Ematsa instal·la una nova font refrigerada al passeig de les Palmeres 

El nou model és més robust i resistent i substitueix l’anterior, malmès pels actes vandàlics. Foto: Cedida

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha instal·lat una nova font refrigerada al passeig de les Palmeres, substituint l’anterior que ha patit diversos actes incívics des de la posada en funcionament. Aquesta nova font és un nou model més robust i modern, amb un únic sortidor per omplir recipients i un dispensador automàtic que evita el contacte.

“Aquesta nova font refrigerada és un exemple del compromís d’Ematsa amb la sostenibilitat i amb el foment de la confiança amb la qualitat sanitària de l’aigua de l’aixeta. Un pas més per oferir espais públics de qualitat que garanteixen accés universal a un servei essencial”, ha destacat el president d’Ematsa, Rubén Viñuales.

Aquesta nova font compta amb característiques millorades, inclòs un disseny més resistent per prevenir actes de vandalisme, així com una major capacitat de subministrament d’aigua fresca per a la ciutadania i visitants de Tarragona.

 

Salut destina 45 milions d’euros a l’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El centre, que està gestionat per la Xarxa Santa Tecla, s’ampliarà en 9.500 metres quadrats. Foto: ACN/M.Rovira

El Govern ha autoritzat el Departament de Salut a concedir una subvenció a la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, mitjançant la subscripció d’un conveni, destinada a finançar l’ampliació i reforma de l’Hospital del Vendrell (Baix Penedès), per un import de 45.000.000 d’euros, amb la finalitat de promoure la millora d’una infraestructura clau per al sistema públic de salut a la Regió Sanitària Penedès.

L’Hospital del Vendrell, sota la gestió i titularitat de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, es troba integrat al sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) i és un equipament de referència per a la prestació d’activitat assistencial a la vegueria del Penedès. El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut i d’acord amb el compromís adquirit amb el Pla funcional d’ampliació de l’Hospital del Vendrell de 13 de juny de 2022, ha constatat la necessitat d’acordar les mesures adequades per promoure l’ampliació de l’hospital com a fórmula per garantir el desenvolupament de l’activitat assistencial al seu territori de referència.


Altres notícies:


L’ampliació del centre, gestionat per la Xarxa Santa Tecla, suposarà un increment de 9.500 metres quadrats. El disseny inicial de l’Hospital del Vendrell ja es va fer considerant una futura ampliació. Atès l’increment de població de la zona i la creixent demanda de serveis sanitaris, l’ampliació incidirà en consultes externes; àrea d’hospitalització, hospital de dia, diagnòstic per la imatge i farmàcia; urgències i àrea quirúrgica, i la urbanització exterior. En xifres, aquesta ampliació suposarà incrementar en 19 els despatxos per a consultes externes, a més de 19 boxs per als nivells I, II, III, una consulta de triatges i dues consultes per als triatges de nivell IV i V a urgències; 2 llits per a la unitat de semicrítics, crítics i reanimació postquirúrgica; 4 places per a l’hospital de dia; 2 quiròfans polivalents, 2 quiròfans de CMA, 2 sales d’endoscòpia i 20 boxs de CMA i endoscòpia per al bloc quirúrgic; a més de 40 llits per a hospitalització i 36 llits per a atenció intermèdia en una primera fase.

Celebració del territori i de la Xarxa Santa Tecla

Per la seva banda, des de la Xarxa Santa Tecla s’ha celebrat l’anunci de l’aprovació per part de la Generalitat de la partida destinada a l’ampliació de l’hospital, tot indicant que “és una fita que s’ha assolit amb la força del territori i que ens congratulem d’haver vehiculat com a entitat propietària i gestora del centre hospitalari”.

Més enllà de les consideracions respecte a la transcendència d’aquest fet i de la satisfacció, des de la Xarxa Santa Tecla s’ha volgut mostrar l’agraïment “a totes les administracions i persones que han treballat estretament amb nosaltres per assolir-ho. Ens referim, en primer lloc, al mateix govern de la Generalitat, per haver pres la decisió de desencallar aquesta reivindicació històrica per al nostre territori incloent la partida pressupostària necessària; en segon lloc, als ajuntaments dels nostres municipis i els seus alcaldes i alcaldesses, per haver estat sempre al nostre costat, i als diferents partits polítics que ens han donat suport, posant l’interès general per sobre dels interessos particulars; també a tota la ciutadania, per haver reclamat d’una manera responsable i respectuosa amb la tasca dels nostres professionals –entenent les seves mancances i limitacions– aquesta millora necessària i indispensable per al benestar i la salut de les persones que hi viuen tot l’any i de les que ens visiten; i, finalment, a les treballadores i treballadors del centre que durant anys han fet una feina ingent en unes circumstàncies complexes, atesos els espais insuficients de l’actual hospital”.

Ja fa temps que els equips tècnics de la Xarxa Santa Tecla i els del Departament de Salut de la Generalitat van definir les característiques estructurals, logístiques i d’equipament del nou centre, d’acord amb els reptes que planteja la societat a la qual donem servei: una població estable que ha crescut més d’un 50% des que es va posar en marxa l’actual hospital, l’any 2005, i que cada any acull una població estacional de més de 150.000 persones, amb els reptes que això comporta.

Finalment, els responsables de la Xarxa Santa Tecla han assegurat que “a partir d’ara els nostres esforços se centraran a fer realitat en el menor temps possible aquesta ampliació tan esperada, que ens permetrà dotar l’hospital de les dimensions més adequades per fer front a les demandes assistencials d’aquest territori”.

 

Torredembarra organitza el primer Festival Gastronòmic

Hi participaran 17 locals de restauració i, a més, comptarà amb un racó infantil i actuacions de rumba i dj. Foto: Arxiu

El primer Festival Gastronòmic de Torredembarra serà una degustació de tapes que es concentrarà el dia 18 de maig, al passeig Rafael Campalans, 10, i hi participaran de 17 establiments del municipi. L’Ajuntament, a través de la Regidoria de Turisme i Comerç, ha impulsat aquesta iniciativa per fomentar i donar a conèixer la gran varietat gastronòmica de Torredembarra. El festival serà de 18 a 1 h i cada restaurant i bar oferirà una tapa d’entre 3 i 6 €.

L’acte serà una experiència més enllà del menjar perquè hi haurà música, de 19 a 1 h, amb el grup de rumba Tomaydaka i Lola Van, la primera DJ Truck. També hi haurà un racó infantil que estarà als Jardins de La Casona, de 18 a 21 h. En aquest espai, s’hi faran tallers de xapes, dards, tatuatges de purpurina, hamma i tir amb arc. El preu per poder participar en les activitats per als més petits serà d’1 € i la venda de tiquets es farà a l’Oficina de Turisme.


