TARRAGONA 21

Vila-seca centrarà els actes de Sant Jordi al Castell

Vila-seca està disposada a celebrar la Diada de Sant Jordi alternativa prevista per aquest 23 de juliol amb totes les mesures de seguretat però rescatant l’esperit de la festa més estimada arreu del país. Per això ha elaborat un programa d’actes consistent en dierses presentacioons de llibres, que es duran a terme a la sala polivalent del Castell, així com un seguit d’actuacions destinades a recordar l’especificitat d’una jornada emigrada del calendari original.

Dilluns 13 de juliol, 19.00 hores: Presentació del llibre ‘El primer Piteu’, d’Alfons Cama.

Diumenge 19 de juliol, 19.00 hores: Presentació de la col·lecció ‘Petits plaers’, a càrrec de Blanca Pujals.

Dimarts 21 de juliol, 19.30 hores: Presentació creuada dels llibres ‘Mar d’estiu’, de Rafel Nadal, i ‘Paisatge amb figures’, d’Àlex Susanna.

Dimecres 22 de juliol, 19.30 hores: Presentació del llibre ‘La penombra de can Portes’, de Jaume Salvadó.

Dijous 23 de juliol, Dia del Llibre (Jardins del Castell)

17.00 hores: Parades de llibres i roses amb Llibreria Sant Jordi; Llibreria El Castell; Bazar Vanessa i Floristeria Artesania Florae. Amb animació especial a càrrec d’Aleix Vidal i Andreu Faro (direcció Eli Quevedo).

17.00 hores: Presentació del llibre ‘Surprise, som aquí!’. El Club de les Vambes Vermelles, d’Ana Punset.

18.00 hores – 19.00 hores: Contes a l’ombra del Castell. A càrrec de Rat Cebrián (dues sessioons, 18 hores i 19 hores per a 15 unitats familiars cadascuna). Inscripcions a info@castellvila-seca.cat.

20.00 hores: Festa Popular amb l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina i Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca.

21.00 hores: Música en viu a càrrrec de Connexions Trio, amb Xavi Pié, MACC i Paco Montañés.

23.00 hores: Final de Festa.

Redacció

 

Vila-seca es prepara pel dia del Llibre i de la Rosa

L’Ajuntament de Vila-seca ha tancat definitivament tot un paquet d’actes adreçats a potenciar la cultura a casa nostra. En uns moment de màxima preocupació pel sector cultural, la regidora de Cultura ha volgut potenciar la jornada del proper 23 de juliol al Castell de Vila-seca.

Batejat com el proper 23 de juliol com el “Dia del llibre i de la Rosa”, el Castell de Vila-seca acollirà també dies abans diverses presentacions de llibres.

Aquest és el programa d’actes al castell de Vila-seca:

Dilluns 13 juliol, 19 h: Presentació del llibre El primer piteu,  d’Alfons Cama.

Diumenge 19 juliol, 19h: Presentació de la col·lecció Petits plaers, a càrrec de Blanca Pujals.

Dimarts 21 juliol, 19.30 h: Presentació creuada dels llibres Mar d’estiu, de Rafel Nadal i Paisatge amb figures, d’Àlex Susanna.

Dimecres 22 juliol, 19.30 h: Presentació del llibre La penombra de can Portes, de Jaume Salvador.

Dijous, 23 de juliol – DIA del LLIBRE i de la ROSA 2020

17 h  · Parades: Llibreria Sant Jordi, Llibreria El Castell, Bazar Vanesa i Floristeria Artesania Florae. Amb l’animació especial a càrrec d’Àlex Vidal i Andreu Faro (direcció Eli Quevedo)

17 h  · Presentació del llibre Surprise, som aquí!, El Club de les Vambes Vermelles d’Anna Punset.

18 h · 19 h · Contes a l’ombra del Castell, a càrrec de Rat Cebrián

20 h ·  Festa popular: Esbart Dansaire Ramon d’Olzina i Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca

21 h ·  Música en viu  a càrrec de CONNEXIONS TRIO:

Xavier Pié , saxo soprano

MACC , guitarra i efectes

Paco Montañés, bateria i percussions

Redacció

 

Entren en servei vuit policies d’estiu a la Pineda

Enguany s’ha ampliat el nombre de policies interins incorporats per a reforçar aquest servei d’estiu.Foto: Ajuntament

Des d’aquesta setmana i fins el proper 5 d’octubre, estan ja en funcionament a la al nucli de la Pineda 8 policies d’estiu, el servei de vigilància de la zona de platja de la Policia Local de Vila-seca.

De dilluns a diumenge i de 10 a 19 hores, els nous policies d’estiu estaran en patrulla permanentment a la platja de la Pineda i al passeig marítim. Enguany s’ha ampliat el nombre de policies interins incorporats per a reforçar aquest servei d’estiu. Dels 8 agents procedents de la borsa de treball, sis faran un servei específic a la platja de la Pineda i els altres dos reforçaran també les patrulles a tot el nucli de la Pineda.

Amb la posta en funcionament d’aquest servei, que ja és tradicional al municipi, l’Ajuntament de Vila-seca oferirà diverses millores en els serveis d’informació i vigilància als usuaris de la platja. Amb un vestuari identificatiu, aquests policies d’estiu mantenen un contacte permanent amb el post central de la Policia Local i els serveis de salvament i socorrisme de la platja de la Pineda.

Cal recordar també que des del passat 1 de juny s’han incorporat també a la Policia Local de Vila-seca tres nous agents.

Redacció

 

Els sindicats reclamen a la indústria química de Tarragona que vagi «a màxims» en seguretat per evitar més morts

Pla general dels manifestants que han participat en la protesta davant la planta d’IQOXE per denunciar la precarietat laboral a les empreses químiques arran de la mort d’un treballador dimecres. Foto: ACN

Unes 150 persones s’han concentrat aquest divendres davant les portes d’IQOXE per reclamar més seguretat a les empreses químiques de Tarragona i per recordar la víctima de l’accident laboral de dimecres a l’empresa IQOXE Emulsiones Poliméricas, a Vila-seca. És la cinquena persona que perd la vida en un sinistre laboral en poc més d’un any al complex petroquímic. La convocatòria ha anat a càrrec dels sindicats CCOO i UGT, que han reclamat a les empreses que vagin «a màxims» en termes de seguretat laboral. A les portes de la companyia han fet un minut de silenci, en el qual també hi han participat treballadors de Dominion Global, l’empresa subcontractada per IQOXE en la qual treballava la víctima homenatjada.

El secretari general de CCOO Indústria de Tarragona, José Martín, ha afirmat que «la precarietat s’està imposant» entre les empreses del sector. «Es prima la productivitat per sobre la seguretat, i això no pot passar a la indústria química», ha apuntat. «Hem d’anar a màxims, no ens serveix una seguretat de ‘cinc’, hem d’anar a l’excel·lència», ha remarcat. En la mateixa línia s’ha expressat el seu homòleg d’UGT-FICA de Tarragona, Àngel Clua, que ha assegurat que la manca de seguretat als polígons petroquímics és un «problema greu».

