TOTS 21

L’ajuntament dels Pallaresos subvenciona per primer cop les vacunes no cobertes pel sistema de salut públic

Façana de l’Ajuntament dels Pallaresos

Per primer cop a l’Ajuntament dels Pallaresos, i de forma pionera al camp de Tarragona, es destinarà per part del consistori ajuts econòmics per a l’adquisició de vacunes que no estan cobertes pel sistema de salut pública i, en concret, les referides al Rotavirus (Rota Teq o altres), Meningococo B (Bexsero o altres) Meningitis ACWY (Nimenrix o altres) i Prevenar.

Les ajudes consistiran en una quantitat fixa equivalent al 50% del cost de la vacuna amb un màxim de 50,00 euros per dosi de cada vacuna. La sol·licitud i documentació es pot consultar al web municipal www.Elspallaresos.cat

El termini de presentació de les sol·licituds ja ha començat i perdurarà fins al 31 d’octubre de 2021.

En paraules del regidor de Sanitat, Samuel Urbano, «d’aquesta manera arribem on no arriba la Generalitat, ja que són vacunes molt necessàries per la societat però que no estan cobertes pel sistema sanitari. L’Ajuntament dels Pallaresos ajuda als seus veïns i veïnes a fer front a la despesa d’aquestes vacunes. És una gran notícia pel municipi que tot i tenir un pressupost ajustat, aposta per potenciar el benestar social».

Redacció

 

Els Pallaresos converteix en una festa la inauguració de la sala polivalent

Xavier Marcos, alcalde dels Pallaresos, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

Amb un cant a la cultura i a l’esport fet per l’alcalde, Xavier Marcos, Els Pallaresos ha inaugurat aquest dissabte la desitjada sala polivalent en el que ha estat una festa amb la presència d’una munió inhabitual d’autoritats convidades. No ha faltat a una cita marcada en vermell al calendari local ni la rectora de la URV, María José Figueras, un fet excepcional en la posada en marxa d’equipaments d’aquesta mena al territori.

I és que l’Ajuntament vol donar molta volada a la cultura, a la divulgació i a la formació universitària en el seu programa de govern. La sala polivalent, situada a l’Avinguda Catalunya -a uns 200 metres de l’edifici consistorial- no serà un pavelló poliesportiu més, sinó l’epicentre de les activitats socials, culturals, esportives i formatives de la vila.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha estat l’encarregada de fer de ‘cicerone’ inaugurant la nova sala, acompanyada d’un exèrcit de polítics, entre ells, la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM), Marta Blanch; del diputat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà (SAC), Joan Josep Garcia; dels diputats Pere Lluís Huguet i Salvador Ferré, de l’alcalde del municipi, Francesc Xavier Marcos i de l’equip de govern municipal. L’equipament, que ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació a través del Pla d’Acció Municipal, obrirà les portes a totes les persones del municipi a partir d’aquest dilluns 17 de maig.

Una vista del recinte. Foto: Tots21

El nou espai té com a objectiu acollir esdeveniments esportius i culturals a més de dinamitzar la vida social als Pallaresos. Activitats com graduacions, concerts, música en directe, futbol sala, bàsquet, voleibol, zumba, tallers, fires i festes majors hi tindran cabuda al llarg de l’any.

Amb capacitat per a 850 persones, la sala acollirà des de classes dirigides de diferents disciplines esportives per a totes les edats fins a actes culturals, exposicions o concerts. La construcció de la sala polivalent ha comptat amb diverses aportacions procedents del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona, que hi ha invertit en total, més de 700.000 euros. La resta ha anat a càrrec del consistori, fins als 850.000 euros finals.

Xavier Marcos: ‘La cultura és tan important o més que l’esport’

En la seva intervenció, l’alcalde ha subratllat la importància de l’espai com a motor cultural: ‘La cultura és tan important o més que l’esport i no la podem deixar fora; la música, la dança, la història, els congressos, els seminaris, tot allò que és cultura ha d’arribar al nostre poble. Ara mateix tenim entre nosaltres a la rectora de la URV de Tarragona. I per què és aquí?. Doncs perquè fa uns anys, amb la complicitat del meu company i avui regidor de l’Ajuntament dels Pallaresos, Samuel Urbano, vam anar a la universitat a parlar amb ella i li vam fer la promesa que si nosaltres arribàvem a governar algun dia al nostre municipi, la nostra aposta per fomentar la cultura al poble dels Pallaresos seria del tot seriosa, i li vam demanar el seu suport i ajuda per portar la cultura al nostre municipi, i així ho farem’.

