Roger Miralles: ‘Jujol. 75 anys orfes’

La Casa Bofarull dels Pallaresos, obra de Josep Maria Jujol. Foto: Cedida

Jujol va morir el dia 1 de maig de 1949, avui fa 75 anys.

Hi ha dues coses que perduren, allò que va deixar fet o construït, en direm les coses, i allò que d’ell podem aprendre, en direm les lliçons.

Coses, edificis, objectes, artefactes, enginys que va pensar, dissenyar i, alguns àdhuc els va fer o pintar, aquesta és l’herència física de Jujol. Son des d’edificis públics a baranes o làmpades en cases particulars, passant per fonts, custòdies i moltes intervencions en esglésies. Moltes d’aquestes coses han arribat prou maltractades a dia d’avui, amb prou feines hi ha hagut mitja dotzena de persones que se n’han sabut cuidar al llarg d’aquests anys, els uns per desconeixement, els altres per poca traça o mala fe (diguem-ho en termes tradicionals), els han desgraciat. Han fet que allò de jujolià que tenien hagi desaparegut.

Roger Miralles

Si no ha sigut mala fe ha sigut desconeixement el que li han fet a l’església que Jujol i el poble de Montferri van començar a construir com l’església de Montserrat al Camp de Tarragona. Agafar una ruïna, un inici de construcció i tenir la supèrbia d’acabar-la com pensaven, des d’una vessant gaudiniana, que l’hauria acabat Jujol és, com a mínim, desconeixement. Aquest ha sigut el gran problema que ha tingut Jujol que molts s’han atrevit a intervenir-hi pensant que era un petit Gaudí. Jujol no és Gaudí ni el podem considerar modernista, per això no el podem tractar en aquests termes, els que ho fan, s’equivoquen.

Malgrat tot, alguns edificis, resisteixen. Com es pot tractar millor una obra que interpretant-la des del coneixement de com feia l’arquitectura. Per entendre que vol dir intervenir en un edifici de Jujol mirin el que s’ha fet a Creixell, com s’ha tractat de bé el que quedava i com s’ha intentat amb la intervenció tornar-li la seva raó de ser. Aquest projecte s’hauria pogut acabar com l’església de Montserrat? aquest si, perquè ha sabut interpretar a Jujol com un arquitecte amb un món propi no com un deixeble de Gaudí o un modernista més.


Altres notícies:


Les lliçons. A l’escola d’arquitectura, quan ensenyem l’ofici, tractem d’explicar les qüestions d’arquitectura que creiem que son rellevants per fer arquitectura. La carrera, des de fa molt temps, es divideix en unes matèries humanístiques i unes altres de tècniques. Cap lliçó que es pugui aprendre mirant Jujol és acadèmicament rellevant des del punt de vista tècnic: ni en estructures era un mestre (tot i la capacitat que tenia per entendre l’espai, l’estructura és usada al servei del projecte i no ostentant), ni en instal·lacions ni en construcció era innovador (seguia una tradició apresa que donava servei a la construcció, una tradició que era la dels treballadors de l’obra). La decoració sembla que ha desaparegut del programa arquitectònic actual, per tant d’això, a les escoles d’arquitectura del nostre entorn se’n parla, més aviat, poc. Des del punt de vista humanístic Jujol és rellevant però no des d’un punt de vista únicament teològic com alguns l’han volgut interpretar, no des del punt de vista històric, Jujol no cau bé en cap categoria històrica per l’època en la que va viure.

Perquè, doncs, en mirar l’arquitectura de Jujol ens sentim atrets com quelcom contemporani? Per tot allò que no sabem ensenyar de l’arquitectura, tot allò que no parlem de l’arquitectura però que sabem que és rellevant, és difícil posar-hi nom, però n’enumero algunes: quina és la base formal dels projectes, quina és la manera de combinar els colors, com ens podem relacionar amb la tradició, com dels materials més vulgars se’n poden fer coses valuoses, com aconseguir dotar de vida superfícies inerts, etc., aquestes, entre moltes altres, son les lliçons Jujol ensenya. Recordo, escrivint aquestes línies sobre Jujol, les paraules d’Alejandro de la Sota quan parlava dels seus mestres moderns, que no havia conegut en persona, i deia que es sabien “honrosos huérfanos llenos de posibilidades con su recuerdo”, així avui podem recordar el que Jujol, que ja quasi ningú recorda en vida, ens va ensenyar. Podem tenir l’honor de ser els seus orfes plens de possibilitats recordant la seva arquitectura.

Les celebracions son passatgeres i poc rellevants, no usem els 75 anys per comprar un pastís per Jujol, usem-lo per començar a valorar allò que ens va deixar com a continguts arquitectònics i allò que ens va deixar materialment, les lliçons les podem recuperar i les coses podríem intentar no maltractar-les.

Roger Miralles és arquitecte i director de l’Escola Superior d’Arquitectura de Reus

 

L’avinguda de l’Esport de Cambrils s’allibera de les torres elèctriques i queda enllestida

El nou vial de circumval·lació estava operatiu però tenia pendent la retirada de 6 torres elèctriques que envaïen un carril. Foto: Cedida

L’Avinguda de l’Esport de Cambrils ja té els quatre carrils operatius. El nou vial de circumval·lació estava obert al trànsit però tenia pendent la retirada de 6 torres elèctriques d’Endesa, que obstaculitzaven el pas. Fa dues setmanes es van desmuntar quatre d’aquestes grans estructures metàl·liques i entre aquest dilluns i dimarts s’han retirat les dues restants.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clua, i el regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, han assistit al moment de la retirada de les torres atenent les dificultats, bàsicament administratives, que han acompanyat aquest procés. Ambdós han avaluat la tardança d’aquesta situació que s’ha allargat un any i mentrestant ha resultat una molèstia pels conductors.


Altres notícies:


L’obertura total de la nova infraestructura ja només depenia del desmuntatge de les torres elèctriques, responsabilitat d’Endesa. Les estructures havien deixat de donar servei, després de connectar el nou cablejat soterrat, que es va instal·lar per substituir-les. L’actuació ha permès millorar la circulació de vehicles que tenien com obstacle aquestes torres sobresortint del lateral del vial.

L’avinguda de l’Esport s’ha convertit en un nou vial de circumval·lació que millora l’accés al municipi pel nord i el nucli urbà, la zona esportiva municipal i la nova estació de tren, el polígon Belianes sud, el parc de Bombers, l’autovia A7 i l’autopista AP-7, i descongestiona el trànsit de vehicles que es desplacen cap als nous equipaments.

Les obres van consistir en la demolició de l’asfalt, la compactació del terreny, la col·locació de vorades laterals, guals i rigola, i la construcció de les dues calçades laterals amb doble carril i passeig central. Pel que fa als serveis, s’han instal·lat un col·lector d’aigües residuals i una canonada d’aigua, i s’han construït els embornals que s’han connectat a la xarxa de pluvials i les telecomunicacions.

 

Condemnat a tres anys i mig de presó per intentar matar la parella de l’exdona a Cambrils

Fiscalia i la defensa han arribat a una conformitat i mantenen la indemnització de més de 7.700 euros. Foto: ACN/M.Rovira

L’Audiència de Tarragona ha condemnat un home a tres anys i mig de presó per intentar matar la parella sentimental de la seva exdona a Cambrils l’any 2022. Inicialment, Fiscalia li demanava nou anys de presó per un delicte d’assassinat en grau de temptativa, ja que l’acusat va propinar-li una punyalada a l’abdomen perquè “no tolerava” la nova relació de la seva exdona.

Aquest dilluns, l’advocat defensor ha assolit un acord amb el ministeri públic i han acordat la rebaixa de la pena. El condemnat es troba en presó preventiva des del novembre de 2022. A més, les parts han mantingut la indemnització de 7.768,67 euros per a la víctima, que ja ha estat consignada.

Segons relata l’escrit del ministeri públic, el condemnat va mantenir una relació sentimental amb la seva parella durant dotze anys, de la qual van néixer dues filles. “La ruptura no va ser acceptada per l’acusat, qui va conservar un sentiment de possessió i gelosia cap a la dona, considerant que era de la seva exclusiva propietat”, indica la fiscal en el seu escrit. L’estiu de 2022, l’investigat va ser coneixedor que la seva exparella mantenia una relació amb un altre home, que no va acceptar. Arran d’això, l’11 de novembre del mateix any, l’acusat es va dirigir al domicili de la nova parella, amb un objecte tallant i punxant, per agredir-lo.


Altres notícies:


“El va atacar per sorpresa, impedint que es pogués defensar de l’atac, i li va clavar un objecte punxant a l’abdomen”, indica el ministeri fiscal. Segons l’informe mèdic forense, l’home va patir lesions a una zona on hi ha estructures vitals i va necessitar una intervenció quirúrgica urgent. Així mateix, afegeix que sense “l’efectivitat del tractament”, la ferida “de gravetat” hauria compromès la vida de la víctima.

