.

Imatge de la seu de l’ICIQ. Foto: El Periódico

El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha sol·licitat la compareixença en comissió del ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, i ha presentat en paral·lel una bateria de preguntes al Govern per demanar explicacions per la decisió de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) de no renovar l’acreditació d’excel·lència de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), amb seu a Tarragona, per accedir al programa Severo Ochoa.

“És una decisió que no es pot entendre de cap manera, perquè l’ICIQ està reconegut com un dels millors centres d’investigació química del món en la major part dels rànquings internacionals”, denuncia el diputat d’Esquerra per Tarragona, Jordi Salvador, que firma totes dues iniciatives.

Esquerra ha demanat la compareixença perquè el ministre aclareixi “com es garantirà a partir d’ara el finançament de l’ICIQ si es confirma que queda exclòs del programa Severo Ochoa”, que entre altres coses implicaria no tenir accés a beques de doctorat o a subvencions externes vinculades al programa. “En total, uns cinc milions d’euros”, recorda Salvador.

Paral·lelament, el mateix diputat ha registrat una bateria de preguntes al Congrés perquè el Govern espanyol aclareixi per escrit si pensa continuar finançant l’ICIQ i en quines condicions, com valora que se l’hagi exclòs del programa Severo Ochoa malgrat el reconeixement internacional del centre d’investigació, i si el Govern espanyol ha valorat l’impacte que les retallades a l’ICIQ pot tenir per al conjunt de la indústria química de Tarragona i de Catalunya.

Salvador no comparteix en absolut el criteri de l’AEI segons el qual la transferència de coneixement i tecnologia s’ha de basar en el nombre de contractes de llicència de patents. “Això és tant com desincentivar la investigació de base per fomentar el coneixement, i primar els criteris mercantilistes per sobre dels científics a l’hora de finançar projectes d’investigació”, conclou.

Més informació:

El director de l’ICIQ considera la decisió d’apartar-los del Severo Ochoa com “difícil d’entendre”

L’ICIQ es queda fora de la convocatòria per obtenir ajuts arran d’una controvertida decisió del Ministerio de Ciencia