.

.

TOTS 21

Els republicans han estat a Mas d'Enric. Foto: Cedida

Els republicans han estat a Mas d’Enric. Foto: Cedida

Els candidats Jordi Salvador Duch, Norma Pujol Farré i Laura Castel Fort han visitat aquest migdia el centre penitenciari de Mas d’Enric per trobar-se amb els interns, escoltar les seves inquietuds i fer-los arribar les propostes republicanes per aquestes eleccions espanyoles.

Aquesta és una actuació que va començar fa quatre anys i que Jordi Salvador, cap de llista per Tarragona al Congrés, ha considerat com “un dels actes més emocionants que he viscut en política“. Així mateix ha destacat que “els presos han fet aportacions molt interessants, que hem recollit i treballarem a partir d’ara”. 

De fet es preveia que la trobada tingués un format de míting però l’interès dels interns l’ha convertit en un col·loqui, on s’han pogut tractar tot tipus de temes: com els drets dels presos, els drets socials, l’Impost Mínim Vital, les pensions o les oportunitats de treball

Aprofitant la visita al centre penitenciari, Esquerra ha explicat la seva posició en matèria de drets i llibertats. Laura Castel, candidata al Senat per Tarragona, ha exposat que a dia d’avui a l’estat espanyol encara hi ha vigents 265 lleis preconstitucionals, 169 de les quals “firmades pel mateix dictador Francisco Franco“, unes lleis de les quals els republicans en demanaran la derogació durant la propera legislatura. 

Esquerra també demanarà la derogació de la Llei Mordassa, que, com ha posat sobre la taula Castel, va en contra del dret de Protesta. “Aquesta llei ha possibilitat que Dani Gallardo estigui sentenciat a quatre anys de presó. Igual que Pablo Hasél, que està a la Presó de Ponent per cantar contra la Monarquia. La llibertat d’expressió està greument amenaçada.”

Castel també ha reclamat que es deixin sense efecte les condecoracions a torturadors i que es tombi la Llei de Secrets Oficials, que “permet que no es desclassifiquin secrets oficials i que hi hagi casos com Pegasus”. 

Precisament respecte a Pegasus, Norma Pujol, número 2 per Tarragona al Congrés, ha assegurat que Esquerra activarà una Comissió Informativa amb l’objectiu d’evitar els casos d’espionatge polític. “Farem respectar totes les resolucions i els posicionaments de les Nacions Unides i impulsarem una Llei d’Amnistia per acabar amb tota la repressió política contra l’independentisme”. 

Esquerra ha condemnat també el darrer cas destapat d’infiltració de la policia espanyola als moviments independentistes, en aquest cas a Girona. Salvador ha recordat que, al haver-hi relacions sexuals amb els investigats, el cas es pot considerar “una violació d’estat”, una pràctica que “no es pot permetre en un estat democràtic perquè les idees polítiques no es poden perseguir”. Per aquest motiu, Salvador ha demanat la dimissió del Ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska, per fer que aquestes pràctiques sovintegin. “Recordem que és un ministre del que s’autoanomena el govern més progressista de la història. Doncs si aquest és el més progressista, imagineu com són els que poden vindre”.