Altres notícies:


Els locals que tindran una parada són: peixateria El Far amb pop a la gallega; bar L’Estació amb calamarcets amb patates anegats en allioli; restaurant Las Palmeras amb ensaladilla de l’àvia amb seitó confitat i ceba fregida; pastisseria Cal Jan amb bailona (pastís de formatge); cafeteria Sal i Sucre amb pizza napoletana; restaurant Cal Silver amb bacallà amb allioli gratinat; Pepito Bravo amb mini roll de cochinita pibil amb pico de gallo, ceba morada adobada i maionesa de coriandre, llima i xili de Jalapa; La Ona Livorno amb torrada de brioix artesà amb pebrot escalivat, suprema de corbina i vel de cansalada ibèrica acompanyat de bunyols de crema; 4Vins gastrobar amb llesqueta de pa de vidre amb escalivada i anxova; gelateria Iceberg amb ice-viche canastreta cruixent de plàtan farcida d’alvocat, mango, ceba morada, coriandre, amaniments cítrics amb llagostins i pop; pizzeria L’All Negre amb pinça romana de mortadel·la de Bolonya amb festucs, llàgrimes de pesto i burratina; Bella Terra i la Terracita de Bella Terra amb empanades argentines; restaurant Òxid amb cebiche de corvina, ceba morada i salsa cítrica; gelateria Las Palmeras terrina de gelat amb galeta; restaurant 4 Latas amb torrada de sardina fumada amb olivada, melmelada de tomàquet i piparra; restaurant 4 Makis amb alga nori en tempura amb làmines d’alvocat i salmó amb tobiko vermell marinat amb salsa wafu; Boga d’Or 2.0 by Restaurant Cal Pastoret amb oblea nitro de parmesà, tomàquet i alfàbrega o de iogurt amb fruits vermells i Bodega Bon Vi amb vins i caves.

 

Constantí commemora el record a les víctimes de Mauthausen

L’acte s’ha realitzat davant el monument commemoratiu a les víctimes que hi ha al cementiri municipal. Foto: Cedida

Aquest diumenges 5 de maig, l’Ajuntament de Constantí ha celebrat un acte d’homenatge i record a les víctimes del camp d’extermini de Mauthausen i a totes les persones deportades a camps de concentració i víctimes del nazisme. L’acte, que s’ha fet al cementiri municipal, ha consistit en una ofrena floral per part de l’Ajuntament davant el monument commemoratiu de les víctimes que hi ha al cementiri. També hi ha hagut una actuació musical a càrrec d’una formació de l’Escola Municipal de Música Rafel Gibert Recasens.

Un any més, el consistori ha volgut amb aquest acte recordar i fer un reconeixement a totes aquelles persones que són part fonamental de la història democràtica pel seu exemple de sacrifici i la seva lluita per la democràcia i la llibertat, i en especial als vuit constantinencs que van ser víctimes de la deportació nazi i que van perdre la vida al camp de concentració de Mauthausen. L’acte ha comptat amb la presència de familiars d’aquestes persones i diversos representants del consistori municipal.

El Consell de Ministres del Govern espanyol va acordar instaurar el 5 de maig com a ‘Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya’. En la resolució es recorda que la data escollida coincideix amb la commemoració de l’alliberament l’any 1945 del camp de Mauthausen, a Àustria, on van ser internats la majoria dels deportats espanyols, i on, finalment, hi van perdre la vida la major part. Els actes d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració s’iniciaven el passat divendres 3 de maig amb una xerrada sobre els deportats a Mauthausen, a càrrec de Joan Maria Thomàs, professor d’Història de la URV, que es va fer al Sindicat Agrícola.

 

Més d’una setantena de flors participen al tercer Concurs de Roses de Roda de Berà

La participació ha duplicat la de 2023 i les roses de la rodenca Mercè Ventosa es van endur tres premis. Foto: Cedida

El perfum embriagador de les roses va impregnar Roda de Berà aquest proppassat cap de setmana, durant la celebració de la tercera edició del Concurs de Roses. Un total de 73 flors, prop del doble que l’any passat –quan se n’hi van inscriure 39–, van participar al certamen, omplint de colors i d’un perfum encisador la sala d’exposicions del Patronat Municipal.

Entre les participants, 50 van concursar dins la modalitat ‘la rosa més bonica’, i 23 a ‘la rosa més olorosa’, cultivades a Roda de Berà, el Vendrell, Santa Oliva, Sant Pere de Riudebitlles (Barcelona) i Albinyana. Les persones participants, les qui havien de ser principiants o aficionades de tot Catalunya, podien presentar fins a deu roses.

Dissabte, a les dotze del migdia, el jurat, format per l’alcalde Pere Virgili; Teresa Ferré, regidora de Cultura de l’Ajuntament; Ramón Pagès i Dolors Lleó, de l’empresa Garden Pagès; Àngel Jubete, de Flower; Roberto Marzano, i María Gurita, guanyadora del premi especial del jurat 2023, van puntuar les diferents roses per triar les millors d’ambdues modalitats. Va ser una decisió molt difícil degut al nivell de moltes de les flors.

Els premis van ser lliurats aquest diumenge a dos quarts d’una, amb la plaça de la Sardana plena de puntaires vingudes des de molts punts del país per a participar a la 22a trobada. La rosa més bonica va ser la de Mercè Ventosa, qui també va guanyar el segon premi de les dues categories, emportant-se tres en total. Luisa Mondéjar va ser mereixedora del tercer premi a la rosa més bonica, i la seva flor va ser reconeguda com la millor rosa de totes les presentades al certamen, amb el premi especial del jurat, dotat amb 75 euros i la possibilitat de formar part del jurat de la propera edició.

Pel que fa a les roses més oloroses, una de les flors de Margarita Gana, qui va també va aconseguir un premi l’edició passada, va ser l’escollida com la de millor fragància, i la de Pastora Shönholzer, també una habitual del concurs, va quedar en tercera posició.

Els premis van ser de 75, 50 i 25 euros, per al primer, segon i tercer, respectivament, un diploma i un roser, gentilesa de Garden Pagès. A més a més, tots els i les participants es van emportar a casa un lot de productes Flower per al cultiu de roses, i un diploma de participació.

 

Els 45.000 visitants de ‘Sabor Salou’ refermen l’interès per la gastronomia salouenca

La gastronomia salouenca i marinera ha estat la protagonista durant el cap de setmama. Foto: Cedida

Sabor Salou’ ha batut tots els rècords d’assistència a l’edició d’enguany, la dotzena des que va néixer, sobrepassant els 45.000 visitants, segons les primeres estimacions, pel que fa a resultats. El balanç és molt positiu i l’Ajuntament de Salou, a través de la regidoria de Dinamització Econòmica, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats obtinguts.

En aquest sentit, l’alcalde Pere Granados ha definit ‘Sabor Salou‘ com “un important esdeveniment que, a banda dels residents, rep visitants d’arreu de Catalunya i també de fora, i aquesta exposició gastronòmica i culinària ens identifica com a municipi turístic, amb una àmplia oferta cada cop més desestacionalitzada i més potent”. En aquest sentit, ha agraït “la feina ben feta” de tot el sector de la restauració, “la seva implicació i el seu compromís” per reforçar la marca Salou.

Per la seva part, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, fa un balanç molt positiu pel que fa a nombre de visitants, unes xifres molt altes, ha dit. També ha destacat les diferents activitats, que “han tingut molta acceptació i molt bona recepció”; i els expositors “han aportat més visions diferents de l’àmplia oferta gastronòmica i de restauració de Salou”.

sc name=”centronoticia”][/sc]

Des de divendres, 3 de maig, i fins aquest diumenge, dia 5, el passeig Jaume I ha estat l’escenari d’un veritable festival gastronòmic, amb animació, música i activitats relacionades amb el món culinari i vinícola, que han mostrat la qualitat de l’oferta gastronòmica de Salou, així com la seva diversitat i la professionalitat dels establiments participants i les persones que hi treballen.