Per tot plegat, el ministeri públic considera que els fets són constitutius d’un delicte d’assassinat en grau de temptativa. Per això, inicialment, li demanava nou anys de presó, la prohibició d’acostar-se a la víctima a menys de 1.000 metres i de comunicar-s’hi durant un termini de deu anys. Finalment, ha rebaixat la pena a tres anys i mig de presó i a cinc anys el temps de prohibició d’aproximar-s’hi i de comunicar-s’hi. Amb tot, ha mantingut la petició d’una indemnització per responsabilitat civil de 7.768,67 euros, que el condemnat ja ha consignat.

ACN/Mar Rovira

 

Comencen les trobades ‘Startup Huddle Reus. Connectant empreses i solucions’

Cartell de la nova iniciativa que acollirà Redessa Viver. Foto: Cedida

Les instal·lacions de REDESSA Viver acolliran el proper 8 de maig, de 18 a 20 hores, la primera trobada de l’Startup Huddle, un esdeveniment de networking on les comunitats locals ajuden a les empreses a solucionar els seus reptes. Durant l’esdeveniment, dues empreses presentaran els reptes als quals s’enfronten els seus projectes i rebran feedback de les persones assistents. Seguidament s’obrirà un espai de networking per a tots.

Les persones participants podran aportar idees per ajudar a les dues empreses i també conèixer altres empresaris i empresàries del territori en un espai de networking més informal en el que es podrà fer una degustació de la cervesa artesana Les Clandestines. Les persones inscrites rebran uns dies abans la informació de les empreses que plantegen els seus reptes.


Altres notícies:


Actualment, l’Startup Huddle es realitza a més de 50 ciutats de més de 25 països en el marc de la Global Entrepreneurship Network. Autoocupació Tarragona és el representant d’aquesta xarxa a Espanya. Aquesta activitat és el punt d’inici de la col·laboració de la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement amb Autoocupació per respondre a l’objectiu d’enfortir el teixit empresarial local amb iniciatives que promoguin la connexió i la cooperació entre empreses, generant l’oportunitat d’establir nous vincles i compartir coneixements i recursos. En aquesta ocasió, la sessió estarà dinamitzada per Nando Coronado, emprenedor del territori, facilitador d’Int. Emocional, CEO-Fundandor d’Avanza Coach, a més de cofundador i president de la comunitat empresarial BeWe Community.

Les persones emprenedores interessades a participar-hi poden fer la seva inscripció a través del següent enllaç: https://inscripcions.reus.cat/startup

Aquesta activitat s’emmarca en la programació que la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement ha iniciat  amb el nom “Els Dimecres per crear i connectar. L’espai per potenciar el teu negoci” amb la voluntat de promoure l’intercanvi de coneixement amb temes i formats innovadors.

 

Tarragona duplica els aparcaments taronja al Francolí i deixa fora la Vall de l’Arrabassada

Imatge d’arxiu del pàrking de zona taronja davant de la Tabacalera. Foto: T.V.d.Meulen-Aj.TGN

La consellera de Mobilitat i Transports de l’Ajuntament de Tarragona, Sonia Orts, ha anunciat aquest dilluns “després d’un procés d’escolta activa amb tots els sectors implicats”, ha signat “un nou decret de zona regulada d’aparcament que recull les demandes ciutadanes, tant veïnals com de col·lectius de treballadors i autònoms, en el text que ha de regular les zones d’aparcament a Tarragona”.

Aquest nou decret revoca el signat el passat 27 de novembre de 2023, que partia de la necessitat d’adaptar la normativa als treballs de diagnosi del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que havia indicat que als estacionaments regulats existents es dona una saturació molt elevada combinada amb una molt baixa rotació. Aquesta situació perjudicava seriosament tant residents com comerciants per una manca de disponibilitat d’estacionament, per la qual cosa la creació de nous sectors d’aparcament regulat era la mesura correctora. El decret de novembre, a més, responia a la necessitat d’adaptar la zona regulada a la zona de baixes emissions (ZBE), que entrarà en vigor el 2025.

La diagnosi del PMUS havia detectat saturació d’estacionament a certes zones perimetrals als sectors regulats actuals com a conseqüència del desenvolupament urbanístic del PP2 (entorn de l’hospital Joan XXIII i Parc del Francolí), per l’efecte desplaçament a les zones no regulades (zona Tarragona 2) i, en menor mesura, pel creixement poblacional i comercial (cas de la Vall de l’Arrabassada). La mateixa diagnosi recollia les demandes veïnals per adoptar mesures que reduïssin l’efecte negatiu sobre l’estacionament dels residents.


Altres notícies:


Un cop implantat el decret de novembre, segons explica Sonia Orts, “s’han detectat possibilitats de millora arran de les converses mantingudes amb tots els sectors afectats, per la qual cosa el nou decret recull una sèrie de canvis significatius fruit d’aquest procés de diàleg”.

Entre les noves mesures adoptades, destaca la transformació de 390 places de zona verda de l’entorn del Francolí en zona taronja per facilitar l’aparcament a treballadors de l’hospital Joan XXIII mentre la Generalitat construeix un nou aparcament a l’hospital. Aquesta mesura materialitza l’oferiment de l’Ajuntament a Catsalut i la iniciativa parlamentària per obtenir el compromís de la Generalitat amb la construcció del nou aparcament.

Aquestes places, juntament amb les 388 de l’aparcament dissuasiu de Guillem Oliver i 132 noves places que passaran de no regulades a taronja al parc del Francolí (al costat de l’A-7 i l’Escola Natura), sumen una oferta total al Sector del Francolí de 910 places taronges, 522 més que les existents en l’actualitat.

També té especial pes la mesura per la qual la zona verda prevista a la zona de la Vall de l’Arrabassada es paralitza després de constatar amb comerciants i treballadors del CAP de la Vall de l’Arrabassada la necessitat de mantenir aquest sector fora de la zona regulada atesa la menor saturació detectada.

A banda dels canvis, el nou decret manté la redefinició dels sectors que es va fer al decret de novembre per adaptar-los al perímetre de la zona de baixes emissions (ZBE).

Altres mesures per facilitar l’aparcament

Amb motiu de l’entrada en vigor de noves zones regulades a Joan XXIII i Tarragona 2, l’Ajuntament va impulsar el passat mes de febrer mesures per respondre a les demandes per facilitar l’aparcament a treballadors i autònoms residents a la zona regulada. En concret, com a primera mesura, es va singar un decret pel qual els residents a la zona regulada podien permutar el sector per motius de feina i donar d’alta vehicles de renting o d’empresa.

A partir de l’aplicació d’aquest últim decret, Orts explica que “es continuarà fent una anàlisi del funcionament de la nova zona regulada per tal que es doni resposta tant a les necessitats detectades pel PMUS com a les sorgides per la implantació de la ZBE, a més de les que expressin veïns, treballadors i diferents sectors afectats”.

Amb aquest objectiu, entraran a estudi noves mesures com ara la creació d’una zona regulada a la Móra reclamada pels veïns o la introducció, via ordenança, de mesures que facilitin l’aparcament a metges que fan visites a domicili i als equips i personal de diferents serveis socials que presten ajuda a domicili.

Tot plegat, segons manifesta la consellera de Mobilitat de l’Ajuntament, “amb la finalitat de fer compatible la mobilitat sostenible i els objectius de reducció d’emissions amb la vida quotidiana i l’activitat econòmica dels tarragonins”.

 

Reus es converteix per quart any en capital de la rosa amb el Festival Roses de Reus

Representants municipals i de les entitats que participen en el festival, aquest dilluns en la presentació del programa. Foto: Cedida

La regidoria de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus dona el tret de sortida per quart any el festival “Roses de Reus”, una iniciativa pensada com a festa d’homenatge a la rosa, l’emblema de la ciutat, que es farà del 3 al 5 de maig. “Roses de Reus” coincideix amb el Concurs Exposició Nacional de Roses que organitza el Centre de Lectura de Reus amb l’objectiu d’unificar esforços per promocionar i posicionar Reus com a “Capital de la rosa”.

La iniciativa del Festival és de la regidoria de Promoció de Ciutat, mitjançant la qual s’hi ha sumat la regidoria de Via Pública amb les seves brigades, i compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i la participació del Centre de Lectura, l’Escola d’Art i Disseny de Reus i l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus. També s’hi han sumat les entitats comercials de la ciutat.

En aquesta edició, com a novetat, també hi ha la participació del sector de la restauració del centre de la ciutat, que han organitzat tota una sèrie d’activitats, concentrades majoritàriament a la plaça del Mercadal.


Altres notícies:


Les decoracions estaran exposades des de divendres vinent, 3 de maig i fins diumenge 5 de maig. Ocuparan diferents façanes i espais de la ciutat: el Palau Bofarull, el Palau Municipal seu de l’Ajuntament de Reus, el carrer Monterols, la plaça del Mercadal, i el jardí de l’Antic Dispensari.

Des de l’organització es convida a gaudir de les diferents decoracions amb la temàtica que s’ofereixen diferents espais de la ciutat:

Flotant en roses.- Treballs a càrrec dels alumnes del monogràfic “Construir lo Efímer”, de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus. El dia 7 de maig (de 16:30 a 18:30 h) al vestíbul de l’Escola d’Art ( C. del Vent,6) es regalarà un flotador o un xurro, de la decoració emprada a la façana, a cada persona que hagi pujat 3 selfies a Instagram, amb els hashtags #rosesdereus #eadr #gaudireus, durant els dies 3,4 i 5 de maig.