Marcos ha fet història dels precedents de la sala: ‘Aquesta sala que avui inaugurem va començar la seva gestació l’any 2010. Sembla molt llunyà l’any 2010 però va ser per aquelles dades quan en una reunió d’amics, alguns d’ells estan avui entre nosaltres, Antonio Martin, Pitu Parera,… en Manel Porta, tots aquells que mentres parlàvem del futur del poble i de les millores que hi podríem aplicar, dins el programa electoral que aleshores estàvem preparant, es va començar a parlar de fer un espai cobert per practicar esport i un altre espai cobert per poder desenvolupar activitats culturals i d’oci’.  Seria cinc anys més tard, ja en el govern de coalició la seva formació política va imposar ‘l’única demanda que havíem fet, la sala polivalent’.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Foto: Cedida

El regidor d’Esports, Jordi Sans, durant el seu parlament. Foto: Tots21

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha posat l’accent que aquests equipaments amb les seves activitats ‘milloren la igualtat d’oportunitats dels veïns’ i ha destacat ‘l’espectacular cúpula’ del recinte. Llauradó ha recordat que les administracions ‘hem de donar suport al sector cultural, que també forma part del motor econòmic de la nostra societat’.

Al seu torn, el regidor d’Esports, Jordi Sans, ha posat en valor la pràctica de l’esport a la localitat, al temps que ha destacat que l’equipament també serà usat per les escoles i l’institut del municipi. Sans ha acabat la seva intervenció demanant un minut de silenci per les víctimes de la covid i un aplaudiment per als serveis sanitaris i de manteniment en la seva lluita contra la pandèmia.

La rectora de la URV, al seu torn, ha destacat que a la universitat de Tarragona hi ha actualment 126 estudiants que són dels Pallaresos, ‘distribuïts en pràcticament totes les disciplines’.

L’acte inaugural, que ha estat una festa per a la ciutadania dels Pallaresos, també ha comptat amb la presència del diputat al Parlament Matías Alonso; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Martí Pla, i el cap de la representació territorial de l’Esport a Tarragona, Joan Plana, entre altres autoritats de la demarcació. Durant la inauguració han actuat la Xaranga Tocabemolls i la Banda Unió Musical de Tarragona, dirigides per Jordi Masip, professor del Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona.

La festa ha estat complerta amb una actuació conjunta de la Banda Unió Musical de Tarragona i la xaranga Tocabemolls, no exenta d’ironia, broma i moments vibrants.

Jaume Garcia

 

Els Pallaresos torna a treure la cultura al carrer amb els Premis del segon Concurs literari

Foto de família dels guanyadors/es, amb les autoritats municipals. Foto: Tots21

L’Ajuntament dels Pallaresos ha tornat a treure la cultura al carrer en aquestes dates de Sant Jordi amb la celebració de la segona edició dels Premis del Concurs literari, que s’han viscut aquest matí de dissabte, epíleg dels actes que ja van tenir un pròleg la jornada anterior amb els premis literaris destinats a la gent gran.

El pati del Centre Jujol ha viscut el lliurament presencial i no virtual dels guardons, acaparats majoritàriament per noies i dones, i posteriorment ha pogut gaudir d’un recital poètic musical amb la presència de quatre rapsodes, tres d’ells del nostre territori, i un guitarrista.

L’alcalde, Xavier Marcos, ha subratllat en la seva intervenció l’interès que té aquest equip de govern municipal a apostar i potenciar la cultura al municipi i ha felicitat els pares i mares que encoratgen els seus fills a ser-hi actors. Ha posat com a exemple la millora ‘espectaular’ que l’Escola Municipal de Música ha experimentat ‘en només dos anys’.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha agraït l’alta participació en la segona edició, que s’ha vist incrementada respecte a l’anterior edició -afectada per les mesures del confinament-. ‘El poble necessitava un concurs literari i més en les dates de Sant Jordi. L’any passat, la covid no ens va permetre fer l’acte de lliurament de manera presencial’, ha destacat.

Respecte als guanyadors, caldria millor parlar de guanyadores, ja que el percentatge femení que ha obtingut premi ha estat aclaparador. El concurs s’ha dividit en quatre categories, en funció de les edats; la primera, dels 9 als 11 anys; la segona, dels 12 als 14; la tercera, dels 15 als 18, i la quarta, a partir dels 19 anys.

En aquesta darrera categoria, la dels més grans, ha repetit victòria Concepció Palau, que s’emporta 150 euros. En segona posició ha resultat Mireia Rué. En la categoria de 15 a 18 anys ha resultat vencedora Mar Gavaldà, mentre Monserrat Cirera ha estat segona classificada. En la categoria de 12 a 14 anys ha resultat vencedor Roger Gavaldà, mentre que Aran Ferré ha estat la segona. Finalment, en la categoria dels més petits, ha resultat vencedora Júlia Usach.

