TOTS 21

Nous itineraris guiats permeten la descoberta de l’entorn natural del Castell Monestir d’Escornalbou

a Diputació de Tarragona ofereix cada cap de setmana dues visites guiades de natura i història a l’entorn del monument, obertes al públic en general. Fotos: Diputació

La Diputació de Tarragona ofereix cada cap de setmana dues visites guiades de natura i història a l’entorn del monument, obertes al públic en general

Els dissabtes i diumenges a les 10h i a les 18h tenen lloc dues visites guiades a l’entorn del Castell Monestir d’Escornalbou. La primera de les propostes acosta al visitant a les corralines i l’espai carbonera, oberts i restaurats recentment. El segon itinerari transcorre pel Passeig dels Frares, que tot i que ja era visitable abans d’aquesta iniciativa, ara s’hi poden descobrir aspectes i històries poc conegudes i interessants. Els municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou -l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou- s’han sumat a la iniciativa i han ofert les visites guiades als seus veïns, per tal que puguin redescobrir l’entorn del seu emblemàtic monument.

Les dues visites que es posen en marxa aquest estiu i fins el proper mes de novembre tenen una durada de dues hores, són obertes al públic en general i s’inicien cada dissabte i diumenge a les 10h i a les 18h des de l’aparcament del Castell Monestir, en el punt d’inici del camí de l’Hort dels Frares. Cal inscriure’s prèviament per telèfon (675 834 996) o per correu electrònic (visites@escornalbou.cat). Es recomana portar calçat còmode o de muntanya, gorra i aigua.

Les actuacions transformadores del castell monestir

Les noves visites, organitzades des de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, s’emmarquen en el projecte Operació Baronia d’Escornalbou. Aquest projecte és la primera de les 3 fases d’intervencions que des de la Diputació i la Generalitat de Catalunya s’estan duent a terme per tal de dignificar el monument i el seu entorn natural. L’Operació Baronia d’Escornalbou, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 6, amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros, està arribant a les seves acaballes. Ha permès l’abastament d’aigua potable des de l’Argentera, el sanejament de les aigües i conducció dels serveis, la recuperació del conjunt de petites edificacions de masoveria d’usos agrícoles i ramaders, la restauració del mur del Camí dels Frares i la font del sarraí i la millora dels camins i senders dels set municipis de l’antiga baronia.

La segona fase d’actuacions, ja en marxa, se centra la restauració del Castell Monestir d’Escornalbou per a usos culturals i compta amb el finançament del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, dins el programa 1,5% Cultural. La tercera i darrera fase d’actuacions inclou la museografia i els serveis turístics complementaris, que està previst que finalitzin a meitat del 2023.

Redacció

 

Històric ascens del Club Futbol Sala Riudecanyes a Primera Divisió Catalana

La celebració de l’equip amb l’afició. Fotos: Cedides

El Club Futbol Sala Riudecanyes ha ascendit aquest cap de setmana de Segona Divisió Catalana a Primera Divisió Catalana en el seu primer any d’història, després d’imposar-se al Capçanes FS per 3-2 a la tanda de penals, un cop el partit va acabar amb empat a 5. L’equip, presidit per Roger Nolla Bosel, està integrat per 15 jugadors, dels quals 13 són de Riudecanyes (dos jugadors van deixar l’equip abans que finalitzes la lliga), i 4 tècnics (2 entrenadors, 1 preparador físic i 1 delegat)

Imatge de la rua pr celebrar l’ascens. Foto: Cedida

L’equip (refundat fa tres anys després que l’entitat original nascuda el 2003 desaparegués el 2012) va mobilitzar 170 persones a la final celebrada a Salou.

Redacció

 

EXCLUSIVA: El riudecanyenc Josep Maria Tost cessa com a director de l’Agència de Residus de Catalunya

Josep Maria Tost. Foto: ACN

El riudecanyenc Josep Maria Tost cessarà en els propers dies com a director de l’Agència de Residus de Catalunya, segons ha sabut Tots21, càrrec en el que va accedir en 2011 i que durant uns anys va compaginar amb l’alcaldia del seu municipi, Riudecanyes. El cessament podria fer-se efectiu el dia 13. L’Agència de Residus de Catalunya, que comandava Junts x Cat, ha passat a mans d’ERC.

Segons ha sabut aquest digital, la fórmula del cessament serà una resolució de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, conselleria on ha fet cap l’Agència de Residus amb la remodelació produïda amb l’acord de govern ERC-Junts posterior a les eleccions del 14-F.

Isaac Peraire. Foto: Wikipèdia

És previst que el substitueixi en el càrrec Isaac Peraire, que va ser alcalde de Prats de Lluçanès.

Tost ha adreçat una carta als seus propers, a la que ha tingut accés Tots21, i que reproduïm tot seguit:

‘Aquesta setmana cessaré com a Director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), vinculada fins el darrer govern a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Un viatge començat el febrer del 2011; han estat deu anys i quatre mesos, 3770 dies inoblidables per la seva intensitat personal i professional.

Sempre estaré orgullós d’haver servit el Govern del meu país a les ordres dels consellers Lluis Recoder, Santi Vila, Josep Rull i Damià Calvet. Agraïr el seu mestratge, confiança i amistat.

Agraït per la confiança dels meus secretaris generals Pau Villoria i Ferran Falcó. En els moments més durs han demostrat la seva gran vàlua i capacitat de gestió, atenent sempre els requeriments provients de l’ARC.

Infinit l’agraïment als meus secretaris sectorials de Medi Ambient, al Josep Enric Llebot i a la Marta Subirà, per haver treballat amb intensitat, amb la seva plena confiança i en tota llibertat. Essent al costat sempre en aquells moments precisos. I a la resta de companyes i companys de la Secretaria i del Consell Directiu de Tes.

Però l’agraïment més gran el vull adreçar a tot el personal de l’Agència de Residus i de l’SCP/RAC. Ha estat un orgull per mi dirigir aquest gran equip de 235 persones, que destaca per la seva capacitat de treball, per la seva il.lusió, per la seva ambició de progrès i per seva professionalitat. N’he après molt al vostre costat! Gràcies!

L’ARC ens ha de fer sentir a tots orgullosos! Una eina de país, envejada i admirada arreu. Hem sembrat molt, i queda molt per sembrar i molt per recollir’.

Jaume Garcia

 

 

Mor el president de la penya del RCD Espanyol de Riudecanyes, Miquel Sorribes

Dia de dol per als seguidors blanc-i-blaus del Baix Camp. Segons ha informat el RCD Espanyol aquest divendres per les seves xarxes socials,»ens ha deixat, als 74 anys d’edat, Miquel Sorribes Sánchez, president de la Penya Periquitos de Riudecanyes molt estimat per tot el món social #RCDE. Volem transmetre el nostre més sentit condol a familiars i amics en aquests complicats moments. DEP».