Reus.- Tot de roses cobriran les lletres gegants que s’instal·laran en alçada al carrer Monterols formant la paraula “REUS”. Aquesta instal·lació donarà l’entrada a la plaça del Mercadal, punt central del Festival i donarà joc perquè els visitants es puguin fer fotografies i compartir-les a les xarxes socials. Alumnes de jardineria, mòdul d’Art Floral i Jardineria de l’Escola d’Horticultura i Jardineria de Reus

Ball de roses.- Al jardí del Palauet (carrer Sant Joan) les roses ballaran pels diferents espais del jardí recobrint columnes i façana. Decoració a càrrec dels alumnes de jardineria, mòdul d’Art Floral i Jardineria de l’Escola d’Horticultura i Jardineria de Reus

Color rosa.-  Els balcons de l’Ajuntament es decoraran del color rosa omplint de roses la part central. Decoració a càrrec de la floristeria Florarium de Reus.

Per tal de dinamitzar el festival, s’han preparat tot un bon grapat d’activitats programades a les places del centre de la ciutat. Així, el Centre de Lectura, ornamentarà amb roses el seu vestíbul, per donar pas, dissabte a les 12.30h, al lliurament de premis del 77è Concurs Exposició Nacional de Roses al Teatre Bartrina, la imatge del cartell d’aquest 2024 és obra de l’artista plàstic Jordi Abelló Vilella, qui ha optat per una proposta transgresora i estretament vinculada al context bèl·lic i de vulneració dels drets humans que pateixen algunes zones del planeta.

Com a novetat s’organitzaran visites guiades a l’exposició de roses, diumenge a les 10:00 h i a les 16:00 h i el dilluns a les 16:00 h. Cal fer reserva prèvia a secretaria@centrelectura.cat i les places són limitades al preu de 5 € pels no socis.

Maridatges, arquitectura i vermut

Per la seva banda, el Gaudí Centre ha preparat el Tasta Gaudí-Maridatges gastronòmics. El dia 2 de maig, a les 21:00 h, arribarà al Gaudí Centre una experiència diferent que fusiona la visita comentada al Gaudí Centre per gaudir de la seva arquitectura, de les maquetes i audiovisuals, mentre s’assaborirà una experiència enogastronòmica de la mà del restaurant Terrassa Gaudí, el qual elaborarà una degustació de platets al voltant del món de l’arquitecte Gaudí. Durada aproximada 3 hores. Reserves a https://ticket.reusturisme.cat/

En el cas de l’estació Enològica, els dies 4 i 5 de maig s’oferirà una activitat per descobrir el Vermut Rosé. Inclou la visita a l’Enològica de Reus, dissabte de 10 a 14 i de 17 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h. Reserves a https://ticket.reusturisme.cat/

Tornant a la plaça del Mercadal, els dies 4 i 5 de maig, a les 10 i a les 12 h, s’ofereix la visita ‘Indrets Amagats’ a la Casa Navàs. Vista guiada contemplativa en la que es visitaran espais de la casa que habitualment no s’ensenyen al públic. El picapedrer Jaume Bové serà l’encarregat d’acompanyar als visitants en aquest salt enrere en el temps fins a principis del segle XX.  Entrades a https://casanavas.cat/ .  A més, el dia 4 de maig a les 11:30 h, taller degustació de Vermut Rosé. Descobreix el nou Vermut Rosé de Vermuts Miró i altres varietats.

Actuacions de carrer

També el 4 de maig, partir de les 18:00 h, pels carrers del centre, aconsegueix la teva rosa artística si et trobes als personatges esbojarrats de la Cia. Actua Produccions.

Del dijous al diumenge, consulteu totes les activitats programades pels restaurants i bars del centre de la ciutat i que es desenvoluparan a les places del Mercadal, Prim, Peixateries Velles, Farinera, Fossar Vell i Evarist Fàbregas. Concerts, degustacions, màgia, sessions de dj’s, cercaviles, etc.

La plaça del Mercadal es convertirà en una gran terrassa, ornamentada amb roses on degustar la gastronomia dels establiments del voltant, gaudint en tot moment de la música i actuacions que s’oferiran a l’escenari instal.lat a la mateixa plaça.

Tot el programa es podrà consultar a www.reusturisme.cat

Concurs d’aparadors

Concurs d’aparadors d’establiments comercials, de serveis i de restauració de Reus amb l’objectiu de dinamitzar i promocionar el Festival Roses de Reus i posicionar la ciutat com a capital de la rosa.

Els aparadors participants estaran decorats amb la temàtica floral de la rosa del 2 al 5 de maig, ambdós inclosos i amb el distintiu del festival. La participació es oberta als establiments d’àmbit comercial, de restauració i serveis de Reus. Les bases de participació es poden consultar a www.reusturisme.cat.

 

El Catllar s’oposa al complex esportiu tarragoní al voltant de Mas de la Creu

 

Imatge de la zona del mas de la Creu i de les urbanitzacions del Catllar que hi ha al costat. Foto: Google Earth

L’Ajuntament del Catllar expressa la seva ferma oposició al projecte esportiu projectat al terme municipal de Tarragona, a la zona limítrof amb el seu municipi: un complex esportiu al voltant de Mas de la Creu. Després d’una anàlisi exhaustiva realitzada pels tècnics municipals i l’equip de govern, s’han identificat diversos problemes tècnics i mediambientals que poden generar aquest projecte i que amenacen la protecció i el desenvolupament sostenible del nostre entorn.

Entre els problemes principals que ha detectat el consistori del Catllar hi figuren:

  1. Desforestació: el projecte podria implicar la pèrdua d’àrees forestals importants per a l’equilibri ecològic del nostre municipi.
  2. Contaminació lumínica i acústica: hi ha la preocupació que les instal·lacions esportives proposades generin una contaminació lumínica i acústica significativa, afectant negativament la qualitat de vida dels residents locals.
  3. Consum d’aigua: es planteja la necessitat d’avaluar detingudament l’impacte del projecte en el subministrament d’aigua, així com la gestió sostenible d’aquest escàs recurs i més en una context d’emergència climàtica com l’actual.
  4. Gestió de residus: és fonamental garantir que el projecte inclogui un pla integral per a la gestió adequada dels residus generats, minimitzant-ne l’impacte medioambiental.
  5. Mobilitat: és necessària una anàlisi exhaustiva de l’impacte en la mobilitat urbana i la infraestructura viària per evitar congestions i garantir la seguretat de la ciutadania.

L’Ajuntament del Catllar reitera el compromís amb la protecció del medi ambient i el benestar de la seva ciutadania. Per això, està portant a terme un “diàleg constructiu” amb l’equip responsable del projecte esportiu per abordar aquestes preocupacions i cercar solucions que beneficiïn totes les parts involucrades.

 

Sal i Pebre: El Banquet de Primavera fa brillar el planter de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils

Els diferents comensals, entre ells la taula presidencial, han gaudit del Banquet de Primavera. Foto: H.Moya

L’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils s’ha vestit de gala aquest dijous per celebrar una de les cites més importants del curs escolar: el ‘Banquet de Primavera’ 2024. Des de fa 14 anys que el centre de referència a les nostres comarques en formació d’hoteleria, turisme i indústries alimentaries organitza aquest sopar. Un esdeveniment on s’hi ha aplegat 160 comensals i que va dirigit a les famílies dels alumnes que hi estudien.

Un maridatge d’emocions, nervis i de ganes d’agradar han presidit una vetllada que ha estat a l’alçada del que s’esperava. La nit ha servit per posar de manifest que a l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils hi ha una molt bona pedrera d’alumnes, conscients de voler convertir passió en professió, encoratjats per un professorat que els motiva, els ensenya i els perfecciona com es fa amb els bons diamants, per brillar.


Altres notícies:


El menjador ple a vessar, no hi cabia ni una agulla. Còctel en mà els comensals s’han anat situant a les seves respectives taules, entre elles la presidencial i que ha disposat de la presència de Jorge Gómez, director de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils; de Joan Manel Audí, director dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona; d’Ana Vilallonga, presidenta de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona i de Juan Luis de Paz, tresorer de l’entitat.

Els docents del centre han estat pendents en tot moment d’ajudar els estudiants. Foto: H.Moya

La presentació del ‘Banquet de Primavera’ ha anat a càrrec d’Alèxia Bertomeu, alumna de Gestió d’Allotjament Turístic i que ha demostrat la seva habilitat en el directe. I és que en ocasions, si el micròfon ‘es posa tonto’, s’ha de continuar parlant, deixant el micròfon de banda. I així ho ha fet la conductora de l’acte amb molt d’encert.

Els aperitius a taula han servit perquè els alumnes poc a poc hagin anat destensant els nervis inicials. Un cop aixecat el teló, a sala la ‘sheriff del condado’ és la docent Laura Segarra. No porta estrella a la solapa, ni falta li fa, la seva ajuda i atenció és importantíssima al menjador ja que en tot moment està pendent de donar un cop de mà a l’alumnat responsable del servei. Ells i elles escolten amb atenció a la Laura i paren l’orella a les observacions que els hi fa en tot moment. Quedo admirat i la felicito, mentre assaboreixo un llagostí Robuchon amb escuma d’alfàbrega exquisit, seguit d’una piruleta de parmesà i oliva negra, dos dels aperitius que més m’han agradat.

