TOTS 21

Una conferència sobre Jujol i el seu territori enceta dimecres les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona

Roger Miralles. Foto: Cedida

Una conferència sobre Jujol al seu territori, que protagonitzarà l’arquitecte i professor Roger Miralles, creador de la ruta Territori Jujol, encetarà aquest dimecres, dia 29, les I Jornades Modernistes el Camp de Tarragona als Pallaresos

En aquesta conferència inaugural , viatjarem pels indrets on el genial arquitecte va desenvolupar la seva obra. Obres que han deixat una petjada en la memòria col·lectiva difícil d’esborrar.

Roger Miralles és arquitecte i professor de l’àrea de composició de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus de la URV. Ha estat professor invitat a la Universitat de Chandigarth (Punjab – India) i a la Universitat de Witwatersrand (Johannesburg- Sud Àfrica). També ha estat president del jurat dels premis FAD d’arquitectura i interiorisme (modalitat pensament i crítica).

I per a destacar, ha estat el principal impulsor del Territori Jujol, una plataforma per conèixer i descobrir l’obra de Jujol al Camp de Tarragona. Els seus interessos d’investigació s’han centrat en l’arquitectura del final del S.XIX i primeres dècades del segle XX. Ha publicat múltiples articles acadèmics i ha participat de diversos llibres col·lectius.

Actualment els seus interessos d’investigació es centren en analitzar els usos del patrimoni construït entesos tant arquitectònicament com urbanísticament; així com en interpretar i entendre l’obra de Josep Maria Jujol.

És en l’actualitat el director de l’Escola d’arquitectura de Reus i és un dels màxims especialistes en l’obra de Jujol.

Les conferències s’allargaran fins al 27 d’octubre, preludi de les jornades de recreació de persones i personatges, que tindran lloc els dies 5, 6 i 7 de novembre.

Tots21 és el diari oficial de les Jornades.

 

Jujol, Gaudí, la Casa Navàs o el modernisme decoratiu, en les I Jornades Modernistes dels Pallaresos

Cartell anunciador de les jornades

Els Pallaresos començarà a desplegar el proper 29 de setembre tot l’univers modernista al voltant de l’arquitecte Josep Maria Jujol, autor la reforma de la Casa Bofarull, entre altres obres fetes a la localitat. S’encetaran aquell dia les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, que es desenvoluparan fins al mes de novembre, quan esclataran en el primer cap de setmana amb una novedosa i suggerent recreació de persones i personatges de l’any 1918 desfilant pels carrers de la vila. L’organització ha situat l’any 1918 per iniciar les I Jornades Modernistes ja que va ser l’any en què Jujol va coronar la Casa Bofarull.

Jujol està enterrat als Pallaresos, fet molt poc conegut, mentre que a la població hi ha la seu de l’Arxiu Jujol, que comanda el seu fill Josep Maria Jujol júnior.

El diari digital Tots21 serà el mitjà oficial de les Jornades.

Obrirà el foc d’un seguit de cinc conferències l’arquitecte Roger Miralles, autor del circuit de visites Territori Jujol. El seguirà el passi d’un conegut documental que es pot veure a la plataforma Filmin, JUJOL-GAUDÍ, dos genis de l’arquitectura. Serà el 6 d’octubre. La següent intervenció serà la de la directora de la imponent Casa Navàs de Reus, Sílvia Segalà, recinte que des de fa uns mesos ha reobert les portes. El conegut historiador Ramon Arnabat ens situarà en què passava a Catalunya en l’època modernista i clourà les jornades una conferència sobre una altra vessant poderosa del modernisme: les art sdecoratives. El conferenciant serà Daniel Pifarré, doctor en Història de l’Art i membre del grup de recerca GRACMON-UB. Les conferències tindran lloc al Centre Jujol, al Carrer Nou, 31, i començaran a les 19:30 hores.

Josep Maria Jujol

El calendari complert de les conferències és aquest:

DIMECRES 29 DE SETEMBRE
Jujol al seu territori
En aquesta conferència inaugural de les I Jornades Modernistes ELS PALLARESOS 1900, viatjarem pels indrets on el genial arquitecte va desenvolupar la seva obra. Obres que han deixat una petjada en la memòria col·lectiva difícil d’esborrar.
Roger Miralles, arquitecte i director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus de la URV.

DIMECRES 6 D’OCTUBRE
JUJOL-GAUDÍ, dos genis de l’arquitectura
Aquest documental té com a objectiu convertir-se en una peça que difongui el coneixement de Josep Maria Jujol, un geni de l’arquitectura catalana. La seva obra i les col·laboracions amb Antoni Gaudí no han estat prou reconegudes i és el responsable de donar vida i color al genial trencadís.
Correrà a càrrec de Luis Campo Vidal, enginyer i director general SAGESSE SL, consultoria en projectes de Televisió i Telecomunicacions

DIMECRES 13 D’OCTUBRE
Casa Navàs, una joia modernista única al món
En aquesta conferència-documental coneixerem de ben a prop la Casa Navàs, un dels millors exemples del Modernisme en l’àmbit europeu, i que va ser construïda entre el 1901 i el 1908 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. En l’actualitat és l’única obra modernista d’Europa que ha arribat fins als nostres dies tal com es va estrenar.
Intervindrà Sílvia Sagalà Roca, periodista i directora de la Casa Navàs

DIMECRES 20 D’OCTUBRE
Catalunya a finals del s.XIX i principis del s.XX i els fets més significatius de l’any 1918
El tombant dels segles XIX i XX son anys claus pel futur de Catalunya. El país i la seva gent experimenten transformacions econòmiques, socials, polítiques i culturals que deixaran enrere el segle XIX i obriran les portes al segle XX. Aquests canvis també es produeixen a Europa i al Món i hi estan directament relacionats. En aquesta conferència es parlarà de tot i més, mereixent una especial atenció els anys 1917 i 1918.
Hi intervindrà l’historiador Ramón Arnabat Mata, investigador del Grup de Recerca ISOCAC Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili

DIMECRES 27 D’OCTUBRE
Les arts decoratives del modernisme: l’eclosió de les artesanies artístiques
Amb el Modernisme sorgeix tota una especialització d’artistes artesans que de cada detall, de cada objecte, en fan una obra d’art. En aquesta conferència podrem conèixer tot un món que per molts encara avui és una gran desconegut.
Intervindrà Daniel Pifarré, doctor en Història de l’Art i membre del grup de recerca GRACMON-UB.

 

Ferit un vigilant dels Pallaresos en un operatiu per a dissoldre un grup de persones que estaven bevent al carrer

Imatge d’arxiu d’un vehicle dels vigilants municipals dels Pallaresos. Foto: Associació de Guàrdies, agents, Vig. Munic. CAT

Un agent del cos de vigilants municipals dels Pallaresos va ser ferit aquesta passada matinada durant la dissolució d’un grup de persones que es trobaven bevent al carrer davant d’un local de la població. Segons ha confirmat Tots21, els guàrdies es van presentar al lloc per procedir al tancament de l’establiment i acabar amb la concentració. Un dels que hi participava, de 60 anys i veí dels Pallaresos, va insultar els agents abans de pujar finalment al seu vehicle per marxar. Quan un dels vigilants el va voler aturar per impedir que conduís, davant els evidents símptomes d’haver consumit alcohol que presentava, l’individu el va envestir amb el cotxe i arrossegar uns metres. De fet, va haver de pujar al capó per evitar ser atropellat, patint ferides en una cama. L’agressor va ser detingut per atemptat contra agent de l’autoritat per part dels Mossos d’Esquadra cap a les 2:36 hores, a l’Avinguda Parlament amb Jardins Imperi. La policia catalana, que va ser requerida pels vigilants, ja havia donat suport prèviament als membres del cos dels Pallaresos davant les molèsties causades pels clients de l’establiment.

