.

.

TOTS 21

Una imatge de la presentació del llibre. Foto: Tots21

Una imatge de la presentació del llibre. Foto: Tots21

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès va ser l’escenari la setmana passada de la presentació del llibre La fàbrica de tabacs de Tarragona. Un referent per a la indústria, l’economia del Tarragonès i les dones treballadores  de Ramon Gabriel i Sara Masalias. El llibre és el resultat del treball guanyador del XXII Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2020, que s’atorga a un projecte que es refereixi a la comarca. La beca té una dotació de 2.450 euros i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell.

La primera part del llibre relata la història del tabac a l’Estat espanyol, les obres de construcció de la fàbrica, el seu funcionament durant la Guerra Civil, la postguerra i l’etapa expansiva posterior entre els anys cinquanta i vuitanta del segle XX. La segona part tracta la privatització de “La Tabacalera” i els conflictes, les lluites col·lectives i el sindicalisme a la fàbrica fins al seu tancament.

Durant la presentació de la publicació, Montserrat Duch va aprofitar per reivindicar nous usos per a “aquest patrimoni industrial, tal com s’ha fet en altres ciutats de l’Estat”. “Si bé és cert que la Tabacalera acull l’Arxiu històric de la ciutat i alguns serveis municipals, hi ha molts pavellons que estan en procés de degradació”, va dir Duch. Per això va posar exemples dels diferents usos que s’han donat al patrimoni industrial en altres ciutats com Sevilla, on s’ha convertit en seu del rectorat de la universitat; Madrid, que hi ha ubicat un centre cultural polivalent, o Sant Sebastià, on s’hi localitza un “impressionant centre internacional de cultura contemporània”, en paraules de la historiadora.

La presentació del llibre va comptar també amb la presència del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Òscar Sánchez, i el responsable de Comunicació i Relacions Externes de l’empresa Repsol, Josep Bertran, a més dels autors de la publicació.
V.Tapias