.

El naturalista Charles Darwin

El naturalista Charles Darwin

Més de 200 estudiants de L’Escola la Canonja i de l’Institut Collblanc d’aquest municipi del Tarragonès gaudiran els pròxims dies de visites didàctiques a l’exposició Darwin i l’evolució que, pensada per a tots els públics, obre les seves portes en aquesta localitat el dimarts 13 de desembre, concretament al Castell de Masricart, on es podrà visitar fins al 23 de desembre. L’horari és: de dilluns a divendres de les 16 h a les 20 h, i els dimarts, dimecres i divendres de les 9 h a les 13 h.

La mostra presenta plafons molt didàctics amb les fites principals sobre la teoria de l’evolució i els seus protagonistes.

En concret, de l’Escola La Canonja hi assistiran dos grups de sisè curs de primària, mentre que de l’Institut Collblanc ho faran un total de vuit grups de primer i de segon d’ESO. De caràcter itinerant, la mostra està comissariada per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Aquesta exposició recull les principals aportacions científiques de Charles Darwin i la seva teoria de l’evolució. Es presenta en atractius plafons a través dels quals es pot realitzar un recorregut per la vida i activitat científica principal d’aquest científic i descobrir alhora la importància de la teoria de l’evolució que va formular.

Els àmbits principals en què s’estructura són: vida del pare de l’evolucionisme, l’etapa de Cambridge, el viatge del Beagle; Darwin, un naturalista expert, selecció artificial i superpoblació, les seves relacions científiques amb altres naturalistes, el seu llibre L’origen de les especies i altres línies d’investigació no tan conegudes.

Els plafons que inclou la mostra han estat elaborats amb la tecnologia HP Designjet L65500, amb tintes HP Làtex, respectuoses amb el medi ambient

Charles Darwin va néixer el 12 de febrer de 1809 a la localitat anglesa de Shrewsbury. Va estudiar uns anys Medicina a la Universitat d’Edimburg, on va establir relació amb Robert Grant, amb qui comentava les idees evolucionistes enunciades per Lamarck. Després va anar a fer Teologia a Cambridge i va aprofitar per fer-hi contactes, on va conèixer John Stevens Henslow, qui va possibilitar que el jove naturalista pogués embarcar al Beagle el 27 de desembre de 1831, amb el qual va realitzar un viatge per arreu del món que va durar prop de 5 anys.

Durant aquest periple Darwin va consolidar les seves qualitats com a naturalista de camp i va recollir un munt de dades, claus per a les seves formulacions teòriques posteriors, com la teoria de l’evolució, determinada per la selecció natural i que va exposar àmpliament al llibre El origen de las especies.

A més, però, va abordar altres línies d’investigació biològiques, destacant els seus treballs sobre botànica, així com l’expressió de les emocions en l’ésser humà i els animals.

Tot això es constata de manera didàctica en els plafons que inclou la mostra i que han estat elaborats amb la tecnologia HP Designjet L65500, amb tintes HP Làtex, respectuoses amb el medi ambient.