.

Artur Mas

Conegut el fiasco de l’opció d’Artur Mas de fer una consulta legal el 9N, el president de la Generalitat acaba d’anunciar que el 9N hi haurà “locals, urnes i paperetes” d’acord amb “marcs legals preexistents”, acollint-se a la competència que té la Generalitat de foment de la participació ciutadana. Hi haurà consulta, però diferent.

Es convocaran 20.000 voluntaris i els resultats no estaran disponibles fins el dia 10 de novembre, un dia després de la consulta. Es crearà un consell general de participació per “garantir” la transparència.

Mas ha confirmat que la consulta no es podrà celebrar d’acord amb el decret de convocatòria que va signar el 30 de setembre, però ha subratllat això no vol dir que els catalans no puguin votar el 9-N i pronunciar-se, ha dit, sobre la pregunta pactada. El president ha explicat que caldran 20.000 voluntaris i la col·laboració d’entitats i ajuntaments, però els locals seran tots de la Generalitat.

Mas ha anunciat que “el pitjor escenari” per a “Madrid” és la celebració de les eleccions plebiscitàries “amb llista única”, una opció que no és del grat d’ERC perquè no vol llista única de les forces sobiranistes

Mas no ha esmentat ERC ni el del seu president, Oriol Junqueras, però ha indicat que els qui volen fer la consulta tal i com estava plantejada pretenen “picar contra la roca i fer-se mal el cap”. El president és partidari de “ficar el cap sota la onada per seguir endavant”.

“La baula s’ha desencaixat però no s’ha trencat”, ha apuntat sobre la unitat dels partits. “Ara estem una mica més sols com a Govern”, ha apuntat el president, que ha tornat a insistir que l’adversari és l’Estat. Artur Mas ha reconegut que la unitat dels partits està “esquerdada” ara mateix i que les formacions proconsulta no estan d’acord amb la seva estratègia per al 9-N.

El Govern sol

Mas ha admès que el Govern està ara més sol que abans, però ha opinat que el consens no està trencat del tot, tot confiant que es podrà tornar a soldar. En aquest sentit, ha indicat que el fet que els partits no comparteixin la forma de fer la consulta que planteja el Govern no vol dir que la bloquegin, sinó que “hi poden donar suport”. “No m’imagino els partits proconsulta demanant a la gent que no vagin a votar, si no ja no entendria res”, ha dit.