragonès i el conseller Damià Calvet – d’insistir en una operació «fraudulenta» que només beneficiarà a La Caixa. «Manifestem la nostra incomprensió davant l’obstinació del Govern», ha subratllat la diputada Natàlia Sànchez. En aquest sentit, alerta que cal revisar les despeses que pot general l’operació, les quals considera «difícilment justificables». També dubta del preu de venda dels terrenys després que el TSJC hagi declarat «nul» el pla urbanístic.

En aquest mateix sentit, s’ha expressat la cap de llista del partit a Tarragona, Laia Estrada, que ha recordat que es tracta d’un model «caduc» que malmet «el territori». Estrada ha subratllat que el projecte que el Hard Rock només servirà per «protegir interessos privats» i no pas beneficiar aquells que són d’interès «públic». «Malmet el territori, el medi i atempta contra la salut pública de les persones», referint-se en aquest darrer cas als possibles problemes de ludopatia que en poden derivar.

A més, la CUP ha aprofitat per carregar contra el Govern qüestionant les seves prioritats. Estrada, doncs, no entén perquè JxCat i ERC volen tirar endavant un projecte que posa «en risc» les arques públiques amb una xifra de 120 milions d’euros (MEUR). «La Generalitat es nega a assumir el control dels recursos sanitaris privats, però aposta per un projecte que és fum», ha lamentat la regidora tarragonina.

La compareixença de la formació s’ha fet davant de l’Oficina Antifrau, on just després les dues representants cupaires han entat a registrar el document. En aquest desglossen punt per punt les diverses «irregularitats» que veuen a la compravenda dels terrenys de Hard Rock i demanen que s’investigui uns fets que, al seu entendre, tenen una «innegable aparença delictiva».

És el cas del manteniment del preu de venda en 120 MEUR, les despeses «injustificables» de l’operació, aquelles de caràcter notarial que s’estalvia Hard Rock, o bé l’aprofitament de l’escriptura de la compravenda per fer-hi constar «acords» que van més enllà de l’operació en qüestió.

Eli Don

 

15 cavalls pura sang anglesos han competit aquest matí en un Cós de Sant Antoni sense públic

Imatge d’aquesta atípica edició. Foto: Ajuntament

El Cos de Sant Antoni, Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, ha tingut lloc aquest matí al circuit hípic del Parc de la Torre d’en Dolça. Tres curses on han participat un total de 15 cavalls pura sang anglesos i on s’han repartit 30.000 euros en premis.

En la primera cursa de 1.700 metres de distància, Premi Torre d’en Dolça, el guanyador ha estat el cavall CrimsonMystery. La segona cursa, Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, amb una distancia de 2.500 metres, el guanyador ha estat el cavall Rischiatutto i, per últim, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, ha estat guanyada pel cavall Trovatore.

Cal recordar que aquest any, a causa de la pandèmia, les tradicionals curses s’han desenvolupat sense públic però han estat emeses en directe per televisió mitjançant TAC 12, la televisió pública del Camp de Tarragona.

Resultats i premis

Redacció

 

El pessebre de sorra de la Pineda ja és història

En aquesta vintena edició, ha utilitzat 400 tones de sorra. Foto: Ajuntament

Edició enllestida i fins l’any vinent. Al llarg d’aquest matí s’han dut a terme els treballs de destrucció del pessebre de sorra de la Pineda que des del passat 8 de desembre s’ha pogut visitar a la Pineda.

Aquest grup escultòric construït per diversos artistes provinents dels Països Baixos, Dinamarca, Letònia i també de Catalunya, ha estat exposat al Parc del Pinar de Perruquet i l’han visitat milers de persones. En aquesta vintena edició, el Pessebre de sorra de la Pineda ha ocupat prop de 200 m2, ha utilitzat 400 tones de sorra i la temàtica creada pels escultors ha estat la de “personatges de contes infantils”.

Redacció

 

El pessebre de la Pineda tornarà a ser sorra aquest dimarts després de ser vist per 25.000 persones

Demà dimarts es destrueix el pessebre de sorra de la Pineda. Foto: Ajuntament

Aquest dimarts dia 12 de gener a les 10,30 hores es duran a terme els treballs de destrucció del pessebre de sorra que des del passat 8 de desembre s’ha pogut visitar a la platja de la Pineda. Un equip especial de la Brigada Municipal, coordinat pels tècnics del Patronat Municipal de Turisme, serà l’encarregat de realitzar la tasca d’enderroc.