Redacció

 

Els Pallaresos incorpora tres nous murals d’interès turístic en la segona edició d’EP! Accions Urbanes

Procés d’elaboració d’un retrat de Jujol per part de l’artista Leim. Foto: Cedida

Aquest cap de setmana ha finalitzat la segona edició d’EP! Accions Urbanes, el projecte d’art mural dels Pallaresos. El cap de setmana anterior, 7 i 8 d’agost, les festes majors van coincidir amb l’inici de tres nous murals promoguts per la regidoria de Personal, Igualtat i Turisme del consistori i organitzats per la cooperativa Combinats.

EP! Accions constitueix una iniciativa per promoure turísticament i culturalment la localitat a través de la transformació creativa d’espais públics i la participació de la ciutadania. En aquesta edició, el consistori va fer públiques unes bases en què demanava esbossos d’obres relacionades amb els objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. En concret, es pretenia fomentar l’objectiu cinquè: la igualtat de gènere. És per això, que en aquesta segona edició es poden observar dos nous murals a favor de la igualtat i de la visibilitat de dones, a través de la representació de retrats de: Pepa Colomer i Luque, Natividad Yarza Planas, Joana Biarnés i Florensa o Loli Sugar. A més amés, també s’ha incorporat un mural per reivindicar el valor modernista dels Pallaresos, motiu pel qual es va pintar un mural en homenatge a Josep Mª Jujol i la Casa Bofarull.

Els nous murals han estat pintats per artistes locals i altres de renom internacional que van ser seleccionats per un jurat. En el carrer Pau Clarís amb Urgell van pintar Miki i Leim. En el carrer Pau Clarís amb Països Catalans va pintar l’artista Anna Repullo. Per últim, el barceloní Zosen va intervenir un mur de l’Avinguda Bofarull. Endemés, l’esdeveniment va incorporar un taller de graffiti per a joves i infants que es va materialitzar amb un mural participatiu en un mur que confina amb les piscines municipals.

El consistori fa un pas més en el foment de l’art urbà que se suma als tres murals que l’estiu anterior van pintar el col·lectiu A la Sombra, Justo Heras i Maga. Tan la regidoria Personal, Igualtat i Turisme del consistori com la cooperativa Combinats valoren molt positivament el projecte i pretenen seguir endavant amb una nova edició perquè Els Pallaresos es faci un lloc en el panorama d’art mural català.

Redacció

 

Els Pallaresos ajorna l’actuació de l’orquestra Montgrins fins gener i trasllada l’Escape Room Zombie a Halloween

La regidora de Festes, María Jesús Coronado, acompanyada de les pregoneres i de l’alcalde. Foto: Ajuntament

La regidora de Festes de l’ajuntament dels Pallaresos, María Jesús Coronado, es troba fent mans i mànigues encara ara per perfilar i portar a bon port la Festa Major d’Estiu. Tot i que el tret d’inici el va donar el pregó de dimarts passat, la situació obliga a fer ajustaments pràcticament cada dia. El darrer, segons ha informat la mateixa Coronado a Tots21 aquest dijous, és «l’anul·lació dels dos concerts (tant de tarda com de nit) que hi havien previstos per part de l’Orquestra Montgrins» aquest dissabte. «Al final hem negociat i ja els hem garantit que vindrà a tocar a la Festa Major d’Hivern», afegia. D’altra banda, l’Escape Room Zombie (dissenyat per tenir com ambientació les parts més emblemàtiques de la localitat) ha quedat ajornat per a Halloween, dins de l’intent general de poder «reajustar els actes ajornats al llarg de la resta d’any». Es manté en canvi el de caràcter familiar, que s’ha ampliat pel que fa a edat dels participants i a horaris i en el qual Coronado anuncia que hi prendran part «actors famosos», sense voler donar més detalls. Cal recordar, de pas, que el concert de Loca Histeria ha estat ressituat per aquest dissabte a les 22.00 hores, amb la Pista Poliesportiva del carrer Tarragona com escenari.

En tot cas, les festes tenen cos i ànima malgrat la necessitat d’ajustar-se a les mesures de prevenció provocades per la cinquena onada de la covid. I això ha requerit «un treball intens en els darrers sis mesos. Negociar contractes, orquestres ja signades… I una setmana abans de l’inici de les festes, la delegada del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, convoca una reunió telemàtica on érem 84 ajuntaments del territori per anunciar-nos d’un dia per l’altre les noves mesures del Procicat. A partir d’aquest moment vam haver de reduir tot el programa a marxes forçades, i va ser un gerro d’aigua freda després de tant d’esforç. Fins al punt que, en el nostre cas, ja no vam poder modificar el programa perquè estava a impremta». Els intents de treure llum enmig de tanta ombra tampoc van servir per a gaire. Segons Coronada, «ens vam posar en contacte dos cops amb el PROCICAT reclamant que ens donés dades concretes sobre quins actes podíem organitzar i quins no. I l’única resposta que vam rebre van ser dos mails dient que ja hauríem de saber què fer. Crec que enmig de tanta incertesa, no van saber reaccionar. Hi va haver poca fluïdesa comunicativa per part seva», deixa anar la regidora. Al final es va quedar pel camí un seguit de trets significatius de les festes, com els vermuts («que ja havíem programat asseguts a taula, ningú a barra i amb una zona per poder ballar amb mascareta»), les despertades del Patró i dels Gegants (que han estat anul·lades) i «pel que fa al correfoc hem hagut de canviar-ne la ubicació i posar cadires», afegia la regidora.

Podeu consultar el programa definitiu clicant aquí

J.S.

 

 

 

Les sanitàries pregoneres de la festa major dels Pallaresos aposten per la ‘salut, seny i alegria’

L’hereu i la Pubilla en primer terme, amb les pregoneres i l’alcalde al fons. Foto: Tots21

«Salut, seny i alegria». Tres paraules que resumeixen el pregó de la festa major d’estiu en honor de Sant Salvador dels Pallaresos, formulades aquest vespre per les dues persones més indicades per ser-ne les escollides per pronunciar-lo: la directora de l’equip d’atenció primària de Sant Salvador-Els Pallaresos, Lourdes Clotas, i la infermera adjunta a la direcció, Sonia González. Les dues han donat el tret d’inici al plat fort d’un programa viu, encara que afectat de ple per les mesures de prevenció de la covid del Procicat. La seva presència era fruit de la voluntat de la corporació municipal d’homenatjar els responsables sanitaris per la seva tasca durant la part més dura de la pandèmia.

Canvi de testimoni entre els hereus i pubilles dels darrers anys i els actuals. Foto: Tots21

L’acte, celebrat al Centre Jujol amb totes les garanties sanitàries, també ha servit perquè l’hereu i la pubilleta dels anys 2019 i 2020 (res no va ser normal l’any passat), el Ricardo i l’Emma, donessin el relleu a l’Arnau Pujol Bartolomé i a l’Ènia Manyé Checa. «Que sapigueu que em fa molta il·lusió», exclamava aquesta, com a mostra d’agraïment que s’ha reproduït al final amb l’entrega d’un penó a la presidenta de l’associació de l’Afer de la Dona, Pepi Fernández. El regal arribarà a totes les sòcies i pretén donar relleu al compliment d’aquesta entitat de la vila, que durant la part més dura del primer confinament es va oferir a confeccionar mascaretes de forma desinteressada.