L’organització calcula que s’han servit unes 75 mil racions i degustacions, en els tres dies de la fira. Foto: Cedida

Més d’una cinquantena d’establiments han treballat intensament i s’han donat a conèixer els millors productes de proximitat amb Denominació d’Origen Protegida del territori, així com carns, peixos i mariscos frescos; arrossos, fideuades, montaditos, vins i olis del territori, cerveses artesanes i altres begudes. Enguany, s’ha fet una aposta clara per l’enologia.

Segons una primera estimació, es calcula que es poden haver servit unes 75 mil racions i degustacions, en els tres dies de la fira.
De cara a l’any 2025, ‘Sabor Salou’ té, també, molt bones expectatives d’èxit, atès que el sector està creixent a Salou i el coneixement del mateix per part del públic, per la qual cosa tot convida a pensar que la propera edició batrà rècords, com succeeix des que es va retornar a les xifres normals, d’abans de la pandèmia del Covid.

 

El Morell ja ho té tot a punt per a una nova Plantada Escolar

La iniciativa arriba a la seva quarta edició que torna entorn de la Granja dels Frares per potenciar-ne la biodiversitat. Foto: Cedida

Aquesta setmana arrenca la plantada escolar en l’entorn de la Granja dels Frares que, un any més, vol apostar per ampliar la biodiversitat de la zona alhora que potenciar l’educació de l’entorn. Una activitat organitzada conjuntament des de l’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora, en el marc de l’acord de custòdia fluvial del poble, i que tornarà a tenir com a protagonistes l’alumnat l’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell.

“És una iniciativa única que permet regenerar i potenciar l’entorn de la Granja i que, a més, uneix medi ambient i ensenyament”, explicava Erika Moreno, regidora d’ambdues àrees, precisament. Des del consistori se’n fa una molt bona valoració: “Arribar a una quarta edició veient que alumnes i col·laboradors continuen creient en aquest projecte transversal que ajuda a unir esforços pel municipi és una cosa de la qual ens hem de sentir molt orgullosos”, subratllava l’alcalde Eloi Calbet. Així doncs, des d’aquest dilluns 6 de maig i fins aquest divendres es durà a terme aquesta plantada que, un any més, espera la col·laboració de prop de 200 joves morellencs.

 

El festival de furgonetes camper més gran d’Espanya arriba a Roda de Berà

PrimaveraVan és el festival de furgonetes camper més gran d’Espanya i espera 1.200 ‘furgos’ i uns 5.000 assistents. Foto: Cedida

El festival de furgonetes camper itinerant més gran de tot l’estat espanyol se celebrarà enguany al Càmping Park Playa Bará, refermant l’aposta de l’organització per la Costa Daurada, gràcies a l’èxit assolit l’any anterior. En aquesta vuitena edició, l’organització vol fer partícip del festival als residents de la zona i als visitants que estiguin allotjats pels voltants, posant a disposició entrades de dia per a tots aquells que vulguin venir a gaudir de les activitats en família, assistir a les xerrades, passejar pel market d’artesania o gaudir dels concerts.

Així, els dies 10, 11 i 12 de maig, Tarragona aplegarà al voltant de 1.200 furgonetes i des de l’organització preveuen una assistència similar a l’any passat, que va ser de 4.000 persones. Al llarg de les seves edicions, el festival PrimaveraVan s’ha erigit com un festival de música emergent, fins al punt que la música és un dels seus pilars fonamentals i reclam de molts assistents. De la resta, són molt ben valorades les activitats infantils i els tallers lúdics pensats per a tots els públics. D’altra banda, el festival aportarà el seu valor com a entitat de referència per al sector de les furgonetes camper, amb la celebració de xerrades sectorials, vivències persones que viuen sobre rodes i també es mostraran tot tipus de solucions per a la camperització d’aquests tipus de vehicles.

Segons Albert Sedó, fundador de la revista Furgosfera i del Festival PrimaveraVan “estem molt satisfets de i il·lusionats amb l’organització d’aquesta nova edició perquè és el moment de l’any que podem compartir aquesta passió per l’estil de vida van life, en un entorn idíl·lic com és la Costa Daurada”.


Altres notícies:


Aquest any, el festival de PrimaveraVan ha comptat amb el patrocini de Nissan, l’empresa referent en lloguer d’autocaravanes, furgos i campers; Zalba-Caldú, la corredoria líder en caravàning, càmping i vehicles clàssics des de 1985, i l’empresa San Miguel, referent en cerveses des de fa més de 125 anys. Han col·laborat també AquarianDometicBarnacampersTrevijano i Vilamòbil.

Furgosfera és una revista en línia dedicada al món de les furgonetes campers. S’hi parla de viatges, llocs on aparcar, furgonetes clàssiques, novetats en camperització, accessoris i noms propis del panorama camper a Espanya i Llatinoamèrica. Aquesta revista sorgeix de persones viatgeres, que aporten la seva visió al món des d’una furgoneta, viatjant, compartint i gaudint del paisatge. Són fanàtics de les furgonetes campers i de la filosofia de vida que comporta viatjar en furgo.

Des dels seus inicis el 2015, s’ha convertit en el portal web de referència per consultar rutes per viatjar amb furgoneta a Espanya, llocs per pernoctar i descobrir les noves creacions de l’emergent indústria camper. Al seu portal web, publiquen els influencers més rellevants del panorama “van life” espanyol, un sector que creix cada any i els usuaris del qual s’especialitzen, cada vegada més, en la comunicació digital mitjançant xarxes socials.

Després d’esgotar les entrades, l’organització posarà a la venda tiquets de dia al web www.primaveravan.com. Foto: Cedida

Al 2017 Furgosfera va decidir organitzar la primera edició del festival PrimaveraVan, amb l’únic objectiu de poder conèixer personalment molts dels seus seguidors. De les 200 furgonetes camper del primer any s’ha arribat a les 1000 en les quatre darreres edicions, especialment després de la pandèmia, un creixement exponencial que indica que s’ha consolidat aquest estil de vida van life a Espanya.

Amb més de 50 anys acollint campistes a Càmping Park Playa Bará ofereixen un ambient familiar i acollidor que permet gaudir d’unes vacances inoblidables al lloc més senyorial de la Costa Daurada. Aquí podràs gaudir d’unes vacances en un entorn privilegiat amb serveis de primera qualitat per assegurar una estada meravellosa.

Roda de Berà és una localitat rica en història on els seus monuments són testimonis d’un passat gloriós, com l’Arc de Barà declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l’any 2000, un arc de triomf de 10 metres d’alçada erigit en memòria del cònsol romà Lucio Licinio Sura.

 

Com era una neandertal de fa 75.000 anys? Una doctora de l’IPHES ajuda a respondre

Emma Pomeroy i Lucía López-Polín, amb la reconstrucció de la dona neanderthal Shanidar Z. Foto: E.Pomeroy-Cambridge Univ.

Els avenços en genètica i tècniques d’imatge permeten per fi conèixer de forma realista l’aspecte dels nostres avantpassats, dels quals només es conserven fòssils i no sempre en bon estat. Avui hem pogut veure com era la cara d’una dona neandertal que va viure fa 75.000 anys al territori que actualment ocupa el Kurdistan iraquià.