Aquest grup escultòric construït per diversos artistes de països d’Europa, ha estat exposat al Parc del Pinar de Perruquet i l’han visitat més de 25.000 persones. En aquesta vintena edició, el Pessebre de sorra de la Pineda ha ocupat prop de 200 m2, ha utilitzat 400 tones de sorra i la temàtica creada pels escultors ha estat el de “personatges de contes infantils”.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca aprova un pressupost per a l’any 2021 de 32 milions d’euros

Imatge de l’ajuntament de Vila-seca. Foto: Ajuntament

El passat dimecres 30 de desembre el plenari municipal de Vila-seca va aprovar, per unanimitat de tots els grups municipals, el pressupost de l’Ajuntament de Vila-seca per a l’any 2021. En concret, i a proposta de la regidoria d’Hisenda, s’aprovà el pressupost municipal per un total de 32,34 milions d’euros i que un cop consolidat, amb la incorporació del Patronat Municipal de Música i del Patronat Municipal de Turisme apuja a un total de 32,75 milions d’euros.

Enguany, a causa de la crisi sanitària i econòmica produïda per la pandèmia de la COVID-19, el pressupost municipal prioritzarà, més que mai, les accions de protecció a les persones i col·lectius vulnerables que han patit i pateixen el decreixement de l’activitat econòmica i l’increment de l’atur.

Els trets més rellevants del pressupost, el qual recull propostes de tots els grups municipals, són els següents:

  • Es prioritzen els Serveis Socials Bàsics, amb 2.439.910 €, i el Foment de l’Ocupació, amb 929.350 €, per a donar suport a persones, col·lectius i empreses en situació de vulnerabilitat, especialment perjudicades per la pandèmia.
  • En l’àmbit social, revisió d’un Pla d’Habitatge i condicionament d’habitatges de propietat municipal per afrontar emergències relacionades amb desnonaments.
  • En el transport públic municipal, posat en marxa durant el passat 2020, s’incorporarà noves marquesines a les parades més utilitzades amb l’objectiu de donar informació sobre el temps d’espera del proper servei i s’habilitarà una targeta personalitzada per als vila-secans i vila-secanes que redueixi molt o anul·li el cost dels viatges.
  • Es mantindran les inversions en millora de l’accessibilitat per les persones amb mobilitat reduïda i en l’eliminació de barreres arquitectòniques. També es mantindran la línia d’ajuts a la rehabilitació i millora de l’habitabilitat i accessibilitat d’edificis.
  • Millora de la seguretat mitjançant l’increment de personal de la Policia Local, amb la incorporació d’agents de carrera i nous interins, i augment del pressupost de vigilància de la platja de la Pineda per estendre la durada i qualitat del servei.
  • Millora de la dotació de l’àmbit de cultura per a: progressar en la gestió del Castell de Vila-seca com a espai d’exposició d’art modern, mitjançant conveni amb la Fundació Vila Casas; coordinar la programació de les activitats culturals a desenvolupar al Celler, encara en construcció i iniciar el retorn de la Fira de Música al Carrer.
  • En l’àmbit esportiu, previsió de licitar i iniciar durant el 2021, amb finançament amb càrrec a romanents de tresoreria, la construcció d’una nova ciutat esportiva. Es preveu també la licitació per a la construcció d’un poliesportiu lleuger i l’encàrrec d’un estudi per a construir un sostre sobre la pista poliesportiva del Colomí.
  • Es consolida la línia de subvenció a les energies renovables per a incentivar l’energia elèctrica d’origen fotovoltaic.
  • Es potenciaran els serveis municipals de neteja viària i recollida i tractament de residus sòlids urbans, licitant un nou servei per tal de millorar la gestió dels residus i incorporar un nou sistema de recollida per als veïns del Centre Històric. A més, es posaran en marxa unes minideixalleries per a recol·lectar residus especials.
  • A la Plana, es definirà una nova possibilitat de connexió viària, per a vehicles, vianants i ciclistes.

Cal esmentar que durant la sessió plenària del passat 30 de desembre l’Ajuntament de Vila-seca va aprovar també per unanimitat el conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès per tal que els Serveis Socials municipals passin a ser gestionats totalment per l’Ajuntament.

Redacció

 

Vila-seca seguirà la Nit de Reis en directe per TAC 12

Imatgr ed’arxiu d’un anterior repartiment de joguines dels Reis d’Orient a Vila-seca. Foto: Ajuntament

Enguany, Melcior, Gaspar i Baltasar es passejaran pels carrers del municipi en cotxes d’època i els nens i nenes els podran saludar des de les finestres i els balcons de casa seva. Concretament, els horaris per a poder veure els Reis Mags seran els següents: des de les 16.30 fins a les 17.15 h els Reis passaran pel barri Miramar-Les Illes; des de les 17.15 fins a les 17.45 h saludaran els infants del barri de la Formiga i, finalment, el barri del Colomí i el Centre Històric el recorreran des de les 17.45 a les 18.30 h.

