TOTS 21

Lloc de l’avaria de la canonada del CAT a l’Ampolla, amb els operaris treballant, en una imatge del 3 de gener. Foto: ACN

Municipis dels Baix Camp també volen dependre meys de l’aigua de l’Ebre arran de l’avaria viscuda les passades festes de Nadal i que va aturar el subministrament durant 40 hores. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ja es va manifestar dies enrere en el mateix sentit.

Eduard Pellicer, resident de la companyia d’aigües comarcal Comaigua, ha estat rotund en aquest sentit i ha afirmat que si l’avaria s’hagués produït a l’estiu, Cambrils no hagués pogut subministrar aigua més de mig dia.

‘Ja és sabut l’episodi del passat dia 3 de gener i el gran impacte que va tenir als consorciats afectant-los de forma molt significativa el seu funcionament normal’, afirma. En el cas de l’àmbit de Comaigua, no tots els abastaments que gestionem tenen dependència del subministrament d’aigua en alta del Consorci, però en alguns casos, com són els de Cambrils, Vinyols i els Arcs, Castellvell del Camp, Albiol, l’Hospitalet de l’Infant i La Selva del Camp ‘en tenen molta’.

Aquesta interrupció de subministrament va provocar que s’empressin tots els recursos disponibles a nivell local. Els pous i captacions van ser activats i es van redistribuir les reserves d’aigua emmagatzemades dins els dipòsits de l’abastament per tal de poder donar la màxima continuïtat del servei a les xarxes d’abastament. Paral·lelament, es van haver d’ajustar també pressions de subministrament en alguns barris per tal d’optimitzar el recurs el màxim temps possible.

Finalment, es van eliminar temporalment els regs municipals i es va fer una crida a la població sol·licitant fer un ús responsable del recurs ja que les previsions de restabliment del servei no van quedar definides fins ben passades 24 hores.

‘Val a dir que totes aquestes accions extraordinàries, les quals van tenir impacte econòmic, van ser suficients per poder superar aquest incident, amb una durada de prop de 40 hores. Volem agrair el comportament responsable dels usuaris així com la col·laboració dels Ajuntaments i la gestió de l’episodi dels membres de la societat Comaigua, que van aconseguir mantenir el servei malgrat que les condicions no eren gens favorables, afirma Pellicer’.

Afortunadament , ‘l’incident s’ha produït en un època de menor demanda que en el període estival. Si l’episodi hagués estat en aquest període difícilment s’hagués pogut garantir més de mig dia de subministrament en poblacions com Cambrils’.

Així doncs, ‘davant la preocupació de la possible repetició d’aquesta greu incidència, doncs la xarxa té més de 30 anys i, com s’ha vist, ja no ofereix plenes garanties’, queda palès ‘que cal poder incrementar la disponibilitat dels recursos locals i ser menys dependents de la compra d’aigua del Consorci’, destaca Pellicer.

Per aconseguir-ho, ‘cal seguir impulsant el projecte de regeneració de l’aqüífer del Baix Camp’, que es va iniciar l’any passat i ja es disposa dels primers resultats i conclusions per a l’aprofitament d’aigua. ‘Caldrà doncs, aprofundir amb tots els equipaments i tecnologia necessària per a fer-ho realitat el més aviat possible, sense deixar de banda tampoc la recuperació, dimensionament i equipament de captacions pròpies i adequació de la capacitat de reserva necessària’.