Sobre el sinistre de dimecres, en el qual la víctima va caure de deu metres d’alçada d’un muntacàrregues, Clua ha comentat que «si hi ha hagut un accident és perquè hi ha hagut alguna errada». Més explícit ha estat Martín, que s’ha preguntat: «Què hi feia Dominion Global fent el manteniment del muntacàrregues quan no el portaven? La resposta és clara, perquè volien que es produís; i enlloc d’esperar a qui havia de venir, el van fer treballar a ell», en referència al treballador difunt. A més ha explicat que hi van haver «errades evidents de seguretat». «Per què es van obrir les portes? Per què no portava arnés?, ha afegit Martín. Els Mossos d’Esquadra i el departament de Treball investiguen els fets.

Mar Roviora / Eloi Tost – ACN

Vila-seca inicia l’era del transport urbà dins el municipi

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, en el moment de pujar al viatge inaugural del servei de bus urbà de Vila-seca. Foto: Eloi Tost

«Un abans i un després en la història de Vila-seca». Així és com es veu des del municipi i des de la Generalitat la posada en marxa, per primera vegada, d’un circuit d’autobús urbà a la vila, que uneix els tres nuclis, Vila-seca, La Pineda i La Plana. L’arrencada del servei suposa la primera pedra dels canvis en mobilitat que l’Ajuntament espera, i que seguiran en pràctiques com el cotxe compartit. En definitiva, obre l’era del transport públic i col.lectiu, que l’alcalde, Pere Segura, ve anunciant aquest mandat.

Vila-seca ha inaugurat aquest dijous el nou servei de bus urbà, que ja es troba en funcionament des de l’1 de juliol. La principal característica és que connecta els tres nuclis de la localitat  a través de 27 parades i quatre línies i amb una freqüència horària.

De moment comptarà amb un únic aparell, que farà trajectes cada dia des de quarts de set del matí fins gairebé la una de la matinada. El servei està operat per l’empresa Plana i els preus dels bitllets s’han integrat als de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona. L’alcalde de la ciutat, Pere Segura, s’ha felicitat per la iniciativa, una vella reivindicació que té el suport de tots els grups polítics del consistori, i ha destacat que «és un esforç molt gran pel municipi» arrencar el projecte.

En la inauguració, el consistori, el departament de Terriori i Sostenibilitat i l’ATM han signat un conveni de col·laboració. L’autocar funcionarà cada dia, excepte els festius d’entre setmana en temporada baixa. En temporada alta, de març a novembre, farà divuit expedicions diàries entre Vila-seca i la Pineda, i onze a la Plana. En temporada baixa, en farà tretze de dilluns a divendres a la Pineda i vuit a la Plana. Dissabtes i festius, en canvi, seran vuit i tres, respectivament. «El transport públic no és obligatori en ciutats de menys de 50.000 habitants, i Vila-seca en té 23.000», ha assenyalat Segura.

En la seva opinió, el bus «articula la ciutat i li dona fortalesa». «El transport públic per nosaltres no és només un tema de viabilitat i sostenibilitat, sinó que també és igualtat d’oportunitats i serveis», ha afegit. A més, ha indicat que el consistori té la voluntat és que en un futur proper sigui pràcticament gratuït i ha deixat la porta oberta a reforçar el servei més endavant.

Pel batlle, amb aquest servei Vila-seca es reforça en l’àmbit del transport públic i ha destacat també l’increment de trens que passen per la ciutat arran de la posada en marxa del nou tram del corredor mediterrani.

Aquest aspecte també ha estat valorat pel secretari d’Infraestructures i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Isidre Gavín. «Amb aquest servei hi ha un enfortiment de la centralitat de Vila-seca», ha dit. A més, ha considerat que el bus suposa «una gran oportunitat per la gent de Vila-seca i que donarà qualitat de vida a tothom».

Millores en les freqüències ferroviàries cap a Barcelona

Gavín també ha comentat que la Generalitat manté converses amb Adif i Renfe per incrementar les freqüències del servei ferroviari que connecta el Camp de Tarragona amb Barcelona. «Des de la Generalitat ens va deixar insatisfets els que es va posar en marxa de manera unilateral», ha recordat en referència als horaris que van entrar en vigor amb el funcionament del tram del corredor mediterrani. I ha afegit: «No pararem fins que aquest territori tingui una bona oferta de transport». Finalment, ha afirmat que «hi haurà noves millores a curt termini».

Pel que fa al tren-tramvia del Camp de Tarragona, Gavín ha assegurat que continua endavant. «Vam adjudicar l’estudi informatiu i d’impacte ambiental entre Cambrils i Tarragona i els estudis s’estan realitzant», ha assegurat, i ha remarcat que confia en que estiguin enllestits «de cara a la tardor».

Redacció – ACN

El Port de Tarragona acabarà en deu anys amb les emissions de CO2

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, en la presentació el nou Pla de Sostenibilitat, intervenint davant d’un cotxe elèctric del Port. Foto: Mar Rovira

Ambiciós i realista. És la definició que el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha fet del Pla de Sostenibilitat, que en l’horitzó de l’Agenda 2030 ha presentat avui públicament. Un document on per terra, mar i aire es vol acabar amb les emissions contaminants, seguint les directrius de l’ONU. Ho farà fins allà on el Port hi arribi -la legislació estatal sobre ús de combustibles fòssils en la propulsió de vaixells no és competència seva-

Ja l’any vinent, 2021, el Port de Tarragona es compromet a reduir el 96% de la «petjada» de carboni a les seves instal·lacions i assolir-ne la totalitat el 2030. La inversió l’any vinent serà de tres milions d’euros. Enguany, la partida mediambiental suma un milió.

Tres són els eixos del document i 82 les accions previstes, amb 23 objectius fixats. Els eixos són la sostenibilitat ambiental, el creixement sostenible i el compromís social. Entre elles destaquen la contractació d’energia verda, l’electrificació del moll de creuers o les bonificacions per potenciar les operatives del ferrocarril. A més, la institució assumeix els disset objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l’ONU. Que les empreses de logítica canviïn l’ús dels camions pel ferrocarril suma una bonificació que atorga el Port.

El president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset, explica que volen reduir el 96% les emissions del carboni al 2021 a les instal·lacions portuàries

 

El seu president, Josep Maria Cruset, ha afirmat que el pla és «ambiciós, amb objectius potents i pensat perquè es pugui materialitzar». «És un potent full de ruta pels pròxims anys que referma molt el compromís en l’àmbit de la sostenibilitat, amb l’equilibri entre activitat econòmica, empresarial, i a la vegada, amb respecte al nostre entorn», ha valorat.

El futur del Port, tal com recull el preàmbul del Pla de Sostenibilitat “com a infraestructura logística tarragonina passa per la intermodalitat i el foment del ferrocarril, l’impuls de nous tipus de combustible verd i noves fonts d’energia renovable, garantir la circularitat de tots els projectes i mantenir la política de transparència i comunicació oberta i global com a pilar fonamental de tota l’organització”.

Plaques fotovoltaiques en ús al Port de Tarragona. Foto: Cedida

La Xarxa Natura 2000

En la presentació del primer dels blocs temàtics del Pla Sostenible, titulat Sostenibilitat ambiental, Cruset ha destacat algunes de les accions emmarcades dins de les quatre línies d’actuació: aigua, aire, biodiversitat, i gestió de residus i economia circular. El president de l’APT ha subratllat que el compromís amb la sostenibilitat ambiental forma part integral del posicionament institucional del Port.