La jornada l’ha tancat un recital amb l’actuació dels rapsodes Conxita Jiménez, Fran Guinart, Àngel Martí Callau i Emília Privat, amb l’acompanyament a la guitarra de Josep Calbet i la direcció d‘Isabel Ribera.

D’altra banda, els guanyadors del Concurs literari de la Gent Gran han estat els següents: Primer premi per a associats, Àngels Castro Navia; segon premi, Lourdes Rillo Sánchez, i primer premi no associats: Loli Fernández.

A continuació us oferim un recull d’imatges dels guanyadors/es de la jornada d’avui:

Júlia Usach. Foto: Tots21

Roger Gavaldà. Foto: Tots21

Aran Ferré. Foto: Tots21

Mar Gavaldà. Foto: Tots21

Montserrat Cirera. Foto: Tots21

Concepció Palau. Foto: Tots21

Mireia Rué. Foto: Tots21

La rapsoda Conxita Jiménez, durant la seva actuació. Foto: Tots21

El públic que ha assistit a l’acte al patí del Centre Jujol. Foto: Tots21

J. Garcia

 

Concurs literari, recital poètic i concurs de dibuix als actes de Sant Jordi als Pallaresos

Cartell anunciant el recital poètic

A poc més d’una setmana de la celebració de la diada de Sant Jordi, la regidoria de Cultura del Ajuntament dels Pallaresos presenta un conjunt d’activitats organitzades amb motiu d’aquest dia, i pensades per a poder dur a terme alhora que es respecten totes les normes de prevenció.

Destaca el concurs literari, que ja va per la seva segona edició, i obert a la participació de tots els veïns i veïnes, en haver diferents categories per a totes les edats. El termini de presentació de les obres acaba el 18 d’abril, i les bases poden consultar-se en la web i en els perfils de xarxes socials de l’Ajuntament. Els premis es lliuraran en un acte el 24 d’abril.

En aquest mateix acte, a l’aire lliure i amb aforament limitat, també tindrà lloc un recital poètic a càrrec d’Isabel Ribera i amb l’acompanyament a la guitarra de Josep Calbet. Es requereix de confirmació d’assistència a través del 977610600 o ajuntament@elspallaresos.cat.

Relació dels acte a celebrar a la vila

D’altra banda, es tornarà a repetir una activitat que l’any passat va tenir molt d’acolliment entre els veïns més joves: el concurs de dibuix. Les obres podran presentar-se abans del 21 d’abril, i tots els participants rebran un petit obsequi. També s’exposaran les obres de l’edició anterior del concurs, en el Centre Jujol, del 19 al 24 d’abril.

En paraules del regidor de Cultura, Samuel Urbano, la diada de Sant Jordi de l’any passat ‘ens va enxampar amb el peu canviat, i encara així es van poder improvisar actes que van comptar amb una gran participació’. El regidor espera també que enguany augmenti la participació, i anima també a tots els veïns ‘a engalanar les seves cases amb decoració relacionada amb la festivitat, per a compartir-lo en les xarxes socials del consistori’.

 

Accepta 2 anys de presó per quedar-se 7.000 euros de la venda de loteria als Pallaresos

Pla contrapicat de la façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona, amb el rètol de ‘Palau de Justícia’ i les banderes espanyola i catalana. Imatge del 30 de maig del 2016. (Horitzontal)

Una dona ha acceptat 2 anys de presó i 6 anys d’inhabilitació especial per a lloc de treball públic per no haver abonat a la Societat Espanyola de Loteries 7.025 euros corresponents a la liquidació de diverses setmanes. Els fets van passar l’any 2016 als Pallaresos. La dona, acusada d’un suposat delicte de malversació impròpia, l’havien de jutjar aquest dimecres a l’Audiència de Tarragona, però la defensa i la fiscalia han arribat a un acord de conformitat. La processada ha abonat prèviament 1.500 euros en concepte de responsabilitat civil i això ha permès que li rebaixin la pena per reparació del dany. La venedora haurà de retornar la resta dels diners que es va apropiar, però evitarà l’ingrés a presó perquè no té antecedents.