Redacció

 

Riudecanyes, un exemple pioner en la recollida efectiva de la brossa, i el Priorat, la millor comarca

Imatge de Riudecanyes

Riudecanyes va decidir en 2000 implantar un sistema de recollida porta a porta, essent un dels trens municipis pioners a Catalunya. Posteriorment es van introduir millores al sistema, com l’extensió del mateix a tot el municipi o la reposició dels cubells existents per uns que incorporen un xip. Aquesta darrera acció es va realitzar amb vistes a la futura implantació d’un sistema de pagament per generació.

Es recullen porta a porta quatre fraccions -matèria orgànica, envasos lleugers, paper-cartró i resta- mitjançant l’ús de tres cubells diferents identificats cada un amb un TAG RFID d’alta freqüència. Per altra banda, el vidre es recull mitjançant contenidors superiors ubicats a la via pública.

L’ús de cubells amb xips suposa un major control de la recollida, la identificació de la participació ciutadana en el sistema i una resolució més eficient de les incidències associades al servei. No obstant això, l’objectiu de l’Ajuntament de Riudecanyes era impulsar un sistema de pagament per generació, el qual havia d’afrontar i resoldre reptes com penalitzar la fuga de residus existent al municipi, incrementar la participació ciutadana als esquemes de recollida selectiva, incentivar una correcta separació en origen dels residus i fomentar la prevenció de residus.

Després de fer un estudi d’implantació es va decidir impulsar un sistema de pagament per participació, amb la prèvia modificació de l’ordenança fiscal de la brossa.

Font: Plataforma Residus Municipals

Així, l’ordenança fiscal definia una quota tributària que consisteix en una quantitat fixa per habitatge -100 euros anuals- i una part variable en funció del nombre d’aportacions de cada fracció recollida porta a porta. La part variable es determina en base a la suma dels impostos resultants de multiplicar el nombre d’aportacions de cada fracció per un import unitari. Les fraccions reciclables -orgànica, envasos i paper-cartró- descompten respecte a l’import fix, mentre que la fracció resta penalitza i suposa un increment de la taxa, establint-se un nombre d’aportacions màxim i mínim semestrals per cada fracció.

L’import unitari únicament s’aplicava en aquells casos en què l’aportació es realitzava amb el cubell que incorpora un TAG-RFID, de manera que es pugui realitzar la lectura i verificar les dades. En els casos en què el nombre d’aportacions totals sigui nul i no es justifiqui degudament, s’aplicava el nombre màxim d’aportacions anuals de la fracció resta, establert en 26 vegades. En el cas dels habitatges disseminats i els habitatges buits s’aplica una quota fixa anual de 110 euros.

Font: Plataforma Residus Municipals

Com a resultat dels càlculs anteriors, la taxa mínima per a la recollida, tractament i eliminació de residus urbans a Riudecanyes és de 80.8 euros/any mentre que la taxa màxima pot arribar als 243 euros/any.

D’altra banda, la quota tibutària comercial es paga en funció del volum del contenidor sol.licitat per fracció. La quantitat variable es determina en base a la suma dels imports resultants de multiplicar els litres sol.licitats per fracció per l’import unitari establert.

Abans d’implantar el nou sistema, l’Ajuntament va enviar una carta als veïns amb una simulació de com seria el nou model de pagament per participació.

Font: Plataforma Residus Municipals

Els resultats

Així les coses, la recollida selectiva s’ha incrementat del 61 al 71%. També s’ha produït un increment d’un 3% en la generació de residus. En aquests sentit, si es comparen les tones de residus municipals recollides els mesos de gener i febrer del 2017 i 2018 s’observa com augmenta la captació de totes les fraccions selectives, excepte el vidre, que es manté constant. Per una altra banda es redueix la generació de resta un 33%.

L’any 2019, Riudecanyes repetia en primera posició amb el percentatge més alt de recollida selectiva dels municipis del Camp de Tarragona situats entre els mil i els 5.000 habitants, amb dades de l’Agència Catalana de Residus.

El pagament per generació va desaparèixer amb el canvi de govern local. La taxa de Riudecanyes només va estar vigent el 2019. El govern municipal sorgit de les eleccions del 2019 la va suprimir a partir del 2020.

La comarca del Priorat

A nivell comarcal, la comarca amb el percentatge més alt de recollida selectiva bruta de les quatre fraccions ordinàries o RMO (FORM + Autocompostatge, paper/cartró, vidre i envasos lleugers) és el Priorat, que ha assolit el 57,69 % del total de residus de recollida municipal. Les dades de l’Agència de Residus de Catalunya també situen la comarca amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta, que ha assolit el 55,95 %.

Dues comarques superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta que es situa en 36,35 %, i que són el Priorat i la Conca de Barberà.

Els millors resultats de recollida selectiva neta ordinària els presenta la comarca del Priorat, amb un total de 258,59 kg/hab./any, i els valors més alts de 3 de les fraccions ordinàries.

D’altra banda, les comarques del Priorat i la Conca de Barberà superen la mitjana de recollida selectiva neta ordinària de Catalunya que es situa en 142,51 kg/hab./any. La comarca amb l’índex més baix de fracció resta és el Priorat, amb 0,58 kg/hab./dia, o 211,71 kg/hab./any. de manera no selectiva.

Mayo Lorda

 

La Diputació aprovarà destinar 18,6 milions en quatre anys per millorar la seva xarxa viària

El Ple de la Diputació de Tarragona aprovarà aquest divendres 26 de juny el Programa quadriennal d’inversions a la xarxa local 2020-2023, que recull els projectes d’obres que la institució considera prioritaris i que preveu executar a les seves carreteres durant aquest mandat. Segons la proposta, la Diputació realitzarà 16 actuacions fins al 2023 (10 a les comarques del Camp de Tarragona i al Baix Penedès i 6 a les Terres de l’Ebre) amb una inversió d’uns 18.650.000 euros, que permetran millorar un total de 36 quilòmetres de la xarxa viària.

La selecció dels projectes de carreteres per aquest mandat s’ha realitzat basant-se en una proposta tècnica del Servei d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació de Tarragona elaborada amb una metodologia de priorització d’actuacions a la xarxa local basada en criteris de seguretat viària, rendibilitat socioeconòmica i d’impacte sobre els usuaris vulnerables, mitjançant dades quantitatives objectives com el cost de l’obra, l’accidentalitat de la via, la geometria, el trànsit i la població propera a les carreteres. Finalment, s’han tingut en compte criteris d’equilibri territorial i de progrés social i econòmic per concretar les actuacions seleccionades.

El Programa quadriennal elaborat mitjançant aquesta metodologia és un instrument de gestió que preveu el Pla Zonal de la xarxa local de carreteres de la Diputació de Tarragona que dona resposta a la recomanació de programar les actuacions per períodes de 4 anys i que millora la planificació, la integritat i la transparència en les decisions d’inversió a la xarxa local de carreteres.