Tant és així que la presentació d’aquest bloc en el document del Pla diu que la medul·la d’aquest apartat són “accions decidides en la lluita contra el canvi climàtic amb un ús responsable dels recursos, fomentant la circularitat i l’aprofitament dels recursos naturals i preservant la biodiversitat del nostre entorn». D’entre els 11 objectius d’aquest bloc, Cruset n’ha destacat dos per davant dels altres. La restauració, millora i potenciació dels hàbitats naturals de la zona Xarxa Natura 2000, a tocar del nucli urbà de la Pineda (Vila-seca) -amb 38 hectàrees naturals-, i la recollida i reutilització de les aigües pluvials al nou espai de la Zona Logística d’Activitat (ZAL) mitjançant la construcció d’un dipòsit de 1000 m3.

Cruset també ha avançat el projecte de creació de biòtops marins per a la regeneració de la vida marina i l’aposta per la recuperació de la biodiversitat autòctona amb la creació de nous espais verds.

Altrament, el Port continuarà apostant per la Instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la utilització d’energia renovable, que reduirà la demanda d’energia de xarxa. I seguirà transformant la seva flota de vehicles en una flota elèctrica, alhora que fomentarà que la de la resta de la comunitat portuària faci el mateix. n aquest apartat, el Pla de Sostenibilitat també preveu l’estudi d’energies alternatives com l’hidrogen que tenen una aplicació molt àmplia (camions, aquinària terrestre, embarcacions de serveis, vaixells de càrrega, grups electrògens, etc.) i, també, el foment del transport amb ferrocarril que ja està donant els seus primers fruits amb l’augment dels enviaments de cereals cap a Lleida, Vic i Aragó.

La transparència i la responsabilitat social corporativa formen part, finlament, del tercer eix del pla. En aquesta línia d’aproximació del port a la ciutadania, i especialment als col·lectius menys afavorits, Cruset ha destacat algunes accions d’aquest bloc, com per exemple, l’adequació espais públics com a circuits inclusius per fomentar l’ús entre les persones amb més dificultats; el foment del suport a col·lectius de risc -Ajuts Sílvia Cuesta, programa ajuts RSC, relació amb la societat i entitats veïnals, etc.- i la instal·lació d’un sistema d’informació als usuaris del KM0 al dic de Llevant en els dies de fort vent per si es produís, alertar d’un episodi de presència de partícules.

El Port està executant obres d’edificis, com l’antiga seu de l’Autoritat Portuària, amb criteris d’eficiència energètica, exigència que també figura a la futura Zona d’Activitats Logístiques -ZAL-

Cruset ha avançat també que la propulsió dels creuers amb combustibles fòssis canviarà en el futur. És un debat que les companyies estan tenint en la línia de seguir la sostenibilitat, tal vegada utilitzant gas natural. Queda pendent encara el desenvolupament de l’hidrogen com a font d’energia.

Accediu al document en aquest enllaç.

Jaume Garcia

Mor el treballador accidentat aquest dimecres a Vila-seca

L’home, d’uns 60 anys, ha caigut pel forat d’un muntacàrregues i es troba ingressat en estat greu a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Un treballador ha mort aquest dimecres a Vila-seca després d’haver patit un accident a l’empresa Emulsiones Poliméricas. El decés ha estat confirmat per fonts de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, on es trobava ingressat en estat «molt crític» a causa de l’incident des d’unes hores abans. Per causes que es desconeixen, l’empleat, d’uns 60 anys, s’ha precipitat deu metres en caure pel forat d’un muntacàrregues que havia revisat. L’home treballava per l’empresa Dominion Global, subcontractada per Emulsiones Poliméricas.

Una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i quatre dotacions de Bombers s’han traslladat al lloc de l’accident, dins del recinte de Clariant Ibérica. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació sobre l’accident laboral, ocorregut a quarts de nou del matí. La companyia també iniciarà les “investigacions oportunes”, segons ha indicat en un comunicat; i «es posa a disposició de les autoritats locals amb els recursos necessaris per esclarir els fets».

Condol de l’AEQT

Per la seva banda, l’AEQT ha fet públic el seu condol a la família del treballador mort per mitja d’un tuit publicat en el seu compte oficial. «Estem a disposició de l’empresa i autoritats per tot allò en què puguem col·laborar», afirma l’associació.

ACN – Redacció

 

PortAventura reobre portes amb pocs visitants i mascaretes obligatòries a les atraccions

Pla tancat de la part frontal del tren del Dragon Khan, amb usuaris amb mascareta, el primer dia d’obertura de PortAventura. Foto: Eloi Tost

PortAventura World ha tornat a obrir portes aquest dimecres amb mesures extraordinàries per la crisi sanitària de la covid-19. Control de temperatura abans d’entrar, gel hidroalcohòlic en molts punts i mascareta obligatòria fins i tot a les atraccions són algunes de les mesures que ha establert el parc per garantir la seguretat dels visitants, que en el primer dia han estat pocs. De fet, la sensació d’amplitud serà una constant durant la temporada, ja que s’ha limitat l’aforament del parc a un 30% i entre i un 60% i 80% als hotels. En línies generals, els primers clients han assegurat que no se senten incòmodes per les mesures i han apostat per gaudir del dia amb la màxima normalitat possible.

(Seguirà ampliació)

Núria Torres / Eloi Tost – ACN

Vila-seca en Comú proposa crear un conveni amb la Seguretat Social per tramitar l’Ingrés Mínim Vital

La formació d’esquerres assegura haver ajudat a més de 200 famílies del municipi a realitzar la tramitació per aconseguir la prestació. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha presentat en el registre d’entrada municipal una moció en què demana formalitzar un conveni amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social per cooperar en la tramitació de l’ingrés mínim vital, tal com disposa el Reial Decret Llei 20/2020. Com a contraprestació els Comuns també proposen demanar al govern de l’Estat un fons extraordinari per afrontar les despeses de gestió que comporti l’aplicació del conveni.

Segons manifesten els Comuns la signatura d’aquest conveni entre l’ajuntament i l’INSS permetria que des del municipi del Tarragonès es poguessin destinar recursos humans i materials per a la tramitació d’aquestes peticions de IMV, la qual cosa facilitaria enormement a tots aquells veïns i veïnes que actualment es troben a la nostra localitat en risc d’exclusió social el poder sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital.

Davant les dificultats per realitzar la tramitació Vila-seca en Comú ha posat la seva seu i els seus regidors a disposició de la ciutadania per ajudar a tramitar la prestació. Asseguren que ja han ajudat a més de 200 famílies a realitzar-la. Mario Téllez, portaveu de la formació, ha manifestat que aquest servei ho han fet “de manera voluntària davant la inexistència d’administració que ho desenvolupés presencialment”.

Redacció

 

Vila-seca convoca la vuitena edició del concurs fotogràfic en memòria d’Albert Iturria

Imatge del fotògraf local Albert Iturria, Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca convoca per vuitena vegada el concurs fotogràfic en memòria del fotògraf local Albert Iturria, el qual va fotografiar el municipi, la seva gent i les festes i costums durant més de 30 anys.