Roger Segura

 

Els Pallaresos lliurarà el dia de Sant Jordi els guardons del primer Concurs de contes per a gent gran

El lliurament es farà al pati del Centre Jujol. Foto: totsonpuntsdevista.blogspot.com

L’Associació de Jubilats dels Pallaresos i l’Ajuntament de la localitat han organitzat la primera edició del Concurs de contes adreçat a gent gran. Amb l’objectiu que durant el període de la pandèmia es pogués fer alguna activitat adreçat a aquesta població tanta afectada per la malaltia i les seves conseqüències, ha tirat endavant una iniciativa que pretén consolidar-se en el calendari anual de la vila.

El concurs portava per títol ‘Explica un conte del tió als teus néts’ i estava dividit en dues categories, socis i no socis. Ja es coneixen els guanyadors del mateix, totes elles, dones. Així, en la categoria de socis ha resultat vencedora Àngels Castro, mentre que la finalista ha estat Lourdes Rillo. En l’altra categoria, la de no socis de l’entitat, ha resultat guanyadora Loli Fernández.

El jurat dels guardons ha estat format pel president de l’Associació de Jubilats, Joan Toldrà; el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Samuel Urbano; la bibliotecària de la Biblioteca Mercè Rodoreda, Noèlia Ferreté, i Sebastià Poy. Ha actuat com a secretari del jurat Carles Benseny, membre de l’entitat.

Els premis seran lliurats en el decurs d’un acte que tindrà lloc la tarda de Sant Jordi, 23 d’abril, a les 18 hores, al pati del Centre Jujol de la vila.

Redacció

 

Territori i Sostenibilitat incrementa amb 10 noves expedicions el servei de bus Els Pallaresos-Tarragona

El Departament de Territori i Sostenibilitat millora el servei de transport públic per carretera que connecta municipis de l’Alt Camp amb Tarragona i també amb Valls. A partir del primer de març, la línia de bus 0723, incrementa amb 10 noves expedicions el tram més suburbà, entre Els Pallaresos i Tarragona, que compta amb una demanda més alta, 6 d’anada, des dels Pallaresos, i 4 de tornada, des de Tarragona.

Aquesta línia té tres àmbits funcionalment diferenciats:

  • Tram Tarragona-Pallaresos, amb més expedicions i demanda elevada. L’ocupació mitja pot estar sobre el 50%.
  • Tram Pallaresos-Vila-rodona, on la demanda és molt inferior.
  • Expedicions entre Bràfim i Valls.

L’alt volum de demanda entre Els Pallaresos i Tarragona s’ha tractat de fa temps amb el canvi dels autobusos amb major capacitat. Actualment son vehicles amb 53 places assegudes més 22 dempeus.

D’altra banda, s’han rebut sol·licituds per revisar horaris que cobrissin les necessitats del estudiants per tal de poder entrar a la Universitat a Tarragona a les 15 hores.

Ara, aquest increment del servei de la línia, que opera l’empresa HIFE, aportarà les següents millores:

  • Per un costat, s’amplia l’oferta en el tram amb més demanda.
  • S’afegeixen expedicions demandades per l’Ajuntament de Pallaresos, per cobrir les necessitats dels estudiants a la franja del migdia.
  • S’afegeixen les expedicions en les franges horàries de major demanda, al matí de baixada a Tarragona i, per les tardes, de tornada.
  • Els Pallaresos disposa d’una ràtio d’expedicions/població per sota de la mitja del Camp de Tarragona; d’aquesta manera es contribueix a homogeneïtzar el nivell d’oferta.

En paraules del director de Transports i Mobilitat, David Saldoni, “aquesta millora representa un augment important de les expedicions entre Tarragona i Els Pallaresos on existia un dèficit d’oferta tenint en compte les xifres de persones que transportem. A més, també dona solució als estudiants que volen anar a la Universitat de Tarragona. En definitiva, amb el transport públic anem cosint el territori i millorant l’accés a les Universitats.”

Aquests nous horaris impliquen la incorporació d’un nou vehicle de l’empresa HIFE al servei regular entre les dues poblacions. Suposarà un augment de la freqüència del 25% en l’actual oferta comercial entre Tarragona i Els Pallaresos. D’aquesta manera, el Departament de Territori i Sostenibilitat continua avançant en el seu compromís de millora de la mobilitat al Camp de Tarragona, incrementant expedicions i, també, modernitzant la flota de vehicles incorporant busos de més baixes emissions.

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Crema totalment un autocar d’empresa a la N-240 a l’alçada dels Pallaresos sense provocar ferits

Un moment de l’incendi del vehicle. Foto: Bombers

Un autocar d’empresa ha cremat totalment aquest dijous al matí a la N-240, als Pallaresos, segons han informat els Bombers.

