.

.

TOTS 21

La mesa de partits impulsada per Podem i les seves confluències ha proposat als presidents català, Carles Puigdemont, i l’espanyol, Mariano Rajoy, que es posin d’acord per designar un mediador per al conflicte a Catalunya. La proposta compta amb el suport d’ERC, PDeCAT, PNV i Compromís.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha explicat que ha traslladat la iniciativa als dos presidents per telèfon i que cap ha tancat la porta. “He parlat amb els dos i no m’han dit que no”, ha afirmat Iglesias. Defensa que la seva proposta passa únicament per instar al diàleg entre els dos governs per designar la persona o l’equip que compti “amb la confiança simultània” de les dues bandes i que no volen posar sobre la taula cap nom. “Cal discreció i no és sensat posar noms sobre la taula, sabem que existeixen contactes i que hi ha actors de la societat civil, tant estatal com internacional, que s’estan movent”, ha valorat. Fonts de Moncloa confirmen que Iglesias ha trucat al president espanyol aquesta tarda i que Rajoy “li ha donat les gràcies per haver-lo informat”.

Després de la seva creació a Saragossa, els partits que formen la taula per la llibertat, la fraternitat i la convivència s’han tornat a reunir. Aquesta vegada ho han fet al Congrés i de la trobada ha sortit una proposta concreta per als dos presidents. El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el d’En Comú Podem, Xavier Domènech, han explicat que tots els partits donen per bona la iniciativa de demanar a Puigdemont i Rajoy que s’asseguin a negociar per designar un mediador o un equip de mediadors per al conflicte català.

“Demanem que s’asseguin a parlar per discutir només sobre la persona o l’equip de persones que poden iniciar un diàleg polític que ara està trencat”, ha explicat Iglesias, que considera que és moment de deixar “les diferències ideològiques a banda” i buscar una idea de consens. “Sabem que hi ha molta gent de la societat civil, tant nacional com internacional, que s’està movent per poder buscar una solució”, ha manifestat.

Iglesias ha explicat que ha traslladat la proposta a tots dos presidents en converses telefòniques i que cap d’ells li ha dit que no. Sobre la trucada a Rajoy, afirma que ha estat una conversa “cordial” però ha demanat que els detalls els doni el mateix govern espanyol. Fonts de Moncloa han confirmat que Iglesias ha trucat el president espanyol que “li ha donat les gràcies per la informació”.

Per la seva banda, després de l’1-O Puigdemont ja ha apel·lat a la mediació internacional per resoldre el conflicte.

Des de Podem també han demanat a la resta de forces polítiques del Congrés i el Parlament que donin suport a la proposta.

Participació de polítics europeus

A banda dels representants dels partits que integren la iniciativa, també han assistit a la reunió la copresidenta del Partit Verd Europeu, Monica Frassoni, el vicepresident de l’Esquerra Unificada Europea a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Andrej Hunko, el copresident de Die Link, Bernd Riexinger, i Virgile Nassiet, de La France Insoumise.

Per part dels sindicats, també han participat el secretari d’Organització de la UGT, Rafael Espantero, i el seu homòleg a CCOO, Fernando Lezcano.

ACN