Per tots aquells que no disposin de finestres i balcons, podran baixar al carrer sempre que es respectin les mesures de seguretat. També hi haurà habilitats diversos espais on es podran situar les famílies que visquin en un dels carrers on no passi la Cavalcada, com és el cas del carrer del Doctor Gibert (els veïns podran ubicar-se al carrer del Requet de Fèlix), el passeig Ciutat de Melbourne (ubicació dels veïns a la Via Màxima), el carreró de Jaume Balmes (els veïns es podran situar al carrer de Jaume Balmes), el carrer de Riudoms (ubicació dels veïns a la plaça de l’Església) i el carrer de la Feredat (els veïns podran veure’ls des del carrer de l’Estadi).

En arribar al Castell, els infants de Vila-seca podran veure la seva salutació per TAC 12 TV, que retransmetrà l’esdeveniment en directe, a partir de les 18.30 h, així com també el lliurament de les claus de la ciutat i l’espectacle audiovisual.

A continuació, els Reis Mags, guiats pels fanalets penjats als balcons de les cases de Vila-seca, recorreran els carrers per a què els més petits estirin la corda i puguin rebre els regals. En el cas de no disposar de balcó, els regals seran entregats a les portes dels domicilis i serà obligatori l’ús de la mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se les mans abans i després del lliurament.

La Nit de Reis a la Pineda tindrà lloc a partir de les 7 de la tarda i, per la seva banda, a la Plana començarà a les 8 del vespre.

Cal recordar que tots els detalls del recorregut, així com les mesures de seguretat i altres detalls de la Nit de Reis, podreu trobar-los a l’aplicació mòbil ‘Reis Vila-seca’.

Redacció

 

El portaveu municipal de Cs a Vila-seca anuncia que deixa el consell després de votar a favor dels pressupostos municipals

Imatge d’arxiu del portaveu de Ciutadans a Vila-seca, Joan Anton Ramírez.

El portaveu de Ciutadans a l’ajuntament de Vila-seca, Joan Anton Ramírez, ha anunciat durant el ple de pressupostos convocat al municipi aquest dimecres que deixava l’acta del Consell Comarcal per responsabilitat, per la decisió personal de votar a favor uns pressupostos que desde Barcelona no volien que fossin aprovats i obria «un període de reflexió de la meva acta de regidor per continuar treballant per Vilaseca, pero sempre dintre de Cs».

Ramírez ha anunciat el seu posicionament (sense deixar clar si afectava o no als quatre regidors restants de la seva formació) després de donar suport als comptes presentats per l’equip de govern, que han estat ratificats per unanimitat, malgrat haver rebut ordres explícites des de la direcció del partit de votar en contra. Així ho ha fet públic el propi Ramírez durant la sessió plenària, deixant clar que la seva accció política sempre ha estat marcada per allò que fos millor per al municipi i no pas per les directrius rebudes des del nucli central de la formació taronja.

J.S.

 

Vila-seca en Comú signa un acord de 26 punts i donarà suport al pressupost municipal de l’exercici 2021

Imatge de la roda de premsa. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha anunciat en roda de premsa que ha obtingut un acord amb l’equip de govern per donar suport al projecte de pressupost corresponent a l’exercici 2021.

El document signat per Comuns i govern consta d’un total de 26 punts dividits en 9 eixos temàtics. En l’àmbit social destaca la creació d’una partida de 250.000€ d’ajuts al pagament de l’IBI i escombraries en funció de la renda, el compromís d’evitar desnonaments, la prolongació dels ajuts al pagament del lloguer i una línia d’ajuts a autònoms, petit comerç i restauració dotada també amb 250.000€.

En quant a les polítiques mediambientals han consensuat ampliar la partida de subvencions a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en un 60% i han assolit el compromís de crear un conveni amb l’AEQT i la URV per abordar la problemàtica dels pellets a la Platja de la Pineda. També han pactat la implantació de minideixalleries a través del nou contracte de recollida i tractament de residus.

Pel que fa a altres projectes de ciutat han acordat iniciar les gestions per dur a terme una via ciclista per unir el municipi amb la Canonja, un estudi de viabilitat per abordar el futur del mercat, una targeta ciutadania amb tarifa reduïda que contempli promocions relacionades amb el comerç local i iniciar el projecte de la via verda a la Plana amb la implantació d’una zona de barbacoa en règim de concessió. També han acordat iniciar la transformació de l’entorn del parc de l’hort del Pep en el marc d’un procés participatiu obert a la ciutadania.

Mario Téllez, portaveu dels Comuns al municipi del Tarragonès, ha afirmat que l’acord els compromet exclusivament a votar favorablement els pressupostos de l’exercici 2021 i que continuaran amb la seva dinàmica d’oposició constructiva, alhora que crítica i fiscalitzadora. Assegura que en tot moment mantingut una mentalitat negociadora tot evitant caure en dinàmiques pactistes. L’objectiu ha estat introduir el màxim de mesures del seu programa de electoral pensant sempre en adoptar iniciatives que millorin les condicions existencials del veïnat en uns moments d’especial dificultat.

