.

Oriol Junqueras, amb Raquel Sans i Carme Forcadell, al míting de Reus. Foto: DiariTots21

Oriol Junqueras ha refermat el paper conductor d’ERC en la consecució de la independència de Catalunya en un míting que ha omplert a vessar la zona escollida per fer l’acte a la plaça de la Llibertat a Reus.

En dura pugna amb Junts per l’electorat independentista, el president del partit ha defensat l’autenticitat del projecte d’ERC remetent-se a la història: “Vam proclamar la República, vam defensar l’estat català el 1934, vam lluitar als camps de batalla a la guerra i als camps de batalla europeus contre el feixisme. Som els que vam tornar a restaurar la Generalitat i vam fer possible el referèndum de l’u d’octubre perquè qui va portar les urnes als col.legis electorals veu ser vosaltres, militans d’ERC”. “Nosaltres serem els que farem el referèndum i construirem un país independent”.

El president d’ERC, que s’havia passejat pels carrers de Reus abans del míting, havia iniciat la seva intervenció amb una proposta provocadora, recordant el naixement d’Antoni Gaudí, tema sempre polèmic entre les poblacions de Reus i Riudoms. “Reus va donar al món personatges extraordinaris en aquell moment. Per què va ser així?”, es preguntava. I concloïa que gràcies a contractes de llarg recorregut per explotar la terra.

‘Hem de pensar en una Catalunya de 8 milions d’habitants, altres enyoren la que en tenia només sis’, Oriol Junqueras

Junqueras ha posat sobre la taula que a Catalunya hi ha 440.000 nens en risc d’exclusió social per expressar la idea republicana de “pensar en tothom”. “Hem de pensar en una Catalunya de 8 milions d’habitants, altres enyoren la que en tenia només sis, i encara uns altres enyoren els privilegis que ells tenien. La gent de Junts i el PSC enyoren aquesta Catalunya. Nosaltres estimem la dels vuit milions perquè volem que tothom visqui bé. No estem d’acord que més d’un milió de persones que treballa i paga impostos no pugui votar”. I en frase bíblica ha dit: “És just i necessari garantir una societat justa”, i per assolir-ho cal “grans majories, construir moltes aliances”.


Altres notícies:


Al seu torn, la candidata per Tarragona, Raquel Sans, ha arrencat expressant “la vocació de servei públic d’ERC, de manera que quan governem passen coses que són transformadores, com la gratuïtat de l’Infantil-2 i haver limitat els preus del lloguer. Fem polítiques per la gent, no per lobbis”.

Sans ha posat les dones al centre de les polítiques públiques del govern d’ERC. “La primera conselleria d’Igualtat i Feminismes de la història, presidida per una dona, i la primera consellera de Territori han estat d’ERC“.

‘Amb Illa, el català perilla’, Raquel Sans

I respecte al català, ha afimat que Junts “va fer retallades a TV3 i va suprimir el Club Supertres“, al temps que ha subscrit una frase de la consellera Vilagrà: “Amb Illa, el català perilla”. El candidat socialista “porta quasi tota la campanya fent mítings en castellà i la seva proposta per les nostres escoles és el trilingüisme, com proposava Ciutadans“. Ara bé, “la llengua catalana, la defensa ERC“, ha subratllat. També ha reivindicat els 93 anys d’història d’ERC sense corrupció: “Ni tres per cent ni mascaretes”, ha conclòs en referència a Convergència i al PSOE.

Sobre finançament, ha criticat la postura negativa dels socialistes sobre millorar-lo. “També ho deien dels indults i també de l’amnistia”. La candidata ha donat pas de manera virtual a Marta Rovira, secretària general d’ERC.

Marta Rovira: ‘Continua la repressió política’

Rovira ha subratllat que avui en dia “continua la repressió política i ara a Ginebra som més gent que abans”. Ha recordat que ERC ha aconseguit la supressió del delicte de sedició, l’arribada dels indults i ara està batallant perquè es faci efectiva la llei d’amnistia. “Com pot ser que el PSC hagi votat diversos cops contra la llei d’amnistia al Parlament? Els fa por la democràcia, i el dèficit fiscal?”, es preguntava.

‘El referèndum de l’1 d’octubre va ser l’acte democràtic més gran fet en aquest país’, Carme Forcadell

La intervenció més emotiva ha estat la de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha agraït que “molts de vosaltres haguéssiu vingut a les portes de la presó de Mas d’Enric quan jo hi era interna, i per això sempre vindré a Reus quan m’ho demaneu”. I ha recordat el referèndum de l’1 d’octubre, “l’acte democràtic més gran fet en aquest país”. “En set anys hem passat de la Catalunya autonòmica a la Catalunya independentista”.

Rovira ha tingut paraules per Pedro Sánchez, ja que aquest va afirmar al seu moment que els empresonats complirien les penes, i ha afirmat: “Tornarem a fer el referèndum i el guanyarem”. I ha acabat amb una frase contundent: “Les dones d’ERC mai hem volgut ser princeses, volem ser presidentes”, per fondre’s amb una llarga abraçada amb Raquel Sans, a qui va conèixer a la presó. La diputada al Parlament Irene Aragonès, finalment, ha obert el foc demanant “omplir de vots republicans el 12M”.

Un grup d’unes 10 persones han protestat durant un moment de la intervenció de Junqueras arran de l’assassinat de la cuinera Núria.