La convivència entre alumnat i professorat ha estat el millor maridatge. Foto: H.Moya

L’Aicha El Quaddar és alumna de segon curs de cuina i serveis. Fa estona que observo com treballa i el seu somriure en el servei és la seva millor carta de presentació. Mentre gaudeixo d’un suquet de calamar a baixa temperatura amb patata Pavé, els hi robo un minut a l’Aicha; al Lucas Pérez, de segon curs de cuina i serveis i al Joel Alonso, de tercer de serveis. Entre recollida de plat i plat els tres coincideixen en que “aquest sopar per nosaltres és com una nit de Champions, volem que tot surti bé i que els nostres familiars vegin traduït a taula els nostre esforç i treball diari”. Felicitats a tot l’alumnat, del primer al últim.

Les creacions culinaries han estat en tot moment les protagonistes. Foto: H.Moya

La nit es distesa, observo la sala des de diferents punts i veig com la gent gaudeix. Docents com la Mireia Nel·lo, Meritxell Sanabre o Alfons Rius dibuixen una expressió de satisfacció. En un racó bastant dissimulat, la Lourdes Torres, més coneguda com a ‘Lulú’, deixa el protocol (ella n’imparteix) de banda mentre brinda amb la Natàlia Vidal, professora de Formació i Orientació Laboral (FOL). S’ho estan passant bé elles i la resta de presents a l’acte i, no ho negaré, el meu paladar també. Una atmosfera magnífica que acompanyo amb un porcell amb Cumberland i cuscús de verdures i que marido amb l’excel·lent companyia que tinc a taula, els pares de l’Alèxia Bertomeu i el pare i la mare de la Carla Macias, alumna de primer curs d’agència de viatges i organització d’esdeveniments.

Entre mossegada i mossegada dolça del biscuit de llimona amb maduixes i caramel de taronja, la Carla em reconeix que “estudiar aquí m’ha brindat l’oportunitat de fer molt bones amistats, sóc una persona molt sociable i això m’encanta. Tanmateix, aspiro algun dia a ser tota una wedding planner i poder-me especialitzar en el sector nupcial. I aquí m’estan preparant molt bé!” (diu somrient).

Les ovacions de la nit: per Montserrat Fuster i per un equipàs

Una copa d’Avgvstvs Primer blanc 2022 presideix la meva mà dreta, just en el moment en que un aplaudiment m’agafa desprevingut. M’allibero del bon vi del celler Avgvstvs Forvm que estic assaborint i segueixo la corrent d’aplaudir sense saber ben bé a què o a qui estem reverenciant. Ràpidament ho aclareixo i heus aquí el meu reconeixement a Montserrat Fuster, pedagoga del centre (i, segons diuen, gran coctelera) perquè després d’un petit incident durant el transcurs del banquet, ha tornat a estar al peu del canó a la sala, previ pas pel CAP de Cambrils. I ho ha fet tal i com marca la casa, amb ganes d’ajudar al seu alumnat. Sense cap mena de dubte, una docent de ‘raça’.

El dolç ha posat el fi de festa a un esdeveniment marca de la casa. Foto: H.Moya

El sopar s’ha tancat amb la intervenció de Jorge Gómez, director de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. El màxim responsable del centre ha exposat que “el banquet per nosaltres és una activitat molt potent, molt xula i que dona compliment al nostre projecte educatiu, que no és altre que apropar l’ensenyament a la realitat del món laboral”, Gómez ha agraït «als companys i companyes del centre, perquè sempre estan disposats a acompanyar positivament als nostres estudiants en el seu dia a dia. Gràcies també  a la feina del nostre alumnat que avui ho ha fet molt bé i dels que presumim, estem molt orgullosos d’aquest equipàs». Sens dubte, tots i totes, han brillat.

 

Creixell no vol que es perdi l’aparcament de la platja tocant al Gorg

Imatge del Gorg de Creixell. Foto: Creixell Turisme

L‘Ajuntament de Creixell no vol que es perdi la zona que s’utilitza des de sempre com a aparcament a la platja, situat a prop del Gorg i presentarà batalla perquè això no passi. El projecte constructiu del Departament d’Acció Climàtica contempla actuar en aquesta zona, que forma part d’un Pein, amb la desaparicio de l’aparcament, situat davant dels apartaments Constelación.

L’Ajuntament ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra el projecte, de què no en va tenir notícia per part del Departament d’Acció Climàtica fins que ja estava aprovat. La notificació els va arribar el mes de febrer passat quan l’aprovació feta pel conseller data del 2 d’octubre de 2023. En el document es preveu un seguit d’actuacions a la zona del Gorg, com ara expropiacions de terrenys del propi Gorg i, a més, que l’aparcament deixi de ser-ho. El consistori va presentar el rercurs el 23 d’abril, dimarts passat, dins el termini habilitat pel Departament d’Acció Climàtica per fer-ho.

Foto aèria de l’entorn. L’aparcament s’usa davant dels dos edificis que hi ha al costat de la gran zona verda de l’esquerra de la imatge

L’alcaldessa, Montse Muñoz, i el regidor de Medi Ambient, Roberto Sánchez, han afirmat a DiariTots21 que la presentació del recurs obeeix “a la manca d’informació que ha tingut l’Ajuntament per part de la Generalitat”, que s’ha assabentat del projecte constructiu de recuperació ecològica i ambiental de la zona humida del Gorg quan ja estava aprovat el mateix i de casualitat, gràcies a una popietària afectada per una expropiació. Altrament, la raó de fons és impedir que desaparegui l’aparcament: “La població de Creixell porta tota la vida usant aquest aparcament i no hi ha alternativa perquè no hi ha espais a la zona de la platja perquè en creem un”, afirma l’alcaldessa, que continua argumentant que “els ho hem dit al Departament d’Acció Climàtica però es treuen les puces del damunt i no els preocupa la situació en la que podem quedar”.

D’altra banda, les expropiacions practicades a les finques que ocupa el Gorg s’han fet “a uns preus baixíssims, de manera que tenim el cas d’una finca de més de 4 hectàrees que només rebrà una mica més de 4.000 euros”, argumenten l’alcaldessa i el regidor.

Imatge de la platja del nord, afectada pel recent temporal de març. Foto: Cedida

Un problema afegit és que a la zona del Gorg és on la platja presenta una superfície més ampla, per tant pot rebre més estiuejants. En canvi, l’absència de l’aparcament en aquesta zona destinaria la gent cap a la platja del nord, en direcció a Roda de Berà, on gairebé no queda platja arran del darrer temporal i de manera bastant habitual. Un altre argument municipal és que si se suprimeix l’aparcament, “s’afavoreix que els estiuejants no vinguin a Creixell i optin per altres municipis, amb el perjudici econòmic que això suposaria”, afirma l’alcaldessa.

En definitiva, es demana que “poguem seguir usant l’aparcament com sempre ha estat, no condemnar la població de Creixell a perdre’l per anar a la platja. Es podria fer amb una concessió de l’espai marítimo-terrestre de Costes. Paral.lelament, suposaria que l’Ajuntament podria exercir un major control sobre el mateix, de manera que podria estar regulat, cosa que avui en dia no passa, i d’aquesta manera protegiríem millor la zona natural”.

Sal i Pebre: Cachitos Diagonal conquereix la ‘beautiful people’ de BCN

Cachitos també és epicentre d’esdeveniments i festes a Barcelona. Foto: H.Moya

Cachitos Diagonal és un restaurant que va més enllà del seu atractiu interiorisme i les copes. Aquest establiment, situat al número 508 de la Diagonal barcelonina disposa d’una oferta gastronòmica força interessant i sorprenent. Cachitos Diagonal és un dels restaurants del Grup Costa Este, amb una cuina de sabors de tota la vida, i amb una selecció de productes mediterranis és un local d’aturada obligada.

L’amplia carta manté una sèrie de plats de temporada molt populars entre la clientela, a més d’una gran varietat de tapes i montaditos ideals per picar entre hores. Podem destacar els canelons de foie i tòfona, les carxofes amb pernil de gla, la truita oberta de llagostins i allets, les arxiconegudes paelles, el llobarro salvatge o el bacallà amb samfaina.


Altres notícies:


També triomfen les seves “temptacions” de carn: el carré de xai, l’escalopa de llom alt amb tòfona negra o el filet amb foie poilé i la seva gran oferta de sangriess amb diferents de combinacions, a més d’una bona carta de postres casolanes. Cal apuntar que entre setmana existeix un menú executiu a Cachitos Diagonal al preu de 22 euros.

Referent de la sofisticació

Cachitos Diagonal és un local ideal per prendre la primera copa després de sopar per, posteriorment, allargar la nit per l’epicentre de la nit barcelonina de la zona alta. Ubicat en una de les millors zones de la ciutat comtal, Diagonal entre Tuset i Balmes, l’establiment és gran i lluminós, decorat per Estrella Salietti i Pepe López del Hoyo disposa d’espais molt diàfans.