Segons el Programa Quadriennal 2020-2023, al Camp de Tarragona i al Baix Penedès, es condicionaran la T-203, entre el cementiri del Catllar i la carretera TP- 2031; la T-321 entre la T-310Z i Vilanova d’Escornalbou; la TV-7042 entre el polígon PEMU2 i Montblanc, i la TV-2043 a Albinyana. També es duran a terme millores puntuals a la T-3136 a Botarell; el condicionament de la T-751 entre la Masó i Vallmoll, i de la TV-2034 entre Valls i Puigpelat; a més de la construcció de les circumval·lacions de la Torregassa (TV-2122) i de Pradell de la Teixeta (TV-3223) i la construcció d’una rotonda a la TV-2126, just a la intersecció d’accés a Baronia de Mar (Bellvei).

Terres de l’Ebre

Pel que fa a les Terres de l’Ebre, es prioritzarà el condicionament de la T-324 entreBenissanet i Móra d’Ebre; la construcció d’una rotonda a la TV-3025, a la intersecció amb el Camí de les Candenes a l’Ametlla de Mar; també es preveuen millores puntuals a la TV-3421 entre Mas de Barberans i Roquetes i la construcció d’una rotonda a la mateixa via a l’encreuament amb el carrer Constitució de Roquetes. Una circumval·lació a Ulldecona (TV-3313) i l’inici de construcció d’un bypass a la TV- 3401 entre l’Ampolla i Deltebre completen el llistat d’obres previstes a les comarques ebrenques fins al 2023.

«Aquesta inversió total prevista fins al 2023 també vol ser una eina de reactivació econòmica a les nostres comarques» ha assegurat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó durant la presentació del Programa quadriennal. «La Diputació està fent un esforç pressupostari molt important per tal de fomentar la despesa pública i reactivar l’economia al nostre territori», ha afegit.

Durant la seva intervenció, el diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació de Tarragona, Adam Tomàs, ha destacat que «tenir un document tècnic que digui quines són les carreteres en les quals és prioritari invertir és un exercici de transparència i, sobretot, d’ordenació pressupostària, que ens ajudarà a explicar a tothom per què són aquestes les carreteres que es tiren endavant».

Per la seva banda, el diputat delegat d’Oficina Tècnica i Projectes i Obres de la Diputació, Carles Pellicer, ha explicat que «la selecció i priorització dels projectes s’ha realitzat atenent criteris objectius tècnics». Segons ha detallat Pellicer «la proposta tècnica és fruit d’una metodologia que està incorporada al Pla Zonal en base a criteris de seguretat, rendibilitat socioeconòmica i impacte».

El manteniment i la millora de la xarxa viària de la Diputació de Tarragona és una de les prioritats de la institució, ja que la bona connexió viària és un element essencial per assegurar un progrés i desenvolupament equilibrat entre tots els municipis de la demarcació i garantir, per igual, la qualitat de vida de les persones del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Altres projectes al Ple

Al Ple d’aquest divendres també se sotmetrà a votació l’aprovació inicial de dos projectes més de carreteres. Es tracta de la construcció d’una rotonda a la T-313, a l’accés de Riudecanyes, i de la millora de la TV-7002 de Vimbodí a Poblet. A més, també es preveu aprovar una proposta de conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-rodona amb l’objectiu de millorar-ne les travesseres. Aquests tres projectes no estan inclosos en aquest Pla Quadriennal, atès que ja s’hi està treballant des de fa temps.

Rotonda a la T-313, a Riudecanyes
La construcció d’una rotonda a la T-313, a l’accés de Riudecanyes, permetrà millorar la seguretat en aquest punt, a més d’eixamplar i condicionar el traçat entre aquesta rotonda i la següent intersecció amb la TV-3131. L’obra inclourà la construcció d’un nou itinerari de vianants entre el pont de Riudecanyes i el cementiri, un pas de vianants i un illot amb refugi que permetrà romandre segurs si cal aturar- se quan es creui la via a peu. També es reordenaran els accessos a l’entorn de la rotonda i s’eixamplarà el camí de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per facilitar el trànsit cap a finques veïnes i cap a la deixalleria municipal. A més, el projecte preveu millorar l’enllumenat, reposar la senyalització, l’abalisament, col·locar barreres de seguretat i reposar els serveis afectats.

Els treballs donaran una major seguretat i ordenació al transit de vehicles i a la resta d’usuaris de la via. Es tracta d’un tram amb una rasant de fort pendent, que dificulta la visibilitat i els moviments dels vehicles, amb una accidentalitat alta i un traçat amb revolts tancats. El pressupost d’execució d’aquest projecte és de 599.916,84 euros.

Segona fase de la carretera TV-7002 de Vimbodí a Poblet

El projecte aprovat al ple correspon a la segona i última fase de millora d’aquesta carretera, que uneix els dos nuclis principals del municipi de Vimbodí i Poblet, i que representa l’accés natural al monestir des de les comarques de Lleida per la N-240. Les obres, amb un pressupost d’execució per contracta de 2.407.430,81 euros, es duran a terme en un tram de més de 3 km, des d’on finalitza la primera fase fins a l’entrada mateixa del monestir.

El projecte inclou l’ampliació de la calçada fins assolir un mínim de 6.30 metres en tot aquest tram, que inclou dos ponts (un sobre el barranc dels Torrents i l’altre sobre el riu Sec), que també s’ampliaran. Així mateix, es donarà continuïtat a l’actual carril per a bicicletes que ja es va construir en la primera fase i s’habilitarà un mirador panoràmic a l’alçada del punt quilomètric 2,100.

Travesseres de Vila-rodona

El conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-rodona té per objectiu millorar la seguretat de tots els usuaris a les travesseres de les carreteres TV-2443 i TP- 2003 pel municipi. En concret, l’acord permetrà la cessió temporal a la Diputació del carrer Pau Robert i Rabadà i dels terrenys necessaris (de titularitat municipal) per tal que el pugui condicionar i prolongar fins a la carretera TP-2003. Així, la institució serà qui redactarà el projecte i s’encarregarà de l’execució i el finançament de les obres.

Els treballs consistiran en la prolongació del carrer Pau Robert i Rabadà per connectar-lo amb la TV-2443 per tal que passi a fer la funció de travessera. Això permetrà cedir a l’ajuntament com a vials municipals els dos trams de les travesseres de la TV-2443 i de la TP-2003 i reordenar-hi els espais per tal que vehicles i vianants hi puguin circular amb més seguretat. Aquesta solució evitarà haver de construir una circumval·lació i garantirà la seguretat de vehicles i vianants, ja que la travessera actual que acull el principal accés a la zona escolar i esportiva del municipi, té una amplada insuficient i no té voreres.

