.

El portaveu del PP a Salou, Mario García, en un moment del debat, observat per l'alcalde i altres regidors del govern.

El portaveu del PP a Salou, Mario García, en un moment del debat, observat per l'alcalde i altres regidors del govern. Foto: ACN

La moció del PP de Salou que demanava retirar la categoria d’honorabilitat a l’expresident Jordi Pujol no ha prosperat. El conjunt de forces del consistori en bloc, a excepció dels tres regidors populars, han rebutjat per diversos motius donar suport a la moció exposada per Mario Garcia (PP). En concret, el text demanava que l’Ajuntament declarés públicament que Pujol havia perdut “l’honorabilitat” que li va permetre firmar al llibre d’honor en dues ocasions. La primera amb motiu de la inauguració d’unes obres al municipi el 1996 i, en una segona ocasió, el 2006, quan va ser el pregoner de les festes de les Nits Daurades.

Els populars han posat el crit al cel pels comptes irregulars que l’expresident ha disposat a l’estranger durant més de tres dècades i ha titllat la situació de “lamentable”. Garcia ha recriminat que Pujol ja no casa amb el concepte d’honor. Alhora, els regidors del PP han interpel·lat la resta de forces a sumar-se a la moció, atès que fa dies també van afegir una modificació a la mateixa en què s’incloïa la reprovació de l’expresident popular Jaume Matas, ara a presó.

Mentrestant, el govern format per set regidors de CiU, un d’UTPS i la regidora no adscrita, així com les dues representants d’UMdC, hi han votat en contra. La resta del consistori s’ha abstingut.

Quatre regidors socialistes passen a ‘no adscrits’

El ple ordinari de dijous també ha servit per formalitzar la ruptura en el si del grup municipal del PSC, que s’ha quedat amb Antoni Brull com a únic representant. Zacarías Henar i tres regidors més han passat al grup de no adscrits. Tant Brull com els quatre exregidors socialistes s’han abstingut en la votació referent al cas Pujol, considerant la moció dels populars com “innecessària” argumentant que “no canviarem la història per arrencar una pàgina del llibre d’honor”.

Pablo Ortal, regidor d’RDS, també s’ha abstingut, i ha justificat el seu posicionament perquè Salou no té “el dret” per rebocar l’honorabilitat de ningú”. En la mateixa línia s’han expressat la resta de formacions que s’han abstingut o votat en contra de la moció dels populars. Per últim, totes les forces han coincidit en assenyalar com a “reprobables” els actes de l’ex president Pujol.

Joan Marc Salvat