Aquest any, el concurs tindrà com a objectiu reflectir el confinament, el desconfinament i la nova realitat provocada per la crisi sanitària de la COVID-19 a Vila-seca. Es podran presentar tant aquelles fotografies que s’han produït en els moments de tancament a les llars, com les celebracions d’aniversari, l’activitat esportiva, educativa, lúdica o social, com ara els aplaudiments, els missatges de recolzament als serveis essencials o les mostres de solidaritat. També s’hi poden incloure aquelles que s’han produït en l’entorn laboral, el teletreball o les mesures de seguretat i restriccions. La nova realitat també es podrà reflectir a les fotografies: les primeres reunions, les primeres passejades, etc.

El concurs, adreçat a qualsevol persona que hi vulgui participar sense cap límit d’edat, comptarà amb dues categories (adults i infantil). Els premis per a la categoria d’adults són de 700 € per al primer, 350 € per al segon i 175 € per al tercer. A la categoria infantil s’estableixen cinc premis, dotats amb material escolar per valor de 50 €. Es valoraran positivament les imatges que, sense deixar de banda la creativitat, responguin a criteris documentals.

Les obres es podran lliurar fins al dia 31 de novembre al registre general de l’Ajuntament a l’atenció de la regidoria de Cultura, o bé mitjançant correu postal. Per aquelles activitats posteriors a la data assenyalada s’estableix un termini extraordinari fins dos dies després de l’activitat i no excedint la data del 7 de gener de 2021.

Redacció

 

El Quartet Gerhard torna a Catalunya després d’una dècada a l’estranger

El Quartet Gerhard a la sala Lluís Millet del Palau de la Música, on celebraran els 10 anys de trajectòria amb un concert el 5 d’agost. Imatge del 30 de juny de 2020. Foto: Mar Vila

El Quartet Gerhard, format al Conservatori de Vila-seca i amb dos músics del Camp de Tarragona, arriba als 10 anys de trajectòria en un moment en què «senten l’instrument molt potent i amb perspectives que creixi més encara». Bon moment a nivell professional, però també personal. «Fer quartet és una aposta amb la que tens l’obligació d’excel·lir en allò musical i humà. És una aposta de vida», diu a l’ACN el reusenc Lluís Castán, acompanyat de Judit Bardolet, el tarragoní Miquel Jordà i Jesús Miralles.

Com a celebració, oferiran un concert especial al Palau de la Música el 5 d’agost, el primer després de l’aturada més llarga –encara que obligada–que han fet mai. No tornen a Catalunya només pel concert, ja que han decidit quedar-s’hi, després de gairebé una dècada a Basilea i Berlín. «Volem sentir-nos d’aquí», assegura Bardolet.

«És una decisió que hem pres fa poc tot i que feia temps que ens passava pel cap. Viure a Berlín ha estat una etapa fantàstica, que ens ha enriquit moltíssim», explica Judit Bardolet, un dels violins del grup. Però assegura que és moment d’encetar una nova etapa a casa, fent el que han fet sempre, «viatjar i tocar, però des de Catalunya». Després d’una etapa a Basilea, van triar Berlín per seguir la seva formació i s’hi han estat set anys.

«Ens va agradar l’ambient cultural de la ciutat, els músics que hi passaven, una ciutat molt cultural en la que ens hem sentit molt lliures per treballar», argumenta Jesús Miralles, que confessa que tenien ganes de tornar. «El nostre cap sabia que era una situació temporal. Tenim moltes ganes de viure aquí», apunta Miralles, violoncel del grup. Encara que de vegades a Catalunya «es troba a faltar algun tipus d’ajuda, sobretot en moments de crisi», consideren que la societat «demanda cultura».

Vocació internacional

I és que malgrat a partir d’ara parin més els peus pels escenaris catalans, la vocació internacional del Quartet Gerhard no s’atura. La formació avança a l’ACN que estan negociant un projecte a llarg termini amb una ciutat europea, com a artistes residents escollits d’una institució de renom. De fet, una residència equiparable a la que tenen actualment amb el Palau de la Música des de la temporada 2018-19, i que s’allargarà fins l’any vinent. Es defineixen com a «nòmades».

Una dècada frenètica

Des que els quatre músics van decidir l’any 2010 iniciar el projecte, han viscut «una aventura». La clau de la seva consolidació ha estat «no tenir por del treball diari i les conseqüències que pot tenir la decisió de dedicar-se exclusivament a una cosa que no saps cap a on anirà». El Quartet Gerhard «ho va donar tot», i «si hi ha una cosa que t’apassiona, és molt més fàcil que te n’acabis sortint», assenyala Lluís Castán, violí del grup.

«També l’estima que tots quatre tenim, tant per la música de cambra com pel quartet en especial, és una reacció química que va haver-hi des del primer dia i també hem tingut la sort que el públic ho ha percebut d’aquesta manera», afegeix Miralles. Al parer de Bardolet, la clau és persistir. «El que et fa tirar endavant és la passió que tens i el dia a dia, fer que el treball diari sigui bonic». El quartet català ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals, i ha pujat als escenaris dels festivals més reconeguts internacionalment.

Amb la celebració dels 10 anys «s’intensifica la passió» que tenen, i donen valor a cada concerts assaig o viatge que han fet. «Deu anys és molt de temps per un grup que som els mateixos membres des del principi», confessa Bardolet, però esperen poder-ne fer «10, 20 o 30 més».

Després de 10 anys «molt intensos», el confinament els hi ha anat bé per aturar-se i guanyar perspectiva. «Mai havíem estat tant de temps sense tocar. Veníem d’una dinàmica de tocar molt, i es va interrompre», explica Bardolet, com també s’ha aturat la postproducció del seu nou àlbum, que esperen llançar el 2021.

Més que un concert

El quartet ha pogut mantenir el concert de celebració dels 10 anys, una actuació al Palau de la Música que defineixen com un «somni». «És una sala especial per a nosaltres i també sent conscients de l’oportunitat perquè la situació es la que és», diu Castán. El concert canalitza una doble emoció: l’aniversari i el primer concert després de més de quatre mesos sense pujar a un escenari. «Ens sentim molt còmodes en aquesta casa i molt lliures d’explorar el repertori que estem fent ara», ha afirmat Jordà, viola de la formació.

Interpretaran el ‘Quartet núm. 15’ de Schubert, la peça que més estimen i més els representa. A més, el ‘Quartet de corda núm. 2’ de Robert Gerhard, obra que els ha acompanyat durant els darrers nou anys, i que faran com a homenatge al compositor català que els dona nom amb motiu dels 50 anys de la seva mort.

El quartet considera que amb el confinament la música en directe s’ha revaloritzat, pel fet de notar la seva absència. «S’havia instal·lat en una mena de rutina. L’acte de fer música és molt més enllà que la música mateixa», assegura Castán. I en el seu cas, el públic ve a presenciar «més que una peça musical», sinó una «història al darrere, una petita estructura humana amb què es pot sentir identificat».

