.

.

TOTS 21

Cartell d'actes del cicle.

Cartell d’actes del cicle.

La colla sardanista Germanor de la Selva del Camp en col·laboració amb el Grup de Dones del municipi organitzen el cicle Sardana, Cultura i Germanor 1959-1964 per rememorar els Aplecs de Paretdelgada que es van celebrar a la Selva del Camp durant el franquisme com a espai de resistència cultural i política. Durant el mes d’octubre s’han programat diverses activitats divulgatives i una exposició. D’altra banda, l’entitat ha començat a treballar per recuperar l’Aplec de Paretdelgada el maig del 2024.

El 8 d’octubre a les sis de la tarda, al Castell del Paborde de la Selva del Camp, s’obrirà el cicle amb la presència del president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresseras i Ribas. A continuació es projectarà el documental realitzat per Canal Camp: Paretdelgada: un fil d’esperança, una peça que recupera els històrics aplecs de Paretdelgada a través dels testimonis de persones que van impulsar les trobades. El seu relat es completa amb fotografies, fins ara inèdites, dels aplecs, així com de la colla Germanor.

Aquell mateix dia, al Castell s’inaugurarà una exposició que recull textos i fotografies que il·lustren els aplecs sardanístics més importants del Països Catalans entre el 1959 i el 1964 organitzats pel Grup Germanor de la Selva del Camp. Es podrà visitar del 8 d’octubre al 22 d’octubre.

El 13 d’octubre, a les set de la tarda a l’auditori de Santa Llúcia, hi haurà un col·loqui sobre els Aplecs de Paretdelgada a càrrec de l’etnòleg Salvador Palomar; la filòloga catalana Agnès Toda; Robert Miralles, mestre de català i monitor de sardanes a Reus, i el membre de Germanor entre els anys 1959 i 1964 Cinto Felip. La xerrada estarà moderada per Teresa Vives, monitora sardanista i conductora del programa de sardanes de LANOVA Ràdio de Reus.

Finalment, el divendres 20 d’octubre a les set de la tarda, al Castell del Paborde, tindrà lloc la cloenda del cicle a càrrec de la presidenta de la Colla Sardanista Germanor, Roser Vallverdú. En el mateix acte, es donarà a conèixer el guanyador del cartell per l’Aplec de Paretdelgada 2024. Per cloure el cicle, el grup de música tradicional i popular Roseret oferirà un concert.

V.Tapias