La Lourdes, originària de La Secuita («recordo com el Paco, conductor de l’autobús que em portava aquí, deia cap de meló als que trobava mal aparcats a l’entrada al poble»), i la Sonia, veïna de la localitat, han optat per prioritzar el sentit de l’humor en un pregó farcit d’anècdotes personals i que ha acabat sent, alhora, una radiografia del viscut en el darrer any i mig. «En un primer moment ens pensàvem que hi hauria un baby-boom, però després ens vam adonar que us ha donat més aviat per buscar receptes de cuina per internet, pujar Tiks-Toks i fer treure fum al whatsapp», asseguraven amb sorneguera. «Hem incorporat nous mots al nostre vocabulari, com les bombolles, que ara no són tan divertides, i els tests ràpids, que us han tocat els nassos».

També hi ha hagut temps, però, per a la reflexió. Totes dues pregoneres han agraït als veïns i veïnes la «capacitat d’adaptació i resiliència» per aguantar els cinc mesos de tancament del nou consultori local (del qual han vaticinat «nous projectes» fruit d’haver sobrepassat ja els 5.000 habitants). I no han volgut deixar pasar l’oportunitat per destacar la feina feta al col·legi, institut i llar d’infants, on la disciplina i la coordinació amb els gestors covid han fet salvar la pantalla sense gairebé contagis.

Per la seva banda, l’alcalde, Francesc Xavier Marcos, destacava durant la seva intervenció la necessitat de tornar a viure una festa major «amb limitacions. La passada edició tots creiem que la pandèmia anava de cara a la seva erradicació, i apostàvem per una festa major del 2021 amb més llibertat de moviments. I així la vàrem planejar. Des d’un inici -afegia- la regidoria de Festes, encapçalada per la María Jesús Coronado, ha treballat de valent per poder garantir unes festes millors. Això es pot comprovar en el programa» inicialment publicitat, que «ha hagut de ser retallat dràsticament degut a les restriccions del Procicat».

Moment en el qual les dues pregoneres signaven el llibre d’honor de la vila. Foto: Tots21

El batlle ha anat més enllà i ha assegurat que la nova onada «va lligada a paràmetres ben clars: obertura de fronteres, de l’oci nocturn i sobretot, la finalització del curs escolar. Però també cal anomenar que entre els responsables també hi som la mateixa ciutadania. Som nosaltres els que decidim anar o no a bars, discoteques, reunions d’amics o de familiars. Prendre mesures de seguretat o no. I per desgràcia, la majoria no ho han fet. És la nostra responsabilitat com a pares i mares envers el jovent implicar-nos al cent per cent en implicar-nos en les mesures de seguretat i fer-les complir dins i fora del nostre entorn. Per això aprofito aquest espai per a demanar-vos un esforç més. No volem més contagis, no volem més morts».

Marcos reconeixia que «de ben segur que sobre aquestes festes escoltarem tot un seguit de comentaris, uns favorables i altres no. Tots tenim una manera de pensar diferent. Però a mi em toca decantar la balança en situacions complicades com aquesta, i sense cap mena de dubte, i tenint en compte sempre el benestar dels ciutadans, la resposta ha estat clara: reduir al màxim qualsevol acte que pugui comportar un perill de contagi dels nostres veïns i mantenir alhora la flama de la nostra festa major». En aquest punt l’alcalde ha recordat «la incidència que va tenir la pandèmia al nostre municipi. Ens va agafar a tots fora de joc, sense informació, material ni personal preparat. Però cal destacar en lletres majúscules l’aportació dels professionals de la salut. Jornades de 24 hores, perill de contagis, estaven a primera línia de foc, neguits, angoixes i patiment». «Han estat un exemple de professionalitat. I és per això que vam decidir que els pregoners fossin els representants de la medicina que tenim al nostre poble».

Per la seva banda, en conversa amb Tots21, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, reconeixia que «per portar a bon port unes festes com aquestes ha necessitat moltes hores de dedicació, feina i paciència. Les noves normes del Procicat ens ha complicat molt el tema. De fet, vam treure el programa i vam haver de modificar-lo tres dies després. Ha estat complicat, sí, però l’important és que podem celebrar unes festes relativament normals. Hem pogut adaptar la majoria d’actes i crec que hi fem front amb molt d’optimisme». En aquest sentit Urbano destacava que enguany, tots aquells que tinguin ganes de fer festa «podran viure la tradició com la proclamació de la pubilla i de l’hereu, l’acte del pregó i ja en l’àmbit més lúdic el Tribut a Queen i la novetat de la introducció d’un Escape Room pensat per a les famílies. I a més enguany en l’Anada a l’Ofici sortiran totes les entitats del municipi» amb uns penons «confeccionats per l’Ajuntament. Aquest és un tret molt especial que a mi com a responsable de participació ciutadana, em fa molta il·lusió».

L’acte s’ha tancat amb una intervenció del Quartet de Clarinets de Tarragona, FCSM.

Podeu consultar el programa sencer clicant aquí.

J.S.

 

El pregó enceta aquest dimarts el plat fort d’una Festa Major dels Pallaresos sotmesa a canvis per adaptar-se al Procicat

La Festa Major dels Pallaresos pren embranzida a partir d’aquest dimarts, amb el pregó a càrrec dels responsables de l’àrea de Salut de la localitat en homenatge a la seva tasca durant la pandèmia. La jornada sumarà també el resconeixement a l’associació Afer de la Dona, per la seva trajectòria en els darrers 30 anys, i acabarà amb música, salsa i ball. La programació s’ha vist alterada en part per tal poder complir amb la normativa que estableix el Departament de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya,en prevenció de la covid.

Dimarts, dia 3 

19 hores, Centre Jujol. Proclamació de l’Hereuet i a Pubilleta. A continuació, pregó de Festa Major a càrrec de la Dra. Lourdes Clotas el Dr. Jordi Ferrer i l’adjunta de direcció, infermera pediàtrica, Sonia González. En acabar, entrega del penó i reconeixementa l’Associació Afer de la Dona, per la seva trajectòria durant aquests 30 anys.

20:30h Quartet de Clarinets de Tarragona, FCSM. Oferiran una sèrie d’estils musicals, de peces molt significatives del seu repertori. Inscripcions gratuïtes fins al 28 de juliol. Aforament limitat.

Dimecres, dia 4 

19:30h Carrer Alt, acte homenatge amb motiu dels 30 anys de trajectòria de l’Afer de la Dona, amenitzat per l’actuació del mag Nebur. Inscripcions gratuïtes fins al 28 de juliol. Aforament limitat.

Dijous, dia 5 

19:00h – 23.00h Des de l’ajuntament, Scape Room Familiar, activitat apta per a totes les edats. Se sortirà per grups i es coneixerà la història real de la profecia de l’últim càtar. Humor, emoció, intriga, diversió i treball en equip,

Divendres, dia 6

11:00h, espectacle infantil a la Font Mina. Aforament limitat.