Mar Vila

 

La Generalitat dona el primer pas per crear l’àrea metropolitana de Tarragona amb sis municipis

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat a conèixer avui als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU). Foto: Generalitat

Els plans directors urbanístics tenen l’abast suficient com per transcendir les fronteres municipals i ordenar grans àrees de sòl amb problemàtiques comunes però administracions locals diferents. Per tant, són un marc adequat per decidir, per exemple, traçats d’infraestructures o gestió de corredors ecològics que van més enllà de la competència d’un ajuntament.

La primera àrea metropolitana del país, la de Barcelona, compta des de fa dècades amb un instrument d’ordenació supramunicipal, com és el Pla General Metropolità (PGM). El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa ara la redacció de plans directors urbanístics amb una voluntat similar per a les àrees urbanes de Tarragona i de Girona, si bé adaptats a les particularitats de cada territori. Es preveu que la Comissió de Territori de Catalunya que es reunirà a finals de juliol autoritzi al Departament a iniciar la redacció d’aquests dos PDU.

Objectius i tramitació

L’àrea urbana de Tarragona, formada per sis municipis, abasta 185,66 km2, on hi viuen 300.984 persones, amb una densitat de 1.621 habitants per quilòmetre quadrat. Els objectius del PDU que ordenarà aquesta àrea, i que s’han exposat als representants municipals, són:

  1. Possibilitar un marc de competitivitat per al desenvolupament econòmic.
  2. Establir un model de desenvolupament sostenible que integri la diversitat.
  3. Ordenar els espais oberts i les infraestructures de l’àmbit

Una vegada la Comissió de territori de Catalunya autoritzi l’inici de la redacció del PDU, el primer pas serà l’elaboració de l’anomenat document d’objectius i propòsits generals. Aquest document se sotmetrà a un primer procés de participació ciutadana on es donarà veu tant als ajuntaments com als agents socials, econòmics i ambientals del territori, i a la ciutadania interessada. Les seves aportacions serviran per redactar un primer document del PDU que la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona aprovarà inicialment.

El document aprovat inicialment se sotmetrà al preceptiu període d’informació pública i audiència als ajuntaments, per tal que ajuntaments i ciutadania puguin presentar les al·legacions que estimin oportunes. Un cop estudiades aquestes al·legacions i incorporades, si s’escau, el PDU serà aprovat provisionalment per la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona i, poc després, elevat a la Comissió de Territori de Catalunya per al seu darrer vistiplau. El conseller de Territori i Sostenibilitat signarà l’aprovació definitiva i el PDU es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), iniciant la seva vigència el dia següent.

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat a conèixer avui als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU) que ordeni l’àrea metropolitana tarragonina, la segona més gran de Catalunya després de la de Barcelona.

L’objectiu del Departament és oferir als sis municipis que conformen la realitat metropolitana de Tarragona un instrument de planejament supramunicipal per consensuar l’ordenació de les infraestructures, especialment les ferroviàries, i dels espais oberts. En aquest sentit, Agustí Serra, ha posat en valor: «El sistema urbà del Camp de Tarragona definirà el model urbà d’una realitat metropolitana, que donarà coherència, entre d’altres, a la gestió de la mobilitat».

Reaccions dels alcaldes

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha fet ressò de la notícia de Tarragona21 via Twitter i en la primera reacció ha afirmat: ‘Sabem que el camí no serà fàcil però des de @TGNAjuntament ens hi posarem molt seriosament. Crear sinergies és molt important per tenir un territori ordenat, competitiu i capaç de fer front als reptes mediambientals i socials’

Al seu torn, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat a aquest digital sobre el nou organisme que es crearà: ‘Han ser àrees de col·laboració i cooperació entre municipis, en favor de les persones i el progrés del territori».

Redacció

 

Més de 50 activitats per a gaudir de l’estiu a la Pineda

La platja de la Pineda llueix, un any més, la bandera blava. Foto: Ajuntament

Com cada any en aquestes èpoques, torna el programa d’activitats d’estiu al municipi de Vila-seca. Sota el títol de ‘la Platja és teva’, el Patronat Municipal de Turisme ha elaborat un programa amb activitats concentrades al nucli de la Pineda i destinades a tots els públics, i molt especialment a la família.

El programa d’activitats va començar el passat 2 de juliol amb una activitat de ioga en diferents punts de la Pineda i finalitzarà el 31 d’agost amb una nova activitat de zumba a la zona del parc dels prats de la Pineda.

Aquest programa d’actes no recull les activitats programades dins la propera Festa Major d’Estiu que tindrà lloc del 24 de juliol al 3 d’agost i que aplegarà actes tan al nucli de la Pineda com a Vila-seca.

D’aquesta cinquantena d’actes programats entre els mesos de juliol i agost, destaquen els espectacles familiars itinerants, el cinema a la fresca al parc del pinar de Perruquet i les activitats esportives dirigides a la platja de la Pineda, com ara ioga, zumba o capoeira.

Un any més, la bandera blava oneja a la platja de la Pineda

D’altra banda, la platja de la Pineda llueix, un any més, la bandera blava, una marca de qualitat que reconeix la diversitat de serveis i la qualitat d’aquesta platja del municipi de Vila-seca, la qual ja fa 21 anys que gaudeix de la qualificació ininterrompudament.

La bandera blava és un distintiu de qualitat que atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) per distingir les platges que compleixen amb els requisits de seguretat, gestió ambiental, neteja i serveis marcats per la Unió Europea.

Redacció

 

PortAventura obrirà amb controls de temperatura, menys cues i mascaretes a les atraccions

El director general de PortAventura World, Fernando Aldecoa, aquest matí durant la presentació a la premsa de les mesures per fer front a la Covid-19. Foto: Tarragona21

 

El parc ha invertit 4 MEUR en elements per controlar la pandèmia. Foto: Tarragona21

PortAventura World tornarà a obrir portes el proper 8 de juliol. Ho farà amb novetats relacionades amb mesures de seguretat per la covid-19, com la reducció de l’aforament a un 30%. En la temporada del 25è aniversari, el parc ha invertit 4 MEUR en elements per controlar la pandèmia. A l’entrada hi haurà un control de temperatura i l’ús de la mascareta serà obligatori a tot el parc, també a les atraccions. D’entrada s’obriran quatre dels sis hotels del complex, amb un aforament màxim d’entre el 60% i el 80%. Fernando Aldecoa, director general de PortAventura World, ha assenyalat que és una «temporada atípica» i ha destacat que enguany confien especialment amb el mercat estatal per mitigar el descens del turisme internacional.

Primer pla del monitor que mostra la temperatura corporal de les persones que entren al parc. Foto: Eloi Tost

Els visitants del parc temàtic hauran de passar un control de temperatura per accedir-hi. La companyia ha instal·lat una gran carpa amb càmeres tèrmiques per on hi haurà de passar tothom. Un operari veurà les imatges a través d’un monitor, i si algú té una temperatura per sobre de 37,5 graus, se li recomanarà anar a un centre mèdic proper perquè es faci la prova de la covid-19. Si presenta un certificat mèdic conforme ha donat positiu, aleshores se’l deixarà entrar. La mesura també afectarà els clients dels hotels del ressort. Els responsables del parc han assegurat que es garantirà el dret a la intimitat i que no es demanarà cap dada personal.