Aquest procés de reconstrucció facial ha sigut possible gràcies a un equip d’arqueòlegs i paleoantropòlegs liderat per la Universitat de Cambridge, d’entre els quals hi ha la Dra. Lucía López-Polín, investigadora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i responsable dels treballs de conservació i reconstrucció de les restes. Els treballs de reconstrucció han necessitat més d’un any de treball per tal de recomposar els més de 200 fragments cranials.

El procés minuciós per recuperar els fòssils d’aquesta dona, batejada com Shanidar Z, i posar-li cara es descriu en un documental de Netflix produït per la BBC, “Secrets of the Neanderthals” disponible a tot el món a partir d’aquest dijous.  Els neandertals es van extingir fa uns 40.000 anys però durant milers d’anys van conviure amb els Homo sapiens, i se sap que les dues espècies van hibridar. De fet, les poblacions actuals tenen una part d’ADN neandertal.


Altres notícies:


Tot i que l’aspecte de Shanidar Z ens pugui resultar familiar, la Dra. Emma Pomeroy, paleoantropòloga del departament d’Arqueologia de la Universitat de Cambridge, afirma que “els cranis dels neandertals i els humans tenen un aspecte molt diferent”. Entre aquestes diferències, destaquen els enormes arcs superciliars que tenen els neandertals i l’absència de mentó, amb una part mitjana de la cara sortint que dóna com a resultat un nas molt més prominent.

Una nova anàlisi suggereix que Shanidar Z era una dona gran per a la seva època, potser d’uns 40 anys, segons els investigadors, que havia de ser una edat significativa a la prehistòria. Com que no disposaven dels ossos pèlvics, l’equip es va basar en la seqüenciació de les proteïnes de l’esmalt dental per determinar-ne el sexe. Les dents també es van utilitzar per mesurar-ne l’edat a través dels nivells de desgast. Algunes peces frontals s’havien desgastat fins a l’arrel. Els científics estimen que feia 1,5 metres, cosa que recolza la hipòtesi que era una femella.

Una extracció de restes molt complexa

L’extracció de les restes d’aquesta dona neandertal a la cova Shanidar va ser un procés complex i delicat. El crani estava completament aixafat i recobert de roques, probablement degut a un despreniment poc després de la seva mort, ja que hauria passat després de la descomposició del cervell, però abans que el crani s’omplís de sediments.

L’acumulació de sediments durant desenes de milers d’anys va compactar encara més el crani, que quan va ser trobat s’havia aplanat tant que només feia uns dos centímetres de gruix. Abans de la seva extracció, l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues, van deixar exposades les restes, les van consolidar amb productes especials per tal de, posteriorment, extreure-les amb dotzenes de petits blocs.

Posteriorment, i ja en el laboratori de Cambridge, van passar per l’escàner cadascun dels blocs per poder extreure els ossos del seu interior d’una manera guiada. “Va ser com un trencaclosques 3D d’alt risc. Un sol bloc necessitava uns 15 dies per ser processat”, ha explicat Emma Pomeroy. Finalment, el crani reconstruït va ser escanejat i imprès en 3D. Aquesta va ser la base perquè els paleoartistes Adrie i Alfons Kennis, afegissin capes de múscul i pell artificial per ressuscitar aquesta dona neandertal.

La minuciosa i complexa reconstrucció del crani a la cova de Shanidar protagonitza el documental que ja es pot veure a Netflix “Secrets of the Neanderthals”.

 

Ràdio l’Hospitalet celebra les Jornades de Comunicació amb Mari Pau Huguet

La popular periodista Mari Pau Huguet oferirà una xerrada sobre la seva experiència televisiva. Foto: CCMA

El pròxim dimarts, 7 de maig, se celebren a l’Hospitalet de l’Infant les desenes Jornades de la Comunicació de la localitat, organitzades per Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Campus Extens de la URV, la Televisió de Vandellòs, la Diputació i la Xarxa de Comunicació Local.

Els actes tindran lloc a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere a partir de les 19.00 h i coincideixen amb la celebracaió del 36è aniversari de l’emissora municipal de ràdio.

Les Jornades de Comunicació se centren enguany en la conferència que oferirà la periodista Mari Pau Huguet, sota el títol ‘Una vida a la tele’ i el lliurament dels primers Premis de Comunicació de la Ràdio, adreçats a l’alumnat de primer de Batxillerat de l’Institut Berenguer d’Entença, els quals realitzen una assignatura optativa de Comunicació. Aquests 21 estudiants han presentat un total de nou pòdcasts en català.

Ambdós actes tindran lloc al mateix Centre Cultural Infant Pere i estan oberts al públic en general.

 

Un centenar d’alumnes participen en el redisseny de la plaça la Portalada d’Altafulla

L’activitat s’emmarca en el projecte de Camins Escolars, que va posar en marxa el consistori el març de l’any 2022. Foto: Cedida

Un centenar d’alumnes dels cursos de 5è i 6è de Primària de l’escola la Portalada d’Altafulla participen aquests dies en l’activitat ‘Apropiació de l’entorn escolar’, que s’emmarca dins el projecte Camins Escolars iniciat pel consistori el març de l’any 2022 amb l’assessorament de la consultoria L’Escamot Cooperativa de mobilitat activa i desenvolupament local.

L’activitat neix arran de la iniciativa que va engegar l’Ajuntament a finals d’agost de l’any passat amb l’objectiu de pacificar el trànsit en àmbits escolars i fer que aquests espais de la via pública siguin més segurs i saludables. Així, es va tancar un terç de l’espai als vehicles per a conformar una plataforma exclusiva per a vianants, amb l’eliminació dels aparcaments més propers a la porta principal del centre, a tocar del parc infantil.

Ara, la iniciativa segueix amb la participació de l’alumnat per a què facin arribar les seves propostes al consistori i les contemplin, en la mesura de les possibilitats, en la redacció del nou projecte de plaça que ha d’integrar-se al parc infantil actual.


Altres notícies:


Aquest és el compromís de les regidories de Via Pública i Educació, encapçalades per la coalcaldessa Alba Muntadas, i la regidora Eva Martínez. Per Alba Muntadas, “els hem convidat a fer propostes i suggeriments, des del seu punt de vista com a principals usuaris de l’espai, del què creuen que hi hauria d’haver en aquest espai”.

Alumnes de 5è de l’escola la Portalada reflectint les seves propostes a la plaça. Foto: Cedida

Per la seva banda, Eva Martínez, ha expressat la satisfacció que “siguin els mateixos infants que participin del projecte de remodelació, ja que significarà també una ampliació de la zona infantil i d’esbarjo”.

L’alumnat de la Portalada ha treballat les propostes a classe aquests darrers dies, amb la implicació del professorat, i avui les han començat a plasmar físicament a la plaça, com ha explicat Lluís Delclòs, un dels responsable de L’Escamot Cooperativa, que ha qualificat l’activitat de transversal i innovadora. Els infants han proposat un ventall de jocs, des d’estructures com la piràmide i la tirolina, gronxadors adaptats per als infants amb discapacitats, fins als jocs més tradicionals com la xarranca.

 

Dos cicles porten una trentena d’activitats a Tarragona per conscienciar del canvi climàtic

Les activitats, organitzades per Cultura, Joventut i Cooperació, són gratuïtes i es duran a terme aquest mes maig i al juny. Foto: Cedida

Per segon any consecutiu, tornen a Tarragona els cicles Cultura o Extinció i Climactives de la mà de les conselleries de Cultura, Joventut i Cooperació de l’Ajuntament de la ciutat. Aquests cicles culturals envairan de nou els carrers de Tarragona amb la voluntat de sensibilitzar i conscienciar a favor del medi ambient, i posar el focus en la necessitat de reflexionar sobre els impactes de l’emergència climàtica i la necessitat de construir propostes assertives davant d’uns dels reptes més important que tenim avui en dia.

