.

El programa és fruit del treball transversal de diversos departaments municipals, l’Hospital Lleuger i l’entitat ASIA. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha presentat avui la quarta edició de les Jornades per la Salut de les Dones, que es porten a terme anualment al voltant del 28 de maig, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i del Dia Internacional de la Higiene Menstrual.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i al regidora d’Igualtat i Salut, Gemma Balanyà, han anunciat aquest dilluns el programa d’activitats que es portarà a terme del 29 de maig a l’11 de juny, en una roda de premsa que ha tingut lloc a l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils, i que ha comptat amb la participació del director d’aquest centre sanitari, Francesc Margalef.

L’alcalde ha afirmat que s’han donat passos endavant en àmbits com l’esport però que encara hi ha molt de camí per recórrer per situar-se al nivell del països nòrdics. En aquesta línia, Alfredo Clúa ha explicat l’objectiu de les jornades és la millora de la qualitat de vida física i emocional de les dones, i més concretament incidir en aspectes específics de la salut menstrual i ginecològica de les dones en tots els àmbits i etapes de la seva vida.


Altres notícies:


Per la seva banda, la regidora Gemma Balanyà ha apuntat que tot i que s’impulsen des del departament de Polítiques d’Igualtat, les jornades són resultat del treball transversal amb els departaments de Salut Pública, Joventut, Esports i el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) de Benestar Social, conjuntament amb l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, i, enguany també, amb la col·laboració de l’entitat ASIA (Associació per a la Incontinència).

La regidora ha explicat que les jornades donen resposta a diferents actuacions contemplades dins del Pla Local de Salut de Cambrils 2021-2025, en especial les establertes a l’àmbit de les relacions sexuals, afectives i reproductives. Les finalitats principals són el foment de l’autoconeixement i cura del cos i del cicle reproductiu, la promoció d’una sexualitat plaent i segura en totes les etapes de la vida;  així com promoure unes relacions sexoafectives lliures de sexisme.

Les jornades també s’emmarquen en el Pla municipal per a la igualtat de dones i homes de Cambrils, dins de l’àmbit de donar a conèixer les problemàtiques de salut més comunes que afecten a dones i homes de manera diferenciada, a través d’accions sensibilitzadores, informatives i formatives que facilitin a les dones eines concretes per poder gaudir de la seva salut al llarg de la seva vida, des d’una qualitat de vida òptima.

La programació inclou algunes activitats obertes a tota la població i d’altres adreçades a les dones de forma específica. A banda de les activitats, durant les aquestes quartes jornades també es donaran a conèixer una sèrie de lectures i recursos sobre la temàtica, que es publicaran a través de les xarxes de la regidoria de Salut i Igualtat @cambrils.salutidretssocials i del canal de la Biblioteca Josep Salceda i Castells @bibliocambrils. El programa complet es pot consultar a www.cambrils.cat/igualtat.

Al llarg de les tres edicions anteriors ja han participat a les activitats programades més de 1.300 persones: cursa de les dones, activitats de benestar emocional, xerrades informatives i tallers que han abordat temes com l’autoconeixement, el plaer, la sexualitat, el cicle menstrual, el climateri i la menopausa.

Programa d’activitats 2024

El programa s’iniciarà el 29 de maig amb la xerrada-taller “Ecoopcions” a l’Ateneu Juvenil a càrrec de Núria Sorribes, educadora de salut sexual i afectiva. Sorribes parlarà sobre els diferents mètodes per a la gestió del sagnat menstrual que són més agraïts amb el nostre cos i també amb el medi ambient. Serà un espai per a reflexionar sobre la gestió què en fem del cicle menstrual i per a resoldre dubtes.

Les jornades continuaran el 30 de maig amb l’activitat “Cercle de dones: Viu ser dona” impartida per Montse Martí, terapeuta holística, coaching lúdic corporal i facilitadora de cercles de dones. Serà un espai de desenvolupament i creixement personal per a aprendre, compartir i reconnectar amb el nostre cicle menstrual des d’una vessant integral.

El diumenge 9 de juny es durà a terme la Cursa de les Dones de Cambrils, oberta a tothom, que enguany arriba a la seva cinquena edició, organitzada des del departament d’Esports i Naturetime Events. Aquest any, les donacions recollides aniran en benefici de la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

El dia 11 de juny a l’Hospital Lleuger es realitzarà la xerrada-taller “Rehabilitació del sòl pelvià” a càrrec d’Àngels Roca, presidenta de l’ASIA; i de diferents especialistes en sòl pelvià de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona: el Dr. Francesc Feliu, cirurgià colorectal, la Dra. Cristina Ibars, metgessa rehabilitadora, i Anna Vilanova, fisioterapeuta. Aquesta activitat sobre les patologies del sòl pelvià de les dones i la seva prevenció està organitzada des de l’ASIA, Associació per a la Incontinència.

Per acabar, també destaquen tres activitats que es realitzen setmanalment. Per una banda, s’ofereixen dos punts per a joves de 12 a 30 anys organitzats per Joventut i l’Hospital Lleuger. Són el punt de salut dels dimarts de 17 a 19h a l’Ateneu Juvenil, que és un espai de consulta totalment personal i confidencial, per parlar sobre qualsevol tema de salut, i el Punt de Salut comunitària dels dimarts de 17:30 a 19h per joves que necessiten parlar amb algú sobre com se senten.

Per altra banda, hi ha l’Espai de Veïnes: Trobada, cura i creativitat, dels dijous de 17:30 a 19h al Casal de la Gent Gran organitzat per l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils i PICI (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) del departament de Benestar Social. En aquest cas es treballa de manera grupal el benestar emocional comunitari, l’apoderament i coneixença a través de l’escolta activa, dinàmiques relacionals i l’artteràpia.