Redacció

 

Preocupació a pobles del Baix Camp per l’efecte que tindrà que Reus no obri les piscines d’estiu

Imatge de les piscines municipals de Reus. Foto: Ajuntament de Reus

Preocupació entre els municipis propers a Reus per la decisió del consistori de la capital del Baix Camp de no obrir les seves piscines municipals d’estiu, situades al parc dels Capellans, i que cada estiu són un atractiu tradicional a Reus. L’opció de Reus té conseqüències en aquests municipis, que temen veure incrementada l’afluència de reusencs a les seves piscines municipals.

Els consistoris ja tenien problemes abans que se sabés el cas de Reus per definir com obririen els recintes limitant l’aforament i gestionant el control sanitari per evitar la propagació de la pandèmia, i ara s’ha sumat el cas de Reus.

És l’efecte dominó temut per diferents municipis del Camp de Tarragona: que no obri la piscina del poble veí i que tu en rebis les conseqüències en uns moments de pandèmia. La gestió d’aquests recintes s’està convertint en un maldecap a molts pobles, tal com va avançar Tarragona21. 

Riudoms

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, reconeixia a Tarragona21: ‘És evident que la decisió -de Reus- ens afecta. Estem a una distància de 4,5 quilòmetres en línia recta i ho hem de tenir present’. L’Ajuntament està encaminant-se ‘a donar un servei municipal als ciutadans de Riudoms amb totes les condicions, d’aforament, de distàncies de seguretat, d’accés, amb una declaració responsable dels usuaris informant que no siguin factor de risc’. El consistori està estudiant si legalment pot obrir només per als veïns de Riudoms i socis de l’entitat que la gestiona. ‘No podem esdevenir una piscina comarcal’, recalca Pedret sobre el fet que Reus no obri les seves. ‘La decisió de Reus ens fa reflexionar. Hem de ser molt conscients que no podem absorbir aquesta població‘.

A Riudoms, la piscina és municipal, es troba al Parc dels Amics de Riudoms, però està gestionada pel col.lectiu Amics de Riudoms. Això fa que legalment sigui l’entitat qui pugui decidir sobre l’accés, fins i tot podria reservar el dret d’admissió. És ella qui fa el servei, des de contractar el socorrista, gestionar l’aforament, la neteja, els cursets de natació,…

La decisió final que es prengui sobre com s’obrirà haurà de ser consensuada entre l’Ajuntament i l’entitat. ‘En tot cas, la decisió s’anunciarà aquesta setmana’, informa l’alcalde. A part dels veïns del poble, també hi podran accedir els socis de l’entitat. L’alcalde assegura que si la gestió fos municipal, prohibir l’accés als veïns d’altres poblacions ‘seria il.legal’, tot i que subratlla que limitar l’accés ‘és totalment contrari als objectius de Riudoms d’atreure població, però hem d’entendre que és una situació excepcional derivada de la pandèmia’.

Obrir o no la piscina de Riudoms ‘era un dels grans dubtes que teníem’. Ara es farà amb les garanties sanitàries, des de control de la temperatura, a entrar amb calçat diferent, marcar les zones per distàncies, desinfecció, entre d’altres condicionants. En tot cas, sí que està clar que ‘Riudoms no es quedarà sense piscina aquest estiu’.

Almoster

A Almoster ja coneixen el públic de Reus. A part de ser un municipi on molts reusencs hi tenen la segona -o primera- residència, també era usada pels reusencs a l’estiu. Hi hagué casos en què l’Ajuntament hagué de contractar seguretat a l’entrada per evitar problemes. Castellvell és el municipi més proper a Reus, distant només dos quilòmetres i on molta gent fa la ruta a peu des de Reus. A Almoster, el seu alcalde, Àngel Xifré, afirma que ‘com a la resta de municipis’ també els preocupa el tancament de les piscines de Reus.

L’Ajuntament d’Almoster està treballant amb la idea de limitar els abonaments. El consistori busca la manera que només es pemeti l’entrada als veïns del poble, però amb l’afegit que ho puguin fer els residents d’estiu, és a dir, ‘els que passen l’estiu a Almoster’. El calendari s’endarrereix uns dies i obrirà el 26 en comptes de fer-ho el 15 de juny. Tancarà, com sempre, pels volts de la Diada de l’Onze de Setembre, concretament el dia 13. L’aforament quedarà limitat a 59 persones. ‘No s’entendria que bona part dels banyistes fossin de Reus i en canvi, els d’Almoster, que paguen els impostos amb els quals es fa el manteniment de la piscina, no ho poguessin fer’, diu Xifré. ‘Caldrà prendre mesures, tindrem el socorrista més una persona que faci el control d’accés, fixarem espais de quatre metres, un passadís de dos metres d’accés, etcètera’, recalca l’alcalde, que no culpa a l’Ajuntament de Reus per no haver-los avisat que no obririen: ‘Nosaltres tampoc els avisem. No tenen per què fer-ho’.

Riudecanyes

A Riudecanyes també hi ha preocupació. El seu alcalde, Ernest Roigé, destaca a Tarragona21 que el consistori ‘prendrà totes les mesures de seguretat, d’higiene, de desinfecció, de manteniment de les distàncies, de parcel.lació de l’espai, amb els vestidors tancats i modulant horaris per ajustar l’aforament, tancant una hora al migdia’. El cas de Reus ‘ens afecta per la proximitat que hi ha, que pot fer que la gent vingui a Riudecanyes’. Què faran al respecte? ‘Garantirem que la gent del poble, amb abonament, tinguin accés a la piscina. És possible que segons avanci la demanda ho haguem de regular per prioritzar. És un servei municipal pagat pels veïns i veïnes. Estem contents que vingui tothom, però estem en una situació excepcional’. Riudecanyes obrirà dilluns, 22 de juny.

Castellvell del Camp

A Castellvell del Camp, l’Ajuntament ha decidit limitar els abonaments a la meitat dels habituals. Seran 250 en comptes dels 500 de cada estiu, i amb preferència d’adquisicó per als veïns, que tenen fins al dia 23 per a fer-ho. Encabat s’obre el període per als foranis. A banda, es podrà adquirir una entrada per un dia de manera telemàtica o anant a l’Ajuntament. No hi haurà pagament en metàl.lic. Era un clàssic anys enrere pagar al bar de la piscina. L’any passat es feia en mà al vigilant.

L’alcalde, Josep Manuel Sabaté, afirma que aquest sistema evita ensurts amb la previsible arribada de molts reusencs. El consistori, a qui amb aquest sistema no preocupa l’arribada de gent de Reus, no ha volgut filtrar les entrades només a la gent del poble perquè té dubtes de si la mesura seria legal. Les piscines obriran el 27 de juny i tancaran el 12 de setembre, com en molts llocs, també una mica més tard de l’habitual.