Els arrossos de Cachitos Diagonal son marca de la casa. Foto: H.Moya

Un dels aspectes que també us cridarà l’atenció és que està decorat amb materials tradicionals com la forja, la ceràmica, la fusta i el ciment, així com la barreja de tapissos, grans pissarres, heures que s’enfilen per les parets i arbres plens de clavells que es distribueixen oferint un ambient càlid i elegant amb una cuidada il·luminació. I la gran quantitat de quadres existents i que valen molt la pena observar amb deteniment.

L’oferta gastronòmica del restaurant s’adapta a la temporalitat del producte. Foto: H.Moya

Els caps de setmana es pot gaudir d’un artista que toca rumba i pop espanyol, des de les 23.30h fins a les 00.45h, i després la millor música del moment fins a les 03h, per amenitzar les copes, amb el millor ambient. El seu horari ininterromput de 13:00 a 24:00 h de diumenge a dimecres, i de 13:00 a 03:00 h de dijous a dissabte, és ideal per poder gaudir de totes les opcions amb amics, família o companys de feina, en qualsevol moment del dia. En definitiva, és el restaurant perfecte per descobrir el millor de la gastronomia local i realitzar esdeveniments de tota mena i festes gràcies a la seva capacitat per a més de 200 persones assegudes.

 

La gestió de la recollida de paper i cartró a Reus, entre les millors de l’Estat

L’alcaldessa de Reus, recollint el guardó Pajaritas Azules. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha estat reconegut amb la máxima distinció entre els municipis de l’estat espanyol que destaquen pels seus alts nivells d’excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró. L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó (ASPAPEL) ha guardonat Reus amb tres Pajaritas Azules, la distinció del programa de promoció del reciclatge dirigit a les entitats locals de més de 50.000 habitants.

És el vuitè any que la ciutat es posiciona entre els municipis que gestionen millor la recollida selectiva de paper i cartró, però per primera vegada obté el màxim reconeixement. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha recollit el guardó aquest dijous, 25 d’abril, en un acte que ha tingut lloc a Madrid.

Els premis es basen en l’avaluació de 21 indicadors, que analitzen tot allò referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d’informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins reciclatge final


Altres notícies:


Pajaritas Azules es un programa d’assessorament a les entitats locals en la millora continua de la gestió dels residus de paper i cartró, impulsat per l’Asociación Española de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón (ASPAPEL), que avalua i premia anualment l’excel·lència i el compromís amb el reciclatge.

Les xifres de recollida de paper i cartró dels darrers anys a Reus mostren un augment constant any rere any, amb una xifra de 3.625 tones l’any 2023. En els últims 6 anys la recollida de paper i cartró ha augmentat un 58% a la ciutat.

 

El Centre Cultural Casal la Violeta d’Altafulla enceta una nova etapa

Molinera, Maymó i Colmenar, en la presentació de la nova etapa de gestió de l’equipament. Foto: Cedida/Aj.d’Altafulla

Dotar el projecte del Centre Cultural Casal la Violeta de tots els recursos materials i humans necessaris per a dur a terme una programació transversal i inclusiva. Aquest és el full de ruta que marcarà la nova etapa de l’espai i que, en aquest sentit, han presentat aquest matí el nou director artístic, Kike Colmenar, acompanyat pel coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Cultura, Gemma Maymó.

L’edil de Cultura ha explicat que “durant aquests darrers mesos s’ha treballat i s’està treballant en tot el que l’equipament ha de tenir per a garantir un ús adequat de l’espai com a centre cultural i per a què hi pugui accedir un sector ampli de la ciutadania”. Així, es milloraran “les condicions tècniques necessàries en favor de la qualitat de les activitats i l’ús compartit per les diferents entitats representants de la creació i la cultura d’Altafulla”.

Aquest compromís passa per elaborar un pla d’usos de l’espai, una millora en l’equipament tècnic de so i llums, l’elaboració d’un espai web estable amb tota la informació de l’equipament més enllà de la seva programació, entre d’altres aspectes. Gemma Maymó ha insistit en la “transversalitat de l’ús de l’espai” des de les diferents àrees municipals com ara Cultura, Festes, Benestar i Família, Turisme, Comunicació, Educació i Polítiques de Gènere.


Altres notícies:


La mateixa regidora ha destacat així la quarantena d’activitats que s’hi han programat des del mes de juny de 2023 fins al mes de març de 2024 “amb la finalitat de fer un ús ampli de la Violeta des d’un caràcter cultural però també més social, educatiu, divulgatiu i de promoció”.

Per la seva banda, el programador i director artístic, Kike Colmenar, ha avançat que el nou projecte contempla “aquest redisseny que compaginarà dos tipus d’activitats: l’exhibició d’espectacle i l’ús de l’espai obert a tots els agents culturals i socials del territori”. Els eixos de la programació se centraran en la programació musical, les arts escèniques –teatre i dansa–, el cinema, les activitats familiars, les audicions escolars i les conferències, seminaris i jornades de divulgació i reflexió.

Per acabar, el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha expressat la seva satisfacció per “aquesta nova etapa que comença amb la Violeta com a Centre Cultural obert”, i ha insistit: “Volíem fer les coses bé i això passava primer perquè la persona responsable de fer la programació de la Violeta no sortís d’una elecció a dit d’algú del nostre entorn polític, sinó d’un concurs obert, públic i transparent, i així ha estat la manera en què Kike Colmenar va guanyar el concurs”, al mateix temps, que ha agraït la seva feina feta des del seu nomenament. L’Ajuntament d’Altafulla destinarà 40.000 euros per a la programació d’aquest 2024, i 30.000 més per a les millores de l’equipament.

Programació de maig i juny 

El Centre Cultural Casal la Violeta iniciarà un tast dels eixos de la programació, que omplirà l’espai a partir de la tardor, els propers mesos de maig i juny, tal com ha avançat Kike Colmenar. En aquest cas, ha destacat el concert de Maria Jaume, el dissabte 25 de maig, a les 20 hores.

Es tracta d’un concert de presentació del nou disc ‘Nostàlgia Airlines’ al territori. La cantant mallorquina presentarà els temes d’un dels àlbums més esperats d’aquest 2024 i que ha tingut una excel·lent rebuda per part de crítica i públic. En breu es posaran a la venda les entrades que es podran adquirir al portal web altafulla.cat, així com s’informarà de tota la programació d’aquests dos mesos vinents.

 

Francesc Mauri alerta a Tarragona sobre l’hidrogen verd

Francesc Mauri, durant la seva intervenció. Foto: DiariTots21

El popular meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha alertat avui a Tarragona sobre les expectatives que genera l’hidrogen verd. “Som al santuari de l’hidrogen, que és Tarragona -ha afirmat-, i té raó de ser amb la indústria química que hi ha, però pensar en ell com el nou paradigma energètic per tot arreu seria caure a les urpes del llop”. Per què? Perquè “algú te l’ha de vendre, algú l’ha de transportar, manufacturar, i es perd el 40% en els cotxes. En canvi, el vehicle elèctric només perd el 10%”.

Mauri ha desmuntat diversos mites i s’ha mostrat “provocador” en la seva intervenció en la jornada ‘L’aigua del futur’, que organitza el Port des de l’11 d’abril i que clourà aquest divendres.

El meteoròleg ha començat amb una frase: “La terra no té problema, el tenim nosaltres”. “El pitjor que podria passar és que plogui i se solucioni la sequera en les properes setmanes. Els humans no reaccionem si no ens donen bufetades”. Sobre les plaques fotovoltaiques, ha afirmat que orientades al nord produeixen tanta energia com al nord d’Europa i ha destacat la importància clau de l’aïllament dels edificis.

Quant a l’energia, reclama prescindir dels hidrocarburs. “El món no será món si no electrifiquem”, i ha rebutjat els combustibles sintètics. “O canviem de model o ens estavellarem”, ha dit emfàticament. “Sabem on arribarà l’aigua del mar, com aquí on som ara, al Serrallo, a Roda de Berà, a Segur, a Altafulla, que estan a punt de tirar a terra els passejos marítims”. El tercer informe de canvi climàtic indica canvis estructurals i més en el món energètic.

Al respecte, ha destacat el cas de regressió de la costa afirmant que les platges no existiran. “Els que van comprar a primera línea de mar no van fer una bona compra, sinó els de la segona”, ha dit gràficament. També ha abordat el cas de les emissions mundials: el 26,6% es deu a la generació d’electricitat i el 17,2 a combustibles fòssils. Qui contamina més amb diferència és el transport terrestre i el 40% de les mercaderies dels vaixells són d’hidrocarburs. I ha desmentit el pes en contaminació dels minerals rars respecte al carbó, petroli i gas natural, molt inferiors.

Un dels reptes de futur: al 2050, Barcelona tindrà la temperatura de Màlaga, mentre Lleida, en nou mesos a l’any viurà la temperatura de Sevilla: què hi creixerà?, es preguntava. “Serà la societat de Monegros”, responia. “Caldrà protegir els conreus del sol amb plaques fotovoltaiques. Si no els protegim no prosperaran”.