Aquest dijous, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos; la consellera de Cooperació, Cecilia Mangini; el conseller de Joventut, Guillermo García de Castro; i el cap de Divisió de Port Ciutat, Òscar Vives, han donat el detall d’aquesta programació que abraça part de la primavera i de l’estiu i que proposen més d’una trentena d’activitats educatives i culturals.

La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha explicat que “entenem la cultura com una eina de transformació social que ha de provocar conversa i fer-nos reflexionar per tal de construir un sistema d’adaptació a l’entorn”. Ramos ha detallat que “el projecte s’ha impulsat conjuntament i de manera transversal des de diferents àrees de l’Ajuntament i estan també implicats altres actors de la ciutat, com el Port de Tarragona i la Diputació de Tarragona, sabent que el repte que tenim al davant és majúscul”.


Altres notícies:


El resultat és un cicle de cultura al carrer que consta de dues parts, una centrada en la part de difusió i reflexió i una altra que es nodreix d’espectacles de carrer de diferents disciplines artístiques, com el circ, la dansa, el teatre i la música, amb una mirada social i sostenible, però també amb un clar objectiu de celebrar l’arribada de l’estiu i de l’activitat festiva.

L’aigua, eix principal

La primera part d’aquest programa, del 19 al 21 de juny, enguany es trasllada al Port de Tarragona, que per segon any torna a col·laborar en aquest cicle acollint tres dies d’activitats davant del Tinglado 1 i Refugi 1 del Moll de Costa, esdevenint un veritable refugi climàtic per desenvolupar la part més reflexiva del cicle.

Aquesta nova edició parlarà també d’injustícia ambiental, de les migracions per mar, de la contaminació dels plàstics, de l’emergència climàtica, etc. La consellera de Cooperació, Cecilia Mangini, ha detallat que “des de la conselleria de Cooperació s’entrellaçaran tots aquests temes des de la interrelació amb els països i les persones que més ho requereixen, amb l’eix comú de l’aigua”. Es farà no només amb format xerrada sinó també a través de la dansa, de la música i d’espais per tota la família.

La primera proposta serà una exhibició de dansa que, sota el títol ‘Quan tot desapareix’, vol expressar la força de l’aigua a través del cos i anirà a càrrec de Jèssica Estadella, ballarina, coreògrafa i directora de l’Escola de Dansa del Casal de L’Espluga de Francolí, i de Gemma Carbó, directora del Museu Terra, que farà una conversa a l’entorn i de com un municipi com l’Espluga va saber sobreviure a la gran riuada de 2019.

La segona activitat és una xerrada que sota el títol ‘Injustícia ambiental, crisi climàtica, aigua i migracions’ vol fer reflexionar sobre la interrelació entre tots aquests conceptes. Anirà a càrrec de Beatriz Felipe d’Enginyeria Sense Fronteres, especialitzada en l’anàlisi jurídica i multidisciplinària de la mobilitat humana induïda pels desastres i el canvi climàtic. L’acte comptarà amb la participació de la comunitat senegalesa de la Confraria de Pescadors del Serrallo, l’Associació de Dones Africanes de Tarragona i amb Txiqui López, naturalista i tècnic en mediambient.

La tercera proposta l’encapçala la xerrada ‘Un oceà de plàstic: cap a un acord mundial contra la contaminació per plàstic’, que posarà de manifest la contaminació per plàstics a l’oceà i com aquesta afecta la vida marina en múltiples dimensions, així com la salut humana. L’acte anirà a càrrec de la doctora en Ciències Biològiques per la UB, Puri Canals, i amb Jon Bonfiglio, explorador, escriptor i productor,  fundador de Ninth Wawe i editor de la revista de ‘Plastic Oceans’. Seguidament es durà a terme un taller sobre un biòtop marí i finalment una sessió de contacontes.

Finalment, a l’Espai Jove la Palmera tindrà lloc la projecció d’Aya, un dels films del festival FICAC, que parla d’una noia que viu amb la seva mare a l’illa de Lahou, a Costa d’Ivori, un lloc paradisíac, però que corre el perill de desaparèixer sota les aigües. Aquestes activitats es complementaran amb servei de bar a càrrec de Cooperativa Giravolt amb la seva foodtruck “La Ganxeta”, les sessions musicals “Ecstatic” de la dj Berta Sha i el canguratge d’infants de la mà de Temps x cures.

Del 26 al 29 de juny, l’espectacle de carrer

La segona part de ‘Cultura o Extinció’, la més lúdica o festiva, es desenvoluparà  del 26 al 29 de juny al voltant del Teatre Tarragona, el Passeig de les Palmeres, la Rambla Nova i la plaça Verdaguer, que esdevindran els escenaris principals d’un total de 17 espectacles de carrer, 4 de sala i 4 tallers per a totes les edats.

Durant aquesta segona edició, la conselleria de Cultura presenta tres espectacles en coproducció fruït de la línia de suport a la pràctica cultural que just engega Tarragona Cultura: ‘Mama Xtrem in Wonderland’, de la companyia tarragonina Marta Renyer; ‘Andrògena’, dels cerverins Cia Fadunito; i ‘Efecte Müller’, de les vallenques Associació Cultural el Tingladu i la companyia La Katara.

En aquesta segona part del cicle, la plaça Verdaguer oferirà cada tarda tallers familiars, de la mà de Limonium Educació Ambiental. Tot seguit, els assistents gaudiran d’espectacles familiars amb les companyies Marta Renyer, Herència d’Industrial Teatrera, Peix d’Hotel Iocandi i Efecte Müller. Unes propostes itinerants coinduïran per l’espai públic fins traslladar l’acció al Passeig de les Palmeres, la Rambla Nova, el carrer Compte de Rius i la plaça Verdaguer, on l’ humor, la dansa, el circ i el teatre de les companyies Fadunitos, la Cia Miquel Barcelona, Eléctrico 28 i La Corcoles, seran els protagonistes.

Per acabar cada jornada, el Teatre Tarragona acollirà cada vespre un espectacle de sala que portarà a reflexionar sobre diferents temàtiques. Destaquen ‘La Veu submergida’ de Maria Palma; ‘Dance is My Heroïne’, de Cristina Gómez; ‘Ex-Libris’ de Cia Voël, o l’espectacle de la recent guanyadora dels Premis Conca al mèrit Cultural, Alba Sarraute & Les Ofèlies, presentant ‘La Innombrable, Una tragèdia Mediterrània’, un nou Shakespeare a ritme de circ.

Tots els espectacles són gratuïts d’accés lliure, tret dels espectacles al Teatre Tarragona que seran gratuïts amb reserva prèvia, a entrades.tarragona.cat, a  partir de divendres 3 de maig a les 11h.

4a edició del Climactives

La conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona organitza la 4a edició del cicle Climactives, Accions per la defensa del clima. Tal com ha assenyalat el conseller de Joventut, Guillermo García de Castro, “es tracta d’accions que parlen i volen fer reflexionar a la gent jove sobre temes com l’impacte mediambiental, l’emergència climàtica, el risc ambiental entre d’altres i tenen l’objectiu de prendre consciència i actuar per canviar el present i donar a conèixer iniciatives i recursos als joves per canviar el futur”.