Redacció

 

El jove il·lusionista Mag Albert estrena el seu nou espectacle SPEKTRUM a Vila-seca

Albert Picollà, il·lusionista professional de 23 anys nascut a Reus, conegut amb el nom artístic de Mag Albert, estrenarà el seu nou espectacle SPEKTRUM el dissabte 2 de gener a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca amb les entrades totalment exhaurides des de fa dies.

En el marc dels actes organitzats per l’Ajuntament de Vila-seca per a les festes de Nadal i Reis el Mag Albert presenta el seu nou espectacle de màgia de gran format, concebut per a públics de totes les edats, especialment el de tipus familiar.

SPEKTRUM (espectre) és la paraula llatina que significa “imatge” o “aparició” i, en aquest cas, dona nom a la nova producció del Mag Albert, que amb el fil conductor de la llum, fusiona màgia, música i una espectacular il·luminació escènica. Tot el seu recorregut professional, tot el que ha après durant aquests anys i l’acumulació de la seva experiència, es reuneix en aquest nou espectacle.

El Mag Albert, realitza una mitjana de 140 actuacions anuals i els seus espectacles han estat visionats per més de 300.000 espectadors. A més manté un vincle molt especial amb Vila-seca, on l’any 2016 va instal·lar-hi el seu taller de creació artística. Espai en el qual es produeixen i assagen els seus trepidants espectacles teatrals de màgia musical i visual amb grans il·lusions, que després viatgen arreu de l’estat espanyol.

Redacció

 

Més de 13.000 persones han visitat ja el Pessebre de Sorra de la Pineda

El Pessebre de Sorra, que va començar-se a construir a principis de desembre, es podrà visitar fins el proper 8 de gener, en horari de 10.00 a 21.00 h. Foto: Ajuntament

Un total de 13.487 persones han visitat ja el tradicional Pessebre de Sorra ubicat al Parc del Pinar de Perruquet de la Pineda, que enguany compleix el seu 20è aniversari.

El Pessebre de Sorra, que va començar-se a construir a principis de desembre, es podrà visitar fins el proper 8 de gener, en horari de 10.00 a 21.00 h.

Aquest any, la construcció del Pessebre va anar a càrrec de diversos artistes provinents dels Països Baixos, Dinamarca, Letònia i, també, de casa nostra, que van donar forma als 280 m3 de sorra (més de 400 tones de pes) i que ocupen una superfície total d’uns 200 m2.

Cal recordar que aquest any s’han incorporat algunes novetats destacades, com ara les millores pel que fa a l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda amb la instal·lació de rampes als accessos de les monumentals escultures.

A més del Pessebre de Sorra, tothom que ho desitgi podrà passejar-se per les diferents parades d’artesans que es troben just al costat. Concretament, les parades es podran visitar fins el dia 5 de gener d’11.00 a 19.00 h.

En tots els actes esmentats es vetllarà pel compliment de les recomanacions i mesures de seguretat, distància social i higiene vigents.

Redacció

 

Vila-seca aplicarà un recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges buits de grans tenidors

Segons dades de la Generalitat, a Vila-seca consten un total de 68 pisos buits propietat de grans tenidors i desocupats amb caràcter permanent

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha donat a conèixer avui la incorporació a les ordenances fiscals per a l’any 2021 d’un recàrrec de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de fins al 50% als grans tenidors de pisos buits, principalment entitats bancàries i fons voltors.

La mesura afectarà els pisos de fons voltors i bancs que es trobin desocupats amb caràcter permanent sense causa justificada durant més de dos anys. L’objectiu de la mesura és posar en circulació un major nombre de pisos en règim de lloguer per estimular l’oferta d’habitatge i aconseguir preus més assequibles.

Mario Téllez, portaveu de Vila-seca en Comú, ha afirmat que aquest recàrrec va dirigit a empreses voltor i grans bancs que tenen pisos desocupats i no han mostrat mai cap interès a posar aquests pisos en el mercat. Es pretén incidir en el mercat i punxar la bombolla especulativa existent. El regidor també ha assegurat que continuaran negociant per aconseguir altres mesures per afavorir el dret d’accés a l’habitatge com ara la bonificació de l’IBI dels pisos destinats a lloguer social o la cessió temporal de pisos buits de grans tenidors.

Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a Vila-seca consten un total de 68 pisos buits propietat de grans tenidors i desocupats amb caràcter permanent sense causa justificada durant més de dos anys.

