.

Pla general de l’acte de presentació de les aportacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies als serveis socials del Camp de Tarragona, per part del conseller Chakir El Homrani. Foto: ACN

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina enguany 20,6 milions d’euros a serveis socials al Camp de Tarragona. El conseller Chakir El Homrani ha presentat aquest divendres les principals actuacions que figuren en el contracte programa signat pel Departament i tretze ens locals de la demarcació. Un dels principals àmbits d’actuació és el reforç dels equips bàsics d’atenció social, que permet disposar de 80 professionals més al territori. A més, s’ha replantejat i ampliat la xarxa de serveis socioeducatius per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies, i s’ha avançat en els serveis d’igualtat en el treball, LGTBI i accessibilitat, entre d’altres.

El Camp de Tarragona es dota enguany de 20,6 milions d’euros per a la prestació dels serveis socials bàsics i els serveis especialitzats adreçats a col·lectius com ara famílies amb infants a càrrec, gent gran, infants i adolescents, persones amb discapacitat, amb malaltia mental, amb problemes de drogodependències, afectades pel VIH/Sida, persones immigrades o polítiques d’igualtat, entre d’altres. La xifra d’inversió s’apropa als 60 milions en el període 2017-2019.

A la demarcació, el contracte programa es materialitza en acords amb els ajuntaments de Calafell, Cambrils, Reus, Tarragona, Salou, Valls, el Vendrell i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès.

Pel que fa al marc general del Contracte Programa -que es tradueix en 109 contractes amb municipis i consells comarcals-, està dotat amb 915,3 milions d’euros per a tot Catalunya, una xifra que ha augmentat el compromís inicial de 826 milions d’euros, segons ha subratllat el conseller. El Govern ha defensat que representa un salt qualitatiu del sistema de serveis socials, que han patit un “enorme desgast” en els anys de crisi.

Més recursos professionals

El Departament ha apostat per enfortir els serveis socials bàsics (EBAS) i ha incorporat un gestor administratiu a les unitats previstes -tres treballadors socials i dos educadors per cada 15.000 habitants- perquè es faci càrrec de les tasques burocràtiques que representen l’atenció a la pobresa energètica, les necessitats habitacionals o les beques menjador. A més, s’inclou més personal en aquelles zones que necessiten un reforç d’acord als factors d’infància en risc, dependència, renda garantida i dispersió territorial. Al Camp de Tarragona es passa de 209 a un mínim de 281 professionals.

D’altra banda, es replanteja i s’amplia la xarxa de serveis socioeducatius per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies (SIS). Si fins ara el sistema es basava en centres que atenien bàsicament infants de 6 a 12 anys, ara es construeix una xarxa pública de serveis a tot Catalunya per atendre els infants i joves de 0 a 18 anys -amb un servei especialitzat en adolescents-, així com a les seves famílies. També es posa en marxa un servei itinerant i es posa l’accent en la prevenció. La implantació del model està sent progressiva i va començar l’any passat pel Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i part de Ponent..

A més, s’han començat a crear experiències pilot dels Serveis d’Orientació i Acompanyament de les Famílies (SOAF) per millorar-ne el benestar personal, familiar i social. Aquest servei està enfocat des d’una perspectiva preventiva que detecta i reforça les capacitats i fortaleses de les famílies per afavorir relacions familiars saludables i enfortir les habilitats parentals. A diferència de l’atenció a la família que es fa als Serveis Socioeducatius (SIS), aquest és un servei de caràcter universal dirigit a totes les famílies, encara que no hi hagi un infant en situació de risc.

Altres novetats destacables són la dotació d’una partida pressupostària destinada als ens locals en els serveis d’igualtat en el treball, LGTBI i accessibilitat, i la incorporació dels serveis laborals d’orientació, acompanyament i suporta a la inserció.

El conseller ha posat en valor la tasca feta per la consellera Dolors Bassa, que no va poder presentar aquestes mesures. Chakir El Homrani ha afirmat que aquest esforços demostren el compromís de l’executiu a l’hora de treballar amb els ens locals i el teixit social. “La millor resposta que podem donar a les necessitats dels ciutadans és treballar-hi colze a colze i desenvolupar una estratègia conjunta”, ha assenyalat.

En l’àmbit de la pobresa energètica, el conseller ha demanat treballar per garantir els drets energètics. En aquest sentit, ha recordat que la política del bo social impulsada per l’Estat “no acaba de funcionar” perquè és massa complexa, però s’ha compromès a seguir treballant aquesta problemàtica de forma transversal amb el Govern.

ACN