Jaume Garcia

 

Forta tempesta per anunciar l’arribada de l’estiu

Forta tempesta de bon matí al Camp de Tarragona a les portes de l’estiu, amb una punta de 28 litres acumulats a Constantí. Un ambient gens típic de meitats de juny. Les grans precipitacions han vingut d’oest a est, amb tempestes acompanyades de llamps i en diversos episodis. A la tarda no es preveuen ruixats, menys a la zona dels Ports de Tortosa. El cap de setmana s’anirà imposant el bon temps, informa el Servei Meteorològic de Catalunya.

Protecció Civil alerta a quatre municipis que el pantà de Riudecanyes s’està sobreeixint

Imatge d’arxiu de l’embassament de Riudecanyes. Foto: Ajuntament de Riudecanyes

L’embassament de Riudecanyes està en la seva cota màxima (219,50) i s’està sobreeixint, derivant, en aquests moments, un cabal aproximat de 2 m³/s a la riera aigües avall de la presa.

ProteccioCivil ha enviat avís als municipis de Riudecanyes, Montbrió del Camp, Mont-roig del Camp i Cambrils perquè ‘estiguin amatents’ per si cal mantenir tancats els punts baixos i accessos a la llera de la riera de Riudecanyes aigües avall de la presa.

Es demana precaució a prop de la llera del riu a la zona afectada i respecteu els tancaments que hi hagi.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes deixa en suspens la seva participació a la Taula del Siurana

Els participants només tenien 24 hores per analitzar una informació tècnica complexa
referent al cabal ecològic del riu Siurana.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha suspès la seva participació a la 5ª sessió de la Taula del Siurana, després dels reiterats incompliments en els terminis de lliurament de la documentació de treball de la Taula. La Comunitat ha presentat un escrit al conseller Damià Calvet del Departament de Territori i Sostenibilitat, de qui depèn l’entitat que lidera la Taula, l’Agència Catalana de l’Aigua, on ha comunicat que suspenia la seva participació mentre no es facilités la documentació de treball amb l’antelació suficient que permeti una anàlisi suficient del contingut, per tal de poder participar en un debat documentat i aportar el punt de vista de les parts per arribar a possibles solucions acceptables.

Des de la primera reunió, i així consta en les actes, tant la Comunitat de Regants com altres entitats i
organitzacions participants a la Taula han reclamat a l’Agència Catalana de l’Aigua que faciliti la informació,
atesa la seva complexitat tècnica que requereix d’una anàlisi previ a les reunions de la Taula.

En aquesta 5ª sessió, des del Departament de Territori, s’ha pretès agrupar les dues sessions que s’havien de celebrar el dia 30 d’octubre i l’11 de desembre per tractar les necessitats d’aigua del Baix Camp i els
requeriments de cabal ecològic del riu Siurana respectivament. Per a la Comunitat de Regants del Pantà de
Riudecanyes, aquests són aspectes crítics que requereixen un tractament individualitzat, documentat, seriós i
responsable, i considera que havien de ser objecte de sessions individualitzades, en lloc de ser agrupats. El
president de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Joan Llaberia, “no es tracta d’acabar ràpid
amb la Taula, sinó d’acabar bé, amb acords que siguin acceptables per les parts. Aquest no és el camí que s’està seguint fins ara, al contrari. El calendari pot ser important, però ho és molt més arribar a una solució”.

La Comunitat va rebre dilluns, 9 de desembre, un dels blocs d’informació dels temes de la Taula d’avui ,11 de
desembre. Una informació poc completa sobre les necessitats d’aigua del Baix Camp, sobre les quals, a més,
no ha estat ni consultada. Davant d’aquest fet, es va demanar al Departament de Territori l’ajornament de la
Taula advertint que, a més, no s’havia rebut cap documentació referent al cabal ecològic del riu Siurana. La
resposta ha estat, no sols, no acceptar l’ajornament, sinó enviar una complexa informació tècnica sobre el
cabal de manteniment del riu Siurana, amb menys de 24 hores de temps d’antelació a la reunió de la Taula.

Per a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, no es pot justificar el retard en l’enviament de la
informació en unes sessions que s’han ajornat per raons alienes a la pròpia Taula, i considera que la
documentació ja hauria d’haver estat preparada i remesa als participants amb temps suficient. Per això, la
Comunitat considera que hi ha un excés d’improvisació en la gestió d’aquest conflicte per part de l’administració catalana, i que menysté la rellevància que té per a totes les parts. La Comunitat considera que aquest assumpte és molt important per al futur del sector agrari al Baix Camp i que ha de ser tractat amb la màxima diligència.

Per al president de la Comunitat “aquesta reiterada forma de procedir del Departament de Territori mostra un
absolut menyspreu a l’adequat funcionament de la Taula del Siurana i a tots els que hi participen, molt
especialment del que representen els interessos del Baix Camp, i en particular afecta la preservació de les
garanties de la nostra entitat, dels seus membres i dels drets concessionals que la motiven”.

El president de la Comunitat del Pantà de Riudecanyes, Joan Llaberia, manifesta “la total disponibilitat de la
Comunitat a seure de nou a la Taula, sempre que es respectin les garanties necessàries per arribar als seus
objectius: informar, exposar posicions, debatre i presentar propostes per part dels participants. Fins ara, no ha
estat així”. D’altra banda el president de la Comunitat recorda que “perquè les propostes que surtin de la Taula
siguin efectives necessiten del suport de la Comunitat i els seus membres, actuals titulars de la concessió. La
forma de procedir fins ara de l’administració catalana no ajuda a fer que així sigui”.

 

La Plataforma pel Riu Siurana denuncia un transvasament encobert a la riera de Riudecanyes

El col·lectiu demana que s’apliquin mesures cautelars per frenar els enviaments d’aigua

El col·lectiu demana que s’apliquin mesures cautelars per frenar els enviaments d’aigua

La Plataforma pel Riu Siurana ha denunciat que s’ha fet un “nou transvasament” d’aigua del riu a la riera de Riudecanyes. Segons han assenyalat en un comunicat, s’haurien enviat 500.000 metres cúbics (m3) d’aigua entre el 30 de setembre i el 4 d’octubre. La plataforma ha assegurat que entre aigua regulada i no regulada s’han passat 5.500.000 m3 d’aigua el 2019, mentre que riu avall se n’han deixat 650.000 m3. El col·lectiu també ha lamentat el nou ajornament de la reunió de la Taula del Siurana i que no s’hagin implementat actuacions que protegeixin el riu mentre no hi hagi una proposta de consens. Per aquesta raó han demanat que s’aturin els transvasaments mentre durin les sessions de la taula.

