.

.

TOTS 21

Imatge del lloc de l’avaria de la canonada del CAT a l’Ampolla, amb els operaris treballant. Foto: Eloi Tost

Des del Consorci d’Aigües de Tarragona confirma que avui a les 03:00 hores s’ha produït el trencament de la canonada en el seu tram principal que va des de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de l’Ampolla a Tarragona.

El trencament ha estat causat pel col·lapse (trencament) d’un tub de formigó pretesat al costat de l’AP7, al terme municipal de l’Ampolla. ‘S’han activat tots els recursos, tant materials, tècnics com personals per fer front a aquesta situació greu’, informa l’entitat.

Confirma que a hores d’ara el CAT ‘no dona subministrament en alta a cap consorciat’ i que, una vegada activat el protocol d’actuació d’emergència, ‘s’han de posar en servei tots els recursos propis de cada consorciat per fer front a la manca de subministrament per part del Consorci’.

Cotxes arrossegats per l’aigua pel trencament d’una canonada a l’Ampolla el 3 de gener del 2020. Foto: Bombers

Un total de 89 afectats

Fonts del CAT han informat a aquest digital que són 89 els afectats, la totalitat dels consorciats, que sumen 63 municipis i 26 indústries -químiques-. En trenta anys de posada en marxa del servei de subministrament  del CAT ‘mai no havia succeït una avaria com aquesta’, han confirmat les mateixes fonts. Ara, el subminitrament l’estan fent els ajuntaments i les indústries en el sistema de baixa. L’entitat està treballant en la reparació de l’avaria. No es tracta de cap sabotatge sinó d’una avaria, han indicat les mateixes fonts.

Molts municipis s’abasteixen mentrestant de dipòsits i pous propis. Així succeeix a Perafort i Puigdelfí, al Tarragonès. El seu alcalde, Joan Martí Pla, ha assenyalat a Tarragona21 que el subministrament als dos nuclis de població ‘es fa a través del gran dipòsit d’aigua que tenim al carrer Vallespinosa de Perafort’.

A l’Ampolla, mentrestant, s’han retirat 23 vehicles danyats i mobiliari que l’avinguda d’aigua ha arrossegat a la zona del barranc de la Borrasca i s’està netejant el fang i arreglant els desperfectes. Segons informa el CAT, el trencament l’ha causat el col·lapse d’un tub de formigó pretesat al costat de l’AP-7 i han activat tots els recursos, materials, tècnics i personals per fer front a «la greu situació».

El cas de l’Ampolla

«L’aigua baixava tan fort que s’ha emportat vehicles, contenidors i ha arrencat l’asfalt dels carrers però no hem de lamentar danys personals», ha celebrat l’alcalde de l’Ampolla, Paco Arasa. L’ensurt ha estat notable sobretot per als propietaris dels cotxes afectats. «Ens hem aixecat per portar el nen al metge i l’havíem aparcat un metre i mig més amunt i ens hem espantat perquè no el trobavem. Estava damunt d’un altre cotxe», ha explicat Pedro Ginés. Havia comprat el vehicle fa cinc mesos i ha estat vetllant-lo al carrer, mentre païa el «xoc» inicial, i esperava que la grua se l’emportés. El cotxe ha quedat ple de vegetació i fang, amb la lluna davantera completament trencada així com les portes i els baixos. «Anirem als Mossos per preguntar què podem fer perquè ara mateix no sé res i no sé ni què he de fer», ha dit consternat.

L’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, detalla l’incident que ha provocat el trencament de la canonada i celebra que no hi hagi hagut danys personals.

El trencament de la canonada gran d’aigua a l’Ampolla ha provocat una baixada sobtada d’aigua que ha arrossegat diversos vehicles estacionats, segons ha informat els Bombers de la Generalitat. Segons el cos, no hi ha hagut cap ferit. L’avís pel trencament de la canonada ha estat a tres quarts de tres de la matinada.

El subministrament d’aigua per part del CAT estava tallat aleshores a l’Ametlla del Mar, el Perelló, l’Ampolla, Deltebre, l’Aldea, Camarles, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar platja i el polígon industrial de Tortosa. Fonts del CAT, però, precisen a l’ACN que aquests municipis tenen altres fonts de subministrament d’aigua més enllà del Consorci, i que el municipi que n’és més dependent és Sant Carles de la Ràpita.

A més, el CAT ha informat que les seves reserves d’aigua permeten garantir el subministrament a altres municipis durant les properes 12 hores.

Es continuarà informant puntualment de l’evolució de l’avaria, a través de notes informatives que també estaran a l’abast de tothom al web de CAT.

L’Ajuntament dels Pallaresos ha donat l’avís urgent de l’avaria via xarxes, anunciant que en les properes 48 hores el municipi es pot veure afectat.

Reclamacions

A mig matí, el Consorci d’Aigües de Tarragona ha «lamentat profundament» els danys provocats pel trencament d’una de les canonades d’aigua de la seva xarxa de subministrament i ha posat a disposició dels afectats un correu electrònic on fer arribar les reclamacions per fer-se càrrec dels costos dels desperfectes. Els afectats han d’enviar, al mail cat@ccaait.cat, les dades personals i una explicació i fotografies dels danys que han patit els seus béns mobles i immobles. Es demana que abans de fer qualsevol reparació cal que els pèrits de les companyies asseguradores facin una avaluació dels desperfectes.

En el cas dels vehicles malmesos per l’avinguda d’aigua, cal indicar al CAT la matrícula i les dades del taller mecànic on els han dut. La companyia d’assegurances del CAT remarca que és imprescindible no reparar els vehicles a l’espera de la visita del pèrit al taller de reparació. També als locals afectats, se n’ha d’indicar la direcció i es pot fer «una neteja mínima suficient» mentre no els visita el pèrit de la companyia d’assegurances.

L’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, explica els desperfectes que ha provocat l’avinguda d’aigua i explica que subministrament municipal està garantit amb un dipòsit garantit.

 

Consulteu en aquest enllaç els municipis i indústries afectades.

J. Garcia – ACN