.

Un dels pastissers prepara les coques abans de posar-les a coure

A Tarragona i les Terres de l’Ebre s’espera un volum de vendes de coques de Sant Joan similar al de l’any passat, entre les 30.000 i les 40.000. El preu tampoc canvia respecte altres anys, i es manté entre els 20 i els 25 euros el quilo. Pel que fa al farcit, predomina el de crema i cabell d’àngel, tot i que també se’n fan de nata o de xocolata, i cada vegada més, es venen menys coques sense farcir.

El vicepresident del Gremi d’Artesans Pastissers de les comarques de Tarragona, Josep González, fa una crida a que els clients comprin en establiments artesanals i ha criticat les grans superfícies, on venen “pastissos industrials de dubtosa qualitat”. González relata que “el dia 2 o 3 de juny” va veure “coques de Sant Joan que caducaven el 31 de juliol”. “Déu meu! Que em diguin a mi què va aquí dintre!”, esglaia. En aquest sentit, demana a les administracions que controlin, sanitàriament, aquest tipus de productes.

El gremi de pastissers de Catalunya preveu que es venguin 1,6 milions de coques per Sant Joan. En una entrevista a l’ACN, el president del gremi, Joan Turull, explica que el sector espera mantenir les vendes dels últims anys però amb peces més petites i variades. Les coques preferides continuen sent de brioix amb fruites i pinyons, de llardons de full o bé de pinyons i crema. En els últims anys guanyen terreny altres farciments com el cabell d’àngel, la xocolata o la nata. El gremi calcula que les famílies es gastaran entre 16 i 35 euros per coca. També asseguren que la tradició es manté vigent i neguen que el fet que Sant Joan caigui en pont pugui afectar les vendes