Condemnat a 18 anys de presó per matar un home a Riudecanyes

La defensa recorre la sentència de l’Audiència de Tarragona davant el TSJC

La defensa recorre la sentència de l’Audiència de Tarragona davant el TSJC

L’Audiència de Tarragona ha condemnat a 18 anys de presó per assassinat l’home acusat de matar el company de la seva exparella a Riudecanyes (Baix Camp) el 24 de març del 2018, segons ha avançat el ‘Diari de Tarragona’. La fiscalia i les acusacions particulars demanaven 25 anys de presó i el jurat popular el va declarar per unanimitat culpable d’assassinat el juliol passat. L’advocat de la defensa, Isaac González, ha confirmat a l’ACN que ha presentat un recurs d’apel·lació davant el TSJC. El lletrat al·lega que s’ha vulnerat la presumpció d’innocència de l’home perquè “no hi havia prova de càrrec” i que s’hauria d’haver tingut en compte l’atenuant d’alcoholisme. A més, subsidiàriament qüestiona que actués amb traïdoria i sosté que, en tot cas, caldria condemnar-lo per homicidi i no per assassinat.

D’acord amb el veredicte unànime de culpabilitat dictat al juliol, l’Audiència de Tarragona ha condemnat Constantin B. a 18 anys de presó. El jurat popular va considerar provat que l’acusat va ser l’única persona responsable de la mort de la víctima. Que primer, en una granja de porcs on treballava la víctima, “li va propinar múltiples cops al cap, al coll i al crani, causant-li múltiples politraumatismes, deixant la víctima en situació d’incapacitació i que aleshores va aprofitar per agafar-lo pel coll i asfixiar-lo, donant-lo per mort”.

El jurat també va considerar provat -per vuit vots a un- que va carregar la víctima al maleter del seu cotxe per abandonar el cos més enllà de la granja, en un camp d’oliveres prop d’una zona boscosa i que, “en adonar-se que seguia viu, el va tornar a agafar amb força pel coll, asfixiant-lo i acabant amb la seva vida de forma definitiva”. Es va trobar sang de la víctima al maleter de l’acusat.

Segons el tribunal, l’acusat es va aprofitar de l’estat d’indefensió de la víctima -anava begut i drogat- mentre ell, que era un bevedor habitual, no tenia alterades les seves facultats i sabia discernir entre el bé i el mal. També va considerar que va ser l’últim de veure la víctima amb vida i que no va col·laborar gens en la investigació policial.

ACN

El Castell Monestir d’Escornalbou omple el seu calendari d’activitats culturals

Imatge del Castell d’Escornalbou. Foto: cedida.

Lina Tur Bonet al violí i Dani Espasa al clavicèmbal s’uneixen per oferir un concert aquest diumenge a les 19h el Castell Monestir. És un concert gratuït, tot i que cal reservar prèviament l’entrada via e-mail escornalbou.cultura@gencat.cat o telèfon 977 834 007. El concert amb repertori d’estil barroc representa una oportunitat per gaudir del monument que està vivint un procés de renaixement, gràcies a les intervencions realitzades i previstes.

Concerts, visites teatralitzades, un mercat gastronòmic o una passejada literària són algunes de les activitats que durant aquest estiu omplen de cultura el Castell Monestir d’Escornalbou per contribuir a la seva dinamització. La Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, copropietàries del castell monestir i el seu entorn, organitzen i donen suport a activitats organitzades per tercers durant aquests mesos.

Algunes de les activitats que tenen lloc aquest estiu al monument són visites guiades teatralitzades, com la que porta per nom ‘De la Xina a Escornalbou’ protagonitzada per Eduard Toda o la que realitza la Quitèria, una antiga minyona del castell. Al juliol hi han tingut lloc el Mercat Santa Teca o la passejada literària per l’Escornalbou de Toda.

Veredicte del jurat popular en el crim de Riudecanyes: ‘Culpable’

Imatge del judici, amb el jutge amb el veredicte de culpabilitat a les mans, la fiscal i advocats d’acusacions particulars i defensa. Foto: Núria Torres

El jurat popular ha declarat culpable per unanimitat l’acusat de matar un home en una zona rústica aïllada de Riudecanyes (Baix Camp) el 24 de març del 2018.

Els nou membres del jurat han emès veredicte aquest dimarts de culpabilitat de Constantin B. sobre l’assassinat d’un amic seu, Jordi M., de 42 anys, que va morir asfixiat després d’una forta pallissa.

Després de deliberar, el tribunal ha donat a conèixer la seva decisió, una vegada respostes les preguntes de l’objecte del veredicte, per responsabilitzar l’encausat, per unanimitat, de l’assassinat.

El tribunal considera provat que l’acusat es va aprofitar de l’estat d’indefensió de la víctima, per embriaguesa i consum de cocaïna, i que el va asfixiar fins a la mort. La fiscalia i acusacions particulars mantenen la pena màxima de 25 anys de presó, mentre la defensa considera que la pena és massa «severa, «exagerada» i «no proporcionada».

El jurat popular considera provat que l’acusat va ser l’única persona responsable de la mort de la víctima. Que primer, en una granja de porcs on treballava Constantin B., “li va propinar múltiples cops al cap, al coll i al crani, causant-li múltiples politraumatismes, deixant Jordi M. en situació d’incapacitació i que aleshores va aprofitar per agafar-lo pel coll i asfixiar-lo, donant-lo per mort”.

Després, el tribunal dona per provat -amb 8 vots a favor- que va carregar la víctima al maleter del seu cotxe per abandonar el cos més enllà de la granja, en un camp d’oliveres prop d’una zona boscosa i que, “en adonar-se que seguia viu, el va tornar a agafar amb força pel coll, asfixiant-lo i acabant amb la seva vida de forma definitiva”. Es va trobar sang de la víctima al maleter de l’acusat.

Segons el tribunal, l’acusat es va aprofitar de l’estat d’indefensió de la víctima -anava begut i drogat- mentre ell, que era un bevedor habitual, no tenia alterades les seves facultats i sabia discernir entre el bé i el mal. També ha considerat que va ser l’últim de veure la víctima amb vida i que no va col·laborar gens en la investigació policial.

Davant el veredicte de culpabilitat per unanimitat i la petició de 25 anys de presó per assassinat, la defensa, que demana l’absolució, ha fet la reflexió que, en tot cas, es podria considerar el delicte d’homicidi, amb una pena no superior als 10 anys. Després del veredicte del jurat popular, el cas queda vist per a sentència.

Núria Torres – ACN

L’Invisible titelles acutuarà a la Festa major de Riudecanyes

Foto d'arxiu de l'espectacle

Foto d’arxiu de l’espectacle

El proper dissabte dia 27 de juliol dins els actes de la Festa Major de Riudecanyes 2019, actuarà la companyia de titelles «L’Invisible» al parc de les Glaneres amb l’espectacle: «La veritable història del rei que tenia el nas vermell» a dos quarts de 2 del migdia. La història que comptessin és un cas més de literatura oral. Ells la van escoltar dels seus avis i seguint la tradició així la volen transmetre a tot el seu públic, utilitzant, com no, els titelles com a vehicle per poder explicar-la.

