.

L’alcalde, Josep Masdeu, amb Josep Serra, fent un obsequi a l’àvia centenària. Foto: Tots21

La Selva del Camp ha celebrat aquest diumenge la Festa anual de la Residència i Centre de Dia El Vilar, un equipament que justament va obrir portes fa 20 anys per donar sortida a la demana d’un espai d’aquestes característiques que és usat majoritàriament pels selvatans i selvatanes, però també per residents de poblacions del voltant. L’ampliació ha començat a rebre ja els nous usuaris, nou fins ara, i a finals d’octubre estarà completa.

L’alcalde i president de la Fundació Pública El Vilar, Josep Masdeu, ha presidit un acte celebrat als jardins de l’escola i antic convent de Sant Rafael i on hi ha assistit una gernació de residents i familiars, així com Josep Serra, president de la Fundació per l’Atenció Social, i també la directora de l’equipament, Alba Mendoza.

Imatge de part dels residents que han assistit a l’acte. Foto: Tots21

En l’acte, l’alcalde ha ofert un pom de flors i un obsequi de l’Ajuntament a l’àvia centenària Pilar Blancher, mentre els residents han rebut també de mans dels regidors un obsequi. La Banda de Música de La Selva ha amenitzat l’acte retent un homenatge al recentment traspassat clarinetista Jordi Llompart, a qui se li ha deixat un seient lliure.

L’alcalde ha subratllat en el seu parlament la importància que el consistori li ha otorgat a aquest equipament des de fa més de 20 anys, quan es va començar a planificar. “La Residència té una història al darrere i moltes vivències: des de l’Ajuntament hem pogut tirar endavant molts projectes, però si d’algun em sento especialment orgullós i satisfet és de la Residència, del fet de donar acolliment a la gent gran, sigui del poble, però també de fora, gent que s’ha sentit acollida a La Selva”.

Reconeixement als promotors

L’alcalde reconeixia la tasca del grup promotor de persones que va idear i tirar endavant la Residència del Vilar. El projecte “es va iniciar molt abans de fa 20 anys quan una sèrie de persones i l’Ajuntament va començar a pensar que aquest seria un equipament necessari i es va avançar al que vindria després”. Masdeu ha defensat el servei que fa la Residència davant de comentaris que es feren de si suposava fer fora de casa els avis: “La gent envelleix amb salut, però arriba un moment en què necessita altres atencions i difícilment moltes famílies poden prestar aquestes atencions pel ritme de vida actual. I abans qui cuidava la gent gran eren les dones. La realitat s’ha imposat i es així com avui en dia traslladem les persones grans a recintes on seran més ben ateses, com són els hospitals o centres de dia”.

Aquell grup promotor de la Residència va oferir “la seva capatitat i sobretot el seu amor i la seva estima al poble i a la gent gran”. Gent com Aleix Vives, Josep Barceló,  Xavier Carnicer, Joan Maria Milà, Ignasi Carnicer, Rosa Pérez, o el mateix Masdeu, que aleshores era regidor i un dels principals impulsors del projecte.

Quan es va idear la Residència ja es va contemplar reforçar els fonaments de l’edifici per afrontar una possible ampliació, que ha arribat enguany: “En aquells moments vam creure que la necessitat de tenir cura de la gent gran aniria incrementant-se, i el cert és que el temps ens ha donat la raó”.

El projecte ha pogut ser una realitat “perquè hi hem cregut, perquè hi ha hagut lideratge i perquè hi ha amor i estima”.

Al seu torn, Josep Serra recordava els 20 anys de la residència, “i què millor fer-ho que havent inaugurat una planta nova”. Serra destacava que “hem deixat enrere el covid: hi havia usuaris que no coneixien la cara dels treballadors perquè havien ingressat en temps de covid i només els coneixien amb mascareta. Per fi han pogut posar-li cara a les persones que ens cuiden”, subratllava. La Fundació suma ja 11 residències.

El director de l’Àrea Social de la Fundació també recordava que s’ha posat en marxa una sala d’estimulació sensorial i es treballa amb projectes de vida dels usuaris. Finalment, ha agraït als treballadors les obres d’ampliació i “la paciència tinguda durant les obres perquè s’ha construït una planta a sobre d’una altra que estava en funcionament i en canvi s’ha fet sense alteracions en el dia a dia del centre”. Serra ha acabat el seu parlament agraint el suport constant rebut per part de l’Ajuntament.

Façana de la Residència i Centre de Dia El Vilar. Foto: Tots21

Alba Mendoza ha destacat, en el seu parlament, que per donar continuïtat al projecte “sempre necessitem persones implicades en les cures, empàtiques, amb voluntat de formar-se i renovar-se i que tinguin l’habilitat de llegir mirades i anticipar-se a les seves necessitats sense que siguin demandades”. El Vilar “té la sort de tenir un equip capaç d’emprendre aquest repte i afrontar-ne de nous, amb habilitats de compromís social i de responsabilitat”, ha subratllat. L’ampliació “és un repte important perquè afrontem fer-nos grans sense perdre la nostra essència i identitat, involucrant tots els agents per fer-ho possible: usuaris, famílies, treballadors, empreses, la societat de La Selva i l’Ajuntament”.

L’ampliació

El passat mes de març s’inaugurava la nova planta de l’ampliació de la residència. La construcció d’una segona planta sobre l’edifici existent, que acull també el centre de dia i el CAP selvatà, ha permès passar de les 55 places que s’oferien fins ara a un total de 90. La majoria dels trenta-cinc nous residents comptaran, a més, amb una plaça pública subvencionada pel departament de Drets Socials. Segons el conveni signat entre els responsables municipals i la conselleria, les 33 places públiques actuals s’incrementaran en la mateixa proporció després de l’ampliació, de manera que el centre passa a disposar, en total, de 55 llits de caràcter públic i de 35 places privades.

La regidora Judit Fontanillas, fent un obsequi a una resident. Foto: Tots21

Les obres, executades al llarg del darrer any, han comportat la construcció de 22 noves habitacions, 13 dobles i 9 individuals, amb espais útils que van des dels 27 als 20 metres quadrats. També s’han creat dues noves zones de convivència de 84 i 131 metres quadrats, a més d’una nova terrassa i noves àrees de serveis i control. L’actuació també s’ha aprofitat per redimensionar i millorar altres zones comunes, com ara els vestuaris del personal, la cuina o la farmaciola. En total, l’espai construït ha passat de ser de 2.796 a 4.201 metres quadrats .

Tot plegat, en aquests 20 anys hi han passat 1.240 usuaris, amb ocupacions de prop del cent per cent, amb 963 usuaris de la Residència i 277 del Centre de Dia.

Jaume Garcia