.

Foto de grup dels recreadors dels Pallaresos, a l’escenari del Teatre Bartrina de Reus

Quinze recreadors del grup dels Pallaresos van ser presents i van donar color històric a una efemèride que es va celebrar divendres al Teatre Bartrina de Reus: el centenari de la primera recepció de la ràdio, que es va produir un 29 de gener de l’any 1924 al mateix lloc.

Vestits com correspon a l’època, els ja experimentats recreadors dels Pallaresos anaven encapçalats pel seu alcalde, Xavier Marcos; la primera tinenta d’alcalde, Maria Grau, i els regidors Marca Prada i Joan Maria Casañas, a més de ciutadans que habitualment ja es recreen, com ara representants de l’Associació Afer de la Dona.

El grup de recreadors dels Pallaresos s’ha especialitzat en protagonitzar sortides d’època: a banda de la seva presència a les Jornades Modernistes dels Pallaresos, han participat a les fires modernistes de l’Arboç del Penedès, Lleó i Reus, i a l’escola Teresianes de Tarragona.

Ràdio Reus-SER celebrava així els 100 anys de l’arribada de la ràdio a la ciutat, que ho va fer de la mà de Joan Díaz, un veritable pioner, recreant l’aparell reproductor que va rebre un senyal horari des de la Torre Eiffel de París i així mateix es va retransmetre un concert, que divendres recreà la Banda Simfònica de Reus. L’acadèmia Buenafuente’s Actors van posar la nota de color recreant els personatges del moment.

Un grup de recreadors, amb Andreu Buenafuente

L’impacte a la societat reusenc de l’època va ser brutal. L’acte va ser conduït pel periodista Jordi Cartañà, i va comptar amb la presència estel.lar d’Andreu Buenafuente, Oriol Grau -iniciadors del popular programa El Terrat-, també amb Jaume Serra -delegat de Prisa a Catalunya-, els periodistes exRàdio Reus Enric Tricaz i Josep Baiges, que van aportar nombroses anècdotes, i va cloure la seva directora, Míriam Lorca, acompanyada de la també periodista de la ràdio Eva Hidalgo.

Jaume Garcia