Les activitats començaran el proper divendres 10 de maig i s’allargaran fins al 2 d’agost. Les accions; espectacles, tallers i activitats en diferents disciplines, es realitzaran en diversos espais de Tarragona, i posaran damunt de la taula conceptes com l’emergència climàtica, el malbaratament de l’aigua, l’estalvi i l’eficiència energètica.

El cicle Climactives està coorganitzat per la conselleria de Joventut, El Far Cooperatiu, Tornavís Teatre, Projecte Malvadecreix, Auriga Serveis Educatius i Culturals, Associació d’Il·lustradors de Tarragona, Irina Cohí i Sofía Kaiser.

El primer acte serà el 9 de maig a la plaça de les Cols, “R q R” de Tornavís teatre, una proposta del Far Cooperatiu. Seguiran dissabte 25 de maig amb l’activitat ecoansietat i poesia, a càrrec de Maria Albà i el projecte ‘Malvadecreix’ per reflexionar sobre com  l’emergència climàtica i ecològica està tenint conseqüències no només pel medi ambient, sinó també pel benestar emocional de les persones. Dissabte 8 de juny, l’Espai Jove Kesse acollirà el taller ‘Mems’ per la crisi ecològica, a través del qual els assistents aprendran a fer fer ús de l’humor i la creativitat per poder conscienciar sobre l’emergència climàtica.

El dia 14 de juny, Auriga Serveis Educatius i Culturals oferirà l’enigma nocturn de la còlera de Posidònia a la platja de l’Arrabassada. Dimarts 25 de juny, l’Associació d’Il·lustradors de Tarragona oferirà una sessió d’art mural a La Palmera abordant la temàtica crucial de l’ecologia i el consum d’aigua. Finalment, la dansa oferirà una exploració del canvi climàtic a través del moviment en un curs de 4 dies a càrrec de Irina Cohí i Sofía Kaiser.

El projecte Climactives de la Conselleria de Joventut ha estat reconegut per l’Institut de la Joventut (INJUVE) com a Bona Pràctica en polítiques de Joventut en l’àmbit de medi ambient. Gràcies a aquesta distinció, el projecte Climactives passa a formar part del catàleg d’experiències locals i autonòmiques impulsat per l’Injuve.

 

Trenta infants d’Ucraïna gaudeixen del programa ‘Vacaciones de la paz’ a Salou

L’alcalde de Salou, amb els nens ucraïnesos i els seus acompanyants. Foto: Cedida

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha donat personalment la benvinguda aquest dijous als 30 nens i nenes ucraïnesos que participen en les primeres ‘Vacaciones de la Paz’ organitzades al municipi. A l’acte també hi ha assistit Serhii Bychkov, alcalde de la seva ciutat de procedència, Ochakiv.

Aquesta iniciativa solidària, impulsada pel govern d’Espanya amb la col·laboració de diversos ajuntaments, inclòs el de Salou, té l’objectiu de proporcionar un espai de pau, gaudi i relax per als infants afectats pel conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Els joves participants són estudiants de diferents escoles d’Ochakiv, una ciutat propera al front sud de Crimea. Molts d’ells viuen en una realitat marcada per la guerra, amb alguns pares lluitant encara al front. Es destaca l’esforç de l’alcalde d’Ochakiv, Serhii Bychkov, que va construir una escola-búnquer per mantenir les classes, malgrat els constants bombardejos.


Altres notícies:


La primera edició de les ‘Vacaciones de la Paz’, que se celebra del 26 d’abril al 17 de maig, inclou activitats diverses, organitzades en col·laboració amb diferents ajuntaments i empresaris. Els nens tindran l’oportunitat de visitar, per exemple, espais d’oci i parcs temàtics com PortAventura, i, fins i tot, assistir a un partit del FC Barcelona.

Durant la seva estada, els menors estaran acompanyats en tot moment per personal de la delegació del govern, traductors voluntaris i animadors dels hotels, assegurant una experiència segura i inoblidable. Pere Granados, després de fer una pinzellada sobre Salou, ha convidat els nens i nenes a gaudir de la tranquil·litat i els ha assegurat que tant el seu municipi com Espanya estan compromeses amb la pau i amb oferir-los un suport continu perquè regni la pau.

Per la seva banda, l’alcalde d’Ochakiv ha agraït la col·laboració de totes les entitats que han possible que el projecte ‘Vacaciones de la paz’ sigui una realitat i es converteixi en una oportunitat perquè els nens i nenes víctimes d’una invasió bèl·lica puguin gaudir d’uns dies de tranquil·litat.

 

Suspès el judici contra una organització que prostituïa més d’una vintena de dones

Dos dels 20 acusats no s’han presentat i se’ls ha declarat en rebel·lia. Foto: ACN/M.Rovira

L’Audiència de Tarragona ha suspès el judici contra una organització que obligava a prostituir a 26 dones a Catalunya fins al 13 de maig, quan s’iniciaran les qüestions prèvies i molt possiblement les primeres testificals. Aquest dijous, les defenses han intentat arribar a un acord amb el ministeri fiscal, que finalment, no s’ha produït. Fiscalia acusa 20 persones dels delictes de prostitució, associació il·lícita, contra els drets dels treballadors, d’un de continuat de blanqueig de capitals i de dos més de falsificació de document oficial. Per als màxims responsables els demana 175 anys de presó mentre per a la resta les peticions sumen des dels 173 als 6 anys. Dos dels investigats no s’han presentat i se’ls ha declarat en rebel·lia.

Segons el ministeri públic, l’organització va obligar a exercir la prostitució a més d’una vintena de dones entre els anys 2008 i 2010. Les presumptes víctimes treballaven en vuit prostíbuls, situats a Barcelona, Tarragona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú i Sabadell, i vivien en condicions “extremadament dures”, ja que les obligaven a estar disponibles les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. El fiscal també detalla en l’escrit acusatori que les multaven si no complien amb el “règim intern del club”.


Altres notícies:


Estava previst que aquest dilluns es tractessin les qüestions prèvies, però finalment, no s’han dut a terme perquè el judici ha començat amb hores de retard, ja que la majoria dels advocats dels investigats han intentat arribar a un acord amb el fiscal. Després de diverses hores, els magistrats s’han reunit i han decidit que la vista arrencarà el pròxim 13 de maig. De fet, la secció segona de l’Audiència de Tarragona, que jutja la causa, ja havia previst que el judici s’allargaria durant els dies 13,14,15,16,27,28,29 i 30 de maig.

Segons el fiscal, moltes de les presumptes víctimes seran “difícils” de trobar perquè no s’han pogut localitzar, així com dos dels acusats, els quals se’ls ha declarat en rebel·lia i se’ls intentarà localitzar per tal que assisteixin en les pròximes sessions.

Més de 100 anys de presó

Fiscalia reclama al cap de l’organització 175 anys de presó. Ho fa per un delicte d’associació il·lícita, 41 de determinació a la prostitució, per un altre contra els drets dels treballadors i per un delicte continuat de blanqueig de capitals. Per aquest últim delicte també li demana una multa de 28.825.342,05 d’euros o nou mesos de presó en cas d’impagament. Fa exactament la mateixa petició per a la segona acusada, que és la seva parella i que exercia les mateixes funcions de cap.