L’incendi s’ha produït a les 7.17 hores al quilòmetre cinc de la citada via i s’ha pogut extingir abans de les 9.00 hores. El conductor i els tres passatgers que hi havia en el moment han resultat il·lesos. El foc ha obligat a tallar la circulació a la N-240 i es fan desviaments amb l’A-27.

 

La parròquia dels Pallaresos recorda el màrtir i beat Mn. Andreu Prats Barrufet

Imatges de la cerimònia. Fotos: Helder Moya

L’arquebisbe de Tarragona, Mn Joan Planellas va beneir dissabte passat, dia 5 de desembre, a la tarda, la nova imatge del màrtir i beat Mn. Andreu Prats Barrufet el qual va ser rector d’aquesta parròquia des de l’any 1931 al 1936, quan va esclatar la Guerra Civil. La imatge, obra de Beatriz De Colmenares, ha estat un obsequi de la família de Mn. Prats per tal que pugui ser venerada. La celebració va ser presidida per l’arquebisbe Joan i concelebrada pel rector i vicari de la parròquia, Mn. Joan Cañas i Mn. Magí Mejías, respectivament.

La imatge, obra de Beatriz De Colmenares, ha estat un obsequi de la família de Mn. Prats.

En l’homilia, el Sr. Arquebisbe va recordar els darrers dies de la vida de Mn. Andreu Prats, al qual va definir com «un apòstol infatigable en la predicació, en la pregària, en el confessionari, en la catequesi, en la visita als malalts o parlant amb la gent». «El testimoniatge del martiri del nostre beat Andreu Prats, beatificat a Tarragona el dia 13 d’octubre de 2013, ens és per a tots nosaltres un testimoni fefaent de vivència de l’Evangeli. […] La seva memòria ens ha d’estimular també a nosaltres a ser màrtirs, és a dir, testimonis convençuts de la nostra fe», va expressar l’arquebisbe Joan. I va afegir: «No ens cal ser simplement herois, potser el que ens cal és viure la nostra vida cristiana amb autèntica esperança i, aleshores, en el moment oportú, en l’hora oportuna, l’Esperit del Senyor que tot ho renova, ens donarà el coratge i l’impuls per a confessar-lo en les proves i en els problemes de la vida».

Helder Moya

 

Els Reis d’Orient no faltaran a la cita dels Pallaresos

Cartell anunciador de la celebració

Hi haurà Reis d’Orient als Pallaresos. Així ho ha assegurat a Tots21 la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, organitzadora de l’esdeveniment que més espera la canalla al llarg de l’any. ‘I vindran perquè s’han portat molt bé’, subratllava el regidor de Cultura, Samuel Urbano. No passaran de llarg tot i la duresa de la pandèmia.

El consistori informa que el dia 5 de gener, els nenes i nenes podran rebre els reis en pijama des de casa, quan podran veure el lliurament de les claus del poble i després, sonarà el timbre de casa. Serà el 5 de gener a partir de les 18 hores a través de les xarxes socials i amb repartiment de regals porta a porta.

Abans, però, hi ha més feina per la canalla i les mares i pares: el 4 i 5 de gener es podrà visitar el magatzem reial on es preparen les joguines per la mainada. Serà al Centre Jujol. El dia 4, en horari de 17 a 20 hores, i el dia 5, de 10 a 13 hores. Cal fer reserva prèvia per telèfon i per correu electrònic a l’Ajuntament. Anteriorment, la recollida de les cartes havia tingut lloc els dies 28, 29 i 30 al mateix Centre Jujol.

 

Una usuària de la Residència NostraLlar dels Pallaresos torna a donar positiu de covid

Imatge d’arxiu de la residència.

La Direcció de la Residència NostraLlar ha anunciat per mitjà d’una nota de premsa que una resident, que ja va passar la Covid-19 durant la primera onada, va donar positiu en una prova PCR que se li va realitzar a l’Hospital Joan XXIII el passat 26 de novembre. Aquesta usuària va ser derivada a l’hospital aquell mateix dia per qüestions alienes al coronavirus «i, per protocol, se li va realitzar una PCR, el resultat de la qual no se’ns va notificar fins ahir al vespre. Davant aquesta situació, hem activat tots els protocols i mesures de seguretat», afirma la nota.

D’una banda, per saber si es tracta d’una nova infecció, se li faran més proves diagnòstiques durant els propers dies. De l’altra, s’ha establert un aïllament preventiu i s’han realitzat proves PCR a alguns residents que formen part del grup de convivència de la usuària positiva. A més, demà es realitzaran proves serològiques a tots els components del grup de convivència que, a dia d’avui, no presenten cap simptomatologia compatible amb el virus. Les visites al centre, doncs, queden anul·lades fins a nou avís.