Redacció

 

Prop de 2.500 quilos de vidre recollits a Vila-seca en la campanya solidària amb Ecovidrio per al Banc d’Aliments

S’han recollit 2.450 kg als 4 contenidors que han estat situats a la Rambla de Catalunya, al carrer de Josep M Folch i Torres, a l’avinguda de Ramon d’Olzina i al passeig de Pau Casals de la Pineda. Foto: Ajuntament

Ecovidrio, entitat encarregada de la gestió del reciclatge de vidre a Espanya, i l’Ajuntament de Vila-seca, han finalitzat la campanya solidària ‘1 kg de vidre per 1 kg d’aliments’ a benefici de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) per ajudar a les famílies més necessitades i promoure el reciclatge d’envasos de vidre.

La campanya, que s’ha dut a terme entre l’1 i el 15 de desembre de 2020, animava a la ciutadania de 44 municipis d’arreu d’Espanya a dipositar la major quantitat possible de residus d’envasos de vidre als 152 contenidors habilitats amb la imatge de la campanya. Gràcies al compromís ciutadà amb el reciclatge de vidre, s’ha recollit un total de 45.138 quilos de vidre. Ecovidrio ha transformat aquesta quantitat en els mateixos quilos d’aliments per ajudar als més necessitats, l’equivalent a més de 90.000 raciones de menjar.

A Catalunya, s’han recollit envasos de vidre a 17 contenidors situats als municipis de Vila-seca, Figueres, Viladecans, Sant Adrià de Besòs, Rubí, Gavà i Barberà del Vallès. Concretament a Vila-seca, s’han recollit 2.450 kg als 4 contenidors que han estat situats a la Rambla de Catalunya, al carrer de Josep M Folch i Torres, a l’avinguda de Ramon d’Olzina i al passeig de Pau Casals de la Pineda.

Beneficis ambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a fabricar nous envasos. Aquest cicle pot fer-se infinites vegades i sense perdre les propietats originals del material.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar vidre reciclat en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant així l’erosió dels sols i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitzen les emissions de CO2 en el procés de fabricació, s’estalvia energia i s’evita el creixement dels abocadors.

Redacció

 

Vila-seca, la segona ciutat de Catalunya amb major velocitat de contagi de la Covid (2,81)

El repàs a les dades actualitzades aquest diumenge pel Departament de Salut sobre la incidència del virus deixa una alerta roja a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, com és el fet que Vila-seca és la segona ciutat de Catalunya amb major velocitat de contagi, amb una marca de 2,81. La dada dona a entendre que cada persona infectada pot contagiar a gairebé tres. En primer lloc es troba Canet de Mar (3,78) i en tercer Manlleu (2,79).

Puigcerdà és el municipi català amb més risc de rebrot, amb 4.380. En segona posició hi ha Vilafant, amb 1.369, i en tercera està Manlleu, amb 1.285.

Pel que fa a la incidència acumulada a 14 dies, destaquen Puigcerdà (1.713), Vilafant (692) i Palafrugell (627).

ACN – Redacció

 

La compositora tarragonina Marian Márquez estrena el seu primer quartet de corda de la mà del Quartet Gerhard

La compositora Marian MárFoto: Cedida

Marian Márquez, compositora nascuda a Tarragona, serà la protagonista del concert d’aquest divendres 18 de desembre a les 20h a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. En el marc del “Cicle Joan Guinjoan de músiques del nostre temps”, que posa en valor els creadors i les creadores actuals, es presenten de primera mà les seves obres en diferents formats instrumentals, les seves motivacions, el seu context creatiu i les seves particularitats sonores.

El Quartet Gerhard. Foto: Cedida

A propòsit d’aquest concert la compositora Marian Márquez obrirà el concert per explicar la seva obra en un diàleg amb el també compositor Ramon Humet. Escrit en tres moviments, “La mirada eterna” és un quartet sobre el viatge d’Ícar i l’etern laberint del desig. El prestigiós Quartet Gerhard, formació resident de l’Auditori Josep Carreras, i a qui va dedicada l’obra, serà l’encarregat de donar-li vida sonora en rigorosa estrena mundial.

La compositora Marian Márquez i el Quartet Gerhard mantenen un vincle històric amb el Conservatori de Música de Vila-seca, on van coincidir en la seva etapa de formació musical abans d’iniciar els seus estudis superiors de música.

Redacció

 

L’empresa local Garcia Riera fa una donació al Banc d’Aliments de Vila-seca

Imatge de l’acte de lliurament. Foto: Ajuntament

Aquest matí, l’empresa vila-secana Garcia Riera SA, ha lliurat al Banc d’Aliments de Vila-seca diversos palès amb prop de 2 tones d’aliments destinats a les famílies més necessitades del municipi.

A l’acte de lliurament, coordinat per la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Vila-seca, hi han assistit l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la regidora Lucia Teruel; directius de l’empresa Garcia Riera i diverses voluntàries de l’Associació de Voluntaris Socials per Vila-seca.