Encara abans d’entrar es repartirà un fulletó en diferents idiomes per informar de les mesures de seguretat. A les cues per comprar entrades s’haurà de respectar el metre i mig de distància. De fet, des del parc recomanen comprar els tiquets per Internet per estalviar-se cues i facilitar la mobilitat. Ja a dins, uns panells indiquen que cal caminar per la dreta i l’ús de la mascareta és obligatori durant tota la visita, a excepció dels restaurants.

Per pujar a les atraccions caldrà mascareta i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. «Amb això ja garantim la seguretat», ha dit. Uns protocols que estan certificats per l’Institut per la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). Totes estaran obertes i al 100% de capacitat. Aldecoa ha exposat que així dificulten que es facin cues i permeten donar un millor servei als clients. De fet, aquest és un dels objectius d’enguany de l’empresa. «Creiem que PortAventura és el destí ideal per passar les vacances. Ens volem focalitzar en l’experiència i la seguretat dels clients i no hem fet previsions de visitants per aquesta temporada», ha assegurat.

El que no estarà en funcionament fins al setembre són els espectacles. Tampoc s’obrirà aquest any el Caribe Aquatic Park: «Considerem que l’oferta que tenim és suficient», ha afirmat el director general. De moment tampoc es posarà en marxa PortAventura Dreams, el projecte solidari que la companyia té per a nens i famílies amb càncer, tot i que Aldecoa ha assenyalat que confien en tornar-lo a obrir abans d’acabar el 2020.

Any d’impàs

Pel que fa als hotels, se’n posaran en marxa quatre dels sis que té el complex. En concret seran el Colorado Creek, PortAventura, Mansion de Lucy i Gold River. Ho faran amb un aforament d’entre el 60% i el 80% i els dirigents confien en poder-los omplir. «La pandèmia ha impactat en el mercat global i enguany ens focalitzarem en el turisme de proximitat. Creiem que les famílies espanyoles no viatjaran a l’estranger però voldran gaudir d’un cap de setmana llarg o una setmana de vacances», ha valorat Aldecoa.

Amb tot, ha apuntat que esperen «una recuperació progressiva del mercat internacional». «Suposem que començarà pel francès i especialment del sud de França, perquè podran venir en cotxe. De vols, per ara encara n’hi ha pocs. Després s’hi sumarà el turisme britànic i una mica el rus», ha puntualitzat.

El director general ha afirmat que d’ençà que van anunciar la data d’obertura han tingut un increment de reserves i visites a la web, que demostren «que hi ha interès». La venda d’entrades per ara no està sent reeixida, segons ha reconegut, però ho atribueix a que generalment és un procés que «es fa molt a l’últim minut».

El director general ha afirmat que el 8 de juliol «ja treballaran la majoria dels fixos discontinus». Foto: Tarragona21

La majoria dels fixos discontinus, a treballar

Pel què fa a la tornada dels treballadors, Aldecoa no ha volgut donar xifres. El director general s’ha limitat a assegurar que el 8 de juliol «ja treballaran la majoria dels fixos discontinus». La resta s’aniran incorporant a mesura que avanci l’estiu. Tampoc ha esmentat si es faran contractes temporals per reforçar la plantilla.

Tot i el sotrac que ha suposat la crisi de la covid-19 i que ha impedit que el parc es posés en marxa al març, com tenia previst, el directiu ha volgut transmetre confiança pel què fa a la situació econòmica de l’empresa. «Venim d’uns anys molt bons, amb un 2019 de rècord. L’agència Standard & Poor’s ens ha mantingut l’índex de ‘rating’. La situació financera és més que folgada i positiva», ha assegurat.

En aquest sentit, Aldecoa ha repassat les xifres de l’any passat. PortAventura World va superar el seu màxim històric de visitants i va superar per primer cop els cinc milions, en arribar als 5,2. «També vam fer rècord per Halloween, amb 900.000 visitants, i per Nadal, amb 500.000», ha concretat. D’aquests 5,2 milions, un milió va arribar de França. «Som un dels llocs preferits per les famílies franceses per anar de vacances», ha indicat; i ha remarcat que el 55% dels clients dels hotels van ser turistes internacionals. També al 2019, ha valorat que van invertir més de 90 MEUR, entre l’atracció Street Mission, una placa fotovoltaica que permetrà cobrir un terç del consum energètic del complex a partir del 2021, PortAventura Dreams i l’hotel Colorado Creek.

Durant aquests 25 anys de trajectòria, PortAventura ha invertit més de 1.100 MEUR i ha registrat 90 milions de visites. Amb la pandèmia, però, la celebració del quart de segle de vida no serà tan exuberant com preveien. Tot i això, el parc temàtic està ple de motius decoratius que recorden l’efemèride.

Redacció –  ACN

 

Aquopolis reobre les seves portes i confia en poder salvar la temporada

Una de les atraccions d’Aquopolis, amb alguns clients, en una imatge d’aquest dimecres. Foto: Eloi Tost

El parc aquàtic Aquopolis, a La Pineda (Vila-seca), ha iniciat aquest dimecres la temporada amb l’esperança de poder «salvar-la», a causa de les dificultats causades per la crisi de la covid-19. L’obertura ha estat més tard que en els anys anteriors i el parc ha adaptat tots els espais a les mesures sanitàries. A banda de reforçar la neteja i posar dispensadors de gel hidroalcohòlic en diferents espais, s’ha reduït l’aforament màxim de 6.000 a 3.500 persones. El director d’Aquopolis, José María Claver, ha apuntat a l’ACN que confien que a partir del 15 de juliol hi hagi «una mitja normalitat» amb l’arribada de turistes d’arreu de l’Estat i d’altres països. De moment, el parc opera amb un 75% de la plantilla habitual.

En la primera jornada de funcionament hi ha hagut pocs clients. Tenint en compte que amb prou feines hi ha turistes a la Costa Daurada, els responsables del parc no s’han sorprès. De fet, per Claver aquests primers dies serviran per posar a prova els protocols i fer petits ajustaments per quan vingui el gruix de visitants. En la seva opinió, una de les claus serà la confiança, tant la que pugui donar l’establiment com la que tingui la gent a l’hora d’anar a de vacances a la zona. Per ell, el fet que Aquopolis sigui un espai gran a l’aire lliure és un avantatge perquè els permet «mantenir les distàncies de seguretat, que són fonamentals per evitar qualsevol contagi». «El que més ens interessa és que tot funcioni correctament i no hi hagi un rebrot, que seria molt dolent per l’economia del país», ha assenyalat.

Les mesures sanitàries són presents i visibles a gairebé tot arreu. Ja a l’entrada, a terra s’han pintat cercles perquè es mantingui la distància a la cua per comprar els tiquets. A més, «la desinfecció del parc és constant», ha remarcat el director. Abans de fer servir una atracció «la gent s’ha de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic, i també abans d’entrar al restaurant o a la botiga», ha indicat. Als restaurants fins i tot han col·locat mampares per evitar el contacte directe entre empleats i visitants. A les botigues s’hi ha d’accedir amb mascareta, i els treballadors la porten a tot arreu. Alguns fins i tot duen pantalles protectores.