Per acabar, des del centre s’informa que, en l’últim cribratge periòdic als professionals de la residència, dut a terme ahir dimarts, tots els resultats han estat negatius.

Redacció

 

L’Ajuntament dels Pallaresos edita una guia-directori de tots els comerços de la vila

Imatge de la guia-directori

L’Ajuntament dels Pallaresos ha editat una Guia-Directori de tots els establiments del municipi. ‘Els nostres establiments estan patint en major o menor mesura les conseqüències de la Covid-19’, afirma el regidor de Participació Ciutadana, Samuel Urbano, ‘per tant, des de l’Ajuntament dels Pallaresos impulsem totes les mesures que són al nostre abast per ajudar el nostre teixit comercial de forma integradora, ordenada segons categories i amb accés directe al seu perfil web o xarxes socials a través del teu ordinador’.

Hi figuren 81 establiments i serveis del municipi, agrupats en temàtiques familiars. Es trobarà tot el que el municipi pot oferir, a toc de clic.

Les proves certifiquen que no hi ha cap cas positiu a les residències dels Pallaresos i de Creixell

Imatge de la residència Mar i Sol de Creixell.

Les residències gestionades per l’empresari Miguel Márquez “continuem tenint la consideració de centre verd per part de les autoritats sanitàries”. Així ho ha fet saber la propietat de les llars dels Pallaresos, Creixell, de la Residència Ballús i de Residencial Fontscaldes per mitjà d’un comunicat de premsa fet públic aquest dilluns.

“Els test ràpids realitzats als treballadors de la Residència NostraLlar (Els Pallaresos), després de detectar un positiu per Covid-19 entre els professionals de l’empresa externa del servei de cuina, han donat un resultat negatiu”, afirma la nota.

A més, afegeix que “els resultats de les proves PCR realitzades a tots els usuaris de la Residència Mar i Sol (El Creixell) com a conseqüència de la detecció d’una treballadora positiva també han resultat tots negatius. Per això, us informem que tornem a la normalitat i podem reprendre les visites al centre a partir de demà dimarts”.

Per altra banda, “el CAP de referència va realitzar un cribratge selectiu entre els treballadors de la Residència Ballús (Valls) i de Residencial Fontscaldes el passat dissabte 31 d’octubre. Després de sotmetre’s a tests ràpids, tots els professionals d’ambdós centres han donat negatiu en Covid-19”.

Seguint els mateixos protocols dictats pel Departament de Salut, “els treballadors de la Residència La Marquesa del Pla de Santa Maria es van sotmetre també a tests ràpids el passat 27 d’octubre. Tots els resultats també han estat negatius”.

Redacció

 

ERC dels Pallaresos demana a l’alcalde que convoqui els plens telemàticament

L’alcalde i els regidors de la corporació municipal, durant la lectura del Manifest de l’Onze de Setembre. Foto: Jaume Parés

El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem el 28 de setembre. En les hores i dies següents es van convocar en molts municipis, de forma extraordinària i urgent, plens per votar el rebuig a la inhabilitació.’ Als Pallaresos no es va celebrar fins dijous passat, 22 d’octubre, 22 dies després’, sosté ERC. El ple va aprovar la moció presentada conjuntament pels grups d’ERC i Junts amb 5 vots a favor -els de la regidora d’ERC, Maria Grau, i els 4 regidors de Junts-, l’abstenció de l’alcalde, Xavier Marcos (IP Els Pallaresos), i el vot en contra de l’altre regidor d’IP Els Pallaresos, Samuel Urbano.

‘Els dos regidors del PSC Unim Pallaresos i els dos de Ciutadans, tots quatre membres també de l’equip de govern, no van assistir. L’alcalde no va saber ni excusar la seva assistència. No és el primer cop que passa’, afirma ERC. ‘Sense anar més lluny, els regidors de C’s tampoc van assistir a l’acte convocat en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre’. ‘Creiem que és una greu falta de respecte vers la resta de regidors i veïns i veïnes dels municipi, fins i tot dels seus propis votants, que veuen com els seus representants i càrrecs públics cobren un sou públic per no fer la seva feina que els hi correspon com a regidors i que, per tant, paguem entre tots”, ha lamentat la regidora i portaveu del Grup Municipal d’ERC, Maria Grau. Recordem que, segons l’acord de govern, el regidor del PSC Jordi Sans ha d’assumir l’alcaldia durant el darrer any del mandat. “Esperem que en la resta de funcions que tenen els regidors que avui no han vingut no tinguin la mateixa actitud”, afirma ERC.