Redacció

 

Calvet afirma que els tràmits per refer el PDU de Hard Rock duraran un any i que l’inici d’obres serà el 2022

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant la visita avui a les obres de la C-51 a Vilardida (Alt Camp). Foto: Roger Segura

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha afirmat que els tràmits necessaris per a aprovar el nou planejament urbanístic del CRT de Vila-seca i Salou (Tarragonès) duraran un any i que això situa l’inici d’obres del projecte Hard Rock al 2022. En una visita a l’Alt Camp, Calvet ha revelat que la decisió d’ajornar la compravenda dels terrenys fins a l’aprovació de les modificacions exigides per la sentència del TSJC s’ha pres a petició de la multinacional nord-americana. El conseller també ha avançat que l’operació serà de pagament únic i que, com a molt dos mesos després de l’aprovació definitiva del PDU, l’Incasòl adquirirà els terrenys a La Caixa i, de forma immediata, els vendrà a Hard Rock per un import de 120 MEUR.

El conseller ha detallat que estaran tot el 2021 «treballant amb papers» i que, en uns dotze mesos, s’espera l’aprovació del nou planejament. Les obres del projecte de Hard Rock a la vora de PortAventura, que inclou dos hotels, comerços, teatres i un dels casinos més grans d’Europa, podrien començar durant l’any 2022, segons ha afirmat.

Calvet ha subratllat la importància que Hard Rock s’hagi compromès per escrit a subscriure una pòlissa d’assegurança per cobrir una possible retaxació dels terrenys expropiats. Cal recordar que els antics propietaris dels terrenys, expropiats amb motiu de la construcció de PortAventura, han interposat demandes davant el nou ús que es vol donar a les finques.

Un pagament únic de 120 MEUR

La intenció del Govern és que amb l’eixamplament del calendari l’operació de compravenda dels terrenys pugui fer-se en un únic pagament i no en tres. Fins ara, la previsió era que en el moment de formalitzar-se el contracte, Hard Rock només abonés el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-, que el 70% de l’operació -84 MEUR- el pagués quan es fes la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan es fes la reparcel·lació. Ara, però, es preveu tenir-ho tot enllestit d’aquí a un any.

Segons el conseller, el pagament únic i la cobertura de la responsabilitat patrimonial amb una pòlissa garanteixen que el projecte no suposarà gastar «cap diner públic» ni tindrà «cap risc públic davant alguna possible retaxació». A més, ha destacat que ena suposada sentència favorable als antics propietaris dels terrenys no l’assumirien La Caixa ni l’Incasòl, sinó Hard Rock.

Preguntat pel futur del projecte després de les eleccions del 14-F, Damià Calvet ha insistit que «fa temps que no té marxa enrere» perquè, un cop aprovada la Llei per part del Parlament, ha dit, «el que hi ha és una feina de l’executiu». El conseller ha reiterat que aquest ha de ser un projecte clau i estratègic per al Camp de Tarragona i el conjunt del país.

El conseller també ha assenyalat que l’ajornament dels terminis de compravenda l’han treballat els departaments de Territori i Sostenibilitat, i el d’Economia i Hisenda –que és el que va atorgar la llicència de casino a Hard Rock. «Amb l’acord de Govern que situa aquesta compra més enllà de l’aprovació del pla director queda coberta la validesa de la llicència de casino», ha garantit el titular de Territori

Calvet també ha reiterat que la sentència del TSJC -que ja està declarada ferma- ha estat «favorable als interessos del Govern» perquè ha desestimat «onze dels dotze temes urbanístics i ambientals inclosos en la demanda» presentada pels ecologistes. Per contra, ha recordat, el tribunal sí que en va admetre que comporta reubicar les zones verdes, els espais lliures i d’equipaments per trobar-se dins una zona de risc químic -vora el polígon petroquímic sud de Tarragona.

Diversos ajornaments

El 27 de febrer passat l’empresa es va comprometre a adquirir els terrenys no més tard del 5 de maig, però uns dies abans d’aquest termini va demanar una primera pròrroga per l’impacte econòmic que la pandèmia estava tenint en la companyia i el Govern li va donar marge fins el 5 d’octubre. A mitjan setembre, però, Hard Rock va tornar a demanar més temps i el Govern va establir com a nova data límit el 15 de desembre.

Segons ha revelat Calvet aquest dimarts, però, la setmana passada la multinacional va tornar a demanar un nou ajornament al Govern i, atesa la sentència del TSJC i la necessitat de redactar i tramitar un nou planejament, s’ha acordat vincular la compravenda a l’aprovació definitiva d’aquest nou pla exigit per la justícia.