La tercera acusada feia funcions d’administració i gestionava els prostíbuls. A més, era la responsable de les “mamis” i s’ocupava de la fiscalització dels diners obtinguts i de la distribució de les dones en els locals. Alhora, era la responsable última de decidir si es multaven les dones i se l’acusa de falsificar la carta d’identitat d’una persona a l’oficina d’estrangeria de Girona. Per la qual cosa, Fiscalia li reclama 173 anys de presó per un delicte d’associació il·lícita, per 41 de determinació a la prostitució, un altre contra els drets dels treballadors i per un de falsificació de document oficial.

El quart processat era la parella sentimental de la tercera investigada i una de les persones de màxima confiança dels caps de l’organització. S’encarregava de traslladar les noies i de les tasques de control i vigilància. En el seu cas, el fiscal li reclama 171 anys de presó. També l’acusa dels delictes d’associació il·lícita, determinació a la prostitució i contra els drets dels treballadors.

Així mateix, el ministeri públic demana 21, 24 i 12 anys de presó per a set acusades, dues i una, respectivament. Es tracta de les dones que feien d’encarregades o “mamis” als diferents prostíbuls. En concret, fa aquesta petició perquè les acusa dels delictes d’associació il·lícita, determinació a la prostitució –entre 5 i 6 delictes a cada una d’elles– i contra els drets dels treballadors.

Respecte als quatre homes que es dedicaven a fer tasques de seguretat als locals i del trasllat de les víctimes, els reclama 54, 23 i 6 anys de presó. Al processat amb la petició més alta és perquè també li imputa setze delictes de determinació a la prostitució, a banda del d’associació il·lícita i un altre contra els drets dels treballadors. Finalment, els dos últims investigats per un delicte d’associació il·lícita i un altre de blanqueig de capitals, els sol·licita una pena de presó de sis anys. Ambdós, els demana una multa de 28.825.342,05 d’euros o bé nou mesos de presó si no abonen els diners.

En paral·lel, Fiscalia demana per a tots ells la prohibició d’acostar-se a menys de mil metres de les víctimes i de comunicar-s’hi durant un període de nou anys. També el comís dels guanys i el tancament de tots els locals de l’organització durant cinc anys. Pel que fa a la responsabilitat civil, els reclama una indemnització conjunta i solidàriament per a les víctimes de 5.000 euros per danys morals.

ACN/Mar Rovira

 

L’Ateneu Juvenil de Cambrils amplia l’oferta d’espais per a l’estudi i els treballs en grup

Les persones joves disposaran de més aules en períodes especials d’exàmens a l’Ateneu Juvenil. Foto: Cedida

Des d’aquesta setmana, les persones joves de Cambrils disposen de més espais habilitats per a l’estudi i els treballs en grup. Per una banda, l’Ateneu Juvenil amplia l’oferta de sales adaptades en períodes especials d’exàmens durant el curs escolar, i per l’altra, s’obren dues aules del Casal Municipal de la Gent Gran tots els dissabtes al matí.

La iniciativa ha estat possible gràcies a una col·laboració transversal dels departaments de Joventut i Benestar Social. La regidora de Joventut, Laura Mellau, ha explicat que l’ampliació d’espais respon a una demanda de les pròpies persones usuàries, ja que els espais quedaven petits en època d’exàmens i no hi havia cap opció pels dissabtes.

Per la seva banda, la regidora de Benestar ha afirmat que la bona entesa interdepartamental ha permès oferir el servei amb recursos disponibles a l’actualitat i, per tant, no ha comportat una despesa extraordinària per al consistori.


Altres notícies:


Les noves aules adaptades de l’Ateneu es van obrir el passat dilluns 29 d’abril, en el període especial d’exàmens de final de curs, que és del 29 d’abril al 5 de juny, en el mateix horari de l’equipament habitual, de dilluns a dijous de 7.30 a 21 hores i els divendres de 7.30 a 20 hores. A partir del dissabte 4 de maig, s’habilitaran les dues aules al Casal de la Gent Gran tots el dissabtes de l’any de 09.00 a 13.30 hores. A la segona planta hi haurà l’Aula 1 d’estudi en silenci (Colzes Pelats) i a la tercera planta l’Aula 2 de treballs en grup.

El projecte s’emmarca en l’eix 3 de “desenvolupaments vitals” del Pla Municipal de Joventut 2026, dins l’acció “Estudiem i Treballem”, que contempla aquests espais de treball grupals pensats per a joves i l’aula d’estudi en silenci.

 

La Policia Local de Constantí tanca la campanya “Pels valents” amb un èxit rotund

Imatge de la campanya. En total, les vendes d’escuts solidaris i marxandatge han generat 1.423 euros. Foto: Cedida

La Policia Local de Constantí ha posat el punt i final a la campanya “Pels Valents” amb l’objectiu de recaptar fons per a la investigació del càncer infantil. Segons ha informat la Policia Local, la campanya s’ha tancat amb un “rotund èxit” i han volgut manifestar el seu profund agraïment “per la participació i l’esforç de totes les persones que ens han donat suport”. En total, s’han aconseguit generar vendes de marxandatge per 348,50 €, i s’han distribuït 215 escuts solidaris.

En total, aquestes vendes d’escuts i marxandatge han generat ingressos per un total de 1.423,5 €. Aquests productes s’han venut tant a familiars, amics i companys, com als veïns i veïnes de Constantí i als alumnes de les escoles locals, entre d’altres. Les persones que han col·laborat amb la campanya han fet un donatiu de 5 euros i han pogut obtenir un escut adhesiu amb velcro, dissenyat per a l’ocasió amb la insígnia de la Policia Local de Constantí i el lema “Pels Valents” superposat.


Altres notícies:


Com a policia de proximitat, la Policia Local s’ha volgut sensibilitzar amb aquesta problemàtica participant, de manera altruista, en aquesta iniciativa que consisteix en Escuts solidaris contra el càncer infantil que es destinaran al Pediatric Cancer Center de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, l’hospital oncològic infantil més gran d’Europa, així com per a projectes d’investigació, atenció i educació d’aquests nens i nenes.

La campanya Escuts solidaris #pelsvalents contra el càncer infantil es va posar en marxa l’octubre de 2017, a partir d’una iniciativa de tres policies locals a títol individual arran d’una crida a la societat que va fer l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona en què demanava col·laboració per poder construir el Pediatric Cancer Center. Poc a poc s’hi van anar sumant altres policies locals de Catalunya i d’altres comunitats autònomes, i a dia d’avui hi participen més de 180 cossos policials d’arreu de l’estat.

 

El Cavall Alat de Vila-seca, seleccionat per l’Aplec Internacional a Eslovàquia

El Cavall Alat de Vila-seca ha estat escollit per la seva estètica, diferent a la majoria de bèsties festives catalanes. Foto: Cedida

El Cavall Alat de Vila-seca està d’enhorabona. Adifolk, l’Associació per a la Difusió del Folklore, ha seleccionat aquest element festiu vila-secà per a representar el bestiari català a l’Aplec Internacional que celebra ja la seva 36a edició, i que enguany tindrà lloc a la ciutat eslovaca de Prešov, durant el proper mes d’agost.