Una vegada n’era un rei que tenia el nas vermell….

Una divertida història  que es desenvolupa en el mostrador d’una antiga taverna un xic especial,  on un simpàtic taverner ens explicarà aquell conte medieval d’un rei que  tenia el nas vermell de tant de beure vi i que vol casar la seva filla; la princesa Rosor, amb l’home que a palau li porti el millor vi.  La princesa serà obligada a casar-se sense amor per l’egoisme del seu pare.  A qui realment estima la princesa es a un pobre trobador…

És un espectacle que conté elements de màgia, teatre, cançons i per suposat…. els seus estimats titelles.

Amb aquesta obra «l’Invisible titelles» pretén entretenir i divertir al seu públic, en aquest cas públic familiar a qui va dirigida l’obra. Grans i petits, pares i mares, avis i àvies i demés família s’ho passen d’allò més bé amb els aventures del  rei, a més d’ensenyar els vins de la nostra terra i el més important: Que en la vida s’ha de respectar els sentiments dels demés.

«L’Invisible titelles» aquest any compleix el seu 10e aniversari. Joan Reverté director de la companyia, valora com molt positius aquests deu anys  que els han portat a viatjar per tota la geografia espanyola. Repartint somriures i emocions.

 

L’acusat del crim de Riudecanyes nega els fets i diu que es va limitar a defensar-se

Moment en què l'acusat del crim de Riudecanyes declara, d'esquena, durant el judici a l'Audiència de Tarragona, amb la presència d'una traductora.

Moment en què l’acusat del crim de Riudecanyes declara, d’esquena, durant el judici a l’Audiència de Tarragona, amb la presència d’una traductora.

L’acusat de matar un home als afores de Riudecanyes (Baix Camp) ha negat els fets i s’ha justificat davant del jutge al·legant que es va limitar a defensar-se d’una baralla que va iniciar la mateixa víctima. Els fets es remunten al 24 de març del 2018.

El processat, que ha declarat aquest dijous en el judici amb jurat popular que se celebra a l’Audiència de Tarragona, ha assegurat que aquell dia tots dos havien begut molt, que van anar junts a la granja de porcs on ell treballava, que allí van començar a apallissar-se mútuament i que la víctima, entre empentes, va acabar al maleter del seu cotxe de forma “accidental”.

També ha dit que posteriorment en va sortir «corrents» i que no en va saber res més. La víctima va morir apallissada i asfixiada. “No tenia cap motiu per matar-lo”, ha manifestat l’encausat, d’origen romanès, si bé ha reconegut que s’havien enfrontat en més d’una ocasió per culpa d’una dona. El judici queda vist per a veredicte.

ACN. Núria Torres

Comença el judici contra l’acusat de matar un home a Riudecanyes l’any passat

Alguns testimonis assenyalen que el presumpte assassí ja havia agredit la víctima en altres ocasions

Alguns testimonis assenyalen que el presumpte assassí ja havia agredit la víctima en altres ocasions

El judici contra l’acusat d’haver matat un home a Riudecanyes (Baix Camp) el març del 2018 ha començat aquest dilluns a l’Audiència de Tarragona. La fiscalia demana 25 anys de presó per a C.B. i una indemnització de 440.000 euros per a la seva família i parella sentimental. Està previst que l’acusat, que es troba en presó provisional, declari dijous en un judici que s’allargarà tota la setmana.
En la primera sessió hi han participat diversos testimonis, com la mare de la víctima, la seva exdona i la parella sentimental en el moment dels fets. Alguns d’ells han coincidit en apuntar que l’acusat ja havia agredit la víctima anteriorment, encara que mai havia posat cap denúncia. Tot hauria començat perquè la víctima, de 42 anys, mantenia una relació sentimental amb l’exparella del presumpte homicida, situació que segons l’escrit del fiscal, C.B. no acceptava.
La primera persona en declarar ha estat la mare de la víctima, que ha assegurat que el seu fill li havia explicat que el presumpte assassí ja l’havia amenaçat de mort amb anterioritat. També ha comentat que la noia amb la qual sortia el seu fill tenia por que C.B. la matés pel fet d’haver trencat la relació que els unia.

La parella sentimental de la víctima també ha estat testimoni en la primera sessió. Ha revelat que després d’haver trencat amb C.B., aquest li va pegar pel carrer i li havia robat el telèfon mòbil “per gelosia”. A més ha explicat que un dia li va tallar un tros de cabell al mig del carrer i que no el va denunciar perquè la germana de l’acusat li va “suplicar”.

A banda també ha reconegut que víctima i acusat ja s’havien barallat anteriorment, un fet que també ha estat exposat per l’exdona de la víctima, de la qual encara no s’havia divorciat i amb qui tenia tres fills menors d’edat.

Cerveses i crim

L’escrit del fiscal en el qual relata els fets ha coincidit força amb la versió donada pels principals testimonis de la jornada. La víctima hauria anat al bar que hi ha sota el domicili de la seva parella i hauria coincidit amb C.B., que va entrar a l’establiment amb el permís de la cambrera tot i tenir-ne prohibit l’accés per aldarulls previs, amb la voluntat de parlar amistosament amb el difunt. Després d’haver conversat unes hores i haver pres unes quantes cerveses, segons ha declarat la cambrera del bar, van marxar junts en el cotxe de l’acusat, malgrat els advertiments de la treballadora de l’establiment, que estava al cas de la història.

Segons sembla haurien acordat que C.B. acompanyaria la víctima a casa seva, però el fiscal assegura que se’l va endur a la granja on treballava, al terme de Riudecanyes, per clavar-li “una forta pallissa” amb la intenció “de causar-li la mort”. Després hauria posat el cos al maleter del cotxe per abandonar-lo en una zona d’oliveres, però abans de treure’l es va adonar que seguia viu. De nou, el va agredir i asfixiar fins acabar definitivament amb la seva vida.

En tornar, el presumpte homicida va tenir un petit accident mentre conduïa per un camí de terra i el cotxe va quedar al límit de caure per un barranc. Veient que no podia resoldre la situació tot sol, va trucar al seu cap per demanar-li ajuda. L’home el va anar a auxiliar i quan el va recollir li va veure taques de sang als pantalons, tal i com ha assegurat en seu judicial.

En preguntar-li per l’origen, l’acusat li va respondre que havia estat fruit de l’accident amb el cotxe, si bé ha reconegut que “no tenia sang a la cara ni cap tall”, malgrat tenia l’ull inflat. Amb tot, ha explicat que no se’l va acabar de creure i que el va veure “massa tranquil” tenint en compte que suposadament havia patit un accident de cotxe.
El judici continuarà aquest dimarts i dimecres amb declaracions de Mossos d’Esquadra i els investigadors del cas. Dijous està previst que declari l’acusat.