12:00h Sala d’actes Centre Jujol, inauguració del’exposició de l’Afer de la Dona, ‘Cistells, paneres i cabes’.

19:30h Des de l’Ajuntament i fins a l’Església de Sant Salvador, Anada a l’Ofici. Recorregut: Av. Catalunya, Jujol, Nou i Plaça de l’Església. La Corporació Municipal sortirà de l’Ajuntament precedida dels elements del seguici popular, i acompanyada de la pubilleta i l’hereuet, la colla Gegantera dels Pallaresos, el Ball de diables petit, un representant de cada entitat municipal, tot amenitzat per la Xaranga Tocabemolls.

20:00h Missa Solemne de la Transfiguració de Sant Salvador.

21.00h, Correfoc amb el Ball de Diables Els Pallaresos a l’avinguda Catalunya (no serà itinerant). Caldrà fer reserva prèvia.

22.000h a la pista poliesportiva del carrer Tarragona, Tributo a Queen Show Must Go on oferirà una fidel Proposta en escena que emula completament a l’autèntic i carismàtic Freddie Mercury, 120 minuts de pur Queen. Inscripcions gratuïtes fins al 28 de juliol. Aforament limitat.

Dissabte, dia 7

12:00 – 14:00 h Centre Jujol, Exposició de l’Afer de la Dona. Col·labora: l’Afer de la Dona

9:00 – 13:00h i 17:00 – 21:00h Sala de plens de l’Ajuntament, ‘Amb una vegada no hi ha prou, vine a Donar Sang!’. Per a tu, la donació és un acte segur i gens dolorós. Per a altres, pot suposar la vida. Vine a donar sang! Inscripcions gratuïtes fins al 28 de juliol. Aforament limitat. Al Consultori mèdic dels Pallaresos.

Inauguració del monument als donants de sang dels Pallaresos, fet per l’artista Francisco Gassó Pedrós. L’hora es comunicarà a les xarxes socials.

22.00h Pista Poliesportiva del carrer Tarragona, Festa Jove amb l’actuació del grup Loca Histeria-Falquera.  Aforament limitat.

Diumenge, dia 8

12:00 – 14:00h Centre Jujol, exposició de l’Afer de la Dona. Col·labora: Afer de la Dona

18:30 – 20:00h Carrer Alt, tallers familiars amb la Penya Blau-Grana. Les activitats que ens oferiran són:

• Concurs de pinta: ¿Què és el Barça per a tu? (2 categories: menors de 6 anys i menors de 12 anys).

• Concurs d’avions de paper (menors de 12 anys)

• Circuit d’aigua (de 4 a 12 anys) no oblideu el banyador per a aquesta activitat.

Inscripcions gratuïtes fins al 28 de juliol. Aforament limitat

22:30h Monòleg ‘Yo sobreviví a la EGB’, a càrrec del Jordi Merca.

24:00h Espectacle de Focs Artificals, amb la Pirotècnica Estalella

Cal tenir present que els actes que figuren en aquest programa estan condicionats sempre a possibles canvis, per tal de complir amb les restriccions que puguin aprovar-se fins a l’últim moment.

Redacció

 

Casa Bofarull, una de les joies de Jujol, reobre després de 15 mesos

Vista exterior del conjunt de Casa Bofarull. Foto: Mayo Lorda

Després de 15 mesos tancada per la pandèmia, Casa Bofarull, una de les joies de l’arquitecte Josep Maria Jujol, ha obert les seves portes als visitants. Ho ha fet el 24 de juny i ja comença a tenir il.lustres visitants, com ara arquitectes vinguts del Japó o de Göteborg, a Suècia. Casa Bofarull, obra civil que suposa una fita jujoliana, es troba situada als Pallaresos, i és una de les icones jujolianes que sol visitar l’actor internacional John Malkovich, un apassionat del geni tarragoní. Com sol ser habitual en tot el que envolta Jujol, el reconeixement li ve de fora del país i de fora del territori.

No obstant això, l’Ajuntament dels Pallaresos vol esmenar aquesta falta històrica amb la valorització de Jujol, esdevenint un referent en la promoció de l’arquitecte a partir d’unes jornades sobre el modernisme al Camp de Tarragona que començaran al mes de setembre i culminaran amb recreacions de persones de l’època, que tindrà lloc el primer cap de setmana de novembre. Cal Bofarull serà el referent jujolià de les jornades, tot i que Els Pallaresos té més obra -menor- de Jujol, i fins i tot l’Arxiu Jujol, que comanda el fill de l’arquitecte, del mateix nom.

Anna Manent, pallaresenca i sense cap relació ni amb la família Bofarull ni amb el poeta Marià Manent, és la propietària de la finca de 1.500 metres quadrats on s’ubica Casa Bofarull, un enorme espai amb 24 llocs i estances que té la doble funció d’haver estat àmpliament restaurada per Jujol – durant més de 30 anys-, i a la vegada ser un exemple de casa senyorial catalana del segle XIV, on no hi falta el mobiliari antic, els estris del camp, els carruatges o la pastera a la cuina per fer el pa, entre moltes altres sorpreses que s’emporta el visitant.

Anna Manent, amb l’escriptori-tocador. Foto: Mayo Lorda

Casa Bofarull mostra exemples que són claus en l’obra jujoliana, com el disseny sempre variat de les portes, una galeria a la terrassa del pis superior d’estil neomudèjar, un escriptori-tocador on els calaixos no es desplacen de manera rectilínia, sinó inclinada a les bandes per no entorpir la posició de les cames, moble situat en un habitacle que resta intacte de l’època de Jujol, on també hi ha sofàs dissenyats per ell.

Finestra amb ferro forjat simulant sarments de vinyes. Foto: Mayo Lorda

Treballs en ferro que imiten les vinyes, d’una flaccidesa que semblen cordes, la presència de motius en ferro que recorden els bestioles que hi ha al Camp de Tarragona, solucions arquitectòniques originals, una escala d’accés superior amb angulacions i una barana novedosa,… o unes jardineres mai vistes formen un conjunt al que se li sumen habitacles amb mobiliari de l’època de les propietàries, les germanes Bofarull -que hi van viure fins que van morir a meitats del segle XX-, habitacions de jugar amb jocs de l’època, col.leccions de vestits d’inicis del segle XX, o frescos dels apòstols i de sants descoberts en unes obres, i que serien dels segles XVI o XVIII.

Casa Bofarull atén de dilluns a diumenge per grups de més de 15 persones, i els dissabtes i diumenges ho fa de manera individual, d’11 a 13 o 14 hores, i també a grups de més de 15 persones, amb reserva prèvia i segons disponibilitat. L’entrada costa deu euros, 8 en persones de més de 65 anys i d’edats compreses entre els 7 i els 14 anys, i també de vuit euros en grups de més de 15 persones.

Casa Bofarull esdevé de nou un poderós imant per als amants de la bellesa que va saber crear un Jujol que trascendí el modernisme.

Jaume Garcia

 

Els Pallaresos vol esdevenir capital del modernisme al Camp de Tarragona

L’alcalde i el regidor de Cultura, amb la resta de col.laboradors de les jornades, Elies Torres i Àngels Creus, assessora i restauradora. Foto: Tots21

L’Ajuntament dels Pallaresos vol que la vila esdevingui el referent del Modernisme i de Jujol al Camp de Tarragona i arrencarà el proper mes de setembre un seguit d’activitats que culminaran amb una Fira del Modernisme a celebrar el novembre, que inclourà recreacions amb persones vestides d’època. A tal fi comptem amb la col.laboracio d’un personatge clau en les recreacions i divulgacions històriques de Tarragona, Elies Torres, responsable de recreacions com les del setge de Tarragona.