Es tracta de l’únic element de bestiari festiu de Catalunya que hi participarà i, entre els criteris que s’han tingut en compte per a seleccionar-lo, hi ha l’artístic, el d’acompanyament musical en directe, la distribució territorial i la representació de cada àmbit de la cultura popular.

D’aquesta manera, l’Aplec a Prešov comptarà amb la participació de colles de diversos àmbits: el Cavall Alat representarà l’àmbit de bèsties de protocol i, a banda, també hi participarà una banda de música, un grup de música folk, un grup d’havaneres, una cobla, un ball de seguici, una colla de bastoners, una bèstia de foc, una colla castellera, una coral, una colla de diables, un esbart, una colla de falcons, una colla de gegants, un grup de trabucaires, una colla de jocs tradicionals i una colla sardanista. En total són una vintena de grups folklòrics del territori, que compten amb uns 500 actuants.


Altres notícies:


Recordem que l’Associació Portadors del Cavall Alat de Vila-seca és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la defensa i projecció d’elements de la cultura popular i tradicional del nostre país. Està integrada com a secció a l’Agrupació Cultural de Vila-seca, que enguany celebra el seu 50è aniversari.

Donada l’especial relació dels vila-secans amb els cavalls, l’Ajuntament de Vila-seca va encarregar a l’escultor i artesà del ferro local Antoni Mas la creació de la figura d’un cavall com a element emblemàtic i de representació de la vila i de la cultura popular i tradicional del territori. Enguany, el Cavall Alat compleix els cinc anys de vida i l’Aplec Internacional forma part dels actes de la seva celebració.

 

Nova imatge i més avantatges en la Targeta Daurada de Reus per a major de 65 anys

Aquest és el nou disseny de la Targeta Daurada reusenca. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus comença a distribuir el nou model de la seva Targeta Daurada, renovat amb una nova imatge. La Targeta Daurada permet a les persones majors de 65 anys empadronades a Reus gaudir de la gratuïtat de diversos serveis i de descomptes en activitats culturals que se celebren a la ciutat.

La renovació de la imatge ve acompanyada de nous avantatges per a totes les persones usuàries: un abonament especial de 6 euros al mes a la Ganxeta, el sistema públic de bicicleta compartida de l’Ajuntament de Reus; i un descompte en l’entrada al Parc de Nadal, que passa de 4 a 3 euros.

Les targetes amb el nou disseny es lliuraran a les persones que la sol·licitin per primera vegada o que necessitin fer-ne un duplicat per pèrdua o robatori. Les targetes amb el disseny antic continuaran sent vàlides.

Avantatges de la Targeta Daurada
Gratuïtat total: Entrada a exposicions als Museus de Reus i al Centre de la Imatge Mas Iglesias.  Entrada al Gaudí Centre. Visita del Pavelló dels Distingits de l’institut Pere Mata. Transport públic urbà. Oferta formativa Mas Carandell *. Accions formatives de la Fundació IMFE per a jubilats *. (* En el cas de Mas Carandell i la Fundació IMFE la gratuïtat està subjecta a les condicions específiques de cada curs).

Descomptes:  Entrades als espectacles de producció pròpia al Teatre Bartrina i a l’Orfeó Reusenc (20% de descompte); al Teatre Bràvium (10%).  Abonament matinal i diari al gimnàs municipal del Pavelló Olímpic (30% de descompte). Activitats físiques organitzades per Reus Esport i Lleure en instal·lacions municipals (30% de descompte). Entrada a les piscines municipals (30% de descompte). Entrada al Parc de Nadal: 3 euros. Bonificació en l’import dels cursos als als Centres Cívics (15% de descompte). Ganxeta Daurada: 6 euros al mes (la tarifa general és de 9 euros, en cas de tres mesos d’abonament consecutiu a partir del quart la bonificació serà del 50%).

Com obtenir la Targeta Daurada?
La Targeta Daurada és d’ús personal i intransferible. Per obtenir-la cal demanar cita prèvia a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Reus. Cal anar-hi personalment i presencialment. La primera expedició es gratuïta. Si s’ha perdut o deteriorat també es pot demanar un duplicat, en aquest cas té un cost de 6 euros. Si l’han robat, presentant la denúncia, el duplicat no té cost.

Per obtenir els descomptes cal mostrar la targeta al servei corresponent. El personal responsable del servei pot sol·licitar la identificació, mitjançant el document d’identitat de la persona que la utilitzi, per verificar que se’n fa un bon ús.

 

Memorial Esteve Cañellas Margalló, torrenc víctima del nazisme, el 5 de maig

Imatge del Memorial Esteve Cañellas Margalló, mort en un dels camps de Mauthausen. Foto: Arxiu/Anna F.-Aj.Torredembarra

El Memorial Esteve Cañellas Margalló tindrà lloc el proper 5 de maig, Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. L’homenatge al torrenc que va morir el 15 de gener de 1942 a Gusen, un dels camps de concentració de Mauthausen, serà al jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, a les 12 h.

S’ha previst una conferència a càrrec de Jordi Bou, doctor en Història contemporània; lectures de textos a càrrec de la família de Cañellas Margalló, la lectura del manifest commemoratiu i una ofrena floral.

La data del memorial coincideix amb la commemoració de l’alliberament del camp de Mauthausen el 1945, on van internar més de 7.500 persones. Les dues commemoracions volen honorar la memòria d’aquestes persones i recordar que representen una part fonamental de la història, la lluita per la llibertat i la democràcia.

L’acte l’organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la regidoria de Cultura, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sinibald de Mas i la Biblioteca Mestra Maria Antònia.

 

El dia més plujós en set mesos

Una branca al mig d’una carretera vista des d’un cotxe de Bombers. Foto: Bombers

Catalunya registra aquest dilluns el dia més plujós al país des del 15 de setembre del 2023, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

A les sis de la tarda continuava plovent a gran part del territori i s’havien recollit fins a 60 mil·límetres a la meitat est (a l’Estació Automàtica del Rascler, al Parc Nacional del Garraf) i fins a 20 mil·límetres a l’oest (22,9 a l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, o 21,2 a Alinyà, a l’Alt Urgell). L’SMC indica que des de les sis de la tarda plou amb més ganes en aquesta part del territori. La neu també ha fet acte de presència als punts alts del Pirineu i a estacions com la de Certascan, a 2.400 metres d’altitud, s’acumulen gruixos de més d’un metre.

La part central i nord del litoral català ha estat la que ha acumulat els registres de precipitació més elevats durant les primeres hores del dia i fins a mitja tarda. Als 60 mil·límetres per metre quadrat d’aigua registrats al Parc Nacional del Garraf se n’hi sumen d’altres com els 55,3 de Vacarisses (Vallès Occidental), els 54,9 de Viladrau (Osona), els 57 de Vilobí d’Onyar (Selva) o els 56,1 de Girona.

El Pirineu i el Prepirineu han estat també escenari de precipitacions, algunes amb forma de pluja, com els 43,5 mil·límetres recollits a Núria o els 47,2 d’Ulldeter (Ripollès), però també amb forma de neu, amb nevades per sobre dels 2.000 metres i gruixos de neu nova de fins a 30 centímetres també a Ulldeter, 12 al Cadí Nord o 12 també al Port del Comte.

A estacions com la de Certascan, a 2.400 metres d’altitud, s’acumulen gruixos de neu de més d’un metre. A Boí ratllen aquesta xifra i es queden en els 97 centímetres, mentre que a Espot n’hi ha 70 centímetres.

ACN