La pluja i la sequera

En la segona conferència de la jornada, la directora del Meteocat, Sarai Sarroca, ha intervingut destacant que al final de 2021 va començar la sequera. “Falten 500 litres per metre quadrat a Catalunya, mentre que al sistema Ter-Llobregat, encara més, quantitats superiors al que plou tot un any a Tarragona”, ha dit en la seva intervenció. “Sempre hem patit sequeres a Catalunya, però no hi ha precedents com la d’ara”.

“Cal garantir l’aigua sense perdre la mirada sostenible, respectant el territori i la seva gent. Catalunya serà una de les zones que patirà més sequeres, l’actual és un aperitiu del que vindrà. Ens hem de preparar”, afirmava. Per les properes setmanes, Sarroca espera que la pluja s’animi a la segona quinzena de maig, però Meteocat no preveu sortir de la situació actual d’execpcionalitat.

Saül Garreta: Cal una visió de 360 graus

La jornada ha estat inaugurada pel president del Port, Saül Garreta, que ha posat l’èmfasi en què l’aigua “demostra els nostres límits: hem sobrepassat tots els indicadors que fan que la vida estigui compromesa. Ho tenim complicat per revertir-ho, però la bona notícia és que tenim més bons professionals que mai, tenim eines i i concienciació”.

“El Port és dels millors en eficiència en ús de l’aigua i reducció de pèrdues”, ha lluït, i ha reclamat tenir una visió de 360 graus, amb una idea clara de país: “No hi ha solucions miraculoses, ni regeneració ni dessaladores, sinó un conjunt de gestions”. Garreta ha demanat als professionals buscar solucions i ha apostat per la col.laboració público-privada.

Les altres ponències han abordat l’impacte de la sequera i el canvi climàtic al Port de Tarragona -per part del científic David Teruel-, la gestió del territori -per part de l’enginyer agrònom Ignasi Servià-, i solucions per fer front a l’escassetat de l’aigua. Divendres s’abordarà la gestió de l’aigua a Tarragona.

 

REDESSA finalitza les obres d’adequació del nou edifici Innovació al Campus Bellisens

L’empresa T-Systems ocuparà els 1.300 m2 d’aquest centre, les obres del qual han costat 900.000 euros. Foto: Cedida

REDESSA ha finalitzat les obres d’adequació del que serà el seu quart centre d’empreses, l’edifici de REDESSA Innovació. Aquesta actuació, a càrrec de l’empresa Eiffage Energia, SLU ha tingut un pressupost de 900.000 € i és el primer pas per a la instal·lació de la seu corporativa de T-Systems en aquest espai. A partir d’ara, la multinacional alemanya assumirà els treballs finals per acabar d’adaptar les instal·lacions a les seves necessitats.

El centre d’empreses de REDESSA Innovació està ubicat a l’edifici annex a Eurecat, situat al Campus Bellissens de Reus. L’edificació consta de tres plantes que sumen 1.300 m2 útils i té un disseny molt funcional, amb un elevat percentatge d’espais col·laboratius, destinats a trobades i reunions entre treballadors per fomentar el treball en equip i per projectes. Igual que la resta d’edificis de REDESSA, oferirà als nous usuaris un servei integral que inclou el manteniment de les instal·lacions o la videovigilància, entre d’altres, per tal que l’empresa només s’ocupi de la seva activitat.


Altres notícies:


En paraules de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, “la posada en marxa del centre d’empreses de REDESSA Innovació és un pas més per continuar donant resposta a les necessitats de les empreses tecnològiques que arriben a la nostra ciutat. Reus és la segona ciutat TIC de Catalunya pel que fa a ocupació de perfils tecnològics i des de l’Ajuntament de Reus treballem per reforçar aquest posicionament i dotar-lo de cada cop més serveis i recursos per continuar creixent”.

REDESSA Innovació és el quart centre de negocis de l’empresa municipal, que aquest any celebra 30 anys d’activitat i que gestiona també els centres de REDESSA Viver, al Camí de Valls, i de REDESSA Tecno i Cepid al Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc.

Segons el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, “seguirem treballant per atreure empreses i potenciar REDESSA com a agent catalitzador de l’activitat econòmica a la nostra ciutat. Amb aquest nou edifici, REDESSA ja gestiona 23.000 m2, amb una mitjana d’ocupació que se situa per sobre del 90%. Estem parlant d’unes instal·lacions que acullen 150 empreses i al voltant dels 1.500 professionals, la meitat dels quals, dedicats al sector tecnològic. Per tant, és fonamental seguir apostant per oferir nous espais com REDESSA Innovació per a atreure noves empreses vinculades a sectors estratègics per la ciutat com la tecnologia, la innovació o la nutrició”.

El trasllat de T-Systems a REDESSA Innovació està previst que es dugui a terme durant l’últim quadrimestre de l’any.

 

Polítics socialistes del Camp mostren el seu suport a Pedro Sánchez

El sorprenent anunci fet pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de suspendre la seva agenda i obrir un període de reflexió per determinar si continua o al capdavant el Govern ha desfermat un corrent de solidaritat entre els alcaldes, regidors i diputats socialistes del Camp de Tarragona, que s’estan expressant via xarxes socials.

Així, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha tuitejat: “Fa molt que s’han superat les línies que mai haguéssim pensat que se superarien. L’assetjament en totes les seves facetes per a destruir una persona que està exercint un càrrec públic es repeteix en massa ocasions i sempre hi ha els mateixos al darrere”.

 

Al seu torn, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, afirma també a la xarxa X (antiga Twitter): “Quan la incapacitat de la dreta política es converteix en un intent d’ocultar els avenços socials, econòmics i laborals atacant els temes personals, es creuen nivells intolerables. Ánimo presidente @sanchezcastejon los y las Socialistas estamos contigo”.

 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat: “No todo vale! Mucho ánimo y mucha fuerza, presidente. Todo mi apoyo @sanchezcastejon.

 

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, també s’ha expressat pel mateix mitjà: “En nombre de todos l@s socialistas de Cambrils, toda nuestra fuerza para ti y tu familia”.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha tuitejat: “No todo vale en política. Un abrazo enorme Presidente”.

 

Diputats, senadors, regidors de diferents localitats del Camp de Tarragona també s’ha sumat a les mostres de rebuig a l’estratègia de la dreta i de suport a Pedro Sánchez, com ara els casos de la regidora de Cultura de Tarragona, Sandra Ramos; el regidor de Patrimoni, Nacho García, la diputada al Parlament i candidata, la vallenca Rosa Ibarra, la diputada Valle Mellado o la tarragonina Ivana Martínez. Les mostres de suport estan acompanyades de la carta adreçada als ciutadans per Pedro Sánchez.

 

Recta final del nou POUM de Tarragona, amb més cohesió entre Ponent, Llevant i el centre

L’alcalde Viñuales, en la presentació del document tècnic que es vol portar a aprovació inicial. Foto: Cedida/J.C.Borrachero

El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) encara la recta final per l’aprovació inicial, prevista per a principis de l’any vinent. El conseller de Territori, Nacho García Latorre, acompanyat per l’equip redactor del document urbanístic, s’ha reunit aquest dimecres amb els diferents grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona per donar-los a conèixer els detalls de la proposta tècnica d’un instrument urbanístic “que ha incorporat la majoria de les seves aportacions”.

És un document “perfectament assumible per tots els grups polítics. És un POUM pensat per una Tarragona de 180.000-200.000 habitants que ha de comptar amb el consens de tots els grups municipals perquè és un POUM de ciutat”, ha remarcat l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, afegint que “amb tota probabilitat serà l’últim POUM de creixement que tindrà Tarragona“.

Un altre dels elements clau és l’increment de la superfície d’Anella Verda, ja que s’incorporen aquells sòls avui classificats com a no urbanitzable que, per raons ambientals o estructuradores de territori, es considera necessari que continuïn sent no urbanitzables. D’aquesta manera es guanyen espais verds urbans i així s’aconsegueix tancar l’Anella Verda per Ponent.


Altres notícies:


Una altra de les novetats és que es recuperen espais agraris avui abandonats. Per si alguna cosa destaca del nou POUM és l’Horta Gran, que es converteix en la gran ròtula urbana i territorial de cohesió de la ciutat. “La posició central de l’Horta Gran farà que es transformi aquest espai en una infraestructura verda, ja que connectarà amb l’Anella Verda i la renaturalització de l’espai fluvial del Francolí. Aquest serà el gran canvi que incorporarà el nou POUM, generant molts refugis climàtics per la ciutat”, subratlla l’alcalde.

De fet, l’Horta Gran aspira a ser el gran element cohesionador de la ciutat. “Permetrà crear una nova centralitat urbana i, al mateix temps, aportar aquesta cohesió de què parlem tant entre els barris de Ponent i el centre de la ciutat, però que encara no existeix”. I afegeix el conseller de Territori: “D’aquí que Tarragona necessiti una estació just en aquest punt, perquè esdevindrà la nova centralitat”.