ACN. Eloi Tost

Riudecanyes recupera la memòria oral amb un llibre que dóna veu a la gent gran

El llibre es presentarà aquest divendres a les 17.30 h

El llibre es presentarà aquest divendres a les 17.30 h

Donant continuïtat al seu projecte de memòria oral, que inclou diverses activitats de manera periòdica, Riudecanyes ha elaborat un document únic que permet deixar aquest llegat de manera permanent. Es tracta d’un llibre que recull les entrevistes realitzades a catorze de les persones de més edat del municipi tot parlant de la seva infància, explicant com jugaven quan eren petits, quins records en tenen de la Guerra Civil i la postguerra, de quina manera se celebraven les festes, bodes i comunions mig segle enrere o, per exemple, com van viure certs fets que han marcat la història del municipi com la sequera de 1944 o la gelada de 1956.

L’escriptor i periodista Òscar Ramírez Dolcet ha estat l’encarregat de fer les entrevistes i escriure el llibre que, sota el títol “Records de Riudecanyes. Relats de memòria oral” i amb el patrocini de l’Ajuntament de Riudecanyes, publica La Banya Edicions.

El llibre es presentarà aquest divendres 14 de juny, a les 17.30h, al local de l’Associació de la Gent Gran de Riudecanyes (carrer del Dimarts s/n), amb les intervencions de Josep Maria Tost, Alcalde de Riudecanyes; l’autor de l’obra i tots els protagonistes que han estat entrevistats.

Les persones entrevistades són Josep Baltà, Teresa Baltà, Mateu Folch, Dolores Fontbuté, Anton Gorgori, Josep Llaberia, Lluïsa Nolla, Emili Pedrola, Isabel Pujals, David Roigé, Josep Serrat, Elvira Solé, Carme Zandalinas i Lourdes Zandalinas.

El Castell d’Escornalbou reneix amb l’arribada de l’aigua

Les diferents autoritats que han participat en el procés de restauració i arribada de l’aigua del Castell d’Escornalbou. Foto: Tarragona 21.

El Castell i Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou està de festa, més de 400 persones celebren l’arribada de l’aigua potable, els veïns dels municipis de l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou s’han aplegat aquest dissabte al Castell Monestir d’Escornalbou, un monument cultural que dóna nom a l’antiga baronia per celebrar l’arribada d’aigua potable després d’anys de lluita, des de 1991 tenien aquest objectiu. Sota el lema #EscornalbouReneix han celebrat els sets municipis el simbolisme de l’aigua, sense ella no hi ha vida i el seu assoliment és el primer pas per donar vida a tots els pobles del voltant i a més, una forma d’incrementar el turisme.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, ha esmentat la fita històrica que representa aquest esdeveniment. També ha volgut destacar que millorarà l’atenció i servei d’aquest espai pels visitants. L’operació Baronia, culmina la seva primera fase amb aquest acte»»per fer renéixer Escornalbou i fer del monument i el seu entorn un atractiu turístic identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya».

Per una banda, la primera fase tracta de l’arribada de l’aigua potable al castell i encara segueix en fase d’execució. L’Operació Baronia d’Escornalbou és un projecte liderat per la Diputació de Tarragona i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, el seu objectiu és impulsar el creixement i ocupació, compten amb una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros.

La segona fase d’actuacions preveu la restauració del Castell Monestir d’Escornalbou per a usos culturals. Comptarà amb el finançament del Ministerio de Fomento dins el programa 1,5% Cultural. L’aportació econòmica estatal és d’1.203.454,7 euros, que representa un 75% del pressupost total presentat (que és d’1.604.606,26 euros). Inclou les actuacions: restauració de l’Església i les torres del castell monestir; rehabilitació de les golfes, i la restauració de l’ermita de les Tres Verges, entre d’altres.

Per altra banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha esmentat les diferents actuacions que es donaran a terme durant el procés de restauració del Castell. Poblet ha destacat que «l’acte d’avui és simbòlic i té un component important de pas endavant, que no s’acaba avui. En els propers 3 o 4 anys Escornalbou serà absolutament diferent, el castell i el seu entorn». A més, ha considerat que el monument serà un punt de trobament per moltes més persones que encara desconeixen el Castell d’Escornalbou, no serà només un monument cultural i patrimoni històric, també serà un lloc de socialització i reconegut d’interès turístic.

«La sorpresa será veure aquest renaixement amb vitalitat, sense l’aigua no hi ha vida. Aquesta aigua no s’extingirà mai més i donaran vida en benefici dels veïns d’Escornalbou» –Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.

Durant l’acte institucional, també ha intervingut l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, el qual ha parlat en veu dels 7 municipis de l’antiga baronia. Aquest ha destacat la seva satisfacció per presentar l’aigua potable que ve des de l’Argentera, a més de destacar la promoció del turisme, amb l’arribada de l’aigua esperen fer més visible i turístic el monument.

«Aquesta fita està a escala d’altres dates històriques d’Escornalbou, des del seu origen fins avui, l’arribada de l’aigua» –Josep Maria Tost, alcalde en funcions de Riudecanyes.

Una de les entitats festives dels municipis de l’antiga Baronia. Un dia festiu pels 7 municipis. Foto: Tarragona 21.

El Castell de Sant Miquel d’Escornalbou és un tresor patrimonial i rural, va ser construït al segle XII, com altres monestirs medievals cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.

Per finalitzar l’acte, tots els alcaldes dels set municipis junt amb les autoritats de la Diputació de Tarragona han rebut un regal simbòlic, uns càntirs amb l’aigua potable del monument. Després han actuat diferents entitats festives dels municipis participants: el gegant Melitón i el Bou de l’Argentera, els gegants i grallers de Colldejou, els gegants Els Cubanos i els capgrossos de Duesaigües, els capgrossos Teixeta i Teix de Pradell de la Teixeta i la colla de capgrossos, grallers i timbalers i Les Canyes de Riudecanyes. Els set municipis celebren units aquesta fita històrica, l’aigua potable no marxarà mai del Castell d’Escornalbou.

Imatge de la celebració d’una fita històrica pels veïns d’Escornalbou, l’arribada de l’aigua potable. Foto: Tarragona 21.

Andrea Palma

‘Sorpasso’ a Riudecanyes, on ERC triomfa

Ernest Roigé, cap de llista de ERC a Riudecanyes. Foto: Cedida

 

ERC seria la força política més votada a Riudecanyes, en fer-se amb 5 regidors quan el recompte de les eleccions municipals arriba al 100% d’escrutini. JuntsxCat acapararia 4 i 269 vots, mentre que en tercer lloc apareixeria el Cs, que hauria aconseguit 30 vots.

L’any 2015 la primera força era CiU amb 317 vots i 5 edils i li seguia ERC amb 237 vots i 4 regidors.

La participació ha estat del 81,10% en el terme municipal, un millor dada que el 2015 (76,51%).