Roger Segura

 

‘Per molt que ens hi esforcem, el 2025 no estarà llest el corredor mediterrani’

Pla general d’un Talgo entrant a la nova estació de Cambrils del corredor mediterrani. Foto: Roger Segura

El corredor mediterrani culmina aquest cap de setmana un pas important amb el final de les obres al túnel de Martorell per adequar el gàlib als estàndards europeus. Els treballs han causat talls parcials de més de quatre mesos a l’R4, que a partir d’aquest diumenge recuperarà el servei habitual. El comissionat del govern espanyol per al corredor, Josep Vicent Boira, recorda a l’ACN la importància de la denominada ‘Porta d’Europa’, que permetrà l’arribada de l’ample internacional fins al nus de Vila-seca el 2023. Però Boira descarta que el govern espanyol pugui complir amb l’objectiu expressat fa un any: «Per molt que ens hi esforcem, el 2025 el corredor no estarà», adverteix.

El novembre de l’any passat, el secretari de Foment, Pedro Saura, va dir en un acte de la plataforma ‘Quiero Corredor’ a Elx que l’executiu faria «tot el possible» perquè el corredor mediterrani estigués enllestit el 2025. Fa unes setmanes, en un acte organitzat també per la plataforma, a València, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va comentar, no gaire convençut, que esperava mantenir la data. I en declaracions a l’ACN, el comissionat del govern espanyol ho descarta directament. «La data del 2025 no sé d’on ha sortit, no existeix un termini obligatori que digui que ha d’estar el 2025 i no el 24 o el 26», assenyala Boira, que recorda que el límit que marca la Unió Europa és el 2030.

«Per molt que ens hi esforcem, el 2025 no estarà perquè és una obra de gran magnitud. Hi haurà trams que estaran molt abans i n’hi haurà d’altres que estaran després», afegeix. Per Boira, el 2025 el corredor mediterrani segurament ja estigui funcionant a gran part de Catalunya, però no al País Valencià, on la seva capital ha d’abordar la construcció del túnel passant subterrani per sota la ciutat. De fet, la implantació de l’ample internacional en el tram del nus de Vila-seca cap al sud és un dels que més preocupa al comissionat. Per altres grups de pressió pel corredor, com FERRMED, part del problema és la manca d’un pressupost més ambiciós i el fet que, en el seu parer, la Comissió Europea posa «uns objectius que ningú compleix i es queda tan ample».

L’estat de les obres

Els treballs al túnel de Martorell arriben aquest cap de setmana a la seva fi aproximadament un mes més tard del previst per motius que Adif argumenta que són aliens a la seva feina, com una vaga de personal de circulació de l’empresa a Barcelona. La finalització de les actuacions, segons Boira, és una «passa fonamental» per a la circulació cap al sud, tot i que més enllà de Tarragona els treballs per disposar de l’ample europeu estan en una fase molt mes endarrerida d’execució.

Des del 25 de juliol, s’ha adaptat el túnel, de 1.065 metres, als estàndards europeus i queda pendent continuar amb els treballs a l’antic túnel de Costablanca de Castellbisbal i adaptar-lo.

Del tram de Martorell fins al nus de Vila-seca, encara s’està treballant en la instal·lació del tercer fil i en l’adaptació dels terraplens per enllaçar la via amb les fàbriques de la zona, entre d’elles la de Seat, amb un cost total de més de 64 milions d’euros.

Amb tot, el comissionat espera que el 2023 el tram de Tarragona cap a la frontera estigui plenament operatiu. A més, les empreses al voltant de Castellbisbal, Martorell i el Port de Tarragona ja podran fer ús de l’ample internacional. Segons Boira, el tram de Vila-seca està concebut en tres parts i és important que «totes vagin alhora per aconseguir la funcionalitat que el corredor mediterrani té».

El comissionat considera que Catalunya té un «paper essencial» en aquesta infraestructura per la seva proximitat amb Europa i per situar-se més al nord que per exemple el País Valencià, Múrcia o Andalusia, que també esperen amb delit aquesta infraestructura però tenen trams molt més endarrerits.

I és que de Barcelona cap al nord les actuacions ja estan pràcticament enllestides. Cap a Girona i la frontera, ja fa uns anys que disposa d’ample internacional i només caldria que s’adaptés l’ample ibèric de la línia convencional fins a Portbou als estàndards europeus. Malgrat que aquesta és una actuació per la qual aposta per exemple el lobby de FERRMED, no està ni prevista, tal com també recorda l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) a través del lobby #Quierocorredor en el seu darrer informe sobre l’estat de les obres.

Preocupació pels terminis del tram entre Vila-seca i Castelló

En declaracions a l’ACN, Boira admet que està preocupat pels terminis d’execució entre Vila-seca i Castelló. Cal recordar que la nova variant de Vandellòs inaugurada al gener ha permès acabar amb l’únic tram de via única que encara hi havia en aquest corredor però no disposa d’ample internacional. Les dues vies es van estrenar amb ample ibèric, tot i que ja es van situar sobre travesses polivalents per poder desplaçar els rails a l’ample estàndard europeu quan el conjunt del projecte estigués gairebé enllestit.