Així, Els Pallaresos protagonitzarà les primeres jornades de divulgació històrica modernista del Camp de Tarragona, que començaran el setembre amb un cicle de conferències al Centre Jujol sobre els diferents aspectes del Modernisme i de l’arquitecte Josep Maria Jujol, a més d’exposicions, i clouran els dies 5, 6 i 7 de novembre amb les jornades pròpiament dites, una mena de Fira del Modernisme on s’espera comptar amb 50 figurants, la meitat dels quals, del mateix poble, i l’altra meitat, vinguts de fora. L’alcalde, Xavier Marcos, ha presentat avui les jornades, que tindran un pressupost de 20.000 euros per un Ajuntament d’un municipi de 5.000 habitants. És com si Tarragona hi destinés 500.000 euros, és a dir, més que el que hi destina a Tàrraco Viva.

En bona mesura, la iniciativa dels Pallaresos passa la mà per la cara als principals municipis de Tarragona on hi ha modernisme i tenen més capacitat econòmica, és a dir, Tarragona i Reus. Clamorós és el cas de Tarragona ja des de l’època dels governs de CiU i posteriorment socialistes, en no haver posat en valor un arquitecte nascut a la capital. Jujol, tot i ser tarragoní, te el seu arxiu als Pallaresos. Altrament, el mateix Jujol està enterrat als Pallaresos, un fet desconegut que els mateixos consistoris locals no havien divulgat. Ara es coneixerà. Els experts situen Jujol a l’alçada de Gaudí, però mai cap institució ha aconseguit reivindicar-lo a l’alçada que es mereix, i les iniciatives han estat comandades pels consistoris -sempre petits- que tenen obra seva.

Josep Maria Jujol

Ara ho farà l’Ajuntament dels Pallaresos. El seu alcalde recordava en la roda informativa de presentació que la idea va néixer fa tres anys des de l’equip de govern, i concretament des de la formació Independents dels Pallaresos. Però la covid ‘ens ho ha endarrerit un any i mig’. Ara, malgrat el repunt de la pandèmia, ‘no hem volgut endarrerir-ho més i ho tirem endavant’, ha subratllat l’alcalde. Els Pallaresos té Casa Bofarull, a més d’altres indrets notables, ‘una peça fonamental del Modernisme català. Nosatres volem posar-lo més en valor i donar a conèixer Jujol, a més del modernisme local’. La proposta s’obre a la participació d’altres municipis de l’entorn amb obra jujoliana.

Casa Bofarull. Foto: Cedida

Recreacions en viu, tallers didàctics, un mercat modernista, fires d’antiquaris, desfilades d’època amb l’ajut de tot el poble… tot confluirà el novembre a la localitat. No només es parlarà d’arquitectura: ‘El Modernisme, sorgit de la revolució industrial i quan la burgesia imposa uns altres valors, que s’exemplifiquen en obres civils sumptuoses, i no religioses, és també pintura, mobiliari, literatura, música’, recordava Marcos. Totes aquestes arts s’aniran veient en unes jornades que neixen ‘amb la voluntat de perdurar en el temps’.

El regidor de Cultura, Samuel Urbano, situava gràficament la importància que el consistori li vol donar a l’impuls del Modernisme i de Jujol: ‘El pressupost de la regidoria és de 30.000 euros, i les jornades tindran un cost de 20.000’.

L’any 1918, l’arrencada

Les jornades se centraran en aquesta primera edició en l’any 1918, ‘quan Jujol corona la Casa Bofarull col.locant-hi l’àngel que és simbol del poble’, relatava Elies Torres, coordinador de les jornades i gran expert en recreacions històriques. També fou l’any de la finalització de la I Guerra Mundial i l’any de la mal anomenada grip espanyola, una època de pandèmia mundial com la que ens ha tocat viure. ‘Diferents plafons als carrers explicaran què passava llavors al poble, al país i al món’, a la vegada que hi desfilaran els figurants. El carrrer Major en serà l’epicentre, anunciava Torres.

El coordinador subratllava el destinterès d’altres grans municipis en celebrar jornades modernistes. Les dels Pallaresos comptaran amb experts com el president de l’Associació Trencadís, el reusenc/tarragoní Josep Maria Buqueras, que acaba de publicar l’inventari més extens que s’ha editat mai sobre el Modernisme a la demarcació de Tarragona. La Fira del Modernisme de Terrassa reuneix cada any 2.000 persones. ‘Volem convertir Els Pallaresos en un referent que aglutini el Modernisme dels pobles del voltant, en el triangle Tarragona-ReusValls, i que ho faci un poble és un repte majúscul’, destacava.

El programa concret s’anira desgranant amb el pas del temps. Es confia en la implicació de la població: ‘Som un municipi ric en associacionisme’, recordava Samuel Urbano.

Jaume Garcia

 

Els Pallaresos viurà el 17 i 18 de juliol el Primer Festival de Músiques del Món

Cartell del festival

Els Pallaresos viurà els dies 17 i 18 de juliol el Primer Festival de Músiques del Món. Música de diferents continents, mestissatge cultural i fins i tot espiritual conviuran aquest mes de juliol en el que representa una oferta novedosa. Totes les actuacions es faran a la Plaça de l’Església.

Hi actuaran Thapan Bhattacharya, un trio de la Índia comandat per Tapan Battacharya, que actuarà el dia 17; Newen Tahiel i el Tren de Rodalies, -cantants de Xile, Cuba i Catalunya -que ho farà el dia 18-, i el gambià Sam Sussoh com a convidat, també el diumenge. Organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament dels Pallaresos, amb la col·laboració i direcció artística de Lautaro (escola de música dels Pallaresos).

‘S’hi veuran instruments desconeguts a les nostres latituds, com una arpa africana anomenada Kova, uns tambors indis amb un so característic o una flauta de canya anomenada bansui, així com el clàssic sitar indi, el que va fer famós Ravi Shankar’, destaca per a Tots21 Mirza Sierra, de l’associació Lautaro.

Es busca que la localitat ‘obri la porta a propostes multiculturals, on des de casa poguem viatjar a diverses regions musicals del món’. Entre els que actuaran destaca el compositor i multiinstrumentista afincat a Banyers del Penedès Newen Tahiel, amb 30 discos editats.

Tapan Trio

TAPAN TRIO

Grup encapçalat per Tapan Battacharya, que aposta per la qualitat i la innovació i que en aquesta ocasió ens proposa una experiència musical, que ens porta pel ric univers melòdic i rítmic de la música clàssica i tradicional de l’Índia. La tradició de la música índia ens remunta fins al Sama Veda, text del primer mil·lenni de la nostra Era. Ha estat transmesa oralment de mestre a deixeble de generació en generació.

Els conceptes centrals de la música índia són la Raga (Forma melòdica) i la Tala (forma rítmica) i que es fonamenta sobre en el concepte “Nava Rasa” o “Nou Sentiments”. Cada Raga està relacionada amb una hora del dia o amb una estació del añoLa Raga sol tenir dues fases: El Alap o introducció, en què l’artista exposa i aprofundeix en l’estructura de la raga, tractant de captar la seva essència i transmetre-la al públic. En aquest punt comença la segona fase o Gat, en la qual apareix la percussió i els artistes es llancen a la creació, on tenen lloc les més extraordinàries improvisacions.