El regidor i l’alcalde, amb la maqueta de com es projecta el creixement d’Horta Gran. Foto: Cedida/JL.Borrachero

El nou document que s’està redactant també preveu el trasllat de la CLH i, per tant, també l’antiga Laboral. “Mantenim dues possibles ubicacions: el PP-9, darrere dels barris de l’Albada i la Floresta o entre Campclar i Bonavista. Continuem parlant amb la Generalitat de Catalunya per decidir la ubicació”, explica el conseller de Territori, Nacho García Latorre. Així mateix, ha remarcat que “aquest POUM contempla, per primera vegada, un repartiment d’habitatge social a tota la ciutat”.

Regeneració del parc fluvial

L’entorn del Riu Francolí serà l’altre punt fort d’aquesta nova eina de planificació urbanística. La transformació del Riu Francolí en un parc fluvial, amb la Tabacalera com a protagonista, és una altra de les claus que recull el document presentat avui. “La Tabacalera, el parc fluvial del Francolí, amb l’Horta Gran, marcaran la nova centralitat de Tarragona”, remarca l’alcalde Viñuales. I amb aquest edifici que s’obrirà a la ciutat naixerà també el nou districte tecnològic que es dibuixarà a l’altra banda del riu Francolí.

Amb el trasllat de l’Exolum (antiga CLH) es podrà reorganitzar tot aquest entorn fins al polígon industrial del Francolí.  “La recuperació de l’antiga fàbrica de tabacs en un centre cultural, educatiu i tecnològic serà clau pel canvi radical que experimentarà aquesta part de la ciutat. La nova centralitat de la ciutat se situarà en aquest punt on habitaran empreses tecnològiques que conviuran amb l’ús residencial que també tindrà aquesta zona. “La transformació d’aquesta zona industrial serà radical, ja que ara tenim un polígon desfasat que passarà a ser un districte potent, renovat i amb projectes transformadors de l’economia de la ciutat”, afegeix l’alcalde.

Creixement a Llevant

Un altre dels eixos clau del nou document és el creixement per Llevant. Per la Vall del Llorito està dibuixada una proposta redimensionada respecte a l’antic POUM. També es contempla recuperar el pla parcial de Mas d’en Sorder, amb la construcció d’habitatges i la recuperació de l’hotel. Ara bé, la Budallera continuarà sent, gran part, no urbanitzable.

 

Com donar cabdal al Francolí i gestionar l’espai del riu, a debat al Port de Tarragona

El segon debat entorn al riu Francolí ha posat de manifest totes les vessants i l’estat ecològic del riu. Foto: Cedida

Continuant amb el cicle de debats dins de la primera edició de ‘Les Setmanes de l’aigua PortTarragona’ el Tinglado 1 del Moll de Costa va acollir el segon debat sobre el cicle de l’aigua. Aquest segon acte ha portat el títol “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació”.

Es tracta d’un cicle on es vol tractar sobre els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, el Francolí, l’Ebre i el Gaià. Al finalitzar el debat, l’escola de dansa Scènic Dansa, d’Elisabet Esporrín, va presentar novament l’espectacle sota el títol ‘El so de l’aigua amb la dansa’, un espectacle ideat i inspirat en l’aigua i creat pel ballarí Lluis Ortega.

El debat sobre el riu Francolí s’ha iniciat amb la presentació d’aquest espai. El Camp de Tarragona té la sort de tenir un riu com el Francolí que desemboca al mar passant per la ciutat de Tarragona. Aquest regal, planteja des de fa dècades una gestió complexa que, a hores d’ara encara no està solucionada. El riu Francolí és un riu clàssicament mediterrani que pateix molt les faltes de pluges, com s’està vivint en aquests moments.


Altres notícies:


El debat ha posat de manifest, com només cal anar a passejar pel tram final del riu, per veure que el riu desapareix en períodes de sequera persistent com ara. En un context d’emergència climàtica, aquesta situació es repetirà més sovint. La imatge del riu, és la d’un riu abandonat i sense aigua. Sotmès a pressions i amb la recuperació espontània del riu molt i molt limitada. L’altre extrem, el Francolí que creix sobtadament, es desborda i provoca grans inundacions i fins i tot desgràcies materials i personals, com durant l’any 2019, amb la desaparició de sis persones a la Conca de Barberà, el curs més alt del riu.

Aquests reptes s’han plantejat al debat i el fet de com sapiguem gestionar aquest riu com a societat, de la mà d’administracions i de tots els actors implicats, en depèn el futur del riu Francolí.

El debat sobre el riu Francolí i la seva presència o absència ha estat un tema candent en l’àmbit ambiental. Exemples de restauració i recuperació han inclòs idees de projectes de neteja de rius, reintroducció d’espècies natives, i programes de reforestació en les conques hidrogràfiques. Aquests esforços no sols podrien millorar la qualitat de l’aigua, sinó que també revitalitzarien els ecosistemes fluvials i promourien la biodiversitat local.

No obstant això, persisteixen desafiaments com la gestió sostenible de l’aigua i la mitigació de la contaminació per a garantir la salut contínua del riu Francolí. Els experts convidats han post de relleu els problemes de l’aigua del riu Francolí des de diverses perspectives, com la contaminació industrial, agrícola i urbana, així com la sobreexplotació dels recursos hídrics i la degradació de l’ecosistema fluvial. També han avaluat les possibles solucions, com la implementació de tecnologies de tractament avançat, la regulació d’abocaments industrials i agrícoles, i la promoció de pràctiques sostenibles de gestió de l’aigua.

Els ponents d’aquest segon debat van ser:

Victor Álvarez López – Coordinador tècnic d’Ecologistes en Acció a Tarragona. Participa en el projecte de restauració del tram final del riu Francolí a Tarragona, liderat per Ecologistes en Acció.

Guillermo García Pérez – Biòleg especialista en ecologia i hidrogeomorfologia fluvial. Amb 28 anys d’experiència i estàncies a centres als EEUU, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Actualment és director de MN Consultors en Ciències de la Conservació, i Cap del seu Departament d’Ecologia Fluvial. Com a assessor d’administracions mediambientals i hidràuliques estatals i autonòmiques, i en el marc de projectes europeus, ha dirigit més d’un centenar d’estudis, estratègies, i recerques envers la hidrogeomorfologia aplicada, l’hidrobiologia i l’ecologia ripària de rius mediterranis, així com projectes de restauració d’alta complexitat.

Laureà Giné Benaiges – Biòleg, ha desenvolupat el seu àmbit professional en l’avaluació ambient i la gestió i restauració d’espais naturals. I en l’àmbit de la docència com a professor associat a la URV al grau de Geografia anàlisi territorial i sostenibilitat.

El punt i final del debat el va posar l’espectacle El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’, inspirat amb l’aigua. Foto: Cedida

El so de l’aigua amb la dansa

La dansa ha estat novament present en aquesta primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua #PortTarragona’. Al finalitzar el segon debat, al voltant de les 21h, es va representar l’espectacle de dansa sota el títol ‘El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’. Es tracta d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua a càrrec de l’escola Scènic Dansa, dirigida per Elisabet Esporrín i amb direcció artística del ballarí Luis Ortega.

La darrera oportunitat per veure aquesta proposta serà el divendres 26 d’abril, a les 21 h, després del debat dedicat al riu Ebre. Esporrín, directora de Scènic Dansa, compta amb més de 30 anys de trajectòria a Tarragona, es dedica en cos i ànima a la dansa en totes les seves disciplines. El centre ha rebut el reconeixement com a Escola Autoritzada pel Departament d’Educació per la Generalitat de Catalunya).

Tercer debat: 26 d’abril a les 19 hores

El cicle de quatre debats començà el 12 d’abril parlant sobre el riu Siurana, a continuació el passat 19 d’abril el riu Francolí va ser el protagonista i, el pròxim 26 d’abril ho serà el riu Ebre. Un debat sota el títol ‘La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar l’aigua de l’Ebre? La jornada estarà moderada pel periodista i president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, amb l’objectiu de generar un debat dinàmic amb propostes de present i futur a partir de la participació dels tres ponents. El debat estarà obert al públic i serà retransmès per la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC 12.

El divendres 3 de maig a les 19h al Tinglado 1 es durà a terme el darrer debat del cicle sota el títol “El riu Gaià. Esmenar errors i preparar el futur l’aigua de l’Ebre?”.

REDESSA acosta la diada de Sant Jordi al Tecnoparc

Durant la diada s’han lliurat els Premis CATalitzador a projectes empresarials de REDESSA que tenen en compte el català. Foto: Cedida

Les instal·lacions de REDESSA Tecno han estat el centre de les activitats programades per REDESSA per aquest Sant Jordi. Durant la celebració, s’han lliurat els Premis CATalitzador, uns guardons impulsats per l’empresa municipal amb el suport del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura. Aquesta iniciativa vol reconèixer projectes empresarials de l’ecosistema REDESSA que promoguin l’ús del català en tots els seus àmbits.