Boira recorda que actualment hi ha un estudi informatiu aprovat sobre la taula que inclou un canvi sencer de l’ampli ibèric per l’internacional i que el comissionat defineix com a «valent», «important» i «estratègic». Ara, s’està a l’espera de la licitació i després de l’adjudicació de les obres, que tindran un període d’execució de 24 mesos. Però per a això, insisteix Boira, l’obra ha d’estar «coordinada» amb els treballs que ara s’estan fent entre Castellbisbal i Martorell pel nord i entre Castelló i València pel sud.

Entre aquestes dues ciutats, els treballs avancen en la implantació del tercer fil com a primera mesura en una de les vies, mentre que ja funciona en l’altre. Durant aquests mesos de pandèmia, s’ha aprofitat per treballar en l’adaptació de les estacions i s’està pendent de l’estudi informatiu per a la doble plataforma, que podria estar a punt al llarg del 2021. «Això és fonamental perquè el tràfic que hi ha avui entre València, Sagunt i Castelló és molt elevat», explica Boira.

1.982 MEUR als PGE per al corredor

Pel que fa els 1.982 MEUR inclosos en els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquesta obra, el comissionat celebra que és una quantitat «important i respectable» per poder avançar amb els treballs. No és de la mateixa opinió, però, el lobby FERRMED, que considera que serveixen només «per a projectes de mínims» com les obres del tercer fil, el canvi d’ample de via entre Tarragona i Castelló o doblar la línia entre València i Castelló. «Per això són suficients, però no per arribar a Cartagena, aquesta és la realitat», conclou el seu president, Joan Amorós, en declaracions a l’ACN.

Amorós es mostra molt crític tant amb l’executiu espanyol, de qui diu que en totes les seves etapes ha prioritzat que l’alta velocitat sempre hagués de passar per Madrid, i amb la CE, de qui diu que «posa uns objectius que ningú compleix i es queda tan ample».

Amorós reconeix que els treballs avancen més ràpid ara que fa tres anys però lamenta que no siguin suficients. «El més greu és que ningú ho denuncia», es queixa el president de FERRMED, que també s’exclama pel fet que hi hagi trams en què els trens de mercaderies i Rodalies comparteixin via. «No té ni cap ni peus», assegura.

Molt difícil arribar a la quota modal ferroviària de mercaderies del 30%

Tant el comissionat del govern espanyol per al corredor mediterrani com el president de FERRMED admeten que és difícil que l’Estat arribi a disposar d’una quota modal del 30% el 2030 en el transport de mercaderies quan actualment no assoleix ni el 4% i a Europa se situa al voltant del 18%. Amorós recorda que quan va néixer l’associació, a principis de segle, la quota modal no arribava a aquest percentatge al continent i que el 2019 estava «exactament igual o inclús una mica menys».

«Em poden explicar els senyors de la Comissió com s’ho faran per què amb deu anys passin del 18% al 30% si en 16 anys no ho han aconseguit?», es qüestiona el president de FERRMED, que recorda que els incompliments no només són del govern espanyol sinó també del francès, amb la manca d’adequació del tram Montpeller-Perpinyà. A més, avisa que si s’aconsegueix augmentar aquesta presència del ferrocarril, la infraestructura pot quedar col·lapsada en alguns trams si es volen fer passar trens de mercaderies i passatgers per la mateixa via.

Josep Vicent Boira, per la seva banda, també opina que la quota modal és actualment «insignificant» i tan sols per davant de Grècia o Irlanda, tot i no poder «comparar-se» amb desenvolupament ferroviari una activitat industrial i portuària a l’Estat. El comissionat comenta que no s’explica el motiu d’aquests percentatges tan baixos i considera que «insistir» en l’actual model de negoci «és un suïcidi perquè no es traurà del 4%».

Per això, aposta per les autopistes ferroviàries i aprofitar al màxim les connexions amb els ports, ja que tenen un «paper extraordinari» i suposaria deixar la «illa ferroviària» que encara avui és Espanya. «Les autopistes ferroviàries ens permeten una connexió directa, ràpida i eficaç entre determinants punts del corredor mediterrani i qualsevol punt de la resta de la UE i evidentment passa per l’ample internacional i obrir-se a la resta de l’espai ferroviari europeu», afegeix Boira.

Amb tot, el comissionat, tot i admetre que és molt complicat assolir el 30% de quota sí que celebra una tendència europea cap al ferrocarril. «El 2021 serà l’any europeu del ferrocarril. Això vol dir que Europa té els ulls posats en el ferrocarril», conclou Boira, que creu que és una oportunitat perquè totes les administracions apostin per aquest mode de transports «fonamental per al futur».

Lluís Sibils