Aquopolis ha arrencat la temporada amb uns 140 treballadors un 75% de la plantilla habitual. Claver ha posat en valor haver pogut tornar a obrir portes també per garantir els llocs de treball i ha assegurat que a mesura que avanci la temporada i arribin els turistes, es contractaran més persones.

Els clients, més enllà de les mesures sanitàries, no notaran gaires diferències respecte anys anteriors. La més destacada és que aquest estiu no es faran espectacles amb dofins, per evitar aglomeracions. Des d’uns espais previstos però, es podran veure els animals, que estaran amb els cuidadors.

Eloi Tost – ACN

 

La Platja de la Pineda disposarà de boies ecològiques

Aquest estiu s’instal·laran diverses boies en compliment d’un acord de l’equip de Govern amb Vila-seca en Comú a la Platja de la Pineda. Des del 2012, ja s’han col·locat un total de 135 a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l’Ametlla i l’Hospitalet de l’Infant.

L’Ajuntament de Vila-seca ha anunciat que properament instal·laran biòtops marins ecològics en compliment d’uns dels acords del govern municipal amb Vila-seca en Comú per no oposar-se al pressupost de l’exercici 2020. Aquest biòtops compten amb el finançament de Repsol. Des del 2012, ja s’han col·locat un total de 135 exemplars a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant.

Els biòtops artificials són grans peces d’obra i de pedra de forma cònica que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un escull. Mesuren entre 1,30 i 2,00 metres d’alçada, per 1,50 metres d’amplada, i el seu pes oscil·la entre els 800 i els 1.600 quilos. Estan fets d’un ciment de PH neutre específic per al mar, que se sol utilitzar en obres submarines, i de carbonat de calci. Tenen formes i mides diferents, en funció de la fondària del punt on volen col·locarse, i inclouen multitud de cavitats, grans i petites, que es converteixen en metres d’habitabilitat per a les espècies existents, les quals hi troben protecció i refugi en moments de temporals.

A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, els biòtops artificials s’instal·len de manera permanent. Quan acaba la temporada d’estiu, es retira la cadena superior i la boia de plàstic que sura a l’aigua. El biòtop i tota la vida marina que s’hi ha generat es deixa al fons marí fins l’estiu següent, quan uns submarinistes localitzaran per GPS la posició exacte del biòtop per col·locar-hi novament una boia. Els biòtops, a més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal o onatge fort.

Des de Vila-seca en Comú es mostren molt satisfets. Mario Téllez, portaveu dels Comuns, ha volgut rememorar que en la darrera legislatura ja ho van proposar però “inexplicablement” la majoria absoluta de Poblet ho va tombar. Per aquest motiu ha volgut manifestar la seva satisfacció d’anar aconseguint fites que abans “xocaven amb el mur de la majoria absoluta”. No obstant, adverteix que és una primera pedra. Per aconseguir la preservació de el fons marí es requereix “una aposta decidida i global que vagi més enllà de la implantació de boies d’abalisament ecològiques” assegura.

Redacció

 

Vila-seca estrena aquest 1 de juliol el primer servei de bus del municipi

El Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Vila-seca i l’empresa T. y J. Plana – Empresa Plana, SL han signat un conveni de col·laboració per a la millora de les comunicacions mitjançant els serveis regulars de transport públic de viatgers per carretera al municipi de Vila-seca.

El bus que es posa en marxa demà farà 27 parades. En temporada alta, de març a novembre, realitzarà 18 expedicions entre Vila-seca i la Pineda i 11 a la Plana. En temporada baixa, de desembre a febrer, farà 13 expedicions de dilluns a divendres a la Pineda i 8 a la Plana. Dissabtes i festius, en canvi, 8 i 3 expedicions respectivament.

Al municipi de Vila-seca es genera una gran mobilitat interna per motius de treball, estudi o de visitants. Compta amb tres nuclis residencials de població: Vila-seca, la Pineda, i la Plana, amb una població estable de 23.000 habitants però que realment equival a una població de 40.000 persones fruit del seu perfil turístic. Hi ha equipaments associats com el campus Universitari de la URV amb la Facultat de Turisme i Geografia i el Parc Científic de Turisme i Oci de Catalunya. El municipi acull també el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca / Salou amb Port Aventura, Ferrari Land, els hotels i el centre de convencions.

I, per acabar, té una àmplia xarxa d’equipaments i establiments turístics a la Pineda generadors de gran mobilitat laboral i turística. Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Vila-seca amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona, i l’operador Plana impulsen aquest nou servei de mobilitat per tal de garantir aquestes relacions internes i facilitar la mobilitat als residents del municipi perquè puguin anar a treballar, a estudiar, etc.

Aquests són els horaris de les noves expedicions en sentit la Pineda:

I en sentit la Plana:

A més, sota la marca Mobilitat Vila-seca, l’Ajuntament de Vila-seca ha iniciat una campanya on informa de la posada en marxa d’aquest nou servei d’autobús urbà. En aquest enllaç podreu trobar tots els horaris, línies i tarifes: https://vila-seca.cat/web/guest/mobilitat

Redacció

 

Els Mossos denuncien penalment un conductor que gairebé triplicava la velocitat permesa a Vila-seca

Imatge del radar que va interceptar el vehicle del denunciat circulant a més de 100 km/h per la C31b de Vila-seca. Foto: Mossos

Els Mossos han denunciat penalment un home de 25 anys, de nacionalitat marroquina i veí de Tarragona, per circular a 207 km/h en un tram limitat a 80 km/h. El vehicle va ser detectat dimecres al vespre al quilòmetre 5 de la carretera C31, a Vila-seca, en sentit Tarragona. El conductor haurà de declarar com a presumpte autor d’un delicte de conducció penal punible quan sigui requerit per l’autoritat judicial. El jove havia quedat en llibertat unes hores abans, la matinada de dimecres, després de declarar en seu judicial per un delicte de falsedat documental. La policia l’havia identificat en un control a la mateixa carretera i van comprovar que tenia vigent un requeriment de recerca i detenció d’un jutjat de Badalona.

Durant la nit de Sant Joan, en els 6 controls de la regió policial dels Mossos del Camp de Tarragona es van fer 86 proves i es van posar 10 denúncies, una per delicte d’alcoholèmia i 9 administratives per alcoholèmia positiva.

ACN

 

La nova Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Vila-seca, La Pineda ja és una realitat

Aquest matí s’ha presentat la nova associació al Castell de Vila-seca, la qual ja compta amb 25 establiments associats i amb el recolzament de l’Ajuntament i el Patronat de Turisme de la població.

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca i del Patronat de Turisme de Vila-seca, ha presentat aquest matí la nova AEH Vila-seca, La Pineda; al Castell de la ciutat.

L’acte de presentació de la nova associació ha comptat amb  la presència del Sr. Pere Segura, alcalde de Vila-seca; del Sr. Francesc Pintado, president de l’AEHT; de Juan Hervás, nou president de l’AEH Vila-seca, la Pineda;  de la Responsable de Comerç, Manuela Moya; de la responsable de Turisme, Cristina Cid i dels membres de la junta de la nova associació: Juan Hervás del Restaurant El Patio; Jaume Solé, de Port Aventura; Xavier Subirats, de Mix Restaurant & Lounge Sushi Tapes; Ismael Requena, de Mombasa; La Tagliatela; Sergio i Rocío Morales, de La Taberna de Misti; Lorena Vázquez, de Bon dia Maria Restaurant; Indaleci Salas, de Gran Palas Hotel i Kelvin Brand, de Bar Restaurant Oh La La.