Les arts de l’Índia reflecteixen el cicle i ritme de la vida. Per a un artista, la música índia és un camí per a elevar la consciència, per al qual escolta una experiència per als sentits, despertant-se, segons el moment musical, diversos sentiments i emocions, creant-se una comunió entre l’artista i el seu públic.

Newen Tahiel

NEWEN TAHIEL & EL TREN DE RODALIES (XILE, CUBA I CATALUNYA)
Amb una trentena de discos que donin compte de la seva fructífera inspiració, Newen Tahiel ens presenta el seu nou projecte “El Tren de Rodalies”. Després de mesos de confinament, sorgeix la necessitat d’acostament per retrobar-s’i compartir. D’aquí la idea d’aquest tren imaginari que intenta aproximar als personis, somiant un present més humà.

Per als amants de la bona música, aquest viatge proposa un recorregut original, on cada tema és una estació per descobrir paisatges sonors, influenciats per els seves arrels xilè-cubanes, el jazz llatí, la música clàssica i tradicional. Alegre i nostàlgic, profund i accessible, aquest “Tren de Rodalies”, comparteix el seu excel·lent repertori amb una elegància on tot és presenta possible. El format convida per si sol.

Sam Sussoh

SAM SUSSOH (KORA, GÀMBIA)
Interpretarà música tradicional de l’oest d’Àfrica i, en particular, de procedència mandinga, immensa religió localitzada als països de Mali, el Senegal, Guinea i Gàmbia. Combinant la kora (un instrument a mig camí entre l’arpa i el llaüt) els cançons expliquessin diferents històries quotidianes, d’amor o de sentiments.

Sam Sussoh és un músic gambià que toca la kora donis que tènia 6 anys. Prové d’una família de griots, que són els responsables de mantenir la memòria oral de la comunitat a través de la música, una música que serveix per commemorar els ocasions solemnes, per celebrar esdeveniments importants o per canalitzar sentiments.

És, per tant, una música plena de vitalitat i que transmet confort, serà un concert enriquit amb molts detalls, com la improvisació mesurada o els diàlegs entri els músics, que creïn un clima per evocar els colors, els olors i els sensacions que és podin percebre al continent africà.

J. Garcia

 

Els Pallaresos crea una ruta per conèixer la història més curiosa de la localitat

L’aforament màxim és de 25 persones per itinerari. Foto: Ajuntament

A partir del proper 3 de juliol l’ajuntament dels Pallaresos inicia les visites guiades al municipi, en una iniciativa de la mà de la Regidoria de Turisme i l’historiador, Àlex Botella. L’activitat consistirà en veure i conèixer la Casa Bofarull, un recorregut històric pel casc antic dels Pallaresos, i la visita a algunes restes arqueològiques. Una ruta per diverses èpoques que ajudarà a tenir una imatge més curiosa de la història de la nostra localitat.

Aquesta iniciativa s’oferirà el 3 de juliol i a partir d’aquí, l’últim dissabte de cada mes, subjecte sempre a un mínim de participants.

El preu d’aquesta activitat guiada serà gratuïta per als empadronats als Pallaresos. Les persones no empadronades que vulguin fer aquesta visita, hauran d’abonar l’import de 5€, que correspon a la visita a la Casa Bofarull.

Tots els interessats a participar, haureu de fer la inscripció a l’ajuntament a través del correu electrònic oac@elspallaresos.cat o presencialment en horari d’atenció de l’ajuntament, de 9 a 14 hores.

L’aforament màxim és de 25 persones per itinerari.

Redacció

 

L’ajuntament dels Pallaresos subvenciona per primer cop les vacunes no cobertes pel sistema de salut públic

Façana de l’Ajuntament dels Pallaresos

Per primer cop a l’Ajuntament dels Pallaresos, i de forma pionera al camp de Tarragona, es destinarà per part del consistori ajuts econòmics per a l’adquisició de vacunes que no estan cobertes pel sistema de salut pública i, en concret, les referides al Rotavirus (Rota Teq o altres), Meningococo B (Bexsero o altres) Meningitis ACWY (Nimenrix o altres) i Prevenar.

Les ajudes consistiran en una quantitat fixa equivalent al 50% del cost de la vacuna amb un màxim de 50,00 euros per dosi de cada vacuna. La sol·licitud i documentació es pot consultar al web municipal www.Elspallaresos.cat

El termini de presentació de les sol·licituds ja ha començat i perdurarà fins al 31 d’octubre de 2021.

En paraules del regidor de Sanitat, Samuel Urbano, «d’aquesta manera arribem on no arriba la Generalitat, ja que són vacunes molt necessàries per la societat però que no estan cobertes pel sistema sanitari. L’Ajuntament dels Pallaresos ajuda als seus veïns i veïnes a fer front a la despesa d’aquestes vacunes. És una gran notícia pel municipi que tot i tenir un pressupost ajustat, aposta per potenciar el benestar social».

Redacció

 

Els Pallaresos converteix en una festa la inauguració de la sala polivalent

Xavier Marcos, alcalde dels Pallaresos, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

Amb un cant a la cultura i a l’esport fet per l’alcalde, Xavier Marcos, Els Pallaresos ha inaugurat aquest dissabte la desitjada sala polivalent en el que ha estat una festa amb la presència d’una munió inhabitual d’autoritats convidades. No ha faltat a una cita marcada en vermell al calendari local ni la rectora de la URV, María José Figueras, un fet excepcional en la posada en marxa d’equipaments d’aquesta mena al territori.

I és que l’Ajuntament vol donar molta volada a la cultura, a la divulgació i a la formació universitària en el seu programa de govern. La sala polivalent, situada a l’Avinguda Catalunya -a uns 200 metres de l’edifici consistorial- no serà un pavelló poliesportiu més, sinó l’epicentre de les activitats socials, culturals, esportives i formatives de la vila.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha estat l’encarregada de fer de ‘cicerone’ inaugurant la nova sala, acompanyada d’un exèrcit de polítics, entre ells, la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM), Marta Blanch; del diputat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà (SAC), Joan Josep Garcia; dels diputats Pere Lluís Huguet i Salvador Ferré, de l’alcalde del municipi, Francesc Xavier Marcos i de l’equip de govern municipal. L’equipament, que ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació a través del Pla d’Acció Municipal, obrirà les portes a totes les persones del municipi a partir d’aquest dilluns 17 de maig.

Una vista del recinte. Foto: Tots21

El nou espai té com a objectiu acollir esdeveniments esportius i culturals a més de dinamitzar la vida social als Pallaresos. Activitats com graduacions, concerts, música en directe, futbol sala, bàsquet, voleibol, zumba, tallers, fires i festes majors hi tindran cabuda al llarg de l’any.

Amb capacitat per a 850 persones, la sala acollirà des de classes dirigides de diferents disciplines esportives per a totes les edats fins a actes culturals, exposicions o concerts. La construcció de la sala polivalent ha comptat amb diverses aportacions procedents del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona, que hi ha invertit en total, més de 700.000 euros. La resta ha anat a càrrec del consistori, fins als 850.000 euros finals.