ERC Els Pallaresos també denuncia públicament ‘la irresponsabilitat de l’alcalde i l’equip de govern d’IP, PSC i C’s’ de ‘no convocar els plens telemàticament’. Des del 13 de març, ja en plena pandèmia i en una situació de confinament, s’han realitzat fins a cinc plens de forma presencial (14 de maig, 15 de maig, 28 de maig, 27 d’agost i 22 d’octubre). ‘Des del març hem demanat en més d’una ocasió, de manera formal al ple i de manera telefònica amb l’alcalde, la realització telemàtica dels plens, com ja estan fent altres municipis del voltant i de les mateixes característiques que el nostre’, explica la regidora Maria Grau.

Des d’ERC Els Pallaresos insistiran per aconseguir que l’alcalde rectifiqui. ‘Pensem que els representants municipals hem de ser exemplars i seguir les recomanacions que les autoritats sanitàries ens demanen, com limitar les trobades o reunions, tant en l’àmbit privat com el públic, a un màxim de 6 persones. Estem parlant de la salut de les persones, no d’un caprici’, més ‘després de com hem patit al municipi amb el cas de la residència Nostrallar, amb més de 50 defuncions. Aquest dilluns 26 d’octubre, l’índex de risc al municipi s’ha situat amb 1410, 03 punts, amb una incidència acumulada de 481 casos per 100.000 habitants i una taxa de reproducció de 2,93. Creiem que és del tot imprescindible la celebració telemàtica dels plens amb efecte immediat’.

 

L’Ajuntament dels Pallaresos passa les tisores, deixa enrere un dèficit de 113.000 euros i arriba a un superàvit de 200.000 en mig any

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament dels Pallaresos, Felicià Fortuny. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament dels Pallaresos ha passat del dèfict al superàvit amb el nou govern municipal. En 2018 el dèficit era de 113.000 euros. Ara, el superàvit és de 194.000 euros, a exercici tancat de 2019. L’actuació del consistori s’ha basat en una regla senzilla: ‘Hem gastat menys, sobretot quant a inversions per tal de no desviar-nos pressupostàriament’, ha afirmat a Tarragona21 el regidor d’Hisenda, Felicià Fortuny.

El juny de l’any passat va canviar el color del govern municipal, amb l’acord Independents dels Pallaresos, PSC i Ciutadans, que deixaven a l’oposició una coalició comandada per Junts x Pallaresos. La situació econòmico-financera que es va trobar el nou consistori ‘no era alarmant, però el més important era la desviació pressupostària que havia deixat l’equip de govern anterior’, que sumava 291.000 euros, provocada principalment per les despeses en les obres de la sala-pavelló polivalent, segons Fortuny.

‘S’havia fet una despesa de 291.000 euros sense que figuressin al pressupost municipal, sense que els tinguessin’. Així, les dades del consistori indiquen que a 30 de juny de 2019, les obres a la sala polivalent sumaven 415.000 euros d’inversió. ‘Si tens una obra gran a fer, no la podràs executar tota de cop. Aleshores entres en una bola i cada cop es fa més gran’.

La correcció s’ha fet reduint inversions, frenant l’aportació a la sala polivalent i invertint-hi per fases. Queda ara pendent executar l’exterior de la sala polivalent, amb grades o un envelat, que es farà quan s’executi abans la part de baix. També es va descartar fer obres de millora en un carrer perquè en mig any que quedava de pressupost de 2019 no hi hava temps per fer-ho. També es va descartar realitzar millores previstes al nucli urbà.

La liquidació del dèficit no implica que s’hagi acabat amb la desviació pressupostària. ‘El més important és l’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa’, afirma Fortuny. Amb el nou govern municipal, la desviació ha passat de 291.000 euros negatius a 253.000 positius, ‘ja que hem gastat menys. Ha acabat l’any -2019- i no m’he gastat tot el pressupost que tenia’.

D’altra banda, ‘amb la pandèmia, hem viscut menys ingressos municipals -també hem gastat menys en algunes partides no usades- i han aparegut les factures pendents de pagament de 2019, de l’anterior govern’, afirma Fortuny. Una situació afegida és que amb la pandèmia i el confinament, no s’han pogut fer obres.

El regidor abunda en una qüestió: ‘El romanent de tresoreria era d’1,1 milions d’euros, però prop de 800.000 euros eren de dubtós cobrament’.

La rigidesa en la despesa ho exemplifica el regidor afirmant: ‘Als regidors i al propi alcalde els dic que tenen els diners que tenen a la partida i no n’hi ha més, perquè he de corregir 291.000 euros. No podem continuar gastant’. L’Ajuntament es regeix per un pla Econòmic-Financer que fiscalitza la Diputació de Tarragona: ‘Si em passo, aleshores la Diputació -a través del SAM-  em vindrà amb les rebaixes’, afirma. ‘Abans que m’ho diguin des de la Diputació, m’he avançat’.

