.

Organitzadors i autoritats, durant l’apertura de la festa. Foto: Mayo Lorda

No van ser tants els que van tornar a Catalunya amb les butxaques plenes. Es calcula que un 6% dels 50.000 catalans que entre els segles XVII i el XX van marxar a fer les Amèriques, i molt concretament a Cuba, van fer fortuna. Hi ha molt de mite en els catalans que van anar a fer-se rics a Ultramar. Però els que van tornar, com el marquès de Comillas, els Partagàs o els Bacardit, van ser llegenda. I una colla d’ells foren, sense escrúpols, negrers, tractants d’esclaus negres africans.

Entre la vegetació s’entreveu l’edifici principal del palau del Parc Samà. Foto: Mayo Lorda

Dos recreadors vestits d’indians. Foto: Mayo Lorda

Un altre moment de la passejada a les cavallerisses. Foto: Mayo Lorda

El Parc Samà retorna aquest cap de setmana a l’època daurada dels indians, emparentada inevitablement amb l’art modernista, tan valorat darrerament al nostre país: només cal recordar les Jornades Modernistes dels Pallaresos i les recents de Reus i el seu èxit espaterrant de públic que frisa davant les escenes de recreació.

Recreació és el que s’ha vist aquest divendres inaugural de la Festa dels Indians i el Modernisme en el Parc Samà, que enguany compleix la seva cinquena edició amb un programa de tres dies i que en aquesta ocasió vol retre homenatge als grans atractius culturals de la Costa Daurada com a ‘Porta Cultural al Mediterrani’.

El Parc recorda els atractius de la Costa Daurada. Foto: Mayo Lorda

Una actuació d’actors indians, que relataven la història del Parc de la família Samà, amb el seu jardí romàntic -únic a Espanya-, les aus exòtics tan típiques de finals del segle XIX i una divertida confrontació cultural i històrica entre dos personatges de Tarragona i Reus han servit d’entrada al cap de setmana on tothom està convidat a gaudir de la natura en plena expansió, en aquest temps meteorològic que és un regal per als sentits.

 

Les autoritats han arrencat la festa, i també la música caribenya. L’alcalde en funcions de Cambrils, Oliver Klein, ha reiterat el suport municipal per a continuar rescatant l’impressionant llegat cultural del Parc Samà “com a complement molt especial i idoni per a altres atractius que ofereix Cambrils com les platges, la nàutica, la gastronomia o el comerç”.

La presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT), Berta Cabré, ha agraït l’esforç que es realitza des del Parc Samà per a enriquir l’oferta de producte de la Costa Daurada i augmentar la diversitat “des d’un racó idíl·lic pel qual perdre’s amb tota tranquil·litat i sense aglomeracions, i que a més enguany ens presta el seu laberint per a promocionar el territori”.

Planells que exliquen els atractius de les comarques de Tarragona al laberint de Blas de moro 

El laberint de plantes de blat de moro que cada primavera creix en aquest jardí històric de Cambrils s’ha transformat en l’oficina de turisme cultural més gran de Catalunya, ja que en aquest 2023 presenta nous panells explicatius sobre Poblet i la Ruta del Cister, la Tarraco romana, els Castells, la Catedral i els conjunts medievals de Montblanc i Siurana, Gaudí i el Modernisme, la Cartoixa de Scala Dei i la cultura del vi, o el Paisatge dels Genis (Casals, Miró i Picasso), entre altres actius turístics de primer nivell.

Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, -empresa gestora del parc- ha volgut subratllar tot aquest conjunt d’experiències úniques, inclosa la d’un Jardí Històric tan especial com el Parc Samà, que ofereix la Costa Daurada i que li aporten un segell d’identitat exclusiu enfront d’altres destins europeus i mundials. “És un desafiament continuar rehabilitant i posant en valor els increïbles espais del parc, com en aquest cas unes precioses cavallerisses que ara són visitables; continuarem en aquesta línia per a fer aquesta experiència cada vegada més especial”.

El cap de setmana s’obre amb animació per a les famílies, actuacions en viu de música cubana, així com visites teatralitzades i guiades per un grup d’actors. Després de l’esdeveniment inaugural d’avui, aquestes visites, -que inclouen un test de canya de sucre plantada al parc-, tindran lloc demà dissabte i el diumenge d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.30 hores. Les sessions musicals per a amenitzar l’hora del vermú arriben el dissabte i diumenge de 12.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.00 hores, amb els integrants de l’Associació de recreació històrica retrofuturista Nautilus repartits pel jardí històric per a ambientar la festa.

Les Cavallerisses

L’arrencada de la V Festa dels Indians i el Modernisme ha estat aprofitat aquest migdia per a celebrar la reobertura oficial de l’espectacular espai que ocupaven les Cavallerisses, acabat de restaurar. Construïdes en 1890, ocupen 500 metres quadrats i estan cobertes per una teulada de dos aiguavessos adornada amb ceràmica esmaltada i policromada. Salvador Samà, Marquès de Marianao, era un gran amant dels cavalls. La seva col·lecció de cotxes de cavalls era considerada la millor d’Espanya, i guanyava habitualment tots els concursos d’enganxaments per la qualitat dels carruatges, la raça dels cavalls i l’abillament i direcció dels genets.

Els descomptes

Com cada any el colorit principal de la festa són els vestits blancs adornats amb barrets exòtics i ombrel·les. Parc Samà anima als visitants a gaudir d’aquesta festa vestits amb roba que rememori l’estètica dels antics indians i  ofereix un descompte del 50% en l’entrada a les persones que acudeixin vestides de blanc. Durant els dos dies, el jardí obrirà les seves portes des de les 10.00 del matí fins a les 20.00 hores. La celebració de la Festa dels Indians i del Modernisme compta amb el suport del grup San Miguel i de vermut Yzaguirre.