Xavier Marcos: ‘La cultura és tan important o més que l’esport’

En la seva intervenció, l’alcalde ha subratllat la importància de l’espai com a motor cultural: ‘La cultura és tan important o més que l’esport i no la podem deixar fora; la música, la dança, la història, els congressos, els seminaris, tot allò que és cultura ha d’arribar al nostre poble. Ara mateix tenim entre nosaltres a la rectora de la URV de Tarragona. I per què és aquí?. Doncs perquè fa uns anys, amb la complicitat del meu company i avui regidor de l’Ajuntament dels Pallaresos, Samuel Urbano, vam anar a la universitat a parlar amb ella i li vam fer la promesa que si nosaltres arribàvem a governar algun dia al nostre municipi, la nostra aposta per fomentar la cultura al poble dels Pallaresos seria del tot seriosa, i li vam demanar el seu suport i ajuda per portar la cultura al nostre municipi, i així ho farem’.

Marcos ha fet història dels precedents de la sala: ‘Aquesta sala que avui inaugurem va començar la seva gestació l’any 2010. Sembla molt llunyà l’any 2010 però va ser per aquelles dades quan en una reunió d’amics, alguns d’ells estan avui entre nosaltres, Antonio Martin, Pitu Parera,… en Manel Porta, tots aquells que mentres parlàvem del futur del poble i de les millores que hi podríem aplicar, dins el programa electoral que aleshores estàvem preparant, es va començar a parlar de fer un espai cobert per practicar esport i un altre espai cobert per poder desenvolupar activitats culturals i d’oci’.  Seria cinc anys més tard, ja en el govern de coalició la seva formació política va imposar ‘l’única demanda que havíem fet, la sala polivalent’.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Foto: Cedida

El regidor d’Esports, Jordi Sans, durant el seu parlament. Foto: Tots21

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha posat l’accent que aquests equipaments amb les seves activitats ‘milloren la igualtat d’oportunitats dels veïns’ i ha destacat ‘l’espectacular cúpula’ del recinte. Llauradó ha recordat que les administracions ‘hem de donar suport al sector cultural, que també forma part del motor econòmic de la nostra societat’.

Al seu torn, el regidor d’Esports, Jordi Sans, ha posat en valor la pràctica de l’esport a la localitat, al temps que ha destacat que l’equipament també serà usat per les escoles i l’institut del municipi. Sans ha acabat la seva intervenció demanant un minut de silenci per les víctimes de la covid i un aplaudiment per als serveis sanitaris i de manteniment en la seva lluita contra la pandèmia.

La rectora de la URV, al seu torn, ha destacat que a la universitat de Tarragona hi ha actualment 126 estudiants que són dels Pallaresos, ‘distribuïts en pràcticament totes les disciplines’.

L’acte inaugural, que ha estat una festa per a la ciutadania dels Pallaresos, també ha comptat amb la presència del diputat al Parlament Matías Alonso; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Martí Pla, i el cap de la representació territorial de l’Esport a Tarragona, Joan Plana, entre altres autoritats de la demarcació. Durant la inauguració han actuat la Xaranga Tocabemolls i la Banda Unió Musical de Tarragona, dirigides per Jordi Masip, professor del Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona.

La festa ha estat complerta amb una actuació conjunta de la Banda Unió Musical de Tarragona i la xaranga Tocabemolls, no exenta d’ironia, broma i moments vibrants.

Jaume Garcia

 

Els Pallaresos torna a treure la cultura al carrer amb els Premis del segon Concurs literari

Foto de família dels guanyadors/es, amb les autoritats municipals. Foto: Tots21

L’Ajuntament dels Pallaresos ha tornat a treure la cultura al carrer en aquestes dates de Sant Jordi amb la celebració de la segona edició dels Premis del Concurs literari, que s’han viscut aquest matí de dissabte, epíleg dels actes que ja van tenir un pròleg la jornada anterior amb els premis literaris destinats a la gent gran.

El pati del Centre Jujol ha viscut el lliurament presencial i no virtual dels guardons, acaparats majoritàriament per noies i dones, i posteriorment ha pogut gaudir d’un recital poètic musical amb la presència de quatre rapsodes, tres d’ells del nostre territori, i un guitarrista.

L’alcalde, Xavier Marcos, ha subratllat en la seva intervenció l’interès que té aquest equip de govern municipal a apostar i potenciar la cultura al municipi i ha felicitat els pares i mares que encoratgen els seus fills a ser-hi actors. Ha posat com a exemple la millora ‘espectaular’ que l’Escola Municipal de Música ha experimentat ‘en només dos anys’.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha agraït l’alta participació en la segona edició, que s’ha vist incrementada respecte a l’anterior edició -afectada per les mesures del confinament-. ‘El poble necessitava un concurs literari i més en les dates de Sant Jordi. L’any passat, la covid no ens va permetre fer l’acte de lliurament de manera presencial’, ha destacat.

Respecte als guanyadors, caldria millor parlar de guanyadores, ja que el percentatge femení que ha obtingut premi ha estat aclaparador. El concurs s’ha dividit en quatre categories, en funció de les edats; la primera, dels 9 als 11 anys; la segona, dels 12 als 14; la tercera, dels 15 als 18, i la quarta, a partir dels 19 anys.

En aquesta darrera categoria, la dels més grans, ha repetit victòria Concepció Palau, que s’emporta 150 euros. En segona posició ha resultat Mireia Rué. En la categoria de 15 a 18 anys ha resultat vencedora Mar Gavaldà, mentre Monserrat Cirera ha estat segona classificada. En la categoria de 12 a 14 anys ha resultat vencedor Roger Gavaldà, mentre que Aran Ferré ha estat la segona. Finalment, en la categoria dels més petits, ha resultat vencedora Júlia Usach.

La jornada l’ha tancat un recital amb l’actuació dels rapsodes Conxita Jiménez, Fran Guinart, Àngel Martí Callau i Emília Privat, amb l’acompanyament a la guitarra de Josep Calbet i la direcció d‘Isabel Ribera.

D’altra banda, els guanyadors del Concurs literari de la Gent Gran han estat els següents: Primer premi per a associats, Àngels Castro Navia; segon premi, Lourdes Rillo Sánchez, i primer premi no associats: Loli Fernández.

A continuació us oferim un recull d’imatges dels guanyadors/es de la jornada d’avui:

Júlia Usach. Foto: Tots21

Roger Gavaldà. Foto: Tots21

Aran Ferré. Foto: Tots21

Mar Gavaldà. Foto: Tots21

Montserrat Cirera. Foto: Tots21

Concepció Palau. Foto: Tots21

Mireia Rué. Foto: Tots21

La rapsoda Conxita Jiménez, durant la seva actuació. Foto: Tots21

El públic que ha assistit a l’acte al patí del Centre Jujol. Foto: Tots21

J. Garcia

 

Concurs literari, recital poètic i concurs de dibuix als actes de Sant Jordi als Pallaresos

Cartell anunciant el recital poètic

A poc més d’una setmana de la celebració de la diada de Sant Jordi, la regidoria de Cultura del Ajuntament dels Pallaresos presenta un conjunt d’activitats organitzades amb motiu d’aquest dia, i pensades per a poder dur a terme alhora que es respecten totes les normes de prevenció.

Destaca el concurs literari, que ja va per la seva segona edició, i obert a la participació de tots els veïns i veïnes, en haver diferents categories per a totes les edats. El termini de presentació de les obres acaba el 18 d’abril, i les bases poden consultar-se en la web i en els perfils de xarxes socials de l’Ajuntament. Els premis es lliuraran en un acte el 24 d’abril.