J. Garcia

 

Els Pallaresos implementa mesures anticovid de caràcter local a les anunciades pel govern

L’Ajuntament dels Pallaresos ha fet pública una llista de mesures de caràcter local que complementen les anunciades pels governs espanyol i català a partir de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i el toc de queda la nit de diumenge passat.

En primer lloc, de cara a les gestions amb l’ajuntament caldrà reservar cita prèvia per telèfon al 977610600, o bé utilitzar el següent enllaç: https://ajuntamentdelspallaresos.eadministracio.cat/info.0

Alhora, es tancaran els següents espais municipals: parcs infantils, de salut i tecnificació; instal·lacions esportives i locals municipals cedits a entitats.

A banda de la suspensió de les activitats extraescolars en espais municipals, es restringeix l’accés a la biblioteca. A partir d’ara el retorn i préstec de llibres es farà prèvia sol·licitud al correo electrònic biblioteca@ajuntamentdelspallaresos.cat o per telèfon.

Redacció

 

 

Els Pallaresos porta la vacunació contra la grip d’enguany al Centre Jujol per descongestionar el Consultori

Centre Jujol als Pallaresos. Foto: totsonpuntsdevista.blogspot.com

La situació de crisi provocada per la Covid-19 obliga a canviar hàbits. I els ajuntaments del territori, en primera línia de foc, estan demostrant tenir cintura. Des de la regidoria de Sanitat dels Pallaresos, «conscients de la problemàtica en relació amb les trucades al Centre Mèdic, col·laborem activament en la campanya de vacunació de la grip» que començarà el proper 19 d’octubre. I precisament per facilitar-ne la gestió, enguany es realitzarà «fora del consultori i es portarà a terme al Centre Jujol» en un horari de dilluns i dimarts d’11:30 hores a 13 i dimecres, dijous i divendres de 8.30 hores a 10 hores.

Cal tenir present que s’haurà de demanar cita prèvia trucant a l’Ajuntament, acudint al Centre Jujol en l’horari indicat o trucant al Consultori dels Pallaresos.

Redacció

 

El Consell dinamitza la lectura a les biblioteques de la comarca amb el cicle de contes ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’

Imatge d’arxiu de l’Agus Farré deixant bocabadats als nens de Vilallonga. Foto: Consell Comarcal

Aquest dissabte 17 d’octubre, a les 11:30 hores, a la plaça de davant de la Biblioteca Municipal de Constantí, comença el cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries a través dels contes als nens i a les nenes de la comarca. Amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Constantí, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Montornès, Creixell, Vilallonga del Camp, Altafulla i Roda de Berà.

Aquest cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’ es dedica a posar en valor el respecte a la natura, als animals, les plantes, l’aigua… en definitiva a estimar la Terra.

El cicle el duran a terme dos contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries. La Muntsa Plana i l’Agus Farré tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques i l’ensenyament. Per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Tots dos, des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Muntsa amb ‘Quan la Mare Lluna va dir Prou!’ i l’Agus amb ‘Ogoshi -te-oh-me’.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19. Consulteu en cada municipi com tramitar les inscripcions prèvies.

Redacció

 

La Residència NostraLlar dels Pallaresos recupera la normalitat i recull 15 usuaris de la clausurada Calafell Park

Imatge de la residència Nostrallar. Foto: Cedida

La Residència NostraLlar dels Pallaresos ha fet pública aquesta tarda una nota de premsa on afirma que «ha recuperat la normalitat», fins al punt de reprendre les visites «després que totes les proves PCR realitzades a usuaris i treballadors hagin donat negatiu».

Davant d’aquesta situació «i avalat pel fet que estem considerats centre verd per les autoritats sanitàries i per la bona gestió que estem duent a terme al centre en aquesta situació de pandèmia, el Departament de Salut de la Generalitat ha decidit derivar a la NostraLlar 15 usuaris de la residència Calafell Park (Segur de Calafell), que ha hagut de ser clausurada».

Per això, continua la nota, «demà dimecres ingressaran 8 persones al centre de Pallaresos i dijous n’ingressaran 7 més. Totes elles han passat la malaltia i tenen anticossos. Per tant, no suposen cap tipus de risc per a ningú i no necessiten estar en aïllament. Des del centre, rebrem aquests nous usuaris amb els braços oberts i tot l’equip de professionals treballarà per a què se sentin còmodes a la seva nova llar».

Redacció