.

Agents de la Guardia Civil durant l’operatiu. Foto: Guardia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Tarragona una organització criminal dedicada a l’elaboració i la venda de productes falsificats a través d’Internet. L’anomenada operació FARAX ha permès la intervenció de més de 5.500 premses falsificades valorades en 3 milions d’euros.

Arran de l’operatiu policial, cinc persones han quedat investigades, s’han bloquejat tres comptes bancaris i s’han tancat dues pàgines web.

Així mateix, s’ha realitzat un registre en un habitatge de la localitat de Riudecanyes, en el qual s’ha localitzat un gran magatzem de roba falsificada de diverses marques de luxe i diners en efectiu.

Emmagatzemaven la roba en un xalet a Riudecanyes. Foto: Guardia Civil

L’operació es va iniciar al juny, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement que una persona estava distribuint roba falsificada de marques d’alt valor econòmic, que oferia a través d’una pàgina web.

Continuant amb les recerques, i arran d’una denúncia interposada per un perjudicat el mes d’octubre, els agents van comprovar l’existència de diverses pàgines web similars a la denunciada. Vinculades a les mateixes els agents van trobar diverses societats mercantils, de la qual eren administradors diverses persones que estaven sent investigades.

Habitatge utilitzat com a magatzem

Una vegada identificades les persones responsables de les empreses i llocs web, es va identificar a una persona propietària d’un xalet unifamiliar de la localitat de Riudecanyes. Aquest habitatge no constava com a seu ni magatzem de cap empresa o persona jurídica que estaven darrere dels llocs web detectats.

Agents de la Guardia Civil amb el perit judicial. Foto: Guardia Civil

Posteriorment, es va poder comprovar com en aquest habitatge s’introduïen grans quantitats de paquets que eren portats en vehicles d’una empresa dedicada al transport de mercaderies entre Romania i Espanya. Aquests paquets contenien les peces falsificades i altres articles. Al seu torn, els agents van poder constatar el flux diari de sortida de paqueteria que recollien els treballadors de diverses empreses de transport o missatgeria, amb l’objectiu de fer-les arribar als compradors.

També es va detectar que en l’habitatge, a més de les persones que titulaven la mateixa, acudien tots els dies, quatre persones que treballaven per a l’organització. Aquestes persones realitzaven extenses jornades de treball diari i continu, sense poder sortir de l’habitatge, ni tan sols per a descansar o menjar fora d’aquesta.

Fruit de les recerques, els agents han pogut constatar que l’organització, estava perfectament estructura i que cadascun tenia els seus rols definits. Uns elaboraven les peces tèxtils, imitant models de roba de marques comercials d’alta gamma i altres les oferien en conegudes xarxes socials, per a posteriorment facilitar la comprar a través de pàgines web gestionades directament per membres de l’organització, així com a través de perfils d’una coneguda xarxa social.

S’han intervingut 5.500 peces de roba falsificades. Foto: Guardia Civil

El preu dels productes falsificats era més baix que els originals, i la manera de lliurament als “compradors” era a través d’enviaments de conegudes empreses de transport.

En total s’han aprehès 5.513 peces tèxtils valorades en 3 milions d’euros i altres articles falsificats (perfums i calçat infantil), paquets amb articles falsificats preparats per a ser enviats, 1.840 euros en efectiu, així com divers material informàtic.

Cal destacar, que alguna de les peces com a samarretes, sobrepassava en el mercat els 200 euros, o abrics o jaquetes que marcaven imports majors de 900 euros.

La recerca ha estat duta a terme per l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona a través de l’Equip Territorial de Salou i dirigida per Jutjat d’Instrucció núm. 3 dels de Reus.

V.Tapias