En aquest mateix acte, a l’aire lliure i amb aforament limitat, també tindrà lloc un recital poètic a càrrec d’Isabel Ribera i amb l’acompanyament a la guitarra de Josep Calbet. Es requereix de confirmació d’assistència a través del 977610600 o ajuntament@elspallaresos.cat.

Relació dels acte a celebrar a la vila

D’altra banda, es tornarà a repetir una activitat que l’any passat va tenir molt d’acolliment entre els veïns més joves: el concurs de dibuix. Les obres podran presentar-se abans del 21 d’abril, i tots els participants rebran un petit obsequi. També s’exposaran les obres de l’edició anterior del concurs, en el Centre Jujol, del 19 al 24 d’abril.

En paraules del regidor de Cultura, Samuel Urbano, la diada de Sant Jordi de l’any passat ‘ens va enxampar amb el peu canviat, i encara així es van poder improvisar actes que van comptar amb una gran participació’. El regidor espera també que enguany augmenti la participació, i anima també a tots els veïns ‘a engalanar les seves cases amb decoració relacionada amb la festivitat, per a compartir-lo en les xarxes socials del consistori’.

 

Accepta 2 anys de presó per quedar-se 7.000 euros de la venda de loteria als Pallaresos

Pla contrapicat de la façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona, amb el rètol de ‘Palau de Justícia’ i les banderes espanyola i catalana. Imatge del 30 de maig del 2016. (Horitzontal)

Una dona ha acceptat 2 anys de presó i 6 anys d’inhabilitació especial per a lloc de treball públic per no haver abonat a la Societat Espanyola de Loteries 7.025 euros corresponents a la liquidació de diverses setmanes. Els fets van passar l’any 2016 als Pallaresos. La dona, acusada d’un suposat delicte de malversació impròpia, l’havien de jutjar aquest dimecres a l’Audiència de Tarragona, però la defensa i la fiscalia han arribat a un acord de conformitat. La processada ha abonat prèviament 1.500 euros en concepte de responsabilitat civil i això ha permès que li rebaixin la pena per reparació del dany. La venedora haurà de retornar la resta dels diners que es va apropiar, però evitarà l’ingrés a presó perquè no té antecedents.

Roger Segura

 

Els Pallaresos lliurarà el dia de Sant Jordi els guardons del primer Concurs de contes per a gent gran

El lliurament es farà al pati del Centre Jujol. Foto: totsonpuntsdevista.blogspot.com

L’Associació de Jubilats dels Pallaresos i l’Ajuntament de la localitat han organitzat la primera edició del Concurs de contes adreçat a gent gran. Amb l’objectiu que durant el període de la pandèmia es pogués fer alguna activitat adreçat a aquesta població tanta afectada per la malaltia i les seves conseqüències, ha tirat endavant una iniciativa que pretén consolidar-se en el calendari anual de la vila.

El concurs portava per títol ‘Explica un conte del tió als teus néts’ i estava dividit en dues categories, socis i no socis. Ja es coneixen els guanyadors del mateix, totes elles, dones. Així, en la categoria de socis ha resultat vencedora Àngels Castro, mentre que la finalista ha estat Lourdes Rillo. En l’altra categoria, la de no socis de l’entitat, ha resultat guanyadora Loli Fernández.

El jurat dels guardons ha estat format pel president de l’Associació de Jubilats, Joan Toldrà; el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Samuel Urbano; la bibliotecària de la Biblioteca Mercè Rodoreda, Noèlia Ferreté, i Sebastià Poy. Ha actuat com a secretari del jurat Carles Benseny, membre de l’entitat.

Els premis seran lliurats en el decurs d’un acte que tindrà lloc la tarda de Sant Jordi, 23 d’abril, a les 18 hores, al pati del Centre Jujol de la vila.

Redacció

 

Territori i Sostenibilitat incrementa amb 10 noves expedicions el servei de bus Els Pallaresos-Tarragona

El Departament de Territori i Sostenibilitat millora el servei de transport públic per carretera que connecta municipis de l’Alt Camp amb Tarragona i també amb Valls. A partir del primer de març, la línia de bus 0723, incrementa amb 10 noves expedicions el tram més suburbà, entre Els Pallaresos i Tarragona, que compta amb una demanda més alta, 6 d’anada, des dels Pallaresos, i 4 de tornada, des de Tarragona.

Aquesta línia té tres àmbits funcionalment diferenciats:

  • Tram Tarragona-Pallaresos, amb més expedicions i demanda elevada. L’ocupació mitja pot estar sobre el 50%.
  • Tram Pallaresos-Vila-rodona, on la demanda és molt inferior.
  • Expedicions entre Bràfim i Valls.

L’alt volum de demanda entre Els Pallaresos i Tarragona s’ha tractat de fa temps amb el canvi dels autobusos amb major capacitat. Actualment son vehicles amb 53 places assegudes més 22 dempeus.

D’altra banda, s’han rebut sol·licituds per revisar horaris que cobrissin les necessitats del estudiants per tal de poder entrar a la Universitat a Tarragona a les 15 hores.

Ara, aquest increment del servei de la línia, que opera l’empresa HIFE, aportarà les següents millores:

  • Per un costat, s’amplia l’oferta en el tram amb més demanda.
  • S’afegeixen expedicions demandades per l’Ajuntament de Pallaresos, per cobrir les necessitats dels estudiants a la franja del migdia.
  • S’afegeixen les expedicions en les franges horàries de major demanda, al matí de baixada a Tarragona i, per les tardes, de tornada.
  • Els Pallaresos disposa d’una ràtio d’expedicions/població per sota de la mitja del Camp de Tarragona; d’aquesta manera es contribueix a homogeneïtzar el nivell d’oferta.

En paraules del director de Transports i Mobilitat, David Saldoni, “aquesta millora representa un augment important de les expedicions entre Tarragona i Els Pallaresos on existia un dèficit d’oferta tenint en compte les xifres de persones que transportem. A més, també dona solució als estudiants que volen anar a la Universitat de Tarragona. En definitiva, amb el transport públic anem cosint el territori i millorant l’accés a les Universitats.”

Aquests nous horaris impliquen la incorporació d’un nou vehicle de l’empresa HIFE al servei regular entre les dues poblacions. Suposarà un augment de la freqüència del 25% en l’actual oferta comercial entre Tarragona i Els Pallaresos. D’aquesta manera, el Departament de Territori i Sostenibilitat continua avançant en el seu compromís de millora de la mobilitat al Camp de Tarragona, incrementant expedicions i, també, modernitzant la flota de vehicles incorporant busos de més baixes emissions.

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Crema totalment un autocar d’empresa a la N-240 a l’alçada dels Pallaresos sense provocar ferits

Un moment de l’incendi del vehicle. Foto: Bombers

Un autocar d’empresa ha cremat totalment aquest dijous al matí a la N-240, als Pallaresos, segons han informat els Bombers.

L’incendi s’ha produït a les 7.17 hores al quilòmetre cinc de la citada via i s’ha pogut extingir abans de les 9.00 hores. El conductor i els tres passatgers que hi havia en el moment han resultat il·lesos. El foc ha obligat a tallar la circulació a la N-240 i es fan desviaments amb l’A-27.