L’alcalde ha volgut obrir l’acte de presentació agraïnt la predisposició de Juan Hervás i a Francesc Pintado “una persona que treballa incansablement pel sector”. Per la seva banda Pintado ha volgut destacar que “avui és un dia molt especial perquè assistim al part d’aquesta associació que veiem néixer”. Tanmateix, no ha volgut passar per alt “el moment tràgic que està vivint el sector”. Pintado, ha mostrat el seu agraïment a Pere Segura “per creure en la necessitat de disposar d’una associació que vehiculi i dinamitzi el sector”

Hervás té molt clars els objectius de l’associació i com aconseguir-los, per això ha parlat de tres eixos d’actuació: gestió, formació i gastronomia. Gestió: potenciant la comunicació directa amb l’administració per créixer amb les necessitats de l’entorn.  Formació: per promoure treballadors capacitats i empresaris d’èxit. “Ens agradaria que els joves que aposten per dedicar-se al nostre ofici, ho facin per vocació i no per necessitat. I això passa per convertir-los en empresaris formats”. I per últim, gastronomia: l’objectiu de Juan Hervás i el seu equip és organitzar tres jornades gastronòmiques i recuperar Tastum. “Sempre apostant per fer les jornades comptant amb productes i productors del territori”.

Durant la presentació, Pintado en nom de la junta, ha agraït el suport a l’Alcalde de Vila-seca posant-li la ja mítica “jaqueta de cuina” de l’AEHT. Un present que, des de la constitució de la nova junta de l’AEHT el maig de 2018, s’ha fet a diverses personalitats públiques i referents del sector gastronòmic que han mostrat el seu suport a l’Associació, com és el cas de les 5 estrelles Michelin de la província.

Aquest suport i representació territorial s’evidencia també en el continuat nombre d’associacions locals i comarcals vinculades a l’AEHT que neixen i es reconverteixen gràcies a la feina feta per l’Associació provincial: “Hem renovat i creat associacions com l’AEH Salou, hem integrat a Priorat Enoturisme a l’AEHT i avui donem la benvinguda a Vila-seca. Les properes seran l’AEH Alt Camp i l’AEH Baix Gaià”. Créixer en associacions és créixer en territori, representar la diversitat de la nostra província i créixer també en associats”. Actualment l’AEHT compta amb 679 socis de totes les comarques de Tarragona.

El batlle ha volgut tancar la presentació amb una cita de Montesquieu: «Des del moment que els homes viuen en societat, perden el sentiment de feblesa”. Referint-se al fet que la constitució d’aquesta nova associació enfortirà als seus membres i en conseqüència, als seus negocis. “Heu d’aprofitar la creació d’aquesta associació per veure una oportunitat». Les societats basculen en projectes col·laboratius i els reptes no són senzills, però si els feu acompanyats, son més fàcils”

Redacció

 

Sostenibilitat, seguretat i responsabilitat, claus dels experts per no carregar-se el turisme a la ‘nova normalitat’

Platja de la Pixerota de Mont-roig del Camp. Autoria: El Paisatge dels Genis / Joan Capdevila

La sostenibilitat, juntament amb la seguretat i la responsabilitat, són factors clau per al futur de l’activitat turística davant la nova normalitat, on serà necessari adoptar estratègies i accions promocionals fonamentades en l’aplicació d’aquests criteris i indicadors, segons han posat en relleu els experts que han pres part de la jornada ‘L’impacte d’implementar mesures de sostenibilitat en turisme. Un nou escenari’, que ha tingut lloc ahir i avui en format online, amb la participació d’una vuitantena d’assistents.

Sens dubte, si parlar de sostenibilitat ja era important abans de la Covid-19, ara parlar de responsabilitat, sostenibilitat i resiliència és imprescindible”, ha exposat el director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé, per a qui “en aquests moments la sostenibilitat és un element fonamental per al futur del planeta i també per al futur de l’activitat turística”.

Aquest any el turisme és més domèstic, rural, independent i nostàlgic, el client busca seguretat i higiene, i incrementa la incertesa econòmica”, apunta el docent de la Universitat de Surrey i expert en turisme sostenible Xavier Font. “Davant d’una nova realitat, les nostres empreses i gestors de destinacions poden prendre decisions basades en l’evidència, o continuarem com sempre?”, reflexiona.

La jornada, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, s’ha centrat en l’impacte d’aplicar criteris de sostenibilitat en l’activitat turística.

A la sessió celebrada dilluns, la coordinadora de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió, Alba Lajusticia, ha posat de manifest que “en tota destinació turística sostenible, el disseny de les estratègies i accions promocionals passa per analitzar de manera objectiva i científica tots els indicadors de sostenibilitat, de manera que la presa de decisions es pugui dotar de l’objectivitat necessària”.

Per la seva banda, la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Marta Farrero, ha explicat que “el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona està immers en un projecte de competitivitat territorial entorn al patrimoni cultural, la platja innovadora i la vinya en relació al turisme familiar, en el que el tema de la sostenibilitat afecta de forma transversal a tot el sector, i per això resulta molt rellevant”.

La Covid-19 ho va canviar tot i el turisme és un dels sectors més afectats. En aquests moments, en què estem iniciant una nova normalitat, les mesures de sostenibilitat que ens plantejàvem són encara més importants”, assenyala Farrero.

La segona sessió de la jornada, celebrada aquest dimarts, ha comptat amb una taula rodona d’experiències sobre la gestió sostenible en empreses i destinacions, amb quatre casos del sector públic i empresarial presentats per la gerent de l’Hotel Rull i vicepresidenta de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre, Montse Callau; el secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori; el secretari tècnic del Park Güell, Àlex Montes; i la consultora de sostenibilitat i RSC i responsable de Responsabilitat Social Corporativa de Fuerte Hoteles, Natalí Ruiz. La taula ha estat presentada i moderada per la tècnica del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Sara Mestre.

A Fuerte Hoteles sempre hem tingut clar que la sostenibilitat ha d’estar integrada a tots els nivells de l’empresa. És així com hem aconseguit mantenir-nos a l’avantguarda pel que fa a la protecció i el respecte pel medi ambient i la societat des dels nostres inicis, i com hem arribat a convertir-nos en un referent en gestió hotelera sostenible”, ha assenyalat la responsable de RSC de Fuerte Hoteles, Natalí Ruiz.

El secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori, ha destacat que com a destinació madura, l’illa de Mallorca ha introduït, i ha de seguir introduint, mesures encaminades a la protecció de la destinació en el seu conjunt. “Aquestes mesures orientades al manteniment i conservació de la qualitat de vida, la millora de la percepció de la destinació o la implicació dels agents socials, entre d’altres, són sustentades amb criteris de sostenibilitat que permetin preservar els valors culturals, socials i mediambientals”, ha detallat.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies