.

El cicle sobre els rius tarragonins fets Tinglado 1 del Moll de Costa ha parlat del Siurana, el Francolí i l’Ebre. Foto: Cedida

Aquest divendres, 3 de maig, finalitza el cicle de quatre debats dedicats als rius del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquesta darrera ocasió el debat també comptarà amb personal expert per a parlar sobre el riu Gaià. El títol del debat serà ‘Esmenar errors i preparar el futur’, un debat on es podran tractar els aspectes més rellevants que afecten al riu Gaià.

Al llarg del seu recorregut, aquest riu enfronta desafiaments ambientals i problemes relacionats amb l’activitat humana. El riu Gaià és un riu que neix a la Serra de la Plena i desemboca a la mar Mediterrània. Al llarg del seu recorregut, aquest riu català enfronta desafiaments ambientals i problemes relacionats amb l’activitat humana. Un dels errors històrics associats amb el riu Gaià és la construcció de preses que han afectat el seu flux natural. La presa del Catllar, construïda el 1975, va interrompre el flux del riu i va tenir un impacte significatiu en l’ecosistema riu avall, especialment en la desembocadura. Aquest canvi va alterar l’hàbitat natural i va reduir la disponibilitat d’aigua per a la fauna i la flora locals.

La contaminació també és un problema rellevant, amb abocaments industrials i agrícoles que afecten la qualitat de l’aigua. Les deixalles i residus sòlids llançats al riu per activitats humanes, com el turisme i l’agricultura, poden tenir efectes negatius en la biodiversitat i en la salut del riu Gaià.


Altres notícies:


El futur del riu Gaià depèn de la implementació de mesures per a corregir aquests errors i mitigar l’impacte ambiental. Els esforços per a restaurar el flux natural del riu i millorar la qualitat de l’aigua poden contribuir a la recuperació de l’ecosistema. Programes d’educació ambiental i participació comunitària són essencials per a promoure la consciència i la protecció del riu.

El debat d’aquest divendres pretén analitzar i parlar sobre idees que millorarien l’estat actual del riu i de la zona. A més, la creació d’àrees protegides i la promoció del turisme sostenible poden ser maneres de reactivar l’economia local sense comprometre la salut del riu Gaià. La cooperació entre les autoritats locals, les comunitats i les organitzacions ambientals serà clau per a garantir un futur sostenible per al riu i el seu entorn. En resum, el riu Gaià a Catalunya enfronta desafiaments derivats d’errors humans, però el compromís amb la restauració i la conservació pot portar a un futur més prometedor per al riu i per a les comunitats que depenen d’ell. Cal afegir que el debat serà retransmet per TAC12 i l’acte és d’accés lliure amb aforament limitat.

El primer dels participants en aquest debat és Joan Diaz Rull, enginyer de camins, canals i ports, ex membre i portaveu de la plataforma Salvem el Gaià, alcalde del Catllar els anys 2016 i 2017 i regidor de Medi Ambient i Urbanisme, soci i membre de la junta de l’Associació Mediambiental la Sínia, col·laborador de l’associació Terres del Gaià i membre de les comissions de seguiment del conveni d’alliberament de cabals ambientals al riu Gaià. El segon participant és Antonio Ruíz de Castroviejo, president de l’Associació de Terres del Gaià, a més de Ramon Nieto, director de Serveis, Programació i Logística del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.