En aquesta primera edició, el premi CATalitzador ha estat per l’empresa Qbed, dedicada a  la consultoria i a les solucions de software per a la gestió de centres sanitaris i ubicada al centre d’empreses de REDESSA Tecno. A més, donada la qualitat de les propostes, el jurat ha volgut atorgar dos accèssits. El primer, a l’entitat sense ànim de lucre ASCASUD, que aplega a perfils sèniors que es dediquen a assessorar gratuïtament a projectes emprenedors i que té la seva seu a REDESSA Viver; i el segon, per a la revista Singulars Magazín, una publicació de caràcter cultural de la demarcació de Tarragona, vinculada a l’agència Millennials, ubicada a REDESSA Viver.


Altres notícies:


Els encarregats de lliurar els guardons han estat el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges; el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens; i la directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Anna Saperas.

Un cop finalitzat el lliurament de premis, s’ha celebrat un vermut al vestíbul de l’edifici REDESSA Tecno per als professionals dels centres d’empresa. Durant la celebració, els membres de la Comunitat REDESSA han pogut deixar les seves recomanacions literàries en un punt creat amb aquesta finalitat. Al final de l’acte, s’ha lliurat com a obsequi uns sabons en forma de rosa i drac que han estat elaborats pel Taller Baix Camp, durant les seves activitats d’ocupació terapèutica per a persones amb discapacitat intel·lectual.

En paraules del regidor Josep Baiges, “Sant Jordi és una festivitat que es viu amb molta intensitat especialment al centre de la ciutat. Amb aquest acte a REDESSA Tecno hem volgut acostar aquest ambient i esperit als professionals dels nostres centres d’empresa, a través de la col·laboració de la regidoria de Cultura i Política Lingüística i del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura”.

Activitats adreçades a compartir la cultura

Durant els darrers dies, REDESSA també ha compartit a les seves xarxes socials un seguit de recomanacions literàries a càrrec de diversos llibreters de la ciutat de Reus. Aquestes recomanacions estan vinculades als àmbits d’actuació de l’empresa municipal com són la innovació; l’empresa i l’emprenedoria; i la nutrició i els hàbits saludables, una vessant connectada amb el Hub Foodtech & Nutrition, impulsat per REDESSA.

Arran d’aquestes recomanacions, l’empresa municipal ha organitzat un sorteig de Sant Jordi al seu perfil d’Instagram, en el qual els guanyadors han rebut dos lots de llibres seleccionats d’entre les recomanacions realitzades pels llibreters de Reus que han participat en la sèrie de vídeos.

En aquesta línia, els centres d’empresa del Viver i el Tecno, han estrenat el Racó de lectura. Es tracta d’un servei de préstec gratuït de llibres, enfocat als perfils professionals que treballen en aquests centres i que estaran ubicats a les zones de lleure i descans dels dos centres. Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat de REDESSA de continuar ampliant el catàleg que ofereix a les empreses instal·lades amb nous espais i serveis professionals, però també zones d’oci i lleure, com ara terrasses exteriors, equipaments per jugar al tenis taula, punts de lliurament de fruita, programa d’activitats saludables i culturals, o una zona de videojocs, entre d’altres.

 

Una recerca de la URV descobreix com es relaciona una dieta rica en greixos amb l’Alzheimer

Equip d’investigació de la URV. El treball avança en la relació entre l’obesitat, la diabetis tipus 2 i l’alzheimer. Foto: Cedida

Un equip investigador liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha descobert el mecanisme que relaciona el fet de consumir una alimentació rica en greixos saturats amb l’Alzheimer. La recerca s’ha centrat a veure com aquesta dieta afecta unes molècules que es troben a la sang i altres teixits com el cervell, i que actuen com a marcadors i reguladors de la malaltia.

L’estudi l’ha liderat la catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Mònica Bulló, del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el CIBERobn i la Universitat de Barcelona. Els resultats s’han publicat a la revista Nutrients.


Altres notícies:


La investigació es va fer en un model de ratolins que desenvolupa la malaltia d’Alzheimer en edat adulta. Estudis previs en aquests animals ja havien demostrat que després de seguir una dieta rica en greixos acabaven desenvolupant la malaltia molt temps abans que els que tenien una alimentació convencional. El que no es coneixia eren els mecanismes que desencadenaven l’avenç de la malaltia, i ara s’han resolt.

Per fer-ho, l’equip investigador va analitzar l’expressió de 15 microARNs (miRNAs), petites molècules d’ARN que tenen un paper crucial en la regulació genètica, tant en el plasma com en teixits cerebrals. Es van examinar els canvis en els microARNs relacionats amb la insulina en models de ratolins amb predisposició a l’Alzheimer i sense que seguien una dieta alta en greixos, sobretot de tipus saturat.

Els resultats van demostrar que empitjorava el seu metabolisme després de seguir aquesta dieta durant sis mesos amb un increment significatiu del pes corporal i una pitjor resposta a la glucosa i a la insulina, que són característiques similars a l’obesitat i la diabetis tipus 2 en persones. A més, es va observar una alteració de diversos microARNs tant a la sang com al cervell. Aquests canvis estaven relacionats amb processos que poden danyar el cervell, com l’acumulació de plaques de β-amiloide (unes aglomeracions de proteïna que es formen al cervell i que serveixen de marcadors de l’Alzheimer); la producció excessiva de la proteïna tau (que, quan es descontrola, pot danyar les cèl·lules cerebrals) i la inflamació dins del cervell, que també està vinculada amb aquesta malaltia.

L’estudi ha detectat una connexió entre les dietes altes en greixos i el desenvolupament de l’Alzheimer. Foto: Cedida

“Els resultats obtinguts en aquest estudi suposen un avenç en el coneixement del mecanisme que explicaria la relació entre obesitat, la diabetis tipus 2 i el desenvolupament de l’Alzheimer. A més, ofereixen noves dianes per a la possible prevenció i tractament de la malaltia”, apunta la investigadora Mònica Bulló.

L’estudi no només aporta noves dades sobre com una dieta rica en greixos pot afectar la salut cerebral sinó que també obre la porta a futures recerques sobre estratègies alimentàries com a possible via per tractar l’Alzheimer. Els resultats subratllen la importància d’una dieta equilibrada per a la prevenció de malalties neurodegeneratives i destaquen el potencial dels microARNs com a objectius per a intervencions terapèutiques.

 

El CAT, premiat amb el Sustainability Excellence Award

La multinacional Xylem reconeix el sistema de monitoratge en continu amb fibra òptica de la canonada principal del CAT. Foto: Cedida

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha estat reconegut com a líder en la gestió de l’aigua per Xylem. La multinacional ha atorgat al Consorci el Premi a l’Excel·lència en Sostenibilitat (Sustainability Excellence Award) que reconeix els operadors d’aigua que utilitzen tecnologies de manera innovadora per resoldre reptes i avançar en matèria de sostenibilitat. Així s’ha donat a conèixer aquest 22 d’abril, en el marc del Dia Internacional de la Terra.

Concretament, els responsables de Xylem, empresa que opera en més de 150 països arreu del món, han volgut reconèixer el projecte de desplegament de fibra òptica a través dels 85 quilòmetres de la canonada principal del CAT. L’ens va impulsar aquesta eina pionera entre els anys 2020 i 2023 amb una inversió global de 8,3 milions d’euros amb l’objectiu d’evitar i reduir la possibilitat de registrar incidents en la canonada principal del Consorci entre Campredó (punt de captació) i la ciutat de Tarragona.


Altres notícies:


Després d’una fallada de la infraestructura el 2020, el Consorci va desplegar un bessó digital avançat per disposar d’un seguiment en directe de la seva canonada, racionalitzar el manteniment preventiu i reduir notablement els costos operatius. L’enfocament transformador de la gestió d’actius ha permès al CAT minimitzar les ruptures i les fuites de canonades, reduint el consum d’aigua, d’energia i les emissions de gasos contaminants. “El bessó digital està ajudant a millorar el servei als nostres consorciats i donant suport als nostres objectius de sostenibilitat. A principis del 2023 vam evitar una ruptura que hauria tingut importants conseqüències i, per tant, aquella experiència ja ens permet afirmar que aquesta inversió ens ofereix molta més garantia de subministrament als nostres consorciats”, ha destacat Joan Alginet, president del CAT.

Alhora, Alginet ha volgut subratllar que “aquest reconeixement internacional té un valor especial perquè és fruit de l’actitud resilient del Consorci. Vam impulsar aquest projecte després d’un important esdeveniment advers. D’allò en vam aprendre i n’hem volgut sortir reforçats”.

Per la seva banda, Austin Alexander, vicepresident de Sostenibilitat i Impacte Social de Xylem, ha assegurat que “organitzacions pioneres com el CAT han establert l’estàndard de qualitat per a la gestió de l’aigua amb estratègies tecnològiques innovadores que permeten a les seves organitzacions optimitzar recursos i millorar en sostenibilitat”.

Celebrats anualment, els Premis a l’Excel·lència en Sostenibilitat reconeixen els gestors de l’aigua que aposten per l’ús de tecnologies noves o existents de manera innovadora i sostenible, així com organitzacions que han fet avenços significatius en l’eficiència energètica i hidràulica. Els responsables del Consorci d’Aigües de Tarragona recolliran el guardó en una gala de lliurament que se celebrarà el pròxim 14 de maig a Múnich (Alemanya).